Bab 1 ± Isnin Seorang perempuan tua (nenek) tiba-tiba muncul tepat jam 6:20 Subuh Isnin di hadapan pintu

pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma, anak Tuan Haji Syakir ingin membuka pintu pagar rumah tetapi dihalang oleh ibunya, Puan Delia atas alasan tidak mengenali perempuan tua tersebut. Sukma yang tidak mengendahkan nasihat ibunya terus membuka pintu pagar. Malangnya, perempuan tua tersebut sudah tiada. Keadaan ini menimbulkan tanda tanya kepada Sukma sehingga dia tidak dapat menumpukan perhatian pada kuliah kegemarannya iaitu µTamadun Islam Melalui Seni Bina¶ yang diajar Profesor Darul.

Bab 2 ± Selasa Pada jam 6:20 pagi Selasa, seorang lelaki muda muncul di hadapan pintu pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma dihalang oleh ibunya daripada membuka pintu pagar kerana tidak pernah berjumpa dengan lelaki tersebut atau berhutang apa-apa dengannya. Tanpa menghiraukan amaran ibunya, Sukma membuka pintu pagar tetapi lelaki tersebut sudah tiada. Sukma bertanyakan tentang lelaki tersebut kepada ayahnya dan Haji Rashid. Mereka berpendapat mungkin lelaki tersebut tinggal berdekatan dengan kawasan tempat perumahan mereka dan berhasrat untuk menyatakan masalahnya. Di kawasan rehat kuliah, Sukma dan Teja berkenalan dengan seorang anak muda bernama Rafiq iaitu seorang

Dalam pada itu. Di pintu pagar. muncul 2 ekor kucing jenis Burman iaitu seekor berwarna hitam dan seekor berwarna putih. Di dewan kuliah itu Rafiq Mustaqeem.pelajar baharu yang tinggal dan belajar di Washington sebelum itu. Sukma tertanya-tanya siapakah diri Rafiq sebenarnya dan sebab dia tiba-tiba memperkenalkan diri seolah-olah ingin bersahabat atau Sukma dilanda perasaan. Sukma akur dengan permintaan ayahnya. Sukma pula masih tertanya-tanya tentang tetamu misteri 6:20. pelajar cemerlang semasa sama-sama menuntut dengan Profesor Darul di Amerika Syarikat menerangkan topik µKemasyarakatan Islam¶. Namun kucing itu menghilang ketika Sukma membuka pintu pagar. Bab 4 ± Rabu Malam Sukma yang mengikut ayahnya ke majlis melibatkan orang kampung dan ahli persatuan telah . Ibunya menyatakan bahawa Sukma kelihatan resah dan mencadangkan agar Sukma berjumpa dengan kaunselor. Bab 3 ± Rabu Sukma menunggu kehadiran tetamu 6:20 di balkoni kamar namun dia disindir oleh ibunya. Ayah Sukma mengajak Sukma ke Majlis Sumbangan Amal Persatuan Kraf Wanita Daerah yang kemungkinan dihadiri juga oleh Iskandar. kawan Sukma.

Sukma dan Teja tertanya-tanya tentang kelab tersebut kerana mereka tidak pernah mendengar tentangnya. Sukma bergegas ke arahnya untuk bertanya soalan. Jerry memberitahu Sukma . merendahkan orang lain. Ibu memarahi Sukma kerana membuka pintu pagar disebabkan dia bimbang akan keselamatan Sukma. Sebaik ternampak kanak-kanak lelaki tersebut. suka melihat sesuatu dari sudut yang songsang dan suka meniru gaya barat. Kanak-kanak tersebut ketakutan dan melarikan diri. Alvin bertanyakan sebab Jerry berada di Kelab WX2. Alvin menerangkan bahawa kelab tersebut ialah kelab hiburan yang mengandungi muzik metal ekstrem dan ahli kelabnya sentiasa berkumpul di dalam bilik yang dipanggil ruang sepi bagi mendalami ilmu mencari realiti. Bab 5 ± Khamis Jam 6:20 pagi Khamis. seorang kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun berdiri di pintu pagar Tuan Haji Syaqir. Ketika di majlis itu juga. Sukma ternampak perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada 6:20 subuh Isnin tetapi tidak berkesempatan berjumpa dengannya. Di bilik kuliah. Sukma bertemu dengan Rafiq dan Iskandar . Di majlis tersebut juga. Sukma dan rakan-rakannya berkumpul kerana mencari bahan kajian isu peperangan dan penindasan melanda dunia.bertemu dengan Ehsan berusia 3 tahun yang menghidap penyakit jantung dan penyakit kulit. Sukma tidak suka bercakap dengan Iskandar kerana Iskandar suka menyalahkan pentadbiran.

Sukma meminta ayahnya mencari tetamu tersebut untuk mengetahui sebab mereka hadir ke rumah mereka.tentang Kelab WX2 dan menyatakan Iskandar juga terlibat dalam kelab tersebut. Sukma menyatakan bahawa dia ialah guru zapin yang mengajar tarian zapin kepada kanak-kanak berusia 5 hingga 12 tahun di kawasan perumahannya. Sukma menunggu di bangku rehat berdekatan pintu pagar rumahnya untuk menemui kanakkanak yang pernah muncul sebelum itu. Su Ani yang berkonsepkan tradisional. Sukma bertukar-tukar pandangan dengan Reny tentang seni tradisi. Teja mengajak Sukma ke Kafe Flora iatu kafe milik ibu saudaranya. Ibu mengatakan bahawa Sukma stres dan mencadangkan kepada ayahnya supaya membawa Sukma pergi melancong. Di sana. Kanak-kanak tersebut lapar dan Sukma mengajaknya masuk ke rumah untuk memberinya makanan. Bab 6 ± Khamis Malam Sukma memberitahu ayahnya tentang kemunculan tetamu misteri pada jam 6:20 di depan pintu pagar rumah mereka. Bab 7. mereka berkenalan dengan ahli kumpulan Waris Cinta iaitu sekumpulan 30 orang anak muda dari Sarawak yang mengadakan persembahan tarian tradisi.Jumaat Jam 6:20 pagi. Nama kanak-kanak itu ialah .

Sukma menduduki peperiksaan untuk kuliah Profesor Darul. Sukma ternampak anak muda yang pernah muncul di pintu pagar rumahnya. Ibu memarahi Sukma kerana membawa kanakkanak tersebut masuk ke rumah. dia terserempak dengan Pak Rashid. Teja. Selepas peperiksaan. Bab 8 ± Jumaat Petang Sukma. Alvin dan Rafiq menunggu kedatangan Jerry yang ingin berjumpa dengan mereka di belakang rumah kedai tidak jauh dari Kelab WX2 pada jam 6.00 petang namun Jerry tidak muncul sehingga 6. Rafiq pula menegur Jerry yang kelihatan seperti tidak cukup tidur. Sukma mengajak Pak Rashid mencari Aim di kawasan sekitar perumahannya. Sukma pergi ke arah lelaki tersebut untuk mendapatkan penjelasan tentang kehadiran dia di hadapan pintu pagar rumahnya namun lelaki tersebut terpinga-pinga sahaja. ibu mencari jawapan tentang kerisauan yang melanda Sukma. Ibu beranggapan Sukma banyak berubah dan merahsiakan sesuatu daripadanya. Di seberang jalan. Sementara itu. Apabila tidak menemui Aim. Apabila Sukma ingin mencari Aim. mereka pulang ke rumah. Ros menyapa Sukma dan bertanya sebab dia bergegas keluar dengan Pak Rashid. Sukma dan rakan-rakannya berbincang tentang istilah terrorism.Aim.20 petang. Rafiq memberitahu bahawa dia dan Alvin ternampak Jerry dan mengetahui aktiviti yang dilakukannya semalam. Rafiq pula menarik Sukma untuk bergerak ke arah Jerry . Aim yang terdengar suara ibu melarikan diri keluar.

Jerry yang menghadapi krisis diri. Kelab WX2 dengan ruang sepi yang menjadi tarikan kepada anak muda dan Iskandar yang berkelakuan pelik. Sukma menyatakan bahawa dia mengetahui tentang WX2 dan ruang sepi. Di dalam kereta. Iskandar memujuk Sukma supaya balik ke rumah tetapi Sukma berkeras ingin masuk ke Kelab WX2. Ketika ingin keluar rumah. Jerry menyatakan dia tidak dapat bercakap dengan mereka tetapi berjanji untuk berjumpa dengan mereka pada malam itu.yang dilihatnya di pintu Kelab WX2 bagi berjumpa dengannya. Iskandar pula muncul di Kelab WX2 dan mempersoalkan kehadiran Sukma dan Rafiq di situ. Akhirnya hanya Iskandar yang memasuki kelab dan Sukma hanya memerhatikannya. Lelaki tersebut ialah Abang Aim iaitu pekerja di ladang ayahya tetapi telah . Sukma keliru tentang kewujudan Kelab WX2 yang boleh mendapat lesen perniagaan sedangkan kelab tersebut mengajar satu fahaman yang meragukan. Ros menyatakan bahawa dia ingin menjenguk Kelab WX2 dan mengingatkan Sukma supaya berhati-hati. Rafiq mengajak Sukma untuk berjumpa di Kafe Flora untuk berbincang tentang Jerry dan beberapa perkara lain. Sukma berjumpa dengan Rafiq dan Rafiq memberitahu bahawa dia mengenali lelaki yang pernah muncul di pintu pagar rumah Sukma pada Selasa lalu. Bab 9 ± Jumaat Malam Sukma resah memikirkan tetamu misteri 6:20. Ros menegur Sukma lantas menawarkan diri untuk menghantar Sukma ke Kafe Flora.

Jerry juga menyatakan bahawa dia bergembira apabila berada di Kelab WX2 kerana dia bebas bersuara dan membuat pilihan. Rafiq juga memberitahu bahawa Jerry telah datang berjumpa dengannya dan Alvin. Jerry menjelaskan bahawa hidupnya kosong dan segala aturan hidupnya ditentukan oleh ibu dan bapanya. Walau bagaimanapun. Sukma meminta Rafiq untuk membawanya bertemu dengan Abang Aim bagi merungkaikan misteri tetamu 6:20. Sukma juga diminta . Nenek tersebut memberitahu bahawa rumah Sukma panas dan meminta Sukma menyejukkannya. Jerry menyatakan bahawa Kelab WX2 tidak berbahaya dan ruang sepi adalah tempat remaja berkumpul. Bab 10 ± Sabtu Sukma bertemu dengan perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada pagi Isnin lalu. Sukma bertanya tentang penampilan Jerry yang berubah itu. Selepas berhenti. Sukma bertanya tentang asal usulnya. Rafiq menjelaskan bahawa dia tidak dapat menceritakan hal sebenar kerana tidak dibenarkan oleh Jerry. berbincang dan berbual. Abang Aim telah berjumpa dengan ayahnya untuk meminta maaf dan menceritakan masalahnya pada minggu lalu. Akhirnya. Sukma dan Rafiq mengambil keputusan untuk ke rumah Jerry tetapi mereka berjumpa dengan Jerry yang berpakaian serba hitam di dalam bas yang dinaiki oleh mereka.menghilang enam bulan lalu. Walau bagaimanapun Sukma mengesyaki Rafiq tidak menceritakan hal sebenar kepadanya.

untuk meredakan suasana yang tidak aman di dalam rumah. Kedatangan mereka disambut oleh Reny. Reny memberitahu bahawa dia mengenali Iskandar dan juga mengetahui tentang ruang sepi di Kelab WX2. Reny tiba-tiba muncul dan memohon maaf kepada Sukma. Sukma berasa agak terkejut dengan sikap Iskandar yang begitu ramah dengannya berbanding dengan sebelum ini. Sukma berlegar-legar di ruang kelab itu dan merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan kelab tersebut terutama sikap Iskandar yang mula menampakkan keganjilan apabila Sukma bertanyakan tentang Jerry. Iskandar seronok menceritakan tentang aktiviti yang dijalankan di kelabnya itu. Sukma mendapati bahawa kelab tersebut tidak langsung menampakkan ciri-ciri kelab muzik rock metal yang ekstrem tetapi lebih kepada kelab ekslusif. bukan sahaja mendendangkan lagu-lagu bahkan terdapat juga persembahan wayang kulit yang diundang khas dari Kelantan. Sukma terus mendesak rasa ingin tahunya tentang fungsi kelabnya itu kepada Reny dan . Sukma berjumpa dengan Teja. Sukma manjadi hairan dengan pesanan nenek itu. Sambil menurunkan kerusi dari atas meja. Rafiq dan Alvin di Kafe Flora. Bab 11 ± Sabtu Lagi Sukma berjumpa dengan Iskandar di Kelab WX2. Sukma ke Kelab WX2 dan memasukinya. Setelah melihat di sekeliling kelab. Sukma berasa hairan kerana tidak mengetahui kehadiran WX2 di situ. Iskandar dan Sukma bercerita tentang rakan mereka yang bernama Reny dan misi kelab mereka.

Bab 12 ± Sabtu Siang Sukma berjumpa Aim (kanak-kanak) di Kedai Runcit Ah Leong.Iskandar. Sukma menjelaskan bahawa keadaan kelab tersebut berbeza dengan yang diceritakan oleh Alvin dan Jerry. Namun begitu. Teja dan Rafiq telah menunggu di rumah Sukma. Dia ingin mendapatkan kepastian daripada Sukma tentang ruang sepi kelab itu. Sukma mengajak Aim ke rumahnya. Sukma meminta Teja membawa Aim ke biliknya. Ruang sepi itu merupakan tempat yang penting bagi kumpulan yang dianggotai Iskandar dan rakan-rakannya. Teja menanyakan tentang Kelab WX2 kepada Sukma. apabila mendapati Aim tertidur di dalam biliknya. Aim merupakan anak yatim piatu dan cucu kepada Nenek. ibu Sukma balik ke rumah bersama-sama pemandu kereta mereka iaitu Pak Rashid. Aim melewati rumah Sukma pada Subuh hari itu kerana ingin mengikuti neneknya ke pasar untuk berniaga buah-buahan. Rafiq meminta izin pulang. . Iskandar menyakinkan Sukma bahawa kelab tersebut hanyalah ruang untuk perdebatan dan perkongsian idea. Kewujudan ruang sepi itu begitu menjadi tanda tanya kepada Sukma. Sukma mendapatkan penjelasan daripada Aim sebab-sebab kedatangannya pada waktu Subuh di rumah Sukma. Sedang mereka berbincang. Sukma berusaha membawa Teja dan Aim keluar dari biliknya tanpa pengetahuan ibunya setelah mendapat pandangan daripada bapanya. Teja juga pernah dua kali memasuki kelab tersebut.

Sukma hanya meminta Teja pulang dahulu. Sukma turun ke tingkat bawah untuk meninjau situasi sebelum membawa Aim keluar dari biliknya. . Sukma berjanji akan meminta maaf dengan ibunya atas sikapnya tadi. Sukma tidak menyenangi cara ibunya yang menyangka dia mengalami tekanan jiwa. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada Pak Rashid tentang ibunya yang sering keluar pagi-pagi hari. Pak Rashid tidak memberitahu apa-apa dan hanya meminta Sukma mencari jawapannya sendiri tetapi dia sedia membantu. Sukma lebih tertarik untuk berbincang dengan ayahya tentang masalah remaja yang berlaku kini. Bab 13 ± Sabtu Petang Selepas solat Asar. Akan tetapi Tuan Haji Syaqir meminta Sukma mendapatkan keterangan lanjut daripada Kak Ros. Sukma tahu ayahnya telah melaksanakan pelbagai program kepada remaja di tempatnya namun begitu ada yang tidak diketahui oleh Tuan Haji Syaqir tentang wujudnya ideologi yang mempengaruhi pemikiran remaja tersebut. Tuan Haji Syaqir cuba menenangkan keadaan dengan menanyakan masalah Sukma dan meminta Sukma memohon maaf kepada ibunya nanti. Buku itu menceritakan tentang cara-cara menangani tekanan. Namun. Ketika itu juga ibunya memanggil Sukma dan menunjukkan buku yang dibelinya untuk Sukma.

Ketika Abang Aim berjumpa dengan ayah Rafiq.Bab 14 ± Sabtu Malam Aim membawa Sukma. Sukma beranggapan bahawa kebebasan memilih haruslah yang positif dan bukannya yang menghancurkan hidup sendiri.00 walaupun Abang Aim menolak. Sukma meminta maaf daripada nenek kerana terlambat menghantar Aim pulang. Abang Aim tinggal di sebuah pondok di belakang rumah Tuk Siak. Ayah Rafiq telah menawarkan pekerjaan kepadanya tetapi dia menolaknya. . Menurut Rafiq. Nenek menceritakan keadaan kelahiran Sukma dan Puan Delia yang sakit dan dia sendiri menjaga Sukma selama 2 bulan. Teja dan Rafiq ke rumahnya untuk bertemu dengan Abang Aim. Masyarakat di situ tidak suka kepada Abang Aim kerana dikatakan menghidap AIDS. Sukma meninggalkan rumah Abang Aim dan menghantar Aim (kanak-kanak) ke rumah neneknya. Nenek seorang bidan dan pengasuh kepada Sukma pada masa lalu. Iskandar datang untuk menjelaskan tentang ruang sepi kepada Sukma. Nenek juga memberitahu tentang cucunya yang hampir seusia Sukma meninggal dunia kerana demam panas. dia telah diberikan wang sebanyak RM 500. Iskandar sendiri tidak mengetahui ke mana Jerry menghilang sebaliknya dia menerangkan kebebasan membuat pilihan dalam hidup. Abang Aim menasihati Sukma supaya berhati-hati dan memintanya membongkar rahsia yang menyelubungi rumahnya. Sukma juga mendapati gambarnya yang ketika berusia 4 bulan ada tergantung di rumah nenek itu. Sukma pula mendapatkan kepastian daripada Iskandar tentang kehilangan Jerry. Tiba-tiba.

Mereka terdiri daripada pelajar yang cemerlang. Selepas menghantar Jerry pulang. Jerry hanya meminta Rafiq dan Sukma menghantarnya pulang kerana dia telah lama meninggalkan rumahnya.Semua yang diceritakan oleh nenek dan jam 6:20 menjadi tanda tanya kepada Sukma. Mereka tidak . Sukma memujuk dan meminta Jerry menceritakan semua yang telah berlaku. Mereka membawa Jerry ke dalam kereta. Pengikut kumpulan ini juga terdiri daripada 80% remaja berusia antara 15 hingga 21 tahun. Menurut Abang Aim. Mereka sangat cekap sehingga boleh menghilangkan segala bukti yang ada. Sukma telah bersedia mendengar segala penjelasan daripada Abang Aim. Sukma dan Rafiq pergi ke rumah Abang Aim untuk mendapatkan penjelasan tentang Kelab WX2. Bab 15 ± Sabtu Malam yang Sama Sukma terjumpa dengan Jerry yang kelihatan tidak terurus. Jerry tidak mahu Sukma mencampuri urusan peribadinya kerana itu adalah pilihannya sendiri. Jerry menangis atas kesilapan yang dilakukannya. Ayah Sukma juga tidak tahu apa-apa yang telah berlaku. Sukma dan Rafiq memujuk Jerry supaya pulang ke pangkal jalan. Anggota kelab itu sangat ramai dan mereka sanggup berbuat apa-apa sahaja untuk memastikan agenda dan perancangan mereka terhasil. dia tidak menyuruh nenek dan cucunya pergi ke rumah Sukma pada pukul 6:20 pagi yang lalu.

Dia juga meminta Kak Ros mendapatkan segala maklumat tentang kegiatan kumpulan itu daripada Jerry dan Iskandar. Dia berusaha meyakinkan ayahnya supaya mengambil tindakan terhadap kelab itu dan ibunya Puan Delia. Sukma pulang ke rumah dan diberitahu oleh ayahnya bahawa Kak Ros ingin berjumpa dengannya. Menurut Iskandar. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada nenek tentang ibunya yang terlibat dalam kumpulan tersebut. Sukma cuba mendapatkan sokongan serta pendapat ayahnya tentang Kelab WX2. Sukma mengajak Kak Ros ke Kelab WX2 . mereka membunuh secara psikologi. Prasangka kepada ibunya semakin kuat kerana sikap ibunya yang kelihatan seperti merahsiakan sesuatu. Namun begitu. Iskandar tiba-tiba datang ke rumah Sukma dan meminta Sukma tidak melakukan apaapa kerana mereka ramai serta berada di serata tempat. Sukma telah bertekad untuk melaporkan kepada Kak Ros yang merupakan anggota polis. Sukma pulang ke rumah dan mendapati ibunya telah keluar dengan menggunakan kereta ayahnya. ibu Sukma. Nenek dan Aim (kanak-kanak) datang ke rumah Sukma untuk menunjukkan kubur anaknya iaitu ayah Aim yang mati kerana menanyakan kebenaran.mengganggu Sukma kerana menghormati ibunya Puan Delia. Titisan air mata nenek seperti membenarkan apa-apa yang telah diterangkan oleh Abang Aim. Bab 16 ± Ahad Iskandar datang untuk berjumpa dengan Sukma tetapi telah didahului oleh Puan Delia.

Setiap ahli kumpulan telah ditentukan pilihan. Mereka mewujudkan fahaman baharu yang bermatlamatkan kekuasaan. Jerry telah datang untuk berjumpa Sukma dan memberitahu bahawa dia bersama-sama keluarganya akan pergi dari daerah itu. kebebasan dan kehidupan yang bakal diperoleh oleh mereka. Kak Ros dan Sukma serta rakan-rakannya telah memasuki premis Kelab WX2 tetapi tidak menemui sebarang maklumat yang mencurigakan. tetapi Sukma meminta Jerry memberi kerjasama dengan membuat keterangan sebagai saksi nanti. Menurut Jerry lagi.dan meminta ayahnya melaporkan kepada pihak berkuasa. Menurut Jerry lagi. Teja dan Rafiq telah menunggu Sukma di hadapan Kelab WX2. Semua ini telah dialami oleh Abang Aim. Jerry menceritakan bahawa sasaran kumpulan itu amat besar. Sukma menjelaskan segala yang telah berlaku dan siapa ibunya yang sebenar kepada ayahnya. Mereka juga disuntik dengan cecair yang berwarna merah yang dikenali sebagai ³Pati 1´ bagi memastikan aktiviti mempengaruhi pemikiran mereka lebih mudah dijalankan. . Bab 17 ± Ahad Pagi Pada pagi Ahad. Kelab WX2 itu adalah ruang sepi dan bukan sekadar kelab hiburan semata-mata. Suntikan ini diberi kepada mereka yang ingkar dan cuba membongkar rahsia pergerakan mereka. terdapat juga suntikan yang lain digunakan untuk mereka bertindak lebih ganas kerana hilang kewarasan dan ditekan oleh depresi yang keterlaluan.

Iskandar tiba-tiba datang dan memberitahu kepada Sukma bahawa dia telah sedar akan kesilapan yang telah dilakukannya dan dia berjanji membantu Sukma menyelesaikan masalah tersebut. pihak polis telah berjaya membuat tangkapan terhadap ahli-ahli kumpulan tersebut. Mereka akan memulakan aktiviti mereka pada malam itu di bandar raya.Bab 18 ± Ahad Petang Rafiq datang bertemu Sukma untuk memberitahu bahawa Iskandar telah memberi maklumat tentang tempat kumpulan Kelab WX2 berkumpul iaitu di bangunan biru di hujung daerah itu. Puan Delia ialah perisik kerajaan yang menganggotai kumpulan WX2 untuk mengetahui dengan lebih mendalam teori dan pemikiran yang cuba diserapkan oleh anasir yang menyerang secara senyap. Bab 19 ± Hari Ini Sukma berasa bersalah kerana mengesyaki ibunya terlibat dalam kumpulan itu. Sebenarnya. Puan Delia telah tercedera . Sukma menasihati Iskandar agar menghindari aktivis seperti itu. Pihak berkuasa juga telah sampai ke tempat yang diberitahu. Mereka meneruskan perancangan berdasarkan maklumat yang diberi oleh Iskandar. Mereka akan membuat rusuhan. Beberapa jam kemudian. Bilangan mereka sangat ramai. Rafiq telah melaporkan kepada Kak Ros tentang perancangan tersebut.

.dan koma di hospital akibat terkena tembakan ahli kumpulan itu semasa operasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful