P. 1
Panduan membina ayat

Panduan membina ayat

|Views: 2,724|Likes:
Published by Asti Ali

More info:

Published by: Asti Ali on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

PANDUAN DAN TEKNIK MEMBINA AYAT

1. Markah diperuntukkan antara 10 ± 12 markah. Markah setiap ayat antara 1 ½ - 2. 2. Pasangan kata biasanya markah penuh 3. 3. Lazimnya terdapat 3 arahan: membina satu ayat bagi setiap kata yang ditanya bagi menunjukkan pelajar faham makna kata tersebut. Contoh: junjung, pikul, jinjing, kepit, atau; membina dua ayat daripada sepasang kata yang disediakan bagi menunjukkan perbezaan maksudnya. Contoh: bekal ± bekam, lebam ± lemah dll, atau; membina dua ayat bagi setiap kata untuk menunjukkan perbezaan maksudnya. Contoh: haus, pokok, batu. 4. Gunakan ayat yang gramatis (tiada sebarang kesalahan tatabahasa). Setiap kesalahan tatabahasa ditolak ½ markah. 5. Gunakan ayat yang sesuai di peringkat SPM. Dicadangkan ayat yang sesuai: [ Ayat majmuk/berlapis = Subjek + Predikat + Penerang] 6. Peraturan yang perlu dipatuhi: Jangan tambah imbuhan pada kata yang diuji. Jangan gandakan kata yang diuji. Jangan gunakan kata diuji sebagai simpulan bahasa atau kiasan. Jangan jadikan kata yang diuji sebagai nama khas. Jika yang diuji pasangan kata, jangan rangkumkan kedua-dua kata dalam satu ayat.

Bentuk soalan lazimnya boleh dibahagi kepada 12 jenis. iaitu membina ayat daripada: kata ganda. Contoh: baring-baring, sesiku, kumat-kamit, keanak-anakan. kata yang hampir sama makna. Contoh: menebas, memotong, mencantas kata dan kata berimbuhan. Contoh: korban, berkorban, terkorban. pasangan kata dan kata ganda. Contoh: tua ± tua-tua, bulat ± bulat-bulat.

Jika bina lebih daripada 1 ayat dan 1 ayat itu betul penggunaanya. Contoh: perang.) ayat dengan sendirinya menjadi 2 ayat. cetek." kata ibunya dengan suara tersekat-sekat. Ramai peragawati dari negara Erpkah melancong ke Malaysia. Langkah-langkah membina dan menulis ayat yang dicadangkan: Baca dan fahami kehendak soalan sama ada perlu menulis satu ayat atau 2 ayat. di samping itu mereka juga meragamkan pakaian. Jika menggunakan cakap ajuk. Contoh: hangat. Tiada markah bagi calon yang sengaja meninggalkan imbuhan pada perkataan yang diuji. Cari dan fikirkan makna kata yang diuji. Contoh: tegak-tegak ± menegakkan. Contoh: suku ± suku sakat pasangan kata ganda dan kata berimbuhan. hendaklah lengkap dengan tanda-tanda baca. Contoh: Saya tidak tahu membuat ayat daripada perkataan anggun. pasangan kata dan kata ganda. tolak ½ markah Ayat yang dibina seolah-olah satu ayat tetapi dengan adanya tanda (. Membina ayat daripada kata diuji. Semak semula ayat dan baiki sebarang kesalahan atau kelemahan. rendang. Contoh: Meragamkan. semak. Contoh: "Arwah ayah kau pernah berpesan kepada emak supaya tidak mensia-siakan pelajaran kau. pasangan kata yang berbeza maknanya. . 8. pasangan kata ganda dan kata majmuk. Markah diberi 0. pasangan kata dan kata majmuk. Contoh: pahit-pahit ± pahit manis. haus. markah diberi 1 sahaja. Tulis semula ayat berkenaan dengan kemas. Aspek-aspek lain yang perlu diambilkira dalam membina ayat: Tiada markah bagi ayat yang tidak lojik atau tidak menunjukkan pemahamn calon.kata homograf. kata banyak makna. 9. Contoh: cocok ± cucuk. Contoh: kecil ± kecil-kecilan. Aspek-aspek yang perlu diambilkira dalam membina ayat dalam pasangan kata: Jika buat 1 ayat sahaja dan betul. Contoh: menerbangksn ± diterbangkan. 10. kata berimbuhan.

Jika soalan memerlukan perbezaan makna sedangkan calon menulis kedua-dua ayat dengan makna yang sama. Contoh: menurun. Warna bajunya telah menurun setelah direndam beberapa hari. Tuliskan satu ayat bagi setiap kata di bawah untuk menjelaskan maksudnya.agar-agar (ii) tua . (i) agar . jangan silaan ± jemput. Bagi sesetengah kata yang sukar difahami. 12.angkut-angkut Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. sila permintaan ± harap. Cuba gunakan ayat: larangan ± usah. (i) hati (ii) berhati-hati (iii) perhatian (iv) pemerhatian (v) memperhatikan (vi) pemerhati Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maksudnya. Baju yang berharga murah biasanya menurun warnanya. Latihan Bengkel : Binalah satu ayat bagi setiap kata di bawah ini untuk menunjukkan anda faham akan maknanya. (i) tetamu (ii) sesentuh (iii) bebenang (iv) tetupai (v) lelangit Tuliskan satu ayat bagi setiap kata di bawah supaya jelas menunjukkan maknanya.jarang-jarang (iv) angkut . (i) merebus (ii) memanggang (iii) menggoreng (iv) menjerang (v) mengukus. perlu rajin merujuk Kamus Dewan. Terdapat kecenderungan pelajar menggunakan perkataan yang berimbuhan sedangkan ayat berkenaan tidak memerlukannya. minta. (i) Belot ± belut (ii) seloroh ± seluruh (iii) cocok ± cucuk (iv) tempoh ± tempuh Tuliskan dua ayat bagi setiap kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. tiada markah diberi. 11.tua-tua (iii) jarang . (i) dahaga (ii) keras ( iii) dalam (v) kering . tolong.

Anda tidak boleh menambahkan imbuhan. proaktif Praktis 2 i.melancarkan Soalan 1 Tuliskan ayat bagi tiap-tiap perkataan di bawah untuk menunjukkan bahawa anda faham akan perbezaan maksud dan penggunaannya. intensif ii. menukarkan imbuhan atau menggunakan perkataan itu sebagai peribahasa atau simpulan bahasa. (i) lalu ± lalu lintas (ii) jerih ± jerih payah (iii) gulung ± gulung tikar (iv) pecah ± pecah rumah Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya.Tuliskan satu ayat bagi setiap kata dalam pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. insentif iii. (i) bulat-bulat ± membulatkan (ii) rata-rata ± meratakan (iii) masak-masak ± memasakkan (iv) terang-terang ± menerangkan Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan maknanya. produktiviti vi. Praktis 1 i. pembalut . balut ii. aplikasi iv. implikasi v. (i) perjawatan ± menjawat (ii) penjelasan ± menjelaskan (iii) penguasaan ± menguasai (iv) pelancaran . membalut iii. (i) bela ± bela (ii) sepak ± sepak (iii) rendang ± rendang (iv) semak ± semak Tuliskan satu ayat bagi setiap pasangan kata di bawah untuk menunjukkan perbezaan makananya.

beradu ii. pengikut iii.iv. hancur vi. berbalut vi. berikutan vi. dibalut v. pengarahan Praktis 5 i. mengadukan iv. mengikut iv. lembik v. lemau iv. pengadu vi. searah iv. mengikuti . luntur iii. kusam ii. arahan iii. peraduan v. arah ii. ikut ii. dibalutkan Praktis 3 i. kusut Praktis 4 i. ikutan v. aduan Praktis 6 i. pengarah v. mengadu iii. mengarah vi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->