Sejarah dan Teori berkaitan Sistem Monarki

Doktrin Hak Ketuhanan Raja

Raja Louis XIV dari Perancis. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun, ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis.

Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja

Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan", manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions), yang menggerakkan tindakan mereka. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa; akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan. Sebaliknya, manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people). Oleh itu, Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek, keseorangan, miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan.

‘Enlightened despotism’

Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance, teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightenedmampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon Bonarparte.

Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak

Dalam zaman moden, ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak (absolute monarch) iaitu: Raja Abdullah bin Abdel Aziz al Saud (Arab Saudi), King Jigme Khesar Namgyel Wangchuk (Bhutan), Sultan Hasnal Bolkiah Muizzadin Wadaullah (Brunei),Sultan Qaboos bin Said al Said, King Msawati III (Swaziland) dan Pope Paus Benedict XVII (Vatican City).

Kiri: King Abdullah (Arab Saudi), tengah: Sultan Hasanall Bolkiah (Brunei) dan kanan: King Jigme Wangchuk (Bhutan)

Kiri: King Maswati III (Swaziland, tengah: Sultan Qaboos bin Said (Oman) dan kanan: Paus Benedict XVII (Vatican City)

Bagaimanapun, monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain.

Di Jordan (Raja Abdullah bin Hussein) dan Maghribi (Raja Mohamed VI), rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak. Manakala diLiechtenstein, hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Prince Hans Adam II.

Kiri: King Muhammad (Maghribi),tengah Prince Hans Adam (Leichtenstein) dan kanan: King Abdullah bin Hussein (Jordan)

Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. sewaktu Perang Dunia II. Pada hakikatnya Perdana Menteri. Pada hari ini. Raja Bahrain. Menurut Richard Buskin. pengarang buku British Royalty. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. atau politik tiga serangkai. Misalnya. raja Jepun bergabung dengan Kerajaan Tentera yang dipimpin seorang dictator. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. Oleh itu. Namun demikian. Tuanku Mizan Zainal Abidin (Malaysia) Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang Di Pertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. sebagai Shiekh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. yang memerintah negara dan bukannya Raja. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. manakala yang lain.Raja Berperlembagaan Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah Sistem Berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua Negara.000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan King Charles mengadakan persidangan Parlimen kerana .

Britain (Queen Elizabeth II). Sistem beraja telah dipulihkan semula dan King Charles II telah diangkat ke takhta. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. ia-itu: (1) Antigua dan Barbuda (2) Australia (3) Bahamas (4) Barbados .bimbang kuasanya akan terjejas. Berikut adalah Negara-negara yang mengamalkan pemerintahan Raja Berperlembagaan di dunia sekarang. Queen Elizabeth II (Britain) yang juga pemerintah ke atas 15 negara Komanwealth yang lain. Ratu Elizabeth ke II merupakan pemerintah United Kingdom dan juga 15 buah negara lain menjadikannya ratu paling berpengaruh di dunia. King Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi Presiden di mana England telah menjadinegara Republik buat seketika. Selepas itu. Selain dari Britain. terdapat 15 buah Negara merdeka bekas jajahan Britain yang masih mengiktiraf Quen Elizabeth II sebagai Pemerintah mereka. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. Selepas peristiwa itu. 1. Namun demikian. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa tetapi hanya memerintah selama setahun.

Belgium – King Albert II Cambodia – King Norodom Sihamoni Denmark – Queen Margrethe II (termasuk Greenland) Jepun – Maharaja Akihito Jordan – Al Malik Abdullah bin Hussein Liechtenstein – Prince Hans Adam II Luxembourg. 8. 6.King Gyanendra Bir Bikram Shah Dev 13. 5. Nepal. Sepanyol – King Juan Carlos I .(5) Belize (6) Canada (7) Grenada (8) Jamaika (9) New Zealand (10) (11) (12) (13) (14) (15) Papua New-Guinea St Kitts & Nevis\ St Lucia St Vincent & the Grenadines Solomon Islands Tuvalu 2. The Netherlands – Queen Beatrix 14. 4. 3. Norway – King Harald V 15.Grand Duke Henri Malaysia – Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin 10. 7. 9. Monaco – Putera Albert II 11. Maghribi-King Mohamed II 12.

Thailand – King Bhumibol Adulyadej 18. 19. Perancis pernah diperintah oleh raja berperlembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848. Qatar . tengah: King Karl XVI Gustav (Sweden) dan kanan: King Harald V (Norway) Kiri: Maharaja Akihito (Jepun). Bahrain . Tonga .Sheikh Hamad bin Khalifa at Thani 20. Sweden – King Karl XVI Gustav 17.16.King George Tupou V.Sheikh Hamad bin Isa bin Salman al Khalifa. Kiri: King Juan Carlos (Spain). tengah: Queen Margrethe II (Denmark) dan kanan: Queen Beatrix (Netherlands) .

Kiri: King Bhumibol Adulyadej (Thailand). tengah: Prince Albert (Monaco) dan kanan: Prince Norodom Sihamoni (Cambodia) .tengah: King Albert II (Belgium) dan kanan: king Gyanendra (Nepal) Kiri:Grand Duke Henri (Luxembourg).

Dubai . Politik di Kesatuan Arab Emiriah atau United Arab Emirate UAE) mengamalkan sistem federalisme. Ajman. Ras al Khaimah and Umm al Quwain. Ras al Khaimah – Sheikh Saud bin Saqr al Qasimi . UAE adalah persekutuan tujuh buah negara monarki mutlak iaitu Kerajaan (Emiriyah) Abu Dhabi. Dubai.Sheikh Humaid bin Rashid an Nuaimi. Sharjah. Fujairah – Sheikh Hamad bin Muhammad al Sharqi. Fujairah.Sheikh Mohammad bin Rashid al Maktoum (PM UAE). (1) (2) (3) (4) (5) Abu Dhabi – Sheikh Khalifa bin Zayed an Nahyan (President UAE). Presiden UAE adalah Ketua Negara UAE (yang dipilih dari kalangan 7 emir) dan Perdana Menteri UAE adalah Ketua Kerajaan yang juga dipilih dari kalangan 7 Emir.Kiri: Raja Hamad bin Isa al Khalifa (Bahrain) dan kanan: Sheikh Hamad bin Khalifa (Qatar) King George Tupou V (Tonga) United Arab Emirates (UAE) Ada sebuah lagi negara yang mengamalkan sistem gabungan struktur sistem kerajaan. presidential dan monarki mutlak. Ajman .

(6) (7) Sharjah – Sheikh Dr Sultan III bin Muhamamad al Qasimi Umm al Quwain – Sheikh Saud bin Rashid al Mu’alla Sheikh Ras al Khaimah dan Sheikh Sharjah Sheikh Fujairah dan Sheikh Ajman .

2. kudeta (rampasan kuasa) atau peperangan. Pada tahun 1893. Perang Dunia I berkemungkinan membawa kepada kejatuhan besar monarki dalam sejarah. Monarki Inggeris (King Charles I) diguling oleh Parlimen yang diketuai oleh Oliver Cromwell pada tahun 1649. menembak mati Tsar dan melaksanakan kerajaan dictator dari golongan bangsawan. Pada tahun 1939. Sheikh Dubai dan Sheikh Umm al Quwain Pemupusan Pemerintahan Beraja Mengikut catatan sejarah. Itali bersama dengan beberapa monarki di timur Eropah seperti Bulgaria. 7. Bagaimanapun. Monarki Perancis kemudiannya dipulihkan beberapa kali sehingga tahun 1871. 4.monarki atau pemerintahan beraja dihapuskan sama ada melalui pembaharuan perundangan. Maharaja Korea (Maharaja Yi Chok dari Dinasti Han) hilang takhtanya apabila Negara Korea diilhak oleh Jepun pada tahun 1910.seorang pemimpin perniagaan telah menggulingkan Ratu Hawaii (Queen Liliuokalani untuk menubuhkan sebuah Republik sebelum Hawaii menyertai Amerika Syarikat pada tahun 1898. Begitu juga dengan negara naungan Jerman seperti Finland dan Lithuania dimana kedua-dua raja mereka hilang takhta selepas kekalahan Jerman pada bulan November 1918. Itali melanggar Albania dan membuang Raja Zog untuk meletakkan Raja Itali sebagai raja baru Albania. Keadaan di dalam Rusia dan prestasi buruknya ketika perang membawa kepada revolusi Komunis yang menggulingkan seluruh institusi monarki. 5. . Henry Ernest Cooper. 3. Kekalahan empayar Jerman. Monarki Perancis (King Louis XVII) digulingkan pada tahun 1792 semasa Revolusi Perancis. Monarki di Portugal (King Manuel II) digulingkan pada tahun 1910 untuk menjadi negara Republik dua tahun selepas pembunuhan Raja Carlos I.Sheikh Abu Dhabi. monarki ini dipulihkan semula pada tahun 1660. Sebagai contoh: 1. Hungary dan Romania menyokong Jerman semasa PDII menentang Yugoslavia. Monarki di Negara China (Dinasti Qing yang mula memerintah pada 1636) berakhir selepas revolusi Sun Yat-Sen pada tahun 1912. Austria dan Turki menyaksikan penghapusan monarki mereka selepas perang. 6. Mongolia menjadi Republik. Selepas kematian Khan terakhir pada tahun 1924 (Jabzandamba Hutagt Bogd Gegeen Ezen Khan).

mengumpul kekayaan untuk kepentingan diri dan keluarga. Di Ethopia. Maharaja Haile Selassie II digulingkan pada tahun 1974 akibat dari revolusi demokrasi. Raja Itali berubah menyokong sekutu barat tetapi dalam satu referendum pada tahun 1946. Monarki di India. Monarki di Ireland dihapuskan oleh Akta Republik Ireland 1948 yang berkuat kuasa pada tahun 1949. golongan komunis di Yugoslavia merampas kuasa dan mengakhiri monarki. Cambodia (1970). King Norodom Sihanouk. memberi keutamaan kepada ahli keluarga sendiri untuk mengisi jawatan utama dalam pentadbiran negara. punca utama yang menyebabkan kerajaan monarki ini digulingkan ialah apabila Raja yang memerintah telah menindas atau mengenepikan hak rakyat. Raja Mohammad Zahir Shah. Bagaimana pun Kerajaan monarki di Cambodia dipulihkan semula pada tahun 1993. menyalahguna kuasa yang melampau. Pakistan menjadi republik pada tahun 1956. Iraq (King Feisal II) digulingkan pada tahun 1958 manakala Raja Idris II (Libya) digulingkan oleh Kolonel Muaamar Gadaffi pada tahun 1969. Vietnam (1945). Mesir menghapuskan monarki pada tahun 1953 selepas revolusi tahun 1952 di mana Raja Faruq II digulingkan oleh tentera (General Muhammad Naguib). Di Asia Barat pula. King Sisavang Vong.kuasa sekutu barat dan Soviet Union. Penghapusan monarki di Tunisia (King Muhammad VIII al Amin) digulingkan oleh Habib Bourguiba pada tahun 1957. Zambia dan Zimbabwe dihapuskan apabila negara ini mencapai kemerdekaan dari United Kingdom. Reza Mohamed Pahlavi digulingkan melalui revolusi yang dipimpin oleh Ayatullah Khomeini pada tahun 1979. (Afghanistan) digulingkan pada tahun 1973 manakalah Shah Iran. Maharaja Jepun yang memainkan peranan penting dalam perang dunia juga dikurangkan kepentingannya kepada hanya menjadi simbol negara. Di Greece. Raja Konstantinos II terpaksa melarikan diri selepas kudeta pada tahun 1967 dan Greece diisytiharkan sebagai sebuah republik pada tahun 1973. Tanzania. Pergolakan politik dan kebangkitan ideology komunis menamatkan kebanyakan pemerintahan monarki di Indochina. Kenya. sistem monarki di sana dihapuskan juga. seperti Emperor Bao Dai. Berasaskan bacaan Sejarah. Golongan komunis di Bulgaria. Beberapa buah Negara di utara Benua Afrika dan Timur Tengah menghapuskan sistem Monarki di antara tahun 1950an hingga 1970an. memberikan ahli keluarga dan sekutu untuk monopoli peluang pelaburan . Mauritius pula menjadi republik pada tahun 1992. Dengan kekalahan kuasa paksi dalam perang. Hungary dan Romania membuang raja mereka dengan sokongan kuat Soviet Union yang mempunyai ramai tentera dan penyokong yang diletakkan di sana ketika peperangan. Monarki di Afrika Selatan dihapuskan pada tahun 1961 oleh referendum apartheid. Laos (1946).

tengah: King Konstantin II (Greece) dan kanan:King Muhammad VII AlAmin (Tunisia) Kiri:Shah Reza Pahlavi (Iran). Antara ketua negara monarki yang telah kehilangan kuasa akibat revolusi atau rampasan kuasa. tengah: Prince Norodom Sihanouk (Cambodia) dan kanan: Prince Sisavang Vong (Laos) Kiri:King Muhammad Zahir (Afghanistan) dan kanan: King Idris (Libya) Ref: wikipedia.dan perniagaan dan mengaut keuntungan serta membuat keputusan yang tidak adil akibat dipengaruhi oleh ahli keluarga dan sekutunya. tengah: King Faysal II (Iraq dan kanan: Emperor Haile Selassie (Ethiopia) Kiri:King Farouk (Egypt).com Posted by COLTORAS at 2/01/2011 04:51:00 . Kiri:Grand Emperor Bao Dai (Vietnam).

hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Peranci Raja Louis XIV dari Perancis. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VII dari England. Daripada jumlah tersebut. Beliau telah berani menentang Paus Katholik di Rome dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. . iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. Pada awal kurun ke-19. Dalam zaman sekarang.Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari FEUDALISME di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan.

Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. . Malaysia misalnya. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan.Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy. Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ 1. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden. Ini mungkin boleh memalukan negara.2 Perbahasan menentang • • • • 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki [sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • • • • • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. Contohnya di Malaysia. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya. rumah.1 Perbahasan menyokong 1. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan. Selain itu. Bagi kebanyakan negara. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Selain Raja. Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas.

Di Itali misalnya. Jerman. [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan. raja Jepun bergabung dengan kerajaan tentera yang dipimpin seorang diktator. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. atau politik tiga serangkai. manakala yang lain. ketamakan dan exploitasi. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. ensiklopedia bebas. Pada hari ini. sewaktu Perang Dunia II. Misalnya. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat. adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang diPertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy. yang memerintah negara dan bukannya Raja. kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. Namun demikian. Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha. Raja berperlembagaan Daripada Wikipedia. Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta. Pada hakikatnya Perdana Menteri. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik. Raja berperlembagaan adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah sistem berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua negara. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946.[1]. Isi kandungan [sorokkan] • • 1 Sejarah 2 Senarai Negara-Negara Raja . Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat. terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. Dalam beberapa kes. Oleh itu. raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi.Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab.

tanpa pilihan lain. Raja Charles I telah dihukum pancung dan Cromwell telah menjadi presiden di mana England telah menjadi republik buat seketika. Selepas itu. Raja Charles II diangkat ke takhta. sebab utama pemberontakan Oliver Cromwell yang disokong oleh 15.Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah) Monaco (Putera Albert II) Maghribi (Raja Mohammed VI) Belanda (Ratu Beatrix) New Zealand (Ratu Elizabeth II) . Selepas peristiwa itu.000 askar ialah semaraknya kemarahan rakyat akibat keengganan Raja Charles I mengadakan persidangan Parlimen kerana bimbang kuasanya akan terjejas.[3]. Namun demikian. tetapi hanya memerintah selama setahun.Berperlembagaan • • 3 Lihat Juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah Sistem raja berpelembagaan telah dimulakan di England selepas pemberontakan Glorious Revolution pada 1688. raja pada kali ini naik takhta atas persetujuan parlimen dan pada detik itu bermulalah sistem raja berperlembagaan di England sampailah ke hari ini. Kerajaan Cromwell tidak bertahan lama dan selepas lebih kurang 9 tahun berkuasa beliau meninggal dunia akibat malaria. anak sulungnya Richard telah mengambil alih kuasa.[2]. Menurut Richard Buskin. [sunting] Senarai Negara-Negara Raja Berperlembagaan • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Antigua dan Barbuda (Ratu Elizabeth II) Australia (Ratu Elizabeth II) Bahamas (Ratu Elizabeth II) Barbados (Ratu Elizabeth II) Belgium (Raja Albert II) Belize (Ratu Elizabeth II) Kemboja (Raja Norodom Sihamoni) Canada (Ratu Elizabeth II) Denmark (Ratu Margrethe II) Greenland (Ratu Margrethe II) Grenada (Ratu Elizabeth II) Jamaika (Ratu Elizabeth II) Jepun (Maharaja Akihito) Jordan (Raja Abdullah II ) Liechtenstein (Putera Hans Adam II) Luxembourg (Grand Duke Henri) Malaysia (Yang di-Pertuan Agong . pengarang buku British Royalty. Maka.

cari Monarki Mutlak merupakan bentuk kerajaan yang unggul. raja juga akan memegang jawatan Perdana Menteri.mkn. jawatan ini memainkan peranan kurang penting di dalam kerajaan monarki mutlak. http://www. Berbeza dengan sistem raja berperlembagaan di mana Perdana Menteri merupakan ketua eksekutif negara. Malah di sesetengah negara seperti Arab Saudi dan Brunei. ensiklopedia bebas. Utusan Malaysia.1 Doktrin Hak Ketuhanan Raja . ↑ "Oliver Cromwell. David Plant. ↑ "Raja berperlembagaan". 24 Mac 2008 ripada Wikipedia. Majlis Keselamatan Negara (MKN).british-civilwars. 2. [sunting] Lihat Juga • • • Demokrasi Monarki mutlak Pemerintahan beraja [sunting] Nota dan rujukan 1.co. 1599-1658".• • • • • • • • • • • Norway (Raja Harald V) Papua New Guinea (Ratu Elizabeth II) Saint Kitts dan Nevis (Ratu Elizabeth II) Saint Lucia (Ratu Elizabeth II) Saint Vincent dan the Grenadines (Ratu Elizabeth II) Kepulauan Solomon (Ratu Elizabeth II) Sepanyol (Raja Juan Carlos I) Sweden (Raja Carl XVI Gustaf) Thailand (Raja Bhumibol Adulyadej) Tuvalu (Ratu Elizabeth II) United Kingdom (Ratu Elizabeth II) Perancis pernah diperintah oleh raja berpelembagaan secara singkat antara 1789-1792 dan antara 1815-1848.htm.gov.uk/biog/oliver-cromwell. (Dilencongkan dari Monarki mutlak) Lompat ke: pandu arah. http://www. Isi kandungan [sorokkan] • 1 Sejarah dan teori yang berkaitan ○ 1.my/v1/index. 3.php/bm/fokus-mkn/fokus_rajaberperlembagaan. di mana seseorang Raja itu mempunyai kuasa penuh untuk memerintah negaranya. "Menghayati maksud raja berperlembagaan". ↑ Adam Kadir.

akibatnya berlakulah pertembungan dan kacau-bilau seperti peperangan. Mereka berhujah bahawa seorang raja yang mempunyai kesedaran atau enlightened mampu memperkenalkan pembaharuan yang progresif di samping membendung feudalisme dan golongan paderi yang reaksionis. keseorangan. Oleh itu. Harta yang melimpah ruah disokong dengan bala tentera yang besar hanya memberi mereka lebih kuasa untuk meneguhkan doktrin ini. yang menggerakkan tindakan mereka[4]. Teori ini semakin pudar selepas kejatuhan kerajaan Napoleon[7].3 Enlightened despotism 2 Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak 3 Lihat juga 4 Nota dan rujukan [sunting] Sejarah dan teori yang berkaitan [sunting] Doktrin Hak Ketuhanan Raja Raja Louis XIV dari Perancis. Antara raja yang telah campur tangan dalam hal agama termasuklah Raja Henry VIII dari England. Penyokong monarki mutlak yang dikenali sebagai Absolutists menganjurkan doktrin Hak Ketuhanan Raja atau Divine Right of Kings untuk memberi justifikasi kepada kekuasaan raja. [sunting] Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja Menurut Hobbes dalam karyanya berjodol "Leviathan". . Raja-raja yang mutlak ini mendakwa mereka hanya menjawab kepada Tuhan dan bukan kepada manusia yang lain terutamanya wakil rakyat di Parlimen[3]. Beliau telah berani menentang Paus Katolik di Rom dan mereka mazhab yang baru iaitu Church of England[2]. Mereka yang mendakwa sedemikian lazimnya memerintah dengan zalim. Salah satu contoh terbaik raja yang mendakwa hak ketuhanannya untuk memerintah adalah Raja Louis XIV dari Perancis. Salah satu nafsu manusia adalah keinginan berkuasa.2 Teori Hobbes mengenai Kedaulatan Raja 1.. miskin dan mereka juga akan bersikap buruk seperti haiwan[6]. Sebaliknya. [sunting] Enlightened despotism Sewaktu Zaman Pembaharuan atau Rennaisance. manusia secara semula jadi masingmasing mempunyai hasrat atau nafsu (appetite) dan kebencian (aversions). Hobbes menganjurkan kedaulatan raja kerana tanpanya kehidupan manusia akan menjadi pendek. ramai sejarawan menganggapnya sebagai monarki mutlak yang berjaya Teori monarki mutlak mula berkembang pada akhir Zaman Pertengahan bermula dari feudalisme di mana raja masih dianggap pertama di antara sedarjat first among equals di kalangan golongan bangsawan[1].○ ○ • • • 1. Walaupun memerintah secara kuku besi selama lebih 70 tahun. Oleh itu mereka mencipta keadaan buatan atau artificial. teori monarki mutlak disokong oleh ramai para falsafah Perancis sebagai satu bentuk enlightened despotism atau despotisme pembaharuan. manusia membenci perang kerana ia membawa banyak kesusahan. Caranya adalah masyarakat perlu bersepakat di antara mereka untuk melepaskan hak-hak mereka dan memindahkannya kepada beberapa orang atau lembaga yang berkuasa. Lembaga tersebut diberi kedaulatan untuk menjaga keselamatan rakyat (the safety of the people) [Hobbes: ms 376] [5] .

wordpress. ↑ "Divine Right of Kings". http://www.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/.htm. ↑ "Tudor England: The Reformation". Monarki di Vatican City agak unik sebab rajanya dipilih dan tidak mewarisi takhta seperi monarki mutlak yang lain.uk. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes. Di Jordan dan Maghribi. ini hanya terdapat enam negara di bawah monarki mutlak iaitu: • • • • • • Arab Saudi (Raja Abdullah ibn ’Abd al ’Aziz Al Sa’ud) Bhutan (Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck) Brunei (Sultan Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah ) Oman (Raja Qaboos bin Said Al Said) Swaziland (Raja Mswati III) Vatican City (Paus Benedict XVI). ↑ "Absolute monarchy". Manakala di Liechtenstein. 6.[sunting] Senarai Negara-Negara Monarki Mutlak Dalam zaman moden. About..Inc. rajanya mempunyai banyak kuasa tetapi tidak boleh dianggap sebagai monarki yang mutlak. ↑ "Teori Kontrak Sosial:Hobbes.com/2007/07/24/teori-kontrak-sosial-hobbes-locke-danrousseau/.associatepublisher. 7.uk/reformation. Rizki Saputro. ↑ "Absolute monarchy". http://www. http://rizkisaputro.htm.britannica.historylearningsite.htm.wordpress. [sunting] Lihat juga • • • Raja berperlembagaan Penghapusan monarki Diktator [sunting] Nota dan rujukan 1.com/e/a/ab/absolute_monarchy. About.co. http://rizkisaputro. Encyclopædia Britannica.co.com/EBchecked/topic/166626/divine-right-of-kings.Inc Politik . About. 5. hampir dua-pertiga penduduknya yang berhak mengundi telah memberikan kuasa pembatal (veto) kepada ketua negaranya Putera Hans-Adam II. 3. Rizki Saputro. ↑ "Absolute monarchy".associatepublisher. 4. http://www.Inc. http://www. Locke and Rousseau".. 2.com/e/a/ab/absolute_monarchy. historylearningsite. Locke and Rousseau".

Rencana utama: Politik Kanada dan Kerajaan Kanada

Bukit Parlimen di ibu negara Kanada, Ottawa Kanada mempunyai tradisi demokratik kukuh yang diluhurkan oleh kerajaan berparlimen dalam binaan raja berperlembagaan, iaitu monarki Kanada sebagai asas kepada cabang-cabang eksekutif, perundangan, dan kehakiman dan kewibawaannya yang berpunca daripada rakyat Kanada.[94][95][96][97] Ketua negara ialah Ratu Elizabeth II, yang juga ketua negara 15 negara Komanwel lain dan bersemayam di United Kingdom. Oleh itu, wakil baginda, iaitu Gabenor Jeneral Kanada (kini David Lloyd Johnston[98]), melaksanakan tugas-tugas diraja di Kanada.[99] Penyertaan kerabat diraja dan wizurai dalam pentadbiran kerajaan adalah terhad, namun;[97][100][101] [102] secara amali, penggunaan kuasa eksekutif mereka diarah oleh Jemaah Menteri yang terdiri daripada menteri-menteri Mahkota yang bertanggungjawab kepada Dewan Rakyat dan diketuai oleh Perdana Menteri Kanada (kini Stephen Harper[103]) selaku ketua kerajaan. Untuk memastikan kestabilan kerajaan, Gabenor Jeneral biasanya melantik pemimpin semasa parti politik yang boleh meraih keyakinan kemajmukan dalam Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri yang memilih Jemaah Menteri.[104] Oleh itu, Jabatan Perdana Menteri (Prime Minister's Office, PMO) ialah salah sebuah institusi paling berwibawa dalam kerajaan yang memulakan perundangan untuk kelulusan parlimen serta memilih untuk perlantikan oleh Raja, selain yang dinyatakan tadi, gabenor jeneral, leftenan gabenor, senator, hakim mahkamah persekutan, dan ketua-ketua perbadanan-perbadanan Mahkota dan agensi-agensi kerajaan.[100] Ketua parti yang kedua terbanyak kerusinya biasanya menjadi Ketua Pembangkang Setia Baginda (kini Michael Ignatieff[105]) dan membentuk sistem parlimen pertentangan yang bertujuan mengawal tindakan kerajaan.

Dewan Senat dalam Centre Block di Bukit Parlimen Setiap Ahli Parlimen Dewan Rakyat dipilih secara kemajmukan mudah dari setiap daerah pilihan raya. Pilihan raya umum mesti diumumkan oleh gabenor jeneral atas nasihat perdana menteri, dalam masa empat tahun pilihan raya sebelumnya, ataupun boleh dicetuskan oleh pemerintah yang kalah dalam undian kepercayaan dalam Dewan Rakyat.[106] Ahli-ahli Senat diperuntukkan kerusi mengikut kawasan dan berkhidmat hingga usia 75 tahun.[107] Struktur persekutuan Kanada mengagihkan tanggungjawab pemerintahan antara kerajaan persekutuan dan sepuluh provinsinya. Badan-badan perundangan provinsinya adalah ekadewan dan serupa kefungsiannya dengan Dewan Rakyat.[108] Tiga wilayah Kanada juga ada cabang perundangan, tetapi tidak berdaulat dan kurangnya tanggungjawab berperlembagaan berbanding provinsi di samping perbezaan struktur.[109][110] Pemberian perkenan diraja merujuk kepada kaedah dimana raja berperlembagaan secara formal meyatakan persetujuannya terhadap tindakan-tindakan parlimen negaranya, sekaligus menjadikan tindakan parlimen itu sebagai undang-undang (disebut Akta Parlimen). Dalam majoriti monarki-monarki berperlembagaan kini, perkenan diraja kini hanyalah sebahagian proses rasmi; meskipun dalam negara-negara yang memberikan kuasa kepada rajanya untuk tidak berkenan akan tindakan parlimen mereka (sebagai contoh United Kingdom, Norway dan Liechtenstein), raja yang dalam negara-negara ini hampir tidak akan berbuat demikian kecuali pada keadaan kecemasan dari segi politik (lihat simpanan kuasa), atau pada kehendak

kerajaannya. Meskipun kuasa untuk tidak berkenan sering digunakan pada zaman dahulukala di kebanyakan monarki-monarki Eropah, ia kini semakin kurang dalam situasi politik moden dan demokratik kini yang telah wujud sejak kurun ke-18. Pemberian perkenan diraja juga boleh diiringi majlis-majlis khas. Di United Kingdom, umpamanya, Raja Berdaulat boleh melantik anggota Pesuruhjaya Ketuanan, yang menisytiharkan Perkenan Diraja di majlis yang diadakan di Istana Westminster, Istana Buckingham, atau tempat kediaman dirajya yang lain. Meskipun begini, Perkenan Diraja lazimnya diberikan dengan tidak diiringi majlis oleh surat paten. Di negara-negara lain seperti Australia dan Kanada, Gabenor Jeneralnya hanya menandatangani rang undang-undang berkenaan. Dalam sebarang kes, parlimen mesti diberitahu akan Perkenan Diraja yang diberikan. Terdapat dua kaedah ini dilakukan, pertamanya Pesuruhjaya Ketuanan atau wakil Raja Berdaulat akan memberikan Perkenannya di hadapan kedua-dua dewan Parlimen; atau secara alternatifnya, setiap Dewan akan diberitahu secara berasingan, lazimnya oleh Speaker Dewan berkenaan.

Isi kandungan
[sorokkan] • • 1 Malaysia 2 United Kingdom ○ ○ ○ 2.1 Sejarah 2.2 Majlis 2.3 Parlimen dan Perhimpunan Bawahan     • ○ ○ • ○ ○ • • 2.3.1 Scotland 2.3.2 Wales 2.3.3 Ireland Utara 2.3.4 Tindakan Gereja England

3 Negara-negara Komenwel yang lain 3.1 Sejarah 3.2 Majlis 4.1 Kepulauan Channel 4.2 Isle of Man

4 Pergantungan Mahkota Diraja British

5 Wilayah jajahan seberang laut British 6 Negara-negara lain ○ ○ ○ ○ ○ 6.1 Am 6.2 Belgium 6.3 Jordan 6.4 Liechtenstein 6.5 Luxembourg

○ ○ ○ • • •

6.6 Belanda 6.7 Norway 6.8 Sepanyol

7 Pautan luar 8 Rujukan 9 Lihat juga

[sunting] United Kingdom
Di United Kingdom Perkenan Diraja merupakan tindakan terakhir untuk rang undang-undang daripada parlimen Britain menjadi undang-undang. Apabila rang undang-undang berkenaan dipersembahkan kepada Raja Berdaulat atau wakilnya, ia mempunyai tiga pilihan secara formal. Pertamanya, Raja berkenaan boleh berkenan dengan Perkenan Diraja sekaligus menjadikan rang undang-undang itu Akta Parlimen. Kedua, Raja itu boleh tidak berkenan dengan Perkenan Diraja, dengan sekaligus mematikan rang undang-undang itu. Pilihan ketiga Raja itu adalah untuk mengecualikan Perkenan Dirajanya, iaitu dengan menunda sebarang keputusan terhadap rang undang-undang berkenaan sehingga masa yang lain.[1] Pada zaman moden, Raja bertindak mengikut nasihat menteri-menterinya.[2] Oleh disebabkan menteri-menteri ini sering mendapat sokongan Parlimen dan merupakan mereka yang mendapatkan kelulusan rang undang-undang berkenaan, kebarangkalian untuk mereka menasihati Raja untuk tidak Berkenan adalah mustahil. Satu pengecualian daripada ini adalah apabila rang undang-undang yang diluluskan dengan niat yang tidak baik, meskipun sukar untuk menilaikan apa yang dimaksudkan dengan keadaan ini. Maka, dalam pengamalan moden, Perkenan Diraja seringkali diberikan; oleh sebab penolakan rang undang-undang hanya perlu dalam situasi kecemasan yang memerlukan penggunaan kuasa simpanan diraja.[1]

[sunting] Sejarah
Secara asalnya, kuasa perundangan dikawal oleh Raja mengikut nasihat Curia Regis, atau Majlis Diraja, di mana ahli perniagaan dan keagamaan turut mengambil bahagian, dan seterusnya berevolusi menjadi Parlimen.[3] "Parlimen Model" ini merangkumi paderi, pendeta, earl, baron dan dua kesatria daripada setiap daerah dan dua burgess daripada setiap wilayah. Pada tahun 1265, baron Simon de Montfort, Ke-6 Leicester, memanggil parlimen bersidang tanpa kebenaran raja.[4] Badan ini kemudiannya terbahagi kepada dua dengan paderi, pendeta, earl dan baron membentuk Dewan Pertuanan manakala wakil-wakil daripada daerah dan wilayah menjadi Dewan Rakyat.[5] Raja lazimnya akan mendapatkan nasihat dan persetujuan kedua-dua Dewan sebelum membuat sebarang undang-undang. Semasa pentadbiran Henry VI, ia menjadi kebiasaan untuk kedua-dua Dewan membuat undang-undang melalui rang undang-undang, yang tidak akan menjadi undang-undang sehinggalah Perkenan Diraja diberikan disebabkan Rajalah yang punyai kuasa untuk meluluskan undang-undang. Maka disebabkan inilah, kesemua Akta Parlimen bermula dengan mukadimah: "Inilah undang-undang yang dibuat oleh Tuanku yang Teramat Mulia, oleh dan dengan nasihat dan persetujuan Lords Spiritual dan Temporal, dan Commons, dalam Parlimen ini bersidang, dan dengan kuasa daripadanya, seperti berikut...". Akta-akta Parlimen 1911 dan 1949 mempunyai mukadimah yang digunapakai apabila Dewan Pertuanan tidak digunakan dalam proses ini. Kuasa Parlimen untuk meluluskan rang undang-undang seringkali diganggu oleh para raja. Charles I telah membubarkan Parlimen pada tahun 1629 apabila ia meluluskan undang-undang

dan bona vacantia. Kedua-duanya menegaskan bahawa untuk Berkenan kepada Rang Undang-Undang Emansipasi Katolik adalah melanggar sumpah penobat. George I tidak mahir berbahasa Inggeris dan lebih suka menumpukan perhatiannya kepada milikan Jermannya. Pada tahun 1914. Ratu Elizabeth II bertindak mengikut nasihat para menterinya dengan tidak bersetuju dengan cadangan membahas Rang Undang-Undang Tindakan Ketenteraan Terhadap Iraq (Kebenaran Parlimen) yang hendak memindahkan kuasa daripada Raja kepada Parlimen untuk membenarkan serangan ketenteraan terhadap Iraq. Akan tetap akhirnya George IV Berkenan dengan undang-undang itu apabila dinasihati menterimenterinya. dan tidak memberikan hak kepada individu yang bersekongkol dengan kuasa asing yang tidak mengiktiraf legitimasinya. bukan Parlimen.dan perbahasan yang bersifat kritikal terhadap pelaksanaan pentadbirannya.[8] Ratu Stuat terakhir.[14] Disebabkan ketidaksetujuan Mahkota untuk perbahasan rang undang-undang tersebut. Ada masanya. seperti dalam perbahasan Akta Dewan Pertuanan 1999. Parlimen lebih banyak bersidang. seperti menaikkan kadar cukai tanpa kebenaran Parlimen. maka rang undang-undang itu secara langsung dikeluarkan.[11] Maka konesep tanggungjawab menteri telah berevolusi dan kuasa untuk tidak Berkenan tidak lagi digunakan sama ada di United Kingdom mahupun negara-negara Komenwel yang lain. yang mengawal militia."[7] dengan menyatakan bahawa dirinya. tetapi sehingga kini tiada raja yang telah tidak Berkenan dengan undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen British. tetapi ini amatlah jarang berlaku. persetujuan Putera Wales selaku Putera dan Pramugara Besar Scotland. Untuk rang undang-undang yang memberikan kesan kepada prerogatif. yang memerlukan Raja memelihara Gereja England daripada didominasi oleh Paus.[13] Pada tahun 1999. Raja mestilah menyatakan persetujuannya terlebih dahulu. Oleh yang demikian. Misalnya. atau Duke Cornwall. Akan tetapi oleh sebab Rang Undang-Undang tersebut diperkenalkan di bawah .[9] Semasa pentadbiran dinasti Hanover. mesti didapati juga. dia lebih banyak bergantung kepada menteri-menterinya berbanding raja-raja sebelumnya. dalam pada mengikut nasihat menteri-menterinya.[12] Akan tetapi terdapatnya situasi di mana persetujuan raja yang lebih langsung diperlukan untuk meluluskan rang undang-undang. Persetujuan ini dipanggil Persetujuan Putera. Anne. atau milikan peribadi atau kepentingan Mahkota untuk dibahaskan di Parlimen. Para raja Hanover yang kemudian cuba untuk mendapatkan semula kuasa ke atas perundangan. Charles melakukan aksi-aksi yang tidak jelas dari segi kepatuhannya kepada undang-undang. tetapi para raja masih sering tidak berkenan dengan Akta Parlimen. kuasa secara beransur-ansur dipindahkan daripada Raja ke Parlimen dan Kerajaan. George V telah mendapatkan nasihat undang-undang mengenai menolak Perkenan untuk Rang undang-undang Kerajaan Ireland iaitu suatu cadangan undang-undang kerajaan liberal yang hendak dipaksa melalui parlimen dengan menggunakan Akta Parlimen 1911. hasil turun temurun. Semasa "Sebelas Tahun Kezaliman" yang menurutinya. George III dan George IV menentang Emansipasi Katolik [10][11] iaitu cubaan untuk memansuhkan sekatan-sekatan terhadap penganut agama Roman Katolik untuk menjawat beberapa jawatan awam. Semasa pentadbiran Hanover yang pertama. Ini tidak dipanggil Perkenan Diraja tetapi digelar Persetujuan Raja. Raja kemudiannya memutuskan bahawa dia tidak seharusnya tidak Berkenan tanpa "bukti kukuh yang ia akan menggelakkan daripada bencana kebangsaan. termasuk ultimus haeres. atau sekurang-kurangnya meredakan keadaan sekeliling pada masanya. juga tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk meletakkan Militia di Scotland" pada 11 Mac 1708. [6] Selepas Perang Saudara Inggeris. harta karun. Charles II telah tidak Berkenan dengan rang undang-undang "untuk mengekalkan Keamanan dengan Mewujudkan Militia dan Mempertugaskan mereka selama Dua dan Empatpuluh Hari.

[15] yang diterjemahkan sebagai "Raja berterima kasih kepada rakyatnya. Raja lazimnya akan memakai Mahkota Imperial Negara dan berduduk di Takhta dalam Kamar Pertuanan dengan dikelilingi oleh beberapa herald dan ahli-ahli kamar dirajanya. Secara rasminya. Ahli-ahli Dewan Rakyat dipimpini Yang di-Pertua mereka akan mendengar daripada Bar of the Lords. formula yang digunakan hanyalah Le Roy le veult (Raja mahukannya sedemikian). Cara baru untuk memberikan Perkenan dicipta pada zaman pemerintahan Hentry VIII. di luar Kamar. ia bukannya boleh dibahas Parlimen pun.[16] Henry VIII memperkenalkan kaedah baru untuk memberi Perkenan Diraja. dan tidak mewakili contoh apa yang mungkin berlaku sekiranya kerajaan bertindak memperkenalkan perundangan yang akan menggugat kepentingan Mahkota pada masa hadapan. setiap Dewan mestilah diberitahu secara berasingan terlebih dahulu sebelum rang undang-undang boleh berkuatkuasa. La Reyne menggantikan Le Roy dalam ayat-ayat yang dilafazkan. Formula untuk tidak Berkenan pula adalah Le Roy s'avisera (Raja akan mepertimbangkannya). suatu rang undang-undang dipersembahkan untuk Perkenan Diraja apabila ia diluluskan oleh kedua-dua Dewan Rakyat dan Dewan Pertuanan. Raja sering memberikan Perkenannya secara langsung. Peberian Perkenan Diraja untuk rang undang-undang hasilwan lazimnya disusuli dengan lafazan Le Roy remercie ses bons sujets. Ia boleh diberikan di dalam mahupun di luar Parlimen. di bawah Akta-akta Parlimen 1949." Untuk rang undang-undang yang lainnya pula. Jurutulis Parlimen kemudiannya membalas dengan menyatakan formula Norman-Perancis yang sepatutnya. Jurutulis Mahkota yang berdiri di kanan Raja akan kemudiannya membaca tajuk rang undang-undang yang dibawa (pada masa yang lebih silam. Pada masa kini. Raja tidak menganalisa rang undang-undang tersebut sebelum membuat keputusan untuk memberi Perkenannya. accepte leur benevolence. Apabila pemerintahnya merupakan seorang wanita. frasa yang digunakan adalah Soit fait comme il est désiré (Biarlah seperti yang dimahukan). Perkenan diberikan oleh Raja atau Pesuruhjaya Pertuanan yang diberikan kuasa untuk bertindak melalui surat paten. dalam keadaan yang keduanya itu. menerima sumbangan mereka. Sebelum pemerintahan Henry VIII. akan tetapi rang undang-undang hasilwan lazimnya dibawa oleh Yang di-Pertua. kesemua isi rang undang-undang yang dibawa).Peraturan Sepuluh Minit. dan mahukannya sedemikian. Jurutulis Parlimen mempersembahkan rang undang-undang yang menunggu Perkenan kepada Raja. Pada tahun 1542. Henry bercadang hendak memancung isterinya yang kelima yang dituduhnya berzina dan pemancungan ini diluluskan bukannya selepas perbicaraan tetapi oleh bill of attainder yang mana baginda terpaksa memberi Perkenannya selepas mendengar keseluruhan isi . Walaubagaimanapun. Secara alternatifnya. et ainsi le veult. Untuk rang undang-undang persendirian. Jurutulis Parlimen yang merupakan seorang pegawai daripada Dewan Pertuanan secara tradisionalnya menyatakan formula Anglo-Norman untuk menggariskan keputusan Raja. Amalan yang biasa adalah bahawa Perkenan hanya dianggap sebagai formaliti semata-mata. [sunting] Majlis Di United Kingdom. Dewan Rakyat mempunyai kuasa untuk memaksa rang undangundang dipersembahkan untuk Perkenan meskipun tidak diluluskan oleh Dewan Pertuanan. ini hanya dilakukan semasa Pembukaan Rasmi Parlimen.

" Kemudiannya Jurutulis Mahkota menyatakan tajuk Akta dan Jurutulis Parlimen membalas dengan formula Norman Perancis yang sepatutnya. Lords Spiritual dan Temporal dan Commons dalam Parlimen ini bersidang. majlis perkenan melalui Suruhan tidak diamalkan lagi.. tidak seperti pemberian Perkenan Diraja melalui sendirinya atau oleh Pesuruhjaya Diraja. kaedah yang dihasilkan melalui Akta Perkenan Diraja 1967 tidak memerlukan kedua-dua Dewan bersidang pada masa yang sama untuk mendapatkan notis Perkenan Diraja. Henry menyatakan bahawa "pengulangan Cerita dan jenayah yang sebesar ini" dalam pendegarannya "mungkin akan membuka semula Luka yang kini mulai menyembuh dalam Hati Diraja. Gentlmen Usher dari Batang Hitam tiba untuk memanggil Dewan Rakyat bersidang semasa perdebatan yang hangat.[19] Apabila memberikan Perkenan melalui Pesuruhjaya. dan melalui Suruhan yang telah dibaca. Kami dengan ini mengisyhtiharkan dan memberitahu kalian.[24] Apabila Akta diberi perkenan melalui Raja secara sendirinya atau melalui Pesuruhjaya Diraja yang dilantik olehnya.[16] Kemudian pegawai berkenaan membuat kenyataan formal kepada setiap Dewan yang Perkenan Diraja telah diberikan kepada akta-akta yang telah disebut. Oleh ini. Perkenan Diraja boleh diberikan melalui tulisan melalui surat paten yang dipersembahkan kepada pegawai pesidang kedua-dua Dewan Parlimen. bahawasanya Raja memberikan Perkenannya kepada beberapa Akta-akta yang dalam Suruhan ini disebut. Tiada undang-undang yang telah diperkenan oleh Raja secara sendirinya semenjak pemerintahan Ratu Victoria. Jurubaca Pertuanan membaca Suruhan dan kemudiannya Pesuruhjaya menyatakan "Rakan-rakan sekalian. Maka. dengan Yang di-Pertua dan ahli-ahli Dewan Rakyat di Bar of the Lords. Oleh sebab ini.[23] Akan tetapi Perkenan Diraja secara langsung tetap menjadi kaedah piawai dan ini dapat dilihat daripada perkataan yang digunakan di dalam Surat Paten untuk pelantikan Pesuruhjaya Diraja. pemberian Perkenan oleh Raja secara sendirinya atau melalui Suruhan masih boleh dilakukan tetapi cara ketiga inilah yang dipakai setiap hari. dan beberapa ahli dewan membantah kekacauan ini dengan tidak menghadiri majlis berkenaan.[22] dengan sedikit pindaan dilakukan pada tahun 2000. Parlimen memasukkan suatu klausa dalam Act of Attainder berkenaan yang memperuntukkan bahawa Perkenan yang diberikan oleh Pesuruhjaya "ialah sebaik-baik" Perkenan yang diberikan oleh Raja dengan sendirinya. Ini berlaku sekali lagi pada tahun 1965 apabila Yang di-Pertua meninggalkan kerusi untuk pergi ke Dewan Pertuanan.. Apabila prosedur yang diperkenalkan oleh Akta .. Dan bahawasanya Beta tidak dapat hadir secara sendirinya di Dewan Lebih Tinggi Parlimen Beta yang merupakan tempat lazim di mana Beta memberikan Perkenan Beta. Teks piawai Surat Paten diletakkan dalam Perintah Pejabat Mahkota (Borang-Borang dan Proklamasi-Proklamasi) 1992.. Di bawah Akta Perkenan Diraja 1967. Pesuruhjaya Pertuanan sebagai wakil Diraja memakai Rob Parlimen berwarna merah dan duduk di atas kerusi antara Takhta dan Woolsack. Akta Perkenan Diraja 1967 diluluskan untuk menghasilkan cara baru untuk mendapat Perkenan Diraja. dalam pada menjalankan tugas seperti yang diamanahkan Baginda Raja. Raja akan memberi kuasa kepada tiga atau lebih (lazimnya lima) kerabat yang merupakan ahli Majlis Privy untuk memberi Perkenan dengan menggunakan namanya. dan kini hanya dilangsungkan sekali setahun pada penghujung sesi parlimen tahunan. Perkenan itu disifatkan telah diberi pada waktu perkenan diisytiharkan dalam kehadiran kedua-dua Dewan bersidang.kandungan rang undang-undang berkenaan. terutamanya apabila kesihatan George III mula merosot."). Victoria menjadi Ratu terakhir untuk memberi Perkenannya pada tahun 1854. tetapi dengan lebih kerap semasa kurun ke-17 dan kurun ke-18.[18] Prosedur ini hanya digunakan sebanyak lima kali dalam kurun ke-16."[17] Oleh yang demikian. dan oleh perkataan-perkataan Surat Paten di bawah Akta 1967 berkenaan: (". Pada tahun 1960. beberapa ahli terus membuat ucapan.[20][21] Semasa dekad 1960-an.

Perkenan Diraja 1967 digunakan. Perkenan Diraja diberikan dengan Perintah dalam Majlis.[29][30] . Perkenan disifatkan telah diberikan apabila kedua-dua pegawai pesidang kedua-dua Dewan telah menerima Surat Paten daripada Raja yang memberi Perkenannya dan memberi notis mengenai ini kepada kedua-dua Dewan berkenaan. apabila pengendosan dibuat secara bertulis. apabila setiap pegawai memberi notis pada masa yang berbeza {misalnya disebabkan satu Dewan tidak bersidang pada masa yang berkenaan). Perkenan disifatkan telah diberi apabila notis kedua telah diberikan. Peguam Negara Scotland atau Peguam Negara boleh merujuk Rang Undang-Undang berkenaan kepada Mahkamah Agung United Kingdom[26] (sebelum 1 Oktober 2009. tandatangan jurutulis tidak dimasukkan. Proses ini dikawal oleh seksyen-seksyen 28. melainkan sekiranya terdapat peruntukkan yang berbeza untuk permulaan kuatkuasa Akta berkenaaan. [sunting] Wales Tindakan-tindakan Perhimpunan Kebangsaan Wales juga mesti diperkenankan oleh Raja. sepertimana juga formula Norman Perancis. Seksyen 102 Akta Kerajaan Wales 2006 memestikan Jurutulis Perhimpunan untuk mempersembahkan Tindakan-tindakan yang diluluskan Perhimpunan selepas tempoh empat minggu semasanya Peguam Am Wales atau Peguam Negara boleh merujuk Tindakan berkenaan kepada Mahkamah Agung untuk keputusan sama ada tindakan ini terletak dalam bidang kuasa legislatif Perhimpunan berkenaan. Akan tetapi tarikh di mana Perkenan Diraja diberikan diberitahu dalam kurungan. Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy) untuk semakan kepatuhannya kepada undang-undang. Bebas daripada kaedah untuk menggariskan Perkenan Diraja.[1] Maka. Jurutulis ini kemudian menandatangani satu salinan Rang Undang-Undang itu dan meletakkan tarikh Perkenan Diraja telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan antara teks klausa enakmen dan seksyen pertama Akta. bukan sahaja untuk mengendos Akta berkenaan di bawah nama Raja dengan formula Norman Perancis yang berpatutan.[1] Apabila satu Akta diterbitkan. Edinburgh dan Belfast. Ini adalah penting kerana di bawah Undang-Undang British satu Akta berkuatkuasa pada tarikh Perkenan Diraja telah diberikan dan ini bukanlah apabila surat paten telah ditandatangani atau apabila ia diberikan kepada pegawai-pegawai pesidang keduadua Dewan. tetapi untuk mengesahkan bahawa Perkenan telah diberikan. Pegawai Pesidang memberikannya kepada Raja untuk Perkenannya. ia menjadi tanggungjawab Jurutulis Parlimen.[27] Perkenan Diraja dibuat melalui surat paten dengan menggunakan Cap Mohor Scotland. tetapi pada tarikh kedua-dua Dewan maklum akan Perkenan yang telah diberi. [sunting] Parlimen dan Perhimpunan Bawahan [sunting] Scotland Perkenan Diraja merupakan peringkat terakhir Akta-akta Parlimen Scotland. [28] Notis diletakkan dalam Warta-warta London. tetapi hanya selepas tempoh empat minggu di mana Peguam Am Scotland. 32 dan 33 Akta Scotland 1998.[25] Selepas suatu Rang Undang-Undang diluluskan. dalam cara berikut sepertimana yang terletak dalam Perintah Parlimen Scotland (Surat-Surat Paten dan Proklamasi-Proklamasi) 1999 (SI 1999/737). apabila ia telah diberi notis kepada kedua-dua Dewan.

baginda cuai dalam memastikan ia mendapat Perkenannya"[33] Selepas wilayah-wilayah seperti Kanada. Perkenan Diraja diberikan dengan cara surat paten dalam cara yang diletakkan dalam Perintah Ireland Utara (Pernenan Diraja untuk Rang Undang-Undang) 1999. Akta ini juga menyatakan pada seksyen 3 yang Perkenan Diraja boleh diberikan oleh Raja secara sendirinya atau oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja. Afrika Selatan dan Newfoundland diberikan kerajaan bertanggungjawab pun. yang kemudiannya merujuk kepada Raja. penduduk-penduduk mengadu bahawa Raja George III "tidak memberi Perkenannya kepada Undang-Undang. Perkenan kadangkala ditangguh untuk memberikan masa kepada Kerajaan British menimbangkan suatu rang undang-undang sebelum menasihati Gabenor Jeneral. Perkenan Diraja diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor Jeneral sebagai wakil Raja. Perkenan mungkin ditangguh supaya Raja boleh Berkenan secara sendirinya.[sunting] Ireland Utara Di bawah seksyen 14 Akta Ireland Utara 1998 satu rang undang-undang yang telah diluluskan Perhimpunan Ireland Utara dipersembahkan kepada Raja oleh Menteri Ireland Utara untuk Perkenan Dirajanya selepas tempoh empat minggi di mana Peguam Negara untuk Ireland Utara dibenarkan merujuk rang undang-undang ini kepada Mahkamah Agung. apabila Raja hendak melawat negara Komenwel ini. Satu Gabenor atau Leftenan Gabenor wilayah mungkin akan merujuk kepada Gabenor Jeneral. New Zealand. yang sempurna dan perlu untuk kepentingan orang awam seluruhnya dan telah melarang Gabenor-gabenornya meluluskan Undang-Undang yang penting diluluskan segara.[32] [sunting] Sejarah Walaupun Perkenan Diraja tetap diberikan di United Kingdom semenjak tahun 1708. daerah dan lain-lain) Perkenan diberikan atau tidak diberikan oleh Gabenor atau Leftenan Gabenor. Raja mempunyai kuasa untuk tidak membenarkan rang undang-undang yang telah mendapat Perkenan Diraja daripada wakil-wakilnya di negara-negara ini.[31] [sunting] Tindakan Gereja England Di bawah Akta Perhimpunan Gereja England (Kuasa-Kuasa) 1919. Dalam sesetengah hal. Oleh yang demikian. atau bahagian-bahagiannya (seperti wilayah. Di New Zealand. Australia. ia sering tidak diberikan di wilayah-wilayah jajahan dan bekas jajahan British oleh Gabenor-gabenor yang bertindak mengikut perintah Raja. selagi ia masih digantung sehingga Perkenannya diberikan. dalam negara-negara Komenwel ini. . [sunting] Negara-negara Komenwel yang lain Di negara-negara Komenwel yang lain. seksyen 16 Akta Perlembagaan 1986 menyatakan bahawa "suatu Rang Undang-Undang yang diluluskan Dewan Rakyat akan menjadi undang-undang apabila Raja atau Gabenor Jeneral menyatakan Perkenannya dan menandatanganinya sebagai tanda perkenan itu". Kerajaan British tetap menasihati dalam pemberiaan Perkenan. suatu Tindakan Synod Am Gereja England menjadi undang-undang apabila ia mendapat Perkenan Diraja dalam cara yang sama sebagaimana Akta Parlimen mendapat Perkenannya. tetapi kuasa ini lazimnya hanya boleh digunakan dalam suatu tempoh yang telah ditetapkan. dan apabila ia digantung. Perkenan Diraja secara kebiasaannya diberikan mengikut nasihat menteri-menteri kerajaan dan oleh yang demikian tidak lazim tidak diberikan. Di dalam Perisyhtiharan Kemerdekaan Amerika Syarikat. Seperti dalam United Kingdom.

John C. Perkenan Diraja diberikan dalam Senat sekurang-kurangnya dua kali setahun: untuk appropriasi pertama dan untuk sekurang-kurangnya satu lagi akta. Masalah sama juga berbangkit pada tahun 2001 dan tatacara yang sama digunakan untuk mengubatinya.[35] Amalan yang sama juga menjadi kebiasaan di New Zealand. Gabenor Jeneral membatalkan perkenannya kepada rang undang-undang berkenaan dan kemudiannya memberikan perkenan kepada rang undang-undang yang sebetulnya. Pada tahun 1976. Perkenan boleh diberikan dalam Kamar Senat oleh Gabenor Jeneral atau secara lebih kebiasaannya Timbalan. dengan kedua-dua Dewan diberitahu secara berasingan. Gabenor Jeneral bertindak mengikut nasihat menteri-menteri tempatan dan bukannya nasihat Kerajaan British. maka. iaitu Hakim Mahkamah Agung Kanada. yang kemudiannya memberitahu Dewan masing-masing tindakan Gabenor Jeneral itu. para menteri lazimnya mendapat sokongan badan perundangan dan mendapat keluluskan rang undang-undang. di mana Gabenor Jeneral tidak memberikan Perkenan Diraja secara sendirinya semenjak tahun 1875. lama selepas ia ditamatkan di United Kingdom dan negara-negara Komenwel. Sebagaimana yang diperuntukkan Akta berkenaan. yang baru. Dalam semua negara-negara Komenwel juga. [sunting] Majlis Di negare-negara Komenwel. Rang undang-undang ketiga pula. mereka tidak lazim menasihati wakil Raja untuk tidak Berkenan.[34] Di Australia isu teknikal telah berbangkit berkenaan Perkenan Diraja pada tahun 1976 dan 2001. Perkenan lazimnya diberikan di luar badan perundangan. lazimnya tindakan tidak appropriasi yang diluluskan. majlis tradisional untuk memberikan Perkenan di Parlimen lazim digunakan sehingga kurun ke-21. 2002. dan memasuki bidang kuasa kerajaan pusat. Gabenor Jeneral kemudiannya menandatangani rang undang-undang itu. Akan tetap ia kemudiannya didapati bahawa rang undang-undang itu belum diluluskan kedua-dua Dewan Parlimen Australia. suatu rang undang-undang dari Dewan Rakyat Australia telah secara silapnya dipersembahkan kepada Gabenor Jeneral negara itu untuk diberikan perkenan. Bowmen pada tahun 1937 dalam perkara tiga rang undang-undang yang diluluskan di bawah Kerajaan Kredit Sosial William Aberhart. menghantar mesej kepada Presiden Senat dan Yang di-Pertua Dewan Rakyat. pendekatan alternatif yang memberikan Perkenan secara bertulis. Akan tetapi.Semenjak dekat 1920-an. iaitu Rang Undang-Undang Berita dan Maklumat Tepat. Ketidakpatuhan ketigatiga rang undang-undang ini kepada perlembagaan Kanada kemudiannya dipersetujui Mahkamah Agung Kanada dan Jawatankuasa Kehakiman Majlis Privy. majlis rasmi memberikan Perkenan di Parlimen tidak biasa digunakan semenjak awal kurun ke-20. dengan kedua-dua Dewan lazim diberukan notis yang berbeza. Sepertimana di United Kingdom. Kesilapan itu disebabkan tajuk rang undang-undang yang sama juga telah dihantar untuk perkenan oleh Dewan berkenaan. Kuasa untuk tidak Berkenan telah digunakan oleh Leftenan Gabenor Alberta. Kini rang undang-undang dipersembahkan di kediaman Gabenor Jeneral oleh Dewan di mana rang undang-undang berasal. Di bawah Akta Perkenan Diraja. Di Australia. telah diperkenalkan.[35] Di Kanada. tetapi Gabenor Jeberal secara sendirinya atau timbalan yang berlaku untuk Gabenor Jenerallah yang lazim memberi Perkenan. memaksa suratkhabar-suratkhabar setempat mencetak respons kerajaan dan ini mendapat tentangan kabinet provinsi.[19] . Perkenan boleh diberikan oleh Raja dengan sendirinya. Dua rang undang-undang cuba meletakkan bank-bank di bawah bidang kuasa provinsi. Akta memperuntukkan bahawa pemberian Perkenan Diraja tidak terbatal dengan tidak menggunakan cara lama apabila digunakan.

[36] Perkenan diberikan atau tidak berdasarkan nasihat Menteri Keadilan United Kingdom. di mana cara lama digunakan untuk memberi Perkenannya.[46] dan sejak 1988 hanya tajuk pendek dan ringkasan tajuk panjang dibaca.[50] Antara tahun-tahun 1979 dan 1993 Synod mempunyai kuasa yang serupa. dibuat. perkenan Tuan Man kepada Rang Undang-Undang dilakukan oleh sepucuk surat kepada Gabenor.[42] Leftenan Gabenor mestilah merujuk sebarang Rang Undang-Undang kepada Kementerian Keadilan untuk nasihat. suatu Perintah dalam Majlis memberikan kuasa kepada Leftenan Gabenor untuk memberi Perkenan Diraja kepada rang undang-undang yang diluluskan Tynwald. Sebagai contoh. Raja memberikan Perkenan Diraja terus melalui Perintah dalam Majlis. Perkenan Diraja tidak mencukupi untuk memberikan kesan undang-undang kepada suatu Akta Tynwald. dan Perkenan untuk beberapa jenis Rang Undang-Undang masih disimpan oleh Raja.[sunting] Pergantungan Mahkota Diraja British [sunting] Kepulauan Channel Leftenan Gabenor-Leftenan Gabenor Kepulauan Channel tidak memberikan Perkenan Diraja. suatu Tindakan "akan mempunyai kuasa dan kesan sebagai Akta Tynwald apabila Perkenan Diraja dilafazkan di Tynwald". Promulgasi secara asalnya merangkuni pembacaan Akta dalam bahasa Inggeris dan bahasa Manx. tetapi selepas 1865 pembacaan tajuk Akta dan sinopsis setiap seksyen memadai. telah diperkenalkan pada tahun 1916. Melalui adat turun temurun suatu Akta tidaklah berkuakuasa sehingga ia dipromulgasikan di pendudukan terbuka Tynwald. baru-baru ini Perkenan tidak diberikan (oleh sebab tidak dibenarkan oleh Menteri) berlaku pada tahun 2007 berkenaan reformasi-reformasi Perlembagaan Chief Pleas of Sark. Perkenan Diraja pada mulanya dibuat melalui surat kepada Menteri kepada Gabenor. John (24 Jun) tetapi semenjak penggunaan kalendar Gregory pada tahun 1753[43] pada 5 Julai (atau pada hari Isnin berikutnya[44] sekirana 5 Julai adalah hari Sabtu atau Ahad). Sebelum pemerintahan Pulau itu dibeli oleh Mahkota Britain pada tahun 1765. tetapi terhad kepada penguatkuasaan TindakanTindakan Synod Am Gereja England.[49] Semenjak tahun 1993.[48] semenjak tahun 1988 ini menjadi tatacara kebiasaan.[39] Selepas tahun 1765. lazimnya di Bukit Tynwald pada hari St.[51] Sebelum tahun 1994 Perkenan Diraja diberikan melalui Perintah-dalam-Majlis.[47] Prosedur darurat yang membenarkan suatu Akta untuk berkuatkuasa apabila diberikan Perkenan Diraja dilakukan dengan perisytiharan di persidangan biasa Tynwald bersyarat bahawa ia dipromulgasikan dalam masa 12 bulan.[37] (Reformasi-reformasi yang telah dikaji semula kemudiannya diberikan Perkenan. Sebagai pengganti.[45] Ini kemudiannya disusuli pada tahun 1895 kepada pembacaan tajuk dan memorandum tujuan Akta sahaja. badan perundangan Isle of Man. dan satu Akta tidak akan mempunyai kesan lebih daripada 18 bulan selepas Perkenan Diraja diisytiharkan di dalam Tynwald. Synod Diocesan Sodor dan Man telah mempunyai kuasa untuk membuat Tindakan-Tindakan "berkenaan sebarang perkara yang berkenaan Gereja England di Pulau ini".[40] tetapi semasa Kabupaten British amalan memberi Perkenan Diraja melalui Perintah dalam Majlis dimulakan[41] sehingga hari ini. Sekiranya diluluskan oleh Tynwald. tetapi sebagai Rang Undang-Undang kuasa untuk memberi Perkenan . Pada tahun 1981. yang mana dia harus turuti.)[38] [sunting] Isle of Man Prosedur-prosedur khas terpakai apabila perundangan yand diluluskan oleh Tynwald. meskipun terhad kepada kes-kes tertentu semenjak 1981. (sejarah Revestment).

[53] [sunting] Wilayah jajahan seberang laut British Gabenor-gabenor (atau Leftenan Gabenor) setiap Wilayah jajahan seberang laut British memberi atau tidak memberi Perkenan Diraja untuk perundangan wilayah yang berkenaan. kerajaan bertanggungjawab berkenaan hal ini.[57] [sunting] Liechtenstein . prosesnya hanya bersifat rasmi sahaja. Sekiranya Raja gagal untuk bertindak dalam masa enam bulan selepas rang undang-undang dipersembahkan kepadanya. dengan kerajaan bertanggungjawab sekiranya Raja tidak berkenan dengan cadangan undang-undang yang dikemukakan. sama ada dari segi kelaziman atau menurut kata-kata perlembagaan masing-masing.[56] [sunting] Jordan Perlembagaan Jordan memberikan kuasa kepada Rajanya untuk tidak berkenan dengan undangundang yang diluluskan parlimennya. rang undang-undang yang diluluskan oleh Majlis Perundangan Hong Kong memerlukan perkenan diberikan oleh Gabenor Hong Kong. [sunting] Negara-negara lain [sunting] Am Dalam kebanyakan monarki-monarki masa kini seperti Belgium. Luxembourg.[52] Suatu Tindakan tidak memerlukan promulgasi. dan sekirannya tidak diperkenankan dalam masa sedemikian. Kedua-dua Dewan Parlimen Belgium kemudiannya mengisytiharkannya boleh menggunakan kuasanya pada keesokan harinya. Apabila Hong Kong berada di bawah pemerintahan British dahulu. Rang undang-undang berkenaan kemudiannya diperkenankan oleh kesemua mereka sebagai wakil Raja. apabila Raja Baudouin memberitahu kerajaan bahawa dia tidak sanggup berkenan dengan undang-undang yang membenarkan keguguran bayi.[55] Norway dan Sepanyol. Thailand. Majlis Menteri-Menteri mengisytiharkannya tidak boleh menggunakan kuasanya mengikut kepentingan dirinya. Akan tetapi dalam kedua-dua situasi ini.[54] Selepas berlakunya Perpindahan kedaulatan Hong Kong menjadi wilayah pentadbiran khas Republik Rakyat China. Pada tahun 1990. rang undang-undang itu menjadi undang-undang yang berkuatkuasa tanpa tandatangannya. [sunting] Belgium Di Belgium "sanction royale" mempunyai kesan yang serupa dengan Perkenan Diraja. Jepun. Dalam monarki lain seperti Sweden pula. untuk menjadi ordinan. Perkara 93 perlembagaan memberi sehingga enam bulan untuk menandatangani atau tidak apa jua perundangan yang dipersembahkan kepadanya oleh Perhimpunan Nasional negara itu. Denmark. Mereka juga boleh menangguh untuk memberi peluang kepada Raja membuat keputusan secara sendirinya. rang undang-undang ditandatangani dan diproklamasikan oleh Ketua Eksekutif Hong Kong yang merupakan kedua-dua ketua kerajaan dan ketua negara. Perhimpunan itu bolehlah membatalkannya dengan undian dua-pertiga kedua-dua dewan sekiranya tidak mahu undang-undang itu tidak berkuatkuasa (akan tetapi ia boleh dipertimbangkan semula dalam sesi kemudian). Raja memproklamasikan undang-undang dan ini bermakna ia menerbitkan secara rasmi undang-undang yang diluluskan dan memerintahkan supaya ia dikuatkuasakan.Diraja berkenaan Tindakan telah diberikan kepada Leftenan Gabenor Isle of Man. raja bertanggungjawab memberikan kesan undangundang kepada perundangan. Belanda.

Liechtenstein membenarkan rajanya berkenan atau tidak mengikut suka hati sendirinya.[58] Apabila Putera Hans Adam II tidak berkenan dengan rang undang-undang yang membenarkan keguguran bayi, dia bertindak mengemukakan rang undang-undang yang memberikannya kuasa yang tidak terbatas kepada perkara formaliti semata-mata tetapi turut meminta kuasa yang lain, seperti kuasa untuk melantik hakim, juga. Dia juga mengugut akan menjualkan negaranya kepada Bill Gates dan menamakannya semula sebagai Microsoft dan berpindah ke Austria bersama-sama keluarganya.[59] Rang undang-undangnya lulus dan kini dia mempunyai kuasa untuk tidak berkenan secara bebas.

[sunting] Luxembourg
Sementara Luxembourg dahulunya memerlukan tandatangan Duke Besar untuk berkuatkuasa, hak ini kemudiannya dirampas daripadanya pada tahun 2008 selepas dia memberitahu perdana menterinya yang dia tidak sanggup menandatangani rang undang-undang yang membenarkan euthanasia dalam negara itu.[60]

[sunting] Belanda
Perkenan Diraja kepada undang-undang atau dekri diraja (Koninklijk Besluit) di negara Belanda hanya boleh diberikan oleh raja yang sedang memerintah. Dalam situasi di mana raja tidak dapat memerintah, seorang kabupaten akan menggunakan prerogatif ini, dengan "Raad van State" (Majlis Negara, serupa dengan Majlis Privy British) dibenarkan membuat sedemikian sekiranya tiada raja mahupun kabupaten. Setiap undang-undang atau dekri yang dipersembahkan kepada pemerintah harus mempunyai tandatangan satu atau lebih menteri yang bertanggungjawab atas undang-undang demikian. Selain daripada yang telah disebutkan di atas raja tidak dibenarkan memberi prerogatif ini kepada sesiapa yang lain. Tidak seperti di United Kingdom, tiadanya Pesuruhjaya Pertuanan dan raja menandatangani undang-undang atau dekri dengan formula: "Gegeven te [plaats], [datum]" (bahasa Belanda: "Diberi di [tempat] pada hari bulan [tarikh]"). Apabila ini telah selesai, Menteri Keadilan dipertanggungjawab dengan menandatanganinya dan menerbitkannya di Staatscourant, atau Warta Negara yang merupakan terbitan digital. Ada masanya Raja menunjukkan rasa tidak puas hatinya dengan melambatkan perkenannya terhadap undang-undang, dan sekurang-kurangnya satu Duta ke London, Dirk Stikker, terpaksa mennunggu sekian lama untuk dekri perlantikannya disebabkan Ratu Juliana tidak menyukainya. Tetapi semenjak pengenalan konsep kepertanggungjawaban menteri pada tahun 1848, semua undang-undang yang dicadangkan telah ditandatangani oleh ketua negara. Ratu yang memerintah Belanda kini, Ratu Beatrix, menyatakan dalam temuramah bahawa dia menganggap perkenannya sebagai "suatu kehendak perlembagaan, dan tidak lebih mahupun kurang daripada itu". Bakal penggantinya Willem Alexander iaitu Putera Oren telah memberikan komen negatif terhadap cadangan menghapuskan sistem Raja daripada Kerajaan Belanda dan membatalkan keperluan untuk mendapatkan Perkenan Diraja.

[sunting] Norway
Perkara-perkara 77–79 perlembagaan Norway memberikan kuasa kepada Raja Norway hak untuk tidak berkenan kepada apa jua undang-undang yang diluluskan oleh Storting atau parlimen.[61] Sekiranya raja hendak menggunakan kuasa ini, Perkara 79 memperuntukkan cara untuk mengatasinya: "Sekiranya Rang Undang-Undang diluluskan tanpa dipinda oleh kedua-dua sesi Storting, yang merupakan hasil dua pilihanraya berturut-turut dan dibezakan oleh sekurangkurangnya dua sesi Storting, tanpanya ada Rang Undang-Undang berlainan yang diluluskan

Storting dalam jangka masa antara yang pertama dan yang kedua, dan diberikan kepada Raja dengan petisyen bahawa Raja tidak seharusnya tidak berkenan dengan Rang Undang-Undang yang, selepas dibincangkan dengan mendalam sekali dan diputuskan Storting adalah bermanfaat, ia akan menjadi undang-undang meskipun Perkenan Diraja tidak diberikan sebelum Storting direhatkan."[61] Prerogatif ini tidak pernah digunakan oleh Raja yang memerintah Norway semenjak kesatuannya dengan Sweden dibubarkan pada tahun 1905 walaupun kuasa ini pernah digunakan oleh Raja Sweden semasa kesatuan itu.

[sunting] Sepanyol
Tajuk IV Perlembagaan Sepanyol 1978 memberikan kuasa untuk berkenan dan mempromulgasikan undang-undang kepada Raja Sepanyol, manakala Tajuk III berkenaan Cortes Generales, Bab 2 Pendrafan Rang Undang-Undang menggariskan kaedah di mana rang undang-undang diluluskan. Menurut Perkara 91, dalam masa lima belas hari kelulusan rang undang-undang oleh Cortes Generales, raja akan berkenan dan menerbitkan undang-undang itu. Perkara 92 memberikan kuasa kepada Raja untuk memanggil referandum menurut nasihat Perdana Menteri Sepanyol dan persetujuan Cortes. Tidak wujudnya dalam perlembagaan peruntukan untuk tidak berkenan secara langsung; tetapi, tiadanya peruntukkan yang tidak membenarkan raja untuk tidak berkenan juga. Apabila media Sepanyol menanya Raja Juan Carlos sama ada dia akan memperkenankan rang undang-undang yang membenarkan perkahwinan sesama jantina, dia menjawab "Soy el Rey de España y no el de Bélgica" ("Saya merupakan Raja Sepanyol bukannya Raja Belgium")– rujukan kepada Baudouin I dari Belgium, yang menolak rang undang-undang Belgium membenarkan keguguran kandungan.[62] Raja memberikan Perkenan Dirajanya kepada Undang-Undang 13/2005 pada 1 Julai 2005 dan undang-undang ini diwartakan dalam Boletín Oficial del Estado pada 2 Julai dan seterusnya berkuatkasa pada 3 Julai 2005.[63] Pada tahun 2010 pula, baginda memberi Perkenan Diraja kepada undang-undang yang membenarkan keguguran kandungan menurut suka pemintanya.

[sunting] Pautan luar
Teks rasmi Akta Perkenan Diraja 1967 sebagaimana dipinda dan berkuatkuasa pada hari ini di United Kingdom, dari UK Statute Law Database.

[sunting] Rujukan
1. ↑ 1.0 1.1 1.2 1.3 Bennion, Francis. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster". Statute Law Rev, 2 (3). pp. 133–147 2. ↑ Durkin, Mary, Gay, Oonagh. "The Royal Prerogative" (PDF). Parliament and Constitution Centre, 30 December 2009. Retrieved on 12 February 2010. 3. ↑ Pollard, A. F. "The Evolution of Parliament". New York: Longmans, Green and Co., 1920. pp. 36–45. 4. ↑ Barzel, Yoram & Kiser, Edgar. "The Development and Decline of Medieval Voting Institutions: A Comparison of England and France". Economic Inquiry, 1997, p.252 5. ↑ Sayles, G. O. "The King's Parliament of England". New York: W. W. Norton, 1974. pp. 106–107. 6. ↑ "Charles I (r. 1625–49)". Royal Household at Buckingham Palace. Retrieved on 12 April 2007.

7. ↑ "House of Lords Journal Volume 13: 27 November 1678". Journal of the House of Lords: volume 13: 1675–1681 (1771), pp. 380-85. Retrieved on 12 April 2007. 8. ↑ "The making and keeping of Acts" (PDF). History Today, Vol. VI, pp. 765– 773, 1956. Retrieved on 18 April 2007. 9. ↑ Smith, David L. "Change & Continuity in 17th Century English Parliaments". History Review, 2002. p. 1. 10.↑ Conway, Stephen. "Book Review: George III: An Essay in Monarchy". The Institute of Historical Research, February 2003. Retrieved on 12 April 2007. 11.↑
11.0 11.1

"George IV (1762–1830)". BBC History. Retrieved on 12 April 2007.

12.↑ Bradley, A. W. & Ewing, K. D. (2003). Constitutional and Administrative Law, edisi 13th ed., 243, London: Longmans. ISBN 0-582-43807-1. 13.↑ House of Commons Hansard Written Answers for 30 Apr 1996 (pt 1) 14.↑ "Iraq attack bill fails". BBC News, 16 April 1999. Retrieved on 12 April 2007. 15.↑ Bennion, Frands. "Modern Royal Assent Procedure at Westminster" (downloadable doc). New Law Journal. Retrieved on 18 November 2007. 16.↑ 16.0 16.1 "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". United Kingdom Parliament. http://www.publications.parliament.uk/pa/ld/ldcomp/ldctso56.htm. Capaian 2007-11-18. 17.↑ Quennell, Peter (1951). "History Today", Stanford University. p767. 18.↑ Royal Assent by Commission Act 1541 (33 Hen.8 c.21) 19.↑ 19.0 19.1 Richardson, Jessica. "Modernisation of Royal Assent in Canada". Canadian Parliamentary Review. Retrieved on 12 April 2007. 20.↑ "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". The Stationery Office Ltd. Retrieved on 11 April 2007. 21.↑ Anson's Law and Custom of the Constitution, 5th ed, 1922, Vol 1, page 338 22.↑ "The Crown Office (Forms and Proclamations Rules) Order 1992". Office of Public Sector Information, 2002. Retrieved on 31 March 2007. 23.↑ Robertson, James R. "Bill S-15: The Royal Assent Act". Library of Parliament, Canada, 2002. Retrieved on 11 April 2007. 24.↑ "Souvenir of the inauguration of the Australian Commonwealth, 1901". State Library of New South Wales, 2001. Retrieved on 11 April 2007. 25.↑ "Scotland Act 1998". Office of Public Sector Information, 7 December 1998. Retrieved on 11 April 2007. Templat:Wayback 26.↑ Constitutional Reform Act 2005, section 40 and Schedule 9 27.↑ "The Legislative Process" (PDF). The Scottish Parliament. Retrieved on 11 April 2007. 28.↑ "Statutory Instrument 1999 No. 737". Office of Public Sector Information, 1999. Retrieved on 11 April 2007. 29.↑ Section 102 of the Government of Wales Act 2006, Office of Public Sector Information]

Retrieved on 18 April 2007. cit.↑ Church Legislation Procedure Act 1993 section 2 .gumbley.↑ The Northern Ireland (Royal Assent to Bills) Order 1999.g.pdf.↑ Order in Council dated 9 July 2008. UK Supreme Court. Douglas 40.↑ Promulgation Act 1988 sections 2.↑ R (Barclay) v Secretary of State for Justice. 3 and 5 48. Issue 92. Parliamentary Counsel Office. Capaian 29 October 2010. Act 1883 Statutes of the Isle of Man. 1937–50". 11th June 1757. Bowen.gg/ccm/navigation/orders-in-council/.) (1883). Rose-Marie. Order in Council of 7th March 1814 approving two Acts: op. July 4. I. 1776".htm . Emory University Law School.1 Losier-Cool. http://www. p.0 35. "Bill S-34".nz/act/public/1986/0114/latest/whole.g. Retrieved on 17 April 2007.govt. 37.↑ Promulgation Act 1988 section 3 50. Guernsey Legal Resources. X 49.↑ Gregorian Calendar Act 1753 Statutes of the Isle of Man.↑ Royal Assent to Legislation (Isle of Man) Order 1981 43. cit p. letter from Duke of Atholl. 5 March 2002. advising of the King's approval to two Acts but withholding assent to a third: op..supremecourt.↑ "The Honourable John C.↑ E. Capaian 25 October 2010.. http://www. VII 47.gov. Retrieved on 22 April 2007. the first Measure to be passed by the Assembly on 6 May 2008.html.↑ Statutory Time etc. Capaian 25 October 2010. Office of Public Sector Information 31. I. V 45.↑ E. 35. Legislative Assembly of Alberta. 15th July 1796.↑ Acts of Tynwald (Emergency Promulgation) Act 1916 Statutes of the Isle of Man. 38. J (ed. http://www.g.↑ E. The Parliament of Canada Journals. 39. Appendix.guernseylegalresources. Templat:Wayback 34. Statutes of the Isle of Man. http://www.legislation.↑ "Constitution Act 1986". 36. allowing and confirming An Act to prevent Clandestine Marriages: Gell. letter from Duke of Portland (Secretary of State) to Duke of Atholl (Governor)..↑ Acts of Tynwald (Promulgation) Act 1865 Statutes of the Isle of Man. 1 December 2009.↑ "Action of Second Continental Congress. Douglas. Office of Public Sector Information 32. paragraph 30.↑ "Laws". III 46.↑ An Act to further alter the mode of promulgating Acts of Tynwald Statutes of the Isle of Man.352 41.↑ "R (on the application of Barclay and others) v Secretary of State for Justice and others".net/clpa1993. approving The NHS Redress (Wales) Measure 2008.381 42. 1883 44. See paragraph 27. 33.30.↑ 35.uk/decidedcases/docs/UKSC_2009_0119_Judgment.

Bond. The Princely House of Liechtenstein. (1956).↑ "Disposiciones Generales" (PDF). F. http://www. (Vol.↑ Rimensnyder.0 61. (Vol. 19th ed. 61.↑ The Constitution of Jordan. M. Retrieved on 2009-06-08. http://www. 59. Reason.↑ "Amendments to the Constitution of Liechtenstein proposed". M. June. 12 December 2008. CB(1) 205/96–97".↑ "LegCo Paper No.htm 54. London (1911): Cambridge University Press. Capaian 15 March 2010. (1896). Green and Co. Encyclopædia Britannica. Boletin Oficial del Estado. 6. London (1911): Cambridge University Press. Retrieved on 11 April 2007. (Bahasa Sepanyol) 63.overheid. El Mundo. Retrieved on 11 April 2007. Retrieved from findarticles.in: Rapporten en perspectieven 57. "Rent-a-country .Prince for a Day".↑ "Don Juan Carlos. 11th ed. Capaian 2007-01-08.51. Encyclopædia Britannica.gumbley.1 para. Templat:Wayback 62. Government of the Netherlands. Dicapai pada 2007-01-08. 11th ed.pdf. Article 93. pp.↑ "Luxembourg strips monarch of legislative role". Robertson.↑ E. Retrieved on 11 April 2007. "History Today". The Storting information office. "Parliament". "The Constitutional History of England since the Accession of George the Third 1760–1860" 11th ed. 55. "Companion to the Standing Orders and guide to the Proceedings of the House of Lords". E. Retrieved on 12 April 2007.1 "The Norwegian Constitution". 756–773). Retrieved on 11 April 2007. May. De liberalisering van de abortus-wetgeving in België (19701990).↑ Church (Application of General Synod Measures) Act 1979 52. 1). Farnborough. Hong Kong Legislative Council Secretariat. (Bahasa Sepanyol) [sunting] Lihat juga • • • "Act of Parliament". Retrieved on 17 April 2007.boe. 22 January 2003. Sara.net/clpa1993. 2003. R. 58. • • • . 1st Baron. 2005-06-02.4(2) . The Guardian.Witte.↑ 61. (2001). J.com on 13 April 2007 60. (2003).↑ Royal Assent to Sodor and Man Diocesan Synod Measures Order 1994 53. London: Longmans.↑ "How does an Act become law? Assent". 2006-05-13. Davies. 29 October 1996. "Bill S-13: The Royal Assent Act". Retrieved on 31 March 2007. T.es/boe/dias/2005/07/02/pdfs/A23632-23634. "La Reyne le Veult: The making and keeping of Acts at Westminster".nl/english/aboutgov/governmentdoes/actbecomeslaw#p ar6. Dicapai pada 4 May 2010. sobre el matrimonio gay: 'Soy el Rey de España y no el de Bélgica'". http://www.↑ Church Legislation Procedure Act 1993 Sch. 56.

wikipedia. 1937–50. "Royal Assent Act.org/w/index. Diambil daripada "http://ms. 15)" Department of Justice Canada. (2002. c. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejeniskerajaan di manaRajamenjadi ketua negara. Retrieved on 11 April 2007.php? title=Perkenan_Diraja&oldid=1844107" Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasaYunani" monos archein ". Bowen.• • "The Honourable John C. Monarki atau . Legislative Assembly of Alberta. 2002. Retrieved on 11 April 2007.

terdapat lebih 900 buahtakhtakerajaan di dunia. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannyaadalahraja berperlembagaan. RatuElizabeth IIadalah ketua agamaKristian Protestan. raja biasanya ketuaagama sertaPanglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Pada awalkurun ke-19. Padakebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya ( hereditary monarchies ).Monarki demokratikatau dalam bahasa Inggeris El ective Monarchy . mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan sertamonarkidemokratik. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas sepertiMaharajadanKalifah. Daripada jumlah tersebut. manakala diUnited Kingdomdan negara di bawah naungannya. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja darinegeri lain dalam persekutuan. Selain Raja. hanya empat negara mempunyairaja ataumonarki yang mutlakdan selebihnya terhad kepada sistemperlembagaan. Malaysia misalnya. Perbezaan diantaraRajadenganPresidensebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya.Yang di-Pertuan Agongmerupakan ketua agamaIslam. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan.sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Dalam zaman sekarang.  . Manakala padadekad kelapan abad ke-20. Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah:  Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Selain itu. Contohnya diMalaysia. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. takhta raja akanbergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. Namun dalam negara-negarapersekutuanseperti Malaysia. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. rumah.Bagi kebanyakannegara.  Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanrayapresiden. Monarki juga merujuk kepada orang atauinstitusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal.

 Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden.  Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politikserta bersikap neutral. Pemerintahan beraja Daripada Wikipedia. Lompat ke: pandu arah. Ini mungkin bolehmemalukan negara.Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik.  Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. ensiklopedia bebas. cari Sebahagian dari siri politik mengenai Pemerintahan beraja Kepelbagaian [tunjuk] • Mutlak · Berperlembagaan Elektif · Pemangku Sejarah .

[tunjuk] • Magna Carta Uthmaniyyah Revolusi Glorious Revolusi Perancis Penubuhan Empayar Perang Saudara Sepanyol Pertama Empayar Perancis Pertama Empayar Perancis Kedua Kejatuhan Wangsa Qing Revolusi Rusia (1917) Perang Saudara Sepanyol Kedua Kelahiran Republik Itali Revolusi Iran Kemboja Moden Perang Saudara Nepal Topik berkaitan [tunjuk] • Autokrasi Hak Divine Raja Thomas Hobbes Mandat Syurga Pemerintahan beraja Montesquieu Oligarki Portal Pemerintahan beraja p • b • s Rencana ini adalah sebahagian .

dari siri-siri politik Dasar Pemerintahan Kerajaan Senarai bentuk kerajaan • • • • Anarki Aristokrasi Demarki Demokrasi Demokrasi tulen Demokrasi perwakilan Demokrasi kesepakatan • • Despotisme Diktator Autokrasi Autoritarianisme Junta ketenteraan Totalitarianisme • • • • • • • • • • Epistemokrasi Etnokrasi Exilarki Federalisme Feudalisme Gerontokrasi Junta ketenteraan Kleptokrasi Komunisme Konfederasi .

• • • • • • Korporatokrasi Kratokrasi Kritokrasi Kritarki Logokraki Meritokrasi Geniocracy • • Minarkisme/Night Watchman Monarki Raja berperlembagaan Raja mutlak Diarki/Kerajaan sama • • • • • • • Negara boneka Negara Konsosiasional Nookrasi Oklokrasi/Mobokrasi Oligarki Panarkisme Pemerintahan Diktator Diktator ketenteraan • • • Plutokrasi Puak Republik Crowned Capitalist Constitutional Federal Parliamentary Federal • Negara Sosialis .

hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. Pada awal kurun ke-19. tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia. raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Tetapi dalam sistem monarki demokratik. Malaysia misalnya. adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan. Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20. iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy. Daripada jumlah tersebut. Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya. konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan. . Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. Selain Raja. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Contohnya di Malaysia. terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah. hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan. Selain itu. mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik. Dalam zaman sekarang. Bagi kebanyakan negara. takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan.• • Sosiokrasi Teknokrasi Siberokrasi Netokrasi • • • Teokrasi Teodemokrasi Timokrasi Portal politik p • b • s Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein". Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia. manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam.

██ Raja mutlak██ Raja separuh berperlembagaan██ Raja berperlembagaan██ Alam Komanwel (raja berperlembagaan dalam kesatuan peribadi)██ Raja subnegara (tradisional) Isi kandungan [sorokkan] • 1 Perbahasan menyokong dan menentang monarki ○ ○ • • • • 1.1 Perbahasan menyokong 1.2 Perbahasan menentang 2 Sumber 3 Lihat juga 4 Bacaan lanjut 5 Pautan luar [sunting] Perbahasan menyokong dan menentang monarki .

Perbelanjaan mengekalkan sistem raja mungkin lebih murah dari republik yang terpaksa berbelanja besar untuk pilihanraya presiden. Di Itali misalnya. Dalam beberapa kes. Ini mungkin boleh memalukan negara. Sistem raja yang diwaris menyebabkan kanak-kanak yang dilahirkan sebagai putera raja tidak dapat menjalani kehidupan normal seterusnya tidak dapat berfungsi sebagai ketua kerajaan yang baik. 15 Februari 2005 [sunting] Lihat juga • Penghapusan monarki [sunting] Bacaan lanjut . ketamakan dan exploitasi. Setiap masyarakat mempunyai hak untuk melantik ketua negara dan ketua negara adalah bertanggungjawab kepada rakyat. sistem monarki dikaitkan dengan fahaman fasis dan diktator. Jerman.[sunting] Perbahasan menyokong Beberapa sebab menyokong monarki adalah: • • Raja berkemungkinan lebih baik dari presiden yang dipilih kerana beliau telah dilatih sejak kecil untuk memimpin. Raja lebih baik untuk dijadikan simbol perpaduan nasional daripada presiden. Rusia dan China apabila mereka menghapuskan sistem beraja. sistem raja dimansuhkan kerana Raja Victor Emmanuel III menyokong regim fasis Mussolini pada tahun 1946. Persaingan dan kritik selalunya ditujukan ke atas presiden kerana beliau adalah pegawai yang dilantik. Sistem raja pula lebih stabil dan melambangkan kesinambungan pemerintahan. • [sunting] Sumber • "Darjat tidak datang bergolek". Setiap manusia dilahirkan sama rata sedangkan raja dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai kuasa tanpa perlu berusaha. Presiden adalah ahli anggota parti politik yang mungkin bersikap bias sedangkan raja tidak mewakili mana-mana parti politik serta bersikap neutral. Kuasa prerogatif raja boleh digunakan untuk menghalang proses demokratik tanpa perlu rasa bertanggungjawab. pencen dan perkara lain bagi presiden dan bekas presiden. • • • • • [sunting] Perbahasan menentang Beberapa sebab menentang monarki: • • • • • Sistem monarki melambangkan keistimewaan. Contohnya kekacauan dan peperangan saudara di Perancis. rumah. Dalam sebuah republik pertukaran ketua kerajaan menyebabkan suasana tidak menentu politik. Presiden harus bertindak mengikut polisi parti dan penyokongnya tetapi raja lebih bebas. Utusan Online.

Di Perancis pada tahun 1789. Negaranegara di rantau Asia Tenggara contohnya. Nepal menamatkan sistem monarki Hindu yang menaungi negara tersebut hampir beberapa ratus tahun apabila Raja Gyanendra turun dari takhta apabila tunduk kepada tuntutan demokrasi oleh rakyat. Contoh yang lebih kontemporer.1. Di Iran. Di Mesir. Hampir kesemua tamadun dunia pernah melalui pengalaman pemerintahan beraja. Diana ramal kejatuhan monarki British [sunting] Pautan luar Dari Syurga ke Takhta: Menilai Kembali Institusi Monarki di Malaysia (Bahagian 1) Posted on January 12. Raja Louis XVI dijatuhkan dan dihukum penggal oleh golongan Jacobin. revolusi yang diterajui oleh Gamal Nasser dengan bantuan saudara-saudara yang sangat komited dari Ikhwanul Muslimin berjaya menumbangkan Raja Farouk. malah pada titik yang eksterim. Di China. sejarah juga membuktikan yang ia turut ditumbangkan. mempunyai raja atau pengalaman diperintah oleh institusi monarki. Persoalan yang ingin penulis bangkitkan kepada para pembaca ialah: 1. seperti juga manamana sistem politik melalui zaman kegemilangan dan kejatuhannya. Adakah sistem monarki terlalu suci untuk dikritik oleh rakyat? . Di rantau barat. 2012 by syeikhryz Monarki mungkin merupakan antara institusi politik yang paling lama wujud dalam dunia. korup dan menindas rakyat. revolusi politik yang dikepalai oleh Sun Yat Seng dan parti Kuomintang berjaya meruntuhkan Dinasti Manchu. Dari negara Burma sehingga ke Philipina. Ini merupakan contoh-contoh kecil bagaimana institusi diraja tidaklah ’terlalu suci’ untuk dikritik. Institusi beraja (sistem monarki). Revolusi Bolshevik 1917 berjaya menjatuhkan Dinasti Romanov yang tirani. revolusi Islam yang diilhamkan oleh idea reformasi Dr Ali Shariati dan dipimpin oleh Ayatullah Khomeini berjaya menumbangkan regim tirani Shah Reza Pahlavi. Raja merupakan (atau pernah menjadi) aktor politik utama dalam negara.

Secara mudahnya. contohnya rupa wajah Tuan Puteri yang diperikan cantik seperti ’bulan empat belas’). mereka datang dengan sehelai sepinggang berserta seekor lembu berwarna puteh! . Nila Pahlawan dan Krishna Pandita dikisahkan dalam hikayat sejarah Melayu. Teori seperti ’Divine Rights of the King’ yang memberikan legetimasi bahawa Raja itu merupakan utusan Tuhan di muka bumi. NARATIF MISTIK: MITOS DIRAJA DI ALAM MELAYU Di Alam Melayu. berlian dengan kebolehan pelbagai serta baik rupa parasnya (jika anda mengkaji sastera Melayu klasik. bagaimana dan mengapakah seorang pemimpin tempatan seperti Demang Lebar Daun sanggup memberikan kekuasaan yang dimilikinya kepada seorang muda (Seri Teri Buana) yang tidak mempunyai kekuatan ketenteraan (sawkah). Raja Charles I tewas dan digantikan oleh Lord Protector Oliver Cromwell (dalam erti kata lain beliau juga bertindak seperti seorang Raja). Mereka digambarkan keturunan dari syurga. Tindakan ini mencetuskan peperangan terbuka di antara golongan Cavaliers dan Roundheads (Penyokong Parlimen dan Raja). Jika ia benar-benar wujud. institusi Raja bermula dan tertegak dengan pelbagai mitos. Di Thailand. Muncul kata-kata ’Raja itu bayangan Tuhan di muka bumi’. dimitoskan bahawa Raja itu separuh Tuhan dan Maharaja Jepun sebagai anak kepada Dewa Matahari. tidak datang ke kawasan kekuasaan Demang Lebar Daun dengan bala tentera atau kekayaan. Apakah sistem ini masih releven dalam era moden? 3. Oleh kerana itulah di Thailand. semua keturunan Raja digambarkan terlalu cantik paras rupa. Raja merupakan separuh Tuhan dan pelbagai lagi mitos yang mengangkat peribadi seorang yang bergelar Raja.2. di bawah pemerintahan Dinasti Chakri. Hujah inilah yang digunakan oleh Dinasti Stuart di England di bawah kekuasaan Raja Charles I bagi memerintah tanpa rundingan dengan parlimen. ekonomi dan status? Seri Teri Buana (Sang Nila Utama). Teori ini turut dikesan dalam sejarah Asia Tenggara. Konsep waadat yang sering menjadi pedoman politik golongan ethno-konservatif dalam mempertahankan tradisi (status quo) boleh diragui kebenarannya. mitos. Bahkan. lahir bersama emas-perak. kekuatan dan penguasaan ekonomi memainkan peranan utama dalam memunculkan institusi beraja dalam mana-mana sejarah masyarakat di seluruh dunia. Konsep Deva Raja diterima pakai oleh kebanyakan negara di rantau Asia Tenggara. Apakah hubung kait antara Institusi monarki dengan sistem demokrasi moden? SISTEM MONARKI: BAGAIMANA IA BERMULA? Bagaimanakah sistem ini bermula? Apakah yang mencetuskannya? Persoalan-persoalan ini seringkali memprovokasi minda penulis. ’Manusia Separuh Tuhan’ ini dilindungi oleh undang-undang Lesse Majeste.

pedang atau keris. Fakta ini membuktikan betapa mitos memainkan peranan penting dalam membentuk ’manufactured consent’ oleh rakyat kepada keluarga DiRaja. Naratif mistik inilah yang kemudiannya menjadi teras utama dalam adat istiadat di Istana dan seterusnya secara perlahan-lahan menjadi adat istiadat. . ’Keris pendek’ dan beberapa peralatan lain dengan nama-nama seperti ’Pedang Chura Si Manjakini. bilamana genre muzik nobat digambarkan mempunyai kuasa mistik dan hanya boleh didendangkan dalam Istana sahaja (sebagai contoh. Bayangkan. Selain itu. Berdasarkan hal ini. Penulis yakin bahawa ramai daripada kalangan massa mengetahui tentang cetera bahawa seseorang Raja itu ‘berdarah biru’. Mungkin juga sikap karismatik yang ada dalam dirinya (3 beradik regim Bukit Seguntang) menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada setiap permintaannya dalam proses rundingan. Beruk Berayun dan juga Cop mohor DiRaja (di Perak dinamakan sebagai Chap Halilintar). Peralatan ini seringkali dikatakan mempunyai ’penunggunya’ yang tersendiri dan mempunyai kuasa ghaib.Apakah yang menyebabkan Demang Lebar Daun tunduk kepada mereka? Sememangnya sudah menjadi tradisi masyarakat Nusantara suka mengagungkan mereka yang berasal dari rantau lain. Melalui naratif mistik ini. Jalinan di antara naratif mitos Dewa-dewi oleh Seri Teri Buana. bolehkah kita andaikan bahawa kepetahan berhujah dan sifat karismatik yang dimiliki oleh tiga bersaudara ini menyebabkan Demang Lebar Daun memuliakan mereka? Di sinilah pentingnya hubungkait di antara mitos dan naratifnya. Rakyat hanya akan memberontak (serta dibantu malapetaka yang diturunkan oleh Allah swt ke atas Raja zalim) bilamana mereka ‘dimalukan’ serta dianiaya oleh Raja dan keturunannya. seseorang Raja atau keturunannya sering dikatakan berdarah biru. para Raja awal melalui peranan yang dimainkan oleh kasta Brahman (Kasta Brahman memainkan peranan utama dalam ’menganugerahkan’ cop mohor (Royal seal) kepada setiap Raja ketika era Indianisasi di Asia Tenggara) telah menggunakan mitologi ini untuk menguatkan lagi keyakinan rakyat bahawa mereka merupakan golongan istimewa yang mempunyai hubungan kekuasaan mistik dengan sesuatu yang ’supra insani’ seperti Tuhan. secara tidak langsung ia menyebabkan keluarga DiRaja dianggap suci dan ekslusif serta perlu ditaati tanpa sebarang soal jawab daripada rakyat. gendang ibu dikatakan dibuat daripada kulit wanita bunting dan alat muzik nafiri jika salah dimainkan boleh menyebabkan pemainnya mendapat maut). suasa dan perak. Konsep berdarah biru mungkin dapat kita andaikan diambil daripada mitologi Hindu tentang Dewa Krishna yang mempunyai kulit berwarna biru. genre muzik turut tidak terlepas daripada menjadi alat hegemoni atas pemikiran rakyat. Pemberian kepatuhan dan kesetiaan ini merupakan ’cek kosong’ yang menyebabkan berlakunya penindasan! Naratif mistik daripada Istana turut digunakan dalam memastikan rakyat akan terus kekal memberikan ketaatan mereka kepada keluarga DiRaja. kedatangan ketiga-tiga putera Raja Suran ini digambarkan telah menyebabkan padi kepunyaan Wan Empuk dan Wan Malini di Bukit Seguntang Mahameru bertukar menjadi emas. Demang Lebar Daun yang kononnya mewakili rakyat sanggup memberikan jaminan yang rakyat tidak akan memberontak walau sekejam mana keturunan Seri Teri Buana. Di Alam Melayu. Berikutan itu. mitos kedatangan tiga bersaudara ini disaluti oleh ’maklumat yang diragui’ bahawa mereka berketurunan Iskandar Dzukarnain yang menguasai ’Masyrik ke Maghrib’. masyarakat dan negara. Dalam usaha mendapatkan prestij dan keabsahan. dalam kitab Sulalatus Salatin (Hikayat Sejarah Melayu). lengkap dengan rupa paras yang baik dan kebolehan berhujah memberikan kelebihan kepada seorang untuk menjadi pemerintah! Perlu dimaklumkan. Mestika Embun. kelahirannya disertai oleh peralatan mistik seperti cokmar. budaya dan tradisi bagi kaum. Peralatan ini termasuklah ’Pedang panjang kerajaan’.

Sebarang percubaan untuk ‘menderhaka’ (sama ada secara militan mahu pun secara kritikan) akan dibalas oleh Tuhan dengan kecelakaan yang teramat besar! Melalui jalinan naratif mistik sebegini. Namun. penulis berpendapat bahawa kisah ini hanyalah mitos belaka dan digunakan untuk menguatkan naratif mistik betapa kaum kerabat DiRaja sememangnya dilindungi Tuhan. naratif mistik yang suatu masa dahulu sering digunakan untuk mempertahankan ‘feudalisme’ telah berubah kepada sesuatu yang lebih baru iaitu memori sentimental. TRANSISI DARIPADA NARATIF MISTIK KEPADA MEMORI SENTIMENTAL Pada masa kini. seiring dengan proses globalisasi yang rencam.korupsi dan salah guna kuasa semakin menjadi-jadi disebalik ‘tembok Istana’ sehingga memudaratkan tamadun. terdapat kisah seseorang yang ditampar oleh Raja menghidapi penyakit bengkak di muka dan kesakitan ini hanya pulih apabila ‘si penderhaka’ meminum air basuhan kaki Raja. Slogan sebegini diadunkan bersama elemen demokrasi moden yang akhirnya membentuk frasa ‘Raja tonggak sistem demokrasi negara’. Perbuatan sebegini tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk menanamkan ‘nilai sentimental’ ke dalam memori rakyat agar kesinambungan sistem monarki dapat diteruskan tanpa perlu menunduk kepada perubahan politik semasa. ‘Istana dan rakyat berpisah tiada’ dan ‘pantang derhaka kepada Tuan’. Kita secara umumnya pernah mendengar kisah yang diperturunkan daripada satu generasi kepada generasi yang lain iaitu ‘kecelakaan’ yang diterima oleh rakyat jika melanggar perintah Raja. tanpa sebarang prinsip ‘check and balance’.sanggahan mahupun pemberontakan oleh massa. Penulis setakat ini tidak pernah bertemu secara langsung kes sebegini melainkan melalui cerita yang diperturunkan oleh orang tua terdahulu atau orang lain yang sudah mendapat kisah ini melalui sumber tertier (ketiga). Memori sentimental yang penulis maksudkan di sini ialah berkenaan bagaimana golongan etno-konservatif (sememangnya pro kepada monarki) melaungkan slogan-slogan seperti ‘Raja payung Rakyat’. Kisah mitos sebegini secara perlahan-lahan menjadi ‘Collective memory’ dalam fikiran rakyat dan menyebabkan rakyat tidak berani untuk ‘melawan’ golongan monarki dan akhirnya. . Sebagai contoh.Naratif mistik yang menjadi teras utama adat istiadat dapat dilihat kepada kewujudan konsep ’tulah’. ia secara tidak langsung menyebabkan kaum kerabat DiRaja terlepas daripada sebarang kritikan.

Melalui sifat karismatik. EKONOMI DAN KEPIMPINAN Sejarah juga membuktikan bahawa seseorang yang diangkat menjadi Raja pada kebiasaannya mempunyai kelebihan dalam masyarakat daripada segi ekonomi. Tidak sukar untuk kita memahami mengapa golongan ethno-konservatif sentiasa menggunakan alasan ‘mempertahankan sistem Raja’ dalam usaha mereka untuk meneruskan amalan korupsi dan salah guna kuasa. Di Malaysia. Kerana sistem ini sudah dikaitkan dengan peranan agama dalam masyarakat! Hal ini bukan sahaja berlaku di Alam Melayu. Raja awal yang menubuhkan setiap Dinasti (Royal House) di Alam Melayu merupakan seorang yang mempunyai kekuatan fizikal seperti hebat dalam ilmu persilatan berbanding orang disekelilingnya.‘Memori sentimental’ ini tidak dapat dinafikan telah diadunkan ke dalam sistem politik kontemporari melalui peruntukan undang-undang. rakyat khususnya kaum Melayu (etnik majoriti) begitu mudah tersinggung jika sesuatu yang dikaitkan dengan agama. Sememangnya. KEKUATAN FIZIKAL. secara mudahnya mereka dipilih menjadi seorang pemimpin kepada masyarakat sekeliling. artikel 82 & 83. Berikutan itu. Hal ini merupakan suatu keperluan kerana di era moden. Dalam usaha memastikan sistem monarki tidak mendapat bantahan dan kritikan rakyat. kekuatan fizikal dan kelebihan ekonomi yang dimiliki. Demi . Arab Saudi dan Brunei. politik dan sosial. secara perlahan-lahan ‘naratif mistik’ telah dimasukkan ke dalam ‘peti berbalut kain kuning’ dan ditampilkan sesuatu yang lebih membekas dalam sanubari rakyat di era moden ini iaitu ‘memori sentimental’. dilawan dan dikritik. naratif mistik bukanlah lagi senjata yang ampuh untuk menundukkan desakan dan memastikan kesetiaan rakyat seperti yang pernah dilakukan di zaman dahulu. mereka mula membina kekuatan ketenteraan.w. Berdasarkan kelebihan ini. Sebagai contoh.a. artikel 39 dan 44 serta beberapa peruntukan yang lain mengenai kuasa monarki. tetapi juga di negara lain seperti Arab Saudi yang mana Rajanya mengaku sebagai generasi penerus legasi baginda Rasulallah s. maka sistem ini sama ada dengan kita sedari atau tidak telah disatukan dengan agama. Mereka menjadi pelindung kepada masyarakat yang memerlukan perlindungan (Protector-Protected). ‘memori sentimental’ ini telah melalui proses ‘legal-rasional’ dalam peruntukan Perlembagaan Persekutuan melalui artikel 32 (1). Dapat diandaikan. terdapat negara-negara di dunia yang masih melaksanakan undang-undang ‘Lesse Mejeste’ contohnya seperti negara Thailand. Penulis akan membahaskan tentang ‘memori sentimental’ ini dalam artikel yang lain kemudian.

Filed under: Politik « Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Leave a Reply Cancel reply Top of Form guest Enter your comment here. Dinasti Tuan Besar di Patani. Keturunan Daeng Sulawesi di Selangor. ia membuktikan betapa monarki bukanlah satu sistem yang kebal sehingga tidak boleh digantikan dengan sesuatu yang lain. sebenarnya ia tidak akan menjadi realiti tanpa dinamika lain seperti kekuatan fizikal dan sifat karismatik dalam memimpin. Temenggung Abu Bakar menggantikan Sultan Ali di Johor dan beberapa contoh lain. Share this: • • • • Facebook2 Twitter7 Email Like this: Like Be the first to like this post. Berdasarkan contoh di atas. Disinilah bermulanya Dinasti monarki dalam dunia. perbalahan diantara dinasti Amangkurat. Perkara yang sama juga terjadi bilamana Ku Din Ku Meh diangkat menjadi Raja Satun (Setul). Jika Karl Marx mengatakan penguasaan ekonomi sebagai penyebab munculnya sistem monarki dan sistem yang lain. Contoh lain di Alam Melayu dapat dilihat kepada kejayaan Bendahara Wan Ahmad dalam merebut kekuasaan daripada Bendahara Wan Mutahir di Pahang.bersambung kepada bahagian 2 nanti…. apabila kerajaan monarki Sukothai mengalami saat lemah.perlindungan yang berkekalan. Namun. rakyat perlu memberikan ketaatan yang tidak berbelah bahagi kepada kekuasaan mereka. Pakubowono dan Hamengkubowono di Yogjakarta. apabila muncul suatu kelompok lain yang memiliki kelebihan yang sama seperti yang dipunyai oleh mereka. Peranan naratif mitos dan dinamika lain seperti kekuatan ekonomi dan ketenteraan menjamin penerusan legasi yang ditinggalkan oleh Raja sebelumnya... kemudiannya Thonburi dan kemudiannya dinasti Chakri. *Panjang sangat. maka dengan sendirinya kekuasaan itu beralih. ia digantikan oleh dinasti Ayuhtthaya. Contoh di Thailand. . Penguasaan ini kemudiannya diteruskan oleh generasi pewaris mereka yang seterusnya.

.com to post a comment to your blog.Fill in your details below or click an icon to log in: • • • • Email (required) (Not published) Name (required) Website Please log in to WordPress. You are commenting using your Twitter account. Notify me of new posts via email. ( Log Out / Change ) You are commenting using your Facebook account. ( Log Out / Change ) Cancel Connecting to %s Notify me of follow-up comments via email.

Aminurrasyid dan Kugan on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI idzi on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI People's Power on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI fadzlina on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Fazrul on MENEMPATKAN UNIVERSITI DALAM TINDAKAN-KOMUNIKATIF khairulzaman on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? kecoh on Die Mündigkeit dan AUKU Jebon on Analisa Keputusan Kes Liwat 2 Anwar Ibrahim: Satu Perangkap? Abdul Said on Asalkan Bukan UMNO tomy on 901: ANWAR IBRAHIM BUKAN HANYA SOSOK BIOLOGI • Penulis ○ ○ ○ ○ ○ ○ Diskopi Admin Aqil Fithri Datuk Harimau Harisz Mesincetak Tuju Malbaru .Post Comment 1326484414 3329 0 1a73241e1e 1326585159223 Bottom of Form • Facebook Us • Komen ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Za Rizi on Tukar who? Kamarulzaman on Die Mündigkeit dan AUKU Hantu Teoh Beng Hock.

Asia Selatan dan Asia Timur. 2009 4:15 am Bincangkan sistem beraja dan sistem pentadbiran di Asia Tenggara. Institusi pemerintahan di Asia secara umumnya berasaskan sistem beraja atau sistem bermaharaja. Baginda juga dibantu oleh . hampir semua negara mengamalkan sistem ini. Bagi negara Indo-China. sistem berajanya menerima pengaruh dari China.○ ○ ○ ○ Nouri Farshad Aishah The Desperado syeikhryz Blog at WordPress. Menjelang abad ke-18 dan 19. Baginda berkuasa mutlak dalam menjalankan pemerintahan dan pentadbiran. Mengikut sistem ini.com. Di negara-negara Asia Tenggara. raja menjadi ketua negara. kebanyakan sistem beraja dipengaruhi oleh sistem beraja di India. Theme: Digg • • • • • • • Part 11-sejarah Asia 由 *baby* 于 周一 七月 27.

Kegagalan raja mempertahankan ibu negeri daripada ditawan bermakna kehilangan takhta kerajaan. Mengikut kepercayaan. Sistem ini digelar kerajaan bercorak keindiaan. Ia merupakan gabungan unsur-unsur keindiaan dengan unsur-unsur tempatan tetapi unsur-unsur keindiaan mengatasi unsur-unsur tempatan. raja itu dianggap sebagai wakil tuhan di bumi atau god shadow on earth. konsep orde kosmos diumpamakan kepada satu negara: satu negara itu melambangkan satu alam semesta dan pusatnya ialah ibu kota dan raja sendiri menjadi pusat alam. Raja dianggap sebagai pelindung ketidakadilan dan pencerobohan. Bagi mempertahankan istana dan ibu negeri. Bilangan gajah albino yang dimiliki oleh raja merupakan satu tanda pasti kuasa raja Myanmar. Prinsip kosmologi ini memberi kuasa yang sungguh besar kepada raja dan juga menolong meninggikan anggapan diri mereka dan kebanggaan mereka. Baginda juga merupakan pelindung penganjur agama Buddha. rakyat tidak boleh mempersoalkan tindak-tanduk raja-raja. Raja akan membina masyarakat selaras dengan peraturan-peraturan alam semesta atau dharma. Mengikut Cady dalam bukunya “South East Asia: Its Historical Development”: tiada orang Myanmar yang berani mempersoalkan hak raja bagi menguasai kehidupan.sekumpulan pembesar yang berkaliber. harta dan kewajibannya kecuali kalau orang itu sanggup dikatakan sebagai penderhaka. . Raja juga dianggap sebagai dewa raja. Kanun India Manu telah meletakkan taraf separuh ketuhanan ke atas raja: tiada seorangpun yang berani mencabar manu. Sifat ketuhanan ini diberi oleh sami-sami Brahmin kepada raja apabila mereka memegang paying putih yang menunjukkan simbol kedaulatan dan ketuhanan dan mengurniakan raja-raja dengan alat kebesaran yang mempunyai sifat-sifat sakti. Mengikut kepercayaan Hindu-Buddha. Istana pula menjadi satu simbol yang mewakili Gunung Meru iaitu tempat kediaman tuhan-tuhan dan pusat alam menurut kosmologi orang India. Sistem beraja di Asia Tenggara berasaskan pengaruh sistem politik di India. Di Myanmar. tembok telah dibina.

Kesejahteraan rakyat dan negara bergantung kepada kebijaksanaan maharajanya. Sesiapa yang pandang wajah maharaja akan ditimpa kecelakaan. rakyat di sana tidak boleh melihat muka raja dan adat menyembah bersujut atau menyiarap mesti dilakukan semasa mengadap raja. Sifat rakyat seperti rumput. Seseorang maharaja memberikan contoh yang baik terhadap rakyatnya.Di Thailand. mandat dari alam kudus yang dimilikinya akan lenyap sendirinya. Di Asia Timur. Kalau negara maju. Mengikut Confucius: seseorang maharaja samalah seperti angin. Di Vietnam pula. rakyat menganggap maharaja masih mendapat mandat Tuhan dan disebaliknya. maharaja dianggap sebagai “son of heaven” (anak tuhan). Mengikut fahaman ini. Penentangan rakyat terhadap maharaja yang sedemikian dikatakan sangat wajar. kalau ditinjau dari China. rakyat jelata terpaksa melarikan diri dari tempat tersebut. Di Jepun pula. seseorang maharaja itu mempunyai kuasa mutlak. maharaja adalah ketua agama. Rakyat jelata juga perlu kowtow sebanyak 9 kali semasa mengadap raja. Baginda mendapat mandat dari Tuhan untuk memerintah. Apabila rombongan raja tiba di suatu kawasan. Andaikata kalau maharaja tidak bertindak adil. maka boleh menggulingkannya sehingga dapat mandat Tuhan. Seseorang yang hendak mengadap raja harus merangkap masuk dan berada dalam keadaan menyiarap. Rakyat tidak boleh pandang wajah maharaja. sistem berajanya dipengaruhi oleh fahaman Shintoisme (kesetiaan rakyat kepada raja dan maharaja). Tugas maharaja sering dipenuhi dengan upacara amal resam (tradisional). Pengabaian upacara amal resam menyebabkan negara ditimpa kecelakaan. . Rumput akan tunduk mengikut arah angin bertiup. ketua negara dan rakyat perlu amat setia pada negara dan maharajanya.

Pendapatan mereka adalah cukai-cukai yang dikumpulkan di kawasan Myosa. Dalam pentadbiran Thailand. Dibawahnya. Myothugyi pula menjadi ketua bandar dan bertanggungjawab di peringkat kampung dan daerah juga. terdapat 4 atau 8 orang Atwinwun yang menjalankan pentadbiran dalam istana. Di Thailand. terdapat 4 orang Wungyi (menteri-menteri diraja). Mereka menguasai pusat pentadbiran Hlutdaw (Dewan Kerja). Selain itu. Selepas Wungyi. terdapat juga 3 . Bakinya disimpan olehnya. Kaum bangsawan pula terdiri daripada keluarga diraja yang mempunyai hak turun-temurun. tiada termasuk di bawah kuasa penyeliaan kerajaan pusat dan wilayah kelas keempat ialah bandar-bandar di sekitar ibu kota dan dibawah penguasaan kerajaan pusat. pentadbirannya terbahagi kepada 2 iaitu pentadbiran pusat dan wilayah. Einshemin ini mempunyai istananya dan pegawai sendiri serta pengawal peribadi. di Myanmar. Mereka terdiri daripada orang yang cekap dan boleh dipercayai. Mereka dibantu oleh menteri-menteri kelas dua (Windauk). Di Thailand. Pegawai polis pula dikenali sebagai Sitke. Terdapat 4 orang Myowun di Myanmar. Cukai yang dikutip oleh beliau akan diserah 60-80% kepada raja. Akunwun pula merupakan pengutip cukai dan penyelia. Setiap wilayah ini diserah kepada pembesar bergelar Chao Phraya. Kuasa mereka adalah dari kuasa mutlak raja. Pegawai ini dilantik menerusi surat tauliah dan biasanya dilantik dari keluarga Kunnang. Selepas bangsawan. Beliau dibantu oleh Yok-Krabat. terdapat 3 jenis wilayah. Tugas-tugas sami Brahmin ialah memberi penghormatan rakyat kepada raja.Dari segi pentadbiran. raja dan permaisuri pertama adalah penting. Yok-Krabat ini boleh menjadi pengganti Chao Phraya apabila Chao Phraya mati. Mereka memegang jawatan di pentadbiran awam. terdapat sami-sami Brahmin. Kedua-duanya menguasai tenaga manusia sepenuhnya. iaitu wilayah kelas pertama yang terdiri daripada kawasan strategik. mengadakan upacara adat-istiadat dan mengetuai semua amalan-amalan yang penuh tahyul. Raja Muda (Einshemin) juga menduduki tempat yang sama. Myowun yang berkuasa tentera pula menjadi gabenor di wilayah. wilayah kelas kedua dan ketiga ialah kawasan bandar yang agak besar. bandar besar yang mampu menentang ancaman musuh.

Selepas kedatangan Islam. Jawatan ini tidak boleh diwarisi. Krom Na (Jabatan Tanah). Mantri Parishad pada awal dilantik kemudian menjadi hak warisan pada akhirnya. Peluang yang besar dimiliki oleh mereka untuk mempengaruhi Maharaja. Setiap bahagian mempunyai ketuanya masing-masing. Mereka merupakan kumpulan orang yang mendapat kuasa dari raja.” Di India. Krom Kalahon yang diketuai oleh Samuha Phra Kalahon yang mengawal Selatan Thai dan Krom Khlang yang diketuai oleh Chao Phraya Phra Khlang yang mengawal persisiran pantai dan Teluk Siam. Pentadbiran awam diketuai oleh Perdana Menteri (Vakil). Ada kalanya. menjalankan kehendak raja. Krom Wang (Jabatan Istana) dan Krom Khlang (Jabatan Kewangan. Di Vietnam. mempunyai kuasa mutlak. Maharaja dianggap sebagai puncak kekuasaan. raja dinasihati oleh Mantri Parishad. Purohita ini adalah seperti tukang tilik. Kaum ini mencuri. ada dinyatakan bahawa kaum Mandarin dan raja melakukan penyeksaan: “Raja memaksa rakyat bekerja tanpa makan dan bayar gaji. Sistem pemerintahannya dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu pengurusan kerajaan. Samahartar dan sebagainya. ia lebih berkuasa daripada raja. Qazi menjadi hakim. Purohita sangat berpengaruh.jabatan utama iaitu Krom Mahatthai yang diketuai oleh Samuha Nayok yang mengawal wilayah Thai Utara. Dalam sastera Vietnam. Selepas jabatan utama. Pembesar Mandarin merupakan pegawai yang terdiri daripada orang yang paling alim. Perniagaan dan Perhubungan Luar). Mansabdar menjadi pembesar kanan. Setiap wilayah di India diketuai oleh Subahdar. pengurusan tentera dan pengurusan empayar. rapat dengan raja. Pengurusan cukai diserahkan kepada Wazir. Tidak mempunyai bangsawan yang menguasai tanah. terdapat 4 jabatan kanan iaitu Krom Maung (Jabatan Ibu Kota). . terdapat satu golongan pembesar yang dipanggil Peshwa yang lebih berkuasa. Dalamnya terdapat Sanidhatar. merampas seberapa banyak yang dapat. Di bawahnya ada Mantrin. Di Kerajaan Maratha. Selepasnya terdapat satu barisan menteri-menteri. raja menerima nasihat darinya dalam segala hal.

sistem pentadbiran telah berubah. ditadbir oleh Kami (gabenor). Hal ini adalah dikecualikan daripada kemasukan tentera.Di negeri China. Ibu kota dan kawasan sekitar terletak di bawah kawalan kerajaan pusat. Kuasanya seperti seorang raja tetapi dasar umum dibentuk di Peking. mewujudkan ketenteraman dan memastikan kemakmuran wilayah masing-masing. Shogun dibantu oleh Tairo (Majlis Penasihat Agung) dan Roju (Majlis Tertua). Maharaja dibantu oleh 2 jabatan iaitu Jabatan Pemujaan (Jingikan) dan Jabatan Negara (Dajokan). Manakala kawasan lain dibahagikan dan dikuasai oleh seorang pembesar feudal. Jabatan Perang dan sebagainya. Jabatan Dalam Negeri. golongan bangsawan iaitu Daimyo. hakim. tetapi pembesar-pembesar wilayah boleh membubarkan dasar umum dengan kebenaran adat-istiadat dan keadaan tempatan. Majlis Kelas Pertama (Gijo) dan Majlis Kelas . Selepas Maharaja Meiji menjalankan pemodenan (1868). Selepas Maharaja ialah Shogun. Di Jepun. Ada satu jabatan khas yang dipanggil Jabatan Penapis yang terdiri daripada 24 orang di Peking dan 56 orang di wilayah menjadi mata dan telinga bagi Maharaja untuk mengintip tingkah laku pegawai wilayah. Fudali (orang yang menerima kepimpinan Tokugawa Iyeyasu) dan Tozama (bangsawan yang setanding dengan Iyeyasu). Terdapat 3 kumpulan Daimyo iaitu Shimpon (ahli keluarga Tokugawa). Tairo bertanggungjawab menasihti raja dalam dasar-dasar negara penting dan Roju bertugas membentuk Majlis Negara menguruskan perkara-perkara yang berhubungan dengan istana raja. Kerajaan dibahagikan kepada kerajaan wilayah dipanggil Kuni. Semua pembesar kerajaan dilantik dan wajib lulus peperiksaan awam. Setiap jabatan ini diketuai oleh seorang pegawai dilantik. Tanggungjawab gabenor ialah mengekalkan keamanan. Pegawai ini dilantik mengikut kelahiran dan keturunan. pengawal garam dan sebagainya. Terdapat beberapa jabatan seperti Jabatan Awam. Maharaja dibantu oleh Jabatan Setiausaha Tinggi dan Majlis Tertinggi yang terdiri daripada 6 orang pembesar kanan. Daimyo pula dibantu oleh Samurai dan Karo (orang suruhan pentadbir tanah). Gabenor ini dibantu oleh pembesar wilayah seperti bendahari. Wilayah-wilayah merupakan kerajaan sendiri yang diketuai oleh Gabenor. Maharaja kini dibantu oleh ketua yang agung (Putera Mahkota).

Menjelang akhir abad ke-19. ahlinya dari golongan pembesar dan ia diketuai oleh ketua menteri yang bertanggungjawab kepada Maharaja. Sepanyol dan sebagainya. Welcome Guest [Log In] [Register] Search Members Calendar FAQ Gerbang Petua Forum Dragonizer • • • • • • • • Dragonizer → Bicara Akademik → Sejarah dan Geografi → TAMADUN JEPUN BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini. Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa: . Maharaja Meiji juga menubuhkan satu dewan yang dikenali sebagai Daijokwan. kuasa-kuasa asing mula campur tangan dalam hal-ehwal pentadbiran setempat.Kedua (Sanyo). khasnya di negara Asia Tenggara. Daijokwan ini dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Rakyat. Perancis. Sistem birokrasi baru telah menjejaskan kepentingan pembesar tempatan lalu banyak penentangan terhadap kuasa Barat telah berlaku. sistem beraja yang diamalkan selama ini makin luntur pengaruhnya dan digantikan dengan sistem pentadbiran birokrasi yang diperkenalkan oleh kuasa Barat. Akibatnya. Dewan Pertuanan ini dibantu oleh 8 lembaga pentadbir. Kuasa-kuasa asing ini adalah seperti British.

Setengah-setengahnya pada mulanya 2. APA KAITANNYA? Chat for Websites YOU CAN CLICK THE IMAGE FOR MORE INFO: SILA KLIK GAMBAR DI ATAS UNTUK KE KEDAI ONLINE Bicara Akademik: Subjek UPSR+PMR+SPM ----. TAMADUN ASIA Topic Started: Sat Jul 30. SAKIT BELAKANG DAN CARA MENGUBATINYA. 2005 7:49 pm Post #1 :ph43r: PENGENALAN: ASAL USUL ORANG JEPUN Walaupun orang Jepun seperti bangsa-bangsa moden yang lain Administrator/Angg berasal daripada berbagai-bagai keturunan darah.790 mungkin berasal dari daerah yang lebih jauh di timur laut Asia. mereka adalah pada dasarnya berketurunan Monggol yang rapat ota SPTians pertalian dengan jiran-jirannya di negeri Korea dan negeri China.057 Views) Dragonizer Sat Jul 30. • YUNA DAN MAXIS. Ada Bank Tawar Dividen 22 Peratus? • • CARA MENGESAN PEROKOK YANG MUDAH. orang Jepun yang mula-mula menduduki kepulauaan Jepun adalah dari Selatan melaui Pulau Farmosa dan Ryukyu.Radio Online: Radio ERA FM | Radio Hot FM | Radio IKIM FM TAMADUN JEPUN. dan lain-lainnyamungkin berasal dari kawasan pantai China Group: Selatan. tetapi bukti-bukti dari segi kaji purba menunjukkan dengan jelas bahawa kebanyakkan daripada orang Jepun yang mula-mula sampai ke Posts: Jepun melaluiKorea. ANDA BERMINAT? KELEBIHAN MELABUR DI BANK. Mengikut teori-teori yang diketahui umum.• • YUNA MENCARI MODEL UNTUK KLIP VIDEO TERBARU. Di sana mereka mungkin telah berhubung dengan Admin orang Asia Tenggara dan pulau-pulau yang berdekatan dan kenyataan ini mungkin boleh menerangkan banyaknya Member persamaan yang rapat antara institusi Jepun yang kuno dengan . 2005 7:49 pm (18.

penyerang-penyerang ini ketara sekali berhubung rapat dengan kebudayaan yang separuh nomad orang-orang di timur laut Asia. duduk diperkampungan yang primitif di bahagian-bahagian yang lebih terpencil di pulau Hokkaido di Utara dan di pulau-pulau yang lebih kecil lebih jauh di Utara. Permatapermata yang berbentuk agak serupa selalu dijumpai dalam . dan satu lagi ialah sebagai suatu lambing matahari. yang menggunakan pedang besi panjang lurus seperti yang didapati di Asia Utara. satu diantaranya ialah sifat orang-orang Jepun yang lebat bulu badannya berbanding dengan kaum Monggol yamg lain. maka tidak semua cirri jenis Caucasian lengkap berkembang pada masa itu. Kaum Ainu barangkali pernah pada suatu masa. Misai kasar pegawai-pegawai tentera dan saudagar-saudagar Jepun itu mungkin disebabkan oleh darah Ainu mereka ini.TAMADUN JEPUN. Satu daripada lambinglambang mereka yang biasa ialah satu jenis batu yang agak berharga dibengkokkan dalam bentuk koma yang besar. dan seperti kaum-kaum nomaddirantau itumereka mengkebumikan mayat-mayat ketua mereka ditempat-tempat yang bercangkat. menduduki seluruh negeri Jepun tetapi mereka mempunyai kebudayaan zaman batu baharu yang dipunyai oleh oarng Monggol yang datang ke Jepun. Mereka ialah pejuang-pejuang berkuda. penduduk-pemduduk yang pertama menduduki pulau-pulau Jepun nampaknya adalah nenek moyang orang Ainu moden sekarang. Sebagai hasilnya dengan beransur-ansur mereka telah ditolak kearah Timur dan Utara melalui pulau-pulau Jepun yang bertali-tali sehingga mereka sekarang wujud hanya sebagai suatu bangsa yang cepat pupus. TAMADUN ASIA #1 Joined: October 6. tetapi mereka mungkin telah mepengaruhi sifatsifat bentuk badan orang Jepun . Meskipun orang Jepun itu pada hakikatnya berketurunan Monggol. iaitu suatu kumpulan yang terpisah daripada rumpun bangsa puteh pada masa yang begitu awal. Gansa dan besi mungkin mula-mula sampai ke Jepun kira-kira pada kurun Masehi yang pertama yang dibawa oleh gelombang-gelombang serangan kaum Monggol dari Korea. 2004 institusi di kawasan-kawasan selatan di Timur Jauh. Sumbangan orang Ainu kepada kebudayaan kebudayaan Jepun hanya sedikit. suatu bangsa yang mungkin sebahagian daripada rumpun proto puteh.

Tiga diantara kepunyaan-kepunyaan mereka yang penting ialah pedang. Kira-kira pada masa itu juga. dengan cepat menjadi kumpula yang unggul diantara berbagai bagai kaum di negeri Jepun pada masa awal itu. adalah pad dasarnya hanya menyembah alam sekeliling. diagakkan telah lemah dan memberi tempat kepada pemerintahan oleh kaum lelaki.menunjukkan bahawa orang-orang ini telah pun ada sedikit hubungan dengan tamadun China yang lebih tinggi sebelum datang ke Jepun. dengan tidak syak lagi kuat dikalangan orang-orang ini. dan muncul pada suatu hari yang terkemudian sebagai tulang belakang negeri Jepun di zaman feudal. kerana kuasakuasa ini adalah unggul disepanjang sejarah Jepun dan masih lagi hidup di zaman moden ini. Barangkali tokoh perajurit aristokat. dengan tamadun gangsa dan besinya yang lebih tinggi. akhirnya menjadi “ Tiga Lambang Kerajaan” iaitu sehingga hari ini masih menjadi lambing kuatkuasa kerajaan. TAMADUN ASIA usaha kaji purba yang diseluruh negeri Korea. Penyerang-penyerang dari Korea berkumpulan ke dalam sukusuku yang kecil. Penyerang-penyerang ini. pemerintahan oleh kaum wanita. permata yang melengkung dan cermin. kemudiannya memasukkan unsure .TAMADUN JEPUN. mendapati negeri itu berpecah-pecahmenjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan menjadi negeri-negeri kecil berpuluh-puluh banyaknya dan berdasarkan persukuan. dan cermincermin gangsa ternyata sekali dipinjam daripada orang-orang China. Agama orang Jepun pada mulanya. Mereka adalah peneroka negara Jepun yang ada dalamsejarah. telah pun setakat ini penting dalam masayrakat Jepun. tiaptipa suku di perintah oleh seorang paderi lelaki atau permpuan. tetapi barangkali disebabkan oleh pengaruh China. orang yang menunggang kuda. yamg selalu dibayangkan dalam cerita dongeng Jepun. Pedagang-pedagang China yang sampai ke Jepun Barat kira-kira pada tahun Masihi 200. sebab bayangan tentang orang-orang ini dapat mengelakkan diri dari di nodai oleh tamadun China yang dipinjam. Perasaan perpaduan persukuan dan kepercayaan tentang pentingnya hak-hak dan kekuasaan turun temurun.

denagn menegaskan cerita-cerita dongeng lama yang bersangkut-paut dengan Shinto. dan baru-baru ini. batu yang aneh bentuknya atau benda-benda yang lebih rendah seperti ulat. Banyak usaha telah dilakukan dalam masa 1500 tahun yang lepas untuk mewujudkan satu agama yang tersusun dari adat yang menyembah alam yang mudah ini. dan yang lain merupakan pondok-pondok kecil bersama batu atau kayu yang didirikan baru ini di hadapan suatu pohon oak yang tua atau didalam lubang gua yang dalam. Konsep kedewaan Shinto yang mudah ini hendaklah diingati dalam usaha memehami bagaimana di zaman moden orang Jepun menganggap maharaja-maharaja yang masih hidup dan kesemua perwira Jepun yeng telah terkorban kerana negara sebagai dewa-dewa. Tetapi walaupun ada susunansusunan yang di paksakan ini asas Shinto yang sebenar kekal tiada berubah. Ia adalah didasarkan kepada perasaan takwa dihadapan suatu kejadian alam yang mengkagumkan seperti air terjun. Tempat di mana orang-orang berasa diri mereka kagum menjadi tempat suci dan akhirnya menjadi tempat keramat. gunung meruncing. untuk menggunakan sebagai suatu alat perpaduan kebangsaan dan suatu ilham untuk semangat kebangsaan yang fanatik. akhirnya cara menyembah ini di beri nama Shinto. Di antaranya sekarang ini merupakan institusi-institusi terbesar yang umurnya tidak dapat ditentukan. suatu perkataan yang jika diterjemahkan bermakna ‘tuhan’ tetapi pada dasarnya bermakna ‘di atas’ dan ‘lebih tinggi atau mulia. suatu nama yang bunyinya kecinaan. TAMADUN ASIA menyembah nenek moyang. Dengan tidak bernama pada mulanya. Apa sahaja yang mengkagumkan dipanggil ‘kami’. Shinto adalah usaha untuk membezakannya dengan ugama di tanah besar Asia yang di panggil ugama Buddha. Penganut-penganut kebudayaan besi dan gangsa mula . pohon yang besar. iaitu menyembah alam dengan cara yang mudah.TAMADUN JEPUN. Hari ni berpuluh-puluh ribu tempat yang seumpama itu berselerak di seluruh di negara Jepun. Erti Shinto ialah ‘kehendak-kehendak tuhan’. Kepercayaan asas Shinto hari ini masih kekal dengan tidak ada perubahan sejak zaman prasejarah.

yang merasai diri mereka lebih hampir persaudaraannya dengan suku-suku yang telah menyeberang ke Jepun lebih awal. menjadi pemujaan yang utama kepercayaan Shinto Jepun. Daripada ketua-ketua paderi suku Yamato yang mendapat kuasa di atas ketua-ketua paderi yang lain dalam kurun ketiga . Di sana ia tumbuh dan berkembang. tetapi paderi besar kumpulan Yamato itu menjadi ketua di antara ketua kaumkaum lain dan pemujaan istimewa suku ini menjadi pemujaan utama di dalam seluruh negeri. sehingga ia mendapat suatu kedaulatan yang sederhana meliputi semua Jepun Tengah dan Jepun Barat dan juga beberapa bahagian di Korea Selatan. Kedaulatan suku Yamato dalam negeri Jepun tidak pula melenyapkan hak-hsk otonomi suku-suku. dan berakhir dalam tahun Masihi 562. menerbitkan pecahan-pecahan di daerah-daerah baru dan meresapi kaumkaum lain. Penguasaan Jepun ke atas Korea Selatan dihuraikan dalam sejarah tradisi Jepun sebagai hasil daripada penaklukan yang setengah ajaib oleh seorang perajurit. Walaubagaimanapun kuasa Jepun di Korea Selatan adalah pada kemuncaknya dalam bahagian kedua kurun yang keempat dan beransur lemah selepas itu. Apabila bilangan mereka bertambah di Jepun. nenek moyang ketua-ketua suku Yamato yang bersifat mitos. mereka mara ke Utara melalui Laut Pendalaman ke bahagian tengah negeri Jepun. Suatu huraian yang lebih tepat ialah bahawa suku-suku di Korea Selatan. meminta pertolongan daripada orang-orang di Jepun Barat untuk menentang penyerang-penyerang baru dari Korea Utara. Satu daripada suku-suku mengikut tradisinya sendiri yang kabur. dengan menakluki dan menyerap penduduk-penduduk yang lebih awal sambil mereka bergerak. TAMADUN ASIA menyeberang dari Korea ka-Kyushu Utara dan Honshu Barat kira-kira dalam kurun yang pertama tahun Masihi. bergerak ke Utara melalui Laut Naikai dari tempatnya yang lebih awal di Kyushu dan akhirnya bertapak di Dataran Yamato yang kecil itu tidak jauh dari pantai sebelah timur laut Naikai.TAMADUN JEPUN. Dengan cara ini mereka menyembah Dewi Matahari. tetapi pemindahan ini berlarutan hingga beberapa kurun kemudiannya.

Walaubagaimanapun ia merupakan keturunan yang sangat awal apabila dibandingkan dengan asal-usul keluarga di raja di tempat-tempat lain di dunia. Jepun juga ota SPTians pernah dikenali sebagai Yamato.blogspot. Nihon. dan sungai2004 sungai yang panjang lebar. Asal usul yang demikian tidaklah berapa mengagumkan sebagai keturunan langsung daripada Dewi Matahari seperti yang tersebut dalam tradisi Jepun. Nihon sebenarnya bermakna asal matahari.TAMADUN JEPUN. Kyushu. maka terpancarlah keluarga di raja Jepun. Member Beberapa buah daripada bandar-bandar yang terbesar di #1 Jepun. iaitu matahari terbit. Kedaulatan suku Yamato itu adalah permulaan negara Jepun sendiri.790 Kepulauan Jepun terdiri daripada Honshu. tetapi disangkal lagi suatu titik permulaan sebuah negara baru. 2. Shikoku.com Dragonizer Sat Jul 30. Selepas perang kedua. Yokohama. dan Joined: lain-lain terletak di pulau ini. Jepun adalah sebuah negara yang October 6. telah diterima secara am sebagai nama untuk Jepun dan telah digunakan buat pertama kalinya oleh cendiakawan-cendiakawa. Nagoya. Korea yang telah ramai datang ke Jepun pada awal abad ke 7. TAMADUN ASIA dan keempat. Bagaimanapun. Kyoto. 2005 7:50 pm Post #2 SEJARAH AWAL JEPUN Jepun atau Nihon(Nippon) dalam bahasa jepun dikenali secara Administrator/Angg meluas sebagai Tanah Matahari Terbit. kekurangan kawasan-kawasan dataran. sangat kecil untuk dipanggil empayar seperti yang dinyatakan dalam sejarah tradisi Jepun. oleh kerana . Group: Hokkaido dan pulau-pulau kecil yang berhampiran. Admin yang merupakan pulau yang terbesar dan menjadi tempat tinggal empat-perlima daripada penduduk Jepun masakini. http://dukeamienerev. seperti Tokyo. suatu hubungan yang longgar di bawah satu suku yang utama. Osaka. nihon Posts: disebaliknya lebih banyak digunakan dirujukkan kepada jepun. prairi. Istilah Nippon telah digunakan dengan meluas semasa era Meiji(18619120 dan Taisho(1912-1926). Honshu.

Hasil-hasil penyelidikan arkeologi. ramai . Korea.TAMADUN JEPUN. Mereka berbadan sederhana dengan potongan muka yang berbentuk bujur serta rambut dan mata yang berwarna hitam. Oleh itu. dan kempat-keempat musim. Orang-orang Jepun berketurunan Mongoloid ini telah sampai ke Kyushu melalui negara China dan kemudian berhijrah ke Honshu. Orang-orang Ainu merupakan bangsa proto-Caucasoid yang telah menduduki Jepun terlebih awal daripada orang-orang Mongoloid. Antara dataran-dataran lanarnya ialah yang terkaya terletak di Honshu. menunjukkan kewujudan suatu kebudayaan neolitik yang mungkin telah diteruskan oleh orang-orang Ainu. Dataran datarn-dataran ini telah menjadi punca perselisihan dan persaingan di kalalangan tuan-tuan tanah dan keluargakeluarga feudal. Orang-orang Jepun juga telah bercampur aduk dengan kumpulan-kumpulan bangsa lain. telah berpindah ke utara ke Hokkaido. Orang-orang Jepun sebahagian besarnya berketurunan Mongoloid dan dengan itu mereka mempunyai pertalian rapat dengan orang-orang Cina. Dataran-datarn tersebut amat penting dalam sejarah Jepun kerana ia merupakan kawasan-kawasan pengeluaran makanan dan juga sumber kekayaan dan kuasa utama. Ketigatiga dataran tersebut ialah Kanto(terletak di Tokyo). TAMADUN ASIA kedudukannya di zon monsun. misalnya pertukangan barang-barang tembikar. luruh. Apabila semakin ramai orang-orang Jepun (suatu proses yang telah berlanjutan sehingga abad ke8 TM). (bunga. Thai. dan sejuk) adalah jelas berbeza. Beberapa ahli antropologi telah menganggarkan bahawa orang-orang Ainu hidup di jepun lebih kurang 5000 tahun yang lalu. orang-orang Ainu. misalnya orang-orang Ainu. dan Hokkaido. panas. ia mendapat hujan dan kelembapan yang secukupnya dan dengan yang demikian ia kaya dengan tumbuh-tumbuhan. Secara am iklim adalah sederhana. Kinai(terletak di teluk Osaka) dan yang ketiga terletak di teluk Ise. Shikoku. Dalam proses tersebut. siput dan lain-lain. Ketiga-tiga dataran ini mempunyai penduduk yang padat. terutamanya di sebelah kawasan timur Jepun. Empat-perlima daripada negara Jepun diliputi oleh kawasan pergunungan dan seperlima oleh dataran lanar. Burma dan lain-lain.

Pertukangan tembikar Jomon telah dijumpai di Jepun telah menunjukkan kehalusan seni dan corak-corak yang luar biasa. Kemungkinan juga mereka telah menduduki beberapa ribu tahun yang lalu. Orang-orang neolitik ini telah menggunakan alat-alat harian yang telah diperbuat daripada serpihan batu yang telah digilapkan. Menjelang tahun 5000 SM dipercayai suku kaum ini telah mengikut aliran hidup yang kolektif dan tetap tanpa jurang perbezaan antara miskin dan kaya. Orang-orang Ainu merupakan salah satu penduduk yang paling awal mendiami Jepun. Mereka juga mempercayai suatu jenis kuasa ghaib. TAMADUN ASIA orang Ainu kini merupakan suku bangsa Jepun. dengan tangan dan kaki dilipatkan dan kadangkala diletakkan sebuah batu yang besar di atas dada mereka supaya mereka tidak menjelma semula. Ini boleh disimpulkan dari rupa-rupa patung patung dewi yang diperbuat daripada tanah liat dan gada-gada batu besar yang dipercayai mempunyai kaitan dengan ilmu sihir. Orang-orang Ainu kini merupakan suatu bangsa yang sedang mengahadapi proses pemupusan dan mereka hidup dalam penempatanpenempatan kecil di Hokkaido. Pada asasnya mereka merupakan masyarakat primitif yang hidup memburu dan memungut makanan. Perkataan Jomon ini berasal daripada barang-barang yang telah direka oleh orang-orang Jepun dari tanah liat jenis Jomon. Sejarah awal kebudayaan Jepun dikenali sebagai Jomon. Akibatnya masyarakat Jepun mula mengalami banyak perubahan. Mereka juga telah memiliki kebudayaan yang meyerupai zaman neolitik. pengaruh kebudayan dari negara China mula mengalir masuk ke Jepun. tulang ikan dan tanah liat. Orang-orang yang sudah meninggal dikebumikan tanpa keranda. Pada hampir tahun 200 SM. Ini menunjukkan bahawa penduduk asli Jepun telah mencapai taraf seni kebudayaan yang agak tinggi menjelang tahun 5000 SM. Seni berkebun dan meembuat perkakas-perkakas tembaga dan besi serta jenis periukbelanga tembikar yang telah direka pada waktu itu iaitu dari . Dinasti han di negara China(206SM-24SM) mula menekankan pengaruhnya ke atas penduduk awal Jepun.TAMADUN JEPUN.

Simbol kekuasaan pemimpin-pemimpin Yamato ialah sebuah .790 kaya dengan orang-orang miskin. Lama-kelamaan lebih ramai Admin pemimpin-pemimpin politik mula muncul di jepun. 2005 7:52 pm Post #3 ZAMAN-ZAMAN DALAM TAMADUN JEPUN 2. seperti di Yamato(kini merupakan daerah Nara) dan Kyushu.com Dragonizer Sat Jul 30. Suatu bentuk ekonomi pertanian telah juga diperkenalkan. Kumpulan Member Yamato atau Nara ini (nenek-moyang keluarga Imperial Jepun #1 yang bertakhta sekarang) telah berjaya mendapat keunggulan Joined: ke atas golongan-golongan lain yang dipanggil Uji. Pemerintah-pemerintah Yamato telah menuntut bahawa mereka berketurunan dari Dewi Matahari(Amateresu) dan dengan demikian mereka telah meneNtukan bahawa pemujaan dewi ini menjadi penyembahan yang ulung di negara ini. pertengahan abad ke 4 TM. TAMADUN ASIA zaman-prasejarah Jepun sehingga hampir abad ke14M.blogspot. Menjelang October 6.TAMADUN JEPUN. Setelah amalan menyimpan beras dan hasil-hasil pertanian yang lain mula Posts: berkembang. Tanah-tanah telah dibuka untuk penanaman padi dan teknik-teknik pengairan telah digunakan dengan meluas yang telah menyebabkan berlakunya lebihan dalam pengeluaran padi. Barangbarang tembikar ini telah dicirikan oleh garisan-garisan inrus dan corak-corak ibi mudah dan kemas. maka wujud perbezaan di antara orang-orang 2. http://dukeamienerev. Kekuasaan pemimpin-pemimpin 2004 yamato telah meluas ke hampir seluruh negara jepun kecuali di beberapa daerah di Kyushu. Perbezaan-perbezaan di dalam perkembangan sosial dan politik juga wujud di antara Group: pihak pemerintah dan rakyat. seperti bahagian timur-laut dan selatan pulau ini.1 Zaman Yayoi Administrator/Angg Era Yayoi telah dibezakan dengan pengenalan alat-alat logam ota SPTians dari benua asia terutamanya dari negara China.

Shinto mempunyai banyak tuhan. tradisi-tradisi tempatan dan lain-lain telah bergabung ke dalam suatu polisi keagamaan dengan sistem upacara dan dan metos seluruh negara tertumpu kepada Dewi Matahari. Kepercayaan agama orang-orang Jepun purba(iaitu dalam beberapa abad pertama TM) dikenali sebagai Shinto. Suatu perasaan kehairanan terhadap seringkali telah diterjemahkan sebagai tuhan tetapi konsep ini (iaitu Kami) berbeza sekali daripada pengertian tuhan sepertimana dalam agama islam dan kristian. Apabila masyarakat Jepun telah bersatupadu di bawah pemerintahan Yamato. Shinto atau “cara tuhan-tuhan” (ways of the gods) telah wujud lebih awal daripada Confucianisme atau Buddhisme di Jepun. Sebenarnya. Shinto tidak mempunyai pengasas. Seperti yang telah dinyataknan terlabih dahulu. sebuah pedang besar yang panjang dan permata melengkung(digelar magatama) yang dibentuk seperti tanda koma yang kecil. Shinto yang telah dianggap sebagai agama pribumi jepun telah tidak mewujudkan prinsip-prinsip moral atau doktrin-doktrin falsafah seperti yang terdapat di dalam agama Buddha. ‘Kami’ ialah Dewi Matahari yang dianggap sebagai nenek-moyang ulung keluarga diraja Jepun. tiada syahid dan tiada wali. tiada guruguru. . ketiga-tiga khazanah ini menjadi bahagian yang penting Alat Kebesaran Imperial keluarga diraja yang sedang memerintah di Jepun pada masa sekarang. agama. tiada buku suci atau kitab. Kerajaan yamato juga telah memperluaskan kuasa dan pengaruhnya ke beberapa bahagian di Korea Selatan. Tuhan-tuhan Shinto diistilahkan juga sebagai’Kami’. tetapi pengaruh tersebut berakhir pada 562 TM. Pemerintah-pemerintah Yamato(yang merupakan keturunan keluarga diraja jepun pada masa sekarang) telah memberi kepimpinan awal di Jepun. Mereka juga telah berjaya membawa perpaduan kepada negara tersebut.TAMADUN JEPUN. Ia hanya memberi tumpuan kepada pemujaan alam. pemujaan roh-roh nenek moyang dan lain-lain. Berbeza dari agama Buddha atau kristian atau islam. TAMADUN ASIA cermin tembaga. Setiap golongan atau ‘Uji’ memuja satu Tuhan. Shinto dalam bentuk asalnya mungkin boleh diterangkan sebagai suatu jenis pemujaan alam dan ia tidak merupakan agama yang teratur.

790 Group: Admin Member #1 . Terbinanya tamadun Jepun zaman Nara bermula dengan perhubungan Korea dan China yang membawa akibat yang besar. Posts: 2. 2005 7:54 pm Post #4 2. Menjelang kurun ke-6 terdapat lebih daripada 100 000 orang Korea dan China dari Manchuria yang lahir di Jepun. ia telah menjadi suatu agama yang teratur di Jepun. mereka ini terdiri daripada tukang yang mahir. Pada zaman Nara. Beribu-ribu rumah berhala Shinto boleh didapati di Jepun pada masa sekarang dan rumah-rumah berhala ini biasanya dicirikan oleh pintu-pintu masuk yang dikenali sebagai torii. http://dukeamienerev. Shinto masih memberi tumpuan ke atas pemujaan alam dan tuhan-tuhan nenek moyang.blogspot. Shinto telah mempunyai pengaruh yng kuat dalam sejarah Jepun. TAMADUN ASIA Pada keseluruhannya.2A: Zaman Nara Administrator/Angg Zaman Nara bermula pada tahun 710 Masihi dan berakhir pada ota SPTians tahun 749 Masihi. Shinto tidak melalui perubahanperubahan yang besar sama ada dalam bentuk atau kandungannya. Tetapi dengan peredaran masa. Pada abad-abad ke19 dan 20.1185 Masihi ) 2.2 Zaman Nara Dan Heain ( 710. Shinto telah digunakan untuk membangkitkan perasaan nasionalisme dan perpaduan Jepun. Di antaranya ialah kemasukan kelompok-kelompok orang Korea yang datang menetap di Jepun. Dalam tahuntahun 1930an telah digunakan untuk mendorong kafanatikan orang-orang.com Dragonizer Sat Jul 30. seperti pekerja logam dan pakar dalam menternak ulat sutera. Selain dari aspek ini.TAMADUN JEPUN. Jepun banyak menjalin hubungan dengan Korea dan China sehingga membawa kepada Jepun dipengaruhi oleh sistem pemerintahan di China iaitu pemerintahan dibawah Dinasti Tang ( 618-906 Masihi).

Cabaran yang dihadapi pada zaman Nara ialah selepas . Rombongan serta utusan-utusan Jepun dihantar ke China dalam menyelidiki corak pemerintahan Dinasti Tang. Walaupun perjalanan melalui laut dari Jepun ke China bukanlah satu perkara yang mudah tetapi rombonganrombongan dari Jepun dan juga utusan –utusan yang dihantar telah berjaya sampai terus ke China dan mengunjungi ibu kota Empayar Tang iaitu Ch’ang-an. maharaja Jepun iaitu Putera Shotoku sangat tertarik untuk mempelajari dan meniru corak pemerintahan Dinasti Tang yang unggul dalam tamadun China. Dari segi pengukuhan tamadun pada zaman Nara. menyesuaikan serta ‘menjepunkan’ pengetahuan dan teknik orang asing.daripada orang Jepun yang kemudian meyerapi mereka. Oleh kerana begitu banyak menerima dari Korea dan China melalui Korea. TAMADUN ASIA Joined: October 6. Rombongan utusan ini terdiri daripada beberapa sarjana Jepun yang kemudiannya tinggal di negeri China dan sering kali untuk tempoh yang lama supaya boleh mengkaji pelbagai aspek kebudayaan Tang sama ada yang bersifat agama atau politik. Agama tersebut adalah agama Buddha. 2004 Kebanyakan mereka terdidik dengan lebih sempurna sama ada dalam bidang pendidikan mahupun dalam pengetahuan pertukangan dan kemahiran seni. orang Jepun tidak bersedia menahan kemasukan sesuatu agama yang akan berasing dengan kepercayaan asli mereka sungguhpun akhirnya kedua-dua agama ini melengkapi satu sama lain. meminjam. Sumbangan mereka kepad perkembangan kebudayaan Jepun tidak boleh diperkecilkan. Kepentingan Jepun dari segi mutu dapat diukur dari hakikat bahawa menjelang permulaan kurun ke-8 lebih daripada satu per tiga keluarga bangsawan Jepun mengaku diri mereka keturunan dari benua Asia. Di sini dapat kita lihat sifat unggul orang Jepun yang bersungguh . sama ada Korea atau China. Ini membuktikan bahawa orang Jepun mempunyai semangat dan sifat ingin tahu yang amat kuat dan mereka mempunyai minat yang mendalam untuk belajar kelebihan orang lain dan bijak memilih.sungguh mahu belajar sesuatu yang baru apabila mereka bertembung dengan satu tamadun yang berbeza dengan tamadun mereka sendiri.TAMADUN JEPUN. dan sampai di Jepun kira-kira pertengahan kurun ke-6.

Pada kurun ke-7. Oleh itu. Zaman Heian yang dikatakan mahsyur dianggap bermula pada tahun 794 Masihi apabila istana di .2B: Zaman Heian Dalam sejarah Jepun. Satu kerajaan pusat yang amat kompleks telah didirikan dan sekurang-kurangnya di atas kertas dapat dilihat setiap tingkat pentadbiran telah diubahsuai supaya selaras dengan sistem yang terdapat di China. masih terdapat satu gabungan kesukuan yang agak longgar kerana bentuk muka bumi yang bergunung -ganang itu telah mernyebabkan masyarakat Jepun terpaksa menerima keadaan ini. http://dukeamienerev. Sebenarnya pentadbiran ini tidak berapa sesuai di Jepun dan sistem ini akhirnya telah runtuh kerana pelbagai suku di Jepun telah berusaha menghancurkan sebahagian besar sistem tiruan daripada Dinasti Tang ini.blogspot. 2005 7:55 pm Post #5 2.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA kemangkatan Putera Shotoku pada 621 Masihi. Pada tahun 645 Masihi berlaku rampasan kuasa yang diketuai oleh Nakatomi-no-Ktamari yang dikenali sebagai Fujiwara Katamari. Walaupun nama keluarga yang memerintah itu disanjung tinggi kerana ianya didirikan atas tradisi agama asli Shinto yang diterima umun tetapi kuasanya sebagai pemerintah sebuah kerajaan tidak begiti kukuh. Fujiwara telah meniru contoh pentadbiran pusat dari China. Kebangkitan keluarga Soga membuktikan bahawa sesuatu suku yang bercita-cita tinggi bukan sahaja boleh merampas kuasa tetapi juga mampu mengancam keluarga maharaja Jepun. untuk menguatkan kerajaan Maharaja Imperial dan sekaligus menyokong kuasanya sendiri.com Dragonizer Sat Jul 30. suku Soga telah mengukuhkan dan menambah kekuasaan mereka serta menunjukan tanda-tanda yang mereka bersedia hendak merampas kuasa.

Dengan perkahwinan seorang puteri dari keluarga Fujiwara dengan seorang bakal maharaja Jepun yang masih muda. TAMADUN ASIA Heian-kyo didirikan di Kyoto dan berakhir pada tahun 1185 Masihi. Admin Member #1 Joined: October 6.790 serta cintakan kesenian. beradab dan dilafazkan dengtan indah dalam kehidupan serta kesenian. berkuasa dan terkenal ialah Fujiwara-no-Michinaga yang memeritah selama lebih 30 tahun di bawah lapan orang maharaja. Walaupun keluarga Fujiwara tidak dapat menyebarkan kebudayaan Heian ke segenap lapisan masyarakat Jepun. Zaman Heian merupakan kebudayaan yang sangat mengambil berat tentang gaya terutama untuk mencapai kesempurnaan dalam bidang seni lukis. tetapi mereka telah Posts: berjaya memperkenalkan adat memuliakan pelajaran dan ilmu 2. Kemudian anak lelaki daripada hasil perkahwinan ini akan dilantik menjadi maharaja dengan dibantu oleh seorang Pemangku Maharaja ( Kampaku). Dalam tempoh itu sebuah kerajaan tentera telah ditubuhkan di bawah pimpinan Minamoto-no-Yoritomo. Zaman Heian boleh dianggap sebagai suatu zaman yang penuh tradisi Jepun dan amat memberi perhatian kepada hidup berperaturan. Anggota keluarga yang paling berjaya. http://dukeamienerev. ukiran dan seni bina. Kuasa politik sebenar maharaja telah merosot dan susur galur maharaja telah masuk ke dalam keluarga Fujiwara kerana mereka telah menggunakan taktik berkahwin dengan keluarga diraja. terdapat satu perubahan penting dalam kedudukan politik maharaja.Budaya cintakan ilmu dan kesenian ini menjadi asas dan pengaruh untuk merebut kuasa di Jepun Group: hingga kurun –19. telah menyebabkan maharaja dengan mudah dipujuk melepaskan tahtanya dengan alasan tanggungjawab maharaja adalah berat kerana bersangkut paut dengan hal-ehwal agama dan negara. Golongan penentang atau musuh mereka hanya dihukum buang negeri berbanding dengan cara tradisi iaitu dihukum mati. 2004 Pada zaman Heian. kesusasteraan. Administrator/Angg ota SPTians Sepanjang zaman Heian.blogspot. puisi.com .TAMADUN JEPUN. keluarga Fujiwara iaitu pemerintah sebenar di Jepun pada keseluruhannya bersifat berperikemanusiaan dan memetingkan keindahan.

Kamakura terletak diwilayah sagami telah menjadi ibu negara dan pusat kegiatan ota SPTians politik Jepun.3 Zaman Kamakura Kerajaan Kamakura ini ditubuhkan oleh Yoritomo pada 1192M . dua lagi jawatan diwujudkan oleh Yoritimo iaitu Shugo dan Jito. 2005 7:57 pm Post #6 2.TAMADUN JEPUN.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Selain dari tiga unit asas utama dalam pentadbiran kerajaan. Kerajaan seperti ini dipanggil kerajaan “Khemah” atau Bakufu dalam bahasa Jepun. Ia menjadi pusat dominasi kuasa tentera oleh golongan Samurai. 2004 . Manakala Sagami pula merupakan jentera pentadbiran Kamakura. Mondoro pula menguruskan urusan harian bakufu sementara Posts: 2. Administrator/Angg beliau dilantik sebagai Sei-I-Taishogun. Apabila dilihat dari aspek pembinaan kerajaan Kamakura pada zaman Kamakura ini. Yorimoto dikatakan mengekalkan pentadbirannnya di bahagian Timur. Dengan wujudnya jawatanjawatan ini maka pentadbiran kerajaan Kamakura menjadi semakin kukuh. Dari aspek pentadbiran kerajaan Kamakura pada asasnya mempunyai tiga jabatan iaitu Samurai Dakoro. yang mana ia menempatkan maharaja Jepun bersemayam dan lebih menumpukan kepada perkembangan sastera yang merangkumi penulisan sastera Jepun. Tanggungjawab dan tugas utama setiap jabatan dalam kerajaan ini adalah seperti Samurai Dokoro yang diketuai oleh kumonjo bertanggunjawab menguruskan hal ehwal tentera dibawah autonomi jabatan supaya dapat mendisiplinkan golongan samurai. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. Mandokoro dan Manchujo. Zaman Kamakura juga merupakan kerajaan keshogunan iaitu bersifat kediktatoran tentera yang pertama dalam sejarah negara Jepun. Kyoto mengekalkan keagungan pentadbiran tradisional Jepun. secara keseluruhannya kerajaan ini mempunyai dua pusat pemerintahan iaitu Kyoto dan Sagami. Bagi mengekalkan kestabilan negara yang baru pertama kali menerima suasana pemerintahan yang berorentasikan kuasa tentera.

Ini adalah disebabkan oleh semasa menentang keluarga imperal Taira di Kyoto pada tahun 1184 dan keluarga imperal pusat iaitu keluarga imperal Fujiwara di Hiraizumi bagi menguasai pemerintahan seluruh Jepun. Dalam Zaman Kamakura menyaksikan pertumbuhan bilangan estet-estet persendirian atau ianya dipanggil juga Syo atu Syoen. Sementara itu bagi jawatan shugo dan jito pula.TAMADUN JEPUN. Seiring dengan itu menyebabkan kepelbagaian penggunaan barangan dan alatan pertanian serta pembukaan kedai-kedai . Ini terbukti semasa pemerintahan Yorimoto telah memberi keutamaan kepada golongan tentera atau perwira yang dikenali sebagai Buke untuk mendapat tempat dalam jawatan tersebut. namun ianya berjaya mengekalkan pemerintahan selama hampir 150 tahun iaitu dari 1192M-1333M dan menangani pelbagai masalah dan ancaman yang menjatuhkan kerajaannya. Dalam Zaman Kamakura ini juga telah merakamkan pertumbuhan ekonomi yang positif dalam sejarah Jepun. Walaupun begitu. Jika dilihat secara keseluruhannya. Dengan itu secara tidak langsung menyebabkan pemindahan kuasa dari kerajaan pusat kepada pengusaha-pengusaha wilayah dan tuan-tuan tanah wilayah. TAMADUN ASIA manchujo pula menguruskan mahkamah agong dan membicarakan semua kes-kes awam. Calon-calon bagi jawatan Jito dan Shugo ditentukan sendiri oleh Bakufu Yamakura. Bakufu Kamakura ini mempunyai sistem yang mudah dan ringkas. kedua-duanya dianggap sebagai pegawai kerajaan dan mempunyai klasifikasi tugas yang berbeza. Ini adalah hasil daripada pertumbuhan feudalisme. Pemerintahan banyak memberi penekanan dari segi ketenteraan dan kehakiman. Ini dilihat dalam peningkatan dan pertambahan hasil sektor pertanian yang besar. Ini bertujuan untuk mengukuhkan lagi kerajaannya. Shugo bertindak sebagai pegawai tinggi polis manakal jito bertanggungjawab menguruskan semua perkara berkaitan dengan tanah awam dan persendirian di wilayahwilayah. Hanya beberapa ribu pegawai-pegawai feudal yang kebanyakkannya berselerak sebagai Jito di seluruh Jepun dan ditadbir dibawah pemerintahan yang longgar dari pentadbiran pusat Bukufu Kamakura di Kanto.

Tanaman padi diberikan perhatian yang khusus dalam sector pertanian ini. TAMADUN ASIA dan pasar yang meningkat. Akibat perdagangan yang semakin meningkat wujudnya pertumbuhan ekonomi wang.TAMADUN JEPUN. Secara tidak langsung muncul satu lagi golongan pedagang yang menjual hasil barangan secara borong seperti beras. Selepas kematian Yoritomo pada 1199. Ekoran dari kepesatan perdagangan dan aktiviti perdagangan telah membentuk satu seranta sosial masyarakat Jepun yang diklasifikasikan daripada bidang pekerjaan dan status mereka dalam masyarakat. Golongan pedagang ini membentuk persatuan pedagang terutama di bandar dan di pekan. Walau bagaimanapun terdapat buku menyatakan bahawa selepas kematian Yoritomo. Kepimpinan Kamakura Bakufu telah beralih kepada jandanya iaitu Masako bersama ayah serta adiknya iaitu Hojo Yoshitoki. Jeneral-jeneral Yoritomo ingin merebut kuasa pemerintahan dan bimbang sekiranya Yoriie merupakan seorang yang berkaliber dan bijak mentadbir satu masa nanti pasti kedudukan dan keistimewaan mereka . beliau telah diganti oleh anaknya Yoriie yang baru berusia 17 tahun. Selain itu terdapat juga ancaman luar iaitu dari negara Monggol dan Genjiz Khan. Wang kemudian menjadi perantaraan yang sah untuk tujuan pembayaran seperti tebusan cukai dan sebagainya. Ia juga merupakan makanan utama. Mereka telah berkuasa dan bersama-sama dalam komplot pembunuhan anak Yoritomo yang bakal menggantikan kepimpinan Kamakura iaitu Yoriie dan Sanetomo yang berumur 11 tahun. sake dan lain-lain. Antara cabaran yang dihadapi semasa Zaman Kamakura ialah krisis politik Bakufu Kamakura. Mereka kemudian meletakkan Fujiwara yang masih kecil sebagai pemerintah yang akhirnya berfungsi sebagai puppet begitu juga maharaja Kyoto hanya kekal sebagai maharaja tetapi jentera pentadbiran sebenarnya adalah ditangan kerajaan tentera di Kanto. Beberapa ancaman dan permasalahan dalam kerajaan Kamakura antaranya ialah dua krisis utama iaitu hilangnya waris Minamoto dalam siri kepimpinan Bakufu Kamakura yang diasaskan oleh Yorimoto dan digantikan dengan pengganti-pengganti raja Hojo.

Faktor lain yang menyebabkan kegagalan serangan ini adalah kubu pertahanan yang dibina oleh pihak Jepun dan serangan kecil dari bot-bot penyerang di perairan Jepun. Ini telah membawa kepada peristiwa pembunuhan Yorrie oleh Hojo Tokimasa pada 1204 kerana beliau mahu berkuasa penuh. Kerajaan Kamakura berakhir pada tahun 1333 Masihi akibat timbulnya cubaan dari beberapa orang maharaja Jepun yang berusaha menggulingkan kerajaan tersebut. Kublai Khan terus menyerang Utara Kyushu pada tahun 1274 dan 1281 kerana Kerajaan Kamakura tidak melayan kehendak mereka. termasuklah golongan Shugo dan Jito. Ini merupakan cabaran kepada kerajaan kamakura. Pada tahun 1333. Walau bagaimanapun serangan ini gagal kerana berjaya dipatahkan oleh pemangku raja iaitu Hojo Tokimune. Nitt Yoshisada (1301-1338) dan Ashigaka Takauji (1305-1358). Peristiwa ini juga berlaku terhadap adik Yorrie iaitu Sanetomo yang menggantikan tempatnya. TAMADUN ASIA akan goyang. sedikit demi sedikit rakyat mula hilang kepercayaan terhadap pemerintahan Imperal. Ini adalah kerana baginda sendiri tidak mampu melawan kuasa kelas-kelas tentera wilayah. Pada ketika ini seorang jeneral tentera telah membantu Maharaja Godaigo pada ketika itu iaitu Ashikaga Takauji telah muncul . Bukan itu sahaja. Akhirnya. ribut taufan juga telah berjaya melemahkan dan memusnahkan angkatan laut Kublai Khan.TAMADUN JEPUN. Kerajaan Kamakura mendapat ancaman dari kerajaan luar yang cuba melemahkan penguasaan mereka. Akibatnya kerajaan imperal tidak mampu menjaga dan menguruskan hal ehwal pentadiran negara Jepun semakin kehilangan kuasa. Akhirnya maharaja Godaigo berjaya mengambilalih namun selepas dua tahun baginda telah kehilangan kekuasaan politiknya. Maharaja Godaigo (1288-1339) dengan bantuan jeneraljeneral utama seperti Kosunoki Masashige (1294-1336). pada masa itu Monggol yang menguasai China mahu Jepun tunduk kepada kekuasaannya. Ancaman yang diterima oleh mereka ialah serangan tentera Monggol yang diketuai oleh Kublai Khan lewat abad ke 13.

Pemerintah pada zaman kesyogunan ota SPTians Ashikaga Takauji adalah seorang pemimpin tentera di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo Kebangkitan Pemerintahan Kesyogunan Ashikaga adalah di sebabkan oleh kegagalan pemerintahan Maharaja Godaingo menjaga kepentingan komander tentera di bawah pentadbirannya. TAMADUN ASIA memberontak dan menentang kerajaan imperal dalam tahun 1335.4 Zaman Kesyogunan Ashikaga Sebelum zaman kebangkitan pemerintahan kerajaan Administrator/Angg Kesyogunan Ashikaga. Namun demikian pengaruh Ashikaga Shogun bertambah teguh melalui sistem persekutuan feudal diperkenalkan serta kemampuan Ashikaga mengawal vassal dengan tentera. #1 Joined: October 6.TAMADUN JEPUN.blogspot. Keluarga Ashikaga di beri kelebihan dalam kekayaan dan sumber tentera pada setiap vasalnya.Untuk rumah tentera yang mana memberi khidmat kepada shogun sebagai vasdal dan kawasan pengaruh dan . Jepun berada di bawah pentadbiran Maharaja Godaigo. Ashikaga Takauji telah bangkit dan memberontak menentang Group: kepimpinan Maharaja Godaigo.790 puteranya dan bukan kepada tentera yang menyokongnya. Dua tahun kemudian Member Ashikaga Takauji telah di beri taraf shogun. 2005 7:59 pm Post #7 2. Takauji melantik dirinya sebagai Sei-ITaishogun dan mengasas kerajaan Bakufu yang baru dinamakan Kesyogunan Ashikaga. Ashikaga Takauji pada masa itu tidak berpuas hati dengan Maharaja Godaigo Posts: mengenai perlantikan gabenor wilayah tentera kepada 2.com Dragonizer Sat Jul 30. Pada tahun 1336 Ashikaga Admin Takauji dengan kerjasama Maharaja Komya berjaya mengalahkan Maharaja Godaigo. http://dukeamienerev. Pada tahun 1338. 2004 Ashikaga shogun yang berjaya mengambil alih pemerintahan mengalami kesukaran untuk membentuk satu kerajaan yang kuat. Ini di sebabkan kekurangan ilmu dalam hal-ehwal menguruskan pentadbiran negara.

TAMADUN ASIA kekuasaan. Polisi pentadbiran jeneral pula dibahaskan dalam Dewan Perundangan majlis tertinggi. Mandora pula bertanggungjawab bagi kewangan shogun. Kyoto Kanrei. dan pengawasan vassal adalah terlalu subjektif untuk dikawal.TAMADUN JEPUN.. Undang-undang dikuatkuasakan dan arahan pemimpin dipertahankan walaupun kebanyakan baron tidak setuju dan tidak menyenangi tindakan pemerintah. Shugo merupakan pegawai tertinggi dalam kerajaaan persekutuan dan kerajaan tentera tempatan. ketua pentadbiran ialah Kanrei yang dipilih daripada tuan-tuan tanah shogun yang paling berkuasa iaitu Shaiba. Di system pentadbiran pusat. Organisasi pusat yang terdiri daripada shogun-shogun menjadi vassal yang merupakan pembantu yang baik. struktur pemerintahan yang di buat berdasarkan kesetiaan dan perpaduan. Sistem pentadbiran Ashikaga yang termaktub pada Bakufu mempunyai sifat-sifat yang tersendiri. Ashikagun telah membina Bakufunya di Kyoto iaitu Shikimoku sebagai satu piagam politik yang boleh membawa perubahan dalam pentadbirannya. Shogun berada di tahap yang paling tinggi dan dibawahnya dibahagikan kepada empat wilayah iaitu Kanto Kubo (Timur). ketua pentadbiran yang penting digelar Ketua Samurai.Kanto. Namun hakikat pembinaan itu tidak membawa banyak kesan yang positif seperti yang dirancang. pemerintahan kerajaan Ashikaga di warisi oleh Yoshimitsu. Jawatan ini akan di berikan oleh keluarga yang bertanggungjawab serta mampu mempertahankan polisi Ashikaga. manakala jawatan setiausaha dan perekod gudang cadastral di gelar Manchujo. Di Wilayah Timur ia di ketuai oleh Kanta Kanrei yang merupakan wakil kepada shogun. Shogun berkuasa untuk melantik sejumlah pentadbir rasmi yang akan memegang jawatanjawatan tertentu dari kalangan keluarga. Dari segi perancangan ketenteraan. Ketiga-tiga kuasa ini di kenali sebagai sankan yang mampu mengimbangi kuasa vassal Ashikaga. Peranan yang dimainkan oleh Yoshimitsu dan pegawai bawahannya dikawal dengan keras tetapi adil. Disini . Wilayah Shogun dan Wilayah Barat. Oleh yang demikian mereka telah menjadi satu unit yang boleh mengimbangi kuasa ashikaga. Hatakeyama dan Hosokawa. Selepas tahun 1368.Ashikaga Shogun mengambil tindakan mengabungkan dengan kekuasaan tentera bagi mengukuhkan kedudukanya.

Pembukaan tapak pertanian secara komersil telah membantu sepenuhnya perkembangan ekonomi Ashikaga. Kepentingan pentadbiran kerajaan Ashikaga juga terjejas kerana kelemahan mereka mengawal tindakan pemimpin bawahan mereka yang suka membuat keputusan yang terburu-buru. Sistem tanaman secara giliran diusahakan dengan menanam gandum atau barli selepas penanaman padi. Mereka telah mengambil alih kuasa dan memegang tanggungjawab yang penting bagi mengawal keselamatan awam. setiap . Pembaziran tanah selepas penanaman padi dapat di atasi dan membantu menambahkan pendapatan kerajaan Ashikaga. proses pembinaan ekonomi bertambah mantap diikuti oleh hasil pengeluaran yang banyak dari bidang pertanian secara komersil. TAMADUN ASIA dapat dilihat kekurangan kekuatan dan sokongan pada kuasa pusat untuk merancang dan mengatur perjalanan pentadbiran kepada polisi yang lebih mantap.Kawasan pertanian yang mempunyai perkampungan kecil telah bertukar kepada perkampungan besar dengan jumlah penduduk semakin bertambah. pengeluaran barang-barang tembikar telah meningkat dengan pesat dan bandar Seto di wilayah Omari menjadi pusat pengeluaran barang-barang tembikar di Jepun. Samurai-dokoro juga telah berjaya mengambil alih kuasa pentadbiran di Bandar dan daerah daripada Ashikaga.Sapi dan kuda digunakan dengan lebih meluas untuk proses penanaman.Dalam bidang industri.Dari segi status kawasan pentadbiran Ashikaga. Kanrai yang menjadi ketua pentadbiran di pusat dapat megimbangi kuasa di Bakufu daripada pentadbiran Ashikaga. perkembangan ekonami berlaku dengan pesat melalui pengagihan kuasa yang diperkenalkan. Mereka dapat melantik pegawai daerah di setiap kawasan dengan kuasa yang terbatas. Pada zaman kerajaan Ashikaga. Pada akhir abad ke-14. Apabila hubungan masyarakat bertambah baik. Ketua tentera wilayah juga memberi galakan kepada petani supaya meningkatkan hasil pertanian mereka dengan menggunakan teknologi yang baik dalam pertanian. Kekuatan baron semakin berpengaruh dan pemimpin Ashikaga tidak mampu mengawal dan menyekat pengaruh baron yang semakin kuat. Masyarakat yang terpisah berdasarkan kelas dapat disatukan melalui pembinaan Bakufu.TAMADUN JEPUN.Kaedah pengairan secara pengawalan sungai telah di pertingkatkan bagi mengairi kawasan pertanian.

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA daerah mempunyai Bandar dan penduduk sentiasa bertambah terutamanya di kawasan kuil dan makam yang menjadi tumpuan rakyat.Pengekalan secara langsung golongan feudal berkuasa dan terpengaruh membantu perkembangan ekonomi seterusnya menambahkan kemajuaan sesuatu bandar. Kawasan pasar juga mula mengalami perubahan apabila banyak gudang-gudang dibina sambil mendiri rumah kecil untuk peniaga tinggal akhirnya berkembangan menjadi bandar.Pertumbuhan ekonomi Kesyogunan Ashikaga juga dikenalpasti melalui pengenalan dan pertumbuhan tanomoshiko atau mujinko yang merupakan persatuanpersatuan kewangan. Pusat-pusat pertukaran wang,kedai-kedai beras dan sake (sekaya) juga mila berkembang secara pesat dan proses ini telah dipercepatkan oleh kemajuan perdagangan tempatan dan luar negeri, terutamanya dengan negara China. Melalui dasar pentadbiran yang di lakukan oleh kerajaan Ashikaga ini sebanarnya telah menyebabkan pemerintah Ashikaga yang digelar shugo mengalami kekurangan pengaruh secara berperingkat-peringkat seterusnya mengalami kejatuhan.Dari segi kawalan politik,Kesyogunan Ashikaga telah gagal mengenakan kawalan sepenuhnya keatas kelas tentera wilayah dan daimyos atau tuan-tuan tanah feudal.Mereka amat berkuasa dan siap sedia berperang atau memberontak terhadap pemerintanan Ashikaga yang berpusat di bakufu.walaupun mereka terdiri dari daripada provokasi yang kecil.Pentadbiran Ashikaga pula tidak mempunyai pemimpin yaang berkaliber. Sebahagian daripada mereka banyak membazirkan kekayaan Bakufu keatas projek-projek mewah.Di bawah pimpinan Yoshimitsu,Kerajaan Ashikaga telah membina kiul Pavilion Emas yang termashur sementara di bawah pemerintahan Yoshimoto telah membina sebuah bangunan yang hampir sama yang dipanggil Pavilion PerakPembinaan bangunan ini mengaut sumber-sumber ekonomi Bakufu.Keadaan ini telah membawa kejatuhannya. Faktorfaktor lain yang telah membawa kepada kejatuhan Ashikaga ialah kebuluran yang telah berlaku pada tahun 1940 dan wabak penyakit yang berlaku pada tahun 1425.Pemberontakan petani dan Perang onin telah melemahkan lagi Kesyogunan Ashikaga.Perang Onin (1467-1478) telah memusnahkan pusat pentadbiran Kerajaan Ashikaga di Kyato.Ia berpunca kegagalan

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA kuasa pusat untuk campur tangan dalam perselisihan yang sengit di antara dua kumpulan keluarga Kavei yang bersaing untuk merebuk pengaruh.Perselisihan itu dipimpin oleh Hosokawa dan Yamana. Tuan-tuan tanah feudal yang lain juga telah campur tangan dalam perselisihan ini yang menyebabkan huru-hara bertambah runcing.Pergaduhan ,rompakan dan pembakaran harta benda telah berlaku secara berluasa selama beberapa tahun dan menyebabkan kemusnahan Kyoto dan kawasan-kawasan sekeliling.Dalam peperangan ini, kemenangan di perolehi oleh kumpulan Hosokawa dan mereka meluaskan pengaruh dan kekuasaan ke atas Syogun-syogun Ashikaga.Kejatunhan Syogun-syogun Ashikaga dipercepatkan lagi oleh kedudukan dominan keluarga Hosakawa yang mula berkuasa melantik dan memecat beberapa orang Syogun.Mereka telah memaksa beberapa orang Syogun yang di kalangan keluarga Ashikaga meletak jawatan dan melantik ahli keluarga mereka sebagai Syogun. Keadaan ini menyebabkan Kesyogunan Ashikaga beransur-ansur hilang pengaruh dan kuasanya di Jepun. Pada tahun1565,Syogun Ashikaga iaitu Yoshiteru telah dibunuh dan beliau telah diganti oleh Ashikaga Yoshihide yang meninggal dunia tiga tahun kemudian. Yoshiaki telah dilantik sebagai Syogun oleh Oda Nobunaga yang telah menjadi seorang daimyo yang paling berkuasa di Jepun.Yoshiaki kemudian telah dipecat oleh Nobunaga dalam tahun 1573.Keadaan ini telah menamatkan zaman pemerintahan Kesyogunan Ashikaga di Jepun. http://dukeamienerev.blogspot.com

Dragonizer

Sat Jul 30, 2005 8:01 pm Post #8 2.5 Zaman Sengoku Jidai

Zaman Sengoku Jidai ini berlangsung sekitar tahun 1460 Administrator/Angg hingga 1573 masihi. Zaman ini juga dikenali sebagai zaman peperangan. Dimana pada zaman ini, pertempuran dan dan siri ota SPTians peperangan antara daimo-daimo seringkali berlaku. Setiap daimo-daimo bersaing diantara satu sama lain untuk

TAMADUN JEPUN; TAMADUN ASIA menguasai suatu kawasan. Khususnya, kawasan yang subur untuk aktiviti pertanian. Penguasaan kawan seperti ini membolehkan kuasa dan kedudukan suatu daimo akan lebih kauta dan stabil. Faktor kelemahan pengaruh dan kuasa penganti Youshimasa serta ketiadaan kuasa keluarga Liosokawa terhadap daimodaimo menyebabkan daimo-daimo ini bebas bersaing dan berperang diantara satu sama lain untuk mnguasai wilayahwilayah bagi mengukuhkan kedudukan masing-masing. Oleh itu, pergolakan, peperangan dan ketidak stabilan osial seringkali berlaku pada zaman ini. Dari segi sruktur politik dan sosial pada zaman ini, daimo berkuasa keatas suatu kawasan yang dikuasainya dan ini sekali gus mengantikan sistem pemerintahan Bakufu atau hubungan feudal. Tanah milik daimo ini diwariskan pada seorang pewaris yang sulung dan pewaris ini tidak semestinya anak lelaki atau perempuan. Ini menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Dari segi ketenteraan dalam zaman ini, semangat kepahlawanan dan berani mati dikalangan pahlawan daimo serta kesetiaan terhadap ketua juga telah melahirkan manusia yang sanggup mlakukan apa sahaja demi untuk mengekalkan dan mengembalikan kuasa. Penguasaan daimo terhadap suatu kawansan membolehkan ia mempunyai pekerja dan tentera yang ramai. Ini sekali gus menyebabkan kuasa dan kedudukan daimo semakin kuat. Disamping itu, kemasukan pedagang portugis di Jepun ini dan pengenalan terhadap senjata api iaitu sejenis senapang yang dikenali juga sebagai matchock muskets menyemarakkan lagi peperangan. Para daimo juga turut menyambut baik kemasukan pedagang portugis ini menyebabkan senjata yang lebih moden diperkenalkan. Oleh itu, pertempuran dan pergolakan dalam negara seringkali berlaku antara daimo. Sementara itu juga, raja yang memerintah Jepun ini juga tidak mempunyai kuasa dan pengaruh terhadap daimo-daimo. Pada 1551, Oda Nobunaga telah menjadi penganti ayahnya dalam Daimo Owari. Bagi mengukuhkan kedudukannya, Oda Nobunaga telah melancarkan kempen ketenteraan bagi menghapuskan musuh-musuhnya. Menjelang 1559, Oda Nobunaga berkuasa penuh di wilayah Owari setelah

Posts: 2,790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6, 2004

Niwa dan Shibata. majlis yang terdiri daripada empat orang jeneral ditubuhkan dan ia berfungi untuk menjalankan pentadbiran hal ehwal kerajaan. Ishimayama Honganji turut ditewaskan. Kebijaksanaan oda Nobunaga di dalam mengatur strategi dan tenteranya yang sanggup berani mati demi untuk kemenangan membolehkan beliau mengalahkan Imaga iaitu seorang daimo yang sangat berkuasa di wilayah Suruga dan juga menewaskan Saito Dosan iaitu tuan tanah di daerah Mino. Selain itu juga. pertikaian dikalangan ahli majlis telah . Seterusnya pada 1580. TAMADUN ASIA menumpaskan adiknya. angkatan tentera Oda Nobunaga telah ditewaskan oleh samisami dari mazhab tersebut. Pada 1570 Oda Nobunaga telah memecat Yoshiaki yang mula menentang dan dan mencabar kekuasaannya. Ini memnyebabkan kuasanya semakin mantap. terdapat juga ahli majlis yang lain iaitu Ikeda. angkatan tentera Oda Nobunaga bangkit dan seterusnya berjaya memusnahkan kediaman Ikko di Naga di Nagashima. Namun. Pada 1568. kuasanya makin bertambah apabila shogun-shogun menjalinkan hubungan persahabatan dengannya. Oda Nobunaga juga turut mendapat tentangan daripada Ishiyama Honganji iaitu pemimpin mazhab Ikko. Sekali gus menyelesaikan masalah ini. beliau berjaya menguasai kawasan peleburan logam di wilayahwilayah sekitar Kyoto. Sistem ini sekali gus menamatkan sistem pentadbiran Keshogunan Ashikaga di Jepun. Kematian Oda Nobunaga telah dibela oleh Toyotomi Hideyoshi apabila berjaya menewaskan Akechi dalam pertempuran Yamakazi dan hasrat untuk meneruskan impian untuk menyatukan Jepun telah diteruskan oleh Toyotomi Hideyoshi. Namun hasrat beliau untuk menyatukan Jepun tidak kesampaian apabila Akechi Mitsuhide iaitu jeneral yang dipercayainya telah membunuhnya pada tahun 1582. Disamping itu. Pada 1570. Namun. Selain itu. Pemerintahan Oda Nobunaga bersifat kuku besi iaitu beliau berkuasa mutlak di dalam perlantikan dan pemecatan seorang bakufu. Toyotomi Hideyoshi bertindak bijak di dalam perwarisan takhtah terhadap dua anak Oda Nobunaga dengan melantik cucu Oda Nobunaga sebagai penganti. pembahagian tanah Oda Nobunaga turut diselesaikan dengan membahagikan wilayah-wilayah kepada anak-anak Oda Nobunaga dan di kalangan jeneral-jeneralnya. Selain daripada itu.TAMADUN JEPUN.

2005 8:06 pm Post #9 2. http://dukeamienerev.com Dragonizer Sat Jul 30. Selepas berjaya menyatukan Jepun. Pada tahun 1585 Masihi. Pada tahun yang sama.blogspot. Toyotomi Hideyoshi menakluki Kyushu.61 Pembinaan Administrator/Angg Kesyogunan Tokugawa telah diasaskan oleh Tokugawa Ieyasu . Penaklukkan terhadap wilayah Kii dan Izuma merealisasikan usaha penyatuan Jepun. sasaran Toyotomi Hideyoshi seterusnya adalah untuk menawan China. Toyotomi Hideyoshi berjaya menguasai Istana Odawara iaitu milik keluarga Ujimasa di wilayah Sagami. Toyotomi berkuasa ke atatas wilayah Kanto apabila berjaya mengalahkan kebangkitan di Mitsu dan Dewa. TAMADUN ASIA menyebabkan kekacauan politik iaitu permusuhan Toyotomi Hideyoshi dengan Shibata berlarutan hingga tahun 1583. Toyotomi Hideyoshi berjaya mengalahkan Shibata dalam pertempuran di Shizugatake. Toyotomi Hideyoshi tidak mengaku kalah sehinggalah penyingkiran terakhir dari Korea pada tahun 1598 dan pada tahun yang sama Toyotomi Hideyoshi meninggal dunia. mereka dihalau balik oleh askar-askar China dan Korea dalam tahun yang berikutnya. Bagaimana pun. Setahun kemuadian. beliau menjadi ketua menteri dan pada 1587. Kaga dan Etchu. Toyotomi Hideyoshi mara dengan menawan wilayah-wilayah Noto. Selain itu juga. Tindakan ini sekali gus memperkukuhkan kedudukan politik Toyotomi Hideyoshi. Toyotomi Hideyoshi berjaya menangani konfrantasi di Onai. Toyotomi Hideyoshi menjadi pemangku raja dan menakluki pulau Shikoku.6 Zaman Kesyogunan Tokugawa 2. tentera Jepun menceroboh Korea dan menakluk Seol selama beberapa minggu.TAMADUN JEPUN. Pada tahun 1592.

pentadbiran digerakkan oleh tiga badan terpenting pentadbiran peringkat tertinggi iaitu pertama Tairo (majlis penasihat-penasihat agung). Roju berperanan dan bertanggungjawab untuk menguruskan dan mengendalikan hal ehwal istana raja. beliau menjadi pemerintah Mikawa dan diiktirafkan oleh kerajaan imperial kuasanya dan memakai nama keluarga Tokugawa. Kedua Roju (majlis tertua) membentuk majlis negara dengan keanggotaannya berubah mengikut keperluan pentadbitan feudalisme.TAMADUN JEPUN. menyelia hal ehwal dalam negeri selain mengawasi tempat-tempat suci(biara).62 Pengukuhan Aspek feudalisme tidak dapat diketepikan kerana ia berperanan untuk mencorakkan dan merupakan unsur-unsur penting dalam pembentukan pentadbiran. Di peringkat asas. Ketiga Hyojoho(majlis kehakiman) ialah sebuah majlis yang dianggotai oleh roju dan sebilangan kecil pesuruhjaya(bug-yo) yang mengetahui beberapa jabatan penting dalam pentadbiran feudalisme bakufu. Tairo berperanan dan bertanggungjawab untuk meemberikan nasihatkepada syogun mengenai dasar-dasar penting negara menjadi pemangku raja jika syogun yag dilantik belum dewasa. Ini dapat dibuktikan apabila Oda Nobunaga mengahwinkan anak perempuannya dengan anak sulung Ieyasu iaitu Nobuyasu. beliau telah dilantik menjadi Shogun dan meletakkan jawatan dan digantikan oleh anaknya iaitu Hidetada. TAMADUN ASIA ota SPTians (1603-03).peranan dan tanggungjawab hyojosho terakluk dalam bidang kehakiman kerana tidak wujud pemisahan bidang kuasa yang jelas antara kuasa eksekutif . Pada yahun 1567. Posts: 2. Pada tahun 1603. kuge (golongan bangsawan) dan golongan daimyo.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Beliau juga terkenal sebagai Daimyo yang terkuat di Jepun. 2004 2. Beliau telah menyertai Perang okehazama antara Oda Nobunaga dan Imagawa. Beliau telah mengukuhkan kedudukannya dengan menjadi sekutu rapat Oda Nobunaga yang dipercayai.Ini bertujuan untuk memberikan pemerintah sama ada Syogun Tokugawa atau pengganti-penggantinya mentadbir negara jepun melalui kuasa mutlak. Beliau telah dilantik sebagai salah seorang majlis pemangku raja yang diwujudkan oleh Toyotomi Hideyosi.

Keempat. pengenalan suatu kod panduan tatatertib dan kelakuan mereka dikenali sebagai buke so-hatto(peraturan bagi rumah-rumah tentera).setiausaha-setiausaha sulit syogun(sobayonin). Kelima. Dalam bidang pentadbiran. Selain tiga badan ini pentadbiran Kesyogunan Tokugawa terdapat beberapa jabatan-jabatan penting kerajaan berpengaruh. gabenorgabenor raya istana di Kyoto dan Osaka(jodai). kekuasaan dan keunggulan kesyogunan tokugawa ditentukan oleh bentuk pentadbiran Bakufu. mengukuhkan kekuatannnya melalui pengumpulan harta kekayaan dan meembendung kegiatan kelas tentera dan daimyo-daimyo Tozama. Antara dasar-dasar yang diperkenalkan adalah seperti berikut: Pertama membentuk satu sistem untuk membolehkan kawalan dan perhatian ketat diberikan ke atas kuasa-kuasa daimyo dan kegiatan tuan-tuan tanah feudal yang dianggap mencurigakan. penyelia upacara(sojabon). beliau telah mewujudkan struktur politik yang telah . Bakufu pertama Kesyogunan Tokugawa iaitu Syogun Tokugawa Ieyasu telah memeperkenalkan beberapa dasar-dasar untuk mengukuhkan kesyogunan ini dan bermatlamat untuk melemahkan kuasa-kuasa tuan daimyo atau tuan-tuan feudal. Ketiga.TAMADUN JEPUN. dan wakil peribadi syogun di Kyoto(Kyoto shoshida). TAMADUN ASIA (pelaksana) dan kuasa kehakiman. Selain itu. Antaranya ialah penasihat-penasihat rendah(waka doshiyori) . Dasar-dasar ini diperkenalkan berikutan kebimbangan tentang konsep kesetiaan daripada kuasa-kuasa daimyo yang berpotensi dan berkeupayaan menggugat Kesyogunan Tokugawa. Kedua. langkah mengelakkan komplot dan subahat dengan memperkenalkan peraturan menghadkan keluasan istanaistana daimyo ini dan perkahwinan di kalangan daimyo dikawal. mengeratkan beberapa sekatan ke atas daimyo dengan memberikan tugasan yang dianggap membebankan sumber kewangan antaranya membaiki kerosakan-kerosakan istana.

Hidetada dan Iematsu. Walaupun shogun tokugawa memberi jaminan akan menjaga dan mempertahankan kedudukan maharaja. Kelemahan pentadbiran shogun tokugawa. Pada zaman Shogun Tsunayoshi(1680-1709). Jepun mencapai zaman kemewahan. ia diganti oleh shogun-shogun yang lemah. namun pengawasan yang ketat dikenakan terhadap maharaja dan juga rakyat. Rakyat hendaklah membuat pekerjaanpekerjaan yang ditetapkan dan golongan daimyo hendaklah mengabdikan diri kepada shogun tokugawa di istana dalam masa tertentu selama empat bulan. 2. Akibatnya ramai penyokongnya tidak lagi taat kepada Shogun Tokugawa. Shogun Tokugawa telah mengabaikan soal-soal pertahanan dan hubungan dengan penyokongnya.TAMADUN JEPUN. Maharaja dinasihatkan jangan turut aktif dalam soal pentadbiran. TAMADUN ASIA mengekalkan kuasanya ke atas semua lapisan masyarakat feudal Jepun termasuk maharaja dan golongan bangsawan istana(kuge) selain golongan daimyo. orang-orang Jepun . Shogun Ieharu adalah pemalas dan tidak mengambil berat tentang urusan pentadbiran. Di peringkat awal pemerintahan Shogun Tokugawa merupakan zaman kejayaan dan kegemilangan. samurai atau pahlawan. Maharaja kecuali mendapat kebenaran daripada shogun tokugawa. Jepun mengalami kejatuhan ekonomi sehingga berlaku peristiwa kebuluran. Keadaan menjadi bertambah buruk apabila Yoshimune meniggal dunia.63 Cabaran Dalam mejalankan pemerintahan shogun tokugawa menjalankan pentadbiran yang tegas dan menindas. golongan pertukangan dan pedagang-pedagang. petani. Beliau juga telah memperkenalkan satu peraturan untuk menyekat kuasa maharaja dan golongan bangsawan. Pada awal pemerintahan Shogun Tokugawa. Kemajuan-kemajuan telah dicapai pada zaman Ieyashu. Keadaan itu secara tidak langsung menjejaskan kedudukan shogun tokugawa. Selain itu. Misalnya Shogun Ieshige(1745-88) adalah bebal dan gagap hingga sukar memahami percakapannya. Rakyat hanya dibenarkan melihat maharaja setahun sekali. Dalam pemerintahan Shogun Yoshimune.

Perkembangan perdagangan dan pengaruh golongan saudagar. Rasa tidak puas hati terhadap Shogun tokugawa. Dalam sejarah Jepun kuno terdapat kepercayaan Shinto yang menyatakan raja adalah keturunan Dewi Matahari(Amiterasu). jumlah penduduk jepun kira-kira 30 juta orang. Zaman kemelesetan ini juga melibatkan golongan daimyodaimyo yang mana hasil pendapatan mereka berkurangan. Selain itu. Akhirnya beberapa buah buku sejarah telah dapat dihasilkan seperti kojiki dan nihon shoki yang mengandungi unsur-unsur dongeng dan lagenda. Berdasarkan ajaran Shinto. TAMADUN ASIA telah digalakkan mempelajari ilmu pengetahuan terutama dalam bidang sastera dan sejarah Jepun kuno. Daimyo-daimyo juga menentang sistem Sankin Kotai yang dikenakan kepada mereka. Oleh kerana itu terdapat golongan saudagar yang menentang Shogun Tokugawa. bukan Shogun Tokugawa. Fakta-fakta di atas menyebabkan perasaan taat setia kepada maharaja semakin meningkat di kalangan rakyat jepun. Menjelang pertengahan abad ke-18. Perdagangan terus berkembang pada zaman Shogun Tokugawa.TAMADUN JEPUN. prkembangan perdagangan menyebabkan kedudukan dan pengaruh golongan saudagar semakin meningkat dalam masyarakat. Bandar-bandar Osaka dan Yedo telah menjadi pusat perdagangan. Ini disebabkan mereka dikenakan sekatan-sekatan dan kawalan rapi seperti yang dihadapi oleh daimyo Tozama. Zaman ini dkatakan ‘musim kebuluran’ sehingga ramai kanak-kanakdibiarkan mati. daimyo-daimyo termasuk tuan-tuan tanah memeras petani-petani. Misalnya. Untuk mengatasi kekurangan pendapatan. sudagar-saudagar di Bandar Osaka telah membantu golongan anti-Tokugawa. Kedudukan orang jepun terutama golongan petani bertambah buruk apabila berlaku bencana alamdan bertambahnya penduduk Jepun. Dengan berkembang perdagangan. Ramai daimyo dan samurai telah membuat . berlaku zaman kemeseletan ekonomi. Akibatnya timbul rasa curiga terhadap pemerintahan Shogun Tokugawa. Pada abad ke-18 dan awal ke19. Mereka menjadi kaya raya dan kekuasaan mereka bertambah besar sehingga jauh lebih besar daripada golongan Daimyo dan Samurai. ahli sejarah Shinto dapati bahawa maharaja yang semestinya berkuasa dan dihormati. golongan saudagar berpendapat bahawa dasar isolasi yang diamalkan oleh Shogun Tokugawa menjadi penghalang kepada perkembangan perdagangan. Rasa tidak puas hati datangnya daripada golongan daimyo-daimyo.

Malahan telah berlaku perkahwinan di antara golongan daimyo dan samurai dengan golongan saudagar. da Hizen menggunakan kesempatan ini untuk mengkritik pemerintahan Shogun Tokugawa. Oleh kerana kedudukan mereka semakin kukuh. Untuk menentang Shogun Tokugawa. http://dukeamienerev. Mereka menentang Shogun Tokugawa disebabkan Tokugawa merupakan saingan politik kepada mereka dalam merebut kekuasaan di Jepun. Toza. Masalah-masalah inilah yang menyebabkan keruntuhan Kesyogunan Tokugawa di negara Jepun. TAMADUN ASIA pinjaman dengan golongan saudagar sehingga mereka terikat dengan golongan saudagar. Toza. mereka sering mengadakan pakatan dengan suku-suku kaum lain untuk menentang Shogun Tokugawa. Seterusnya mereka telah menggunakan isu kemasukan orang asing untuk menentang Shogun Tokugawa.TAMADUN JEPUN.com . maharaja yang telah terasing turut juga mengkritik Shogun Tokugawa kerana segala perjanjian dan hubungan dengan orang-orang asing tidak dibincangkan terlebih dahulu degan maharaja. Tentangan suku kaum dari barat juga berlaku. Choshu. mereka menyatakan sokongan dan taat setia kepada maharaja yang selama ini ditindas oleh Shogun Tokugawa. Mereka juga bersatu dengan golongan bangsawan Kyoto serta golongan suadagar yang anti-Tokugawa.blogspot. Choshu. Mereka menentang tindakan Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa untuk mandapat sokongan maharaja dan rakyat yang turut menentang perjanjian Kanagawa dan perjanjianperjanjian lain. Suku kaum dari barat iaitu Satsuma. Mereka menentang Shogun Tokugawa juga disebabkan Shogun Tokugawa menjalankan dasar menindas terhadap suku kaum lain. Kedatangan barat iaitu Kedatangan komodor perry dan mamaksa Shogun Tokugawa menandatangani perjanjian Kanagawa telah menjadi punca kemarahan orang Jepun dan mempercepatkan kejatuhan Shogun Tokugawa. Oleh kerana itu mereka terus mengadakan penentangan setelah Tokugawa berjaya mengambil alih kekuasaan di Jepun. Suku kaum Satsuma. dan Hizen merupakan golongan yang sangat aktif menentang Shogun Tokugawa. Salah satu golongan saudagar yang sangat berpengaruh ialah Mitsui.

7 Zaman Meiji Permodenan Meiji pada tahun 1868 merupakan suatu peristiwa Administrator/Angg yang penting dalam sejarah Jepun. Maharaja Meij yang masih muda telah muncul dari tempat pengasingannya di Kyoto ke Tokyo yang berjarak 6.790 memperlihatkan Maharaja Meiji mempunyai kuasa autokratik untuk memerintah negaranya. Beliau telah diiringi oleh seribu orang bangsawan. Diantara mereka termasuk October 6. kerajaan baru ialah . Pemimpin-pemimpin samurai ini berasal dari #1 kawasan-kawasan penguasaan feudal atau Han suku kaum Joined: Satsuma. Okuma (dari Hizen) dan Itagaki Taisuke (dari Toza). pembesar. Saigo. Pemilihan tersebut tidak 2. kepimpinan kerajaan baru telah didominasikan oleh samurai muda dari suku kaum Satsuma dan Choshu atau Oligarki Sat-cho. Oleh itu. Inone.TAMADUN JEPUN. merupakan satu ancaman utama kepada kedaulatan Jepun. Maharaja Meiji Group: hanya merupakan ketua negara yang simbolik. Yamagata Aritomo dan Katsura (dari Choshu).4 kilometer. Choshu. Pemimpin-pemimpin baru Meiji menyedari bahawa Jepun tidak dapat menandingi kuasa-kuasa imperialisme Barat yang telah memaksa negara tersebut supaya menandatangani perjanjianperjanjian tidak adil. Pemimpin-pemimpin baru Meiji juga termasuk Saionji Kimmochi. Tosa dan Hizen. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. Kuasa politik Admin terletak terutamanya dalam tangan beberapa orang pemimpin samurai muda yang telah menjalankan inisiatif menjatuhkan Member rejim Tokugawa. 2005 8:08 pm Post #10 2. Oleh yang demikian. mereka menyedari satu-satunya cara untuk mengatasi ancaman ini ialah dengan mewujudkan sebuah negara moden yang mempunyai kuasa tentera yang kuat. Pada bulan Disember 1868. Kido. seorang bangsawan dari Kyoto. Tumpuan utamanya ialah untuk mengembalikan Maharaja kepada kedudukannya yang ota SPTians sebenar sebagai ketua masyarakat Jepun yang tertinggi dan pemindahan ibu negara diraja dari Kyoto ke Edo. Okubo. tujuan utama. Bermula dari zaman pemulihan Meiji 1868. Sebaliknya. Ito. Eo telah ditukar kepada Tokyo. pemimpin-pemimpin ini juga sedar bahawa kuasa-kuasa Barat yang berada di puncak imperialisme mereka. Tambahan pula. samurai dan Posts: lain-lain pegawai tinggi. Matsukata Masayoshi dan Kuroda (dari 2004 Satsuma).

Kyoto dan Osaka. Langkah pertama ke arah proses modenisasi Jepun ialah penghapusan sistem feudal. maharaja telah mengumumkan penghapusan semua tanah feudal. Fukuzawa Yukichi yang telah melawat Eropah dan Amerika Syarikat telah menyebarkan tamadun Barat sebagai asas bagi modenisasi dan mewujudkan Jepun sebagai sebuah negara yang kukuh. institusi barat secara besar-besaran. Dalam bulan Julai 1869. Sehubungan dengan perkara ini. Menjelang akhir tahun 1870 ken sabagai tambahan kepada bandar-bandar. Tosa dan Hizen supaya menyerahkan tanah mereka secara sukarela pada maharaja. pembesar-pembesar feudal telah dilantik sebagai Gabenor di dalam kawasan-kawasan penguasaan mereka sendiri.TAMADUN JEPUN. Bagi mencapai hasrat tersebut. Proses modenisasi ini merangkumi pembentukan semula secara besar-besaran dalam aspek institusi-institusi politik. Oligarki Meiji khususnya Kido. Semua tanah menjadi hak milik diraja. Perubahan-perubahan yang luas dan drastik ini menyebabkan berlaku satu revolusi dalam masyarakat dan kerajaan Jepun. Satsuma. pemimpin-pemimpin Meiji sengan teliti telah menggubal suatu dasar modenisasi yang tertumpu terutamanya keatas penyerapan teknologi. tokyo.Itagaki dan Okuma telah berjaya mempengaruhi golongan daimo dari suku kaum Choshu. Sebaliknya. Dengan penghapusan tanahtanah feudal ini. Namun. pada 29hb Ogos 1871. ekonomi dan sosial berdasarkan garis panduan dari Barat. asas intelektual bagi pengaliran dan penyerapan pengetahuan Barat telah disumbangkan oleh Fukuzawa Yukichi iaitu salah seorang intelek moden teragung dalam sejarah Jepun. Pada bulan berikutnya semua tentera feudal telah dibubarkan dan dengan itu meninggalkan Kerajaan Pusat sebagai satu-satunya pemilik sah pasukan tentera di Jepun. Dalam tahun . Okubo. semua daimo yang lain telah diperintahkan oleh kerajaan Meiji agar menyerahkan tanah mereka. pengetahuan. Pada mulanya. tanah-tanah yang telah diserahkan oleh semua daimo tidak berada dalam kawalan terus maharaja. TAMADUN ASIA “Fukoku Kyohei”(sebuah negara yang kaya dan tentera yang kuat). nagara Jepun telah dibahagikan kepada daerah-daerah (Ken) yang diketuai oleh pagawai-pegawai pentadbir.

TAMADUN JEPUN. Pada tahun yang berikutnya. Langkah selanjutnya kearah modenisasi ialah penghapusan sistem atau hiraki sosial ketat yang telah diwujudkan oleh Kesyogunan Tokugawa. TAMADUN ASIA 1872. petani. Pemimpin-pemimpin Meiji telah menghapuskn sistem kelas yang terdiri dari golongan samurai. Kerajaan telah mengumumkan bahawa sistem pemberian elaun tahunan akan digantikan dengan sistem pembayaran sekali gus yang akan dibayar dalam bentuk bon-bon kerajaan. golongan samurai telah kehilangan hak menggunakan pedang terhadap kelas-kelas yang lebih rendah. Dalam bulan Disember 1872. Kerajaan telah mengharamkan pemakaian pedang oleh samurai. Langkah-langkah ini ternyata telah meningkatkan kemarahan kelas-kelas samurai dan ini terus memuncak hingga membawa kepada tercetusnya beberapa pemberontakan samurai. Golongan samurai telah menikmati taraf sosial yang tinggi semasa era atau zaman Tokugawa telah terjejas oleh penghapusan hiraki sosial tersebut. Dalam bulan september 1871. Pemberontakan yang paling serius ialah Pemberontakan . Ini memberi jalan kearah mewujudkan sebuah negara moden. selain dari meletakkan hasil-hasil pendapatan bekas Han dibawah penguasaan Kerajaan Pusat. Dibawah sistem ini. gaji yang diberi kepada samurai telah ditukar dari bentuk beras kepada wang tunai. Penghapusan feudalisme memperkukuhkan kedudukan Kerajaan Meiji Baru. petukang dan saudagar dalam tahun 1871. Golongan samurai juga telah diberi elaun tahunan dalam bentuk wang tunai. bilangan ken telah dikurangkan kepada 72 dan menjelang tahun 1890 hanya terdapat 45 ken sahaja. Golongan samurai juga telah kehilangan hak tradisional mereka sebagai pahlawan. Pada bulan Mac 1876. kerajaan telah memperkenalkan sistem tentera kerahan moden yang terdiri dari Helmin atau rakyat biasa. Pada bulan Ogos 1876. Ia membolehkan Kerajaan mempunyai bidang kuasa yang sepenuhnya keatas seluruh penduduk dan negara. Langkah-langkah ini telah mengahapuskan keistimewaan kelas golongan samurai dan menurunkan taraf mereka sebagai rakyat biasa Maharaja. Kerajaan mengumumkan bahawa bon-bon ini akan matang dalam masa 14 tahun dan bahawa kadar faedah tahunan sebanyak 7% akan diberi kepada samurai.

Ini juga membuka jalan bagi pembentukan sebuah Negara Jepun yang moden dan bersatu padu. Dalam tahun 1872. Pemimpin-pemimpin Meiji sedar tentang keunggulan kuasa-kuasa Barat dari segi organisasi ketenteraan dan alat-alat kelengkapan senjata. mereka mendesak kerajaan Meiji supaya melaksanakan suatu kerahan tenaga moden mengikut cara Barat. TAMADUN ASIA Satsuma yang telah dipimpin oleh Saigo dalam tahun 1877. Mereka juga telah mengesyorkan penubuhan . Kerajaan Meiji telah memberi tumpuan khusus kepada pengwujudan sebuah angkatan Tentera Darat dan Laut yang kuat mengikut cara Barat. Timbalan Menteri Hal ehwal Tentera iaitu Omura Masojiro telah mencadang kerahan tentera dilaksanakan di Jepun. Dengan tumpasnya pemberontakan Satsuma telah menamatkan kedudukan istimewa golongan samurai. Oleh yang demikian. Walau bagaimana pun. ia juga disebabkan oleh faktor Rusia yang sedang giat mengamalkan dasar perluasan pengaruhnya di Asia Timur. Bagaimana pun. pemberontakan ini telah ditumpaskan oleh tentera kerahan yang baru ditubuhkan itu. Mereka yakin bahawa Jepun hanya dapatberdiri dengan teguh melalaui proses memodenisasikan angkatan tenteranya. Rusia dibawah pemerintahan Tzar dalam tahun 1870an sedang menunjukkan minat yang semakin besar ke atas Korea iaitu jiran Jepun yang paling hampir. ramai pemimpin Meiji sedar bahawa orang-orang Rusia mungkin akan memperluaskan pengaruh mereka ke Hokkaido.TAMADUN JEPUN. Yamagata Aritomo yang mengantikan Omura Masojiro telah mengemukakan suatu usul yang menyokong kuat tindakan kerajaan Meiji melakukan polisi kerahan tentera dan polisi memodenkan Angkatan Tentera Darat dan Laut Jepun. Modenisasi Angkatan Tentera bermula dalam tahun 1870an. Yamagata dan rakan-rakan sejawat beliau telah memperdebatkan bahawa angkatan tentera yang wujud iaitu sebanyak 20 batalion yang telah ditugaskan untuk menjaga keamanan dalam negeri tidak berkeupayaan untuk membalas sebarang tindakan luar yang akan mengancam kedaulatan Jepun. Selain itu. Awal tahun 1868. beliau terpaksa menunggu sehingga penghapusan sistem feudalisme dan sistem Han selesai dilaksanakan. Ini perlu bagi menentang ancaman kuasa-kuasa Barat di Jepun. Tambahan pula.

000 tan serta 24 buah anak-anak kapal perang dan turpedo. Pada tahun1872. Tiga buah kapal laut yang besar telah dibeli dari Britain dalam tahun 1876. Askar-askar yang telah dikerah harus berkhidmat dalam Angkatn Tentera Darat atau Laut. Yamagata Aritomo telah menyusun semula pentadbiran Angkatan Tentera Ala Negara Jerman. Angkatan Tentera Jepun juga diperkukuhkan oleh senjata-senjata moden termasuk senapang dan meriam yang dibuat oleh industri-industri tempatan. Kementerian Angkatan Tentera Laut telah ditubuhkan. Angkatan Tentera Laut telah membina 2 buah kapal api.000 tan. Hampir 1/3 belanjawan negara tersebut . TAMADUN ASIA akademi-akademi tentera untuk melatih pegawai dan askar dan penubuhan sebuah biro bekalan tentera untuk membekalkan mereka senjata-senjata ketenteraan. Kemudahan-kemudahan limbungan telah diperbaiki dan Pegawai-pegawai Tentera Laut British telah diambil bekerja sebagai arkitek-arkitek angkatan laut dan sebagai jurulatih-jurulatih Angkatan Laut Jepun. Menjelang tahun 1894. Angkatan tentera telah dibahagikan kepada Pasukan Tetap dan Pasukan Simpanan. Caracara latihan juga telah diperbaiki dan beberapa orang pegawai tentera asing telah diambil berkhidmat untuk melatih teknikteknik berperang kepada pegawai-pegawai dan askar-askar Jepun. Pada tahun tersebut Jepun memiliki 17 buah kapal tentera laut yang beratnya berjumlah 14. Proses memodenkan Angkatan Tentera telah meletakkan Negara Jepun kedalam masalah kewangan yang membebankan.TAMADUN JEPUN. Ia mempunyai 28 buah kapal moden engan jumlah isipadu 57.000 orang dikerakan pada waktu darurat atau perang. Sistem kerahan tentera telah dilaksanakan ke atas mereka yang telah berusia 20 tahun. Angkatan Tentera Laut Jepun diperkembangkan dan mengalami proses modenisasi yang pesat. Kerajaan Meiji telah memperhebatkan kekuatan Tentera Lautnya. Sebagai tambahan 200. Dalam tahun 1875-1876. Beliau menambahkan tempoh perkhidmatan kerahan tenaga dari tahun 1878 sehingga tahun 1883 dan ini mewajibkan seorang askar kerahan supaya berkhidmat dalam Angkatan Tetap atau Simpanan selama 12 tahun iaitu 3 tahun dalam Angkatan Tetap dan 9 tahun dalam Angkatan Simpanan. Pada tahun 1878.

Jepun telah mempunyai 4000 batu kawat telegraf. peluru. Menjelang tahun 1881 Jepun mempunyai 26 batu landasan keretapi. Menjelang thun 1880an Jepun berjaya mewujudkan sebuah Angkatan Tentera yang mampu mempertahankan ancaman asing. kapal-kapal laut dan sebagainya di mana kesemua ini membebankan lagi masalah kewangan kerajaan.27 juta dalam tahun 1878. turpedo. Jepun juga bersiap sedia untuk melancarkan kempen ketenteraan di Asia Timur. Jumlah bilangan berita kawat yang telah diterima dan dihantar telah bertambah dari 19448 dalam tahun 1871 kepada 1. Kerajaan Meiji juga bertanggungjawab mengendalikan beberapa industri strategik yang mengeluarkan senjata. Modenisasi keatas sistem komunikasi Jepun dilakukan. TAMADUN ASIA terpaksa di bahagikan kepada dua cawangan Angkatan Tentera iaitu Laut dan Darat. Dua tahun kemudian Kobe dan Osaka telah dihubungkan oleh landasan keretapi. Landasan keretapi Tsuruga-Nagahama telah siap dibina empat tahun kemudian. Pada tahun 1880an Landasan keretapi Tokyo-Yokohama telah mengangkut diantara 2 juta hingga 3 juta penumpang. landasan keretapi ini telah diperluaskan ke Kyoto. Muatan kargo juga telah meningkat dengan banyak 848. Pada tahun 1877. Menjelang tahun 1880 hampir kesemua bandar-bandar utama Jepun telah dihubungkan oleh ibusawat telegraf. Tokyo dan Yokohama telah dihubungkan oleh landasan keretapi. . Pada tahun berikutnya.000 tan. Oleh yang demikian adalah jelas bahawa kewangan kerajaan Meiji telah memberi penekanan keatas pengwujudan satu Angkatan Tentera yang moden dan berkuasa. di mana Rejim Meiji telah menumpukan perhatian yang besar keatas pembinaan rel keretapi. Sistem ketenteraan Jepun memainkan peranan penting dalam kemajuan dan modenisasi komunikasi. Beribu-ribu batu cawangan talian dan stesen-stesen telegraf telah dibina merentangi negara Jepun. Disamping itu. Kemajuan telegraf jauh lebih pesat berbanding dengan kemajuan yang dicapai dalam pembinaan landasan keretapi.TAMADUN JEPUN. Dalam tahun 1893. Pada tahun 1872. kerja-kerja pembinaan telah dimulakan ke atas suatu projek landasan keretapi baru untuk menghubungkan Kyoto dan Otsu. Angkatan ini agak besar jika dibandingkan dengan taraf Barat. Tsuruga dengan Nagahama.

Menjelang tahun 1910. Kyoto dan Fukuoka. pakar teknologi Barat dan lain-lain untuk mengajar berbagai-bagai kemahiran kepada rakyat Jepun di dalam negeri. Semua kawat telegraf dimiliki dan diusahakan oleh Kerajaan kecuali beberapa cawangan. diwajibkan selama 8 tahun sementara sekolah menengah menawarkan kursus selama 4 tahun. terdapat hampir 28000 buah sekolah rendah dengan lebih dari 2 juta murid-murid. Pusat tertinggi sistem pendidikan dan pelajaran di Jepun ialah Universiti Diraja Tokyo yang telah ditubuhkan pada tahun 1886. Kerajaan juga telah mengkaji sebilangan besar pakar-pakar. perdagangan. Pada tahun 1871. Sekolah-sekolah tinggi terutama sekolah-sekolah teknikal peringkat tinggi telah ditubuhkan meliputi bidang-bidang seperti perubatan. Selain daripada sistem pelajaran negara. Semua kanak yang berusia 6 tahun ke atas akan menerima pendidikan dan pelajaran wajib selama 16 tahun menjelang tahun 1880. sains. 2 daripada universiti persendirian . Sendai. terdapat banyak sekolah-sekolah. 32 sekolah menengah dan 210 sekolah rendah. Mori Arinori yang menjadi Menteri Pelajaran dari tahun 1885 hingga 1889 telah membuat perubahan selanjutnya kepada sistem persekolahan. kerajaan telah mengumumkan bahawa negara Jepun akan dibahagikan kepada 8 kawasan pelajaran dan pendidikan. Dalam tahun 1886.TAMADUN JEPUN. pertanian. TAMADUN ASIA Angka ini telah berlipat ganda menjadi 2. Setiap kawasan ini akan mempunyai sebuah universiti. beberapa buah Universiti Diraja telah ditubuhkan di Sapporo. Dalam bidang pendidikan. Beliau telah memulakan satu sistem yang mengandungi sekolah-sekolah rendah. golongan profesional. perikanan dan lain-lain. ketenteraan. beratus-ratus penuntut Jepun telah dihantar ke luar negeri untuk mempelajari sains dan pentadbiran serta teknik perindustrian Barat. Pada tahun 1872. pelayaran. maktab-maktab dan universiti-universiti persendirian ditubuhkan. sebuah Kementerian Pelajaran telah ditubuhkan dan langkah-langkah telah diambil untuk mewujudkan sistem pelajaran yang seragam di negara tersebut. Kemajuan sektor komunikasi yang membanggakan jelas mencerminkan keazaman pemimpin-pemimpin Meiji untuk menampakkan keupayaan gerakan angkatan militari negara tersebut serta pembangunan ekonomi yang menyeluruh untuk proses modenisasi Jepun.7 juta dalam tahun 1884.

Sistem undangundang yang moden juga perlu bagi perkembangan industri kapitalisme di negara tersebut. http://dukeamienerev.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA yang terkemuka ialah Universiti Keio yang diasaskan oleh Fukuzawa Yukechi dalam tahun 1858 dan Universiti Waseda yang diasaskan oleh Okuma dalam tahun 1882. salah satu matlamat kepimpinana . Pada tahun 1873.blogspot. Sistem pelajaran bukan sahaja memberi latihan praktikal yang berorientasikan Barat tetapi juga memberi penekanan ke atas pendidikan moral dan semangat nasionalisme yang berpusat suasana diraja. Sistem undang-undang yang moden dianggap sebagai syarat mutlak yang penting untuk mengkaji semula perjanjian-perjanjian tidak adil dan berat sebelah yang telah ditandatangani di antara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun 1850-an dan 1860-an. Kementerian Pelajaran mengawal rapi semua aspek pendidikan dan pelajaran termasuk latihan guru-guru. Dasar luar semasa zaman Meiji merupakan perkara yang Administrator/Angg menarik dan penting kepada masyarakat Jepun. Sebagaimana yang diketahui sebelum ini. Dalam bidang undang-undang. penyeliaan sekolahsekolah dan kurikulum. pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat pembaharuan.com Dragonizer Sat Jul 30. 2005 8:11 pm Post #11 2. seorang peguam Perancis. Beliau ditugaskan mengubal satu undang-undang jenayah moden yang telah dikuatkuasakan dalam tahun 1882.71 Dasar Luar Meiji. Gustave Roissonade de Fontarabe telah dilantik sebagai penasihat kepada Kementerian Keadilan di Jepun. Satu undang-undang sivil dan perdagangan turut digubal dan kedua-dua enakmen ini diluluskan dalam tahun 1898 hingga tahun 1899. Sekolah-sekolah dan institusi-institusi persendirian juga tertakluk kepada kawalan rapi ini.

Jepun mungkin akan terpaksa menolaknya. Sealain dari menyalurkan sebahagian besar daripada tenaga mereka untuk membangunkan Jepun menjadi sebuah negara militari yang kukuh. Mutsu Munemutsu telah mengumumkan kepada negara-negara Barat terutamanya Britain bahawa sekiranya perjanjian-perjanjian ini tidak dikaji semula.TAMADUN JEPUN. Tetapi usaha ini tidak pernah tercapai terutamanya disebabkan keenganan kuasa-kuasa Barat untuk merunding semula perjanjian-perjanjian mereka dengan Jepun. Ini merupakan suatu konsesi yang penting Posts: 2. Menteri Luar Negeri Jepun telah memberi jaminan kepada Britain dengan menyatakan bahawa sekiranya Britain bersetuju untuk merundingkan semula perjanjian-perjanjia dengan Jepun. Berhubung dengan isu-isu hak wilayah asing dan penafian autonomi tarif. Pemimpin-pemimpin Meiji juga telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mempastikan pengkajian semula perjanjian-perjanjian tidak adil yang telah ditandatangani diantara Jepun dengan kuasa-kuasa Barat dalam tahun-tahun 1850an dan 1860an. Ito iaitu perdana menteri pada ketika itu telah mengarahkan Menteri Luar Negerinya iaitu Mutsu Munemitsu supaya mengambil pendirian yang lebih tegas terhadap kuasa-kuasa Barat mengenai isu mengkaji semula perjanjian-perjanjian tersebut. 2004 . dimana Jepun kehilangan hak untuk meletakkan tarif keatas barang-barang asing telah menimbulkan perasaan marah dan terhina dikalangan rakyat Jepun sejak tahun 1860an. TAMADUN ASIA ota SPTians Meiji yang paling penting ialah menjalankan proses transformasi negara tersebut kepada pengwujudan sebuah negara yang moden dan kuat. Parti-parti pembangkang termasuk Parti Jiyuto dan Kaisinto telah menggunakan isu tersebut untuk membangkitkan perasaan rakyat Jepun menentang kepimpinan Meiji. Apabila tekanan mengenai isu tersebut mula meningkat terhadap pemimpin-pemimpin Meiji. Dalam tahun 1890an. Disebalik ancaman ini. Pemimpin-pemimpin Meiji telah membuat banyak percubaan-percubaan diplomatikdalam tahun 1860an dan 1890an untuk memujuk negara-negara Barat supaya mengkaji semula perjanjian-perjanjian yang tidak adil. isu perjanjian-perjanjian tidak adil tersebut telah menjadi isu politik yang penting dalam arena politik tempatan negara tersebut.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. maka kerajaan Meiji akan memberi peluang yang lebih besar kepada saudagar-saudagar asing untuk berniaga di mana-mana wilayah Jepun.

Persetujuan ini bermaksud bahawa Russia bahawa Rusia megiktiraf kuasa Jepun keatas Hokaido. Walaupun kerajaan Meiji tidak menyerang Korea. Dalam pertikaian mengenai Korea. satu persetujuan sempadan telah ditandatangani dengan Rusia dalam tahun 1875 dimana Jepun mengugurkan tuntutannya keatas Shakalin sebagai ganti terhadap kepulauan Kurile. Kemudian dalam tahun 1879. ia telah bersikap lebih tegas terhadap kerajaan Korea. TAMADUN ASIA kerana mengikut perjanjian-perjanjian yang termaktub saudagar-saudagar asing hanya boleh menjalankan perniagaan di pelabuhan-pelabuhan tertentu sahaja di Jepun. Dasar ini telah ditentang oleh Okubo dan Iwakura yang telah mendebatkan bahawa walaupun Korea merupkan satu isu penting kepada Jepun tetapi Kerajaan harus menumpukan ke arah melaksanakan proses tranformasi Jepun kepada sebuah negara yang moden dan kuat.TAMADUN JEPUN. Korea telah menjadi isu penting di Jepun. pada awal tahun 1873. Pulau-pulau ini menjadi kawasan jajahan Satsuma sejak abad ke 17. Dalam tahun 1874. Iwakura dan kumpulannya telah berjaya dan ini telah menyebabkan Itagaki dan Saigo meletakkan jawatan. Berhubung dengan isu ini. isu mengenai Korea telah mengakibatkan satu krisis besar dalam kepimpinan Meiji apabila Itagaki dan Saigo mahukan Jepun supaya mengamalkan satu dasar yang agresif terhadap korea. Namun demikian dalam tahun 1879. penentuan batas sempadan dan keselamatan negara juga terkandung didalam dasar luar Jepun. Ini membawa kepada penghapusan hak wilayah asing. kepulauan ini telah dijadikan sebahagian dari wilayah Jepun apabila mereka diberi status wilayah oleh kerajaan Meiji. Dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an. Selain daripada isu pengkajian semula perjanjian. kepulauan Ryukyu atau Okinawa telah diserap sebagai sebahagian wilayah Jepun. Perjanjian-perjanjian baru juga telah memberi Jepun hak untuk meletakkan tarif yang sesuai keatas barang-barang asing. Isu penentuan batas sempadan dan keselamatan negara telah menjejas perhubungan Jepun dengan Korea. kerajaan Meiji telah menggunakan diplomasi ubat bedil . Sebenarnya. Kepulauan Okinawa telah lama mengekalkan hubungan jajahan takluk dengan negara China. Kerajaan British akhirnya bersetuju dan pada bualan Julai 1894 suatu perjanjian baru telah ditantangani. negara China dan Rusia.

Perasaan tidak puas hati mula bertakhta di hati rakyat. Ramai pemimpin-pemimpin Meiji sendiri telah menyokong dasar perluasan ini. Mereka juga yakin bahawa Jepun dalam tahun-tahun 1890an telah memiliki kekuatan militari yang secukupnya untuk memulakan satu dasar perluasan di Korea.TAMADUN JEPUN. Kumpulan Genyosha yang diasaskan dalam tahun 1881 telah melakukan tekanan ke atas kerajaan Meiji supaya memperluaskan sistem militarinya di Korea dan dibahagian-bahagian lain di Asia Timur. TAMADUN ASIA untuk memaksa Raja Kojong dari Korea supaya menandatangani satu perjanjian yang memberi hak keistimewaan perdagangan kepada Jepun. Salah satu kumpulan penganjur yang paling bersemangat menyokong serangan ke atas Korea ialah kumpulan ultranasionalis seperti Genyosha. Faktor-faktor ekonomi dan strategik merupakan faktor yang mendorong perluasan kuasa Jepun di Korea. Negara Jepun sedang menghadapi masalah kewangan yang serius kesan dari rancangan modenisasi negara tersebut. Pemimpinpemimpin tentera seperti Yamagata. telah mengukuhkan keyakinan ini dengan menyatakan bahawa Angkatan Tentera Darat dan Laut yang baru dipermodenkan itu berkeupayaan untuk melaksanakan kempen militari secara besar-besaran untuk menyerang Korea yang masih mengiktiraf kuasa Negara China. Petani-petani Jepun telah dibebani dengan cukai-cukai yang tinggi sementara buruh perindustrian di pekan-pekan dan bandar-bandar merasa gelisah. Kepentingan Jepun di Korea telah mula meningakat dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an disebabkan beberapa faktor dalam negeri dan antarabangsa. Di Jepun sendiri terdapat banyak kumpulan yang menyokong penyerangan ke atas Korea. Inflasi kian meningkat manakala kos kehiupan mula melambung tinggi di bandarbandar. Kesatuan-kesatuan sekerja telah diharamkan dan pekerja-pekerja terpaksa bekerja lebih masa dan dibayar upah yang rendah. Mereka menyedari bahawa Jepun memerlukan lebih banyak bahan-bahan mentah dan saluran pasaran untuk menjadi sebuah kuasa dunia yang utama. kerajaan Meiji telah menyokong perlaksanaan suatu dasar perluasan untuk mengalihkan perhatian rakyat dari isu-isu dalam negeri kepada . Oleh itu dalam tahun-tahun 1880an dan 1890an.

Rakyat Rusia yang mempunyai aspirasi-aspirasi imperialis di Asia Timur telah mendirikan sebuah pangkalan tentera laut di Vladivostok dan bersiap sedia untuk bergerak ke arah selatan ke dalam Korea dan Manchuria. Negara China menuntut bahawa Korea adalah sebuah negeri dibawah naungan China. TAMADUN ASIA antarabangsa. Golongan Zaibatsu terutamanya. negara China menyatakan perasaan tidak puas hatinya dan dengan serta-merta telah mencabar kesahihan perjanjian ini. Lebih penting lagi. Korea telah menjadi pasaran terpenting bagi pasaran kapas Jepun. Korea telah lama mengiktiraf kuasa China. Korea telah menjadi pintu masuk yang penting bagi penyusupan Jepun ke Asia Timur. ia akan mempunyai seorang musuh berhadapan dengannya. Sebenarnya sebelum tahun 1890 lagi. Dasar-dasar dan polisi Negara China di Korea telah memberi dorongan seterusnya kepada Jepun untuk memperluaskan kuasanya di Korea. tidak hairan bahawa Perang China-Jepun yang tercetus terutamanya mengenai isu Korea sebahagian besarnya telah dibiayai oleh Zaibatsu-zaibatsu berkenaan. Pertimbangan-pertimbanagan strategik telah menambahkan lagi keyakinan dikalangan rakyat Jepun bahawa Korea harus diletakkan dibawah kuasa Jepun. pihak Rusia sedang menunjukkan minat ke atas Korea. Disebalik ketidakstabilan negara Korea. Kerajaan Meiji yang telah pun memperolehi banyak faedahfaedah ekonomi dan politik di Korea sebagai hasil Perjanjian Chemulpo pada 1876 ingin mengeksploitasi selanjutnya pasaran dan sumber-sumber asli Korea. Oleh itu. Kerajaan Meiji sedar bahawa sekiranya Korea jatuh ke bawah pengaruh Rusia. Sumitomo dan lain-lain mendesak kerajaan Meiji supaya menyerang Korea.TAMADUN JEPUN. Mitsui dan zaibatsu-zaibatu lain telah pun mendirikan kilang-kilang kain dan kertas di negara tersebut. . Oleh itu. kulit lembu. Mitsubishi. kacang soya. apabila Jepun memaksa Korea supaya menandatangani Perjanjian 1876. Berdasarkan kepada alasan ini Jepun telah mengambil tindakan menyerang Korea. Mitsui. Tambahan pula. emas dan lain-lain pada harga yang rendah dan dengan itu memperolehi banyak keuntungan. Zaibatsu-zaibatsu dan syarikatsyarikat Jepun yang lain juga telah membeli beras.

Jepun telah menuduh Negara China mencerobah Perjanjian 1885. Sementara itu. berlaku pemberontakpemberontak tempatan yang juga dikenali sebagai Tonghak telah memberontak menenatang Raja Korea. Raja Korea telah meminta bantuan dari Negara China. Tindakan ini menyebabkan China mengistiharkan perang keatas Jepun. hubungan China mula maeruncing. Selain itu.TAMADUN JEPUN. mengakibatkan tercetusnya krisi Chian-Jepun. Krisis yang lebih serius berlaku di Korea pada tahun 1894. kedua-dua negara Jepun dan China tetap masih campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea. Akibat dari isu Korea. Pada awal tahun 1885. Perang China-Jepun telah meletus sekitar tahun 1894 hingga 1895. kepimpinan. Ito yang merupakan perdana menteri Jepun pada ketika itu mengumumkan bahawa Jepun tidak akan menarik tenteranya di Korea kecuali kerajaan Korea melaksanakan pembaharuanpembaharuan yang akhirnya membawa Korea di bawah pengaruh Jepun. Pertempuran-pertempuran kedua-dua pihak ini dihentikan melalui rundingan-rundingan terus yang dibuat. Pihak Jepun dan China masing-masing menghantar pasukan tentera mereka di Korea. Pada bulan yang sama. Sementara itu. pemberontakan ini berjaya dipatahkan melalui bantuan pasukan tentera China. Jepun dan China bersetuju mengundurkan pasukan tentera mereka di Seol dan berjanji tidak akan campur tangan dalam hal ehwal dalam negeri di Korea. latihan dan strategi. . Tentera Laut Jepun lebih unggul daripada Tentera Laut China dari segi kelengkapan. pada tahun 1884 berlaku pertempuran pasukan-pasukan tentera China dan Jepun di Seol. Akibatnya. Tentera China tidak dapat mengalahkan tentera Jepun yang lebih moden dan berdisiplin. satu pertikaian merebut kuasa berlaku di istana Korea. Namun. TAMADUN ASIA Dalam suasana ini. Pada bulan Julai 1894. Korea. pasukan-pasukan tentera Jepun telah menduduki istana diraja Korea. Kerajaan Manchu di Peking telah menegaskan bahawa perjanjian 1876 itu adalah tidak sah. Jepun telah memenangi peperangan ini dalam masa 9 bulan sahaja. Pada bulan Jun 1894. Selepas menguasai lautn dimana tentera Jepun berjaya mengalahkan Tentera laut China di muara sungai Yalu dan di Weihaiwei. yang mana telah mengakibatkan konfrontasi terus diantara negara China dan Jepun.

Chungking. Pada 5 Mei 1895. . Campurtangan Tiga Kuasa telah membangkit perasaan benci Jepun terhadap Rusia yang telah mendapat kuasa ke atas Semenanjung Liaotung. TAMADUN ASIA Jepun telah masuk ke Korea dan mengusir keluar tentera China dari Korea. Negara Jerman dan Perancis telah menghalang Jepun dari memiliki kawasan-kawasan yang berada di bawah naungan Negara China. manakala Perancis pula telah menguasai Indochina. Pada tahun 1898. Jepun sangat marah apabila menyedari tipu helah rancangan tersebut. Empat pelabuhan baru iaitu Shasi. Syarat-syarat perjanjian ini ialah Negara China mengakui kemerdekaan dan autonomi Korea. Perancis dan Negara Jerman telah menuntut bahawa Jepun harus memulangkan Semenanjung Liaotung kepada Negara China. Jepun telah bersetuju melepaskan Semenanjung Liaotung sebagai ganti pampasan dari Negara China. Sementara itu. Pihak Jepun bersiap sedia untuk bertindak ke atas Peking. Soochow dan Hangchow dibuka kepada pedagangan asing. pusat kerajaan kuasa Manchu. Akhirnya pada 5 November 1895. Perjanjian Shimonoseki telah membuka jalan bagi Jepun untuk memperolehi konsesi-konsesi yang penting dari segi strategik di Tanah Besar tetapi dalam satu rancangan diplomatik yang dikenali sebagai Campurtangan Tiga Kuasa. tentera Jepun mara ke manchuria dan Shangtung. Rusia. kerajaan Manchu telah menghantar Li Huang-Chang untuk berunding dengan pihak Jepun. Negara China menyerahkan Semenanjung Liaotung. rusia. Ini tela menaikkan kemarahan Jepun dan ia bersiap sedia untuk membalas dendam terhadap Rusia.TAMADUN JEPUN. Farmosa dan kepualuan Pescadores kepada Jepun.000 taels atau lebih kurang US$150 juta. Semenanjung Liaotung telah diserahkan semula kepada China dengan jumlah gantirugi tambahan sebanyak 300 juta tael. Negara China bersetuju membayar gantirugi sebanyak 230. Jepun telah menjadi sebuah kuasa kolonial dengan pengambilan Taiwan. Moscow telah memaksa China supaya memajak bahagian Selatan Semenanjung Liaotung termasuk Pelabuhan Arthur dan Dairen. negara Jerman telah memperolehi Semenanjung Shangtung dari Negara China. Sebaik sahaja Perjanjian Shimonoseki dimeterai. Kawasan Weihaiwei yang dimiliki oleh negara China akan diduduki oleh pihak Jepun sehingga China berjaya membayar gantirugi ini. Pada 17 April 1895 termeterainya Perjanjian Shimonoseki. Dari Korea. Akibatnya.

Jepun mengukuhkan kedudukan politiknya yang sebenar pada 23 Febuari 1904 dan pada bulan September 1904. merampas seluruh sistem pengangkutan dan kemudahan-kemudahan komunikasi serta mengekplotasi konsesi-konsesi dalam bidang pertanian. Jepun telah merampas secara kekerasan banyak tanah bagi kegunaan tentera. Jepun telah menguasai kawasan selatan dan telah mempercepatkan kemarahan pasukan militarinya ke wilayah Korea. perhutanan dan perlombongan. Rakyat Korea telah memohon bantuan daripada Rusia dan rusia yang ingin memperluaskan pengaruhnya telah menawarkan bantuan kepada berbagai-bagai anasir-anasir anti-Jepun di Korea. Harta benda Korae dirampas dan juga nilai mata wang Korea juga di . Dimana. termeterainya perjanjian perikatan antara Britain dan Jepun pada 30 Januari 1902 yang juga dikenali sebagai Perjanjian Inggeris-Jepun.TAMADUN JEPUN. Kerajaan juga telah mewujudkan satu Majlis Tertinggi bPepranagan. Jepun telah melepaskan tembakan ke atas kapal-kapal Tentera Laut Rusia dari Inchon dan Pelabuhan Arthur. askar-askar Jepun telah menyerbu masuk ke dalam istana Kyongbokung dan telah membunuh Ratu Min. perikanan. Miura Goro iaitu menteri Jepun di Korea telah membuat keputusan untuk menghapuskan anasir-anasir anti-Jepun di istana Korea. Pada 28 Disember 1904kerajaan telah mengeluarkan satu ordianan darurat diraja yang memberi peruntukan khas bagi perbelanjaan-perbelanjaan tentera. Menjelang 10 nFebuari 1904. Jepun turut merampas sistem telegraf dan telefon Korea menjelang september 1904. Hubungan Rusia-Jepun mula merosot dan akhirnya sampai ke kemuncak dengan meletusnya Perang Rusia-Jepun pada tahun 1904-1905. Pertempuran meletus pada awal Febuari 1904. kerajaan Meiji telah mengikuti suatu dasar peperangan. Pada bulan April Jepun telah berjaya mengusir pasukan tentera Rusia dari Sungai Yalu dan juga Korea. Diamana. pada 8 Febuari. Jepun telah memenagi peperangan di Korea dan telah mengalahkan tentera-tentera Rusia di Pyongyong. Pada 8 Oktober 1895. Jepun telah memaksa Raja Korea agar mengatur semula organisasi-organisasi tentera Korea dan pegawai-pegawai Jepun telah diupah sebagai jurulatih-jurulatih dalam Angakatan Tentera Laut Korea. TAMADUN ASIA Jepun telah mengambil beberapa tindakan bagi mengekalkan kuasanya terhadap Korea. Menjelang bulan januari 1904. Jepun telah mengistiharkan kuasa militari ke seluruh Negara Korea.

Jepun juga akan memperolehi dari Rusia pajakan ke atas Liaotung. New Hampshire. Rusia mengiktiraf keunggulan Jepun di Korea dan menyerahkan bahagian Selatan pulau Shakhalin kepada Jepun. Jepun mempunyai kuasa penuh ke atas Manchuria selatan. Ini sekali gus meninggikan status Jepun sebagai sebuah kuasa besar di Asia Timur. Kemenangan Jepun melalui Perang China-Jepun 1894-1895 telah menaikkan imej Jepun. Kesan-kesan Perang Rusia-Jepun ke atas Jepun ialah perluasan kuasa Jepun di Sakhalin dan pengambilan Semenanjung Liaotung. Perang Rusia-Jepun 1904-1905. korea telah menjadi sumber bahan-bahan mentah dan pasaran yang penting bagi Jepun. Korea telah disahkan berada dibawah lingkungan pengaruh Jepun. Menjelang Januari 1905. Dalam perjanjian itu. Lebih 75% pengeluaran perindustrian Korea dimiliki oleh perbadananperbadanan Jepun terutamanya golongan Zaibatsu atau golongan kapitalis. Jepun telahmengambil tanggungjawab untuk menjaga keamanan di Seol dan Korea. Selain itu. Korea secara beransur-ansur menjadi sebuah negara naungan Jepun. Ekonomi Manchuria selatan juga di eksplotasi oelh Jepun. Melalui Perjanjian Peking pada 22 Disember 1905. bahagian selatan landasan keretapi Timur China dan lombong-lombong arang batu yang dimiliki oleh Rusia. . Keunggulan Jepun juga diiktiraf oleh Rusia melaui Perjanjian Portsmouth. Persidangan keamanan itu telah bermula pada 10 Ogos 1905 di Postsmout. TAMADUN ASIA turunkan. Jepun juga telah memperolehi Semenanjung Liaotung dan bahagian selatan Pulau Sakhalin dari Rusia. Jepun telah mengeksploitasi hasil-hasil dan ekonomi Korea.TAMADUN JEPUN. Kemengan Jepun terhadap Perang Rusia-Jepun telah mengubah pandangan lura terhadap Jepun. Selepas tahun 1910. Perang Rusia-Jepun tamat dengan termeterainya Perjanjian Portsmouth. telah memberi kesempatan kepada Jepun untuk menguasai manchuria. Salah satu kesan terpenting perang tersebut ialah kemunculan kuasa Jepun sebagai kuasa besar di Asia Timur. Usaha menamatkan perang ini diambil oleh Jepun dan bukan oleh Rusia.

Dasar perluasan kuasa ini telah membawa Jepun ke Negara China dalam tahun 1930an dan akhir sekali ke Asia Tenggara dalam tahun 1942. Pemerintahan Meiji telah berjaya membangunkan bidang perindustrian disamping memimpin negara tersebut ke arah imperialisme. Perang China-Jepun telah membawa Taiwan di bawah kuasa Jepun. Zaman Meiji ini juga telah memperlihatkan perubahan-perubahn politik dan . Perang Rusia-Jepun juga mempunyai kesan yang penting ke atas kerajaan Meiji. laut dan udara serta turut membina landasan-landasan keretapi dan jalan raya dengan tujuan bagi memenuhi keperluan militarinya. Dibawah pemerintahan Meiji. TAMADUN ASIA Dari segi strategik.5 bilion untuk membiayai peperangan tersebut. di mana negara tersebut akhirnya mengalami kekalahan dalam tahun 1945. Apabila perjanjian keamanan tersebut diumumkan. Perang Rusia_jepun juga telah mempergiatkan aktiviti imperialisme Jepun. Rakyat telah bangun dan menentang kepimpinan Perdana Menteri Katsura. Ini merupakan salah satu zaman yang paling gemilang dalam sejarah Jepun.TAMADUN JEPUN.000 rakyat Jepun terkorban dan Jepun telah membelanjakan 1. Selain itu. Beliau telah dipaksa meletakkan jawatan pada bulan Januari 1906 dan telah digantikan oleh Saionji iaitu seorang pemimpin Parti Seiyukai. Peperangan tersebut juga mengakibatkan kerugian sumbersumber dan tenaga manusia. Rusuhan dan tunjuk-tunjuk perasaan telah berlaku. Zaman pemerintahan Meiji berakhir dengan kematian Maharaja Meiji iaitu Mutsuhito pada 30 Julai 1912. Jepun telah diubah kepada sebuah negara yang moden dan berkuasa. majoriti rakyat Jepun berasa bahawa mereka telah di khianati oleh kerajaan dan mengaharapkan gantirugi yang besar dari Rusia. Korea menjadi sebuah pusat pertahanan Jepun dan menjadi batu loncatan bagi Jepun untuk meluaskan pengaruhnya di Asia Timur. Hampir 20. Ini diikuti oleh Perang Rusia-Jepun 1904-1905 yang telah memperlihatkan perkuasan kuasa Jepun ke atas Korea dan juga di Manchuria Selatan. Jepun telah mendirikan banyak pangkalan-pangkalan tentera darat. Jepun telah pun meneriam 200 tael dari Negara China sebagai hasil kemenangannya dalam Perang China-Jepun.

790 Group: Admin . maka pihak berkuasa Jepun telah melarang penyebaran agama Kristian. Oktober 1852. Pada keseluruhannya. Bidang-bidang lain seperti pertanian.TAMADUN JEPUN. Pencapaian terbesarnya ialah proses tranformasi ekonomi negara yang telah disertai oleh perkembangan perindustrian yang pesat serta juga kebangkitan kapitalisme Jepun.blogspot.com Dragonizer Sat Jul 30. terutama di Selatan Jepun. Zaman Meiji telah memainkan peranan yang penting dalam sejarah Jepun. 2005 8:13 pm Post #12 ZAMAN JEPUN MODEN 3.11 PERHUBUNGAN DENGAN BARAT ota SPTians Hubungan awal dengan Barat bermula dengan kedatangan mubaligh-mubaligh Kristian. Zaman ini telah mempopularkan Jepun ke dalam bidang politik antara bangsa sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa. Sedar atas bahaya kedatangan mission-mision tersebut. Mereka hanya dikhususkan berdagang di Pulau Deshima. Rusia atau Britain yang mula-mula memaksa pemerintah Shogun membuka pintu ke Jepun. Transformasi Jepun yang begitu pesat dan cepat sebagai sebuah negara yang moden dan berkuasa memperlihatkan bahawa proses-proses perkembangannya adalah suatu yang ajaib dan menakjubkan. TAMADUN ASIA sosial yang luar biasa yang telah mempengaruhi kehidupan setiap lapisan masyarakat Jepun. http://dukeamienerev. Laksamana Putiyatin (Rusia) telah diberi kuasa untuk memujuk Jepun untuk Posts: 2. dan pendidikan telah mengalami perubahan dan perkembangan yang pesat dan drastik. Kemasukan orang-orang asing juga telah dihadkan kecuali beberapa orang pedagang Belanda dan China.1 Pengukuhan Administrator/Angg 3.

4. Pulau-pulau di bahagian Utara diserahkan kepada Rusia. Perry datang semula dengan 7 buah kapal. Yang lebih penting ialah keinginan untuk mendapatkan bekalan. TAMADUN ASIA Member #1 Joined: October 6. Puttyatin juga tiba di Nagasaki dengan 4 buah kapal Rusia. pelabuhan Hakodate dan Shimoda dibuka kepada kapal-kapal Amerika. Hasil dari perjanjian ini. Pelabuhan Nagasaki. 2. Sebelum penghujung tahun 1855. Perkembangan perusahaan orang Amerika ikan paus di Pasifik. 2004 menandatangani suatu perjanjian perniagaan. Seorang konsul Amerika ditempatkan di Shimoda. telah dimaterikan ‘Perjanjian Kanagawa’. Namun tujuan ini boleh disangsikan. Beliau berjaya . satu lagi perjanjian dengan Belanda diadakan. perjanjian tersaebut telah memberikan pulau-pulau Kurile di Selatan dan Etofuru kepada Jepun. 3. Shimoda dan Hakodate dibuka kepada kapal-kapal Rusia. Mulai 1856. Satu daripada tujuan Perry ialah untuk mendapatkan jaminan daripada orang Jepun agar memberi layanan baik kepada orang-orang Amerika yang menghadapi kesulitan pelayaran ke negeri China. Tetapi dalam bulan Ogos 1853 satu angkatan Amerika Syarikat di bawah Komander Matthew Perry menuntut agar diadakan hubungan perniagaan. termasuk bekalan arang batu untuk kapal-kapal Amerika yang belayar ke Canton atau dari Conton. Diharapkan juga agar perniagaan dapat diadakan dengan Jepun yang ingin diransangkan lagi dengan persaingan-pesaingan dari Britain. Townsent Harris menjadi wakil kedutaan Amerika Syarikat di Jepun. 31 Mac 1854. Perkembangan perniagaan dengan China melalui Canton. kemajuan dalam bidang pelayaran dengan menggunakan tenaga wap. Sementara Rusia yang diwakili oleh Puttyatin belum membawa sebarang hasil. Rundingan-rundingan Rusia-Jepun diteruskan di Shimoda pada tahun 1855. Pembukaan Carlifornia yang dilambangkan oleh “ Rebutan Emas” dalam tahun 1849. Pada tahun 1854.TAMADUN JEPUN. 5. Terdapat empat factor penting mengapa Amerika berminat terhadap Jepun : 1.

” Sebagai mengisi perlembagaan baru itu kerajaan Jepun telah berusaha dalam segala lapangan mengikut beberapa projek yang telah dirancangkan. Rancangan itu juga berusaha membangunkan tenaga manusia sejajar dengan masyarakat moden untuk mencapai cita-cita kebajikan bagi seluruh rakyat. dalam rancangan itu kerajaan berusaha mengatasi kawasan yang sesak. manakala tujuh buah bandaraya menjadi pusat menjalankan pentadbiran. mengatasi masalah penduduk yang semakin bertambah dan mengatasi jurang perbezaan antara daerah. Membahagikan penduduk perindustrian dan pembangunan ke serata daerah. Sendai. Pada pendahuluan termaktub ikrar seperti berikut iaitu “Kami rakyat Jepun.TAMADUN JEPUN. Untuk mengatasi masalah kawasan yang sesak dan penduduk yang semakin bertambah. penindasan dan penderitaan buat selama-lamanya dari muka bumi. . melaksanakan projek-projek pembangunan perindustrian dan pemeliharaan alam sekitar. Rancangan pembangunan perindusrtrian mengikut dasar keadaan pada satu-satu tempat yang berkaitan dengan rangkaian baru pengangkutan. perhubunga dan pembahagian. Hiroshima dan Fukuoka disamping menghubungkan beberapa buah bandar tempatan yang lain. kemudahan perhubungan dan pengangkutan akan diperluas ke seluruh negara menyambungkan tujuh buah bandaraya iaitu Sapporo. Rancangan Baru itu menitikberatkan tiga tugas utama iaitu pembentukan rangkaian baru bagi kemajuan tanah negara. Tokyo. ingin kepada keamanan selama-lamanya… Kami ingin mendapat tempat yang mulia dalam masyarakat antarabangsa yang berusaha memlihara keamanan dan menghapuskan kezaliman dan perhambaan. Amerika Syarikat berjaya menamatkan sikap perjanjian diri Jepun. Menurut Rancangan Baru itu. Jepun memerlukan 10 ribu ekor lembu. Pembangunan Jepun Baru Dalam perlembagaan baru negara Jepun. Bagi mendapatkan daging dan susu untuk keperluan akan datang. Nagoya. TAMADUN ASIA mendapatkan hak ‘undang-undang sendiri’ bagi orang-orang Amerika yang bermastautin di Jepun. rakyat Jepun berikrar untuk menghormati cita-cita mulia keamanan dan demokrasi. Contohnya “Rancangan Baru Pembangunan Negara” yang telahpun berakhir pada tahun 1985. Osaka. Oleh sebab itu.

Rangkaian perhubungan rangkaian perhubungan talian jauh telefon akan dibina. Keindahan alam dan kebudayaan tradisi akan diperlindungi. pelajaran. disamping memperluas proses perhubungan dengan komputer. televisyen dan sebagainya. Dasar penting yang merubah keadaan perindustrian dan corak kependudukan ialah supaya tidak menghalang pengaliran barang-barang. Manakala hubungan dengan Soviet Union dipercayai bukan sahaja menguntungkan kedua-dua negara itu tetapi juga mencapai . telefon. Untuk mencapai tujuan itu. pengangkutan dan kelengkapan-kelengkapan kesihatan akan dimajukan dalam bandar-bandar daerah. TAMADUN ASIA padang ternakan lembu diadakan di beberapa daerah termasuklah Hokkaido dan Kyusyu. Perkara-perkara penting lain yang berhubung dengan sistem pengangkutan termasuklah pembinaan pelabuhan dan limbungan kapal dan saluran paip minyak. kebudayaan. Jepun mengadakan perhubungan diplomatik dengan negara China dan Soviet Union. Pemeliharaan alam sekitar merupakan satu perkara utama dalam Rancangan baru ini. Jepun melancarkan satu sistem pelaburan modal yang cukup dari semasa ke semasa untuk mengatasi masalah kawasan sesak dan kawasan kosong. sistem pengangkutan ke seluruh tempat yang akan dibina bagi pengangkutan laju. orang ramai dan komunikasi ke seluruh ceruk rantau kepulauan Jepun. Manakala bekalan air akan dibina ke kawasan pedalaman yang jauh. umpamanya ialah jalan keretapi superekspres Tokaido “Syinkansen” yang merupakan pencapaian teknologi yang tinggi bagi perindustrian Jepun. Pembangunan industri barang-barang buatan akan di perkembang ke kawasan pedalaman dengan mendirikan industri besar dan tempattempat membawa masuk minyak mentah.TAMADUN JEPUN. Bagi mengadakan rangkaian pengangkutan dan perhubungan baru itu akan memekan belanja yang besar. Hubungan Jepun dan China diwujudkan kerana mereka mempunyai keyakinan perhubungan diplomatik dapat diadakan antara kedua-dua buah negara atas dasar hormat menghormati kedaulatan masing-masing. Semua jenis tenaga akan digunakan untuk mencegah bahaya bencana alam seperti ribut dan banjir. Rangkaian perhubungan cepat merupakan satu faktor dalam hal menghapuskan apayang disebut kepincangan perhubungan. Bagi perhubungan luar negara Jepun dengan negara lain. Pendidikan.

negara Jepun juga mengadakan kerjasama dengan Bangsa-Bangsa Bersatu. Jepun mengambil bahagian yang positif dalam aktivitiaktiviti Bangsa-bangsa Bersatu untuk mencapai cita-cita pertubuhan dunia itu.com . Buktinya jelas dari kebolehan Jepun membangun semula dari kebinasaan dan kehancuran perang. Suasana kerjasama serantau dapat menolong diri sendiri dalam bidang politik dan ekonomi. Jepun telah menetapkan tidak akan kembali kepada kuasa tentera sekalipun Jepun mempunyai kesanggupan dan ekonomi yang kukuh untuk berbuat demikian. http://dukeamienerev. mereka berpegang kepada prinsip keadilan dan kepercayaan negara-negara lain terhadapnya. Namun demikian harapan untuk dapat mengatasi kesukaran-kesukaran ini dengan kebijaksanaan dan ketekunan rakyat amatlah besar. Dalam mendukung cita-cita memlihara kehidupannya serta kemakmurannya. Persahabatan dengan Eropah Barat boleh memberi kesan yang mendalam terhadap saling persefahaman dan kerjasama dalam suasana yang harmoni untuk memberi khidmat yang besar kepada cita-cita pembangunan dan keamanan dunia. dan itulah yang memjadi asas diplomasi Jepun pada masa hadapan.TAMADUN JEPUN. Kerajaan Jepun sentiasa berkerjasama dengan Bangsa-bangsa Bersatu sebagai satu daripada dasar luarnya dan memberi galakan kerjasama antarabangsa dengan tiap-tiap negara di dalam Bangsa-bangsa Bersatu. Bukan itu sahaja.blogspot. Ini merupakan satu cabaran dalam satu percubaan yang tidak pernah tercatat dalam sejarah. Persahabatan Jepun dengan Asia penting kerana Asia ialah kawasan yang penting sekali bagi Jepun. PEMBANGUNAN JEPUN BARU Selain itu Jepun juga mengadakan hubungan persahabatan dengan Eropah Barat dan Asia. Jepun akan bergerak maju untuk mendapatkan tempat yang mulia di dunia sebagai satu negara yang stabil dan masyarakat berkebudayaan yang makmur. TAMADUN ASIA keamanan dan perseimbangan di Timur Jauh.

Cogankata juga telah ditukarkan menjadi ‘ Fukokukyohei’. Kedatangan Barat yang dilambangkan oleh kedatangan Perry hanya sebagai sebab terakhir yang menuntutkan kerajaan Tokugawa. percaya bahawa Jepun memerlukan satu kerajaan nasional yang bersatu padu bagi mencapai tingkat persamaan dalam bidang ketenteraan serta kebudayaan. Usaha-usaha telah .790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Setsuma dan tokoh-tokoh istana yang menggulingkan Shogun dahulu.12 PEMODENAN NEGARA Kemasukkan orang-orang asing secara lansung menyebabkan Administrator/Angg kerajaan ‘Syogun’ tidak popluar dan akhirnya jatuh. Kedatangan kuasa asinglah yang merosak kerajaan Tokugawa. Posts: 2. Pendapat pertama mendakwa bahawa sistem kerajaan Tokugawa mungkin tidak berubah pada dasarnya jika Amerika Syarikat dan negara-negara asing membuka pintu yang tertutup itu dengan paksa. Kerajaan Meiji menganggap bahawa punca kelemahan pentadbiran ialah kerana sistem feudal. desakan agar dilakukan perubahan ekonomi telah merosakkan asas-asas ‘Bakufu’. bahawa kejatuhan Tokugawa secara tidak langsung disebabkan oleh berbagai factor dalam negeri Jepun. Pegawai-pegawai pentadbir dan pemimpin-pemimpin menyukat mendapat sokongan hangat dari maharaja sendiri. 2005 8:14 pm Post #13 3. 2004 Pendapat lain mendakwa. Kerajaan Meiji yang dipegang oleh ketua suku Chosu. satu deligasi pemimpin dan ketuaketua kerajaan yang dipimpin oleh Iwakura Tomomi dihantar melawat Eropah dan Amerika Syarikat.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA Dragonizer Sat Jul 30. Pada tahun 1871. sebelum kedatangan Perry lagi. Ahli-ahli sejarah memberi pendapat yang berbeza tentang punca ota SPTians kejatuhan kerajaan Tokugawa. Banyak rombongan-rombongan di atas ke luar negeri bagi meninjau perkembangan kemajuan pelajaran di Barat bagi dicontohi.

satu undang-undang telah dikeluarkan untuk menggantikan sistem susunan peringkat yang lama dengan satu sistem pembahagian yang mudah iaitu pembesar istana digelar orang bangswan ( Kazuko). TAMADUN ASIA dilakukan untuk mengubahkan sistem ini.13 PERUBAHAN PERLEMBAGAAN Permintaan lembaga-lembaga perwakilan di zaman awal Administrator/Angg pemerintahan Meiji datang dari segolongan kecil masyarakat. Pendidikan yang diwajibkan dimulakan dalam tahun1872. Samurai dihentikan dari tugas-tugas pentadbiran dengan diberi pencen. Ini menimbulkan kemarahan golongan samurai yang akhirnya menyebabkan meletusnya ‘pemberontakan Satsuma’. Cita-cita hedak meluaskan kekuasaan Jepun bertumbuh selaras dengan perkembangan pendidikan.blogspot. Mereka ini amat penting kerana terdiri daripada bekas ahli-ahli . Satu sistem cukai akhirnya dilaksanakan. Untuk meneguhkan rasa taat setia ini. satu sistem pelajaran kebangsaan telah dilaksanakan. Kerajaan baru ini telah berjaya memalingkan taat setia penduduknya daripada taat kepada tokoh kepada negara kebangsaan. Bila Syogun Tokugawa tewas. Jumlah pendapatan dari cukai tanah yang bertambah. Pemberontakan ini dapat dihapuskan. Pada tahun1869. samurai dipanggil ‘Shizoku’ dan yang lain dipanggil orang awam (Heimin). http://dukeamienerev. mereka segera bertindak untuk membasmi sistem susun lapis masyrakat feudal. 2005 8:15 pm Post #14 3.com Dragonizer Sat Jul 30. kemajuan sistem pendidikan bersama-sama dengan sisitem kerahan tenaga membentuk rakyat Jepun yang menjadi suatu bangsa yang termaju di Asia.TAMADUN JEPUN.

Pada tahun1881. Posts: 2. Maharaja tidak patut dijadikan perbualan umum. maharaja Meiji menyerahkan perlembagaan Negeri Jepun yang pertama kepada Perdana Menteri. penulis dan tuan-tuan tanah kecil serta sederhana. Antara isi kandungan perlembagaan baru ini ialah Jepun hendaklah diperintah dan ditadbirkan oleh satu keturunan maharaja. Okuma Shigenobu telah menubuhkan ‘Parti Kemajuan’ ( Kaishinto). Pada 11 Februari 1889. Suatu sistem jemaah menteri dengan Ito Hirobumi sebagai Perdana Menteri telah dibentuk dalam tahun1885. Sementara menunggu sebuah perlembagaan baru digubal. Kedua-dua parti ini tidak ada persamaan ideologi. Perlembagaan Meiji telah menetapkan fungsi dua buah dewan iaitu Dewan Pertuanan dan Dewan Perwakilan. satu Majlis Penasihat Raja (Privy Council) telah dibentuk.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Dewan Pertuanan mempunyai ahli-ahli yang terdiri daripada golongan bangsawan. sarjana. Suatu hakikat yang nyata. Ito menjadi pengerusi yang pertama setelah menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Kuroda Kiyotaka. TAMADUN ASIA ota SPTians Oligarki. Walaupun maharaja mempunyai kuasa tetapi tiap-tipa undangundang hendaklah dibentangkan dalam parlimen maharaja. Dalam tahun1888. Ini melambangkan hakikat yang penting bahawa perlembagaan itu merupakan suatu penggunaan daripada maharaja kepada rakyatnya. Parti ini bergiat dikawasan bandar. 2004 .TAMADUN JEPUN. Undang-undang ini menjadi sah kalau Parlimen tidak meluluskannya. Ia boleh membatlkan undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Perwakilan. Kuasa Dewan Pertuanan sama dengan Dewan Perwakilan. suatu reformasi dalam pentadbiran diadakan. Maharaja mempunyai kuasa undang-undang dengan persetujuan Parlimen maharaja (Imperial Diet). maharaja adalah ‘suci’ dan tak boleh dicabuli. kuasa membuat undang-undang telah berpindah dari tangan maharaja ke tangan Parlimen. Merekalah yang menjadi tulang belakang persatuan-persatuan politik paling awal. Dan persatuan politik ini kemudiannya berkembang menjadi parti Kebangsaan (Jiyuto).

menulis dan bersuara.14 PERANG RUSIA-JEPUN Perluasan Rusia ke Manchuria amat membimbangkan Jepun. Ini amat membimbangkan Jepun.TAMADUN JEPUN. Jepun berminat terhadap Korea dan Posts: dengan kemaraan Rusia. Perlembagaan Meiji merupakan satu kemajuan yang penting ke arah suatu bentuk kerajaan yang disertai oleh rakyat. Britain dan Jepun percaya menghasilkan satu perikatan.790 pasti tergugat. 2004 Pada tahun 1901. Rakyat Jepun dijamin hak-hak asasi mereka seperti kebebasan bercakap. http://dukeamienerev. Administrator/Angg Dalam tahun 1898 Rusia memajak Port Arthur dari China. TAMADUN ASIA Dewan Perwakilan dianggotai oleh ahli-ahli yang dipilih secara undi. Ini amat penting bagi Jepun agar ia diberikan kebebasan untuk bertindak di Korea. Rusia mendapat alasan untuk membawa askar-askarnya ke Selatan melalui Manchuria. 2005 8:16 pm Post #15 3. Jalan penyelesaian . Manchuria pula menjadi satu kawasan di Timur Jauh yang ota SPTians penting bagi Rusia dari segi ketenteraan dan ekonomi. namun pengakuan hak-hak tersebut tidak pula menghalang pelaksanaan kuasa-kuasa maharaja dalm masa darurat. Ini menimbulkan ketegangan. jalan masuk ke Seoul. Tetapi hak mengundi itu terbatas kepada orang yang mempunyai harta sahaja. Rusia menuntut kuasa ekonomi atas kekayaan Manchuria Selatan dan juga menuntut agar diadakan satu kawasan berkecuali di Korea di Utara Garisan Lintang 39 darjah. minat Jepun ke atas Korea sendiri 2. Bila berlaku Pemberontakan Boxer. Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Ini memungkinkan Rusia untuk menguasai Teluk Chili dari Taku Bar dan ke Chemulpo.com Dragonizer Sat Jul 30.blogspot.

Dalam tahun 1904. http://dukeamienerev. Jepun mendapat faedah besar dari peperangan ini. Rusia mula menumpukan perhatian semula ke kawasan Balkan yang telah ditinggalkan sejak sekian lama. iaitu tidak sampai 18 tahun. Ini memberi alasan ayng kuat untuk Jepun bertindak. Pada Ogos 1910. Perang ini mengambil masa paling singkat. Jepun berjaya menapak semula di Manchuria. Ini berjalan sehingga terjadilah suatu trajedi di mana Ito ( seorang pemimpin Meiji ) dibunuh oleh seorang Korea. tentera dan ekonomi Jepun di Korea serta menyerahkan kepada Jepun pajakan ke atas Semenanjung Liaotung serta jalan keretapi yang menyambung Port Athur dengan Mukden.21 PERANG DUNIA PERTAMA Semasa meletusnya Perang Dunia 1. 2005 8:17 pm Post #16 3.com Dragonizer Sat Jul 30. Rusia juga menyerahkan separuh dari Pulau Sakhalin serta hak-hak istimewa menangkap ikan kepada Jepun.TAMADUN JEPUN. TAMADUN ASIA buntu. Rusia telah bersetuju untuk mengakui ‘kepentingan-kepentingan politik. Jeoun telah pun menempatkan penasihat kewangan dan diplomat-diplomat Jepun.blogspot. Ancaman Rusia ke atas Korea telah dihapuskan. Perang ini ditamatkan dengan Perjanjian Porstmouth ( 5 September 1905 ). menerusi suatu perjanjian paksaan Jepun memulakan penduduknya di Korea yang kelak mengambil masa sehingga 35 tahun. Jepun juga telah meneguhkan kedudukannya di Korea. Jepun masih lagi tertskluk . Jepun memberi layanan yang baik kepada tawanantawanan perangnya.akhirnya Jepun mengistiharkan perang pada 10 Februari 1904 dengan Rusia.

semua kuasa-kuasa Barat tertumpu ke Eropah. Hanya Amerika Syarikat yang berupaya menghalang kemaraan Jepun diAsia. Sekaligus. Perikatan Jerman. Bila kerajaan China menuntut wilayah tersebut. 2004 3. Singapura dan Filipina. Posts: 2.TAMADUN JEPUN. dan Pulau-pulau Hindia. Tanah Melayu. Pakatan ini disamping meneguhkan kedudukan Jepun tetapi juga telah mengehadkan aktiviti militer Jepun. Jepun dan Itali telah meletakkan satu sekatan yang efektif ke atas sebarang tindakan keras oleh Amerika Syarikat di Antlantik atau Pasifik. Jepun mula membentuk totalirisme dalam pemerintahan bila Putera Konoye membubarkan semua partiparti politik. untuk meneguhkan kedudukannya. Jepun terpaksa bersedia memerangi Amerika dan Britain. Great Britain. pakatan ini memansuhkan pakatan Inggeris-Jepun dulu. Hong Kong. Jepun terus berjaya menguasai Manchuria.Timur. Jepun membuat satu pakatan baru yang dianggotai oleh Jepun. Bila meletus perang pada ota SPTians tahun 1914.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. Amerika Syarikat dan Jerman. Jepun telah menyerang Hawaii. maka Jepun telah mengemukakan ‘ Dua Puluh Satu Tuntutan’. Di samping itu. Jepun menduduki pengkalanpengkalan di Selatan Indo-China dan pendudukan ini merupakan satu ancaman ke atas Siam. Tanah Melayu. Persidangan yang berlansung di Washington untuk mengelakkan dari meletusnya peperangan ternyata gagal. TAMADUN ASIA Administrator/Angg kepada Pakatan Inggeris Jepun. Dan enam bulan kemudian Jepun mencapai kemenangan cemerlang bila seluruh Asia Tenggara berada di . Kemenangan Jerman juga mewujudkan ‘ Perjanjian Paksi Tiga Pihak’ dalam bulan September 1940.22 PERANG DUNIA KEDUA Kejayaan Hittler di Eropah menimbulkan 2 akibat serta merta di Jepun. Jepun berperanan menawan pulau-pulau di Lautan Pasifik serta Semenanjung Liaotung yang dikuasai Jerman. Dalam perang ini. Ini ternyata kerana pada 3 Disember 1941. Dalam bulan Julai 1941.

kemenangan Jepun mungkin kerana kekuatan angkatan udara dan lautnya. Namun kejayaan Jepun berjaya menghancurkan mitos bahawanya orang putih itu suatu bangsa agung yang serba boleh. Tawanan-tawanan perang tidak dilayan dengan selaras syarat-syarat Perjanjian Geneva. Jepun mulai sedar bahawa pakatan antara Jepun-Jerman-Itali tida menguntungkan Jerman. bekalan minyak simpanan hampir kehabisan dan juga ketegangan hubungan dengan Rusia. Tentera-tenra Jepun juga tertewas di pulau-pulau Solomons. TAMADUN ASIA dalam gengamannya. Orang-orang tawanan Jepun diberi layanan yang zalim. Tojo terpaksa menerima tanggungjawab di atas kekalahan teruk Jepun Piminan kerajaan baru di bawah Jeneral Kaiso mengharapakn agar Jepun masih berikhtiar untuk mencari pendamaian menerusi perdamaiaan menerusi perundingan dengan pihak Berikat. Di Tokyo. Semangat keperwiraan di kalangan tentera sudah merosot. Di saat-saat akhir peperangan. Jepun langsung tidak mengendahkan janji-janjinya sebagai pelindung bagi rakyat Asia dan juga moto ‘ Asia untuk Orang Asia’. Ini menimbulkan semangat yang berkobar-kobar untuk berjuang untuk kemerdekaan selepas pendudukan Jepun nanti.TAMADUN JEPUN. Dari semangat perjuangan. tentera Jepun dikalahkan di Lautan Pasifik dalam Peperangan Midway. Jepun terpaksa berhadapan dengan berbagai-bagai tekanan. Walaupun Jerman berjaya mengalih perhatian Amerika Syarikat dari Asia ke Eropah. New Guinea. timbul pula kisah-kisah kekejaman yamg dilakukan oleh askar-askar Jepun. dan Utara New Guinea. Dari segi ketenteraan. Semangat keperwiraan di kalangan askar-askar Jepun juga tinggi. Ini kian cemas bila Amerika Syarikat dan British pada 26 . namun perang antara Jerman-Sovient Union paling membimbangkan Jepun. Dalam bulan Jun 1942.

tentera darat telah menyalahgunakan kuasanya. Namun. Pada 6 dan 9 Ogos Bandar Hiroshima dan Nagasaki telah dibomatomkan. 2005 8:18 pm Post #17 3.TAMADUN JEPUN. Bekas Perdana . Matlamat-matlamat laporan ini akan dilaksanakan oleh Majlis Tertinggi Kuasa Berikat ( Supreme Comander of Allied PowersSCAP ) yang diketuai oleh jeneral Daughlas Mac Arthur. Dan ini telah memburukkan nama baik Jepun di seluruh Asia. Mereka hampir-hampir menghancurkan buat selama-lamanya sistem pemerintahan beraja dan negara yang mereka telah bersumpah akan berkhidmad untuknya. Secara rasmi. http://dukeamienerev. Laporan ini menghendaki agar Jepun tidak lagi muncul ota SPTians sebagai kuasa yang boleh menggugat Amerika Syarikat serta keamanan dunia. Jepun menyerah kalah pada 2 September 1945. Pada peringkat awal. Angkatan Bersenjata telah dilumpuhkan Agama ‘Shanto’ yang mendewa-dewakan maharaja dirombak individu-individu yang aktif dalam politik dan organisasi penting.com Dragonizer Sat Jul 30.23 JEPUN : ZAMAN SELEPAS PERANG Selepas. Gerakan pembersihan dijalankan untuk memberkas orang-orang yang bertanggungjwab dalam peperangan dahulu. Posts: 2. Jepun tentu tidak memasuki peperangan ini andainya angkatan-angkatan bersenjata mengasingkan diri dari politik. Jepun melaksanakan satu dasar pemerintahan yang Administrator/Angg diselaraskan dengan ‘Pengistiharaan Postdam’( 29 Ogos 1945 ).790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6.blogspot. SCAP telah bertindak segera untuk menghapuskan sokongan tentera kepada pemerintahan yang membawa Jepun ke kancah peperangan dahulu. TAMADUN ASIA Julai 1945 mendesak agar Jepun menyerah kalah atau menghadapi bahaya kehancuran negaranya.

Maharaja bertindak sebagai lambing negara dan perpaduan rakyat. Pada hari yang sama juga Jepun bersama Amerika Syarikat . Rusia. Poland dan Czechoslovakia enggan menandatanganinya. Mac Arthur telah dilucutkan jawatannya. Menjelang penghujung tahun 1951. Pemerintah baru ini mengambil tindakan tegas terhadap Komunis. Parlimen menjadi ‘alat negara yang tertinggi’. Dewan Pertuanan telah digantikan oleh suatu Dewan Penasihat (Councillors). Sistem pemerintahan beraja akan dipertahankan tetapi ini tertakluk kepada kehendak rakyat. Perlembagaan ini menetapkan bahawa kedaulatan tidak terletak pada maharaja tetapi pada rakyat Jepun. Segala bentuk feudalism mesti dihapuskan. TAMADUN ASIA 2004 Menteri Tojo dan Hototo serta beberapa orang pengikutnya dibicarakan di Mahkamah Pengadilan Antarabangsa. Ahli-ahli dipilih tiap-tipa 6 tahun dan 3 tahun sekali.TAMADUN JEPUN. Kegiatan ketenteraan dan yang berbentuk ‘perang’ tidak dibenarkan. Persidangan yang dihadiri oleh 48 buah negara lain lebih merupakan satu perhimpunan rasmi untuk mempersetujui apa yang telah ditetapkan. Amerika juga menjadikan Jepun sebagai benteng penghalang kepada perkembangan pengaruh Komunis di Timur. Perlembagaan baru ini walaupun hasil buah tangan Amerika Syarikat tetapi ia dapat oleh rakyat Jepun. Beliau digantikan oleh Foster Dulles yang memainkan peranan penting hingga berjaya mengadakan satu persidangan perdamaiaan di San Francisco pada 8 September 1951. Perang Korea meletus pada tahun 1950 dan banyak askaraskar Amerika yang ditempatkan di Jepun dikerahkan untuk mempertahankan Korea Selatan dari jatuh ke tangan Komunis. Perang Korea banyak menguntungkan Jepun kerana Jepun menjadi pembekal utama untuk alat-alat keperluan peperangan di Korea. Ahli-ahlinya terdiri dari orang lelaki. SCAP telah merangka satu Perlembagaan Baru untuk beberapa garis panduan.

TAMADUN JEPUN. The Meiji Oligarchs. Fajar Bakti. Ibrahim Mustafa B. Maswari Rosdi. 2005 8:20 pm Post #18 RUJUKAN DAN BIBLIOGRAFI untuk topik TAMADUN Administrator/Angg JEPUN :rolleyes: ota SPTians i. Schauer.blogspot.(HONS) Dip. vii. v. Kementerian Pelajar KL 1970. Asian History.Richard Tames. M.Modern Japan .com Dragonizer Sat Jul 30. Posts: 2. x. Japan Past and Present. (Malaya). Edwin O. Sejarah Asia Moden. Kebangkitan Semula Jepun – Abu Yazid Abidin DBP iii. Jepun kini. KL 1998. Sejarah Jepun. ix. DBP. TAMADUN ASIA mematerikan satu Perjanjian keselamatan yang membenarkan penempatan askar-askar Amerika di Jepun untuk keperluan pertahanan. . Ed. Sejarah China Dan Jepun.A.790 Group: Admin Member #1 Joined: October 6. arena buku Sdn Bhd. Perjanjian ini dikuatkuasakan pada 28 April 1952. Utusan Publication and Distribution Sdn Bhd. The Japanese. xi. Indonesia-Ronald Laidlaw xii. viii. http://dukeamienerev.Richards Sims. Lawrence Otson. Nota Lengkap STPM. tarikh ini menandakan tamatnya pendudukan Amerika Syarikat ke atas Jepun. Jepun sekali lagi muncul sebagai negara yang merdeka dan dengan penuh yakin melangkah ke hadapan untuk membentuk sebuah negara industri yang moden. ii.China. Siri Bimbingan Peperiksaan STP/ HSC. 2004 iv. Japan in Postwar Asia. vi. Japan India.Rajendra.

.........japan-guide....blogspot......TAMADUN JEPUN......... ...................... Learn More · Sign-up Now « Previous Topic · Sejarah dan Geografi · Next Topic » Top of Form 14 Sejarah dan Geografi Go Bottom of Form Theme: Zeta Original Track Topic · E-mail 5:58 AM Jan Topic 14 JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI: ........com ZetaBoards gives you all the tools to create a successful discussion community............................ TAMADUN ASIA xiii..com/e/e641............... .........................................................http://www..html http://dukeamienerev.......

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful