Sejarah dan Teori berkaitan Sistem Monarki

Doktrin Hak Ketuhanan Raja

Raja Louis XIV dari Perancis. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun, ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis.

Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja

Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan", manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions), yang menggerakkan tindakan mereka. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa; akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan. Sebaliknya, manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people). Oleh itu, Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek, keseorangan, miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan.

‘Enlightened despotism’

Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance, teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightenedmampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon Bonarparte.

Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak

Dalam zaman moden, ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak (absolute monarch) iaitu: Raja Abdullah bin Abdel Aziz al Saud (Arab Saudi), King Jigme Khesar Namgyel Wangchuk (Bhutan), Sultan Hasnal Bolkiah Muizzadin Wadaullah (Brunei),Sultan Qaboos bin Said al Said, King Msawati III (Swaziland) dan Pope Paus Benedict XVII (Vatican City).

Kiri: King Abdullah (Arab Saudi), tengah: Sultan Hasanall Bolkiah (Brunei) dan kanan: King Jigme Wangchuk (Bhutan)

Kiri: King Maswati III (Swaziland, tengah: Sultan Qaboos bin Said (Oman) dan kanan: Paus Benedict XVII (Vatican City)

Bagaimanapun, monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain.

Di Jordan (Raja Abdullah bin Hussein) dan Maghribi (Raja Mohamed VI), rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak. Manakala diLiechtenstein, hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Prince Hans Adam II.

Kiri: King Muhammad (Maghribi),tengah Prince Hans Adam (Leichtenstein) dan kanan: King Abdullah bin Hussein (Jordan)

000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan King Charles mengadakan persidangan Parlimen kerana . manakala yang lain. raja Jepun bergabung dengan Kerajaan Tentera yang dipimpin seorang dictator. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. yang memerintah negara dan bukannya Raja. sewaktu Perang Dunia II. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15. Pada hakikatnya Perdana Menteri. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang Di Pertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. Menurut Richard Buskin.Raja Berperlembagaan Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah Sistem Berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua Negara. sebagai Shiekh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa. pengarang buku British Royalty. Namun demikian. Oleh itu. Misalnya. atau politik tiga serangkai. Pada hari ini. kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. Tuanku Mizan Zainal Abidin (Malaysia) Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. Raja Bahrain. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi.

Selain dari Britain. Berikut adalah Negara-negara yang mengamalkan pemerintahan Raja Berperlembagaan di dunia sekarang. Namun demikian. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa tetapi hanya memerintah selama setahun. Ratu Elizabeth ke II merupakan pemerintah United Kingdom dan juga 15 buah negara lain menjadikannya ratu paling berpengaruh di dunia. Queen Elizabeth II (Britain) yang juga pemerintah ke atas 15 negara Komanwealth yang lain. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. King Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi Presiden di mana England telah menjadinegara Republik buat seketika. Selepas peristiwa itu.bimbang kuasanya akan terjejas. terdapat 15 buah Negara merdeka bekas jajahan Britain yang masih mengiktiraf Quen Elizabeth II sebagai Pemerintah mereka. Selepas itu. Britain (Queen Elizabeth II). Sistem beraja telah dipulihkan semula dan King Charles II telah diangkat ke takhta. 1. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. ia-itu: (1) Antigua dan Barbuda (2) Australia (3) Bahamas (4) Barbados .

(5) Belize (6) Canada (7) Grenada (8) Jamaika (9) New Zealand (10) (11) (12) (13) (14) (15) Papua New-Guinea St Kitts & Nevis\ St Lucia St Vincent & the Grenadines Solomon Islands Tuvalu 2.Grand Duke Henri Malaysia – Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin 10. 7. 3.King Gyanendra Bir Bikram Shah Dev 13. Nepal. 8. Monaco – Putera Albert II 11. Norway – King Harald V 15. 5. Belgium – King Albert II Cambodia – King Norodom Sihamoni Denmark – Queen Margrethe II (termasuk Greenland) Jepun – Maharaja Akihito Jordan – Al Malik Abdullah bin Hussein Liechtenstein – Prince Hans Adam II Luxembourg. Maghribi-King Mohamed II 12. 6. The Netherlands – Queen Beatrix 14. 9. 4. Sepanyol – King Juan Carlos I .

Thailand – King Bhumibol Adulyadej 18. Sweden – King Karl XVI Gustav 17. Qatar . Perancis pernah diperintah oleh raja berperlembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848.Sheikh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa. tengah: Queen Margrethe II (Denmark) dan kanan: Queen Beatrix (Netherlands) .King George Tupou V. Tonga . tengah: King Karl XVI Gustav (Sweden) dan kanan: King Harald V (Norway) Kiri: Maharaja Akihito (Jepun).16. Kiri: King Juan Carlos (Spain). 19.Sheikh Hamad bin Khalifa at Thani 20. Bahrain .

Kiri: King Bhumibol Adulyadej (Thailand). tengah: Prince Albert (Monaco) dan kanan: Prince Norodom Sihamoni (Cambodia) .tengah: King Albert II (Belgium) dan kanan: king Gyanendra (Nepal) Kiri:Grand Duke Henri (Luxembourg).

UAE adalah persekutuan tujuh buah negara monarki mutlak iaitu Kerajaan (Emiriyah) Abu Dhabi. Politik di Kesatuan Arab Emiriah atau United Arab Emirate UAE) mengamalkan sistem federalisme.Sheikh Humaid bin Rashid an Nuaimi.Kiri: Raja Hamad bin Isa al Khalifa (Bahrain) dan kanan: Sheikh Hamad bin Khalifa (Qatar) King George Tupou V (Tonga) United Arab Emirates (UAE) Ada sebuah lagi negara yang mengamalkan sistem gabungan struktur sistem kerajaan. Sharjah. Presiden UAE adalah Ketua Negara UAE (yang dipilih dari kalangan 7 emir) dan Perdana Menteri UAE adalah Ketua Kerajaan yang juga dipilih dari kalangan 7 Emir. Ras al Khaimah and Umm al Quwain. Ajman . Fujairah – Sheikh Hamad bin Muhammad al Sharqi. Dubai . Ras al Khaimah – Sheikh Saud bin Saqr al Qasimi . presidential dan monarki mutlak. Ajman. (1) (2) (3) (4) (5) Abu Dhabi – Sheikh Khalifa bin Zayed an Nahyan (President UAE). Dubai. Fujairah.Sheikh Mohammad bin Rashid al Maktoum (PM UAE).

(6) (7) Sharjah – Sheikh Dr Sultan III bin Muhamamad al Qasimi Umm al Quwain – Sheikh Saud bin Rashid al Mu’alla Sheikh Ras al Khaimah dan Sheikh Sharjah Sheikh Fujairah dan Sheikh Ajman .

2. . Selepas kematian Khan terakhir pada tahun 1924 (Jabzandamba Hutagt Bogd Gegeen Ezen Khan).Sheikh Abu Dhabi. Hungary dan Romania menyokong Jerman semasa PDII menentang Yugoslavia. menembak mati Tsar dan melaksanakan kerajaan dictator dari golongan bangsawan. Monarki Inggeris (King Charles I) diguling oleh Parlimen yang diketuai oleh Oliver Cromwell pada tahun 1649. 6. Begitu juga dengan negara naungan Jerman seperti Finland dan Lithuania dimana kedua-dua raja mereka hilang takhta selepas kekalahan Jerman pada bulan November 1918. 4. Sebagai contoh: 1. monarki ini dipulihkan semula pada tahun 1660. Monarki Perancis kemudiannya dipulihkan beberapa kali sehingga tahun 1871. Monarki di Portugal (King Manuel II) digulingkan pada tahun 1910 untuk menjadi negara Republik dua tahun selepas pembunuhan Raja Carlos I. kudeta (rampasan kuasa) atau peperangan. Monarki di Negara China (Dinasti Qing yang mula memerintah pada 1636) berakhir selepas revolusi Sun Yat-Sen pada tahun 1912. Sheikh Dubai dan Sheikh Umm al Quwain Pemupusan Pemerintahan Beraja Mengikut catatan sejarah. Mongolia menjadi Republik. Perang Dunia I berkemungkinan membawa kepada kejatuhan besar monarki dalam sejarah.seorang pemimpin perniagaan telah menggulingkan Ratu Hawaii (Queen Liliuokalani untuk menubuhkan sebuah Republik sebelum Hawaii menyertai Amerika Syarikat pada tahun 1898. 5. Henry Ernest Cooper. Pada tahun 1893.monarki atau pemerintahan beraja dihapuskan sama ada melalui pembaharuan perundangan. Itali melanggar Albania dan membuang Raja Zog untuk meletakkan Raja Itali sebagai raja baru Albania. Keadaan di dalam Rusia dan prestasi buruknya ketika perang membawa kepada revolusi Komunis yang menggulingkan seluruh institusi monarki. Bagaimanapun. Itali bersama dengan beberapa monarki di timur Eropah seperti Bulgaria. Maharaja Korea (Maharaja Yi Chok dari Dinasti Han) hilang takhtanya apabila Negara Korea diilhak oleh Jepun pada tahun 1910. Monarki Perancis (King Louis XVII) digulingkan pada tahun 1792 semasa Revolusi Perancis. Kekalahan empayar Jerman. 7. 3. Pada tahun 1939. Austria dan Turki menyaksikan penghapusan monarki mereka selepas perang.

kuasa sekutu barat dan Soviet Union. Raja Mohammad Zahir Shah. sistem monarki di sana dihapuskan juga. Hungary dan Romania membuang raja mereka dengan sokongan kuat Soviet Union yang mempunyai ramai tentera dan penyokong yang diletakkan di sana ketika peperangan. Berasaskan bacaan Sejarah. Dengan kekalahan kuasa paksi dalam perang. Mauritius pula menjadi republik pada tahun 1992. Pakistan menjadi republik pada tahun 1956. Beberapa buah Negara di utara Benua Afrika dan Timur Tengah menghapuskan sistem Monarki di antara tahun 1950an hingga 1970an. King Sisavang Vong. menyalahguna kuasa yang melampau. Raja Itali berubah menyokong sekutu barat tetapi dalam satu referendum pada tahun 1946. Di Asia Barat pula. Tanzania. Reza Mohamed Pahlavi digulingkan melalui revolusi yang dipimpin oleh Ayatullah Khomeini pada tahun 1979. Raja Konstantinos II terpaksa melarikan diri selepas kudeta pada tahun 1967 dan Greece diisytiharkan sebagai sebuah republik pada tahun 1973. Maharaja Haile Selassie II digulingkan pada tahun 1974 akibat dari revolusi demokrasi. Zambia dan Zimbabwe dihapuskan apabila negara ini mencapai kemerdekaan dari United Kingdom. memberi keutamaan kepada ahli keluarga sendiri untuk mengisi jawatan utama dalam pentadbiran negara. Laos (1946). Maharaja Jepun yang memainkan peranan penting dalam perang dunia juga dikurangkan kepentingannya kepada hanya menjadi simbol negara. memberikan ahli keluarga dan sekutu untuk monopoli peluang pelaburan . Mesir menghapuskan monarki pada tahun 1953 selepas revolusi tahun 1952 di mana Raja Faruq II digulingkan oleh tentera (General Muhammad Naguib). punca utama yang menyebabkan kerajaan monarki ini digulingkan ialah apabila Raja yang memerintah telah menindas atau mengenepikan hak rakyat. Penghapusan monarki di Tunisia (King Muhammad VIII al Amin) digulingkan oleh Habib Bourguiba pada tahun 1957. Pergolakan politik dan kebangkitan ideology komunis menamatkan kebanyakan pemerintahan monarki di Indochina. Monarki di Afrika Selatan dihapuskan pada tahun 1961 oleh referendum apartheid. Di Greece. (Afghanistan) digulingkan pada tahun 1973 manakalah Shah Iran. Di Ethopia. Kenya. golongan komunis di Yugoslavia merampas kuasa dan mengakhiri monarki. Iraq (King Feisal II) digulingkan pada tahun 1958 manakala Raja Idris II (Libya) digulingkan oleh Kolonel Muaamar Gadaffi pada tahun 1969. mengumpul kekayaan untuk kepentingan diri dan keluarga. Monarki di Ireland dihapuskan oleh Akta Republik Ireland 1948 yang berkuat kuasa pada tahun 1949. Golongan komunis di Bulgaria. Monarki di India. Bagaimana pun Kerajaan monarki di Cambodia dipulihkan semula pada tahun 1993. King Norodom Sihanouk. Cambodia (1970). Vietnam (1945). seperti Emperor Bao Dai.

Kiri:Grand Emperor Bao Dai (Vietnam).dan perniagaan dan mengaut keuntungan serta membuat keputusan yang tidak adil akibat dipengaruhi oleh ahli keluarga dan sekutunya. tengah: Prince Norodom Sihanouk (Cambodia) dan kanan: Prince Sisavang Vong (Laos) Kiri:King Muhammad Zahir (Afghanistan) dan kanan: King Idris (Libya) Ref: wikipedia. Antara ketua negara monarki yang telah kehilangan kuasa akibat revolusi atau rampasan kuasa. tengah: King Faysal II (Iraq dan kanan: Emperor Haile Selassie (Ethiopia) Kiri:King Farouk (Egypt).com Posted by COLTORAS at 2/01/2011 04:51:00 . tengah: King Konstantin II (Greece) dan kanan:King Muhammad VII AlAmin (Tunisia) Kiri:Shah Reza Pahlavi (Iran).

Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Pada awal kurun ke-19. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan.Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan. Daripada jumlah tersebut. . terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. Dalam zaman sekarang. hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Peranci Raja Louis XIV dari Perancis. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan. ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif.

Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam. Selain Raja. Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Malaysia misalnya. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan. Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden. Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ 1. rumah. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Ini mungkin boleh memalukan negara. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya.Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy.2 Perbahasan menentang • • • • 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki [sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • • • • • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Bagi kebanyakan negara. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. Selain itu. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan.1 Perbahasan menyokong 1. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). Contohnya di Malaysia. .

ketamakan dan exploitasi. Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah sistem berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua negara. adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang diPertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi. Misalnya. raja Jepun bergabung dengan kerajaan tentera yang dipimpin seorang diktator. Dalam beberapa kes. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. yang memerintah negara dan bukannya Raja. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. atau politik tiga serangkai. Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab. Raja berperlembagaan Daripada Wikipedia. [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan.Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. Pada hari ini. Di Itali misalnya. manakala yang lain.[1]. ensiklopedia bebas. Namun demikian. Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha. kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik. Pada hakikatnya Perdana Menteri. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat. Oleh itu. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. sewaktu Perang Dunia II. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. Jerman. Isi kandungan [sorokkan] • • 1 Sejarah 2 Senarai Negara-Negara Raja .

Selepas itu.Berperlembagaan • • 3 Lihat Juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa. pengarang buku British Royalty. tanpa pilihan lain.Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah) Monaco (Putera Albert II) Maghribi (Raja Mohammed VI) Belanda (Ratu Beatrix) New Zealand (Ratu Elizabeth II) .[3].[2]. tetapi hanya memerintah selama setahun. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. Raja Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi presiden di mana England telah menjadi republik buat seketika. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. Namun demikian. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15. Maka.000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan Raja Charles I mengadakan persidangan Parlimen kerana bimbang kuasanya akan terjejas. [sunting] Senarai Negara-Negara Raja Berperlembagaan • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Antigua dan Barbuda (Ratu Elizabeth II) Australia (Ratu Elizabeth II) Bahamas (Ratu Elizabeth II) Barbados (Ratu Elizabeth II) Belgium (Raja Albert II) Belize (Ratu Elizabeth II) Kemboja (Raja Norodom Sihamoni) Canada (Ratu Elizabeth II) Denmark (Ratu Margrethe II) Greenland (Ratu Margrethe II) Grenada (Ratu Elizabeth II) Jamaika (Ratu Elizabeth II) Jepun (Maharaja Akihito) Jordan (Raja Abdullah II ) Liechtenstein (Putera Hans Adam II) Luxembourg (Grand Duke Henri) Malaysia (Yang di-Pertuan Agong . Selepas peristiwa itu. Raja Charles II diangkat ke takhta. Menurut Richard Buskin.

Berbeza dengan sistem raja berperlembagaan di mana Perdana Menteri merupakan ketua eksekutif negara. "Menghayati maksud raja berperlembagaan". ↑ Adam Kadir. http://www.gov. ensiklopedia bebas. 3. 2. Malah di sesetengah negara seperti Arab Saudi dan Brunei.mkn. Isi kandungan [sorokkan] • 1 Sejarah dan teori yang berkaitan ○ 1. David Plant.1 Doktrin Hak Ketuhanan Raja . Majlis Keselamatan Negara (MKN).my/v1/index. ↑ "Oliver Cromwell. 1599-1658". 24 Mac 2008 ripada Wikipedia.php/bm/fokus-mkn/fokus_rajaberperlembagaan.co.british-civilwars. cari Monarki Mutlak merupakan bentuk kerajaan yang unggul. raja juga akan memegang jawatan Perdana Menteri.• • • • • • • • • • • Norway (Raja Harald V) Papua New Guinea (Ratu Elizabeth II) Saint Kitts dan Nevis (Ratu Elizabeth II) Saint Lucia (Ratu Elizabeth II) Saint Vincent dan the Grenadines (Ratu Elizabeth II) Kepulauan Solomon (Ratu Elizabeth II) Sepanyol (Raja Juan Carlos I) Sweden (Raja Carl XVI Gustaf) Thailand (Raja Bhumibol Adulyadej) Tuvalu (Ratu Elizabeth II) United Kingdom (Ratu Elizabeth II) Perancis pernah diperintah oleh raja berpelembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848. jawatan ini memainkan peranan kurang penting di dalam kerajaan monarki mutlak. http://www. Utusan Malaysia. di mana seseorang Raja itu mempunyai kuasa penuh untuk memerintah negaranya. (Dilencongkan dari Monarki mutlak) Lompat ke: pandu arah.uk/biog/oliver-cromwell. ↑ "Raja berperlembagaan". [sunting] Lihat Juga • • • Demokrasi Monarki mutlak Pemerintahan beraja [sunting] Nota dan rujukan 1.htm.

Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VIII dari England. ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari feudalisme di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan[1]. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people) [Hobbes: ms 376] [5] .2 Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja 1. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. [sunting] Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan". keseorangan. akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan.. [sunting] Enlightened despotism Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis. manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan[6]. teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. yang menggerakkan tindakan mereka[4]. Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek. Beliau telah berani menentang Paus Katolik di Rom dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England[2].3 Enlightened despotism 2 Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak 3 Lihat juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah dan teori yang berkaitan [sunting] Doktrin Hak Ketuhanan Raja Raja Louis XIV dari Perancis.○ ○ • • • 1. Sebaliknya. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen[3]. Oleh itu. . Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightened mampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions). Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon[7].

↑ "Absolute monarchy".com/e/a/ab/absolute_monarchy.. 7. Monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain. http://www.Inc Politik .htm. Encyclopædia Britannica.wordpress. Rizki Saputro. 4. 5. Locke and Rousseau". http://www. Manakala di Liechtenstein.htm. 2. rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak. Locke and Rousseau". ↑ "Divine Right of Kings". 6.uk/reformation. Rizki Saputro. historylearningsite.historylearningsite.uk.Inc. ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak iaitu: • • • • • • Arab Saudi (Raja Abdullah ibn ’Abd al ’Aziz Al Sa’ud) Bhutan (Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck) Brunei (Sultan Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah ) Oman (Raja Qaboos bin Said Al Said) Swaziland (Raja Mswati III) Vatican City (Paus Benedict XVI).com/e/a/ab/absolute_monarchy. 3.co.associatepublisher.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/. About.wordpress. hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Putera Hans-Adam II. http://www.. ↑ "Absolute monarchy". About.britannica.co. [sunting] Lihat juga • • • Raja berperlembagaan Penghapusan monarki Diktator [sunting] Nota dan rujukan 1. http://rizkisaputro. Di Jordan dan Maghribi. ↑ "Absolute monarchy".associatepublisher.[sunting] Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak Dalam zaman moden. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/.htm. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes.com/EBchecked/topic/166626/divine-right-of-kings. ↑ "Tudor England: The Reformation". http://rizkisaputro.Inc. About. http://www.

Rencana utama: Politik Kanada dan Kerajaan Kanada

Bukit Parlimen di ibu negara Kanada, Ottawa Kanada mempunyai tradisi demokratik kukuh yang diluhurkan oleh kerajaan berparlimen dalam binaan raja berperlembagaan, iaitu monarki Kanada sebagai asas kepada cabang-cabang eksekutif, perundangan, dan kehakiman dan kewibawaannya yang berpunca daripada rakyat Kanada.[94][95][96][97] Ketua negara ialah Ratu Elizabeth II, yang juga ketua negara 15 negara Komanwel lain dan bersemayam di United Kingdom. Oleh itu, wakil baginda, iaitu Gabenor Jeneral Kanada (kini David Lloyd Johnston[98]), melaksanakan tugas-tugas diraja di Kanada.[99] Penyertaan kerabat diraja dan wizurai dalam pentadbiran kerajaan adalah terhad, namun;[97][100][101] [102] secara amali, penggunaan kuasa eksekutif mereka diarah oleh Jemaah Menteri yang terdiri daripada menteri-menteri Mahkota yang bertanggungjawab kepada Dewan Rakyat dan diketuai oleh Perdana Menteri Kanada (kini Stephen Harper[103]) selaku ketua kerajaan. Untuk memastikan kestabilan kerajaan, Gabenor Jeneral biasanya melantik pemimpin semasa parti politik yang boleh meraih keyakinan kemajmukan dalam Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri yang memilih Jemaah Menteri.[104] Oleh itu, Jabatan Perdana Menteri (Prime Minister's Office, PMO) ialah salah sebuah institusi paling berwibawa dalam kerajaan yang memulakan perundangan untuk kelulusan parlimen serta memilih untuk perlantikan oleh Raja, selain yang dinyatakan tadi, gabenor jeneral, leftenan gabenor, senator, hakim mahkamah persekutan, dan ketua-ketua perbadanan-perbadanan Mahkota dan agensi-agensi kerajaan.[100] Ketua parti yang kedua terbanyak kerusinya biasanya menjadi Ketua Pembangkang Setia Baginda (kini Michael Ignatieff[105]) dan membentuk sistem parlimen pertentangan yang bertujuan mengawal tindakan kerajaan.

Dewan Senat dalam Centre Block di Bukit Parlimen Setiap Ahli Parlimen Dewan Rakyat dipilih secara kemajmukan mudah dari setiap daerah pilihan raya. Pilihan raya umum mesti diumumkan oleh gabenor jeneral atas nasihat perdana menteri, dalam masa empat tahun pilihan raya sebelumnya, ataupun boleh dicetuskan oleh pemerintah yang kalah dalam undian kepercayaan dalam Dewan Rakyat.[106] Ahli-ahli Senat diperuntukkan kerusi mengikut kawasan dan berkhidmat hingga usia 75 tahun.[107] Struktur persekutuan Kanada mengagihkan tanggungjawab pemerintahan antara kerajaan persekutuan dan sepuluh provinsinya. Badan-badan perundangan provinsinya adalah ekadewan dan serupa kefungsiannya dengan Dewan Rakyat.[108] Tiga wilayah Kanada juga ada cabang perundangan, tetapi tidak berdaulat dan kurangnya tanggungjawab berperlembagaan berbanding provinsi di samping perbezaan struktur.[109][110] Pemberian perkenan diraja merujuk kepada kaedah dimana raja berperlembagaan secara formal meyatakan persetujuannya terhadap tindakan-tindakan parlimen negaranya, sekaligus menjadikan tindakan parlimen itu sebagai undang-undang (disebut Akta Parlimen). Dalam majoriti monarki-monarki berperlembagaan kini, perkenan diraja kini hanyalah sebahagian proses rasmi; meskipun dalam negara-negara yang memberikan kuasa kepada rajanya untuk tidak berkenan akan tindakan parlimen mereka (sebagai contoh United Kingdom, Norway dan Liechtenstein), raja yang dalam negara-negara ini hampir tidak akan berbuat demikian kecuali pada keadaan kecemasan dari segi politik (lihat simpanan kuasa), atau pada kehendak

kerajaannya. Meskipun kuasa untuk tidak berkenan sering digunakan pada zaman dahulukala di kebanyakan monarki-monarki Eropah, ia kini semakin kurang dalam situasi politik moden dan demokratik kini yang telah wujud sejak kurun ke-18. Pemberian perkenan diraja juga boleh diiringi majlis-majlis khas. Di United Kingdom, umpamanya, Raja Berdaulat boleh melantik anggota Pesuruhjaya Ketuanan, yang menisytiharkan Perkenan Diraja di majlis yang diadakan di Istana Westminster, Istana Buckingham, atau tempat kediaman dirajya yang lain. Meskipun begini, Perkenan Diraja lazimnya diberikan dengan tidak diiringi majlis oleh surat paten. Di negara-negara lain seperti Australia dan Kanada, Gabenor Jeneralnya hanya menandatangani rang undang-undang berkenaan. Dalam sebarang kes, parlimen mesti diberitahu akan Perkenan Diraja yang diberikan. Terdapat dua kaedah ini dilakukan, pertamanya Pesuruhjaya Ketuanan atau wakil Raja Berdaulat akan memberikan Perkenannya di hadapan kedua-dua dewan Parlimen; atau secara alternatifnya, setiap Dewan akan diberitahu secara berasingan, lazimnya oleh Speaker Dewan berkenaan.

Isi kandungan
[sorokkan] • • 1 Malaysia 2 United Kingdom ○ ○ ○ 2.1 Sejarah 2.2 Majlis 2.3 Parlimen dan Perhimpunan Bawahan     • ○ ○ • ○ ○ • • 2.3.1 Scotland 2.3.2 Wales 2.3.3 Ireland Utara 2.3.4 Tindakan Gereja England

3 Negara-negara Komenwel yang lain 3.1 Sejarah 3.2 Majlis 4.1 Kepulauan Channel 4.2 Isle of Man

4 Pergantungan Mahkota Diraja British

5 Wilayah jajahan seberang laut British 6 Negara-negara lain ○ ○ ○ ○ ○ 6.1 Am 6.2 Belgium 6.3 Jordan 6.4 Liechtenstein 6.5 Luxembourg

○ ○ ○ • • •

6.6 Belanda 6.7 Norway 6.8 Sepanyol

7 Pautan luar 8 Rujukan 9 Lihat juga

[sunting] United Kingdom
Di United Kingdom Perkenan Diraja merupakan tindakan terakhir untuk rang undang-undang daripada parlimen Britain menjadi undang-undang. Apabila rang undang-undang berkenaan dipersembahkan kepada Raja Berdaulat atau wakilnya, ia mempunyai tiga pilihan secara formal. Pertamanya, Raja berkenaan boleh berkenan dengan Perkenan Diraja sekaligus menjadikan rang undang-undang itu Akta Parlimen. Kedua, Raja itu boleh tidak berkenan dengan Perkenan Diraja, dengan sekaligus mematikan rang undang-undang itu. Pilihan ketiga Raja itu adalah untuk mengecualikan Perkenan Dirajanya, iaitu dengan menunda sebarang keputusan terhadap rang undang-undang berkenaan sehingga masa yang lain.[1] Pada zaman moden, Raja bertindak mengikut nasihat menteri-menterinya.[2] Oleh disebabkan menteri-menteri ini sering mendapat sokongan Parlimen dan merupakan mereka yang mendapatkan kelulusan rang undang-undang berkenaan, kebarangkalian untuk mereka menasihati Raja untuk tidak Berkenan adalah mustahil. Satu pengecualian daripada ini adalah apabila rang undang-undang yang diluluskan dengan niat yang tidak baik, meskipun sukar untuk menilaikan apa yang dimaksudkan dengan keadaan ini. Maka, dalam pengamalan moden, Perkenan Diraja seringkali diberikan; oleh sebab penolakan rang undang-undang hanya perlu dalam situasi kecemasan yang memerlukan penggunaan kuasa simpanan diraja.[1]

[sunting] Sejarah
Secara asalnya, kuasa perundangan dikawal oleh Raja mengikut nasihat Curia Regis, atau Majlis Diraja, di mana ahli perniagaan dan keagamaan turut mengambil bahagian, dan seterusnya berevolusi menjadi Parlimen.[3] "Parlimen Model" ini merangkumi paderi, pendeta, earl, baron dan dua kesatria daripada setiap daerah dan dua burgess daripada setiap wilayah. Pada tahun 1265, baron Simon de Montfort, Ke-6 Leicester, memanggil parlimen bersidang tanpa kebenaran raja.[4] Badan ini kemudiannya terbahagi kepada dua dengan paderi, pendeta, earl dan baron membentuk Dewan Pertuanan manakala wakil-wakil daripada daerah dan wilayah menjadi Dewan Rakyat.[5] Raja lazimnya akan mendapatkan nasihat dan persetujuan kedua-dua Dewan sebelum membuat sebarang undang-undang. Semasa pentadbiran Henry VI, ia menjadi kebiasaan untuk kedua-dua Dewan membuat undang-undang melalui rang undang-undang, yang tidak akan menjadi undang-undang sehinggalah Perkenan Diraja diberikan disebabkan Rajalah yang punyai kuasa untuk meluluskan undang-undang. Maka disebabkan inilah, kesemua Akta Parlimen bermula dengan mukadimah: "Inilah undang-undang yang dibuat oleh Tuanku yang Teramat Mulia, oleh dan dengan nasihat dan persetujuan Lords Spiritual dan Temporal, dan Commons, dalam Parlimen ini bersidang, dan dengan kuasa daripadanya, seperti berikut...". Akta-akta Parlimen 1911 dan 1949 mempunyai mukadimah yang digunapakai apabila Dewan Pertuanan tidak digunakan dalam proses ini. Kuasa Parlimen untuk meluluskan rang undang-undang seringkali diganggu oleh para raja. Charles I telah membubarkan Parlimen pada tahun 1629 apabila ia meluluskan undang-undang

[6] Selepas Perang Saudara Inggeris. Kedua-duanya menegaskan bahawa untuk Berkenan kepada Rang Undang-Undang Emansipasi Katolik adalah melanggar sumpah penobat. George I tidak mahir berbahasa Inggeris dan lebih suka menumpukan perhatiannya kepada milikan Jermannya. Ini tidak dipanggil Perkenan Diraja tetapi digelar Persetujuan Raja. atau sekurang-kurangnya meredakan keadaan sekeliling pada masanya. Para raja Hanover yang kemudian cuba untuk mendapatkan semula kuasa ke atas perundangan.[9] Semasa pentadbiran dinasti Hanover. Ada masanya. dan bona vacantia.[8] Ratu Stuat terakhir. Charles II telah tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk mengekalkan Keamanan dengan Mewujudkan Militia dan Mempertugaskan mereka selama Dua dan Empatpuluh Hari. Akan tetapi oleh sebab Rang Undang-Undang tersebut diperkenalkan di bawah . dan tidak memberikan hak kepada individu yang bersekongkol dengan kuasa asing yang tidak mengiktiraf legitimasinya. Ratu Elizabeth II bertindak mengikut nasihat para menterinya dengan tidak bersetuju dengan cadangan membahas Rang Undang-Undang Tindakan Ketenteraan Terhadap Iraq (Kebenaran Parlimen) yang hendak memindahkan kuasa daripada Raja kepada Parlimen untuk membenarkan serangan ketenteraan terhadap Iraq. George III dan George IV menentang Emansipasi Katolik [10][11] iaitu cubaan untuk memansuhkan sekatan-sekatan terhadap penganut agama Roman Katolik untuk menjawat beberapa jawatan awam. Semasa pentadbiran Hanover yang pertama. tetapi para raja masih sering tidak berkenan dengan Akta Parlimen. Semasa "Sebelas Tahun Kezaliman" yang menurutinya. atau Duke Cornwall. termasuk ultimus haeres. maka rang undang-undang itu secara langsung dikeluarkan. dalam pada mengikut nasihat menteri-menterinya. Misalnya. persetujuan Putera Wales selaku Putera dan Pramugara Besar Scotland. Raja kemudiannya memutuskan bahawa dia tidak seharusnya tidak Berkenan tanpa "bukti kukuh yang ia akan menggelakkan daripada bencana kebangsaan. Pada tahun 1914. George V telah mendapatkan nasihat undang-undang mengenai menolak Perkenan untuk Rang undang-undang Kerajaan Ireland iaitu suatu cadangan undang-undang kerajaan liberal yang hendak dipaksa melalui parlimen dengan menggunakan Akta Parlimen 1911. kuasa secara beransur-ansur dipindahkan daripada Raja ke Parlimen dan Kerajaan."[7] dengan menyatakan bahawa dirinya. seperti menaikkan kadar cukai tanpa kebenaran Parlimen. tetapi ini amatlah jarang berlaku. hasil turun temurun. mesti didapati juga. bukan Parlimen. Akan tetap akhirnya George IV Berkenan dengan undang-undang itu apabila dinasihati menterimenterinya. Oleh yang demikian. Charles melakukan aksi-aksi yang tidak jelas dari segi kepatuhannya kepada undang-undang.dan perbahasan yang bersifat kritikal terhadap pelaksanaan pentadbirannya. juga tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk meletakkan Militia di Scotland" pada 11 Mac 1708. atau milikan peribadi atau kepentingan Mahkota untuk dibahaskan di Parlimen. yang memerlukan Raja memelihara Gereja England daripada didominasi oleh Paus. seperti dalam perbahasan Akta Dewan Pertuanan 1999. Untuk rang undang-undang yang memberikan kesan kepada prerogatif. harta karun. Parlimen lebih banyak bersidang. dia lebih banyak bergantung kepada menteri-menterinya berbanding raja-raja sebelumnya.[12] Akan tetapi terdapatnya situasi di mana persetujuan raja yang lebih langsung diperlukan untuk meluluskan rang undang-undang.[13] Pada tahun 1999. yang mengawal militia. Anne. Raja mestilah menyatakan persetujuannya terlebih dahulu. tetapi sehingga kini tiada raja yang telah tidak Berkenan dengan undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen British.[11] Maka konesep tanggungjawab menteri telah berevolusi dan kuasa untuk tidak Berkenan tidak lagi digunakan sama ada di United Kingdom mahupun negara-negara Komenwel yang lain.[14] Disebabkan ketidaksetujuan Mahkota untuk perbahasan rang undang-undang tersebut. Persetujuan ini dipanggil Persetujuan Putera.

Jurutulis Parlimen yang merupakan seorang pegawai daripada Dewan Pertuanan secara tradisionalnya menyatakan formula Anglo-Norman untuk menggariskan keputusan Raja.Peraturan Sepuluh Minit. dan mahukannya sedemikian. Henry bercadang hendak memancung isterinya yang kelima yang dituduhnya berzina dan pemancungan ini diluluskan bukannya selepas perbicaraan tetapi oleh bill of attainder yang mana baginda terpaksa memberi Perkenannya selepas mendengar keseluruhan isi . dalam keadaan yang keduanya itu. Raja tidak menganalisa rang undang-undang tersebut sebelum membuat keputusan untuk memberi Perkenannya. Raja lazimnya akan memakai Mahkota Imperial Negara dan berduduk di Takhta dalam Kamar Pertuanan dengan dikelilingi oleh beberapa herald dan ahli-ahli kamar dirajanya. accepte leur benevolence. Cara baru untuk memberikan Perkenan dicipta pada zaman pemerintahan Hentry VIII. formula yang digunakan hanyalah Le Roy le veult (Raja mahukannya sedemikian). Pada tahun 1542. Jurutulis Mahkota yang berdiri di kanan Raja akan kemudiannya membaca tajuk rang undang-undang yang dibawa (pada masa yang lebih silam. Jurutulis Parlimen kemudiannya membalas dengan menyatakan formula Norman-Perancis yang sepatutnya. Jurutulis Parlimen mempersembahkan rang undang-undang yang menunggu Perkenan kepada Raja. et ainsi le veult. Perkenan diberikan oleh Raja atau Pesuruhjaya Pertuanan yang diberikan kuasa untuk bertindak melalui surat paten. suatu rang undang-undang dipersembahkan untuk Perkenan Diraja apabila ia diluluskan oleh kedua-dua Dewan Rakyat dan Dewan Pertuanan. Secara rasminya. Untuk rang undang-undang persendirian. Raja sering memberikan Perkenannya secara langsung. setiap Dewan mestilah diberitahu secara berasingan terlebih dahulu sebelum rang undang-undang boleh berkuatkuasa. Ahli-ahli Dewan Rakyat dipimpini Yang di-Pertua mereka akan mendengar daripada Bar of the Lords. Ia boleh diberikan di dalam mahupun di luar Parlimen. ini hanya dilakukan semasa Pembukaan Rasmi Parlimen. Amalan yang biasa adalah bahawa Perkenan hanya dianggap sebagai formaliti semata-mata. dan tidak mewakili contoh apa yang mungkin berlaku sekiranya kerajaan bertindak memperkenalkan perundangan yang akan menggugat kepentingan Mahkota pada masa hadapan." Untuk rang undang-undang yang lainnya pula. Sebelum pemerintahan Henry VIII. La Reyne menggantikan Le Roy dalam ayat-ayat yang dilafazkan. Pada masa kini. Walaubagaimanapun. ia bukannya boleh dibahas Parlimen pun. kesemua isi rang undang-undang yang dibawa). Dewan Rakyat mempunyai kuasa untuk memaksa rang undangundang dipersembahkan untuk Perkenan meskipun tidak diluluskan oleh Dewan Pertuanan.[15] yang diterjemahkan sebagai "Raja berterima kasih kepada rakyatnya. Secara alternatifnya. akan tetapi rang undang-undang hasilwan lazimnya dibawa oleh Yang di-Pertua. di bawah Akta-akta Parlimen 1949. di luar Kamar.[16] Henry VIII memperkenalkan kaedah baru untuk memberi Perkenan Diraja. menerima sumbangan mereka. frasa yang digunakan adalah Soit fait comme il est désiré (Biarlah seperti yang dimahukan). Apabila pemerintahnya merupakan seorang wanita. [sunting] Majlis Di United Kingdom. Peberian Perkenan Diraja untuk rang undang-undang hasilwan lazimnya disusuli dengan lafazan Le Roy remercie ses bons sujets. Formula untuk tidak Berkenan pula adalah Le Roy s'avisera (Raja akan mepertimbangkannya).

Kami dengan ini mengisyhtiharkan dan memberitahu kalian. pemberian Perkenan oleh Raja secara sendirinya atau melalui Suruhan masih boleh dilakukan tetapi cara ketiga inilah yang dipakai setiap hari. Dan bahawasanya Beta tidak dapat hadir secara sendirinya di Dewan Lebih Tinggi Parlimen Beta yang merupakan tempat lazim di mana Beta memberikan Perkenan Beta. dan oleh perkataan-perkataan Surat Paten di bawah Akta 1967 berkenaan: (". Jurubaca Pertuanan membaca Suruhan dan kemudiannya Pesuruhjaya menyatakan "Rakan-rakan sekalian." Kemudiannya Jurutulis Mahkota menyatakan tajuk Akta dan Jurutulis Parlimen membalas dengan formula Norman Perancis yang sepatutnya.[18] Prosedur ini hanya digunakan sebanyak lima kali dalam kurun ke-16. Lords Spiritual dan Temporal dan Commons dalam Parlimen ini bersidang. dan kini hanya dilangsungkan sekali setahun pada penghujung sesi parlimen tahunan. Perkenan itu disifatkan telah diberi pada waktu perkenan diisytiharkan dalam kehadiran kedua-dua Dewan bersidang. Raja akan memberi kuasa kepada tiga atau lebih (lazimnya lima) kerabat yang merupakan ahli Majlis Privy untuk memberi Perkenan dengan menggunakan namanya. kaedah yang dihasilkan melalui Akta Perkenan Diraja 1967 tidak memerlukan kedua-dua Dewan bersidang pada masa yang sama untuk mendapatkan notis Perkenan Diraja. Gentlmen Usher dari Batang Hitam tiba untuk memanggil Dewan Rakyat bersidang semasa perdebatan yang hangat.[19] Apabila memberikan Perkenan melalui Pesuruhjaya. dalam pada menjalankan tugas seperti yang diamanahkan Baginda Raja.[24] Apabila Akta diberi perkenan melalui Raja secara sendirinya atau melalui Pesuruhjaya Diraja yang dilantik olehnya.[16] Kemudian pegawai berkenaan membuat kenyataan formal kepada setiap Dewan yang Perkenan Diraja telah diberikan kepada akta-akta yang telah disebut. Maka. majlis perkenan melalui Suruhan tidak diamalkan lagi. Oleh sebab ini. Ini berlaku sekali lagi pada tahun 1965 apabila Yang di-Pertua meninggalkan kerusi untuk pergi ke Dewan Pertuanan. Pada tahun 1960.. Victoria menjadi Ratu terakhir untuk memberi Perkenannya pada tahun 1854.. dan melalui Suruhan yang telah dibaca. terutamanya apabila kesihatan George III mula merosot. beberapa ahli terus membuat ucapan. tetapi dengan lebih kerap semasa kurun ke-17 dan kurun ke-18. tidak seperti pemberian Perkenan Diraja melalui sendirinya atau oleh Pesuruhjaya Diraja.kandungan rang undang-undang berkenaan.. bahawasanya Raja memberikan Perkenannya kepada beberapa Akta-akta yang dalam Suruhan ini disebut.[23] Akan tetapi Perkenan Diraja secara langsung tetap menjadi kaedah piawai dan ini dapat dilihat daripada perkataan yang digunakan di dalam Surat Paten untuk pelantikan Pesuruhjaya Diraja."). Teks piawai Surat Paten diletakkan dalam Perintah Pejabat Mahkota (Borang-Borang dan Proklamasi-Proklamasi) 1992. Oleh ini. Parlimen memasukkan suatu klausa dalam Act of Attainder berkenaan yang memperuntukkan bahawa Perkenan yang diberikan oleh Pesuruhjaya "ialah sebaik-baik" Perkenan yang diberikan oleh Raja dengan sendirinya.. Perkenan Diraja boleh diberikan melalui tulisan melalui surat paten yang dipersembahkan kepada pegawai pesidang kedua-dua Dewan Parlimen. dengan Yang di-Pertua dan ahli-ahli Dewan Rakyat di Bar of the Lords. Apabila prosedur yang diperkenalkan oleh Akta . Di bawah Akta Perkenan Diraja 1967.[20][21] Semasa dekad 1960-an. Henry menyatakan bahawa "pengulangan Cerita dan jenayah yang sebesar ini" dalam pendegarannya "mungkin akan membuka semula Luka yang kini mulai menyembuh dalam Hati Diraja. Tiada undang-undang yang telah diperkenan oleh Raja secara sendirinya semenjak pemerintahan Ratu Victoria. Akta Perkenan Diraja 1967 diluluskan untuk menghasilkan cara baru untuk mendapat Perkenan Diraja. Pesuruhjaya Pertuanan sebagai wakil Diraja memakai Rob Parlimen berwarna merah dan duduk di atas kerusi antara Takhta dan Woolsack. dan beberapa ahli dewan membantah kekacauan ini dengan tidak menghadiri majlis berkenaan.[22] dengan sedikit pindaan dilakukan pada tahun 2000."[17] Oleh yang demikian.

Proses ini dikawal oleh seksyen-seksyen 28. apabila ia telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan.[29][30] . [28] Notis diletakkan dalam Warta-warta London. tetapi hanya selepas tempoh empat minggu di mana Peguam Am Scotland. Edinburgh dan Belfast. Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy) untuk semakan kepatuhannya kepada undang-undang. Akan tetapi tarikh di mana Perkenan Diraja diberikan diberitahu dalam kurungan. dalam cara berikut sepertimana yang terletak dalam Perintah Parlimen Scotland (Surat-Surat Paten dan Proklamasi-Proklamasi) 1999 (SI 1999/737). melainkan sekiranya terdapat peruntukkan yang berbeza untuk permulaan kuatkuasa Akta berkenaaan. tandatangan jurutulis tidak dimasukkan. ia menjadi tanggungjawab Jurutulis Parlimen. Perkenan disifatkan telah diberi apabila notis kedua telah diberikan. Perkenan Diraja diberikan dengan Perintah dalam Majlis. [sunting] Wales Tindakan-tindakan Perhimpunan Kebangsaan Wales juga mesti diperkenankan oleh Raja. Jurutulis ini kemudian menandatangani satu salinan Rang Undang-Undang itu dan meletakkan tarikh Perkenan Diraja telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan antara teks klausa enakmen dan seksyen pertama Akta. tetapi untuk mengesahkan bahawa Perkenan telah diberikan. bukan sahaja untuk mengendos Akta berkenaan di bawah nama Raja dengan formula Norman Perancis yang berpatutan. Ini adalah penting kerana di bawah Undang-Undang British satu Akta berkuatkuasa pada tarikh Perkenan Diraja telah diberikan dan ini bukanlah apabila surat paten telah ditandatangani atau apabila ia diberikan kepada pegawai-pegawai pesidang keduadua Dewan.[1] Apabila satu Akta diterbitkan. 32 dan 33 Akta Scotland 1998. apabila pengendosan dibuat secara bertulis.Perkenan Diraja 1967 digunakan. Peguam Negara Scotland atau Peguam Negara boleh merujuk Rang Undang-Undang berkenaan kepada Mahkamah Agung United Kingdom[26] (sebelum 1 Oktober 2009.[25] Selepas suatu Rang Undang-Undang diluluskan.[1] Maka. Pegawai Pesidang memberikannya kepada Raja untuk Perkenannya. Perkenan disifatkan telah diberikan apabila kedua-dua pegawai pesidang kedua-dua Dewan telah menerima Surat Paten daripada Raja yang memberi Perkenannya dan memberi notis mengenai ini kepada kedua-dua Dewan berkenaan. tetapi pada tarikh kedua-dua Dewan maklum akan Perkenan yang telah diberi. [sunting] Parlimen dan Perhimpunan Bawahan [sunting] Scotland Perkenan Diraja merupakan peringkat terakhir Akta-akta Parlimen Scotland. Seksyen 102 Akta Kerajaan Wales 2006 memestikan Jurutulis Perhimpunan untuk mempersembahkan Tindakan-tindakan yang diluluskan Perhimpunan selepas tempoh empat minggu semasanya Peguam Am Wales atau Peguam Negara boleh merujuk Tindakan berkenaan kepada Mahkamah Agung untuk keputusan sama ada tindakan ini terletak dalam bidang kuasa legislatif Perhimpunan berkenaan. sepertimana juga formula Norman Perancis.[27] Perkenan Diraja dibuat melalui surat paten dengan menggunakan Cap Mohor Scotland. apabila setiap pegawai memberi notis pada masa yang berbeza {misalnya disebabkan satu Dewan tidak bersidang pada masa yang berkenaan). Bebas daripada kaedah untuk menggariskan Perkenan Diraja.

Perkenan kadangkala ditangguh untuk memberikan masa kepada Kerajaan British menimbangkan suatu rang undang-undang sebelum menasihati Gabenor Jeneral. penduduk-penduduk mengadu bahawa Raja George III "tidak memberi Perkenannya kepada Undang-Undang. apabila Raja hendak melawat negara Komenwel ini. yang kemudiannya merujuk kepada Raja. Perkenan Diraja diberikan dengan cara surat paten dalam cara yang diletakkan dalam Perintah Ireland Utara (Pernenan Diraja untuk Rang Undang-Undang) 1999. Perkenan mungkin ditangguh supaya Raja boleh Berkenan secara sendirinya. yang sempurna dan perlu untuk kepentingan orang awam seluruhnya dan telah melarang Gabenor-gabenornya meluluskan Undang-Undang yang penting diluluskan segara.[sunting] Ireland Utara Di bawah seksyen 14 Akta Ireland Utara 1998 satu rang undang-undang yang telah diluluskan Perhimpunan Ireland Utara dipersembahkan kepada Raja oleh Menteri Ireland Utara untuk Perkenan Dirajanya selepas tempoh empat minggi di mana Peguam Negara untuk Ireland Utara dibenarkan merujuk rang undang-undang ini kepada Mahkamah Agung. Australia. ia sering tidak diberikan di wilayah-wilayah jajahan dan bekas jajahan British oleh Gabenor-gabenor yang bertindak mengikut perintah Raja. Afrika Selatan dan Newfoundland diberikan kerajaan bertanggungjawab pun. selagi ia masih digantung sehingga Perkenannya diberikan. Satu Gabenor atau Leftenan Gabenor wilayah mungkin akan merujuk kepada Gabenor Jeneral. Akta ini juga menyatakan pada seksyen 3 yang Perkenan Diraja boleh diberikan oleh Raja secara sendirinya atau oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja.[32] [sunting] Sejarah Walaupun Perkenan Diraja tetap diberikan di United Kingdom semenjak tahun 1708. seksyen 16 Akta Perlembagaan 1986 menyatakan bahawa "suatu Rang Undang-Undang yang diluluskan Dewan Rakyat akan menjadi undang-undang apabila Raja atau Gabenor Jeneral menyatakan Perkenannya dan menandatanganinya sebagai tanda perkenan itu". dalam negara-negara Komenwel ini. baginda cuai dalam memastikan ia mendapat Perkenannya"[33] Selepas wilayah-wilayah seperti Kanada. Perkenan Diraja diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja. Seperti dalam United Kingdom. Raja mempunyai kuasa untuk tidak membenarkan rang undang-undang yang telah mendapat Perkenan Diraja daripada wakil-wakilnya di negara-negara ini. dan apabila ia digantung. New Zealand. atau bahagian-bahagiannya (seperti wilayah. Di New Zealand. Perkenan Diraja secara kebiasaannya diberikan mengikut nasihat menteri-menteri kerajaan dan oleh yang demikian tidak lazim tidak diberikan. [sunting] Negara-negara Komenwel yang lain Di negara-negara Komenwel yang lain. Dalam sesetengah hal. . Di dalam Perisyhtiharan Kemerdekaan Amerika Syarikat. Oleh yang demikian.[31] [sunting] Tindakan Gereja England Di bawah Akta Perhimpunan Gereja England (Kuasa-Kuasa) 1919. suatu Tindakan Synod Am Gereja England menjadi undang-undang apabila ia mendapat Perkenan Diraja dalam cara yang sama sebagaimana Akta Parlimen mendapat Perkenannya. daerah dan lain-lain) Perkenan diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor atau Leftenan Gabenor. tetapi kuasa ini lazimnya hanya boleh digunakan dalam suatu tempoh yang telah ditetapkan. Kerajaan British tetap menasihati dalam pemberiaan Perkenan.

Pada tahun 1976. Masalah sama juga berbangkit pada tahun 2001 dan tatacara yang sama digunakan untuk mengubatinya.Semenjak dekat 1920-an. Perkenan Diraja diberikan dalam Senat sekurang-kurangnya dua kali setahun: untuk appropriasi pertama dan untuk sekurang-kurangnya satu lagi akta. di mana Gabenor Jeneral tidak memberikan Perkenan Diraja secara sendirinya semenjak tahun 1875.[35] Di Kanada. majlis tradisional untuk memberikan Perkenan di Parlimen lazim digunakan sehingga kurun ke-21. Kini rang undang-undang dipersembahkan di kediaman Gabenor Jeneral oleh Dewan di mana rang undang-undang berasal. [sunting] Majlis Di negare-negara Komenwel. Perkenan lazimnya diberikan di luar badan perundangan. Akan tetap ia kemudiannya didapati bahawa rang undang-undang itu belum diluluskan kedua-dua Dewan Parlimen Australia. Kuasa untuk tidak Berkenan telah digunakan oleh Leftenan Gabenor Alberta. telah diperkenalkan. Rang undang-undang ketiga pula. dengan kedua-dua Dewan lazim diberukan notis yang berbeza. Bowmen pada tahun 1937 dalam perkara tiga rang undang-undang yang diluluskan di bawah Kerajaan Kredit Sosial William Aberhart.[19] . lazimnya tindakan tidak appropriasi yang diluluskan. para menteri lazimnya mendapat sokongan badan perundangan dan mendapat keluluskan rang undang-undang. Gabenor Jeneral kemudiannya menandatangani rang undang-undang itu. Akan tetapi. lama selepas ia ditamatkan di United Kingdom dan negara-negara Komenwel. majlis rasmi memberikan Perkenan di Parlimen tidak biasa digunakan semenjak awal kurun ke-20. John C. Dalam semua negara-negara Komenwel juga. Ketidakpatuhan ketigatiga rang undang-undang ini kepada perlembagaan Kanada kemudiannya dipersetujui Mahkamah Agung Kanada dan Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy. yang baru. Gabenor Jeneral bertindak mengikut nasihat menteri-menteri tempatan dan bukannya nasihat Kerajaan British. dan memasuki bidang kuasa kerajaan pusat. mereka tidak lazim menasihati wakil Raja untuk tidak Berkenan. Kesilapan itu disebabkan tajuk rang undang-undang yang sama juga telah dihantar untuk perkenan oleh Dewan berkenaan. Akta memperuntukkan bahawa pemberian Perkenan Diraja tidak terbatal dengan tidak menggunakan cara lama apabila digunakan. pendekatan alternatif yang memberikan Perkenan secara bertulis. Perkenan boleh diberikan dalam Kamar Senat oleh Gabenor Jeneral atau secara lebih kebiasaannya Timbalan. iaitu Rang Undang-Undang Berita dan Maklumat Tepat. iaitu Hakim Mahkamah Agung Kanada. Di bawah Akta Perkenan Diraja. tetapi Gabenor Jeberal secara sendirinya atau timbalan yang berlaku untuk Gabenor Jenerallah yang lazim memberi Perkenan. Di Australia. menghantar mesej kepada Presiden Senat dan Yang di-Pertua Dewan Rakyat. suatu rang undang-undang dari Dewan Rakyat Australia telah secara silapnya dipersembahkan kepada Gabenor Jeneral negara itu untuk diberikan perkenan.[34] Di Australia isu teknikal telah berbangkit berkenaan Perkenan Diraja pada tahun 1976 dan 2001. Dua rang undang-undang cuba meletakkan bank-bank di bawah bidang kuasa provinsi. memaksa suratkhabar-suratkhabar setempat mencetak respons kerajaan dan ini mendapat tentangan kabinet provinsi. 2002. maka. Gabenor Jeneral membatalkan perkenannya kepada rang undang-undang berkenaan dan kemudiannya memberikan perkenan kepada rang undang-undang yang sebetulnya.[35] Amalan yang sama juga menjadi kebiasaan di New Zealand. Perkenan boleh diberikan oleh Raja dengan sendirinya. Sepertimana di United Kingdom. Sebagaimana yang diperuntukkan Akta berkenaan. yang kemudiannya memberitahu Dewan masing-masing tindakan Gabenor Jeneral itu. dengan kedua-dua Dewan diberitahu secara berasingan.

di mana cara lama digunakan untuk memberi Perkenannya. dibuat. dan satu Akta tidak akan mempunyai kesan lebih daripada 18 bulan selepas Perkenan Diraja diisytiharkan di dalam Tynwald. (sejarah Revestment). perkenan Tuan Man kepada Rang Undang-Undang dilakukan oleh sepucuk surat kepada Gabenor. baru-baru ini Perkenan tidak diberikan (oleh sebab tidak dibenarkan oleh Menteri) berlaku pada tahun 2007 berkenaan reformasi-reformasi Perlembagaan Chief Pleas of Sark. Pada tahun 1981.[50] Antara tahun-tahun 1979 dan 1993 Synod mempunyai kuasa yang serupa.)[38] [sunting] Isle of Man Prosedur-prosedur khas terpakai apabila perundangan yand diluluskan oleh Tynwald.[36] Perkenan diberikan atau tidak berdasarkan nasihat Menteri Keadilan United Kingdom.[48] semenjak tahun 1988 ini menjadi tatacara kebiasaan. Perkenan Diraja pada mulanya dibuat melalui surat kepada Menteri kepada Gabenor.[37] (Reformasi-reformasi yang telah dikaji semula kemudiannya diberikan Perkenan. badan perundangan Isle of Man. John (24 Jun) tetapi semenjak penggunaan kalendar Gregory pada tahun 1753[43] pada 5 Julai (atau pada hari Isnin berikutnya[44] sekirana 5 Julai adalah hari Sabtu atau Ahad). Sebelum pemerintahan Pulau itu dibeli oleh Mahkota Britain pada tahun 1765. meskipun terhad kepada kes-kes tertentu semenjak 1981. Sebagai pengganti.[51] Sebelum tahun 1994 Perkenan Diraja diberikan melalui Perintah-dalam-Majlis. suatu Tindakan "akan mempunyai kuasa dan kesan sebagai Akta Tynwald apabila Perkenan Diraja dilafazkan di Tynwald". Promulgasi secara asalnya merangkuni pembacaan Akta dalam bahasa Inggeris dan bahasa Manx. Melalui adat turun temurun suatu Akta tidaklah berkuakuasa sehingga ia dipromulgasikan di pendudukan terbuka Tynwald.[49] Semenjak tahun 1993. tetapi terhad kepada penguatkuasaan TindakanTindakan Synod Am Gereja England. suatu Perintah dalam Majlis memberikan kuasa kepada Leftenan Gabenor untuk memberi Perkenan Diraja kepada rang undang-undang yang diluluskan Tynwald.[40] tetapi semasa Kabupaten British amalan memberi Perkenan Diraja melalui Perintah dalam Majlis dimulakan[41] sehingga hari ini. Synod Diocesan Sodor dan Man telah mempunyai kuasa untuk membuat Tindakan-Tindakan "berkenaan sebarang perkara yang berkenaan Gereja England di Pulau ini".[42] Leftenan Gabenor mestilah merujuk sebarang Rang Undang-Undang kepada Kementerian Keadilan untuk nasihat. tetapi selepas 1865 pembacaan tajuk Akta dan sinopsis setiap seksyen memadai. tetapi sebagai Rang Undang-Undang kuasa untuk memberi Perkenan .[sunting] Pergantungan Mahkota Diraja British [sunting] Kepulauan Channel Leftenan Gabenor-Leftenan Gabenor Kepulauan Channel tidak memberikan Perkenan Diraja.[39] Selepas tahun 1765. Sekiranya diluluskan oleh Tynwald. lazimnya di Bukit Tynwald pada hari St. Perkenan Diraja tidak mencukupi untuk memberikan kesan undang-undang kepada suatu Akta Tynwald. yang mana dia harus turuti.[45] Ini kemudiannya disusuli pada tahun 1895 kepada pembacaan tajuk dan memorandum tujuan Akta sahaja.[46] dan sejak 1988 hanya tajuk pendek dan ringkasan tajuk panjang dibaca. telah diperkenalkan pada tahun 1916. Sebagai contoh. Raja memberikan Perkenan Diraja terus melalui Perintah dalam Majlis. dan Perkenan untuk beberapa jenis Rang Undang-Undang masih disimpan oleh Raja.[47] Prosedur darurat yang membenarkan suatu Akta untuk berkuatkuasa apabila diberikan Perkenan Diraja dilakukan dengan perisytiharan di persidangan biasa Tynwald bersyarat bahawa ia dipromulgasikan dalam masa 12 bulan.

[55] Norway dan Sepanyol. dan sekirannya tidak diperkenankan dalam masa sedemikian. rang undang-undang yang diluluskan oleh Majlis Perundangan Hong Kong memerlukan perkenan diberikan oleh Gabenor Hong Kong. Perhimpunan itu bolehlah membatalkannya dengan undian dua-pertiga kedua-dua dewan sekiranya tidak mahu undang-undang itu tidak berkuatkuasa (akan tetapi ia boleh dipertimbangkan semula dalam sesi kemudian). [sunting] Belgium Di Belgium "sanction royale" mempunyai kesan yang serupa dengan Perkenan Diraja. Akan tetapi dalam kedua-dua situasi ini. Pada tahun 1990. rang undang-undang itu menjadi undang-undang yang berkuatkuasa tanpa tandatangannya. Perkara 93 perlembagaan memberi sehingga enam bulan untuk menandatangani atau tidak apa jua perundangan yang dipersembahkan kepadanya oleh Perhimpunan Nasional negara itu.[54] Selepas berlakunya Perpindahan kedaulatan Hong Kong menjadi wilayah pentadbiran khas Republik Rakyat China.[53] [sunting] Wilayah jajahan seberang laut British Gabenor-gabenor (atau Leftenan Gabenor) setiap Wilayah jajahan seberang laut British memberi atau tidak memberi Perkenan Diraja untuk perundangan wilayah yang berkenaan. Mereka juga boleh menangguh untuk memberi peluang kepada Raja membuat keputusan secara sendirinya. [sunting] Negara-negara lain [sunting] Am Dalam kebanyakan monarki-monarki masa kini seperti Belgium. rang undang-undang ditandatangani dan diproklamasikan oleh Ketua Eksekutif Hong Kong yang merupakan kedua-dua ketua kerajaan dan ketua negara.[56] [sunting] Jordan Perlembagaan Jordan memberikan kuasa kepada Rajanya untuk tidak berkenan dengan undangundang yang diluluskan parlimennya. kerajaan bertanggungjawab berkenaan hal ini. Luxembourg. untuk menjadi ordinan. dengan kerajaan bertanggungjawab sekiranya Raja tidak berkenan dengan cadangan undang-undang yang dikemukakan. Kedua-dua Dewan Parlimen Belgium kemudiannya mengisytiharkannya boleh menggunakan kuasanya pada keesokan harinya. raja bertanggungjawab memberikan kesan undangundang kepada perundangan. Majlis Menteri-Menteri mengisytiharkannya tidak boleh menggunakan kuasanya mengikut kepentingan dirinya. Rang undang-undang berkenaan kemudiannya diperkenankan oleh kesemua mereka sebagai wakil Raja. prosesnya hanya bersifat rasmi sahaja. apabila Raja Baudouin memberitahu kerajaan bahawa dia tidak sanggup berkenan dengan undang-undang yang membenarkan keguguran bayi. Apabila Hong Kong berada di bawah pemerintahan British dahulu.[57] [sunting] Liechtenstein .[52] Suatu Tindakan tidak memerlukan promulgasi. Jepun. sama ada dari segi kelaziman atau menurut kata-kata perlembagaan masing-masing. Sekiranya Raja gagal untuk bertindak dalam masa enam bulan selepas rang undang-undang dipersembahkan kepadanya.Diraja berkenaan Tindakan telah diberikan kepada Leftenan Gabenor Isle of Man. Dalam monarki lain seperti Sweden pula. Belanda. Denmark. Thailand. Raja memproklamasikan undang-undang dan ini bermakna ia menerbitkan secara rasmi undang-undang yang diluluskan dan memerintahkan supaya ia dikuatkuasakan.

Liechtenstein membenarkan rajanya berkenan atau tidak mengikut suka hati sendirinya.[58] Apabila Putera Hans Adam II tidak berkenan dengan rang undang-undang yang membenarkan keguguran bayi, dia bertindak mengemukakan rang undang-undang yang memberikannya kuasa yang tidak terbatas kepada perkara formaliti semata-mata tetapi turut meminta kuasa yang lain, seperti kuasa untuk melantik hakim, juga. Dia juga mengugut akan menjualkan negaranya kepada Bill Gates dan menamakannya semula sebagai Microsoft dan berpindah ke Austria bersama-sama keluarganya.[59] Rang undang-undangnya lulus dan kini dia mempunyai kuasa untuk tidak berkenan secara bebas.

[sunting] Luxembourg
Sementara Luxembourg dahulunya memerlukan tandatangan Duke Besar untuk berkuatkuasa, hak ini kemudiannya dirampas daripadanya pada tahun 2008 selepas dia memberitahu perdana menterinya yang dia tidak sanggup menandatangani rang undang-undang yang membenarkan euthanasia dalam negara itu.[60]

[sunting] Belanda
Perkenan Diraja kepada undang-undang atau dekri diraja (Koninklijk Besluit) di negara Belanda hanya boleh diberikan oleh raja yang sedang memerintah. Dalam situasi di mana raja tidak dapat memerintah, seorang kabupaten akan menggunakan prerogatif ini, dengan "Raad van State" (Majlis Negara, serupa dengan Majlis Privy British) dibenarkan membuat sedemikian sekiranya tiada raja mahupun kabupaten. Setiap undang-undang atau dekri yang dipersembahkan kepada pemerintah harus mempunyai tandatangan satu atau lebih menteri yang bertanggungjawab atas undang-undang demikian. Selain daripada yang telah disebutkan di atas raja tidak dibenarkan memberi prerogatif ini kepada sesiapa yang lain. Tidak seperti di United Kingdom, tiadanya Pesuruhjaya Pertuanan dan raja menandatangani undang-undang atau dekri dengan formula: "Gegeven te [plaats], [datum]" (bahasa Belanda: "Diberi di [tempat] pada hari bulan [tarikh]"). Apabila ini telah selesai, Menteri Keadilan dipertanggungjawab dengan menandatanganinya dan menerbitkannya di Staatscourant, atau Warta Negara yang merupakan terbitan digital. Ada masanya Raja menunjukkan rasa tidak puas hatinya dengan melambatkan perkenannya terhadap undang-undang, dan sekurang-kurangnya satu Duta ke London, Dirk Stikker, terpaksa mennunggu sekian lama untuk dekri perlantikannya disebabkan Ratu Juliana tidak menyukainya. Tetapi semenjak pengenalan konsep kepertanggungjawaban menteri pada tahun 1848, semua undang-undang yang dicadangkan telah ditandatangani oleh ketua negara. Ratu yang memerintah Belanda kini, Ratu Beatrix, menyatakan dalam temuramah bahawa dia menganggap perkenannya sebagai "suatu kehendak perlembagaan, dan tidak lebih mahupun kurang daripada itu". Bakal penggantinya Willem Alexander iaitu Putera Oren telah memberikan komen negatif terhadap cadangan menghapuskan sistem Raja daripada Kerajaan Belanda dan membatalkan keperluan untuk mendapatkan Perkenan Diraja.

[sunting] Norway
Perkara-perkara 77–79 perlembagaan Norway memberikan kuasa kepada Raja Norway hak untuk tidak berkenan kepada apa jua undang-undang yang diluluskan oleh Storting atau parlimen.[61] Sekiranya raja hendak menggunakan kuasa ini, Perkara 79 memperuntukkan cara untuk mengatasinya: "Sekiranya Rang Undang-Undang diluluskan tanpa dipinda oleh kedua-dua sesi Storting, yang merupakan hasil dua pilihanraya berturut-turut dan dibezakan oleh sekurangkurangnya dua sesi Storting, tanpanya ada Rang Undang-Undang berlainan yang diluluskan

Storting dalam jangka masa antara yang pertama dan yang kedua, dan diberikan kepada Raja dengan petisyen bahawa Raja tidak seharusnya tidak berkenan dengan Rang Undang-Undang yang, selepas dibincangkan dengan mendalam sekali dan diputuskan Storting adalah bermanfaat, ia akan menjadi undang-undang meskipun Perkenan Diraja tidak diberikan sebelum Storting direhatkan."[61] Prerogatif ini tidak pernah digunakan oleh Raja yang memerintah Norway semenjak kesatuannya dengan Sweden dibubarkan pada tahun 1905 walaupun kuasa ini pernah digunakan oleh Raja Sweden semasa kesatuan itu.

[sunting] Sepanyol
Tajuk IV Perlembagaan Sepanyol 1978 memberikan kuasa untuk berkenan dan mempromulgasikan undang-undang kepada Raja Sepanyol, manakala Tajuk III berkenaan Cortes Generales, Bab 2 Pendrafan Rang Undang-Undang menggariskan kaedah di mana rang undang-undang diluluskan. Menurut Perkara 91, dalam masa lima belas hari kelulusan rang undang-undang oleh Cortes Generales, raja akan berkenan dan menerbitkan undang-undang itu. Perkara 92 memberikan kuasa kepada Raja untuk memanggil referandum menurut nasihat Perdana Menteri Sepanyol dan persetujuan Cortes. Tidak wujudnya dalam perlembagaan peruntukan untuk tidak berkenan secara langsung; tetapi, tiadanya peruntukkan yang tidak membenarkan raja untuk tidak berkenan juga. Apabila media Sepanyol menanya Raja Juan Carlos sama ada dia akan memperkenankan rang undang-undang yang membenarkan perkahwinan sesama jantina, dia menjawab "Soy el Rey de España y no el de Bélgica" ("Saya merupakan Raja Sepanyol bukannya Raja Belgium")– rujukan kepada Baudouin I dari Belgium, yang menolak rang undang-undang Belgium membenarkan keguguran kandungan.[62] Raja memberikan Perkenan Dirajanya kepada Undang-Undang 13/2005 pada 1 Julai 2005 dan undang-undang ini diwartakan dalam Boletín Oficial del Estado pada 2 Julai dan seterusnya berkuatkasa pada 3 Julai 2005.[63] Pada tahun 2010 pula, baginda memberi Perkenan Diraja kepada undang-undang yang membenarkan keguguran kandungan menurut suka pemintanya.

[sunting] Pautan luar
Teks rasmi Akta Perkenan Diraja 1967 sebagaimana dipinda dan berkuatkuasa pada hari ini di United Kingdom, dari UK Statute Law Database.

[sunting] Rujukan
1. ↑ 1.0 1.1 1.2 1.3 Bennion, Francis. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster". Statute Law Rev, 2 (3). pp. 133–147 2. ↑ Durkin, Mary, Gay, Oonagh. "The Royal Prerogative" (PDF). Parliament and Constitution Centre, 30 December 2009. Retrieved on 12 February 2010. 3. ↑ Pollard, A. F. "The Evolution of Parliament". New York: Longmans, Green and Co., 1920. pp. 36–45. 4. ↑ Barzel, Yoram & Kiser, Edgar. "The Development and Decline of Medieval Voting Institutions: A Comparison of England and France". Economic Inquiry, 1997, p.252 5. ↑ Sayles, G. O. "The King's Parliament of England". New York: W. W. Norton, 1974. pp. 106–107. 6. ↑ "Charles I (r. 1625–49)". Royal Household at Buckingham Palace. Retrieved on 12 April 2007.

7. ↑ "House of Lords Journal Volume 13: 27 November 1678". Journal of the House of Lords: volume 13: 1675–1681 (1771), pp. 380-85. Retrieved on 12 April 2007. 8. ↑ "The making and keeping of Acts" (PDF). History Today, Vol. VI, pp. 765– 773, 1956. Retrieved on 18 April 2007. 9. ↑ Smith, David L. "Change & Continuity in 17th Century English Parliaments". History Review, 2002. p. 1. 10.↑ Conway, Stephen. "Book Review: George III: An Essay in Monarchy". The Institute of Historical Research, February 2003. Retrieved on 12 April 2007. 11.↑
11.0 11.1

"George IV (1762–1830)". BBC History. Retrieved on 12 April 2007.

12.↑ Bradley, A. W. & Ewing, K. D. (2003). Constitutional and Administrative Law, edisi 13th ed., 243, London: Longmans. ISBN 0-582-43807-1. 13.↑ House of Commons Hansard Written Answers for 30 Apr 1996 (pt 1) 14.↑ "Iraq attack bill fails". BBC News, 16 April 1999. Retrieved on 12 April 2007. 15.↑ Bennion, Frands. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster" (downloadable doc). New Law Journal. Retrieved on 18 November 2007. 16.↑ 16.0 16.1 "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". United Kingdom Parliament. http://www.publications.parliament.uk/pa/ld/ldcomp/ldctso56.htm. Capaian 2007-11-18. 17.↑ Quennell, Peter (1951). "History Today", Stanford University. p767. 18.↑ Royal Assent by Commission Act 1541 (33 Hen.8 c.21) 19.↑ 19.0 19.1 Richardson, Jessica. "Modernisation of Royal Assent in Canada". Canadian Parliamentary Review. Retrieved on 12 April 2007. 20.↑ "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". The Stationery Office Ltd. Retrieved on 11 April 2007. 21.↑ Anson's Law and Custom of the Constitution, 5th ed, 1922, Vol 1, page 338 22.↑ "The Crown Office (Forms and Proclamations Rules) Order 1992". Office of Public Sector Information, 2002. Retrieved on 31 March 2007. 23.↑ Robertson, James R. "Bill S-15: The Royal Assent Act". Library of Parliament, Canada, 2002. Retrieved on 11 April 2007. 24.↑ "Souvenir of the inauguration of the Australian Commonwealth, 1901". State Library of New South Wales, 2001. Retrieved on 11 April 2007. 25.↑ "Scotland Act 1998". Office of Public Sector Information, 7 December 1998. Retrieved on 11 April 2007. Templat:Wayback 26.↑ Constitutional Reform Act 2005, section 40 and Schedule 9 27.↑ "The Legislative Process" (PDF). The Scottish Parliament. Retrieved on 11 April 2007. 28.↑ "Statutory Instrument 1999 No. 737". Office of Public Sector Information, 1999. Retrieved on 11 April 2007. 29.↑ Section 102 of the Government of Wales Act 2006, Office of Public Sector Information]

paragraph 30. 38.↑ "Laws". p. Templat:Wayback 34.↑ Promulgation Act 1988 sections 2.↑ Church Legislation Procedure Act 1993 section 2 . 1937–50".uk/decidedcases/docs/UKSC_2009_0119_Judgment. Retrieved on 17 April 2007. Douglas 40. 5 March 2002.pdf. Act 1883 Statutes of the Isle of Man.↑ Statutory Time etc. Order in Council of 7th March 1814 approving two Acts: op. 11th June 1757.g. http://www. UK Supreme Court. approving The NHS Redress (Wales) Measure 2008.0 35.381 42.↑ E..↑ "Constitution Act 1986".↑ Order in Council dated 9 July 2008.↑ "The Honourable John C. cit p. V 45. 1 December 2009. Appendix. I. J (ed.g.↑ Royal Assent to Legislation (Isle of Man) Order 1981 43. http://www. Retrieved on 18 April 2007. 37. "Bill S-34". 1776". See paragraph 27. cit.↑ "Action of Second Continental Congress.html. I.↑ E. advising of the King's approval to two Acts but withholding assent to a third: op. Parliamentary Counsel Office. III 46.net/clpa1993. 33.↑ Gregorian Calendar Act 1753 Statutes of the Isle of Man. letter from Duke of Atholl. Emory University Law School. Issue 92.htm . VII 47.30. http://www. Statutes of the Isle of Man.guernseylegalresources.gov.↑ Acts of Tynwald (Promulgation) Act 1865 Statutes of the Isle of Man. Capaian 25 October 2010.↑ 35. 39.nz/act/public/1986/0114/latest/whole.legislation.↑ "R (on the application of Barclay and others) v Secretary of State for Justice and others".↑ Promulgation Act 1988 section 3 50.↑ E. 36.g. 3 and 5 48.1 Losier-Cool.↑ Acts of Tynwald (Emergency Promulgation) Act 1916 Statutes of the Isle of Man.↑ The Northern Ireland (Royal Assent to Bills) Order 1999. 15th July 1796.. Capaian 25 October 2010. Office of Public Sector Information 32. allowing and confirming An Act to prevent Clandestine Marriages: Gell.. Legislative Assembly of Alberta.352 41. Office of Public Sector Information 31.govt. 35. Guernsey Legal Resources.↑ An Act to further alter the mode of promulgating Acts of Tynwald Statutes of the Isle of Man. Rose-Marie. the first Measure to be passed by the Assembly on 6 May 2008. Retrieved on 22 April 2007. Douglas. 1883 44.gumbley.) (1883).gg/ccm/navigation/orders-in-council/. Bowen.supremecourt.↑ R (Barclay) v Secretary of State for Justice. X 49. Capaian 29 October 2010. The Parliament of Canada Journals. letter from Duke of Portland (Secretary of State) to Duke of Atholl (Governor). http://www. July 4.

Retrieved on 11 April 2007. "Parliament". Capaian 2007-01-08. 11th ed. Retrieved on 11 April 2007. 2003.↑ Royal Assent to Sodor and Man Diocesan Synod Measures Order 1994 53. 1).↑ "Don Juan Carlos. M.1 para. Retrieved on 12 April 2007. Retrieved on 11 April 2007. Green and Co.4(2) . (Bahasa Sepanyol) [sunting] Lihat juga • • • "Act of Parliament". 1st Baron. (Bahasa Sepanyol) 63.51. 19th ed.nl/english/aboutgov/governmentdoes/actbecomeslaw#p ar6. (2003). Encyclopædia Britannica. May. The Princely House of Liechtenstein. (1896). 29 October 1996. Encyclopædia Britannica. "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". "Rent-a-country . London: Longmans.↑ The Constitution of Jordan.↑ 61. (1956). Government of the Netherlands. Reason.com on 13 April 2007 60.overheid. Davies. The Storting information office.pdf.↑ "Amendments to the Constitution of Liechtenstein proposed". pp. De liberalisering van de abortus-wetgeving in België (19701990). Retrieved from findarticles. Retrieved on 31 March 2007.Prince for a Day". (Vol.boe. Hong Kong Legislative Council Secretariat.gumbley.↑ "Disposiciones Generales" (PDF). M. Article 93.0 61. 2006-05-13. 56.↑ "LegCo Paper No. Capaian 15 March 2010. http://www.↑ "Luxembourg strips monarch of legislative role".↑ E. Retrieved on 2009-06-08. (Vol. El Mundo. Robertson. Boletin Oficial del Estado. The Guardian. http://www. Templat:Wayback 62.1 "The Norwegian Constitution". 6. (2001). London (1911): Cambridge University Press.Witte.in: Rapporten en perspectieven 57. 2005-06-02. sobre el matrimonio gay: 'Soy el Rey de España y no el de Bélgica'".↑ Church Legislation Procedure Act 1993 Sch. "La Reyne le Veult: The making and keeping of Acts at Westminster". Sara. Farnborough. 11th ed. • • • . "The Constitutional History of England since the Accession of George the Third 1760–1860" 11th ed. "History Today". Retrieved on 11 April 2007. 756–773). E.↑ Rimensnyder. Dicapai pada 4 May 2010. 12 December 2008. R. CB(1) 205/96–97". 59. 58. F. J. 55.net/clpa1993.es/boe/dias/2005/07/02/pdfs/A23632-23634. T. Dicapai pada 2007-01-08. London (1911): Cambridge University Press.↑ "How does an Act become law? Assent".↑ Church (Application of General Synod Measures) Act 1979 52. "Bill S-13: The Royal Assent Act". Retrieved on 17 April 2007. 61.htm 54. http://www. June. Bond. 22 January 2003.

Monarki atau . Retrieved on 11 April 2007.• • "The Honourable John C. 1937–50. Retrieved on 11 April 2007. Bowen.org/w/index.wikipedia. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejeniskerajaan di manaRajamenjadi ketua negara. Diambil daripada "http://ms. "Royal Assent Act. 15)" Department of Justice Canada.php? title=Perkenan_Diraja&oldid=1844107" Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasaYunani" monos archein ". 2002. c. Legislative Assembly of Alberta. (2002.

hanya empat negara mempunyairaja ataumonarki yang mutlakdan selebihnya terhad kepada sistemperlembagaan. Malaysia misalnya. terdapat lebih 900 buahtakhtakerajaan di dunia. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. Dalam zaman sekarang.sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Namun dalam negara-negarapersekutuanseperti Malaysia. Contohnya diMalaysia. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan sertamonarkidemokratik. Tetapi dalam sistem monarki demokratik.  Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanrayapresiden. Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah:  Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Perbezaan diantaraRajadenganPresidensebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal.  . raja biasanya ketuaagama sertaPanglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja darinegeri lain dalam persekutuan. Monarki juga merujuk kepada orang atauinstitusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. Manakala padadekad kelapan abad ke-20. rumah.Bagi kebanyakannegara. Daripada jumlah tersebut. Padakebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya ( hereditary monarchies ). konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannyaadalahraja berperlembagaan. Selain Raja. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas sepertiMaharajadanKalifah. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Pada awalkurun ke-19. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. takhta raja akanbergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. manakala diUnited Kingdomdan negara di bawah naungannya. RatuElizabeth IIadalah ketua agamaKristian Protestan. Selain itu.Yang di-Pertuan Agongmerupakan ketua agamaIslam.Monarki demokratikatau dalam bahasa Inggeris El ective Monarchy .

 Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Pemerintahan beraja Daripada Wikipedia.Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik.  Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas.  Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politikserta bersikap neutral. Lompat ke: pandu arah. cari Sebahagian dari siri politik mengenai Pemerintahan beraja Kepelbagaian [tunjuk] • Mutlak · Berperlembagaan Elektif · Pemangku Sejarah . ensiklopedia bebas. Ini mungkin bolehmemalukan negara.

[tunjuk] • Magna Carta Uthmaniyyah Revolusi Glorious Revolusi Perancis Penubuhan Empayar Perang Saudara Sepanyol Pertama Empayar Perancis Pertama Empayar Perancis Kedua Kejatuhan Wangsa Qing Revolusi Rusia (1917) Perang Saudara Sepanyol Kedua Kelahiran Republik Itali Revolusi Iran Kemboja Moden Perang Saudara Nepal Topik berkaitan [tunjuk] • Autokrasi Hak Divine Raja Thomas Hobbes Mandat Syurga Pemerintahan beraja Montesquieu Oligarki Portal Pemerintahan beraja p • b • s Rencana ini adalah sebahagian .

dari siri-siri politik Dasar Pemerintahan Kerajaan Senarai bentuk kerajaan • • • • Anarki Aristokrasi Demarki Demokrasi Demokrasi tulen Demokrasi perwakilan Demokrasi kesepakatan • • Despotisme Diktator Autokrasi Autoritarianisme Junta ketenteraan Totalitarianisme • • • • • • • • • • Epistemokrasi Etnokrasi Exilarki Federalisme Feudalisme Gerontokrasi Junta ketenteraan Kleptokrasi Komunisme Konfederasi .

• • • • • • Korporatokrasi Kratokrasi Kritokrasi Kritarki Logokraki Meritokrasi Geniocracy • • Minarkisme/Night Watchman Monarki Raja berperlembagaan Raja mutlak Diarki/Kerajaan sama • • • • • • • Negara boneka Negara Konsosiasional Nookrasi Oklokrasi/Mobokrasi Oligarki Panarkisme Pemerintahan Diktator Diktator ketenteraan • • • Plutokrasi Puak Republik Crowned Capitalist Constitutional Federal Parliamentary Federal • Negara Sosialis .

Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan.• • Sosiokrasi Teknokrasi Siberokrasi Netokrasi • • • Teokrasi Teodemokrasi Timokrasi Portal politik p • b • s Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". Malaysia misalnya. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. Contohnya di Malaysia. Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya. raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. . manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Dalam zaman sekarang. Daripada jumlah tersebut. Selain Raja. hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Selain itu. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. Bagi kebanyakan negara. Pada awal kurun ke-19. terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20.

██ Raja mutlak██ Raja separuh berperlembagaan██ Raja berperlembagaan██ Alam Komanwel (raja berperlembagaan dalam kesatuan peribadi)██ Raja subnegara (tradisional) Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ • • • • 1.1 Perbahasan menyokong 1.2 Perbahasan menentang 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki .

Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. 15 Februari 2005 [sunting] Lihat juga • Penghapusan monarki [sunting] Bacaan lanjut . Dalam beberapa kes. Jerman. rumah. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik. Di Itali misalnya. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha.[sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan. • • • • • [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan. Ini mungkin boleh memalukan negara. ketamakan dan exploitasi. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. • [sunting] Sumber • "Darjat tidak datang bergolek". Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Utusan Online.

1. revolusi politik yang dikepalai oleh Sun Yat Seng dan parti Kuomintang berjaya meruntuhkan Dinasti Manchu. Di Mesir. Institusi beraja (sistem monarki). mempunyai raja atau pengalaman diperintah oleh institusi monarki. malah pada titik yang eksterim. Di Perancis pada tahun 1789. Diana ramal kejatuhan monarki British [sunting] Pautan luar Dari Syurga ke Takhta: Menilai Kembali Institusi Monarki di Malaysia (Bahagian 1) Posted on January 12. Nepal menamatkan sistem monarki Hindu yang menaungi negara tersebut hampir beberapa ratus tahun apabila Raja Gyanendra turun dari takhta apabila tunduk kepada tuntutan demokrasi oleh rakyat. Hampir kesemua tamadun dunia pernah melalui pengalaman pemerintahan beraja. Di rantau barat. Ini merupakan contoh-contoh kecil bagaimana institusi diraja tidaklah ’terlalu suci’ untuk dikritik. Dari negara Burma sehingga ke Philipina. Persoalan yang ingin penulis bangkitkan kepada para pembaca ialah: 1. 2012 by syeikhryz Monarki mungkin merupakan antara institusi politik yang paling lama wujud dalam dunia. revolusi Islam yang diilhamkan oleh idea reformasi Dr Ali Shariati dan dipimpin oleh Ayatullah Khomeini berjaya menumbangkan regim tirani Shah Reza Pahlavi. korup dan menindas rakyat. Contoh yang lebih kontemporer. Raja Louis XVI dijatuhkan dan dihukum penggal oleh golongan Jacobin. Negaranegara di rantau Asia Tenggara contohnya. sejarah juga membuktikan yang ia turut ditumbangkan. Di Iran. revolusi yang diterajui oleh Gamal Nasser dengan bantuan saudara-saudara yang sangat komited dari Ikhwanul Muslimin berjaya menumbangkan Raja Farouk. seperti juga manamana sistem politik melalui zaman kegemilangan dan kejatuhannya. Revolusi Bolshevik 1917 berjaya menjatuhkan Dinasti Romanov yang tirani. Di China. Raja merupakan (atau pernah menjadi) aktor politik utama dalam negara. Adakah sistem monarki terlalu suci untuk dikritik oleh rakyat? .

Konsep Deva Raja diterima pakai oleh kebanyakan negara di rantau Asia Tenggara. NARATIF MISTIK: MITOS DIRAJA DI ALAM MELAYU Di Alam Melayu. lahir bersama emas-perak. ’Manusia Separuh Tuhan’ ini dilindungi oleh undang-undang Lesse Majeste. Apakah hubung kait antara Institusi monarki dengan sistem demokrasi moden? SISTEM MONARKI: BAGAIMANA IA BERMULA? Bagaimanakah sistem ini bermula? Apakah yang mencetuskannya? Persoalan-persoalan ini seringkali memprovokasi minda penulis. Hujah inilah yang digunakan oleh Dinasti Stuart di England di bawah kekuasaan Raja Charles I bagi memerintah tanpa rundingan dengan parlimen. Raja merupakan separuh Tuhan dan pelbagai lagi mitos yang mengangkat peribadi seorang yang bergelar Raja. di bawah pemerintahan Dinasti Chakri. Bahkan. Muncul kata-kata ’Raja itu bayangan Tuhan di muka bumi’. mitos. Raja Charles I tewas dan digantikan oleh Lord Protector Oliver Cromwell (dalam erti kata lain beliau juga bertindak seperti seorang Raja). Teori ini turut dikesan dalam sejarah Asia Tenggara. Apakah sistem ini masih releven dalam era moden? 3. Tindakan ini mencetuskan peperangan terbuka di antara golongan Cavaliers dan Roundheads (Penyokong Parlimen dan Raja). ekonomi dan status? Seri Teri Buana (Sang Nila Utama). dimitoskan bahawa Raja itu separuh Tuhan dan Maharaja Jepun sebagai anak kepada Dewa Matahari. Oleh kerana itulah di Thailand. contohnya rupa wajah Tuan Puteri yang diperikan cantik seperti ’bulan empat belas’). Secara mudahnya. Teori seperti ’Divine Rights of the King’ yang memberikan legetimasi bahawa Raja itu merupakan utusan Tuhan di muka bumi. berlian dengan kebolehan pelbagai serta baik rupa parasnya (jika anda mengkaji sastera Melayu klasik. Konsep waadat yang sering menjadi pedoman politik golongan ethno-konservatif dalam mempertahankan tradisi (status quo) boleh diragui kebenarannya. semua keturunan Raja digambarkan terlalu cantik paras rupa. bagaimana dan mengapakah seorang pemimpin tempatan seperti Demang Lebar Daun sanggup memberikan kekuasaan yang dimilikinya kepada seorang muda (Seri Teri Buana) yang tidak mempunyai kekuatan ketenteraan (sawkah). tidak datang ke kawasan kekuasaan Demang Lebar Daun dengan bala tentera atau kekayaan. Mereka digambarkan keturunan dari syurga. institusi Raja bermula dan tertegak dengan pelbagai mitos. mereka datang dengan sehelai sepinggang berserta seekor lembu berwarna puteh! . Nila Pahlawan dan Krishna Pandita dikisahkan dalam hikayat sejarah Melayu. Di Thailand. Jika ia benar-benar wujud. kekuatan dan penguasaan ekonomi memainkan peranan utama dalam memunculkan institusi beraja dalam mana-mana sejarah masyarakat di seluruh dunia.2.

’Keris pendek’ dan beberapa peralatan lain dengan nama-nama seperti ’Pedang Chura Si Manjakini. genre muzik turut tidak terlepas daripada menjadi alat hegemoni atas pemikiran rakyat. secara tidak langsung ia menyebabkan keluarga DiRaja dianggap suci dan ekslusif serta perlu ditaati tanpa sebarang soal jawab daripada rakyat. dalam kitab Sulalatus Salatin (Hikayat Sejarah Melayu). kelahirannya disertai oleh peralatan mistik seperti cokmar. Jalinan di antara naratif mitos Dewa-dewi oleh Seri Teri Buana. Penulis yakin bahawa ramai daripada kalangan massa mengetahui tentang cetera bahawa seseorang Raja itu ‘berdarah biru’. Di Alam Melayu. Mungkin juga sikap karismatik yang ada dalam dirinya (3 beradik regim Bukit Seguntang) menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada setiap permintaannya dalam proses rundingan. kedatangan ketiga-tiga putera Raja Suran ini digambarkan telah menyebabkan padi kepunyaan Wan Empuk dan Wan Malini di Bukit Seguntang Mahameru bertukar menjadi emas. Konsep berdarah biru mungkin dapat kita andaikan diambil daripada mitologi Hindu tentang Dewa Krishna yang mempunyai kulit berwarna biru. budaya dan tradisi bagi kaum. Melalui naratif mistik ini. Peralatan ini termasuklah ’Pedang panjang kerajaan’. bilamana genre muzik nobat digambarkan mempunyai kuasa mistik dan hanya boleh didendangkan dalam Istana sahaja (sebagai contoh. Bayangkan. Rakyat hanya akan memberontak (serta dibantu malapetaka yang diturunkan oleh Allah swt ke atas Raja zalim) bilamana mereka ‘dimalukan’ serta dianiaya oleh Raja dan keturunannya. lengkap dengan rupa paras yang baik dan kebolehan berhujah memberikan kelebihan kepada seorang untuk menjadi pemerintah! Perlu dimaklumkan. Mestika Embun. Demang Lebar Daun yang kononnya mewakili rakyat sanggup memberikan jaminan yang rakyat tidak akan memberontak walau sekejam mana keturunan Seri Teri Buana. masyarakat dan negara. Beruk Berayun dan juga Cop mohor DiRaja (di Perak dinamakan sebagai Chap Halilintar). Naratif mistik inilah yang kemudiannya menjadi teras utama dalam adat istiadat di Istana dan seterusnya secara perlahan-lahan menjadi adat istiadat. para Raja awal melalui peranan yang dimainkan oleh kasta Brahman (Kasta Brahman memainkan peranan utama dalam ’menganugerahkan’ cop mohor (Royal seal) kepada setiap Raja ketika era Indianisasi di Asia Tenggara) telah menggunakan mitologi ini untuk menguatkan lagi keyakinan rakyat bahawa mereka merupakan golongan istimewa yang mempunyai hubungan kekuasaan mistik dengan sesuatu yang ’supra insani’ seperti Tuhan.Apakah yang menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada mereka? Sememangnya sudah menjadi tradisi masyarakat Nusantara suka mengagungkan mereka yang berasal dari rantau lain. Fakta ini membuktikan betapa mitos memainkan peranan penting dalam membentuk ’manufactured consent’ oleh rakyat kepada keluarga DiRaja. Dalam usaha mendapatkan prestij dan keabsahan. Peralatan ini seringkali dikatakan mempunyai ’penunggunya’ yang tersendiri dan mempunyai kuasa ghaib. seseorang Raja atau keturunannya sering dikatakan berdarah biru. Selain itu. Berikutan itu. bolehkah kita andaikan bahawa kepetahan berhujah dan sifat karismatik yang dimiliki oleh tiga bersaudara ini menyebabkan Demang Lebar Daun memuliakan mereka? Di sinilah pentingnya hubungkait di antara mitos dan naratifnya. suasa dan perak. gendang ibu dikatakan dibuat daripada kulit wanita bunting dan alat muzik nafiri jika salah dimainkan boleh menyebabkan pemainnya mendapat maut). pedang atau keris. mitos kedatangan tiga bersaudara ini disaluti oleh ’maklumat yang diragui’ bahawa mereka berketurunan Iskandar Dzukarnain yang menguasai ’Masyrik ke Maghrib’. Pemberian kepatuhan dan kesetiaan ini merupakan ’cek kosong’ yang menyebabkan berlakunya penindasan! Naratif mistik daripada Istana turut digunakan dalam memastikan rakyat akan terus kekal memberikan ketaatan mereka kepada keluarga DiRaja. Berdasarkan hal ini. .

Sebarang percubaan untuk ‘menderhaka’ (sama ada secara militan mahu pun secara kritikan) akan dibalas oleh Tuhan dengan kecelakaan yang teramat besar! Melalui jalinan naratif mistik sebegini. Sebagai contoh. Kisah mitos sebegini secara perlahan-lahan menjadi ‘Collective memory’ dalam fikiran rakyat dan menyebabkan rakyat tidak berani untuk ‘melawan’ golongan monarki dan akhirnya. Slogan sebegini diadunkan bersama elemen demokrasi moden yang akhirnya membentuk frasa ‘Raja tonggak sistem demokrasi negara’.sanggahan mahupun pemberontakan oleh massa. penulis berpendapat bahawa kisah ini hanyalah mitos belaka dan digunakan untuk menguatkan naratif mistik betapa kaum kerabat DiRaja sememangnya dilindungi Tuhan. tanpa sebarang prinsip ‘check and balance’. seiring dengan proses globalisasi yang rencam. Perbuatan sebegini tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk menanamkan ‘nilai sentimental’ ke dalam memori rakyat agar kesinambungan sistem monarki dapat diteruskan tanpa perlu menunduk kepada perubahan politik semasa.korupsi dan salah guna kuasa semakin menjadi-jadi disebalik ‘tembok Istana’ sehingga memudaratkan tamadun. terdapat kisah seseorang yang ditampar oleh Raja menghidapi penyakit bengkak di muka dan kesakitan ini hanya pulih apabila ‘si penderhaka’ meminum air basuhan kaki Raja. Penulis setakat ini tidak pernah bertemu secara langsung kes sebegini melainkan melalui cerita yang diperturunkan oleh orang tua terdahulu atau orang lain yang sudah mendapat kisah ini melalui sumber tertier (ketiga). ia secara tidak langsung menyebabkan kaum kerabat DiRaja terlepas daripada sebarang kritikan.Naratif mistik yang menjadi teras utama adat istiadat dapat dilihat kepada kewujudan konsep ’tulah’. Memori sentimental yang penulis maksudkan di sini ialah berkenaan bagaimana golongan etno-konservatif (sememangnya pro kepada monarki) melaungkan slogan-slogan seperti ‘Raja payung Rakyat’. ‘Istana dan rakyat berpisah tiada’ dan ‘pantang derhaka kepada Tuan’. Namun. . TRANSISI DARIPADA NARATIF MISTIK KEPADA MEMORI SENTIMENTAL Pada masa kini. Kita secara umumnya pernah mendengar kisah yang diperturunkan daripada satu generasi kepada generasi yang lain iaitu ‘kecelakaan’ yang diterima oleh rakyat jika melanggar perintah Raja. naratif mistik yang suatu masa dahulu sering digunakan untuk mempertahankan ‘feudalisme’ telah berubah kepada sesuatu yang lebih baru iaitu memori sentimental.

Demi . politik dan sosial. Mereka menjadi pelindung kepada masyarakat yang memerlukan perlindungan (Protector-Protected). maka sistem ini sama ada dengan kita sedari atau tidak telah disatukan dengan agama. Berdasarkan kelebihan ini. Sebagai contoh. rakyat khususnya kaum Melayu (etnik majoriti) begitu mudah tersinggung jika sesuatu yang dikaitkan dengan agama. mereka mula membina kekuatan ketenteraan. kekuatan fizikal dan kelebihan ekonomi yang dimiliki. Raja awal yang menubuhkan setiap Dinasti (Royal House) di Alam Melayu merupakan seorang yang mempunyai kekuatan fizikal seperti hebat dalam ilmu persilatan berbanding orang disekelilingnya. Penulis akan membahaskan tentang ‘memori sentimental’ ini dalam artikel yang lain kemudian. Di Malaysia. secara mudahnya mereka dipilih menjadi seorang pemimpin kepada masyarakat sekeliling. Dapat diandaikan. Tidak sukar untuk kita memahami mengapa golongan ethno-konservatif sentiasa menggunakan alasan ‘mempertahankan sistem Raja’ dalam usaha mereka untuk meneruskan amalan korupsi dan salah guna kuasa. terdapat negara-negara di dunia yang masih melaksanakan undang-undang ‘Lesse Mejeste’ contohnya seperti negara Thailand.w. dilawan dan dikritik. Sememangnya. naratif mistik bukanlah lagi senjata yang ampuh untuk menundukkan desakan dan memastikan kesetiaan rakyat seperti yang pernah dilakukan di zaman dahulu. KEKUATAN FIZIKAL. Hal ini merupakan suatu keperluan kerana di era moden.‘Memori sentimental’ ini tidak dapat dinafikan telah diadunkan ke dalam sistem politik kontemporari melalui peruntukan undang-undang. Arab Saudi dan Brunei.a. Melalui sifat karismatik. EKONOMI DAN KEPIMPINAN Sejarah juga membuktikan bahawa seseorang yang diangkat menjadi Raja pada kebiasaannya mempunyai kelebihan dalam masyarakat daripada segi ekonomi. Dalam usaha memastikan sistem monarki tidak mendapat bantahan dan kritikan rakyat. secara perlahan-lahan ‘naratif mistik’ telah dimasukkan ke dalam ‘peti berbalut kain kuning’ dan ditampilkan sesuatu yang lebih membekas dalam sanubari rakyat di era moden ini iaitu ‘memori sentimental’. Berikutan itu. Kerana sistem ini sudah dikaitkan dengan peranan agama dalam masyarakat! Hal ini bukan sahaja berlaku di Alam Melayu. tetapi juga di negara lain seperti Arab Saudi yang mana Rajanya mengaku sebagai generasi penerus legasi baginda Rasulallah s. artikel 82 & 83. ‘memori sentimental’ ini telah melalui proses ‘legal-rasional’ dalam peruntukan Perlembagaan Persekutuan melalui artikel 32 (1). artikel 39 dan 44 serta beberapa peruntukan yang lain mengenai kuasa monarki.

Peranan naratif mitos dan dinamika lain seperti kekuatan ekonomi dan ketenteraan menjamin penerusan legasi yang ditinggalkan oleh Raja sebelumnya. Keturunan Daeng Sulawesi di Selangor. Temenggung Abu Bakar menggantikan Sultan Ali di Johor dan beberapa contoh lain. Penguasaan ini kemudiannya diteruskan oleh generasi pewaris mereka yang seterusnya. perbalahan diantara dinasti Amangkurat. Contoh lain di Alam Melayu dapat dilihat kepada kejayaan Bendahara Wan Ahmad dalam merebut kekuasaan daripada Bendahara Wan Mutahir di Pahang.perlindungan yang berkekalan. Share this: • • • • Facebook2 Twitter7 Email Like this: Like Be the first to like this post. Dinasti Tuan Besar di Patani. *Panjang sangat. Pakubowono dan Hamengkubowono di Yogjakarta..bersambung kepada bahagian 2 nanti…. sebenarnya ia tidak akan menjadi realiti tanpa dinamika lain seperti kekuatan fizikal dan sifat karismatik dalam memimpin. Berdasarkan contoh di atas. Disinilah bermulanya Dinasti monarki dalam dunia. apabila kerajaan monarki Sukothai mengalami saat lemah. . ia digantikan oleh dinasti Ayuhtthaya. Filed under: Politik « Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Leave a Reply Cancel reply Top of Form guest Enter your comment here. apabila muncul suatu kelompok lain yang memiliki kelebihan yang sama seperti yang dipunyai oleh mereka. Jika Karl Marx mengatakan penguasaan ekonomi sebagai penyebab munculnya sistem monarki dan sistem yang lain. Namun. kemudiannya Thonburi dan kemudiannya dinasti Chakri. Contoh di Thailand. Perkara yang sama juga terjadi bilamana Ku Din Ku Meh diangkat menjadi Raja Satun (Setul). ia membuktikan betapa monarki bukanlah satu sistem yang kebal sehingga tidak boleh digantikan dengan sesuatu yang lain. maka dengan sendirinya kekuasaan itu beralih. rakyat perlu memberikan ketaatan yang tidak berbelah bahagi kepada kekuasaan mereka..

com to post a comment to your blog. .Fill in your details below or click an icon to log in: • • • • Email (required) (Not published) Name (required) Website Please log in to WordPress. You are commenting using your Twitter account. ( Log Out / Change ) Cancel Connecting to %s Notify me of follow-up comments via email. ( Log Out / Change ) You are commenting using your Facebook account. Notify me of new posts via email.

Aminurrasyid dan Kugan on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI idzi on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI People's Power on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI fadzlina on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Fazrul on MENEMPATKAN UNIVERSITI DALAM TINDAKAN-KOMUNIKATIF khairulzaman on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? kecoh on Die Mündigkeit dan AUKU Jebon on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Abdul Said on Asalkan Bukan UMNO tomy on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI • Penulis ○ ○ ○ ○ ○ ○ Diskopi Admin Aqil Fithri Datuk Harimau Harisz Mesincetak Tuju Malbaru .Post Comment 1326484414 3329 0 1a73241e1e 1326585159223 Bottom of Form • Facebook Us • Komen ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Za Rizi on Tukar who? Kamarulzaman on Die Mündigkeit dan AUKU Hantu Teoh Beng Hock.

Theme: Digg • • • • • • • Part 11-sejarah Asia 由 *baby* 于 周一 七月 27. Di negara-negara Asia Tenggara. Bagi negara Indo-China. Institusi pemerintahan di Asia secara umumnya berasaskan sistem beraja atau sistem bermaharaja. hampir semua negara mengamalkan sistem ini.○ ○ ○ ○ Nouri Farshad Aishah The Desperado syeikhryz Blog at WordPress. kebanyakan sistem beraja dipengaruhi oleh sistem beraja di India. Mengikut sistem ini. raja menjadi ketua negara.com. Baginda berkuasa mutlak dalam menjalankan pemerintahan dan pentadbiran. 2009 4:15 am Bincangkan sistem beraja dan sistem pentadbiran di Asia Tenggara. sistem berajanya menerima pengaruh dari China. Baginda juga dibantu oleh . Menjelang abad ke-18 dan 19. Asia Selatan dan Asia Timur.

Istana pula menjadi satu simbol yang mewakili Gunung Meru iaitu tempat kediaman tuhan-tuhan dan pusat alam menurut kosmologi orang India. Prinsip kosmologi ini memberi kuasa yang sungguh besar kepada raja dan juga menolong meninggikan anggapan diri mereka dan kebanggaan mereka. Ia merupakan gabungan unsur-unsur keindiaan dengan unsur-unsur tempatan tetapi unsur-unsur keindiaan mengatasi unsur-unsur tempatan. harta dan kewajibannya kecuali kalau orang itu sanggup dikatakan sebagai penderhaka.sekumpulan pembesar yang berkaliber. konsep orde kosmos diumpamakan kepada satu negara: satu negara itu melambangkan satu alam semesta dan pusatnya ialah ibu kota dan raja sendiri menjadi pusat alam. Raja juga dianggap sebagai dewa raja. Di Myanmar. rakyat tidak boleh mempersoalkan tindak-tanduk raja-raja. Kanun India Manu telah meletakkan taraf separuh ketuhanan ke atas raja: tiada seorangpun yang berani mencabar manu. Raja akan membina masyarakat selaras dengan peraturan-peraturan alam semesta atau dharma. Sistem beraja di Asia Tenggara berasaskan pengaruh sistem politik di India. Raja dianggap sebagai pelindung ketidakadilan dan pencerobohan. Sistem ini digelar kerajaan bercorak keindiaan. Mengikut Cady dalam bukunya “South East Asia: Its Historical Development”: tiada orang Myanmar yang berani mempersoalkan hak raja bagi menguasai kehidupan. Baginda juga merupakan pelindung penganjur agama Buddha. Mengikut kepercayaan Hindu-Buddha. Bagi mempertahankan istana dan ibu negeri. Bilangan gajah albino yang dimiliki oleh raja merupakan satu tanda pasti kuasa raja Myanmar. tembok telah dibina. Kegagalan raja mempertahankan ibu negeri daripada ditawan bermakna kehilangan takhta kerajaan. . raja itu dianggap sebagai wakil tuhan di bumi atau god shadow on earth. Mengikut kepercayaan. Sifat ketuhanan ini diberi oleh sami-sami Brahmin kepada raja apabila mereka memegang paying putih yang menunjukkan simbol kedaulatan dan ketuhanan dan mengurniakan raja-raja dengan alat kebesaran yang mempunyai sifat-sifat sakti.

Seseorang yang hendak mengadap raja harus merangkap masuk dan berada dalam keadaan menyiarap. ketua negara dan rakyat perlu amat setia pada negara dan maharajanya. Andaikata kalau maharaja tidak bertindak adil. maharaja dianggap sebagai “son of heaven” (anak tuhan). Sesiapa yang pandang wajah maharaja akan ditimpa kecelakaan. Di Asia Timur. Di Vietnam pula. Penentangan rakyat terhadap maharaja yang sedemikian dikatakan sangat wajar. . Tugas maharaja sering dipenuhi dengan upacara amal resam (tradisional). rakyat menganggap maharaja masih mendapat mandat Tuhan dan disebaliknya. maharaja adalah ketua agama. Apabila rombongan raja tiba di suatu kawasan. Kalau negara maju. Kesejahteraan rakyat dan negara bergantung kepada kebijaksanaan maharajanya. maka boleh menggulingkannya sehingga dapat mandat Tuhan. Sifat rakyat seperti rumput. rakyat jelata terpaksa melarikan diri dari tempat tersebut. Mengikut Confucius: seseorang maharaja samalah seperti angin. Seseorang maharaja memberikan contoh yang baik terhadap rakyatnya. kalau ditinjau dari China. rakyat di sana tidak boleh melihat muka raja dan adat menyembah bersujut atau menyiarap mesti dilakukan semasa mengadap raja. seseorang maharaja itu mempunyai kuasa mutlak. Rumput akan tunduk mengikut arah angin bertiup. Mengikut fahaman ini. Rakyat jelata juga perlu kowtow sebanyak 9 kali semasa mengadap raja. Pengabaian upacara amal resam menyebabkan negara ditimpa kecelakaan.Di Thailand. Baginda mendapat mandat dari Tuhan untuk memerintah. sistem berajanya dipengaruhi oleh fahaman Shintoisme (kesetiaan rakyat kepada raja dan maharaja). Rakyat tidak boleh pandang wajah maharaja. Di Jepun pula. mandat dari alam kudus yang dimilikinya akan lenyap sendirinya.

Selepas bangsawan. Kaum bangsawan pula terdiri daripada keluarga diraja yang mempunyai hak turun-temurun. terdapat juga 3 . Mereka dibantu oleh menteri-menteri kelas dua (Windauk). Tugas-tugas sami Brahmin ialah memberi penghormatan rakyat kepada raja. Pendapatan mereka adalah cukai-cukai yang dikumpulkan di kawasan Myosa. Mereka memegang jawatan di pentadbiran awam. Beliau dibantu oleh Yok-Krabat. terdapat 4 orang Wungyi (menteri-menteri diraja). Akunwun pula merupakan pengutip cukai dan penyelia. Dibawahnya. Yok-Krabat ini boleh menjadi pengganti Chao Phraya apabila Chao Phraya mati. iaitu wilayah kelas pertama yang terdiri daripada kawasan strategik. terdapat 4 atau 8 orang Atwinwun yang menjalankan pentadbiran dalam istana. Di Thailand. bandar besar yang mampu menentang ancaman musuh. tiada termasuk di bawah kuasa penyeliaan kerajaan pusat dan wilayah kelas keempat ialah bandar-bandar di sekitar ibu kota dan dibawah penguasaan kerajaan pusat. Kedua-duanya menguasai tenaga manusia sepenuhnya. Di Thailand. Terdapat 4 orang Myowun di Myanmar.Dari segi pentadbiran. terdapat sami-sami Brahmin. Raja Muda (Einshemin) juga menduduki tempat yang sama. Dalam pentadbiran Thailand. Einshemin ini mempunyai istananya dan pegawai sendiri serta pengawal peribadi. wilayah kelas kedua dan ketiga ialah kawasan bandar yang agak besar. Selain itu. Mereka menguasai pusat pentadbiran Hlutdaw (Dewan Kerja). mengadakan upacara adat-istiadat dan mengetuai semua amalan-amalan yang penuh tahyul. Kuasa mereka adalah dari kuasa mutlak raja. Pegawai ini dilantik menerusi surat tauliah dan biasanya dilantik dari keluarga Kunnang. pentadbirannya terbahagi kepada 2 iaitu pentadbiran pusat dan wilayah. Myowun yang berkuasa tentera pula menjadi gabenor di wilayah. Cukai yang dikutip oleh beliau akan diserah 60-80% kepada raja. terdapat 3 jenis wilayah. Myothugyi pula menjadi ketua bandar dan bertanggungjawab di peringkat kampung dan daerah juga. Setiap wilayah ini diserah kepada pembesar bergelar Chao Phraya. Selepas Wungyi. raja dan permaisuri pertama adalah penting. Bakinya disimpan olehnya. di Myanmar. Pegawai polis pula dikenali sebagai Sitke. Mereka terdiri daripada orang yang cekap dan boleh dipercayai.

Di bawahnya ada Mantrin. raja menerima nasihat darinya dalam segala hal. Jawatan ini tidak boleh diwarisi. Krom Wang (Jabatan Istana) dan Krom Khlang (Jabatan Kewangan. terdapat satu golongan pembesar yang dipanggil Peshwa yang lebih berkuasa. . merampas seberapa banyak yang dapat. Mereka merupakan kumpulan orang yang mendapat kuasa dari raja. Purohita sangat berpengaruh. menjalankan kehendak raja. Peluang yang besar dimiliki oleh mereka untuk mempengaruhi Maharaja. Selepas kedatangan Islam. Setiap bahagian mempunyai ketuanya masing-masing. raja dinasihati oleh Mantri Parishad. Purohita ini adalah seperti tukang tilik. Tidak mempunyai bangsawan yang menguasai tanah. Selepas jabatan utama. ada dinyatakan bahawa kaum Mandarin dan raja melakukan penyeksaan: “Raja memaksa rakyat bekerja tanpa makan dan bayar gaji. pengurusan tentera dan pengurusan empayar. Dalam sastera Vietnam.” Di India. rapat dengan raja. Maharaja dianggap sebagai puncak kekuasaan. Krom Na (Jabatan Tanah). Dalamnya terdapat Sanidhatar. Ada kalanya. Pentadbiran awam diketuai oleh Perdana Menteri (Vakil). Krom Kalahon yang diketuai oleh Samuha Phra Kalahon yang mengawal Selatan Thai dan Krom Khlang yang diketuai oleh Chao Phraya Phra Khlang yang mengawal persisiran pantai dan Teluk Siam. Mansabdar menjadi pembesar kanan. Samahartar dan sebagainya. mempunyai kuasa mutlak. Sistem pemerintahannya dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu pengurusan kerajaan. Di Kerajaan Maratha. Pengurusan cukai diserahkan kepada Wazir. Kaum ini mencuri. Selepasnya terdapat satu barisan menteri-menteri. Perniagaan dan Perhubungan Luar).jabatan utama iaitu Krom Mahatthai yang diketuai oleh Samuha Nayok yang mengawal wilayah Thai Utara. Qazi menjadi hakim. terdapat 4 jabatan kanan iaitu Krom Maung (Jabatan Ibu Kota). Di Vietnam. ia lebih berkuasa daripada raja. Pembesar Mandarin merupakan pegawai yang terdiri daripada orang yang paling alim. Mantri Parishad pada awal dilantik kemudian menjadi hak warisan pada akhirnya. Setiap wilayah di India diketuai oleh Subahdar.

pengawal garam dan sebagainya. Selepas Maharaja Meiji menjalankan pemodenan (1868). golongan bangsawan iaitu Daimyo. Shogun dibantu oleh Tairo (Majlis Penasihat Agung) dan Roju (Majlis Tertua). Fudali (orang yang menerima kepimpinan Tokugawa Iyeyasu) dan Tozama (bangsawan yang setanding dengan Iyeyasu). mewujudkan ketenteraman dan memastikan kemakmuran wilayah masing-masing. Wilayah-wilayah merupakan kerajaan sendiri yang diketuai oleh Gabenor. Manakala kawasan lain dibahagikan dan dikuasai oleh seorang pembesar feudal. sistem pentadbiran telah berubah. Setiap jabatan ini diketuai oleh seorang pegawai dilantik. Maharaja dibantu oleh 2 jabatan iaitu Jabatan Pemujaan (Jingikan) dan Jabatan Negara (Dajokan). Semua pembesar kerajaan dilantik dan wajib lulus peperiksaan awam. Tanggungjawab gabenor ialah mengekalkan keamanan. Di Jepun. Terdapat 3 kumpulan Daimyo iaitu Shimpon (ahli keluarga Tokugawa). Selepas Maharaja ialah Shogun. Majlis Kelas Pertama (Gijo) dan Majlis Kelas . Jabatan Dalam Negeri. Ada satu jabatan khas yang dipanggil Jabatan Penapis yang terdiri daripada 24 orang di Peking dan 56 orang di wilayah menjadi mata dan telinga bagi Maharaja untuk mengintip tingkah laku pegawai wilayah. Pegawai ini dilantik mengikut kelahiran dan keturunan. Kuasanya seperti seorang raja tetapi dasar umum dibentuk di Peking. Maharaja kini dibantu oleh ketua yang agung (Putera Mahkota). hakim. Gabenor ini dibantu oleh pembesar wilayah seperti bendahari. tetapi pembesar-pembesar wilayah boleh membubarkan dasar umum dengan kebenaran adat-istiadat dan keadaan tempatan. Terdapat beberapa jabatan seperti Jabatan Awam. Kerajaan dibahagikan kepada kerajaan wilayah dipanggil Kuni. Ibu kota dan kawasan sekitar terletak di bawah kawalan kerajaan pusat. Tairo bertanggungjawab menasihti raja dalam dasar-dasar negara penting dan Roju bertugas membentuk Majlis Negara menguruskan perkara-perkara yang berhubungan dengan istana raja. Jabatan Perang dan sebagainya. Daimyo pula dibantu oleh Samurai dan Karo (orang suruhan pentadbir tanah). ditadbir oleh Kami (gabenor). Maharaja dibantu oleh Jabatan Setiausaha Tinggi dan Majlis Tertinggi yang terdiri daripada 6 orang pembesar kanan.Di negeri China. Hal ini adalah dikecualikan daripada kemasukan tentera.

Sepanyol dan sebagainya. kuasa-kuasa asing mula campur tangan dalam hal-ehwal pentadbiran setempat. Maharaja Meiji juga menubuhkan satu dewan yang dikenali sebagai Daijokwan. Kuasa-kuasa asing ini adalah seperti British.Kedua (Sanyo). Dewan Pertuanan ini dibantu oleh 8 lembaga pentadbir. sistem beraja yang diamalkan selama ini makin luntur pengaruhnya dan digantikan dengan sistem pentadbiran birokrasi yang diperkenalkan oleh kuasa Barat. Perancis. Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa: . Welcome Guest [Log In] [Register] Search Members Calendar FAQ Gerbang Petua Forum Dragonizer • • • • • • • • Dragonizer → Bicara Akademik → Sejarah dan Geografi → TAMADUN JEPUN BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini. Akibatnya. khasnya di negara Asia Tenggara. Sistem birokrasi baru telah menjejaskan kepentingan pembesar tempatan lalu banyak penentangan terhadap kuasa Barat telah berlaku. Daijokwan ini dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Rakyat. ahlinya dari golongan pembesar dan ia diketuai oleh ketua menteri yang bertanggungjawab kepada Maharaja. Menjelang akhir abad ke-19.

mereka adalah pada dasarnya berketurunan Monggol yang rapat ota SPTians pertalian dengan jiran-jirannya di negeri Korea dan negeri China. TAMADUN ASIA Topic Started: Sat Jul 30.057 Views) Dragonizer Sat Jul 30. APA KAITANNYA? Chat for Websites YOU CAN CLICK THE IMAGE FOR MORE INFO: SILA KLIK GAMBAR DI ATAS UNTUK KE KEDAI ONLINE Bicara Akademik: Subjek UPSR+PMR+SPM ----. 2005 7:49 pm Post #1 :ph43r: PENGENALAN: ASAL USUL ORANG JEPUN Walaupun orang Jepun seperti bangsa-bangsa moden yang lain Administrator/Angg berasal daripada berbagai-bagai keturunan darah.• • YUNA MENCARI MODEL UNTUK KLIP VIDEO TERBARU.Radio Online: Radio ERA FM | Radio Hot FM | Radio IKIM FM TAMADUN JEPUN. 2005 7:49 pm (18. Di sana mereka mungkin telah berhubung dengan Admin orang Asia Tenggara dan pulau-pulau yang berdekatan dan kenyataan ini mungkin boleh menerangkan banyaknya Member persamaan yang rapat antara institusi Jepun yang kuno dengan . tetapi bukti-bukti dari segi kaji purba menunjukkan dengan jelas bahawa kebanyakkan daripada orang Jepun yang mula-mula sampai ke Posts: Jepun melaluiKorea. • YUNA DAN MAXIS. dan lain-lainnyamungkin berasal dari kawasan pantai China Group: Selatan. Mengikut teori-teori yang diketahui umum. orang Jepun yang mula-mula menduduki kepulauaan Jepun adalah dari Selatan melaui Pulau Farmosa dan Ryukyu. Ada Bank Tawar Dividen 22 Peratus? • • CARA MENGESAN PEROKOK YANG MUDAH. SAKIT BELAKANG DAN CARA MENGUBATINYA.790 mungkin berasal dari daerah yang lebih jauh di timur laut Asia. Setengah-setengahnya pada mulanya 2. ANDA BERMINAT? KELEBIHAN MELABUR DI BANK.

penyerang-penyerang ini ketara sekali berhubung rapat dengan kebudayaan yang separuh nomad orang-orang di timur laut Asia. satu diantaranya ialah sifat orang-orang Jepun yang lebat bulu badannya berbanding dengan kaum Monggol yamg lain. TAMADUN ASIA #1 Joined: October 6. dan seperti kaum-kaum nomaddirantau itumereka mengkebumikan mayat-mayat ketua mereka ditempat-tempat yang bercangkat. menduduki seluruh negeri Jepun tetapi mereka mempunyai kebudayaan zaman batu baharu yang dipunyai oleh oarng Monggol yang datang ke Jepun.TAMADUN JEPUN. duduk diperkampungan yang primitif di bahagian-bahagian yang lebih terpencil di pulau Hokkaido di Utara dan di pulau-pulau yang lebih kecil lebih jauh di Utara. Kaum Ainu barangkali pernah pada suatu masa. Satu daripada lambinglambang mereka yang biasa ialah satu jenis batu yang agak berharga dibengkokkan dalam bentuk koma yang besar. Sumbangan orang Ainu kepada kebudayaan kebudayaan Jepun hanya sedikit. Meskipun orang Jepun itu pada hakikatnya berketurunan Monggol. Gansa dan besi mungkin mula-mula sampai ke Jepun kira-kira pada kurun Masehi yang pertama yang dibawa oleh gelombang-gelombang serangan kaum Monggol dari Korea. suatu bangsa yang mungkin sebahagian daripada rumpun proto puteh. Misai kasar pegawai-pegawai tentera dan saudagar-saudagar Jepun itu mungkin disebabkan oleh darah Ainu mereka ini. Permatapermata yang berbentuk agak serupa selalu dijumpai dalam . penduduk-pemduduk yang pertama menduduki pulau-pulau Jepun nampaknya adalah nenek moyang orang Ainu moden sekarang. dan satu lagi ialah sebagai suatu lambing matahari. maka tidak semua cirri jenis Caucasian lengkap berkembang pada masa itu. yang menggunakan pedang besi panjang lurus seperti yang didapati di Asia Utara. iaitu suatu kumpulan yang terpisah daripada rumpun bangsa puteh pada masa yang begitu awal. Mereka ialah pejuang-pejuang berkuda. tetapi mereka mungkin telah mepengaruhi sifatsifat bentuk badan orang Jepun . 2004 institusi di kawasan-kawasan selatan di Timur Jauh. Sebagai hasilnya dengan beransur-ansur mereka telah ditolak kearah Timur dan Utara melalui pulau-pulau Jepun yang bertali-tali sehingga mereka sekarang wujud hanya sebagai suatu bangsa yang cepat pupus.

permata yang melengkung dan cermin. mendapati negeri itu berpecah-pecahmenjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan menjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan persukuan. tetapi barangkali disebabkan oleh pengaruh China. Agama orang Jepun pada mulanya. telah pun setakat ini penting dalam masayrakat Jepun. pemerintahan oleh kaum wanita. Pedagang-pedagang China yang sampai ke Jepun Barat kira-kira pada tahun Masihi 200. akhirnya menjadi “ Tiga Lambang Kerajaan” iaitu sehingga hari ini masih menjadi lambing kuatkuasa kerajaan. dengan tidak syak lagi kuat dikalangan orang-orang ini. Barangkali tokoh perajurit aristokat. orang yang menunggang kuda. dan cermincermin gangsa ternyata sekali dipinjam daripada orang-orang China. adalah pad dasarnya hanya menyembah alam sekeliling. Tiga diantara kepunyaan-kepunyaan mereka yang penting ialah pedang.TAMADUN JEPUN.menunjukkan bahawa orang-orang ini telah pun ada sedikit hubungan dengan tamadun China yang lebih tinggi sebelum datang ke Jepun. dan muncul pada suatu hari yang terkemudian sebagai tulang belakang negeri Jepun di zaman feudal. tiaptipa suku di perintah oleh seorang paderi lelaki atau permpuan. kerana kuasakuasa ini adalah unggul disepanjang sejarah Jepun dan masih lagi hidup di zaman moden ini. Penyerang-penyerang dari Korea berkumpulan ke dalam sukusuku yang kecil. Mereka adalah peneroka negara Jepun yang ada dalamsejarah. diagakkan telah lemah dan memberi tempat kepada pemerintahan oleh kaum lelaki. dengan tamadun gangsa dan besinya yang lebih tinggi. TAMADUN ASIA usaha kaji purba yang diseluruh negeri Korea. dengan cepat menjadi kumpula yang unggul diantara berbagai bagai kaum di negeri Jepun pada masa awal itu. Perasaan perpaduan persukuan dan kepercayaan tentang pentingnya hak-hak dan kekuasaan turun temurun. sebab bayangan tentang orang-orang ini dapat mengelakkan diri dari di nodai oleh tamadun China yang dipinjam. kemudiannya memasukkan unsure . Kira-kira pada masa itu juga. yamg selalu dibayangkan dalam cerita dongeng Jepun. Penyerang-penyerang ini.

suatu nama yang bunyinya kecinaan. TAMADUN ASIA menyembah nenek moyang. batu yang aneh bentuknya atau benda-benda yang lebih rendah seperti ulat. Shinto adalah usaha untuk membezakannya dengan ugama di tanah besar Asia yang di panggil ugama Buddha. Kepercayaan asas Shinto hari ini masih kekal dengan tidak ada perubahan sejak zaman prasejarah. Penganut-penganut kebudayaan besi dan gangsa mula . Di antaranya sekarang ini merupakan institusi-institusi terbesar yang umurnya tidak dapat ditentukan.TAMADUN JEPUN. akhirnya cara menyembah ini di beri nama Shinto. Tempat di mana orang-orang berasa diri mereka kagum menjadi tempat suci dan akhirnya menjadi tempat keramat. untuk menggunakan sebagai suatu alat perpaduan kebangsaan dan suatu ilham untuk semangat kebangsaan yang fanatik. Konsep kedewaan Shinto yang mudah ini hendaklah diingati dalam usaha memehami bagaimana di zaman moden orang Jepun menganggap maharaja-maharaja yang masih hidup dan kesemua perwira Jepun yeng telah terkorban kerana negara sebagai dewa-dewa. Tetapi walaupun ada susunansusunan yang di paksakan ini asas Shinto yang sebenar kekal tiada berubah. Ia adalah didasarkan kepada perasaan takwa dihadapan suatu kejadian alam yang mengkagumkan seperti air terjun. Dengan tidak bernama pada mulanya. dan baru-baru ini. suatu perkataan yang jika diterjemahkan bermakna ‘tuhan’ tetapi pada dasarnya bermakna ‘di atas’ dan ‘lebih tinggi atau mulia. Apa sahaja yang mengkagumkan dipanggil ‘kami’. dan yang lain merupakan pondok-pondok kecil bersama batu atau kayu yang didirikan baru ini di hadapan suatu pohon oak yang tua atau didalam lubang gua yang dalam. Hari ni berpuluh-puluh ribu tempat yang seumpama itu berselerak di seluruh di negara Jepun. pohon yang besar. Banyak usaha telah dilakukan dalam masa 1500 tahun yang lepas untuk mewujudkan satu agama yang tersusun dari adat yang menyembah alam yang mudah ini. Erti Shinto ialah ‘kehendak-kehendak tuhan’. gunung meruncing. denagn menegaskan cerita-cerita dongeng lama yang bersangkut-paut dengan Shinto. iaitu menyembah alam dengan cara yang mudah.

Dengan cara ini mereka menyembah Dewi Matahari. tetapi paderi besar kumpulan Yamato itu menjadi ketua di antara ketua kaumkaum lain dan pemujaan istimewa suku ini menjadi pemujaan utama di dalam seluruh negeri. dan berakhir dalam tahun Masihi 562. Kedaulatan suku Yamato dalam negeri Jepun tidak pula melenyapkan hak-hsk otonomi suku-suku. Penguasaan Jepun ke atas Korea Selatan dihuraikan dalam sejarah tradisi Jepun sebagai hasil daripada penaklukan yang setengah ajaib oleh seorang perajurit.TAMADUN JEPUN. Suatu huraian yang lebih tepat ialah bahawa suku-suku di Korea Selatan. Daripada ketua-ketua paderi suku Yamato yang mendapat kuasa di atas ketua-ketua paderi yang lain dalam kurun ketiga . Di sana ia tumbuh dan berkembang. Apabila bilangan mereka bertambah di Jepun. menerbitkan pecahan-pecahan di daerah-daerah baru dan meresapi kaumkaum lain. Satu daripada suku-suku mengikut tradisinya sendiri yang kabur. yang merasai diri mereka lebih hampir persaudaraannya dengan suku-suku yang telah menyeberang ke Jepun lebih awal. Walaubagaimanapun kuasa Jepun di Korea Selatan adalah pada kemuncaknya dalam bahagian kedua kurun yang keempat dan beransur lemah selepas itu. TAMADUN ASIA menyeberang dari Korea ka-Kyushu Utara dan Honshu Barat kira-kira dalam kurun yang pertama tahun Masihi. menjadi pemujaan yang utama kepercayaan Shinto Jepun. bergerak ke Utara melalui Laut Naikai dari tempatnya yang lebih awal di Kyushu dan akhirnya bertapak di Dataran Yamato yang kecil itu tidak jauh dari pantai sebelah timur laut Naikai. tetapi pemindahan ini berlarutan hingga beberapa kurun kemudiannya. nenek moyang ketua-ketua suku Yamato yang bersifat mitos. sehingga ia mendapat suatu kedaulatan yang sederhana meliputi semua Jepun Tengah dan Jepun Barat dan juga beberapa bahagian di Korea Selatan. dengan menakluki dan menyerap penduduk-penduduk yang lebih awal sambil mereka bergerak. meminta pertolongan daripada orang-orang di Jepun Barat untuk menentang penyerang-penyerang baru dari Korea Utara. mereka mara ke Utara melalui Laut Pendalaman ke bahagian tengah negeri Jepun.

Bagaimanapun. Istilah Nippon telah digunakan dengan meluas semasa era Meiji(18619120 dan Taisho(1912-1926). Nagoya. Nihon sebenarnya bermakna asal matahari. Admin yang merupakan pulau yang terbesar dan menjadi tempat tinggal empat-perlima daripada penduduk Jepun masakini.TAMADUN JEPUN. Osaka. Korea yang telah ramai datang ke Jepun pada awal abad ke 7. http://dukeamienerev. Jepun juga ota SPTians pernah dikenali sebagai Yamato.blogspot. Jepun adalah sebuah negara yang October 6. Nihon. dan Joined: lain-lain terletak di pulau ini. suatu hubungan yang longgar di bawah satu suku yang utama. TAMADUN ASIA dan keempat. Honshu. Shikoku. 2005 7:50 pm Post #2 SEJARAH AWAL JEPUN Jepun atau Nihon(Nippon) dalam bahasa jepun dikenali secara Administrator/Angg meluas sebagai Tanah Matahari Terbit.com Dragonizer Sat Jul 30. Kyoto. Member Beberapa buah daripada bandar-bandar yang terbesar di #1 Jepun. iaitu matahari terbit. Selepas perang kedua. dan sungai2004 sungai yang panjang lebar. Group: Hokkaido dan pulau-pulau kecil yang berhampiran. kekurangan kawasan-kawasan dataran. 2. tetapi disangkal lagi suatu titik permulaan sebuah negara baru. Kyushu.790 Kepulauan Jepun terdiri daripada Honshu. Walaubagaimanapun ia merupakan keturunan yang sangat awal apabila dibandingkan dengan asal-usul keluarga di raja di tempat-tempat lain di dunia. telah diterima secara am sebagai nama untuk Jepun dan telah digunakan buat pertama kalinya oleh cendiakawan-cendiakawa. Yokohama. prairi. maka terpancarlah keluarga di raja Jepun. oleh kerana . seperti Tokyo. Asal usul yang demikian tidaklah berapa mengagumkan sebagai keturunan langsung daripada Dewi Matahari seperti yang tersebut dalam tradisi Jepun. sangat kecil untuk dipanggil empayar seperti yang dinyatakan dalam sejarah tradisi Jepun. Kedaulatan suku Yamato itu adalah permulaan negara Jepun sendiri. nihon Posts: disebaliknya lebih banyak digunakan dirujukkan kepada jepun.

misalnya orang-orang Ainu. orang-orang Ainu. Secara am iklim adalah sederhana. dan sejuk) adalah jelas berbeza. Dataran-datarn tersebut amat penting dalam sejarah Jepun kerana ia merupakan kawasan-kawasan pengeluaran makanan dan juga sumber kekayaan dan kuasa utama. Mereka berbadan sederhana dengan potongan muka yang berbentuk bujur serta rambut dan mata yang berwarna hitam. Beberapa ahli antropologi telah menganggarkan bahawa orang-orang Ainu hidup di jepun lebih kurang 5000 tahun yang lalu. panas. Dataran datarn-dataran ini telah menjadi punca perselisihan dan persaingan di kalalangan tuan-tuan tanah dan keluargakeluarga feudal. Korea. dan kempat-keempat musim. Ketiga-tiga dataran ini mempunyai penduduk yang padat. menunjukkan kewujudan suatu kebudayaan neolitik yang mungkin telah diteruskan oleh orang-orang Ainu. Shikoku. Burma dan lain-lain. telah berpindah ke utara ke Hokkaido. luruh. ia mendapat hujan dan kelembapan yang secukupnya dan dengan yang demikian ia kaya dengan tumbuh-tumbuhan.TAMADUN JEPUN. Kinai(terletak di teluk Osaka) dan yang ketiga terletak di teluk Ise. dan Hokkaido. Empat-perlima daripada negara Jepun diliputi oleh kawasan pergunungan dan seperlima oleh dataran lanar. Hasil-hasil penyelidikan arkeologi. siput dan lain-lain. Orang-orang Jepun sebahagian besarnya berketurunan Mongoloid dan dengan itu mereka mempunyai pertalian rapat dengan orang-orang Cina. (bunga. terutamanya di sebelah kawasan timur Jepun. Orang-orang Ainu merupakan bangsa proto-Caucasoid yang telah menduduki Jepun terlebih awal daripada orang-orang Mongoloid. misalnya pertukangan barang-barang tembikar. Oleh itu. Apabila semakin ramai orang-orang Jepun (suatu proses yang telah berlanjutan sehingga abad ke8 TM). Thai. Dalam proses tersebut. Ketigatiga dataran tersebut ialah Kanto(terletak di Tokyo). ramai . TAMADUN ASIA kedudukannya di zon monsun. Orang-orang Jepun berketurunan Mongoloid ini telah sampai ke Kyushu melalui negara China dan kemudian berhijrah ke Honshu. Orang-orang Jepun juga telah bercampur aduk dengan kumpulan-kumpulan bangsa lain. Antara dataran-dataran lanarnya ialah yang terkaya terletak di Honshu.

TAMADUN JEPUN. Dinasti han di negara China(206SM-24SM) mula menekankan pengaruhnya ke atas penduduk awal Jepun. Menjelang tahun 5000 SM dipercayai suku kaum ini telah mengikut aliran hidup yang kolektif dan tetap tanpa jurang perbezaan antara miskin dan kaya. pengaruh kebudayan dari negara China mula mengalir masuk ke Jepun. Orang-orang yang sudah meninggal dikebumikan tanpa keranda. Ini menunjukkan bahawa penduduk asli Jepun telah mencapai taraf seni kebudayaan yang agak tinggi menjelang tahun 5000 SM. Orang-orang Ainu kini merupakan suatu bangsa yang sedang mengahadapi proses pemupusan dan mereka hidup dalam penempatanpenempatan kecil di Hokkaido. Sejarah awal kebudayaan Jepun dikenali sebagai Jomon. Pada hampir tahun 200 SM. dengan tangan dan kaki dilipatkan dan kadangkala diletakkan sebuah batu yang besar di atas dada mereka supaya mereka tidak menjelma semula. tulang ikan dan tanah liat. Perkataan Jomon ini berasal daripada barang-barang yang telah direka oleh orang-orang Jepun dari tanah liat jenis Jomon. Mereka juga telah memiliki kebudayaan yang meyerupai zaman neolitik. Mereka juga mempercayai suatu jenis kuasa ghaib. Kemungkinan juga mereka telah menduduki beberapa ribu tahun yang lalu. Orang-orang Ainu merupakan salah satu penduduk yang paling awal mendiami Jepun. Akibatnya masyarakat Jepun mula mengalami banyak perubahan. Ini boleh disimpulkan dari rupa-rupa patung patung dewi yang diperbuat daripada tanah liat dan gada-gada batu besar yang dipercayai mempunyai kaitan dengan ilmu sihir. Seni berkebun dan meembuat perkakas-perkakas tembaga dan besi serta jenis periukbelanga tembikar yang telah direka pada waktu itu iaitu dari . TAMADUN ASIA orang Ainu kini merupakan suku bangsa Jepun. Pada asasnya mereka merupakan masyarakat primitif yang hidup memburu dan memungut makanan. Pertukangan tembikar Jomon telah dijumpai di Jepun telah menunjukkan kehalusan seni dan corak-corak yang luar biasa. Orang-orang neolitik ini telah menggunakan alat-alat harian yang telah diperbuat daripada serpihan batu yang telah digilapkan.

Tanah-tanah telah dibuka untuk penanaman padi dan teknik-teknik pengairan telah digunakan dengan meluas yang telah menyebabkan berlakunya lebihan dalam pengeluaran padi.790 kaya dengan orang-orang miskin.1 Zaman Yayoi Administrator/Angg Era Yayoi telah dibezakan dengan pengenalan alat-alat logam ota SPTians dari benua asia terutamanya dari negara China. maka wujud perbezaan di antara orang-orang 2. Lama-kelamaan lebih ramai Admin pemimpin-pemimpin politik mula muncul di jepun. Setelah amalan menyimpan beras dan hasil-hasil pertanian yang lain mula Posts: berkembang. TAMADUN ASIA zaman-prasejarah Jepun sehingga hampir abad ke14M. Pemerintah-pemerintah Yamato telah menuntut bahawa mereka berketurunan dari Dewi Matahari(Amateresu) dan dengan demikian mereka telah meneNtukan bahawa pemujaan dewi ini menjadi penyembahan yang ulung di negara ini. Perbezaan-perbezaan di dalam perkembangan sosial dan politik juga wujud di antara Group: pihak pemerintah dan rakyat. Simbol kekuasaan pemimpin-pemimpin Yamato ialah sebuah . pertengahan abad ke 4 TM. 2005 7:52 pm Post #3 ZAMAN-ZAMAN DALAM TAMADUN JEPUN 2. Menjelang October 6. seperti bahagian timur-laut dan selatan pulau ini.blogspot. seperti di Yamato(kini merupakan daerah Nara) dan Kyushu. Suatu bentuk ekonomi pertanian telah juga diperkenalkan. Barangbarang tembikar ini telah dicirikan oleh garisan-garisan inrus dan corak-corak ibi mudah dan kemas. Kumpulan Member Yamato atau Nara ini (nenek-moyang keluarga Imperial Jepun #1 yang bertakhta sekarang) telah berjaya mendapat keunggulan Joined: ke atas golongan-golongan lain yang dipanggil Uji. http://dukeamienerev. Kekuasaan pemimpin-pemimpin 2004 yamato telah meluas ke hampir seluruh negara jepun kecuali di beberapa daerah di Kyushu.com Dragonizer Sat Jul 30.TAMADUN JEPUN.

tetapi pengaruh tersebut berakhir pada 562 TM. Shinto dalam bentuk asalnya mungkin boleh diterangkan sebagai suatu jenis pemujaan alam dan ia tidak merupakan agama yang teratur. tradisi-tradisi tempatan dan lain-lain telah bergabung ke dalam suatu polisi keagamaan dengan sistem upacara dan dan metos seluruh negara tertumpu kepada Dewi Matahari. TAMADUN ASIA cermin tembaga. Berbeza dari agama Buddha atau kristian atau islam. Shinto atau “cara tuhan-tuhan” (ways of the gods) telah wujud lebih awal daripada Confucianisme atau Buddhisme di Jepun. sebuah pedang besar yang panjang dan permata melengkung(digelar magatama) yang dibentuk seperti tanda koma yang kecil. Mereka juga telah berjaya membawa perpaduan kepada negara tersebut.TAMADUN JEPUN. . Pemerintah-pemerintah Yamato(yang merupakan keturunan keluarga diraja jepun pada masa sekarang) telah memberi kepimpinan awal di Jepun. Tuhan-tuhan Shinto diistilahkan juga sebagai’Kami’. Kerajaan yamato juga telah memperluaskan kuasa dan pengaruhnya ke beberapa bahagian di Korea Selatan. Suatu perasaan kehairanan terhadap seringkali telah diterjemahkan sebagai tuhan tetapi konsep ini (iaitu Kami) berbeza sekali daripada pengertian tuhan sepertimana dalam agama islam dan kristian. Setiap golongan atau ‘Uji’ memuja satu Tuhan. tiada syahid dan tiada wali. Ia hanya memberi tumpuan kepada pemujaan alam. ketiga-tiga khazanah ini menjadi bahagian yang penting Alat Kebesaran Imperial keluarga diraja yang sedang memerintah di Jepun pada masa sekarang. Shinto mempunyai banyak tuhan. Apabila masyarakat Jepun telah bersatupadu di bawah pemerintahan Yamato. tiada buku suci atau kitab. Sebenarnya. tiada guruguru. pemujaan roh-roh nenek moyang dan lain-lain. Shinto yang telah dianggap sebagai agama pribumi jepun telah tidak mewujudkan prinsip-prinsip moral atau doktrin-doktrin falsafah seperti yang terdapat di dalam agama Buddha. Seperti yang telah dinyataknan terlabih dahulu. ‘Kami’ ialah Dewi Matahari yang dianggap sebagai nenek-moyang ulung keluarga diraja Jepun. Shinto tidak mempunyai pengasas. agama. Kepercayaan agama orang-orang Jepun purba(iaitu dalam beberapa abad pertama TM) dikenali sebagai Shinto.

http://dukeamienerev. Jepun banyak menjalin hubungan dengan Korea dan China sehingga membawa kepada Jepun dipengaruhi oleh sistem pemerintahan di China iaitu pemerintahan dibawah Dinasti Tang ( 618-906 Masihi).2A: Zaman Nara Administrator/Angg Zaman Nara bermula pada tahun 710 Masihi dan berakhir pada ota SPTians tahun 749 Masihi. Shinto telah mempunyai pengaruh yng kuat dalam sejarah Jepun. Selain dari aspek ini. TAMADUN ASIA Pada keseluruhannya.1185 Masihi ) 2. Pada zaman Nara. Terbinanya tamadun Jepun zaman Nara bermula dengan perhubungan Korea dan China yang membawa akibat yang besar. Menjelang kurun ke-6 terdapat lebih daripada 100 000 orang Korea dan China dari Manchuria yang lahir di Jepun. seperti pekerja logam dan pakar dalam menternak ulat sutera.2 Zaman Nara Dan Heain ( 710.com Dragonizer Sat Jul 30. ia telah menjadi suatu agama yang teratur di Jepun. Di antaranya ialah kemasukan kelompok-kelompok orang Korea yang datang menetap di Jepun. 2005 7:54 pm Post #4 2. Pada abad-abad ke19 dan 20. Dalam tahuntahun 1930an telah digunakan untuk mendorong kafanatikan orang-orang. mereka ini terdiri daripada tukang yang mahir. Tetapi dengan peredaran masa. Beribu-ribu rumah berhala Shinto boleh didapati di Jepun pada masa sekarang dan rumah-rumah berhala ini biasanya dicirikan oleh pintu-pintu masuk yang dikenali sebagai torii.blogspot. Shinto telah digunakan untuk membangkitkan perasaan nasionalisme dan perpaduan Jepun.TAMADUN JEPUN. Posts: 2. Shinto tidak melalui perubahanperubahan yang besar sama ada dalam bentuk atau kandungannya.790 Group: Admin Member #1 . Shinto masih memberi tumpuan ke atas pemujaan alam dan tuhan-tuhan nenek moyang.

Rombongan serta utusan-utusan Jepun dihantar ke China dalam menyelidiki corak pemerintahan Dinasti Tang. menyesuaikan serta ‘menjepunkan’ pengetahuan dan teknik orang asing. dan sampai di Jepun kira-kira pertengahan kurun ke-6. Cabaran yang dihadapi pada zaman Nara ialah selepas . meminjam. Di sini dapat kita lihat sifat unggul orang Jepun yang bersungguh . Dari segi pengukuhan tamadun pada zaman Nara. Sumbangan mereka kepad perkembangan kebudayaan Jepun tidak boleh diperkecilkan.TAMADUN JEPUN. Oleh kerana begitu banyak menerima dari Korea dan China melalui Korea.sungguh mahu belajar sesuatu yang baru apabila mereka bertembung dengan satu tamadun yang berbeza dengan tamadun mereka sendiri. Ini membuktikan bahawa orang Jepun mempunyai semangat dan sifat ingin tahu yang amat kuat dan mereka mempunyai minat yang mendalam untuk belajar kelebihan orang lain dan bijak memilih.daripada orang Jepun yang kemudian meyerapi mereka. sama ada Korea atau China. maharaja Jepun iaitu Putera Shotoku sangat tertarik untuk mempelajari dan meniru corak pemerintahan Dinasti Tang yang unggul dalam tamadun China. TAMADUN ASIA Joined: October 6. Kepentingan Jepun dari segi mutu dapat diukur dari hakikat bahawa menjelang permulaan kurun ke-8 lebih daripada satu per tiga keluarga bangsawan Jepun mengaku diri mereka keturunan dari benua Asia. Rombongan utusan ini terdiri daripada beberapa sarjana Jepun yang kemudiannya tinggal di negeri China dan sering kali untuk tempoh yang lama supaya boleh mengkaji pelbagai aspek kebudayaan Tang sama ada yang bersifat agama atau politik. Agama tersebut adalah agama Buddha. orang Jepun tidak bersedia menahan kemasukan sesuatu agama yang akan berasing dengan kepercayaan asli mereka sungguhpun akhirnya kedua-dua agama ini melengkapi satu sama lain. 2004 Kebanyakan mereka terdidik dengan lebih sempurna sama ada dalam bidang pendidikan mahupun dalam pengetahuan pertukangan dan kemahiran seni. Walaupun perjalanan melalui laut dari Jepun ke China bukanlah satu perkara yang mudah tetapi rombonganrombongan dari Jepun dan juga utusan –utusan yang dihantar telah berjaya sampai terus ke China dan mengunjungi ibu kota Empayar Tang iaitu Ch’ang-an.

suku Soga telah mengukuhkan dan menambah kekuasaan mereka serta menunjukan tanda-tanda yang mereka bersedia hendak merampas kuasa. masih terdapat satu gabungan kesukuan yang agak longgar kerana bentuk muka bumi yang bergunung -ganang itu telah mernyebabkan masyarakat Jepun terpaksa menerima keadaan ini. Walaupun nama keluarga yang memerintah itu disanjung tinggi kerana ianya didirikan atas tradisi agama asli Shinto yang diterima umun tetapi kuasanya sebagai pemerintah sebuah kerajaan tidak begiti kukuh. Pada kurun ke-7.2B: Zaman Heian Dalam sejarah Jepun. Pada tahun 645 Masihi berlaku rampasan kuasa yang diketuai oleh Nakatomi-no-Ktamari yang dikenali sebagai Fujiwara Katamari. Sebenarnya pentadbiran ini tidak berapa sesuai di Jepun dan sistem ini akhirnya telah runtuh kerana pelbagai suku di Jepun telah berusaha menghancurkan sebahagian besar sistem tiruan daripada Dinasti Tang ini. TAMADUN ASIA kemangkatan Putera Shotoku pada 621 Masihi.blogspot. untuk menguatkan kerajaan Maharaja Imperial dan sekaligus menyokong kuasanya sendiri. Kebangkitan keluarga Soga membuktikan bahawa sesuatu suku yang bercita-cita tinggi bukan sahaja boleh merampas kuasa tetapi juga mampu mengancam keluarga maharaja Jepun. http://dukeamienerev. Fujiwara telah meniru contoh pentadbiran pusat dari China.TAMADUN JEPUN.com Dragonizer Sat Jul 30. Zaman Heian yang dikatakan mahsyur dianggap bermula pada tahun 794 Masihi apabila istana di . Oleh itu. Satu kerajaan pusat yang amat kompleks telah didirikan dan sekurang-kurangnya di atas kertas dapat dilihat setiap tingkat pentadbiran telah diubahsuai supaya selaras dengan sistem yang terdapat di China. 2005 7:55 pm Post #5 2.

terdapat satu perubahan penting dalam kedudukan politik maharaja. Zaman Heian boleh dianggap sebagai suatu zaman yang penuh tradisi Jepun dan amat memberi perhatian kepada hidup berperaturan.blogspot. TAMADUN ASIA Heian-kyo didirikan di Kyoto dan berakhir pada tahun 1185 Masihi. tetapi mereka telah Posts: berjaya memperkenalkan adat memuliakan pelajaran dan ilmu 2. keluarga Fujiwara iaitu pemerintah sebenar di Jepun pada keseluruhannya bersifat berperikemanusiaan dan memetingkan keindahan.790 serta cintakan kesenian. Administrator/Angg ota SPTians Sepanjang zaman Heian. Admin Member #1 Joined: October 6.TAMADUN JEPUN. Anggota keluarga yang paling berjaya. beradab dan dilafazkan dengtan indah dalam kehidupan serta kesenian. Kuasa politik sebenar maharaja telah merosot dan susur galur maharaja telah masuk ke dalam keluarga Fujiwara kerana mereka telah menggunakan taktik berkahwin dengan keluarga diraja.com . ukiran dan seni bina. kesusasteraan. telah menyebabkan maharaja dengan mudah dipujuk melepaskan tahtanya dengan alasan tanggungjawab maharaja adalah berat kerana bersangkut paut dengan hal-ehwal agama dan negara. Walaupun keluarga Fujiwara tidak dapat menyebarkan kebudayaan Heian ke segenap lapisan masyarakat Jepun. Kemudian anak lelaki daripada hasil perkahwinan ini akan dilantik menjadi maharaja dengan dibantu oleh seorang Pemangku Maharaja ( Kampaku). Golongan penentang atau musuh mereka hanya dihukum buang negeri berbanding dengan cara tradisi iaitu dihukum mati. puisi. Dalam tempoh itu sebuah kerajaan tentera telah ditubuhkan di bawah pimpinan Minamoto-no-Yoritomo.Budaya cintakan ilmu dan kesenian ini menjadi asas dan pengaruh untuk merebut kuasa di Jepun Group: hingga kurun –19. Dengan perkahwinan seorang puteri dari keluarga Fujiwara dengan seorang bakal maharaja Jepun yang masih muda. Zaman Heian merupakan kebudayaan yang sangat mengambil berat tentang gaya terutama untuk mencapai kesempurnaan dalam bidang seni lukis. http://dukeamienerev. berkuasa dan terkenal ialah Fujiwara-no-Michinaga yang memeritah selama lebih 30 tahun di bawah lapan orang maharaja. 2004 Pada zaman Heian.

Kyoto mengekalkan keagungan pentadbiran tradisional Jepun. Ia menjadi pusat dominasi kuasa tentera oleh golongan Samurai. Administrator/Angg beliau dilantik sebagai Sei-I-Taishogun. Kamakura terletak diwilayah sagami telah menjadi ibu negara dan pusat kegiatan ota SPTians politik Jepun. Zaman Kamakura juga merupakan kerajaan keshogunan iaitu bersifat kediktatoran tentera yang pertama dalam sejarah negara Jepun. Mondoro pula menguruskan urusan harian bakufu sementara Posts: 2. Tanggungjawab dan tugas utama setiap jabatan dalam kerajaan ini adalah seperti Samurai Dokoro yang diketuai oleh kumonjo bertanggunjawab menguruskan hal ehwal tentera dibawah autonomi jabatan supaya dapat mendisiplinkan golongan samurai. 2005 7:57 pm Post #6 2.3 Zaman Kamakura Kerajaan Kamakura ini ditubuhkan oleh Yoritomo pada 1192M . secara keseluruhannya kerajaan ini mempunyai dua pusat pemerintahan iaitu Kyoto dan Sagami. Dengan wujudnya jawatanjawatan ini maka pentadbiran kerajaan Kamakura menjadi semakin kukuh. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. Apabila dilihat dari aspek pembinaan kerajaan Kamakura pada zaman Kamakura ini. 2004 .TAMADUN JEPUN. Selain dari tiga unit asas utama dalam pentadbiran kerajaan. yang mana ia menempatkan maharaja Jepun bersemayam dan lebih menumpukan kepada perkembangan sastera yang merangkumi penulisan sastera Jepun. Kerajaan seperti ini dipanggil kerajaan “Khemah” atau Bakufu dalam bahasa Jepun. Manakala Sagami pula merupakan jentera pentadbiran Kamakura. Mandokoro dan Manchujo.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. dua lagi jawatan diwujudkan oleh Yoritimo iaitu Shugo dan Jito. Yorimoto dikatakan mengekalkan pentadbirannnya di bahagian Timur. Dari aspek pentadbiran kerajaan Kamakura pada asasnya mempunyai tiga jabatan iaitu Samurai Dakoro. Bagi mengekalkan kestabilan negara yang baru pertama kali menerima suasana pemerintahan yang berorentasikan kuasa tentera.

Pemerintahan banyak memberi penekanan dari segi ketenteraan dan kehakiman. Ini adalah hasil daripada pertumbuhan feudalisme. Ini adalah disebabkan oleh semasa menentang keluarga imperal Taira di Kyoto pada tahun 1184 dan keluarga imperal pusat iaitu keluarga imperal Fujiwara di Hiraizumi bagi menguasai pemerintahan seluruh Jepun. Seiring dengan itu menyebabkan kepelbagaian penggunaan barangan dan alatan pertanian serta pembukaan kedai-kedai .TAMADUN JEPUN. Bakufu Kamakura ini mempunyai sistem yang mudah dan ringkas. Hanya beberapa ribu pegawai-pegawai feudal yang kebanyakkannya berselerak sebagai Jito di seluruh Jepun dan ditadbir dibawah pemerintahan yang longgar dari pentadbiran pusat Bukufu Kamakura di Kanto. TAMADUN ASIA manchujo pula menguruskan mahkamah agong dan membicarakan semua kes-kes awam. Sementara itu bagi jawatan shugo dan jito pula. Dalam Zaman Kamakura menyaksikan pertumbuhan bilangan estet-estet persendirian atau ianya dipanggil juga Syo atu Syoen. Jika dilihat secara keseluruhannya. Walaupun begitu. namun ianya berjaya mengekalkan pemerintahan selama hampir 150 tahun iaitu dari 1192M-1333M dan menangani pelbagai masalah dan ancaman yang menjatuhkan kerajaannya. Dengan itu secara tidak langsung menyebabkan pemindahan kuasa dari kerajaan pusat kepada pengusaha-pengusaha wilayah dan tuan-tuan tanah wilayah. kedua-duanya dianggap sebagai pegawai kerajaan dan mempunyai klasifikasi tugas yang berbeza. Calon-calon bagi jawatan Jito dan Shugo ditentukan sendiri oleh Bakufu Yamakura. Ini terbukti semasa pemerintahan Yorimoto telah memberi keutamaan kepada golongan tentera atau perwira yang dikenali sebagai Buke untuk mendapat tempat dalam jawatan tersebut. Dalam Zaman Kamakura ini juga telah merakamkan pertumbuhan ekonomi yang positif dalam sejarah Jepun. Shugo bertindak sebagai pegawai tinggi polis manakal jito bertanggungjawab menguruskan semua perkara berkaitan dengan tanah awam dan persendirian di wilayahwilayah. Ini dilihat dalam peningkatan dan pertambahan hasil sektor pertanian yang besar. Ini bertujuan untuk mengukuhkan lagi kerajaannya.

Ia juga merupakan makanan utama. Golongan pedagang ini membentuk persatuan pedagang terutama di bandar dan di pekan. Kepimpinan Kamakura Bakufu telah beralih kepada jandanya iaitu Masako bersama ayah serta adiknya iaitu Hojo Yoshitoki. beliau telah diganti oleh anaknya Yoriie yang baru berusia 17 tahun. sake dan lain-lain. Wang kemudian menjadi perantaraan yang sah untuk tujuan pembayaran seperti tebusan cukai dan sebagainya. Mereka kemudian meletakkan Fujiwara yang masih kecil sebagai pemerintah yang akhirnya berfungsi sebagai puppet begitu juga maharaja Kyoto hanya kekal sebagai maharaja tetapi jentera pentadbiran sebenarnya adalah ditangan kerajaan tentera di Kanto. Selepas kematian Yoritomo pada 1199. TAMADUN ASIA dan pasar yang meningkat. Selain itu terdapat juga ancaman luar iaitu dari negara Monggol dan Genjiz Khan. Jeneral-jeneral Yoritomo ingin merebut kuasa pemerintahan dan bimbang sekiranya Yoriie merupakan seorang yang berkaliber dan bijak mentadbir satu masa nanti pasti kedudukan dan keistimewaan mereka . Akibat perdagangan yang semakin meningkat wujudnya pertumbuhan ekonomi wang. Ekoran dari kepesatan perdagangan dan aktiviti perdagangan telah membentuk satu seranta sosial masyarakat Jepun yang diklasifikasikan daripada bidang pekerjaan dan status mereka dalam masyarakat. Walau bagaimanapun terdapat buku menyatakan bahawa selepas kematian Yoritomo. Mereka telah berkuasa dan bersama-sama dalam komplot pembunuhan anak Yoritomo yang bakal menggantikan kepimpinan Kamakura iaitu Yoriie dan Sanetomo yang berumur 11 tahun. Beberapa ancaman dan permasalahan dalam kerajaan Kamakura antaranya ialah dua krisis utama iaitu hilangnya waris Minamoto dalam siri kepimpinan Bakufu Kamakura yang diasaskan oleh Yorimoto dan digantikan dengan pengganti-pengganti raja Hojo.TAMADUN JEPUN. Antara cabaran yang dihadapi semasa Zaman Kamakura ialah krisis politik Bakufu Kamakura. Tanaman padi diberikan perhatian yang khusus dalam sector pertanian ini. Secara tidak langsung muncul satu lagi golongan pedagang yang menjual hasil barangan secara borong seperti beras.

Ini telah membawa kepada peristiwa pembunuhan Yorrie oleh Hojo Tokimasa pada 1204 kerana beliau mahu berkuasa penuh. sedikit demi sedikit rakyat mula hilang kepercayaan terhadap pemerintahan Imperal. Ini adalah kerana baginda sendiri tidak mampu melawan kuasa kelas-kelas tentera wilayah. Kerajaan Kamakura mendapat ancaman dari kerajaan luar yang cuba melemahkan penguasaan mereka. ribut taufan juga telah berjaya melemahkan dan memusnahkan angkatan laut Kublai Khan. Ancaman yang diterima oleh mereka ialah serangan tentera Monggol yang diketuai oleh Kublai Khan lewat abad ke 13. termasuklah golongan Shugo dan Jito. Peristiwa ini juga berlaku terhadap adik Yorrie iaitu Sanetomo yang menggantikan tempatnya. Akibatnya kerajaan imperal tidak mampu menjaga dan menguruskan hal ehwal pentadiran negara Jepun semakin kehilangan kuasa. Pada ketika ini seorang jeneral tentera telah membantu Maharaja Godaigo pada ketika itu iaitu Ashikaga Takauji telah muncul . Kublai Khan terus menyerang Utara Kyushu pada tahun 1274 dan 1281 kerana Kerajaan Kamakura tidak melayan kehendak mereka. Kerajaan Kamakura berakhir pada tahun 1333 Masihi akibat timbulnya cubaan dari beberapa orang maharaja Jepun yang berusaha menggulingkan kerajaan tersebut. TAMADUN ASIA akan goyang.TAMADUN JEPUN. Faktor lain yang menyebabkan kegagalan serangan ini adalah kubu pertahanan yang dibina oleh pihak Jepun dan serangan kecil dari bot-bot penyerang di perairan Jepun. Pada tahun 1333. Nitt Yoshisada (1301-1338) dan Ashigaka Takauji (1305-1358). pada masa itu Monggol yang menguasai China mahu Jepun tunduk kepada kekuasaannya. Akhirnya maharaja Godaigo berjaya mengambilalih namun selepas dua tahun baginda telah kehilangan kekuasaan politiknya. Bukan itu sahaja. Akhirnya. Maharaja Godaigo (1288-1339) dengan bantuan jeneraljeneral utama seperti Kosunoki Masashige (1294-1336). Ini merupakan cabaran kepada kerajaan kamakura. Walau bagaimanapun serangan ini gagal kerana berjaya dipatahkan oleh pemangku raja iaitu Hojo Tokimune.

#1 Joined: October 6. Pemerintah pada zaman kesyogunan ota SPTians Ashikaga Takauji adalah seorang pemimpin tentera di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo Kebangkitan Pemerintahan Kesyogunan Ashikaga adalah di sebabkan oleh kegagalan pemerintahan Maharaja Godaingo menjaga kepentingan komander tentera di bawah pentadbirannya. http://dukeamienerev. Ini di sebabkan kekurangan ilmu dalam hal-ehwal menguruskan pentadbiran negara. Jepun berada di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo. Namun demikian pengaruh Ashikaga Shogun bertambah teguh melalui sistem persekutuan feudal diperkenalkan serta kemampuan Ashikaga mengawal vassal dengan tentera. Pada tahun 1338. 2005 7:59 pm Post #7 2.Untuk rumah tentera yang mana memberi khidmat kepada shogun sebagai vasdal dan kawasan pengaruh dan .TAMADUN JEPUN. Ashikaga Takauji pada masa itu tidak berpuas hati dengan Maharaja Godaigo Posts: mengenai perlantikan gabenor wilayah tentera kepada 2. Ashikaga Takauji telah bangkit dan memberontak menentang Group: kepimpinan Maharaja Godaigo. Keluarga Ashikaga di beri kelebihan dalam kekayaan dan sumber tentera pada setiap vasalnya. Pada tahun 1336 Ashikaga Admin Takauji dengan kerjasama Maharaja Komya berjaya mengalahkan Maharaja Godaigo. Dua tahun kemudian Member Ashikaga Takauji telah di beri taraf shogun.com Dragonizer Sat Jul 30. Takauji melantik dirinya sebagai Sei-ITaishogun dan mengasas kerajaan Bakufu yang baru dinamakan Kesyogunan Ashikaga. 2004 Ashikaga shogun yang berjaya mengambil alih pemerintahan mengalami kesukaran untuk membentuk satu kerajaan yang kuat.blogspot. TAMADUN ASIA memberontak dan menentang kerajaan imperal dalam tahun 1335.4 Zaman Kesyogunan Ashikaga Sebelum zaman kebangkitan pemerintahan kerajaan Administrator/Angg Kesyogunan Ashikaga.790 puteranya dan bukan kepada tentera yang menyokongnya.

Sistem pentadbiran Ashikaga yang termaktub pada Bakufu mempunyai sifat-sifat yang tersendiri. Dari segi perancangan ketenteraan. manakala jawatan setiausaha dan perekod gudang cadastral di gelar Manchujo.. Peranan yang dimainkan oleh Yoshimitsu dan pegawai bawahannya dikawal dengan keras tetapi adil. ketua pentadbiran ialah Kanrei yang dipilih daripada tuan-tuan tanah shogun yang paling berkuasa iaitu Shaiba. Shogun berkuasa untuk melantik sejumlah pentadbir rasmi yang akan memegang jawatanjawatan tertentu dari kalangan keluarga.TAMADUN JEPUN. Shugo merupakan pegawai tertinggi dalam kerajaaan persekutuan dan kerajaan tentera tempatan. dan pengawasan vassal adalah terlalu subjektif untuk dikawal. Namun hakikat pembinaan itu tidak membawa banyak kesan yang positif seperti yang dirancang. Shogun berada di tahap yang paling tinggi dan dibawahnya dibahagikan kepada empat wilayah iaitu Kanto Kubo (Timur). Disini . Hatakeyama dan Hosokawa. Ketiga-tiga kuasa ini di kenali sebagai sankan yang mampu mengimbangi kuasa vassal Ashikaga. Mandora pula bertanggungjawab bagi kewangan shogun. struktur pemerintahan yang di buat berdasarkan kesetiaan dan perpaduan. Polisi pentadbiran jeneral pula dibahaskan dalam Dewan Perundangan majlis tertinggi. Wilayah Shogun dan Wilayah Barat. Undang-undang dikuatkuasakan dan arahan pemimpin dipertahankan walaupun kebanyakan baron tidak setuju dan tidak menyenangi tindakan pemerintah. pemerintahan kerajaan Ashikaga di warisi oleh Yoshimitsu. Di Wilayah Timur ia di ketuai oleh Kanta Kanrei yang merupakan wakil kepada shogun.Kanto. Ashikagun telah membina Bakufunya di Kyoto iaitu Shikimoku sebagai satu piagam politik yang boleh membawa perubahan dalam pentadbirannya. Kyoto Kanrei. ketua pentadbiran yang penting digelar Ketua Samurai. Selepas tahun 1368. Di system pentadbiran pusat. Organisasi pusat yang terdiri daripada shogun-shogun menjadi vassal yang merupakan pembantu yang baik.Ashikaga Shogun mengambil tindakan mengabungkan dengan kekuasaan tentera bagi mengukuhkan kedudukanya. Oleh yang demikian mereka telah menjadi satu unit yang boleh mengimbangi kuasa ashikaga. Jawatan ini akan di berikan oleh keluarga yang bertanggungjawab serta mampu mempertahankan polisi Ashikaga. TAMADUN ASIA kekuasaan.

perkembangan ekonami berlaku dengan pesat melalui pengagihan kuasa yang diperkenalkan. Kepentingan pentadbiran kerajaan Ashikaga juga terjejas kerana kelemahan mereka mengawal tindakan pemimpin bawahan mereka yang suka membuat keputusan yang terburu-buru. Sistem tanaman secara giliran diusahakan dengan menanam gandum atau barli selepas penanaman padi. Kanrai yang menjadi ketua pentadbiran di pusat dapat megimbangi kuasa di Bakufu daripada pentadbiran Ashikaga. setiap . Pada zaman kerajaan Ashikaga. Masyarakat yang terpisah berdasarkan kelas dapat disatukan melalui pembinaan Bakufu.Dalam bidang industri. pengeluaran barang-barang tembikar telah meningkat dengan pesat dan bandar Seto di wilayah Omari menjadi pusat pengeluaran barang-barang tembikar di Jepun.TAMADUN JEPUN. proses pembinaan ekonomi bertambah mantap diikuti oleh hasil pengeluaran yang banyak dari bidang pertanian secara komersil. Pembaziran tanah selepas penanaman padi dapat di atasi dan membantu menambahkan pendapatan kerajaan Ashikaga. Pada akhir abad ke-14.Kaedah pengairan secara pengawalan sungai telah di pertingkatkan bagi mengairi kawasan pertanian. Mereka telah mengambil alih kuasa dan memegang tanggungjawab yang penting bagi mengawal keselamatan awam. Kekuatan baron semakin berpengaruh dan pemimpin Ashikaga tidak mampu mengawal dan menyekat pengaruh baron yang semakin kuat. Ketua tentera wilayah juga memberi galakan kepada petani supaya meningkatkan hasil pertanian mereka dengan menggunakan teknologi yang baik dalam pertanian. Apabila hubungan masyarakat bertambah baik.Dari segi status kawasan pentadbiran Ashikaga. Samurai-dokoro juga telah berjaya mengambil alih kuasa pentadbiran di Bandar dan daerah daripada Ashikaga. TAMADUN ASIA dapat dilihat kekurangan kekuatan dan sokongan pada kuasa pusat untuk merancang dan mengatur perjalanan pentadbiran kepada polisi yang lebih mantap. Mereka dapat melantik pegawai daerah di setiap kawasan dengan kuasa yang terbatas.Pembukaan tapak pertanian secara komersil telah membantu sepenuhnya perkembangan ekonomi Ashikaga.Kawasan pertanian yang mempunyai perkampungan kecil telah bertukar kepada perkampungan besar dengan jumlah penduduk semakin bertambah.Sapi dan kuda digunakan dengan lebih meluas untuk proses penanaman.

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA daerah mempunyai Bandar dan penduduk sentiasa bertambah terutamanya di kawasan kuil dan makam yang menjadi tumpuan rakyat.Pengekalan secara langsung golongan feudal berkuasa dan terpengaruh membantu perkembangan ekonomi seterusnya menambahkan kemajuaan sesuatu bandar. Kawasan pasar juga mula mengalami perubahan apabila banyak gudang-gudang dibina sambil mendiri rumah kecil untuk peniaga tinggal akhirnya berkembangan menjadi bandar.Pertumbuhan ekonomi Kesyogunan Ashikaga juga dikenalpasti melalui pengenalan dan pertumbuhan tanomoshiko atau mujinko yang merupakan persatuanpersatuan kewangan. Pusat-pusat pertukaran wang,kedai-kedai beras dan sake (sekaya) juga mila berkembang secara pesat dan proses ini telah dipercepatkan oleh kemajuan perdagangan tempatan dan luar negeri, terutamanya dengan negara China. Melalui dasar pentadbiran yang di lakukan oleh kerajaan Ashikaga ini sebanarnya telah menyebabkan pemerintah Ashikaga yang digelar shugo mengalami kekurangan pengaruh secara berperingkat-peringkat seterusnya mengalami kejatuhan.Dari segi kawalan politik,Kesyogunan Ashikaga telah gagal mengenakan kawalan sepenuhnya keatas kelas tentera wilayah dan daimyos atau tuan-tuan tanah feudal.Mereka amat berkuasa dan siap sedia berperang atau memberontak terhadap pemerintanan Ashikaga yang berpusat di bakufu.walaupun mereka terdiri dari daripada provokasi yang kecil.Pentadbiran Ashikaga pula tidak mempunyai pemimpin yaang berkaliber. Sebahagian daripada mereka banyak membazirkan kekayaan Bakufu keatas projek-projek mewah.Di bawah pimpinan Yoshimitsu,Kerajaan Ashikaga telah membina kiul Pavilion Emas yang termashur sementara di bawah pemerintahan Yoshimoto telah membina sebuah bangunan yang hampir sama yang dipanggil Pavilion PerakPembinaan bangunan ini mengaut sumber-sumber ekonomi Bakufu.Keadaan ini telah membawa kejatuhannya. Faktorfaktor lain yang telah membawa kepada kejatuhan Ashikaga ialah kebuluran yang telah berlaku pada tahun 1940 dan wabak penyakit yang berlaku pada tahun 1425.Pemberontakan petani dan Perang onin telah melemahkan lagi Kesyogunan Ashikaga.Perang Onin (1467-1478) telah memusnahkan pusat pentadbiran Kerajaan Ashikaga di Kyato.Ia berpunca kegagalan

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA kuasa pusat untuk campur tangan dalam perselisihan yang sengit di antara dua kumpulan keluarga Kavei yang bersaing untuk merebuk pengaruh.Perselisihan itu dipimpin oleh Hosokawa dan Yamana. Tuan-tuan tanah feudal yang lain juga telah campur tangan dalam perselisihan ini yang menyebabkan huru-hara bertambah runcing.Pergaduhan ,rompakan dan pembakaran harta benda telah berlaku secara berluasa selama beberapa tahun dan menyebabkan kemusnahan Kyoto dan kawasan-kawasan sekeliling.Dalam peperangan ini, kemenangan di perolehi oleh kumpulan Hosokawa dan mereka meluaskan pengaruh dan kekuasaan ke atas Syogun-syogun Ashikaga.Kejatunhan Syogun-syogun Ashikaga dipercepatkan lagi oleh kedudukan dominan keluarga Hosakawa yang mula berkuasa melantik dan memecat beberapa orang Syogun.Mereka telah memaksa beberapa orang Syogun yang di kalangan keluarga Ashikaga meletak jawatan dan melantik ahli keluarga mereka sebagai Syogun. Keadaan ini menyebabkan Kesyogunan Ashikaga beransur-ansur hilang pengaruh dan kuasanya di Jepun. Pada tahun1565,Syogun Ashikaga iaitu Yoshiteru telah dibunuh dan beliau telah diganti oleh Ashikaga Yoshihide yang meninggal dunia tiga tahun kemudian. Yoshiaki telah dilantik sebagai Syogun oleh Oda Nobunaga yang telah menjadi seorang daimyo yang paling berkuasa di Jepun.Yoshiaki kemudian telah dipecat oleh Nobunaga dalam tahun 1573.Keadaan ini telah menamatkan zaman pemerintahan Kesyogunan Ashikaga di Jepun. http://dukeamienerev.blogspot.com

Dragonizer

Sat Jul 30, 2005 8:01 pm Post #8 2.5 Zaman Sengoku Jidai

Zaman Sengoku Jidai ini berlangsung sekitar tahun 1460 Administrator/Angg hingga 1573 masihi. Zaman ini juga dikenali sebagai zaman peperangan. Dimana pada zaman ini, pertempuran dan dan siri ota SPTians peperangan antara daimo-daimo seringkali berlaku. Setiap daimo-daimo bersaing diantara satu sama lain untuk

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA menguasai suatu kawasan. Khususnya, kawasan yang subur untuk aktiviti pertanian. Penguasaan kawan seperti ini membolehkan kuasa dan kedudukan suatu daimo akan lebih kauta dan stabil. Faktor kelemahan pengaruh dan kuasa penganti Youshimasa serta ketiadaan kuasa keluarga Liosokawa terhadap daimodaimo menyebabkan daimo-daimo ini bebas bersaing dan berperang diantara satu sama lain untuk mnguasai wilayahwilayah bagi mengukuhkan kedudukan masing-masing. Oleh itu, pergolakan, peperangan dan ketidak stabilan osial seringkali berlaku pada zaman ini. Dari segi sruktur politik dan sosial pada zaman ini, daimo berkuasa keatas suatu kawasan yang dikuasainya dan ini sekali gus mengantikan sistem pemerintahan Bakufu atau hubungan feudal. Tanah milik daimo ini diwariskan pada seorang pewaris yang sulung dan pewaris ini tidak semestinya anak lelaki atau perempuan. Ini menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Dari segi ketenteraan dalam zaman ini, semangat kepahlawanan dan berani mati dikalangan pahlawan daimo serta kesetiaan terhadap ketua juga telah melahirkan manusia yang sanggup mlakukan apa sahaja demi untuk mengekalkan dan mengembalikan kuasa. Penguasaan daimo terhadap suatu kawansan membolehkan ia mempunyai pekerja dan tentera yang ramai. Ini sekali gus menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Disamping itu, kemasukan pedagang portugis di Jepun ini dan pengenalan terhadap senjata api iaitu sejenis senapang yang dikenali juga sebagai matchock muskets menyemarakkan lagi peperangan. Para daimo juga turut menyambut baik kemasukan pedagang portugis ini menyebabkan senjata yang lebih moden diperkenalkan. Oleh itu, pertempuran dan pergolakan dalam negara seringkali berlaku antara daimo. Sementara itu juga, raja yang memerintah Jepun ini juga tidak mempunyai kuasa dan pengaruh terhadap daimo-daimo. Pada 1551, Oda Nobunaga telah menjadi penganti ayahnya dalam Daimo Owari. Bagi mengukuhkan kedudukannya, Oda Nobunaga telah melancarkan kempen ketenteraan bagi menghapuskan musuh-musuhnya. Menjelang 1559, Oda Nobunaga berkuasa penuh di wilayah Owari setelah

Posts: 2,790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6, 2004

pertikaian dikalangan ahli majlis telah . Namun hasrat beliau untuk menyatukan Jepun tidak kesampaian apabila Akechi Mitsuhide iaitu jeneral yang dipercayainya telah membunuhnya pada tahun 1582. Selain itu. Ishimayama Honganji turut ditewaskan. pembahagian tanah Oda Nobunaga turut diselesaikan dengan membahagikan wilayah-wilayah kepada anak-anak Oda Nobunaga dan di kalangan jeneral-jeneralnya. Seterusnya pada 1580. angkatan tentera Oda Nobunaga bangkit dan seterusnya berjaya memusnahkan kediaman Ikko di Naga di Nagashima. Oda Nobunaga juga turut mendapat tentangan daripada Ishiyama Honganji iaitu pemimpin mazhab Ikko. Kematian Oda Nobunaga telah dibela oleh Toyotomi Hideyoshi apabila berjaya menewaskan Akechi dalam pertempuran Yamakazi dan hasrat untuk meneruskan impian untuk menyatukan Jepun telah diteruskan oleh Toyotomi Hideyoshi. terdapat juga ahli majlis yang lain iaitu Ikeda. Niwa dan Shibata. Sekali gus menyelesaikan masalah ini. majlis yang terdiri daripada empat orang jeneral ditubuhkan dan ia berfungi untuk menjalankan pentadbiran hal ehwal kerajaan. Pada 1570. Ini memnyebabkan kuasanya semakin mantap. Disamping itu. Pada 1568. Pemerintahan Oda Nobunaga bersifat kuku besi iaitu beliau berkuasa mutlak di dalam perlantikan dan pemecatan seorang bakufu. Selain daripada itu. Sistem ini sekali gus menamatkan sistem pentadbiran Keshogunan Ashikaga di Jepun. Namun.TAMADUN JEPUN. beliau berjaya menguasai kawasan peleburan logam di wilayahwilayah sekitar Kyoto. Pada 1570 Oda Nobunaga telah memecat Yoshiaki yang mula menentang dan dan mencabar kekuasaannya. angkatan tentera Oda Nobunaga telah ditewaskan oleh samisami dari mazhab tersebut. TAMADUN ASIA menumpaskan adiknya. Selain itu juga. kuasanya makin bertambah apabila shogun-shogun menjalinkan hubungan persahabatan dengannya. Toyotomi Hideyoshi bertindak bijak di dalam perwarisan takhtah terhadap dua anak Oda Nobunaga dengan melantik cucu Oda Nobunaga sebagai penganti. Namun. Kebijaksanaan oda Nobunaga di dalam mengatur strategi dan tenteranya yang sanggup berani mati demi untuk kemenangan membolehkan beliau mengalahkan Imaga iaitu seorang daimo yang sangat berkuasa di wilayah Suruga dan juga menewaskan Saito Dosan iaitu tuan tanah di daerah Mino.

6 Zaman Kesyogunan Tokugawa 2. TAMADUN ASIA menyebabkan kekacauan politik iaitu permusuhan Toyotomi Hideyoshi dengan Shibata berlarutan hingga tahun 1583.TAMADUN JEPUN. Kaga dan Etchu. sasaran Toyotomi Hideyoshi seterusnya adalah untuk menawan China.61 Pembinaan Administrator/Angg Kesyogunan Tokugawa telah diasaskan oleh Tokugawa Ieyasu . Selepas berjaya menyatukan Jepun. 2005 8:06 pm Post #9 2. Pada tahun 1585 Masihi. Toyotomi Hideyoshi mara dengan menawan wilayah-wilayah Noto. mereka dihalau balik oleh askar-askar China dan Korea dalam tahun yang berikutnya. Bagaimana pun. Pada tahun yang sama. Penaklukkan terhadap wilayah Kii dan Izuma merealisasikan usaha penyatuan Jepun. http://dukeamienerev. Toyotomi Hideyoshi tidak mengaku kalah sehinggalah penyingkiran terakhir dari Korea pada tahun 1598 dan pada tahun yang sama Toyotomi Hideyoshi meninggal dunia. Pada tahun 1592.com Dragonizer Sat Jul 30. Toyotomi Hideyoshi menakluki Kyushu. Setahun kemuadian. Toyotomi Hideyoshi berjaya mengalahkan Shibata dalam pertempuran di Shizugatake. tentera Jepun menceroboh Korea dan menakluk Seol selama beberapa minggu. Toyotomi Hideyoshi berjaya menguasai Istana Odawara iaitu milik keluarga Ujimasa di wilayah Sagami. Selain itu juga.blogspot. Toyotomi Hideyoshi berjaya menangani konfrantasi di Onai. beliau menjadi ketua menteri dan pada 1587. Tindakan ini sekali gus memperkukuhkan kedudukan politik Toyotomi Hideyoshi. Toyotomi berkuasa ke atatas wilayah Kanto apabila berjaya mengalahkan kebangkitan di Mitsu dan Dewa. Toyotomi Hideyoshi menjadi pemangku raja dan menakluki pulau Shikoku.

Beliau juga terkenal sebagai Daimyo yang terkuat di Jepun. Beliau telah dilantik sebagai salah seorang majlis pemangku raja yang diwujudkan oleh Toyotomi Hideyosi. Posts: 2. Beliau telah menyertai Perang okehazama antara Oda Nobunaga dan Imagawa. Pada yahun 1567. kuge (golongan bangsawan) dan golongan daimyo. Ketiga Hyojoho(majlis kehakiman) ialah sebuah majlis yang dianggotai oleh roju dan sebilangan kecil pesuruhjaya(bug-yo) yang mengetahui beberapa jabatan penting dalam pentadbiran feudalisme bakufu.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Roju berperanan dan bertanggungjawab untuk menguruskan dan mengendalikan hal ehwal istana raja.TAMADUN JEPUN. beliau menjadi pemerintah Mikawa dan diiktirafkan oleh kerajaan imperial kuasanya dan memakai nama keluarga Tokugawa. pentadbiran digerakkan oleh tiga badan terpenting pentadbiran peringkat tertinggi iaitu pertama Tairo (majlis penasihat-penasihat agung). menyelia hal ehwal dalam negeri selain mengawasi tempat-tempat suci(biara). TAMADUN ASIA ota SPTians (1603-03).Ini bertujuan untuk memberikan pemerintah sama ada Syogun Tokugawa atau pengganti-penggantinya mentadbir negara jepun melalui kuasa mutlak. Pada tahun 1603. Beliau telah mengukuhkan kedudukannya dengan menjadi sekutu rapat Oda Nobunaga yang dipercayai.62 Pengukuhan Aspek feudalisme tidak dapat diketepikan kerana ia berperanan untuk mencorakkan dan merupakan unsur-unsur penting dalam pembentukan pentadbiran. beliau telah dilantik menjadi Shogun dan meletakkan jawatan dan digantikan oleh anaknya iaitu Hidetada. Kedua Roju (majlis tertua) membentuk majlis negara dengan keanggotaannya berubah mengikut keperluan pentadbitan feudalisme. Di peringkat asas.peranan dan tanggungjawab hyojosho terakluk dalam bidang kehakiman kerana tidak wujud pemisahan bidang kuasa yang jelas antara kuasa eksekutif . Ini dapat dibuktikan apabila Oda Nobunaga mengahwinkan anak perempuannya dengan anak sulung Ieyasu iaitu Nobuyasu. 2004 2. Tairo berperanan dan bertanggungjawab untuk meemberikan nasihatkepada syogun mengenai dasar-dasar penting negara menjadi pemangku raja jika syogun yag dilantik belum dewasa.

Keempat. penyelia upacara(sojabon). Selain tiga badan ini pentadbiran Kesyogunan Tokugawa terdapat beberapa jabatan-jabatan penting kerajaan berpengaruh. TAMADUN ASIA (pelaksana) dan kuasa kehakiman. langkah mengelakkan komplot dan subahat dengan memperkenalkan peraturan menghadkan keluasan istanaistana daimyo ini dan perkahwinan di kalangan daimyo dikawal. beliau telah mewujudkan struktur politik yang telah . dan wakil peribadi syogun di Kyoto(Kyoto shoshida). pengenalan suatu kod panduan tatatertib dan kelakuan mereka dikenali sebagai buke so-hatto(peraturan bagi rumah-rumah tentera). Ketiga. Dalam bidang pentadbiran.setiausaha-setiausaha sulit syogun(sobayonin). Antaranya ialah penasihat-penasihat rendah(waka doshiyori) . Selain itu. Dasar-dasar ini diperkenalkan berikutan kebimbangan tentang konsep kesetiaan daripada kuasa-kuasa daimyo yang berpotensi dan berkeupayaan menggugat Kesyogunan Tokugawa. Kedua. mengukuhkan kekuatannnya melalui pengumpulan harta kekayaan dan meembendung kegiatan kelas tentera dan daimyo-daimyo Tozama. Kelima. Antara dasar-dasar yang diperkenalkan adalah seperti berikut: Pertama membentuk satu sistem untuk membolehkan kawalan dan perhatian ketat diberikan ke atas kuasa-kuasa daimyo dan kegiatan tuan-tuan tanah feudal yang dianggap mencurigakan. Bakufu pertama Kesyogunan Tokugawa iaitu Syogun Tokugawa Ieyasu telah memeperkenalkan beberapa dasar-dasar untuk mengukuhkan kesyogunan ini dan bermatlamat untuk melemahkan kuasa-kuasa tuan daimyo atau tuan-tuan feudal.TAMADUN JEPUN. mengeratkan beberapa sekatan ke atas daimyo dengan memberikan tugasan yang dianggap membebankan sumber kewangan antaranya membaiki kerosakan-kerosakan istana. kekuasaan dan keunggulan kesyogunan tokugawa ditentukan oleh bentuk pentadbiran Bakufu. gabenorgabenor raya istana di Kyoto dan Osaka(jodai).

Beliau juga telah memperkenalkan satu peraturan untuk menyekat kuasa maharaja dan golongan bangsawan. Keadaan menjadi bertambah buruk apabila Yoshimune meniggal dunia. Di peringkat awal pemerintahan Shogun Tokugawa merupakan zaman kejayaan dan kegemilangan. Jepun mencapai zaman kemewahan. TAMADUN ASIA mengekalkan kuasanya ke atas semua lapisan masyarakat feudal Jepun termasuk maharaja dan golongan bangsawan istana(kuge) selain golongan daimyo. Shogun Tokugawa telah mengabaikan soal-soal pertahanan dan hubungan dengan penyokongnya. petani. Maharaja kecuali mendapat kebenaran daripada shogun tokugawa. ia diganti oleh shogun-shogun yang lemah. Maharaja dinasihatkan jangan turut aktif dalam soal pentadbiran. Hidetada dan Iematsu. Akibatnya ramai penyokongnya tidak lagi taat kepada Shogun Tokugawa. golongan pertukangan dan pedagang-pedagang. Dalam pemerintahan Shogun Yoshimune. Kemajuan-kemajuan telah dicapai pada zaman Ieyashu. Walaupun shogun tokugawa memberi jaminan akan menjaga dan mempertahankan kedudukan maharaja. Shogun Ieharu adalah pemalas dan tidak mengambil berat tentang urusan pentadbiran. Misalnya Shogun Ieshige(1745-88) adalah bebal dan gagap hingga sukar memahami percakapannya.63 Cabaran Dalam mejalankan pemerintahan shogun tokugawa menjalankan pentadbiran yang tegas dan menindas.TAMADUN JEPUN. Keadaan itu secara tidak langsung menjejaskan kedudukan shogun tokugawa. namun pengawasan yang ketat dikenakan terhadap maharaja dan juga rakyat. Selain itu. Rakyat hanya dibenarkan melihat maharaja setahun sekali. Pada awal pemerintahan Shogun Tokugawa. Pada zaman Shogun Tsunayoshi(1680-1709). Kelemahan pentadbiran shogun tokugawa. Jepun mengalami kejatuhan ekonomi sehingga berlaku peristiwa kebuluran. samurai atau pahlawan. orang-orang Jepun . Rakyat hendaklah membuat pekerjaanpekerjaan yang ditetapkan dan golongan daimyo hendaklah mengabdikan diri kepada shogun tokugawa di istana dalam masa tertentu selama empat bulan. 2.

Zaman ini dkatakan ‘musim kebuluran’ sehingga ramai kanak-kanakdibiarkan mati. Zaman kemelesetan ini juga melibatkan golongan daimyodaimyo yang mana hasil pendapatan mereka berkurangan. Rasa tidak puas hati datangnya daripada golongan daimyo-daimyo. Akhirnya beberapa buah buku sejarah telah dapat dihasilkan seperti kojiki dan nihon shoki yang mengandungi unsur-unsur dongeng dan lagenda. Dalam sejarah Jepun kuno terdapat kepercayaan Shinto yang menyatakan raja adalah keturunan Dewi Matahari(Amiterasu). Berdasarkan ajaran Shinto. Menjelang pertengahan abad ke-18. Oleh kerana itu terdapat golongan saudagar yang menentang Shogun Tokugawa. Fakta-fakta di atas menyebabkan perasaan taat setia kepada maharaja semakin meningkat di kalangan rakyat jepun. Pada abad ke-18 dan awal ke19. Rasa tidak puas hati terhadap Shogun tokugawa. prkembangan perdagangan menyebabkan kedudukan dan pengaruh golongan saudagar semakin meningkat dalam masyarakat. Perkembangan perdagangan dan pengaruh golongan saudagar. Mereka menjadi kaya raya dan kekuasaan mereka bertambah besar sehingga jauh lebih besar daripada golongan Daimyo dan Samurai. bukan Shogun Tokugawa. Selain itu. Perdagangan terus berkembang pada zaman Shogun Tokugawa. Dengan berkembang perdagangan.TAMADUN JEPUN. Untuk mengatasi kekurangan pendapatan. Ini disebabkan mereka dikenakan sekatan-sekatan dan kawalan rapi seperti yang dihadapi oleh daimyo Tozama. berlaku zaman kemeseletan ekonomi. daimyo-daimyo termasuk tuan-tuan tanah memeras petani-petani. Bandar-bandar Osaka dan Yedo telah menjadi pusat perdagangan. Misalnya. Kedudukan orang jepun terutama golongan petani bertambah buruk apabila berlaku bencana alamdan bertambahnya penduduk Jepun. golongan saudagar berpendapat bahawa dasar isolasi yang diamalkan oleh Shogun Tokugawa menjadi penghalang kepada perkembangan perdagangan. ahli sejarah Shinto dapati bahawa maharaja yang semestinya berkuasa dan dihormati. Daimyo-daimyo juga menentang sistem Sankin Kotai yang dikenakan kepada mereka. sudagar-saudagar di Bandar Osaka telah membantu golongan anti-Tokugawa. Akibatnya timbul rasa curiga terhadap pemerintahan Shogun Tokugawa. jumlah penduduk jepun kira-kira 30 juta orang. Ramai daimyo dan samurai telah membuat . TAMADUN ASIA telah digalakkan mempelajari ilmu pengetahuan terutama dalam bidang sastera dan sejarah Jepun kuno.

Mereka menentang tindakan Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa untuk mandapat sokongan maharaja dan rakyat yang turut menentang perjanjian Kanagawa dan perjanjianperjanjian lain.TAMADUN JEPUN. Untuk menentang Shogun Tokugawa. Kedatangan barat iaitu Kedatangan komodor perry dan mamaksa Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa telah menjadi punca kemarahan orang Jepun dan mempercepatkan kejatuhan Shogun Tokugawa. Masalah-masalah inilah yang menyebabkan keruntuhan Kesyogunan Tokugawa di negara Jepun. maharaja yang telah terasing turut juga mengkritik Shogun Tokugawa kerana segala perjanjian dan hubungan dengan orang-orang asing tidak dibincangkan terlebih dahulu degan maharaja.com .blogspot. Choshu. Mereka juga bersatu dengan golongan bangsawan Kyoto serta golongan suadagar yang anti-Tokugawa. dan Hizen merupakan golongan yang sangat aktif menentang Shogun Tokugawa. mereka menyatakan sokongan dan taat setia kepada maharaja yang selama ini ditindas oleh Shogun Tokugawa. Oleh kerana kedudukan mereka semakin kukuh. http://dukeamienerev. TAMADUN ASIA pinjaman dengan golongan saudagar sehingga mereka terikat dengan golongan saudagar. Malahan telah berlaku perkahwinan di antara golongan daimyo dan samurai dengan golongan saudagar. Mereka menentang Shogun Tokugawa disebabkan Tokugawa merupakan saingan politik kepada mereka dalam merebut kekuasaan di Jepun. Seterusnya mereka telah menggunakan isu kemasukan orang asing untuk menentang Shogun Tokugawa. mereka sering mengadakan pakatan dengan suku-suku kaum lain untuk menentang Shogun Tokugawa. Choshu. Suku kaum Satsuma. Suku kaum dari barat iaitu Satsuma. Toza. Tentangan suku kaum dari barat juga berlaku. Toza. da Hizen menggunakan kesempatan ini untuk mengkritik pemerintahan Shogun Tokugawa. Mereka menentang Shogun Tokugawa juga disebabkan Shogun Tokugawa menjalankan dasar menindas terhadap suku kaum lain. Oleh kerana itu mereka terus mengadakan penentangan setelah Tokugawa berjaya mengambil alih kekuasaan di Jepun. Salah satu golongan saudagar yang sangat berpengaruh ialah Mitsui.

7 Zaman Meiji Permodenan Meiji pada tahun 1868 merupakan suatu peristiwa Administrator/Angg yang penting dalam sejarah Jepun. Pemimpin-pemimpin baru Meiji juga termasuk Saionji Kimmochi. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. tujuan utama. Sebaliknya. Pada bulan Disember 1868. Tumpuan utamanya ialah untuk mengembalikan Maharaja kepada kedudukannya yang ota SPTians sebenar sebagai ketua masyarakat Jepun yang tertinggi dan pemindahan ibu negara diraja dari Kyoto ke Edo. Pemilihan tersebut tidak 2. Saigo. Okubo. Kuasa politik Admin terletak terutamanya dalam tangan beberapa orang pemimpin samurai muda yang telah menjalankan inisiatif menjatuhkan Member rejim Tokugawa. Beliau telah diiringi oleh seribu orang bangsawan.790 memperlihatkan Maharaja Meiji mempunyai kuasa autokratik untuk memerintah negaranya. Pemimpin-pemimpin samurai ini berasal dari #1 kawasan-kawasan penguasaan feudal atau Han suku kaum Joined: Satsuma. Bermula dari zaman pemulihan Meiji 1868. Maharaja Meiji Group: hanya merupakan ketua negara yang simbolik. Pemimpin-pemimpin baru Meiji menyedari bahawa Jepun tidak dapat menandingi kuasa-kuasa imperialisme Barat yang telah memaksa negara tersebut supaya menandatangani perjanjianperjanjian tidak adil. Yamagata Aritomo dan Katsura (dari Choshu).TAMADUN JEPUN.4 kilometer. Oleh itu. Eo telah ditukar kepada Tokyo. merupakan satu ancaman utama kepada kedaulatan Jepun. Choshu. Diantara mereka termasuk October 6. Okuma (dari Hizen) dan Itagaki Taisuke (dari Toza). kerajaan baru ialah . Matsukata Masayoshi dan Kuroda (dari 2004 Satsuma). samurai dan Posts: lain-lain pegawai tinggi. Ito. Tambahan pula. kepimpinan kerajaan baru telah didominasikan oleh samurai muda dari suku kaum Satsuma dan Choshu atau Oligarki Sat-cho. Kido. Maharaja Meij yang masih muda telah muncul dari tempat pengasingannya di Kyoto ke Tokyo yang berjarak 6. pemimpin-pemimpin ini juga sedar bahawa kuasa-kuasa Barat yang berada di puncak imperialisme mereka. mereka menyedari satu-satunya cara untuk mengatasi ancaman ini ialah dengan mewujudkan sebuah negara moden yang mempunyai kuasa tentera yang kuat. 2005 8:08 pm Post #10 2. Oleh yang demikian. pembesar. seorang bangsawan dari Kyoto. Inone. Tosa dan Hizen.

Semua tanah menjadi hak milik diraja. Dalam bulan Julai 1869. Bagi mencapai hasrat tersebut. pada 29hb Ogos 1871. TAMADUN ASIA “Fukoku Kyohei”(sebuah negara yang kaya dan tentera yang kuat). Dengan penghapusan tanahtanah feudal ini. maharaja telah mengumumkan penghapusan semua tanah feudal. Langkah pertama ke arah proses modenisasi Jepun ialah penghapusan sistem feudal. Dalam tahun .Itagaki dan Okuma telah berjaya mempengaruhi golongan daimo dari suku kaum Choshu. pemimpin-pemimpin Meiji sengan teliti telah menggubal suatu dasar modenisasi yang tertumpu terutamanya keatas penyerapan teknologi. Tosa dan Hizen supaya menyerahkan tanah mereka secara sukarela pada maharaja. Pada bulan berikutnya semua tentera feudal telah dibubarkan dan dengan itu meninggalkan Kerajaan Pusat sebagai satu-satunya pemilik sah pasukan tentera di Jepun. Kyoto dan Osaka. Fukuzawa Yukichi yang telah melawat Eropah dan Amerika Syarikat telah menyebarkan tamadun Barat sebagai asas bagi modenisasi dan mewujudkan Jepun sebagai sebuah negara yang kukuh. pengetahuan. Namun. Satsuma. institusi barat secara besar-besaran. Okubo. ekonomi dan sosial berdasarkan garis panduan dari Barat. nagara Jepun telah dibahagikan kepada daerah-daerah (Ken) yang diketuai oleh pagawai-pegawai pentadbir. Sehubungan dengan perkara ini. tanah-tanah yang telah diserahkan oleh semua daimo tidak berada dalam kawalan terus maharaja. Proses modenisasi ini merangkumi pembentukan semula secara besar-besaran dalam aspek institusi-institusi politik. tokyo. Sebaliknya. semua daimo yang lain telah diperintahkan oleh kerajaan Meiji agar menyerahkan tanah mereka. Menjelang akhir tahun 1870 ken sabagai tambahan kepada bandar-bandar. Perubahan-perubahan yang luas dan drastik ini menyebabkan berlaku satu revolusi dalam masyarakat dan kerajaan Jepun. Pada mulanya. asas intelektual bagi pengaliran dan penyerapan pengetahuan Barat telah disumbangkan oleh Fukuzawa Yukichi iaitu salah seorang intelek moden teragung dalam sejarah Jepun. Oligarki Meiji khususnya Kido.TAMADUN JEPUN. pembesar-pembesar feudal telah dilantik sebagai Gabenor di dalam kawasan-kawasan penguasaan mereka sendiri.

kerajaan telah memperkenalkan sistem tentera kerahan moden yang terdiri dari Helmin atau rakyat biasa. Langkah-langkah ini telah mengahapuskan keistimewaan kelas golongan samurai dan menurunkan taraf mereka sebagai rakyat biasa Maharaja. Langkah selanjutnya kearah modenisasi ialah penghapusan sistem atau hiraki sosial ketat yang telah diwujudkan oleh Kesyogunan Tokugawa. Golongan samurai juga telah kehilangan hak tradisional mereka sebagai pahlawan. Kerajaan telah mengharamkan pemakaian pedang oleh samurai. golongan samurai telah kehilangan hak menggunakan pedang terhadap kelas-kelas yang lebih rendah. Pada bulan Ogos 1876. Pada tahun yang berikutnya. Kerajaan telah mengumumkan bahawa sistem pemberian elaun tahunan akan digantikan dengan sistem pembayaran sekali gus yang akan dibayar dalam bentuk bon-bon kerajaan. Ini memberi jalan kearah mewujudkan sebuah negara moden. Pemberontakan yang paling serius ialah Pemberontakan . bilangan ken telah dikurangkan kepada 72 dan menjelang tahun 1890 hanya terdapat 45 ken sahaja. selain dari meletakkan hasil-hasil pendapatan bekas Han dibawah penguasaan Kerajaan Pusat. gaji yang diberi kepada samurai telah ditukar dari bentuk beras kepada wang tunai. Penghapusan feudalisme memperkukuhkan kedudukan Kerajaan Meiji Baru. petukang dan saudagar dalam tahun 1871. Langkah-langkah ini ternyata telah meningkatkan kemarahan kelas-kelas samurai dan ini terus memuncak hingga membawa kepada tercetusnya beberapa pemberontakan samurai. Dalam bulan september 1871. Dibawah sistem ini. Pada bulan Mac 1876. Ia membolehkan Kerajaan mempunyai bidang kuasa yang sepenuhnya keatas seluruh penduduk dan negara. petani.TAMADUN JEPUN. Golongan samurai juga telah diberi elaun tahunan dalam bentuk wang tunai. Dalam bulan Disember 1872. TAMADUN ASIA 1872. Kerajaan mengumumkan bahawa bon-bon ini akan matang dalam masa 14 tahun dan bahawa kadar faedah tahunan sebanyak 7% akan diberi kepada samurai. Golongan samurai telah menikmati taraf sosial yang tinggi semasa era atau zaman Tokugawa telah terjejas oleh penghapusan hiraki sosial tersebut. Pemimpin-pemimpin Meiji telah menghapuskn sistem kelas yang terdiri dari golongan samurai.

mereka mendesak kerajaan Meiji supaya melaksanakan suatu kerahan tenaga moden mengikut cara Barat. Awal tahun 1868. ramai pemimpin Meiji sedar bahawa orang-orang Rusia mungkin akan memperluaskan pengaruh mereka ke Hokkaido. TAMADUN ASIA Satsuma yang telah dipimpin oleh Saigo dalam tahun 1877. Ini perlu bagi menentang ancaman kuasa-kuasa Barat di Jepun. Bagaimana pun. pemberontakan ini telah ditumpaskan oleh tentera kerahan yang baru ditubuhkan itu. Yamagata dan rakan-rakan sejawat beliau telah memperdebatkan bahawa angkatan tentera yang wujud iaitu sebanyak 20 batalion yang telah ditugaskan untuk menjaga keamanan dalam negeri tidak berkeupayaan untuk membalas sebarang tindakan luar yang akan mengancam kedaulatan Jepun. Oleh yang demikian. Mereka juga telah mengesyorkan penubuhan . Dengan tumpasnya pemberontakan Satsuma telah menamatkan kedudukan istimewa golongan samurai. Tambahan pula. Dalam tahun 1872. Kerajaan Meiji telah memberi tumpuan khusus kepada pengwujudan sebuah angkatan Tentera Darat dan Laut yang kuat mengikut cara Barat. Modenisasi Angkatan Tentera bermula dalam tahun 1870an. Rusia dibawah pemerintahan Tzar dalam tahun 1870an sedang menunjukkan minat yang semakin besar ke atas Korea iaitu jiran Jepun yang paling hampir.TAMADUN JEPUN. Timbalan Menteri Hal ehwal Tentera iaitu Omura Masojiro telah mencadang kerahan tentera dilaksanakan di Jepun. Walau bagaimana pun. ia juga disebabkan oleh faktor Rusia yang sedang giat mengamalkan dasar perluasan pengaruhnya di Asia Timur. Yamagata Aritomo yang mengantikan Omura Masojiro telah mengemukakan suatu usul yang menyokong kuat tindakan kerajaan Meiji melakukan polisi kerahan tentera dan polisi memodenkan Angkatan Tentera Darat dan Laut Jepun. beliau terpaksa menunggu sehingga penghapusan sistem feudalisme dan sistem Han selesai dilaksanakan. Mereka yakin bahawa Jepun hanya dapatberdiri dengan teguh melalaui proses memodenisasikan angkatan tenteranya. Selain itu. Ini juga membuka jalan bagi pembentukan sebuah Negara Jepun yang moden dan bersatu padu. Pemimpin-pemimpin Meiji sedar tentang keunggulan kuasa-kuasa Barat dari segi organisasi ketenteraan dan alat-alat kelengkapan senjata.

Sebagai tambahan 200. Pada tahun 1878. Askar-askar yang telah dikerah harus berkhidmat dalam Angkatn Tentera Darat atau Laut. Angkatan Tentera Laut telah membina 2 buah kapal api. Angkatan tentera telah dibahagikan kepada Pasukan Tetap dan Pasukan Simpanan. Ia mempunyai 28 buah kapal moden engan jumlah isipadu 57. Sistem kerahan tentera telah dilaksanakan ke atas mereka yang telah berusia 20 tahun. Angkatan Tentera Jepun juga diperkukuhkan oleh senjata-senjata moden termasuk senapang dan meriam yang dibuat oleh industri-industri tempatan. Angkatan Tentera Laut Jepun diperkembangkan dan mengalami proses modenisasi yang pesat. Proses memodenkan Angkatan Tentera telah meletakkan Negara Jepun kedalam masalah kewangan yang membebankan. Pada tahun tersebut Jepun memiliki 17 buah kapal tentera laut yang beratnya berjumlah 14. Kerajaan Meiji telah memperhebatkan kekuatan Tentera Lautnya. Beliau menambahkan tempoh perkhidmatan kerahan tenaga dari tahun 1878 sehingga tahun 1883 dan ini mewajibkan seorang askar kerahan supaya berkhidmat dalam Angkatan Tetap atau Simpanan selama 12 tahun iaitu 3 tahun dalam Angkatan Tetap dan 9 tahun dalam Angkatan Simpanan.000 orang dikerakan pada waktu darurat atau perang. Hampir 1/3 belanjawan negara tersebut .000 tan serta 24 buah anak-anak kapal perang dan turpedo. TAMADUN ASIA akademi-akademi tentera untuk melatih pegawai dan askar dan penubuhan sebuah biro bekalan tentera untuk membekalkan mereka senjata-senjata ketenteraan. Tiga buah kapal laut yang besar telah dibeli dari Britain dalam tahun 1876. Caracara latihan juga telah diperbaiki dan beberapa orang pegawai tentera asing telah diambil berkhidmat untuk melatih teknikteknik berperang kepada pegawai-pegawai dan askar-askar Jepun.000 tan. Pada tahun1872. Yamagata Aritomo telah menyusun semula pentadbiran Angkatan Tentera Ala Negara Jerman. Dalam tahun 1875-1876. Kemudahan-kemudahan limbungan telah diperbaiki dan Pegawai-pegawai Tentera Laut British telah diambil bekerja sebagai arkitek-arkitek angkatan laut dan sebagai jurulatih-jurulatih Angkatan Laut Jepun.TAMADUN JEPUN. Kementerian Angkatan Tentera Laut telah ditubuhkan. Menjelang tahun 1894.

Menjelang tahun 1881 Jepun mempunyai 26 batu landasan keretapi. di mana Rejim Meiji telah menumpukan perhatian yang besar keatas pembinaan rel keretapi. . Angkatan ini agak besar jika dibandingkan dengan taraf Barat. Pada tahun 1877. kapal-kapal laut dan sebagainya di mana kesemua ini membebankan lagi masalah kewangan kerajaan.TAMADUN JEPUN. Dalam tahun 1893. kerja-kerja pembinaan telah dimulakan ke atas suatu projek landasan keretapi baru untuk menghubungkan Kyoto dan Otsu. Tsuruga dengan Nagahama. TAMADUN ASIA terpaksa di bahagikan kepada dua cawangan Angkatan Tentera iaitu Laut dan Darat. Menjelang thun 1880an Jepun berjaya mewujudkan sebuah Angkatan Tentera yang mampu mempertahankan ancaman asing. Beribu-ribu batu cawangan talian dan stesen-stesen telegraf telah dibina merentangi negara Jepun. Jepun juga bersiap sedia untuk melancarkan kempen ketenteraan di Asia Timur. Kemajuan telegraf jauh lebih pesat berbanding dengan kemajuan yang dicapai dalam pembinaan landasan keretapi. Muatan kargo juga telah meningkat dengan banyak 848. Modenisasi keatas sistem komunikasi Jepun dilakukan. Pada tahun 1872. Tokyo dan Yokohama telah dihubungkan oleh landasan keretapi. Sistem ketenteraan Jepun memainkan peranan penting dalam kemajuan dan modenisasi komunikasi. Pada tahun berikutnya. Disamping itu. Dua tahun kemudian Kobe dan Osaka telah dihubungkan oleh landasan keretapi. Oleh yang demikian adalah jelas bahawa kewangan kerajaan Meiji telah memberi penekanan keatas pengwujudan satu Angkatan Tentera yang moden dan berkuasa. turpedo. Jepun telah mempunyai 4000 batu kawat telegraf. landasan keretapi ini telah diperluaskan ke Kyoto. Landasan keretapi Tsuruga-Nagahama telah siap dibina empat tahun kemudian. Kerajaan Meiji juga bertanggungjawab mengendalikan beberapa industri strategik yang mengeluarkan senjata.27 juta dalam tahun 1878. peluru. Pada tahun 1880an Landasan keretapi Tokyo-Yokohama telah mengangkut diantara 2 juta hingga 3 juta penumpang.000 tan. Menjelang tahun 1880 hampir kesemua bandar-bandar utama Jepun telah dihubungkan oleh ibusawat telegraf. Jumlah bilangan berita kawat yang telah diterima dan dihantar telah bertambah dari 19448 dalam tahun 1871 kepada 1.

2 daripada universiti persendirian . Beliau telah memulakan satu sistem yang mengandungi sekolah-sekolah rendah. terdapat hampir 28000 buah sekolah rendah dengan lebih dari 2 juta murid-murid. ketenteraan. Pada tahun 1872. perikanan dan lain-lain. pertanian. terdapat banyak sekolah-sekolah. Pusat tertinggi sistem pendidikan dan pelajaran di Jepun ialah Universiti Diraja Tokyo yang telah ditubuhkan pada tahun 1886. Dalam bidang pendidikan. maktab-maktab dan universiti-universiti persendirian ditubuhkan. golongan profesional. Selain daripada sistem pelajaran negara.7 juta dalam tahun 1884. sains. Menjelang tahun 1910. beberapa buah Universiti Diraja telah ditubuhkan di Sapporo. Sendai. Semua kawat telegraf dimiliki dan diusahakan oleh Kerajaan kecuali beberapa cawangan. pakar teknologi Barat dan lain-lain untuk mengajar berbagai-bagai kemahiran kepada rakyat Jepun di dalam negeri. Kyoto dan Fukuoka. 32 sekolah menengah dan 210 sekolah rendah. Kerajaan juga telah mengkaji sebilangan besar pakar-pakar. pelayaran. kerajaan telah mengumumkan bahawa negara Jepun akan dibahagikan kepada 8 kawasan pelajaran dan pendidikan. TAMADUN ASIA Angka ini telah berlipat ganda menjadi 2. sebuah Kementerian Pelajaran telah ditubuhkan dan langkah-langkah telah diambil untuk mewujudkan sistem pelajaran yang seragam di negara tersebut. Semua kanak yang berusia 6 tahun ke atas akan menerima pendidikan dan pelajaran wajib selama 16 tahun menjelang tahun 1880.TAMADUN JEPUN. perdagangan. Dalam tahun 1886. Sekolah-sekolah tinggi terutama sekolah-sekolah teknikal peringkat tinggi telah ditubuhkan meliputi bidang-bidang seperti perubatan. Setiap kawasan ini akan mempunyai sebuah universiti. diwajibkan selama 8 tahun sementara sekolah menengah menawarkan kursus selama 4 tahun. beratus-ratus penuntut Jepun telah dihantar ke luar negeri untuk mempelajari sains dan pentadbiran serta teknik perindustrian Barat. Kemajuan sektor komunikasi yang membanggakan jelas mencerminkan keazaman pemimpin-pemimpin Meiji untuk menampakkan keupayaan gerakan angkatan militari negara tersebut serta pembangunan ekonomi yang menyeluruh untuk proses modenisasi Jepun. Mori Arinori yang menjadi Menteri Pelajaran dari tahun 1885 hingga 1889 telah membuat perubahan selanjutnya kepada sistem persekolahan. Pada tahun 1871.

TAMADUN ASIA yang terkemuka ialah Universiti Keio yang diasaskan oleh Fukuzawa Yukechi dalam tahun 1858 dan Universiti Waseda yang diasaskan oleh Okuma dalam tahun 1882.blogspot. Sebagaimana yang diketahui sebelum ini. Satu undang-undang sivil dan perdagangan turut digubal dan kedua-dua enakmen ini diluluskan dalam tahun 1898 hingga tahun 1899. Beliau ditugaskan mengubal satu undang-undang jenayah moden yang telah dikuatkuasakan dalam tahun 1882.com Dragonizer Sat Jul 30. http://dukeamienerev. seorang peguam Perancis. Dalam bidang undang-undang.TAMADUN JEPUN. salah satu matlamat kepimpinana . Sistem undangundang yang moden juga perlu bagi perkembangan industri kapitalisme di negara tersebut. 2005 8:11 pm Post #11 2. Gustave Roissonade de Fontarabe telah dilantik sebagai penasihat kepada Kementerian Keadilan di Jepun. Dasar luar semasa zaman Meiji merupakan perkara yang Administrator/Angg menarik dan penting kepada masyarakat Jepun. Sistem undang-undang yang moden dianggap sebagai syarat mutlak yang penting untuk mengkaji semula perjanjian-perjanjian tidak adil dan berat sebelah yang telah ditandatangani di antara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun 1850-an dan 1860-an. Kementerian Pelajaran mengawal rapi semua aspek pendidikan dan pelajaran termasuk latihan guru-guru. Pada tahun 1873.71 Dasar Luar Meiji. Sekolah-sekolah dan institusi-institusi persendirian juga tertakluk kepada kawalan rapi ini. Sistem pelajaran bukan sahaja memberi latihan praktikal yang berorientasikan Barat tetapi juga memberi penekanan ke atas pendidikan moral dan semangat nasionalisme yang berpusat suasana diraja. penyeliaan sekolahsekolah dan kurikulum. pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat pembaharuan.

2004 . isu perjanjian-perjanjian tidak adil tersebut telah menjadi isu politik yang penting dalam arena politik tempatan negara tersebut. Disebalik ancaman ini. TAMADUN ASIA ota SPTians Meiji yang paling penting ialah menjalankan proses transformasi negara tersebut kepada pengwujudan sebuah negara yang moden dan kuat. Pemimpin-pemimpin Meiji juga telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mempastikan pengkajian semula perjanjian-perjanjian tidak adil yang telah ditandatangani diantara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun-tahun 1850an dan 1860an. maka kerajaan Meiji akan memberi peluang yang lebih besar kepada saudagar-saudagar asing untuk berniaga di mana-mana wilayah Jepun. Mutsu Munemutsu telah mengumumkan kepada negara-negara Barat terutamanya Britain bahawa sekiranya perjanjian-perjanjian ini tidak dikaji semula. Dalam tahun 1890an. Parti-parti pembangkang termasuk Parti Jiyuto dan Kaisinto telah menggunakan isu tersebut untuk membangkitkan perasaan rakyat Jepun menentang kepimpinan Meiji. dimana Jepun kehilangan hak untuk meletakkan tarif keatas barang-barang asing telah menimbulkan perasaan marah dan terhina dikalangan rakyat Jepun sejak tahun 1860an. Pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat banyak percubaan-percubaan diplomatikdalam tahun 1860an dan 1890an untuk memujuk negara-negara Barat supaya mengkaji semula perjanjian-perjanjian yang tidak adil. Menteri Luar Negeri Jepun telah memberi jaminan kepada Britain dengan menyatakan bahawa sekiranya Britain bersetuju untuk merundingkan semula perjanjian-perjanjia dengan Jepun. Berhubung dengan isu-isu hak wilayah asing dan penafian autonomi tarif. Ito iaitu perdana menteri pada ketika itu telah mengarahkan Menteri Luar Negerinya iaitu Mutsu Munemitsu supaya mengambil pendirian yang lebih tegas terhadap kuasa-kuasa Barat mengenai isu mengkaji semula perjanjian-perjanjian tersebut.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Apabila tekanan mengenai isu tersebut mula meningkat terhadap pemimpin-pemimpin Meiji. Sealain dari menyalurkan sebahagian besar daripada tenaga mereka untuk membangunkan Jepun menjadi sebuah negara militari yang kukuh.TAMADUN JEPUN. Ini merupakan suatu konsesi yang penting Posts: 2. Jepun mungkin akan terpaksa menolaknya. Tetapi usaha ini tidak pernah tercapai terutamanya disebabkan keenganan kuasa-kuasa Barat untuk merunding semula perjanjian-perjanjian mereka dengan Jepun.

Persetujuan ini bermaksud bahawa Russia bahawa Rusia megiktiraf kuasa Jepun keatas Hokaido. Walaupun kerajaan Meiji tidak menyerang Korea. ia telah bersikap lebih tegas terhadap kerajaan Korea. Dalam tahun 1874. Korea telah menjadi isu penting di Jepun. Pulau-pulau ini menjadi kawasan jajahan Satsuma sejak abad ke 17. Kemudian dalam tahun 1879. Dasar ini telah ditentang oleh Okubo dan Iwakura yang telah mendebatkan bahawa walaupun Korea merupkan satu isu penting kepada Jepun tetapi Kerajaan harus menumpukan ke arah melaksanakan proses tranformasi Jepun kepada sebuah negara yang moden dan kuat.TAMADUN JEPUN. Iwakura dan kumpulannya telah berjaya dan ini telah menyebabkan Itagaki dan Saigo meletakkan jawatan. Isu penentuan batas sempadan dan keselamatan negara telah menjejas perhubungan Jepun dengan Korea. kepulauan ini telah dijadikan sebahagian dari wilayah Jepun apabila mereka diberi status wilayah oleh kerajaan Meiji. Sebenarnya. TAMADUN ASIA kerana mengikut perjanjian-perjanjian yang termaktub saudagar-saudagar asing hanya boleh menjalankan perniagaan di pelabuhan-pelabuhan tertentu sahaja di Jepun. Selain daripada isu pengkajian semula perjanjian. kerajaan Meiji telah menggunakan diplomasi ubat bedil . Kerajaan British akhirnya bersetuju dan pada bualan Julai 1894 suatu perjanjian baru telah ditantangani. Dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an. Namun demikian dalam tahun 1879. pada awal tahun 1873. Ini membawa kepada penghapusan hak wilayah asing. kepulauan Ryukyu atau Okinawa telah diserap sebagai sebahagian wilayah Jepun. satu persetujuan sempadan telah ditandatangani dengan Rusia dalam tahun 1875 dimana Jepun mengugurkan tuntutannya keatas Shakalin sebagai ganti terhadap kepulauan Kurile. Dalam pertikaian mengenai Korea. penentuan batas sempadan dan keselamatan negara juga terkandung didalam dasar luar Jepun. negara China dan Rusia. Kepulauan Okinawa telah lama mengekalkan hubungan jajahan takluk dengan negara China. Berhubung dengan isu ini. isu mengenai Korea telah mengakibatkan satu krisis besar dalam kepimpinan Meiji apabila Itagaki dan Saigo mahukan Jepun supaya mengamalkan satu dasar yang agresif terhadap korea. Perjanjian-perjanjian baru juga telah memberi Jepun hak untuk meletakkan tarif yang sesuai keatas barang-barang asing.

Salah satu kumpulan penganjur yang paling bersemangat menyokong serangan ke atas Korea ialah kumpulan ultranasionalis seperti Genyosha. Petani-petani Jepun telah dibebani dengan cukai-cukai yang tinggi sementara buruh perindustrian di pekan-pekan dan bandar-bandar merasa gelisah.TAMADUN JEPUN. Oleh itu dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an. Kesatuan-kesatuan sekerja telah diharamkan dan pekerja-pekerja terpaksa bekerja lebih masa dan dibayar upah yang rendah. Inflasi kian meningkat manakala kos kehiupan mula melambung tinggi di bandarbandar. TAMADUN ASIA untuk memaksa Raja Kojong dari Korea supaya menandatangani satu perjanjian yang memberi hak keistimewaan perdagangan kepada Jepun. Pemimpinpemimpin tentera seperti Yamagata. Mereka juga yakin bahawa Jepun dalam tahun-tahun 1890an telah memiliki kekuatan militari yang secukupnya untuk memulakan satu dasar perluasan di Korea. Negara Jepun sedang menghadapi masalah kewangan yang serius kesan dari rancangan modenisasi negara tersebut. kerajaan Meiji telah menyokong perlaksanaan suatu dasar perluasan untuk mengalihkan perhatian rakyat dari isu-isu dalam negeri kepada . telah mengukuhkan keyakinan ini dengan menyatakan bahawa Angkatan Tentera Darat dan Laut yang baru dipermodenkan itu berkeupayaan untuk melaksanakan kempen militari secara besar-besaran untuk menyerang Korea yang masih mengiktiraf kuasa Negara China. Ramai pemimpin-pemimpin Meiji sendiri telah menyokong dasar perluasan ini. Kepentingan Jepun di Korea telah mula meningakat dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an disebabkan beberapa faktor dalam negeri dan antarabangsa. Faktor-faktor ekonomi dan strategik merupakan faktor yang mendorong perluasan kuasa Jepun di Korea. Mereka menyedari bahawa Jepun memerlukan lebih banyak bahan-bahan mentah dan saluran pasaran untuk menjadi sebuah kuasa dunia yang utama. Kumpulan Genyosha yang diasaskan dalam tahun 1881 telah melakukan tekanan ke atas kerajaan Meiji supaya memperluaskan sistem militarinya di Korea dan dibahagian-bahagian lain di Asia Timur. Perasaan tidak puas hati mula bertakhta di hati rakyat. Di Jepun sendiri terdapat banyak kumpulan yang menyokong penyerangan ke atas Korea.

TAMADUN ASIA antarabangsa. Mitsui dan zaibatsu-zaibatu lain telah pun mendirikan kilang-kilang kain dan kertas di negara tersebut. emas dan lain-lain pada harga yang rendah dan dengan itu memperolehi banyak keuntungan. kulit lembu. Kerajaan Meiji sedar bahawa sekiranya Korea jatuh ke bawah pengaruh Rusia. Golongan Zaibatsu terutamanya. Negara China menuntut bahawa Korea adalah sebuah negeri dibawah naungan China. Disebalik ketidakstabilan negara Korea. Rakyat Rusia yang mempunyai aspirasi-aspirasi imperialis di Asia Timur telah mendirikan sebuah pangkalan tentera laut di Vladivostok dan bersiap sedia untuk bergerak ke arah selatan ke dalam Korea dan Manchuria. negara China menyatakan perasaan tidak puas hatinya dan dengan serta-merta telah mencabar kesahihan perjanjian ini. Oleh itu. Mitsubishi. Korea telah menjadi pintu masuk yang penting bagi penyusupan Jepun ke Asia Timur. Mitsui. Dasar-dasar dan polisi Negara China di Korea telah memberi dorongan seterusnya kepada Jepun untuk memperluaskan kuasanya di Korea. Oleh itu. ia akan mempunyai seorang musuh berhadapan dengannya. Berdasarkan kepada alasan ini Jepun telah mengambil tindakan menyerang Korea. tidak hairan bahawa Perang China-Jepun yang tercetus terutamanya mengenai isu Korea sebahagian besarnya telah dibiayai oleh Zaibatsu-zaibatsu berkenaan. Korea telah lama mengiktiraf kuasa China.TAMADUN JEPUN. Korea telah menjadi pasaran terpenting bagi pasaran kapas Jepun. Zaibatsu-zaibatsu dan syarikatsyarikat Jepun yang lain juga telah membeli beras. pihak Rusia sedang menunjukkan minat ke atas Korea. Sebenarnya sebelum tahun 1890 lagi. Sumitomo dan lain-lain mendesak kerajaan Meiji supaya menyerang Korea. Kerajaan Meiji yang telah pun memperolehi banyak faedahfaedah ekonomi dan politik di Korea sebagai hasil Perjanjian Chemulpo pada 1876 ingin mengeksploitasi selanjutnya pasaran dan sumber-sumber asli Korea. . Lebih penting lagi. kacang soya. Pertimbangan-pertimbanagan strategik telah menambahkan lagi keyakinan dikalangan rakyat Jepun bahawa Korea harus diletakkan dibawah kuasa Jepun. Tambahan pula. apabila Jepun memaksa Korea supaya menandatangani Perjanjian 1876.

Pada bulan yang sama. Kerajaan Manchu di Peking telah menegaskan bahawa perjanjian 1876 itu adalah tidak sah. kedua-dua negara Jepun dan China tetap masih campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea. Jepun dan China bersetuju mengundurkan pasukan tentera mereka di Seol dan berjanji tidak akan campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea. . Jepun telah memenangi peperangan ini dalam masa 9 bulan sahaja. satu pertikaian merebut kuasa berlaku di istana Korea. Tentera China tidak dapat mengalahkan tentera Jepun yang lebih moden dan berdisiplin. Sementara itu. mengakibatkan tercetusnya krisi Chian-Jepun. pemberontakan ini berjaya dipatahkan melalui bantuan pasukan tentera China. Perang China-Jepun telah meletus sekitar tahun 1894 hingga 1895. yang mana telah mengakibatkan konfrontasi terus diantara negara China dan Jepun. Pada bulan Julai 1894.TAMADUN JEPUN. berlaku pemberontakpemberontak tempatan yang juga dikenali sebagai Tonghak telah memberontak menenatang Raja Korea. Selepas menguasai lautn dimana tentera Jepun berjaya mengalahkan Tentera laut China di muara sungai Yalu dan di Weihaiwei. Akibatnya. Tindakan ini menyebabkan China mengistiharkan perang keatas Jepun. Tentera Laut Jepun lebih unggul daripada Tentera Laut China dari segi kelengkapan. kepimpinan. pada tahun 1884 berlaku pertempuran pasukan-pasukan tentera China dan Jepun di Seol. Pertempuran-pertempuran kedua-dua pihak ini dihentikan melalui rundingan-rundingan terus yang dibuat. Ito yang merupakan perdana menteri Jepun pada ketika itu mengumumkan bahawa Jepun tidak akan menarik tenteranya di Korea kecuali kerajaan Korea melaksanakan pembaharuanpembaharuan yang akhirnya membawa Korea di bawah pengaruh Jepun. Raja Korea telah meminta bantuan dari Negara China. Krisis yang lebih serius berlaku di Korea pada tahun 1894. Selain itu. Pada bulan Jun 1894. TAMADUN ASIA Dalam suasana ini. pasukan-pasukan tentera Jepun telah menduduki istana diraja Korea. Jepun telah menuduh Negara China mencerobah Perjanjian 1885. Korea. Sementara itu. Pihak Jepun dan China masing-masing menghantar pasukan tentera mereka di Korea. hubungan China mula maeruncing. Akibat dari isu Korea. Namun. latihan dan strategi. Pada awal tahun 1885.

Perjanjian Shimonoseki telah membuka jalan bagi Jepun untuk memperolehi konsesi-konsesi yang penting dari segi strategik di Tanah Besar tetapi dalam satu rancangan diplomatik yang dikenali sebagai Campurtangan Tiga Kuasa. Empat pelabuhan baru iaitu Shasi. Dari Korea. tentera Jepun mara ke manchuria dan Shangtung.000 taels atau lebih kurang US$150 juta. Sebaik sahaja Perjanjian Shimonoseki dimeterai. Pihak Jepun bersiap sedia untuk bertindak ke atas Peking. Rusia. Kawasan Weihaiwei yang dimiliki oleh negara China akan diduduki oleh pihak Jepun sehingga China berjaya membayar gantirugi ini. kerajaan Manchu telah menghantar Li Huang-Chang untuk berunding dengan pihak Jepun. TAMADUN ASIA Jepun telah masuk ke Korea dan mengusir keluar tentera China dari Korea. Syarat-syarat perjanjian ini ialah Negara China mengakui kemerdekaan dan autonomi Korea. Jepun telah menjadi sebuah kuasa kolonial dengan pengambilan Taiwan. Negara China bersetuju membayar gantirugi sebanyak 230. Perancis dan Negara Jerman telah menuntut bahawa Jepun harus memulangkan Semenanjung Liaotung kepada Negara China. . negara Jerman telah memperolehi Semenanjung Shangtung dari Negara China. Farmosa dan kepualuan Pescadores kepada Jepun. Ini tela menaikkan kemarahan Jepun dan ia bersiap sedia untuk membalas dendam terhadap Rusia. manakala Perancis pula telah menguasai Indochina. Negara China menyerahkan Semenanjung Liaotung. Semenanjung Liaotung telah diserahkan semula kepada China dengan jumlah gantirugi tambahan sebanyak 300 juta tael.TAMADUN JEPUN. Akhirnya pada 5 November 1895. Campurtangan Tiga Kuasa telah membangkit perasaan benci Jepun terhadap Rusia yang telah mendapat kuasa ke atas Semenanjung Liaotung. Akibatnya. Pada tahun 1898. Pada 17 April 1895 termeterainya Perjanjian Shimonoseki. Jepun sangat marah apabila menyedari tipu helah rancangan tersebut. Moscow telah memaksa China supaya memajak bahagian Selatan Semenanjung Liaotung termasuk Pelabuhan Arthur dan Dairen. Pada 5 Mei 1895. Soochow dan Hangchow dibuka kepada pedagangan asing. Negara Jerman dan Perancis telah menghalang Jepun dari memiliki kawasan-kawasan yang berada di bawah naungan Negara China. Sementara itu. Jepun telah bersetuju melepaskan Semenanjung Liaotung sebagai ganti pampasan dari Negara China. Chungking. rusia. pusat kerajaan kuasa Manchu.

merampas seluruh sistem pengangkutan dan kemudahan-kemudahan komunikasi serta mengekplotasi konsesi-konsesi dalam bidang pertanian. Menjelang 10 nFebuari 1904. Harta benda Korae dirampas dan juga nilai mata wang Korea juga di . Kerajaan juga telah mewujudkan satu Majlis Tertinggi bPepranagan. Jepun telah melepaskan tembakan ke atas kapal-kapal Tentera Laut Rusia dari Inchon dan Pelabuhan Arthur. perikanan. Jepun telah mengistiharkan kuasa militari ke seluruh Negara Korea. Jepun telah menguasai kawasan selatan dan telah mempercepatkan kemarahan pasukan militarinya ke wilayah Korea. Miura Goro iaitu menteri Jepun di Korea telah membuat keputusan untuk menghapuskan anasir-anasir anti-Jepun di istana Korea. Pertempuran meletus pada awal Febuari 1904. Pada bulan April Jepun telah berjaya mengusir pasukan tentera Rusia dari Sungai Yalu dan juga Korea. Dimana. Jepun mengukuhkan kedudukan politiknya yang sebenar pada 23 Febuari 1904 dan pada bulan September 1904. Pada 28 Disember 1904kerajaan telah mengeluarkan satu ordianan darurat diraja yang memberi peruntukan khas bagi perbelanjaan-perbelanjaan tentera. pada 8 Febuari. Jepun turut merampas sistem telegraf dan telefon Korea menjelang september 1904. Diamana. perhutanan dan perlombongan. TAMADUN ASIA Jepun telah mengambil beberapa tindakan bagi mengekalkan kuasanya terhadap Korea. Pada 8 Oktober 1895.TAMADUN JEPUN. Rakyat Korea telah memohon bantuan daripada Rusia dan rusia yang ingin memperluaskan pengaruhnya telah menawarkan bantuan kepada berbagai-bagai anasir-anasir anti-Jepun di Korea. askar-askar Jepun telah menyerbu masuk ke dalam istana Kyongbokung dan telah membunuh Ratu Min. Hubungan Rusia-Jepun mula merosot dan akhirnya sampai ke kemuncak dengan meletusnya Perang Rusia-Jepun pada tahun 1904-1905. kerajaan Meiji telah mengikuti suatu dasar peperangan. Menjelang bulan januari 1904. Jepun telah memenagi peperangan di Korea dan telah mengalahkan tentera-tentera Rusia di Pyongyong. termeterainya perjanjian perikatan antara Britain dan Jepun pada 30 Januari 1902 yang juga dikenali sebagai Perjanjian Inggeris-Jepun. Jepun telah memaksa Raja Korea agar mengatur semula organisasi-organisasi tentera Korea dan pegawai-pegawai Jepun telah diupah sebagai jurulatih-jurulatih dalam Angakatan Tentera Laut Korea. Jepun telah merampas secara kekerasan banyak tanah bagi kegunaan tentera.

Rusia mengiktiraf keunggulan Jepun di Korea dan menyerahkan bahagian Selatan pulau Shakhalin kepada Jepun. Korea telah disahkan berada dibawah lingkungan pengaruh Jepun. Jepun telah mengeksploitasi hasil-hasil dan ekonomi Korea. TAMADUN ASIA turunkan. Selain itu. Ekonomi Manchuria selatan juga di eksplotasi oelh Jepun. Korea secara beransur-ansur menjadi sebuah negara naungan Jepun. Lebih 75% pengeluaran perindustrian Korea dimiliki oleh perbadananperbadanan Jepun terutamanya golongan Zaibatsu atau golongan kapitalis. Persidangan keamanan itu telah bermula pada 10 Ogos 1905 di Postsmout. korea telah menjadi sumber bahan-bahan mentah dan pasaran yang penting bagi Jepun. Keunggulan Jepun juga diiktiraf oleh Rusia melaui Perjanjian Portsmouth. Ini sekali gus meninggikan status Jepun sebagai sebuah kuasa besar di Asia Timur. Jepun mempunyai kuasa penuh ke atas Manchuria selatan. Jepun juga telah memperolehi Semenanjung Liaotung dan bahagian selatan Pulau Sakhalin dari Rusia. Kesan-kesan Perang Rusia-Jepun ke atas Jepun ialah perluasan kuasa Jepun di Sakhalin dan pengambilan Semenanjung Liaotung. Perang Rusia-Jepun tamat dengan termeterainya Perjanjian Portsmouth. New Hampshire. . Selepas tahun 1910. Jepun juga akan memperolehi dari Rusia pajakan ke atas Liaotung. Jepun telahmengambil tanggungjawab untuk menjaga keamanan di Seol dan Korea. Dalam perjanjian itu. Kemenangan Jepun melalui Perang China-Jepun 1894-1895 telah menaikkan imej Jepun. Salah satu kesan terpenting perang tersebut ialah kemunculan kuasa Jepun sebagai kuasa besar di Asia Timur. Menjelang Januari 1905. Usaha menamatkan perang ini diambil oleh Jepun dan bukan oleh Rusia. bahagian selatan landasan keretapi Timur China dan lombong-lombong arang batu yang dimiliki oleh Rusia. telah memberi kesempatan kepada Jepun untuk menguasai manchuria.TAMADUN JEPUN. Perang Rusia-Jepun 1904-1905. Kemengan Jepun terhadap Perang Rusia-Jepun telah mengubah pandangan lura terhadap Jepun. Melalui Perjanjian Peking pada 22 Disember 1905.

laut dan udara serta turut membina landasan-landasan keretapi dan jalan raya dengan tujuan bagi memenuhi keperluan militarinya. Beliau telah dipaksa meletakkan jawatan pada bulan Januari 1906 dan telah digantikan oleh Saionji iaitu seorang pemimpin Parti Seiyukai. Jepun telah pun meneriam 200 tael dari Negara China sebagai hasil kemenangannya dalam Perang China-Jepun. Peperangan tersebut juga mengakibatkan kerugian sumbersumber dan tenaga manusia. Dibawah pemerintahan Meiji. Jepun telah mendirikan banyak pangkalan-pangkalan tentera darat. Ini merupakan salah satu zaman yang paling gemilang dalam sejarah Jepun. Zaman pemerintahan Meiji berakhir dengan kematian Maharaja Meiji iaitu Mutsuhito pada 30 Julai 1912. Ini diikuti oleh Perang Rusia-Jepun 1904-1905 yang telah memperlihatkan perkuasan kuasa Jepun ke atas Korea dan juga di Manchuria Selatan. Dasar perluasan kuasa ini telah membawa Jepun ke Negara China dalam tahun 1930an dan akhir sekali ke Asia Tenggara dalam tahun 1942. majoriti rakyat Jepun berasa bahawa mereka telah di khianati oleh kerajaan dan mengaharapkan gantirugi yang besar dari Rusia. Korea menjadi sebuah pusat pertahanan Jepun dan menjadi batu loncatan bagi Jepun untuk meluaskan pengaruhnya di Asia Timur. Rakyat telah bangun dan menentang kepimpinan Perdana Menteri Katsura. di mana negara tersebut akhirnya mengalami kekalahan dalam tahun 1945. Hampir 20. Perang China-Jepun telah membawa Taiwan di bawah kuasa Jepun. Apabila perjanjian keamanan tersebut diumumkan. Perang Rusia_jepun juga telah mempergiatkan aktiviti imperialisme Jepun. TAMADUN ASIA Dari segi strategik. Rusuhan dan tunjuk-tunjuk perasaan telah berlaku. Selain itu. Zaman Meiji ini juga telah memperlihatkan perubahan-perubahn politik dan .000 rakyat Jepun terkorban dan Jepun telah membelanjakan 1. Jepun telah diubah kepada sebuah negara yang moden dan berkuasa.TAMADUN JEPUN.5 bilion untuk membiayai peperangan tersebut. Perang Rusia-Jepun juga mempunyai kesan yang penting ke atas kerajaan Meiji. Pemerintahan Meiji telah berjaya membangunkan bidang perindustrian disamping memimpin negara tersebut ke arah imperialisme.

Transformasi Jepun yang begitu pesat dan cepat sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa memperlihatkan bahawa proses-proses perkembangannya adalah suatu yang ajaib dan menakjubkan. 2005 8:13 pm Post #12 ZAMAN JEPUN MODEN 3.com Dragonizer Sat Jul 30.1 Pengukuhan Administrator/Angg 3. Laksamana Putiyatin (Rusia) telah diberi kuasa untuk memujuk Jepun untuk Posts: 2. Rusia atau Britain yang mula-mula memaksa pemerintah Shogun membuka pintu ke Jepun. dan pendidikan telah mengalami perubahan dan perkembangan yang pesat dan drastik. Sedar atas bahaya kedatangan mission-mision tersebut. Zaman ini telah mempopularkan Jepun ke dalam bidang politik antara bangsa sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa. Mereka hanya dikhususkan berdagang di Pulau Deshima. Pencapaian terbesarnya ialah proses tranformasi ekonomi negara yang telah disertai oleh perkembangan perindustrian yang pesat serta juga kebangkitan kapitalisme Jepun. maka pihak berkuasa Jepun telah melarang penyebaran agama Kristian. Zaman Meiji telah memainkan peranan yang penting dalam sejarah Jepun. Bidang-bidang lain seperti pertanian. terutama di Selatan Jepun. TAMADUN ASIA sosial yang luar biasa yang telah mempengaruhi kehidupan setiap lapisan masyarakat Jepun.790 Group: Admin .blogspot. http://dukeamienerev. Pada keseluruhannya.11 PERHUBUNGAN DENGAN BARAT ota SPTians Hubungan awal dengan Barat bermula dengan kedatangan mubaligh-mubaligh Kristian. Oktober 1852.TAMADUN JEPUN. Kemasukan orang-orang asing juga telah dihadkan kecuali beberapa orang pedagang Belanda dan China.

Seorang konsul Amerika ditempatkan di Shimoda. Perkembangan perniagaan dengan China melalui Canton. Puttyatin juga tiba di Nagasaki dengan 4 buah kapal Rusia. satu lagi perjanjian dengan Belanda diadakan. Rundingan-rundingan Rusia-Jepun diteruskan di Shimoda pada tahun 1855. Yang lebih penting ialah keinginan untuk mendapatkan bekalan. Pada tahun 1854. Shimoda dan Hakodate dibuka kepada kapal-kapal Rusia. 4. 2004 menandatangani suatu perjanjian perniagaan. Sebelum penghujung tahun 1855. Perry datang semula dengan 7 buah kapal. Perkembangan perusahaan orang Amerika ikan paus di Pasifik. Beliau berjaya . Namun tujuan ini boleh disangsikan. Pelabuhan Nagasaki.TAMADUN JEPUN. Tetapi dalam bulan Ogos 1853 satu angkatan Amerika Syarikat di bawah Komander Matthew Perry menuntut agar diadakan hubungan perniagaan. pelabuhan Hakodate dan Shimoda dibuka kepada kapal-kapal Amerika. perjanjian tersaebut telah memberikan pulau-pulau Kurile di Selatan dan Etofuru kepada Jepun. Satu daripada tujuan Perry ialah untuk mendapatkan jaminan daripada orang Jepun agar memberi layanan baik kepada orang-orang Amerika yang menghadapi kesulitan pelayaran ke negeri China. kemajuan dalam bidang pelayaran dengan menggunakan tenaga wap. Mulai 1856. Hasil dari perjanjian ini. Diharapkan juga agar perniagaan dapat diadakan dengan Jepun yang ingin diransangkan lagi dengan persaingan-pesaingan dari Britain. Pulau-pulau di bahagian Utara diserahkan kepada Rusia. 31 Mac 1854. 3. termasuk bekalan arang batu untuk kapal-kapal Amerika yang belayar ke Canton atau dari Conton. telah dimaterikan ‘Perjanjian Kanagawa’. Pembukaan Carlifornia yang dilambangkan oleh “ Rebutan Emas” dalam tahun 1849. Townsent Harris menjadi wakil kedutaan Amerika Syarikat di Jepun. 5. Terdapat empat factor penting mengapa Amerika berminat terhadap Jepun : 1. 2. Sementara Rusia yang diwakili oleh Puttyatin belum membawa sebarang hasil. TAMADUN ASIA Member #1 Joined: October 6.

perhubunga dan pembahagian. Sendai.TAMADUN JEPUN. kemudahan perhubungan dan pengangkutan akan diperluas ke seluruh negara menyambungkan tujuh buah bandaraya iaitu Sapporo. Rancangan itu juga berusaha membangunkan tenaga manusia sejajar dengan masyarakat moden untuk mencapai cita-cita kebajikan bagi seluruh rakyat. melaksanakan projek-projek pembangunan perindustrian dan pemeliharaan alam sekitar. . Nagoya. Osaka. Pada pendahuluan termaktub ikrar seperti berikut iaitu “Kami rakyat Jepun. Menurut Rancangan Baru itu. penindasan dan penderitaan buat selama-lamanya dari muka bumi. dalam rancangan itu kerajaan berusaha mengatasi kawasan yang sesak. Hiroshima dan Fukuoka disamping menghubungkan beberapa buah bandar tempatan yang lain. Oleh sebab itu. Amerika Syarikat berjaya menamatkan sikap perjanjian diri Jepun. Rancangan pembangunan perindusrtrian mengikut dasar keadaan pada satu-satu tempat yang berkaitan dengan rangkaian baru pengangkutan.” Sebagai mengisi perlembagaan baru itu kerajaan Jepun telah berusaha dalam segala lapangan mengikut beberapa projek yang telah dirancangkan. Jepun memerlukan 10 ribu ekor lembu. manakala tujuh buah bandaraya menjadi pusat menjalankan pentadbiran. Rancangan Baru itu menitikberatkan tiga tugas utama iaitu pembentukan rangkaian baru bagi kemajuan tanah negara. ingin kepada keamanan selama-lamanya… Kami ingin mendapat tempat yang mulia dalam masyarakat antarabangsa yang berusaha memlihara keamanan dan menghapuskan kezaliman dan perhambaan. rakyat Jepun berikrar untuk menghormati cita-cita mulia keamanan dan demokrasi. Bagi mendapatkan daging dan susu untuk keperluan akan datang. TAMADUN ASIA mendapatkan hak ‘undang-undang sendiri’ bagi orang-orang Amerika yang bermastautin di Jepun. mengatasi masalah penduduk yang semakin bertambah dan mengatasi jurang perbezaan antara daerah. Pembangunan Jepun Baru Dalam perlembagaan baru negara Jepun. Tokyo. Contohnya “Rancangan Baru Pembangunan Negara” yang telahpun berakhir pada tahun 1985. Untuk mengatasi masalah kawasan yang sesak dan penduduk yang semakin bertambah. Membahagikan penduduk perindustrian dan pembangunan ke serata daerah.

Pendidikan. televisyen dan sebagainya. sistem pengangkutan ke seluruh tempat yang akan dibina bagi pengangkutan laju. pengangkutan dan kelengkapan-kelengkapan kesihatan akan dimajukan dalam bandar-bandar daerah. Bagi mengadakan rangkaian pengangkutan dan perhubungan baru itu akan memekan belanja yang besar. Manakala bekalan air akan dibina ke kawasan pedalaman yang jauh. Semua jenis tenaga akan digunakan untuk mencegah bahaya bencana alam seperti ribut dan banjir.TAMADUN JEPUN. umpamanya ialah jalan keretapi superekspres Tokaido “Syinkansen” yang merupakan pencapaian teknologi yang tinggi bagi perindustrian Jepun. Untuk mencapai tujuan itu. Bagi perhubungan luar negara Jepun dengan negara lain. Manakala hubungan dengan Soviet Union dipercayai bukan sahaja menguntungkan kedua-dua negara itu tetapi juga mencapai . kebudayaan. telefon. TAMADUN ASIA padang ternakan lembu diadakan di beberapa daerah termasuklah Hokkaido dan Kyusyu. Jepun melancarkan satu sistem pelaburan modal yang cukup dari semasa ke semasa untuk mengatasi masalah kawasan sesak dan kawasan kosong. Keindahan alam dan kebudayaan tradisi akan diperlindungi. Rangkaian perhubungan cepat merupakan satu faktor dalam hal menghapuskan apayang disebut kepincangan perhubungan. orang ramai dan komunikasi ke seluruh ceruk rantau kepulauan Jepun. Perkara-perkara penting lain yang berhubung dengan sistem pengangkutan termasuklah pembinaan pelabuhan dan limbungan kapal dan saluran paip minyak. Jepun mengadakan perhubungan diplomatik dengan negara China dan Soviet Union. Pembangunan industri barang-barang buatan akan di perkembang ke kawasan pedalaman dengan mendirikan industri besar dan tempattempat membawa masuk minyak mentah. Hubungan Jepun dan China diwujudkan kerana mereka mempunyai keyakinan perhubungan diplomatik dapat diadakan antara kedua-dua buah negara atas dasar hormat menghormati kedaulatan masing-masing. Pemeliharaan alam sekitar merupakan satu perkara utama dalam Rancangan baru ini. disamping memperluas proses perhubungan dengan komputer. Rangkaian perhubungan rangkaian perhubungan talian jauh telefon akan dibina. Dasar penting yang merubah keadaan perindustrian dan corak kependudukan ialah supaya tidak menghalang pengaliran barang-barang. pelajaran.

PEMBANGUNAN JEPUN BARU Selain itu Jepun juga mengadakan hubungan persahabatan dengan Eropah Barat dan Asia.blogspot. Namun demikian harapan untuk dapat mengatasi kesukaran-kesukaran ini dengan kebijaksanaan dan ketekunan rakyat amatlah besar. Persahabatan dengan Eropah Barat boleh memberi kesan yang mendalam terhadap saling persefahaman dan kerjasama dalam suasana yang harmoni untuk memberi khidmat yang besar kepada cita-cita pembangunan dan keamanan dunia. mereka berpegang kepada prinsip keadilan dan kepercayaan negara-negara lain terhadapnya. Jepun telah menetapkan tidak akan kembali kepada kuasa tentera sekalipun Jepun mempunyai kesanggupan dan ekonomi yang kukuh untuk berbuat demikian. dan itulah yang memjadi asas diplomasi Jepun pada masa hadapan. http://dukeamienerev. Kerajaan Jepun sentiasa berkerjasama dengan Bangsa-bangsa Bersatu sebagai satu daripada dasar luarnya dan memberi galakan kerjasama antarabangsa dengan tiap-tiap negara di dalam Bangsa-bangsa Bersatu. Bukan itu sahaja. Suasana kerjasama serantau dapat menolong diri sendiri dalam bidang politik dan ekonomi. Jepun mengambil bahagian yang positif dalam aktivitiaktiviti Bangsa-bangsa Bersatu untuk mencapai cita-cita pertubuhan dunia itu. negara Jepun juga mengadakan kerjasama dengan Bangsa-Bangsa Bersatu. Buktinya jelas dari kebolehan Jepun membangun semula dari kebinasaan dan kehancuran perang. Ini merupakan satu cabaran dalam satu percubaan yang tidak pernah tercatat dalam sejarah. TAMADUN ASIA keamanan dan perseimbangan di Timur Jauh. Persahabatan Jepun dengan Asia penting kerana Asia ialah kawasan yang penting sekali bagi Jepun.com .TAMADUN JEPUN. Dalam mendukung cita-cita memlihara kehidupannya serta kemakmurannya. Jepun akan bergerak maju untuk mendapatkan tempat yang mulia di dunia sebagai satu negara yang stabil dan masyarakat berkebudayaan yang makmur.

Pendapat pertama mendakwa bahawa sistem kerajaan Tokugawa mungkin tidak berubah pada dasarnya jika Amerika Syarikat dan negara-negara asing membuka pintu yang tertutup itu dengan paksa. sebelum kedatangan Perry lagi. bahawa kejatuhan Tokugawa secara tidak langsung disebabkan oleh berbagai factor dalam negeri Jepun. Setsuma dan tokoh-tokoh istana yang menggulingkan Shogun dahulu. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. 2005 8:14 pm Post #13 3. percaya bahawa Jepun memerlukan satu kerajaan nasional yang bersatu padu bagi mencapai tingkat persamaan dalam bidang ketenteraan serta kebudayaan. Cogankata juga telah ditukarkan menjadi ‘ Fukokukyohei’. Pegawai-pegawai pentadbir dan pemimpin-pemimpin menyukat mendapat sokongan hangat dari maharaja sendiri. 2004 Pendapat lain mendakwa. Kedatangan Barat yang dilambangkan oleh kedatangan Perry hanya sebagai sebab terakhir yang menuntutkan kerajaan Tokugawa. Posts: 2.12 PEMODENAN NEGARA Kemasukkan orang-orang asing secara lansung menyebabkan Administrator/Angg kerajaan ‘Syogun’ tidak popluar dan akhirnya jatuh. desakan agar dilakukan perubahan ekonomi telah merosakkan asas-asas ‘Bakufu’. Kerajaan Meiji menganggap bahawa punca kelemahan pentadbiran ialah kerana sistem feudal. Kedatangan kuasa asinglah yang merosak kerajaan Tokugawa.TAMADUN JEPUN. Kerajaan Meiji yang dipegang oleh ketua suku Chosu. satu deligasi pemimpin dan ketuaketua kerajaan yang dipimpin oleh Iwakura Tomomi dihantar melawat Eropah dan Amerika Syarikat. Ahli-ahli sejarah memberi pendapat yang berbeza tentang punca ota SPTians kejatuhan kerajaan Tokugawa. Usaha-usaha telah . Banyak rombongan-rombongan di atas ke luar negeri bagi meninjau perkembangan kemajuan pelajaran di Barat bagi dicontohi.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Pada tahun 1871.

com Dragonizer Sat Jul 30.13 PERUBAHAN PERLEMBAGAAN Permintaan lembaga-lembaga perwakilan di zaman awal Administrator/Angg pemerintahan Meiji datang dari segolongan kecil masyarakat. Satu sistem cukai akhirnya dilaksanakan. Jumlah pendapatan dari cukai tanah yang bertambah. Bila Syogun Tokugawa tewas. satu undang-undang telah dikeluarkan untuk menggantikan sistem susunan peringkat yang lama dengan satu sistem pembahagian yang mudah iaitu pembesar istana digelar orang bangswan ( Kazuko). Pada tahun1869. Pemberontakan ini dapat dihapuskan. samurai dipanggil ‘Shizoku’ dan yang lain dipanggil orang awam (Heimin). Pendidikan yang diwajibkan dimulakan dalam tahun1872. Ini menimbulkan kemarahan golongan samurai yang akhirnya menyebabkan meletusnya ‘pemberontakan Satsuma’. Kerajaan baru ini telah berjaya memalingkan taat setia penduduknya daripada taat kepada tokoh kepada negara kebangsaan. satu sistem pelajaran kebangsaan telah dilaksanakan.TAMADUN JEPUN. Cita-cita hedak meluaskan kekuasaan Jepun bertumbuh selaras dengan perkembangan pendidikan. http://dukeamienerev. Mereka ini amat penting kerana terdiri daripada bekas ahli-ahli . TAMADUN ASIA dilakukan untuk mengubahkan sistem ini. kemajuan sistem pendidikan bersama-sama dengan sisitem kerahan tenaga membentuk rakyat Jepun yang menjadi suatu bangsa yang termaju di Asia. Untuk meneguhkan rasa taat setia ini. mereka segera bertindak untuk membasmi sistem susun lapis masyrakat feudal.blogspot. 2005 8:15 pm Post #14 3. Samurai dihentikan dari tugas-tugas pentadbiran dengan diberi pencen.

Suatu hakikat yang nyata.TAMADUN JEPUN. Dalam tahun1888. Parti ini bergiat dikawasan bandar. Pada 11 Februari 1889. Pada tahun1881.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Maharaja mempunyai kuasa undang-undang dengan persetujuan Parlimen maharaja (Imperial Diet). Okuma Shigenobu telah menubuhkan ‘Parti Kemajuan’ ( Kaishinto). Maharaja tidak patut dijadikan perbualan umum. Ia boleh membatlkan undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Perwakilan. kuasa membuat undang-undang telah berpindah dari tangan maharaja ke tangan Parlimen. satu Majlis Penasihat Raja (Privy Council) telah dibentuk. Dan persatuan politik ini kemudiannya berkembang menjadi parti Kebangsaan (Jiyuto). maharaja adalah ‘suci’ dan tak boleh dicabuli. Merekalah yang menjadi tulang belakang persatuan-persatuan politik paling awal. Perlembagaan Meiji telah menetapkan fungsi dua buah dewan iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Perwakilan. sarjana. penulis dan tuan-tuan tanah kecil serta sederhana. Kuasa Dewan Pertuanan sama dengan Dewan Perwakilan. Kedua-dua parti ini tidak ada persamaan ideologi. Antara isi kandungan perlembagaan baru ini ialah Jepun hendaklah diperintah dan ditadbirkan oleh satu keturunan maharaja. Undang-undang ini menjadi sah kalau Parlimen tidak meluluskannya. Ini melambangkan hakikat yang penting bahawa perlembagaan itu merupakan suatu penggunaan daripada maharaja kepada rakyatnya. Ito menjadi pengerusi yang pertama setelah menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Kuroda Kiyotaka. Dewan Pertuanan mempunyai ahli-ahli yang terdiri daripada golongan bangsawan. Walaupun maharaja mempunyai kuasa tetapi tiap-tipa undangundang hendaklah dibentangkan dalam parlimen maharaja. Sementara menunggu sebuah perlembagaan baru digubal. 2004 . Suatu sistem jemaah menteri dengan Ito Hirobumi sebagai Perdana Menteri telah dibentuk dalam tahun1885. Posts: 2. TAMADUN ASIA ota SPTians Oligarki. suatu reformasi dalam pentadbiran diadakan. maharaja Meiji menyerahkan perlembagaan Negeri Jepun yang pertama kepada Perdana Menteri.

http://dukeamienerev. Jepun berminat terhadap Korea dan Posts: dengan kemaraan Rusia. minat Jepun ke atas Korea sendiri 2. TAMADUN ASIA Dewan Perwakilan dianggotai oleh ahli-ahli yang dipilih secara undi. Ini menimbulkan ketegangan. Ini memungkinkan Rusia untuk menguasai Teluk Chili dari Taku Bar dan ke Chemulpo. jalan masuk ke Seoul. 2004 Pada tahun 1901. menulis dan bersuara.blogspot. Ini amat penting bagi Jepun agar ia diberikan kebebasan untuk bertindak di Korea. Rakyat Jepun dijamin hak-hak asasi mereka seperti kebebasan bercakap.790 pasti tergugat. Ini amat membimbangkan Jepun.TAMADUN JEPUN. Jalan penyelesaian . Group: Admin Member #1 Joined: October 6.com Dragonizer Sat Jul 30.14 PERANG RUSIA-JEPUN Perluasan Rusia ke Manchuria amat membimbangkan Jepun. Administrator/Angg Dalam tahun 1898 Rusia memajak Port Arthur dari China. Rusia menuntut kuasa ekonomi atas kekayaan Manchuria Selatan dan juga menuntut agar diadakan satu kawasan berkecuali di Korea di Utara Garisan Lintang 39 darjah. Manchuria pula menjadi satu kawasan di Timur Jauh yang ota SPTians penting bagi Rusia dari segi ketenteraan dan ekonomi. Rusia mendapat alasan untuk membawa askar-askarnya ke Selatan melalui Manchuria. Perlembagaan Meiji merupakan satu kemajuan yang penting ke arah suatu bentuk kerajaan yang disertai oleh rakyat. Britain dan Jepun percaya menghasilkan satu perikatan. 2005 8:16 pm Post #15 3. Bila berlaku Pemberontakan Boxer. Tetapi hak mengundi itu terbatas kepada orang yang mempunyai harta sahaja. namun pengakuan hak-hak tersebut tidak pula menghalang pelaksanaan kuasa-kuasa maharaja dalm masa darurat.

Ini memberi alasan ayng kuat untuk Jepun bertindak. Jepun masih lagi tertskluk . Rusia telah bersetuju untuk mengakui ‘kepentingan-kepentingan politik. Jepun juga telah meneguhkan kedudukannya di Korea. menerusi suatu perjanjian paksaan Jepun memulakan penduduknya di Korea yang kelak mengambil masa sehingga 35 tahun.21 PERANG DUNIA PERTAMA Semasa meletusnya Perang Dunia 1. Ini berjalan sehingga terjadilah suatu trajedi di mana Ito ( seorang pemimpin Meiji ) dibunuh oleh seorang Korea. Pada Ogos 1910. Ancaman Rusia ke atas Korea telah dihapuskan. http://dukeamienerev.akhirnya Jepun mengistiharkan perang pada 10 Februari 1904 dengan Rusia. Jepun mendapat faedah besar dari peperangan ini. Rusia mula menumpukan perhatian semula ke kawasan Balkan yang telah ditinggalkan sejak sekian lama. tentera dan ekonomi Jepun di Korea serta menyerahkan kepada Jepun pajakan ke atas Semenanjung Liaotung serta jalan keretapi yang menyambung Port Athur dengan Mukden. Perang ini mengambil masa paling singkat. iaitu tidak sampai 18 tahun. Jepun berjaya menapak semula di Manchuria. 2005 8:17 pm Post #16 3. Rusia juga menyerahkan separuh dari Pulau Sakhalin serta hak-hak istimewa menangkap ikan kepada Jepun.TAMADUN JEPUN. Dalam tahun 1904. TAMADUN ASIA buntu. Jepun memberi layanan yang baik kepada tawanantawanan perangnya. Perang ini ditamatkan dengan Perjanjian Porstmouth ( 5 September 1905 ).com Dragonizer Sat Jul 30.blogspot. Jeoun telah pun menempatkan penasihat kewangan dan diplomat-diplomat Jepun.

Amerika Syarikat dan Jerman.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Sekaligus. Di samping itu. Singapura dan Filipina. Jepun telah menyerang Hawaii. 2004 3. Perikatan Jerman. Hanya Amerika Syarikat yang berupaya menghalang kemaraan Jepun diAsia. Bila meletus perang pada ota SPTians tahun 1914. Persidangan yang berlansung di Washington untuk mengelakkan dari meletusnya peperangan ternyata gagal. Great Britain. Jepun dan Itali telah meletakkan satu sekatan yang efektif ke atas sebarang tindakan keras oleh Amerika Syarikat di Antlantik atau Pasifik. Jepun membuat satu pakatan baru yang dianggotai oleh Jepun. Pakatan ini disamping meneguhkan kedudukan Jepun tetapi juga telah mengehadkan aktiviti militer Jepun. semua kuasa-kuasa Barat tertumpu ke Eropah. Jepun terpaksa bersedia memerangi Amerika dan Britain.TAMADUN JEPUN. Dalam bulan Julai 1941. Dalam perang ini. Bila kerajaan China menuntut wilayah tersebut.Timur. Tanah Melayu. Dan enam bulan kemudian Jepun mencapai kemenangan cemerlang bila seluruh Asia Tenggara berada di . Ini ternyata kerana pada 3 Disember 1941. TAMADUN ASIA Administrator/Angg kepada Pakatan Inggeris Jepun. Jepun berperanan menawan pulau-pulau di Lautan Pasifik serta Semenanjung Liaotung yang dikuasai Jerman. Jepun terus berjaya menguasai Manchuria.22 PERANG DUNIA KEDUA Kejayaan Hittler di Eropah menimbulkan 2 akibat serta merta di Jepun. untuk meneguhkan kedudukannya. maka Jepun telah mengemukakan ‘ Dua Puluh Satu Tuntutan’. Hong Kong. pakatan ini memansuhkan pakatan Inggeris-Jepun dulu. Tanah Melayu. dan Pulau-pulau Hindia. Jepun menduduki pengkalanpengkalan di Selatan Indo-China dan pendudukan ini merupakan satu ancaman ke atas Siam. Posts: 2. Kemenangan Jerman juga mewujudkan ‘ Perjanjian Paksi Tiga Pihak’ dalam bulan September 1940. Jepun mula membentuk totalirisme dalam pemerintahan bila Putera Konoye membubarkan semua partiparti politik.

bekalan minyak simpanan hampir kehabisan dan juga ketegangan hubungan dengan Rusia. Di saat-saat akhir peperangan. kemenangan Jepun mungkin kerana kekuatan angkatan udara dan lautnya. Dari segi ketenteraan. Jepun terpaksa berhadapan dengan berbagai-bagai tekanan. Tojo terpaksa menerima tanggungjawab di atas kekalahan teruk Jepun Piminan kerajaan baru di bawah Jeneral Kaiso mengharapakn agar Jepun masih berikhtiar untuk mencari pendamaian menerusi perdamaiaan menerusi perundingan dengan pihak Berikat. Namun kejayaan Jepun berjaya menghancurkan mitos bahawanya orang putih itu suatu bangsa agung yang serba boleh. namun perang antara Jerman-Sovient Union paling membimbangkan Jepun. New Guinea. Tawanan-tawanan perang tidak dilayan dengan selaras syarat-syarat Perjanjian Geneva. dan Utara New Guinea. TAMADUN ASIA dalam gengamannya. Jepun langsung tidak mengendahkan janji-janjinya sebagai pelindung bagi rakyat Asia dan juga moto ‘ Asia untuk Orang Asia’. Semangat keperwiraan di kalangan tentera sudah merosot. Di Tokyo. Tentera-tenra Jepun juga tertewas di pulau-pulau Solomons. Ini kian cemas bila Amerika Syarikat dan British pada 26 . Jepun mulai sedar bahawa pakatan antara Jepun-Jerman-Itali tida menguntungkan Jerman. Ini menimbulkan semangat yang berkobar-kobar untuk berjuang untuk kemerdekaan selepas pendudukan Jepun nanti. tentera Jepun dikalahkan di Lautan Pasifik dalam Peperangan Midway. Walaupun Jerman berjaya mengalih perhatian Amerika Syarikat dari Asia ke Eropah. Semangat keperwiraan di kalangan askar-askar Jepun juga tinggi.TAMADUN JEPUN. timbul pula kisah-kisah kekejaman yamg dilakukan oleh askar-askar Jepun. Dalam bulan Jun 1942. Orang-orang tawanan Jepun diberi layanan yang zalim. Dari semangat perjuangan.

blogspot. Pada peringkat awal. http://dukeamienerev. Bekas Perdana . Mereka hampir-hampir menghancurkan buat selama-lamanya sistem pemerintahan beraja dan negara yang mereka telah bersumpah akan berkhidmad untuknya. Matlamat-matlamat laporan ini akan dilaksanakan oleh Majlis Tertinggi Kuasa Berikat ( Supreme Comander of Allied PowersSCAP ) yang diketuai oleh jeneral Daughlas Mac Arthur. 2005 8:18 pm Post #17 3.23 JEPUN : ZAMAN SELEPAS PERANG Selepas. TAMADUN ASIA Julai 1945 mendesak agar Jepun menyerah kalah atau menghadapi bahaya kehancuran negaranya. Posts: 2. Laporan ini menghendaki agar Jepun tidak lagi muncul ota SPTians sebagai kuasa yang boleh menggugat Amerika Syarikat serta keamanan dunia.com Dragonizer Sat Jul 30. Gerakan pembersihan dijalankan untuk memberkas orang-orang yang bertanggungjwab dalam peperangan dahulu. Dan ini telah memburukkan nama baik Jepun di seluruh Asia.TAMADUN JEPUN. SCAP telah bertindak segera untuk menghapuskan sokongan tentera kepada pemerintahan yang membawa Jepun ke kancah peperangan dahulu. Jepun menyerah kalah pada 2 September 1945. Secara rasmi. Namun. Jepun tentu tidak memasuki peperangan ini andainya angkatan-angkatan bersenjata mengasingkan diri dari politik. Angkatan Bersenjata telah dilumpuhkan Agama ‘Shanto’ yang mendewa-dewakan maharaja dirombak individu-individu yang aktif dalam politik dan organisasi penting. Jepun melaksanakan satu dasar pemerintahan yang Administrator/Angg diselaraskan dengan ‘Pengistiharaan Postdam’( 29 Ogos 1945 ). tentera darat telah menyalahgunakan kuasanya. Pada 6 dan 9 Ogos Bandar Hiroshima dan Nagasaki telah dibomatomkan.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6.

Sistem pemerintahan beraja akan dipertahankan tetapi ini tertakluk kepada kehendak rakyat. Maharaja bertindak sebagai lambing negara dan perpaduan rakyat. Poland dan Czechoslovakia enggan menandatanganinya. Parlimen menjadi ‘alat negara yang tertinggi’. TAMADUN ASIA 2004 Menteri Tojo dan Hototo serta beberapa orang pengikutnya dibicarakan di Mahkamah Pengadilan Antarabangsa. Perang Korea meletus pada tahun 1950 dan banyak askaraskar Amerika yang ditempatkan di Jepun dikerahkan untuk mempertahankan Korea Selatan dari jatuh ke tangan Komunis. Ahli-ahli dipilih tiap-tipa 6 tahun dan 3 tahun sekali. Dewan Pertuanan telah digantikan oleh suatu Dewan Penasihat (Councillors). Pada hari yang sama juga Jepun bersama Amerika Syarikat . Ahli-ahlinya terdiri dari orang lelaki. Kegiatan ketenteraan dan yang berbentuk ‘perang’ tidak dibenarkan. Rusia. Pemerintah baru ini mengambil tindakan tegas terhadap Komunis. Perang Korea banyak menguntungkan Jepun kerana Jepun menjadi pembekal utama untuk alat-alat keperluan peperangan di Korea. Perlembagaan baru ini walaupun hasil buah tangan Amerika Syarikat tetapi ia dapat oleh rakyat Jepun. Persidangan yang dihadiri oleh 48 buah negara lain lebih merupakan satu perhimpunan rasmi untuk mempersetujui apa yang telah ditetapkan. Mac Arthur telah dilucutkan jawatannya. Amerika juga menjadikan Jepun sebagai benteng penghalang kepada perkembangan pengaruh Komunis di Timur. SCAP telah merangka satu Perlembagaan Baru untuk beberapa garis panduan. Menjelang penghujung tahun 1951. Segala bentuk feudalism mesti dihapuskan.TAMADUN JEPUN. Perlembagaan ini menetapkan bahawa kedaulatan tidak terletak pada maharaja tetapi pada rakyat Jepun. Beliau digantikan oleh Foster Dulles yang memainkan peranan penting hingga berjaya mengadakan satu persidangan perdamaiaan di San Francisco pada 8 September 1951.

Kebangkitan Semula Jepun – Abu Yazid Abidin DBP iii.A.Richards Sims. Siri Bimbingan Peperiksaan STP/ HSC. http://dukeamienerev. Japan in Postwar Asia.Modern Japan . Sejarah China Dan Jepun. ix.blogspot. KL 1998. Japan India.China. (Malaya). Lawrence Otson. . Jepun kini. ii.Richard Tames.TAMADUN JEPUN. M. vi. viii.Rajendra.com Dragonizer Sat Jul 30. Nota Lengkap STPM. Sejarah Asia Moden. xi. TAMADUN ASIA mematerikan satu Perjanjian keselamatan yang membenarkan penempatan askar-askar Amerika di Jepun untuk keperluan pertahanan.(HONS) Dip. arena buku Sdn Bhd. tarikh ini menandakan tamatnya pendudukan Amerika Syarikat ke atas Jepun. Schauer. Utusan Publication and Distribution Sdn Bhd. DBP. Ed. Sejarah Jepun. Posts: 2. vii. Ibrahim Mustafa B. The Japanese. Edwin O. Maswari Rosdi. Jepun sekali lagi muncul sebagai negara yang merdeka dan dengan penuh yakin melangkah ke hadapan untuk membentuk sebuah negara industri yang moden. 2005 8:20 pm Post #18 RUJUKAN DAN BIBLIOGRAFI untuk topik TAMADUN Administrator/Angg JEPUN :rolleyes: ota SPTians i. v. The Meiji Oligarchs. 2004 iv. Kementerian Pelajar KL 1970. Asian History. Perjanjian ini dikuatkuasakan pada 28 April 1952.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Fajar Bakti. Indonesia-Ronald Laidlaw xii. x. Japan Past and Present.

.......http://www.japan-guide.......................... TAMADUN ASIA xiii............ ............com ZetaBoards gives you all the tools to create a successful discussion community....................blogspot......................html http://dukeamienerev....... ................com/e/e641..... Learn More · Sign-up Now « Previous Topic · Sejarah dan Geografi · Next Topic » Top of Form 14 Sejarah dan Geografi Go Bottom of Form Theme: Zeta Original Track Topic · E-mail 5:58 AM Jan Topic 14 JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI: ................................TAMADUN JEPUN.........

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful