P. 1
Panduan membina ayat

Panduan membina ayat

|Views: 2,245|Likes:
Published by Asti Ali

More info:

Published by: Asti Ali on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

PANDUAN DAN TEKNIK MEMBINA AYAT

1. Markah diperuntukkan antara 10 ± 12 markah. Markah setiap ayat antara 1 ½ - 2. 2. Pasangan kata biasanya markah penuh 3. 3. Lazimnya terdapat 3 arahan: membina satu ayat bagi setiap kata yang ditanya bagi menunjukkan pelajar faham makna kata tersebut. Contoh: junjung, pikul, jinjing, kepit, atau; membina dua ayat daripada sepasang kata yang disediakan bagi menunjukkan perbezaan maksudnya. Contoh: bekal ± bekam, lebam ± lemah dll, atau; membina dua ayat bagi setiap kata untuk menunjukkan perbezaan maksudnya. Contoh: haus, pokok, batu. 4. Gunakan ayat yang gramatis (tiada sebarang kesalahan tatabahasa). Setiap kesalahan tatabahasa ditolak ½ markah. 5. Gunakan ayat yang sesuai di peringkat SPM. Dicadangkan ayat yang sesuai: [ Ayat majmuk/berlapis = Subjek + Predikat + Penerang] 6. Peraturan yang perlu dipatuhi: Jangan tambah imbuhan pada kata yang diuji. Jangan gandakan kata yang diuji. Jangan gunakan kata diuji sebagai simpulan bahasa atau kiasan. Jangan jadikan kata yang diuji sebagai nama khas. Jika yang diuji pasangan kata, jangan rangkumkan kedua-dua kata dalam satu ayat.

Bentuk soalan lazimnya boleh dibahagi kepada 12 jenis. iaitu membina ayat daripada: kata ganda. Contoh: baring-baring, sesiku, kumat-kamit, keanak-anakan. kata yang hampir sama makna. Contoh: menebas, memotong, mencantas kata dan kata berimbuhan. Contoh: korban, berkorban, terkorban. pasangan kata dan kata ganda. Contoh: tua ± tua-tua, bulat ± bulat-bulat.

pasangan kata dan kata ganda. semak. Ramai peragawati dari negara Erpkah melancong ke Malaysia. kata berimbuhan. Contoh: cocok ± cucuk. Contoh: pahit-pahit ± pahit manis. Contoh: hangat. Contoh: Meragamkan. pasangan kata yang berbeza maknanya. Contoh: menerbangksn ± diterbangkan. pasangan kata dan kata majmuk. Tiada markah bagi calon yang sengaja meninggalkan imbuhan pada perkataan yang diuji. Contoh: Saya tidak tahu membuat ayat daripada perkataan anggun. Contoh: suku ± suku sakat pasangan kata ganda dan kata berimbuhan. Contoh: perang. tolak ½ markah Ayat yang dibina seolah-olah satu ayat tetapi dengan adanya tanda (. Membina ayat daripada kata diuji. Jika bina lebih daripada 1 ayat dan 1 ayat itu betul penggunaanya. cetek. rendang. Aspek-aspek lain yang perlu diambilkira dalam membina ayat: Tiada markah bagi ayat yang tidak lojik atau tidak menunjukkan pemahamn calon. Contoh: kecil ± kecil-kecilan. di samping itu mereka juga meragamkan pakaian. Jika menggunakan cakap ajuk. 9. kata banyak makna. Semak semula ayat dan baiki sebarang kesalahan atau kelemahan. Contoh: tegak-tegak ± menegakkan. Contoh: "Arwah ayah kau pernah berpesan kepada emak supaya tidak mensia-siakan pelajaran kau. markah diberi 1 sahaja. .kata homograf. Langkah-langkah membina dan menulis ayat yang dicadangkan: Baca dan fahami kehendak soalan sama ada perlu menulis satu ayat atau 2 ayat. pasangan kata ganda dan kata majmuk. 8. haus.) ayat dengan sendirinya menjadi 2 ayat. 10. Cari dan fikirkan makna kata yang diuji. Tulis semula ayat berkenaan dengan kemas. Aspek-aspek yang perlu diambilkira dalam membina ayat dalam pasangan kata: Jika buat 1 ayat sahaja dan betul. Markah diberi 0." kata ibunya dengan suara tersekat-sekat. hendaklah lengkap dengan tanda-tanda baca.

perlu rajin merujuk Kamus Dewan. (i) merebus (ii) memanggang (iii) menggoreng (iv) menjerang (v) mengukus. tiada markah diberi.Jika soalan memerlukan perbezaan makna sedangkan calon menulis kedua-dua ayat dengan makna yang sama. (i) tetamu (ii) sesentuh (iii) bebenang (iv) tetupai (v) lelangit Tuliskan satu ayat bagi setiap kata di bawah supaya jelas menunjukkan maknanya. Baju yang berharga murah biasanya menurun warnanya. minta. (i) agar . Cuba gunakan ayat: larangan ± usah.jarang-jarang (iv) angkut .angkut-angkut Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. (i) Belot ± belut (ii) seloroh ± seluruh (iii) cocok ± cucuk (iv) tempoh ± tempuh Tuliskan dua ayat bagi setiap kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. Latihan Bengkel : Binalah satu ayat bagi setiap kata di bawah ini untuk menunjukkan anda faham akan maknanya.agar-agar (ii) tua . (i) hati (ii) berhati-hati (iii) perhatian (iv) pemerhatian (v) memperhatikan (vi) pemerhati Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maksudnya. Terdapat kecenderungan pelajar menggunakan perkataan yang berimbuhan sedangkan ayat berkenaan tidak memerlukannya. 12. tolong. (i) dahaga (ii) keras ( iii) dalam (v) kering .tua-tua (iii) jarang . Warna bajunya telah menurun setelah direndam beberapa hari. jangan silaan ± jemput. sila permintaan ± harap. 11. Contoh: menurun. Tuliskan satu ayat bagi setiap kata di bawah untuk menjelaskan maksudnya. Bagi sesetengah kata yang sukar difahami.

aplikasi iv. (i) perjawatan ± menjawat (ii) penjelasan ± menjelaskan (iii) penguasaan ± menguasai (iv) pelancaran .melancarkan Soalan 1 Tuliskan ayat bagi tiap-tiap perkataan di bawah untuk menunjukkan bahawa anda faham akan perbezaan maksud dan penggunaannya. implikasi v.Tuliskan satu ayat bagi setiap kata dalam pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. balut ii. (i) lalu ± lalu lintas (ii) jerih ± jerih payah (iii) gulung ± gulung tikar (iv) pecah ± pecah rumah Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. (i) bela ± bela (ii) sepak ± sepak (iii) rendang ± rendang (iv) semak ± semak Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan makananya. menukarkan imbuhan atau menggunakan perkataan itu sebagai peribahasa atau simpulan bahasa. membalut iii. pembalut . insentif iii. produktiviti vi. intensif ii. proaktif Praktis 2 i. Praktis 1 i. (i) bulat-bulat ± membulatkan (ii) rata-rata ± meratakan (iii) masak-masak ± memasakkan (iv) terang-terang ± menerangkan Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. Anda tidak boleh menambahkan imbuhan.

dibalut v. beradu ii. mengadu iii. arah ii. mengarah vi. kusut Praktis 4 i. pengarah v. pengadu vi. luntur iii. dibalutkan Praktis 3 i. mengikuti . berbalut vi. mengadukan iv. searah iv.iv. lemau iv. ikut ii. lembik v. peraduan v. aduan Praktis 6 i. kusam ii. pengarahan Praktis 5 i. berikutan vi. mengikut iv. arahan iii. pengikut iii. ikutan v. hancur vi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->