P. 1
53664091-8-bidang-tugas

53664091-8-bidang-tugas

|Views: 105|Likes:
Published by shinylove

More info:

Published by: shinylove on Jan 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

pdf

text

original

TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Melantik ahli jawatankuasa. 2.

Memaklumkan kepada ahli jawatankuasa tentang peranan dalam organisasi. PENGERUSI DAN NAIB PENGERUSI 3. Mempertimbangkan sebarang keputusan yang dibuat dalam mesyuarat. 4. Mengetuai mesyuarat. 5. Memantau perancangan aktiviti yang bakal dijalankan mengikut prosedur yang betul. 6. Bersedia menerima arahan daripada pensyarah bimbingan dan bersedia menyampaikan kepada semua peserta kem.

TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan tapak kem dalam keadaan selamat dan baik. 2. Mengikut perkembangan pelaksanaan aktiviti yang telah dirancang oleh semua exco. 3. Memastikan sebarang aktiviti bergerak secara lancar.

TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengetuai sesi refleksi. 2. Memastikan segala peralatan yang dibawa, dipulangkan dengan bilangan yang cukup. 3. Memastikan bilangan peserta kem cukup.

Menetapkan tugas AJK Kecil supaya tidak bercampur aduk dengan AJK Kecil lain. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Membuat perangkaan awal supaya dapat gambaran tentang aktiviti yang akan dijalankan. Menyampaikan sebarang masalah kepada pensyarah bertugas. 3. 3. 5. Tugas-tugas AJK Pelaksana diambil alih oleh komandan apabila komandan dilantik. 4. 4. 2. Mendapatkan laporan daripada setiap AJK Kecil berhubung tugas yang telah mereka lakukan. . TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Menyenaraikan senarai nama penuh. 2.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. AJK Pelaksana mengadakan refleksi tentang sukan dan rekreasi untuk tambah baik pada masa akan datang. Setiausaha menyiapkan laporan penuh bagi keseluruhan program yang dijalankan. 2. Memastikan segala urusan ketika program berjalan bergerak dengan lancar tanpa sebarang masalah. alamat waris. 4. nombor telefon waris yang boleh dihubungi jika berlaku kecemasan. Menghadiri mesyuarat dan mencatat minit mesyuarat yang diadakan bersama AJK yang lain. Mengadakan post mortem dengan setiap AJK Kecil. Membantu menyelesaikan sebarang masalah yang dihadapi oleh AJK Kecil yang memerlukan bantuan. 3. Mendapatkan semua laporan SETIAUSAHA DAN TIMBALAN SETIAUSAHA yang disediakan oleh AJK kecil.

Bendahari membuat satu rumusan peserta-peserta program yang memerlukan bantuan untuk ke hospital. 5. Membuat kutipan wang selepas mendapat semua pihak. 3.O daripada pihak penginapan. Memohon L. Menyelesaikan rawatan sebarang 1. Menyemak di akhir mesyuarat keseluruhan kecederaan mungkin akan dihadapi oleh 2. arahan daripada pengerusi dan persetujuan dari semua perbelanjaan keluar masuk dan BENDAHARI DAN TIMBALAN BENDAHARI TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. pentadbiran bagi makanan dan 2. semula pengeluaran wang dan baki yang tinggal selepas digunakan. 4. Menguruskan hal – hal yang 1. keseluruhan 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI berkaitan dengan kewangan. 2. Bertindak kecemasan. Membuat penyata kira-kira bagi setiap perbelanjaan yang dikeluarkan. Membuat post mortem antara AJK yang Pelaksanaan. . dengan berlaku pantas sebarang apabila antara bendahari-bendahari. Menguruskan bajet.

5. Mengemas kawasan perkhemahan. Membuat tag name untuk AJK TUGAS KHAS peserta dan pensyarah untuk kegunaan semasa menjalani aktiviti semasa sukan dan rekreasi. 4. Memasang lampu untuk kegunaan pada waktu malam. 2. Memastikan alatan yang telah dibawa telah dikumpul dengan kuantiti yang mencukupi. Membuat design dan menyiapkan banner untuk tujuan pemberitahuan tentang aktiviti sukan dan rekreasi yang dijalankan. Membantu dalam menyiapkan sijil penghargaan untuk diberikan kepada para peserta. Memastikan tandas boleh digunakan. Menyiapkan tugasan yang telah diamanahkan oleh pensyarah pendidikan jasmani. 2. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Menutup semula lubang sampah kering dan basah. 3. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. 4. Membuat ampaian untuk kemudahan pensyarah dan peserta untuk menyidai pakaian. 2. Mengorek lubang sampah kering dan basah. Membantu ajk keselamatan dalam memasang tali sempadan supaya tidak dicerobohi. 3. .TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1.

2. 4. AJK PERALATAN 3. Menyenaraikan peralatan yang diperlukan sepanjang perkhemahan. 2.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 5. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Menyemak semula senarai semak dan rekod peralatan sebelum dibawa pulang. . Berperanan sebagai wakil keseluruhan jawatankuasa untuk mendapatkan peralatan yang diperlukan semasa perkhemahan. Memastikan peralatan yang diserahkan semula kepada ahli jawatankuasa peralatan mencukupi dan dalam keadaan baik seperti sebelumnya. Menyenaraikan sebarang kehilangan peralatan dan membuat catatan laporan. Membuat senarai semak atau rekod untuk peralatan yang akan dibawa. 3. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mendapatkan semula borang senarai keperluan peralatan daripada ahli jawatankuasa yang lain. Mengagihkan peralatan kepada peserta dan ahli jawatankuasa yang memerlukan peralatan. Mengedarkan borang senarai keperluan peralatan kepada ahli jawatankuasa yang lain.

Melakar pelan tapak khemah dan kedudukan setiap ciri-ciri yang ada. Memastikan 2. 4. cukup sebelum pulang. Bendang Man. masing-masing yang tapak perkhemahan sukan dan . bilangannya. khemah 2. setiap setiap label TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI khemah 1.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memeriksa khemah supaya cukup khemah telah 3. Mengadakan laporan tentang jawatankuasa penginapan. dan lain-lain. Antara tempat yang dikaji ialah Bukit Hijau. 4. Mencadangkan tapak perkhemahan yang bersesuaian dengan ciri-ciri yang diperlukan. Mengemas khemah dan kawasan perkhemahan. tempat untuk yang dijadikan TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. AJK PENGINAPAN 2. 5. Memulangkan khemah kepada AJK peralatan. Memastikan mempunyai dilabelkan. Memastikan kawasan tapak bersih sebelum pulang. Meninjau dan melawat tempat perkhemahan. 6. Memilih bersesuaian rekreasi. 5. Memastikan bilangan khemah mencukupi sebelum bertolak. Memeriksa peralatan yang dibawa didirikan dengan kemas.

Memastikan pelajar beratur dan tertib semasa mengambil makanan 3. Memantau kebersihan makanan dan sebagainya. Memastikan makanan sampai tepat pada masanya 2. Memastikan makanan mencukupi untuk peserta TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Alatan masakan dikemaskini 4. Memastikan makanan dan peralatan makan mencukupi 4. 2. Membincangkan tentang harga menu makanan dari pihak katering. Memastikan pembekal menyediakan makanan yang seimbang dan berkualiti 6.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Membuat laporan . Penghantaran balik peralatan makanan kepada pihak katering dan ajk peralatan 3. Menyenaraikan makanan dan minuman kecemasan 5. Memastikan makanan dan minuman kecemasan disediakan oleh ajk peralatan 5. Meminta jadual menu makanan daripada pihak katering. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. Menyediakan jadual masa AJK MAKANAN makanan peserta 4. Mengadakan mesyuarat post moetem 5. Memastikan kebersihan tempat makan ditahap yang baik 2. Mencetak jadual waktu makan untuk ditampal sebagai rujukan peserta di dewan serbaguna. 7.

Memastikan buku laporan kawalan malam diisi oleh petugas dan mendapat pengesahan daripada ajk keselamatan dan pensyarah bertugas. Peralatan yang dipinjam berada dalam keadaan asal dan bilangannya mencukupi 4. Menyediakan jadual kawalan keselamatan 2. Menyediakan buku laporan kawalan malam TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Memasang pita keselamatan di sepanjang kawasan perkhemahan dan kawasan yang tidak sepatutnya peserta berada 1.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Membuka semula pita keselamatan 3. Memastikan peserta berada keadaan selamat untuk berangkat pulang. Memastikan petugas kawalan malam yang dilantik menjalankan tugas 2. . 3. Menyediakan peraturanperaturan dan langkah-langkah keselamatan semasa aktiviti AJK KESELAMATAN sukan dan rekreasi dijalankan. Memeriksa buku laporan 2. 3.

Menyediakan niat dan risalah solat jamak dan qasar TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 4. Antaranya ialah telekung (perempuan). 2. kain pelikat dan baju Melayu (lelaki). Menyediakan jadual penyampai tazkirah. Menyiapkan tempat solat dan menghampar tikar serta membuat penghadang antara saf peserta lelaki dan saf peserta perempuan. Memastikan semua peserta tidak surau untuk solat apabila tiba 4. Menyediakan jadual imam dan bilal.sejadah dan surah Yaasin 6. . Menyediakan jadual waktu solat 2. Memastikan setiap peserta menjaga kebersihan surau. Menggerakkan waktu solat.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. Mengemas dan membersih tempat jadual tugas imam yang telah disediakan.. Memastikan peserta yang bukan islam dan peserta yang tetapkan untuk menjalankan aktiviti moral. Memastikan imam mengikut 1. uzur berada di tempat yang di 3. peserta ke solat 2. 5. 3. Menyediakan peralatan untuk tempat solat seperti kain AJK IBADAH rentang(putih). Menyenaraikan peralatanperalatan yang perlu dibawa oleh para peserta. 5. 4. Memastikan semua peralatan dipulangkan dalam keadaan baik dan mencukupi meninggalkan kelengkapan solat setelah meninggalkan tapak perkhemahan. Menyediakan laporan.tikar dan lain-lain.

4. Jitra Kedah. program 2. ke destinasi . Melengkapkan Bina Insan Guru. Menyediakan 2. jawatankuasa yang dilantik dan dipertanggungjawab menyelenggarakan AJK BUKU PROGRAM Bina Insan Guru buku agar menjaga buku program Bina Insan Guru dan tidak diletakkan dibuang. Memantau semua dalam untuk program peserta 1. setiap peserta yang cuai merata-rata atau membawa pulang buku program Bina Insan Guru dari kawasan tapak perkhemahan ke Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Darulaman. Bina Insan Guru kepada setiap peserta beberapa hari sebelum bertolak perkhemahan. Mengedarkan sebagai buku program Bina Insan Guru. Pengecaman akan dibuat melalui Nombor Siri peserta yang disertakan bersama-sama dengan buku program.TUGASAN SEBELUM PROGRAM BINAINSAN GURU 1. Memastikan untuk BIna Insan Guru. buku program melengkapkan buku progam. Mengenakan denda kepada dalam menjaga buku program Bina Insan Guru. 3. Bekerjasama buku dengan TUGASAN SEMASA PROGRAM BINA INSAN GURU semua TUGASAN SELEPAS POGRAM BINA INSAN GURU semua peserta program 1. Mencetak semua maklumat dan dibukukan 5.

2.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan setiap aktiviti yang dirancang terkandung dalam sukatan pelajaran PPISMP PJ 1 semester 3. Merancang aktiviti yang sesuai dengan perkhemahan sukan dan rekreasi tahun 2008. AJK AKTIVITI 3. Mereka bentuk logo untuk setiap aktiviti yang dijalankan sebagai pengenalan. Memastikan tahap kesihatan setiap peserta yang melakukan akan aktiviti berada dalam keadaan sihat. Memastikan setiap alatan disediakan. 6. Memastikan setiap alatan yang digunakan disimpan ditempat yang sepatutnya . 5. Memastikan setiap aktiviti dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 4. Menyediakan buku aktiviti. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 2. Menyediakan soalan untuk dimuatkan dalam buku aktiviti.

Mengingatkan semua peserta supaya memastikan tiada barang yang tertinggal di tapak aktiviti sebelum bas bertolak . sebuah van dan AJK PENGANGKUTAN sebuah lori daripada pihak pengangkutan IPDA. Para pelajar akan berada di dalam bas mengikut kumpulan masing-masing yang akan ditetapkan berada di bas yang mana satu. Memohon pengangkutan iaitu dua buah bas . 2. 2. Menyerahkan borang permohonan kepada pensyarah untuk mendapatkan pengesahan dan sokongan sebelum dihantar kepada pihak pentadbiran untuk mendapatkan kelulusan. Mengenalpasti pengangkutan yang diperlukan untuk pergi ke tempat sukan dan rekreasi diadakan.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1.Memastikan semua pelajar telah berada di dalam bas agar tidak ketinggalan. 3. 3. Menetapkan hanya beg pakaian dan barang berharga sahaja yang akan dibawa masuk ke dalam bas. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Menghubungi pihak pengangkutan IPDA untuk mengambil para pelajar dari Bendang Man untuk dihantar ke Taman Siswa UUM. 2.

6. peserta dalam TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 2. laporan keseluruhan 2. Memperbaharui polisi insurans peserta yang telah luput. Mencatat nama jenis kecederaan dan mengambil gambar sebagai bukti pelajar yang sakit. 5. AJK KEBAJIKAN 4. Menyemak peralatan-peralatan serta ubat-ubatan di dalam peti kecemasan. 3. Memaklumkan kepada pensyarah pengiring tentang pelajar-pelajar yang sakit dan memerlukan tindakan yang lanjut. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat. 4. Memberikan ubat yang sesuai kepada pelajar yang sakit. Memastikan para sentiasa berada keadaaan yang baik. 4.Memastikan pampasan yang diterima pelajar mencukupi sekiranya layak menerima insurans. Menyenaraikan peralatanperalatan yang diperlukan kepada AJK Peralatan. Mengambil borang-borang rawatan di Jabatan HEP. 7. . Mengenalpasti peserta-peserta yang mengalami alahan dan penyakit.Membuat buku log.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 5. 3.Membuat tugasan. Menulis surat kepada hospital yang berdekatan dengan Bendang Man. 6.Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan dipulangkan dalam keadaan yang baik. 2. 3. Membuat laporan bagi setiap mesyuarat yang diadakan. Merawat peserta-peserta perkhemahan yang memerlukan bantuan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->