P. 1
Pantang Larang Kaum India

Pantang Larang Kaum India

|Views: 1,863|Likes:
Published by Cheey Orkid

More info:

Published by: Cheey Orkid on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2014

pdf

text

original

EDU 3106 BUDAYA & PEMBELAJARAN

ADAT DAN PANTANG LARANG KAUM INDIA
DISEDIAKAN OLEH : SYUHADA BINTI ZAHARUDDIN SOLEHAH BINTI ISMAIL @ SHAARI NUR HIDAYAH BINTI OTHMAN 5 PISMP PRASEKOLAH 1 / 11

Masyarakat Hindu akan bersembahyang sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi. penjagaan anak perempuan amat dititik beratkan terutama ketika mereka masih dara. tengahari dan petang di tempat tertentu di rumah. Jika menerima sesuatu. . dimestikan menggunakan tangan kanan sebagai tanda kebaikan dan kesyukuran.DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN Melangkah kedalam rumah dengan kaki kanan dahulu.

Di dalam perkahwinan kaum India. Semua orang boleh mengambilnya kecuali pengantin lelaki kerana dikhuatiri akan mendatangkan nasib yang kurang baik untuk pasangan itu pada hari depan. . Pokok itu dibiarkan selama seminggu sebelum dibuang keseluruhannya ke dalam sungai.SEMASA PERKAHWINAN Untuk mengelakkan dari keadaan buruk. Ada pantang larang yang perlu diikuti untuk mengambil pokok pisang ini. maka biasanya perkahwinan dilakukan pada waktu tengah malam atau waktu matahari akan naik. Pokok pisang yang dihias menjadi gerbang ini tidak boleh dibuang sesuka hati kerana dianggap suci ketika majlis. pokok pisang disimbolkan atas tujuan menolak bala.

Perbuatan tersebut dipercayai membawa dosa dan mendedahkan seorang ibu kepada kuasa-kuasa jahat dan seterusnya akan mempengaruhi kelakuan serta pemikiran anak yang bakal lahir. Pada hari ke 16 kelahiran. upacara penting diadakan untuk menamakan anak. bergaduh. menyembelih binatang dan sebagainya. . ahli keluarga tidak boleh melakukan sebarang upacara agama. membuat fitnah. Seorang ketua agama akan dirujuk untuk mencari nama bertuah mengikuti aksara bintangnya. Seorang ibu yang mengandung dilarang melakukan perbuatanperbuatan buruk seperti mengumpat.SEMASA KELAHIRAN Selama 16 hari selepas kelahiran bayi.

Ini kerana adanya kepercayaan bahawa kuasa-kuasa jahat ( makhluk halus ) lebih aktif dan kemungkinan ia akan membawa angkara atau padah kepada ibu dan kandungannya. Ini adalah untuk menjaga kecerdasan bayi dan ibu tersebut.Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu-waktu tertentu khasnya pada waktu malam. Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. Dia juga tidak seharusnya berjaga hingga ke larut malam. Semasa berpantang. menyembelih atau membunuh binatang. Suami dilarang menebang pokok khasnya pokok pisang. ibu juga mengamalkan minum arak dan mandi dengan rebusan daun-daun tertentu . Suami dilarang memukul atau menyakiti isterinya yang mengandung.

Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir . Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu.SEMASA KEMATIAN Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->