P. 1
Sinopsis Novel 6.20

Sinopsis Novel 6.20

2.63

|Views: 18,782|Likes:
Published by Atikah Razi

More info:

Published by: Atikah Razi on Jan 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/20/2015

pdf

text

original

Bab 1 ± Isnin Seorang perempuan tua (nenek) tiba-tiba muncul tepat jam 6:20 Subuh Isnin di hadapan pintu

pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma, anak Tuan Haji Syakir ingin membuka pintu pagar rumah tetapi dihalang oleh ibunya, Puan Delia atas alasan tidak mengenali perempuan tua tersebut. Sukma yang tidak mengendahkan nasihat ibunya terus membuka pintu pagar. Malangnya, perempuan tua tersebut sudah tiada. Keadaan ini menimbulkan tanda tanya kepada Sukma sehingga dia tidak dapat menumpukan perhatian pada kuliah kegemarannya iaitu µTamadun Islam Melalui Seni Bina¶ yang diajar Profesor Darul.

Bab 2 ± Selasa Pada jam 6:20 pagi Selasa, seorang lelaki muda muncul di hadapan pintu pagar rumah Tuan Haji Syakir. Sukma dihalang oleh ibunya daripada membuka pintu pagar kerana tidak pernah berjumpa dengan lelaki tersebut atau berhutang apa-apa dengannya. Tanpa menghiraukan amaran ibunya, Sukma membuka pintu pagar tetapi lelaki tersebut sudah tiada. Sukma bertanyakan tentang lelaki tersebut kepada ayahnya dan Haji Rashid. Mereka berpendapat mungkin lelaki tersebut tinggal berdekatan dengan kawasan tempat perumahan mereka dan berhasrat untuk menyatakan masalahnya. Di kawasan rehat kuliah, Sukma dan Teja berkenalan dengan seorang anak muda bernama Rafiq iaitu seorang

pelajar baharu yang tinggal dan belajar di Washington sebelum itu. Di pintu pagar. Namun kucing itu menghilang ketika Sukma membuka pintu pagar. pelajar cemerlang semasa sama-sama menuntut dengan Profesor Darul di Amerika Syarikat menerangkan topik µKemasyarakatan Islam¶. Sukma akur dengan permintaan ayahnya. Dalam pada itu. Ayah Sukma mengajak Sukma ke Majlis Sumbangan Amal Persatuan Kraf Wanita Daerah yang kemungkinan dihadiri juga oleh Iskandar. Bab 3 ± Rabu Sukma menunggu kehadiran tetamu 6:20 di balkoni kamar namun dia disindir oleh ibunya. Di dewan kuliah itu Rafiq Mustaqeem. muncul 2 ekor kucing jenis Burman iaitu seekor berwarna hitam dan seekor berwarna putih. Bab 4 ± Rabu Malam Sukma yang mengikut ayahnya ke majlis melibatkan orang kampung dan ahli persatuan telah . Sukma pula masih tertanya-tanya tentang tetamu misteri 6:20. Sukma tertanya-tanya siapakah diri Rafiq sebenarnya dan sebab dia tiba-tiba memperkenalkan diri seolah-olah ingin bersahabat atau Sukma dilanda perasaan. Ibunya menyatakan bahawa Sukma kelihatan resah dan mencadangkan agar Sukma berjumpa dengan kaunselor. kawan Sukma.

Sukma ternampak perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada 6:20 subuh Isnin tetapi tidak berkesempatan berjumpa dengannya. Sukma dan rakan-rakannya berkumpul kerana mencari bahan kajian isu peperangan dan penindasan melanda dunia. Kanak-kanak tersebut ketakutan dan melarikan diri. Sebaik ternampak kanak-kanak lelaki tersebut. Sukma dan Teja tertanya-tanya tentang kelab tersebut kerana mereka tidak pernah mendengar tentangnya. Sukma bergegas ke arahnya untuk bertanya soalan. Ketika di majlis itu juga. Sukma bertemu dengan Rafiq dan Iskandar . Ibu memarahi Sukma kerana membuka pintu pagar disebabkan dia bimbang akan keselamatan Sukma. seorang kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun berdiri di pintu pagar Tuan Haji Syaqir. Di bilik kuliah. Alvin menerangkan bahawa kelab tersebut ialah kelab hiburan yang mengandungi muzik metal ekstrem dan ahli kelabnya sentiasa berkumpul di dalam bilik yang dipanggil ruang sepi bagi mendalami ilmu mencari realiti. Alvin bertanyakan sebab Jerry berada di Kelab WX2. Sukma tidak suka bercakap dengan Iskandar kerana Iskandar suka menyalahkan pentadbiran. suka melihat sesuatu dari sudut yang songsang dan suka meniru gaya barat.bertemu dengan Ehsan berusia 3 tahun yang menghidap penyakit jantung dan penyakit kulit. Jerry memberitahu Sukma . Di majlis tersebut juga. Bab 5 ± Khamis Jam 6:20 pagi Khamis. merendahkan orang lain.

Nama kanak-kanak itu ialah . mereka berkenalan dengan ahli kumpulan Waris Cinta iaitu sekumpulan 30 orang anak muda dari Sarawak yang mengadakan persembahan tarian tradisi.Jumaat Jam 6:20 pagi. Bab 6 ± Khamis Malam Sukma memberitahu ayahnya tentang kemunculan tetamu misteri pada jam 6:20 di depan pintu pagar rumah mereka. Su Ani yang berkonsepkan tradisional. Sukma bertukar-tukar pandangan dengan Reny tentang seni tradisi. Sukma menunggu di bangku rehat berdekatan pintu pagar rumahnya untuk menemui kanakkanak yang pernah muncul sebelum itu. Bab 7. Teja mengajak Sukma ke Kafe Flora iatu kafe milik ibu saudaranya. Di sana.tentang Kelab WX2 dan menyatakan Iskandar juga terlibat dalam kelab tersebut. Sukma menyatakan bahawa dia ialah guru zapin yang mengajar tarian zapin kepada kanak-kanak berusia 5 hingga 12 tahun di kawasan perumahannya. Kanak-kanak tersebut lapar dan Sukma mengajaknya masuk ke rumah untuk memberinya makanan. Ibu mengatakan bahawa Sukma stres dan mencadangkan kepada ayahnya supaya membawa Sukma pergi melancong. Sukma meminta ayahnya mencari tetamu tersebut untuk mengetahui sebab mereka hadir ke rumah mereka.

00 petang namun Jerry tidak muncul sehingga 6. mereka pulang ke rumah. Rafiq pula menarik Sukma untuk bergerak ke arah Jerry . Aim yang terdengar suara ibu melarikan diri keluar. Apabila tidak menemui Aim. Sukma menduduki peperiksaan untuk kuliah Profesor Darul. ibu mencari jawapan tentang kerisauan yang melanda Sukma.Aim. Sukma pergi ke arah lelaki tersebut untuk mendapatkan penjelasan tentang kehadiran dia di hadapan pintu pagar rumahnya namun lelaki tersebut terpinga-pinga sahaja.20 petang. Rafiq pula menegur Jerry yang kelihatan seperti tidak cukup tidur. Bab 8 ± Jumaat Petang Sukma. Sukma mengajak Pak Rashid mencari Aim di kawasan sekitar perumahannya. Teja. Di seberang jalan. Ibu memarahi Sukma kerana membawa kanakkanak tersebut masuk ke rumah. Ibu beranggapan Sukma banyak berubah dan merahsiakan sesuatu daripadanya. Selepas peperiksaan. Sukma ternampak anak muda yang pernah muncul di pintu pagar rumahnya. Ros menyapa Sukma dan bertanya sebab dia bergegas keluar dengan Pak Rashid. dia terserempak dengan Pak Rashid. Apabila Sukma ingin mencari Aim. Sementara itu. Alvin dan Rafiq menunggu kedatangan Jerry yang ingin berjumpa dengan mereka di belakang rumah kedai tidak jauh dari Kelab WX2 pada jam 6. Sukma dan rakan-rakannya berbincang tentang istilah terrorism. Rafiq memberitahu bahawa dia dan Alvin ternampak Jerry dan mengetahui aktiviti yang dilakukannya semalam.

Bab 9 ± Jumaat Malam Sukma resah memikirkan tetamu misteri 6:20. Lelaki tersebut ialah Abang Aim iaitu pekerja di ladang ayahya tetapi telah . Di dalam kereta. Rafiq mengajak Sukma untuk berjumpa di Kafe Flora untuk berbincang tentang Jerry dan beberapa perkara lain. Ketika ingin keluar rumah. Iskandar pula muncul di Kelab WX2 dan mempersoalkan kehadiran Sukma dan Rafiq di situ. Jerry menyatakan dia tidak dapat bercakap dengan mereka tetapi berjanji untuk berjumpa dengan mereka pada malam itu. Sukma keliru tentang kewujudan Kelab WX2 yang boleh mendapat lesen perniagaan sedangkan kelab tersebut mengajar satu fahaman yang meragukan. Ros menyatakan bahawa dia ingin menjenguk Kelab WX2 dan mengingatkan Sukma supaya berhati-hati. Ros menegur Sukma lantas menawarkan diri untuk menghantar Sukma ke Kafe Flora.yang dilihatnya di pintu Kelab WX2 bagi berjumpa dengannya. Sukma menyatakan bahawa dia mengetahui tentang WX2 dan ruang sepi. Iskandar memujuk Sukma supaya balik ke rumah tetapi Sukma berkeras ingin masuk ke Kelab WX2. Kelab WX2 dengan ruang sepi yang menjadi tarikan kepada anak muda dan Iskandar yang berkelakuan pelik. Jerry yang menghadapi krisis diri. Akhirnya hanya Iskandar yang memasuki kelab dan Sukma hanya memerhatikannya. Sukma berjumpa dengan Rafiq dan Rafiq memberitahu bahawa dia mengenali lelaki yang pernah muncul di pintu pagar rumah Sukma pada Selasa lalu.

Nenek tersebut memberitahu bahawa rumah Sukma panas dan meminta Sukma menyejukkannya. Sukma juga diminta . Walau bagaimanapun. Sukma bertanya tentang asal usulnya. Akhirnya.menghilang enam bulan lalu. Rafiq menjelaskan bahawa dia tidak dapat menceritakan hal sebenar kerana tidak dibenarkan oleh Jerry. Rafiq juga memberitahu bahawa Jerry telah datang berjumpa dengannya dan Alvin. berbincang dan berbual. Abang Aim telah berjumpa dengan ayahnya untuk meminta maaf dan menceritakan masalahnya pada minggu lalu. Selepas berhenti. Jerry menjelaskan bahawa hidupnya kosong dan segala aturan hidupnya ditentukan oleh ibu dan bapanya. Bab 10 ± Sabtu Sukma bertemu dengan perempuan tua (nenek) yang muncul di pintu pagar rumahnya pada pagi Isnin lalu. Sukma dan Rafiq mengambil keputusan untuk ke rumah Jerry tetapi mereka berjumpa dengan Jerry yang berpakaian serba hitam di dalam bas yang dinaiki oleh mereka. Jerry menyatakan bahawa Kelab WX2 tidak berbahaya dan ruang sepi adalah tempat remaja berkumpul. Walau bagaimanapun Sukma mengesyaki Rafiq tidak menceritakan hal sebenar kepadanya. Sukma bertanya tentang penampilan Jerry yang berubah itu. Sukma meminta Rafiq untuk membawanya bertemu dengan Abang Aim bagi merungkaikan misteri tetamu 6:20. Jerry juga menyatakan bahawa dia bergembira apabila berada di Kelab WX2 kerana dia bebas bersuara dan membuat pilihan.

Sukma terus mendesak rasa ingin tahunya tentang fungsi kelabnya itu kepada Reny dan . Sukma mendapati bahawa kelab tersebut tidak langsung menampakkan ciri-ciri kelab muzik rock metal yang ekstrem tetapi lebih kepada kelab ekslusif. Iskandar dan Sukma bercerita tentang rakan mereka yang bernama Reny dan misi kelab mereka. bukan sahaja mendendangkan lagu-lagu bahkan terdapat juga persembahan wayang kulit yang diundang khas dari Kelantan. Sukma berasa hairan kerana tidak mengetahui kehadiran WX2 di situ. Sukma berlegar-legar di ruang kelab itu dan merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan kelab tersebut terutama sikap Iskandar yang mula menampakkan keganjilan apabila Sukma bertanyakan tentang Jerry. Iskandar seronok menceritakan tentang aktiviti yang dijalankan di kelabnya itu. Reny tiba-tiba muncul dan memohon maaf kepada Sukma. Sukma manjadi hairan dengan pesanan nenek itu. Sukma berjumpa dengan Teja. Reny memberitahu bahawa dia mengenali Iskandar dan juga mengetahui tentang ruang sepi di Kelab WX2. Sukma berasa agak terkejut dengan sikap Iskandar yang begitu ramah dengannya berbanding dengan sebelum ini. Sambil menurunkan kerusi dari atas meja. Setelah melihat di sekeliling kelab. Kedatangan mereka disambut oleh Reny. Sukma ke Kelab WX2 dan memasukinya.untuk meredakan suasana yang tidak aman di dalam rumah. Bab 11 ± Sabtu Lagi Sukma berjumpa dengan Iskandar di Kelab WX2. Rafiq dan Alvin di Kafe Flora.

Sedang mereka berbincang. Kewujudan ruang sepi itu begitu menjadi tanda tanya kepada Sukma. Ruang sepi itu merupakan tempat yang penting bagi kumpulan yang dianggotai Iskandar dan rakan-rakannya. Sukma mendapatkan penjelasan daripada Aim sebab-sebab kedatangannya pada waktu Subuh di rumah Sukma. Bab 12 ± Sabtu Siang Sukma berjumpa Aim (kanak-kanak) di Kedai Runcit Ah Leong. Sukma menjelaskan bahawa keadaan kelab tersebut berbeza dengan yang diceritakan oleh Alvin dan Jerry. Teja juga pernah dua kali memasuki kelab tersebut. Aim merupakan anak yatim piatu dan cucu kepada Nenek. Aim melewati rumah Sukma pada Subuh hari itu kerana ingin mengikuti neneknya ke pasar untuk berniaga buah-buahan. Rafiq meminta izin pulang. Iskandar menyakinkan Sukma bahawa kelab tersebut hanyalah ruang untuk perdebatan dan perkongsian idea. Dia ingin mendapatkan kepastian daripada Sukma tentang ruang sepi kelab itu. Teja menanyakan tentang Kelab WX2 kepada Sukma. Sukma mengajak Aim ke rumahnya. ibu Sukma balik ke rumah bersama-sama pemandu kereta mereka iaitu Pak Rashid. apabila mendapati Aim tertidur di dalam biliknya. Namun begitu. Sukma meminta Teja membawa Aim ke biliknya. Sukma berusaha membawa Teja dan Aim keluar dari biliknya tanpa pengetahuan ibunya setelah mendapat pandangan daripada bapanya. Teja dan Rafiq telah menunggu di rumah Sukma. .Iskandar.

Sukma turun ke tingkat bawah untuk meninjau situasi sebelum membawa Aim keluar dari biliknya. Ketika itu juga ibunya memanggil Sukma dan menunjukkan buku yang dibelinya untuk Sukma. Bab 13 ± Sabtu Petang Selepas solat Asar. Sukma tahu ayahnya telah melaksanakan pelbagai program kepada remaja di tempatnya namun begitu ada yang tidak diketahui oleh Tuan Haji Syaqir tentang wujudnya ideologi yang mempengaruhi pemikiran remaja tersebut. . Akan tetapi Tuan Haji Syaqir meminta Sukma mendapatkan keterangan lanjut daripada Kak Ros. Sukma berjanji akan meminta maaf dengan ibunya atas sikapnya tadi.Sukma hanya meminta Teja pulang dahulu. Sukma lebih tertarik untuk berbincang dengan ayahya tentang masalah remaja yang berlaku kini. Buku itu menceritakan tentang cara-cara menangani tekanan. Sukma tidak menyenangi cara ibunya yang menyangka dia mengalami tekanan jiwa. Namun. Pak Rashid tidak memberitahu apa-apa dan hanya meminta Sukma mencari jawapannya sendiri tetapi dia sedia membantu. Tuan Haji Syaqir cuba menenangkan keadaan dengan menanyakan masalah Sukma dan meminta Sukma memohon maaf kepada ibunya nanti. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada Pak Rashid tentang ibunya yang sering keluar pagi-pagi hari.

Sukma meminta maaf daripada nenek kerana terlambat menghantar Aim pulang. dia telah diberikan wang sebanyak RM 500. Ketika Abang Aim berjumpa dengan ayah Rafiq. .Bab 14 ± Sabtu Malam Aim membawa Sukma. Ayah Rafiq telah menawarkan pekerjaan kepadanya tetapi dia menolaknya. Sukma pula mendapatkan kepastian daripada Iskandar tentang kehilangan Jerry. Iskandar sendiri tidak mengetahui ke mana Jerry menghilang sebaliknya dia menerangkan kebebasan membuat pilihan dalam hidup. Teja dan Rafiq ke rumahnya untuk bertemu dengan Abang Aim. Abang Aim tinggal di sebuah pondok di belakang rumah Tuk Siak. Menurut Rafiq. Sukma meninggalkan rumah Abang Aim dan menghantar Aim (kanak-kanak) ke rumah neneknya. Sukma beranggapan bahawa kebebasan memilih haruslah yang positif dan bukannya yang menghancurkan hidup sendiri. Iskandar datang untuk menjelaskan tentang ruang sepi kepada Sukma. Nenek seorang bidan dan pengasuh kepada Sukma pada masa lalu.00 walaupun Abang Aim menolak. Nenek juga memberitahu tentang cucunya yang hampir seusia Sukma meninggal dunia kerana demam panas. Nenek menceritakan keadaan kelahiran Sukma dan Puan Delia yang sakit dan dia sendiri menjaga Sukma selama 2 bulan. Tiba-tiba. Abang Aim menasihati Sukma supaya berhati-hati dan memintanya membongkar rahsia yang menyelubungi rumahnya. Sukma juga mendapati gambarnya yang ketika berusia 4 bulan ada tergantung di rumah nenek itu. Masyarakat di situ tidak suka kepada Abang Aim kerana dikatakan menghidap AIDS.

Mereka terdiri daripada pelajar yang cemerlang. Mereka tidak . dia tidak menyuruh nenek dan cucunya pergi ke rumah Sukma pada pukul 6:20 pagi yang lalu. Sukma memujuk dan meminta Jerry menceritakan semua yang telah berlaku. Bab 15 ± Sabtu Malam yang Sama Sukma terjumpa dengan Jerry yang kelihatan tidak terurus. Mereka membawa Jerry ke dalam kereta. Selepas menghantar Jerry pulang. Ayah Sukma juga tidak tahu apa-apa yang telah berlaku. Sukma dan Rafiq memujuk Jerry supaya pulang ke pangkal jalan. Anggota kelab itu sangat ramai dan mereka sanggup berbuat apa-apa sahaja untuk memastikan agenda dan perancangan mereka terhasil. Pengikut kumpulan ini juga terdiri daripada 80% remaja berusia antara 15 hingga 21 tahun.Semua yang diceritakan oleh nenek dan jam 6:20 menjadi tanda tanya kepada Sukma. Jerry hanya meminta Rafiq dan Sukma menghantarnya pulang kerana dia telah lama meninggalkan rumahnya. Mereka sangat cekap sehingga boleh menghilangkan segala bukti yang ada. Jerry tidak mahu Sukma mencampuri urusan peribadinya kerana itu adalah pilihannya sendiri. Jerry menangis atas kesilapan yang dilakukannya. Sukma dan Rafiq pergi ke rumah Abang Aim untuk mendapatkan penjelasan tentang Kelab WX2. Sukma telah bersedia mendengar segala penjelasan daripada Abang Aim. Menurut Abang Aim.

mereka membunuh secara psikologi. Sukma mengajak Kak Ros ke Kelab WX2 . Sukma pulang ke rumah dan diberitahu oleh ayahnya bahawa Kak Ros ingin berjumpa dengannya. Iskandar tiba-tiba datang ke rumah Sukma dan meminta Sukma tidak melakukan apaapa kerana mereka ramai serta berada di serata tempat. Dia berusaha meyakinkan ayahnya supaya mengambil tindakan terhadap kelab itu dan ibunya Puan Delia. Sukma cuba mendapatkan penjelasan daripada nenek tentang ibunya yang terlibat dalam kumpulan tersebut. Sukma telah bertekad untuk melaporkan kepada Kak Ros yang merupakan anggota polis. Namun begitu.mengganggu Sukma kerana menghormati ibunya Puan Delia. Nenek dan Aim (kanak-kanak) datang ke rumah Sukma untuk menunjukkan kubur anaknya iaitu ayah Aim yang mati kerana menanyakan kebenaran. Sukma pulang ke rumah dan mendapati ibunya telah keluar dengan menggunakan kereta ayahnya. Titisan air mata nenek seperti membenarkan apa-apa yang telah diterangkan oleh Abang Aim. Prasangka kepada ibunya semakin kuat kerana sikap ibunya yang kelihatan seperti merahsiakan sesuatu. Sukma cuba mendapatkan sokongan serta pendapat ayahnya tentang Kelab WX2. Bab 16 ± Ahad Iskandar datang untuk berjumpa dengan Sukma tetapi telah didahului oleh Puan Delia. Menurut Iskandar. ibu Sukma. Dia juga meminta Kak Ros mendapatkan segala maklumat tentang kegiatan kumpulan itu daripada Jerry dan Iskandar.

Jerry menceritakan bahawa sasaran kumpulan itu amat besar. Setiap ahli kumpulan telah ditentukan pilihan. Menurut Jerry lagi. . Suntikan ini diberi kepada mereka yang ingkar dan cuba membongkar rahsia pergerakan mereka. Mereka mewujudkan fahaman baharu yang bermatlamatkan kekuasaan. Kak Ros dan Sukma serta rakan-rakannya telah memasuki premis Kelab WX2 tetapi tidak menemui sebarang maklumat yang mencurigakan.dan meminta ayahnya melaporkan kepada pihak berkuasa. Sukma menjelaskan segala yang telah berlaku dan siapa ibunya yang sebenar kepada ayahnya. Menurut Jerry lagi. terdapat juga suntikan yang lain digunakan untuk mereka bertindak lebih ganas kerana hilang kewarasan dan ditekan oleh depresi yang keterlaluan. tetapi Sukma meminta Jerry memberi kerjasama dengan membuat keterangan sebagai saksi nanti. Jerry telah datang untuk berjumpa Sukma dan memberitahu bahawa dia bersama-sama keluarganya akan pergi dari daerah itu. Mereka juga disuntik dengan cecair yang berwarna merah yang dikenali sebagai ³Pati 1´ bagi memastikan aktiviti mempengaruhi pemikiran mereka lebih mudah dijalankan. kebebasan dan kehidupan yang bakal diperoleh oleh mereka. Semua ini telah dialami oleh Abang Aim. Teja dan Rafiq telah menunggu Sukma di hadapan Kelab WX2. Bab 17 ± Ahad Pagi Pada pagi Ahad. Kelab WX2 itu adalah ruang sepi dan bukan sekadar kelab hiburan semata-mata.

Mereka akan membuat rusuhan.Bab 18 ± Ahad Petang Rafiq datang bertemu Sukma untuk memberitahu bahawa Iskandar telah memberi maklumat tentang tempat kumpulan Kelab WX2 berkumpul iaitu di bangunan biru di hujung daerah itu. Sukma menasihati Iskandar agar menghindari aktivis seperti itu. Iskandar tiba-tiba datang dan memberitahu kepada Sukma bahawa dia telah sedar akan kesilapan yang telah dilakukannya dan dia berjanji membantu Sukma menyelesaikan masalah tersebut. Rafiq telah melaporkan kepada Kak Ros tentang perancangan tersebut. Bilangan mereka sangat ramai. Pihak berkuasa juga telah sampai ke tempat yang diberitahu. Bab 19 ± Hari Ini Sukma berasa bersalah kerana mengesyaki ibunya terlibat dalam kumpulan itu. pihak polis telah berjaya membuat tangkapan terhadap ahli-ahli kumpulan tersebut. Sebenarnya. Beberapa jam kemudian. Puan Delia telah tercedera . Mereka meneruskan perancangan berdasarkan maklumat yang diberi oleh Iskandar. Puan Delia ialah perisik kerajaan yang menganggotai kumpulan WX2 untuk mengetahui dengan lebih mendalam teori dan pemikiran yang cuba diserapkan oleh anasir yang menyerang secara senyap. Mereka akan memulakan aktiviti mereka pada malam itu di bandar raya.

dan koma di hospital akibat terkena tembakan ahli kumpulan itu semasa operasi. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->