P. 1
CATAN SENI

CATAN SENI

|Views: 269|Likes:
Published by Najwatul Husna

More info:

Published by: Najwatul Husna on Jan 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2013

pdf

text

original

CATAN SENI

Pengenalan 
Catan ialah hasilan seni yang dihasilkan di atas pelbagai permukaan (biasanya dalam bentuk dua dimensi-2-D) dimensiserta bahantara pigmen warna pada permukaan rata seperti kertas dan kanvas dengan menggunakan media basah.Penggunaan warna dan berus ditekankan untuk menghasilkan karya seni ini.  Catan membolehkan seseorang artis meluahkan perasaan dan merakamkan gambaran pemikiran melalui imej visual yang diterjemahkan dalam bentuk nyata atau abstrak membuat interpretasi pandangan serta menyampaikan hasrat diri atau masyrakat dalam bentuk imej visual.

Setiap seni itu merupakan sesuatu yang lengkap dengan sendirinya dan hidup dalam alamnya yang tersendiri´. Seorang pelukis terkenal. iaitu Wassily Kandinsky menyatakan.´setiap seni mempunyai bahasa yang tersendiri. .gaya dan pendekatan telah dapat dilihat dan menjadi ikutan serta amalan sesuatu golongan.Kemajuan dari segi teknik.iaitu satu cara yang khusus bagi setiap catan.  Sejarah catan telah mengambil jangka waktu yang panjang.

aliran sesuatu seni adalah ciri-ciri ciripernyataan perasaan pada zaman tersebut.cat poster. sebagainya. dan sebagainya. guac. Catan telah mengalami perubahan aliran pada setiap zaman.tetapi kualiti keseniannya tetap sama kerana hasil seni besar muncul pada setiap masa. . akrilik.  Jenis bahan catan termasuk cair air.Biasanya. cat minyak. cat tempera.

 Sikap yang kreatif .  Kemahiran menggunakan media pilihannya. . berdisiplin . iaitu asasunsurunsur-unsur seni. ketelitian. tekun dan rajin.  Kebolehan membuat penerokaan mengenai gaya persembahan.  Menghargai keindahan alam serta sensitif terhadap peristiwa yang berlaku di sekelilingnya. prinsip dan srtuktur rekaan. imaginatif.Proses mencatan memerlukan:  Kepekaan terhadap asas-asas seni reka.

Antara zaman dan stail di mana catan itu diamalkan ialah: ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± Zaman prasejarah dan catan purba Zaman pertengahan Zaman Renaissance Baroque Rococo NeoNeo-Klasikal Romantik NonNon-Romantik Impressionisme Gerakan Post-Impressionisme PostKiubisme Ekspressionisme PostPost-Ekspressionisme Futurisme Dadaisme Surealisme .

ArtisArtis-artis tanah air juga kebanyakannya mempunyai cara dan gaya yang dipelopori daripada daripada tokoh-tokoh seni Barat tokohini.sebilangan daripada mereka telah mengolahkan gaya-gaya tersebut dan mencipta gayapendekatan tersendiri sesuai dengan persekitaran tempatan.Pablo Picasso.  Antara artis yang terkenal pada zaman masingmasingmasing adalah seperti Leonardo da Vinci.± Seni moden.iaitu Seni Pop dan Seni Op.Gaya lainmeraka menjadi panduan serta ikutan artis-artis artisyang terkemudian.Albrecht Durer.Paul Cezanne.Namun.Salvador Dali dan lain-lain.  .Vincent Van Gogh.

Gambarangambaran yang dihasilkan banyak berkisar mengenai binatangbinatang-binatang buruan mereka dan terdapat juga gambaran si pemburu dengan buruan mereka.kuda dan rusa dilukis di gua-gua yang guaterdapat di Sepanyol dan selatan Perancis. warna- ± ± .putih telur atau jus tanaman yang mampu menghasilkan warna-warna terang dan kontra.GambaranPerancis. CatanCatan-catan awal ini menggunakan pelbagai jenis serbuk tanak yang dicampur dengan lemak binatang. Gambar bison.Sejarah Catan ± Sejarah awal catan Barat telah dikesan melalui rakaman catan yang terdapat pada dinding-dinding dindinggua di sekitar 15000 hingga 20000tahun dahulu.

cat enamel. Louis Joseph Watteau. Vincent Van Gogh Pablo Picasso Salvador Dali 3. Pemandangan. Kiubisme.pemandan gan alam.kegiatan manusia dan alam benda Catan alam benda.po tret.Zaman 1. Peristiwa berkaitan kitab suci agama Kristian. Albrecht Durer.S urealisme. Realistik dan penuh dekorasi. Realistik sertaLeonardo da Vinci.cat alumanium dan campuran.Renaissan ce atau Zaman Perubahan(k urun ke15&16) Fresko.Baroque Cat dan minyak.fresco Rococo(kuru dan pastel n ke-17 dan 18) 4. Impressioni sme.zaman seni Moden(kuru n ke-20) Cat minyak.Yunani Purba Media Fresko dan mozek Subjek Peristiwa berkaitan dengan adat istiadat. Michelangelo Buonarroti Peter Paul Rubens Rembrandt Harmensz Van Rijn. cat minyak dan cat air.potret dan peperangan.landskap dan kegiatan manusia Gaya - Pelukis Polynotos Zeuxis Apelles 2. .tempera.kepercay aan dan keagamaan.Ekspre ssionisme.

AliranAliran-aliran Seni Lukis .

Aliran ini tetap diminati kini. Mazli Mat Som. Rubens dan lain-lain. Realisme .‡ Disebut sebagai aliran Naturalisme ‡ Bermula sejak zaman Yunani hinggalah mencapai kemuncak pada ´ Zaman Keemasan µ atau ´Kelahiran Semulaµ (Renaissance). ‡ Antara pelukis yang terlibat ialah Leonardo da Vinci. Amron Omar dan lainlain. ‡ Di Malaysia pula ialah Hoessein Enas. Albrecht Durer.

Realisme .

.

‡ Bentuk yang dilukis itu tidak akan sama dengan bentuk yang sebenarnya. Kiubisme .‡ Aliran yang membuat lukisan dengan garis-garis lurus atau garis-garis lengkong mahupun lingkaran. ‡ Pelukis yang terkenal dalam aliran ini ialah Pablo Picasso. ‡ Aliran yang mementingkan bentukbentuk kiub dan mengaplikasikan bentuk 3D dalam catan 2D.

Kubisme .

.

‡ Seorang pelukis Malaysia ialah Ali Rahmat. ‡ Antara pelukis yang terkenal ialah Salvado Dali.Surealisme ‡ Aliran ini menggambarkan suatu gambaran bawah seadr atau alam fantasi. .

Surealisme .

Ekspresionisme ‡ Gaya lukisan Ekspresionisme benar-benar abstrak. dan garisan. ‡ Mereka tidak lagi mementingkan dalil-dalil lukisan seperti perspektif dan sebagainya.digambarkan dengan tubuh yang sangat kecil atau perut yang kecil sekali. . ‡ Gaya ini mementingkan warna.Pelukis melukis mengikut perasaan atau ekspresi.Begitu juga tentang bentuknya sudah tidak menjadi persoalan. ‡ Misalnya waktu menggambarkan orang yang sedang menderita kelaparan atau kesusahan.

‡ Dengan maksud agar orang yang melihat segera terkesan akan lukisan tersebut dan memahaminya. ‡ Di Malaysia . Yeoh Jin Leng dan lain-lain. antara pelukis tersebut ialah Syed Ahmad Jamal. . A.Latiff Mohidin. ‡ Antara pelukis yang terkenal ialah Jackson Pollock.

pelukis yang menghasilkan aliran ini ialah Abdullah Ariff. . Tay Hooi Keat dan lain-lain. misalnya warna. Goya dan sebagainya. Paul Cezanne. ‡ Di Malaysia. pencahayaan dan apresiasi pelukis. ‡ Aliran ini mengutamakan suasana yang dilihat. ‡ Antara pelukis pada zaman ini ialah Vincent Van Gogh.Impresionisme ‡ Merupakan aliran yang menuju ke arah semi-abstrak.

Eskpressionisme .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->