Sejarah dan Teori berkaitan Sistem Monarki

Doktrin Hak Ketuhanan Raja

Raja Louis XIV dari Perancis. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun, ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis.

Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja

Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan", manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions), yang menggerakkan tindakan mereka. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa; akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan. Sebaliknya, manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people). Oleh itu, Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek, keseorangan, miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan.

‘Enlightened despotism’

Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance, teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightenedmampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon Bonarparte.

Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak

Dalam zaman moden, ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak (absolute monarch) iaitu: Raja Abdullah bin Abdel Aziz al Saud (Arab Saudi), King Jigme Khesar Namgyel Wangchuk (Bhutan), Sultan Hasnal Bolkiah Muizzadin Wadaullah (Brunei),Sultan Qaboos bin Said al Said, King Msawati III (Swaziland) dan Pope Paus Benedict XVII (Vatican City).

Kiri: King Abdullah (Arab Saudi), tengah: Sultan Hasanall Bolkiah (Brunei) dan kanan: King Jigme Wangchuk (Bhutan)

Kiri: King Maswati III (Swaziland, tengah: Sultan Qaboos bin Said (Oman) dan kanan: Paus Benedict XVII (Vatican City)

Bagaimanapun, monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain.

Di Jordan (Raja Abdullah bin Hussein) dan Maghribi (Raja Mohamed VI), rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak. Manakala diLiechtenstein, hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Prince Hans Adam II.

Kiri: King Muhammad (Maghribi),tengah Prince Hans Adam (Leichtenstein) dan kanan: King Abdullah bin Hussein (Jordan)

kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. yang memerintah negara dan bukannya Raja.000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan King Charles mengadakan persidangan Parlimen kerana . raja Jepun bergabung dengan Kerajaan Tentera yang dipimpin seorang dictator. Namun demikian. pengarang buku British Royalty. Oleh itu. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. sebagai Shiekh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. Pada hari ini. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. atau politik tiga serangkai.Raja Berperlembagaan Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah Sistem Berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua Negara. Misalnya. manakala yang lain. sewaktu Perang Dunia II. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi. Pada hakikatnya Perdana Menteri. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. Menurut Richard Buskin. adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang Di Pertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. Tuanku Mizan Zainal Abidin (Malaysia) Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. Raja Bahrain. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15.

Selepas itu. Selain dari Britain. Berikut adalah Negara-negara yang mengamalkan pemerintahan Raja Berperlembagaan di dunia sekarang. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. terdapat 15 buah Negara merdeka bekas jajahan Britain yang masih mengiktiraf Quen Elizabeth II sebagai Pemerintah mereka. King Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi Presiden di mana England telah menjadinegara Republik buat seketika.bimbang kuasanya akan terjejas. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa tetapi hanya memerintah selama setahun. Selepas peristiwa itu. 1. Ratu Elizabeth ke II merupakan pemerintah United Kingdom dan juga 15 buah negara lain menjadikannya ratu paling berpengaruh di dunia. Britain (Queen Elizabeth II). Queen Elizabeth II (Britain) yang juga pemerintah ke atas 15 negara Komanwealth yang lain. ia-itu: (1) Antigua dan Barbuda (2) Australia (3) Bahamas (4) Barbados . Namun demikian. Sistem beraja telah dipulihkan semula dan King Charles II telah diangkat ke takhta.

Sepanyol – King Juan Carlos I . 5. Monaco – Putera Albert II 11. 4. 6. Nepal. 3. 7.King Gyanendra Bir Bikram Shah Dev 13. Maghribi-King Mohamed II 12. 9. The Netherlands – Queen Beatrix 14.Grand Duke Henri Malaysia – Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin 10.(5) Belize (6) Canada (7) Grenada (8) Jamaika (9) New Zealand (10) (11) (12) (13) (14) (15) Papua New-Guinea St Kitts & Nevis\ St Lucia St Vincent & the Grenadines Solomon Islands Tuvalu 2. Norway – King Harald V 15. Belgium – King Albert II Cambodia – King Norodom Sihamoni Denmark – Queen Margrethe II (termasuk Greenland) Jepun – Maharaja Akihito Jordan – Al Malik Abdullah bin Hussein Liechtenstein – Prince Hans Adam II Luxembourg. 8.

King George Tupou V.Sheikh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa.16. Kiri: King Juan Carlos (Spain). tengah: Queen Margrethe II (Denmark) dan kanan: Queen Beatrix (Netherlands) . Sweden – King Karl XVI Gustav 17. Bahrain . Perancis pernah diperintah oleh raja berperlembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848. Tonga . Qatar . tengah: King Karl XVI Gustav (Sweden) dan kanan: King Harald V (Norway) Kiri: Maharaja Akihito (Jepun). Thailand – King Bhumibol Adulyadej 18.Sheikh Hamad bin Khalifa at Thani 20. 19.

tengah: Prince Albert (Monaco) dan kanan: Prince Norodom Sihamoni (Cambodia) .Kiri: King Bhumibol Adulyadej (Thailand).tengah: King Albert II (Belgium) dan kanan: king Gyanendra (Nepal) Kiri:Grand Duke Henri (Luxembourg).

presidential dan monarki mutlak. (1) (2) (3) (4) (5) Abu Dhabi – Sheikh Khalifa bin Zayed an Nahyan (President UAE). Sharjah. Presiden UAE adalah Ketua Negara UAE (yang dipilih dari kalangan 7 emir) dan Perdana Menteri UAE adalah Ketua Kerajaan yang juga dipilih dari kalangan 7 Emir. Politik di Kesatuan Arab Emiriah atau United Arab Emirate UAE) mengamalkan sistem federalisme.Sheikh Humaid bin Rashid an Nuaimi. Ras al Khaimah and Umm al Quwain.Kiri: Raja Hamad bin Isa al Khalifa (Bahrain) dan kanan: Sheikh Hamad bin Khalifa (Qatar) King George Tupou V (Tonga) United Arab Emirates (UAE) Ada sebuah lagi negara yang mengamalkan sistem gabungan struktur sistem kerajaan. Ras al Khaimah – Sheikh Saud bin Saqr al Qasimi . Ajman . Dubai.Sheikh Mohammad bin Rashid al Maktoum (PM UAE). Ajman. UAE adalah persekutuan tujuh buah negara monarki mutlak iaitu Kerajaan (Emiriyah) Abu Dhabi. Fujairah – Sheikh Hamad bin Muhammad al Sharqi. Fujairah. Dubai .

(6) (7) Sharjah – Sheikh Dr Sultan III bin Muhamamad al Qasimi Umm al Quwain – Sheikh Saud bin Rashid al Mu’alla Sheikh Ras al Khaimah dan Sheikh Sharjah Sheikh Fujairah dan Sheikh Ajman .

Monarki di Negara China (Dinasti Qing yang mula memerintah pada 1636) berakhir selepas revolusi Sun Yat-Sen pada tahun 1912. 2. Maharaja Korea (Maharaja Yi Chok dari Dinasti Han) hilang takhtanya apabila Negara Korea diilhak oleh Jepun pada tahun 1910. Sebagai contoh: 1. Kekalahan empayar Jerman. Selepas kematian Khan terakhir pada tahun 1924 (Jabzandamba Hutagt Bogd Gegeen Ezen Khan). Keadaan di dalam Rusia dan prestasi buruknya ketika perang membawa kepada revolusi Komunis yang menggulingkan seluruh institusi monarki. Itali bersama dengan beberapa monarki di timur Eropah seperti Bulgaria. Begitu juga dengan negara naungan Jerman seperti Finland dan Lithuania dimana kedua-dua raja mereka hilang takhta selepas kekalahan Jerman pada bulan November 1918. kudeta (rampasan kuasa) atau peperangan. Monarki Perancis (King Louis XVII) digulingkan pada tahun 1792 semasa Revolusi Perancis. 6. Itali melanggar Albania dan membuang Raja Zog untuk meletakkan Raja Itali sebagai raja baru Albania. Bagaimanapun. Monarki Perancis kemudiannya dipulihkan beberapa kali sehingga tahun 1871. . Pada tahun 1939. 4. 3. Sheikh Dubai dan Sheikh Umm al Quwain Pemupusan Pemerintahan Beraja Mengikut catatan sejarah. menembak mati Tsar dan melaksanakan kerajaan dictator dari golongan bangsawan. 7. Hungary dan Romania menyokong Jerman semasa PDII menentang Yugoslavia. Perang Dunia I berkemungkinan membawa kepada kejatuhan besar monarki dalam sejarah.monarki atau pemerintahan beraja dihapuskan sama ada melalui pembaharuan perundangan. Austria dan Turki menyaksikan penghapusan monarki mereka selepas perang.seorang pemimpin perniagaan telah menggulingkan Ratu Hawaii (Queen Liliuokalani untuk menubuhkan sebuah Republik sebelum Hawaii menyertai Amerika Syarikat pada tahun 1898. Monarki di Portugal (King Manuel II) digulingkan pada tahun 1910 untuk menjadi negara Republik dua tahun selepas pembunuhan Raja Carlos I. Henry Ernest Cooper. Monarki Inggeris (King Charles I) diguling oleh Parlimen yang diketuai oleh Oliver Cromwell pada tahun 1649.Sheikh Abu Dhabi. 5. monarki ini dipulihkan semula pada tahun 1660. Pada tahun 1893. Mongolia menjadi Republik.

Mesir menghapuskan monarki pada tahun 1953 selepas revolusi tahun 1952 di mana Raja Faruq II digulingkan oleh tentera (General Muhammad Naguib). Monarki di Ireland dihapuskan oleh Akta Republik Ireland 1948 yang berkuat kuasa pada tahun 1949. Berasaskan bacaan Sejarah. Maharaja Jepun yang memainkan peranan penting dalam perang dunia juga dikurangkan kepentingannya kepada hanya menjadi simbol negara. Monarki di Afrika Selatan dihapuskan pada tahun 1961 oleh referendum apartheid. Cambodia (1970). Kenya. Di Asia Barat pula. Bagaimana pun Kerajaan monarki di Cambodia dipulihkan semula pada tahun 1993. Pergolakan politik dan kebangkitan ideology komunis menamatkan kebanyakan pemerintahan monarki di Indochina. Beberapa buah Negara di utara Benua Afrika dan Timur Tengah menghapuskan sistem Monarki di antara tahun 1950an hingga 1970an. King Sisavang Vong. Tanzania. Di Ethopia. memberi keutamaan kepada ahli keluarga sendiri untuk mengisi jawatan utama dalam pentadbiran negara. Dengan kekalahan kuasa paksi dalam perang. memberikan ahli keluarga dan sekutu untuk monopoli peluang pelaburan .kuasa sekutu barat dan Soviet Union. Hungary dan Romania membuang raja mereka dengan sokongan kuat Soviet Union yang mempunyai ramai tentera dan penyokong yang diletakkan di sana ketika peperangan. Monarki di India. punca utama yang menyebabkan kerajaan monarki ini digulingkan ialah apabila Raja yang memerintah telah menindas atau mengenepikan hak rakyat. Raja Mohammad Zahir Shah. Maharaja Haile Selassie II digulingkan pada tahun 1974 akibat dari revolusi demokrasi. Raja Konstantinos II terpaksa melarikan diri selepas kudeta pada tahun 1967 dan Greece diisytiharkan sebagai sebuah republik pada tahun 1973. mengumpul kekayaan untuk kepentingan diri dan keluarga. Iraq (King Feisal II) digulingkan pada tahun 1958 manakala Raja Idris II (Libya) digulingkan oleh Kolonel Muaamar Gadaffi pada tahun 1969. Zambia dan Zimbabwe dihapuskan apabila negara ini mencapai kemerdekaan dari United Kingdom. Raja Itali berubah menyokong sekutu barat tetapi dalam satu referendum pada tahun 1946. sistem monarki di sana dihapuskan juga. Laos (1946). seperti Emperor Bao Dai. golongan komunis di Yugoslavia merampas kuasa dan mengakhiri monarki. (Afghanistan) digulingkan pada tahun 1973 manakalah Shah Iran. King Norodom Sihanouk. menyalahguna kuasa yang melampau. Vietnam (1945). Penghapusan monarki di Tunisia (King Muhammad VIII al Amin) digulingkan oleh Habib Bourguiba pada tahun 1957. Mauritius pula menjadi republik pada tahun 1992. Golongan komunis di Bulgaria. Reza Mohamed Pahlavi digulingkan melalui revolusi yang dipimpin oleh Ayatullah Khomeini pada tahun 1979. Di Greece. Pakistan menjadi republik pada tahun 1956.

Antara ketua negara monarki yang telah kehilangan kuasa akibat revolusi atau rampasan kuasa. tengah: Prince Norodom Sihanouk (Cambodia) dan kanan: Prince Sisavang Vong (Laos) Kiri:King Muhammad Zahir (Afghanistan) dan kanan: King Idris (Libya) Ref: wikipedia. Kiri:Grand Emperor Bao Dai (Vietnam). tengah: King Konstantin II (Greece) dan kanan:King Muhammad VII AlAmin (Tunisia) Kiri:Shah Reza Pahlavi (Iran). tengah: King Faysal II (Iraq dan kanan: Emperor Haile Selassie (Ethiopia) Kiri:King Farouk (Egypt).dan perniagaan dan mengaut keuntungan serta membuat keputusan yang tidak adil akibat dipengaruhi oleh ahli keluarga dan sekutunya.com Posted by COLTORAS at 2/01/2011 04:51:00 .

Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan. ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. Pada awal kurun ke-19. Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. Daripada jumlah tersebut.Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. . Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Peranci Raja Louis XIV dari Perancis. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Dalam zaman sekarang. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya.

mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ 1. Selain Raja. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. Bagi kebanyakan negara. . Ini mungkin boleh memalukan negara.1 Perbahasan menyokong 1. Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. Malaysia misalnya. Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. rumah.2 Perbahasan menentang • • • • 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki [sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • • • • • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan.Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Selain itu. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan. Contohnya di Malaysia.

Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang diPertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi. ensiklopedia bebas. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. raja Jepun bergabung dengan kerajaan tentera yang dipimpin seorang diktator.Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. Jerman. yang memerintah negara dan bukannya Raja. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara.[1]. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. Pada hari ini. Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah sistem berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua negara. Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat. [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan. Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha. Misalnya. Namun demikian. Oleh itu. Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. sewaktu Perang Dunia II. atau politik tiga serangkai. ketamakan dan exploitasi. Di Itali misalnya. Dalam beberapa kes. Isi kandungan [sorokkan] • • 1 Sejarah 2 Senarai Negara-Negara Raja . Raja berperlembagaan Daripada Wikipedia. manakala yang lain. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. Pada hakikatnya Perdana Menteri.

000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan Raja Charles I mengadakan persidangan Parlimen kerana bimbang kuasanya akan terjejas. pengarang buku British Royalty. Raja Charles II diangkat ke takhta. Menurut Richard Buskin. tanpa pilihan lain. Namun demikian. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. Selepas peristiwa itu.Berperlembagaan • • 3 Lihat Juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. Maka.[2].Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah) Monaco (Putera Albert II) Maghribi (Raja Mohammed VI) Belanda (Ratu Beatrix) New Zealand (Ratu Elizabeth II) .[3]. tetapi hanya memerintah selama setahun. Selepas itu. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa. [sunting] Senarai Negara-Negara Raja Berperlembagaan • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Antigua dan Barbuda (Ratu Elizabeth II) Australia (Ratu Elizabeth II) Bahamas (Ratu Elizabeth II) Barbados (Ratu Elizabeth II) Belgium (Raja Albert II) Belize (Ratu Elizabeth II) Kemboja (Raja Norodom Sihamoni) Canada (Ratu Elizabeth II) Denmark (Ratu Margrethe II) Greenland (Ratu Margrethe II) Grenada (Ratu Elizabeth II) Jamaika (Ratu Elizabeth II) Jepun (Maharaja Akihito) Jordan (Raja Abdullah II ) Liechtenstein (Putera Hans Adam II) Luxembourg (Grand Duke Henri) Malaysia (Yang di-Pertuan Agong . Raja Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi presiden di mana England telah menjadi republik buat seketika. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15.

↑ "Oliver Cromwell. Berbeza dengan sistem raja berperlembagaan di mana Perdana Menteri merupakan ketua eksekutif negara. cari Monarki Mutlak merupakan bentuk kerajaan yang unggul.uk/biog/oliver-cromwell.php/bm/fokus-mkn/fokus_rajaberperlembagaan. David Plant.british-civilwars. http://www. "Menghayati maksud raja berperlembagaan".1 Doktrin Hak Ketuhanan Raja . raja juga akan memegang jawatan Perdana Menteri. di mana seseorang Raja itu mempunyai kuasa penuh untuk memerintah negaranya. Malah di sesetengah negara seperti Arab Saudi dan Brunei. ↑ Adam Kadir. ↑ "Raja berperlembagaan". 2.gov.mkn. 24 Mac 2008 ripada Wikipedia. [sunting] Lihat Juga • • • Demokrasi Monarki mutlak Pemerintahan beraja [sunting] Nota dan rujukan 1. (Dilencongkan dari Monarki mutlak) Lompat ke: pandu arah. jawatan ini memainkan peranan kurang penting di dalam kerajaan monarki mutlak.• • • • • • • • • • • Norway (Raja Harald V) Papua New Guinea (Ratu Elizabeth II) Saint Kitts dan Nevis (Ratu Elizabeth II) Saint Lucia (Ratu Elizabeth II) Saint Vincent dan the Grenadines (Ratu Elizabeth II) Kepulauan Solomon (Ratu Elizabeth II) Sepanyol (Raja Juan Carlos I) Sweden (Raja Carl XVI Gustaf) Thailand (Raja Bhumibol Adulyadej) Tuvalu (Ratu Elizabeth II) United Kingdom (Ratu Elizabeth II) Perancis pernah diperintah oleh raja berpelembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848. Majlis Keselamatan Negara (MKN). Isi kandungan [sorokkan] • 1 Sejarah dan teori yang berkaitan ○ 1. Utusan Malaysia.my/v1/index. http://www.htm. 1599-1658". 3.co. ensiklopedia bebas.

. akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan. Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa.2 Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja 1. manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions). keseorangan. manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen[3]. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon[7]. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people) [Hobbes: ms 376] [5] . ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari feudalisme di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan[1]. miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan[6].○ ○ • • • 1. Sebaliknya. . Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VIII dari England. Beliau telah berani menentang Paus Katolik di Rom dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England[2]. Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightened mampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. [sunting] Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan". Oleh itu. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. yang menggerakkan tindakan mereka[4]. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis. [sunting] Enlightened despotism Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance.3 Enlightened despotism 2 Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak 3 Lihat juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah dan teori yang berkaitan [sunting] Doktrin Hak Ketuhanan Raja Raja Louis XIV dari Perancis.

Inc. http://www. Monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain.co.Inc Politik . ↑ "Tudor England: The Reformation". Manakala di Liechtenstein.htm. http://www.britannica.co. http://rizkisaputro. About.. ↑ "Absolute monarchy".[sunting] Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak Dalam zaman moden. About.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/. hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Putera Hans-Adam II.com/e/a/ab/absolute_monarchy. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes.associatepublisher.com/e/a/ab/absolute_monarchy.htm. 2. ↑ "Absolute monarchy". Di Jordan dan Maghribi. http://www. Rizki Saputro. Locke and Rousseau".wordpress.com/EBchecked/topic/166626/divine-right-of-kings. Encyclopædia Britannica. historylearningsite. 5.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/. About. Locke and Rousseau".wordpress. 7.associatepublisher. ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak iaitu: • • • • • • Arab Saudi (Raja Abdullah ibn ’Abd al ’Aziz Al Sa’ud) Bhutan (Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck) Brunei (Sultan Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah ) Oman (Raja Qaboos bin Said Al Said) Swaziland (Raja Mswati III) Vatican City (Paus Benedict XVI). Rizki Saputro. 4.uk.. ↑ "Absolute monarchy".htm. rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak.uk/reformation. 6. [sunting] Lihat juga • • • Raja berperlembagaan Penghapusan monarki Diktator [sunting] Nota dan rujukan 1. http://www.historylearningsite. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes. 3. http://rizkisaputro.Inc. ↑ "Divine Right of Kings".

Rencana utama: Politik Kanada dan Kerajaan Kanada

Bukit Parlimen di ibu negara Kanada, Ottawa Kanada mempunyai tradisi demokratik kukuh yang diluhurkan oleh kerajaan berparlimen dalam binaan raja berperlembagaan, iaitu monarki Kanada sebagai asas kepada cabang-cabang eksekutif, perundangan, dan kehakiman dan kewibawaannya yang berpunca daripada rakyat Kanada.[94][95][96][97] Ketua negara ialah Ratu Elizabeth II, yang juga ketua negara 15 negara Komanwel lain dan bersemayam di United Kingdom. Oleh itu, wakil baginda, iaitu Gabenor Jeneral Kanada (kini David Lloyd Johnston[98]), melaksanakan tugas-tugas diraja di Kanada.[99] Penyertaan kerabat diraja dan wizurai dalam pentadbiran kerajaan adalah terhad, namun;[97][100][101] [102] secara amali, penggunaan kuasa eksekutif mereka diarah oleh Jemaah Menteri yang terdiri daripada menteri-menteri Mahkota yang bertanggungjawab kepada Dewan Rakyat dan diketuai oleh Perdana Menteri Kanada (kini Stephen Harper[103]) selaku ketua kerajaan. Untuk memastikan kestabilan kerajaan, Gabenor Jeneral biasanya melantik pemimpin semasa parti politik yang boleh meraih keyakinan kemajmukan dalam Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri yang memilih Jemaah Menteri.[104] Oleh itu, Jabatan Perdana Menteri (Prime Minister's Office, PMO) ialah salah sebuah institusi paling berwibawa dalam kerajaan yang memulakan perundangan untuk kelulusan parlimen serta memilih untuk perlantikan oleh Raja, selain yang dinyatakan tadi, gabenor jeneral, leftenan gabenor, senator, hakim mahkamah persekutan, dan ketua-ketua perbadanan-perbadanan Mahkota dan agensi-agensi kerajaan.[100] Ketua parti yang kedua terbanyak kerusinya biasanya menjadi Ketua Pembangkang Setia Baginda (kini Michael Ignatieff[105]) dan membentuk sistem parlimen pertentangan yang bertujuan mengawal tindakan kerajaan.

Dewan Senat dalam Centre Block di Bukit Parlimen Setiap Ahli Parlimen Dewan Rakyat dipilih secara kemajmukan mudah dari setiap daerah pilihan raya. Pilihan raya umum mesti diumumkan oleh gabenor jeneral atas nasihat perdana menteri, dalam masa empat tahun pilihan raya sebelumnya, ataupun boleh dicetuskan oleh pemerintah yang kalah dalam undian kepercayaan dalam Dewan Rakyat.[106] Ahli-ahli Senat diperuntukkan kerusi mengikut kawasan dan berkhidmat hingga usia 75 tahun.[107] Struktur persekutuan Kanada mengagihkan tanggungjawab pemerintahan antara kerajaan persekutuan dan sepuluh provinsinya. Badan-badan perundangan provinsinya adalah ekadewan dan serupa kefungsiannya dengan Dewan Rakyat.[108] Tiga wilayah Kanada juga ada cabang perundangan, tetapi tidak berdaulat dan kurangnya tanggungjawab berperlembagaan berbanding provinsi di samping perbezaan struktur.[109][110] Pemberian perkenan diraja merujuk kepada kaedah dimana raja berperlembagaan secara formal meyatakan persetujuannya terhadap tindakan-tindakan parlimen negaranya, sekaligus menjadikan tindakan parlimen itu sebagai undang-undang (disebut Akta Parlimen). Dalam majoriti monarki-monarki berperlembagaan kini, perkenan diraja kini hanyalah sebahagian proses rasmi; meskipun dalam negara-negara yang memberikan kuasa kepada rajanya untuk tidak berkenan akan tindakan parlimen mereka (sebagai contoh United Kingdom, Norway dan Liechtenstein), raja yang dalam negara-negara ini hampir tidak akan berbuat demikian kecuali pada keadaan kecemasan dari segi politik (lihat simpanan kuasa), atau pada kehendak

kerajaannya. Meskipun kuasa untuk tidak berkenan sering digunakan pada zaman dahulukala di kebanyakan monarki-monarki Eropah, ia kini semakin kurang dalam situasi politik moden dan demokratik kini yang telah wujud sejak kurun ke-18. Pemberian perkenan diraja juga boleh diiringi majlis-majlis khas. Di United Kingdom, umpamanya, Raja Berdaulat boleh melantik anggota Pesuruhjaya Ketuanan, yang menisytiharkan Perkenan Diraja di majlis yang diadakan di Istana Westminster, Istana Buckingham, atau tempat kediaman dirajya yang lain. Meskipun begini, Perkenan Diraja lazimnya diberikan dengan tidak diiringi majlis oleh surat paten. Di negara-negara lain seperti Australia dan Kanada, Gabenor Jeneralnya hanya menandatangani rang undang-undang berkenaan. Dalam sebarang kes, parlimen mesti diberitahu akan Perkenan Diraja yang diberikan. Terdapat dua kaedah ini dilakukan, pertamanya Pesuruhjaya Ketuanan atau wakil Raja Berdaulat akan memberikan Perkenannya di hadapan kedua-dua dewan Parlimen; atau secara alternatifnya, setiap Dewan akan diberitahu secara berasingan, lazimnya oleh Speaker Dewan berkenaan.

Isi kandungan
[sorokkan] • • 1 Malaysia 2 United Kingdom ○ ○ ○ 2.1 Sejarah 2.2 Majlis 2.3 Parlimen dan Perhimpunan Bawahan     • ○ ○ • ○ ○ • • 2.3.1 Scotland 2.3.2 Wales 2.3.3 Ireland Utara 2.3.4 Tindakan Gereja England

3 Negara-negara Komenwel yang lain 3.1 Sejarah 3.2 Majlis 4.1 Kepulauan Channel 4.2 Isle of Man

4 Pergantungan Mahkota Diraja British

5 Wilayah jajahan seberang laut British 6 Negara-negara lain ○ ○ ○ ○ ○ 6.1 Am 6.2 Belgium 6.3 Jordan 6.4 Liechtenstein 6.5 Luxembourg

○ ○ ○ • • •

6.6 Belanda 6.7 Norway 6.8 Sepanyol

7 Pautan luar 8 Rujukan 9 Lihat juga

[sunting] United Kingdom
Di United Kingdom Perkenan Diraja merupakan tindakan terakhir untuk rang undang-undang daripada parlimen Britain menjadi undang-undang. Apabila rang undang-undang berkenaan dipersembahkan kepada Raja Berdaulat atau wakilnya, ia mempunyai tiga pilihan secara formal. Pertamanya, Raja berkenaan boleh berkenan dengan Perkenan Diraja sekaligus menjadikan rang undang-undang itu Akta Parlimen. Kedua, Raja itu boleh tidak berkenan dengan Perkenan Diraja, dengan sekaligus mematikan rang undang-undang itu. Pilihan ketiga Raja itu adalah untuk mengecualikan Perkenan Dirajanya, iaitu dengan menunda sebarang keputusan terhadap rang undang-undang berkenaan sehingga masa yang lain.[1] Pada zaman moden, Raja bertindak mengikut nasihat menteri-menterinya.[2] Oleh disebabkan menteri-menteri ini sering mendapat sokongan Parlimen dan merupakan mereka yang mendapatkan kelulusan rang undang-undang berkenaan, kebarangkalian untuk mereka menasihati Raja untuk tidak Berkenan adalah mustahil. Satu pengecualian daripada ini adalah apabila rang undang-undang yang diluluskan dengan niat yang tidak baik, meskipun sukar untuk menilaikan apa yang dimaksudkan dengan keadaan ini. Maka, dalam pengamalan moden, Perkenan Diraja seringkali diberikan; oleh sebab penolakan rang undang-undang hanya perlu dalam situasi kecemasan yang memerlukan penggunaan kuasa simpanan diraja.[1]

[sunting] Sejarah
Secara asalnya, kuasa perundangan dikawal oleh Raja mengikut nasihat Curia Regis, atau Majlis Diraja, di mana ahli perniagaan dan keagamaan turut mengambil bahagian, dan seterusnya berevolusi menjadi Parlimen.[3] "Parlimen Model" ini merangkumi paderi, pendeta, earl, baron dan dua kesatria daripada setiap daerah dan dua burgess daripada setiap wilayah. Pada tahun 1265, baron Simon de Montfort, Ke-6 Leicester, memanggil parlimen bersidang tanpa kebenaran raja.[4] Badan ini kemudiannya terbahagi kepada dua dengan paderi, pendeta, earl dan baron membentuk Dewan Pertuanan manakala wakil-wakil daripada daerah dan wilayah menjadi Dewan Rakyat.[5] Raja lazimnya akan mendapatkan nasihat dan persetujuan kedua-dua Dewan sebelum membuat sebarang undang-undang. Semasa pentadbiran Henry VI, ia menjadi kebiasaan untuk kedua-dua Dewan membuat undang-undang melalui rang undang-undang, yang tidak akan menjadi undang-undang sehinggalah Perkenan Diraja diberikan disebabkan Rajalah yang punyai kuasa untuk meluluskan undang-undang. Maka disebabkan inilah, kesemua Akta Parlimen bermula dengan mukadimah: "Inilah undang-undang yang dibuat oleh Tuanku yang Teramat Mulia, oleh dan dengan nasihat dan persetujuan Lords Spiritual dan Temporal, dan Commons, dalam Parlimen ini bersidang, dan dengan kuasa daripadanya, seperti berikut...". Akta-akta Parlimen 1911 dan 1949 mempunyai mukadimah yang digunapakai apabila Dewan Pertuanan tidak digunakan dalam proses ini. Kuasa Parlimen untuk meluluskan rang undang-undang seringkali diganggu oleh para raja. Charles I telah membubarkan Parlimen pada tahun 1629 apabila ia meluluskan undang-undang

dalam pada mengikut nasihat menteri-menterinya. tetapi ini amatlah jarang berlaku. Parlimen lebih banyak bersidang.[12] Akan tetapi terdapatnya situasi di mana persetujuan raja yang lebih langsung diperlukan untuk meluluskan rang undang-undang. kuasa secara beransur-ansur dipindahkan daripada Raja ke Parlimen dan Kerajaan. Ratu Elizabeth II bertindak mengikut nasihat para menterinya dengan tidak bersetuju dengan cadangan membahas Rang Undang-Undang Tindakan Ketenteraan Terhadap Iraq (Kebenaran Parlimen) yang hendak memindahkan kuasa daripada Raja kepada Parlimen untuk membenarkan serangan ketenteraan terhadap Iraq. George I tidak mahir berbahasa Inggeris dan lebih suka menumpukan perhatiannya kepada milikan Jermannya.[9] Semasa pentadbiran dinasti Hanover. juga tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk meletakkan Militia di Scotland" pada 11 Mac 1708.[8] Ratu Stuat terakhir. Raja mestilah menyatakan persetujuannya terlebih dahulu. George V telah mendapatkan nasihat undang-undang mengenai menolak Perkenan untuk Rang undang-undang Kerajaan Ireland iaitu suatu cadangan undang-undang kerajaan liberal yang hendak dipaksa melalui parlimen dengan menggunakan Akta Parlimen 1911.[14] Disebabkan ketidaksetujuan Mahkota untuk perbahasan rang undang-undang tersebut. tetapi para raja masih sering tidak berkenan dengan Akta Parlimen. atau milikan peribadi atau kepentingan Mahkota untuk dibahaskan di Parlimen. seperti menaikkan kadar cukai tanpa kebenaran Parlimen. dia lebih banyak bergantung kepada menteri-menterinya berbanding raja-raja sebelumnya. Oleh yang demikian. Kedua-duanya menegaskan bahawa untuk Berkenan kepada Rang Undang-Undang Emansipasi Katolik adalah melanggar sumpah penobat. Ada masanya. Persetujuan ini dipanggil Persetujuan Putera. mesti didapati juga. harta karun. dan bona vacantia."[7] dengan menyatakan bahawa dirinya. Misalnya. hasil turun temurun. George III dan George IV menentang Emansipasi Katolik [10][11] iaitu cubaan untuk memansuhkan sekatan-sekatan terhadap penganut agama Roman Katolik untuk menjawat beberapa jawatan awam. atau Duke Cornwall. dan tidak memberikan hak kepada individu yang bersekongkol dengan kuasa asing yang tidak mengiktiraf legitimasinya. tetapi sehingga kini tiada raja yang telah tidak Berkenan dengan undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen British. Ini tidak dipanggil Perkenan Diraja tetapi digelar Persetujuan Raja. Akan tetap akhirnya George IV Berkenan dengan undang-undang itu apabila dinasihati menterimenterinya. yang memerlukan Raja memelihara Gereja England daripada didominasi oleh Paus.dan perbahasan yang bersifat kritikal terhadap pelaksanaan pentadbirannya. Raja kemudiannya memutuskan bahawa dia tidak seharusnya tidak Berkenan tanpa "bukti kukuh yang ia akan menggelakkan daripada bencana kebangsaan. persetujuan Putera Wales selaku Putera dan Pramugara Besar Scotland. atau sekurang-kurangnya meredakan keadaan sekeliling pada masanya. Pada tahun 1914. [6] Selepas Perang Saudara Inggeris.[11] Maka konesep tanggungjawab menteri telah berevolusi dan kuasa untuk tidak Berkenan tidak lagi digunakan sama ada di United Kingdom mahupun negara-negara Komenwel yang lain. Para raja Hanover yang kemudian cuba untuk mendapatkan semula kuasa ke atas perundangan. Charles melakukan aksi-aksi yang tidak jelas dari segi kepatuhannya kepada undang-undang. Charles II telah tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk mengekalkan Keamanan dengan Mewujudkan Militia dan Mempertugaskan mereka selama Dua dan Empatpuluh Hari. seperti dalam perbahasan Akta Dewan Pertuanan 1999. Semasa "Sebelas Tahun Kezaliman" yang menurutinya.[13] Pada tahun 1999. Akan tetapi oleh sebab Rang Undang-Undang tersebut diperkenalkan di bawah . Untuk rang undang-undang yang memberikan kesan kepada prerogatif. bukan Parlimen. yang mengawal militia. maka rang undang-undang itu secara langsung dikeluarkan. termasuk ultimus haeres. Anne. Semasa pentadbiran Hanover yang pertama.

Pada masa kini. Secara alternatifnya. frasa yang digunakan adalah Soit fait comme il est désiré (Biarlah seperti yang dimahukan).[15] yang diterjemahkan sebagai "Raja berterima kasih kepada rakyatnya.Peraturan Sepuluh Minit. ini hanya dilakukan semasa Pembukaan Rasmi Parlimen. Formula untuk tidak Berkenan pula adalah Le Roy s'avisera (Raja akan mepertimbangkannya). dalam keadaan yang keduanya itu. Ahli-ahli Dewan Rakyat dipimpini Yang di-Pertua mereka akan mendengar daripada Bar of the Lords. Jurutulis Mahkota yang berdiri di kanan Raja akan kemudiannya membaca tajuk rang undang-undang yang dibawa (pada masa yang lebih silam. [sunting] Majlis Di United Kingdom. Jurutulis Parlimen yang merupakan seorang pegawai daripada Dewan Pertuanan secara tradisionalnya menyatakan formula Anglo-Norman untuk menggariskan keputusan Raja. Ia boleh diberikan di dalam mahupun di luar Parlimen.[16] Henry VIII memperkenalkan kaedah baru untuk memberi Perkenan Diraja. Raja sering memberikan Perkenannya secara langsung. Henry bercadang hendak memancung isterinya yang kelima yang dituduhnya berzina dan pemancungan ini diluluskan bukannya selepas perbicaraan tetapi oleh bill of attainder yang mana baginda terpaksa memberi Perkenannya selepas mendengar keseluruhan isi . setiap Dewan mestilah diberitahu secara berasingan terlebih dahulu sebelum rang undang-undang boleh berkuatkuasa. Jurutulis Parlimen kemudiannya membalas dengan menyatakan formula Norman-Perancis yang sepatutnya." Untuk rang undang-undang yang lainnya pula. menerima sumbangan mereka. Cara baru untuk memberikan Perkenan dicipta pada zaman pemerintahan Hentry VIII. Amalan yang biasa adalah bahawa Perkenan hanya dianggap sebagai formaliti semata-mata. Peberian Perkenan Diraja untuk rang undang-undang hasilwan lazimnya disusuli dengan lafazan Le Roy remercie ses bons sujets. kesemua isi rang undang-undang yang dibawa). dan mahukannya sedemikian. Sebelum pemerintahan Henry VIII. Walaubagaimanapun. dan tidak mewakili contoh apa yang mungkin berlaku sekiranya kerajaan bertindak memperkenalkan perundangan yang akan menggugat kepentingan Mahkota pada masa hadapan. suatu rang undang-undang dipersembahkan untuk Perkenan Diraja apabila ia diluluskan oleh kedua-dua Dewan Rakyat dan Dewan Pertuanan. Raja tidak menganalisa rang undang-undang tersebut sebelum membuat keputusan untuk memberi Perkenannya. La Reyne menggantikan Le Roy dalam ayat-ayat yang dilafazkan. Jurutulis Parlimen mempersembahkan rang undang-undang yang menunggu Perkenan kepada Raja. formula yang digunakan hanyalah Le Roy le veult (Raja mahukannya sedemikian). Perkenan diberikan oleh Raja atau Pesuruhjaya Pertuanan yang diberikan kuasa untuk bertindak melalui surat paten. et ainsi le veult. Untuk rang undang-undang persendirian. accepte leur benevolence. Raja lazimnya akan memakai Mahkota Imperial Negara dan berduduk di Takhta dalam Kamar Pertuanan dengan dikelilingi oleh beberapa herald dan ahli-ahli kamar dirajanya. di luar Kamar. di bawah Akta-akta Parlimen 1949. Dewan Rakyat mempunyai kuasa untuk memaksa rang undangundang dipersembahkan untuk Perkenan meskipun tidak diluluskan oleh Dewan Pertuanan. Pada tahun 1542. Secara rasminya. akan tetapi rang undang-undang hasilwan lazimnya dibawa oleh Yang di-Pertua. Apabila pemerintahnya merupakan seorang wanita. ia bukannya boleh dibahas Parlimen pun.

dan oleh perkataan-perkataan Surat Paten di bawah Akta 1967 berkenaan: (".[18] Prosedur ini hanya digunakan sebanyak lima kali dalam kurun ke-16."). dalam pada menjalankan tugas seperti yang diamanahkan Baginda Raja. terutamanya apabila kesihatan George III mula merosot. pemberian Perkenan oleh Raja secara sendirinya atau melalui Suruhan masih boleh dilakukan tetapi cara ketiga inilah yang dipakai setiap hari. Gentlmen Usher dari Batang Hitam tiba untuk memanggil Dewan Rakyat bersidang semasa perdebatan yang hangat.. majlis perkenan melalui Suruhan tidak diamalkan lagi.. Teks piawai Surat Paten diletakkan dalam Perintah Pejabat Mahkota (Borang-Borang dan Proklamasi-Proklamasi) 1992. Perkenan Diraja boleh diberikan melalui tulisan melalui surat paten yang dipersembahkan kepada pegawai pesidang kedua-dua Dewan Parlimen. Akta Perkenan Diraja 1967 diluluskan untuk menghasilkan cara baru untuk mendapat Perkenan Diraja.. Victoria menjadi Ratu terakhir untuk memberi Perkenannya pada tahun 1854. Apabila prosedur yang diperkenalkan oleh Akta . Ini berlaku sekali lagi pada tahun 1965 apabila Yang di-Pertua meninggalkan kerusi untuk pergi ke Dewan Pertuanan. bahawasanya Raja memberikan Perkenannya kepada beberapa Akta-akta yang dalam Suruhan ini disebut. beberapa ahli terus membuat ucapan. Tiada undang-undang yang telah diperkenan oleh Raja secara sendirinya semenjak pemerintahan Ratu Victoria.[22] dengan sedikit pindaan dilakukan pada tahun 2000. Parlimen memasukkan suatu klausa dalam Act of Attainder berkenaan yang memperuntukkan bahawa Perkenan yang diberikan oleh Pesuruhjaya "ialah sebaik-baik" Perkenan yang diberikan oleh Raja dengan sendirinya.. Lords Spiritual dan Temporal dan Commons dalam Parlimen ini bersidang. Oleh sebab ini. Raja akan memberi kuasa kepada tiga atau lebih (lazimnya lima) kerabat yang merupakan ahli Majlis Privy untuk memberi Perkenan dengan menggunakan namanya. tetapi dengan lebih kerap semasa kurun ke-17 dan kurun ke-18. Perkenan itu disifatkan telah diberi pada waktu perkenan diisytiharkan dalam kehadiran kedua-dua Dewan bersidang. Kami dengan ini mengisyhtiharkan dan memberitahu kalian. dan melalui Suruhan yang telah dibaca. tidak seperti pemberian Perkenan Diraja melalui sendirinya atau oleh Pesuruhjaya Diraja. Henry menyatakan bahawa "pengulangan Cerita dan jenayah yang sebesar ini" dalam pendegarannya "mungkin akan membuka semula Luka yang kini mulai menyembuh dalam Hati Diraja. dan kini hanya dilangsungkan sekali setahun pada penghujung sesi parlimen tahunan. dan beberapa ahli dewan membantah kekacauan ini dengan tidak menghadiri majlis berkenaan.[20][21] Semasa dekad 1960-an.[24] Apabila Akta diberi perkenan melalui Raja secara sendirinya atau melalui Pesuruhjaya Diraja yang dilantik olehnya.[16] Kemudian pegawai berkenaan membuat kenyataan formal kepada setiap Dewan yang Perkenan Diraja telah diberikan kepada akta-akta yang telah disebut. dengan Yang di-Pertua dan ahli-ahli Dewan Rakyat di Bar of the Lords."[17] Oleh yang demikian.kandungan rang undang-undang berkenaan. Maka. kaedah yang dihasilkan melalui Akta Perkenan Diraja 1967 tidak memerlukan kedua-dua Dewan bersidang pada masa yang sama untuk mendapatkan notis Perkenan Diraja.[23] Akan tetapi Perkenan Diraja secara langsung tetap menjadi kaedah piawai dan ini dapat dilihat daripada perkataan yang digunakan di dalam Surat Paten untuk pelantikan Pesuruhjaya Diraja.[19] Apabila memberikan Perkenan melalui Pesuruhjaya. Di bawah Akta Perkenan Diraja 1967. Pada tahun 1960. Oleh ini. Jurubaca Pertuanan membaca Suruhan dan kemudiannya Pesuruhjaya menyatakan "Rakan-rakan sekalian." Kemudiannya Jurutulis Mahkota menyatakan tajuk Akta dan Jurutulis Parlimen membalas dengan formula Norman Perancis yang sepatutnya. Dan bahawasanya Beta tidak dapat hadir secara sendirinya di Dewan Lebih Tinggi Parlimen Beta yang merupakan tempat lazim di mana Beta memberikan Perkenan Beta. Pesuruhjaya Pertuanan sebagai wakil Diraja memakai Rob Parlimen berwarna merah dan duduk di atas kerusi antara Takhta dan Woolsack.

Proses ini dikawal oleh seksyen-seksyen 28.[27] Perkenan Diraja dibuat melalui surat paten dengan menggunakan Cap Mohor Scotland. Seksyen 102 Akta Kerajaan Wales 2006 memestikan Jurutulis Perhimpunan untuk mempersembahkan Tindakan-tindakan yang diluluskan Perhimpunan selepas tempoh empat minggu semasanya Peguam Am Wales atau Peguam Negara boleh merujuk Tindakan berkenaan kepada Mahkamah Agung untuk keputusan sama ada tindakan ini terletak dalam bidang kuasa legislatif Perhimpunan berkenaan. Jurutulis ini kemudian menandatangani satu salinan Rang Undang-Undang itu dan meletakkan tarikh Perkenan Diraja telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan antara teks klausa enakmen dan seksyen pertama Akta.[1] Maka.[29][30] . Peguam Negara Scotland atau Peguam Negara boleh merujuk Rang Undang-Undang berkenaan kepada Mahkamah Agung United Kingdom[26] (sebelum 1 Oktober 2009. tetapi untuk mengesahkan bahawa Perkenan telah diberikan. apabila pengendosan dibuat secara bertulis.[1] Apabila satu Akta diterbitkan. Akan tetapi tarikh di mana Perkenan Diraja diberikan diberitahu dalam kurungan. [28] Notis diletakkan dalam Warta-warta London.Perkenan Diraja 1967 digunakan. tetapi hanya selepas tempoh empat minggu di mana Peguam Am Scotland. tandatangan jurutulis tidak dimasukkan. 32 dan 33 Akta Scotland 1998. [sunting] Wales Tindakan-tindakan Perhimpunan Kebangsaan Wales juga mesti diperkenankan oleh Raja. Edinburgh dan Belfast. Bebas daripada kaedah untuk menggariskan Perkenan Diraja. melainkan sekiranya terdapat peruntukkan yang berbeza untuk permulaan kuatkuasa Akta berkenaaan. Perkenan disifatkan telah diberikan apabila kedua-dua pegawai pesidang kedua-dua Dewan telah menerima Surat Paten daripada Raja yang memberi Perkenannya dan memberi notis mengenai ini kepada kedua-dua Dewan berkenaan. sepertimana juga formula Norman Perancis. Perkenan Diraja diberikan dengan Perintah dalam Majlis. ia menjadi tanggungjawab Jurutulis Parlimen. tetapi pada tarikh kedua-dua Dewan maklum akan Perkenan yang telah diberi. Perkenan disifatkan telah diberi apabila notis kedua telah diberikan. apabila setiap pegawai memberi notis pada masa yang berbeza {misalnya disebabkan satu Dewan tidak bersidang pada masa yang berkenaan). Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy) untuk semakan kepatuhannya kepada undang-undang. Ini adalah penting kerana di bawah Undang-Undang British satu Akta berkuatkuasa pada tarikh Perkenan Diraja telah diberikan dan ini bukanlah apabila surat paten telah ditandatangani atau apabila ia diberikan kepada pegawai-pegawai pesidang keduadua Dewan.[25] Selepas suatu Rang Undang-Undang diluluskan. bukan sahaja untuk mengendos Akta berkenaan di bawah nama Raja dengan formula Norman Perancis yang berpatutan. apabila ia telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan. dalam cara berikut sepertimana yang terletak dalam Perintah Parlimen Scotland (Surat-Surat Paten dan Proklamasi-Proklamasi) 1999 (SI 1999/737). [sunting] Parlimen dan Perhimpunan Bawahan [sunting] Scotland Perkenan Diraja merupakan peringkat terakhir Akta-akta Parlimen Scotland. Pegawai Pesidang memberikannya kepada Raja untuk Perkenannya.

[31] [sunting] Tindakan Gereja England Di bawah Akta Perhimpunan Gereja England (Kuasa-Kuasa) 1919. Akta ini juga menyatakan pada seksyen 3 yang Perkenan Diraja boleh diberikan oleh Raja secara sendirinya atau oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja. yang sempurna dan perlu untuk kepentingan orang awam seluruhnya dan telah melarang Gabenor-gabenornya meluluskan Undang-Undang yang penting diluluskan segara.[sunting] Ireland Utara Di bawah seksyen 14 Akta Ireland Utara 1998 satu rang undang-undang yang telah diluluskan Perhimpunan Ireland Utara dipersembahkan kepada Raja oleh Menteri Ireland Utara untuk Perkenan Dirajanya selepas tempoh empat minggi di mana Peguam Negara untuk Ireland Utara dibenarkan merujuk rang undang-undang ini kepada Mahkamah Agung. baginda cuai dalam memastikan ia mendapat Perkenannya"[33] Selepas wilayah-wilayah seperti Kanada. Kerajaan British tetap menasihati dalam pemberiaan Perkenan. seksyen 16 Akta Perlembagaan 1986 menyatakan bahawa "suatu Rang Undang-Undang yang diluluskan Dewan Rakyat akan menjadi undang-undang apabila Raja atau Gabenor Jeneral menyatakan Perkenannya dan menandatanganinya sebagai tanda perkenan itu". tetapi kuasa ini lazimnya hanya boleh digunakan dalam suatu tempoh yang telah ditetapkan. ia sering tidak diberikan di wilayah-wilayah jajahan dan bekas jajahan British oleh Gabenor-gabenor yang bertindak mengikut perintah Raja. Perkenan Diraja diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja. penduduk-penduduk mengadu bahawa Raja George III "tidak memberi Perkenannya kepada Undang-Undang. Dalam sesetengah hal. Australia. apabila Raja hendak melawat negara Komenwel ini. . daerah dan lain-lain) Perkenan diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor atau Leftenan Gabenor. yang kemudiannya merujuk kepada Raja. [sunting] Negara-negara Komenwel yang lain Di negara-negara Komenwel yang lain. Perkenan mungkin ditangguh supaya Raja boleh Berkenan secara sendirinya. dan apabila ia digantung. Satu Gabenor atau Leftenan Gabenor wilayah mungkin akan merujuk kepada Gabenor Jeneral. dalam negara-negara Komenwel ini. Oleh yang demikian. atau bahagian-bahagiannya (seperti wilayah. selagi ia masih digantung sehingga Perkenannya diberikan. Afrika Selatan dan Newfoundland diberikan kerajaan bertanggungjawab pun. Seperti dalam United Kingdom.[32] [sunting] Sejarah Walaupun Perkenan Diraja tetap diberikan di United Kingdom semenjak tahun 1708. Di New Zealand. Perkenan kadangkala ditangguh untuk memberikan masa kepada Kerajaan British menimbangkan suatu rang undang-undang sebelum menasihati Gabenor Jeneral. suatu Tindakan Synod Am Gereja England menjadi undang-undang apabila ia mendapat Perkenan Diraja dalam cara yang sama sebagaimana Akta Parlimen mendapat Perkenannya. Raja mempunyai kuasa untuk tidak membenarkan rang undang-undang yang telah mendapat Perkenan Diraja daripada wakil-wakilnya di negara-negara ini. New Zealand. Perkenan Diraja secara kebiasaannya diberikan mengikut nasihat menteri-menteri kerajaan dan oleh yang demikian tidak lazim tidak diberikan. Perkenan Diraja diberikan dengan cara surat paten dalam cara yang diletakkan dalam Perintah Ireland Utara (Pernenan Diraja untuk Rang Undang-Undang) 1999. Di dalam Perisyhtiharan Kemerdekaan Amerika Syarikat.

Akta memperuntukkan bahawa pemberian Perkenan Diraja tidak terbatal dengan tidak menggunakan cara lama apabila digunakan.Semenjak dekat 1920-an. di mana Gabenor Jeneral tidak memberikan Perkenan Diraja secara sendirinya semenjak tahun 1875. memaksa suratkhabar-suratkhabar setempat mencetak respons kerajaan dan ini mendapat tentangan kabinet provinsi. Kini rang undang-undang dipersembahkan di kediaman Gabenor Jeneral oleh Dewan di mana rang undang-undang berasal.[35] Amalan yang sama juga menjadi kebiasaan di New Zealand. iaitu Rang Undang-Undang Berita dan Maklumat Tepat. Ketidakpatuhan ketigatiga rang undang-undang ini kepada perlembagaan Kanada kemudiannya dipersetujui Mahkamah Agung Kanada dan Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy. dengan kedua-dua Dewan diberitahu secara berasingan. Gabenor Jeneral membatalkan perkenannya kepada rang undang-undang berkenaan dan kemudiannya memberikan perkenan kepada rang undang-undang yang sebetulnya. Kuasa untuk tidak Berkenan telah digunakan oleh Leftenan Gabenor Alberta. majlis tradisional untuk memberikan Perkenan di Parlimen lazim digunakan sehingga kurun ke-21. dengan kedua-dua Dewan lazim diberukan notis yang berbeza. lama selepas ia ditamatkan di United Kingdom dan negara-negara Komenwel.[19] . Di Australia. suatu rang undang-undang dari Dewan Rakyat Australia telah secara silapnya dipersembahkan kepada Gabenor Jeneral negara itu untuk diberikan perkenan. Akan tetapi. pendekatan alternatif yang memberikan Perkenan secara bertulis. mereka tidak lazim menasihati wakil Raja untuk tidak Berkenan. menghantar mesej kepada Presiden Senat dan Yang di-Pertua Dewan Rakyat. para menteri lazimnya mendapat sokongan badan perundangan dan mendapat keluluskan rang undang-undang. Sebagaimana yang diperuntukkan Akta berkenaan. [sunting] Majlis Di negare-negara Komenwel. Perkenan boleh diberikan dalam Kamar Senat oleh Gabenor Jeneral atau secara lebih kebiasaannya Timbalan. iaitu Hakim Mahkamah Agung Kanada.[34] Di Australia isu teknikal telah berbangkit berkenaan Perkenan Diraja pada tahun 1976 dan 2001. Perkenan boleh diberikan oleh Raja dengan sendirinya. Di bawah Akta Perkenan Diraja. John C. maka. Perkenan lazimnya diberikan di luar badan perundangan.[35] Di Kanada. yang baru. yang kemudiannya memberitahu Dewan masing-masing tindakan Gabenor Jeneral itu. lazimnya tindakan tidak appropriasi yang diluluskan. Dua rang undang-undang cuba meletakkan bank-bank di bawah bidang kuasa provinsi. Dalam semua negara-negara Komenwel juga. Gabenor Jeneral bertindak mengikut nasihat menteri-menteri tempatan dan bukannya nasihat Kerajaan British. Kesilapan itu disebabkan tajuk rang undang-undang yang sama juga telah dihantar untuk perkenan oleh Dewan berkenaan. telah diperkenalkan. majlis rasmi memberikan Perkenan di Parlimen tidak biasa digunakan semenjak awal kurun ke-20. Gabenor Jeneral kemudiannya menandatangani rang undang-undang itu. Akan tetap ia kemudiannya didapati bahawa rang undang-undang itu belum diluluskan kedua-dua Dewan Parlimen Australia. Masalah sama juga berbangkit pada tahun 2001 dan tatacara yang sama digunakan untuk mengubatinya. Bowmen pada tahun 1937 dalam perkara tiga rang undang-undang yang diluluskan di bawah Kerajaan Kredit Sosial William Aberhart. 2002. Sepertimana di United Kingdom. Perkenan Diraja diberikan dalam Senat sekurang-kurangnya dua kali setahun: untuk appropriasi pertama dan untuk sekurang-kurangnya satu lagi akta. dan memasuki bidang kuasa kerajaan pusat. tetapi Gabenor Jeberal secara sendirinya atau timbalan yang berlaku untuk Gabenor Jenerallah yang lazim memberi Perkenan. Pada tahun 1976. Rang undang-undang ketiga pula.

[47] Prosedur darurat yang membenarkan suatu Akta untuk berkuatkuasa apabila diberikan Perkenan Diraja dilakukan dengan perisytiharan di persidangan biasa Tynwald bersyarat bahawa ia dipromulgasikan dalam masa 12 bulan. meskipun terhad kepada kes-kes tertentu semenjak 1981. dan satu Akta tidak akan mempunyai kesan lebih daripada 18 bulan selepas Perkenan Diraja diisytiharkan di dalam Tynwald. tetapi selepas 1865 pembacaan tajuk Akta dan sinopsis setiap seksyen memadai. Sekiranya diluluskan oleh Tynwald. Perkenan Diraja tidak mencukupi untuk memberikan kesan undang-undang kepada suatu Akta Tynwald. Sebagai contoh. Melalui adat turun temurun suatu Akta tidaklah berkuakuasa sehingga ia dipromulgasikan di pendudukan terbuka Tynwald. Perkenan Diraja pada mulanya dibuat melalui surat kepada Menteri kepada Gabenor.[37] (Reformasi-reformasi yang telah dikaji semula kemudiannya diberikan Perkenan.[49] Semenjak tahun 1993. Raja memberikan Perkenan Diraja terus melalui Perintah dalam Majlis.[50] Antara tahun-tahun 1979 dan 1993 Synod mempunyai kuasa yang serupa. tetapi sebagai Rang Undang-Undang kuasa untuk memberi Perkenan . John (24 Jun) tetapi semenjak penggunaan kalendar Gregory pada tahun 1753[43] pada 5 Julai (atau pada hari Isnin berikutnya[44] sekirana 5 Julai adalah hari Sabtu atau Ahad). badan perundangan Isle of Man. suatu Perintah dalam Majlis memberikan kuasa kepada Leftenan Gabenor untuk memberi Perkenan Diraja kepada rang undang-undang yang diluluskan Tynwald. telah diperkenalkan pada tahun 1916. dibuat. Sebagai pengganti.[51] Sebelum tahun 1994 Perkenan Diraja diberikan melalui Perintah-dalam-Majlis. di mana cara lama digunakan untuk memberi Perkenannya. dan Perkenan untuk beberapa jenis Rang Undang-Undang masih disimpan oleh Raja.[45] Ini kemudiannya disusuli pada tahun 1895 kepada pembacaan tajuk dan memorandum tujuan Akta sahaja. lazimnya di Bukit Tynwald pada hari St. Synod Diocesan Sodor dan Man telah mempunyai kuasa untuk membuat Tindakan-Tindakan "berkenaan sebarang perkara yang berkenaan Gereja England di Pulau ini". Promulgasi secara asalnya merangkuni pembacaan Akta dalam bahasa Inggeris dan bahasa Manx. tetapi terhad kepada penguatkuasaan TindakanTindakan Synod Am Gereja England.[48] semenjak tahun 1988 ini menjadi tatacara kebiasaan.[39] Selepas tahun 1765.[42] Leftenan Gabenor mestilah merujuk sebarang Rang Undang-Undang kepada Kementerian Keadilan untuk nasihat. suatu Tindakan "akan mempunyai kuasa dan kesan sebagai Akta Tynwald apabila Perkenan Diraja dilafazkan di Tynwald".[40] tetapi semasa Kabupaten British amalan memberi Perkenan Diraja melalui Perintah dalam Majlis dimulakan[41] sehingga hari ini.[sunting] Pergantungan Mahkota Diraja British [sunting] Kepulauan Channel Leftenan Gabenor-Leftenan Gabenor Kepulauan Channel tidak memberikan Perkenan Diraja. (sejarah Revestment).[46] dan sejak 1988 hanya tajuk pendek dan ringkasan tajuk panjang dibaca. perkenan Tuan Man kepada Rang Undang-Undang dilakukan oleh sepucuk surat kepada Gabenor. Sebelum pemerintahan Pulau itu dibeli oleh Mahkota Britain pada tahun 1765. yang mana dia harus turuti. Pada tahun 1981. baru-baru ini Perkenan tidak diberikan (oleh sebab tidak dibenarkan oleh Menteri) berlaku pada tahun 2007 berkenaan reformasi-reformasi Perlembagaan Chief Pleas of Sark.[36] Perkenan diberikan atau tidak berdasarkan nasihat Menteri Keadilan United Kingdom.)[38] [sunting] Isle of Man Prosedur-prosedur khas terpakai apabila perundangan yand diluluskan oleh Tynwald.

Rang undang-undang berkenaan kemudiannya diperkenankan oleh kesemua mereka sebagai wakil Raja. Belanda. prosesnya hanya bersifat rasmi sahaja. dengan kerajaan bertanggungjawab sekiranya Raja tidak berkenan dengan cadangan undang-undang yang dikemukakan.[56] [sunting] Jordan Perlembagaan Jordan memberikan kuasa kepada Rajanya untuk tidak berkenan dengan undangundang yang diluluskan parlimennya.[53] [sunting] Wilayah jajahan seberang laut British Gabenor-gabenor (atau Leftenan Gabenor) setiap Wilayah jajahan seberang laut British memberi atau tidak memberi Perkenan Diraja untuk perundangan wilayah yang berkenaan. Perhimpunan itu bolehlah membatalkannya dengan undian dua-pertiga kedua-dua dewan sekiranya tidak mahu undang-undang itu tidak berkuatkuasa (akan tetapi ia boleh dipertimbangkan semula dalam sesi kemudian). Mereka juga boleh menangguh untuk memberi peluang kepada Raja membuat keputusan secara sendirinya. Sekiranya Raja gagal untuk bertindak dalam masa enam bulan selepas rang undang-undang dipersembahkan kepadanya. raja bertanggungjawab memberikan kesan undangundang kepada perundangan. Denmark.[54] Selepas berlakunya Perpindahan kedaulatan Hong Kong menjadi wilayah pentadbiran khas Republik Rakyat China. apabila Raja Baudouin memberitahu kerajaan bahawa dia tidak sanggup berkenan dengan undang-undang yang membenarkan keguguran bayi. Thailand. [sunting] Belgium Di Belgium "sanction royale" mempunyai kesan yang serupa dengan Perkenan Diraja. [sunting] Negara-negara lain [sunting] Am Dalam kebanyakan monarki-monarki masa kini seperti Belgium. untuk menjadi ordinan.[55] Norway dan Sepanyol. Dalam monarki lain seperti Sweden pula.[52] Suatu Tindakan tidak memerlukan promulgasi. rang undang-undang itu menjadi undang-undang yang berkuatkuasa tanpa tandatangannya. Pada tahun 1990. rang undang-undang yang diluluskan oleh Majlis Perundangan Hong Kong memerlukan perkenan diberikan oleh Gabenor Hong Kong. Akan tetapi dalam kedua-dua situasi ini. Kedua-dua Dewan Parlimen Belgium kemudiannya mengisytiharkannya boleh menggunakan kuasanya pada keesokan harinya. kerajaan bertanggungjawab berkenaan hal ini. Raja memproklamasikan undang-undang dan ini bermakna ia menerbitkan secara rasmi undang-undang yang diluluskan dan memerintahkan supaya ia dikuatkuasakan.[57] [sunting] Liechtenstein . dan sekirannya tidak diperkenankan dalam masa sedemikian. Jepun. Luxembourg.Diraja berkenaan Tindakan telah diberikan kepada Leftenan Gabenor Isle of Man. Majlis Menteri-Menteri mengisytiharkannya tidak boleh menggunakan kuasanya mengikut kepentingan dirinya. Apabila Hong Kong berada di bawah pemerintahan British dahulu. Perkara 93 perlembagaan memberi sehingga enam bulan untuk menandatangani atau tidak apa jua perundangan yang dipersembahkan kepadanya oleh Perhimpunan Nasional negara itu. sama ada dari segi kelaziman atau menurut kata-kata perlembagaan masing-masing. rang undang-undang ditandatangani dan diproklamasikan oleh Ketua Eksekutif Hong Kong yang merupakan kedua-dua ketua kerajaan dan ketua negara.

Liechtenstein membenarkan rajanya berkenan atau tidak mengikut suka hati sendirinya.[58] Apabila Putera Hans Adam II tidak berkenan dengan rang undang-undang yang membenarkan keguguran bayi, dia bertindak mengemukakan rang undang-undang yang memberikannya kuasa yang tidak terbatas kepada perkara formaliti semata-mata tetapi turut meminta kuasa yang lain, seperti kuasa untuk melantik hakim, juga. Dia juga mengugut akan menjualkan negaranya kepada Bill Gates dan menamakannya semula sebagai Microsoft dan berpindah ke Austria bersama-sama keluarganya.[59] Rang undang-undangnya lulus dan kini dia mempunyai kuasa untuk tidak berkenan secara bebas.

[sunting] Luxembourg
Sementara Luxembourg dahulunya memerlukan tandatangan Duke Besar untuk berkuatkuasa, hak ini kemudiannya dirampas daripadanya pada tahun 2008 selepas dia memberitahu perdana menterinya yang dia tidak sanggup menandatangani rang undang-undang yang membenarkan euthanasia dalam negara itu.[60]

[sunting] Belanda
Perkenan Diraja kepada undang-undang atau dekri diraja (Koninklijk Besluit) di negara Belanda hanya boleh diberikan oleh raja yang sedang memerintah. Dalam situasi di mana raja tidak dapat memerintah, seorang kabupaten akan menggunakan prerogatif ini, dengan "Raad van State" (Majlis Negara, serupa dengan Majlis Privy British) dibenarkan membuat sedemikian sekiranya tiada raja mahupun kabupaten. Setiap undang-undang atau dekri yang dipersembahkan kepada pemerintah harus mempunyai tandatangan satu atau lebih menteri yang bertanggungjawab atas undang-undang demikian. Selain daripada yang telah disebutkan di atas raja tidak dibenarkan memberi prerogatif ini kepada sesiapa yang lain. Tidak seperti di United Kingdom, tiadanya Pesuruhjaya Pertuanan dan raja menandatangani undang-undang atau dekri dengan formula: "Gegeven te [plaats], [datum]" (bahasa Belanda: "Diberi di [tempat] pada hari bulan [tarikh]"). Apabila ini telah selesai, Menteri Keadilan dipertanggungjawab dengan menandatanganinya dan menerbitkannya di Staatscourant, atau Warta Negara yang merupakan terbitan digital. Ada masanya Raja menunjukkan rasa tidak puas hatinya dengan melambatkan perkenannya terhadap undang-undang, dan sekurang-kurangnya satu Duta ke London, Dirk Stikker, terpaksa mennunggu sekian lama untuk dekri perlantikannya disebabkan Ratu Juliana tidak menyukainya. Tetapi semenjak pengenalan konsep kepertanggungjawaban menteri pada tahun 1848, semua undang-undang yang dicadangkan telah ditandatangani oleh ketua negara. Ratu yang memerintah Belanda kini, Ratu Beatrix, menyatakan dalam temuramah bahawa dia menganggap perkenannya sebagai "suatu kehendak perlembagaan, dan tidak lebih mahupun kurang daripada itu". Bakal penggantinya Willem Alexander iaitu Putera Oren telah memberikan komen negatif terhadap cadangan menghapuskan sistem Raja daripada Kerajaan Belanda dan membatalkan keperluan untuk mendapatkan Perkenan Diraja.

[sunting] Norway
Perkara-perkara 77–79 perlembagaan Norway memberikan kuasa kepada Raja Norway hak untuk tidak berkenan kepada apa jua undang-undang yang diluluskan oleh Storting atau parlimen.[61] Sekiranya raja hendak menggunakan kuasa ini, Perkara 79 memperuntukkan cara untuk mengatasinya: "Sekiranya Rang Undang-Undang diluluskan tanpa dipinda oleh kedua-dua sesi Storting, yang merupakan hasil dua pilihanraya berturut-turut dan dibezakan oleh sekurangkurangnya dua sesi Storting, tanpanya ada Rang Undang-Undang berlainan yang diluluskan

Storting dalam jangka masa antara yang pertama dan yang kedua, dan diberikan kepada Raja dengan petisyen bahawa Raja tidak seharusnya tidak berkenan dengan Rang Undang-Undang yang, selepas dibincangkan dengan mendalam sekali dan diputuskan Storting adalah bermanfaat, ia akan menjadi undang-undang meskipun Perkenan Diraja tidak diberikan sebelum Storting direhatkan."[61] Prerogatif ini tidak pernah digunakan oleh Raja yang memerintah Norway semenjak kesatuannya dengan Sweden dibubarkan pada tahun 1905 walaupun kuasa ini pernah digunakan oleh Raja Sweden semasa kesatuan itu.

[sunting] Sepanyol
Tajuk IV Perlembagaan Sepanyol 1978 memberikan kuasa untuk berkenan dan mempromulgasikan undang-undang kepada Raja Sepanyol, manakala Tajuk III berkenaan Cortes Generales, Bab 2 Pendrafan Rang Undang-Undang menggariskan kaedah di mana rang undang-undang diluluskan. Menurut Perkara 91, dalam masa lima belas hari kelulusan rang undang-undang oleh Cortes Generales, raja akan berkenan dan menerbitkan undang-undang itu. Perkara 92 memberikan kuasa kepada Raja untuk memanggil referandum menurut nasihat Perdana Menteri Sepanyol dan persetujuan Cortes. Tidak wujudnya dalam perlembagaan peruntukan untuk tidak berkenan secara langsung; tetapi, tiadanya peruntukkan yang tidak membenarkan raja untuk tidak berkenan juga. Apabila media Sepanyol menanya Raja Juan Carlos sama ada dia akan memperkenankan rang undang-undang yang membenarkan perkahwinan sesama jantina, dia menjawab "Soy el Rey de España y no el de Bélgica" ("Saya merupakan Raja Sepanyol bukannya Raja Belgium")– rujukan kepada Baudouin I dari Belgium, yang menolak rang undang-undang Belgium membenarkan keguguran kandungan.[62] Raja memberikan Perkenan Dirajanya kepada Undang-Undang 13/2005 pada 1 Julai 2005 dan undang-undang ini diwartakan dalam Boletín Oficial del Estado pada 2 Julai dan seterusnya berkuatkasa pada 3 Julai 2005.[63] Pada tahun 2010 pula, baginda memberi Perkenan Diraja kepada undang-undang yang membenarkan keguguran kandungan menurut suka pemintanya.

[sunting] Pautan luar
Teks rasmi Akta Perkenan Diraja 1967 sebagaimana dipinda dan berkuatkuasa pada hari ini di United Kingdom, dari UK Statute Law Database.

[sunting] Rujukan
1. ↑ 1.0 1.1 1.2 1.3 Bennion, Francis. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster". Statute Law Rev, 2 (3). pp. 133–147 2. ↑ Durkin, Mary, Gay, Oonagh. "The Royal Prerogative" (PDF). Parliament and Constitution Centre, 30 December 2009. Retrieved on 12 February 2010. 3. ↑ Pollard, A. F. "The Evolution of Parliament". New York: Longmans, Green and Co., 1920. pp. 36–45. 4. ↑ Barzel, Yoram & Kiser, Edgar. "The Development and Decline of Medieval Voting Institutions: A Comparison of England and France". Economic Inquiry, 1997, p.252 5. ↑ Sayles, G. O. "The King's Parliament of England". New York: W. W. Norton, 1974. pp. 106–107. 6. ↑ "Charles I (r. 1625–49)". Royal Household at Buckingham Palace. Retrieved on 12 April 2007.

7. ↑ "House of Lords Journal Volume 13: 27 November 1678". Journal of the House of Lords: volume 13: 1675–1681 (1771), pp. 380-85. Retrieved on 12 April 2007. 8. ↑ "The making and keeping of Acts" (PDF). History Today, Vol. VI, pp. 765– 773, 1956. Retrieved on 18 April 2007. 9. ↑ Smith, David L. "Change & Continuity in 17th Century English Parliaments". History Review, 2002. p. 1. 10.↑ Conway, Stephen. "Book Review: George III: An Essay in Monarchy". The Institute of Historical Research, February 2003. Retrieved on 12 April 2007. 11.↑
11.0 11.1

"George IV (1762–1830)". BBC History. Retrieved on 12 April 2007.

12.↑ Bradley, A. W. & Ewing, K. D. (2003). Constitutional and Administrative Law, edisi 13th ed., 243, London: Longmans. ISBN 0-582-43807-1. 13.↑ House of Commons Hansard Written Answers for 30 Apr 1996 (pt 1) 14.↑ "Iraq attack bill fails". BBC News, 16 April 1999. Retrieved on 12 April 2007. 15.↑ Bennion, Frands. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster" (downloadable doc). New Law Journal. Retrieved on 18 November 2007. 16.↑ 16.0 16.1 "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". United Kingdom Parliament. http://www.publications.parliament.uk/pa/ld/ldcomp/ldctso56.htm. Capaian 2007-11-18. 17.↑ Quennell, Peter (1951). "History Today", Stanford University. p767. 18.↑ Royal Assent by Commission Act 1541 (33 Hen.8 c.21) 19.↑ 19.0 19.1 Richardson, Jessica. "Modernisation of Royal Assent in Canada". Canadian Parliamentary Review. Retrieved on 12 April 2007. 20.↑ "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". The Stationery Office Ltd. Retrieved on 11 April 2007. 21.↑ Anson's Law and Custom of the Constitution, 5th ed, 1922, Vol 1, page 338 22.↑ "The Crown Office (Forms and Proclamations Rules) Order 1992". Office of Public Sector Information, 2002. Retrieved on 31 March 2007. 23.↑ Robertson, James R. "Bill S-15: The Royal Assent Act". Library of Parliament, Canada, 2002. Retrieved on 11 April 2007. 24.↑ "Souvenir of the inauguration of the Australian Commonwealth, 1901". State Library of New South Wales, 2001. Retrieved on 11 April 2007. 25.↑ "Scotland Act 1998". Office of Public Sector Information, 7 December 1998. Retrieved on 11 April 2007. Templat:Wayback 26.↑ Constitutional Reform Act 2005, section 40 and Schedule 9 27.↑ "The Legislative Process" (PDF). The Scottish Parliament. Retrieved on 11 April 2007. 28.↑ "Statutory Instrument 1999 No. 737". Office of Public Sector Information, 1999. Retrieved on 11 April 2007. 29.↑ Section 102 of the Government of Wales Act 2006, Office of Public Sector Information]

0 35.gov.381 42. 3 and 5 48. Douglas 40. 37. III 46. Capaian 25 October 2010. letter from Duke of Atholl.↑ Acts of Tynwald (Promulgation) Act 1865 Statutes of the Isle of Man.net/clpa1993.gumbley.g. "Bill S-34". V 45. 5 March 2002. advising of the King's approval to two Acts but withholding assent to a third: op. Capaian 29 October 2010. Legislative Assembly of Alberta. Retrieved on 18 April 2007.legislation. approving The NHS Redress (Wales) Measure 2008.g. Office of Public Sector Information 32. Retrieved on 22 April 2007.supremecourt.↑ "Action of Second Continental Congress.↑ Church Legislation Procedure Act 1993 section 2 . the first Measure to be passed by the Assembly on 6 May 2008.↑ Royal Assent to Legislation (Isle of Man) Order 1981 43.nz/act/public/1986/0114/latest/whole. 38.uk/decidedcases/docs/UKSC_2009_0119_Judgment. VII 47.↑ E. 35. UK Supreme Court. 1 December 2009.↑ "R (on the application of Barclay and others) v Secretary of State for Justice and others". Parliamentary Counsel Office. July 4. Rose-Marie.↑ Gregorian Calendar Act 1753 Statutes of the Isle of Man. 33. Statutes of the Isle of Man. Appendix. cit. letter from Duke of Portland (Secretary of State) to Duke of Atholl (Governor).352 41. cit p.↑ "Constitution Act 1986".↑ The Northern Ireland (Royal Assent to Bills) Order 1999. paragraph 30.30.pdf.↑ Acts of Tynwald (Emergency Promulgation) Act 1916 Statutes of the Isle of Man. p. 1776".govt. Act 1883 Statutes of the Isle of Man. Douglas.1 Losier-Cool. http://www.↑ Statutory Time etc. Templat:Wayback 34.↑ "Laws".guernseylegalresources. Bowen.htm . http://www.) (1883).g..↑ 35. 39.↑ Promulgation Act 1988 sections 2. Issue 92. http://www.html.. 11th June 1757. Emory University Law School. 36. http://www. See paragraph 27. 15th July 1796.↑ "The Honourable John C. Capaian 25 October 2010. I. 1937–50".↑ E. The Parliament of Canada Journals.. I.↑ Order in Council dated 9 July 2008.↑ An Act to further alter the mode of promulgating Acts of Tynwald Statutes of the Isle of Man. Order in Council of 7th March 1814 approving two Acts: op.↑ Promulgation Act 1988 section 3 50. Office of Public Sector Information 31.↑ E.gg/ccm/navigation/orders-in-council/. Retrieved on 17 April 2007. allowing and confirming An Act to prevent Clandestine Marriages: Gell.↑ R (Barclay) v Secretary of State for Justice. Guernsey Legal Resources. 1883 44. J (ed. X 49.

↑ "Amendments to the Constitution of Liechtenstein proposed". Dicapai pada 2007-01-08.boe. 11th ed. The Storting information office. 11th ed. CB(1) 205/96–97".in: Rapporten en perspectieven 57.↑ "Disposiciones Generales" (PDF).es/boe/dias/2005/07/02/pdfs/A23632-23634. Retrieved on 31 March 2007. 55. Boletin Oficial del Estado. Dicapai pada 4 May 2010. 59. (2003). Encyclopædia Britannica. Retrieved on 12 April 2007. pp. Retrieved on 11 April 2007. Retrieved on 11 April 2007. http://www. M.net/clpa1993. Farnborough. Robertson. Retrieved on 11 April 2007. 61. F.Witte. De liberalisering van de abortus-wetgeving in België (19701990). M. Encyclopædia Britannica. sobre el matrimonio gay: 'Soy el Rey de España y no el de Bélgica'". El Mundo. 2006-05-13. "The Constitutional History of England since the Accession of George the Third 1760–1860" 11th ed. Capaian 15 March 2010. 22 January 2003.51.↑ "Don Juan Carlos.overheid.1 "The Norwegian Constitution". Hong Kong Legislative Council Secretariat. 19th ed. Capaian 2007-01-08.pdf.0 61. (2001). Government of the Netherlands. 29 October 1996. Reason. "La Reyne le Veult: The making and keeping of Acts at Westminster". The Guardian.↑ Church Legislation Procedure Act 1993 Sch.↑ Church (Application of General Synod Measures) Act 1979 52. May. June. Article 93. (1896). Retrieved on 2009-06-08. 12 December 2008. (Vol. (Vol. 2003. R. E. Bond.↑ E.↑ 61. T. The Princely House of Liechtenstein. http://www.com on 13 April 2007 60. 1). "Parliament".4(2) . London: Longmans.↑ "Luxembourg strips monarch of legislative role". 756–773). Sara. (Bahasa Sepanyol) 63.↑ The Constitution of Jordan. 2005-06-02. J. "History Today". "Rent-a-country . Templat:Wayback 62. Retrieved on 17 April 2007.↑ Rimensnyder. "Bill S-13: The Royal Assent Act". Retrieved from findarticles. http://www.↑ "LegCo Paper No. "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords".↑ "How does an Act become law? Assent".nl/english/aboutgov/governmentdoes/actbecomeslaw#p ar6. 1st Baron. 56. (Bahasa Sepanyol) [sunting] Lihat juga • • • "Act of Parliament".Prince for a Day". (1956). London (1911): Cambridge University Press.htm 54. • • • . 6.1 para. London (1911): Cambridge University Press.gumbley. Davies. 58. Green and Co. Retrieved on 11 April 2007.↑ Royal Assent to Sodor and Man Diocesan Synod Measures Order 1994 53.

• • "The Honourable John C. Bowen.org/w/index. "Royal Assent Act. Retrieved on 11 April 2007. (2002. Retrieved on 11 April 2007.wikipedia. Monarki atau . c. 15)" Department of Justice Canada. Legislative Assembly of Alberta. 2002. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejeniskerajaan di manaRajamenjadi ketua negara. Diambil daripada "http://ms. 1937–50.php? title=Perkenan_Diraja&oldid=1844107" Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasaYunani" monos archein ".

konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannyaadalahraja berperlembagaan. Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah:  Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20.  . terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas sepertiMaharajadanKalifah. Malaysia misalnya. raja biasanya ketuaagama sertaPanglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. RatuElizabeth IIadalah ketua agamaKristian Protestan. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Monarki juga merujuk kepada orang atauinstitusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. terdapat lebih 900 buahtakhtakerajaan di dunia. Contohnya diMalaysia. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan sertamonarkidemokratik. takhta raja akanbergilir-gilir di kalangan beberapa sultan.  Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanrayapresiden. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. Padakebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya ( hereditary monarchies ). manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Dalam zaman sekarang. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan.Bagi kebanyakannegara.Yang di-Pertuan Agongmerupakan ketua agamaIslam. Selain Raja. manakala diUnited Kingdomdan negara di bawah naungannya. Perbezaan diantaraRajadenganPresidensebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. Manakala padadekad kelapan abad ke-20. Selain itu. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. Pada awalkurun ke-19.sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Daripada jumlah tersebut.Monarki demokratikatau dalam bahasa Inggeris El ective Monarchy . hanya empat negara mempunyairaja ataumonarki yang mutlakdan selebihnya terhad kepada sistemperlembagaan. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja darinegeri lain dalam persekutuan. Namun dalam negara-negarapersekutuanseperti Malaysia. rumah.

Ini mungkin bolehmemalukan negara.Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Pemerintahan beraja Daripada Wikipedia.  Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. ensiklopedia bebas. cari Sebahagian dari siri politik mengenai Pemerintahan beraja Kepelbagaian [tunjuk] • Mutlak · Berperlembagaan Elektif · Pemangku Sejarah .  Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politikserta bersikap neutral.  Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Lompat ke: pandu arah.

[tunjuk] • Magna Carta Uthmaniyyah Revolusi Glorious Revolusi Perancis Penubuhan Empayar Perang Saudara Sepanyol Pertama Empayar Perancis Pertama Empayar Perancis Kedua Kejatuhan Wangsa Qing Revolusi Rusia (1917) Perang Saudara Sepanyol Kedua Kelahiran Republik Itali Revolusi Iran Kemboja Moden Perang Saudara Nepal Topik berkaitan [tunjuk] • Autokrasi Hak Divine Raja Thomas Hobbes Mandat Syurga Pemerintahan beraja Montesquieu Oligarki Portal Pemerintahan beraja p • b • s Rencana ini adalah sebahagian .

dari siri-siri politik Dasar Pemerintahan Kerajaan Senarai bentuk kerajaan • • • • Anarki Aristokrasi Demarki Demokrasi Demokrasi tulen Demokrasi perwakilan Demokrasi kesepakatan • • Despotisme Diktator Autokrasi Autoritarianisme Junta ketenteraan Totalitarianisme • • • • • • • • • • Epistemokrasi Etnokrasi Exilarki Federalisme Feudalisme Gerontokrasi Junta ketenteraan Kleptokrasi Komunisme Konfederasi .

• • • • • • Korporatokrasi Kratokrasi Kritokrasi Kritarki Logokraki Meritokrasi Geniocracy • • Minarkisme/Night Watchman Monarki Raja berperlembagaan Raja mutlak Diarki/Kerajaan sama • • • • • • • Negara boneka Negara Konsosiasional Nookrasi Oklokrasi/Mobokrasi Oligarki Panarkisme Pemerintahan Diktator Diktator ketenteraan • • • Plutokrasi Puak Republik Crowned Capitalist Constitutional Federal Parliamentary Federal • Negara Sosialis .

Bagi kebanyakan negara. terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. Dalam zaman sekarang. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan. Pada awal kurun ke-19. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. . Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Malaysia misalnya. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia.• • Sosiokrasi Teknokrasi Siberokrasi Netokrasi • • • Teokrasi Teodemokrasi Timokrasi Portal politik p • b • s Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy. Daripada jumlah tersebut. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya. Contohnya di Malaysia. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan. Selain itu. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Selain Raja. Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya.

1 Perbahasan menyokong 1.██ Raja mutlak██ Raja separuh berperlembagaan██ Raja berperlembagaan██ Alam Komanwel (raja berperlembagaan dalam kesatuan peribadi)██ Raja subnegara (tradisional) Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ • • • • 1.2 Perbahasan menentang 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki .

Ini mungkin boleh memalukan negara. Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. Jerman.[sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. • [sunting] Sumber • "Darjat tidak datang bergolek". Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik. rumah. Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden. Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946. Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Dalam beberapa kes. ketamakan dan exploitasi. • • • • • [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat. 15 Februari 2005 [sunting] Lihat juga • Penghapusan monarki [sunting] Bacaan lanjut . Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. Utusan Online. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. Di Itali misalnya.

Nepal menamatkan sistem monarki Hindu yang menaungi negara tersebut hampir beberapa ratus tahun apabila Raja Gyanendra turun dari takhta apabila tunduk kepada tuntutan demokrasi oleh rakyat. Institusi beraja (sistem monarki). Ini merupakan contoh-contoh kecil bagaimana institusi diraja tidaklah ’terlalu suci’ untuk dikritik. seperti juga manamana sistem politik melalui zaman kegemilangan dan kejatuhannya. Revolusi Bolshevik 1917 berjaya menjatuhkan Dinasti Romanov yang tirani. Di Iran. Di China. mempunyai raja atau pengalaman diperintah oleh institusi monarki. sejarah juga membuktikan yang ia turut ditumbangkan. Negaranegara di rantau Asia Tenggara contohnya. Persoalan yang ingin penulis bangkitkan kepada para pembaca ialah: 1. Raja merupakan (atau pernah menjadi) aktor politik utama dalam negara. Di Mesir. Di rantau barat. Adakah sistem monarki terlalu suci untuk dikritik oleh rakyat? . 2012 by syeikhryz Monarki mungkin merupakan antara institusi politik yang paling lama wujud dalam dunia. Hampir kesemua tamadun dunia pernah melalui pengalaman pemerintahan beraja.1. malah pada titik yang eksterim. Dari negara Burma sehingga ke Philipina. Diana ramal kejatuhan monarki British [sunting] Pautan luar Dari Syurga ke Takhta: Menilai Kembali Institusi Monarki di Malaysia (Bahagian 1) Posted on January 12. Raja Louis XVI dijatuhkan dan dihukum penggal oleh golongan Jacobin. revolusi politik yang dikepalai oleh Sun Yat Seng dan parti Kuomintang berjaya meruntuhkan Dinasti Manchu. Di Perancis pada tahun 1789. revolusi Islam yang diilhamkan oleh idea reformasi Dr Ali Shariati dan dipimpin oleh Ayatullah Khomeini berjaya menumbangkan regim tirani Shah Reza Pahlavi. korup dan menindas rakyat. revolusi yang diterajui oleh Gamal Nasser dengan bantuan saudara-saudara yang sangat komited dari Ikhwanul Muslimin berjaya menumbangkan Raja Farouk. Contoh yang lebih kontemporer.

kekuatan dan penguasaan ekonomi memainkan peranan utama dalam memunculkan institusi beraja dalam mana-mana sejarah masyarakat di seluruh dunia. ekonomi dan status? Seri Teri Buana (Sang Nila Utama). di bawah pemerintahan Dinasti Chakri. Hujah inilah yang digunakan oleh Dinasti Stuart di England di bawah kekuasaan Raja Charles I bagi memerintah tanpa rundingan dengan parlimen. Muncul kata-kata ’Raja itu bayangan Tuhan di muka bumi’. NARATIF MISTIK: MITOS DIRAJA DI ALAM MELAYU Di Alam Melayu. berlian dengan kebolehan pelbagai serta baik rupa parasnya (jika anda mengkaji sastera Melayu klasik. Apakah hubung kait antara Institusi monarki dengan sistem demokrasi moden? SISTEM MONARKI: BAGAIMANA IA BERMULA? Bagaimanakah sistem ini bermula? Apakah yang mencetuskannya? Persoalan-persoalan ini seringkali memprovokasi minda penulis. dimitoskan bahawa Raja itu separuh Tuhan dan Maharaja Jepun sebagai anak kepada Dewa Matahari. Raja merupakan separuh Tuhan dan pelbagai lagi mitos yang mengangkat peribadi seorang yang bergelar Raja. lahir bersama emas-perak. Jika ia benar-benar wujud. institusi Raja bermula dan tertegak dengan pelbagai mitos. Oleh kerana itulah di Thailand. Di Thailand. ’Manusia Separuh Tuhan’ ini dilindungi oleh undang-undang Lesse Majeste. Bahkan. mereka datang dengan sehelai sepinggang berserta seekor lembu berwarna puteh! .2. Tindakan ini mencetuskan peperangan terbuka di antara golongan Cavaliers dan Roundheads (Penyokong Parlimen dan Raja). Nila Pahlawan dan Krishna Pandita dikisahkan dalam hikayat sejarah Melayu. Teori ini turut dikesan dalam sejarah Asia Tenggara. tidak datang ke kawasan kekuasaan Demang Lebar Daun dengan bala tentera atau kekayaan. Raja Charles I tewas dan digantikan oleh Lord Protector Oliver Cromwell (dalam erti kata lain beliau juga bertindak seperti seorang Raja). Konsep Deva Raja diterima pakai oleh kebanyakan negara di rantau Asia Tenggara. Teori seperti ’Divine Rights of the King’ yang memberikan legetimasi bahawa Raja itu merupakan utusan Tuhan di muka bumi. contohnya rupa wajah Tuan Puteri yang diperikan cantik seperti ’bulan empat belas’). mitos. Mereka digambarkan keturunan dari syurga. Secara mudahnya. Apakah sistem ini masih releven dalam era moden? 3. semua keturunan Raja digambarkan terlalu cantik paras rupa. bagaimana dan mengapakah seorang pemimpin tempatan seperti Demang Lebar Daun sanggup memberikan kekuasaan yang dimilikinya kepada seorang muda (Seri Teri Buana) yang tidak mempunyai kekuatan ketenteraan (sawkah). Konsep waadat yang sering menjadi pedoman politik golongan ethno-konservatif dalam mempertahankan tradisi (status quo) boleh diragui kebenarannya.

Apakah yang menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada mereka? Sememangnya sudah menjadi tradisi masyarakat Nusantara suka mengagungkan mereka yang berasal dari rantau lain. . ’Keris pendek’ dan beberapa peralatan lain dengan nama-nama seperti ’Pedang Chura Si Manjakini. Beruk Berayun dan juga Cop mohor DiRaja (di Perak dinamakan sebagai Chap Halilintar). budaya dan tradisi bagi kaum. kelahirannya disertai oleh peralatan mistik seperti cokmar. Selain itu. Pemberian kepatuhan dan kesetiaan ini merupakan ’cek kosong’ yang menyebabkan berlakunya penindasan! Naratif mistik daripada Istana turut digunakan dalam memastikan rakyat akan terus kekal memberikan ketaatan mereka kepada keluarga DiRaja. Dalam usaha mendapatkan prestij dan keabsahan. Peralatan ini termasuklah ’Pedang panjang kerajaan’. pedang atau keris. Naratif mistik inilah yang kemudiannya menjadi teras utama dalam adat istiadat di Istana dan seterusnya secara perlahan-lahan menjadi adat istiadat. dalam kitab Sulalatus Salatin (Hikayat Sejarah Melayu). Fakta ini membuktikan betapa mitos memainkan peranan penting dalam membentuk ’manufactured consent’ oleh rakyat kepada keluarga DiRaja. seseorang Raja atau keturunannya sering dikatakan berdarah biru. Penulis yakin bahawa ramai daripada kalangan massa mengetahui tentang cetera bahawa seseorang Raja itu ‘berdarah biru’. Demang Lebar Daun yang kononnya mewakili rakyat sanggup memberikan jaminan yang rakyat tidak akan memberontak walau sekejam mana keturunan Seri Teri Buana. Mestika Embun. Mungkin juga sikap karismatik yang ada dalam dirinya (3 beradik regim Bukit Seguntang) menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada setiap permintaannya dalam proses rundingan. Bayangkan. secara tidak langsung ia menyebabkan keluarga DiRaja dianggap suci dan ekslusif serta perlu ditaati tanpa sebarang soal jawab daripada rakyat. gendang ibu dikatakan dibuat daripada kulit wanita bunting dan alat muzik nafiri jika salah dimainkan boleh menyebabkan pemainnya mendapat maut). Melalui naratif mistik ini. suasa dan perak. mitos kedatangan tiga bersaudara ini disaluti oleh ’maklumat yang diragui’ bahawa mereka berketurunan Iskandar Dzukarnain yang menguasai ’Masyrik ke Maghrib’. kedatangan ketiga-tiga putera Raja Suran ini digambarkan telah menyebabkan padi kepunyaan Wan Empuk dan Wan Malini di Bukit Seguntang Mahameru bertukar menjadi emas. Berdasarkan hal ini. bolehkah kita andaikan bahawa kepetahan berhujah dan sifat karismatik yang dimiliki oleh tiga bersaudara ini menyebabkan Demang Lebar Daun memuliakan mereka? Di sinilah pentingnya hubungkait di antara mitos dan naratifnya. Jalinan di antara naratif mitos Dewa-dewi oleh Seri Teri Buana. genre muzik turut tidak terlepas daripada menjadi alat hegemoni atas pemikiran rakyat. bilamana genre muzik nobat digambarkan mempunyai kuasa mistik dan hanya boleh didendangkan dalam Istana sahaja (sebagai contoh. para Raja awal melalui peranan yang dimainkan oleh kasta Brahman (Kasta Brahman memainkan peranan utama dalam ’menganugerahkan’ cop mohor (Royal seal) kepada setiap Raja ketika era Indianisasi di Asia Tenggara) telah menggunakan mitologi ini untuk menguatkan lagi keyakinan rakyat bahawa mereka merupakan golongan istimewa yang mempunyai hubungan kekuasaan mistik dengan sesuatu yang ’supra insani’ seperti Tuhan. Rakyat hanya akan memberontak (serta dibantu malapetaka yang diturunkan oleh Allah swt ke atas Raja zalim) bilamana mereka ‘dimalukan’ serta dianiaya oleh Raja dan keturunannya. Berikutan itu. Peralatan ini seringkali dikatakan mempunyai ’penunggunya’ yang tersendiri dan mempunyai kuasa ghaib. Konsep berdarah biru mungkin dapat kita andaikan diambil daripada mitologi Hindu tentang Dewa Krishna yang mempunyai kulit berwarna biru. Di Alam Melayu. masyarakat dan negara. lengkap dengan rupa paras yang baik dan kebolehan berhujah memberikan kelebihan kepada seorang untuk menjadi pemerintah! Perlu dimaklumkan.

seiring dengan proses globalisasi yang rencam.sanggahan mahupun pemberontakan oleh massa.Naratif mistik yang menjadi teras utama adat istiadat dapat dilihat kepada kewujudan konsep ’tulah’. terdapat kisah seseorang yang ditampar oleh Raja menghidapi penyakit bengkak di muka dan kesakitan ini hanya pulih apabila ‘si penderhaka’ meminum air basuhan kaki Raja. . Sebagai contoh. Kita secara umumnya pernah mendengar kisah yang diperturunkan daripada satu generasi kepada generasi yang lain iaitu ‘kecelakaan’ yang diterima oleh rakyat jika melanggar perintah Raja. TRANSISI DARIPADA NARATIF MISTIK KEPADA MEMORI SENTIMENTAL Pada masa kini. naratif mistik yang suatu masa dahulu sering digunakan untuk mempertahankan ‘feudalisme’ telah berubah kepada sesuatu yang lebih baru iaitu memori sentimental. Penulis setakat ini tidak pernah bertemu secara langsung kes sebegini melainkan melalui cerita yang diperturunkan oleh orang tua terdahulu atau orang lain yang sudah mendapat kisah ini melalui sumber tertier (ketiga). penulis berpendapat bahawa kisah ini hanyalah mitos belaka dan digunakan untuk menguatkan naratif mistik betapa kaum kerabat DiRaja sememangnya dilindungi Tuhan. Sebarang percubaan untuk ‘menderhaka’ (sama ada secara militan mahu pun secara kritikan) akan dibalas oleh Tuhan dengan kecelakaan yang teramat besar! Melalui jalinan naratif mistik sebegini. Kisah mitos sebegini secara perlahan-lahan menjadi ‘Collective memory’ dalam fikiran rakyat dan menyebabkan rakyat tidak berani untuk ‘melawan’ golongan monarki dan akhirnya. ia secara tidak langsung menyebabkan kaum kerabat DiRaja terlepas daripada sebarang kritikan. Namun. ‘Istana dan rakyat berpisah tiada’ dan ‘pantang derhaka kepada Tuan’. tanpa sebarang prinsip ‘check and balance’.korupsi dan salah guna kuasa semakin menjadi-jadi disebalik ‘tembok Istana’ sehingga memudaratkan tamadun. Memori sentimental yang penulis maksudkan di sini ialah berkenaan bagaimana golongan etno-konservatif (sememangnya pro kepada monarki) melaungkan slogan-slogan seperti ‘Raja payung Rakyat’. Slogan sebegini diadunkan bersama elemen demokrasi moden yang akhirnya membentuk frasa ‘Raja tonggak sistem demokrasi negara’. Perbuatan sebegini tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk menanamkan ‘nilai sentimental’ ke dalam memori rakyat agar kesinambungan sistem monarki dapat diteruskan tanpa perlu menunduk kepada perubahan politik semasa.

Hal ini merupakan suatu keperluan kerana di era moden. Sebagai contoh. Di Malaysia. KEKUATAN FIZIKAL. EKONOMI DAN KEPIMPINAN Sejarah juga membuktikan bahawa seseorang yang diangkat menjadi Raja pada kebiasaannya mempunyai kelebihan dalam masyarakat daripada segi ekonomi. ‘memori sentimental’ ini telah melalui proses ‘legal-rasional’ dalam peruntukan Perlembagaan Persekutuan melalui artikel 32 (1). artikel 82 & 83. Sememangnya. Tidak sukar untuk kita memahami mengapa golongan ethno-konservatif sentiasa menggunakan alasan ‘mempertahankan sistem Raja’ dalam usaha mereka untuk meneruskan amalan korupsi dan salah guna kuasa. artikel 39 dan 44 serta beberapa peruntukan yang lain mengenai kuasa monarki. maka sistem ini sama ada dengan kita sedari atau tidak telah disatukan dengan agama. Penulis akan membahaskan tentang ‘memori sentimental’ ini dalam artikel yang lain kemudian. tetapi juga di negara lain seperti Arab Saudi yang mana Rajanya mengaku sebagai generasi penerus legasi baginda Rasulallah s. Kerana sistem ini sudah dikaitkan dengan peranan agama dalam masyarakat! Hal ini bukan sahaja berlaku di Alam Melayu. Melalui sifat karismatik.w. Berdasarkan kelebihan ini. Dalam usaha memastikan sistem monarki tidak mendapat bantahan dan kritikan rakyat. secara mudahnya mereka dipilih menjadi seorang pemimpin kepada masyarakat sekeliling. mereka mula membina kekuatan ketenteraan.‘Memori sentimental’ ini tidak dapat dinafikan telah diadunkan ke dalam sistem politik kontemporari melalui peruntukan undang-undang. Raja awal yang menubuhkan setiap Dinasti (Royal House) di Alam Melayu merupakan seorang yang mempunyai kekuatan fizikal seperti hebat dalam ilmu persilatan berbanding orang disekelilingnya. terdapat negara-negara di dunia yang masih melaksanakan undang-undang ‘Lesse Mejeste’ contohnya seperti negara Thailand. Arab Saudi dan Brunei. dilawan dan dikritik. secara perlahan-lahan ‘naratif mistik’ telah dimasukkan ke dalam ‘peti berbalut kain kuning’ dan ditampilkan sesuatu yang lebih membekas dalam sanubari rakyat di era moden ini iaitu ‘memori sentimental’. kekuatan fizikal dan kelebihan ekonomi yang dimiliki. rakyat khususnya kaum Melayu (etnik majoriti) begitu mudah tersinggung jika sesuatu yang dikaitkan dengan agama. Demi . Mereka menjadi pelindung kepada masyarakat yang memerlukan perlindungan (Protector-Protected). naratif mistik bukanlah lagi senjata yang ampuh untuk menundukkan desakan dan memastikan kesetiaan rakyat seperti yang pernah dilakukan di zaman dahulu.a. politik dan sosial. Berikutan itu. Dapat diandaikan.

Namun. Keturunan Daeng Sulawesi di Selangor. Pakubowono dan Hamengkubowono di Yogjakarta. Contoh lain di Alam Melayu dapat dilihat kepada kejayaan Bendahara Wan Ahmad dalam merebut kekuasaan daripada Bendahara Wan Mutahir di Pahang.perlindungan yang berkekalan. sebenarnya ia tidak akan menjadi realiti tanpa dinamika lain seperti kekuatan fizikal dan sifat karismatik dalam memimpin. Penguasaan ini kemudiannya diteruskan oleh generasi pewaris mereka yang seterusnya. Dinasti Tuan Besar di Patani. kemudiannya Thonburi dan kemudiannya dinasti Chakri. Berdasarkan contoh di atas. apabila kerajaan monarki Sukothai mengalami saat lemah. . rakyat perlu memberikan ketaatan yang tidak berbelah bahagi kepada kekuasaan mereka. perbalahan diantara dinasti Amangkurat. Share this: • • • • Facebook2 Twitter7 Email Like this: Like Be the first to like this post. maka dengan sendirinya kekuasaan itu beralih. Peranan naratif mitos dan dinamika lain seperti kekuatan ekonomi dan ketenteraan menjamin penerusan legasi yang ditinggalkan oleh Raja sebelumnya.. ia digantikan oleh dinasti Ayuhtthaya. Jika Karl Marx mengatakan penguasaan ekonomi sebagai penyebab munculnya sistem monarki dan sistem yang lain. Disinilah bermulanya Dinasti monarki dalam dunia..bersambung kepada bahagian 2 nanti…. apabila muncul suatu kelompok lain yang memiliki kelebihan yang sama seperti yang dipunyai oleh mereka. Temenggung Abu Bakar menggantikan Sultan Ali di Johor dan beberapa contoh lain. ia membuktikan betapa monarki bukanlah satu sistem yang kebal sehingga tidak boleh digantikan dengan sesuatu yang lain. Filed under: Politik « Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Leave a Reply Cancel reply Top of Form guest Enter your comment here. *Panjang sangat. Perkara yang sama juga terjadi bilamana Ku Din Ku Meh diangkat menjadi Raja Satun (Setul). Contoh di Thailand.

com to post a comment to your blog. ( Log Out / Change ) You are commenting using your Facebook account. . You are commenting using your Twitter account.Fill in your details below or click an icon to log in: • • • • Email (required) (Not published) Name (required) Website Please log in to WordPress. Notify me of new posts via email. ( Log Out / Change ) Cancel Connecting to %s Notify me of follow-up comments via email.

Aminurrasyid dan Kugan on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI idzi on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI People's Power on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI fadzlina on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Fazrul on MENEMPATKAN UNIVERSITI DALAM TINDAKAN-KOMUNIKATIF khairulzaman on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? kecoh on Die Mündigkeit dan AUKU Jebon on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Abdul Said on Asalkan Bukan UMNO tomy on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI • Penulis ○ ○ ○ ○ ○ ○ Diskopi Admin Aqil Fithri Datuk Harimau Harisz Mesincetak Tuju Malbaru .Post Comment 1326484414 3329 0 1a73241e1e 1326585159223 Bottom of Form • Facebook Us • Komen ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Za Rizi on Tukar who? Kamarulzaman on Die Mündigkeit dan AUKU Hantu Teoh Beng Hock.

Asia Selatan dan Asia Timur. Theme: Digg • • • • • • • Part 11-sejarah Asia 由 *baby* 于 周一 七月 27. Bagi negara Indo-China. 2009 4:15 am Bincangkan sistem beraja dan sistem pentadbiran di Asia Tenggara. Institusi pemerintahan di Asia secara umumnya berasaskan sistem beraja atau sistem bermaharaja. sistem berajanya menerima pengaruh dari China. kebanyakan sistem beraja dipengaruhi oleh sistem beraja di India. Baginda berkuasa mutlak dalam menjalankan pemerintahan dan pentadbiran.com. Mengikut sistem ini. hampir semua negara mengamalkan sistem ini. Di negara-negara Asia Tenggara. Baginda juga dibantu oleh . raja menjadi ketua negara. Menjelang abad ke-18 dan 19.○ ○ ○ ○ Nouri Farshad Aishah The Desperado syeikhryz Blog at WordPress.

Sistem ini digelar kerajaan bercorak keindiaan. Raja akan membina masyarakat selaras dengan peraturan-peraturan alam semesta atau dharma. Mengikut Cady dalam bukunya “South East Asia: Its Historical Development”: tiada orang Myanmar yang berani mempersoalkan hak raja bagi menguasai kehidupan. Kanun India Manu telah meletakkan taraf separuh ketuhanan ke atas raja: tiada seorangpun yang berani mencabar manu. Sistem beraja di Asia Tenggara berasaskan pengaruh sistem politik di India. harta dan kewajibannya kecuali kalau orang itu sanggup dikatakan sebagai penderhaka. Sifat ketuhanan ini diberi oleh sami-sami Brahmin kepada raja apabila mereka memegang paying putih yang menunjukkan simbol kedaulatan dan ketuhanan dan mengurniakan raja-raja dengan alat kebesaran yang mempunyai sifat-sifat sakti. . Mengikut kepercayaan. Prinsip kosmologi ini memberi kuasa yang sungguh besar kepada raja dan juga menolong meninggikan anggapan diri mereka dan kebanggaan mereka. tembok telah dibina.sekumpulan pembesar yang berkaliber. konsep orde kosmos diumpamakan kepada satu negara: satu negara itu melambangkan satu alam semesta dan pusatnya ialah ibu kota dan raja sendiri menjadi pusat alam. Bagi mempertahankan istana dan ibu negeri. Di Myanmar. Baginda juga merupakan pelindung penganjur agama Buddha. Raja juga dianggap sebagai dewa raja. Raja dianggap sebagai pelindung ketidakadilan dan pencerobohan. Kegagalan raja mempertahankan ibu negeri daripada ditawan bermakna kehilangan takhta kerajaan. raja itu dianggap sebagai wakil tuhan di bumi atau god shadow on earth. Istana pula menjadi satu simbol yang mewakili Gunung Meru iaitu tempat kediaman tuhan-tuhan dan pusat alam menurut kosmologi orang India. Ia merupakan gabungan unsur-unsur keindiaan dengan unsur-unsur tempatan tetapi unsur-unsur keindiaan mengatasi unsur-unsur tempatan. Mengikut kepercayaan Hindu-Buddha. Bilangan gajah albino yang dimiliki oleh raja merupakan satu tanda pasti kuasa raja Myanmar. rakyat tidak boleh mempersoalkan tindak-tanduk raja-raja.

rakyat menganggap maharaja masih mendapat mandat Tuhan dan disebaliknya. Kalau negara maju. Di Vietnam pula. Rakyat tidak boleh pandang wajah maharaja. Seseorang maharaja memberikan contoh yang baik terhadap rakyatnya. Mengikut Confucius: seseorang maharaja samalah seperti angin. Di Asia Timur. maka boleh menggulingkannya sehingga dapat mandat Tuhan.Di Thailand. Seseorang yang hendak mengadap raja harus merangkap masuk dan berada dalam keadaan menyiarap. ketua negara dan rakyat perlu amat setia pada negara dan maharajanya. Di Jepun pula. Penentangan rakyat terhadap maharaja yang sedemikian dikatakan sangat wajar. Rumput akan tunduk mengikut arah angin bertiup. Rakyat jelata juga perlu kowtow sebanyak 9 kali semasa mengadap raja. rakyat di sana tidak boleh melihat muka raja dan adat menyembah bersujut atau menyiarap mesti dilakukan semasa mengadap raja. kalau ditinjau dari China. maharaja dianggap sebagai “son of heaven” (anak tuhan). Apabila rombongan raja tiba di suatu kawasan. Kesejahteraan rakyat dan negara bergantung kepada kebijaksanaan maharajanya. mandat dari alam kudus yang dimilikinya akan lenyap sendirinya. Mengikut fahaman ini. Tugas maharaja sering dipenuhi dengan upacara amal resam (tradisional). maharaja adalah ketua agama. seseorang maharaja itu mempunyai kuasa mutlak. sistem berajanya dipengaruhi oleh fahaman Shintoisme (kesetiaan rakyat kepada raja dan maharaja). Baginda mendapat mandat dari Tuhan untuk memerintah. rakyat jelata terpaksa melarikan diri dari tempat tersebut. . Pengabaian upacara amal resam menyebabkan negara ditimpa kecelakaan. Andaikata kalau maharaja tidak bertindak adil. Sesiapa yang pandang wajah maharaja akan ditimpa kecelakaan. Sifat rakyat seperti rumput.

Cukai yang dikutip oleh beliau akan diserah 60-80% kepada raja. Mereka memegang jawatan di pentadbiran awam. tiada termasuk di bawah kuasa penyeliaan kerajaan pusat dan wilayah kelas keempat ialah bandar-bandar di sekitar ibu kota dan dibawah penguasaan kerajaan pusat. Tugas-tugas sami Brahmin ialah memberi penghormatan rakyat kepada raja. Dalam pentadbiran Thailand. Pegawai ini dilantik menerusi surat tauliah dan biasanya dilantik dari keluarga Kunnang. wilayah kelas kedua dan ketiga ialah kawasan bandar yang agak besar. Setiap wilayah ini diserah kepada pembesar bergelar Chao Phraya. Bakinya disimpan olehnya. terdapat 4 orang Wungyi (menteri-menteri diraja). Kedua-duanya menguasai tenaga manusia sepenuhnya. Pegawai polis pula dikenali sebagai Sitke.Dari segi pentadbiran. Mereka terdiri daripada orang yang cekap dan boleh dipercayai. pentadbirannya terbahagi kepada 2 iaitu pentadbiran pusat dan wilayah. Mereka dibantu oleh menteri-menteri kelas dua (Windauk). Myothugyi pula menjadi ketua bandar dan bertanggungjawab di peringkat kampung dan daerah juga. Kuasa mereka adalah dari kuasa mutlak raja. Dibawahnya. raja dan permaisuri pertama adalah penting. Di Thailand. Akunwun pula merupakan pengutip cukai dan penyelia. terdapat sami-sami Brahmin. Yok-Krabat ini boleh menjadi pengganti Chao Phraya apabila Chao Phraya mati. Selain itu. Selepas Wungyi. terdapat 3 jenis wilayah. Selepas bangsawan. Beliau dibantu oleh Yok-Krabat. Mereka menguasai pusat pentadbiran Hlutdaw (Dewan Kerja). Terdapat 4 orang Myowun di Myanmar. Myowun yang berkuasa tentera pula menjadi gabenor di wilayah. terdapat 4 atau 8 orang Atwinwun yang menjalankan pentadbiran dalam istana. di Myanmar. bandar besar yang mampu menentang ancaman musuh. terdapat juga 3 . mengadakan upacara adat-istiadat dan mengetuai semua amalan-amalan yang penuh tahyul. Einshemin ini mempunyai istananya dan pegawai sendiri serta pengawal peribadi. Kaum bangsawan pula terdiri daripada keluarga diraja yang mempunyai hak turun-temurun. Raja Muda (Einshemin) juga menduduki tempat yang sama. iaitu wilayah kelas pertama yang terdiri daripada kawasan strategik. Di Thailand. Pendapatan mereka adalah cukai-cukai yang dikumpulkan di kawasan Myosa.

Peluang yang besar dimiliki oleh mereka untuk mempengaruhi Maharaja. ia lebih berkuasa daripada raja. Dalamnya terdapat Sanidhatar. Setiap bahagian mempunyai ketuanya masing-masing. Qazi menjadi hakim. rapat dengan raja. Di Vietnam. Pembesar Mandarin merupakan pegawai yang terdiri daripada orang yang paling alim. Di bawahnya ada Mantrin. Pengurusan cukai diserahkan kepada Wazir. Kaum ini mencuri. raja dinasihati oleh Mantri Parishad. Krom Kalahon yang diketuai oleh Samuha Phra Kalahon yang mengawal Selatan Thai dan Krom Khlang yang diketuai oleh Chao Phraya Phra Khlang yang mengawal persisiran pantai dan Teluk Siam. Setiap wilayah di India diketuai oleh Subahdar. Purohita sangat berpengaruh. Krom Wang (Jabatan Istana) dan Krom Khlang (Jabatan Kewangan. Krom Na (Jabatan Tanah). Tidak mempunyai bangsawan yang menguasai tanah. Purohita ini adalah seperti tukang tilik.” Di India. Pentadbiran awam diketuai oleh Perdana Menteri (Vakil). menjalankan kehendak raja. pengurusan tentera dan pengurusan empayar. Mantri Parishad pada awal dilantik kemudian menjadi hak warisan pada akhirnya. Selepas jabatan utama. raja menerima nasihat darinya dalam segala hal. mempunyai kuasa mutlak. Mansabdar menjadi pembesar kanan. ada dinyatakan bahawa kaum Mandarin dan raja melakukan penyeksaan: “Raja memaksa rakyat bekerja tanpa makan dan bayar gaji. Di Kerajaan Maratha. merampas seberapa banyak yang dapat. Selepas kedatangan Islam. terdapat satu golongan pembesar yang dipanggil Peshwa yang lebih berkuasa. Selepasnya terdapat satu barisan menteri-menteri. Maharaja dianggap sebagai puncak kekuasaan. Dalam sastera Vietnam. Perniagaan dan Perhubungan Luar).jabatan utama iaitu Krom Mahatthai yang diketuai oleh Samuha Nayok yang mengawal wilayah Thai Utara. . terdapat 4 jabatan kanan iaitu Krom Maung (Jabatan Ibu Kota). Samahartar dan sebagainya. Mereka merupakan kumpulan orang yang mendapat kuasa dari raja. Ada kalanya. Sistem pemerintahannya dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu pengurusan kerajaan. Jawatan ini tidak boleh diwarisi.

Maharaja dibantu oleh 2 jabatan iaitu Jabatan Pemujaan (Jingikan) dan Jabatan Negara (Dajokan). Shogun dibantu oleh Tairo (Majlis Penasihat Agung) dan Roju (Majlis Tertua). Gabenor ini dibantu oleh pembesar wilayah seperti bendahari. Selepas Maharaja Meiji menjalankan pemodenan (1868). Daimyo pula dibantu oleh Samurai dan Karo (orang suruhan pentadbir tanah). Ada satu jabatan khas yang dipanggil Jabatan Penapis yang terdiri daripada 24 orang di Peking dan 56 orang di wilayah menjadi mata dan telinga bagi Maharaja untuk mengintip tingkah laku pegawai wilayah. Manakala kawasan lain dibahagikan dan dikuasai oleh seorang pembesar feudal. golongan bangsawan iaitu Daimyo. Terdapat 3 kumpulan Daimyo iaitu Shimpon (ahli keluarga Tokugawa). mewujudkan ketenteraman dan memastikan kemakmuran wilayah masing-masing. Majlis Kelas Pertama (Gijo) dan Majlis Kelas . Semua pembesar kerajaan dilantik dan wajib lulus peperiksaan awam. Tairo bertanggungjawab menasihti raja dalam dasar-dasar negara penting dan Roju bertugas membentuk Majlis Negara menguruskan perkara-perkara yang berhubungan dengan istana raja. pengawal garam dan sebagainya. Setiap jabatan ini diketuai oleh seorang pegawai dilantik. Di Jepun. Maharaja dibantu oleh Jabatan Setiausaha Tinggi dan Majlis Tertinggi yang terdiri daripada 6 orang pembesar kanan. Pegawai ini dilantik mengikut kelahiran dan keturunan. sistem pentadbiran telah berubah. Terdapat beberapa jabatan seperti Jabatan Awam. Wilayah-wilayah merupakan kerajaan sendiri yang diketuai oleh Gabenor. tetapi pembesar-pembesar wilayah boleh membubarkan dasar umum dengan kebenaran adat-istiadat dan keadaan tempatan. Jabatan Perang dan sebagainya. Kerajaan dibahagikan kepada kerajaan wilayah dipanggil Kuni.Di negeri China. Hal ini adalah dikecualikan daripada kemasukan tentera. Ibu kota dan kawasan sekitar terletak di bawah kawalan kerajaan pusat. Jabatan Dalam Negeri. ditadbir oleh Kami (gabenor). Kuasanya seperti seorang raja tetapi dasar umum dibentuk di Peking. hakim. Fudali (orang yang menerima kepimpinan Tokugawa Iyeyasu) dan Tozama (bangsawan yang setanding dengan Iyeyasu). Selepas Maharaja ialah Shogun. Maharaja kini dibantu oleh ketua yang agung (Putera Mahkota). Tanggungjawab gabenor ialah mengekalkan keamanan.

Welcome Guest [Log In] [Register] Search Members Calendar FAQ Gerbang Petua Forum Dragonizer • • • • • • • • Dragonizer → Bicara Akademik → Sejarah dan Geografi → TAMADUN JEPUN BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini. Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa: . Daijokwan ini dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Rakyat. Kuasa-kuasa asing ini adalah seperti British. Dewan Pertuanan ini dibantu oleh 8 lembaga pentadbir. khasnya di negara Asia Tenggara. kuasa-kuasa asing mula campur tangan dalam hal-ehwal pentadbiran setempat. Sistem birokrasi baru telah menjejaskan kepentingan pembesar tempatan lalu banyak penentangan terhadap kuasa Barat telah berlaku. Perancis. Menjelang akhir abad ke-19. ahlinya dari golongan pembesar dan ia diketuai oleh ketua menteri yang bertanggungjawab kepada Maharaja. Akibatnya. Maharaja Meiji juga menubuhkan satu dewan yang dikenali sebagai Daijokwan. sistem beraja yang diamalkan selama ini makin luntur pengaruhnya dan digantikan dengan sistem pentadbiran birokrasi yang diperkenalkan oleh kuasa Barat. Sepanyol dan sebagainya.Kedua (Sanyo).

Di sana mereka mungkin telah berhubung dengan Admin orang Asia Tenggara dan pulau-pulau yang berdekatan dan kenyataan ini mungkin boleh menerangkan banyaknya Member persamaan yang rapat antara institusi Jepun yang kuno dengan . • YUNA DAN MAXIS. Ada Bank Tawar Dividen 22 Peratus? • • CARA MENGESAN PEROKOK YANG MUDAH. APA KAITANNYA? Chat for Websites YOU CAN CLICK THE IMAGE FOR MORE INFO: SILA KLIK GAMBAR DI ATAS UNTUK KE KEDAI ONLINE Bicara Akademik: Subjek UPSR+PMR+SPM ----.• • YUNA MENCARI MODEL UNTUK KLIP VIDEO TERBARU. Mengikut teori-teori yang diketahui umum.790 mungkin berasal dari daerah yang lebih jauh di timur laut Asia. mereka adalah pada dasarnya berketurunan Monggol yang rapat ota SPTians pertalian dengan jiran-jirannya di negeri Korea dan negeri China. tetapi bukti-bukti dari segi kaji purba menunjukkan dengan jelas bahawa kebanyakkan daripada orang Jepun yang mula-mula sampai ke Posts: Jepun melaluiKorea. TAMADUN ASIA Topic Started: Sat Jul 30. SAKIT BELAKANG DAN CARA MENGUBATINYA. orang Jepun yang mula-mula menduduki kepulauaan Jepun adalah dari Selatan melaui Pulau Farmosa dan Ryukyu.057 Views) Dragonizer Sat Jul 30. 2005 7:49 pm (18. 2005 7:49 pm Post #1 :ph43r: PENGENALAN: ASAL USUL ORANG JEPUN Walaupun orang Jepun seperti bangsa-bangsa moden yang lain Administrator/Angg berasal daripada berbagai-bagai keturunan darah.Radio Online: Radio ERA FM | Radio Hot FM | Radio IKIM FM TAMADUN JEPUN. Setengah-setengahnya pada mulanya 2. dan lain-lainnyamungkin berasal dari kawasan pantai China Group: Selatan. ANDA BERMINAT? KELEBIHAN MELABUR DI BANK.

Kaum Ainu barangkali pernah pada suatu masa. Sebagai hasilnya dengan beransur-ansur mereka telah ditolak kearah Timur dan Utara melalui pulau-pulau Jepun yang bertali-tali sehingga mereka sekarang wujud hanya sebagai suatu bangsa yang cepat pupus. dan satu lagi ialah sebagai suatu lambing matahari. suatu bangsa yang mungkin sebahagian daripada rumpun proto puteh. Sumbangan orang Ainu kepada kebudayaan kebudayaan Jepun hanya sedikit. TAMADUN ASIA #1 Joined: October 6. iaitu suatu kumpulan yang terpisah daripada rumpun bangsa puteh pada masa yang begitu awal. duduk diperkampungan yang primitif di bahagian-bahagian yang lebih terpencil di pulau Hokkaido di Utara dan di pulau-pulau yang lebih kecil lebih jauh di Utara. tetapi mereka mungkin telah mepengaruhi sifatsifat bentuk badan orang Jepun . 2004 institusi di kawasan-kawasan selatan di Timur Jauh. menduduki seluruh negeri Jepun tetapi mereka mempunyai kebudayaan zaman batu baharu yang dipunyai oleh oarng Monggol yang datang ke Jepun. dan seperti kaum-kaum nomaddirantau itumereka mengkebumikan mayat-mayat ketua mereka ditempat-tempat yang bercangkat. penduduk-pemduduk yang pertama menduduki pulau-pulau Jepun nampaknya adalah nenek moyang orang Ainu moden sekarang. Mereka ialah pejuang-pejuang berkuda. Misai kasar pegawai-pegawai tentera dan saudagar-saudagar Jepun itu mungkin disebabkan oleh darah Ainu mereka ini. satu diantaranya ialah sifat orang-orang Jepun yang lebat bulu badannya berbanding dengan kaum Monggol yamg lain. Satu daripada lambinglambang mereka yang biasa ialah satu jenis batu yang agak berharga dibengkokkan dalam bentuk koma yang besar. maka tidak semua cirri jenis Caucasian lengkap berkembang pada masa itu. yang menggunakan pedang besi panjang lurus seperti yang didapati di Asia Utara. Gansa dan besi mungkin mula-mula sampai ke Jepun kira-kira pada kurun Masehi yang pertama yang dibawa oleh gelombang-gelombang serangan kaum Monggol dari Korea. Meskipun orang Jepun itu pada hakikatnya berketurunan Monggol.penyerang-penyerang ini ketara sekali berhubung rapat dengan kebudayaan yang separuh nomad orang-orang di timur laut Asia. Permatapermata yang berbentuk agak serupa selalu dijumpai dalam .TAMADUN JEPUN.

dengan tamadun gangsa dan besinya yang lebih tinggi. tiaptipa suku di perintah oleh seorang paderi lelaki atau permpuan. Perasaan perpaduan persukuan dan kepercayaan tentang pentingnya hak-hak dan kekuasaan turun temurun. Penyerang-penyerang dari Korea berkumpulan ke dalam sukusuku yang kecil. orang yang menunggang kuda. TAMADUN ASIA usaha kaji purba yang diseluruh negeri Korea. kemudiannya memasukkan unsure . tetapi barangkali disebabkan oleh pengaruh China. dan muncul pada suatu hari yang terkemudian sebagai tulang belakang negeri Jepun di zaman feudal. Penyerang-penyerang ini. Pedagang-pedagang China yang sampai ke Jepun Barat kira-kira pada tahun Masihi 200. permata yang melengkung dan cermin. telah pun setakat ini penting dalam masayrakat Jepun. pemerintahan oleh kaum wanita. dengan tidak syak lagi kuat dikalangan orang-orang ini. dan cermincermin gangsa ternyata sekali dipinjam daripada orang-orang China. Kira-kira pada masa itu juga. diagakkan telah lemah dan memberi tempat kepada pemerintahan oleh kaum lelaki. Agama orang Jepun pada mulanya.TAMADUN JEPUN. kerana kuasakuasa ini adalah unggul disepanjang sejarah Jepun dan masih lagi hidup di zaman moden ini. akhirnya menjadi “ Tiga Lambang Kerajaan” iaitu sehingga hari ini masih menjadi lambing kuatkuasa kerajaan. mendapati negeri itu berpecah-pecahmenjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan menjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan persukuan. Barangkali tokoh perajurit aristokat. Tiga diantara kepunyaan-kepunyaan mereka yang penting ialah pedang.menunjukkan bahawa orang-orang ini telah pun ada sedikit hubungan dengan tamadun China yang lebih tinggi sebelum datang ke Jepun. sebab bayangan tentang orang-orang ini dapat mengelakkan diri dari di nodai oleh tamadun China yang dipinjam. yamg selalu dibayangkan dalam cerita dongeng Jepun. adalah pad dasarnya hanya menyembah alam sekeliling. Mereka adalah peneroka negara Jepun yang ada dalamsejarah. dengan cepat menjadi kumpula yang unggul diantara berbagai bagai kaum di negeri Jepun pada masa awal itu.

dan baru-baru ini. Erti Shinto ialah ‘kehendak-kehendak tuhan’. TAMADUN ASIA menyembah nenek moyang. dan yang lain merupakan pondok-pondok kecil bersama batu atau kayu yang didirikan baru ini di hadapan suatu pohon oak yang tua atau didalam lubang gua yang dalam. Dengan tidak bernama pada mulanya. iaitu menyembah alam dengan cara yang mudah. akhirnya cara menyembah ini di beri nama Shinto. batu yang aneh bentuknya atau benda-benda yang lebih rendah seperti ulat. Konsep kedewaan Shinto yang mudah ini hendaklah diingati dalam usaha memehami bagaimana di zaman moden orang Jepun menganggap maharaja-maharaja yang masih hidup dan kesemua perwira Jepun yeng telah terkorban kerana negara sebagai dewa-dewa. Apa sahaja yang mengkagumkan dipanggil ‘kami’. suatu nama yang bunyinya kecinaan. denagn menegaskan cerita-cerita dongeng lama yang bersangkut-paut dengan Shinto. Banyak usaha telah dilakukan dalam masa 1500 tahun yang lepas untuk mewujudkan satu agama yang tersusun dari adat yang menyembah alam yang mudah ini. Shinto adalah usaha untuk membezakannya dengan ugama di tanah besar Asia yang di panggil ugama Buddha. Kepercayaan asas Shinto hari ini masih kekal dengan tidak ada perubahan sejak zaman prasejarah. Hari ni berpuluh-puluh ribu tempat yang seumpama itu berselerak di seluruh di negara Jepun. suatu perkataan yang jika diterjemahkan bermakna ‘tuhan’ tetapi pada dasarnya bermakna ‘di atas’ dan ‘lebih tinggi atau mulia. pohon yang besar.TAMADUN JEPUN. Di antaranya sekarang ini merupakan institusi-institusi terbesar yang umurnya tidak dapat ditentukan. Penganut-penganut kebudayaan besi dan gangsa mula . gunung meruncing. Tetapi walaupun ada susunansusunan yang di paksakan ini asas Shinto yang sebenar kekal tiada berubah. untuk menggunakan sebagai suatu alat perpaduan kebangsaan dan suatu ilham untuk semangat kebangsaan yang fanatik. Ia adalah didasarkan kepada perasaan takwa dihadapan suatu kejadian alam yang mengkagumkan seperti air terjun. Tempat di mana orang-orang berasa diri mereka kagum menjadi tempat suci dan akhirnya menjadi tempat keramat.

Walaubagaimanapun kuasa Jepun di Korea Selatan adalah pada kemuncaknya dalam bahagian kedua kurun yang keempat dan beransur lemah selepas itu. dengan menakluki dan menyerap penduduk-penduduk yang lebih awal sambil mereka bergerak. nenek moyang ketua-ketua suku Yamato yang bersifat mitos. menjadi pemujaan yang utama kepercayaan Shinto Jepun. Kedaulatan suku Yamato dalam negeri Jepun tidak pula melenyapkan hak-hsk otonomi suku-suku. yang merasai diri mereka lebih hampir persaudaraannya dengan suku-suku yang telah menyeberang ke Jepun lebih awal. Daripada ketua-ketua paderi suku Yamato yang mendapat kuasa di atas ketua-ketua paderi yang lain dalam kurun ketiga . Di sana ia tumbuh dan berkembang. sehingga ia mendapat suatu kedaulatan yang sederhana meliputi semua Jepun Tengah dan Jepun Barat dan juga beberapa bahagian di Korea Selatan. meminta pertolongan daripada orang-orang di Jepun Barat untuk menentang penyerang-penyerang baru dari Korea Utara. Apabila bilangan mereka bertambah di Jepun. TAMADUN ASIA menyeberang dari Korea ka-Kyushu Utara dan Honshu Barat kira-kira dalam kurun yang pertama tahun Masihi. Suatu huraian yang lebih tepat ialah bahawa suku-suku di Korea Selatan. Penguasaan Jepun ke atas Korea Selatan dihuraikan dalam sejarah tradisi Jepun sebagai hasil daripada penaklukan yang setengah ajaib oleh seorang perajurit. dan berakhir dalam tahun Masihi 562. tetapi paderi besar kumpulan Yamato itu menjadi ketua di antara ketua kaumkaum lain dan pemujaan istimewa suku ini menjadi pemujaan utama di dalam seluruh negeri. Satu daripada suku-suku mengikut tradisinya sendiri yang kabur.TAMADUN JEPUN. bergerak ke Utara melalui Laut Naikai dari tempatnya yang lebih awal di Kyushu dan akhirnya bertapak di Dataran Yamato yang kecil itu tidak jauh dari pantai sebelah timur laut Naikai. menerbitkan pecahan-pecahan di daerah-daerah baru dan meresapi kaumkaum lain. Dengan cara ini mereka menyembah Dewi Matahari. tetapi pemindahan ini berlarutan hingga beberapa kurun kemudiannya. mereka mara ke Utara melalui Laut Pendalaman ke bahagian tengah negeri Jepun.

TAMADUN JEPUN. Kedaulatan suku Yamato itu adalah permulaan negara Jepun sendiri. 2005 7:50 pm Post #2 SEJARAH AWAL JEPUN Jepun atau Nihon(Nippon) dalam bahasa jepun dikenali secara Administrator/Angg meluas sebagai Tanah Matahari Terbit. Shikoku. suatu hubungan yang longgar di bawah satu suku yang utama. Group: Hokkaido dan pulau-pulau kecil yang berhampiran. Jepun adalah sebuah negara yang October 6. Bagaimanapun. prairi. maka terpancarlah keluarga di raja Jepun.blogspot. TAMADUN ASIA dan keempat. Yokohama. Nihon. Nihon sebenarnya bermakna asal matahari. tetapi disangkal lagi suatu titik permulaan sebuah negara baru. Istilah Nippon telah digunakan dengan meluas semasa era Meiji(18619120 dan Taisho(1912-1926). Jepun juga ota SPTians pernah dikenali sebagai Yamato. iaitu matahari terbit. Walaubagaimanapun ia merupakan keturunan yang sangat awal apabila dibandingkan dengan asal-usul keluarga di raja di tempat-tempat lain di dunia. Asal usul yang demikian tidaklah berapa mengagumkan sebagai keturunan langsung daripada Dewi Matahari seperti yang tersebut dalam tradisi Jepun. Osaka. Korea yang telah ramai datang ke Jepun pada awal abad ke 7. Kyoto. Nagoya. Honshu.790 Kepulauan Jepun terdiri daripada Honshu. http://dukeamienerev. Selepas perang kedua. oleh kerana .com Dragonizer Sat Jul 30. Member Beberapa buah daripada bandar-bandar yang terbesar di #1 Jepun. Kyushu. dan sungai2004 sungai yang panjang lebar. nihon Posts: disebaliknya lebih banyak digunakan dirujukkan kepada jepun. seperti Tokyo. telah diterima secara am sebagai nama untuk Jepun dan telah digunakan buat pertama kalinya oleh cendiakawan-cendiakawa. dan Joined: lain-lain terletak di pulau ini. 2. sangat kecil untuk dipanggil empayar seperti yang dinyatakan dalam sejarah tradisi Jepun. Admin yang merupakan pulau yang terbesar dan menjadi tempat tinggal empat-perlima daripada penduduk Jepun masakini. kekurangan kawasan-kawasan dataran.

ramai . misalnya pertukangan barang-barang tembikar. Apabila semakin ramai orang-orang Jepun (suatu proses yang telah berlanjutan sehingga abad ke8 TM). TAMADUN ASIA kedudukannya di zon monsun. Thai. orang-orang Ainu. Korea. Dalam proses tersebut. Secara am iklim adalah sederhana. Orang-orang Jepun juga telah bercampur aduk dengan kumpulan-kumpulan bangsa lain. Empat-perlima daripada negara Jepun diliputi oleh kawasan pergunungan dan seperlima oleh dataran lanar. menunjukkan kewujudan suatu kebudayaan neolitik yang mungkin telah diteruskan oleh orang-orang Ainu. Dataran datarn-dataran ini telah menjadi punca perselisihan dan persaingan di kalalangan tuan-tuan tanah dan keluargakeluarga feudal. Shikoku. terutamanya di sebelah kawasan timur Jepun. dan Hokkaido. Ketiga-tiga dataran ini mempunyai penduduk yang padat. Beberapa ahli antropologi telah menganggarkan bahawa orang-orang Ainu hidup di jepun lebih kurang 5000 tahun yang lalu. luruh. misalnya orang-orang Ainu. Kinai(terletak di teluk Osaka) dan yang ketiga terletak di teluk Ise. Orang-orang Jepun sebahagian besarnya berketurunan Mongoloid dan dengan itu mereka mempunyai pertalian rapat dengan orang-orang Cina. Oleh itu. dan sejuk) adalah jelas berbeza. Ketigatiga dataran tersebut ialah Kanto(terletak di Tokyo). Orang-orang Jepun berketurunan Mongoloid ini telah sampai ke Kyushu melalui negara China dan kemudian berhijrah ke Honshu. Dataran-datarn tersebut amat penting dalam sejarah Jepun kerana ia merupakan kawasan-kawasan pengeluaran makanan dan juga sumber kekayaan dan kuasa utama. panas. Burma dan lain-lain. Mereka berbadan sederhana dengan potongan muka yang berbentuk bujur serta rambut dan mata yang berwarna hitam. telah berpindah ke utara ke Hokkaido. (bunga. siput dan lain-lain. dan kempat-keempat musim. Hasil-hasil penyelidikan arkeologi. ia mendapat hujan dan kelembapan yang secukupnya dan dengan yang demikian ia kaya dengan tumbuh-tumbuhan.TAMADUN JEPUN. Orang-orang Ainu merupakan bangsa proto-Caucasoid yang telah menduduki Jepun terlebih awal daripada orang-orang Mongoloid. Antara dataran-dataran lanarnya ialah yang terkaya terletak di Honshu.

Menjelang tahun 5000 SM dipercayai suku kaum ini telah mengikut aliran hidup yang kolektif dan tetap tanpa jurang perbezaan antara miskin dan kaya.TAMADUN JEPUN. Ini boleh disimpulkan dari rupa-rupa patung patung dewi yang diperbuat daripada tanah liat dan gada-gada batu besar yang dipercayai mempunyai kaitan dengan ilmu sihir. Ini menunjukkan bahawa penduduk asli Jepun telah mencapai taraf seni kebudayaan yang agak tinggi menjelang tahun 5000 SM. Pada hampir tahun 200 SM. Orang-orang yang sudah meninggal dikebumikan tanpa keranda. tulang ikan dan tanah liat. Dinasti han di negara China(206SM-24SM) mula menekankan pengaruhnya ke atas penduduk awal Jepun. Sejarah awal kebudayaan Jepun dikenali sebagai Jomon. Mereka juga mempercayai suatu jenis kuasa ghaib. Pertukangan tembikar Jomon telah dijumpai di Jepun telah menunjukkan kehalusan seni dan corak-corak yang luar biasa. dengan tangan dan kaki dilipatkan dan kadangkala diletakkan sebuah batu yang besar di atas dada mereka supaya mereka tidak menjelma semula. Seni berkebun dan meembuat perkakas-perkakas tembaga dan besi serta jenis periukbelanga tembikar yang telah direka pada waktu itu iaitu dari . TAMADUN ASIA orang Ainu kini merupakan suku bangsa Jepun. pengaruh kebudayan dari negara China mula mengalir masuk ke Jepun. Mereka juga telah memiliki kebudayaan yang meyerupai zaman neolitik. Orang-orang neolitik ini telah menggunakan alat-alat harian yang telah diperbuat daripada serpihan batu yang telah digilapkan. Orang-orang Ainu kini merupakan suatu bangsa yang sedang mengahadapi proses pemupusan dan mereka hidup dalam penempatanpenempatan kecil di Hokkaido. Kemungkinan juga mereka telah menduduki beberapa ribu tahun yang lalu. Orang-orang Ainu merupakan salah satu penduduk yang paling awal mendiami Jepun. Pada asasnya mereka merupakan masyarakat primitif yang hidup memburu dan memungut makanan. Akibatnya masyarakat Jepun mula mengalami banyak perubahan. Perkataan Jomon ini berasal daripada barang-barang yang telah direka oleh orang-orang Jepun dari tanah liat jenis Jomon.

Kekuasaan pemimpin-pemimpin 2004 yamato telah meluas ke hampir seluruh negara jepun kecuali di beberapa daerah di Kyushu. http://dukeamienerev.TAMADUN JEPUN.790 kaya dengan orang-orang miskin. pertengahan abad ke 4 TM.com Dragonizer Sat Jul 30. Perbezaan-perbezaan di dalam perkembangan sosial dan politik juga wujud di antara Group: pihak pemerintah dan rakyat. Menjelang October 6. TAMADUN ASIA zaman-prasejarah Jepun sehingga hampir abad ke14M. Lama-kelamaan lebih ramai Admin pemimpin-pemimpin politik mula muncul di jepun.1 Zaman Yayoi Administrator/Angg Era Yayoi telah dibezakan dengan pengenalan alat-alat logam ota SPTians dari benua asia terutamanya dari negara China. Tanah-tanah telah dibuka untuk penanaman padi dan teknik-teknik pengairan telah digunakan dengan meluas yang telah menyebabkan berlakunya lebihan dalam pengeluaran padi. maka wujud perbezaan di antara orang-orang 2. Simbol kekuasaan pemimpin-pemimpin Yamato ialah sebuah . Setelah amalan menyimpan beras dan hasil-hasil pertanian yang lain mula Posts: berkembang. Barangbarang tembikar ini telah dicirikan oleh garisan-garisan inrus dan corak-corak ibi mudah dan kemas. Pemerintah-pemerintah Yamato telah menuntut bahawa mereka berketurunan dari Dewi Matahari(Amateresu) dan dengan demikian mereka telah meneNtukan bahawa pemujaan dewi ini menjadi penyembahan yang ulung di negara ini. 2005 7:52 pm Post #3 ZAMAN-ZAMAN DALAM TAMADUN JEPUN 2.blogspot. Kumpulan Member Yamato atau Nara ini (nenek-moyang keluarga Imperial Jepun #1 yang bertakhta sekarang) telah berjaya mendapat keunggulan Joined: ke atas golongan-golongan lain yang dipanggil Uji. seperti bahagian timur-laut dan selatan pulau ini. seperti di Yamato(kini merupakan daerah Nara) dan Kyushu. Suatu bentuk ekonomi pertanian telah juga diperkenalkan.

TAMADUN JEPUN. ketiga-tiga khazanah ini menjadi bahagian yang penting Alat Kebesaran Imperial keluarga diraja yang sedang memerintah di Jepun pada masa sekarang. Kepercayaan agama orang-orang Jepun purba(iaitu dalam beberapa abad pertama TM) dikenali sebagai Shinto. Ia hanya memberi tumpuan kepada pemujaan alam. pemujaan roh-roh nenek moyang dan lain-lain. Apabila masyarakat Jepun telah bersatupadu di bawah pemerintahan Yamato. Sebenarnya. tradisi-tradisi tempatan dan lain-lain telah bergabung ke dalam suatu polisi keagamaan dengan sistem upacara dan dan metos seluruh negara tertumpu kepada Dewi Matahari. tiada guruguru. Shinto atau “cara tuhan-tuhan” (ways of the gods) telah wujud lebih awal daripada Confucianisme atau Buddhisme di Jepun. ‘Kami’ ialah Dewi Matahari yang dianggap sebagai nenek-moyang ulung keluarga diraja Jepun. Shinto tidak mempunyai pengasas. agama. tiada syahid dan tiada wali. TAMADUN ASIA cermin tembaga. Kerajaan yamato juga telah memperluaskan kuasa dan pengaruhnya ke beberapa bahagian di Korea Selatan. Suatu perasaan kehairanan terhadap seringkali telah diterjemahkan sebagai tuhan tetapi konsep ini (iaitu Kami) berbeza sekali daripada pengertian tuhan sepertimana dalam agama islam dan kristian. tetapi pengaruh tersebut berakhir pada 562 TM. Shinto mempunyai banyak tuhan. Seperti yang telah dinyataknan terlabih dahulu. Mereka juga telah berjaya membawa perpaduan kepada negara tersebut. Setiap golongan atau ‘Uji’ memuja satu Tuhan. Shinto dalam bentuk asalnya mungkin boleh diterangkan sebagai suatu jenis pemujaan alam dan ia tidak merupakan agama yang teratur. Tuhan-tuhan Shinto diistilahkan juga sebagai’Kami’. Shinto yang telah dianggap sebagai agama pribumi jepun telah tidak mewujudkan prinsip-prinsip moral atau doktrin-doktrin falsafah seperti yang terdapat di dalam agama Buddha. Pemerintah-pemerintah Yamato(yang merupakan keturunan keluarga diraja jepun pada masa sekarang) telah memberi kepimpinan awal di Jepun. Berbeza dari agama Buddha atau kristian atau islam. tiada buku suci atau kitab. sebuah pedang besar yang panjang dan permata melengkung(digelar magatama) yang dibentuk seperti tanda koma yang kecil. .

blogspot. http://dukeamienerev. Shinto tidak melalui perubahanperubahan yang besar sama ada dalam bentuk atau kandungannya. Di antaranya ialah kemasukan kelompok-kelompok orang Korea yang datang menetap di Jepun. Posts: 2.2 Zaman Nara Dan Heain ( 710.TAMADUN JEPUN.1185 Masihi ) 2. Selain dari aspek ini.2A: Zaman Nara Administrator/Angg Zaman Nara bermula pada tahun 710 Masihi dan berakhir pada ota SPTians tahun 749 Masihi. Pada abad-abad ke19 dan 20.790 Group: Admin Member #1 . Jepun banyak menjalin hubungan dengan Korea dan China sehingga membawa kepada Jepun dipengaruhi oleh sistem pemerintahan di China iaitu pemerintahan dibawah Dinasti Tang ( 618-906 Masihi). seperti pekerja logam dan pakar dalam menternak ulat sutera. Pada zaman Nara. Shinto telah mempunyai pengaruh yng kuat dalam sejarah Jepun. Dalam tahuntahun 1930an telah digunakan untuk mendorong kafanatikan orang-orang. Shinto masih memberi tumpuan ke atas pemujaan alam dan tuhan-tuhan nenek moyang. Shinto telah digunakan untuk membangkitkan perasaan nasionalisme dan perpaduan Jepun. Terbinanya tamadun Jepun zaman Nara bermula dengan perhubungan Korea dan China yang membawa akibat yang besar. Tetapi dengan peredaran masa. ia telah menjadi suatu agama yang teratur di Jepun. TAMADUN ASIA Pada keseluruhannya. mereka ini terdiri daripada tukang yang mahir. Beribu-ribu rumah berhala Shinto boleh didapati di Jepun pada masa sekarang dan rumah-rumah berhala ini biasanya dicirikan oleh pintu-pintu masuk yang dikenali sebagai torii.com Dragonizer Sat Jul 30. Menjelang kurun ke-6 terdapat lebih daripada 100 000 orang Korea dan China dari Manchuria yang lahir di Jepun. 2005 7:54 pm Post #4 2.

sungguh mahu belajar sesuatu yang baru apabila mereka bertembung dengan satu tamadun yang berbeza dengan tamadun mereka sendiri. Oleh kerana begitu banyak menerima dari Korea dan China melalui Korea. Cabaran yang dihadapi pada zaman Nara ialah selepas . TAMADUN ASIA Joined: October 6. dan sampai di Jepun kira-kira pertengahan kurun ke-6. menyesuaikan serta ‘menjepunkan’ pengetahuan dan teknik orang asing. orang Jepun tidak bersedia menahan kemasukan sesuatu agama yang akan berasing dengan kepercayaan asli mereka sungguhpun akhirnya kedua-dua agama ini melengkapi satu sama lain. Ini membuktikan bahawa orang Jepun mempunyai semangat dan sifat ingin tahu yang amat kuat dan mereka mempunyai minat yang mendalam untuk belajar kelebihan orang lain dan bijak memilih. Di sini dapat kita lihat sifat unggul orang Jepun yang bersungguh . sama ada Korea atau China. Agama tersebut adalah agama Buddha. Sumbangan mereka kepad perkembangan kebudayaan Jepun tidak boleh diperkecilkan. Rombongan utusan ini terdiri daripada beberapa sarjana Jepun yang kemudiannya tinggal di negeri China dan sering kali untuk tempoh yang lama supaya boleh mengkaji pelbagai aspek kebudayaan Tang sama ada yang bersifat agama atau politik. meminjam.TAMADUN JEPUN.daripada orang Jepun yang kemudian meyerapi mereka. 2004 Kebanyakan mereka terdidik dengan lebih sempurna sama ada dalam bidang pendidikan mahupun dalam pengetahuan pertukangan dan kemahiran seni. Dari segi pengukuhan tamadun pada zaman Nara. maharaja Jepun iaitu Putera Shotoku sangat tertarik untuk mempelajari dan meniru corak pemerintahan Dinasti Tang yang unggul dalam tamadun China. Kepentingan Jepun dari segi mutu dapat diukur dari hakikat bahawa menjelang permulaan kurun ke-8 lebih daripada satu per tiga keluarga bangsawan Jepun mengaku diri mereka keturunan dari benua Asia. Rombongan serta utusan-utusan Jepun dihantar ke China dalam menyelidiki corak pemerintahan Dinasti Tang. Walaupun perjalanan melalui laut dari Jepun ke China bukanlah satu perkara yang mudah tetapi rombonganrombongan dari Jepun dan juga utusan –utusan yang dihantar telah berjaya sampai terus ke China dan mengunjungi ibu kota Empayar Tang iaitu Ch’ang-an.

http://dukeamienerev. untuk menguatkan kerajaan Maharaja Imperial dan sekaligus menyokong kuasanya sendiri. TAMADUN ASIA kemangkatan Putera Shotoku pada 621 Masihi. 2005 7:55 pm Post #5 2. Kebangkitan keluarga Soga membuktikan bahawa sesuatu suku yang bercita-cita tinggi bukan sahaja boleh merampas kuasa tetapi juga mampu mengancam keluarga maharaja Jepun.2B: Zaman Heian Dalam sejarah Jepun. Pada kurun ke-7. Oleh itu. Zaman Heian yang dikatakan mahsyur dianggap bermula pada tahun 794 Masihi apabila istana di .blogspot. Sebenarnya pentadbiran ini tidak berapa sesuai di Jepun dan sistem ini akhirnya telah runtuh kerana pelbagai suku di Jepun telah berusaha menghancurkan sebahagian besar sistem tiruan daripada Dinasti Tang ini.com Dragonizer Sat Jul 30. Walaupun nama keluarga yang memerintah itu disanjung tinggi kerana ianya didirikan atas tradisi agama asli Shinto yang diterima umun tetapi kuasanya sebagai pemerintah sebuah kerajaan tidak begiti kukuh. Satu kerajaan pusat yang amat kompleks telah didirikan dan sekurang-kurangnya di atas kertas dapat dilihat setiap tingkat pentadbiran telah diubahsuai supaya selaras dengan sistem yang terdapat di China. masih terdapat satu gabungan kesukuan yang agak longgar kerana bentuk muka bumi yang bergunung -ganang itu telah mernyebabkan masyarakat Jepun terpaksa menerima keadaan ini. suku Soga telah mengukuhkan dan menambah kekuasaan mereka serta menunjukan tanda-tanda yang mereka bersedia hendak merampas kuasa. Fujiwara telah meniru contoh pentadbiran pusat dari China. Pada tahun 645 Masihi berlaku rampasan kuasa yang diketuai oleh Nakatomi-no-Ktamari yang dikenali sebagai Fujiwara Katamari.TAMADUN JEPUN.

kesusasteraan.blogspot.com .790 serta cintakan kesenian. terdapat satu perubahan penting dalam kedudukan politik maharaja. Walaupun keluarga Fujiwara tidak dapat menyebarkan kebudayaan Heian ke segenap lapisan masyarakat Jepun. Kemudian anak lelaki daripada hasil perkahwinan ini akan dilantik menjadi maharaja dengan dibantu oleh seorang Pemangku Maharaja ( Kampaku). Admin Member #1 Joined: October 6. tetapi mereka telah Posts: berjaya memperkenalkan adat memuliakan pelajaran dan ilmu 2. keluarga Fujiwara iaitu pemerintah sebenar di Jepun pada keseluruhannya bersifat berperikemanusiaan dan memetingkan keindahan. telah menyebabkan maharaja dengan mudah dipujuk melepaskan tahtanya dengan alasan tanggungjawab maharaja adalah berat kerana bersangkut paut dengan hal-ehwal agama dan negara. Dengan perkahwinan seorang puteri dari keluarga Fujiwara dengan seorang bakal maharaja Jepun yang masih muda. TAMADUN ASIA Heian-kyo didirikan di Kyoto dan berakhir pada tahun 1185 Masihi. Kuasa politik sebenar maharaja telah merosot dan susur galur maharaja telah masuk ke dalam keluarga Fujiwara kerana mereka telah menggunakan taktik berkahwin dengan keluarga diraja. Golongan penentang atau musuh mereka hanya dihukum buang negeri berbanding dengan cara tradisi iaitu dihukum mati. Anggota keluarga yang paling berjaya. http://dukeamienerev. 2004 Pada zaman Heian. ukiran dan seni bina. Zaman Heian merupakan kebudayaan yang sangat mengambil berat tentang gaya terutama untuk mencapai kesempurnaan dalam bidang seni lukis. berkuasa dan terkenal ialah Fujiwara-no-Michinaga yang memeritah selama lebih 30 tahun di bawah lapan orang maharaja.Budaya cintakan ilmu dan kesenian ini menjadi asas dan pengaruh untuk merebut kuasa di Jepun Group: hingga kurun –19. Dalam tempoh itu sebuah kerajaan tentera telah ditubuhkan di bawah pimpinan Minamoto-no-Yoritomo. beradab dan dilafazkan dengtan indah dalam kehidupan serta kesenian. Zaman Heian boleh dianggap sebagai suatu zaman yang penuh tradisi Jepun dan amat memberi perhatian kepada hidup berperaturan. Administrator/Angg ota SPTians Sepanjang zaman Heian. puisi.TAMADUN JEPUN.

Mandokoro dan Manchujo. Bagi mengekalkan kestabilan negara yang baru pertama kali menerima suasana pemerintahan yang berorentasikan kuasa tentera. Manakala Sagami pula merupakan jentera pentadbiran Kamakura. Ia menjadi pusat dominasi kuasa tentera oleh golongan Samurai. Apabila dilihat dari aspek pembinaan kerajaan Kamakura pada zaman Kamakura ini.TAMADUN JEPUN. Selain dari tiga unit asas utama dalam pentadbiran kerajaan. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. Kerajaan seperti ini dipanggil kerajaan “Khemah” atau Bakufu dalam bahasa Jepun. Kyoto mengekalkan keagungan pentadbiran tradisional Jepun. 2005 7:57 pm Post #6 2. Administrator/Angg beliau dilantik sebagai Sei-I-Taishogun. dua lagi jawatan diwujudkan oleh Yoritimo iaitu Shugo dan Jito. Dari aspek pentadbiran kerajaan Kamakura pada asasnya mempunyai tiga jabatan iaitu Samurai Dakoro. Dengan wujudnya jawatanjawatan ini maka pentadbiran kerajaan Kamakura menjadi semakin kukuh. Mondoro pula menguruskan urusan harian bakufu sementara Posts: 2. Kamakura terletak diwilayah sagami telah menjadi ibu negara dan pusat kegiatan ota SPTians politik Jepun. Tanggungjawab dan tugas utama setiap jabatan dalam kerajaan ini adalah seperti Samurai Dokoro yang diketuai oleh kumonjo bertanggunjawab menguruskan hal ehwal tentera dibawah autonomi jabatan supaya dapat mendisiplinkan golongan samurai. 2004 .790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6.3 Zaman Kamakura Kerajaan Kamakura ini ditubuhkan oleh Yoritomo pada 1192M . yang mana ia menempatkan maharaja Jepun bersemayam dan lebih menumpukan kepada perkembangan sastera yang merangkumi penulisan sastera Jepun. Zaman Kamakura juga merupakan kerajaan keshogunan iaitu bersifat kediktatoran tentera yang pertama dalam sejarah negara Jepun. Yorimoto dikatakan mengekalkan pentadbirannnya di bahagian Timur. secara keseluruhannya kerajaan ini mempunyai dua pusat pemerintahan iaitu Kyoto dan Sagami.

Ini terbukti semasa pemerintahan Yorimoto telah memberi keutamaan kepada golongan tentera atau perwira yang dikenali sebagai Buke untuk mendapat tempat dalam jawatan tersebut. kedua-duanya dianggap sebagai pegawai kerajaan dan mempunyai klasifikasi tugas yang berbeza. namun ianya berjaya mengekalkan pemerintahan selama hampir 150 tahun iaitu dari 1192M-1333M dan menangani pelbagai masalah dan ancaman yang menjatuhkan kerajaannya. Walaupun begitu. Jika dilihat secara keseluruhannya. Dalam Zaman Kamakura ini juga telah merakamkan pertumbuhan ekonomi yang positif dalam sejarah Jepun. Ini dilihat dalam peningkatan dan pertambahan hasil sektor pertanian yang besar. Sementara itu bagi jawatan shugo dan jito pula. Dengan itu secara tidak langsung menyebabkan pemindahan kuasa dari kerajaan pusat kepada pengusaha-pengusaha wilayah dan tuan-tuan tanah wilayah. Ini adalah hasil daripada pertumbuhan feudalisme. Bakufu Kamakura ini mempunyai sistem yang mudah dan ringkas. Ini bertujuan untuk mengukuhkan lagi kerajaannya. Seiring dengan itu menyebabkan kepelbagaian penggunaan barangan dan alatan pertanian serta pembukaan kedai-kedai . Calon-calon bagi jawatan Jito dan Shugo ditentukan sendiri oleh Bakufu Yamakura. Hanya beberapa ribu pegawai-pegawai feudal yang kebanyakkannya berselerak sebagai Jito di seluruh Jepun dan ditadbir dibawah pemerintahan yang longgar dari pentadbiran pusat Bukufu Kamakura di Kanto. Shugo bertindak sebagai pegawai tinggi polis manakal jito bertanggungjawab menguruskan semua perkara berkaitan dengan tanah awam dan persendirian di wilayahwilayah. Dalam Zaman Kamakura menyaksikan pertumbuhan bilangan estet-estet persendirian atau ianya dipanggil juga Syo atu Syoen.TAMADUN JEPUN. Ini adalah disebabkan oleh semasa menentang keluarga imperal Taira di Kyoto pada tahun 1184 dan keluarga imperal pusat iaitu keluarga imperal Fujiwara di Hiraizumi bagi menguasai pemerintahan seluruh Jepun. Pemerintahan banyak memberi penekanan dari segi ketenteraan dan kehakiman. TAMADUN ASIA manchujo pula menguruskan mahkamah agong dan membicarakan semua kes-kes awam.

beliau telah diganti oleh anaknya Yoriie yang baru berusia 17 tahun. TAMADUN ASIA dan pasar yang meningkat. Walau bagaimanapun terdapat buku menyatakan bahawa selepas kematian Yoritomo. Secara tidak langsung muncul satu lagi golongan pedagang yang menjual hasil barangan secara borong seperti beras. Beberapa ancaman dan permasalahan dalam kerajaan Kamakura antaranya ialah dua krisis utama iaitu hilangnya waris Minamoto dalam siri kepimpinan Bakufu Kamakura yang diasaskan oleh Yorimoto dan digantikan dengan pengganti-pengganti raja Hojo. Mereka kemudian meletakkan Fujiwara yang masih kecil sebagai pemerintah yang akhirnya berfungsi sebagai puppet begitu juga maharaja Kyoto hanya kekal sebagai maharaja tetapi jentera pentadbiran sebenarnya adalah ditangan kerajaan tentera di Kanto. Ekoran dari kepesatan perdagangan dan aktiviti perdagangan telah membentuk satu seranta sosial masyarakat Jepun yang diklasifikasikan daripada bidang pekerjaan dan status mereka dalam masyarakat. sake dan lain-lain. Selain itu terdapat juga ancaman luar iaitu dari negara Monggol dan Genjiz Khan. Wang kemudian menjadi perantaraan yang sah untuk tujuan pembayaran seperti tebusan cukai dan sebagainya. Kepimpinan Kamakura Bakufu telah beralih kepada jandanya iaitu Masako bersama ayah serta adiknya iaitu Hojo Yoshitoki.TAMADUN JEPUN. Antara cabaran yang dihadapi semasa Zaman Kamakura ialah krisis politik Bakufu Kamakura. Selepas kematian Yoritomo pada 1199. Jeneral-jeneral Yoritomo ingin merebut kuasa pemerintahan dan bimbang sekiranya Yoriie merupakan seorang yang berkaliber dan bijak mentadbir satu masa nanti pasti kedudukan dan keistimewaan mereka . Mereka telah berkuasa dan bersama-sama dalam komplot pembunuhan anak Yoritomo yang bakal menggantikan kepimpinan Kamakura iaitu Yoriie dan Sanetomo yang berumur 11 tahun. Tanaman padi diberikan perhatian yang khusus dalam sector pertanian ini. Akibat perdagangan yang semakin meningkat wujudnya pertumbuhan ekonomi wang. Ia juga merupakan makanan utama. Golongan pedagang ini membentuk persatuan pedagang terutama di bandar dan di pekan.

Ini merupakan cabaran kepada kerajaan kamakura. ribut taufan juga telah berjaya melemahkan dan memusnahkan angkatan laut Kublai Khan. Akhirnya. Maharaja Godaigo (1288-1339) dengan bantuan jeneraljeneral utama seperti Kosunoki Masashige (1294-1336). Pada tahun 1333. pada masa itu Monggol yang menguasai China mahu Jepun tunduk kepada kekuasaannya. Akhirnya maharaja Godaigo berjaya mengambilalih namun selepas dua tahun baginda telah kehilangan kekuasaan politiknya.TAMADUN JEPUN. Nitt Yoshisada (1301-1338) dan Ashigaka Takauji (1305-1358). Bukan itu sahaja. Pada ketika ini seorang jeneral tentera telah membantu Maharaja Godaigo pada ketika itu iaitu Ashikaga Takauji telah muncul . Kublai Khan terus menyerang Utara Kyushu pada tahun 1274 dan 1281 kerana Kerajaan Kamakura tidak melayan kehendak mereka. Faktor lain yang menyebabkan kegagalan serangan ini adalah kubu pertahanan yang dibina oleh pihak Jepun dan serangan kecil dari bot-bot penyerang di perairan Jepun. Ini telah membawa kepada peristiwa pembunuhan Yorrie oleh Hojo Tokimasa pada 1204 kerana beliau mahu berkuasa penuh. Akibatnya kerajaan imperal tidak mampu menjaga dan menguruskan hal ehwal pentadiran negara Jepun semakin kehilangan kuasa. TAMADUN ASIA akan goyang. Kerajaan Kamakura mendapat ancaman dari kerajaan luar yang cuba melemahkan penguasaan mereka. Kerajaan Kamakura berakhir pada tahun 1333 Masihi akibat timbulnya cubaan dari beberapa orang maharaja Jepun yang berusaha menggulingkan kerajaan tersebut. termasuklah golongan Shugo dan Jito. Ini adalah kerana baginda sendiri tidak mampu melawan kuasa kelas-kelas tentera wilayah. Ancaman yang diterima oleh mereka ialah serangan tentera Monggol yang diketuai oleh Kublai Khan lewat abad ke 13. Walau bagaimanapun serangan ini gagal kerana berjaya dipatahkan oleh pemangku raja iaitu Hojo Tokimune. Peristiwa ini juga berlaku terhadap adik Yorrie iaitu Sanetomo yang menggantikan tempatnya. sedikit demi sedikit rakyat mula hilang kepercayaan terhadap pemerintahan Imperal.

Pemerintah pada zaman kesyogunan ota SPTians Ashikaga Takauji adalah seorang pemimpin tentera di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo Kebangkitan Pemerintahan Kesyogunan Ashikaga adalah di sebabkan oleh kegagalan pemerintahan Maharaja Godaingo menjaga kepentingan komander tentera di bawah pentadbirannya. Dua tahun kemudian Member Ashikaga Takauji telah di beri taraf shogun.com Dragonizer Sat Jul 30. Takauji melantik dirinya sebagai Sei-ITaishogun dan mengasas kerajaan Bakufu yang baru dinamakan Kesyogunan Ashikaga.4 Zaman Kesyogunan Ashikaga Sebelum zaman kebangkitan pemerintahan kerajaan Administrator/Angg Kesyogunan Ashikaga. Jepun berada di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo.790 puteranya dan bukan kepada tentera yang menyokongnya.Untuk rumah tentera yang mana memberi khidmat kepada shogun sebagai vasdal dan kawasan pengaruh dan . 2004 Ashikaga shogun yang berjaya mengambil alih pemerintahan mengalami kesukaran untuk membentuk satu kerajaan yang kuat. Ashikaga Takauji pada masa itu tidak berpuas hati dengan Maharaja Godaigo Posts: mengenai perlantikan gabenor wilayah tentera kepada 2. #1 Joined: October 6. Pada tahun 1338. 2005 7:59 pm Post #7 2. Keluarga Ashikaga di beri kelebihan dalam kekayaan dan sumber tentera pada setiap vasalnya.blogspot. Pada tahun 1336 Ashikaga Admin Takauji dengan kerjasama Maharaja Komya berjaya mengalahkan Maharaja Godaigo. Ini di sebabkan kekurangan ilmu dalam hal-ehwal menguruskan pentadbiran negara. http://dukeamienerev. TAMADUN ASIA memberontak dan menentang kerajaan imperal dalam tahun 1335. Ashikaga Takauji telah bangkit dan memberontak menentang Group: kepimpinan Maharaja Godaigo.TAMADUN JEPUN. Namun demikian pengaruh Ashikaga Shogun bertambah teguh melalui sistem persekutuan feudal diperkenalkan serta kemampuan Ashikaga mengawal vassal dengan tentera.

. manakala jawatan setiausaha dan perekod gudang cadastral di gelar Manchujo. Shugo merupakan pegawai tertinggi dalam kerajaaan persekutuan dan kerajaan tentera tempatan. Namun hakikat pembinaan itu tidak membawa banyak kesan yang positif seperti yang dirancang. Oleh yang demikian mereka telah menjadi satu unit yang boleh mengimbangi kuasa ashikaga. TAMADUN ASIA kekuasaan. Polisi pentadbiran jeneral pula dibahaskan dalam Dewan Perundangan majlis tertinggi. Mandora pula bertanggungjawab bagi kewangan shogun.Ashikaga Shogun mengambil tindakan mengabungkan dengan kekuasaan tentera bagi mengukuhkan kedudukanya. Peranan yang dimainkan oleh Yoshimitsu dan pegawai bawahannya dikawal dengan keras tetapi adil. Disini . Dari segi perancangan ketenteraan. ketua pentadbiran yang penting digelar Ketua Samurai. Di system pentadbiran pusat. Shogun berada di tahap yang paling tinggi dan dibawahnya dibahagikan kepada empat wilayah iaitu Kanto Kubo (Timur). Kyoto Kanrei. Sistem pentadbiran Ashikaga yang termaktub pada Bakufu mempunyai sifat-sifat yang tersendiri. struktur pemerintahan yang di buat berdasarkan kesetiaan dan perpaduan. Hatakeyama dan Hosokawa. Ashikagun telah membina Bakufunya di Kyoto iaitu Shikimoku sebagai satu piagam politik yang boleh membawa perubahan dalam pentadbirannya. Jawatan ini akan di berikan oleh keluarga yang bertanggungjawab serta mampu mempertahankan polisi Ashikaga. Selepas tahun 1368.Kanto. Wilayah Shogun dan Wilayah Barat. pemerintahan kerajaan Ashikaga di warisi oleh Yoshimitsu. Shogun berkuasa untuk melantik sejumlah pentadbir rasmi yang akan memegang jawatanjawatan tertentu dari kalangan keluarga. ketua pentadbiran ialah Kanrei yang dipilih daripada tuan-tuan tanah shogun yang paling berkuasa iaitu Shaiba. dan pengawasan vassal adalah terlalu subjektif untuk dikawal.TAMADUN JEPUN. Di Wilayah Timur ia di ketuai oleh Kanta Kanrei yang merupakan wakil kepada shogun. Organisasi pusat yang terdiri daripada shogun-shogun menjadi vassal yang merupakan pembantu yang baik. Undang-undang dikuatkuasakan dan arahan pemimpin dipertahankan walaupun kebanyakan baron tidak setuju dan tidak menyenangi tindakan pemerintah. Ketiga-tiga kuasa ini di kenali sebagai sankan yang mampu mengimbangi kuasa vassal Ashikaga.

Dalam bidang industri.Dari segi status kawasan pentadbiran Ashikaga. Kekuatan baron semakin berpengaruh dan pemimpin Ashikaga tidak mampu mengawal dan menyekat pengaruh baron yang semakin kuat. Pada zaman kerajaan Ashikaga. Mereka telah mengambil alih kuasa dan memegang tanggungjawab yang penting bagi mengawal keselamatan awam. Masyarakat yang terpisah berdasarkan kelas dapat disatukan melalui pembinaan Bakufu. Ketua tentera wilayah juga memberi galakan kepada petani supaya meningkatkan hasil pertanian mereka dengan menggunakan teknologi yang baik dalam pertanian. Pada akhir abad ke-14. Kanrai yang menjadi ketua pentadbiran di pusat dapat megimbangi kuasa di Bakufu daripada pentadbiran Ashikaga. Apabila hubungan masyarakat bertambah baik. TAMADUN ASIA dapat dilihat kekurangan kekuatan dan sokongan pada kuasa pusat untuk merancang dan mengatur perjalanan pentadbiran kepada polisi yang lebih mantap.TAMADUN JEPUN. pengeluaran barang-barang tembikar telah meningkat dengan pesat dan bandar Seto di wilayah Omari menjadi pusat pengeluaran barang-barang tembikar di Jepun.Kaedah pengairan secara pengawalan sungai telah di pertingkatkan bagi mengairi kawasan pertanian.Kawasan pertanian yang mempunyai perkampungan kecil telah bertukar kepada perkampungan besar dengan jumlah penduduk semakin bertambah. Samurai-dokoro juga telah berjaya mengambil alih kuasa pentadbiran di Bandar dan daerah daripada Ashikaga.Pembukaan tapak pertanian secara komersil telah membantu sepenuhnya perkembangan ekonomi Ashikaga.Sapi dan kuda digunakan dengan lebih meluas untuk proses penanaman. proses pembinaan ekonomi bertambah mantap diikuti oleh hasil pengeluaran yang banyak dari bidang pertanian secara komersil. setiap . Pembaziran tanah selepas penanaman padi dapat di atasi dan membantu menambahkan pendapatan kerajaan Ashikaga. Mereka dapat melantik pegawai daerah di setiap kawasan dengan kuasa yang terbatas. Kepentingan pentadbiran kerajaan Ashikaga juga terjejas kerana kelemahan mereka mengawal tindakan pemimpin bawahan mereka yang suka membuat keputusan yang terburu-buru. perkembangan ekonami berlaku dengan pesat melalui pengagihan kuasa yang diperkenalkan. Sistem tanaman secara giliran diusahakan dengan menanam gandum atau barli selepas penanaman padi.

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA daerah mempunyai Bandar dan penduduk sentiasa bertambah terutamanya di kawasan kuil dan makam yang menjadi tumpuan rakyat.Pengekalan secara langsung golongan feudal berkuasa dan terpengaruh membantu perkembangan ekonomi seterusnya menambahkan kemajuaan sesuatu bandar. Kawasan pasar juga mula mengalami perubahan apabila banyak gudang-gudang dibina sambil mendiri rumah kecil untuk peniaga tinggal akhirnya berkembangan menjadi bandar.Pertumbuhan ekonomi Kesyogunan Ashikaga juga dikenalpasti melalui pengenalan dan pertumbuhan tanomoshiko atau mujinko yang merupakan persatuanpersatuan kewangan. Pusat-pusat pertukaran wang,kedai-kedai beras dan sake (sekaya) juga mila berkembang secara pesat dan proses ini telah dipercepatkan oleh kemajuan perdagangan tempatan dan luar negeri, terutamanya dengan negara China. Melalui dasar pentadbiran yang di lakukan oleh kerajaan Ashikaga ini sebanarnya telah menyebabkan pemerintah Ashikaga yang digelar shugo mengalami kekurangan pengaruh secara berperingkat-peringkat seterusnya mengalami kejatuhan.Dari segi kawalan politik,Kesyogunan Ashikaga telah gagal mengenakan kawalan sepenuhnya keatas kelas tentera wilayah dan daimyos atau tuan-tuan tanah feudal.Mereka amat berkuasa dan siap sedia berperang atau memberontak terhadap pemerintanan Ashikaga yang berpusat di bakufu.walaupun mereka terdiri dari daripada provokasi yang kecil.Pentadbiran Ashikaga pula tidak mempunyai pemimpin yaang berkaliber. Sebahagian daripada mereka banyak membazirkan kekayaan Bakufu keatas projek-projek mewah.Di bawah pimpinan Yoshimitsu,Kerajaan Ashikaga telah membina kiul Pavilion Emas yang termashur sementara di bawah pemerintahan Yoshimoto telah membina sebuah bangunan yang hampir sama yang dipanggil Pavilion PerakPembinaan bangunan ini mengaut sumber-sumber ekonomi Bakufu.Keadaan ini telah membawa kejatuhannya. Faktorfaktor lain yang telah membawa kepada kejatuhan Ashikaga ialah kebuluran yang telah berlaku pada tahun 1940 dan wabak penyakit yang berlaku pada tahun 1425.Pemberontakan petani dan Perang onin telah melemahkan lagi Kesyogunan Ashikaga.Perang Onin (1467-1478) telah memusnahkan pusat pentadbiran Kerajaan Ashikaga di Kyato.Ia berpunca kegagalan

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA kuasa pusat untuk campur tangan dalam perselisihan yang sengit di antara dua kumpulan keluarga Kavei yang bersaing untuk merebuk pengaruh.Perselisihan itu dipimpin oleh Hosokawa dan Yamana. Tuan-tuan tanah feudal yang lain juga telah campur tangan dalam perselisihan ini yang menyebabkan huru-hara bertambah runcing.Pergaduhan ,rompakan dan pembakaran harta benda telah berlaku secara berluasa selama beberapa tahun dan menyebabkan kemusnahan Kyoto dan kawasan-kawasan sekeliling.Dalam peperangan ini, kemenangan di perolehi oleh kumpulan Hosokawa dan mereka meluaskan pengaruh dan kekuasaan ke atas Syogun-syogun Ashikaga.Kejatunhan Syogun-syogun Ashikaga dipercepatkan lagi oleh kedudukan dominan keluarga Hosakawa yang mula berkuasa melantik dan memecat beberapa orang Syogun.Mereka telah memaksa beberapa orang Syogun yang di kalangan keluarga Ashikaga meletak jawatan dan melantik ahli keluarga mereka sebagai Syogun. Keadaan ini menyebabkan Kesyogunan Ashikaga beransur-ansur hilang pengaruh dan kuasanya di Jepun. Pada tahun1565,Syogun Ashikaga iaitu Yoshiteru telah dibunuh dan beliau telah diganti oleh Ashikaga Yoshihide yang meninggal dunia tiga tahun kemudian. Yoshiaki telah dilantik sebagai Syogun oleh Oda Nobunaga yang telah menjadi seorang daimyo yang paling berkuasa di Jepun.Yoshiaki kemudian telah dipecat oleh Nobunaga dalam tahun 1573.Keadaan ini telah menamatkan zaman pemerintahan Kesyogunan Ashikaga di Jepun. http://dukeamienerev.blogspot.com

Dragonizer

Sat Jul 30, 2005 8:01 pm Post #8 2.5 Zaman Sengoku Jidai

Zaman Sengoku Jidai ini berlangsung sekitar tahun 1460 Administrator/Angg hingga 1573 masihi. Zaman ini juga dikenali sebagai zaman peperangan. Dimana pada zaman ini, pertempuran dan dan siri ota SPTians peperangan antara daimo-daimo seringkali berlaku. Setiap daimo-daimo bersaing diantara satu sama lain untuk

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA menguasai suatu kawasan. Khususnya, kawasan yang subur untuk aktiviti pertanian. Penguasaan kawan seperti ini membolehkan kuasa dan kedudukan suatu daimo akan lebih kauta dan stabil. Faktor kelemahan pengaruh dan kuasa penganti Youshimasa serta ketiadaan kuasa keluarga Liosokawa terhadap daimodaimo menyebabkan daimo-daimo ini bebas bersaing dan berperang diantara satu sama lain untuk mnguasai wilayahwilayah bagi mengukuhkan kedudukan masing-masing. Oleh itu, pergolakan, peperangan dan ketidak stabilan osial seringkali berlaku pada zaman ini. Dari segi sruktur politik dan sosial pada zaman ini, daimo berkuasa keatas suatu kawasan yang dikuasainya dan ini sekali gus mengantikan sistem pemerintahan Bakufu atau hubungan feudal. Tanah milik daimo ini diwariskan pada seorang pewaris yang sulung dan pewaris ini tidak semestinya anak lelaki atau perempuan. Ini menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Dari segi ketenteraan dalam zaman ini, semangat kepahlawanan dan berani mati dikalangan pahlawan daimo serta kesetiaan terhadap ketua juga telah melahirkan manusia yang sanggup mlakukan apa sahaja demi untuk mengekalkan dan mengembalikan kuasa. Penguasaan daimo terhadap suatu kawansan membolehkan ia mempunyai pekerja dan tentera yang ramai. Ini sekali gus menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Disamping itu, kemasukan pedagang portugis di Jepun ini dan pengenalan terhadap senjata api iaitu sejenis senapang yang dikenali juga sebagai matchock muskets menyemarakkan lagi peperangan. Para daimo juga turut menyambut baik kemasukan pedagang portugis ini menyebabkan senjata yang lebih moden diperkenalkan. Oleh itu, pertempuran dan pergolakan dalam negara seringkali berlaku antara daimo. Sementara itu juga, raja yang memerintah Jepun ini juga tidak mempunyai kuasa dan pengaruh terhadap daimo-daimo. Pada 1551, Oda Nobunaga telah menjadi penganti ayahnya dalam Daimo Owari. Bagi mengukuhkan kedudukannya, Oda Nobunaga telah melancarkan kempen ketenteraan bagi menghapuskan musuh-musuhnya. Menjelang 1559, Oda Nobunaga berkuasa penuh di wilayah Owari setelah

Posts: 2,790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6, 2004

Pemerintahan Oda Nobunaga bersifat kuku besi iaitu beliau berkuasa mutlak di dalam perlantikan dan pemecatan seorang bakufu. Toyotomi Hideyoshi bertindak bijak di dalam perwarisan takhtah terhadap dua anak Oda Nobunaga dengan melantik cucu Oda Nobunaga sebagai penganti. Pada 1568. Selain itu juga. Niwa dan Shibata.TAMADUN JEPUN. Disamping itu. Namun. beliau berjaya menguasai kawasan peleburan logam di wilayahwilayah sekitar Kyoto. Ini memnyebabkan kuasanya semakin mantap. Namun hasrat beliau untuk menyatukan Jepun tidak kesampaian apabila Akechi Mitsuhide iaitu jeneral yang dipercayainya telah membunuhnya pada tahun 1582. Selain daripada itu. kuasanya makin bertambah apabila shogun-shogun menjalinkan hubungan persahabatan dengannya. majlis yang terdiri daripada empat orang jeneral ditubuhkan dan ia berfungi untuk menjalankan pentadbiran hal ehwal kerajaan. Sistem ini sekali gus menamatkan sistem pentadbiran Keshogunan Ashikaga di Jepun. angkatan tentera Oda Nobunaga telah ditewaskan oleh samisami dari mazhab tersebut. Pada 1570 Oda Nobunaga telah memecat Yoshiaki yang mula menentang dan dan mencabar kekuasaannya. angkatan tentera Oda Nobunaga bangkit dan seterusnya berjaya memusnahkan kediaman Ikko di Naga di Nagashima. pertikaian dikalangan ahli majlis telah . terdapat juga ahli majlis yang lain iaitu Ikeda. Namun. TAMADUN ASIA menumpaskan adiknya. Pada 1570. Sekali gus menyelesaikan masalah ini. Selain itu. Kematian Oda Nobunaga telah dibela oleh Toyotomi Hideyoshi apabila berjaya menewaskan Akechi dalam pertempuran Yamakazi dan hasrat untuk meneruskan impian untuk menyatukan Jepun telah diteruskan oleh Toyotomi Hideyoshi. Ishimayama Honganji turut ditewaskan. Oda Nobunaga juga turut mendapat tentangan daripada Ishiyama Honganji iaitu pemimpin mazhab Ikko. Seterusnya pada 1580. Kebijaksanaan oda Nobunaga di dalam mengatur strategi dan tenteranya yang sanggup berani mati demi untuk kemenangan membolehkan beliau mengalahkan Imaga iaitu seorang daimo yang sangat berkuasa di wilayah Suruga dan juga menewaskan Saito Dosan iaitu tuan tanah di daerah Mino. pembahagian tanah Oda Nobunaga turut diselesaikan dengan membahagikan wilayah-wilayah kepada anak-anak Oda Nobunaga dan di kalangan jeneral-jeneralnya.

Selepas berjaya menyatukan Jepun. Penaklukkan terhadap wilayah Kii dan Izuma merealisasikan usaha penyatuan Jepun. Toyotomi Hideyoshi mara dengan menawan wilayah-wilayah Noto. mereka dihalau balik oleh askar-askar China dan Korea dalam tahun yang berikutnya. sasaran Toyotomi Hideyoshi seterusnya adalah untuk menawan China.61 Pembinaan Administrator/Angg Kesyogunan Tokugawa telah diasaskan oleh Tokugawa Ieyasu .TAMADUN JEPUN. tentera Jepun menceroboh Korea dan menakluk Seol selama beberapa minggu.com Dragonizer Sat Jul 30. Toyotomi Hideyoshi menjadi pemangku raja dan menakluki pulau Shikoku. Toyotomi Hideyoshi berjaya menguasai Istana Odawara iaitu milik keluarga Ujimasa di wilayah Sagami. 2005 8:06 pm Post #9 2. Toyotomi Hideyoshi berjaya mengalahkan Shibata dalam pertempuran di Shizugatake. Selain itu juga. TAMADUN ASIA menyebabkan kekacauan politik iaitu permusuhan Toyotomi Hideyoshi dengan Shibata berlarutan hingga tahun 1583. Toyotomi Hideyoshi menakluki Kyushu. Toyotomi Hideyoshi berjaya menangani konfrantasi di Onai. Bagaimana pun. Toyotomi Hideyoshi tidak mengaku kalah sehinggalah penyingkiran terakhir dari Korea pada tahun 1598 dan pada tahun yang sama Toyotomi Hideyoshi meninggal dunia.blogspot. Pada tahun 1592. Pada tahun yang sama.6 Zaman Kesyogunan Tokugawa 2. http://dukeamienerev. Pada tahun 1585 Masihi. beliau menjadi ketua menteri dan pada 1587. Tindakan ini sekali gus memperkukuhkan kedudukan politik Toyotomi Hideyoshi. Toyotomi berkuasa ke atatas wilayah Kanto apabila berjaya mengalahkan kebangkitan di Mitsu dan Dewa. Kaga dan Etchu. Setahun kemuadian.

Ini bertujuan untuk memberikan pemerintah sama ada Syogun Tokugawa atau pengganti-penggantinya mentadbir negara jepun melalui kuasa mutlak. TAMADUN ASIA ota SPTians (1603-03). menyelia hal ehwal dalam negeri selain mengawasi tempat-tempat suci(biara). Ini dapat dibuktikan apabila Oda Nobunaga mengahwinkan anak perempuannya dengan anak sulung Ieyasu iaitu Nobuyasu. Kedua Roju (majlis tertua) membentuk majlis negara dengan keanggotaannya berubah mengikut keperluan pentadbitan feudalisme.peranan dan tanggungjawab hyojosho terakluk dalam bidang kehakiman kerana tidak wujud pemisahan bidang kuasa yang jelas antara kuasa eksekutif . Beliau juga terkenal sebagai Daimyo yang terkuat di Jepun. Di peringkat asas. 2004 2. Beliau telah dilantik sebagai salah seorang majlis pemangku raja yang diwujudkan oleh Toyotomi Hideyosi. beliau telah dilantik menjadi Shogun dan meletakkan jawatan dan digantikan oleh anaknya iaitu Hidetada. Pada yahun 1567. Ketiga Hyojoho(majlis kehakiman) ialah sebuah majlis yang dianggotai oleh roju dan sebilangan kecil pesuruhjaya(bug-yo) yang mengetahui beberapa jabatan penting dalam pentadbiran feudalisme bakufu. Tairo berperanan dan bertanggungjawab untuk meemberikan nasihatkepada syogun mengenai dasar-dasar penting negara menjadi pemangku raja jika syogun yag dilantik belum dewasa. Beliau telah mengukuhkan kedudukannya dengan menjadi sekutu rapat Oda Nobunaga yang dipercayai.TAMADUN JEPUN. pentadbiran digerakkan oleh tiga badan terpenting pentadbiran peringkat tertinggi iaitu pertama Tairo (majlis penasihat-penasihat agung). Pada tahun 1603.62 Pengukuhan Aspek feudalisme tidak dapat diketepikan kerana ia berperanan untuk mencorakkan dan merupakan unsur-unsur penting dalam pembentukan pentadbiran. Roju berperanan dan bertanggungjawab untuk menguruskan dan mengendalikan hal ehwal istana raja.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. kuge (golongan bangsawan) dan golongan daimyo. Beliau telah menyertai Perang okehazama antara Oda Nobunaga dan Imagawa. Posts: 2. beliau menjadi pemerintah Mikawa dan diiktirafkan oleh kerajaan imperial kuasanya dan memakai nama keluarga Tokugawa.

langkah mengelakkan komplot dan subahat dengan memperkenalkan peraturan menghadkan keluasan istanaistana daimyo ini dan perkahwinan di kalangan daimyo dikawal. Selain tiga badan ini pentadbiran Kesyogunan Tokugawa terdapat beberapa jabatan-jabatan penting kerajaan berpengaruh. Bakufu pertama Kesyogunan Tokugawa iaitu Syogun Tokugawa Ieyasu telah memeperkenalkan beberapa dasar-dasar untuk mengukuhkan kesyogunan ini dan bermatlamat untuk melemahkan kuasa-kuasa tuan daimyo atau tuan-tuan feudal. kekuasaan dan keunggulan kesyogunan tokugawa ditentukan oleh bentuk pentadbiran Bakufu.TAMADUN JEPUN. Kelima. Antara dasar-dasar yang diperkenalkan adalah seperti berikut: Pertama membentuk satu sistem untuk membolehkan kawalan dan perhatian ketat diberikan ke atas kuasa-kuasa daimyo dan kegiatan tuan-tuan tanah feudal yang dianggap mencurigakan. mengeratkan beberapa sekatan ke atas daimyo dengan memberikan tugasan yang dianggap membebankan sumber kewangan antaranya membaiki kerosakan-kerosakan istana. Dalam bidang pentadbiran.setiausaha-setiausaha sulit syogun(sobayonin). Antaranya ialah penasihat-penasihat rendah(waka doshiyori) . Dasar-dasar ini diperkenalkan berikutan kebimbangan tentang konsep kesetiaan daripada kuasa-kuasa daimyo yang berpotensi dan berkeupayaan menggugat Kesyogunan Tokugawa. Kedua. dan wakil peribadi syogun di Kyoto(Kyoto shoshida). pengenalan suatu kod panduan tatatertib dan kelakuan mereka dikenali sebagai buke so-hatto(peraturan bagi rumah-rumah tentera). beliau telah mewujudkan struktur politik yang telah . Keempat. Ketiga. gabenorgabenor raya istana di Kyoto dan Osaka(jodai). penyelia upacara(sojabon). TAMADUN ASIA (pelaksana) dan kuasa kehakiman. mengukuhkan kekuatannnya melalui pengumpulan harta kekayaan dan meembendung kegiatan kelas tentera dan daimyo-daimyo Tozama. Selain itu.

Rakyat hendaklah membuat pekerjaanpekerjaan yang ditetapkan dan golongan daimyo hendaklah mengabdikan diri kepada shogun tokugawa di istana dalam masa tertentu selama empat bulan. Walaupun shogun tokugawa memberi jaminan akan menjaga dan mempertahankan kedudukan maharaja. Akibatnya ramai penyokongnya tidak lagi taat kepada Shogun Tokugawa. Maharaja kecuali mendapat kebenaran daripada shogun tokugawa. orang-orang Jepun . namun pengawasan yang ketat dikenakan terhadap maharaja dan juga rakyat.TAMADUN JEPUN. Keadaan itu secara tidak langsung menjejaskan kedudukan shogun tokugawa. Kemajuan-kemajuan telah dicapai pada zaman Ieyashu. Rakyat hanya dibenarkan melihat maharaja setahun sekali. Selain itu. Jepun mengalami kejatuhan ekonomi sehingga berlaku peristiwa kebuluran. Hidetada dan Iematsu. Maharaja dinasihatkan jangan turut aktif dalam soal pentadbiran. Shogun Ieharu adalah pemalas dan tidak mengambil berat tentang urusan pentadbiran. Dalam pemerintahan Shogun Yoshimune. Jepun mencapai zaman kemewahan. Misalnya Shogun Ieshige(1745-88) adalah bebal dan gagap hingga sukar memahami percakapannya. Keadaan menjadi bertambah buruk apabila Yoshimune meniggal dunia. Pada awal pemerintahan Shogun Tokugawa. petani. samurai atau pahlawan. 2. ia diganti oleh shogun-shogun yang lemah.63 Cabaran Dalam mejalankan pemerintahan shogun tokugawa menjalankan pentadbiran yang tegas dan menindas. Beliau juga telah memperkenalkan satu peraturan untuk menyekat kuasa maharaja dan golongan bangsawan. TAMADUN ASIA mengekalkan kuasanya ke atas semua lapisan masyarakat feudal Jepun termasuk maharaja dan golongan bangsawan istana(kuge) selain golongan daimyo. Di peringkat awal pemerintahan Shogun Tokugawa merupakan zaman kejayaan dan kegemilangan. Kelemahan pentadbiran shogun tokugawa. golongan pertukangan dan pedagang-pedagang. Shogun Tokugawa telah mengabaikan soal-soal pertahanan dan hubungan dengan penyokongnya. Pada zaman Shogun Tsunayoshi(1680-1709).

Oleh kerana itu terdapat golongan saudagar yang menentang Shogun Tokugawa. Ramai daimyo dan samurai telah membuat . Pada abad ke-18 dan awal ke19. Akhirnya beberapa buah buku sejarah telah dapat dihasilkan seperti kojiki dan nihon shoki yang mengandungi unsur-unsur dongeng dan lagenda. jumlah penduduk jepun kira-kira 30 juta orang. bukan Shogun Tokugawa. Fakta-fakta di atas menyebabkan perasaan taat setia kepada maharaja semakin meningkat di kalangan rakyat jepun. Dalam sejarah Jepun kuno terdapat kepercayaan Shinto yang menyatakan raja adalah keturunan Dewi Matahari(Amiterasu). Perdagangan terus berkembang pada zaman Shogun Tokugawa. Perkembangan perdagangan dan pengaruh golongan saudagar. Berdasarkan ajaran Shinto. Zaman ini dkatakan ‘musim kebuluran’ sehingga ramai kanak-kanakdibiarkan mati. Kedudukan orang jepun terutama golongan petani bertambah buruk apabila berlaku bencana alamdan bertambahnya penduduk Jepun. Untuk mengatasi kekurangan pendapatan. Ini disebabkan mereka dikenakan sekatan-sekatan dan kawalan rapi seperti yang dihadapi oleh daimyo Tozama. ahli sejarah Shinto dapati bahawa maharaja yang semestinya berkuasa dan dihormati. Rasa tidak puas hati terhadap Shogun tokugawa. Akibatnya timbul rasa curiga terhadap pemerintahan Shogun Tokugawa. Menjelang pertengahan abad ke-18. Daimyo-daimyo juga menentang sistem Sankin Kotai yang dikenakan kepada mereka. Misalnya. sudagar-saudagar di Bandar Osaka telah membantu golongan anti-Tokugawa. golongan saudagar berpendapat bahawa dasar isolasi yang diamalkan oleh Shogun Tokugawa menjadi penghalang kepada perkembangan perdagangan. Mereka menjadi kaya raya dan kekuasaan mereka bertambah besar sehingga jauh lebih besar daripada golongan Daimyo dan Samurai. Zaman kemelesetan ini juga melibatkan golongan daimyodaimyo yang mana hasil pendapatan mereka berkurangan. daimyo-daimyo termasuk tuan-tuan tanah memeras petani-petani. Rasa tidak puas hati datangnya daripada golongan daimyo-daimyo.TAMADUN JEPUN. berlaku zaman kemeseletan ekonomi. Dengan berkembang perdagangan. Selain itu. TAMADUN ASIA telah digalakkan mempelajari ilmu pengetahuan terutama dalam bidang sastera dan sejarah Jepun kuno. prkembangan perdagangan menyebabkan kedudukan dan pengaruh golongan saudagar semakin meningkat dalam masyarakat. Bandar-bandar Osaka dan Yedo telah menjadi pusat perdagangan.

mereka sering mengadakan pakatan dengan suku-suku kaum lain untuk menentang Shogun Tokugawa. mereka menyatakan sokongan dan taat setia kepada maharaja yang selama ini ditindas oleh Shogun Tokugawa. Oleh kerana kedudukan mereka semakin kukuh. Tentangan suku kaum dari barat juga berlaku. Masalah-masalah inilah yang menyebabkan keruntuhan Kesyogunan Tokugawa di negara Jepun. Untuk menentang Shogun Tokugawa. Salah satu golongan saudagar yang sangat berpengaruh ialah Mitsui. maharaja yang telah terasing turut juga mengkritik Shogun Tokugawa kerana segala perjanjian dan hubungan dengan orang-orang asing tidak dibincangkan terlebih dahulu degan maharaja. Mereka menentang Shogun Tokugawa juga disebabkan Shogun Tokugawa menjalankan dasar menindas terhadap suku kaum lain. Mereka menentang Shogun Tokugawa disebabkan Tokugawa merupakan saingan politik kepada mereka dalam merebut kekuasaan di Jepun. da Hizen menggunakan kesempatan ini untuk mengkritik pemerintahan Shogun Tokugawa. Oleh kerana itu mereka terus mengadakan penentangan setelah Tokugawa berjaya mengambil alih kekuasaan di Jepun.com . Suku kaum dari barat iaitu Satsuma. Choshu. Suku kaum Satsuma.TAMADUN JEPUN. Malahan telah berlaku perkahwinan di antara golongan daimyo dan samurai dengan golongan saudagar. http://dukeamienerev. Mereka menentang tindakan Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa untuk mandapat sokongan maharaja dan rakyat yang turut menentang perjanjian Kanagawa dan perjanjianperjanjian lain.blogspot. Choshu. dan Hizen merupakan golongan yang sangat aktif menentang Shogun Tokugawa. Mereka juga bersatu dengan golongan bangsawan Kyoto serta golongan suadagar yang anti-Tokugawa. Kedatangan barat iaitu Kedatangan komodor perry dan mamaksa Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa telah menjadi punca kemarahan orang Jepun dan mempercepatkan kejatuhan Shogun Tokugawa. Seterusnya mereka telah menggunakan isu kemasukan orang asing untuk menentang Shogun Tokugawa. Toza. Toza. TAMADUN ASIA pinjaman dengan golongan saudagar sehingga mereka terikat dengan golongan saudagar.

790 memperlihatkan Maharaja Meiji mempunyai kuasa autokratik untuk memerintah negaranya. pembesar.TAMADUN JEPUN. 2005 8:08 pm Post #10 2. Eo telah ditukar kepada Tokyo. samurai dan Posts: lain-lain pegawai tinggi. merupakan satu ancaman utama kepada kedaulatan Jepun. Kido. Choshu. Saigo. Kuasa politik Admin terletak terutamanya dalam tangan beberapa orang pemimpin samurai muda yang telah menjalankan inisiatif menjatuhkan Member rejim Tokugawa. Beliau telah diiringi oleh seribu orang bangsawan. Yamagata Aritomo dan Katsura (dari Choshu). Inone. Sebaliknya. Pada bulan Disember 1868. Matsukata Masayoshi dan Kuroda (dari 2004 Satsuma). Oleh itu.4 kilometer. Maharaja Meiji Group: hanya merupakan ketua negara yang simbolik. Pemimpin-pemimpin samurai ini berasal dari #1 kawasan-kawasan penguasaan feudal atau Han suku kaum Joined: Satsuma. tujuan utama. Okubo. kepimpinan kerajaan baru telah didominasikan oleh samurai muda dari suku kaum Satsuma dan Choshu atau Oligarki Sat-cho. Pemimpin-pemimpin baru Meiji juga termasuk Saionji Kimmochi. Okuma (dari Hizen) dan Itagaki Taisuke (dari Toza). pemimpin-pemimpin ini juga sedar bahawa kuasa-kuasa Barat yang berada di puncak imperialisme mereka. Ito. Bermula dari zaman pemulihan Meiji 1868. Diantara mereka termasuk October 6. Oleh yang demikian. kerajaan baru ialah . Pemilihan tersebut tidak 2. Tosa dan Hizen. mereka menyedari satu-satunya cara untuk mengatasi ancaman ini ialah dengan mewujudkan sebuah negara moden yang mempunyai kuasa tentera yang kuat. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. Maharaja Meij yang masih muda telah muncul dari tempat pengasingannya di Kyoto ke Tokyo yang berjarak 6. Tumpuan utamanya ialah untuk mengembalikan Maharaja kepada kedudukannya yang ota SPTians sebenar sebagai ketua masyarakat Jepun yang tertinggi dan pemindahan ibu negara diraja dari Kyoto ke Edo. seorang bangsawan dari Kyoto. Pemimpin-pemimpin baru Meiji menyedari bahawa Jepun tidak dapat menandingi kuasa-kuasa imperialisme Barat yang telah memaksa negara tersebut supaya menandatangani perjanjianperjanjian tidak adil.7 Zaman Meiji Permodenan Meiji pada tahun 1868 merupakan suatu peristiwa Administrator/Angg yang penting dalam sejarah Jepun. Tambahan pula.

pada 29hb Ogos 1871. tokyo. Semua tanah menjadi hak milik diraja. asas intelektual bagi pengaliran dan penyerapan pengetahuan Barat telah disumbangkan oleh Fukuzawa Yukichi iaitu salah seorang intelek moden teragung dalam sejarah Jepun. Dalam tahun . Tosa dan Hizen supaya menyerahkan tanah mereka secara sukarela pada maharaja. Perubahan-perubahan yang luas dan drastik ini menyebabkan berlaku satu revolusi dalam masyarakat dan kerajaan Jepun. institusi barat secara besar-besaran. Sebaliknya. maharaja telah mengumumkan penghapusan semua tanah feudal. Oligarki Meiji khususnya Kido. Okubo. nagara Jepun telah dibahagikan kepada daerah-daerah (Ken) yang diketuai oleh pagawai-pegawai pentadbir. Pada mulanya.TAMADUN JEPUN. pembesar-pembesar feudal telah dilantik sebagai Gabenor di dalam kawasan-kawasan penguasaan mereka sendiri. Dalam bulan Julai 1869. Satsuma. TAMADUN ASIA “Fukoku Kyohei”(sebuah negara yang kaya dan tentera yang kuat). Pada bulan berikutnya semua tentera feudal telah dibubarkan dan dengan itu meninggalkan Kerajaan Pusat sebagai satu-satunya pemilik sah pasukan tentera di Jepun. Fukuzawa Yukichi yang telah melawat Eropah dan Amerika Syarikat telah menyebarkan tamadun Barat sebagai asas bagi modenisasi dan mewujudkan Jepun sebagai sebuah negara yang kukuh. Menjelang akhir tahun 1870 ken sabagai tambahan kepada bandar-bandar. Dengan penghapusan tanahtanah feudal ini. Proses modenisasi ini merangkumi pembentukan semula secara besar-besaran dalam aspek institusi-institusi politik. tanah-tanah yang telah diserahkan oleh semua daimo tidak berada dalam kawalan terus maharaja. ekonomi dan sosial berdasarkan garis panduan dari Barat. Kyoto dan Osaka.Itagaki dan Okuma telah berjaya mempengaruhi golongan daimo dari suku kaum Choshu. Bagi mencapai hasrat tersebut. semua daimo yang lain telah diperintahkan oleh kerajaan Meiji agar menyerahkan tanah mereka. Namun. pengetahuan. Langkah pertama ke arah proses modenisasi Jepun ialah penghapusan sistem feudal. pemimpin-pemimpin Meiji sengan teliti telah menggubal suatu dasar modenisasi yang tertumpu terutamanya keatas penyerapan teknologi. Sehubungan dengan perkara ini.

Kerajaan telah mengharamkan pemakaian pedang oleh samurai. Pada tahun yang berikutnya. petani. Langkah-langkah ini ternyata telah meningkatkan kemarahan kelas-kelas samurai dan ini terus memuncak hingga membawa kepada tercetusnya beberapa pemberontakan samurai. Ini memberi jalan kearah mewujudkan sebuah negara moden. petukang dan saudagar dalam tahun 1871. Pemberontakan yang paling serius ialah Pemberontakan . Langkah selanjutnya kearah modenisasi ialah penghapusan sistem atau hiraki sosial ketat yang telah diwujudkan oleh Kesyogunan Tokugawa. Dalam bulan Disember 1872. bilangan ken telah dikurangkan kepada 72 dan menjelang tahun 1890 hanya terdapat 45 ken sahaja. Kerajaan telah mengumumkan bahawa sistem pemberian elaun tahunan akan digantikan dengan sistem pembayaran sekali gus yang akan dibayar dalam bentuk bon-bon kerajaan.TAMADUN JEPUN. Langkah-langkah ini telah mengahapuskan keistimewaan kelas golongan samurai dan menurunkan taraf mereka sebagai rakyat biasa Maharaja. Dalam bulan september 1871. Penghapusan feudalisme memperkukuhkan kedudukan Kerajaan Meiji Baru. Dibawah sistem ini. gaji yang diberi kepada samurai telah ditukar dari bentuk beras kepada wang tunai. Kerajaan mengumumkan bahawa bon-bon ini akan matang dalam masa 14 tahun dan bahawa kadar faedah tahunan sebanyak 7% akan diberi kepada samurai. Golongan samurai juga telah diberi elaun tahunan dalam bentuk wang tunai. Pada bulan Mac 1876. golongan samurai telah kehilangan hak menggunakan pedang terhadap kelas-kelas yang lebih rendah. TAMADUN ASIA 1872. kerajaan telah memperkenalkan sistem tentera kerahan moden yang terdiri dari Helmin atau rakyat biasa. Ia membolehkan Kerajaan mempunyai bidang kuasa yang sepenuhnya keatas seluruh penduduk dan negara. selain dari meletakkan hasil-hasil pendapatan bekas Han dibawah penguasaan Kerajaan Pusat. Golongan samurai telah menikmati taraf sosial yang tinggi semasa era atau zaman Tokugawa telah terjejas oleh penghapusan hiraki sosial tersebut. Pada bulan Ogos 1876. Pemimpin-pemimpin Meiji telah menghapuskn sistem kelas yang terdiri dari golongan samurai. Golongan samurai juga telah kehilangan hak tradisional mereka sebagai pahlawan.

Oleh yang demikian. Mereka yakin bahawa Jepun hanya dapatberdiri dengan teguh melalaui proses memodenisasikan angkatan tenteranya. Rusia dibawah pemerintahan Tzar dalam tahun 1870an sedang menunjukkan minat yang semakin besar ke atas Korea iaitu jiran Jepun yang paling hampir. Yamagata dan rakan-rakan sejawat beliau telah memperdebatkan bahawa angkatan tentera yang wujud iaitu sebanyak 20 batalion yang telah ditugaskan untuk menjaga keamanan dalam negeri tidak berkeupayaan untuk membalas sebarang tindakan luar yang akan mengancam kedaulatan Jepun. Ini perlu bagi menentang ancaman kuasa-kuasa Barat di Jepun. Dengan tumpasnya pemberontakan Satsuma telah menamatkan kedudukan istimewa golongan samurai. TAMADUN ASIA Satsuma yang telah dipimpin oleh Saigo dalam tahun 1877. pemberontakan ini telah ditumpaskan oleh tentera kerahan yang baru ditubuhkan itu. Dalam tahun 1872. Timbalan Menteri Hal ehwal Tentera iaitu Omura Masojiro telah mencadang kerahan tentera dilaksanakan di Jepun. Walau bagaimana pun. Awal tahun 1868. Kerajaan Meiji telah memberi tumpuan khusus kepada pengwujudan sebuah angkatan Tentera Darat dan Laut yang kuat mengikut cara Barat. mereka mendesak kerajaan Meiji supaya melaksanakan suatu kerahan tenaga moden mengikut cara Barat. Pemimpin-pemimpin Meiji sedar tentang keunggulan kuasa-kuasa Barat dari segi organisasi ketenteraan dan alat-alat kelengkapan senjata. beliau terpaksa menunggu sehingga penghapusan sistem feudalisme dan sistem Han selesai dilaksanakan. Mereka juga telah mengesyorkan penubuhan . Tambahan pula. ramai pemimpin Meiji sedar bahawa orang-orang Rusia mungkin akan memperluaskan pengaruh mereka ke Hokkaido. Yamagata Aritomo yang mengantikan Omura Masojiro telah mengemukakan suatu usul yang menyokong kuat tindakan kerajaan Meiji melakukan polisi kerahan tentera dan polisi memodenkan Angkatan Tentera Darat dan Laut Jepun.TAMADUN JEPUN. Selain itu. ia juga disebabkan oleh faktor Rusia yang sedang giat mengamalkan dasar perluasan pengaruhnya di Asia Timur. Bagaimana pun. Modenisasi Angkatan Tentera bermula dalam tahun 1870an. Ini juga membuka jalan bagi pembentukan sebuah Negara Jepun yang moden dan bersatu padu.

Hampir 1/3 belanjawan negara tersebut . Ia mempunyai 28 buah kapal moden engan jumlah isipadu 57. Menjelang tahun 1894.000 orang dikerakan pada waktu darurat atau perang. Caracara latihan juga telah diperbaiki dan beberapa orang pegawai tentera asing telah diambil berkhidmat untuk melatih teknikteknik berperang kepada pegawai-pegawai dan askar-askar Jepun.000 tan serta 24 buah anak-anak kapal perang dan turpedo. Kerajaan Meiji telah memperhebatkan kekuatan Tentera Lautnya. Angkatan Tentera Laut telah membina 2 buah kapal api. Kemudahan-kemudahan limbungan telah diperbaiki dan Pegawai-pegawai Tentera Laut British telah diambil bekerja sebagai arkitek-arkitek angkatan laut dan sebagai jurulatih-jurulatih Angkatan Laut Jepun. Pada tahun1872.TAMADUN JEPUN. Kementerian Angkatan Tentera Laut telah ditubuhkan. Pada tahun 1878. Angkatan Tentera Jepun juga diperkukuhkan oleh senjata-senjata moden termasuk senapang dan meriam yang dibuat oleh industri-industri tempatan. Beliau menambahkan tempoh perkhidmatan kerahan tenaga dari tahun 1878 sehingga tahun 1883 dan ini mewajibkan seorang askar kerahan supaya berkhidmat dalam Angkatan Tetap atau Simpanan selama 12 tahun iaitu 3 tahun dalam Angkatan Tetap dan 9 tahun dalam Angkatan Simpanan. Tiga buah kapal laut yang besar telah dibeli dari Britain dalam tahun 1876. Angkatan Tentera Laut Jepun diperkembangkan dan mengalami proses modenisasi yang pesat. Dalam tahun 1875-1876. Proses memodenkan Angkatan Tentera telah meletakkan Negara Jepun kedalam masalah kewangan yang membebankan. Askar-askar yang telah dikerah harus berkhidmat dalam Angkatn Tentera Darat atau Laut. Pada tahun tersebut Jepun memiliki 17 buah kapal tentera laut yang beratnya berjumlah 14. Angkatan tentera telah dibahagikan kepada Pasukan Tetap dan Pasukan Simpanan. Sebagai tambahan 200. Yamagata Aritomo telah menyusun semula pentadbiran Angkatan Tentera Ala Negara Jerman.000 tan. Sistem kerahan tentera telah dilaksanakan ke atas mereka yang telah berusia 20 tahun. TAMADUN ASIA akademi-akademi tentera untuk melatih pegawai dan askar dan penubuhan sebuah biro bekalan tentera untuk membekalkan mereka senjata-senjata ketenteraan.

.000 tan. Tsuruga dengan Nagahama. Angkatan ini agak besar jika dibandingkan dengan taraf Barat. TAMADUN ASIA terpaksa di bahagikan kepada dua cawangan Angkatan Tentera iaitu Laut dan Darat. Kerajaan Meiji juga bertanggungjawab mengendalikan beberapa industri strategik yang mengeluarkan senjata. Dalam tahun 1893. kerja-kerja pembinaan telah dimulakan ke atas suatu projek landasan keretapi baru untuk menghubungkan Kyoto dan Otsu. turpedo. Pada tahun 1877. Tokyo dan Yokohama telah dihubungkan oleh landasan keretapi. Menjelang thun 1880an Jepun berjaya mewujudkan sebuah Angkatan Tentera yang mampu mempertahankan ancaman asing. landasan keretapi ini telah diperluaskan ke Kyoto. kapal-kapal laut dan sebagainya di mana kesemua ini membebankan lagi masalah kewangan kerajaan. Pada tahun 1872. Modenisasi keatas sistem komunikasi Jepun dilakukan. Jepun juga bersiap sedia untuk melancarkan kempen ketenteraan di Asia Timur. Landasan keretapi Tsuruga-Nagahama telah siap dibina empat tahun kemudian. Dua tahun kemudian Kobe dan Osaka telah dihubungkan oleh landasan keretapi. Jumlah bilangan berita kawat yang telah diterima dan dihantar telah bertambah dari 19448 dalam tahun 1871 kepada 1.27 juta dalam tahun 1878. Oleh yang demikian adalah jelas bahawa kewangan kerajaan Meiji telah memberi penekanan keatas pengwujudan satu Angkatan Tentera yang moden dan berkuasa. Kemajuan telegraf jauh lebih pesat berbanding dengan kemajuan yang dicapai dalam pembinaan landasan keretapi. Menjelang tahun 1881 Jepun mempunyai 26 batu landasan keretapi. di mana Rejim Meiji telah menumpukan perhatian yang besar keatas pembinaan rel keretapi. Jepun telah mempunyai 4000 batu kawat telegraf. Sistem ketenteraan Jepun memainkan peranan penting dalam kemajuan dan modenisasi komunikasi. Muatan kargo juga telah meningkat dengan banyak 848. Disamping itu. Beribu-ribu batu cawangan talian dan stesen-stesen telegraf telah dibina merentangi negara Jepun. Pada tahun 1880an Landasan keretapi Tokyo-Yokohama telah mengangkut diantara 2 juta hingga 3 juta penumpang. Menjelang tahun 1880 hampir kesemua bandar-bandar utama Jepun telah dihubungkan oleh ibusawat telegraf. peluru.TAMADUN JEPUN. Pada tahun berikutnya.

beberapa buah Universiti Diraja telah ditubuhkan di Sapporo. ketenteraan. pakar teknologi Barat dan lain-lain untuk mengajar berbagai-bagai kemahiran kepada rakyat Jepun di dalam negeri.TAMADUN JEPUN. terdapat banyak sekolah-sekolah. kerajaan telah mengumumkan bahawa negara Jepun akan dibahagikan kepada 8 kawasan pelajaran dan pendidikan. Dalam tahun 1886. pelayaran. maktab-maktab dan universiti-universiti persendirian ditubuhkan. Setiap kawasan ini akan mempunyai sebuah universiti. Semua kanak yang berusia 6 tahun ke atas akan menerima pendidikan dan pelajaran wajib selama 16 tahun menjelang tahun 1880. TAMADUN ASIA Angka ini telah berlipat ganda menjadi 2.7 juta dalam tahun 1884. pertanian. Kyoto dan Fukuoka. sains. Pusat tertinggi sistem pendidikan dan pelajaran di Jepun ialah Universiti Diraja Tokyo yang telah ditubuhkan pada tahun 1886. terdapat hampir 28000 buah sekolah rendah dengan lebih dari 2 juta murid-murid. perikanan dan lain-lain. Sekolah-sekolah tinggi terutama sekolah-sekolah teknikal peringkat tinggi telah ditubuhkan meliputi bidang-bidang seperti perubatan. 2 daripada universiti persendirian . Pada tahun 1872. beratus-ratus penuntut Jepun telah dihantar ke luar negeri untuk mempelajari sains dan pentadbiran serta teknik perindustrian Barat. Kerajaan juga telah mengkaji sebilangan besar pakar-pakar. Selain daripada sistem pelajaran negara. Mori Arinori yang menjadi Menteri Pelajaran dari tahun 1885 hingga 1889 telah membuat perubahan selanjutnya kepada sistem persekolahan. sebuah Kementerian Pelajaran telah ditubuhkan dan langkah-langkah telah diambil untuk mewujudkan sistem pelajaran yang seragam di negara tersebut. Pada tahun 1871. Dalam bidang pendidikan. Kemajuan sektor komunikasi yang membanggakan jelas mencerminkan keazaman pemimpin-pemimpin Meiji untuk menampakkan keupayaan gerakan angkatan militari negara tersebut serta pembangunan ekonomi yang menyeluruh untuk proses modenisasi Jepun. golongan profesional. diwajibkan selama 8 tahun sementara sekolah menengah menawarkan kursus selama 4 tahun. perdagangan. Sendai. Beliau telah memulakan satu sistem yang mengandungi sekolah-sekolah rendah. Semua kawat telegraf dimiliki dan diusahakan oleh Kerajaan kecuali beberapa cawangan. Menjelang tahun 1910. 32 sekolah menengah dan 210 sekolah rendah.

blogspot.com Dragonizer Sat Jul 30. Sekolah-sekolah dan institusi-institusi persendirian juga tertakluk kepada kawalan rapi ini. Beliau ditugaskan mengubal satu undang-undang jenayah moden yang telah dikuatkuasakan dalam tahun 1882. Dasar luar semasa zaman Meiji merupakan perkara yang Administrator/Angg menarik dan penting kepada masyarakat Jepun. seorang peguam Perancis. Sistem undang-undang yang moden dianggap sebagai syarat mutlak yang penting untuk mengkaji semula perjanjian-perjanjian tidak adil dan berat sebelah yang telah ditandatangani di antara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun 1850-an dan 1860-an. Pada tahun 1873. pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat pembaharuan. Dalam bidang undang-undang.TAMADUN JEPUN. http://dukeamienerev. salah satu matlamat kepimpinana . Sebagaimana yang diketahui sebelum ini. Satu undang-undang sivil dan perdagangan turut digubal dan kedua-dua enakmen ini diluluskan dalam tahun 1898 hingga tahun 1899. TAMADUN ASIA yang terkemuka ialah Universiti Keio yang diasaskan oleh Fukuzawa Yukechi dalam tahun 1858 dan Universiti Waseda yang diasaskan oleh Okuma dalam tahun 1882. Sistem pelajaran bukan sahaja memberi latihan praktikal yang berorientasikan Barat tetapi juga memberi penekanan ke atas pendidikan moral dan semangat nasionalisme yang berpusat suasana diraja. Kementerian Pelajaran mengawal rapi semua aspek pendidikan dan pelajaran termasuk latihan guru-guru. Gustave Roissonade de Fontarabe telah dilantik sebagai penasihat kepada Kementerian Keadilan di Jepun. Sistem undangundang yang moden juga perlu bagi perkembangan industri kapitalisme di negara tersebut. penyeliaan sekolahsekolah dan kurikulum. 2005 8:11 pm Post #11 2.71 Dasar Luar Meiji.

Ini merupakan suatu konsesi yang penting Posts: 2. 2004 . Pemimpin-pemimpin Meiji juga telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mempastikan pengkajian semula perjanjian-perjanjian tidak adil yang telah ditandatangani diantara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun-tahun 1850an dan 1860an. Sealain dari menyalurkan sebahagian besar daripada tenaga mereka untuk membangunkan Jepun menjadi sebuah negara militari yang kukuh. isu perjanjian-perjanjian tidak adil tersebut telah menjadi isu politik yang penting dalam arena politik tempatan negara tersebut. Dalam tahun 1890an. Apabila tekanan mengenai isu tersebut mula meningkat terhadap pemimpin-pemimpin Meiji.TAMADUN JEPUN. Menteri Luar Negeri Jepun telah memberi jaminan kepada Britain dengan menyatakan bahawa sekiranya Britain bersetuju untuk merundingkan semula perjanjian-perjanjia dengan Jepun. Parti-parti pembangkang termasuk Parti Jiyuto dan Kaisinto telah menggunakan isu tersebut untuk membangkitkan perasaan rakyat Jepun menentang kepimpinan Meiji. Berhubung dengan isu-isu hak wilayah asing dan penafian autonomi tarif. Disebalik ancaman ini. dimana Jepun kehilangan hak untuk meletakkan tarif keatas barang-barang asing telah menimbulkan perasaan marah dan terhina dikalangan rakyat Jepun sejak tahun 1860an. Mutsu Munemutsu telah mengumumkan kepada negara-negara Barat terutamanya Britain bahawa sekiranya perjanjian-perjanjian ini tidak dikaji semula. Jepun mungkin akan terpaksa menolaknya. Pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat banyak percubaan-percubaan diplomatikdalam tahun 1860an dan 1890an untuk memujuk negara-negara Barat supaya mengkaji semula perjanjian-perjanjian yang tidak adil. maka kerajaan Meiji akan memberi peluang yang lebih besar kepada saudagar-saudagar asing untuk berniaga di mana-mana wilayah Jepun. Ito iaitu perdana menteri pada ketika itu telah mengarahkan Menteri Luar Negerinya iaitu Mutsu Munemitsu supaya mengambil pendirian yang lebih tegas terhadap kuasa-kuasa Barat mengenai isu mengkaji semula perjanjian-perjanjian tersebut. Tetapi usaha ini tidak pernah tercapai terutamanya disebabkan keenganan kuasa-kuasa Barat untuk merunding semula perjanjian-perjanjian mereka dengan Jepun. TAMADUN ASIA ota SPTians Meiji yang paling penting ialah menjalankan proses transformasi negara tersebut kepada pengwujudan sebuah negara yang moden dan kuat.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6.

Pulau-pulau ini menjadi kawasan jajahan Satsuma sejak abad ke 17. Dasar ini telah ditentang oleh Okubo dan Iwakura yang telah mendebatkan bahawa walaupun Korea merupkan satu isu penting kepada Jepun tetapi Kerajaan harus menumpukan ke arah melaksanakan proses tranformasi Jepun kepada sebuah negara yang moden dan kuat. Iwakura dan kumpulannya telah berjaya dan ini telah menyebabkan Itagaki dan Saigo meletakkan jawatan. Perjanjian-perjanjian baru juga telah memberi Jepun hak untuk meletakkan tarif yang sesuai keatas barang-barang asing. kepulauan ini telah dijadikan sebahagian dari wilayah Jepun apabila mereka diberi status wilayah oleh kerajaan Meiji. ia telah bersikap lebih tegas terhadap kerajaan Korea.TAMADUN JEPUN. pada awal tahun 1873. Korea telah menjadi isu penting di Jepun. Dalam pertikaian mengenai Korea. TAMADUN ASIA kerana mengikut perjanjian-perjanjian yang termaktub saudagar-saudagar asing hanya boleh menjalankan perniagaan di pelabuhan-pelabuhan tertentu sahaja di Jepun. Persetujuan ini bermaksud bahawa Russia bahawa Rusia megiktiraf kuasa Jepun keatas Hokaido. Kepulauan Okinawa telah lama mengekalkan hubungan jajahan takluk dengan negara China. penentuan batas sempadan dan keselamatan negara juga terkandung didalam dasar luar Jepun. Ini membawa kepada penghapusan hak wilayah asing. Sebenarnya. negara China dan Rusia. satu persetujuan sempadan telah ditandatangani dengan Rusia dalam tahun 1875 dimana Jepun mengugurkan tuntutannya keatas Shakalin sebagai ganti terhadap kepulauan Kurile. kerajaan Meiji telah menggunakan diplomasi ubat bedil . Berhubung dengan isu ini. Kemudian dalam tahun 1879. Walaupun kerajaan Meiji tidak menyerang Korea. isu mengenai Korea telah mengakibatkan satu krisis besar dalam kepimpinan Meiji apabila Itagaki dan Saigo mahukan Jepun supaya mengamalkan satu dasar yang agresif terhadap korea. Namun demikian dalam tahun 1879. Selain daripada isu pengkajian semula perjanjian. Dalam tahun 1874. Dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an. Kerajaan British akhirnya bersetuju dan pada bualan Julai 1894 suatu perjanjian baru telah ditantangani. Isu penentuan batas sempadan dan keselamatan negara telah menjejas perhubungan Jepun dengan Korea. kepulauan Ryukyu atau Okinawa telah diserap sebagai sebahagian wilayah Jepun.

Perasaan tidak puas hati mula bertakhta di hati rakyat.TAMADUN JEPUN. Kepentingan Jepun di Korea telah mula meningakat dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an disebabkan beberapa faktor dalam negeri dan antarabangsa. Di Jepun sendiri terdapat banyak kumpulan yang menyokong penyerangan ke atas Korea. Inflasi kian meningkat manakala kos kehiupan mula melambung tinggi di bandarbandar. kerajaan Meiji telah menyokong perlaksanaan suatu dasar perluasan untuk mengalihkan perhatian rakyat dari isu-isu dalam negeri kepada . Ramai pemimpin-pemimpin Meiji sendiri telah menyokong dasar perluasan ini. Kesatuan-kesatuan sekerja telah diharamkan dan pekerja-pekerja terpaksa bekerja lebih masa dan dibayar upah yang rendah. Pemimpinpemimpin tentera seperti Yamagata. Faktor-faktor ekonomi dan strategik merupakan faktor yang mendorong perluasan kuasa Jepun di Korea. Kumpulan Genyosha yang diasaskan dalam tahun 1881 telah melakukan tekanan ke atas kerajaan Meiji supaya memperluaskan sistem militarinya di Korea dan dibahagian-bahagian lain di Asia Timur. Petani-petani Jepun telah dibebani dengan cukai-cukai yang tinggi sementara buruh perindustrian di pekan-pekan dan bandar-bandar merasa gelisah. Oleh itu dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an. Mereka menyedari bahawa Jepun memerlukan lebih banyak bahan-bahan mentah dan saluran pasaran untuk menjadi sebuah kuasa dunia yang utama. telah mengukuhkan keyakinan ini dengan menyatakan bahawa Angkatan Tentera Darat dan Laut yang baru dipermodenkan itu berkeupayaan untuk melaksanakan kempen militari secara besar-besaran untuk menyerang Korea yang masih mengiktiraf kuasa Negara China. TAMADUN ASIA untuk memaksa Raja Kojong dari Korea supaya menandatangani satu perjanjian yang memberi hak keistimewaan perdagangan kepada Jepun. Salah satu kumpulan penganjur yang paling bersemangat menyokong serangan ke atas Korea ialah kumpulan ultranasionalis seperti Genyosha. Mereka juga yakin bahawa Jepun dalam tahun-tahun 1890an telah memiliki kekuatan militari yang secukupnya untuk memulakan satu dasar perluasan di Korea. Negara Jepun sedang menghadapi masalah kewangan yang serius kesan dari rancangan modenisasi negara tersebut.

TAMADUN ASIA antarabangsa.TAMADUN JEPUN. . kacang soya. kulit lembu. Korea telah menjadi pasaran terpenting bagi pasaran kapas Jepun. Mitsui dan zaibatsu-zaibatu lain telah pun mendirikan kilang-kilang kain dan kertas di negara tersebut. pihak Rusia sedang menunjukkan minat ke atas Korea. Oleh itu. Negara China menuntut bahawa Korea adalah sebuah negeri dibawah naungan China. Rakyat Rusia yang mempunyai aspirasi-aspirasi imperialis di Asia Timur telah mendirikan sebuah pangkalan tentera laut di Vladivostok dan bersiap sedia untuk bergerak ke arah selatan ke dalam Korea dan Manchuria. Tambahan pula. Korea telah menjadi pintu masuk yang penting bagi penyusupan Jepun ke Asia Timur. Berdasarkan kepada alasan ini Jepun telah mengambil tindakan menyerang Korea. negara China menyatakan perasaan tidak puas hatinya dan dengan serta-merta telah mencabar kesahihan perjanjian ini. Zaibatsu-zaibatsu dan syarikatsyarikat Jepun yang lain juga telah membeli beras. Kerajaan Meiji yang telah pun memperolehi banyak faedahfaedah ekonomi dan politik di Korea sebagai hasil Perjanjian Chemulpo pada 1876 ingin mengeksploitasi selanjutnya pasaran dan sumber-sumber asli Korea. Korea telah lama mengiktiraf kuasa China. Pertimbangan-pertimbanagan strategik telah menambahkan lagi keyakinan dikalangan rakyat Jepun bahawa Korea harus diletakkan dibawah kuasa Jepun. Disebalik ketidakstabilan negara Korea. Mitsubishi. Dasar-dasar dan polisi Negara China di Korea telah memberi dorongan seterusnya kepada Jepun untuk memperluaskan kuasanya di Korea. emas dan lain-lain pada harga yang rendah dan dengan itu memperolehi banyak keuntungan. Sebenarnya sebelum tahun 1890 lagi. Oleh itu. Lebih penting lagi. Mitsui. Sumitomo dan lain-lain mendesak kerajaan Meiji supaya menyerang Korea. apabila Jepun memaksa Korea supaya menandatangani Perjanjian 1876. ia akan mempunyai seorang musuh berhadapan dengannya. Golongan Zaibatsu terutamanya. tidak hairan bahawa Perang China-Jepun yang tercetus terutamanya mengenai isu Korea sebahagian besarnya telah dibiayai oleh Zaibatsu-zaibatsu berkenaan. Kerajaan Meiji sedar bahawa sekiranya Korea jatuh ke bawah pengaruh Rusia.

Kerajaan Manchu di Peking telah menegaskan bahawa perjanjian 1876 itu adalah tidak sah. TAMADUN ASIA Dalam suasana ini. pada tahun 1884 berlaku pertempuran pasukan-pasukan tentera China dan Jepun di Seol. Jepun telah memenangi peperangan ini dalam masa 9 bulan sahaja.TAMADUN JEPUN. Korea. Sementara itu. hubungan China mula maeruncing. Pada bulan Jun 1894. Perang China-Jepun telah meletus sekitar tahun 1894 hingga 1895. Namun. Sementara itu. Raja Korea telah meminta bantuan dari Negara China. kepimpinan. Tindakan ini menyebabkan China mengistiharkan perang keatas Jepun. mengakibatkan tercetusnya krisi Chian-Jepun. Ito yang merupakan perdana menteri Jepun pada ketika itu mengumumkan bahawa Jepun tidak akan menarik tenteranya di Korea kecuali kerajaan Korea melaksanakan pembaharuanpembaharuan yang akhirnya membawa Korea di bawah pengaruh Jepun. Pihak Jepun dan China masing-masing menghantar pasukan tentera mereka di Korea. . Selain itu. yang mana telah mengakibatkan konfrontasi terus diantara negara China dan Jepun. Tentera Laut Jepun lebih unggul daripada Tentera Laut China dari segi kelengkapan. Tentera China tidak dapat mengalahkan tentera Jepun yang lebih moden dan berdisiplin. Jepun telah menuduh Negara China mencerobah Perjanjian 1885. Pada bulan Julai 1894. satu pertikaian merebut kuasa berlaku di istana Korea. Pada bulan yang sama. Akibat dari isu Korea. Pada awal tahun 1885. Pertempuran-pertempuran kedua-dua pihak ini dihentikan melalui rundingan-rundingan terus yang dibuat. kedua-dua negara Jepun dan China tetap masih campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea. Krisis yang lebih serius berlaku di Korea pada tahun 1894. berlaku pemberontakpemberontak tempatan yang juga dikenali sebagai Tonghak telah memberontak menenatang Raja Korea. pasukan-pasukan tentera Jepun telah menduduki istana diraja Korea. Akibatnya. Selepas menguasai lautn dimana tentera Jepun berjaya mengalahkan Tentera laut China di muara sungai Yalu dan di Weihaiwei. latihan dan strategi. pemberontakan ini berjaya dipatahkan melalui bantuan pasukan tentera China. Jepun dan China bersetuju mengundurkan pasukan tentera mereka di Seol dan berjanji tidak akan campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea.

tentera Jepun mara ke manchuria dan Shangtung.TAMADUN JEPUN. Akhirnya pada 5 November 1895.000 taels atau lebih kurang US$150 juta. Ini tela menaikkan kemarahan Jepun dan ia bersiap sedia untuk membalas dendam terhadap Rusia. TAMADUN ASIA Jepun telah masuk ke Korea dan mengusir keluar tentera China dari Korea. Perjanjian Shimonoseki telah membuka jalan bagi Jepun untuk memperolehi konsesi-konsesi yang penting dari segi strategik di Tanah Besar tetapi dalam satu rancangan diplomatik yang dikenali sebagai Campurtangan Tiga Kuasa. Sementara itu. Chungking. Syarat-syarat perjanjian ini ialah Negara China mengakui kemerdekaan dan autonomi Korea. manakala Perancis pula telah menguasai Indochina. kerajaan Manchu telah menghantar Li Huang-Chang untuk berunding dengan pihak Jepun. Pada 5 Mei 1895. Negara Jerman dan Perancis telah menghalang Jepun dari memiliki kawasan-kawasan yang berada di bawah naungan Negara China. Pada tahun 1898. Rusia. Sebaik sahaja Perjanjian Shimonoseki dimeterai. . Kawasan Weihaiwei yang dimiliki oleh negara China akan diduduki oleh pihak Jepun sehingga China berjaya membayar gantirugi ini. Jepun sangat marah apabila menyedari tipu helah rancangan tersebut. rusia. Empat pelabuhan baru iaitu Shasi. Jepun telah bersetuju melepaskan Semenanjung Liaotung sebagai ganti pampasan dari Negara China. Negara China menyerahkan Semenanjung Liaotung. Pihak Jepun bersiap sedia untuk bertindak ke atas Peking. pusat kerajaan kuasa Manchu. Farmosa dan kepualuan Pescadores kepada Jepun. Negara China bersetuju membayar gantirugi sebanyak 230. Soochow dan Hangchow dibuka kepada pedagangan asing. Campurtangan Tiga Kuasa telah membangkit perasaan benci Jepun terhadap Rusia yang telah mendapat kuasa ke atas Semenanjung Liaotung. Moscow telah memaksa China supaya memajak bahagian Selatan Semenanjung Liaotung termasuk Pelabuhan Arthur dan Dairen. Akibatnya. Perancis dan Negara Jerman telah menuntut bahawa Jepun harus memulangkan Semenanjung Liaotung kepada Negara China. Dari Korea. Jepun telah menjadi sebuah kuasa kolonial dengan pengambilan Taiwan. negara Jerman telah memperolehi Semenanjung Shangtung dari Negara China. Pada 17 April 1895 termeterainya Perjanjian Shimonoseki. Semenanjung Liaotung telah diserahkan semula kepada China dengan jumlah gantirugi tambahan sebanyak 300 juta tael.

Jepun telah memenagi peperangan di Korea dan telah mengalahkan tentera-tentera Rusia di Pyongyong.TAMADUN JEPUN. Jepun mengukuhkan kedudukan politiknya yang sebenar pada 23 Febuari 1904 dan pada bulan September 1904. termeterainya perjanjian perikatan antara Britain dan Jepun pada 30 Januari 1902 yang juga dikenali sebagai Perjanjian Inggeris-Jepun. merampas seluruh sistem pengangkutan dan kemudahan-kemudahan komunikasi serta mengekplotasi konsesi-konsesi dalam bidang pertanian. Rakyat Korea telah memohon bantuan daripada Rusia dan rusia yang ingin memperluaskan pengaruhnya telah menawarkan bantuan kepada berbagai-bagai anasir-anasir anti-Jepun di Korea. Jepun telah memaksa Raja Korea agar mengatur semula organisasi-organisasi tentera Korea dan pegawai-pegawai Jepun telah diupah sebagai jurulatih-jurulatih dalam Angakatan Tentera Laut Korea. Hubungan Rusia-Jepun mula merosot dan akhirnya sampai ke kemuncak dengan meletusnya Perang Rusia-Jepun pada tahun 1904-1905. kerajaan Meiji telah mengikuti suatu dasar peperangan. perhutanan dan perlombongan. Jepun telah melepaskan tembakan ke atas kapal-kapal Tentera Laut Rusia dari Inchon dan Pelabuhan Arthur. TAMADUN ASIA Jepun telah mengambil beberapa tindakan bagi mengekalkan kuasanya terhadap Korea. Pertempuran meletus pada awal Febuari 1904. Dimana. Menjelang bulan januari 1904. Harta benda Korae dirampas dan juga nilai mata wang Korea juga di . Pada bulan April Jepun telah berjaya mengusir pasukan tentera Rusia dari Sungai Yalu dan juga Korea. pada 8 Febuari. Pada 8 Oktober 1895. Diamana. Jepun telah menguasai kawasan selatan dan telah mempercepatkan kemarahan pasukan militarinya ke wilayah Korea. Jepun turut merampas sistem telegraf dan telefon Korea menjelang september 1904. Kerajaan juga telah mewujudkan satu Majlis Tertinggi bPepranagan. Pada 28 Disember 1904kerajaan telah mengeluarkan satu ordianan darurat diraja yang memberi peruntukan khas bagi perbelanjaan-perbelanjaan tentera. Jepun telah mengistiharkan kuasa militari ke seluruh Negara Korea. Miura Goro iaitu menteri Jepun di Korea telah membuat keputusan untuk menghapuskan anasir-anasir anti-Jepun di istana Korea. Jepun telah merampas secara kekerasan banyak tanah bagi kegunaan tentera. Menjelang 10 nFebuari 1904. askar-askar Jepun telah menyerbu masuk ke dalam istana Kyongbokung dan telah membunuh Ratu Min. perikanan.

. New Hampshire. Kemengan Jepun terhadap Perang Rusia-Jepun telah mengubah pandangan lura terhadap Jepun. bahagian selatan landasan keretapi Timur China dan lombong-lombong arang batu yang dimiliki oleh Rusia. Korea telah disahkan berada dibawah lingkungan pengaruh Jepun. telah memberi kesempatan kepada Jepun untuk menguasai manchuria. Kemenangan Jepun melalui Perang China-Jepun 1894-1895 telah menaikkan imej Jepun. Jepun juga telah memperolehi Semenanjung Liaotung dan bahagian selatan Pulau Sakhalin dari Rusia. Salah satu kesan terpenting perang tersebut ialah kemunculan kuasa Jepun sebagai kuasa besar di Asia Timur.TAMADUN JEPUN. Persidangan keamanan itu telah bermula pada 10 Ogos 1905 di Postsmout. Jepun telah mengeksploitasi hasil-hasil dan ekonomi Korea. Menjelang Januari 1905. Perang Rusia-Jepun 1904-1905. Ini sekali gus meninggikan status Jepun sebagai sebuah kuasa besar di Asia Timur. Kesan-kesan Perang Rusia-Jepun ke atas Jepun ialah perluasan kuasa Jepun di Sakhalin dan pengambilan Semenanjung Liaotung. korea telah menjadi sumber bahan-bahan mentah dan pasaran yang penting bagi Jepun. Usaha menamatkan perang ini diambil oleh Jepun dan bukan oleh Rusia. Lebih 75% pengeluaran perindustrian Korea dimiliki oleh perbadananperbadanan Jepun terutamanya golongan Zaibatsu atau golongan kapitalis. Jepun telahmengambil tanggungjawab untuk menjaga keamanan di Seol dan Korea. Korea secara beransur-ansur menjadi sebuah negara naungan Jepun. Jepun juga akan memperolehi dari Rusia pajakan ke atas Liaotung. Dalam perjanjian itu. TAMADUN ASIA turunkan. Melalui Perjanjian Peking pada 22 Disember 1905. Selain itu. Selepas tahun 1910. Perang Rusia-Jepun tamat dengan termeterainya Perjanjian Portsmouth. Rusia mengiktiraf keunggulan Jepun di Korea dan menyerahkan bahagian Selatan pulau Shakhalin kepada Jepun. Keunggulan Jepun juga diiktiraf oleh Rusia melaui Perjanjian Portsmouth. Jepun mempunyai kuasa penuh ke atas Manchuria selatan. Ekonomi Manchuria selatan juga di eksplotasi oelh Jepun.

Rakyat telah bangun dan menentang kepimpinan Perdana Menteri Katsura. Zaman Meiji ini juga telah memperlihatkan perubahan-perubahn politik dan . Apabila perjanjian keamanan tersebut diumumkan. TAMADUN ASIA Dari segi strategik. Selain itu.000 rakyat Jepun terkorban dan Jepun telah membelanjakan 1.TAMADUN JEPUN. Jepun telah pun meneriam 200 tael dari Negara China sebagai hasil kemenangannya dalam Perang China-Jepun. Peperangan tersebut juga mengakibatkan kerugian sumbersumber dan tenaga manusia. Zaman pemerintahan Meiji berakhir dengan kematian Maharaja Meiji iaitu Mutsuhito pada 30 Julai 1912. Jepun telah diubah kepada sebuah negara yang moden dan berkuasa. Ini diikuti oleh Perang Rusia-Jepun 1904-1905 yang telah memperlihatkan perkuasan kuasa Jepun ke atas Korea dan juga di Manchuria Selatan. Rusuhan dan tunjuk-tunjuk perasaan telah berlaku. Beliau telah dipaksa meletakkan jawatan pada bulan Januari 1906 dan telah digantikan oleh Saionji iaitu seorang pemimpin Parti Seiyukai. laut dan udara serta turut membina landasan-landasan keretapi dan jalan raya dengan tujuan bagi memenuhi keperluan militarinya. Pemerintahan Meiji telah berjaya membangunkan bidang perindustrian disamping memimpin negara tersebut ke arah imperialisme.5 bilion untuk membiayai peperangan tersebut. Perang China-Jepun telah membawa Taiwan di bawah kuasa Jepun. Ini merupakan salah satu zaman yang paling gemilang dalam sejarah Jepun. Hampir 20. Perang Rusia-Jepun juga mempunyai kesan yang penting ke atas kerajaan Meiji. di mana negara tersebut akhirnya mengalami kekalahan dalam tahun 1945. Dasar perluasan kuasa ini telah membawa Jepun ke Negara China dalam tahun 1930an dan akhir sekali ke Asia Tenggara dalam tahun 1942. Dibawah pemerintahan Meiji. majoriti rakyat Jepun berasa bahawa mereka telah di khianati oleh kerajaan dan mengaharapkan gantirugi yang besar dari Rusia. Jepun telah mendirikan banyak pangkalan-pangkalan tentera darat. Perang Rusia_jepun juga telah mempergiatkan aktiviti imperialisme Jepun. Korea menjadi sebuah pusat pertahanan Jepun dan menjadi batu loncatan bagi Jepun untuk meluaskan pengaruhnya di Asia Timur.

terutama di Selatan Jepun. Mereka hanya dikhususkan berdagang di Pulau Deshima.com Dragonizer Sat Jul 30. Zaman Meiji telah memainkan peranan yang penting dalam sejarah Jepun. Sedar atas bahaya kedatangan mission-mision tersebut. Kemasukan orang-orang asing juga telah dihadkan kecuali beberapa orang pedagang Belanda dan China. Rusia atau Britain yang mula-mula memaksa pemerintah Shogun membuka pintu ke Jepun. Bidang-bidang lain seperti pertanian. dan pendidikan telah mengalami perubahan dan perkembangan yang pesat dan drastik. TAMADUN ASIA sosial yang luar biasa yang telah mempengaruhi kehidupan setiap lapisan masyarakat Jepun.1 Pengukuhan Administrator/Angg 3.blogspot. maka pihak berkuasa Jepun telah melarang penyebaran agama Kristian.790 Group: Admin . 2005 8:13 pm Post #12 ZAMAN JEPUN MODEN 3. Pada keseluruhannya.11 PERHUBUNGAN DENGAN BARAT ota SPTians Hubungan awal dengan Barat bermula dengan kedatangan mubaligh-mubaligh Kristian. http://dukeamienerev. Transformasi Jepun yang begitu pesat dan cepat sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa memperlihatkan bahawa proses-proses perkembangannya adalah suatu yang ajaib dan menakjubkan.TAMADUN JEPUN. Oktober 1852. Zaman ini telah mempopularkan Jepun ke dalam bidang politik antara bangsa sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa. Pencapaian terbesarnya ialah proses tranformasi ekonomi negara yang telah disertai oleh perkembangan perindustrian yang pesat serta juga kebangkitan kapitalisme Jepun. Laksamana Putiyatin (Rusia) telah diberi kuasa untuk memujuk Jepun untuk Posts: 2.

kemajuan dalam bidang pelayaran dengan menggunakan tenaga wap. Sebelum penghujung tahun 1855. TAMADUN ASIA Member #1 Joined: October 6. Beliau berjaya . Sementara Rusia yang diwakili oleh Puttyatin belum membawa sebarang hasil. Satu daripada tujuan Perry ialah untuk mendapatkan jaminan daripada orang Jepun agar memberi layanan baik kepada orang-orang Amerika yang menghadapi kesulitan pelayaran ke negeri China. telah dimaterikan ‘Perjanjian Kanagawa’. Perkembangan perniagaan dengan China melalui Canton. satu lagi perjanjian dengan Belanda diadakan. Pelabuhan Nagasaki. Mulai 1856. Seorang konsul Amerika ditempatkan di Shimoda.TAMADUN JEPUN. Diharapkan juga agar perniagaan dapat diadakan dengan Jepun yang ingin diransangkan lagi dengan persaingan-pesaingan dari Britain. 3. 2. Pulau-pulau di bahagian Utara diserahkan kepada Rusia. Namun tujuan ini boleh disangsikan. Perkembangan perusahaan orang Amerika ikan paus di Pasifik. Townsent Harris menjadi wakil kedutaan Amerika Syarikat di Jepun. pelabuhan Hakodate dan Shimoda dibuka kepada kapal-kapal Amerika. Pada tahun 1854. 31 Mac 1854. Rundingan-rundingan Rusia-Jepun diteruskan di Shimoda pada tahun 1855. Pembukaan Carlifornia yang dilambangkan oleh “ Rebutan Emas” dalam tahun 1849. Puttyatin juga tiba di Nagasaki dengan 4 buah kapal Rusia. perjanjian tersaebut telah memberikan pulau-pulau Kurile di Selatan dan Etofuru kepada Jepun. Tetapi dalam bulan Ogos 1853 satu angkatan Amerika Syarikat di bawah Komander Matthew Perry menuntut agar diadakan hubungan perniagaan. Shimoda dan Hakodate dibuka kepada kapal-kapal Rusia. Yang lebih penting ialah keinginan untuk mendapatkan bekalan. Hasil dari perjanjian ini. termasuk bekalan arang batu untuk kapal-kapal Amerika yang belayar ke Canton atau dari Conton. 2004 menandatangani suatu perjanjian perniagaan. 4. Terdapat empat factor penting mengapa Amerika berminat terhadap Jepun : 1. Perry datang semula dengan 7 buah kapal. 5.

Osaka. dalam rancangan itu kerajaan berusaha mengatasi kawasan yang sesak. Menurut Rancangan Baru itu. kemudahan perhubungan dan pengangkutan akan diperluas ke seluruh negara menyambungkan tujuh buah bandaraya iaitu Sapporo. . Untuk mengatasi masalah kawasan yang sesak dan penduduk yang semakin bertambah. Tokyo. mengatasi masalah penduduk yang semakin bertambah dan mengatasi jurang perbezaan antara daerah.” Sebagai mengisi perlembagaan baru itu kerajaan Jepun telah berusaha dalam segala lapangan mengikut beberapa projek yang telah dirancangkan. Rancangan pembangunan perindusrtrian mengikut dasar keadaan pada satu-satu tempat yang berkaitan dengan rangkaian baru pengangkutan. TAMADUN ASIA mendapatkan hak ‘undang-undang sendiri’ bagi orang-orang Amerika yang bermastautin di Jepun. ingin kepada keamanan selama-lamanya… Kami ingin mendapat tempat yang mulia dalam masyarakat antarabangsa yang berusaha memlihara keamanan dan menghapuskan kezaliman dan perhambaan. Contohnya “Rancangan Baru Pembangunan Negara” yang telahpun berakhir pada tahun 1985. Jepun memerlukan 10 ribu ekor lembu. Pada pendahuluan termaktub ikrar seperti berikut iaitu “Kami rakyat Jepun. penindasan dan penderitaan buat selama-lamanya dari muka bumi. Hiroshima dan Fukuoka disamping menghubungkan beberapa buah bandar tempatan yang lain. Nagoya. manakala tujuh buah bandaraya menjadi pusat menjalankan pentadbiran. Rancangan itu juga berusaha membangunkan tenaga manusia sejajar dengan masyarakat moden untuk mencapai cita-cita kebajikan bagi seluruh rakyat. Pembangunan Jepun Baru Dalam perlembagaan baru negara Jepun. Oleh sebab itu. Amerika Syarikat berjaya menamatkan sikap perjanjian diri Jepun. rakyat Jepun berikrar untuk menghormati cita-cita mulia keamanan dan demokrasi. Sendai. Bagi mendapatkan daging dan susu untuk keperluan akan datang. melaksanakan projek-projek pembangunan perindustrian dan pemeliharaan alam sekitar.TAMADUN JEPUN. perhubunga dan pembahagian. Rancangan Baru itu menitikberatkan tiga tugas utama iaitu pembentukan rangkaian baru bagi kemajuan tanah negara. Membahagikan penduduk perindustrian dan pembangunan ke serata daerah.

televisyen dan sebagainya.TAMADUN JEPUN. Perkara-perkara penting lain yang berhubung dengan sistem pengangkutan termasuklah pembinaan pelabuhan dan limbungan kapal dan saluran paip minyak. Manakala bekalan air akan dibina ke kawasan pedalaman yang jauh. Manakala hubungan dengan Soviet Union dipercayai bukan sahaja menguntungkan kedua-dua negara itu tetapi juga mencapai . orang ramai dan komunikasi ke seluruh ceruk rantau kepulauan Jepun. Dasar penting yang merubah keadaan perindustrian dan corak kependudukan ialah supaya tidak menghalang pengaliran barang-barang. Bagi perhubungan luar negara Jepun dengan negara lain. Bagi mengadakan rangkaian pengangkutan dan perhubungan baru itu akan memekan belanja yang besar. Semua jenis tenaga akan digunakan untuk mencegah bahaya bencana alam seperti ribut dan banjir. umpamanya ialah jalan keretapi superekspres Tokaido “Syinkansen” yang merupakan pencapaian teknologi yang tinggi bagi perindustrian Jepun. sistem pengangkutan ke seluruh tempat yang akan dibina bagi pengangkutan laju. Hubungan Jepun dan China diwujudkan kerana mereka mempunyai keyakinan perhubungan diplomatik dapat diadakan antara kedua-dua buah negara atas dasar hormat menghormati kedaulatan masing-masing. pelajaran. Pendidikan. pengangkutan dan kelengkapan-kelengkapan kesihatan akan dimajukan dalam bandar-bandar daerah. disamping memperluas proses perhubungan dengan komputer. Pemeliharaan alam sekitar merupakan satu perkara utama dalam Rancangan baru ini. Pembangunan industri barang-barang buatan akan di perkembang ke kawasan pedalaman dengan mendirikan industri besar dan tempattempat membawa masuk minyak mentah. Untuk mencapai tujuan itu. kebudayaan. Jepun melancarkan satu sistem pelaburan modal yang cukup dari semasa ke semasa untuk mengatasi masalah kawasan sesak dan kawasan kosong. telefon. Rangkaian perhubungan cepat merupakan satu faktor dalam hal menghapuskan apayang disebut kepincangan perhubungan. Keindahan alam dan kebudayaan tradisi akan diperlindungi. Jepun mengadakan perhubungan diplomatik dengan negara China dan Soviet Union. TAMADUN ASIA padang ternakan lembu diadakan di beberapa daerah termasuklah Hokkaido dan Kyusyu. Rangkaian perhubungan rangkaian perhubungan talian jauh telefon akan dibina.

Jepun telah menetapkan tidak akan kembali kepada kuasa tentera sekalipun Jepun mempunyai kesanggupan dan ekonomi yang kukuh untuk berbuat demikian. Dalam mendukung cita-cita memlihara kehidupannya serta kemakmurannya. http://dukeamienerev. Persahabatan dengan Eropah Barat boleh memberi kesan yang mendalam terhadap saling persefahaman dan kerjasama dalam suasana yang harmoni untuk memberi khidmat yang besar kepada cita-cita pembangunan dan keamanan dunia. Kerajaan Jepun sentiasa berkerjasama dengan Bangsa-bangsa Bersatu sebagai satu daripada dasar luarnya dan memberi galakan kerjasama antarabangsa dengan tiap-tiap negara di dalam Bangsa-bangsa Bersatu. Suasana kerjasama serantau dapat menolong diri sendiri dalam bidang politik dan ekonomi. Namun demikian harapan untuk dapat mengatasi kesukaran-kesukaran ini dengan kebijaksanaan dan ketekunan rakyat amatlah besar.com . negara Jepun juga mengadakan kerjasama dengan Bangsa-Bangsa Bersatu. Jepun mengambil bahagian yang positif dalam aktivitiaktiviti Bangsa-bangsa Bersatu untuk mencapai cita-cita pertubuhan dunia itu.blogspot. TAMADUN ASIA keamanan dan perseimbangan di Timur Jauh. PEMBANGUNAN JEPUN BARU Selain itu Jepun juga mengadakan hubungan persahabatan dengan Eropah Barat dan Asia. Persahabatan Jepun dengan Asia penting kerana Asia ialah kawasan yang penting sekali bagi Jepun. Ini merupakan satu cabaran dalam satu percubaan yang tidak pernah tercatat dalam sejarah.TAMADUN JEPUN. Jepun akan bergerak maju untuk mendapatkan tempat yang mulia di dunia sebagai satu negara yang stabil dan masyarakat berkebudayaan yang makmur. dan itulah yang memjadi asas diplomasi Jepun pada masa hadapan. Buktinya jelas dari kebolehan Jepun membangun semula dari kebinasaan dan kehancuran perang. Bukan itu sahaja. mereka berpegang kepada prinsip keadilan dan kepercayaan negara-negara lain terhadapnya.

Cogankata juga telah ditukarkan menjadi ‘ Fukokukyohei’. Kedatangan Barat yang dilambangkan oleh kedatangan Perry hanya sebagai sebab terakhir yang menuntutkan kerajaan Tokugawa. satu deligasi pemimpin dan ketuaketua kerajaan yang dipimpin oleh Iwakura Tomomi dihantar melawat Eropah dan Amerika Syarikat. desakan agar dilakukan perubahan ekonomi telah merosakkan asas-asas ‘Bakufu’.12 PEMODENAN NEGARA Kemasukkan orang-orang asing secara lansung menyebabkan Administrator/Angg kerajaan ‘Syogun’ tidak popluar dan akhirnya jatuh. Kerajaan Meiji menganggap bahawa punca kelemahan pentadbiran ialah kerana sistem feudal. bahawa kejatuhan Tokugawa secara tidak langsung disebabkan oleh berbagai factor dalam negeri Jepun. sebelum kedatangan Perry lagi. percaya bahawa Jepun memerlukan satu kerajaan nasional yang bersatu padu bagi mencapai tingkat persamaan dalam bidang ketenteraan serta kebudayaan. Banyak rombongan-rombongan di atas ke luar negeri bagi meninjau perkembangan kemajuan pelajaran di Barat bagi dicontohi. Ahli-ahli sejarah memberi pendapat yang berbeza tentang punca ota SPTians kejatuhan kerajaan Tokugawa. Kedatangan kuasa asinglah yang merosak kerajaan Tokugawa. Kerajaan Meiji yang dipegang oleh ketua suku Chosu. 2005 8:14 pm Post #13 3. Pada tahun 1871. Usaha-usaha telah . 2004 Pendapat lain mendakwa. Posts: 2.TAMADUN JEPUN. Pendapat pertama mendakwa bahawa sistem kerajaan Tokugawa mungkin tidak berubah pada dasarnya jika Amerika Syarikat dan negara-negara asing membuka pintu yang tertutup itu dengan paksa. Pegawai-pegawai pentadbir dan pemimpin-pemimpin menyukat mendapat sokongan hangat dari maharaja sendiri. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Setsuma dan tokoh-tokoh istana yang menggulingkan Shogun dahulu.

Ini menimbulkan kemarahan golongan samurai yang akhirnya menyebabkan meletusnya ‘pemberontakan Satsuma’. 2005 8:15 pm Post #14 3.blogspot. satu sistem pelajaran kebangsaan telah dilaksanakan. TAMADUN ASIA dilakukan untuk mengubahkan sistem ini. mereka segera bertindak untuk membasmi sistem susun lapis masyrakat feudal. Pendidikan yang diwajibkan dimulakan dalam tahun1872. samurai dipanggil ‘Shizoku’ dan yang lain dipanggil orang awam (Heimin).TAMADUN JEPUN. Bila Syogun Tokugawa tewas. Jumlah pendapatan dari cukai tanah yang bertambah. Untuk meneguhkan rasa taat setia ini. Mereka ini amat penting kerana terdiri daripada bekas ahli-ahli . Cita-cita hedak meluaskan kekuasaan Jepun bertumbuh selaras dengan perkembangan pendidikan.13 PERUBAHAN PERLEMBAGAAN Permintaan lembaga-lembaga perwakilan di zaman awal Administrator/Angg pemerintahan Meiji datang dari segolongan kecil masyarakat. satu undang-undang telah dikeluarkan untuk menggantikan sistem susunan peringkat yang lama dengan satu sistem pembahagian yang mudah iaitu pembesar istana digelar orang bangswan ( Kazuko). Samurai dihentikan dari tugas-tugas pentadbiran dengan diberi pencen. Kerajaan baru ini telah berjaya memalingkan taat setia penduduknya daripada taat kepada tokoh kepada negara kebangsaan. Pada tahun1869. kemajuan sistem pendidikan bersama-sama dengan sisitem kerahan tenaga membentuk rakyat Jepun yang menjadi suatu bangsa yang termaju di Asia. http://dukeamienerev. Pemberontakan ini dapat dihapuskan. Satu sistem cukai akhirnya dilaksanakan.com Dragonizer Sat Jul 30.

2004 . Suatu hakikat yang nyata. suatu reformasi dalam pentadbiran diadakan. Pada 11 Februari 1889.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Walaupun maharaja mempunyai kuasa tetapi tiap-tipa undangundang hendaklah dibentangkan dalam parlimen maharaja. Okuma Shigenobu telah menubuhkan ‘Parti Kemajuan’ ( Kaishinto). Kedua-dua parti ini tidak ada persamaan ideologi. Suatu sistem jemaah menteri dengan Ito Hirobumi sebagai Perdana Menteri telah dibentuk dalam tahun1885. Posts: 2. Perlembagaan Meiji telah menetapkan fungsi dua buah dewan iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Perwakilan. Merekalah yang menjadi tulang belakang persatuan-persatuan politik paling awal. Kuasa Dewan Pertuanan sama dengan Dewan Perwakilan. Ia boleh membatlkan undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Perwakilan. Antara isi kandungan perlembagaan baru ini ialah Jepun hendaklah diperintah dan ditadbirkan oleh satu keturunan maharaja. Maharaja tidak patut dijadikan perbualan umum. Ito menjadi pengerusi yang pertama setelah menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Kuroda Kiyotaka. Dewan Pertuanan mempunyai ahli-ahli yang terdiri daripada golongan bangsawan. TAMADUN ASIA ota SPTians Oligarki. Dan persatuan politik ini kemudiannya berkembang menjadi parti Kebangsaan (Jiyuto). Ini melambangkan hakikat yang penting bahawa perlembagaan itu merupakan suatu penggunaan daripada maharaja kepada rakyatnya.TAMADUN JEPUN. maharaja adalah ‘suci’ dan tak boleh dicabuli. sarjana. Sementara menunggu sebuah perlembagaan baru digubal. penulis dan tuan-tuan tanah kecil serta sederhana. satu Majlis Penasihat Raja (Privy Council) telah dibentuk. Pada tahun1881. kuasa membuat undang-undang telah berpindah dari tangan maharaja ke tangan Parlimen. Maharaja mempunyai kuasa undang-undang dengan persetujuan Parlimen maharaja (Imperial Diet). Parti ini bergiat dikawasan bandar. Undang-undang ini menjadi sah kalau Parlimen tidak meluluskannya. Dalam tahun1888. maharaja Meiji menyerahkan perlembagaan Negeri Jepun yang pertama kepada Perdana Menteri.

2004 Pada tahun 1901.blogspot.790 pasti tergugat. Ini memungkinkan Rusia untuk menguasai Teluk Chili dari Taku Bar dan ke Chemulpo. Tetapi hak mengundi itu terbatas kepada orang yang mempunyai harta sahaja. TAMADUN ASIA Dewan Perwakilan dianggotai oleh ahli-ahli yang dipilih secara undi.14 PERANG RUSIA-JEPUN Perluasan Rusia ke Manchuria amat membimbangkan Jepun. Britain dan Jepun percaya menghasilkan satu perikatan. Rakyat Jepun dijamin hak-hak asasi mereka seperti kebebasan bercakap.TAMADUN JEPUN. menulis dan bersuara. Jepun berminat terhadap Korea dan Posts: dengan kemaraan Rusia. Manchuria pula menjadi satu kawasan di Timur Jauh yang ota SPTians penting bagi Rusia dari segi ketenteraan dan ekonomi. Administrator/Angg Dalam tahun 1898 Rusia memajak Port Arthur dari China. Group: Admin Member #1 Joined: October 6. 2005 8:16 pm Post #15 3. Jalan penyelesaian . Perlembagaan Meiji merupakan satu kemajuan yang penting ke arah suatu bentuk kerajaan yang disertai oleh rakyat. Ini menimbulkan ketegangan. jalan masuk ke Seoul. Ini amat penting bagi Jepun agar ia diberikan kebebasan untuk bertindak di Korea. Ini amat membimbangkan Jepun. minat Jepun ke atas Korea sendiri 2. Rusia mendapat alasan untuk membawa askar-askarnya ke Selatan melalui Manchuria. namun pengakuan hak-hak tersebut tidak pula menghalang pelaksanaan kuasa-kuasa maharaja dalm masa darurat.com Dragonizer Sat Jul 30. http://dukeamienerev. Rusia menuntut kuasa ekonomi atas kekayaan Manchuria Selatan dan juga menuntut agar diadakan satu kawasan berkecuali di Korea di Utara Garisan Lintang 39 darjah. Bila berlaku Pemberontakan Boxer.

Perang ini ditamatkan dengan Perjanjian Porstmouth ( 5 September 1905 ).com Dragonizer Sat Jul 30.akhirnya Jepun mengistiharkan perang pada 10 Februari 1904 dengan Rusia. Jepun berjaya menapak semula di Manchuria. Pada Ogos 1910. Perang ini mengambil masa paling singkat. Jepun masih lagi tertskluk . http://dukeamienerev. Rusia juga menyerahkan separuh dari Pulau Sakhalin serta hak-hak istimewa menangkap ikan kepada Jepun. Ini memberi alasan ayng kuat untuk Jepun bertindak. Jepun mendapat faedah besar dari peperangan ini.blogspot. Jepun memberi layanan yang baik kepada tawanantawanan perangnya. Rusia telah bersetuju untuk mengakui ‘kepentingan-kepentingan politik.21 PERANG DUNIA PERTAMA Semasa meletusnya Perang Dunia 1. Dalam tahun 1904. iaitu tidak sampai 18 tahun. Jepun juga telah meneguhkan kedudukannya di Korea. 2005 8:17 pm Post #16 3. Ancaman Rusia ke atas Korea telah dihapuskan.TAMADUN JEPUN. Jeoun telah pun menempatkan penasihat kewangan dan diplomat-diplomat Jepun. TAMADUN ASIA buntu. Rusia mula menumpukan perhatian semula ke kawasan Balkan yang telah ditinggalkan sejak sekian lama. Ini berjalan sehingga terjadilah suatu trajedi di mana Ito ( seorang pemimpin Meiji ) dibunuh oleh seorang Korea. tentera dan ekonomi Jepun di Korea serta menyerahkan kepada Jepun pajakan ke atas Semenanjung Liaotung serta jalan keretapi yang menyambung Port Athur dengan Mukden. menerusi suatu perjanjian paksaan Jepun memulakan penduduknya di Korea yang kelak mengambil masa sehingga 35 tahun.

Pakatan ini disamping meneguhkan kedudukan Jepun tetapi juga telah mengehadkan aktiviti militer Jepun. Tanah Melayu. Sekaligus. Bila meletus perang pada ota SPTians tahun 1914. Jepun terus berjaya menguasai Manchuria. Jepun membuat satu pakatan baru yang dianggotai oleh Jepun. Hong Kong. Jepun terpaksa bersedia memerangi Amerika dan Britain. Jepun dan Itali telah meletakkan satu sekatan yang efektif ke atas sebarang tindakan keras oleh Amerika Syarikat di Antlantik atau Pasifik. Jepun telah menyerang Hawaii. Dalam bulan Julai 1941. Dalam perang ini. Jepun mula membentuk totalirisme dalam pemerintahan bila Putera Konoye membubarkan semua partiparti politik. Posts: 2. Ini ternyata kerana pada 3 Disember 1941. Di samping itu. Bila kerajaan China menuntut wilayah tersebut. untuk meneguhkan kedudukannya. TAMADUN ASIA Administrator/Angg kepada Pakatan Inggeris Jepun.TAMADUN JEPUN. pakatan ini memansuhkan pakatan Inggeris-Jepun dulu. maka Jepun telah mengemukakan ‘ Dua Puluh Satu Tuntutan’. Kemenangan Jerman juga mewujudkan ‘ Perjanjian Paksi Tiga Pihak’ dalam bulan September 1940.22 PERANG DUNIA KEDUA Kejayaan Hittler di Eropah menimbulkan 2 akibat serta merta di Jepun. Jepun menduduki pengkalanpengkalan di Selatan Indo-China dan pendudukan ini merupakan satu ancaman ke atas Siam. semua kuasa-kuasa Barat tertumpu ke Eropah. Dan enam bulan kemudian Jepun mencapai kemenangan cemerlang bila seluruh Asia Tenggara berada di .790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Great Britain. Persidangan yang berlansung di Washington untuk mengelakkan dari meletusnya peperangan ternyata gagal. Amerika Syarikat dan Jerman. Jepun berperanan menawan pulau-pulau di Lautan Pasifik serta Semenanjung Liaotung yang dikuasai Jerman.Timur. Perikatan Jerman. 2004 3. dan Pulau-pulau Hindia. Hanya Amerika Syarikat yang berupaya menghalang kemaraan Jepun diAsia. Tanah Melayu. Singapura dan Filipina.

Tawanan-tawanan perang tidak dilayan dengan selaras syarat-syarat Perjanjian Geneva. Di Tokyo. Semangat keperwiraan di kalangan tentera sudah merosot. Orang-orang tawanan Jepun diberi layanan yang zalim. tentera Jepun dikalahkan di Lautan Pasifik dalam Peperangan Midway. Jepun terpaksa berhadapan dengan berbagai-bagai tekanan. Semangat keperwiraan di kalangan askar-askar Jepun juga tinggi. Jepun mulai sedar bahawa pakatan antara Jepun-Jerman-Itali tida menguntungkan Jerman. Dari segi ketenteraan. Ini menimbulkan semangat yang berkobar-kobar untuk berjuang untuk kemerdekaan selepas pendudukan Jepun nanti. Namun kejayaan Jepun berjaya menghancurkan mitos bahawanya orang putih itu suatu bangsa agung yang serba boleh. Jepun langsung tidak mengendahkan janji-janjinya sebagai pelindung bagi rakyat Asia dan juga moto ‘ Asia untuk Orang Asia’. Walaupun Jerman berjaya mengalih perhatian Amerika Syarikat dari Asia ke Eropah. New Guinea. dan Utara New Guinea. Tentera-tenra Jepun juga tertewas di pulau-pulau Solomons. Ini kian cemas bila Amerika Syarikat dan British pada 26 . timbul pula kisah-kisah kekejaman yamg dilakukan oleh askar-askar Jepun. Dari semangat perjuangan. TAMADUN ASIA dalam gengamannya. namun perang antara Jerman-Sovient Union paling membimbangkan Jepun. Dalam bulan Jun 1942. Tojo terpaksa menerima tanggungjawab di atas kekalahan teruk Jepun Piminan kerajaan baru di bawah Jeneral Kaiso mengharapakn agar Jepun masih berikhtiar untuk mencari pendamaian menerusi perdamaiaan menerusi perundingan dengan pihak Berikat.TAMADUN JEPUN. Di saat-saat akhir peperangan. bekalan minyak simpanan hampir kehabisan dan juga ketegangan hubungan dengan Rusia. kemenangan Jepun mungkin kerana kekuatan angkatan udara dan lautnya.

com Dragonizer Sat Jul 30. Jepun melaksanakan satu dasar pemerintahan yang Administrator/Angg diselaraskan dengan ‘Pengistiharaan Postdam’( 29 Ogos 1945 ). Matlamat-matlamat laporan ini akan dilaksanakan oleh Majlis Tertinggi Kuasa Berikat ( Supreme Comander of Allied PowersSCAP ) yang diketuai oleh jeneral Daughlas Mac Arthur. Bekas Perdana .TAMADUN JEPUN. Jepun menyerah kalah pada 2 September 1945. 2005 8:18 pm Post #17 3. Secara rasmi. http://dukeamienerev. tentera darat telah menyalahgunakan kuasanya. Laporan ini menghendaki agar Jepun tidak lagi muncul ota SPTians sebagai kuasa yang boleh menggugat Amerika Syarikat serta keamanan dunia. Jepun tentu tidak memasuki peperangan ini andainya angkatan-angkatan bersenjata mengasingkan diri dari politik. Dan ini telah memburukkan nama baik Jepun di seluruh Asia. Pada 6 dan 9 Ogos Bandar Hiroshima dan Nagasaki telah dibomatomkan. Posts: 2. Pada peringkat awal.blogspot. Angkatan Bersenjata telah dilumpuhkan Agama ‘Shanto’ yang mendewa-dewakan maharaja dirombak individu-individu yang aktif dalam politik dan organisasi penting.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Namun. SCAP telah bertindak segera untuk menghapuskan sokongan tentera kepada pemerintahan yang membawa Jepun ke kancah peperangan dahulu. TAMADUN ASIA Julai 1945 mendesak agar Jepun menyerah kalah atau menghadapi bahaya kehancuran negaranya. Gerakan pembersihan dijalankan untuk memberkas orang-orang yang bertanggungjwab dalam peperangan dahulu. Mereka hampir-hampir menghancurkan buat selama-lamanya sistem pemerintahan beraja dan negara yang mereka telah bersumpah akan berkhidmad untuknya.23 JEPUN : ZAMAN SELEPAS PERANG Selepas.

Mac Arthur telah dilucutkan jawatannya. Menjelang penghujung tahun 1951. Persidangan yang dihadiri oleh 48 buah negara lain lebih merupakan satu perhimpunan rasmi untuk mempersetujui apa yang telah ditetapkan. SCAP telah merangka satu Perlembagaan Baru untuk beberapa garis panduan. Dewan Pertuanan telah digantikan oleh suatu Dewan Penasihat (Councillors). Pemerintah baru ini mengambil tindakan tegas terhadap Komunis. Poland dan Czechoslovakia enggan menandatanganinya. Perang Korea meletus pada tahun 1950 dan banyak askaraskar Amerika yang ditempatkan di Jepun dikerahkan untuk mempertahankan Korea Selatan dari jatuh ke tangan Komunis. Parlimen menjadi ‘alat negara yang tertinggi’. Rusia. Beliau digantikan oleh Foster Dulles yang memainkan peranan penting hingga berjaya mengadakan satu persidangan perdamaiaan di San Francisco pada 8 September 1951. Amerika juga menjadikan Jepun sebagai benteng penghalang kepada perkembangan pengaruh Komunis di Timur. Perlembagaan ini menetapkan bahawa kedaulatan tidak terletak pada maharaja tetapi pada rakyat Jepun. Perang Korea banyak menguntungkan Jepun kerana Jepun menjadi pembekal utama untuk alat-alat keperluan peperangan di Korea. Maharaja bertindak sebagai lambing negara dan perpaduan rakyat. TAMADUN ASIA 2004 Menteri Tojo dan Hototo serta beberapa orang pengikutnya dibicarakan di Mahkamah Pengadilan Antarabangsa. Pada hari yang sama juga Jepun bersama Amerika Syarikat . Kegiatan ketenteraan dan yang berbentuk ‘perang’ tidak dibenarkan. Sistem pemerintahan beraja akan dipertahankan tetapi ini tertakluk kepada kehendak rakyat. Ahli-ahli dipilih tiap-tipa 6 tahun dan 3 tahun sekali.TAMADUN JEPUN. Ahli-ahlinya terdiri dari orang lelaki. Perlembagaan baru ini walaupun hasil buah tangan Amerika Syarikat tetapi ia dapat oleh rakyat Jepun. Segala bentuk feudalism mesti dihapuskan.

vii. Maswari Rosdi.com Dragonizer Sat Jul 30.blogspot. arena buku Sdn Bhd. Japan India. 2005 8:20 pm Post #18 RUJUKAN DAN BIBLIOGRAFI untuk topik TAMADUN Administrator/Angg JEPUN :rolleyes: ota SPTians i. Ed.Richard Tames. 2004 iv. Fajar Bakti. http://dukeamienerev. Kebangkitan Semula Jepun – Abu Yazid Abidin DBP iii. Jepun kini. tarikh ini menandakan tamatnya pendudukan Amerika Syarikat ke atas Jepun.Richards Sims. Kementerian Pelajar KL 1970. Schauer. DBP. Sejarah China Dan Jepun. Lawrence Otson. vi.Modern Japan .(HONS) Dip. Sejarah Jepun.China. v. Japan in Postwar Asia. Edwin O.Rajendra. KL 1998.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. x. The Japanese. Nota Lengkap STPM. . (Malaya). TAMADUN ASIA mematerikan satu Perjanjian keselamatan yang membenarkan penempatan askar-askar Amerika di Jepun untuk keperluan pertahanan. ii. M. Utusan Publication and Distribution Sdn Bhd. viii.A. Ibrahim Mustafa B. ix. The Meiji Oligarchs. Asian History. Perjanjian ini dikuatkuasakan pada 28 April 1952.TAMADUN JEPUN. Posts: 2. Sejarah Asia Moden. Japan Past and Present. Indonesia-Ronald Laidlaw xii. Jepun sekali lagi muncul sebagai negara yang merdeka dan dengan penuh yakin melangkah ke hadapan untuk membentuk sebuah negara industri yang moden. xi. Siri Bimbingan Peperiksaan STP/ HSC.

...... Learn More · Sign-up Now « Previous Topic · Sejarah dan Geografi · Next Topic » Top of Form 14 Sejarah dan Geografi Go Bottom of Form Theme: Zeta Original Track Topic · E-mail 5:58 AM Jan Topic 14 JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI: .......................html http://dukeamienerev................blogspot...... TAMADUN ASIA xiii........com ZetaBoards gives you all the tools to create a successful discussion community...................................................http://www....japan-guide.com/e/e641........ ...... ..............................TAMADUN JEPUN..........

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful