EDU 3106 BUDAYA & PEMBELAJARAN

ADAT DAN PANTANG LARANG KAUM INDIA
DISEDIAKAN OLEH : SYUHADA BINTI ZAHARUDDIN SOLEHAH BINTI ISMAIL @ SHAARI NUR HIDAYAH BINTI OTHMAN 5 PISMP PRASEKOLAH 1 / 11

dimestikan menggunakan tangan kanan sebagai tanda kebaikan dan kesyukuran. penjagaan anak perempuan amat dititik beratkan terutama ketika mereka masih dara. . Masyarakat Hindu akan bersembahyang sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi.DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN Melangkah kedalam rumah dengan kaki kanan dahulu. Jika menerima sesuatu. tengahari dan petang di tempat tertentu di rumah.

.SEMASA PERKAHWINAN Untuk mengelakkan dari keadaan buruk. Di dalam perkahwinan kaum India. pokok pisang disimbolkan atas tujuan menolak bala. Ada pantang larang yang perlu diikuti untuk mengambil pokok pisang ini. Pokok pisang yang dihias menjadi gerbang ini tidak boleh dibuang sesuka hati kerana dianggap suci ketika majlis. Pokok itu dibiarkan selama seminggu sebelum dibuang keseluruhannya ke dalam sungai. Semua orang boleh mengambilnya kecuali pengantin lelaki kerana dikhuatiri akan mendatangkan nasib yang kurang baik untuk pasangan itu pada hari depan. maka biasanya perkahwinan dilakukan pada waktu tengah malam atau waktu matahari akan naik.

menyembelih binatang dan sebagainya. Seorang ketua agama akan dirujuk untuk mencari nama bertuah mengikuti aksara bintangnya. membuat fitnah.SEMASA KELAHIRAN Selama 16 hari selepas kelahiran bayi. ahli keluarga tidak boleh melakukan sebarang upacara agama. upacara penting diadakan untuk menamakan anak. . Perbuatan tersebut dipercayai membawa dosa dan mendedahkan seorang ibu kepada kuasa-kuasa jahat dan seterusnya akan mempengaruhi kelakuan serta pemikiran anak yang bakal lahir. Pada hari ke 16 kelahiran. Seorang ibu yang mengandung dilarang melakukan perbuatanperbuatan buruk seperti mengumpat. bergaduh.

menyembelih atau membunuh binatang. Ini adalah untuk menjaga kecerdasan bayi dan ibu tersebut. Ini kerana adanya kepercayaan bahawa kuasa-kuasa jahat ( makhluk halus ) lebih aktif dan kemungkinan ia akan membawa angkara atau padah kepada ibu dan kandungannya. Dia juga tidak seharusnya berjaga hingga ke larut malam. ibu juga mengamalkan minum arak dan mandi dengan rebusan daun-daun tertentu . Suami dilarang memukul atau menyakiti isterinya yang mengandung. Semasa berpantang. Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan.Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu-waktu tertentu khasnya pada waktu malam. Suami dilarang menebang pokok khasnya pokok pisang.

Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir . Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu.SEMASA KEMATIAN Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful