EDU 3106 BUDAYA & PEMBELAJARAN

ADAT DAN PANTANG LARANG KAUM INDIA
DISEDIAKAN OLEH : SYUHADA BINTI ZAHARUDDIN SOLEHAH BINTI ISMAIL @ SHAARI NUR HIDAYAH BINTI OTHMAN 5 PISMP PRASEKOLAH 1 / 11

penjagaan anak perempuan amat dititik beratkan terutama ketika mereka masih dara. Jika menerima sesuatu. Masyarakat Hindu akan bersembahyang sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi. dimestikan menggunakan tangan kanan sebagai tanda kebaikan dan kesyukuran. .DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN Melangkah kedalam rumah dengan kaki kanan dahulu. tengahari dan petang di tempat tertentu di rumah.

Ada pantang larang yang perlu diikuti untuk mengambil pokok pisang ini. maka biasanya perkahwinan dilakukan pada waktu tengah malam atau waktu matahari akan naik. Pokok itu dibiarkan selama seminggu sebelum dibuang keseluruhannya ke dalam sungai. Semua orang boleh mengambilnya kecuali pengantin lelaki kerana dikhuatiri akan mendatangkan nasib yang kurang baik untuk pasangan itu pada hari depan. Pokok pisang yang dihias menjadi gerbang ini tidak boleh dibuang sesuka hati kerana dianggap suci ketika majlis. pokok pisang disimbolkan atas tujuan menolak bala. . Di dalam perkahwinan kaum India.SEMASA PERKAHWINAN Untuk mengelakkan dari keadaan buruk.

. upacara penting diadakan untuk menamakan anak. menyembelih binatang dan sebagainya. Seorang ibu yang mengandung dilarang melakukan perbuatanperbuatan buruk seperti mengumpat.SEMASA KELAHIRAN Selama 16 hari selepas kelahiran bayi. Seorang ketua agama akan dirujuk untuk mencari nama bertuah mengikuti aksara bintangnya. bergaduh. membuat fitnah. ahli keluarga tidak boleh melakukan sebarang upacara agama. Pada hari ke 16 kelahiran. Perbuatan tersebut dipercayai membawa dosa dan mendedahkan seorang ibu kepada kuasa-kuasa jahat dan seterusnya akan mempengaruhi kelakuan serta pemikiran anak yang bakal lahir.

Dia juga tidak seharusnya berjaga hingga ke larut malam.Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu-waktu tertentu khasnya pada waktu malam. menyembelih atau membunuh binatang. ibu juga mengamalkan minum arak dan mandi dengan rebusan daun-daun tertentu . Suami dilarang memukul atau menyakiti isterinya yang mengandung. Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. Suami dilarang menebang pokok khasnya pokok pisang. Ini kerana adanya kepercayaan bahawa kuasa-kuasa jahat ( makhluk halus ) lebih aktif dan kemungkinan ia akan membawa angkara atau padah kepada ibu dan kandungannya. Ini adalah untuk menjaga kecerdasan bayi dan ibu tersebut. Semasa berpantang.

Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir .SEMASA KEMATIAN Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik. Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful