Bab 1 ± Isnin Seorang perempuan tua (nenek) tiba-tiba muncul tepat jam 6:20 Subuh Isnin di hadapan pintu

pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma, anak Tuan Haji Syakir ingin membuka pintu pagar rumah tetapi dihalang oleh ibunya, Puan Delia atas alasan tidak mengenali perempuan tua tersebut. Sukma yang tidak mengendahkan nasihat ibunya terus membuka pintu pagar. Malangnya, perempuan tua tersebut sudah tiada. Keadaan ini menimbulkan tanda tanya kepada Sukma sehingga dia tidak dapat menumpukan perhatian pada kuliah kegemarannya iaitu µTamadun Islam Melalui Seni Bina¶ yang diajar Profesor Darul.

Bab 2 ± Selasa Pada jam 6:20 pagi Selasa, seorang lelaki muda muncul di hadapan pintu pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma dihalang oleh ibunya daripada membuka pintu pagar kerana tidak pernah berjumpa dengan lelaki tersebut atau berhutang apa-apa dengannya. Tanpa menghiraukan amaran ibunya, Sukma membuka pintu pagar tetapi lelaki tersebut sudah tiada. Sukma bertanyakan tentang lelaki tersebut kepada ayahnya dan Haji Rashid. Mereka berpendapat mungkin lelaki tersebut tinggal berdekatan dengan kawasan tempat perumahan mereka dan berhasrat untuk menyatakan masalahnya. Di kawasan rehat kuliah, Sukma dan Teja berkenalan dengan seorang anak muda bernama Rafiq iaitu seorang

Dalam pada itu. pelajar cemerlang semasa sama-sama menuntut dengan Profesor Darul di Amerika Syarikat menerangkan topik µKemasyarakatan Islam¶. Sukma tertanya-tanya siapakah diri Rafiq sebenarnya dan sebab dia tiba-tiba memperkenalkan diri seolah-olah ingin bersahabat atau Sukma dilanda perasaan. Namun kucing itu menghilang ketika Sukma membuka pintu pagar. Sukma pula masih tertanya-tanya tentang tetamu misteri 6:20. Di pintu pagar. muncul 2 ekor kucing jenis Burman iaitu seekor berwarna hitam dan seekor berwarna putih. Di dewan kuliah itu Rafiq Mustaqeem. Ibunya menyatakan bahawa Sukma kelihatan resah dan mencadangkan agar Sukma berjumpa dengan kaunselor.pelajar baharu yang tinggal dan belajar di Washington sebelum itu. Ayah Sukma mengajak Sukma ke Majlis Sumbangan Amal Persatuan Kraf Wanita Daerah yang kemungkinan dihadiri juga oleh Iskandar. kawan Sukma. Sukma akur dengan permintaan ayahnya. Bab 4 ± Rabu Malam Sukma yang mengikut ayahnya ke majlis melibatkan orang kampung dan ahli persatuan telah . Bab 3 ± Rabu Sukma menunggu kehadiran tetamu 6:20 di balkoni kamar namun dia disindir oleh ibunya.

seorang kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun berdiri di pintu pagar Tuan Haji Syaqir. Sukma dan rakan-rakannya berkumpul kerana mencari bahan kajian isu peperangan dan penindasan melanda dunia. Di bilik kuliah. Sukma bertemu dengan Rafiq dan Iskandar . Ketika di majlis itu juga. Kanak-kanak tersebut ketakutan dan melarikan diri. Sukma tidak suka bercakap dengan Iskandar kerana Iskandar suka menyalahkan pentadbiran. merendahkan orang lain. Sebaik ternampak kanak-kanak lelaki tersebut. Alvin menerangkan bahawa kelab tersebut ialah kelab hiburan yang mengandungi muzik metal ekstrem dan ahli kelabnya sentiasa berkumpul di dalam bilik yang dipanggil ruang sepi bagi mendalami ilmu mencari realiti. Bab 5 ± Khamis Jam 6:20 pagi Khamis. Di majlis tersebut juga. Jerry memberitahu Sukma . Sukma bergegas ke arahnya untuk bertanya soalan.bertemu dengan Ehsan berusia 3 tahun yang menghidap penyakit jantung dan penyakit kulit. Sukma dan Teja tertanya-tanya tentang kelab tersebut kerana mereka tidak pernah mendengar tentangnya. Sukma ternampak perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada 6:20 subuh Isnin tetapi tidak berkesempatan berjumpa dengannya. Ibu memarahi Sukma kerana membuka pintu pagar disebabkan dia bimbang akan keselamatan Sukma. Alvin bertanyakan sebab Jerry berada di Kelab WX2. suka melihat sesuatu dari sudut yang songsang dan suka meniru gaya barat.

Su Ani yang berkonsepkan tradisional. Bab 7. Sukma menunggu di bangku rehat berdekatan pintu pagar rumahnya untuk menemui kanakkanak yang pernah muncul sebelum itu. Di sana. Ibu mengatakan bahawa Sukma stres dan mencadangkan kepada ayahnya supaya membawa Sukma pergi melancong. Bab 6 ± Khamis Malam Sukma memberitahu ayahnya tentang kemunculan tetamu misteri pada jam 6:20 di depan pintu pagar rumah mereka. mereka berkenalan dengan ahli kumpulan Waris Cinta iaitu sekumpulan 30 orang anak muda dari Sarawak yang mengadakan persembahan tarian tradisi.Jumaat Jam 6:20 pagi. Sukma meminta ayahnya mencari tetamu tersebut untuk mengetahui sebab mereka hadir ke rumah mereka. Sukma bertukar-tukar pandangan dengan Reny tentang seni tradisi. Kanak-kanak tersebut lapar dan Sukma mengajaknya masuk ke rumah untuk memberinya makanan.tentang Kelab WX2 dan menyatakan Iskandar juga terlibat dalam kelab tersebut. Teja mengajak Sukma ke Kafe Flora iatu kafe milik ibu saudaranya. Sukma menyatakan bahawa dia ialah guru zapin yang mengajar tarian zapin kepada kanak-kanak berusia 5 hingga 12 tahun di kawasan perumahannya. Nama kanak-kanak itu ialah .

mereka pulang ke rumah. Rafiq memberitahu bahawa dia dan Alvin ternampak Jerry dan mengetahui aktiviti yang dilakukannya semalam. Di seberang jalan. Apabila Sukma ingin mencari Aim. Sukma mengajak Pak Rashid mencari Aim di kawasan sekitar perumahannya. Ros menyapa Sukma dan bertanya sebab dia bergegas keluar dengan Pak Rashid. Bab 8 ± Jumaat Petang Sukma. Sukma pergi ke arah lelaki tersebut untuk mendapatkan penjelasan tentang kehadiran dia di hadapan pintu pagar rumahnya namun lelaki tersebut terpinga-pinga sahaja.Aim. Sukma menduduki peperiksaan untuk kuliah Profesor Darul. Rafiq pula menegur Jerry yang kelihatan seperti tidak cukup tidur. Rafiq pula menarik Sukma untuk bergerak ke arah Jerry . Alvin dan Rafiq menunggu kedatangan Jerry yang ingin berjumpa dengan mereka di belakang rumah kedai tidak jauh dari Kelab WX2 pada jam 6. Ibu beranggapan Sukma banyak berubah dan merahsiakan sesuatu daripadanya.00 petang namun Jerry tidak muncul sehingga 6. Sementara itu. Apabila tidak menemui Aim. Teja. Ibu memarahi Sukma kerana membawa kanakkanak tersebut masuk ke rumah. ibu mencari jawapan tentang kerisauan yang melanda Sukma. Selepas peperiksaan. Sukma ternampak anak muda yang pernah muncul di pintu pagar rumahnya.20 petang. Sukma dan rakan-rakannya berbincang tentang istilah terrorism. dia terserempak dengan Pak Rashid. Aim yang terdengar suara ibu melarikan diri keluar.

Ros menyatakan bahawa dia ingin menjenguk Kelab WX2 dan mengingatkan Sukma supaya berhati-hati. Di dalam kereta. Sukma berjumpa dengan Rafiq dan Rafiq memberitahu bahawa dia mengenali lelaki yang pernah muncul di pintu pagar rumah Sukma pada Selasa lalu.yang dilihatnya di pintu Kelab WX2 bagi berjumpa dengannya. Sukma menyatakan bahawa dia mengetahui tentang WX2 dan ruang sepi. Lelaki tersebut ialah Abang Aim iaitu pekerja di ladang ayahya tetapi telah . Akhirnya hanya Iskandar yang memasuki kelab dan Sukma hanya memerhatikannya. Jerry menyatakan dia tidak dapat bercakap dengan mereka tetapi berjanji untuk berjumpa dengan mereka pada malam itu. Bab 9 ± Jumaat Malam Sukma resah memikirkan tetamu misteri 6:20. Iskandar pula muncul di Kelab WX2 dan mempersoalkan kehadiran Sukma dan Rafiq di situ. Iskandar memujuk Sukma supaya balik ke rumah tetapi Sukma berkeras ingin masuk ke Kelab WX2. Ros menegur Sukma lantas menawarkan diri untuk menghantar Sukma ke Kafe Flora. Kelab WX2 dengan ruang sepi yang menjadi tarikan kepada anak muda dan Iskandar yang berkelakuan pelik. Rafiq mengajak Sukma untuk berjumpa di Kafe Flora untuk berbincang tentang Jerry dan beberapa perkara lain. Jerry yang menghadapi krisis diri. Ketika ingin keluar rumah. Sukma keliru tentang kewujudan Kelab WX2 yang boleh mendapat lesen perniagaan sedangkan kelab tersebut mengajar satu fahaman yang meragukan.

Sukma juga diminta . Jerry menjelaskan bahawa hidupnya kosong dan segala aturan hidupnya ditentukan oleh ibu dan bapanya. Sukma bertanya tentang asal usulnya. Sukma dan Rafiq mengambil keputusan untuk ke rumah Jerry tetapi mereka berjumpa dengan Jerry yang berpakaian serba hitam di dalam bas yang dinaiki oleh mereka. Bab 10 ± Sabtu Sukma bertemu dengan perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada pagi Isnin lalu. Abang Aim telah berjumpa dengan ayahnya untuk meminta maaf dan menceritakan masalahnya pada minggu lalu. Selepas berhenti. Sukma bertanya tentang penampilan Jerry yang berubah itu. Sukma meminta Rafiq untuk membawanya bertemu dengan Abang Aim bagi merungkaikan misteri tetamu 6:20. Nenek tersebut memberitahu bahawa rumah Sukma panas dan meminta Sukma menyejukkannya. Walau bagaimanapun Sukma mengesyaki Rafiq tidak menceritakan hal sebenar kepadanya. Akhirnya. berbincang dan berbual. Rafiq juga memberitahu bahawa Jerry telah datang berjumpa dengannya dan Alvin.menghilang enam bulan lalu. Jerry juga menyatakan bahawa dia bergembira apabila berada di Kelab WX2 kerana dia bebas bersuara dan membuat pilihan. Walau bagaimanapun. Rafiq menjelaskan bahawa dia tidak dapat menceritakan hal sebenar kerana tidak dibenarkan oleh Jerry. Jerry menyatakan bahawa Kelab WX2 tidak berbahaya dan ruang sepi adalah tempat remaja berkumpul.

Sukma berlegar-legar di ruang kelab itu dan merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan kelab tersebut terutama sikap Iskandar yang mula menampakkan keganjilan apabila Sukma bertanyakan tentang Jerry. Sambil menurunkan kerusi dari atas meja. Reny memberitahu bahawa dia mengenali Iskandar dan juga mengetahui tentang ruang sepi di Kelab WX2. Iskandar dan Sukma bercerita tentang rakan mereka yang bernama Reny dan misi kelab mereka. Sukma manjadi hairan dengan pesanan nenek itu. Reny tiba-tiba muncul dan memohon maaf kepada Sukma. Sukma mendapati bahawa kelab tersebut tidak langsung menampakkan ciri-ciri kelab muzik rock metal yang ekstrem tetapi lebih kepada kelab ekslusif. bukan sahaja mendendangkan lagu-lagu bahkan terdapat juga persembahan wayang kulit yang diundang khas dari Kelantan. Sukma berjumpa dengan Teja. Bab 11 ± Sabtu Lagi Sukma berjumpa dengan Iskandar di Kelab WX2. Sukma berasa agak terkejut dengan sikap Iskandar yang begitu ramah dengannya berbanding dengan sebelum ini. Sukma berasa hairan kerana tidak mengetahui kehadiran WX2 di situ. Iskandar seronok menceritakan tentang aktiviti yang dijalankan di kelabnya itu. Sukma ke Kelab WX2 dan memasukinya. Sukma terus mendesak rasa ingin tahunya tentang fungsi kelabnya itu kepada Reny dan .untuk meredakan suasana yang tidak aman di dalam rumah. Rafiq dan Alvin di Kafe Flora. Kedatangan mereka disambut oleh Reny. Setelah melihat di sekeliling kelab.

Rafiq meminta izin pulang. ibu Sukma balik ke rumah bersama-sama pemandu kereta mereka iaitu Pak Rashid.Iskandar. Sukma meminta Teja membawa Aim ke biliknya. Kewujudan ruang sepi itu begitu menjadi tanda tanya kepada Sukma. Sukma berusaha membawa Teja dan Aim keluar dari biliknya tanpa pengetahuan ibunya setelah mendapat pandangan daripada bapanya. Sukma mendapatkan penjelasan daripada Aim sebab-sebab kedatangannya pada waktu Subuh di rumah Sukma. Dia ingin mendapatkan kepastian daripada Sukma tentang ruang sepi kelab itu. Ruang sepi itu merupakan tempat yang penting bagi kumpulan yang dianggotai Iskandar dan rakan-rakannya. Sedang mereka berbincang. . Bab 12 ± Sabtu Siang Sukma berjumpa Aim (kanak-kanak) di Kedai Runcit Ah Leong. Aim melewati rumah Sukma pada Subuh hari itu kerana ingin mengikuti neneknya ke pasar untuk berniaga buah-buahan. Sukma menjelaskan bahawa keadaan kelab tersebut berbeza dengan yang diceritakan oleh Alvin dan Jerry. Iskandar menyakinkan Sukma bahawa kelab tersebut hanyalah ruang untuk perdebatan dan perkongsian idea. apabila mendapati Aim tertidur di dalam biliknya. Sukma mengajak Aim ke rumahnya. Aim merupakan anak yatim piatu dan cucu kepada Nenek. Teja menanyakan tentang Kelab WX2 kepada Sukma. Teja dan Rafiq telah menunggu di rumah Sukma. Teja juga pernah dua kali memasuki kelab tersebut. Namun begitu.

. Sukma lebih tertarik untuk berbincang dengan ayahya tentang masalah remaja yang berlaku kini. Ketika itu juga ibunya memanggil Sukma dan menunjukkan buku yang dibelinya untuk Sukma.Sukma hanya meminta Teja pulang dahulu. Sukma tidak menyenangi cara ibunya yang menyangka dia mengalami tekanan jiwa. Sukma tahu ayahnya telah melaksanakan pelbagai program kepada remaja di tempatnya namun begitu ada yang tidak diketahui oleh Tuan Haji Syaqir tentang wujudnya ideologi yang mempengaruhi pemikiran remaja tersebut. Namun. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada Pak Rashid tentang ibunya yang sering keluar pagi-pagi hari. Sukma berjanji akan meminta maaf dengan ibunya atas sikapnya tadi. Buku itu menceritakan tentang cara-cara menangani tekanan. Tuan Haji Syaqir cuba menenangkan keadaan dengan menanyakan masalah Sukma dan meminta Sukma memohon maaf kepada ibunya nanti. Bab 13 ± Sabtu Petang Selepas solat Asar. Akan tetapi Tuan Haji Syaqir meminta Sukma mendapatkan keterangan lanjut daripada Kak Ros. Pak Rashid tidak memberitahu apa-apa dan hanya meminta Sukma mencari jawapannya sendiri tetapi dia sedia membantu. Sukma turun ke tingkat bawah untuk meninjau situasi sebelum membawa Aim keluar dari biliknya.

Sukma pula mendapatkan kepastian daripada Iskandar tentang kehilangan Jerry. Nenek menceritakan keadaan kelahiran Sukma dan Puan Delia yang sakit dan dia sendiri menjaga Sukma selama 2 bulan. dia telah diberikan wang sebanyak RM 500. Ayah Rafiq telah menawarkan pekerjaan kepadanya tetapi dia menolaknya. Sukma meminta maaf daripada nenek kerana terlambat menghantar Aim pulang. Ketika Abang Aim berjumpa dengan ayah Rafiq. Tiba-tiba. Teja dan Rafiq ke rumahnya untuk bertemu dengan Abang Aim.00 walaupun Abang Aim menolak. Abang Aim menasihati Sukma supaya berhati-hati dan memintanya membongkar rahsia yang menyelubungi rumahnya. Masyarakat di situ tidak suka kepada Abang Aim kerana dikatakan menghidap AIDS. Abang Aim tinggal di sebuah pondok di belakang rumah Tuk Siak. . Sukma beranggapan bahawa kebebasan memilih haruslah yang positif dan bukannya yang menghancurkan hidup sendiri. Nenek seorang bidan dan pengasuh kepada Sukma pada masa lalu. Nenek juga memberitahu tentang cucunya yang hampir seusia Sukma meninggal dunia kerana demam panas. Iskandar sendiri tidak mengetahui ke mana Jerry menghilang sebaliknya dia menerangkan kebebasan membuat pilihan dalam hidup. Iskandar datang untuk menjelaskan tentang ruang sepi kepada Sukma.Bab 14 ± Sabtu Malam Aim membawa Sukma. Sukma juga mendapati gambarnya yang ketika berusia 4 bulan ada tergantung di rumah nenek itu. Menurut Rafiq. Sukma meninggalkan rumah Abang Aim dan menghantar Aim (kanak-kanak) ke rumah neneknya.

Menurut Abang Aim. Mereka terdiri daripada pelajar yang cemerlang. Mereka sangat cekap sehingga boleh menghilangkan segala bukti yang ada. dia tidak menyuruh nenek dan cucunya pergi ke rumah Sukma pada pukul 6:20 pagi yang lalu. Sukma dan Rafiq pergi ke rumah Abang Aim untuk mendapatkan penjelasan tentang Kelab WX2. Sukma dan Rafiq memujuk Jerry supaya pulang ke pangkal jalan. Ayah Sukma juga tidak tahu apa-apa yang telah berlaku. Pengikut kumpulan ini juga terdiri daripada 80% remaja berusia antara 15 hingga 21 tahun.Semua yang diceritakan oleh nenek dan jam 6:20 menjadi tanda tanya kepada Sukma. Mereka tidak . Sukma memujuk dan meminta Jerry menceritakan semua yang telah berlaku. Selepas menghantar Jerry pulang. Jerry tidak mahu Sukma mencampuri urusan peribadinya kerana itu adalah pilihannya sendiri. Jerry hanya meminta Rafiq dan Sukma menghantarnya pulang kerana dia telah lama meninggalkan rumahnya. Bab 15 ± Sabtu Malam yang Sama Sukma terjumpa dengan Jerry yang kelihatan tidak terurus. Jerry menangis atas kesilapan yang dilakukannya. Anggota kelab itu sangat ramai dan mereka sanggup berbuat apa-apa sahaja untuk memastikan agenda dan perancangan mereka terhasil. Sukma telah bersedia mendengar segala penjelasan daripada Abang Aim. Mereka membawa Jerry ke dalam kereta.

Titisan air mata nenek seperti membenarkan apa-apa yang telah diterangkan oleh Abang Aim. Namun begitu. Sukma cuba mendapatkan sokongan serta pendapat ayahnya tentang Kelab WX2. Menurut Iskandar. Sukma mengajak Kak Ros ke Kelab WX2 .mengganggu Sukma kerana menghormati ibunya Puan Delia. Sukma telah bertekad untuk melaporkan kepada Kak Ros yang merupakan anggota polis. Bab 16 ± Ahad Iskandar datang untuk berjumpa dengan Sukma tetapi telah didahului oleh Puan Delia. Dia juga meminta Kak Ros mendapatkan segala maklumat tentang kegiatan kumpulan itu daripada Jerry dan Iskandar. ibu Sukma. Sukma pulang ke rumah dan diberitahu oleh ayahnya bahawa Kak Ros ingin berjumpa dengannya. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada nenek tentang ibunya yang terlibat dalam kumpulan tersebut. Iskandar tiba-tiba datang ke rumah Sukma dan meminta Sukma tidak melakukan apaapa kerana mereka ramai serta berada di serata tempat. Nenek dan Aim (kanak-kanak) datang ke rumah Sukma untuk menunjukkan kubur anaknya iaitu ayah Aim yang mati kerana menanyakan kebenaran. Prasangka kepada ibunya semakin kuat kerana sikap ibunya yang kelihatan seperti merahsiakan sesuatu. mereka membunuh secara psikologi. Sukma pulang ke rumah dan mendapati ibunya telah keluar dengan menggunakan kereta ayahnya. Dia berusaha meyakinkan ayahnya supaya mengambil tindakan terhadap kelab itu dan ibunya Puan Delia.

Sukma menjelaskan segala yang telah berlaku dan siapa ibunya yang sebenar kepada ayahnya. Kak Ros dan Sukma serta rakan-rakannya telah memasuki premis Kelab WX2 tetapi tidak menemui sebarang maklumat yang mencurigakan. Teja dan Rafiq telah menunggu Sukma di hadapan Kelab WX2. Suntikan ini diberi kepada mereka yang ingkar dan cuba membongkar rahsia pergerakan mereka. Kelab WX2 itu adalah ruang sepi dan bukan sekadar kelab hiburan semata-mata. tetapi Sukma meminta Jerry memberi kerjasama dengan membuat keterangan sebagai saksi nanti.dan meminta ayahnya melaporkan kepada pihak berkuasa. Jerry telah datang untuk berjumpa Sukma dan memberitahu bahawa dia bersama-sama keluarganya akan pergi dari daerah itu. Mereka mewujudkan fahaman baharu yang bermatlamatkan kekuasaan. Setiap ahli kumpulan telah ditentukan pilihan. Mereka juga disuntik dengan cecair yang berwarna merah yang dikenali sebagai ³Pati 1´ bagi memastikan aktiviti mempengaruhi pemikiran mereka lebih mudah dijalankan. Semua ini telah dialami oleh Abang Aim. . terdapat juga suntikan yang lain digunakan untuk mereka bertindak lebih ganas kerana hilang kewarasan dan ditekan oleh depresi yang keterlaluan. Menurut Jerry lagi. Bab 17 ± Ahad Pagi Pada pagi Ahad. Menurut Jerry lagi. kebebasan dan kehidupan yang bakal diperoleh oleh mereka. Jerry menceritakan bahawa sasaran kumpulan itu amat besar.

Mereka meneruskan perancangan berdasarkan maklumat yang diberi oleh Iskandar. Rafiq telah melaporkan kepada Kak Ros tentang perancangan tersebut.Bab 18 ± Ahad Petang Rafiq datang bertemu Sukma untuk memberitahu bahawa Iskandar telah memberi maklumat tentang tempat kumpulan Kelab WX2 berkumpul iaitu di bangunan biru di hujung daerah itu. Sukma menasihati Iskandar agar menghindari aktivis seperti itu. pihak polis telah berjaya membuat tangkapan terhadap ahli-ahli kumpulan tersebut. Pihak berkuasa juga telah sampai ke tempat yang diberitahu. Mereka akan memulakan aktiviti mereka pada malam itu di bandar raya. Bab 19 ± Hari Ini Sukma berasa bersalah kerana mengesyaki ibunya terlibat dalam kumpulan itu. Beberapa jam kemudian. Puan Delia telah tercedera . Puan Delia ialah perisik kerajaan yang menganggotai kumpulan WX2 untuk mengetahui dengan lebih mendalam teori dan pemikiran yang cuba diserapkan oleh anasir yang menyerang secara senyap. Mereka akan membuat rusuhan. Bilangan mereka sangat ramai. Sebenarnya. Iskandar tiba-tiba datang dan memberitahu kepada Sukma bahawa dia telah sedar akan kesilapan yang telah dilakukannya dan dia berjanji membantu Sukma menyelesaikan masalah tersebut.

.dan koma di hospital akibat terkena tembakan ahli kumpulan itu semasa operasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful