P. 1
Pantang Larang Kaum India

Pantang Larang Kaum India

|Views: 1,751|Likes:
Published by Cheey Orkid

More info:

Published by: Cheey Orkid on Jan 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2014

pdf

text

original

EDU 3106 BUDAYA & PEMBELAJARAN

ADAT DAN PANTANG LARANG KAUM INDIA
DISEDIAKAN OLEH : SYUHADA BINTI ZAHARUDDIN SOLEHAH BINTI ISMAIL @ SHAARI NUR HIDAYAH BINTI OTHMAN 5 PISMP PRASEKOLAH 1 / 11

Masyarakat Hindu akan bersembahyang sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi. dimestikan menggunakan tangan kanan sebagai tanda kebaikan dan kesyukuran. Jika menerima sesuatu.DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN Melangkah kedalam rumah dengan kaki kanan dahulu. tengahari dan petang di tempat tertentu di rumah. . penjagaan anak perempuan amat dititik beratkan terutama ketika mereka masih dara.

Di dalam perkahwinan kaum India. maka biasanya perkahwinan dilakukan pada waktu tengah malam atau waktu matahari akan naik. . Pokok itu dibiarkan selama seminggu sebelum dibuang keseluruhannya ke dalam sungai. Ada pantang larang yang perlu diikuti untuk mengambil pokok pisang ini. Semua orang boleh mengambilnya kecuali pengantin lelaki kerana dikhuatiri akan mendatangkan nasib yang kurang baik untuk pasangan itu pada hari depan. Pokok pisang yang dihias menjadi gerbang ini tidak boleh dibuang sesuka hati kerana dianggap suci ketika majlis.SEMASA PERKAHWINAN Untuk mengelakkan dari keadaan buruk. pokok pisang disimbolkan atas tujuan menolak bala.

upacara penting diadakan untuk menamakan anak. Seorang ketua agama akan dirujuk untuk mencari nama bertuah mengikuti aksara bintangnya. menyembelih binatang dan sebagainya.SEMASA KELAHIRAN Selama 16 hari selepas kelahiran bayi. Perbuatan tersebut dipercayai membawa dosa dan mendedahkan seorang ibu kepada kuasa-kuasa jahat dan seterusnya akan mempengaruhi kelakuan serta pemikiran anak yang bakal lahir. . Seorang ibu yang mengandung dilarang melakukan perbuatanperbuatan buruk seperti mengumpat. ahli keluarga tidak boleh melakukan sebarang upacara agama. Pada hari ke 16 kelahiran. bergaduh. membuat fitnah.

menyembelih atau membunuh binatang.Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu-waktu tertentu khasnya pada waktu malam. Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. Ini kerana adanya kepercayaan bahawa kuasa-kuasa jahat ( makhluk halus ) lebih aktif dan kemungkinan ia akan membawa angkara atau padah kepada ibu dan kandungannya. Dia juga tidak seharusnya berjaga hingga ke larut malam. Suami dilarang memukul atau menyakiti isterinya yang mengandung. Ini adalah untuk menjaga kecerdasan bayi dan ibu tersebut. Semasa berpantang. ibu juga mengamalkan minum arak dan mandi dengan rebusan daun-daun tertentu . Suami dilarang menebang pokok khasnya pokok pisang.

Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir .SEMASA KEMATIAN Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik. Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->