P. 1
Sinopsis Novel 6.20

Sinopsis Novel 6.20

2.63

|Views: 21,031|Likes:
Published by Atikah Razi

More info:

Published by: Atikah Razi on Jan 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/20/2015

pdf

text

original

Bab 1 ± Isnin Seorang perempuan tua (nenek) tiba-tiba muncul tepat jam 6:20 Subuh Isnin di hadapan pintu

pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma, anak Tuan Haji Syakir ingin membuka pintu pagar rumah tetapi dihalang oleh ibunya, Puan Delia atas alasan tidak mengenali perempuan tua tersebut. Sukma yang tidak mengendahkan nasihat ibunya terus membuka pintu pagar. Malangnya, perempuan tua tersebut sudah tiada. Keadaan ini menimbulkan tanda tanya kepada Sukma sehingga dia tidak dapat menumpukan perhatian pada kuliah kegemarannya iaitu µTamadun Islam Melalui Seni Bina¶ yang diajar Profesor Darul.

Bab 2 ± Selasa Pada jam 6:20 pagi Selasa, seorang lelaki muda muncul di hadapan pintu pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma dihalang oleh ibunya daripada membuka pintu pagar kerana tidak pernah berjumpa dengan lelaki tersebut atau berhutang apa-apa dengannya. Tanpa menghiraukan amaran ibunya, Sukma membuka pintu pagar tetapi lelaki tersebut sudah tiada. Sukma bertanyakan tentang lelaki tersebut kepada ayahnya dan Haji Rashid. Mereka berpendapat mungkin lelaki tersebut tinggal berdekatan dengan kawasan tempat perumahan mereka dan berhasrat untuk menyatakan masalahnya. Di kawasan rehat kuliah, Sukma dan Teja berkenalan dengan seorang anak muda bernama Rafiq iaitu seorang

Bab 4 ± Rabu Malam Sukma yang mengikut ayahnya ke majlis melibatkan orang kampung dan ahli persatuan telah . Sukma akur dengan permintaan ayahnya. Bab 3 ± Rabu Sukma menunggu kehadiran tetamu 6:20 di balkoni kamar namun dia disindir oleh ibunya.pelajar baharu yang tinggal dan belajar di Washington sebelum itu. Di dewan kuliah itu Rafiq Mustaqeem. Ibunya menyatakan bahawa Sukma kelihatan resah dan mencadangkan agar Sukma berjumpa dengan kaunselor. muncul 2 ekor kucing jenis Burman iaitu seekor berwarna hitam dan seekor berwarna putih. Ayah Sukma mengajak Sukma ke Majlis Sumbangan Amal Persatuan Kraf Wanita Daerah yang kemungkinan dihadiri juga oleh Iskandar. Di pintu pagar. Dalam pada itu. kawan Sukma. Namun kucing itu menghilang ketika Sukma membuka pintu pagar. Sukma pula masih tertanya-tanya tentang tetamu misteri 6:20. pelajar cemerlang semasa sama-sama menuntut dengan Profesor Darul di Amerika Syarikat menerangkan topik µKemasyarakatan Islam¶. Sukma tertanya-tanya siapakah diri Rafiq sebenarnya dan sebab dia tiba-tiba memperkenalkan diri seolah-olah ingin bersahabat atau Sukma dilanda perasaan.

merendahkan orang lain. Sukma bergegas ke arahnya untuk bertanya soalan. Sukma dan Teja tertanya-tanya tentang kelab tersebut kerana mereka tidak pernah mendengar tentangnya. Bab 5 ± Khamis Jam 6:20 pagi Khamis. Di majlis tersebut juga. Alvin bertanyakan sebab Jerry berada di Kelab WX2. Sukma ternampak perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada 6:20 subuh Isnin tetapi tidak berkesempatan berjumpa dengannya. Sukma dan rakan-rakannya berkumpul kerana mencari bahan kajian isu peperangan dan penindasan melanda dunia. Kanak-kanak tersebut ketakutan dan melarikan diri. Sebaik ternampak kanak-kanak lelaki tersebut. Di bilik kuliah. Sukma tidak suka bercakap dengan Iskandar kerana Iskandar suka menyalahkan pentadbiran. suka melihat sesuatu dari sudut yang songsang dan suka meniru gaya barat. Jerry memberitahu Sukma .bertemu dengan Ehsan berusia 3 tahun yang menghidap penyakit jantung dan penyakit kulit. seorang kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun berdiri di pintu pagar Tuan Haji Syaqir. Ibu memarahi Sukma kerana membuka pintu pagar disebabkan dia bimbang akan keselamatan Sukma. Sukma bertemu dengan Rafiq dan Iskandar . Alvin menerangkan bahawa kelab tersebut ialah kelab hiburan yang mengandungi muzik metal ekstrem dan ahli kelabnya sentiasa berkumpul di dalam bilik yang dipanggil ruang sepi bagi mendalami ilmu mencari realiti. Ketika di majlis itu juga.

Di sana.tentang Kelab WX2 dan menyatakan Iskandar juga terlibat dalam kelab tersebut. Nama kanak-kanak itu ialah . Sukma menunggu di bangku rehat berdekatan pintu pagar rumahnya untuk menemui kanakkanak yang pernah muncul sebelum itu. Bab 6 ± Khamis Malam Sukma memberitahu ayahnya tentang kemunculan tetamu misteri pada jam 6:20 di depan pintu pagar rumah mereka. mereka berkenalan dengan ahli kumpulan Waris Cinta iaitu sekumpulan 30 orang anak muda dari Sarawak yang mengadakan persembahan tarian tradisi. Kanak-kanak tersebut lapar dan Sukma mengajaknya masuk ke rumah untuk memberinya makanan. Su Ani yang berkonsepkan tradisional. Sukma meminta ayahnya mencari tetamu tersebut untuk mengetahui sebab mereka hadir ke rumah mereka.Jumaat Jam 6:20 pagi. Bab 7. Teja mengajak Sukma ke Kafe Flora iatu kafe milik ibu saudaranya. Sukma menyatakan bahawa dia ialah guru zapin yang mengajar tarian zapin kepada kanak-kanak berusia 5 hingga 12 tahun di kawasan perumahannya. Ibu mengatakan bahawa Sukma stres dan mencadangkan kepada ayahnya supaya membawa Sukma pergi melancong. Sukma bertukar-tukar pandangan dengan Reny tentang seni tradisi.

Rafiq memberitahu bahawa dia dan Alvin ternampak Jerry dan mengetahui aktiviti yang dilakukannya semalam. Alvin dan Rafiq menunggu kedatangan Jerry yang ingin berjumpa dengan mereka di belakang rumah kedai tidak jauh dari Kelab WX2 pada jam 6. Selepas peperiksaan.20 petang. Apabila Sukma ingin mencari Aim. Di seberang jalan. dia terserempak dengan Pak Rashid. Sukma pergi ke arah lelaki tersebut untuk mendapatkan penjelasan tentang kehadiran dia di hadapan pintu pagar rumahnya namun lelaki tersebut terpinga-pinga sahaja. Sukma ternampak anak muda yang pernah muncul di pintu pagar rumahnya. Ibu beranggapan Sukma banyak berubah dan merahsiakan sesuatu daripadanya.Aim. Aim yang terdengar suara ibu melarikan diri keluar. mereka pulang ke rumah. Sukma menduduki peperiksaan untuk kuliah Profesor Darul. Ros menyapa Sukma dan bertanya sebab dia bergegas keluar dengan Pak Rashid. Sukma mengajak Pak Rashid mencari Aim di kawasan sekitar perumahannya. Ibu memarahi Sukma kerana membawa kanakkanak tersebut masuk ke rumah. Rafiq pula menarik Sukma untuk bergerak ke arah Jerry . Rafiq pula menegur Jerry yang kelihatan seperti tidak cukup tidur. Sementara itu. Bab 8 ± Jumaat Petang Sukma. Sukma dan rakan-rakannya berbincang tentang istilah terrorism. Apabila tidak menemui Aim.00 petang namun Jerry tidak muncul sehingga 6. ibu mencari jawapan tentang kerisauan yang melanda Sukma. Teja.

Ros menyatakan bahawa dia ingin menjenguk Kelab WX2 dan mengingatkan Sukma supaya berhati-hati. Iskandar pula muncul di Kelab WX2 dan mempersoalkan kehadiran Sukma dan Rafiq di situ. Ros menegur Sukma lantas menawarkan diri untuk menghantar Sukma ke Kafe Flora. Sukma keliru tentang kewujudan Kelab WX2 yang boleh mendapat lesen perniagaan sedangkan kelab tersebut mengajar satu fahaman yang meragukan.yang dilihatnya di pintu Kelab WX2 bagi berjumpa dengannya. Akhirnya hanya Iskandar yang memasuki kelab dan Sukma hanya memerhatikannya. Sukma menyatakan bahawa dia mengetahui tentang WX2 dan ruang sepi. Jerry menyatakan dia tidak dapat bercakap dengan mereka tetapi berjanji untuk berjumpa dengan mereka pada malam itu. Lelaki tersebut ialah Abang Aim iaitu pekerja di ladang ayahya tetapi telah . Jerry yang menghadapi krisis diri. Iskandar memujuk Sukma supaya balik ke rumah tetapi Sukma berkeras ingin masuk ke Kelab WX2. Rafiq mengajak Sukma untuk berjumpa di Kafe Flora untuk berbincang tentang Jerry dan beberapa perkara lain. Ketika ingin keluar rumah. Di dalam kereta. Sukma berjumpa dengan Rafiq dan Rafiq memberitahu bahawa dia mengenali lelaki yang pernah muncul di pintu pagar rumah Sukma pada Selasa lalu. Bab 9 ± Jumaat Malam Sukma resah memikirkan tetamu misteri 6:20. Kelab WX2 dengan ruang sepi yang menjadi tarikan kepada anak muda dan Iskandar yang berkelakuan pelik.

Abang Aim telah berjumpa dengan ayahnya untuk meminta maaf dan menceritakan masalahnya pada minggu lalu. Nenek tersebut memberitahu bahawa rumah Sukma panas dan meminta Sukma menyejukkannya.menghilang enam bulan lalu. Jerry juga menyatakan bahawa dia bergembira apabila berada di Kelab WX2 kerana dia bebas bersuara dan membuat pilihan. Akhirnya. Walau bagaimanapun Sukma mengesyaki Rafiq tidak menceritakan hal sebenar kepadanya. Jerry menjelaskan bahawa hidupnya kosong dan segala aturan hidupnya ditentukan oleh ibu dan bapanya. Sukma bertanya tentang asal usulnya. Bab 10 ± Sabtu Sukma bertemu dengan perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada pagi Isnin lalu. Sukma meminta Rafiq untuk membawanya bertemu dengan Abang Aim bagi merungkaikan misteri tetamu 6:20. Sukma juga diminta . Jerry menyatakan bahawa Kelab WX2 tidak berbahaya dan ruang sepi adalah tempat remaja berkumpul. Walau bagaimanapun. berbincang dan berbual. Selepas berhenti. Sukma bertanya tentang penampilan Jerry yang berubah itu. Rafiq juga memberitahu bahawa Jerry telah datang berjumpa dengannya dan Alvin. Sukma dan Rafiq mengambil keputusan untuk ke rumah Jerry tetapi mereka berjumpa dengan Jerry yang berpakaian serba hitam di dalam bas yang dinaiki oleh mereka. Rafiq menjelaskan bahawa dia tidak dapat menceritakan hal sebenar kerana tidak dibenarkan oleh Jerry.

Sukma berlegar-legar di ruang kelab itu dan merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan kelab tersebut terutama sikap Iskandar yang mula menampakkan keganjilan apabila Sukma bertanyakan tentang Jerry. Sukma berjumpa dengan Teja. Bab 11 ± Sabtu Lagi Sukma berjumpa dengan Iskandar di Kelab WX2. Reny tiba-tiba muncul dan memohon maaf kepada Sukma.untuk meredakan suasana yang tidak aman di dalam rumah. bukan sahaja mendendangkan lagu-lagu bahkan terdapat juga persembahan wayang kulit yang diundang khas dari Kelantan. Rafiq dan Alvin di Kafe Flora. Sambil menurunkan kerusi dari atas meja. Sukma ke Kelab WX2 dan memasukinya. Sukma manjadi hairan dengan pesanan nenek itu. Sukma terus mendesak rasa ingin tahunya tentang fungsi kelabnya itu kepada Reny dan . Kedatangan mereka disambut oleh Reny. Iskandar dan Sukma bercerita tentang rakan mereka yang bernama Reny dan misi kelab mereka. Sukma mendapati bahawa kelab tersebut tidak langsung menampakkan ciri-ciri kelab muzik rock metal yang ekstrem tetapi lebih kepada kelab ekslusif. Sukma berasa hairan kerana tidak mengetahui kehadiran WX2 di situ. Reny memberitahu bahawa dia mengenali Iskandar dan juga mengetahui tentang ruang sepi di Kelab WX2. Sukma berasa agak terkejut dengan sikap Iskandar yang begitu ramah dengannya berbanding dengan sebelum ini. Setelah melihat di sekeliling kelab. Iskandar seronok menceritakan tentang aktiviti yang dijalankan di kelabnya itu.

Sukma mengajak Aim ke rumahnya. Sukma mendapatkan penjelasan daripada Aim sebab-sebab kedatangannya pada waktu Subuh di rumah Sukma.Iskandar. Bab 12 ± Sabtu Siang Sukma berjumpa Aim (kanak-kanak) di Kedai Runcit Ah Leong. Rafiq meminta izin pulang. Iskandar menyakinkan Sukma bahawa kelab tersebut hanyalah ruang untuk perdebatan dan perkongsian idea. Ruang sepi itu merupakan tempat yang penting bagi kumpulan yang dianggotai Iskandar dan rakan-rakannya. Dia ingin mendapatkan kepastian daripada Sukma tentang ruang sepi kelab itu. Sukma meminta Teja membawa Aim ke biliknya. Aim merupakan anak yatim piatu dan cucu kepada Nenek. Sedang mereka berbincang. . Aim melewati rumah Sukma pada Subuh hari itu kerana ingin mengikuti neneknya ke pasar untuk berniaga buah-buahan. Teja dan Rafiq telah menunggu di rumah Sukma. Teja juga pernah dua kali memasuki kelab tersebut. Sukma menjelaskan bahawa keadaan kelab tersebut berbeza dengan yang diceritakan oleh Alvin dan Jerry. Sukma berusaha membawa Teja dan Aim keluar dari biliknya tanpa pengetahuan ibunya setelah mendapat pandangan daripada bapanya. Teja menanyakan tentang Kelab WX2 kepada Sukma. ibu Sukma balik ke rumah bersama-sama pemandu kereta mereka iaitu Pak Rashid. Namun begitu. apabila mendapati Aim tertidur di dalam biliknya. Kewujudan ruang sepi itu begitu menjadi tanda tanya kepada Sukma.

Ketika itu juga ibunya memanggil Sukma dan menunjukkan buku yang dibelinya untuk Sukma. Sukma tahu ayahnya telah melaksanakan pelbagai program kepada remaja di tempatnya namun begitu ada yang tidak diketahui oleh Tuan Haji Syaqir tentang wujudnya ideologi yang mempengaruhi pemikiran remaja tersebut. Sukma tidak menyenangi cara ibunya yang menyangka dia mengalami tekanan jiwa. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada Pak Rashid tentang ibunya yang sering keluar pagi-pagi hari. Pak Rashid tidak memberitahu apa-apa dan hanya meminta Sukma mencari jawapannya sendiri tetapi dia sedia membantu. . Buku itu menceritakan tentang cara-cara menangani tekanan. Tuan Haji Syaqir cuba menenangkan keadaan dengan menanyakan masalah Sukma dan meminta Sukma memohon maaf kepada ibunya nanti. Sukma lebih tertarik untuk berbincang dengan ayahya tentang masalah remaja yang berlaku kini.Sukma hanya meminta Teja pulang dahulu. Bab 13 ± Sabtu Petang Selepas solat Asar. Akan tetapi Tuan Haji Syaqir meminta Sukma mendapatkan keterangan lanjut daripada Kak Ros. Sukma berjanji akan meminta maaf dengan ibunya atas sikapnya tadi. Namun. Sukma turun ke tingkat bawah untuk meninjau situasi sebelum membawa Aim keluar dari biliknya.

dia telah diberikan wang sebanyak RM 500. Sukma meminta maaf daripada nenek kerana terlambat menghantar Aim pulang. Sukma juga mendapati gambarnya yang ketika berusia 4 bulan ada tergantung di rumah nenek itu. Abang Aim menasihati Sukma supaya berhati-hati dan memintanya membongkar rahsia yang menyelubungi rumahnya. .Bab 14 ± Sabtu Malam Aim membawa Sukma. Ketika Abang Aim berjumpa dengan ayah Rafiq. Teja dan Rafiq ke rumahnya untuk bertemu dengan Abang Aim. Sukma meninggalkan rumah Abang Aim dan menghantar Aim (kanak-kanak) ke rumah neneknya. Nenek menceritakan keadaan kelahiran Sukma dan Puan Delia yang sakit dan dia sendiri menjaga Sukma selama 2 bulan. Nenek juga memberitahu tentang cucunya yang hampir seusia Sukma meninggal dunia kerana demam panas. Sukma pula mendapatkan kepastian daripada Iskandar tentang kehilangan Jerry. Nenek seorang bidan dan pengasuh kepada Sukma pada masa lalu. Iskandar datang untuk menjelaskan tentang ruang sepi kepada Sukma.00 walaupun Abang Aim menolak. Menurut Rafiq. Masyarakat di situ tidak suka kepada Abang Aim kerana dikatakan menghidap AIDS. Ayah Rafiq telah menawarkan pekerjaan kepadanya tetapi dia menolaknya. Iskandar sendiri tidak mengetahui ke mana Jerry menghilang sebaliknya dia menerangkan kebebasan membuat pilihan dalam hidup. Abang Aim tinggal di sebuah pondok di belakang rumah Tuk Siak. Tiba-tiba. Sukma beranggapan bahawa kebebasan memilih haruslah yang positif dan bukannya yang menghancurkan hidup sendiri.

Semua yang diceritakan oleh nenek dan jam 6:20 menjadi tanda tanya kepada Sukma. dia tidak menyuruh nenek dan cucunya pergi ke rumah Sukma pada pukul 6:20 pagi yang lalu. Jerry tidak mahu Sukma mencampuri urusan peribadinya kerana itu adalah pilihannya sendiri. Sukma dan Rafiq pergi ke rumah Abang Aim untuk mendapatkan penjelasan tentang Kelab WX2. Menurut Abang Aim. Mereka tidak . Anggota kelab itu sangat ramai dan mereka sanggup berbuat apa-apa sahaja untuk memastikan agenda dan perancangan mereka terhasil. Sukma dan Rafiq memujuk Jerry supaya pulang ke pangkal jalan. Selepas menghantar Jerry pulang. Jerry hanya meminta Rafiq dan Sukma menghantarnya pulang kerana dia telah lama meninggalkan rumahnya. Ayah Sukma juga tidak tahu apa-apa yang telah berlaku. Mereka membawa Jerry ke dalam kereta. Mereka sangat cekap sehingga boleh menghilangkan segala bukti yang ada. Mereka terdiri daripada pelajar yang cemerlang. Sukma telah bersedia mendengar segala penjelasan daripada Abang Aim. Pengikut kumpulan ini juga terdiri daripada 80% remaja berusia antara 15 hingga 21 tahun. Jerry menangis atas kesilapan yang dilakukannya. Sukma memujuk dan meminta Jerry menceritakan semua yang telah berlaku. Bab 15 ± Sabtu Malam yang Sama Sukma terjumpa dengan Jerry yang kelihatan tidak terurus.

Titisan air mata nenek seperti membenarkan apa-apa yang telah diterangkan oleh Abang Aim. Namun begitu. Sukma pulang ke rumah dan mendapati ibunya telah keluar dengan menggunakan kereta ayahnya. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada nenek tentang ibunya yang terlibat dalam kumpulan tersebut. mereka membunuh secara psikologi. Menurut Iskandar. ibu Sukma. Nenek dan Aim (kanak-kanak) datang ke rumah Sukma untuk menunjukkan kubur anaknya iaitu ayah Aim yang mati kerana menanyakan kebenaran. Bab 16 ± Ahad Iskandar datang untuk berjumpa dengan Sukma tetapi telah didahului oleh Puan Delia. Sukma pulang ke rumah dan diberitahu oleh ayahnya bahawa Kak Ros ingin berjumpa dengannya. Prasangka kepada ibunya semakin kuat kerana sikap ibunya yang kelihatan seperti merahsiakan sesuatu. Iskandar tiba-tiba datang ke rumah Sukma dan meminta Sukma tidak melakukan apaapa kerana mereka ramai serta berada di serata tempat. Sukma cuba mendapatkan sokongan serta pendapat ayahnya tentang Kelab WX2. Sukma telah bertekad untuk melaporkan kepada Kak Ros yang merupakan anggota polis. Sukma mengajak Kak Ros ke Kelab WX2 .mengganggu Sukma kerana menghormati ibunya Puan Delia. Dia berusaha meyakinkan ayahnya supaya mengambil tindakan terhadap kelab itu dan ibunya Puan Delia. Dia juga meminta Kak Ros mendapatkan segala maklumat tentang kegiatan kumpulan itu daripada Jerry dan Iskandar.

Mereka mewujudkan fahaman baharu yang bermatlamatkan kekuasaan. Bab 17 ± Ahad Pagi Pada pagi Ahad. Jerry menceritakan bahawa sasaran kumpulan itu amat besar. Semua ini telah dialami oleh Abang Aim. kebebasan dan kehidupan yang bakal diperoleh oleh mereka. Jerry telah datang untuk berjumpa Sukma dan memberitahu bahawa dia bersama-sama keluarganya akan pergi dari daerah itu. Mereka juga disuntik dengan cecair yang berwarna merah yang dikenali sebagai ³Pati 1´ bagi memastikan aktiviti mempengaruhi pemikiran mereka lebih mudah dijalankan. Sukma menjelaskan segala yang telah berlaku dan siapa ibunya yang sebenar kepada ayahnya. tetapi Sukma meminta Jerry memberi kerjasama dengan membuat keterangan sebagai saksi nanti.dan meminta ayahnya melaporkan kepada pihak berkuasa. Teja dan Rafiq telah menunggu Sukma di hadapan Kelab WX2. Menurut Jerry lagi. Setiap ahli kumpulan telah ditentukan pilihan. Kelab WX2 itu adalah ruang sepi dan bukan sekadar kelab hiburan semata-mata. Menurut Jerry lagi. Suntikan ini diberi kepada mereka yang ingkar dan cuba membongkar rahsia pergerakan mereka. terdapat juga suntikan yang lain digunakan untuk mereka bertindak lebih ganas kerana hilang kewarasan dan ditekan oleh depresi yang keterlaluan. Kak Ros dan Sukma serta rakan-rakannya telah memasuki premis Kelab WX2 tetapi tidak menemui sebarang maklumat yang mencurigakan. .

Mereka meneruskan perancangan berdasarkan maklumat yang diberi oleh Iskandar.Bab 18 ± Ahad Petang Rafiq datang bertemu Sukma untuk memberitahu bahawa Iskandar telah memberi maklumat tentang tempat kumpulan Kelab WX2 berkumpul iaitu di bangunan biru di hujung daerah itu. Puan Delia ialah perisik kerajaan yang menganggotai kumpulan WX2 untuk mengetahui dengan lebih mendalam teori dan pemikiran yang cuba diserapkan oleh anasir yang menyerang secara senyap. Iskandar tiba-tiba datang dan memberitahu kepada Sukma bahawa dia telah sedar akan kesilapan yang telah dilakukannya dan dia berjanji membantu Sukma menyelesaikan masalah tersebut. Pihak berkuasa juga telah sampai ke tempat yang diberitahu. Sebenarnya. Mereka akan membuat rusuhan. Puan Delia telah tercedera . Mereka akan memulakan aktiviti mereka pada malam itu di bandar raya. Rafiq telah melaporkan kepada Kak Ros tentang perancangan tersebut. Sukma menasihati Iskandar agar menghindari aktivis seperti itu. Bab 19 ± Hari Ini Sukma berasa bersalah kerana mengesyaki ibunya terlibat dalam kumpulan itu. Beberapa jam kemudian. pihak polis telah berjaya membuat tangkapan terhadap ahli-ahli kumpulan tersebut. Bilangan mereka sangat ramai.

.dan koma di hospital akibat terkena tembakan ahli kumpulan itu semasa operasi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->