TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Melantik ahli jawatankuasa. 2.

Memaklumkan kepada ahli jawatankuasa tentang peranan dalam organisasi. PENGERUSI DAN NAIB PENGERUSI 3. Mempertimbangkan sebarang keputusan yang dibuat dalam mesyuarat. 4. Mengetuai mesyuarat. 5. Memantau perancangan aktiviti yang bakal dijalankan mengikut prosedur yang betul. 6. Bersedia menerima arahan daripada pensyarah bimbingan dan bersedia menyampaikan kepada semua peserta kem.

TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan tapak kem dalam keadaan selamat dan baik. 2. Mengikut perkembangan pelaksanaan aktiviti yang telah dirancang oleh semua exco. 3. Memastikan sebarang aktiviti bergerak secara lancar.

TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengetuai sesi refleksi. 2. Memastikan segala peralatan yang dibawa, dipulangkan dengan bilangan yang cukup. 3. Memastikan bilangan peserta kem cukup.

Menetapkan tugas AJK Kecil supaya tidak bercampur aduk dengan AJK Kecil lain. Menghadiri mesyuarat dan mencatat minit mesyuarat yang diadakan bersama AJK yang lain. Mendapatkan semua laporan SETIAUSAHA DAN TIMBALAN SETIAUSAHA yang disediakan oleh AJK kecil. 4. Membantu menyelesaikan sebarang masalah yang dihadapi oleh AJK Kecil yang memerlukan bantuan. 4. 2. Tugas-tugas AJK Pelaksana diambil alih oleh komandan apabila komandan dilantik. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 4. alamat waris. Setiausaha menyiapkan laporan penuh bagi keseluruhan program yang dijalankan. Memastikan segala urusan ketika program berjalan bergerak dengan lancar tanpa sebarang masalah. Membuat perangkaan awal supaya dapat gambaran tentang aktiviti yang akan dijalankan. 5. 3. 3. 3. Mengadakan post mortem dengan setiap AJK Kecil. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Menyenaraikan senarai nama penuh.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Mendapatkan laporan daripada setiap AJK Kecil berhubung tugas yang telah mereka lakukan. . AJK Pelaksana mengadakan refleksi tentang sukan dan rekreasi untuk tambah baik pada masa akan datang. 2. Menyampaikan sebarang masalah kepada pensyarah bertugas. 2. nombor telefon waris yang boleh dihubungi jika berlaku kecemasan.

Bertindak kecemasan. Menyemak di akhir mesyuarat keseluruhan kecederaan mungkin akan dihadapi oleh 2. 5. 2. 3. Membuat penyata kira-kira bagi setiap perbelanjaan yang dikeluarkan.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI berkaitan dengan kewangan. arahan daripada pengerusi dan persetujuan dari semua perbelanjaan keluar masuk dan BENDAHARI DAN TIMBALAN BENDAHARI TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 4. Menyelesaikan rawatan sebarang 1. Membuat kutipan wang selepas mendapat semua pihak. semula pengeluaran wang dan baki yang tinggal selepas digunakan. Bendahari membuat satu rumusan peserta-peserta program yang memerlukan bantuan untuk ke hospital. dengan berlaku pantas sebarang apabila antara bendahari-bendahari. Membuat post mortem antara AJK yang Pelaksanaan. pentadbiran bagi makanan dan 2. . keseluruhan 3. Menguruskan hal – hal yang 1.O daripada pihak penginapan. Menguruskan bajet. Memohon L.

5. Membantu ajk keselamatan dalam memasang tali sempadan supaya tidak dicerobohi. Memastikan tandas boleh digunakan. 4. Memastikan alatan yang telah dibawa telah dikumpul dengan kuantiti yang mencukupi. 3. 4. Membuat tag name untuk AJK TUGAS KHAS peserta dan pensyarah untuk kegunaan semasa menjalani aktiviti semasa sukan dan rekreasi. Menutup semula lubang sampah kering dan basah. 2. 2. Membantu dalam menyiapkan sijil penghargaan untuk diberikan kepada para peserta. 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. . TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Membuat ampaian untuk kemudahan pensyarah dan peserta untuk menyidai pakaian. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengemas kawasan perkhemahan. 2. Mengorek lubang sampah kering dan basah. 3. Membuat design dan menyiapkan banner untuk tujuan pemberitahuan tentang aktiviti sukan dan rekreasi yang dijalankan. Memasang lampu untuk kegunaan pada waktu malam. Menyiapkan tugasan yang telah diamanahkan oleh pensyarah pendidikan jasmani.

TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 2. Memastikan peralatan yang diserahkan semula kepada ahli jawatankuasa peralatan mencukupi dan dalam keadaan baik seperti sebelumnya. Berperanan sebagai wakil keseluruhan jawatankuasa untuk mendapatkan peralatan yang diperlukan semasa perkhemahan. . Menyenaraikan sebarang kehilangan peralatan dan membuat catatan laporan. 2. Menyemak semula senarai semak dan rekod peralatan sebelum dibawa pulang. Mengedarkan borang senarai keperluan peralatan kepada ahli jawatankuasa yang lain. 4. Menyenaraikan peralatan yang diperlukan sepanjang perkhemahan. 5. Membuat senarai semak atau rekod untuk peralatan yang akan dibawa. AJK PERALATAN 3. 3. Mengagihkan peralatan kepada peserta dan ahli jawatankuasa yang memerlukan peralatan. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Mendapatkan semula borang senarai keperluan peralatan daripada ahli jawatankuasa yang lain. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1.

Meninjau dan melawat tempat perkhemahan. Memastikan mempunyai dilabelkan. Memulangkan khemah kepada AJK peralatan. Mengadakan laporan tentang jawatankuasa penginapan. dan lain-lain. 4. 4. Bendang Man. 5. 6. AJK PENGINAPAN 2. Mengemas khemah dan kawasan perkhemahan. Memastikan 2.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. khemah 2. Antara tempat yang dikaji ialah Bukit Hijau. Memastikan kawasan tapak bersih sebelum pulang. masing-masing yang tapak perkhemahan sukan dan . Mencadangkan tapak perkhemahan yang bersesuaian dengan ciri-ciri yang diperlukan. cukup sebelum pulang. tempat untuk yang dijadikan TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. bilangannya. Memeriksa peralatan yang dibawa didirikan dengan kemas. Memilih bersesuaian rekreasi. 5. setiap setiap label TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI khemah 1. Memastikan bilangan khemah mencukupi sebelum bertolak. 3. Melakar pelan tapak khemah dan kedudukan setiap ciri-ciri yang ada. Memeriksa khemah supaya cukup khemah telah 3.

Memastikan kebersihan tempat makan ditahap yang baik 2. Menyediakan jadual masa AJK MAKANAN makanan peserta 4. Memastikan makanan dan peralatan makan mencukupi 4. Meminta jadual menu makanan daripada pihak katering. Penghantaran balik peralatan makanan kepada pihak katering dan ajk peralatan 3. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Membuat laporan . Mengadakan mesyuarat post moetem 5. Mencetak jadual waktu makan untuk ditampal sebagai rujukan peserta di dewan serbaguna. Memastikan makanan dan minuman kecemasan disediakan oleh ajk peralatan 5. Menyenaraikan makanan dan minuman kecemasan 5. Memastikan makanan sampai tepat pada masanya 2. Memastikan makanan mencukupi untuk peserta TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Alatan masakan dikemaskini 4. Memastikan pembekal menyediakan makanan yang seimbang dan berkualiti 6. 2. 7.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. Memastikan pelajar beratur dan tertib semasa mengambil makanan 3. Membincangkan tentang harga menu makanan dari pihak katering. Memantau kebersihan makanan dan sebagainya.

Menyediakan jadual kawalan keselamatan 2. Memastikan petugas kawalan malam yang dilantik menjalankan tugas 2. Memastikan peserta berada keadaan selamat untuk berangkat pulang. 3. Memeriksa buku laporan 2. 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Membuka semula pita keselamatan 3. Menyediakan buku laporan kawalan malam TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. . Menyediakan peraturanperaturan dan langkah-langkah keselamatan semasa aktiviti AJK KESELAMATAN sukan dan rekreasi dijalankan. Memasang pita keselamatan di sepanjang kawasan perkhemahan dan kawasan yang tidak sepatutnya peserta berada 1. Peralatan yang dipinjam berada dalam keadaan asal dan bilangannya mencukupi 4. Memastikan buku laporan kawalan malam diisi oleh petugas dan mendapat pengesahan daripada ajk keselamatan dan pensyarah bertugas.

3.tikar dan lain-lain. 5. Antaranya ialah telekung (perempuan). Memastikan semua peralatan dipulangkan dalam keadaan baik dan mencukupi meninggalkan kelengkapan solat setelah meninggalkan tapak perkhemahan. Memastikan setiap peserta menjaga kebersihan surau. 4. 3. Menyenaraikan peralatanperalatan yang perlu dibawa oleh para peserta. Memastikan semua peserta tidak surau untuk solat apabila tiba 4. Menggerakkan waktu solat. Menyediakan jadual penyampai tazkirah. Menyediakan jadual waktu solat 2. Menyediakan niat dan risalah solat jamak dan qasar TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. kain pelikat dan baju Melayu (lelaki). Mengemas dan membersih tempat jadual tugas imam yang telah disediakan.sejadah dan surah Yaasin 6. 4. Menyiapkan tempat solat dan menghampar tikar serta membuat penghadang antara saf peserta lelaki dan saf peserta perempuan. peserta ke solat 2. Memastikan peserta yang bukan islam dan peserta yang tetapkan untuk menjalankan aktiviti moral. Menyediakan peralatan untuk tempat solat seperti kain AJK IBADAH rentang(putih).. Menyediakan laporan.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. . Memastikan imam mengikut 1. uzur berada di tempat yang di 3. 5. 2. Menyediakan jadual imam dan bilal.

Pengecaman akan dibuat melalui Nombor Siri peserta yang disertakan bersama-sama dengan buku program. Memastikan untuk BIna Insan Guru. program 2. Melengkapkan Bina Insan Guru. setiap peserta yang cuai merata-rata atau membawa pulang buku program Bina Insan Guru dari kawasan tapak perkhemahan ke Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Darulaman. Menyediakan 2. Mengenakan denda kepada dalam menjaga buku program Bina Insan Guru. Jitra Kedah. 4. Mengedarkan sebagai buku program Bina Insan Guru. jawatankuasa yang dilantik dan dipertanggungjawab menyelenggarakan AJK BUKU PROGRAM Bina Insan Guru buku agar menjaga buku program Bina Insan Guru dan tidak diletakkan dibuang. buku program melengkapkan buku progam. Bina Insan Guru kepada setiap peserta beberapa hari sebelum bertolak perkhemahan. ke destinasi . 3. Bekerjasama buku dengan TUGASAN SEMASA PROGRAM BINA INSAN GURU semua TUGASAN SELEPAS POGRAM BINA INSAN GURU semua peserta program 1.TUGASAN SEBELUM PROGRAM BINAINSAN GURU 1. Memantau semua dalam untuk program peserta 1. Mencetak semua maklumat dan dibukukan 5.

TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 4. Memastikan setiap aktiviti yang dirancang terkandung dalam sukatan pelajaran PPISMP PJ 1 semester 3. Memastikan setiap alatan yang digunakan disimpan ditempat yang sepatutnya . Memastikan setiap alatan disediakan. Menyediakan soalan untuk dimuatkan dalam buku aktiviti. 2. Menyediakan buku aktiviti. 2. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 5.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 6. Mereka bentuk logo untuk setiap aktiviti yang dijalankan sebagai pengenalan. Memastikan setiap aktiviti dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan. Merancang aktiviti yang sesuai dengan perkhemahan sukan dan rekreasi tahun 2008. Memastikan tahap kesihatan setiap peserta yang melakukan akan aktiviti berada dalam keadaan sihat. AJK AKTIVITI 3.

2. sebuah van dan AJK PENGANGKUTAN sebuah lori daripada pihak pengangkutan IPDA. Menyerahkan borang permohonan kepada pensyarah untuk mendapatkan pengesahan dan sokongan sebelum dihantar kepada pihak pentadbiran untuk mendapatkan kelulusan. 3. 2. Mengingatkan semua peserta supaya memastikan tiada barang yang tertinggal di tapak aktiviti sebelum bas bertolak .Memastikan semua pelajar telah berada di dalam bas agar tidak ketinggalan. Mengenalpasti pengangkutan yang diperlukan untuk pergi ke tempat sukan dan rekreasi diadakan. Menetapkan hanya beg pakaian dan barang berharga sahaja yang akan dibawa masuk ke dalam bas. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Memohon pengangkutan iaitu dua buah bas . Para pelajar akan berada di dalam bas mengikut kumpulan masing-masing yang akan ditetapkan berada di bas yang mana satu.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. Menghubungi pihak pengangkutan IPDA untuk mengambil para pelajar dari Bendang Man untuk dihantar ke Taman Siswa UUM. 2.

Memaklumkan kepada pensyarah pengiring tentang pelajar-pelajar yang sakit dan memerlukan tindakan yang lanjut.Membuat buku log. 3. Menyemak peralatan-peralatan serta ubat-ubatan di dalam peti kecemasan. 6. 2. 7. 3. Mencatat nama jenis kecederaan dan mengambil gambar sebagai bukti pelajar yang sakit. Menyenaraikan peralatanperalatan yang diperlukan kepada AJK Peralatan. Memastikan para sentiasa berada keadaaan yang baik. 4. laporan keseluruhan 2. AJK KEBAJIKAN 4. Mengambil borang-borang rawatan di Jabatan HEP. 6. .Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan dipulangkan dalam keadaan yang baik. 2. Mengenalpasti peserta-peserta yang mengalami alahan dan penyakit. 5. 5. Memberikan ubat yang sesuai kepada pelajar yang sakit. Memperbaharui polisi insurans peserta yang telah luput.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. peserta dalam TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 4. Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat. Merawat peserta-peserta perkhemahan yang memerlukan bantuan. Menulis surat kepada hospital yang berdekatan dengan Bendang Man.Memastikan pampasan yang diterima pelajar mencukupi sekiranya layak menerima insurans. 3. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Membuat laporan bagi setiap mesyuarat yang diadakan.Membuat tugasan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful