Sejarah dan Teori berkaitan Sistem Monarki

Doktrin Hak Ketuhanan Raja

Raja Louis XIV dari Perancis. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun, ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis.

Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja

Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan", manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions), yang menggerakkan tindakan mereka. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa; akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan. Sebaliknya, manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people). Oleh itu, Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek, keseorangan, miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan.

‘Enlightened despotism’

Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance, teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightenedmampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon Bonarparte.

Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak

Dalam zaman moden, ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak (absolute monarch) iaitu: Raja Abdullah bin Abdel Aziz al Saud (Arab Saudi), King Jigme Khesar Namgyel Wangchuk (Bhutan), Sultan Hasnal Bolkiah Muizzadin Wadaullah (Brunei),Sultan Qaboos bin Said al Said, King Msawati III (Swaziland) dan Pope Paus Benedict XVII (Vatican City).

Kiri: King Abdullah (Arab Saudi), tengah: Sultan Hasanall Bolkiah (Brunei) dan kanan: King Jigme Wangchuk (Bhutan)

Kiri: King Maswati III (Swaziland, tengah: Sultan Qaboos bin Said (Oman) dan kanan: Paus Benedict XVII (Vatican City)

Bagaimanapun, monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain.

Di Jordan (Raja Abdullah bin Hussein) dan Maghribi (Raja Mohamed VI), rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak. Manakala diLiechtenstein, hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Prince Hans Adam II.

Kiri: King Muhammad (Maghribi),tengah Prince Hans Adam (Leichtenstein) dan kanan: King Abdullah bin Hussein (Jordan)

Raja Bahrain. Oleh itu. Misalnya. Pada hari ini.Raja Berperlembagaan Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah Sistem Berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua Negara.000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan King Charles mengadakan persidangan Parlimen kerana . Tuanku Mizan Zainal Abidin (Malaysia) Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. pengarang buku British Royalty. raja Jepun bergabung dengan Kerajaan Tentera yang dipimpin seorang dictator. Namun demikian. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15. sebagai Shiekh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa. sewaktu Perang Dunia II. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. atau politik tiga serangkai. Menurut Richard Buskin. yang memerintah negara dan bukannya Raja. Pada hakikatnya Perdana Menteri. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi. adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang Di Pertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. manakala yang lain.

King Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi Presiden di mana England telah menjadinegara Republik buat seketika. Sistem beraja telah dipulihkan semula dan King Charles II telah diangkat ke takhta. Queen Elizabeth II (Britain) yang juga pemerintah ke atas 15 negara Komanwealth yang lain. Berikut adalah Negara-negara yang mengamalkan pemerintahan Raja Berperlembagaan di dunia sekarang. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. 1. Britain (Queen Elizabeth II). Selepas itu. Selepas peristiwa itu. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa tetapi hanya memerintah selama setahun. terdapat 15 buah Negara merdeka bekas jajahan Britain yang masih mengiktiraf Quen Elizabeth II sebagai Pemerintah mereka. Namun demikian. Ratu Elizabeth ke II merupakan pemerintah United Kingdom dan juga 15 buah negara lain menjadikannya ratu paling berpengaruh di dunia.bimbang kuasanya akan terjejas. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. ia-itu: (1) Antigua dan Barbuda (2) Australia (3) Bahamas (4) Barbados . Selain dari Britain.

(5) Belize (6) Canada (7) Grenada (8) Jamaika (9) New Zealand (10) (11) (12) (13) (14) (15) Papua New-Guinea St Kitts & Nevis\ St Lucia St Vincent & the Grenadines Solomon Islands Tuvalu 2. 8. 7. 4. 6. Monaco – Putera Albert II 11. The Netherlands – Queen Beatrix 14. Belgium – King Albert II Cambodia – King Norodom Sihamoni Denmark – Queen Margrethe II (termasuk Greenland) Jepun – Maharaja Akihito Jordan – Al Malik Abdullah bin Hussein Liechtenstein – Prince Hans Adam II Luxembourg. Maghribi-King Mohamed II 12.Grand Duke Henri Malaysia – Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin 10. 9.King Gyanendra Bir Bikram Shah Dev 13. 5. Nepal. Sepanyol – King Juan Carlos I . Norway – King Harald V 15. 3.

Qatar .Sheikh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa. Sweden – King Karl XVI Gustav 17. 19. tengah: Queen Margrethe II (Denmark) dan kanan: Queen Beatrix (Netherlands) . Perancis pernah diperintah oleh raja berperlembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848. tengah: King Karl XVI Gustav (Sweden) dan kanan: King Harald V (Norway) Kiri: Maharaja Akihito (Jepun).Sheikh Hamad bin Khalifa at Thani 20. Thailand – King Bhumibol Adulyadej 18.King George Tupou V.16. Kiri: King Juan Carlos (Spain). Bahrain . Tonga .

tengah: Prince Albert (Monaco) dan kanan: Prince Norodom Sihamoni (Cambodia) .tengah: King Albert II (Belgium) dan kanan: king Gyanendra (Nepal) Kiri:Grand Duke Henri (Luxembourg).Kiri: King Bhumibol Adulyadej (Thailand).

Sheikh Humaid bin Rashid an Nuaimi. presidential dan monarki mutlak. Presiden UAE adalah Ketua Negara UAE (yang dipilih dari kalangan 7 emir) dan Perdana Menteri UAE adalah Ketua Kerajaan yang juga dipilih dari kalangan 7 Emir. Sharjah. Ajman.Kiri: Raja Hamad bin Isa al Khalifa (Bahrain) dan kanan: Sheikh Hamad bin Khalifa (Qatar) King George Tupou V (Tonga) United Arab Emirates (UAE) Ada sebuah lagi negara yang mengamalkan sistem gabungan struktur sistem kerajaan. Fujairah. UAE adalah persekutuan tujuh buah negara monarki mutlak iaitu Kerajaan (Emiriyah) Abu Dhabi. (1) (2) (3) (4) (5) Abu Dhabi – Sheikh Khalifa bin Zayed an Nahyan (President UAE). Ras al Khaimah and Umm al Quwain. Politik di Kesatuan Arab Emiriah atau United Arab Emirate UAE) mengamalkan sistem federalisme. Fujairah – Sheikh Hamad bin Muhammad al Sharqi. Ras al Khaimah – Sheikh Saud bin Saqr al Qasimi .Sheikh Mohammad bin Rashid al Maktoum (PM UAE). Ajman . Dubai . Dubai.

(6) (7) Sharjah – Sheikh Dr Sultan III bin Muhamamad al Qasimi Umm al Quwain – Sheikh Saud bin Rashid al Mu’alla Sheikh Ras al Khaimah dan Sheikh Sharjah Sheikh Fujairah dan Sheikh Ajman .

Sheikh Abu Dhabi. Henry Ernest Cooper. Pada tahun 1939. Perang Dunia I berkemungkinan membawa kepada kejatuhan besar monarki dalam sejarah. Kekalahan empayar Jerman. . Itali bersama dengan beberapa monarki di timur Eropah seperti Bulgaria. Monarki di Negara China (Dinasti Qing yang mula memerintah pada 1636) berakhir selepas revolusi Sun Yat-Sen pada tahun 1912. Monarki Perancis (King Louis XVII) digulingkan pada tahun 1792 semasa Revolusi Perancis. Maharaja Korea (Maharaja Yi Chok dari Dinasti Han) hilang takhtanya apabila Negara Korea diilhak oleh Jepun pada tahun 1910. kudeta (rampasan kuasa) atau peperangan. Sebagai contoh: 1. monarki ini dipulihkan semula pada tahun 1660. Pada tahun 1893. 3. Monarki Inggeris (King Charles I) diguling oleh Parlimen yang diketuai oleh Oliver Cromwell pada tahun 1649. Mongolia menjadi Republik. Monarki di Portugal (King Manuel II) digulingkan pada tahun 1910 untuk menjadi negara Republik dua tahun selepas pembunuhan Raja Carlos I.seorang pemimpin perniagaan telah menggulingkan Ratu Hawaii (Queen Liliuokalani untuk menubuhkan sebuah Republik sebelum Hawaii menyertai Amerika Syarikat pada tahun 1898.monarki atau pemerintahan beraja dihapuskan sama ada melalui pembaharuan perundangan. Hungary dan Romania menyokong Jerman semasa PDII menentang Yugoslavia. Austria dan Turki menyaksikan penghapusan monarki mereka selepas perang. Monarki Perancis kemudiannya dipulihkan beberapa kali sehingga tahun 1871. Keadaan di dalam Rusia dan prestasi buruknya ketika perang membawa kepada revolusi Komunis yang menggulingkan seluruh institusi monarki. Sheikh Dubai dan Sheikh Umm al Quwain Pemupusan Pemerintahan Beraja Mengikut catatan sejarah. Selepas kematian Khan terakhir pada tahun 1924 (Jabzandamba Hutagt Bogd Gegeen Ezen Khan). Itali melanggar Albania dan membuang Raja Zog untuk meletakkan Raja Itali sebagai raja baru Albania. Begitu juga dengan negara naungan Jerman seperti Finland dan Lithuania dimana kedua-dua raja mereka hilang takhta selepas kekalahan Jerman pada bulan November 1918. 2. 4. 5. 7. 6. menembak mati Tsar dan melaksanakan kerajaan dictator dari golongan bangsawan. Bagaimanapun.

memberi keutamaan kepada ahli keluarga sendiri untuk mengisi jawatan utama dalam pentadbiran negara. Bagaimana pun Kerajaan monarki di Cambodia dipulihkan semula pada tahun 1993. King Norodom Sihanouk. Pakistan menjadi republik pada tahun 1956. Laos (1946). Tanzania. Dengan kekalahan kuasa paksi dalam perang. mengumpul kekayaan untuk kepentingan diri dan keluarga. memberikan ahli keluarga dan sekutu untuk monopoli peluang pelaburan . (Afghanistan) digulingkan pada tahun 1973 manakalah Shah Iran. golongan komunis di Yugoslavia merampas kuasa dan mengakhiri monarki. Iraq (King Feisal II) digulingkan pada tahun 1958 manakala Raja Idris II (Libya) digulingkan oleh Kolonel Muaamar Gadaffi pada tahun 1969. sistem monarki di sana dihapuskan juga. menyalahguna kuasa yang melampau. Hungary dan Romania membuang raja mereka dengan sokongan kuat Soviet Union yang mempunyai ramai tentera dan penyokong yang diletakkan di sana ketika peperangan. punca utama yang menyebabkan kerajaan monarki ini digulingkan ialah apabila Raja yang memerintah telah menindas atau mengenepikan hak rakyat. Reza Mohamed Pahlavi digulingkan melalui revolusi yang dipimpin oleh Ayatullah Khomeini pada tahun 1979. Vietnam (1945). Kenya. Di Ethopia. Raja Konstantinos II terpaksa melarikan diri selepas kudeta pada tahun 1967 dan Greece diisytiharkan sebagai sebuah republik pada tahun 1973. seperti Emperor Bao Dai. Maharaja Haile Selassie II digulingkan pada tahun 1974 akibat dari revolusi demokrasi. King Sisavang Vong. Mesir menghapuskan monarki pada tahun 1953 selepas revolusi tahun 1952 di mana Raja Faruq II digulingkan oleh tentera (General Muhammad Naguib). Monarki di Afrika Selatan dihapuskan pada tahun 1961 oleh referendum apartheid. Di Asia Barat pula. Penghapusan monarki di Tunisia (King Muhammad VIII al Amin) digulingkan oleh Habib Bourguiba pada tahun 1957. Mauritius pula menjadi republik pada tahun 1992. Monarki di Ireland dihapuskan oleh Akta Republik Ireland 1948 yang berkuat kuasa pada tahun 1949. Golongan komunis di Bulgaria. Zambia dan Zimbabwe dihapuskan apabila negara ini mencapai kemerdekaan dari United Kingdom. Maharaja Jepun yang memainkan peranan penting dalam perang dunia juga dikurangkan kepentingannya kepada hanya menjadi simbol negara. Raja Mohammad Zahir Shah. Beberapa buah Negara di utara Benua Afrika dan Timur Tengah menghapuskan sistem Monarki di antara tahun 1950an hingga 1970an.kuasa sekutu barat dan Soviet Union. Di Greece. Cambodia (1970). Berasaskan bacaan Sejarah. Pergolakan politik dan kebangkitan ideology komunis menamatkan kebanyakan pemerintahan monarki di Indochina. Monarki di India. Raja Itali berubah menyokong sekutu barat tetapi dalam satu referendum pada tahun 1946.

tengah: Prince Norodom Sihanouk (Cambodia) dan kanan: Prince Sisavang Vong (Laos) Kiri:King Muhammad Zahir (Afghanistan) dan kanan: King Idris (Libya) Ref: wikipedia.dan perniagaan dan mengaut keuntungan serta membuat keputusan yang tidak adil akibat dipengaruhi oleh ahli keluarga dan sekutunya. Antara ketua negara monarki yang telah kehilangan kuasa akibat revolusi atau rampasan kuasa. tengah: King Faysal II (Iraq dan kanan: Emperor Haile Selassie (Ethiopia) Kiri:King Farouk (Egypt). tengah: King Konstantin II (Greece) dan kanan:King Muhammad VII AlAmin (Tunisia) Kiri:Shah Reza Pahlavi (Iran).com Posted by COLTORAS at 2/01/2011 04:51:00 . Kiri:Grand Emperor Bao Dai (Vietnam).

Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. Pada awal kurun ke-19. . hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Dalam zaman sekarang. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Peranci Raja Louis XIV dari Perancis. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan.Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan. Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. Daripada jumlah tersebut. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia.

Bagi kebanyakan negara. Contohnya di Malaysia. Ini mungkin boleh memalukan negara. Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ 1. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya. rumah. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. Selain Raja. Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam. raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara.Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Selain itu.1 Perbahasan menyokong 1. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. . Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. Malaysia misalnya. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik.2 Perbahasan menentang • • • • 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki [sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • • • • • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan. Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden.

adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang diPertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. yang memerintah negara dan bukannya Raja. manakala yang lain. Misalnya. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi. [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. sewaktu Perang Dunia II. Pada hari ini. Raja berperlembagaan Daripada Wikipedia. kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. Oleh itu. Isi kandungan [sorokkan] • • 1 Sejarah 2 Senarai Negara-Negara Raja . Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. Jerman.Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. Di Itali misalnya. Pada hakikatnya Perdana Menteri. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. ensiklopedia bebas. raja Jepun bergabung dengan kerajaan tentera yang dipimpin seorang diktator. Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah sistem berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua negara. Dalam beberapa kes. Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik.[1]. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. ketamakan dan exploitasi. Namun demikian. atau politik tiga serangkai. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946. Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat.

tanpa pilihan lain.000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan Raja Charles I mengadakan persidangan Parlimen kerana bimbang kuasanya akan terjejas. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa. tetapi hanya memerintah selama setahun. Selepas peristiwa itu.Berperlembagaan • • 3 Lihat Juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. pengarang buku British Royalty.[3]. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15.Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah) Monaco (Putera Albert II) Maghribi (Raja Mohammed VI) Belanda (Ratu Beatrix) New Zealand (Ratu Elizabeth II) . Raja Charles II diangkat ke takhta. Namun demikian. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. Raja Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi presiden di mana England telah menjadi republik buat seketika. Menurut Richard Buskin. Maka.[2]. Selepas itu. [sunting] Senarai Negara-Negara Raja Berperlembagaan • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Antigua dan Barbuda (Ratu Elizabeth II) Australia (Ratu Elizabeth II) Bahamas (Ratu Elizabeth II) Barbados (Ratu Elizabeth II) Belgium (Raja Albert II) Belize (Ratu Elizabeth II) Kemboja (Raja Norodom Sihamoni) Canada (Ratu Elizabeth II) Denmark (Ratu Margrethe II) Greenland (Ratu Margrethe II) Grenada (Ratu Elizabeth II) Jamaika (Ratu Elizabeth II) Jepun (Maharaja Akihito) Jordan (Raja Abdullah II ) Liechtenstein (Putera Hans Adam II) Luxembourg (Grand Duke Henri) Malaysia (Yang di-Pertuan Agong .

Majlis Keselamatan Negara (MKN).uk/biog/oliver-cromwell.my/v1/index.1 Doktrin Hak Ketuhanan Raja .• • • • • • • • • • • Norway (Raja Harald V) Papua New Guinea (Ratu Elizabeth II) Saint Kitts dan Nevis (Ratu Elizabeth II) Saint Lucia (Ratu Elizabeth II) Saint Vincent dan the Grenadines (Ratu Elizabeth II) Kepulauan Solomon (Ratu Elizabeth II) Sepanyol (Raja Juan Carlos I) Sweden (Raja Carl XVI Gustaf) Thailand (Raja Bhumibol Adulyadej) Tuvalu (Ratu Elizabeth II) United Kingdom (Ratu Elizabeth II) Perancis pernah diperintah oleh raja berpelembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848. Utusan Malaysia.gov.co.htm. "Menghayati maksud raja berperlembagaan".british-civilwars. David Plant. 24 Mac 2008 ripada Wikipedia. jawatan ini memainkan peranan kurang penting di dalam kerajaan monarki mutlak. di mana seseorang Raja itu mempunyai kuasa penuh untuk memerintah negaranya. [sunting] Lihat Juga • • • Demokrasi Monarki mutlak Pemerintahan beraja [sunting] Nota dan rujukan 1. 1599-1658". ↑ "Raja berperlembagaan". Isi kandungan [sorokkan] • 1 Sejarah dan teori yang berkaitan ○ 1. Berbeza dengan sistem raja berperlembagaan di mana Perdana Menteri merupakan ketua eksekutif negara. (Dilencongkan dari Monarki mutlak) Lompat ke: pandu arah. 3. ensiklopedia bebas. http://www. http://www.php/bm/fokus-mkn/fokus_rajaberperlembagaan.mkn. ↑ Adam Kadir. raja juga akan memegang jawatan Perdana Menteri. Malah di sesetengah negara seperti Arab Saudi dan Brunei. 2. ↑ "Oliver Cromwell. cari Monarki Mutlak merupakan bentuk kerajaan yang unggul.

Oleh itu. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Beliau telah berani menentang Paus Katolik di Rom dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England[2]. teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. Sebaliknya. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa. [sunting] Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan". Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen[3]. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people) [Hobbes: ms 376] [5] . ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari feudalisme di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan[1]. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon[7]. Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek. manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions).○ ○ • • • 1. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan[6]. [sunting] Enlightened despotism Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance.3 Enlightened despotism 2 Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak 3 Lihat juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah dan teori yang berkaitan [sunting] Doktrin Hak Ketuhanan Raja Raja Louis XIV dari Perancis.. manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa. . yang menggerakkan tindakan mereka[4]. Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightened mampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. keseorangan. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VIII dari England.2 Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja 1. akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan.

Di Jordan dan Maghribi.com/e/a/ab/absolute_monarchy. About. 6.htm.Inc Politik . http://rizkisaputro. ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak iaitu: • • • • • • Arab Saudi (Raja Abdullah ibn ’Abd al ’Aziz Al Sa’ud) Bhutan (Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck) Brunei (Sultan Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah ) Oman (Raja Qaboos bin Said Al Said) Swaziland (Raja Mswati III) Vatican City (Paus Benedict XVI). About. ↑ "Absolute monarchy". ↑ "Absolute monarchy". Monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain. http://www.associatepublisher.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/.htm.associatepublisher. ↑ "Absolute monarchy".[sunting] Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak Dalam zaman moden.. 4. http://www. Locke and Rousseau".com/e/a/ab/absolute_monarchy. hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Putera Hans-Adam II.com/EBchecked/topic/166626/divine-right-of-kings. 3.Inc. ↑ "Divine Right of Kings". http://www. [sunting] Lihat juga • • • Raja berperlembagaan Penghapusan monarki Diktator [sunting] Nota dan rujukan 1.htm. 2.. Rizki Saputro. http://www. About.historylearningsite. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes. Encyclopædia Britannica.co.britannica. Rizki Saputro. Manakala di Liechtenstein. http://rizkisaputro. 7.wordpress.uk/reformation.co.wordpress. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes. historylearningsite.Inc. Locke and Rousseau". ↑ "Tudor England: The Reformation". rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/. 5.uk.

Rencana utama: Politik Kanada dan Kerajaan Kanada

Bukit Parlimen di ibu negara Kanada, Ottawa Kanada mempunyai tradisi demokratik kukuh yang diluhurkan oleh kerajaan berparlimen dalam binaan raja berperlembagaan, iaitu monarki Kanada sebagai asas kepada cabang-cabang eksekutif, perundangan, dan kehakiman dan kewibawaannya yang berpunca daripada rakyat Kanada.[94][95][96][97] Ketua negara ialah Ratu Elizabeth II, yang juga ketua negara 15 negara Komanwel lain dan bersemayam di United Kingdom. Oleh itu, wakil baginda, iaitu Gabenor Jeneral Kanada (kini David Lloyd Johnston[98]), melaksanakan tugas-tugas diraja di Kanada.[99] Penyertaan kerabat diraja dan wizurai dalam pentadbiran kerajaan adalah terhad, namun;[97][100][101] [102] secara amali, penggunaan kuasa eksekutif mereka diarah oleh Jemaah Menteri yang terdiri daripada menteri-menteri Mahkota yang bertanggungjawab kepada Dewan Rakyat dan diketuai oleh Perdana Menteri Kanada (kini Stephen Harper[103]) selaku ketua kerajaan. Untuk memastikan kestabilan kerajaan, Gabenor Jeneral biasanya melantik pemimpin semasa parti politik yang boleh meraih keyakinan kemajmukan dalam Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri yang memilih Jemaah Menteri.[104] Oleh itu, Jabatan Perdana Menteri (Prime Minister's Office, PMO) ialah salah sebuah institusi paling berwibawa dalam kerajaan yang memulakan perundangan untuk kelulusan parlimen serta memilih untuk perlantikan oleh Raja, selain yang dinyatakan tadi, gabenor jeneral, leftenan gabenor, senator, hakim mahkamah persekutan, dan ketua-ketua perbadanan-perbadanan Mahkota dan agensi-agensi kerajaan.[100] Ketua parti yang kedua terbanyak kerusinya biasanya menjadi Ketua Pembangkang Setia Baginda (kini Michael Ignatieff[105]) dan membentuk sistem parlimen pertentangan yang bertujuan mengawal tindakan kerajaan.

Dewan Senat dalam Centre Block di Bukit Parlimen Setiap Ahli Parlimen Dewan Rakyat dipilih secara kemajmukan mudah dari setiap daerah pilihan raya. Pilihan raya umum mesti diumumkan oleh gabenor jeneral atas nasihat perdana menteri, dalam masa empat tahun pilihan raya sebelumnya, ataupun boleh dicetuskan oleh pemerintah yang kalah dalam undian kepercayaan dalam Dewan Rakyat.[106] Ahli-ahli Senat diperuntukkan kerusi mengikut kawasan dan berkhidmat hingga usia 75 tahun.[107] Struktur persekutuan Kanada mengagihkan tanggungjawab pemerintahan antara kerajaan persekutuan dan sepuluh provinsinya. Badan-badan perundangan provinsinya adalah ekadewan dan serupa kefungsiannya dengan Dewan Rakyat.[108] Tiga wilayah Kanada juga ada cabang perundangan, tetapi tidak berdaulat dan kurangnya tanggungjawab berperlembagaan berbanding provinsi di samping perbezaan struktur.[109][110] Pemberian perkenan diraja merujuk kepada kaedah dimana raja berperlembagaan secara formal meyatakan persetujuannya terhadap tindakan-tindakan parlimen negaranya, sekaligus menjadikan tindakan parlimen itu sebagai undang-undang (disebut Akta Parlimen). Dalam majoriti monarki-monarki berperlembagaan kini, perkenan diraja kini hanyalah sebahagian proses rasmi; meskipun dalam negara-negara yang memberikan kuasa kepada rajanya untuk tidak berkenan akan tindakan parlimen mereka (sebagai contoh United Kingdom, Norway dan Liechtenstein), raja yang dalam negara-negara ini hampir tidak akan berbuat demikian kecuali pada keadaan kecemasan dari segi politik (lihat simpanan kuasa), atau pada kehendak

kerajaannya. Meskipun kuasa untuk tidak berkenan sering digunakan pada zaman dahulukala di kebanyakan monarki-monarki Eropah, ia kini semakin kurang dalam situasi politik moden dan demokratik kini yang telah wujud sejak kurun ke-18. Pemberian perkenan diraja juga boleh diiringi majlis-majlis khas. Di United Kingdom, umpamanya, Raja Berdaulat boleh melantik anggota Pesuruhjaya Ketuanan, yang menisytiharkan Perkenan Diraja di majlis yang diadakan di Istana Westminster, Istana Buckingham, atau tempat kediaman dirajya yang lain. Meskipun begini, Perkenan Diraja lazimnya diberikan dengan tidak diiringi majlis oleh surat paten. Di negara-negara lain seperti Australia dan Kanada, Gabenor Jeneralnya hanya menandatangani rang undang-undang berkenaan. Dalam sebarang kes, parlimen mesti diberitahu akan Perkenan Diraja yang diberikan. Terdapat dua kaedah ini dilakukan, pertamanya Pesuruhjaya Ketuanan atau wakil Raja Berdaulat akan memberikan Perkenannya di hadapan kedua-dua dewan Parlimen; atau secara alternatifnya, setiap Dewan akan diberitahu secara berasingan, lazimnya oleh Speaker Dewan berkenaan.

Isi kandungan
[sorokkan] • • 1 Malaysia 2 United Kingdom ○ ○ ○ 2.1 Sejarah 2.2 Majlis 2.3 Parlimen dan Perhimpunan Bawahan     • ○ ○ • ○ ○ • • 2.3.1 Scotland 2.3.2 Wales 2.3.3 Ireland Utara 2.3.4 Tindakan Gereja England

3 Negara-negara Komenwel yang lain 3.1 Sejarah 3.2 Majlis 4.1 Kepulauan Channel 4.2 Isle of Man

4 Pergantungan Mahkota Diraja British

5 Wilayah jajahan seberang laut British 6 Negara-negara lain ○ ○ ○ ○ ○ 6.1 Am 6.2 Belgium 6.3 Jordan 6.4 Liechtenstein 6.5 Luxembourg

○ ○ ○ • • •

6.6 Belanda 6.7 Norway 6.8 Sepanyol

7 Pautan luar 8 Rujukan 9 Lihat juga

[sunting] United Kingdom
Di United Kingdom Perkenan Diraja merupakan tindakan terakhir untuk rang undang-undang daripada parlimen Britain menjadi undang-undang. Apabila rang undang-undang berkenaan dipersembahkan kepada Raja Berdaulat atau wakilnya, ia mempunyai tiga pilihan secara formal. Pertamanya, Raja berkenaan boleh berkenan dengan Perkenan Diraja sekaligus menjadikan rang undang-undang itu Akta Parlimen. Kedua, Raja itu boleh tidak berkenan dengan Perkenan Diraja, dengan sekaligus mematikan rang undang-undang itu. Pilihan ketiga Raja itu adalah untuk mengecualikan Perkenan Dirajanya, iaitu dengan menunda sebarang keputusan terhadap rang undang-undang berkenaan sehingga masa yang lain.[1] Pada zaman moden, Raja bertindak mengikut nasihat menteri-menterinya.[2] Oleh disebabkan menteri-menteri ini sering mendapat sokongan Parlimen dan merupakan mereka yang mendapatkan kelulusan rang undang-undang berkenaan, kebarangkalian untuk mereka menasihati Raja untuk tidak Berkenan adalah mustahil. Satu pengecualian daripada ini adalah apabila rang undang-undang yang diluluskan dengan niat yang tidak baik, meskipun sukar untuk menilaikan apa yang dimaksudkan dengan keadaan ini. Maka, dalam pengamalan moden, Perkenan Diraja seringkali diberikan; oleh sebab penolakan rang undang-undang hanya perlu dalam situasi kecemasan yang memerlukan penggunaan kuasa simpanan diraja.[1]

[sunting] Sejarah
Secara asalnya, kuasa perundangan dikawal oleh Raja mengikut nasihat Curia Regis, atau Majlis Diraja, di mana ahli perniagaan dan keagamaan turut mengambil bahagian, dan seterusnya berevolusi menjadi Parlimen.[3] "Parlimen Model" ini merangkumi paderi, pendeta, earl, baron dan dua kesatria daripada setiap daerah dan dua burgess daripada setiap wilayah. Pada tahun 1265, baron Simon de Montfort, Ke-6 Leicester, memanggil parlimen bersidang tanpa kebenaran raja.[4] Badan ini kemudiannya terbahagi kepada dua dengan paderi, pendeta, earl dan baron membentuk Dewan Pertuanan manakala wakil-wakil daripada daerah dan wilayah menjadi Dewan Rakyat.[5] Raja lazimnya akan mendapatkan nasihat dan persetujuan kedua-dua Dewan sebelum membuat sebarang undang-undang. Semasa pentadbiran Henry VI, ia menjadi kebiasaan untuk kedua-dua Dewan membuat undang-undang melalui rang undang-undang, yang tidak akan menjadi undang-undang sehinggalah Perkenan Diraja diberikan disebabkan Rajalah yang punyai kuasa untuk meluluskan undang-undang. Maka disebabkan inilah, kesemua Akta Parlimen bermula dengan mukadimah: "Inilah undang-undang yang dibuat oleh Tuanku yang Teramat Mulia, oleh dan dengan nasihat dan persetujuan Lords Spiritual dan Temporal, dan Commons, dalam Parlimen ini bersidang, dan dengan kuasa daripadanya, seperti berikut...". Akta-akta Parlimen 1911 dan 1949 mempunyai mukadimah yang digunapakai apabila Dewan Pertuanan tidak digunakan dalam proses ini. Kuasa Parlimen untuk meluluskan rang undang-undang seringkali diganggu oleh para raja. Charles I telah membubarkan Parlimen pada tahun 1629 apabila ia meluluskan undang-undang

Raja kemudiannya memutuskan bahawa dia tidak seharusnya tidak Berkenan tanpa "bukti kukuh yang ia akan menggelakkan daripada bencana kebangsaan. maka rang undang-undang itu secara langsung dikeluarkan. Persetujuan ini dipanggil Persetujuan Putera. tetapi para raja masih sering tidak berkenan dengan Akta Parlimen. Semasa pentadbiran Hanover yang pertama. Oleh yang demikian. Charles melakukan aksi-aksi yang tidak jelas dari segi kepatuhannya kepada undang-undang. juga tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk meletakkan Militia di Scotland" pada 11 Mac 1708. kuasa secara beransur-ansur dipindahkan daripada Raja ke Parlimen dan Kerajaan. Ada masanya.[11] Maka konesep tanggungjawab menteri telah berevolusi dan kuasa untuk tidak Berkenan tidak lagi digunakan sama ada di United Kingdom mahupun negara-negara Komenwel yang lain. persetujuan Putera Wales selaku Putera dan Pramugara Besar Scotland. Akan tetapi oleh sebab Rang Undang-Undang tersebut diperkenalkan di bawah . Parlimen lebih banyak bersidang. [6] Selepas Perang Saudara Inggeris. George I tidak mahir berbahasa Inggeris dan lebih suka menumpukan perhatiannya kepada milikan Jermannya. Semasa "Sebelas Tahun Kezaliman" yang menurutinya.[14] Disebabkan ketidaksetujuan Mahkota untuk perbahasan rang undang-undang tersebut. Pada tahun 1914. Ini tidak dipanggil Perkenan Diraja tetapi digelar Persetujuan Raja. tetapi ini amatlah jarang berlaku.dan perbahasan yang bersifat kritikal terhadap pelaksanaan pentadbirannya. Raja mestilah menyatakan persetujuannya terlebih dahulu. tetapi sehingga kini tiada raja yang telah tidak Berkenan dengan undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen British. yang mengawal militia. atau milikan peribadi atau kepentingan Mahkota untuk dibahaskan di Parlimen. George V telah mendapatkan nasihat undang-undang mengenai menolak Perkenan untuk Rang undang-undang Kerajaan Ireland iaitu suatu cadangan undang-undang kerajaan liberal yang hendak dipaksa melalui parlimen dengan menggunakan Akta Parlimen 1911. dan tidak memberikan hak kepada individu yang bersekongkol dengan kuasa asing yang tidak mengiktiraf legitimasinya. Misalnya. atau Duke Cornwall.[12] Akan tetapi terdapatnya situasi di mana persetujuan raja yang lebih langsung diperlukan untuk meluluskan rang undang-undang. Charles II telah tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk mengekalkan Keamanan dengan Mewujudkan Militia dan Mempertugaskan mereka selama Dua dan Empatpuluh Hari. mesti didapati juga. Para raja Hanover yang kemudian cuba untuk mendapatkan semula kuasa ke atas perundangan. dan bona vacantia. Ratu Elizabeth II bertindak mengikut nasihat para menterinya dengan tidak bersetuju dengan cadangan membahas Rang Undang-Undang Tindakan Ketenteraan Terhadap Iraq (Kebenaran Parlimen) yang hendak memindahkan kuasa daripada Raja kepada Parlimen untuk membenarkan serangan ketenteraan terhadap Iraq. Untuk rang undang-undang yang memberikan kesan kepada prerogatif. George III dan George IV menentang Emansipasi Katolik [10][11] iaitu cubaan untuk memansuhkan sekatan-sekatan terhadap penganut agama Roman Katolik untuk menjawat beberapa jawatan awam. atau sekurang-kurangnya meredakan keadaan sekeliling pada masanya. Anne. dia lebih banyak bergantung kepada menteri-menterinya berbanding raja-raja sebelumnya. Kedua-duanya menegaskan bahawa untuk Berkenan kepada Rang Undang-Undang Emansipasi Katolik adalah melanggar sumpah penobat. hasil turun temurun. bukan Parlimen. yang memerlukan Raja memelihara Gereja England daripada didominasi oleh Paus."[7] dengan menyatakan bahawa dirinya. harta karun. Akan tetap akhirnya George IV Berkenan dengan undang-undang itu apabila dinasihati menterimenterinya. dalam pada mengikut nasihat menteri-menterinya. seperti dalam perbahasan Akta Dewan Pertuanan 1999. seperti menaikkan kadar cukai tanpa kebenaran Parlimen. termasuk ultimus haeres.[13] Pada tahun 1999.[8] Ratu Stuat terakhir.[9] Semasa pentadbiran dinasti Hanover.

La Reyne menggantikan Le Roy dalam ayat-ayat yang dilafazkan. Apabila pemerintahnya merupakan seorang wanita. Amalan yang biasa adalah bahawa Perkenan hanya dianggap sebagai formaliti semata-mata. dan tidak mewakili contoh apa yang mungkin berlaku sekiranya kerajaan bertindak memperkenalkan perundangan yang akan menggugat kepentingan Mahkota pada masa hadapan. Jurutulis Mahkota yang berdiri di kanan Raja akan kemudiannya membaca tajuk rang undang-undang yang dibawa (pada masa yang lebih silam. Henry bercadang hendak memancung isterinya yang kelima yang dituduhnya berzina dan pemancungan ini diluluskan bukannya selepas perbicaraan tetapi oleh bill of attainder yang mana baginda terpaksa memberi Perkenannya selepas mendengar keseluruhan isi . Cara baru untuk memberikan Perkenan dicipta pada zaman pemerintahan Hentry VIII. di luar Kamar.Peraturan Sepuluh Minit. suatu rang undang-undang dipersembahkan untuk Perkenan Diraja apabila ia diluluskan oleh kedua-dua Dewan Rakyat dan Dewan Pertuanan. ini hanya dilakukan semasa Pembukaan Rasmi Parlimen. setiap Dewan mestilah diberitahu secara berasingan terlebih dahulu sebelum rang undang-undang boleh berkuatkuasa. Peberian Perkenan Diraja untuk rang undang-undang hasilwan lazimnya disusuli dengan lafazan Le Roy remercie ses bons sujets. accepte leur benevolence.[16] Henry VIII memperkenalkan kaedah baru untuk memberi Perkenan Diraja. Raja sering memberikan Perkenannya secara langsung. [sunting] Majlis Di United Kingdom. Jurutulis Parlimen kemudiannya membalas dengan menyatakan formula Norman-Perancis yang sepatutnya.[15] yang diterjemahkan sebagai "Raja berterima kasih kepada rakyatnya. Formula untuk tidak Berkenan pula adalah Le Roy s'avisera (Raja akan mepertimbangkannya). Untuk rang undang-undang persendirian. di bawah Akta-akta Parlimen 1949. Secara alternatifnya. Sebelum pemerintahan Henry VIII. Jurutulis Parlimen mempersembahkan rang undang-undang yang menunggu Perkenan kepada Raja. kesemua isi rang undang-undang yang dibawa). Dewan Rakyat mempunyai kuasa untuk memaksa rang undangundang dipersembahkan untuk Perkenan meskipun tidak diluluskan oleh Dewan Pertuanan. dalam keadaan yang keduanya itu. Walaubagaimanapun. Jurutulis Parlimen yang merupakan seorang pegawai daripada Dewan Pertuanan secara tradisionalnya menyatakan formula Anglo-Norman untuk menggariskan keputusan Raja. akan tetapi rang undang-undang hasilwan lazimnya dibawa oleh Yang di-Pertua. Raja lazimnya akan memakai Mahkota Imperial Negara dan berduduk di Takhta dalam Kamar Pertuanan dengan dikelilingi oleh beberapa herald dan ahli-ahli kamar dirajanya. et ainsi le veult. Raja tidak menganalisa rang undang-undang tersebut sebelum membuat keputusan untuk memberi Perkenannya. Pada tahun 1542. Pada masa kini. formula yang digunakan hanyalah Le Roy le veult (Raja mahukannya sedemikian). frasa yang digunakan adalah Soit fait comme il est désiré (Biarlah seperti yang dimahukan). Perkenan diberikan oleh Raja atau Pesuruhjaya Pertuanan yang diberikan kuasa untuk bertindak melalui surat paten. menerima sumbangan mereka. Ahli-ahli Dewan Rakyat dipimpini Yang di-Pertua mereka akan mendengar daripada Bar of the Lords. Ia boleh diberikan di dalam mahupun di luar Parlimen. ia bukannya boleh dibahas Parlimen pun." Untuk rang undang-undang yang lainnya pula. Secara rasminya. dan mahukannya sedemikian.

. Oleh ini. Pada tahun 1960. Lords Spiritual dan Temporal dan Commons dalam Parlimen ini bersidang." Kemudiannya Jurutulis Mahkota menyatakan tajuk Akta dan Jurutulis Parlimen membalas dengan formula Norman Perancis yang sepatutnya. pemberian Perkenan oleh Raja secara sendirinya atau melalui Suruhan masih boleh dilakukan tetapi cara ketiga inilah yang dipakai setiap hari. tidak seperti pemberian Perkenan Diraja melalui sendirinya atau oleh Pesuruhjaya Diraja. dan beberapa ahli dewan membantah kekacauan ini dengan tidak menghadiri majlis berkenaan."). Akta Perkenan Diraja 1967 diluluskan untuk menghasilkan cara baru untuk mendapat Perkenan Diraja. Parlimen memasukkan suatu klausa dalam Act of Attainder berkenaan yang memperuntukkan bahawa Perkenan yang diberikan oleh Pesuruhjaya "ialah sebaik-baik" Perkenan yang diberikan oleh Raja dengan sendirinya. tetapi dengan lebih kerap semasa kurun ke-17 dan kurun ke-18. kaedah yang dihasilkan melalui Akta Perkenan Diraja 1967 tidak memerlukan kedua-dua Dewan bersidang pada masa yang sama untuk mendapatkan notis Perkenan Diraja. Pesuruhjaya Pertuanan sebagai wakil Diraja memakai Rob Parlimen berwarna merah dan duduk di atas kerusi antara Takhta dan Woolsack. dalam pada menjalankan tugas seperti yang diamanahkan Baginda Raja. Perkenan Diraja boleh diberikan melalui tulisan melalui surat paten yang dipersembahkan kepada pegawai pesidang kedua-dua Dewan Parlimen. Henry menyatakan bahawa "pengulangan Cerita dan jenayah yang sebesar ini" dalam pendegarannya "mungkin akan membuka semula Luka yang kini mulai menyembuh dalam Hati Diraja.. beberapa ahli terus membuat ucapan. majlis perkenan melalui Suruhan tidak diamalkan lagi.[24] Apabila Akta diberi perkenan melalui Raja secara sendirinya atau melalui Pesuruhjaya Diraja yang dilantik olehnya.[18] Prosedur ini hanya digunakan sebanyak lima kali dalam kurun ke-16. dan kini hanya dilangsungkan sekali setahun pada penghujung sesi parlimen tahunan.[20][21] Semasa dekad 1960-an. dan melalui Suruhan yang telah dibaca.[19] Apabila memberikan Perkenan melalui Pesuruhjaya. dengan Yang di-Pertua dan ahli-ahli Dewan Rakyat di Bar of the Lords.[22] dengan sedikit pindaan dilakukan pada tahun 2000. dan oleh perkataan-perkataan Surat Paten di bawah Akta 1967 berkenaan: (". Raja akan memberi kuasa kepada tiga atau lebih (lazimnya lima) kerabat yang merupakan ahli Majlis Privy untuk memberi Perkenan dengan menggunakan namanya. Kami dengan ini mengisyhtiharkan dan memberitahu kalian. Di bawah Akta Perkenan Diraja 1967. Gentlmen Usher dari Batang Hitam tiba untuk memanggil Dewan Rakyat bersidang semasa perdebatan yang hangat. Ini berlaku sekali lagi pada tahun 1965 apabila Yang di-Pertua meninggalkan kerusi untuk pergi ke Dewan Pertuanan. Tiada undang-undang yang telah diperkenan oleh Raja secara sendirinya semenjak pemerintahan Ratu Victoria. bahawasanya Raja memberikan Perkenannya kepada beberapa Akta-akta yang dalam Suruhan ini disebut. Perkenan itu disifatkan telah diberi pada waktu perkenan diisytiharkan dalam kehadiran kedua-dua Dewan bersidang. Victoria menjadi Ratu terakhir untuk memberi Perkenannya pada tahun 1854. terutamanya apabila kesihatan George III mula merosot.[16] Kemudian pegawai berkenaan membuat kenyataan formal kepada setiap Dewan yang Perkenan Diraja telah diberikan kepada akta-akta yang telah disebut. Dan bahawasanya Beta tidak dapat hadir secara sendirinya di Dewan Lebih Tinggi Parlimen Beta yang merupakan tempat lazim di mana Beta memberikan Perkenan Beta. Maka. Jurubaca Pertuanan membaca Suruhan dan kemudiannya Pesuruhjaya menyatakan "Rakan-rakan sekalian.kandungan rang undang-undang berkenaan. Oleh sebab ini."[17] Oleh yang demikian.. Apabila prosedur yang diperkenalkan oleh Akta .[23] Akan tetapi Perkenan Diraja secara langsung tetap menjadi kaedah piawai dan ini dapat dilihat daripada perkataan yang digunakan di dalam Surat Paten untuk pelantikan Pesuruhjaya Diraja.. Teks piawai Surat Paten diletakkan dalam Perintah Pejabat Mahkota (Borang-Borang dan Proklamasi-Proklamasi) 1992.

Bebas daripada kaedah untuk menggariskan Perkenan Diraja. dalam cara berikut sepertimana yang terletak dalam Perintah Parlimen Scotland (Surat-Surat Paten dan Proklamasi-Proklamasi) 1999 (SI 1999/737). Perkenan disifatkan telah diberikan apabila kedua-dua pegawai pesidang kedua-dua Dewan telah menerima Surat Paten daripada Raja yang memberi Perkenannya dan memberi notis mengenai ini kepada kedua-dua Dewan berkenaan. melainkan sekiranya terdapat peruntukkan yang berbeza untuk permulaan kuatkuasa Akta berkenaaan. Jurutulis ini kemudian menandatangani satu salinan Rang Undang-Undang itu dan meletakkan tarikh Perkenan Diraja telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan antara teks klausa enakmen dan seksyen pertama Akta. tetapi pada tarikh kedua-dua Dewan maklum akan Perkenan yang telah diberi. Peguam Negara Scotland atau Peguam Negara boleh merujuk Rang Undang-Undang berkenaan kepada Mahkamah Agung United Kingdom[26] (sebelum 1 Oktober 2009. tandatangan jurutulis tidak dimasukkan. Perkenan disifatkan telah diberi apabila notis kedua telah diberikan. apabila ia telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan.[25] Selepas suatu Rang Undang-Undang diluluskan. [sunting] Parlimen dan Perhimpunan Bawahan [sunting] Scotland Perkenan Diraja merupakan peringkat terakhir Akta-akta Parlimen Scotland. [28] Notis diletakkan dalam Warta-warta London. Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy) untuk semakan kepatuhannya kepada undang-undang.Perkenan Diraja 1967 digunakan. Edinburgh dan Belfast. [sunting] Wales Tindakan-tindakan Perhimpunan Kebangsaan Wales juga mesti diperkenankan oleh Raja. ia menjadi tanggungjawab Jurutulis Parlimen. Pegawai Pesidang memberikannya kepada Raja untuk Perkenannya.[1] Apabila satu Akta diterbitkan. tetapi untuk mengesahkan bahawa Perkenan telah diberikan. Akan tetapi tarikh di mana Perkenan Diraja diberikan diberitahu dalam kurungan. Proses ini dikawal oleh seksyen-seksyen 28. bukan sahaja untuk mengendos Akta berkenaan di bawah nama Raja dengan formula Norman Perancis yang berpatutan. apabila setiap pegawai memberi notis pada masa yang berbeza {misalnya disebabkan satu Dewan tidak bersidang pada masa yang berkenaan). Seksyen 102 Akta Kerajaan Wales 2006 memestikan Jurutulis Perhimpunan untuk mempersembahkan Tindakan-tindakan yang diluluskan Perhimpunan selepas tempoh empat minggu semasanya Peguam Am Wales atau Peguam Negara boleh merujuk Tindakan berkenaan kepada Mahkamah Agung untuk keputusan sama ada tindakan ini terletak dalam bidang kuasa legislatif Perhimpunan berkenaan.[1] Maka. Ini adalah penting kerana di bawah Undang-Undang British satu Akta berkuatkuasa pada tarikh Perkenan Diraja telah diberikan dan ini bukanlah apabila surat paten telah ditandatangani atau apabila ia diberikan kepada pegawai-pegawai pesidang keduadua Dewan.[27] Perkenan Diraja dibuat melalui surat paten dengan menggunakan Cap Mohor Scotland.[29][30] . tetapi hanya selepas tempoh empat minggu di mana Peguam Am Scotland. 32 dan 33 Akta Scotland 1998. Perkenan Diraja diberikan dengan Perintah dalam Majlis. sepertimana juga formula Norman Perancis. apabila pengendosan dibuat secara bertulis.

Afrika Selatan dan Newfoundland diberikan kerajaan bertanggungjawab pun. seksyen 16 Akta Perlembagaan 1986 menyatakan bahawa "suatu Rang Undang-Undang yang diluluskan Dewan Rakyat akan menjadi undang-undang apabila Raja atau Gabenor Jeneral menyatakan Perkenannya dan menandatanganinya sebagai tanda perkenan itu".[sunting] Ireland Utara Di bawah seksyen 14 Akta Ireland Utara 1998 satu rang undang-undang yang telah diluluskan Perhimpunan Ireland Utara dipersembahkan kepada Raja oleh Menteri Ireland Utara untuk Perkenan Dirajanya selepas tempoh empat minggi di mana Peguam Negara untuk Ireland Utara dibenarkan merujuk rang undang-undang ini kepada Mahkamah Agung. New Zealand. dalam negara-negara Komenwel ini. dan apabila ia digantung. [sunting] Negara-negara Komenwel yang lain Di negara-negara Komenwel yang lain. Satu Gabenor atau Leftenan Gabenor wilayah mungkin akan merujuk kepada Gabenor Jeneral. Perkenan Diraja secara kebiasaannya diberikan mengikut nasihat menteri-menteri kerajaan dan oleh yang demikian tidak lazim tidak diberikan. yang sempurna dan perlu untuk kepentingan orang awam seluruhnya dan telah melarang Gabenor-gabenornya meluluskan Undang-Undang yang penting diluluskan segara. baginda cuai dalam memastikan ia mendapat Perkenannya"[33] Selepas wilayah-wilayah seperti Kanada. tetapi kuasa ini lazimnya hanya boleh digunakan dalam suatu tempoh yang telah ditetapkan. apabila Raja hendak melawat negara Komenwel ini. ia sering tidak diberikan di wilayah-wilayah jajahan dan bekas jajahan British oleh Gabenor-gabenor yang bertindak mengikut perintah Raja.[32] [sunting] Sejarah Walaupun Perkenan Diraja tetap diberikan di United Kingdom semenjak tahun 1708. daerah dan lain-lain) Perkenan diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor atau Leftenan Gabenor.[31] [sunting] Tindakan Gereja England Di bawah Akta Perhimpunan Gereja England (Kuasa-Kuasa) 1919. Di New Zealand. penduduk-penduduk mengadu bahawa Raja George III "tidak memberi Perkenannya kepada Undang-Undang. Seperti dalam United Kingdom. Dalam sesetengah hal. Kerajaan British tetap menasihati dalam pemberiaan Perkenan. . Perkenan kadangkala ditangguh untuk memberikan masa kepada Kerajaan British menimbangkan suatu rang undang-undang sebelum menasihati Gabenor Jeneral. Akta ini juga menyatakan pada seksyen 3 yang Perkenan Diraja boleh diberikan oleh Raja secara sendirinya atau oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja. Perkenan Diraja diberikan dengan cara surat paten dalam cara yang diletakkan dalam Perintah Ireland Utara (Pernenan Diraja untuk Rang Undang-Undang) 1999. suatu Tindakan Synod Am Gereja England menjadi undang-undang apabila ia mendapat Perkenan Diraja dalam cara yang sama sebagaimana Akta Parlimen mendapat Perkenannya. Australia. yang kemudiannya merujuk kepada Raja. Di dalam Perisyhtiharan Kemerdekaan Amerika Syarikat. selagi ia masih digantung sehingga Perkenannya diberikan. atau bahagian-bahagiannya (seperti wilayah. Raja mempunyai kuasa untuk tidak membenarkan rang undang-undang yang telah mendapat Perkenan Diraja daripada wakil-wakilnya di negara-negara ini. Oleh yang demikian. Perkenan mungkin ditangguh supaya Raja boleh Berkenan secara sendirinya. Perkenan Diraja diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja.

para menteri lazimnya mendapat sokongan badan perundangan dan mendapat keluluskan rang undang-undang. Gabenor Jeneral kemudiannya menandatangani rang undang-undang itu. Kesilapan itu disebabkan tajuk rang undang-undang yang sama juga telah dihantar untuk perkenan oleh Dewan berkenaan. Perkenan lazimnya diberikan di luar badan perundangan. Gabenor Jeneral bertindak mengikut nasihat menteri-menteri tempatan dan bukannya nasihat Kerajaan British. majlis tradisional untuk memberikan Perkenan di Parlimen lazim digunakan sehingga kurun ke-21. Sebagaimana yang diperuntukkan Akta berkenaan. Perkenan boleh diberikan oleh Raja dengan sendirinya. mereka tidak lazim menasihati wakil Raja untuk tidak Berkenan.[19] .[35] Amalan yang sama juga menjadi kebiasaan di New Zealand. Akan tetap ia kemudiannya didapati bahawa rang undang-undang itu belum diluluskan kedua-dua Dewan Parlimen Australia. Akta memperuntukkan bahawa pemberian Perkenan Diraja tidak terbatal dengan tidak menggunakan cara lama apabila digunakan. pendekatan alternatif yang memberikan Perkenan secara bertulis. Dalam semua negara-negara Komenwel juga. Kini rang undang-undang dipersembahkan di kediaman Gabenor Jeneral oleh Dewan di mana rang undang-undang berasal. iaitu Rang Undang-Undang Berita dan Maklumat Tepat. telah diperkenalkan. Dua rang undang-undang cuba meletakkan bank-bank di bawah bidang kuasa provinsi. dengan kedua-dua Dewan lazim diberukan notis yang berbeza. yang baru. yang kemudiannya memberitahu Dewan masing-masing tindakan Gabenor Jeneral itu. memaksa suratkhabar-suratkhabar setempat mencetak respons kerajaan dan ini mendapat tentangan kabinet provinsi. 2002. maka. Sepertimana di United Kingdom.[34] Di Australia isu teknikal telah berbangkit berkenaan Perkenan Diraja pada tahun 1976 dan 2001. Di bawah Akta Perkenan Diraja.[35] Di Kanada. Masalah sama juga berbangkit pada tahun 2001 dan tatacara yang sama digunakan untuk mengubatinya. John C. dengan kedua-dua Dewan diberitahu secara berasingan. Kuasa untuk tidak Berkenan telah digunakan oleh Leftenan Gabenor Alberta. tetapi Gabenor Jeberal secara sendirinya atau timbalan yang berlaku untuk Gabenor Jenerallah yang lazim memberi Perkenan. Bowmen pada tahun 1937 dalam perkara tiga rang undang-undang yang diluluskan di bawah Kerajaan Kredit Sosial William Aberhart. iaitu Hakim Mahkamah Agung Kanada. dan memasuki bidang kuasa kerajaan pusat. di mana Gabenor Jeneral tidak memberikan Perkenan Diraja secara sendirinya semenjak tahun 1875.Semenjak dekat 1920-an. Gabenor Jeneral membatalkan perkenannya kepada rang undang-undang berkenaan dan kemudiannya memberikan perkenan kepada rang undang-undang yang sebetulnya. suatu rang undang-undang dari Dewan Rakyat Australia telah secara silapnya dipersembahkan kepada Gabenor Jeneral negara itu untuk diberikan perkenan. Ketidakpatuhan ketigatiga rang undang-undang ini kepada perlembagaan Kanada kemudiannya dipersetujui Mahkamah Agung Kanada dan Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy. Rang undang-undang ketiga pula. Perkenan Diraja diberikan dalam Senat sekurang-kurangnya dua kali setahun: untuk appropriasi pertama dan untuk sekurang-kurangnya satu lagi akta. Akan tetapi. [sunting] Majlis Di negare-negara Komenwel. Perkenan boleh diberikan dalam Kamar Senat oleh Gabenor Jeneral atau secara lebih kebiasaannya Timbalan. Di Australia. lama selepas ia ditamatkan di United Kingdom dan negara-negara Komenwel. menghantar mesej kepada Presiden Senat dan Yang di-Pertua Dewan Rakyat. lazimnya tindakan tidak appropriasi yang diluluskan. Pada tahun 1976. majlis rasmi memberikan Perkenan di Parlimen tidak biasa digunakan semenjak awal kurun ke-20.

meskipun terhad kepada kes-kes tertentu semenjak 1981.[40] tetapi semasa Kabupaten British amalan memberi Perkenan Diraja melalui Perintah dalam Majlis dimulakan[41] sehingga hari ini. Synod Diocesan Sodor dan Man telah mempunyai kuasa untuk membuat Tindakan-Tindakan "berkenaan sebarang perkara yang berkenaan Gereja England di Pulau ini". dan satu Akta tidak akan mempunyai kesan lebih daripada 18 bulan selepas Perkenan Diraja diisytiharkan di dalam Tynwald. di mana cara lama digunakan untuk memberi Perkenannya. Sebelum pemerintahan Pulau itu dibeli oleh Mahkota Britain pada tahun 1765.[48] semenjak tahun 1988 ini menjadi tatacara kebiasaan. dan Perkenan untuk beberapa jenis Rang Undang-Undang masih disimpan oleh Raja. Sebagai contoh. badan perundangan Isle of Man.[51] Sebelum tahun 1994 Perkenan Diraja diberikan melalui Perintah-dalam-Majlis.[36] Perkenan diberikan atau tidak berdasarkan nasihat Menteri Keadilan United Kingdom. (sejarah Revestment). dibuat. Sebagai pengganti. Pada tahun 1981. Raja memberikan Perkenan Diraja terus melalui Perintah dalam Majlis.[46] dan sejak 1988 hanya tajuk pendek dan ringkasan tajuk panjang dibaca. suatu Perintah dalam Majlis memberikan kuasa kepada Leftenan Gabenor untuk memberi Perkenan Diraja kepada rang undang-undang yang diluluskan Tynwald. suatu Tindakan "akan mempunyai kuasa dan kesan sebagai Akta Tynwald apabila Perkenan Diraja dilafazkan di Tynwald".[49] Semenjak tahun 1993. Perkenan Diraja pada mulanya dibuat melalui surat kepada Menteri kepada Gabenor. baru-baru ini Perkenan tidak diberikan (oleh sebab tidak dibenarkan oleh Menteri) berlaku pada tahun 2007 berkenaan reformasi-reformasi Perlembagaan Chief Pleas of Sark. yang mana dia harus turuti.[37] (Reformasi-reformasi yang telah dikaji semula kemudiannya diberikan Perkenan.[47] Prosedur darurat yang membenarkan suatu Akta untuk berkuatkuasa apabila diberikan Perkenan Diraja dilakukan dengan perisytiharan di persidangan biasa Tynwald bersyarat bahawa ia dipromulgasikan dalam masa 12 bulan.)[38] [sunting] Isle of Man Prosedur-prosedur khas terpakai apabila perundangan yand diluluskan oleh Tynwald. Promulgasi secara asalnya merangkuni pembacaan Akta dalam bahasa Inggeris dan bahasa Manx. telah diperkenalkan pada tahun 1916. lazimnya di Bukit Tynwald pada hari St.[sunting] Pergantungan Mahkota Diraja British [sunting] Kepulauan Channel Leftenan Gabenor-Leftenan Gabenor Kepulauan Channel tidak memberikan Perkenan Diraja. Melalui adat turun temurun suatu Akta tidaklah berkuakuasa sehingga ia dipromulgasikan di pendudukan terbuka Tynwald.[42] Leftenan Gabenor mestilah merujuk sebarang Rang Undang-Undang kepada Kementerian Keadilan untuk nasihat. Perkenan Diraja tidak mencukupi untuk memberikan kesan undang-undang kepada suatu Akta Tynwald. tetapi terhad kepada penguatkuasaan TindakanTindakan Synod Am Gereja England.[39] Selepas tahun 1765. John (24 Jun) tetapi semenjak penggunaan kalendar Gregory pada tahun 1753[43] pada 5 Julai (atau pada hari Isnin berikutnya[44] sekirana 5 Julai adalah hari Sabtu atau Ahad). perkenan Tuan Man kepada Rang Undang-Undang dilakukan oleh sepucuk surat kepada Gabenor. Sekiranya diluluskan oleh Tynwald. tetapi selepas 1865 pembacaan tajuk Akta dan sinopsis setiap seksyen memadai. tetapi sebagai Rang Undang-Undang kuasa untuk memberi Perkenan .[45] Ini kemudiannya disusuli pada tahun 1895 kepada pembacaan tajuk dan memorandum tujuan Akta sahaja.[50] Antara tahun-tahun 1979 dan 1993 Synod mempunyai kuasa yang serupa.

rang undang-undang ditandatangani dan diproklamasikan oleh Ketua Eksekutif Hong Kong yang merupakan kedua-dua ketua kerajaan dan ketua negara. rang undang-undang itu menjadi undang-undang yang berkuatkuasa tanpa tandatangannya. Jepun. Belanda. Akan tetapi dalam kedua-dua situasi ini. [sunting] Belgium Di Belgium "sanction royale" mempunyai kesan yang serupa dengan Perkenan Diraja. Rang undang-undang berkenaan kemudiannya diperkenankan oleh kesemua mereka sebagai wakil Raja.[54] Selepas berlakunya Perpindahan kedaulatan Hong Kong menjadi wilayah pentadbiran khas Republik Rakyat China. Apabila Hong Kong berada di bawah pemerintahan British dahulu. kerajaan bertanggungjawab berkenaan hal ini. Majlis Menteri-Menteri mengisytiharkannya tidak boleh menggunakan kuasanya mengikut kepentingan dirinya. sama ada dari segi kelaziman atau menurut kata-kata perlembagaan masing-masing. Luxembourg. Pada tahun 1990. dan sekirannya tidak diperkenankan dalam masa sedemikian. rang undang-undang yang diluluskan oleh Majlis Perundangan Hong Kong memerlukan perkenan diberikan oleh Gabenor Hong Kong.Diraja berkenaan Tindakan telah diberikan kepada Leftenan Gabenor Isle of Man. Dalam monarki lain seperti Sweden pula. Denmark. Kedua-dua Dewan Parlimen Belgium kemudiannya mengisytiharkannya boleh menggunakan kuasanya pada keesokan harinya. Perhimpunan itu bolehlah membatalkannya dengan undian dua-pertiga kedua-dua dewan sekiranya tidak mahu undang-undang itu tidak berkuatkuasa (akan tetapi ia boleh dipertimbangkan semula dalam sesi kemudian). untuk menjadi ordinan. prosesnya hanya bersifat rasmi sahaja. [sunting] Negara-negara lain [sunting] Am Dalam kebanyakan monarki-monarki masa kini seperti Belgium. raja bertanggungjawab memberikan kesan undangundang kepada perundangan.[55] Norway dan Sepanyol.[57] [sunting] Liechtenstein . Raja memproklamasikan undang-undang dan ini bermakna ia menerbitkan secara rasmi undang-undang yang diluluskan dan memerintahkan supaya ia dikuatkuasakan.[53] [sunting] Wilayah jajahan seberang laut British Gabenor-gabenor (atau Leftenan Gabenor) setiap Wilayah jajahan seberang laut British memberi atau tidak memberi Perkenan Diraja untuk perundangan wilayah yang berkenaan. apabila Raja Baudouin memberitahu kerajaan bahawa dia tidak sanggup berkenan dengan undang-undang yang membenarkan keguguran bayi. Mereka juga boleh menangguh untuk memberi peluang kepada Raja membuat keputusan secara sendirinya. Sekiranya Raja gagal untuk bertindak dalam masa enam bulan selepas rang undang-undang dipersembahkan kepadanya. Thailand.[52] Suatu Tindakan tidak memerlukan promulgasi.[56] [sunting] Jordan Perlembagaan Jordan memberikan kuasa kepada Rajanya untuk tidak berkenan dengan undangundang yang diluluskan parlimennya. Perkara 93 perlembagaan memberi sehingga enam bulan untuk menandatangani atau tidak apa jua perundangan yang dipersembahkan kepadanya oleh Perhimpunan Nasional negara itu. dengan kerajaan bertanggungjawab sekiranya Raja tidak berkenan dengan cadangan undang-undang yang dikemukakan.

Liechtenstein membenarkan rajanya berkenan atau tidak mengikut suka hati sendirinya.[58] Apabila Putera Hans Adam II tidak berkenan dengan rang undang-undang yang membenarkan keguguran bayi, dia bertindak mengemukakan rang undang-undang yang memberikannya kuasa yang tidak terbatas kepada perkara formaliti semata-mata tetapi turut meminta kuasa yang lain, seperti kuasa untuk melantik hakim, juga. Dia juga mengugut akan menjualkan negaranya kepada Bill Gates dan menamakannya semula sebagai Microsoft dan berpindah ke Austria bersama-sama keluarganya.[59] Rang undang-undangnya lulus dan kini dia mempunyai kuasa untuk tidak berkenan secara bebas.

[sunting] Luxembourg
Sementara Luxembourg dahulunya memerlukan tandatangan Duke Besar untuk berkuatkuasa, hak ini kemudiannya dirampas daripadanya pada tahun 2008 selepas dia memberitahu perdana menterinya yang dia tidak sanggup menandatangani rang undang-undang yang membenarkan euthanasia dalam negara itu.[60]

[sunting] Belanda
Perkenan Diraja kepada undang-undang atau dekri diraja (Koninklijk Besluit) di negara Belanda hanya boleh diberikan oleh raja yang sedang memerintah. Dalam situasi di mana raja tidak dapat memerintah, seorang kabupaten akan menggunakan prerogatif ini, dengan "Raad van State" (Majlis Negara, serupa dengan Majlis Privy British) dibenarkan membuat sedemikian sekiranya tiada raja mahupun kabupaten. Setiap undang-undang atau dekri yang dipersembahkan kepada pemerintah harus mempunyai tandatangan satu atau lebih menteri yang bertanggungjawab atas undang-undang demikian. Selain daripada yang telah disebutkan di atas raja tidak dibenarkan memberi prerogatif ini kepada sesiapa yang lain. Tidak seperti di United Kingdom, tiadanya Pesuruhjaya Pertuanan dan raja menandatangani undang-undang atau dekri dengan formula: "Gegeven te [plaats], [datum]" (bahasa Belanda: "Diberi di [tempat] pada hari bulan [tarikh]"). Apabila ini telah selesai, Menteri Keadilan dipertanggungjawab dengan menandatanganinya dan menerbitkannya di Staatscourant, atau Warta Negara yang merupakan terbitan digital. Ada masanya Raja menunjukkan rasa tidak puas hatinya dengan melambatkan perkenannya terhadap undang-undang, dan sekurang-kurangnya satu Duta ke London, Dirk Stikker, terpaksa mennunggu sekian lama untuk dekri perlantikannya disebabkan Ratu Juliana tidak menyukainya. Tetapi semenjak pengenalan konsep kepertanggungjawaban menteri pada tahun 1848, semua undang-undang yang dicadangkan telah ditandatangani oleh ketua negara. Ratu yang memerintah Belanda kini, Ratu Beatrix, menyatakan dalam temuramah bahawa dia menganggap perkenannya sebagai "suatu kehendak perlembagaan, dan tidak lebih mahupun kurang daripada itu". Bakal penggantinya Willem Alexander iaitu Putera Oren telah memberikan komen negatif terhadap cadangan menghapuskan sistem Raja daripada Kerajaan Belanda dan membatalkan keperluan untuk mendapatkan Perkenan Diraja.

[sunting] Norway
Perkara-perkara 77–79 perlembagaan Norway memberikan kuasa kepada Raja Norway hak untuk tidak berkenan kepada apa jua undang-undang yang diluluskan oleh Storting atau parlimen.[61] Sekiranya raja hendak menggunakan kuasa ini, Perkara 79 memperuntukkan cara untuk mengatasinya: "Sekiranya Rang Undang-Undang diluluskan tanpa dipinda oleh kedua-dua sesi Storting, yang merupakan hasil dua pilihanraya berturut-turut dan dibezakan oleh sekurangkurangnya dua sesi Storting, tanpanya ada Rang Undang-Undang berlainan yang diluluskan

Storting dalam jangka masa antara yang pertama dan yang kedua, dan diberikan kepada Raja dengan petisyen bahawa Raja tidak seharusnya tidak berkenan dengan Rang Undang-Undang yang, selepas dibincangkan dengan mendalam sekali dan diputuskan Storting adalah bermanfaat, ia akan menjadi undang-undang meskipun Perkenan Diraja tidak diberikan sebelum Storting direhatkan."[61] Prerogatif ini tidak pernah digunakan oleh Raja yang memerintah Norway semenjak kesatuannya dengan Sweden dibubarkan pada tahun 1905 walaupun kuasa ini pernah digunakan oleh Raja Sweden semasa kesatuan itu.

[sunting] Sepanyol
Tajuk IV Perlembagaan Sepanyol 1978 memberikan kuasa untuk berkenan dan mempromulgasikan undang-undang kepada Raja Sepanyol, manakala Tajuk III berkenaan Cortes Generales, Bab 2 Pendrafan Rang Undang-Undang menggariskan kaedah di mana rang undang-undang diluluskan. Menurut Perkara 91, dalam masa lima belas hari kelulusan rang undang-undang oleh Cortes Generales, raja akan berkenan dan menerbitkan undang-undang itu. Perkara 92 memberikan kuasa kepada Raja untuk memanggil referandum menurut nasihat Perdana Menteri Sepanyol dan persetujuan Cortes. Tidak wujudnya dalam perlembagaan peruntukan untuk tidak berkenan secara langsung; tetapi, tiadanya peruntukkan yang tidak membenarkan raja untuk tidak berkenan juga. Apabila media Sepanyol menanya Raja Juan Carlos sama ada dia akan memperkenankan rang undang-undang yang membenarkan perkahwinan sesama jantina, dia menjawab "Soy el Rey de España y no el de Bélgica" ("Saya merupakan Raja Sepanyol bukannya Raja Belgium")– rujukan kepada Baudouin I dari Belgium, yang menolak rang undang-undang Belgium membenarkan keguguran kandungan.[62] Raja memberikan Perkenan Dirajanya kepada Undang-Undang 13/2005 pada 1 Julai 2005 dan undang-undang ini diwartakan dalam Boletín Oficial del Estado pada 2 Julai dan seterusnya berkuatkasa pada 3 Julai 2005.[63] Pada tahun 2010 pula, baginda memberi Perkenan Diraja kepada undang-undang yang membenarkan keguguran kandungan menurut suka pemintanya.

[sunting] Pautan luar
Teks rasmi Akta Perkenan Diraja 1967 sebagaimana dipinda dan berkuatkuasa pada hari ini di United Kingdom, dari UK Statute Law Database.

[sunting] Rujukan
1. ↑ 1.0 1.1 1.2 1.3 Bennion, Francis. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster". Statute Law Rev, 2 (3). pp. 133–147 2. ↑ Durkin, Mary, Gay, Oonagh. "The Royal Prerogative" (PDF). Parliament and Constitution Centre, 30 December 2009. Retrieved on 12 February 2010. 3. ↑ Pollard, A. F. "The Evolution of Parliament". New York: Longmans, Green and Co., 1920. pp. 36–45. 4. ↑ Barzel, Yoram & Kiser, Edgar. "The Development and Decline of Medieval Voting Institutions: A Comparison of England and France". Economic Inquiry, 1997, p.252 5. ↑ Sayles, G. O. "The King's Parliament of England". New York: W. W. Norton, 1974. pp. 106–107. 6. ↑ "Charles I (r. 1625–49)". Royal Household at Buckingham Palace. Retrieved on 12 April 2007.

7. ↑ "House of Lords Journal Volume 13: 27 November 1678". Journal of the House of Lords: volume 13: 1675–1681 (1771), pp. 380-85. Retrieved on 12 April 2007. 8. ↑ "The making and keeping of Acts" (PDF). History Today, Vol. VI, pp. 765– 773, 1956. Retrieved on 18 April 2007. 9. ↑ Smith, David L. "Change & Continuity in 17th Century English Parliaments". History Review, 2002. p. 1. 10.↑ Conway, Stephen. "Book Review: George III: An Essay in Monarchy". The Institute of Historical Research, February 2003. Retrieved on 12 April 2007. 11.↑
11.0 11.1

"George IV (1762–1830)". BBC History. Retrieved on 12 April 2007.

12.↑ Bradley, A. W. & Ewing, K. D. (2003). Constitutional and Administrative Law, edisi 13th ed., 243, London: Longmans. ISBN 0-582-43807-1. 13.↑ House of Commons Hansard Written Answers for 30 Apr 1996 (pt 1) 14.↑ "Iraq attack bill fails". BBC News, 16 April 1999. Retrieved on 12 April 2007. 15.↑ Bennion, Frands. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster" (downloadable doc). New Law Journal. Retrieved on 18 November 2007. 16.↑ 16.0 16.1 "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". United Kingdom Parliament. http://www.publications.parliament.uk/pa/ld/ldcomp/ldctso56.htm. Capaian 2007-11-18. 17.↑ Quennell, Peter (1951). "History Today", Stanford University. p767. 18.↑ Royal Assent by Commission Act 1541 (33 Hen.8 c.21) 19.↑ 19.0 19.1 Richardson, Jessica. "Modernisation of Royal Assent in Canada". Canadian Parliamentary Review. Retrieved on 12 April 2007. 20.↑ "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". The Stationery Office Ltd. Retrieved on 11 April 2007. 21.↑ Anson's Law and Custom of the Constitution, 5th ed, 1922, Vol 1, page 338 22.↑ "The Crown Office (Forms and Proclamations Rules) Order 1992". Office of Public Sector Information, 2002. Retrieved on 31 March 2007. 23.↑ Robertson, James R. "Bill S-15: The Royal Assent Act". Library of Parliament, Canada, 2002. Retrieved on 11 April 2007. 24.↑ "Souvenir of the inauguration of the Australian Commonwealth, 1901". State Library of New South Wales, 2001. Retrieved on 11 April 2007. 25.↑ "Scotland Act 1998". Office of Public Sector Information, 7 December 1998. Retrieved on 11 April 2007. Templat:Wayback 26.↑ Constitutional Reform Act 2005, section 40 and Schedule 9 27.↑ "The Legislative Process" (PDF). The Scottish Parliament. Retrieved on 11 April 2007. 28.↑ "Statutory Instrument 1999 No. 737". Office of Public Sector Information, 1999. Retrieved on 11 April 2007. 29.↑ Section 102 of the Government of Wales Act 2006, Office of Public Sector Information]

V 45.↑ Gregorian Calendar Act 1753 Statutes of the Isle of Man. The Parliament of Canada Journals. Act 1883 Statutes of the Isle of Man. Douglas 40. the first Measure to be passed by the Assembly on 6 May 2008.↑ Promulgation Act 1988 sections 2.↑ "R (on the application of Barclay and others) v Secretary of State for Justice and others".uk/decidedcases/docs/UKSC_2009_0119_Judgment. 1 December 2009. J (ed. See paragraph 27. letter from Duke of Portland (Secretary of State) to Duke of Atholl (Governor). Appendix.↑ "The Honourable John C.html.↑ E.↑ "Laws".g. 1937–50".1 Losier-Cool. Office of Public Sector Information 32. Retrieved on 18 April 2007.30. http://www. Statutes of the Isle of Man.↑ "Constitution Act 1986". 37. Office of Public Sector Information 31.. "Bill S-34". 39. advising of the King's approval to two Acts but withholding assent to a third: op. Bowen. X 49. cit.nz/act/public/1986/0114/latest/whole. 11th June 1757.↑ Order in Council dated 9 July 2008. allowing and confirming An Act to prevent Clandestine Marriages: Gell. 3 and 5 48. Capaian 25 October 2010.↑ Royal Assent to Legislation (Isle of Man) Order 1981 43. Douglas. July 4.↑ Church Legislation Procedure Act 1993 section 2 .↑ E.↑ E. 36.net/clpa1993.) (1883).govt. approving The NHS Redress (Wales) Measure 2008. Templat:Wayback 34.↑ R (Barclay) v Secretary of State for Justice. UK Supreme Court. I. Order in Council of 7th March 1814 approving two Acts: op.. III 46.htm . paragraph 30. Emory University Law School. Retrieved on 17 April 2007. Capaian 29 October 2010.↑ An Act to further alter the mode of promulgating Acts of Tynwald Statutes of the Isle of Man. 35.↑ Acts of Tynwald (Emergency Promulgation) Act 1916 Statutes of the Isle of Man. http://www.gg/ccm/navigation/orders-in-council/.supremecourt. Parliamentary Counsel Office.guernseylegalresources. Rose-Marie.↑ The Northern Ireland (Royal Assent to Bills) Order 1999.pdf. p. cit p.↑ Promulgation Act 1988 section 3 50.gov.legislation.381 42. VII 47. Legislative Assembly of Alberta. 15th July 1796.↑ 35. 38. letter from Duke of Atholl. 1776". Capaian 25 October 2010. Retrieved on 22 April 2007.. 1883 44. http://www. http://www.0 35.g.↑ "Action of Second Continental Congress.↑ Statutory Time etc.352 41.gumbley. I. 33.↑ Acts of Tynwald (Promulgation) Act 1865 Statutes of the Isle of Man. Issue 92.g. Guernsey Legal Resources. 5 March 2002.

2005-06-02.nl/english/aboutgov/governmentdoes/actbecomeslaw#p ar6.es/boe/dias/2005/07/02/pdfs/A23632-23634.htm 54.pdf. (2003). M. Retrieved on 11 April 2007. 29 October 1996. CB(1) 205/96–97". 19th ed. Retrieved on 11 April 2007.4(2) . El Mundo. Dicapai pada 2007-01-08.0 61. "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords".↑ "LegCo Paper No.↑ Church (Application of General Synod Measures) Act 1979 52. http://www.↑ "Don Juan Carlos. 2006-05-13.↑ "Disposiciones Generales" (PDF). London: Longmans. (Bahasa Sepanyol) [sunting] Lihat juga • • • "Act of Parliament". M. 59. The Princely House of Liechtenstein.↑ "Amendments to the Constitution of Liechtenstein proposed".in: Rapporten en perspectieven 57.↑ Royal Assent to Sodor and Man Diocesan Synod Measures Order 1994 53. Bond. Retrieved on 12 April 2007. 58.Witte.boe. Retrieved from findarticles.↑ 61. Hong Kong Legislative Council Secretariat. Retrieved on 2009-06-08. Boletin Oficial del Estado. Reason. 11th ed. De liberalisering van de abortus-wetgeving in België (19701990). • • • . Retrieved on 11 April 2007.51. (1956). "Rent-a-country . Article 93. pp. Retrieved on 31 March 2007.↑ "How does an Act become law? Assent". 6. 2003. R. (2001). June. 11th ed. Dicapai pada 4 May 2010. F.↑ E. Green and Co. E.↑ "Luxembourg strips monarch of legislative role". Sara. 61. (Vol.↑ The Constitution of Jordan.Prince for a Day". "La Reyne le Veult: The making and keeping of Acts at Westminster".↑ Rimensnyder. Farnborough. "The Constitutional History of England since the Accession of George the Third 1760–1860" 11th ed. 1). 22 January 2003. Capaian 2007-01-08. Government of the Netherlands. Templat:Wayback 62. 1st Baron. sobre el matrimonio gay: 'Soy el Rey de España y no el de Bélgica'". J. http://www. London (1911): Cambridge University Press. The Storting information office. (Vol. 56. "Bill S-13: The Royal Assent Act". Retrieved on 11 April 2007.↑ Church Legislation Procedure Act 1993 Sch. (1896). The Guardian. Retrieved on 17 April 2007. London (1911): Cambridge University Press.1 para. Robertson.com on 13 April 2007 60. "Parliament". 756–773).overheid.gumbley. Encyclopædia Britannica. 12 December 2008. Encyclopædia Britannica. "History Today". Capaian 15 March 2010.net/clpa1993. T. (Bahasa Sepanyol) 63. Davies.1 "The Norwegian Constitution". http://www. 55. May.

1937–50. Legislative Assembly of Alberta. "Royal Assent Act. Bowen.wikipedia. Diambil daripada "http://ms. Retrieved on 11 April 2007. c.php? title=Perkenan_Diraja&oldid=1844107" Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasaYunani" monos archein ".org/w/index. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejeniskerajaan di manaRajamenjadi ketua negara. Retrieved on 11 April 2007. (2002.• • "The Honourable John C. 2002. 15)" Department of Justice Canada. Monarki atau .

RatuElizabeth IIadalah ketua agamaKristian Protestan. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. raja biasanya ketuaagama sertaPanglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. takhta raja akanbergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. Padakebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya ( hereditary monarchies ).  Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanrayapresiden. Selain Raja. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. Malaysia misalnya. Pada awalkurun ke-19. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah:  Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas sepertiMaharajadanKalifah. Dalam zaman sekarang. Contohnya diMalaysia. Selain itu. manakala diUnited Kingdomdan negara di bawah naungannya. Namun dalam negara-negarapersekutuanseperti Malaysia. hanya empat negara mempunyairaja ataumonarki yang mutlakdan selebihnya terhad kepada sistemperlembagaan.sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. terdapat lebih 900 buahtakhtakerajaan di dunia. Manakala padadekad kelapan abad ke-20. Monarki juga merujuk kepada orang atauinstitusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif.Monarki demokratikatau dalam bahasa Inggeris El ective Monarchy . Tetapi dalam sistem monarki demokratik. Perbezaan diantaraRajadenganPresidensebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. Daripada jumlah tersebut. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan sertamonarkidemokratik. rumah.  . manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannyaadalahraja berperlembagaan. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja darinegeri lain dalam persekutuan.Yang di-Pertuan Agongmerupakan ketua agamaIslam.Bagi kebanyakannegara. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut.

cari Sebahagian dari siri politik mengenai Pemerintahan beraja Kepelbagaian [tunjuk] • Mutlak · Berperlembagaan Elektif · Pemangku Sejarah . Pemerintahan beraja Daripada Wikipedia. ensiklopedia bebas.  Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden.  Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. Ini mungkin bolehmemalukan negara. Lompat ke: pandu arah.Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik.  Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politikserta bersikap neutral.

[tunjuk] • Magna Carta Uthmaniyyah Revolusi Glorious Revolusi Perancis Penubuhan Empayar Perang Saudara Sepanyol Pertama Empayar Perancis Pertama Empayar Perancis Kedua Kejatuhan Wangsa Qing Revolusi Rusia (1917) Perang Saudara Sepanyol Kedua Kelahiran Republik Itali Revolusi Iran Kemboja Moden Perang Saudara Nepal Topik berkaitan [tunjuk] • Autokrasi Hak Divine Raja Thomas Hobbes Mandat Syurga Pemerintahan beraja Montesquieu Oligarki Portal Pemerintahan beraja p • b • s Rencana ini adalah sebahagian .

dari siri-siri politik Dasar Pemerintahan Kerajaan Senarai bentuk kerajaan • • • • Anarki Aristokrasi Demarki Demokrasi Demokrasi tulen Demokrasi perwakilan Demokrasi kesepakatan • • Despotisme Diktator Autokrasi Autoritarianisme Junta ketenteraan Totalitarianisme • • • • • • • • • • Epistemokrasi Etnokrasi Exilarki Federalisme Feudalisme Gerontokrasi Junta ketenteraan Kleptokrasi Komunisme Konfederasi .

• • • • • • Korporatokrasi Kratokrasi Kritokrasi Kritarki Logokraki Meritokrasi Geniocracy • • Minarkisme/Night Watchman Monarki Raja berperlembagaan Raja mutlak Diarki/Kerajaan sama • • • • • • • Negara boneka Negara Konsosiasional Nookrasi Oklokrasi/Mobokrasi Oligarki Panarkisme Pemerintahan Diktator Diktator ketenteraan • • • Plutokrasi Puak Republik Crowned Capitalist Constitutional Federal Parliamentary Federal • Negara Sosialis .

tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Bagi kebanyakan negara. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan. raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Malaysia misalnya. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya. . bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik.• • Sosiokrasi Teknokrasi Siberokrasi Netokrasi • • • Teokrasi Teodemokrasi Timokrasi Portal politik p • b • s Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. Contohnya di Malaysia. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. Pada awal kurun ke-19. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. Selain itu. terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. Dalam zaman sekarang. Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia. Daripada jumlah tersebut. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam. Selain Raja. Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya.

1 Perbahasan menyokong 1.██ Raja mutlak██ Raja separuh berperlembagaan██ Raja berperlembagaan██ Alam Komanwel (raja berperlembagaan dalam kesatuan peribadi)██ Raja subnegara (tradisional) Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ • • • • 1.2 Perbahasan menentang 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki .

Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. Jerman. 15 Februari 2005 [sunting] Lihat juga • Penghapusan monarki [sunting] Bacaan lanjut . • [sunting] Sumber • "Darjat tidak datang bergolek". Ini mungkin boleh memalukan negara. Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. • • • • • [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan. Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik. Utusan Online. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat. Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. ketamakan dan exploitasi. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha. Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden. Dalam beberapa kes.[sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Di Itali misalnya. Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. rumah.

seperti juga manamana sistem politik melalui zaman kegemilangan dan kejatuhannya. Di rantau barat. Persoalan yang ingin penulis bangkitkan kepada para pembaca ialah: 1. Contoh yang lebih kontemporer. revolusi Islam yang diilhamkan oleh idea reformasi Dr Ali Shariati dan dipimpin oleh Ayatullah Khomeini berjaya menumbangkan regim tirani Shah Reza Pahlavi. Di Iran. Raja Louis XVI dijatuhkan dan dihukum penggal oleh golongan Jacobin. revolusi yang diterajui oleh Gamal Nasser dengan bantuan saudara-saudara yang sangat komited dari Ikhwanul Muslimin berjaya menumbangkan Raja Farouk. malah pada titik yang eksterim. Dari negara Burma sehingga ke Philipina. sejarah juga membuktikan yang ia turut ditumbangkan. Di Perancis pada tahun 1789. Diana ramal kejatuhan monarki British [sunting] Pautan luar Dari Syurga ke Takhta: Menilai Kembali Institusi Monarki di Malaysia (Bahagian 1) Posted on January 12. Institusi beraja (sistem monarki). Raja merupakan (atau pernah menjadi) aktor politik utama dalam negara. Adakah sistem monarki terlalu suci untuk dikritik oleh rakyat? . revolusi politik yang dikepalai oleh Sun Yat Seng dan parti Kuomintang berjaya meruntuhkan Dinasti Manchu. Revolusi Bolshevik 1917 berjaya menjatuhkan Dinasti Romanov yang tirani. Ini merupakan contoh-contoh kecil bagaimana institusi diraja tidaklah ’terlalu suci’ untuk dikritik. Negaranegara di rantau Asia Tenggara contohnya. Di China. mempunyai raja atau pengalaman diperintah oleh institusi monarki. Hampir kesemua tamadun dunia pernah melalui pengalaman pemerintahan beraja. korup dan menindas rakyat. Di Mesir. 2012 by syeikhryz Monarki mungkin merupakan antara institusi politik yang paling lama wujud dalam dunia.1. Nepal menamatkan sistem monarki Hindu yang menaungi negara tersebut hampir beberapa ratus tahun apabila Raja Gyanendra turun dari takhta apabila tunduk kepada tuntutan demokrasi oleh rakyat.

Teori ini turut dikesan dalam sejarah Asia Tenggara. Oleh kerana itulah di Thailand. Konsep Deva Raja diterima pakai oleh kebanyakan negara di rantau Asia Tenggara. Konsep waadat yang sering menjadi pedoman politik golongan ethno-konservatif dalam mempertahankan tradisi (status quo) boleh diragui kebenarannya. dimitoskan bahawa Raja itu separuh Tuhan dan Maharaja Jepun sebagai anak kepada Dewa Matahari. Raja merupakan separuh Tuhan dan pelbagai lagi mitos yang mengangkat peribadi seorang yang bergelar Raja. Apakah sistem ini masih releven dalam era moden? 3. ’Manusia Separuh Tuhan’ ini dilindungi oleh undang-undang Lesse Majeste. Hujah inilah yang digunakan oleh Dinasti Stuart di England di bawah kekuasaan Raja Charles I bagi memerintah tanpa rundingan dengan parlimen. Tindakan ini mencetuskan peperangan terbuka di antara golongan Cavaliers dan Roundheads (Penyokong Parlimen dan Raja). mitos. tidak datang ke kawasan kekuasaan Demang Lebar Daun dengan bala tentera atau kekayaan. lahir bersama emas-perak. NARATIF MISTIK: MITOS DIRAJA DI ALAM MELAYU Di Alam Melayu. kekuatan dan penguasaan ekonomi memainkan peranan utama dalam memunculkan institusi beraja dalam mana-mana sejarah masyarakat di seluruh dunia. bagaimana dan mengapakah seorang pemimpin tempatan seperti Demang Lebar Daun sanggup memberikan kekuasaan yang dimilikinya kepada seorang muda (Seri Teri Buana) yang tidak mempunyai kekuatan ketenteraan (sawkah). Mereka digambarkan keturunan dari syurga. institusi Raja bermula dan tertegak dengan pelbagai mitos. ekonomi dan status? Seri Teri Buana (Sang Nila Utama). Nila Pahlawan dan Krishna Pandita dikisahkan dalam hikayat sejarah Melayu. berlian dengan kebolehan pelbagai serta baik rupa parasnya (jika anda mengkaji sastera Melayu klasik. Jika ia benar-benar wujud.2. Apakah hubung kait antara Institusi monarki dengan sistem demokrasi moden? SISTEM MONARKI: BAGAIMANA IA BERMULA? Bagaimanakah sistem ini bermula? Apakah yang mencetuskannya? Persoalan-persoalan ini seringkali memprovokasi minda penulis. Muncul kata-kata ’Raja itu bayangan Tuhan di muka bumi’. Secara mudahnya. Raja Charles I tewas dan digantikan oleh Lord Protector Oliver Cromwell (dalam erti kata lain beliau juga bertindak seperti seorang Raja). Di Thailand. mereka datang dengan sehelai sepinggang berserta seekor lembu berwarna puteh! . contohnya rupa wajah Tuan Puteri yang diperikan cantik seperti ’bulan empat belas’). di bawah pemerintahan Dinasti Chakri. semua keturunan Raja digambarkan terlalu cantik paras rupa. Teori seperti ’Divine Rights of the King’ yang memberikan legetimasi bahawa Raja itu merupakan utusan Tuhan di muka bumi. Bahkan.

kedatangan ketiga-tiga putera Raja Suran ini digambarkan telah menyebabkan padi kepunyaan Wan Empuk dan Wan Malini di Bukit Seguntang Mahameru bertukar menjadi emas. Naratif mistik inilah yang kemudiannya menjadi teras utama dalam adat istiadat di Istana dan seterusnya secara perlahan-lahan menjadi adat istiadat. mitos kedatangan tiga bersaudara ini disaluti oleh ’maklumat yang diragui’ bahawa mereka berketurunan Iskandar Dzukarnain yang menguasai ’Masyrik ke Maghrib’.Apakah yang menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada mereka? Sememangnya sudah menjadi tradisi masyarakat Nusantara suka mengagungkan mereka yang berasal dari rantau lain. Bayangkan. Fakta ini membuktikan betapa mitos memainkan peranan penting dalam membentuk ’manufactured consent’ oleh rakyat kepada keluarga DiRaja. Melalui naratif mistik ini. budaya dan tradisi bagi kaum. Dalam usaha mendapatkan prestij dan keabsahan. Beruk Berayun dan juga Cop mohor DiRaja (di Perak dinamakan sebagai Chap Halilintar). genre muzik turut tidak terlepas daripada menjadi alat hegemoni atas pemikiran rakyat. Mungkin juga sikap karismatik yang ada dalam dirinya (3 beradik regim Bukit Seguntang) menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada setiap permintaannya dalam proses rundingan. Peralatan ini seringkali dikatakan mempunyai ’penunggunya’ yang tersendiri dan mempunyai kuasa ghaib. . Berdasarkan hal ini. Berikutan itu. seseorang Raja atau keturunannya sering dikatakan berdarah biru. suasa dan perak. secara tidak langsung ia menyebabkan keluarga DiRaja dianggap suci dan ekslusif serta perlu ditaati tanpa sebarang soal jawab daripada rakyat. ’Keris pendek’ dan beberapa peralatan lain dengan nama-nama seperti ’Pedang Chura Si Manjakini. gendang ibu dikatakan dibuat daripada kulit wanita bunting dan alat muzik nafiri jika salah dimainkan boleh menyebabkan pemainnya mendapat maut). Demang Lebar Daun yang kononnya mewakili rakyat sanggup memberikan jaminan yang rakyat tidak akan memberontak walau sekejam mana keturunan Seri Teri Buana. Jalinan di antara naratif mitos Dewa-dewi oleh Seri Teri Buana. Di Alam Melayu. Peralatan ini termasuklah ’Pedang panjang kerajaan’. bilamana genre muzik nobat digambarkan mempunyai kuasa mistik dan hanya boleh didendangkan dalam Istana sahaja (sebagai contoh. para Raja awal melalui peranan yang dimainkan oleh kasta Brahman (Kasta Brahman memainkan peranan utama dalam ’menganugerahkan’ cop mohor (Royal seal) kepada setiap Raja ketika era Indianisasi di Asia Tenggara) telah menggunakan mitologi ini untuk menguatkan lagi keyakinan rakyat bahawa mereka merupakan golongan istimewa yang mempunyai hubungan kekuasaan mistik dengan sesuatu yang ’supra insani’ seperti Tuhan. kelahirannya disertai oleh peralatan mistik seperti cokmar. Konsep berdarah biru mungkin dapat kita andaikan diambil daripada mitologi Hindu tentang Dewa Krishna yang mempunyai kulit berwarna biru. dalam kitab Sulalatus Salatin (Hikayat Sejarah Melayu). masyarakat dan negara. bolehkah kita andaikan bahawa kepetahan berhujah dan sifat karismatik yang dimiliki oleh tiga bersaudara ini menyebabkan Demang Lebar Daun memuliakan mereka? Di sinilah pentingnya hubungkait di antara mitos dan naratifnya. pedang atau keris. Penulis yakin bahawa ramai daripada kalangan massa mengetahui tentang cetera bahawa seseorang Raja itu ‘berdarah biru’. lengkap dengan rupa paras yang baik dan kebolehan berhujah memberikan kelebihan kepada seorang untuk menjadi pemerintah! Perlu dimaklumkan. Pemberian kepatuhan dan kesetiaan ini merupakan ’cek kosong’ yang menyebabkan berlakunya penindasan! Naratif mistik daripada Istana turut digunakan dalam memastikan rakyat akan terus kekal memberikan ketaatan mereka kepada keluarga DiRaja. Mestika Embun. Selain itu. Rakyat hanya akan memberontak (serta dibantu malapetaka yang diturunkan oleh Allah swt ke atas Raja zalim) bilamana mereka ‘dimalukan’ serta dianiaya oleh Raja dan keturunannya.

korupsi dan salah guna kuasa semakin menjadi-jadi disebalik ‘tembok Istana’ sehingga memudaratkan tamadun. ‘Istana dan rakyat berpisah tiada’ dan ‘pantang derhaka kepada Tuan’. naratif mistik yang suatu masa dahulu sering digunakan untuk mempertahankan ‘feudalisme’ telah berubah kepada sesuatu yang lebih baru iaitu memori sentimental. Kisah mitos sebegini secara perlahan-lahan menjadi ‘Collective memory’ dalam fikiran rakyat dan menyebabkan rakyat tidak berani untuk ‘melawan’ golongan monarki dan akhirnya. penulis berpendapat bahawa kisah ini hanyalah mitos belaka dan digunakan untuk menguatkan naratif mistik betapa kaum kerabat DiRaja sememangnya dilindungi Tuhan. Kita secara umumnya pernah mendengar kisah yang diperturunkan daripada satu generasi kepada generasi yang lain iaitu ‘kecelakaan’ yang diterima oleh rakyat jika melanggar perintah Raja. Memori sentimental yang penulis maksudkan di sini ialah berkenaan bagaimana golongan etno-konservatif (sememangnya pro kepada monarki) melaungkan slogan-slogan seperti ‘Raja payung Rakyat’. terdapat kisah seseorang yang ditampar oleh Raja menghidapi penyakit bengkak di muka dan kesakitan ini hanya pulih apabila ‘si penderhaka’ meminum air basuhan kaki Raja. Penulis setakat ini tidak pernah bertemu secara langsung kes sebegini melainkan melalui cerita yang diperturunkan oleh orang tua terdahulu atau orang lain yang sudah mendapat kisah ini melalui sumber tertier (ketiga). seiring dengan proses globalisasi yang rencam. Sebagai contoh.Naratif mistik yang menjadi teras utama adat istiadat dapat dilihat kepada kewujudan konsep ’tulah’. Slogan sebegini diadunkan bersama elemen demokrasi moden yang akhirnya membentuk frasa ‘Raja tonggak sistem demokrasi negara’. .sanggahan mahupun pemberontakan oleh massa. Namun. Sebarang percubaan untuk ‘menderhaka’ (sama ada secara militan mahu pun secara kritikan) akan dibalas oleh Tuhan dengan kecelakaan yang teramat besar! Melalui jalinan naratif mistik sebegini. tanpa sebarang prinsip ‘check and balance’. ia secara tidak langsung menyebabkan kaum kerabat DiRaja terlepas daripada sebarang kritikan. TRANSISI DARIPADA NARATIF MISTIK KEPADA MEMORI SENTIMENTAL Pada masa kini. Perbuatan sebegini tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk menanamkan ‘nilai sentimental’ ke dalam memori rakyat agar kesinambungan sistem monarki dapat diteruskan tanpa perlu menunduk kepada perubahan politik semasa.

a. ‘memori sentimental’ ini telah melalui proses ‘legal-rasional’ dalam peruntukan Perlembagaan Persekutuan melalui artikel 32 (1). Demi . Sebagai contoh. Berdasarkan kelebihan ini. artikel 39 dan 44 serta beberapa peruntukan yang lain mengenai kuasa monarki. Penulis akan membahaskan tentang ‘memori sentimental’ ini dalam artikel yang lain kemudian. Kerana sistem ini sudah dikaitkan dengan peranan agama dalam masyarakat! Hal ini bukan sahaja berlaku di Alam Melayu. mereka mula membina kekuatan ketenteraan. Dapat diandaikan. secara perlahan-lahan ‘naratif mistik’ telah dimasukkan ke dalam ‘peti berbalut kain kuning’ dan ditampilkan sesuatu yang lebih membekas dalam sanubari rakyat di era moden ini iaitu ‘memori sentimental’. dilawan dan dikritik. Hal ini merupakan suatu keperluan kerana di era moden.w. tetapi juga di negara lain seperti Arab Saudi yang mana Rajanya mengaku sebagai generasi penerus legasi baginda Rasulallah s. Melalui sifat karismatik. naratif mistik bukanlah lagi senjata yang ampuh untuk menundukkan desakan dan memastikan kesetiaan rakyat seperti yang pernah dilakukan di zaman dahulu. politik dan sosial. Arab Saudi dan Brunei. maka sistem ini sama ada dengan kita sedari atau tidak telah disatukan dengan agama. Sememangnya. artikel 82 & 83. secara mudahnya mereka dipilih menjadi seorang pemimpin kepada masyarakat sekeliling. Mereka menjadi pelindung kepada masyarakat yang memerlukan perlindungan (Protector-Protected). Dalam usaha memastikan sistem monarki tidak mendapat bantahan dan kritikan rakyat. Berikutan itu. Di Malaysia. EKONOMI DAN KEPIMPINAN Sejarah juga membuktikan bahawa seseorang yang diangkat menjadi Raja pada kebiasaannya mempunyai kelebihan dalam masyarakat daripada segi ekonomi.‘Memori sentimental’ ini tidak dapat dinafikan telah diadunkan ke dalam sistem politik kontemporari melalui peruntukan undang-undang. kekuatan fizikal dan kelebihan ekonomi yang dimiliki. Raja awal yang menubuhkan setiap Dinasti (Royal House) di Alam Melayu merupakan seorang yang mempunyai kekuatan fizikal seperti hebat dalam ilmu persilatan berbanding orang disekelilingnya. KEKUATAN FIZIKAL. rakyat khususnya kaum Melayu (etnik majoriti) begitu mudah tersinggung jika sesuatu yang dikaitkan dengan agama. terdapat negara-negara di dunia yang masih melaksanakan undang-undang ‘Lesse Mejeste’ contohnya seperti negara Thailand. Tidak sukar untuk kita memahami mengapa golongan ethno-konservatif sentiasa menggunakan alasan ‘mempertahankan sistem Raja’ dalam usaha mereka untuk meneruskan amalan korupsi dan salah guna kuasa.

Contoh di Thailand. Temenggung Abu Bakar menggantikan Sultan Ali di Johor dan beberapa contoh lain. *Panjang sangat. ia membuktikan betapa monarki bukanlah satu sistem yang kebal sehingga tidak boleh digantikan dengan sesuatu yang lain. maka dengan sendirinya kekuasaan itu beralih. sebenarnya ia tidak akan menjadi realiti tanpa dinamika lain seperti kekuatan fizikal dan sifat karismatik dalam memimpin. Keturunan Daeng Sulawesi di Selangor. kemudiannya Thonburi dan kemudiannya dinasti Chakri... Namun. Dinasti Tuan Besar di Patani. perbalahan diantara dinasti Amangkurat. ia digantikan oleh dinasti Ayuhtthaya. . apabila kerajaan monarki Sukothai mengalami saat lemah. Pakubowono dan Hamengkubowono di Yogjakarta.perlindungan yang berkekalan. Penguasaan ini kemudiannya diteruskan oleh generasi pewaris mereka yang seterusnya. Peranan naratif mitos dan dinamika lain seperti kekuatan ekonomi dan ketenteraan menjamin penerusan legasi yang ditinggalkan oleh Raja sebelumnya. rakyat perlu memberikan ketaatan yang tidak berbelah bahagi kepada kekuasaan mereka. apabila muncul suatu kelompok lain yang memiliki kelebihan yang sama seperti yang dipunyai oleh mereka. Jika Karl Marx mengatakan penguasaan ekonomi sebagai penyebab munculnya sistem monarki dan sistem yang lain. Perkara yang sama juga terjadi bilamana Ku Din Ku Meh diangkat menjadi Raja Satun (Setul). Contoh lain di Alam Melayu dapat dilihat kepada kejayaan Bendahara Wan Ahmad dalam merebut kekuasaan daripada Bendahara Wan Mutahir di Pahang.bersambung kepada bahagian 2 nanti…. Share this: • • • • Facebook2 Twitter7 Email Like this: Like Be the first to like this post. Disinilah bermulanya Dinasti monarki dalam dunia. Berdasarkan contoh di atas. Filed under: Politik « Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Leave a Reply Cancel reply Top of Form guest Enter your comment here.

Notify me of new posts via email.Fill in your details below or click an icon to log in: • • • • Email (required) (Not published) Name (required) Website Please log in to WordPress. ( Log Out / Change ) Cancel Connecting to %s Notify me of follow-up comments via email. ( Log Out / Change ) You are commenting using your Facebook account. . You are commenting using your Twitter account.com to post a comment to your blog.

Aminurrasyid dan Kugan on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI idzi on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI People's Power on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI fadzlina on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Fazrul on MENEMPATKAN UNIVERSITI DALAM TINDAKAN-KOMUNIKATIF khairulzaman on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? kecoh on Die Mündigkeit dan AUKU Jebon on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Abdul Said on Asalkan Bukan UMNO tomy on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI • Penulis ○ ○ ○ ○ ○ ○ Diskopi Admin Aqil Fithri Datuk Harimau Harisz Mesincetak Tuju Malbaru .Post Comment 1326484414 3329 0 1a73241e1e 1326585159223 Bottom of Form • Facebook Us • Komen ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Za Rizi on Tukar who? Kamarulzaman on Die Mündigkeit dan AUKU Hantu Teoh Beng Hock.

Di negara-negara Asia Tenggara. Baginda juga dibantu oleh . sistem berajanya menerima pengaruh dari China.com. Baginda berkuasa mutlak dalam menjalankan pemerintahan dan pentadbiran. Mengikut sistem ini. hampir semua negara mengamalkan sistem ini.○ ○ ○ ○ Nouri Farshad Aishah The Desperado syeikhryz Blog at WordPress. kebanyakan sistem beraja dipengaruhi oleh sistem beraja di India. 2009 4:15 am Bincangkan sistem beraja dan sistem pentadbiran di Asia Tenggara. Theme: Digg • • • • • • • Part 11-sejarah Asia 由 *baby* 于 周一 七月 27. Asia Selatan dan Asia Timur. Menjelang abad ke-18 dan 19. Bagi negara Indo-China. Institusi pemerintahan di Asia secara umumnya berasaskan sistem beraja atau sistem bermaharaja. raja menjadi ketua negara.

. Di Myanmar. Mengikut kepercayaan. Sistem beraja di Asia Tenggara berasaskan pengaruh sistem politik di India.sekumpulan pembesar yang berkaliber. Mengikut Cady dalam bukunya “South East Asia: Its Historical Development”: tiada orang Myanmar yang berani mempersoalkan hak raja bagi menguasai kehidupan. konsep orde kosmos diumpamakan kepada satu negara: satu negara itu melambangkan satu alam semesta dan pusatnya ialah ibu kota dan raja sendiri menjadi pusat alam. tembok telah dibina. Bagi mempertahankan istana dan ibu negeri. Mengikut kepercayaan Hindu-Buddha. harta dan kewajibannya kecuali kalau orang itu sanggup dikatakan sebagai penderhaka. Raja akan membina masyarakat selaras dengan peraturan-peraturan alam semesta atau dharma. Ia merupakan gabungan unsur-unsur keindiaan dengan unsur-unsur tempatan tetapi unsur-unsur keindiaan mengatasi unsur-unsur tempatan. Raja dianggap sebagai pelindung ketidakadilan dan pencerobohan. rakyat tidak boleh mempersoalkan tindak-tanduk raja-raja. Prinsip kosmologi ini memberi kuasa yang sungguh besar kepada raja dan juga menolong meninggikan anggapan diri mereka dan kebanggaan mereka. Kanun India Manu telah meletakkan taraf separuh ketuhanan ke atas raja: tiada seorangpun yang berani mencabar manu. Raja juga dianggap sebagai dewa raja. raja itu dianggap sebagai wakil tuhan di bumi atau god shadow on earth. Bilangan gajah albino yang dimiliki oleh raja merupakan satu tanda pasti kuasa raja Myanmar. Baginda juga merupakan pelindung penganjur agama Buddha. Sifat ketuhanan ini diberi oleh sami-sami Brahmin kepada raja apabila mereka memegang paying putih yang menunjukkan simbol kedaulatan dan ketuhanan dan mengurniakan raja-raja dengan alat kebesaran yang mempunyai sifat-sifat sakti. Kegagalan raja mempertahankan ibu negeri daripada ditawan bermakna kehilangan takhta kerajaan. Istana pula menjadi satu simbol yang mewakili Gunung Meru iaitu tempat kediaman tuhan-tuhan dan pusat alam menurut kosmologi orang India. Sistem ini digelar kerajaan bercorak keindiaan.

. Andaikata kalau maharaja tidak bertindak adil. maka boleh menggulingkannya sehingga dapat mandat Tuhan. Mengikut Confucius: seseorang maharaja samalah seperti angin. Tugas maharaja sering dipenuhi dengan upacara amal resam (tradisional). Kesejahteraan rakyat dan negara bergantung kepada kebijaksanaan maharajanya. seseorang maharaja itu mempunyai kuasa mutlak. rakyat jelata terpaksa melarikan diri dari tempat tersebut. Kalau negara maju. Mengikut fahaman ini. Apabila rombongan raja tiba di suatu kawasan. rakyat menganggap maharaja masih mendapat mandat Tuhan dan disebaliknya. Sesiapa yang pandang wajah maharaja akan ditimpa kecelakaan. Seseorang yang hendak mengadap raja harus merangkap masuk dan berada dalam keadaan menyiarap. sistem berajanya dipengaruhi oleh fahaman Shintoisme (kesetiaan rakyat kepada raja dan maharaja).Di Thailand. kalau ditinjau dari China. Di Asia Timur. maharaja adalah ketua agama. Di Vietnam pula. Rumput akan tunduk mengikut arah angin bertiup. Seseorang maharaja memberikan contoh yang baik terhadap rakyatnya. Penentangan rakyat terhadap maharaja yang sedemikian dikatakan sangat wajar. mandat dari alam kudus yang dimilikinya akan lenyap sendirinya. Rakyat tidak boleh pandang wajah maharaja. Di Jepun pula. Baginda mendapat mandat dari Tuhan untuk memerintah. maharaja dianggap sebagai “son of heaven” (anak tuhan). Rakyat jelata juga perlu kowtow sebanyak 9 kali semasa mengadap raja. Pengabaian upacara amal resam menyebabkan negara ditimpa kecelakaan. ketua negara dan rakyat perlu amat setia pada negara dan maharajanya. rakyat di sana tidak boleh melihat muka raja dan adat menyembah bersujut atau menyiarap mesti dilakukan semasa mengadap raja. Sifat rakyat seperti rumput.

Mereka memegang jawatan di pentadbiran awam. terdapat 4 atau 8 orang Atwinwun yang menjalankan pentadbiran dalam istana. bandar besar yang mampu menentang ancaman musuh. Einshemin ini mempunyai istananya dan pegawai sendiri serta pengawal peribadi. Tugas-tugas sami Brahmin ialah memberi penghormatan rakyat kepada raja. Akunwun pula merupakan pengutip cukai dan penyelia. Mereka dibantu oleh menteri-menteri kelas dua (Windauk). Myothugyi pula menjadi ketua bandar dan bertanggungjawab di peringkat kampung dan daerah juga. Pegawai ini dilantik menerusi surat tauliah dan biasanya dilantik dari keluarga Kunnang. Setiap wilayah ini diserah kepada pembesar bergelar Chao Phraya. Terdapat 4 orang Myowun di Myanmar. Raja Muda (Einshemin) juga menduduki tempat yang sama. terdapat 3 jenis wilayah. mengadakan upacara adat-istiadat dan mengetuai semua amalan-amalan yang penuh tahyul. Dibawahnya. tiada termasuk di bawah kuasa penyeliaan kerajaan pusat dan wilayah kelas keempat ialah bandar-bandar di sekitar ibu kota dan dibawah penguasaan kerajaan pusat. Selain itu. Mereka terdiri daripada orang yang cekap dan boleh dipercayai. Bakinya disimpan olehnya. pentadbirannya terbahagi kepada 2 iaitu pentadbiran pusat dan wilayah. Di Thailand. di Myanmar. Yok-Krabat ini boleh menjadi pengganti Chao Phraya apabila Chao Phraya mati. Mereka menguasai pusat pentadbiran Hlutdaw (Dewan Kerja). Beliau dibantu oleh Yok-Krabat. Selepas Wungyi. Dalam pentadbiran Thailand. Selepas bangsawan. Di Thailand.Dari segi pentadbiran. Kedua-duanya menguasai tenaga manusia sepenuhnya. terdapat sami-sami Brahmin. Myowun yang berkuasa tentera pula menjadi gabenor di wilayah. Pegawai polis pula dikenali sebagai Sitke. raja dan permaisuri pertama adalah penting. terdapat 4 orang Wungyi (menteri-menteri diraja). Cukai yang dikutip oleh beliau akan diserah 60-80% kepada raja. iaitu wilayah kelas pertama yang terdiri daripada kawasan strategik. wilayah kelas kedua dan ketiga ialah kawasan bandar yang agak besar. terdapat juga 3 . Kaum bangsawan pula terdiri daripada keluarga diraja yang mempunyai hak turun-temurun. Pendapatan mereka adalah cukai-cukai yang dikumpulkan di kawasan Myosa. Kuasa mereka adalah dari kuasa mutlak raja.

raja dinasihati oleh Mantri Parishad. Mantri Parishad pada awal dilantik kemudian menjadi hak warisan pada akhirnya. Setiap wilayah di India diketuai oleh Subahdar. Selepas jabatan utama. Di Vietnam.” Di India. Qazi menjadi hakim. Dalamnya terdapat Sanidhatar. merampas seberapa banyak yang dapat. Krom Na (Jabatan Tanah). Pembesar Mandarin merupakan pegawai yang terdiri daripada orang yang paling alim. Samahartar dan sebagainya. menjalankan kehendak raja. Jawatan ini tidak boleh diwarisi. Peluang yang besar dimiliki oleh mereka untuk mempengaruhi Maharaja. Mereka merupakan kumpulan orang yang mendapat kuasa dari raja. mempunyai kuasa mutlak. Perniagaan dan Perhubungan Luar). Mansabdar menjadi pembesar kanan. Di bawahnya ada Mantrin. Ada kalanya. Setiap bahagian mempunyai ketuanya masing-masing. Dalam sastera Vietnam. terdapat 4 jabatan kanan iaitu Krom Maung (Jabatan Ibu Kota). Tidak mempunyai bangsawan yang menguasai tanah.jabatan utama iaitu Krom Mahatthai yang diketuai oleh Samuha Nayok yang mengawal wilayah Thai Utara. Selepasnya terdapat satu barisan menteri-menteri. ia lebih berkuasa daripada raja. Krom Kalahon yang diketuai oleh Samuha Phra Kalahon yang mengawal Selatan Thai dan Krom Khlang yang diketuai oleh Chao Phraya Phra Khlang yang mengawal persisiran pantai dan Teluk Siam. Pengurusan cukai diserahkan kepada Wazir. raja menerima nasihat darinya dalam segala hal. terdapat satu golongan pembesar yang dipanggil Peshwa yang lebih berkuasa. Sistem pemerintahannya dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu pengurusan kerajaan. Purohita ini adalah seperti tukang tilik. ada dinyatakan bahawa kaum Mandarin dan raja melakukan penyeksaan: “Raja memaksa rakyat bekerja tanpa makan dan bayar gaji. Krom Wang (Jabatan Istana) dan Krom Khlang (Jabatan Kewangan. Maharaja dianggap sebagai puncak kekuasaan. Purohita sangat berpengaruh. Di Kerajaan Maratha. rapat dengan raja. Kaum ini mencuri. . Selepas kedatangan Islam. Pentadbiran awam diketuai oleh Perdana Menteri (Vakil). pengurusan tentera dan pengurusan empayar.

Semua pembesar kerajaan dilantik dan wajib lulus peperiksaan awam. Maharaja dibantu oleh Jabatan Setiausaha Tinggi dan Majlis Tertinggi yang terdiri daripada 6 orang pembesar kanan. Hal ini adalah dikecualikan daripada kemasukan tentera. Terdapat 3 kumpulan Daimyo iaitu Shimpon (ahli keluarga Tokugawa). Selepas Maharaja Meiji menjalankan pemodenan (1868). Terdapat beberapa jabatan seperti Jabatan Awam. Jabatan Dalam Negeri. Tairo bertanggungjawab menasihti raja dalam dasar-dasar negara penting dan Roju bertugas membentuk Majlis Negara menguruskan perkara-perkara yang berhubungan dengan istana raja. mewujudkan ketenteraman dan memastikan kemakmuran wilayah masing-masing. Shogun dibantu oleh Tairo (Majlis Penasihat Agung) dan Roju (Majlis Tertua). Selepas Maharaja ialah Shogun. hakim. tetapi pembesar-pembesar wilayah boleh membubarkan dasar umum dengan kebenaran adat-istiadat dan keadaan tempatan. Fudali (orang yang menerima kepimpinan Tokugawa Iyeyasu) dan Tozama (bangsawan yang setanding dengan Iyeyasu). Di Jepun. golongan bangsawan iaitu Daimyo. pengawal garam dan sebagainya. Manakala kawasan lain dibahagikan dan dikuasai oleh seorang pembesar feudal. Wilayah-wilayah merupakan kerajaan sendiri yang diketuai oleh Gabenor. ditadbir oleh Kami (gabenor). Ada satu jabatan khas yang dipanggil Jabatan Penapis yang terdiri daripada 24 orang di Peking dan 56 orang di wilayah menjadi mata dan telinga bagi Maharaja untuk mengintip tingkah laku pegawai wilayah. Majlis Kelas Pertama (Gijo) dan Majlis Kelas . sistem pentadbiran telah berubah. Maharaja kini dibantu oleh ketua yang agung (Putera Mahkota). Maharaja dibantu oleh 2 jabatan iaitu Jabatan Pemujaan (Jingikan) dan Jabatan Negara (Dajokan). Ibu kota dan kawasan sekitar terletak di bawah kawalan kerajaan pusat. Jabatan Perang dan sebagainya. Setiap jabatan ini diketuai oleh seorang pegawai dilantik. Daimyo pula dibantu oleh Samurai dan Karo (orang suruhan pentadbir tanah). Kuasanya seperti seorang raja tetapi dasar umum dibentuk di Peking. Gabenor ini dibantu oleh pembesar wilayah seperti bendahari.Di negeri China. Pegawai ini dilantik mengikut kelahiran dan keturunan. Tanggungjawab gabenor ialah mengekalkan keamanan. Kerajaan dibahagikan kepada kerajaan wilayah dipanggil Kuni.

kuasa-kuasa asing mula campur tangan dalam hal-ehwal pentadbiran setempat. khasnya di negara Asia Tenggara. Dewan Pertuanan ini dibantu oleh 8 lembaga pentadbir. Akibatnya. Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa: . Sistem birokrasi baru telah menjejaskan kepentingan pembesar tempatan lalu banyak penentangan terhadap kuasa Barat telah berlaku. Daijokwan ini dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Rakyat. Kuasa-kuasa asing ini adalah seperti British. Maharaja Meiji juga menubuhkan satu dewan yang dikenali sebagai Daijokwan. ahlinya dari golongan pembesar dan ia diketuai oleh ketua menteri yang bertanggungjawab kepada Maharaja.Kedua (Sanyo). Perancis. sistem beraja yang diamalkan selama ini makin luntur pengaruhnya dan digantikan dengan sistem pentadbiran birokrasi yang diperkenalkan oleh kuasa Barat. Welcome Guest [Log In] [Register] Search Members Calendar FAQ Gerbang Petua Forum Dragonizer • • • • • • • • Dragonizer → Bicara Akademik → Sejarah dan Geografi → TAMADUN JEPUN BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini. Sepanyol dan sebagainya. Menjelang akhir abad ke-19.

Mengikut teori-teori yang diketahui umum. • YUNA DAN MAXIS. APA KAITANNYA? Chat for Websites YOU CAN CLICK THE IMAGE FOR MORE INFO: SILA KLIK GAMBAR DI ATAS UNTUK KE KEDAI ONLINE Bicara Akademik: Subjek UPSR+PMR+SPM ----. Setengah-setengahnya pada mulanya 2. orang Jepun yang mula-mula menduduki kepulauaan Jepun adalah dari Selatan melaui Pulau Farmosa dan Ryukyu. tetapi bukti-bukti dari segi kaji purba menunjukkan dengan jelas bahawa kebanyakkan daripada orang Jepun yang mula-mula sampai ke Posts: Jepun melaluiKorea. Ada Bank Tawar Dividen 22 Peratus? • • CARA MENGESAN PEROKOK YANG MUDAH.057 Views) Dragonizer Sat Jul 30. mereka adalah pada dasarnya berketurunan Monggol yang rapat ota SPTians pertalian dengan jiran-jirannya di negeri Korea dan negeri China.790 mungkin berasal dari daerah yang lebih jauh di timur laut Asia.Radio Online: Radio ERA FM | Radio Hot FM | Radio IKIM FM TAMADUN JEPUN. 2005 7:49 pm (18. Di sana mereka mungkin telah berhubung dengan Admin orang Asia Tenggara dan pulau-pulau yang berdekatan dan kenyataan ini mungkin boleh menerangkan banyaknya Member persamaan yang rapat antara institusi Jepun yang kuno dengan . SAKIT BELAKANG DAN CARA MENGUBATINYA.• • YUNA MENCARI MODEL UNTUK KLIP VIDEO TERBARU. dan lain-lainnyamungkin berasal dari kawasan pantai China Group: Selatan. TAMADUN ASIA Topic Started: Sat Jul 30. 2005 7:49 pm Post #1 :ph43r: PENGENALAN: ASAL USUL ORANG JEPUN Walaupun orang Jepun seperti bangsa-bangsa moden yang lain Administrator/Angg berasal daripada berbagai-bagai keturunan darah. ANDA BERMINAT? KELEBIHAN MELABUR DI BANK.

Satu daripada lambinglambang mereka yang biasa ialah satu jenis batu yang agak berharga dibengkokkan dalam bentuk koma yang besar. Sumbangan orang Ainu kepada kebudayaan kebudayaan Jepun hanya sedikit. tetapi mereka mungkin telah mepengaruhi sifatsifat bentuk badan orang Jepun . maka tidak semua cirri jenis Caucasian lengkap berkembang pada masa itu. penduduk-pemduduk yang pertama menduduki pulau-pulau Jepun nampaknya adalah nenek moyang orang Ainu moden sekarang.TAMADUN JEPUN. yang menggunakan pedang besi panjang lurus seperti yang didapati di Asia Utara. menduduki seluruh negeri Jepun tetapi mereka mempunyai kebudayaan zaman batu baharu yang dipunyai oleh oarng Monggol yang datang ke Jepun. Meskipun orang Jepun itu pada hakikatnya berketurunan Monggol. Mereka ialah pejuang-pejuang berkuda. Permatapermata yang berbentuk agak serupa selalu dijumpai dalam . dan seperti kaum-kaum nomaddirantau itumereka mengkebumikan mayat-mayat ketua mereka ditempat-tempat yang bercangkat. Gansa dan besi mungkin mula-mula sampai ke Jepun kira-kira pada kurun Masehi yang pertama yang dibawa oleh gelombang-gelombang serangan kaum Monggol dari Korea. suatu bangsa yang mungkin sebahagian daripada rumpun proto puteh. Misai kasar pegawai-pegawai tentera dan saudagar-saudagar Jepun itu mungkin disebabkan oleh darah Ainu mereka ini. dan satu lagi ialah sebagai suatu lambing matahari. Sebagai hasilnya dengan beransur-ansur mereka telah ditolak kearah Timur dan Utara melalui pulau-pulau Jepun yang bertali-tali sehingga mereka sekarang wujud hanya sebagai suatu bangsa yang cepat pupus. iaitu suatu kumpulan yang terpisah daripada rumpun bangsa puteh pada masa yang begitu awal. satu diantaranya ialah sifat orang-orang Jepun yang lebat bulu badannya berbanding dengan kaum Monggol yamg lain.penyerang-penyerang ini ketara sekali berhubung rapat dengan kebudayaan yang separuh nomad orang-orang di timur laut Asia. duduk diperkampungan yang primitif di bahagian-bahagian yang lebih terpencil di pulau Hokkaido di Utara dan di pulau-pulau yang lebih kecil lebih jauh di Utara. TAMADUN ASIA #1 Joined: October 6. Kaum Ainu barangkali pernah pada suatu masa. 2004 institusi di kawasan-kawasan selatan di Timur Jauh.

Tiga diantara kepunyaan-kepunyaan mereka yang penting ialah pedang. sebab bayangan tentang orang-orang ini dapat mengelakkan diri dari di nodai oleh tamadun China yang dipinjam. tiaptipa suku di perintah oleh seorang paderi lelaki atau permpuan.TAMADUN JEPUN. Kira-kira pada masa itu juga. mendapati negeri itu berpecah-pecahmenjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan menjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan persukuan. Agama orang Jepun pada mulanya. diagakkan telah lemah dan memberi tempat kepada pemerintahan oleh kaum lelaki. tetapi barangkali disebabkan oleh pengaruh China. Pedagang-pedagang China yang sampai ke Jepun Barat kira-kira pada tahun Masihi 200. Penyerang-penyerang ini. dan cermincermin gangsa ternyata sekali dipinjam daripada orang-orang China. Perasaan perpaduan persukuan dan kepercayaan tentang pentingnya hak-hak dan kekuasaan turun temurun. Mereka adalah peneroka negara Jepun yang ada dalamsejarah. telah pun setakat ini penting dalam masayrakat Jepun. yamg selalu dibayangkan dalam cerita dongeng Jepun. kerana kuasakuasa ini adalah unggul disepanjang sejarah Jepun dan masih lagi hidup di zaman moden ini. orang yang menunggang kuda. TAMADUN ASIA usaha kaji purba yang diseluruh negeri Korea. dengan cepat menjadi kumpula yang unggul diantara berbagai bagai kaum di negeri Jepun pada masa awal itu. permata yang melengkung dan cermin. akhirnya menjadi “ Tiga Lambang Kerajaan” iaitu sehingga hari ini masih menjadi lambing kuatkuasa kerajaan. dan muncul pada suatu hari yang terkemudian sebagai tulang belakang negeri Jepun di zaman feudal. kemudiannya memasukkan unsure . dengan tamadun gangsa dan besinya yang lebih tinggi.menunjukkan bahawa orang-orang ini telah pun ada sedikit hubungan dengan tamadun China yang lebih tinggi sebelum datang ke Jepun. Penyerang-penyerang dari Korea berkumpulan ke dalam sukusuku yang kecil. adalah pad dasarnya hanya menyembah alam sekeliling. Barangkali tokoh perajurit aristokat. dengan tidak syak lagi kuat dikalangan orang-orang ini. pemerintahan oleh kaum wanita.

suatu perkataan yang jika diterjemahkan bermakna ‘tuhan’ tetapi pada dasarnya bermakna ‘di atas’ dan ‘lebih tinggi atau mulia. Dengan tidak bernama pada mulanya. untuk menggunakan sebagai suatu alat perpaduan kebangsaan dan suatu ilham untuk semangat kebangsaan yang fanatik. gunung meruncing. batu yang aneh bentuknya atau benda-benda yang lebih rendah seperti ulat. TAMADUN ASIA menyembah nenek moyang. dan baru-baru ini. dan yang lain merupakan pondok-pondok kecil bersama batu atau kayu yang didirikan baru ini di hadapan suatu pohon oak yang tua atau didalam lubang gua yang dalam. denagn menegaskan cerita-cerita dongeng lama yang bersangkut-paut dengan Shinto. Konsep kedewaan Shinto yang mudah ini hendaklah diingati dalam usaha memehami bagaimana di zaman moden orang Jepun menganggap maharaja-maharaja yang masih hidup dan kesemua perwira Jepun yeng telah terkorban kerana negara sebagai dewa-dewa. Penganut-penganut kebudayaan besi dan gangsa mula . Di antaranya sekarang ini merupakan institusi-institusi terbesar yang umurnya tidak dapat ditentukan. Shinto adalah usaha untuk membezakannya dengan ugama di tanah besar Asia yang di panggil ugama Buddha. Ia adalah didasarkan kepada perasaan takwa dihadapan suatu kejadian alam yang mengkagumkan seperti air terjun. Erti Shinto ialah ‘kehendak-kehendak tuhan’. suatu nama yang bunyinya kecinaan. Banyak usaha telah dilakukan dalam masa 1500 tahun yang lepas untuk mewujudkan satu agama yang tersusun dari adat yang menyembah alam yang mudah ini. iaitu menyembah alam dengan cara yang mudah. Hari ni berpuluh-puluh ribu tempat yang seumpama itu berselerak di seluruh di negara Jepun. Tempat di mana orang-orang berasa diri mereka kagum menjadi tempat suci dan akhirnya menjadi tempat keramat. pohon yang besar. akhirnya cara menyembah ini di beri nama Shinto. Tetapi walaupun ada susunansusunan yang di paksakan ini asas Shinto yang sebenar kekal tiada berubah. Apa sahaja yang mengkagumkan dipanggil ‘kami’. Kepercayaan asas Shinto hari ini masih kekal dengan tidak ada perubahan sejak zaman prasejarah.TAMADUN JEPUN.

TAMADUN JEPUN. meminta pertolongan daripada orang-orang di Jepun Barat untuk menentang penyerang-penyerang baru dari Korea Utara. Satu daripada suku-suku mengikut tradisinya sendiri yang kabur. dengan menakluki dan menyerap penduduk-penduduk yang lebih awal sambil mereka bergerak. Suatu huraian yang lebih tepat ialah bahawa suku-suku di Korea Selatan. nenek moyang ketua-ketua suku Yamato yang bersifat mitos. Di sana ia tumbuh dan berkembang. Dengan cara ini mereka menyembah Dewi Matahari. mereka mara ke Utara melalui Laut Pendalaman ke bahagian tengah negeri Jepun. Apabila bilangan mereka bertambah di Jepun. dan berakhir dalam tahun Masihi 562. tetapi paderi besar kumpulan Yamato itu menjadi ketua di antara ketua kaumkaum lain dan pemujaan istimewa suku ini menjadi pemujaan utama di dalam seluruh negeri. Penguasaan Jepun ke atas Korea Selatan dihuraikan dalam sejarah tradisi Jepun sebagai hasil daripada penaklukan yang setengah ajaib oleh seorang perajurit. Walaubagaimanapun kuasa Jepun di Korea Selatan adalah pada kemuncaknya dalam bahagian kedua kurun yang keempat dan beransur lemah selepas itu. yang merasai diri mereka lebih hampir persaudaraannya dengan suku-suku yang telah menyeberang ke Jepun lebih awal. tetapi pemindahan ini berlarutan hingga beberapa kurun kemudiannya. menerbitkan pecahan-pecahan di daerah-daerah baru dan meresapi kaumkaum lain. Kedaulatan suku Yamato dalam negeri Jepun tidak pula melenyapkan hak-hsk otonomi suku-suku. TAMADUN ASIA menyeberang dari Korea ka-Kyushu Utara dan Honshu Barat kira-kira dalam kurun yang pertama tahun Masihi. menjadi pemujaan yang utama kepercayaan Shinto Jepun. Daripada ketua-ketua paderi suku Yamato yang mendapat kuasa di atas ketua-ketua paderi yang lain dalam kurun ketiga . sehingga ia mendapat suatu kedaulatan yang sederhana meliputi semua Jepun Tengah dan Jepun Barat dan juga beberapa bahagian di Korea Selatan. bergerak ke Utara melalui Laut Naikai dari tempatnya yang lebih awal di Kyushu dan akhirnya bertapak di Dataran Yamato yang kecil itu tidak jauh dari pantai sebelah timur laut Naikai.

2005 7:50 pm Post #2 SEJARAH AWAL JEPUN Jepun atau Nihon(Nippon) dalam bahasa jepun dikenali secara Administrator/Angg meluas sebagai Tanah Matahari Terbit. Shikoku. dan sungai2004 sungai yang panjang lebar. 2. Kyoto. Member Beberapa buah daripada bandar-bandar yang terbesar di #1 Jepun. kekurangan kawasan-kawasan dataran. maka terpancarlah keluarga di raja Jepun. seperti Tokyo. dan Joined: lain-lain terletak di pulau ini. Istilah Nippon telah digunakan dengan meluas semasa era Meiji(18619120 dan Taisho(1912-1926). prairi. Yokohama. tetapi disangkal lagi suatu titik permulaan sebuah negara baru. sangat kecil untuk dipanggil empayar seperti yang dinyatakan dalam sejarah tradisi Jepun. TAMADUN ASIA dan keempat. Osaka. Honshu. Jepun adalah sebuah negara yang October 6. iaitu matahari terbit. nihon Posts: disebaliknya lebih banyak digunakan dirujukkan kepada jepun. Selepas perang kedua. Kedaulatan suku Yamato itu adalah permulaan negara Jepun sendiri. http://dukeamienerev. Admin yang merupakan pulau yang terbesar dan menjadi tempat tinggal empat-perlima daripada penduduk Jepun masakini. Walaubagaimanapun ia merupakan keturunan yang sangat awal apabila dibandingkan dengan asal-usul keluarga di raja di tempat-tempat lain di dunia. Asal usul yang demikian tidaklah berapa mengagumkan sebagai keturunan langsung daripada Dewi Matahari seperti yang tersebut dalam tradisi Jepun. Bagaimanapun. telah diterima secara am sebagai nama untuk Jepun dan telah digunakan buat pertama kalinya oleh cendiakawan-cendiakawa. Nihon.TAMADUN JEPUN.790 Kepulauan Jepun terdiri daripada Honshu.com Dragonizer Sat Jul 30. Nagoya. Kyushu. Jepun juga ota SPTians pernah dikenali sebagai Yamato. suatu hubungan yang longgar di bawah satu suku yang utama. oleh kerana .blogspot. Korea yang telah ramai datang ke Jepun pada awal abad ke 7. Group: Hokkaido dan pulau-pulau kecil yang berhampiran. Nihon sebenarnya bermakna asal matahari.

dan kempat-keempat musim. Ketigatiga dataran tersebut ialah Kanto(terletak di Tokyo). (bunga. Shikoku. ia mendapat hujan dan kelembapan yang secukupnya dan dengan yang demikian ia kaya dengan tumbuh-tumbuhan. telah berpindah ke utara ke Hokkaido. Orang-orang Ainu merupakan bangsa proto-Caucasoid yang telah menduduki Jepun terlebih awal daripada orang-orang Mongoloid. dan Hokkaido. Antara dataran-dataran lanarnya ialah yang terkaya terletak di Honshu. orang-orang Ainu. Dataran-datarn tersebut amat penting dalam sejarah Jepun kerana ia merupakan kawasan-kawasan pengeluaran makanan dan juga sumber kekayaan dan kuasa utama. ramai .TAMADUN JEPUN. misalnya orang-orang Ainu. misalnya pertukangan barang-barang tembikar. Hasil-hasil penyelidikan arkeologi. Dataran datarn-dataran ini telah menjadi punca perselisihan dan persaingan di kalalangan tuan-tuan tanah dan keluargakeluarga feudal. Ketiga-tiga dataran ini mempunyai penduduk yang padat. Kinai(terletak di teluk Osaka) dan yang ketiga terletak di teluk Ise. Mereka berbadan sederhana dengan potongan muka yang berbentuk bujur serta rambut dan mata yang berwarna hitam. Burma dan lain-lain. Thai. siput dan lain-lain. Secara am iklim adalah sederhana. terutamanya di sebelah kawasan timur Jepun. menunjukkan kewujudan suatu kebudayaan neolitik yang mungkin telah diteruskan oleh orang-orang Ainu. Beberapa ahli antropologi telah menganggarkan bahawa orang-orang Ainu hidup di jepun lebih kurang 5000 tahun yang lalu. Dalam proses tersebut. luruh. Empat-perlima daripada negara Jepun diliputi oleh kawasan pergunungan dan seperlima oleh dataran lanar. Orang-orang Jepun juga telah bercampur aduk dengan kumpulan-kumpulan bangsa lain. Apabila semakin ramai orang-orang Jepun (suatu proses yang telah berlanjutan sehingga abad ke8 TM). Orang-orang Jepun sebahagian besarnya berketurunan Mongoloid dan dengan itu mereka mempunyai pertalian rapat dengan orang-orang Cina. panas. Korea. TAMADUN ASIA kedudukannya di zon monsun. Orang-orang Jepun berketurunan Mongoloid ini telah sampai ke Kyushu melalui negara China dan kemudian berhijrah ke Honshu. Oleh itu. dan sejuk) adalah jelas berbeza.

Orang-orang yang sudah meninggal dikebumikan tanpa keranda. dengan tangan dan kaki dilipatkan dan kadangkala diletakkan sebuah batu yang besar di atas dada mereka supaya mereka tidak menjelma semula. Kemungkinan juga mereka telah menduduki beberapa ribu tahun yang lalu. Pada hampir tahun 200 SM. Orang-orang Ainu kini merupakan suatu bangsa yang sedang mengahadapi proses pemupusan dan mereka hidup dalam penempatanpenempatan kecil di Hokkaido. Akibatnya masyarakat Jepun mula mengalami banyak perubahan. Mereka juga telah memiliki kebudayaan yang meyerupai zaman neolitik. Sejarah awal kebudayaan Jepun dikenali sebagai Jomon. Mereka juga mempercayai suatu jenis kuasa ghaib. Ini boleh disimpulkan dari rupa-rupa patung patung dewi yang diperbuat daripada tanah liat dan gada-gada batu besar yang dipercayai mempunyai kaitan dengan ilmu sihir.TAMADUN JEPUN. Menjelang tahun 5000 SM dipercayai suku kaum ini telah mengikut aliran hidup yang kolektif dan tetap tanpa jurang perbezaan antara miskin dan kaya. Ini menunjukkan bahawa penduduk asli Jepun telah mencapai taraf seni kebudayaan yang agak tinggi menjelang tahun 5000 SM. Pertukangan tembikar Jomon telah dijumpai di Jepun telah menunjukkan kehalusan seni dan corak-corak yang luar biasa. tulang ikan dan tanah liat. Orang-orang Ainu merupakan salah satu penduduk yang paling awal mendiami Jepun. Orang-orang neolitik ini telah menggunakan alat-alat harian yang telah diperbuat daripada serpihan batu yang telah digilapkan. Perkataan Jomon ini berasal daripada barang-barang yang telah direka oleh orang-orang Jepun dari tanah liat jenis Jomon. pengaruh kebudayan dari negara China mula mengalir masuk ke Jepun. Dinasti han di negara China(206SM-24SM) mula menekankan pengaruhnya ke atas penduduk awal Jepun. TAMADUN ASIA orang Ainu kini merupakan suku bangsa Jepun. Seni berkebun dan meembuat perkakas-perkakas tembaga dan besi serta jenis periukbelanga tembikar yang telah direka pada waktu itu iaitu dari . Pada asasnya mereka merupakan masyarakat primitif yang hidup memburu dan memungut makanan.

Suatu bentuk ekonomi pertanian telah juga diperkenalkan. Kumpulan Member Yamato atau Nara ini (nenek-moyang keluarga Imperial Jepun #1 yang bertakhta sekarang) telah berjaya mendapat keunggulan Joined: ke atas golongan-golongan lain yang dipanggil Uji. Kekuasaan pemimpin-pemimpin 2004 yamato telah meluas ke hampir seluruh negara jepun kecuali di beberapa daerah di Kyushu. Perbezaan-perbezaan di dalam perkembangan sosial dan politik juga wujud di antara Group: pihak pemerintah dan rakyat. Tanah-tanah telah dibuka untuk penanaman padi dan teknik-teknik pengairan telah digunakan dengan meluas yang telah menyebabkan berlakunya lebihan dalam pengeluaran padi. TAMADUN ASIA zaman-prasejarah Jepun sehingga hampir abad ke14M.com Dragonizer Sat Jul 30. Simbol kekuasaan pemimpin-pemimpin Yamato ialah sebuah . Menjelang October 6. Pemerintah-pemerintah Yamato telah menuntut bahawa mereka berketurunan dari Dewi Matahari(Amateresu) dan dengan demikian mereka telah meneNtukan bahawa pemujaan dewi ini menjadi penyembahan yang ulung di negara ini.blogspot. seperti bahagian timur-laut dan selatan pulau ini. Barangbarang tembikar ini telah dicirikan oleh garisan-garisan inrus dan corak-corak ibi mudah dan kemas. http://dukeamienerev.1 Zaman Yayoi Administrator/Angg Era Yayoi telah dibezakan dengan pengenalan alat-alat logam ota SPTians dari benua asia terutamanya dari negara China. seperti di Yamato(kini merupakan daerah Nara) dan Kyushu. Lama-kelamaan lebih ramai Admin pemimpin-pemimpin politik mula muncul di jepun. pertengahan abad ke 4 TM. Setelah amalan menyimpan beras dan hasil-hasil pertanian yang lain mula Posts: berkembang. 2005 7:52 pm Post #3 ZAMAN-ZAMAN DALAM TAMADUN JEPUN 2.790 kaya dengan orang-orang miskin. maka wujud perbezaan di antara orang-orang 2.TAMADUN JEPUN.

Setiap golongan atau ‘Uji’ memuja satu Tuhan. Pemerintah-pemerintah Yamato(yang merupakan keturunan keluarga diraja jepun pada masa sekarang) telah memberi kepimpinan awal di Jepun. tiada syahid dan tiada wali. ketiga-tiga khazanah ini menjadi bahagian yang penting Alat Kebesaran Imperial keluarga diraja yang sedang memerintah di Jepun pada masa sekarang. Shinto tidak mempunyai pengasas. tradisi-tradisi tempatan dan lain-lain telah bergabung ke dalam suatu polisi keagamaan dengan sistem upacara dan dan metos seluruh negara tertumpu kepada Dewi Matahari. Apabila masyarakat Jepun telah bersatupadu di bawah pemerintahan Yamato. Suatu perasaan kehairanan terhadap seringkali telah diterjemahkan sebagai tuhan tetapi konsep ini (iaitu Kami) berbeza sekali daripada pengertian tuhan sepertimana dalam agama islam dan kristian. Tuhan-tuhan Shinto diistilahkan juga sebagai’Kami’. Kerajaan yamato juga telah memperluaskan kuasa dan pengaruhnya ke beberapa bahagian di Korea Selatan. sebuah pedang besar yang panjang dan permata melengkung(digelar magatama) yang dibentuk seperti tanda koma yang kecil. ‘Kami’ ialah Dewi Matahari yang dianggap sebagai nenek-moyang ulung keluarga diraja Jepun. tiada guruguru. Shinto dalam bentuk asalnya mungkin boleh diterangkan sebagai suatu jenis pemujaan alam dan ia tidak merupakan agama yang teratur. tetapi pengaruh tersebut berakhir pada 562 TM. Shinto mempunyai banyak tuhan. TAMADUN ASIA cermin tembaga. Seperti yang telah dinyataknan terlabih dahulu. Sebenarnya. Shinto yang telah dianggap sebagai agama pribumi jepun telah tidak mewujudkan prinsip-prinsip moral atau doktrin-doktrin falsafah seperti yang terdapat di dalam agama Buddha. Kepercayaan agama orang-orang Jepun purba(iaitu dalam beberapa abad pertama TM) dikenali sebagai Shinto. Mereka juga telah berjaya membawa perpaduan kepada negara tersebut.TAMADUN JEPUN. agama. . tiada buku suci atau kitab. Ia hanya memberi tumpuan kepada pemujaan alam. Shinto atau “cara tuhan-tuhan” (ways of the gods) telah wujud lebih awal daripada Confucianisme atau Buddhisme di Jepun. pemujaan roh-roh nenek moyang dan lain-lain. Berbeza dari agama Buddha atau kristian atau islam.

Dalam tahuntahun 1930an telah digunakan untuk mendorong kafanatikan orang-orang.2A: Zaman Nara Administrator/Angg Zaman Nara bermula pada tahun 710 Masihi dan berakhir pada ota SPTians tahun 749 Masihi. Shinto tidak melalui perubahanperubahan yang besar sama ada dalam bentuk atau kandungannya. Shinto telah mempunyai pengaruh yng kuat dalam sejarah Jepun. Menjelang kurun ke-6 terdapat lebih daripada 100 000 orang Korea dan China dari Manchuria yang lahir di Jepun. ia telah menjadi suatu agama yang teratur di Jepun.blogspot. Pada abad-abad ke19 dan 20. Beribu-ribu rumah berhala Shinto boleh didapati di Jepun pada masa sekarang dan rumah-rumah berhala ini biasanya dicirikan oleh pintu-pintu masuk yang dikenali sebagai torii.1185 Masihi ) 2. Selain dari aspek ini. mereka ini terdiri daripada tukang yang mahir. Jepun banyak menjalin hubungan dengan Korea dan China sehingga membawa kepada Jepun dipengaruhi oleh sistem pemerintahan di China iaitu pemerintahan dibawah Dinasti Tang ( 618-906 Masihi). Pada zaman Nara.2 Zaman Nara Dan Heain ( 710. http://dukeamienerev. Tetapi dengan peredaran masa. Shinto telah digunakan untuk membangkitkan perasaan nasionalisme dan perpaduan Jepun.TAMADUN JEPUN. 2005 7:54 pm Post #4 2.790 Group: Admin Member #1 . Terbinanya tamadun Jepun zaman Nara bermula dengan perhubungan Korea dan China yang membawa akibat yang besar. Shinto masih memberi tumpuan ke atas pemujaan alam dan tuhan-tuhan nenek moyang.com Dragonizer Sat Jul 30. seperti pekerja logam dan pakar dalam menternak ulat sutera. Di antaranya ialah kemasukan kelompok-kelompok orang Korea yang datang menetap di Jepun. TAMADUN ASIA Pada keseluruhannya. Posts: 2.

dan sampai di Jepun kira-kira pertengahan kurun ke-6. maharaja Jepun iaitu Putera Shotoku sangat tertarik untuk mempelajari dan meniru corak pemerintahan Dinasti Tang yang unggul dalam tamadun China. Dari segi pengukuhan tamadun pada zaman Nara. Oleh kerana begitu banyak menerima dari Korea dan China melalui Korea. meminjam. Sumbangan mereka kepad perkembangan kebudayaan Jepun tidak boleh diperkecilkan. Cabaran yang dihadapi pada zaman Nara ialah selepas . Ini membuktikan bahawa orang Jepun mempunyai semangat dan sifat ingin tahu yang amat kuat dan mereka mempunyai minat yang mendalam untuk belajar kelebihan orang lain dan bijak memilih. Rombongan utusan ini terdiri daripada beberapa sarjana Jepun yang kemudiannya tinggal di negeri China dan sering kali untuk tempoh yang lama supaya boleh mengkaji pelbagai aspek kebudayaan Tang sama ada yang bersifat agama atau politik. TAMADUN ASIA Joined: October 6. Di sini dapat kita lihat sifat unggul orang Jepun yang bersungguh . orang Jepun tidak bersedia menahan kemasukan sesuatu agama yang akan berasing dengan kepercayaan asli mereka sungguhpun akhirnya kedua-dua agama ini melengkapi satu sama lain. Walaupun perjalanan melalui laut dari Jepun ke China bukanlah satu perkara yang mudah tetapi rombonganrombongan dari Jepun dan juga utusan –utusan yang dihantar telah berjaya sampai terus ke China dan mengunjungi ibu kota Empayar Tang iaitu Ch’ang-an.sungguh mahu belajar sesuatu yang baru apabila mereka bertembung dengan satu tamadun yang berbeza dengan tamadun mereka sendiri.TAMADUN JEPUN. Kepentingan Jepun dari segi mutu dapat diukur dari hakikat bahawa menjelang permulaan kurun ke-8 lebih daripada satu per tiga keluarga bangsawan Jepun mengaku diri mereka keturunan dari benua Asia. sama ada Korea atau China.daripada orang Jepun yang kemudian meyerapi mereka. 2004 Kebanyakan mereka terdidik dengan lebih sempurna sama ada dalam bidang pendidikan mahupun dalam pengetahuan pertukangan dan kemahiran seni. Rombongan serta utusan-utusan Jepun dihantar ke China dalam menyelidiki corak pemerintahan Dinasti Tang. menyesuaikan serta ‘menjepunkan’ pengetahuan dan teknik orang asing. Agama tersebut adalah agama Buddha.

masih terdapat satu gabungan kesukuan yang agak longgar kerana bentuk muka bumi yang bergunung -ganang itu telah mernyebabkan masyarakat Jepun terpaksa menerima keadaan ini. Satu kerajaan pusat yang amat kompleks telah didirikan dan sekurang-kurangnya di atas kertas dapat dilihat setiap tingkat pentadbiran telah diubahsuai supaya selaras dengan sistem yang terdapat di China. Walaupun nama keluarga yang memerintah itu disanjung tinggi kerana ianya didirikan atas tradisi agama asli Shinto yang diterima umun tetapi kuasanya sebagai pemerintah sebuah kerajaan tidak begiti kukuh. Kebangkitan keluarga Soga membuktikan bahawa sesuatu suku yang bercita-cita tinggi bukan sahaja boleh merampas kuasa tetapi juga mampu mengancam keluarga maharaja Jepun. Oleh itu. suku Soga telah mengukuhkan dan menambah kekuasaan mereka serta menunjukan tanda-tanda yang mereka bersedia hendak merampas kuasa.blogspot.com Dragonizer Sat Jul 30. Sebenarnya pentadbiran ini tidak berapa sesuai di Jepun dan sistem ini akhirnya telah runtuh kerana pelbagai suku di Jepun telah berusaha menghancurkan sebahagian besar sistem tiruan daripada Dinasti Tang ini. untuk menguatkan kerajaan Maharaja Imperial dan sekaligus menyokong kuasanya sendiri.2B: Zaman Heian Dalam sejarah Jepun. Pada tahun 645 Masihi berlaku rampasan kuasa yang diketuai oleh Nakatomi-no-Ktamari yang dikenali sebagai Fujiwara Katamari. 2005 7:55 pm Post #5 2. Pada kurun ke-7. Zaman Heian yang dikatakan mahsyur dianggap bermula pada tahun 794 Masihi apabila istana di . http://dukeamienerev. Fujiwara telah meniru contoh pentadbiran pusat dari China. TAMADUN ASIA kemangkatan Putera Shotoku pada 621 Masihi.TAMADUN JEPUN.

Dalam tempoh itu sebuah kerajaan tentera telah ditubuhkan di bawah pimpinan Minamoto-no-Yoritomo. Kemudian anak lelaki daripada hasil perkahwinan ini akan dilantik menjadi maharaja dengan dibantu oleh seorang Pemangku Maharaja ( Kampaku). terdapat satu perubahan penting dalam kedudukan politik maharaja.TAMADUN JEPUN. 2004 Pada zaman Heian. Walaupun keluarga Fujiwara tidak dapat menyebarkan kebudayaan Heian ke segenap lapisan masyarakat Jepun. TAMADUN ASIA Heian-kyo didirikan di Kyoto dan berakhir pada tahun 1185 Masihi. ukiran dan seni bina. http://dukeamienerev. beradab dan dilafazkan dengtan indah dalam kehidupan serta kesenian. puisi. Kuasa politik sebenar maharaja telah merosot dan susur galur maharaja telah masuk ke dalam keluarga Fujiwara kerana mereka telah menggunakan taktik berkahwin dengan keluarga diraja.790 serta cintakan kesenian. berkuasa dan terkenal ialah Fujiwara-no-Michinaga yang memeritah selama lebih 30 tahun di bawah lapan orang maharaja. telah menyebabkan maharaja dengan mudah dipujuk melepaskan tahtanya dengan alasan tanggungjawab maharaja adalah berat kerana bersangkut paut dengan hal-ehwal agama dan negara. Golongan penentang atau musuh mereka hanya dihukum buang negeri berbanding dengan cara tradisi iaitu dihukum mati.blogspot. keluarga Fujiwara iaitu pemerintah sebenar di Jepun pada keseluruhannya bersifat berperikemanusiaan dan memetingkan keindahan.com . Zaman Heian boleh dianggap sebagai suatu zaman yang penuh tradisi Jepun dan amat memberi perhatian kepada hidup berperaturan. tetapi mereka telah Posts: berjaya memperkenalkan adat memuliakan pelajaran dan ilmu 2. Administrator/Angg ota SPTians Sepanjang zaman Heian. Zaman Heian merupakan kebudayaan yang sangat mengambil berat tentang gaya terutama untuk mencapai kesempurnaan dalam bidang seni lukis.Budaya cintakan ilmu dan kesenian ini menjadi asas dan pengaruh untuk merebut kuasa di Jepun Group: hingga kurun –19. kesusasteraan. Admin Member #1 Joined: October 6. Anggota keluarga yang paling berjaya. Dengan perkahwinan seorang puteri dari keluarga Fujiwara dengan seorang bakal maharaja Jepun yang masih muda.

Tanggungjawab dan tugas utama setiap jabatan dalam kerajaan ini adalah seperti Samurai Dokoro yang diketuai oleh kumonjo bertanggunjawab menguruskan hal ehwal tentera dibawah autonomi jabatan supaya dapat mendisiplinkan golongan samurai. Selain dari tiga unit asas utama dalam pentadbiran kerajaan. Administrator/Angg beliau dilantik sebagai Sei-I-Taishogun. Kamakura terletak diwilayah sagami telah menjadi ibu negara dan pusat kegiatan ota SPTians politik Jepun. Dari aspek pentadbiran kerajaan Kamakura pada asasnya mempunyai tiga jabatan iaitu Samurai Dakoro. Mandokoro dan Manchujo. 2004 . Kyoto mengekalkan keagungan pentadbiran tradisional Jepun. Ia menjadi pusat dominasi kuasa tentera oleh golongan Samurai. secara keseluruhannya kerajaan ini mempunyai dua pusat pemerintahan iaitu Kyoto dan Sagami. Mondoro pula menguruskan urusan harian bakufu sementara Posts: 2.3 Zaman Kamakura Kerajaan Kamakura ini ditubuhkan oleh Yoritomo pada 1192M . 2005 7:57 pm Post #6 2. Yorimoto dikatakan mengekalkan pentadbirannnya di bahagian Timur. Apabila dilihat dari aspek pembinaan kerajaan Kamakura pada zaman Kamakura ini. Zaman Kamakura juga merupakan kerajaan keshogunan iaitu bersifat kediktatoran tentera yang pertama dalam sejarah negara Jepun. Manakala Sagami pula merupakan jentera pentadbiran Kamakura. Dengan wujudnya jawatanjawatan ini maka pentadbiran kerajaan Kamakura menjadi semakin kukuh.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. yang mana ia menempatkan maharaja Jepun bersemayam dan lebih menumpukan kepada perkembangan sastera yang merangkumi penulisan sastera Jepun. Kerajaan seperti ini dipanggil kerajaan “Khemah” atau Bakufu dalam bahasa Jepun. dua lagi jawatan diwujudkan oleh Yoritimo iaitu Shugo dan Jito.TAMADUN JEPUN. Bagi mengekalkan kestabilan negara yang baru pertama kali menerima suasana pemerintahan yang berorentasikan kuasa tentera. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30.

Ini adalah disebabkan oleh semasa menentang keluarga imperal Taira di Kyoto pada tahun 1184 dan keluarga imperal pusat iaitu keluarga imperal Fujiwara di Hiraizumi bagi menguasai pemerintahan seluruh Jepun. kedua-duanya dianggap sebagai pegawai kerajaan dan mempunyai klasifikasi tugas yang berbeza. Dalam Zaman Kamakura ini juga telah merakamkan pertumbuhan ekonomi yang positif dalam sejarah Jepun. Ini terbukti semasa pemerintahan Yorimoto telah memberi keutamaan kepada golongan tentera atau perwira yang dikenali sebagai Buke untuk mendapat tempat dalam jawatan tersebut. Dengan itu secara tidak langsung menyebabkan pemindahan kuasa dari kerajaan pusat kepada pengusaha-pengusaha wilayah dan tuan-tuan tanah wilayah. Ini dilihat dalam peningkatan dan pertambahan hasil sektor pertanian yang besar. Hanya beberapa ribu pegawai-pegawai feudal yang kebanyakkannya berselerak sebagai Jito di seluruh Jepun dan ditadbir dibawah pemerintahan yang longgar dari pentadbiran pusat Bukufu Kamakura di Kanto. Ini adalah hasil daripada pertumbuhan feudalisme. Dalam Zaman Kamakura menyaksikan pertumbuhan bilangan estet-estet persendirian atau ianya dipanggil juga Syo atu Syoen.TAMADUN JEPUN. Sementara itu bagi jawatan shugo dan jito pula. Walaupun begitu. Jika dilihat secara keseluruhannya. namun ianya berjaya mengekalkan pemerintahan selama hampir 150 tahun iaitu dari 1192M-1333M dan menangani pelbagai masalah dan ancaman yang menjatuhkan kerajaannya. Calon-calon bagi jawatan Jito dan Shugo ditentukan sendiri oleh Bakufu Yamakura. Bakufu Kamakura ini mempunyai sistem yang mudah dan ringkas. TAMADUN ASIA manchujo pula menguruskan mahkamah agong dan membicarakan semua kes-kes awam. Pemerintahan banyak memberi penekanan dari segi ketenteraan dan kehakiman. Shugo bertindak sebagai pegawai tinggi polis manakal jito bertanggungjawab menguruskan semua perkara berkaitan dengan tanah awam dan persendirian di wilayahwilayah. Ini bertujuan untuk mengukuhkan lagi kerajaannya. Seiring dengan itu menyebabkan kepelbagaian penggunaan barangan dan alatan pertanian serta pembukaan kedai-kedai .

Beberapa ancaman dan permasalahan dalam kerajaan Kamakura antaranya ialah dua krisis utama iaitu hilangnya waris Minamoto dalam siri kepimpinan Bakufu Kamakura yang diasaskan oleh Yorimoto dan digantikan dengan pengganti-pengganti raja Hojo. Mereka telah berkuasa dan bersama-sama dalam komplot pembunuhan anak Yoritomo yang bakal menggantikan kepimpinan Kamakura iaitu Yoriie dan Sanetomo yang berumur 11 tahun.TAMADUN JEPUN. Selain itu terdapat juga ancaman luar iaitu dari negara Monggol dan Genjiz Khan. Golongan pedagang ini membentuk persatuan pedagang terutama di bandar dan di pekan. Mereka kemudian meletakkan Fujiwara yang masih kecil sebagai pemerintah yang akhirnya berfungsi sebagai puppet begitu juga maharaja Kyoto hanya kekal sebagai maharaja tetapi jentera pentadbiran sebenarnya adalah ditangan kerajaan tentera di Kanto. Ia juga merupakan makanan utama. Wang kemudian menjadi perantaraan yang sah untuk tujuan pembayaran seperti tebusan cukai dan sebagainya. Akibat perdagangan yang semakin meningkat wujudnya pertumbuhan ekonomi wang. Antara cabaran yang dihadapi semasa Zaman Kamakura ialah krisis politik Bakufu Kamakura. Secara tidak langsung muncul satu lagi golongan pedagang yang menjual hasil barangan secara borong seperti beras. Tanaman padi diberikan perhatian yang khusus dalam sector pertanian ini. Ekoran dari kepesatan perdagangan dan aktiviti perdagangan telah membentuk satu seranta sosial masyarakat Jepun yang diklasifikasikan daripada bidang pekerjaan dan status mereka dalam masyarakat. Kepimpinan Kamakura Bakufu telah beralih kepada jandanya iaitu Masako bersama ayah serta adiknya iaitu Hojo Yoshitoki. Jeneral-jeneral Yoritomo ingin merebut kuasa pemerintahan dan bimbang sekiranya Yoriie merupakan seorang yang berkaliber dan bijak mentadbir satu masa nanti pasti kedudukan dan keistimewaan mereka . Selepas kematian Yoritomo pada 1199. Walau bagaimanapun terdapat buku menyatakan bahawa selepas kematian Yoritomo. beliau telah diganti oleh anaknya Yoriie yang baru berusia 17 tahun. sake dan lain-lain. TAMADUN ASIA dan pasar yang meningkat.

Walau bagaimanapun serangan ini gagal kerana berjaya dipatahkan oleh pemangku raja iaitu Hojo Tokimune. Akhirnya maharaja Godaigo berjaya mengambilalih namun selepas dua tahun baginda telah kehilangan kekuasaan politiknya. Nitt Yoshisada (1301-1338) dan Ashigaka Takauji (1305-1358). Maharaja Godaigo (1288-1339) dengan bantuan jeneraljeneral utama seperti Kosunoki Masashige (1294-1336). Kublai Khan terus menyerang Utara Kyushu pada tahun 1274 dan 1281 kerana Kerajaan Kamakura tidak melayan kehendak mereka. Akibatnya kerajaan imperal tidak mampu menjaga dan menguruskan hal ehwal pentadiran negara Jepun semakin kehilangan kuasa. sedikit demi sedikit rakyat mula hilang kepercayaan terhadap pemerintahan Imperal. Akhirnya. Ini telah membawa kepada peristiwa pembunuhan Yorrie oleh Hojo Tokimasa pada 1204 kerana beliau mahu berkuasa penuh. ribut taufan juga telah berjaya melemahkan dan memusnahkan angkatan laut Kublai Khan. Bukan itu sahaja. termasuklah golongan Shugo dan Jito. Kerajaan Kamakura mendapat ancaman dari kerajaan luar yang cuba melemahkan penguasaan mereka. Ini adalah kerana baginda sendiri tidak mampu melawan kuasa kelas-kelas tentera wilayah. Ini merupakan cabaran kepada kerajaan kamakura.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA akan goyang. Faktor lain yang menyebabkan kegagalan serangan ini adalah kubu pertahanan yang dibina oleh pihak Jepun dan serangan kecil dari bot-bot penyerang di perairan Jepun. Peristiwa ini juga berlaku terhadap adik Yorrie iaitu Sanetomo yang menggantikan tempatnya. Pada tahun 1333. Kerajaan Kamakura berakhir pada tahun 1333 Masihi akibat timbulnya cubaan dari beberapa orang maharaja Jepun yang berusaha menggulingkan kerajaan tersebut. pada masa itu Monggol yang menguasai China mahu Jepun tunduk kepada kekuasaannya. Ancaman yang diterima oleh mereka ialah serangan tentera Monggol yang diketuai oleh Kublai Khan lewat abad ke 13. Pada ketika ini seorang jeneral tentera telah membantu Maharaja Godaigo pada ketika itu iaitu Ashikaga Takauji telah muncul .

com Dragonizer Sat Jul 30. Jepun berada di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo.TAMADUN JEPUN. Namun demikian pengaruh Ashikaga Shogun bertambah teguh melalui sistem persekutuan feudal diperkenalkan serta kemampuan Ashikaga mengawal vassal dengan tentera.790 puteranya dan bukan kepada tentera yang menyokongnya. Keluarga Ashikaga di beri kelebihan dalam kekayaan dan sumber tentera pada setiap vasalnya. Dua tahun kemudian Member Ashikaga Takauji telah di beri taraf shogun. http://dukeamienerev. 2004 Ashikaga shogun yang berjaya mengambil alih pemerintahan mengalami kesukaran untuk membentuk satu kerajaan yang kuat.Untuk rumah tentera yang mana memberi khidmat kepada shogun sebagai vasdal dan kawasan pengaruh dan . #1 Joined: October 6. 2005 7:59 pm Post #7 2. Pemerintah pada zaman kesyogunan ota SPTians Ashikaga Takauji adalah seorang pemimpin tentera di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo Kebangkitan Pemerintahan Kesyogunan Ashikaga adalah di sebabkan oleh kegagalan pemerintahan Maharaja Godaingo menjaga kepentingan komander tentera di bawah pentadbirannya.4 Zaman Kesyogunan Ashikaga Sebelum zaman kebangkitan pemerintahan kerajaan Administrator/Angg Kesyogunan Ashikaga. Ashikaga Takauji telah bangkit dan memberontak menentang Group: kepimpinan Maharaja Godaigo.blogspot. Pada tahun 1338. Pada tahun 1336 Ashikaga Admin Takauji dengan kerjasama Maharaja Komya berjaya mengalahkan Maharaja Godaigo. Ashikaga Takauji pada masa itu tidak berpuas hati dengan Maharaja Godaigo Posts: mengenai perlantikan gabenor wilayah tentera kepada 2. TAMADUN ASIA memberontak dan menentang kerajaan imperal dalam tahun 1335. Takauji melantik dirinya sebagai Sei-ITaishogun dan mengasas kerajaan Bakufu yang baru dinamakan Kesyogunan Ashikaga. Ini di sebabkan kekurangan ilmu dalam hal-ehwal menguruskan pentadbiran negara.

manakala jawatan setiausaha dan perekod gudang cadastral di gelar Manchujo. Jawatan ini akan di berikan oleh keluarga yang bertanggungjawab serta mampu mempertahankan polisi Ashikaga. Shogun berkuasa untuk melantik sejumlah pentadbir rasmi yang akan memegang jawatanjawatan tertentu dari kalangan keluarga. Oleh yang demikian mereka telah menjadi satu unit yang boleh mengimbangi kuasa ashikaga.. Di Wilayah Timur ia di ketuai oleh Kanta Kanrei yang merupakan wakil kepada shogun. Peranan yang dimainkan oleh Yoshimitsu dan pegawai bawahannya dikawal dengan keras tetapi adil. Mandora pula bertanggungjawab bagi kewangan shogun. Ashikagun telah membina Bakufunya di Kyoto iaitu Shikimoku sebagai satu piagam politik yang boleh membawa perubahan dalam pentadbirannya. Sistem pentadbiran Ashikaga yang termaktub pada Bakufu mempunyai sifat-sifat yang tersendiri.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA kekuasaan. Kyoto Kanrei. Wilayah Shogun dan Wilayah Barat. Hatakeyama dan Hosokawa. pemerintahan kerajaan Ashikaga di warisi oleh Yoshimitsu. struktur pemerintahan yang di buat berdasarkan kesetiaan dan perpaduan. Shogun berada di tahap yang paling tinggi dan dibawahnya dibahagikan kepada empat wilayah iaitu Kanto Kubo (Timur). Dari segi perancangan ketenteraan.Ashikaga Shogun mengambil tindakan mengabungkan dengan kekuasaan tentera bagi mengukuhkan kedudukanya. Ketiga-tiga kuasa ini di kenali sebagai sankan yang mampu mengimbangi kuasa vassal Ashikaga. Polisi pentadbiran jeneral pula dibahaskan dalam Dewan Perundangan majlis tertinggi. dan pengawasan vassal adalah terlalu subjektif untuk dikawal. ketua pentadbiran ialah Kanrei yang dipilih daripada tuan-tuan tanah shogun yang paling berkuasa iaitu Shaiba. ketua pentadbiran yang penting digelar Ketua Samurai. Shugo merupakan pegawai tertinggi dalam kerajaaan persekutuan dan kerajaan tentera tempatan. Disini .Kanto. Undang-undang dikuatkuasakan dan arahan pemimpin dipertahankan walaupun kebanyakan baron tidak setuju dan tidak menyenangi tindakan pemerintah. Namun hakikat pembinaan itu tidak membawa banyak kesan yang positif seperti yang dirancang. Selepas tahun 1368. Organisasi pusat yang terdiri daripada shogun-shogun menjadi vassal yang merupakan pembantu yang baik. Di system pentadbiran pusat.

Sistem tanaman secara giliran diusahakan dengan menanam gandum atau barli selepas penanaman padi. Masyarakat yang terpisah berdasarkan kelas dapat disatukan melalui pembinaan Bakufu.Dari segi status kawasan pentadbiran Ashikaga. perkembangan ekonami berlaku dengan pesat melalui pengagihan kuasa yang diperkenalkan.Sapi dan kuda digunakan dengan lebih meluas untuk proses penanaman. Kekuatan baron semakin berpengaruh dan pemimpin Ashikaga tidak mampu mengawal dan menyekat pengaruh baron yang semakin kuat. Mereka telah mengambil alih kuasa dan memegang tanggungjawab yang penting bagi mengawal keselamatan awam. Mereka dapat melantik pegawai daerah di setiap kawasan dengan kuasa yang terbatas. Ketua tentera wilayah juga memberi galakan kepada petani supaya meningkatkan hasil pertanian mereka dengan menggunakan teknologi yang baik dalam pertanian. Pembaziran tanah selepas penanaman padi dapat di atasi dan membantu menambahkan pendapatan kerajaan Ashikaga.Kaedah pengairan secara pengawalan sungai telah di pertingkatkan bagi mengairi kawasan pertanian.TAMADUN JEPUN. pengeluaran barang-barang tembikar telah meningkat dengan pesat dan bandar Seto di wilayah Omari menjadi pusat pengeluaran barang-barang tembikar di Jepun.Kawasan pertanian yang mempunyai perkampungan kecil telah bertukar kepada perkampungan besar dengan jumlah penduduk semakin bertambah. Apabila hubungan masyarakat bertambah baik. Pada zaman kerajaan Ashikaga. Samurai-dokoro juga telah berjaya mengambil alih kuasa pentadbiran di Bandar dan daerah daripada Ashikaga.Pembukaan tapak pertanian secara komersil telah membantu sepenuhnya perkembangan ekonomi Ashikaga.Dalam bidang industri. Kepentingan pentadbiran kerajaan Ashikaga juga terjejas kerana kelemahan mereka mengawal tindakan pemimpin bawahan mereka yang suka membuat keputusan yang terburu-buru. setiap . proses pembinaan ekonomi bertambah mantap diikuti oleh hasil pengeluaran yang banyak dari bidang pertanian secara komersil. Kanrai yang menjadi ketua pentadbiran di pusat dapat megimbangi kuasa di Bakufu daripada pentadbiran Ashikaga. TAMADUN ASIA dapat dilihat kekurangan kekuatan dan sokongan pada kuasa pusat untuk merancang dan mengatur perjalanan pentadbiran kepada polisi yang lebih mantap. Pada akhir abad ke-14.

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA daerah mempunyai Bandar dan penduduk sentiasa bertambah terutamanya di kawasan kuil dan makam yang menjadi tumpuan rakyat.Pengekalan secara langsung golongan feudal berkuasa dan terpengaruh membantu perkembangan ekonomi seterusnya menambahkan kemajuaan sesuatu bandar. Kawasan pasar juga mula mengalami perubahan apabila banyak gudang-gudang dibina sambil mendiri rumah kecil untuk peniaga tinggal akhirnya berkembangan menjadi bandar.Pertumbuhan ekonomi Kesyogunan Ashikaga juga dikenalpasti melalui pengenalan dan pertumbuhan tanomoshiko atau mujinko yang merupakan persatuanpersatuan kewangan. Pusat-pusat pertukaran wang,kedai-kedai beras dan sake (sekaya) juga mila berkembang secara pesat dan proses ini telah dipercepatkan oleh kemajuan perdagangan tempatan dan luar negeri, terutamanya dengan negara China. Melalui dasar pentadbiran yang di lakukan oleh kerajaan Ashikaga ini sebanarnya telah menyebabkan pemerintah Ashikaga yang digelar shugo mengalami kekurangan pengaruh secara berperingkat-peringkat seterusnya mengalami kejatuhan.Dari segi kawalan politik,Kesyogunan Ashikaga telah gagal mengenakan kawalan sepenuhnya keatas kelas tentera wilayah dan daimyos atau tuan-tuan tanah feudal.Mereka amat berkuasa dan siap sedia berperang atau memberontak terhadap pemerintanan Ashikaga yang berpusat di bakufu.walaupun mereka terdiri dari daripada provokasi yang kecil.Pentadbiran Ashikaga pula tidak mempunyai pemimpin yaang berkaliber. Sebahagian daripada mereka banyak membazirkan kekayaan Bakufu keatas projek-projek mewah.Di bawah pimpinan Yoshimitsu,Kerajaan Ashikaga telah membina kiul Pavilion Emas yang termashur sementara di bawah pemerintahan Yoshimoto telah membina sebuah bangunan yang hampir sama yang dipanggil Pavilion PerakPembinaan bangunan ini mengaut sumber-sumber ekonomi Bakufu.Keadaan ini telah membawa kejatuhannya. Faktorfaktor lain yang telah membawa kepada kejatuhan Ashikaga ialah kebuluran yang telah berlaku pada tahun 1940 dan wabak penyakit yang berlaku pada tahun 1425.Pemberontakan petani dan Perang onin telah melemahkan lagi Kesyogunan Ashikaga.Perang Onin (1467-1478) telah memusnahkan pusat pentadbiran Kerajaan Ashikaga di Kyato.Ia berpunca kegagalan

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA kuasa pusat untuk campur tangan dalam perselisihan yang sengit di antara dua kumpulan keluarga Kavei yang bersaing untuk merebuk pengaruh.Perselisihan itu dipimpin oleh Hosokawa dan Yamana. Tuan-tuan tanah feudal yang lain juga telah campur tangan dalam perselisihan ini yang menyebabkan huru-hara bertambah runcing.Pergaduhan ,rompakan dan pembakaran harta benda telah berlaku secara berluasa selama beberapa tahun dan menyebabkan kemusnahan Kyoto dan kawasan-kawasan sekeliling.Dalam peperangan ini, kemenangan di perolehi oleh kumpulan Hosokawa dan mereka meluaskan pengaruh dan kekuasaan ke atas Syogun-syogun Ashikaga.Kejatunhan Syogun-syogun Ashikaga dipercepatkan lagi oleh kedudukan dominan keluarga Hosakawa yang mula berkuasa melantik dan memecat beberapa orang Syogun.Mereka telah memaksa beberapa orang Syogun yang di kalangan keluarga Ashikaga meletak jawatan dan melantik ahli keluarga mereka sebagai Syogun. Keadaan ini menyebabkan Kesyogunan Ashikaga beransur-ansur hilang pengaruh dan kuasanya di Jepun. Pada tahun1565,Syogun Ashikaga iaitu Yoshiteru telah dibunuh dan beliau telah diganti oleh Ashikaga Yoshihide yang meninggal dunia tiga tahun kemudian. Yoshiaki telah dilantik sebagai Syogun oleh Oda Nobunaga yang telah menjadi seorang daimyo yang paling berkuasa di Jepun.Yoshiaki kemudian telah dipecat oleh Nobunaga dalam tahun 1573.Keadaan ini telah menamatkan zaman pemerintahan Kesyogunan Ashikaga di Jepun. http://dukeamienerev.blogspot.com

Dragonizer

Sat Jul 30, 2005 8:01 pm Post #8 2.5 Zaman Sengoku Jidai

Zaman Sengoku Jidai ini berlangsung sekitar tahun 1460 Administrator/Angg hingga 1573 masihi. Zaman ini juga dikenali sebagai zaman peperangan. Dimana pada zaman ini, pertempuran dan dan siri ota SPTians peperangan antara daimo-daimo seringkali berlaku. Setiap daimo-daimo bersaing diantara satu sama lain untuk

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA menguasai suatu kawasan. Khususnya, kawasan yang subur untuk aktiviti pertanian. Penguasaan kawan seperti ini membolehkan kuasa dan kedudukan suatu daimo akan lebih kauta dan stabil. Faktor kelemahan pengaruh dan kuasa penganti Youshimasa serta ketiadaan kuasa keluarga Liosokawa terhadap daimodaimo menyebabkan daimo-daimo ini bebas bersaing dan berperang diantara satu sama lain untuk mnguasai wilayahwilayah bagi mengukuhkan kedudukan masing-masing. Oleh itu, pergolakan, peperangan dan ketidak stabilan osial seringkali berlaku pada zaman ini. Dari segi sruktur politik dan sosial pada zaman ini, daimo berkuasa keatas suatu kawasan yang dikuasainya dan ini sekali gus mengantikan sistem pemerintahan Bakufu atau hubungan feudal. Tanah milik daimo ini diwariskan pada seorang pewaris yang sulung dan pewaris ini tidak semestinya anak lelaki atau perempuan. Ini menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Dari segi ketenteraan dalam zaman ini, semangat kepahlawanan dan berani mati dikalangan pahlawan daimo serta kesetiaan terhadap ketua juga telah melahirkan manusia yang sanggup mlakukan apa sahaja demi untuk mengekalkan dan mengembalikan kuasa. Penguasaan daimo terhadap suatu kawansan membolehkan ia mempunyai pekerja dan tentera yang ramai. Ini sekali gus menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Disamping itu, kemasukan pedagang portugis di Jepun ini dan pengenalan terhadap senjata api iaitu sejenis senapang yang dikenali juga sebagai matchock muskets menyemarakkan lagi peperangan. Para daimo juga turut menyambut baik kemasukan pedagang portugis ini menyebabkan senjata yang lebih moden diperkenalkan. Oleh itu, pertempuran dan pergolakan dalam negara seringkali berlaku antara daimo. Sementara itu juga, raja yang memerintah Jepun ini juga tidak mempunyai kuasa dan pengaruh terhadap daimo-daimo. Pada 1551, Oda Nobunaga telah menjadi penganti ayahnya dalam Daimo Owari. Bagi mengukuhkan kedudukannya, Oda Nobunaga telah melancarkan kempen ketenteraan bagi menghapuskan musuh-musuhnya. Menjelang 1559, Oda Nobunaga berkuasa penuh di wilayah Owari setelah

Posts: 2,790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6, 2004

terdapat juga ahli majlis yang lain iaitu Ikeda. angkatan tentera Oda Nobunaga telah ditewaskan oleh samisami dari mazhab tersebut. Seterusnya pada 1580. Selain itu juga. Ini memnyebabkan kuasanya semakin mantap. Toyotomi Hideyoshi bertindak bijak di dalam perwarisan takhtah terhadap dua anak Oda Nobunaga dengan melantik cucu Oda Nobunaga sebagai penganti.TAMADUN JEPUN. Disamping itu. TAMADUN ASIA menumpaskan adiknya. pertikaian dikalangan ahli majlis telah . pembahagian tanah Oda Nobunaga turut diselesaikan dengan membahagikan wilayah-wilayah kepada anak-anak Oda Nobunaga dan di kalangan jeneral-jeneralnya. Pada 1568. Oda Nobunaga juga turut mendapat tentangan daripada Ishiyama Honganji iaitu pemimpin mazhab Ikko. Selain daripada itu. Pada 1570 Oda Nobunaga telah memecat Yoshiaki yang mula menentang dan dan mencabar kekuasaannya. Pemerintahan Oda Nobunaga bersifat kuku besi iaitu beliau berkuasa mutlak di dalam perlantikan dan pemecatan seorang bakufu. majlis yang terdiri daripada empat orang jeneral ditubuhkan dan ia berfungi untuk menjalankan pentadbiran hal ehwal kerajaan. Namun hasrat beliau untuk menyatukan Jepun tidak kesampaian apabila Akechi Mitsuhide iaitu jeneral yang dipercayainya telah membunuhnya pada tahun 1582. Niwa dan Shibata. Pada 1570. Namun. Namun. Selain itu. Sistem ini sekali gus menamatkan sistem pentadbiran Keshogunan Ashikaga di Jepun. angkatan tentera Oda Nobunaga bangkit dan seterusnya berjaya memusnahkan kediaman Ikko di Naga di Nagashima. Ishimayama Honganji turut ditewaskan. Kematian Oda Nobunaga telah dibela oleh Toyotomi Hideyoshi apabila berjaya menewaskan Akechi dalam pertempuran Yamakazi dan hasrat untuk meneruskan impian untuk menyatukan Jepun telah diteruskan oleh Toyotomi Hideyoshi. beliau berjaya menguasai kawasan peleburan logam di wilayahwilayah sekitar Kyoto. Kebijaksanaan oda Nobunaga di dalam mengatur strategi dan tenteranya yang sanggup berani mati demi untuk kemenangan membolehkan beliau mengalahkan Imaga iaitu seorang daimo yang sangat berkuasa di wilayah Suruga dan juga menewaskan Saito Dosan iaitu tuan tanah di daerah Mino. kuasanya makin bertambah apabila shogun-shogun menjalinkan hubungan persahabatan dengannya. Sekali gus menyelesaikan masalah ini.

Toyotomi Hideyoshi mara dengan menawan wilayah-wilayah Noto.blogspot. tentera Jepun menceroboh Korea dan menakluk Seol selama beberapa minggu. Bagaimana pun. mereka dihalau balik oleh askar-askar China dan Korea dalam tahun yang berikutnya. Toyotomi berkuasa ke atatas wilayah Kanto apabila berjaya mengalahkan kebangkitan di Mitsu dan Dewa.61 Pembinaan Administrator/Angg Kesyogunan Tokugawa telah diasaskan oleh Tokugawa Ieyasu . Tindakan ini sekali gus memperkukuhkan kedudukan politik Toyotomi Hideyoshi. Selain itu juga.6 Zaman Kesyogunan Tokugawa 2. Toyotomi Hideyoshi tidak mengaku kalah sehinggalah penyingkiran terakhir dari Korea pada tahun 1598 dan pada tahun yang sama Toyotomi Hideyoshi meninggal dunia. Toyotomi Hideyoshi berjaya mengalahkan Shibata dalam pertempuran di Shizugatake. http://dukeamienerev.com Dragonizer Sat Jul 30. Toyotomi Hideyoshi menakluki Kyushu.TAMADUN JEPUN. Pada tahun yang sama. Penaklukkan terhadap wilayah Kii dan Izuma merealisasikan usaha penyatuan Jepun. Kaga dan Etchu. beliau menjadi ketua menteri dan pada 1587. Toyotomi Hideyoshi berjaya menguasai Istana Odawara iaitu milik keluarga Ujimasa di wilayah Sagami. TAMADUN ASIA menyebabkan kekacauan politik iaitu permusuhan Toyotomi Hideyoshi dengan Shibata berlarutan hingga tahun 1583. 2005 8:06 pm Post #9 2. Setahun kemuadian. Selepas berjaya menyatukan Jepun. Toyotomi Hideyoshi berjaya menangani konfrantasi di Onai. Pada tahun 1592. Pada tahun 1585 Masihi. Toyotomi Hideyoshi menjadi pemangku raja dan menakluki pulau Shikoku. sasaran Toyotomi Hideyoshi seterusnya adalah untuk menawan China.

TAMADUN ASIA ota SPTians (1603-03). beliau telah dilantik menjadi Shogun dan meletakkan jawatan dan digantikan oleh anaknya iaitu Hidetada.peranan dan tanggungjawab hyojosho terakluk dalam bidang kehakiman kerana tidak wujud pemisahan bidang kuasa yang jelas antara kuasa eksekutif . Tairo berperanan dan bertanggungjawab untuk meemberikan nasihatkepada syogun mengenai dasar-dasar penting negara menjadi pemangku raja jika syogun yag dilantik belum dewasa. pentadbiran digerakkan oleh tiga badan terpenting pentadbiran peringkat tertinggi iaitu pertama Tairo (majlis penasihat-penasihat agung). 2004 2. Ini dapat dibuktikan apabila Oda Nobunaga mengahwinkan anak perempuannya dengan anak sulung Ieyasu iaitu Nobuyasu. Roju berperanan dan bertanggungjawab untuk menguruskan dan mengendalikan hal ehwal istana raja.62 Pengukuhan Aspek feudalisme tidak dapat diketepikan kerana ia berperanan untuk mencorakkan dan merupakan unsur-unsur penting dalam pembentukan pentadbiran. Beliau telah mengukuhkan kedudukannya dengan menjadi sekutu rapat Oda Nobunaga yang dipercayai. Kedua Roju (majlis tertua) membentuk majlis negara dengan keanggotaannya berubah mengikut keperluan pentadbitan feudalisme.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Di peringkat asas.Ini bertujuan untuk memberikan pemerintah sama ada Syogun Tokugawa atau pengganti-penggantinya mentadbir negara jepun melalui kuasa mutlak. Ketiga Hyojoho(majlis kehakiman) ialah sebuah majlis yang dianggotai oleh roju dan sebilangan kecil pesuruhjaya(bug-yo) yang mengetahui beberapa jabatan penting dalam pentadbiran feudalisme bakufu. menyelia hal ehwal dalam negeri selain mengawasi tempat-tempat suci(biara). Pada yahun 1567. Beliau juga terkenal sebagai Daimyo yang terkuat di Jepun. Posts: 2. beliau menjadi pemerintah Mikawa dan diiktirafkan oleh kerajaan imperial kuasanya dan memakai nama keluarga Tokugawa. Beliau telah menyertai Perang okehazama antara Oda Nobunaga dan Imagawa. Pada tahun 1603.TAMADUN JEPUN. Beliau telah dilantik sebagai salah seorang majlis pemangku raja yang diwujudkan oleh Toyotomi Hideyosi. kuge (golongan bangsawan) dan golongan daimyo.

penyelia upacara(sojabon). Keempat. beliau telah mewujudkan struktur politik yang telah . gabenorgabenor raya istana di Kyoto dan Osaka(jodai). TAMADUN ASIA (pelaksana) dan kuasa kehakiman. Dasar-dasar ini diperkenalkan berikutan kebimbangan tentang konsep kesetiaan daripada kuasa-kuasa daimyo yang berpotensi dan berkeupayaan menggugat Kesyogunan Tokugawa. Selain itu. pengenalan suatu kod panduan tatatertib dan kelakuan mereka dikenali sebagai buke so-hatto(peraturan bagi rumah-rumah tentera). Ketiga. Antara dasar-dasar yang diperkenalkan adalah seperti berikut: Pertama membentuk satu sistem untuk membolehkan kawalan dan perhatian ketat diberikan ke atas kuasa-kuasa daimyo dan kegiatan tuan-tuan tanah feudal yang dianggap mencurigakan. mengukuhkan kekuatannnya melalui pengumpulan harta kekayaan dan meembendung kegiatan kelas tentera dan daimyo-daimyo Tozama. Dalam bidang pentadbiran. Kedua.TAMADUN JEPUN. Selain tiga badan ini pentadbiran Kesyogunan Tokugawa terdapat beberapa jabatan-jabatan penting kerajaan berpengaruh. mengeratkan beberapa sekatan ke atas daimyo dengan memberikan tugasan yang dianggap membebankan sumber kewangan antaranya membaiki kerosakan-kerosakan istana. Kelima. Antaranya ialah penasihat-penasihat rendah(waka doshiyori) . langkah mengelakkan komplot dan subahat dengan memperkenalkan peraturan menghadkan keluasan istanaistana daimyo ini dan perkahwinan di kalangan daimyo dikawal. Bakufu pertama Kesyogunan Tokugawa iaitu Syogun Tokugawa Ieyasu telah memeperkenalkan beberapa dasar-dasar untuk mengukuhkan kesyogunan ini dan bermatlamat untuk melemahkan kuasa-kuasa tuan daimyo atau tuan-tuan feudal.setiausaha-setiausaha sulit syogun(sobayonin). dan wakil peribadi syogun di Kyoto(Kyoto shoshida). kekuasaan dan keunggulan kesyogunan tokugawa ditentukan oleh bentuk pentadbiran Bakufu.

samurai atau pahlawan. Shogun Ieharu adalah pemalas dan tidak mengambil berat tentang urusan pentadbiran. Kelemahan pentadbiran shogun tokugawa. Jepun mencapai zaman kemewahan. Maharaja dinasihatkan jangan turut aktif dalam soal pentadbiran. Kemajuan-kemajuan telah dicapai pada zaman Ieyashu. Jepun mengalami kejatuhan ekonomi sehingga berlaku peristiwa kebuluran. Dalam pemerintahan Shogun Yoshimune. Rakyat hanya dibenarkan melihat maharaja setahun sekali. namun pengawasan yang ketat dikenakan terhadap maharaja dan juga rakyat. Keadaan itu secara tidak langsung menjejaskan kedudukan shogun tokugawa. Akibatnya ramai penyokongnya tidak lagi taat kepada Shogun Tokugawa. Keadaan menjadi bertambah buruk apabila Yoshimune meniggal dunia. Pada zaman Shogun Tsunayoshi(1680-1709). 2. Rakyat hendaklah membuat pekerjaanpekerjaan yang ditetapkan dan golongan daimyo hendaklah mengabdikan diri kepada shogun tokugawa di istana dalam masa tertentu selama empat bulan. TAMADUN ASIA mengekalkan kuasanya ke atas semua lapisan masyarakat feudal Jepun termasuk maharaja dan golongan bangsawan istana(kuge) selain golongan daimyo. Selain itu. Misalnya Shogun Ieshige(1745-88) adalah bebal dan gagap hingga sukar memahami percakapannya. Di peringkat awal pemerintahan Shogun Tokugawa merupakan zaman kejayaan dan kegemilangan. Shogun Tokugawa telah mengabaikan soal-soal pertahanan dan hubungan dengan penyokongnya. Maharaja kecuali mendapat kebenaran daripada shogun tokugawa. petani. Hidetada dan Iematsu. ia diganti oleh shogun-shogun yang lemah. Pada awal pemerintahan Shogun Tokugawa.TAMADUN JEPUN. Beliau juga telah memperkenalkan satu peraturan untuk menyekat kuasa maharaja dan golongan bangsawan. Walaupun shogun tokugawa memberi jaminan akan menjaga dan mempertahankan kedudukan maharaja.63 Cabaran Dalam mejalankan pemerintahan shogun tokugawa menjalankan pentadbiran yang tegas dan menindas. golongan pertukangan dan pedagang-pedagang. orang-orang Jepun .

Fakta-fakta di atas menyebabkan perasaan taat setia kepada maharaja semakin meningkat di kalangan rakyat jepun. Misalnya. Ramai daimyo dan samurai telah membuat . berlaku zaman kemeseletan ekonomi. Daimyo-daimyo juga menentang sistem Sankin Kotai yang dikenakan kepada mereka. Perdagangan terus berkembang pada zaman Shogun Tokugawa. daimyo-daimyo termasuk tuan-tuan tanah memeras petani-petani. Oleh kerana itu terdapat golongan saudagar yang menentang Shogun Tokugawa. Rasa tidak puas hati datangnya daripada golongan daimyo-daimyo. Perkembangan perdagangan dan pengaruh golongan saudagar. golongan saudagar berpendapat bahawa dasar isolasi yang diamalkan oleh Shogun Tokugawa menjadi penghalang kepada perkembangan perdagangan. Untuk mengatasi kekurangan pendapatan. ahli sejarah Shinto dapati bahawa maharaja yang semestinya berkuasa dan dihormati. Menjelang pertengahan abad ke-18. bukan Shogun Tokugawa. Mereka menjadi kaya raya dan kekuasaan mereka bertambah besar sehingga jauh lebih besar daripada golongan Daimyo dan Samurai. Pada abad ke-18 dan awal ke19. Dalam sejarah Jepun kuno terdapat kepercayaan Shinto yang menyatakan raja adalah keturunan Dewi Matahari(Amiterasu). Berdasarkan ajaran Shinto. jumlah penduduk jepun kira-kira 30 juta orang. Rasa tidak puas hati terhadap Shogun tokugawa. prkembangan perdagangan menyebabkan kedudukan dan pengaruh golongan saudagar semakin meningkat dalam masyarakat. TAMADUN ASIA telah digalakkan mempelajari ilmu pengetahuan terutama dalam bidang sastera dan sejarah Jepun kuno. sudagar-saudagar di Bandar Osaka telah membantu golongan anti-Tokugawa.TAMADUN JEPUN. Akibatnya timbul rasa curiga terhadap pemerintahan Shogun Tokugawa. Ini disebabkan mereka dikenakan sekatan-sekatan dan kawalan rapi seperti yang dihadapi oleh daimyo Tozama. Akhirnya beberapa buah buku sejarah telah dapat dihasilkan seperti kojiki dan nihon shoki yang mengandungi unsur-unsur dongeng dan lagenda. Zaman kemelesetan ini juga melibatkan golongan daimyodaimyo yang mana hasil pendapatan mereka berkurangan. Kedudukan orang jepun terutama golongan petani bertambah buruk apabila berlaku bencana alamdan bertambahnya penduduk Jepun. Zaman ini dkatakan ‘musim kebuluran’ sehingga ramai kanak-kanakdibiarkan mati. Bandar-bandar Osaka dan Yedo telah menjadi pusat perdagangan. Dengan berkembang perdagangan. Selain itu.

Kedatangan barat iaitu Kedatangan komodor perry dan mamaksa Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa telah menjadi punca kemarahan orang Jepun dan mempercepatkan kejatuhan Shogun Tokugawa. Suku kaum Satsuma. Mereka menentang Shogun Tokugawa disebabkan Tokugawa merupakan saingan politik kepada mereka dalam merebut kekuasaan di Jepun.blogspot. TAMADUN ASIA pinjaman dengan golongan saudagar sehingga mereka terikat dengan golongan saudagar. Mereka menentang tindakan Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa untuk mandapat sokongan maharaja dan rakyat yang turut menentang perjanjian Kanagawa dan perjanjianperjanjian lain. Toza. Masalah-masalah inilah yang menyebabkan keruntuhan Kesyogunan Tokugawa di negara Jepun. Choshu.com . Mereka menentang Shogun Tokugawa juga disebabkan Shogun Tokugawa menjalankan dasar menindas terhadap suku kaum lain. Seterusnya mereka telah menggunakan isu kemasukan orang asing untuk menentang Shogun Tokugawa. dan Hizen merupakan golongan yang sangat aktif menentang Shogun Tokugawa. mereka menyatakan sokongan dan taat setia kepada maharaja yang selama ini ditindas oleh Shogun Tokugawa. Suku kaum dari barat iaitu Satsuma. Oleh kerana kedudukan mereka semakin kukuh. Choshu. maharaja yang telah terasing turut juga mengkritik Shogun Tokugawa kerana segala perjanjian dan hubungan dengan orang-orang asing tidak dibincangkan terlebih dahulu degan maharaja. Oleh kerana itu mereka terus mengadakan penentangan setelah Tokugawa berjaya mengambil alih kekuasaan di Jepun. Toza. mereka sering mengadakan pakatan dengan suku-suku kaum lain untuk menentang Shogun Tokugawa. Salah satu golongan saudagar yang sangat berpengaruh ialah Mitsui. Malahan telah berlaku perkahwinan di antara golongan daimyo dan samurai dengan golongan saudagar. http://dukeamienerev. Untuk menentang Shogun Tokugawa. da Hizen menggunakan kesempatan ini untuk mengkritik pemerintahan Shogun Tokugawa. Mereka juga bersatu dengan golongan bangsawan Kyoto serta golongan suadagar yang anti-Tokugawa. Tentangan suku kaum dari barat juga berlaku.TAMADUN JEPUN.

Matsukata Masayoshi dan Kuroda (dari 2004 Satsuma). Kido. Bermula dari zaman pemulihan Meiji 1868. Sebaliknya. Maharaja Meiji Group: hanya merupakan ketua negara yang simbolik. Saigo. Okuma (dari Hizen) dan Itagaki Taisuke (dari Toza). Oleh itu. Oleh yang demikian. merupakan satu ancaman utama kepada kedaulatan Jepun. Yamagata Aritomo dan Katsura (dari Choshu). Maharaja Meij yang masih muda telah muncul dari tempat pengasingannya di Kyoto ke Tokyo yang berjarak 6. pembesar. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30.790 memperlihatkan Maharaja Meiji mempunyai kuasa autokratik untuk memerintah negaranya. seorang bangsawan dari Kyoto.TAMADUN JEPUN. Tumpuan utamanya ialah untuk mengembalikan Maharaja kepada kedudukannya yang ota SPTians sebenar sebagai ketua masyarakat Jepun yang tertinggi dan pemindahan ibu negara diraja dari Kyoto ke Edo. Pemilihan tersebut tidak 2. mereka menyedari satu-satunya cara untuk mengatasi ancaman ini ialah dengan mewujudkan sebuah negara moden yang mempunyai kuasa tentera yang kuat. pemimpin-pemimpin ini juga sedar bahawa kuasa-kuasa Barat yang berada di puncak imperialisme mereka.4 kilometer. 2005 8:08 pm Post #10 2. Ito. Okubo. Pemimpin-pemimpin baru Meiji juga termasuk Saionji Kimmochi. Inone. Beliau telah diiringi oleh seribu orang bangsawan. Pemimpin-pemimpin baru Meiji menyedari bahawa Jepun tidak dapat menandingi kuasa-kuasa imperialisme Barat yang telah memaksa negara tersebut supaya menandatangani perjanjianperjanjian tidak adil. kepimpinan kerajaan baru telah didominasikan oleh samurai muda dari suku kaum Satsuma dan Choshu atau Oligarki Sat-cho. Tosa dan Hizen. samurai dan Posts: lain-lain pegawai tinggi. Kuasa politik Admin terletak terutamanya dalam tangan beberapa orang pemimpin samurai muda yang telah menjalankan inisiatif menjatuhkan Member rejim Tokugawa. tujuan utama. Eo telah ditukar kepada Tokyo.7 Zaman Meiji Permodenan Meiji pada tahun 1868 merupakan suatu peristiwa Administrator/Angg yang penting dalam sejarah Jepun. Pada bulan Disember 1868. Pemimpin-pemimpin samurai ini berasal dari #1 kawasan-kawasan penguasaan feudal atau Han suku kaum Joined: Satsuma. Choshu. Tambahan pula. kerajaan baru ialah . Diantara mereka termasuk October 6.

Kyoto dan Osaka.Itagaki dan Okuma telah berjaya mempengaruhi golongan daimo dari suku kaum Choshu. tokyo. Dengan penghapusan tanahtanah feudal ini. Fukuzawa Yukichi yang telah melawat Eropah dan Amerika Syarikat telah menyebarkan tamadun Barat sebagai asas bagi modenisasi dan mewujudkan Jepun sebagai sebuah negara yang kukuh. Sebaliknya. asas intelektual bagi pengaliran dan penyerapan pengetahuan Barat telah disumbangkan oleh Fukuzawa Yukichi iaitu salah seorang intelek moden teragung dalam sejarah Jepun.TAMADUN JEPUN. semua daimo yang lain telah diperintahkan oleh kerajaan Meiji agar menyerahkan tanah mereka. institusi barat secara besar-besaran. Langkah pertama ke arah proses modenisasi Jepun ialah penghapusan sistem feudal. Perubahan-perubahan yang luas dan drastik ini menyebabkan berlaku satu revolusi dalam masyarakat dan kerajaan Jepun. tanah-tanah yang telah diserahkan oleh semua daimo tidak berada dalam kawalan terus maharaja. pengetahuan. maharaja telah mengumumkan penghapusan semua tanah feudal. Oligarki Meiji khususnya Kido. Okubo. Dalam tahun . pada 29hb Ogos 1871. Pada mulanya. Semua tanah menjadi hak milik diraja. Bagi mencapai hasrat tersebut. Dalam bulan Julai 1869. Tosa dan Hizen supaya menyerahkan tanah mereka secara sukarela pada maharaja. Proses modenisasi ini merangkumi pembentukan semula secara besar-besaran dalam aspek institusi-institusi politik. TAMADUN ASIA “Fukoku Kyohei”(sebuah negara yang kaya dan tentera yang kuat). pemimpin-pemimpin Meiji sengan teliti telah menggubal suatu dasar modenisasi yang tertumpu terutamanya keatas penyerapan teknologi. Sehubungan dengan perkara ini. pembesar-pembesar feudal telah dilantik sebagai Gabenor di dalam kawasan-kawasan penguasaan mereka sendiri. Namun. nagara Jepun telah dibahagikan kepada daerah-daerah (Ken) yang diketuai oleh pagawai-pegawai pentadbir. Pada bulan berikutnya semua tentera feudal telah dibubarkan dan dengan itu meninggalkan Kerajaan Pusat sebagai satu-satunya pemilik sah pasukan tentera di Jepun. Menjelang akhir tahun 1870 ken sabagai tambahan kepada bandar-bandar. Satsuma. ekonomi dan sosial berdasarkan garis panduan dari Barat.

Langkah-langkah ini telah mengahapuskan keistimewaan kelas golongan samurai dan menurunkan taraf mereka sebagai rakyat biasa Maharaja. Pemimpin-pemimpin Meiji telah menghapuskn sistem kelas yang terdiri dari golongan samurai. golongan samurai telah kehilangan hak menggunakan pedang terhadap kelas-kelas yang lebih rendah. selain dari meletakkan hasil-hasil pendapatan bekas Han dibawah penguasaan Kerajaan Pusat. Kerajaan mengumumkan bahawa bon-bon ini akan matang dalam masa 14 tahun dan bahawa kadar faedah tahunan sebanyak 7% akan diberi kepada samurai. Golongan samurai juga telah kehilangan hak tradisional mereka sebagai pahlawan. Dalam bulan september 1871. Dibawah sistem ini. Dalam bulan Disember 1872. Pada bulan Ogos 1876. Golongan samurai telah menikmati taraf sosial yang tinggi semasa era atau zaman Tokugawa telah terjejas oleh penghapusan hiraki sosial tersebut. gaji yang diberi kepada samurai telah ditukar dari bentuk beras kepada wang tunai. TAMADUN ASIA 1872. Langkah-langkah ini ternyata telah meningkatkan kemarahan kelas-kelas samurai dan ini terus memuncak hingga membawa kepada tercetusnya beberapa pemberontakan samurai. kerajaan telah memperkenalkan sistem tentera kerahan moden yang terdiri dari Helmin atau rakyat biasa. Kerajaan telah mengharamkan pemakaian pedang oleh samurai. Kerajaan telah mengumumkan bahawa sistem pemberian elaun tahunan akan digantikan dengan sistem pembayaran sekali gus yang akan dibayar dalam bentuk bon-bon kerajaan. Pemberontakan yang paling serius ialah Pemberontakan . Pada tahun yang berikutnya. Penghapusan feudalisme memperkukuhkan kedudukan Kerajaan Meiji Baru. bilangan ken telah dikurangkan kepada 72 dan menjelang tahun 1890 hanya terdapat 45 ken sahaja. Langkah selanjutnya kearah modenisasi ialah penghapusan sistem atau hiraki sosial ketat yang telah diwujudkan oleh Kesyogunan Tokugawa.TAMADUN JEPUN. Ini memberi jalan kearah mewujudkan sebuah negara moden. Golongan samurai juga telah diberi elaun tahunan dalam bentuk wang tunai. petukang dan saudagar dalam tahun 1871. Ia membolehkan Kerajaan mempunyai bidang kuasa yang sepenuhnya keatas seluruh penduduk dan negara. Pada bulan Mac 1876. petani.

Selain itu. pemberontakan ini telah ditumpaskan oleh tentera kerahan yang baru ditubuhkan itu. Tambahan pula. Ini perlu bagi menentang ancaman kuasa-kuasa Barat di Jepun. Modenisasi Angkatan Tentera bermula dalam tahun 1870an. Dengan tumpasnya pemberontakan Satsuma telah menamatkan kedudukan istimewa golongan samurai. Oleh yang demikian. Kerajaan Meiji telah memberi tumpuan khusus kepada pengwujudan sebuah angkatan Tentera Darat dan Laut yang kuat mengikut cara Barat. Pemimpin-pemimpin Meiji sedar tentang keunggulan kuasa-kuasa Barat dari segi organisasi ketenteraan dan alat-alat kelengkapan senjata. Bagaimana pun. Yamagata dan rakan-rakan sejawat beliau telah memperdebatkan bahawa angkatan tentera yang wujud iaitu sebanyak 20 batalion yang telah ditugaskan untuk menjaga keamanan dalam negeri tidak berkeupayaan untuk membalas sebarang tindakan luar yang akan mengancam kedaulatan Jepun. ramai pemimpin Meiji sedar bahawa orang-orang Rusia mungkin akan memperluaskan pengaruh mereka ke Hokkaido. Yamagata Aritomo yang mengantikan Omura Masojiro telah mengemukakan suatu usul yang menyokong kuat tindakan kerajaan Meiji melakukan polisi kerahan tentera dan polisi memodenkan Angkatan Tentera Darat dan Laut Jepun. Dalam tahun 1872. TAMADUN ASIA Satsuma yang telah dipimpin oleh Saigo dalam tahun 1877. Mereka juga telah mengesyorkan penubuhan . Rusia dibawah pemerintahan Tzar dalam tahun 1870an sedang menunjukkan minat yang semakin besar ke atas Korea iaitu jiran Jepun yang paling hampir. mereka mendesak kerajaan Meiji supaya melaksanakan suatu kerahan tenaga moden mengikut cara Barat.TAMADUN JEPUN. beliau terpaksa menunggu sehingga penghapusan sistem feudalisme dan sistem Han selesai dilaksanakan. Timbalan Menteri Hal ehwal Tentera iaitu Omura Masojiro telah mencadang kerahan tentera dilaksanakan di Jepun. ia juga disebabkan oleh faktor Rusia yang sedang giat mengamalkan dasar perluasan pengaruhnya di Asia Timur. Ini juga membuka jalan bagi pembentukan sebuah Negara Jepun yang moden dan bersatu padu. Mereka yakin bahawa Jepun hanya dapatberdiri dengan teguh melalaui proses memodenisasikan angkatan tenteranya. Walau bagaimana pun. Awal tahun 1868.

Tiga buah kapal laut yang besar telah dibeli dari Britain dalam tahun 1876. Sistem kerahan tentera telah dilaksanakan ke atas mereka yang telah berusia 20 tahun. Angkatan tentera telah dibahagikan kepada Pasukan Tetap dan Pasukan Simpanan. Pada tahun1872.000 tan serta 24 buah anak-anak kapal perang dan turpedo. Hampir 1/3 belanjawan negara tersebut . Proses memodenkan Angkatan Tentera telah meletakkan Negara Jepun kedalam masalah kewangan yang membebankan.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA akademi-akademi tentera untuk melatih pegawai dan askar dan penubuhan sebuah biro bekalan tentera untuk membekalkan mereka senjata-senjata ketenteraan. Yamagata Aritomo telah menyusun semula pentadbiran Angkatan Tentera Ala Negara Jerman. Kementerian Angkatan Tentera Laut telah ditubuhkan. Angkatan Tentera Jepun juga diperkukuhkan oleh senjata-senjata moden termasuk senapang dan meriam yang dibuat oleh industri-industri tempatan. Dalam tahun 1875-1876. Angkatan Tentera Laut telah membina 2 buah kapal api. Caracara latihan juga telah diperbaiki dan beberapa orang pegawai tentera asing telah diambil berkhidmat untuk melatih teknikteknik berperang kepada pegawai-pegawai dan askar-askar Jepun.000 orang dikerakan pada waktu darurat atau perang. Menjelang tahun 1894. Kemudahan-kemudahan limbungan telah diperbaiki dan Pegawai-pegawai Tentera Laut British telah diambil bekerja sebagai arkitek-arkitek angkatan laut dan sebagai jurulatih-jurulatih Angkatan Laut Jepun. Beliau menambahkan tempoh perkhidmatan kerahan tenaga dari tahun 1878 sehingga tahun 1883 dan ini mewajibkan seorang askar kerahan supaya berkhidmat dalam Angkatan Tetap atau Simpanan selama 12 tahun iaitu 3 tahun dalam Angkatan Tetap dan 9 tahun dalam Angkatan Simpanan. Pada tahun tersebut Jepun memiliki 17 buah kapal tentera laut yang beratnya berjumlah 14. Ia mempunyai 28 buah kapal moden engan jumlah isipadu 57. Pada tahun 1878. Askar-askar yang telah dikerah harus berkhidmat dalam Angkatn Tentera Darat atau Laut. Kerajaan Meiji telah memperhebatkan kekuatan Tentera Lautnya.000 tan. Angkatan Tentera Laut Jepun diperkembangkan dan mengalami proses modenisasi yang pesat. Sebagai tambahan 200.

Tsuruga dengan Nagahama. Menjelang tahun 1880 hampir kesemua bandar-bandar utama Jepun telah dihubungkan oleh ibusawat telegraf. Jepun telah mempunyai 4000 batu kawat telegraf.000 tan. kapal-kapal laut dan sebagainya di mana kesemua ini membebankan lagi masalah kewangan kerajaan. Muatan kargo juga telah meningkat dengan banyak 848. Beribu-ribu batu cawangan talian dan stesen-stesen telegraf telah dibina merentangi negara Jepun. Sistem ketenteraan Jepun memainkan peranan penting dalam kemajuan dan modenisasi komunikasi. Pada tahun 1880an Landasan keretapi Tokyo-Yokohama telah mengangkut diantara 2 juta hingga 3 juta penumpang.TAMADUN JEPUN. . Dua tahun kemudian Kobe dan Osaka telah dihubungkan oleh landasan keretapi. Disamping itu. Menjelang thun 1880an Jepun berjaya mewujudkan sebuah Angkatan Tentera yang mampu mempertahankan ancaman asing. Pada tahun berikutnya. Angkatan ini agak besar jika dibandingkan dengan taraf Barat. landasan keretapi ini telah diperluaskan ke Kyoto.27 juta dalam tahun 1878. Jepun juga bersiap sedia untuk melancarkan kempen ketenteraan di Asia Timur. peluru. Kemajuan telegraf jauh lebih pesat berbanding dengan kemajuan yang dicapai dalam pembinaan landasan keretapi. Oleh yang demikian adalah jelas bahawa kewangan kerajaan Meiji telah memberi penekanan keatas pengwujudan satu Angkatan Tentera yang moden dan berkuasa. turpedo. Tokyo dan Yokohama telah dihubungkan oleh landasan keretapi. Landasan keretapi Tsuruga-Nagahama telah siap dibina empat tahun kemudian. Pada tahun 1872. Jumlah bilangan berita kawat yang telah diterima dan dihantar telah bertambah dari 19448 dalam tahun 1871 kepada 1. Menjelang tahun 1881 Jepun mempunyai 26 batu landasan keretapi. TAMADUN ASIA terpaksa di bahagikan kepada dua cawangan Angkatan Tentera iaitu Laut dan Darat. Pada tahun 1877. Modenisasi keatas sistem komunikasi Jepun dilakukan. Kerajaan Meiji juga bertanggungjawab mengendalikan beberapa industri strategik yang mengeluarkan senjata. di mana Rejim Meiji telah menumpukan perhatian yang besar keatas pembinaan rel keretapi. kerja-kerja pembinaan telah dimulakan ke atas suatu projek landasan keretapi baru untuk menghubungkan Kyoto dan Otsu. Dalam tahun 1893.

Sekolah-sekolah tinggi terutama sekolah-sekolah teknikal peringkat tinggi telah ditubuhkan meliputi bidang-bidang seperti perubatan. Kerajaan juga telah mengkaji sebilangan besar pakar-pakar. Kemajuan sektor komunikasi yang membanggakan jelas mencerminkan keazaman pemimpin-pemimpin Meiji untuk menampakkan keupayaan gerakan angkatan militari negara tersebut serta pembangunan ekonomi yang menyeluruh untuk proses modenisasi Jepun.TAMADUN JEPUN. Kyoto dan Fukuoka. sains. 2 daripada universiti persendirian . terdapat hampir 28000 buah sekolah rendah dengan lebih dari 2 juta murid-murid. diwajibkan selama 8 tahun sementara sekolah menengah menawarkan kursus selama 4 tahun. pakar teknologi Barat dan lain-lain untuk mengajar berbagai-bagai kemahiran kepada rakyat Jepun di dalam negeri. Beliau telah memulakan satu sistem yang mengandungi sekolah-sekolah rendah. Semua kanak yang berusia 6 tahun ke atas akan menerima pendidikan dan pelajaran wajib selama 16 tahun menjelang tahun 1880. terdapat banyak sekolah-sekolah. TAMADUN ASIA Angka ini telah berlipat ganda menjadi 2. Pada tahun 1872. beberapa buah Universiti Diraja telah ditubuhkan di Sapporo. pelayaran. Sendai. Dalam bidang pendidikan. Dalam tahun 1886. Pada tahun 1871. Selain daripada sistem pelajaran negara. Mori Arinori yang menjadi Menteri Pelajaran dari tahun 1885 hingga 1889 telah membuat perubahan selanjutnya kepada sistem persekolahan. Menjelang tahun 1910. sebuah Kementerian Pelajaran telah ditubuhkan dan langkah-langkah telah diambil untuk mewujudkan sistem pelajaran yang seragam di negara tersebut. 32 sekolah menengah dan 210 sekolah rendah. pertanian. perdagangan. Pusat tertinggi sistem pendidikan dan pelajaran di Jepun ialah Universiti Diraja Tokyo yang telah ditubuhkan pada tahun 1886. maktab-maktab dan universiti-universiti persendirian ditubuhkan. ketenteraan.7 juta dalam tahun 1884. beratus-ratus penuntut Jepun telah dihantar ke luar negeri untuk mempelajari sains dan pentadbiran serta teknik perindustrian Barat. kerajaan telah mengumumkan bahawa negara Jepun akan dibahagikan kepada 8 kawasan pelajaran dan pendidikan. perikanan dan lain-lain. Setiap kawasan ini akan mempunyai sebuah universiti. golongan profesional. Semua kawat telegraf dimiliki dan diusahakan oleh Kerajaan kecuali beberapa cawangan.

Satu undang-undang sivil dan perdagangan turut digubal dan kedua-dua enakmen ini diluluskan dalam tahun 1898 hingga tahun 1899. TAMADUN ASIA yang terkemuka ialah Universiti Keio yang diasaskan oleh Fukuzawa Yukechi dalam tahun 1858 dan Universiti Waseda yang diasaskan oleh Okuma dalam tahun 1882. Beliau ditugaskan mengubal satu undang-undang jenayah moden yang telah dikuatkuasakan dalam tahun 1882.TAMADUN JEPUN. Sistem pelajaran bukan sahaja memberi latihan praktikal yang berorientasikan Barat tetapi juga memberi penekanan ke atas pendidikan moral dan semangat nasionalisme yang berpusat suasana diraja.com Dragonizer Sat Jul 30. Gustave Roissonade de Fontarabe telah dilantik sebagai penasihat kepada Kementerian Keadilan di Jepun. Sistem undang-undang yang moden dianggap sebagai syarat mutlak yang penting untuk mengkaji semula perjanjian-perjanjian tidak adil dan berat sebelah yang telah ditandatangani di antara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun 1850-an dan 1860-an. salah satu matlamat kepimpinana . Pada tahun 1873. Sekolah-sekolah dan institusi-institusi persendirian juga tertakluk kepada kawalan rapi ini. Sebagaimana yang diketahui sebelum ini.blogspot. Sistem undangundang yang moden juga perlu bagi perkembangan industri kapitalisme di negara tersebut. http://dukeamienerev. Dalam bidang undang-undang. seorang peguam Perancis. penyeliaan sekolahsekolah dan kurikulum. 2005 8:11 pm Post #11 2.71 Dasar Luar Meiji. pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat pembaharuan. Kementerian Pelajaran mengawal rapi semua aspek pendidikan dan pelajaran termasuk latihan guru-guru. Dasar luar semasa zaman Meiji merupakan perkara yang Administrator/Angg menarik dan penting kepada masyarakat Jepun.

Menteri Luar Negeri Jepun telah memberi jaminan kepada Britain dengan menyatakan bahawa sekiranya Britain bersetuju untuk merundingkan semula perjanjian-perjanjia dengan Jepun. 2004 . Parti-parti pembangkang termasuk Parti Jiyuto dan Kaisinto telah menggunakan isu tersebut untuk membangkitkan perasaan rakyat Jepun menentang kepimpinan Meiji. maka kerajaan Meiji akan memberi peluang yang lebih besar kepada saudagar-saudagar asing untuk berniaga di mana-mana wilayah Jepun. Dalam tahun 1890an. Jepun mungkin akan terpaksa menolaknya. Pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat banyak percubaan-percubaan diplomatikdalam tahun 1860an dan 1890an untuk memujuk negara-negara Barat supaya mengkaji semula perjanjian-perjanjian yang tidak adil.TAMADUN JEPUN. Disebalik ancaman ini. Sealain dari menyalurkan sebahagian besar daripada tenaga mereka untuk membangunkan Jepun menjadi sebuah negara militari yang kukuh. isu perjanjian-perjanjian tidak adil tersebut telah menjadi isu politik yang penting dalam arena politik tempatan negara tersebut. Tetapi usaha ini tidak pernah tercapai terutamanya disebabkan keenganan kuasa-kuasa Barat untuk merunding semula perjanjian-perjanjian mereka dengan Jepun. Pemimpin-pemimpin Meiji juga telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mempastikan pengkajian semula perjanjian-perjanjian tidak adil yang telah ditandatangani diantara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun-tahun 1850an dan 1860an. Ito iaitu perdana menteri pada ketika itu telah mengarahkan Menteri Luar Negerinya iaitu Mutsu Munemitsu supaya mengambil pendirian yang lebih tegas terhadap kuasa-kuasa Barat mengenai isu mengkaji semula perjanjian-perjanjian tersebut. Ini merupakan suatu konsesi yang penting Posts: 2. Apabila tekanan mengenai isu tersebut mula meningkat terhadap pemimpin-pemimpin Meiji. TAMADUN ASIA ota SPTians Meiji yang paling penting ialah menjalankan proses transformasi negara tersebut kepada pengwujudan sebuah negara yang moden dan kuat.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Mutsu Munemutsu telah mengumumkan kepada negara-negara Barat terutamanya Britain bahawa sekiranya perjanjian-perjanjian ini tidak dikaji semula. Berhubung dengan isu-isu hak wilayah asing dan penafian autonomi tarif. dimana Jepun kehilangan hak untuk meletakkan tarif keatas barang-barang asing telah menimbulkan perasaan marah dan terhina dikalangan rakyat Jepun sejak tahun 1860an.

Berhubung dengan isu ini. Isu penentuan batas sempadan dan keselamatan negara telah menjejas perhubungan Jepun dengan Korea. isu mengenai Korea telah mengakibatkan satu krisis besar dalam kepimpinan Meiji apabila Itagaki dan Saigo mahukan Jepun supaya mengamalkan satu dasar yang agresif terhadap korea. kepulauan ini telah dijadikan sebahagian dari wilayah Jepun apabila mereka diberi status wilayah oleh kerajaan Meiji. satu persetujuan sempadan telah ditandatangani dengan Rusia dalam tahun 1875 dimana Jepun mengugurkan tuntutannya keatas Shakalin sebagai ganti terhadap kepulauan Kurile. Pulau-pulau ini menjadi kawasan jajahan Satsuma sejak abad ke 17. Dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an. Sebenarnya. kerajaan Meiji telah menggunakan diplomasi ubat bedil . Iwakura dan kumpulannya telah berjaya dan ini telah menyebabkan Itagaki dan Saigo meletakkan jawatan. Namun demikian dalam tahun 1879. kepulauan Ryukyu atau Okinawa telah diserap sebagai sebahagian wilayah Jepun. Selain daripada isu pengkajian semula perjanjian. Dasar ini telah ditentang oleh Okubo dan Iwakura yang telah mendebatkan bahawa walaupun Korea merupkan satu isu penting kepada Jepun tetapi Kerajaan harus menumpukan ke arah melaksanakan proses tranformasi Jepun kepada sebuah negara yang moden dan kuat. Kerajaan British akhirnya bersetuju dan pada bualan Julai 1894 suatu perjanjian baru telah ditantangani. TAMADUN ASIA kerana mengikut perjanjian-perjanjian yang termaktub saudagar-saudagar asing hanya boleh menjalankan perniagaan di pelabuhan-pelabuhan tertentu sahaja di Jepun. penentuan batas sempadan dan keselamatan negara juga terkandung didalam dasar luar Jepun. Walaupun kerajaan Meiji tidak menyerang Korea. ia telah bersikap lebih tegas terhadap kerajaan Korea. Persetujuan ini bermaksud bahawa Russia bahawa Rusia megiktiraf kuasa Jepun keatas Hokaido. Dalam tahun 1874. pada awal tahun 1873. Dalam pertikaian mengenai Korea. Ini membawa kepada penghapusan hak wilayah asing.TAMADUN JEPUN. Kepulauan Okinawa telah lama mengekalkan hubungan jajahan takluk dengan negara China. Kemudian dalam tahun 1879. Perjanjian-perjanjian baru juga telah memberi Jepun hak untuk meletakkan tarif yang sesuai keatas barang-barang asing. Korea telah menjadi isu penting di Jepun. negara China dan Rusia.

Ramai pemimpin-pemimpin Meiji sendiri telah menyokong dasar perluasan ini. Kesatuan-kesatuan sekerja telah diharamkan dan pekerja-pekerja terpaksa bekerja lebih masa dan dibayar upah yang rendah. Mereka menyedari bahawa Jepun memerlukan lebih banyak bahan-bahan mentah dan saluran pasaran untuk menjadi sebuah kuasa dunia yang utama. telah mengukuhkan keyakinan ini dengan menyatakan bahawa Angkatan Tentera Darat dan Laut yang baru dipermodenkan itu berkeupayaan untuk melaksanakan kempen militari secara besar-besaran untuk menyerang Korea yang masih mengiktiraf kuasa Negara China. Perasaan tidak puas hati mula bertakhta di hati rakyat. Petani-petani Jepun telah dibebani dengan cukai-cukai yang tinggi sementara buruh perindustrian di pekan-pekan dan bandar-bandar merasa gelisah. Faktor-faktor ekonomi dan strategik merupakan faktor yang mendorong perluasan kuasa Jepun di Korea. Oleh itu dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an. Di Jepun sendiri terdapat banyak kumpulan yang menyokong penyerangan ke atas Korea. TAMADUN ASIA untuk memaksa Raja Kojong dari Korea supaya menandatangani satu perjanjian yang memberi hak keistimewaan perdagangan kepada Jepun. Salah satu kumpulan penganjur yang paling bersemangat menyokong serangan ke atas Korea ialah kumpulan ultranasionalis seperti Genyosha.TAMADUN JEPUN. Kepentingan Jepun di Korea telah mula meningakat dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an disebabkan beberapa faktor dalam negeri dan antarabangsa. Inflasi kian meningkat manakala kos kehiupan mula melambung tinggi di bandarbandar. Negara Jepun sedang menghadapi masalah kewangan yang serius kesan dari rancangan modenisasi negara tersebut. Mereka juga yakin bahawa Jepun dalam tahun-tahun 1890an telah memiliki kekuatan militari yang secukupnya untuk memulakan satu dasar perluasan di Korea. kerajaan Meiji telah menyokong perlaksanaan suatu dasar perluasan untuk mengalihkan perhatian rakyat dari isu-isu dalam negeri kepada . Kumpulan Genyosha yang diasaskan dalam tahun 1881 telah melakukan tekanan ke atas kerajaan Meiji supaya memperluaskan sistem militarinya di Korea dan dibahagian-bahagian lain di Asia Timur. Pemimpinpemimpin tentera seperti Yamagata.

Mitsubishi. Kerajaan Meiji sedar bahawa sekiranya Korea jatuh ke bawah pengaruh Rusia. Rakyat Rusia yang mempunyai aspirasi-aspirasi imperialis di Asia Timur telah mendirikan sebuah pangkalan tentera laut di Vladivostok dan bersiap sedia untuk bergerak ke arah selatan ke dalam Korea dan Manchuria. Mitsui. apabila Jepun memaksa Korea supaya menandatangani Perjanjian 1876. emas dan lain-lain pada harga yang rendah dan dengan itu memperolehi banyak keuntungan. Sebenarnya sebelum tahun 1890 lagi. Oleh itu. Korea telah menjadi pintu masuk yang penting bagi penyusupan Jepun ke Asia Timur. Pertimbangan-pertimbanagan strategik telah menambahkan lagi keyakinan dikalangan rakyat Jepun bahawa Korea harus diletakkan dibawah kuasa Jepun. TAMADUN ASIA antarabangsa. Lebih penting lagi. Sumitomo dan lain-lain mendesak kerajaan Meiji supaya menyerang Korea. kacang soya. Golongan Zaibatsu terutamanya. Berdasarkan kepada alasan ini Jepun telah mengambil tindakan menyerang Korea. tidak hairan bahawa Perang China-Jepun yang tercetus terutamanya mengenai isu Korea sebahagian besarnya telah dibiayai oleh Zaibatsu-zaibatsu berkenaan. Tambahan pula. . Korea telah menjadi pasaran terpenting bagi pasaran kapas Jepun. negara China menyatakan perasaan tidak puas hatinya dan dengan serta-merta telah mencabar kesahihan perjanjian ini. Disebalik ketidakstabilan negara Korea. Zaibatsu-zaibatsu dan syarikatsyarikat Jepun yang lain juga telah membeli beras. Mitsui dan zaibatsu-zaibatu lain telah pun mendirikan kilang-kilang kain dan kertas di negara tersebut. Negara China menuntut bahawa Korea adalah sebuah negeri dibawah naungan China. Korea telah lama mengiktiraf kuasa China. Kerajaan Meiji yang telah pun memperolehi banyak faedahfaedah ekonomi dan politik di Korea sebagai hasil Perjanjian Chemulpo pada 1876 ingin mengeksploitasi selanjutnya pasaran dan sumber-sumber asli Korea. Dasar-dasar dan polisi Negara China di Korea telah memberi dorongan seterusnya kepada Jepun untuk memperluaskan kuasanya di Korea. kulit lembu. pihak Rusia sedang menunjukkan minat ke atas Korea. Oleh itu.TAMADUN JEPUN. ia akan mempunyai seorang musuh berhadapan dengannya.

Selepas menguasai lautn dimana tentera Jepun berjaya mengalahkan Tentera laut China di muara sungai Yalu dan di Weihaiwei. Akibatnya. latihan dan strategi. Akibat dari isu Korea. Krisis yang lebih serius berlaku di Korea pada tahun 1894. Kerajaan Manchu di Peking telah menegaskan bahawa perjanjian 1876 itu adalah tidak sah. Tentera China tidak dapat mengalahkan tentera Jepun yang lebih moden dan berdisiplin. Jepun telah menuduh Negara China mencerobah Perjanjian 1885. Pada bulan Jun 1894. Namun. Tindakan ini menyebabkan China mengistiharkan perang keatas Jepun. yang mana telah mengakibatkan konfrontasi terus diantara negara China dan Jepun. Sementara itu. Jepun telah memenangi peperangan ini dalam masa 9 bulan sahaja. Raja Korea telah meminta bantuan dari Negara China. Korea.TAMADUN JEPUN. pada tahun 1884 berlaku pertempuran pasukan-pasukan tentera China dan Jepun di Seol. Pada awal tahun 1885. Perang China-Jepun telah meletus sekitar tahun 1894 hingga 1895. TAMADUN ASIA Dalam suasana ini. Pada bulan Julai 1894. hubungan China mula maeruncing. berlaku pemberontakpemberontak tempatan yang juga dikenali sebagai Tonghak telah memberontak menenatang Raja Korea. Pada bulan yang sama. Ito yang merupakan perdana menteri Jepun pada ketika itu mengumumkan bahawa Jepun tidak akan menarik tenteranya di Korea kecuali kerajaan Korea melaksanakan pembaharuanpembaharuan yang akhirnya membawa Korea di bawah pengaruh Jepun. Pihak Jepun dan China masing-masing menghantar pasukan tentera mereka di Korea. kepimpinan. Jepun dan China bersetuju mengundurkan pasukan tentera mereka di Seol dan berjanji tidak akan campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea. Selain itu. Sementara itu. mengakibatkan tercetusnya krisi Chian-Jepun. Tentera Laut Jepun lebih unggul daripada Tentera Laut China dari segi kelengkapan. pasukan-pasukan tentera Jepun telah menduduki istana diraja Korea. kedua-dua negara Jepun dan China tetap masih campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea. Pertempuran-pertempuran kedua-dua pihak ini dihentikan melalui rundingan-rundingan terus yang dibuat. . pemberontakan ini berjaya dipatahkan melalui bantuan pasukan tentera China. satu pertikaian merebut kuasa berlaku di istana Korea.

Perjanjian Shimonoseki telah membuka jalan bagi Jepun untuk memperolehi konsesi-konsesi yang penting dari segi strategik di Tanah Besar tetapi dalam satu rancangan diplomatik yang dikenali sebagai Campurtangan Tiga Kuasa.000 taels atau lebih kurang US$150 juta. Perancis dan Negara Jerman telah menuntut bahawa Jepun harus memulangkan Semenanjung Liaotung kepada Negara China. Pihak Jepun bersiap sedia untuk bertindak ke atas Peking.TAMADUN JEPUN. Negara China menyerahkan Semenanjung Liaotung. kerajaan Manchu telah menghantar Li Huang-Chang untuk berunding dengan pihak Jepun. Farmosa dan kepualuan Pescadores kepada Jepun. pusat kerajaan kuasa Manchu. Syarat-syarat perjanjian ini ialah Negara China mengakui kemerdekaan dan autonomi Korea. Sementara itu. Jepun sangat marah apabila menyedari tipu helah rancangan tersebut. . Rusia. Ini tela menaikkan kemarahan Jepun dan ia bersiap sedia untuk membalas dendam terhadap Rusia. Semenanjung Liaotung telah diserahkan semula kepada China dengan jumlah gantirugi tambahan sebanyak 300 juta tael. Akhirnya pada 5 November 1895. Empat pelabuhan baru iaitu Shasi. Dari Korea. Soochow dan Hangchow dibuka kepada pedagangan asing. Kawasan Weihaiwei yang dimiliki oleh negara China akan diduduki oleh pihak Jepun sehingga China berjaya membayar gantirugi ini. Chungking. Moscow telah memaksa China supaya memajak bahagian Selatan Semenanjung Liaotung termasuk Pelabuhan Arthur dan Dairen. Pada tahun 1898. Campurtangan Tiga Kuasa telah membangkit perasaan benci Jepun terhadap Rusia yang telah mendapat kuasa ke atas Semenanjung Liaotung. Akibatnya. Pada 17 April 1895 termeterainya Perjanjian Shimonoseki. TAMADUN ASIA Jepun telah masuk ke Korea dan mengusir keluar tentera China dari Korea. Negara China bersetuju membayar gantirugi sebanyak 230. Sebaik sahaja Perjanjian Shimonoseki dimeterai. Negara Jerman dan Perancis telah menghalang Jepun dari memiliki kawasan-kawasan yang berada di bawah naungan Negara China. rusia. tentera Jepun mara ke manchuria dan Shangtung. negara Jerman telah memperolehi Semenanjung Shangtung dari Negara China. Pada 5 Mei 1895. Jepun telah bersetuju melepaskan Semenanjung Liaotung sebagai ganti pampasan dari Negara China. manakala Perancis pula telah menguasai Indochina. Jepun telah menjadi sebuah kuasa kolonial dengan pengambilan Taiwan.

perikanan. Jepun telah menguasai kawasan selatan dan telah mempercepatkan kemarahan pasukan militarinya ke wilayah Korea. perhutanan dan perlombongan. Diamana. Jepun telah mengistiharkan kuasa militari ke seluruh Negara Korea. Pada 28 Disember 1904kerajaan telah mengeluarkan satu ordianan darurat diraja yang memberi peruntukan khas bagi perbelanjaan-perbelanjaan tentera. Kerajaan juga telah mewujudkan satu Majlis Tertinggi bPepranagan. Menjelang bulan januari 1904. Jepun telah memenagi peperangan di Korea dan telah mengalahkan tentera-tentera Rusia di Pyongyong. kerajaan Meiji telah mengikuti suatu dasar peperangan. TAMADUN ASIA Jepun telah mengambil beberapa tindakan bagi mengekalkan kuasanya terhadap Korea. termeterainya perjanjian perikatan antara Britain dan Jepun pada 30 Januari 1902 yang juga dikenali sebagai Perjanjian Inggeris-Jepun. merampas seluruh sistem pengangkutan dan kemudahan-kemudahan komunikasi serta mengekplotasi konsesi-konsesi dalam bidang pertanian. Menjelang 10 nFebuari 1904. pada 8 Febuari. Jepun telah melepaskan tembakan ke atas kapal-kapal Tentera Laut Rusia dari Inchon dan Pelabuhan Arthur. Dimana. Jepun telah memaksa Raja Korea agar mengatur semula organisasi-organisasi tentera Korea dan pegawai-pegawai Jepun telah diupah sebagai jurulatih-jurulatih dalam Angakatan Tentera Laut Korea. Pada 8 Oktober 1895. Pertempuran meletus pada awal Febuari 1904. Pada bulan April Jepun telah berjaya mengusir pasukan tentera Rusia dari Sungai Yalu dan juga Korea. Jepun turut merampas sistem telegraf dan telefon Korea menjelang september 1904. Jepun telah merampas secara kekerasan banyak tanah bagi kegunaan tentera. Miura Goro iaitu menteri Jepun di Korea telah membuat keputusan untuk menghapuskan anasir-anasir anti-Jepun di istana Korea. Jepun mengukuhkan kedudukan politiknya yang sebenar pada 23 Febuari 1904 dan pada bulan September 1904. askar-askar Jepun telah menyerbu masuk ke dalam istana Kyongbokung dan telah membunuh Ratu Min. Harta benda Korae dirampas dan juga nilai mata wang Korea juga di . Hubungan Rusia-Jepun mula merosot dan akhirnya sampai ke kemuncak dengan meletusnya Perang Rusia-Jepun pada tahun 1904-1905.TAMADUN JEPUN. Rakyat Korea telah memohon bantuan daripada Rusia dan rusia yang ingin memperluaskan pengaruhnya telah menawarkan bantuan kepada berbagai-bagai anasir-anasir anti-Jepun di Korea.

Korea secara beransur-ansur menjadi sebuah negara naungan Jepun. Kesan-kesan Perang Rusia-Jepun ke atas Jepun ialah perluasan kuasa Jepun di Sakhalin dan pengambilan Semenanjung Liaotung. Persidangan keamanan itu telah bermula pada 10 Ogos 1905 di Postsmout. Ini sekali gus meninggikan status Jepun sebagai sebuah kuasa besar di Asia Timur. bahagian selatan landasan keretapi Timur China dan lombong-lombong arang batu yang dimiliki oleh Rusia. . Selepas tahun 1910. TAMADUN ASIA turunkan.TAMADUN JEPUN. Salah satu kesan terpenting perang tersebut ialah kemunculan kuasa Jepun sebagai kuasa besar di Asia Timur. Kemenangan Jepun melalui Perang China-Jepun 1894-1895 telah menaikkan imej Jepun. Keunggulan Jepun juga diiktiraf oleh Rusia melaui Perjanjian Portsmouth. Kemengan Jepun terhadap Perang Rusia-Jepun telah mengubah pandangan lura terhadap Jepun. Ekonomi Manchuria selatan juga di eksplotasi oelh Jepun. Jepun juga telah memperolehi Semenanjung Liaotung dan bahagian selatan Pulau Sakhalin dari Rusia. korea telah menjadi sumber bahan-bahan mentah dan pasaran yang penting bagi Jepun. Lebih 75% pengeluaran perindustrian Korea dimiliki oleh perbadananperbadanan Jepun terutamanya golongan Zaibatsu atau golongan kapitalis. New Hampshire. Usaha menamatkan perang ini diambil oleh Jepun dan bukan oleh Rusia. Jepun mempunyai kuasa penuh ke atas Manchuria selatan. telah memberi kesempatan kepada Jepun untuk menguasai manchuria. Menjelang Januari 1905. Korea telah disahkan berada dibawah lingkungan pengaruh Jepun. Rusia mengiktiraf keunggulan Jepun di Korea dan menyerahkan bahagian Selatan pulau Shakhalin kepada Jepun. Selain itu. Jepun telah mengeksploitasi hasil-hasil dan ekonomi Korea. Dalam perjanjian itu. Perang Rusia-Jepun 1904-1905. Jepun juga akan memperolehi dari Rusia pajakan ke atas Liaotung. Perang Rusia-Jepun tamat dengan termeterainya Perjanjian Portsmouth. Melalui Perjanjian Peking pada 22 Disember 1905. Jepun telahmengambil tanggungjawab untuk menjaga keamanan di Seol dan Korea.

Jepun telah mendirikan banyak pangkalan-pangkalan tentera darat. Ini diikuti oleh Perang Rusia-Jepun 1904-1905 yang telah memperlihatkan perkuasan kuasa Jepun ke atas Korea dan juga di Manchuria Selatan. Apabila perjanjian keamanan tersebut diumumkan. Pemerintahan Meiji telah berjaya membangunkan bidang perindustrian disamping memimpin negara tersebut ke arah imperialisme. Peperangan tersebut juga mengakibatkan kerugian sumbersumber dan tenaga manusia. Beliau telah dipaksa meletakkan jawatan pada bulan Januari 1906 dan telah digantikan oleh Saionji iaitu seorang pemimpin Parti Seiyukai. Perang Rusia_jepun juga telah mempergiatkan aktiviti imperialisme Jepun.000 rakyat Jepun terkorban dan Jepun telah membelanjakan 1. Perang China-Jepun telah membawa Taiwan di bawah kuasa Jepun. Rakyat telah bangun dan menentang kepimpinan Perdana Menteri Katsura. Perang Rusia-Jepun juga mempunyai kesan yang penting ke atas kerajaan Meiji. Jepun telah pun meneriam 200 tael dari Negara China sebagai hasil kemenangannya dalam Perang China-Jepun. Zaman pemerintahan Meiji berakhir dengan kematian Maharaja Meiji iaitu Mutsuhito pada 30 Julai 1912. majoriti rakyat Jepun berasa bahawa mereka telah di khianati oleh kerajaan dan mengaharapkan gantirugi yang besar dari Rusia. laut dan udara serta turut membina landasan-landasan keretapi dan jalan raya dengan tujuan bagi memenuhi keperluan militarinya. Dasar perluasan kuasa ini telah membawa Jepun ke Negara China dalam tahun 1930an dan akhir sekali ke Asia Tenggara dalam tahun 1942. Dibawah pemerintahan Meiji. Selain itu. Rusuhan dan tunjuk-tunjuk perasaan telah berlaku. Korea menjadi sebuah pusat pertahanan Jepun dan menjadi batu loncatan bagi Jepun untuk meluaskan pengaruhnya di Asia Timur.5 bilion untuk membiayai peperangan tersebut. TAMADUN ASIA Dari segi strategik.TAMADUN JEPUN. Ini merupakan salah satu zaman yang paling gemilang dalam sejarah Jepun. di mana negara tersebut akhirnya mengalami kekalahan dalam tahun 1945. Jepun telah diubah kepada sebuah negara yang moden dan berkuasa. Zaman Meiji ini juga telah memperlihatkan perubahan-perubahn politik dan . Hampir 20.

790 Group: Admin . Bidang-bidang lain seperti pertanian.TAMADUN JEPUN. maka pihak berkuasa Jepun telah melarang penyebaran agama Kristian. Sedar atas bahaya kedatangan mission-mision tersebut. Zaman ini telah mempopularkan Jepun ke dalam bidang politik antara bangsa sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa.11 PERHUBUNGAN DENGAN BARAT ota SPTians Hubungan awal dengan Barat bermula dengan kedatangan mubaligh-mubaligh Kristian. Oktober 1852. Pada keseluruhannya.1 Pengukuhan Administrator/Angg 3. Laksamana Putiyatin (Rusia) telah diberi kuasa untuk memujuk Jepun untuk Posts: 2.com Dragonizer Sat Jul 30. http://dukeamienerev. terutama di Selatan Jepun. Zaman Meiji telah memainkan peranan yang penting dalam sejarah Jepun.blogspot. 2005 8:13 pm Post #12 ZAMAN JEPUN MODEN 3. Rusia atau Britain yang mula-mula memaksa pemerintah Shogun membuka pintu ke Jepun. Pencapaian terbesarnya ialah proses tranformasi ekonomi negara yang telah disertai oleh perkembangan perindustrian yang pesat serta juga kebangkitan kapitalisme Jepun. Kemasukan orang-orang asing juga telah dihadkan kecuali beberapa orang pedagang Belanda dan China. Transformasi Jepun yang begitu pesat dan cepat sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa memperlihatkan bahawa proses-proses perkembangannya adalah suatu yang ajaib dan menakjubkan. dan pendidikan telah mengalami perubahan dan perkembangan yang pesat dan drastik. Mereka hanya dikhususkan berdagang di Pulau Deshima. TAMADUN ASIA sosial yang luar biasa yang telah mempengaruhi kehidupan setiap lapisan masyarakat Jepun.

Shimoda dan Hakodate dibuka kepada kapal-kapal Rusia. TAMADUN ASIA Member #1 Joined: October 6. kemajuan dalam bidang pelayaran dengan menggunakan tenaga wap. Hasil dari perjanjian ini. Pada tahun 1854. 2004 menandatangani suatu perjanjian perniagaan. 31 Mac 1854. perjanjian tersaebut telah memberikan pulau-pulau Kurile di Selatan dan Etofuru kepada Jepun. satu lagi perjanjian dengan Belanda diadakan. Terdapat empat factor penting mengapa Amerika berminat terhadap Jepun : 1. Pembukaan Carlifornia yang dilambangkan oleh “ Rebutan Emas” dalam tahun 1849. Rundingan-rundingan Rusia-Jepun diteruskan di Shimoda pada tahun 1855. Seorang konsul Amerika ditempatkan di Shimoda. Beliau berjaya . Perkembangan perusahaan orang Amerika ikan paus di Pasifik. telah dimaterikan ‘Perjanjian Kanagawa’. 4.TAMADUN JEPUN. Satu daripada tujuan Perry ialah untuk mendapatkan jaminan daripada orang Jepun agar memberi layanan baik kepada orang-orang Amerika yang menghadapi kesulitan pelayaran ke negeri China. Yang lebih penting ialah keinginan untuk mendapatkan bekalan. Townsent Harris menjadi wakil kedutaan Amerika Syarikat di Jepun. Sebelum penghujung tahun 1855. 2. Puttyatin juga tiba di Nagasaki dengan 4 buah kapal Rusia. 5. Diharapkan juga agar perniagaan dapat diadakan dengan Jepun yang ingin diransangkan lagi dengan persaingan-pesaingan dari Britain. Namun tujuan ini boleh disangsikan. Mulai 1856. Tetapi dalam bulan Ogos 1853 satu angkatan Amerika Syarikat di bawah Komander Matthew Perry menuntut agar diadakan hubungan perniagaan. termasuk bekalan arang batu untuk kapal-kapal Amerika yang belayar ke Canton atau dari Conton. Pulau-pulau di bahagian Utara diserahkan kepada Rusia. 3. pelabuhan Hakodate dan Shimoda dibuka kepada kapal-kapal Amerika. Perry datang semula dengan 7 buah kapal. Sementara Rusia yang diwakili oleh Puttyatin belum membawa sebarang hasil. Perkembangan perniagaan dengan China melalui Canton. Pelabuhan Nagasaki.

manakala tujuh buah bandaraya menjadi pusat menjalankan pentadbiran. Bagi mendapatkan daging dan susu untuk keperluan akan datang. Rancangan itu juga berusaha membangunkan tenaga manusia sejajar dengan masyarakat moden untuk mencapai cita-cita kebajikan bagi seluruh rakyat. Menurut Rancangan Baru itu. Nagoya. Pada pendahuluan termaktub ikrar seperti berikut iaitu “Kami rakyat Jepun.” Sebagai mengisi perlembagaan baru itu kerajaan Jepun telah berusaha dalam segala lapangan mengikut beberapa projek yang telah dirancangkan. Osaka. . Jepun memerlukan 10 ribu ekor lembu. TAMADUN ASIA mendapatkan hak ‘undang-undang sendiri’ bagi orang-orang Amerika yang bermastautin di Jepun. Untuk mengatasi masalah kawasan yang sesak dan penduduk yang semakin bertambah. Sendai. Pembangunan Jepun Baru Dalam perlembagaan baru negara Jepun. ingin kepada keamanan selama-lamanya… Kami ingin mendapat tempat yang mulia dalam masyarakat antarabangsa yang berusaha memlihara keamanan dan menghapuskan kezaliman dan perhambaan. perhubunga dan pembahagian. kemudahan perhubungan dan pengangkutan akan diperluas ke seluruh negara menyambungkan tujuh buah bandaraya iaitu Sapporo. mengatasi masalah penduduk yang semakin bertambah dan mengatasi jurang perbezaan antara daerah. Rancangan Baru itu menitikberatkan tiga tugas utama iaitu pembentukan rangkaian baru bagi kemajuan tanah negara. rakyat Jepun berikrar untuk menghormati cita-cita mulia keamanan dan demokrasi. Rancangan pembangunan perindusrtrian mengikut dasar keadaan pada satu-satu tempat yang berkaitan dengan rangkaian baru pengangkutan. dalam rancangan itu kerajaan berusaha mengatasi kawasan yang sesak. Tokyo. Hiroshima dan Fukuoka disamping menghubungkan beberapa buah bandar tempatan yang lain. melaksanakan projek-projek pembangunan perindustrian dan pemeliharaan alam sekitar. Contohnya “Rancangan Baru Pembangunan Negara” yang telahpun berakhir pada tahun 1985. penindasan dan penderitaan buat selama-lamanya dari muka bumi.TAMADUN JEPUN. Oleh sebab itu. Amerika Syarikat berjaya menamatkan sikap perjanjian diri Jepun. Membahagikan penduduk perindustrian dan pembangunan ke serata daerah.

televisyen dan sebagainya. Semua jenis tenaga akan digunakan untuk mencegah bahaya bencana alam seperti ribut dan banjir. telefon. Manakala hubungan dengan Soviet Union dipercayai bukan sahaja menguntungkan kedua-dua negara itu tetapi juga mencapai . Pemeliharaan alam sekitar merupakan satu perkara utama dalam Rancangan baru ini. umpamanya ialah jalan keretapi superekspres Tokaido “Syinkansen” yang merupakan pencapaian teknologi yang tinggi bagi perindustrian Jepun. Perkara-perkara penting lain yang berhubung dengan sistem pengangkutan termasuklah pembinaan pelabuhan dan limbungan kapal dan saluran paip minyak.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA padang ternakan lembu diadakan di beberapa daerah termasuklah Hokkaido dan Kyusyu. Rangkaian perhubungan rangkaian perhubungan talian jauh telefon akan dibina. Rangkaian perhubungan cepat merupakan satu faktor dalam hal menghapuskan apayang disebut kepincangan perhubungan. Keindahan alam dan kebudayaan tradisi akan diperlindungi. Pendidikan. Pembangunan industri barang-barang buatan akan di perkembang ke kawasan pedalaman dengan mendirikan industri besar dan tempattempat membawa masuk minyak mentah. Hubungan Jepun dan China diwujudkan kerana mereka mempunyai keyakinan perhubungan diplomatik dapat diadakan antara kedua-dua buah negara atas dasar hormat menghormati kedaulatan masing-masing. Untuk mencapai tujuan itu. sistem pengangkutan ke seluruh tempat yang akan dibina bagi pengangkutan laju. Bagi perhubungan luar negara Jepun dengan negara lain. pengangkutan dan kelengkapan-kelengkapan kesihatan akan dimajukan dalam bandar-bandar daerah. Manakala bekalan air akan dibina ke kawasan pedalaman yang jauh. Dasar penting yang merubah keadaan perindustrian dan corak kependudukan ialah supaya tidak menghalang pengaliran barang-barang. pelajaran. Bagi mengadakan rangkaian pengangkutan dan perhubungan baru itu akan memekan belanja yang besar. Jepun mengadakan perhubungan diplomatik dengan negara China dan Soviet Union. Jepun melancarkan satu sistem pelaburan modal yang cukup dari semasa ke semasa untuk mengatasi masalah kawasan sesak dan kawasan kosong. kebudayaan. orang ramai dan komunikasi ke seluruh ceruk rantau kepulauan Jepun. disamping memperluas proses perhubungan dengan komputer.

Jepun telah menetapkan tidak akan kembali kepada kuasa tentera sekalipun Jepun mempunyai kesanggupan dan ekonomi yang kukuh untuk berbuat demikian. TAMADUN ASIA keamanan dan perseimbangan di Timur Jauh.TAMADUN JEPUN. mereka berpegang kepada prinsip keadilan dan kepercayaan negara-negara lain terhadapnya. PEMBANGUNAN JEPUN BARU Selain itu Jepun juga mengadakan hubungan persahabatan dengan Eropah Barat dan Asia. Jepun akan bergerak maju untuk mendapatkan tempat yang mulia di dunia sebagai satu negara yang stabil dan masyarakat berkebudayaan yang makmur. Persahabatan dengan Eropah Barat boleh memberi kesan yang mendalam terhadap saling persefahaman dan kerjasama dalam suasana yang harmoni untuk memberi khidmat yang besar kepada cita-cita pembangunan dan keamanan dunia. Buktinya jelas dari kebolehan Jepun membangun semula dari kebinasaan dan kehancuran perang. Kerajaan Jepun sentiasa berkerjasama dengan Bangsa-bangsa Bersatu sebagai satu daripada dasar luarnya dan memberi galakan kerjasama antarabangsa dengan tiap-tiap negara di dalam Bangsa-bangsa Bersatu. Jepun mengambil bahagian yang positif dalam aktivitiaktiviti Bangsa-bangsa Bersatu untuk mencapai cita-cita pertubuhan dunia itu. negara Jepun juga mengadakan kerjasama dengan Bangsa-Bangsa Bersatu. Persahabatan Jepun dengan Asia penting kerana Asia ialah kawasan yang penting sekali bagi Jepun. http://dukeamienerev. Bukan itu sahaja.com . dan itulah yang memjadi asas diplomasi Jepun pada masa hadapan.blogspot. Ini merupakan satu cabaran dalam satu percubaan yang tidak pernah tercatat dalam sejarah. Namun demikian harapan untuk dapat mengatasi kesukaran-kesukaran ini dengan kebijaksanaan dan ketekunan rakyat amatlah besar. Suasana kerjasama serantau dapat menolong diri sendiri dalam bidang politik dan ekonomi. Dalam mendukung cita-cita memlihara kehidupannya serta kemakmurannya.

Kedatangan kuasa asinglah yang merosak kerajaan Tokugawa. 2005 8:14 pm Post #13 3. satu deligasi pemimpin dan ketuaketua kerajaan yang dipimpin oleh Iwakura Tomomi dihantar melawat Eropah dan Amerika Syarikat.12 PEMODENAN NEGARA Kemasukkan orang-orang asing secara lansung menyebabkan Administrator/Angg kerajaan ‘Syogun’ tidak popluar dan akhirnya jatuh. Ahli-ahli sejarah memberi pendapat yang berbeza tentang punca ota SPTians kejatuhan kerajaan Tokugawa. Cogankata juga telah ditukarkan menjadi ‘ Fukokukyohei’.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Pendapat pertama mendakwa bahawa sistem kerajaan Tokugawa mungkin tidak berubah pada dasarnya jika Amerika Syarikat dan negara-negara asing membuka pintu yang tertutup itu dengan paksa. Posts: 2. Setsuma dan tokoh-tokoh istana yang menggulingkan Shogun dahulu. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. Pada tahun 1871. desakan agar dilakukan perubahan ekonomi telah merosakkan asas-asas ‘Bakufu’. percaya bahawa Jepun memerlukan satu kerajaan nasional yang bersatu padu bagi mencapai tingkat persamaan dalam bidang ketenteraan serta kebudayaan. Kerajaan Meiji yang dipegang oleh ketua suku Chosu. bahawa kejatuhan Tokugawa secara tidak langsung disebabkan oleh berbagai factor dalam negeri Jepun. 2004 Pendapat lain mendakwa. Kedatangan Barat yang dilambangkan oleh kedatangan Perry hanya sebagai sebab terakhir yang menuntutkan kerajaan Tokugawa. Banyak rombongan-rombongan di atas ke luar negeri bagi meninjau perkembangan kemajuan pelajaran di Barat bagi dicontohi.TAMADUN JEPUN. sebelum kedatangan Perry lagi. Kerajaan Meiji menganggap bahawa punca kelemahan pentadbiran ialah kerana sistem feudal. Usaha-usaha telah . Pegawai-pegawai pentadbir dan pemimpin-pemimpin menyukat mendapat sokongan hangat dari maharaja sendiri.

mereka segera bertindak untuk membasmi sistem susun lapis masyrakat feudal. satu sistem pelajaran kebangsaan telah dilaksanakan. TAMADUN ASIA dilakukan untuk mengubahkan sistem ini. samurai dipanggil ‘Shizoku’ dan yang lain dipanggil orang awam (Heimin).TAMADUN JEPUN. Pendidikan yang diwajibkan dimulakan dalam tahun1872. Cita-cita hedak meluaskan kekuasaan Jepun bertumbuh selaras dengan perkembangan pendidikan. kemajuan sistem pendidikan bersama-sama dengan sisitem kerahan tenaga membentuk rakyat Jepun yang menjadi suatu bangsa yang termaju di Asia. Ini menimbulkan kemarahan golongan samurai yang akhirnya menyebabkan meletusnya ‘pemberontakan Satsuma’. 2005 8:15 pm Post #14 3. Jumlah pendapatan dari cukai tanah yang bertambah. Satu sistem cukai akhirnya dilaksanakan. Pemberontakan ini dapat dihapuskan.13 PERUBAHAN PERLEMBAGAAN Permintaan lembaga-lembaga perwakilan di zaman awal Administrator/Angg pemerintahan Meiji datang dari segolongan kecil masyarakat. http://dukeamienerev.blogspot. satu undang-undang telah dikeluarkan untuk menggantikan sistem susunan peringkat yang lama dengan satu sistem pembahagian yang mudah iaitu pembesar istana digelar orang bangswan ( Kazuko). Samurai dihentikan dari tugas-tugas pentadbiran dengan diberi pencen. Bila Syogun Tokugawa tewas. Mereka ini amat penting kerana terdiri daripada bekas ahli-ahli . Kerajaan baru ini telah berjaya memalingkan taat setia penduduknya daripada taat kepada tokoh kepada negara kebangsaan.com Dragonizer Sat Jul 30. Pada tahun1869. Untuk meneguhkan rasa taat setia ini.

maharaja Meiji menyerahkan perlembagaan Negeri Jepun yang pertama kepada Perdana Menteri. Merekalah yang menjadi tulang belakang persatuan-persatuan politik paling awal. Walaupun maharaja mempunyai kuasa tetapi tiap-tipa undangundang hendaklah dibentangkan dalam parlimen maharaja.TAMADUN JEPUN. sarjana. TAMADUN ASIA ota SPTians Oligarki. Antara isi kandungan perlembagaan baru ini ialah Jepun hendaklah diperintah dan ditadbirkan oleh satu keturunan maharaja. Ia boleh membatlkan undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Perwakilan. Pada 11 Februari 1889. Ini melambangkan hakikat yang penting bahawa perlembagaan itu merupakan suatu penggunaan daripada maharaja kepada rakyatnya. Ito menjadi pengerusi yang pertama setelah menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Kuroda Kiyotaka. Posts: 2. Parti ini bergiat dikawasan bandar. Sementara menunggu sebuah perlembagaan baru digubal. Perlembagaan Meiji telah menetapkan fungsi dua buah dewan iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Perwakilan. Kedua-dua parti ini tidak ada persamaan ideologi. Maharaja tidak patut dijadikan perbualan umum. penulis dan tuan-tuan tanah kecil serta sederhana. Dan persatuan politik ini kemudiannya berkembang menjadi parti Kebangsaan (Jiyuto). kuasa membuat undang-undang telah berpindah dari tangan maharaja ke tangan Parlimen.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. satu Majlis Penasihat Raja (Privy Council) telah dibentuk. Dewan Pertuanan mempunyai ahli-ahli yang terdiri daripada golongan bangsawan. maharaja adalah ‘suci’ dan tak boleh dicabuli. Dalam tahun1888. Maharaja mempunyai kuasa undang-undang dengan persetujuan Parlimen maharaja (Imperial Diet). 2004 . Pada tahun1881. suatu reformasi dalam pentadbiran diadakan. Undang-undang ini menjadi sah kalau Parlimen tidak meluluskannya. Okuma Shigenobu telah menubuhkan ‘Parti Kemajuan’ ( Kaishinto). Kuasa Dewan Pertuanan sama dengan Dewan Perwakilan. Suatu sistem jemaah menteri dengan Ito Hirobumi sebagai Perdana Menteri telah dibentuk dalam tahun1885. Suatu hakikat yang nyata.

menulis dan bersuara. Administrator/Angg Dalam tahun 1898 Rusia memajak Port Arthur dari China. Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Ini menimbulkan ketegangan. Ini amat penting bagi Jepun agar ia diberikan kebebasan untuk bertindak di Korea. 2005 8:16 pm Post #15 3. Bila berlaku Pemberontakan Boxer. Jalan penyelesaian . Rusia menuntut kuasa ekonomi atas kekayaan Manchuria Selatan dan juga menuntut agar diadakan satu kawasan berkecuali di Korea di Utara Garisan Lintang 39 darjah. Tetapi hak mengundi itu terbatas kepada orang yang mempunyai harta sahaja.14 PERANG RUSIA-JEPUN Perluasan Rusia ke Manchuria amat membimbangkan Jepun. TAMADUN ASIA Dewan Perwakilan dianggotai oleh ahli-ahli yang dipilih secara undi. minat Jepun ke atas Korea sendiri 2. http://dukeamienerev. 2004 Pada tahun 1901. Ini memungkinkan Rusia untuk menguasai Teluk Chili dari Taku Bar dan ke Chemulpo. Rakyat Jepun dijamin hak-hak asasi mereka seperti kebebasan bercakap. Britain dan Jepun percaya menghasilkan satu perikatan. namun pengakuan hak-hak tersebut tidak pula menghalang pelaksanaan kuasa-kuasa maharaja dalm masa darurat. jalan masuk ke Seoul. Perlembagaan Meiji merupakan satu kemajuan yang penting ke arah suatu bentuk kerajaan yang disertai oleh rakyat. Rusia mendapat alasan untuk membawa askar-askarnya ke Selatan melalui Manchuria. Manchuria pula menjadi satu kawasan di Timur Jauh yang ota SPTians penting bagi Rusia dari segi ketenteraan dan ekonomi.blogspot.790 pasti tergugat. Ini amat membimbangkan Jepun.com Dragonizer Sat Jul 30. Jepun berminat terhadap Korea dan Posts: dengan kemaraan Rusia.TAMADUN JEPUN.

Jepun mendapat faedah besar dari peperangan ini.TAMADUN JEPUN.akhirnya Jepun mengistiharkan perang pada 10 Februari 1904 dengan Rusia. Jepun berjaya menapak semula di Manchuria. Jepun memberi layanan yang baik kepada tawanantawanan perangnya. Perang ini mengambil masa paling singkat. 2005 8:17 pm Post #16 3. Dalam tahun 1904. http://dukeamienerev.com Dragonizer Sat Jul 30.blogspot. Jepun juga telah meneguhkan kedudukannya di Korea. Jepun masih lagi tertskluk . Jeoun telah pun menempatkan penasihat kewangan dan diplomat-diplomat Jepun. tentera dan ekonomi Jepun di Korea serta menyerahkan kepada Jepun pajakan ke atas Semenanjung Liaotung serta jalan keretapi yang menyambung Port Athur dengan Mukden. Ini memberi alasan ayng kuat untuk Jepun bertindak. Rusia mula menumpukan perhatian semula ke kawasan Balkan yang telah ditinggalkan sejak sekian lama.21 PERANG DUNIA PERTAMA Semasa meletusnya Perang Dunia 1. Perang ini ditamatkan dengan Perjanjian Porstmouth ( 5 September 1905 ). menerusi suatu perjanjian paksaan Jepun memulakan penduduknya di Korea yang kelak mengambil masa sehingga 35 tahun. Ini berjalan sehingga terjadilah suatu trajedi di mana Ito ( seorang pemimpin Meiji ) dibunuh oleh seorang Korea. Ancaman Rusia ke atas Korea telah dihapuskan. Pada Ogos 1910. Rusia telah bersetuju untuk mengakui ‘kepentingan-kepentingan politik. iaitu tidak sampai 18 tahun. TAMADUN ASIA buntu. Rusia juga menyerahkan separuh dari Pulau Sakhalin serta hak-hak istimewa menangkap ikan kepada Jepun.

Kemenangan Jerman juga mewujudkan ‘ Perjanjian Paksi Tiga Pihak’ dalam bulan September 1940. Dan enam bulan kemudian Jepun mencapai kemenangan cemerlang bila seluruh Asia Tenggara berada di . Great Britain. Pakatan ini disamping meneguhkan kedudukan Jepun tetapi juga telah mengehadkan aktiviti militer Jepun. Jepun terpaksa bersedia memerangi Amerika dan Britain.TAMADUN JEPUN.Timur. Bila meletus perang pada ota SPTians tahun 1914. Jepun mula membentuk totalirisme dalam pemerintahan bila Putera Konoye membubarkan semua partiparti politik. TAMADUN ASIA Administrator/Angg kepada Pakatan Inggeris Jepun. Jepun menduduki pengkalanpengkalan di Selatan Indo-China dan pendudukan ini merupakan satu ancaman ke atas Siam. dan Pulau-pulau Hindia. Tanah Melayu. Dalam perang ini. Singapura dan Filipina. Jepun terus berjaya menguasai Manchuria. Amerika Syarikat dan Jerman. Bila kerajaan China menuntut wilayah tersebut. semua kuasa-kuasa Barat tertumpu ke Eropah.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Perikatan Jerman. Hanya Amerika Syarikat yang berupaya menghalang kemaraan Jepun diAsia. Dalam bulan Julai 1941. Tanah Melayu. Jepun membuat satu pakatan baru yang dianggotai oleh Jepun. maka Jepun telah mengemukakan ‘ Dua Puluh Satu Tuntutan’. Jepun dan Itali telah meletakkan satu sekatan yang efektif ke atas sebarang tindakan keras oleh Amerika Syarikat di Antlantik atau Pasifik. pakatan ini memansuhkan pakatan Inggeris-Jepun dulu. Sekaligus. Ini ternyata kerana pada 3 Disember 1941. untuk meneguhkan kedudukannya. Hong Kong. Jepun berperanan menawan pulau-pulau di Lautan Pasifik serta Semenanjung Liaotung yang dikuasai Jerman. Di samping itu. Persidangan yang berlansung di Washington untuk mengelakkan dari meletusnya peperangan ternyata gagal. Posts: 2. Jepun telah menyerang Hawaii.22 PERANG DUNIA KEDUA Kejayaan Hittler di Eropah menimbulkan 2 akibat serta merta di Jepun. 2004 3.

Semangat keperwiraan di kalangan askar-askar Jepun juga tinggi. Dari semangat perjuangan. Jepun langsung tidak mengendahkan janji-janjinya sebagai pelindung bagi rakyat Asia dan juga moto ‘ Asia untuk Orang Asia’. Walaupun Jerman berjaya mengalih perhatian Amerika Syarikat dari Asia ke Eropah. Tojo terpaksa menerima tanggungjawab di atas kekalahan teruk Jepun Piminan kerajaan baru di bawah Jeneral Kaiso mengharapakn agar Jepun masih berikhtiar untuk mencari pendamaian menerusi perdamaiaan menerusi perundingan dengan pihak Berikat. tentera Jepun dikalahkan di Lautan Pasifik dalam Peperangan Midway. New Guinea. Jepun mulai sedar bahawa pakatan antara Jepun-Jerman-Itali tida menguntungkan Jerman. Dari segi ketenteraan. Dalam bulan Jun 1942. bekalan minyak simpanan hampir kehabisan dan juga ketegangan hubungan dengan Rusia. dan Utara New Guinea. Jepun terpaksa berhadapan dengan berbagai-bagai tekanan. Tawanan-tawanan perang tidak dilayan dengan selaras syarat-syarat Perjanjian Geneva. Orang-orang tawanan Jepun diberi layanan yang zalim. Di saat-saat akhir peperangan. Ini kian cemas bila Amerika Syarikat dan British pada 26 . Ini menimbulkan semangat yang berkobar-kobar untuk berjuang untuk kemerdekaan selepas pendudukan Jepun nanti. TAMADUN ASIA dalam gengamannya.TAMADUN JEPUN. Di Tokyo. Namun kejayaan Jepun berjaya menghancurkan mitos bahawanya orang putih itu suatu bangsa agung yang serba boleh. Semangat keperwiraan di kalangan tentera sudah merosot. timbul pula kisah-kisah kekejaman yamg dilakukan oleh askar-askar Jepun. kemenangan Jepun mungkin kerana kekuatan angkatan udara dan lautnya. namun perang antara Jerman-Sovient Union paling membimbangkan Jepun. Tentera-tenra Jepun juga tertewas di pulau-pulau Solomons.

Jepun tentu tidak memasuki peperangan ini andainya angkatan-angkatan bersenjata mengasingkan diri dari politik.com Dragonizer Sat Jul 30. Posts: 2. Angkatan Bersenjata telah dilumpuhkan Agama ‘Shanto’ yang mendewa-dewakan maharaja dirombak individu-individu yang aktif dalam politik dan organisasi penting. Pada peringkat awal. http://dukeamienerev. Jepun melaksanakan satu dasar pemerintahan yang Administrator/Angg diselaraskan dengan ‘Pengistiharaan Postdam’( 29 Ogos 1945 ).TAMADUN JEPUN. Dan ini telah memburukkan nama baik Jepun di seluruh Asia. tentera darat telah menyalahgunakan kuasanya. Gerakan pembersihan dijalankan untuk memberkas orang-orang yang bertanggungjwab dalam peperangan dahulu.blogspot. Secara rasmi. Jepun menyerah kalah pada 2 September 1945. Laporan ini menghendaki agar Jepun tidak lagi muncul ota SPTians sebagai kuasa yang boleh menggugat Amerika Syarikat serta keamanan dunia. Matlamat-matlamat laporan ini akan dilaksanakan oleh Majlis Tertinggi Kuasa Berikat ( Supreme Comander of Allied PowersSCAP ) yang diketuai oleh jeneral Daughlas Mac Arthur. 2005 8:18 pm Post #17 3. SCAP telah bertindak segera untuk menghapuskan sokongan tentera kepada pemerintahan yang membawa Jepun ke kancah peperangan dahulu.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. TAMADUN ASIA Julai 1945 mendesak agar Jepun menyerah kalah atau menghadapi bahaya kehancuran negaranya. Mereka hampir-hampir menghancurkan buat selama-lamanya sistem pemerintahan beraja dan negara yang mereka telah bersumpah akan berkhidmad untuknya. Bekas Perdana . Pada 6 dan 9 Ogos Bandar Hiroshima dan Nagasaki telah dibomatomkan.23 JEPUN : ZAMAN SELEPAS PERANG Selepas. Namun.

Perang Korea meletus pada tahun 1950 dan banyak askaraskar Amerika yang ditempatkan di Jepun dikerahkan untuk mempertahankan Korea Selatan dari jatuh ke tangan Komunis. TAMADUN ASIA 2004 Menteri Tojo dan Hototo serta beberapa orang pengikutnya dibicarakan di Mahkamah Pengadilan Antarabangsa. Pada hari yang sama juga Jepun bersama Amerika Syarikat . Menjelang penghujung tahun 1951. Pemerintah baru ini mengambil tindakan tegas terhadap Komunis. Maharaja bertindak sebagai lambing negara dan perpaduan rakyat. Ahli-ahli dipilih tiap-tipa 6 tahun dan 3 tahun sekali. SCAP telah merangka satu Perlembagaan Baru untuk beberapa garis panduan. Beliau digantikan oleh Foster Dulles yang memainkan peranan penting hingga berjaya mengadakan satu persidangan perdamaiaan di San Francisco pada 8 September 1951. Sistem pemerintahan beraja akan dipertahankan tetapi ini tertakluk kepada kehendak rakyat. Parlimen menjadi ‘alat negara yang tertinggi’. Perlembagaan baru ini walaupun hasil buah tangan Amerika Syarikat tetapi ia dapat oleh rakyat Jepun. Perang Korea banyak menguntungkan Jepun kerana Jepun menjadi pembekal utama untuk alat-alat keperluan peperangan di Korea. Amerika juga menjadikan Jepun sebagai benteng penghalang kepada perkembangan pengaruh Komunis di Timur. Rusia. Dewan Pertuanan telah digantikan oleh suatu Dewan Penasihat (Councillors). Kegiatan ketenteraan dan yang berbentuk ‘perang’ tidak dibenarkan. Ahli-ahlinya terdiri dari orang lelaki. Mac Arthur telah dilucutkan jawatannya. Perlembagaan ini menetapkan bahawa kedaulatan tidak terletak pada maharaja tetapi pada rakyat Jepun. Persidangan yang dihadiri oleh 48 buah negara lain lebih merupakan satu perhimpunan rasmi untuk mempersetujui apa yang telah ditetapkan.TAMADUN JEPUN. Segala bentuk feudalism mesti dihapuskan. Poland dan Czechoslovakia enggan menandatanganinya.

2004 iv. Nota Lengkap STPM.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Indonesia-Ronald Laidlaw xii.Rajendra. Kementerian Pelajar KL 1970. M. Kebangkitan Semula Jepun – Abu Yazid Abidin DBP iii. ii. (Malaya). Fajar Bakti. Asian History. Jepun kini.China. The Japanese.Richards Sims. vi. Perjanjian ini dikuatkuasakan pada 28 April 1952. Posts: 2. arena buku Sdn Bhd. Ed. Sejarah Asia Moden. Edwin O. http://dukeamienerev. Japan India.TAMADUN JEPUN.blogspot. 2005 8:20 pm Post #18 RUJUKAN DAN BIBLIOGRAFI untuk topik TAMADUN Administrator/Angg JEPUN :rolleyes: ota SPTians i. viii. Lawrence Otson. xi. The Meiji Oligarchs. ix.A. Maswari Rosdi. Jepun sekali lagi muncul sebagai negara yang merdeka dan dengan penuh yakin melangkah ke hadapan untuk membentuk sebuah negara industri yang moden. TAMADUN ASIA mematerikan satu Perjanjian keselamatan yang membenarkan penempatan askar-askar Amerika di Jepun untuk keperluan pertahanan. Japan in Postwar Asia. tarikh ini menandakan tamatnya pendudukan Amerika Syarikat ke atas Jepun. v. Sejarah China Dan Jepun. DBP.Modern Japan . Schauer. Utusan Publication and Distribution Sdn Bhd.com Dragonizer Sat Jul 30. vii. x.(HONS) Dip. Sejarah Jepun. . KL 1998. Japan Past and Present. Ibrahim Mustafa B. Siri Bimbingan Peperiksaan STP/ HSC.Richard Tames.

......blogspot.......... ........ Learn More · Sign-up Now « Previous Topic · Sejarah dan Geografi · Next Topic » Top of Form 14 Sejarah dan Geografi Go Bottom of Form Theme: Zeta Original Track Topic · E-mail 5:58 AM Jan Topic 14 JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI: ....................TAMADUN JEPUN.............com ZetaBoards gives you all the tools to create a successful discussion community.......com/e/e641......html http://dukeamienerev............................. TAMADUN ASIA xiii.. ..........................................http://www................japan-guide..........

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful