EDU 3106 BUDAYA & PEMBELAJARAN

ADAT DAN PANTANG LARANG KAUM INDIA
DISEDIAKAN OLEH : SYUHADA BINTI ZAHARUDDIN SOLEHAH BINTI ISMAIL @ SHAARI NUR HIDAYAH BINTI OTHMAN 5 PISMP PRASEKOLAH 1 / 11

dimestikan menggunakan tangan kanan sebagai tanda kebaikan dan kesyukuran. penjagaan anak perempuan amat dititik beratkan terutama ketika mereka masih dara.DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN Melangkah kedalam rumah dengan kaki kanan dahulu. Masyarakat Hindu akan bersembahyang sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi. . tengahari dan petang di tempat tertentu di rumah. Jika menerima sesuatu.

. pokok pisang disimbolkan atas tujuan menolak bala. maka biasanya perkahwinan dilakukan pada waktu tengah malam atau waktu matahari akan naik. Ada pantang larang yang perlu diikuti untuk mengambil pokok pisang ini. Di dalam perkahwinan kaum India.SEMASA PERKAHWINAN Untuk mengelakkan dari keadaan buruk. Semua orang boleh mengambilnya kecuali pengantin lelaki kerana dikhuatiri akan mendatangkan nasib yang kurang baik untuk pasangan itu pada hari depan. Pokok pisang yang dihias menjadi gerbang ini tidak boleh dibuang sesuka hati kerana dianggap suci ketika majlis. Pokok itu dibiarkan selama seminggu sebelum dibuang keseluruhannya ke dalam sungai.

Pada hari ke 16 kelahiran. menyembelih binatang dan sebagainya. ahli keluarga tidak boleh melakukan sebarang upacara agama. . Perbuatan tersebut dipercayai membawa dosa dan mendedahkan seorang ibu kepada kuasa-kuasa jahat dan seterusnya akan mempengaruhi kelakuan serta pemikiran anak yang bakal lahir. membuat fitnah.SEMASA KELAHIRAN Selama 16 hari selepas kelahiran bayi. bergaduh. upacara penting diadakan untuk menamakan anak. Seorang ketua agama akan dirujuk untuk mencari nama bertuah mengikuti aksara bintangnya. Seorang ibu yang mengandung dilarang melakukan perbuatanperbuatan buruk seperti mengumpat.

Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu-waktu tertentu khasnya pada waktu malam. menyembelih atau membunuh binatang. Suami dilarang menebang pokok khasnya pokok pisang. Suami dilarang memukul atau menyakiti isterinya yang mengandung. Dia juga tidak seharusnya berjaga hingga ke larut malam. Semasa berpantang. Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. Ini kerana adanya kepercayaan bahawa kuasa-kuasa jahat ( makhluk halus ) lebih aktif dan kemungkinan ia akan membawa angkara atau padah kepada ibu dan kandungannya. ibu juga mengamalkan minum arak dan mandi dengan rebusan daun-daun tertentu . Ini adalah untuk menjaga kecerdasan bayi dan ibu tersebut.

Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir .SEMASA KEMATIAN Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.