P. 1
CATAN SENI

CATAN SENI

|Views: 269|Likes:
Published by Najwatul Husna

More info:

Published by: Najwatul Husna on Jan 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2013

pdf

text

original

CATAN SENI

Pengenalan 
Catan ialah hasilan seni yang dihasilkan di atas pelbagai permukaan (biasanya dalam bentuk dua dimensi-2-D) dimensiserta bahantara pigmen warna pada permukaan rata seperti kertas dan kanvas dengan menggunakan media basah.Penggunaan warna dan berus ditekankan untuk menghasilkan karya seni ini.  Catan membolehkan seseorang artis meluahkan perasaan dan merakamkan gambaran pemikiran melalui imej visual yang diterjemahkan dalam bentuk nyata atau abstrak membuat interpretasi pandangan serta menyampaikan hasrat diri atau masyrakat dalam bentuk imej visual.

iaitu Wassily Kandinsky menyatakan.iaitu satu cara yang khusus bagi setiap catan. Seorang pelukis terkenal.Setiap seni itu merupakan sesuatu yang lengkap dengan sendirinya dan hidup dalam alamnya yang tersendiri´.Kemajuan dari segi teknik. .gaya dan pendekatan telah dapat dilihat dan menjadi ikutan serta amalan sesuatu golongan.´setiap seni mempunyai bahasa yang tersendiri.  Sejarah catan telah mengambil jangka waktu yang panjang.

Biasanya. Catan telah mengalami perubahan aliran pada setiap zaman. . dan sebagainya.cat poster.tetapi kualiti keseniannya tetap sama kerana hasil seni besar muncul pada setiap masa.aliran sesuatu seni adalah ciri-ciri ciripernyataan perasaan pada zaman tersebut.  Jenis bahan catan termasuk cair air. guac. sebagainya. akrilik. cat tempera. cat minyak.

ketelitian. berdisiplin . imaginatif. prinsip dan srtuktur rekaan. tekun dan rajin.  Sikap yang kreatif . .  Menghargai keindahan alam serta sensitif terhadap peristiwa yang berlaku di sekelilingnya. iaitu asasunsurunsur-unsur seni.  Kebolehan membuat penerokaan mengenai gaya persembahan.  Kemahiran menggunakan media pilihannya.Proses mencatan memerlukan:  Kepekaan terhadap asas-asas seni reka.

Antara zaman dan stail di mana catan itu diamalkan ialah: ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± Zaman prasejarah dan catan purba Zaman pertengahan Zaman Renaissance Baroque Rococo NeoNeo-Klasikal Romantik NonNon-Romantik Impressionisme Gerakan Post-Impressionisme PostKiubisme Ekspressionisme PostPost-Ekspressionisme Futurisme Dadaisme Surealisme .

Paul Cezanne.  Antara artis yang terkenal pada zaman masingmasingmasing adalah seperti Leonardo da Vinci.iaitu Seni Pop dan Seni Op.sebilangan daripada mereka telah mengolahkan gaya-gaya tersebut dan mencipta gayapendekatan tersendiri sesuai dengan persekitaran tempatan.Pablo Picasso.Albrecht Durer.Vincent Van Gogh. ArtisArtis-artis tanah air juga kebanyakannya mempunyai cara dan gaya yang dipelopori daripada daripada tokoh-tokoh seni Barat tokohini.± Seni moden.  .Namun.Gaya lainmeraka menjadi panduan serta ikutan artis-artis artisyang terkemudian.Salvador Dali dan lain-lain.

Sejarah Catan ± Sejarah awal catan Barat telah dikesan melalui rakaman catan yang terdapat pada dinding-dinding dindinggua di sekitar 15000 hingga 20000tahun dahulu.putih telur atau jus tanaman yang mampu menghasilkan warna-warna terang dan kontra.kuda dan rusa dilukis di gua-gua yang guaterdapat di Sepanyol dan selatan Perancis. Gambar bison.Gambarangambaran yang dihasilkan banyak berkisar mengenai binatangbinatang-binatang buruan mereka dan terdapat juga gambaran si pemburu dengan buruan mereka. warna- ± ± .GambaranPerancis. CatanCatan-catan awal ini menggunakan pelbagai jenis serbuk tanak yang dicampur dengan lemak binatang.

Kiubisme.cat enamel.landskap dan kegiatan manusia Gaya - Pelukis Polynotos Zeuxis Apelles 2. Michelangelo Buonarroti Peter Paul Rubens Rembrandt Harmensz Van Rijn. Realistik sertaLeonardo da Vinci. Vincent Van Gogh Pablo Picasso Salvador Dali 3.potret dan peperangan. Realistik dan penuh dekorasi.Yunani Purba Media Fresko dan mozek Subjek Peristiwa berkaitan dengan adat istiadat.cat alumanium dan campuran. Impressioni sme.Renaissan ce atau Zaman Perubahan(k urun ke15&16) Fresko.po tret. Pemandangan.kegiatan manusia dan alam benda Catan alam benda.tempera.pemandan gan alam.zaman seni Moden(kuru n ke-20) Cat minyak.Baroque Cat dan minyak. Peristiwa berkaitan kitab suci agama Kristian. cat minyak dan cat air.Ekspre ssionisme.S urealisme.kepercay aan dan keagamaan. Albrecht Durer.fresco Rococo(kuru dan pastel n ke-17 dan 18) 4. Louis Joseph Watteau. .Zaman 1.

AliranAliran-aliran Seni Lukis .

Mazli Mat Som.‡ Disebut sebagai aliran Naturalisme ‡ Bermula sejak zaman Yunani hinggalah mencapai kemuncak pada ´ Zaman Keemasan µ atau ´Kelahiran Semulaµ (Renaissance). ‡ Di Malaysia pula ialah Hoessein Enas. Albrecht Durer.Aliran ini tetap diminati kini. Realisme . ‡ Antara pelukis yang terlibat ialah Leonardo da Vinci. Amron Omar dan lainlain. Rubens dan lain-lain.

Realisme .

.

‡ Aliran yang membuat lukisan dengan garis-garis lurus atau garis-garis lengkong mahupun lingkaran. ‡ Aliran yang mementingkan bentukbentuk kiub dan mengaplikasikan bentuk 3D dalam catan 2D. ‡ Pelukis yang terkenal dalam aliran ini ialah Pablo Picasso. ‡ Bentuk yang dilukis itu tidak akan sama dengan bentuk yang sebenarnya. Kiubisme .

Kubisme .

.

‡ Seorang pelukis Malaysia ialah Ali Rahmat. ‡ Antara pelukis yang terkenal ialah Salvado Dali.Surealisme ‡ Aliran ini menggambarkan suatu gambaran bawah seadr atau alam fantasi. .

Surealisme .

digambarkan dengan tubuh yang sangat kecil atau perut yang kecil sekali. ‡ Misalnya waktu menggambarkan orang yang sedang menderita kelaparan atau kesusahan.Ekspresionisme ‡ Gaya lukisan Ekspresionisme benar-benar abstrak. ‡ Gaya ini mementingkan warna. .Pelukis melukis mengikut perasaan atau ekspresi.Begitu juga tentang bentuknya sudah tidak menjadi persoalan. ‡ Mereka tidak lagi mementingkan dalil-dalil lukisan seperti perspektif dan sebagainya. dan garisan.

‡ Di Malaysia . A. antara pelukis tersebut ialah Syed Ahmad Jamal. ‡ Antara pelukis yang terkenal ialah Jackson Pollock. Yeoh Jin Leng dan lain-lain.‡ Dengan maksud agar orang yang melihat segera terkesan akan lukisan tersebut dan memahaminya.Latiff Mohidin. .

pelukis yang menghasilkan aliran ini ialah Abdullah Ariff. . ‡ Antara pelukis pada zaman ini ialah Vincent Van Gogh. Tay Hooi Keat dan lain-lain.Impresionisme ‡ Merupakan aliran yang menuju ke arah semi-abstrak. ‡ Di Malaysia. misalnya warna. pencahayaan dan apresiasi pelukis. ‡ Aliran ini mengutamakan suasana yang dilihat. Paul Cezanne. Goya dan sebagainya.

Eskpressionisme .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->