P. 1
53664091-8-bidang-tugas

53664091-8-bidang-tugas

|Views: 105|Likes:
Published by shinylove

More info:

Published by: shinylove on Jan 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

pdf

text

original

TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Melantik ahli jawatankuasa. 2.

Memaklumkan kepada ahli jawatankuasa tentang peranan dalam organisasi. PENGERUSI DAN NAIB PENGERUSI 3. Mempertimbangkan sebarang keputusan yang dibuat dalam mesyuarat. 4. Mengetuai mesyuarat. 5. Memantau perancangan aktiviti yang bakal dijalankan mengikut prosedur yang betul. 6. Bersedia menerima arahan daripada pensyarah bimbingan dan bersedia menyampaikan kepada semua peserta kem.

TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan tapak kem dalam keadaan selamat dan baik. 2. Mengikut perkembangan pelaksanaan aktiviti yang telah dirancang oleh semua exco. 3. Memastikan sebarang aktiviti bergerak secara lancar.

TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengetuai sesi refleksi. 2. Memastikan segala peralatan yang dibawa, dipulangkan dengan bilangan yang cukup. 3. Memastikan bilangan peserta kem cukup.

Membuat perangkaan awal supaya dapat gambaran tentang aktiviti yang akan dijalankan. 3. 2. Tugas-tugas AJK Pelaksana diambil alih oleh komandan apabila komandan dilantik. 3. 4. . nombor telefon waris yang boleh dihubungi jika berlaku kecemasan. Setiausaha menyiapkan laporan penuh bagi keseluruhan program yang dijalankan. Memastikan segala urusan ketika program berjalan bergerak dengan lancar tanpa sebarang masalah. alamat waris. Menghadiri mesyuarat dan mencatat minit mesyuarat yang diadakan bersama AJK yang lain. 2. Membantu menyelesaikan sebarang masalah yang dihadapi oleh AJK Kecil yang memerlukan bantuan. 5. Mendapatkan semua laporan SETIAUSAHA DAN TIMBALAN SETIAUSAHA yang disediakan oleh AJK kecil. Menyampaikan sebarang masalah kepada pensyarah bertugas. 4. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. AJK Pelaksana mengadakan refleksi tentang sukan dan rekreasi untuk tambah baik pada masa akan datang. Mengadakan post mortem dengan setiap AJK Kecil. Menetapkan tugas AJK Kecil supaya tidak bercampur aduk dengan AJK Kecil lain. 2. 4.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Mendapatkan laporan daripada setiap AJK Kecil berhubung tugas yang telah mereka lakukan. 3. Menyenaraikan senarai nama penuh.

Bendahari membuat satu rumusan peserta-peserta program yang memerlukan bantuan untuk ke hospital. 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI berkaitan dengan kewangan.O daripada pihak penginapan. pentadbiran bagi makanan dan 2. 5. Menyemak di akhir mesyuarat keseluruhan kecederaan mungkin akan dihadapi oleh 2. dengan berlaku pantas sebarang apabila antara bendahari-bendahari. Membuat penyata kira-kira bagi setiap perbelanjaan yang dikeluarkan. Memohon L. 4. Menyelesaikan rawatan sebarang 1. Bertindak kecemasan. arahan daripada pengerusi dan persetujuan dari semua perbelanjaan keluar masuk dan BENDAHARI DAN TIMBALAN BENDAHARI TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 2. keseluruhan 3. Membuat kutipan wang selepas mendapat semua pihak. . Menguruskan bajet. Menguruskan hal – hal yang 1. semula pengeluaran wang dan baki yang tinggal selepas digunakan. Membuat post mortem antara AJK yang Pelaksanaan.

Memastikan tandas boleh digunakan. Membantu dalam menyiapkan sijil penghargaan untuk diberikan kepada para peserta. Memastikan alatan yang telah dibawa telah dikumpul dengan kuantiti yang mencukupi. 4. 3. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengorek lubang sampah kering dan basah. 3. 2. Membuat design dan menyiapkan banner untuk tujuan pemberitahuan tentang aktiviti sukan dan rekreasi yang dijalankan. 2. Menutup semula lubang sampah kering dan basah. 4. Memasang lampu untuk kegunaan pada waktu malam. Membuat tag name untuk AJK TUGAS KHAS peserta dan pensyarah untuk kegunaan semasa menjalani aktiviti semasa sukan dan rekreasi. Membantu ajk keselamatan dalam memasang tali sempadan supaya tidak dicerobohi. Menyiapkan tugasan yang telah diamanahkan oleh pensyarah pendidikan jasmani. 5. 3. Membuat ampaian untuk kemudahan pensyarah dan peserta untuk menyidai pakaian. 2. Mengemas kawasan perkhemahan. .TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1.

5. 3. 2. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengagihkan peralatan kepada peserta dan ahli jawatankuasa yang memerlukan peralatan. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. .TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 4. Mengedarkan borang senarai keperluan peralatan kepada ahli jawatankuasa yang lain. Membuat senarai semak atau rekod untuk peralatan yang akan dibawa. Mendapatkan semula borang senarai keperluan peralatan daripada ahli jawatankuasa yang lain. Berperanan sebagai wakil keseluruhan jawatankuasa untuk mendapatkan peralatan yang diperlukan semasa perkhemahan. AJK PERALATAN 3. Memastikan peralatan yang diserahkan semula kepada ahli jawatankuasa peralatan mencukupi dan dalam keadaan baik seperti sebelumnya. Menyenaraikan sebarang kehilangan peralatan dan membuat catatan laporan. Menyenaraikan peralatan yang diperlukan sepanjang perkhemahan. 2. Menyemak semula senarai semak dan rekod peralatan sebelum dibawa pulang.

setiap setiap label TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI khemah 1. 3. Mengemas khemah dan kawasan perkhemahan. Memeriksa khemah supaya cukup khemah telah 3. cukup sebelum pulang.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memilih bersesuaian rekreasi. 4. Memastikan mempunyai dilabelkan. 5. Mengadakan laporan tentang jawatankuasa penginapan. 4. Bendang Man. Memastikan kawasan tapak bersih sebelum pulang. bilangannya. Melakar pelan tapak khemah dan kedudukan setiap ciri-ciri yang ada. Memeriksa peralatan yang dibawa didirikan dengan kemas. Memastikan 2. khemah 2. dan lain-lain. Memastikan bilangan khemah mencukupi sebelum bertolak. Antara tempat yang dikaji ialah Bukit Hijau. 6. masing-masing yang tapak perkhemahan sukan dan . Memulangkan khemah kepada AJK peralatan. 5. AJK PENGINAPAN 2. Mencadangkan tapak perkhemahan yang bersesuaian dengan ciri-ciri yang diperlukan. tempat untuk yang dijadikan TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Meninjau dan melawat tempat perkhemahan.

Memastikan makanan dan minuman kecemasan disediakan oleh ajk peralatan 5. Memastikan makanan sampai tepat pada masanya 2. Memastikan kebersihan tempat makan ditahap yang baik 2. Membincangkan tentang harga menu makanan dari pihak katering. Meminta jadual menu makanan daripada pihak katering. Memastikan pembekal menyediakan makanan yang seimbang dan berkualiti 6. Memastikan makanan mencukupi untuk peserta TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Alatan masakan dikemaskini 4. 2. Mengadakan mesyuarat post moetem 5. Memantau kebersihan makanan dan sebagainya. Membuat laporan . Memastikan pelajar beratur dan tertib semasa mengambil makanan 3. Menyediakan jadual masa AJK MAKANAN makanan peserta 4.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Penghantaran balik peralatan makanan kepada pihak katering dan ajk peralatan 3. Memastikan makanan dan peralatan makan mencukupi 4. 7. 3. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Mencetak jadual waktu makan untuk ditampal sebagai rujukan peserta di dewan serbaguna. Menyenaraikan makanan dan minuman kecemasan 5.

Memastikan petugas kawalan malam yang dilantik menjalankan tugas 2. Memeriksa buku laporan 2. 3. . Menyediakan jadual kawalan keselamatan 2. Memastikan buku laporan kawalan malam diisi oleh petugas dan mendapat pengesahan daripada ajk keselamatan dan pensyarah bertugas. Peralatan yang dipinjam berada dalam keadaan asal dan bilangannya mencukupi 4. Menyediakan peraturanperaturan dan langkah-langkah keselamatan semasa aktiviti AJK KESELAMATAN sukan dan rekreasi dijalankan. Membuka semula pita keselamatan 3. Menyediakan buku laporan kawalan malam TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 3. Memasang pita keselamatan di sepanjang kawasan perkhemahan dan kawasan yang tidak sepatutnya peserta berada 1.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan peserta berada keadaan selamat untuk berangkat pulang.

Memastikan semua peserta tidak surau untuk solat apabila tiba 4. 4. 3. 5. peserta ke solat 2. 4. Menggerakkan waktu solat. 2. Memastikan imam mengikut 1. Menyediakan jadual imam dan bilal.sejadah dan surah Yaasin 6. . Memastikan setiap peserta menjaga kebersihan surau.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. Menyediakan jadual penyampai tazkirah. Menyiapkan tempat solat dan menghampar tikar serta membuat penghadang antara saf peserta lelaki dan saf peserta perempuan. Memastikan peserta yang bukan islam dan peserta yang tetapkan untuk menjalankan aktiviti moral. Memastikan semua peralatan dipulangkan dalam keadaan baik dan mencukupi meninggalkan kelengkapan solat setelah meninggalkan tapak perkhemahan. Menyenaraikan peralatanperalatan yang perlu dibawa oleh para peserta. Menyediakan peralatan untuk tempat solat seperti kain AJK IBADAH rentang(putih). Menyediakan jadual waktu solat 2. Mengemas dan membersih tempat jadual tugas imam yang telah disediakan. Menyediakan niat dan risalah solat jamak dan qasar TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Menyediakan laporan.tikar dan lain-lain. 5. kain pelikat dan baju Melayu (lelaki). Antaranya ialah telekung (perempuan).. uzur berada di tempat yang di 3.

program 2. Pengecaman akan dibuat melalui Nombor Siri peserta yang disertakan bersama-sama dengan buku program. 4. jawatankuasa yang dilantik dan dipertanggungjawab menyelenggarakan AJK BUKU PROGRAM Bina Insan Guru buku agar menjaga buku program Bina Insan Guru dan tidak diletakkan dibuang. buku program melengkapkan buku progam. Jitra Kedah. Memastikan untuk BIna Insan Guru.TUGASAN SEBELUM PROGRAM BINAINSAN GURU 1. Mengenakan denda kepada dalam menjaga buku program Bina Insan Guru. Memantau semua dalam untuk program peserta 1. Bekerjasama buku dengan TUGASAN SEMASA PROGRAM BINA INSAN GURU semua TUGASAN SELEPAS POGRAM BINA INSAN GURU semua peserta program 1. setiap peserta yang cuai merata-rata atau membawa pulang buku program Bina Insan Guru dari kawasan tapak perkhemahan ke Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Darulaman. Mengedarkan sebagai buku program Bina Insan Guru. 3. Mencetak semua maklumat dan dibukukan 5. Bina Insan Guru kepada setiap peserta beberapa hari sebelum bertolak perkhemahan. Menyediakan 2. ke destinasi . Melengkapkan Bina Insan Guru.

Merancang aktiviti yang sesuai dengan perkhemahan sukan dan rekreasi tahun 2008. Memastikan setiap aktiviti yang dirancang terkandung dalam sukatan pelajaran PPISMP PJ 1 semester 3. 6. Mereka bentuk logo untuk setiap aktiviti yang dijalankan sebagai pengenalan. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan setiap aktiviti dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan. 4. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Menyediakan buku aktiviti. AJK AKTIVITI 3. Menyediakan soalan untuk dimuatkan dalam buku aktiviti. 2. Memastikan setiap alatan yang digunakan disimpan ditempat yang sepatutnya . 2.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan setiap alatan disediakan. 5. Memastikan tahap kesihatan setiap peserta yang melakukan akan aktiviti berada dalam keadaan sihat.

2. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. Mengingatkan semua peserta supaya memastikan tiada barang yang tertinggal di tapak aktiviti sebelum bas bertolak . Menetapkan hanya beg pakaian dan barang berharga sahaja yang akan dibawa masuk ke dalam bas. 2. Menghubungi pihak pengangkutan IPDA untuk mengambil para pelajar dari Bendang Man untuk dihantar ke Taman Siswa UUM. Para pelajar akan berada di dalam bas mengikut kumpulan masing-masing yang akan ditetapkan berada di bas yang mana satu. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengenalpasti pengangkutan yang diperlukan untuk pergi ke tempat sukan dan rekreasi diadakan. Memohon pengangkutan iaitu dua buah bas . 3. sebuah van dan AJK PENGANGKUTAN sebuah lori daripada pihak pengangkutan IPDA.Memastikan semua pelajar telah berada di dalam bas agar tidak ketinggalan.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Menyerahkan borang permohonan kepada pensyarah untuk mendapatkan pengesahan dan sokongan sebelum dihantar kepada pihak pentadbiran untuk mendapatkan kelulusan. 2.

5. Mengenalpasti peserta-peserta yang mengalami alahan dan penyakit.Membuat tugasan. Memperbaharui polisi insurans peserta yang telah luput. 3. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 2. 6. AJK KEBAJIKAN 4.Memastikan pampasan yang diterima pelajar mencukupi sekiranya layak menerima insurans. 3. Membuat laporan bagi setiap mesyuarat yang diadakan. 2. Memastikan para sentiasa berada keadaaan yang baik. Merawat peserta-peserta perkhemahan yang memerlukan bantuan. Memberikan ubat yang sesuai kepada pelajar yang sakit. Mengambil borang-borang rawatan di Jabatan HEP. Menyemak peralatan-peralatan serta ubat-ubatan di dalam peti kecemasan. 3. 6. peserta dalam TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Memaklumkan kepada pensyarah pengiring tentang pelajar-pelajar yang sakit dan memerlukan tindakan yang lanjut.Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan dipulangkan dalam keadaan yang baik. 7. 5. Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat. 4. Mencatat nama jenis kecederaan dan mengambil gambar sebagai bukti pelajar yang sakit. Menulis surat kepada hospital yang berdekatan dengan Bendang Man. 4.Membuat buku log. Menyenaraikan peralatanperalatan yang diperlukan kepada AJK Peralatan. . laporan keseluruhan 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->