EDU 3106 BUDAYA & PEMBELAJARAN

ADAT DAN PANTANG LARANG KAUM INDIA
DISEDIAKAN OLEH : SYUHADA BINTI ZAHARUDDIN SOLEHAH BINTI ISMAIL @ SHAARI NUR HIDAYAH BINTI OTHMAN 5 PISMP PRASEKOLAH 1 / 11

Jika menerima sesuatu. dimestikan menggunakan tangan kanan sebagai tanda kebaikan dan kesyukuran. . Masyarakat Hindu akan bersembahyang sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi. penjagaan anak perempuan amat dititik beratkan terutama ketika mereka masih dara. tengahari dan petang di tempat tertentu di rumah.DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN Melangkah kedalam rumah dengan kaki kanan dahulu.

Ada pantang larang yang perlu diikuti untuk mengambil pokok pisang ini. Pokok pisang yang dihias menjadi gerbang ini tidak boleh dibuang sesuka hati kerana dianggap suci ketika majlis. pokok pisang disimbolkan atas tujuan menolak bala. Pokok itu dibiarkan selama seminggu sebelum dibuang keseluruhannya ke dalam sungai. maka biasanya perkahwinan dilakukan pada waktu tengah malam atau waktu matahari akan naik. . Semua orang boleh mengambilnya kecuali pengantin lelaki kerana dikhuatiri akan mendatangkan nasib yang kurang baik untuk pasangan itu pada hari depan.SEMASA PERKAHWINAN Untuk mengelakkan dari keadaan buruk. Di dalam perkahwinan kaum India.

Pada hari ke 16 kelahiran. membuat fitnah. . Seorang ibu yang mengandung dilarang melakukan perbuatanperbuatan buruk seperti mengumpat. Perbuatan tersebut dipercayai membawa dosa dan mendedahkan seorang ibu kepada kuasa-kuasa jahat dan seterusnya akan mempengaruhi kelakuan serta pemikiran anak yang bakal lahir. bergaduh.SEMASA KELAHIRAN Selama 16 hari selepas kelahiran bayi. upacara penting diadakan untuk menamakan anak. menyembelih binatang dan sebagainya. ahli keluarga tidak boleh melakukan sebarang upacara agama. Seorang ketua agama akan dirujuk untuk mencari nama bertuah mengikuti aksara bintangnya.

Dia juga tidak seharusnya berjaga hingga ke larut malam. Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. Suami dilarang memukul atau menyakiti isterinya yang mengandung. Ini kerana adanya kepercayaan bahawa kuasa-kuasa jahat ( makhluk halus ) lebih aktif dan kemungkinan ia akan membawa angkara atau padah kepada ibu dan kandungannya. ibu juga mengamalkan minum arak dan mandi dengan rebusan daun-daun tertentu . menyembelih atau membunuh binatang.Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu-waktu tertentu khasnya pada waktu malam. Ini adalah untuk menjaga kecerdasan bayi dan ibu tersebut. Semasa berpantang. Suami dilarang menebang pokok khasnya pokok pisang.

Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu.SEMASA KEMATIAN Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik. Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful