TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Melantik ahli jawatankuasa. 2.

Memaklumkan kepada ahli jawatankuasa tentang peranan dalam organisasi. PENGERUSI DAN NAIB PENGERUSI 3. Mempertimbangkan sebarang keputusan yang dibuat dalam mesyuarat. 4. Mengetuai mesyuarat. 5. Memantau perancangan aktiviti yang bakal dijalankan mengikut prosedur yang betul. 6. Bersedia menerima arahan daripada pensyarah bimbingan dan bersedia menyampaikan kepada semua peserta kem.

TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan tapak kem dalam keadaan selamat dan baik. 2. Mengikut perkembangan pelaksanaan aktiviti yang telah dirancang oleh semua exco. 3. Memastikan sebarang aktiviti bergerak secara lancar.

TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengetuai sesi refleksi. 2. Memastikan segala peralatan yang dibawa, dipulangkan dengan bilangan yang cukup. 3. Memastikan bilangan peserta kem cukup.

Tugas-tugas AJK Pelaksana diambil alih oleh komandan apabila komandan dilantik. Mengadakan post mortem dengan setiap AJK Kecil. Menyenaraikan senarai nama penuh. Membantu menyelesaikan sebarang masalah yang dihadapi oleh AJK Kecil yang memerlukan bantuan. Mendapatkan semua laporan SETIAUSAHA DAN TIMBALAN SETIAUSAHA yang disediakan oleh AJK kecil. Menetapkan tugas AJK Kecil supaya tidak bercampur aduk dengan AJK Kecil lain. Setiausaha menyiapkan laporan penuh bagi keseluruhan program yang dijalankan. Mendapatkan laporan daripada setiap AJK Kecil berhubung tugas yang telah mereka lakukan. 4. AJK Pelaksana mengadakan refleksi tentang sukan dan rekreasi untuk tambah baik pada masa akan datang. 5. 2. Menyampaikan sebarang masalah kepada pensyarah bertugas. 2. 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Membuat perangkaan awal supaya dapat gambaran tentang aktiviti yang akan dijalankan. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 3. Menghadiri mesyuarat dan mencatat minit mesyuarat yang diadakan bersama AJK yang lain. alamat waris. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 4. nombor telefon waris yang boleh dihubungi jika berlaku kecemasan. Memastikan segala urusan ketika program berjalan bergerak dengan lancar tanpa sebarang masalah. 4. 2. . 3.

Menguruskan hal – hal yang 1. Membuat penyata kira-kira bagi setiap perbelanjaan yang dikeluarkan. arahan daripada pengerusi dan persetujuan dari semua perbelanjaan keluar masuk dan BENDAHARI DAN TIMBALAN BENDAHARI TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. keseluruhan 3. Membuat kutipan wang selepas mendapat semua pihak. 5. semula pengeluaran wang dan baki yang tinggal selepas digunakan. Menyelesaikan rawatan sebarang 1. Memohon L. Membuat post mortem antara AJK yang Pelaksanaan. Bertindak kecemasan. 3. 2. . pentadbiran bagi makanan dan 2. Menyemak di akhir mesyuarat keseluruhan kecederaan mungkin akan dihadapi oleh 2. Menguruskan bajet.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI berkaitan dengan kewangan. dengan berlaku pantas sebarang apabila antara bendahari-bendahari. Bendahari membuat satu rumusan peserta-peserta program yang memerlukan bantuan untuk ke hospital.O daripada pihak penginapan. 4.

3. Menutup semula lubang sampah kering dan basah. Memastikan tandas boleh digunakan.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Mengemas kawasan perkhemahan. 2. 4. Membuat tag name untuk AJK TUGAS KHAS peserta dan pensyarah untuk kegunaan semasa menjalani aktiviti semasa sukan dan rekreasi. 4. Memasang lampu untuk kegunaan pada waktu malam. Membuat ampaian untuk kemudahan pensyarah dan peserta untuk menyidai pakaian. Membuat design dan menyiapkan banner untuk tujuan pemberitahuan tentang aktiviti sukan dan rekreasi yang dijalankan. Memastikan alatan yang telah dibawa telah dikumpul dengan kuantiti yang mencukupi. 3. Mengorek lubang sampah kering dan basah. Membantu ajk keselamatan dalam memasang tali sempadan supaya tidak dicerobohi. 2. Menyiapkan tugasan yang telah diamanahkan oleh pensyarah pendidikan jasmani. 2. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. . 5. Membantu dalam menyiapkan sijil penghargaan untuk diberikan kepada para peserta. 3.

Mendapatkan semula borang senarai keperluan peralatan daripada ahli jawatankuasa yang lain. 4. . AJK PERALATAN 3. Menyenaraikan peralatan yang diperlukan sepanjang perkhemahan.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Menyemak semula senarai semak dan rekod peralatan sebelum dibawa pulang. Membuat senarai semak atau rekod untuk peralatan yang akan dibawa. Memastikan peralatan yang diserahkan semula kepada ahli jawatankuasa peralatan mencukupi dan dalam keadaan baik seperti sebelumnya. 2. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Mengedarkan borang senarai keperluan peralatan kepada ahli jawatankuasa yang lain. Berperanan sebagai wakil keseluruhan jawatankuasa untuk mendapatkan peralatan yang diperlukan semasa perkhemahan. Mengagihkan peralatan kepada peserta dan ahli jawatankuasa yang memerlukan peralatan. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Menyenaraikan sebarang kehilangan peralatan dan membuat catatan laporan. 2. 5. 3.

setiap setiap label TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI khemah 1. 4. AJK PENGINAPAN 2. Memeriksa peralatan yang dibawa didirikan dengan kemas.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. bilangannya. Mencadangkan tapak perkhemahan yang bersesuaian dengan ciri-ciri yang diperlukan. Memastikan bilangan khemah mencukupi sebelum bertolak. khemah 2. Melakar pelan tapak khemah dan kedudukan setiap ciri-ciri yang ada. Memastikan mempunyai dilabelkan. 4. masing-masing yang tapak perkhemahan sukan dan . Memulangkan khemah kepada AJK peralatan. Mengadakan laporan tentang jawatankuasa penginapan. Antara tempat yang dikaji ialah Bukit Hijau. 5. 5. Memeriksa khemah supaya cukup khemah telah 3. tempat untuk yang dijadikan TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Meninjau dan melawat tempat perkhemahan. Memilih bersesuaian rekreasi. dan lain-lain. 6. Mengemas khemah dan kawasan perkhemahan. Bendang Man. Memastikan 2. cukup sebelum pulang. Memastikan kawasan tapak bersih sebelum pulang. 3.

Memastikan pelajar beratur dan tertib semasa mengambil makanan 3. Memantau kebersihan makanan dan sebagainya. Memastikan makanan sampai tepat pada masanya 2. Membuat laporan . TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan makanan dan peralatan makan mencukupi 4. 7. Memastikan kebersihan tempat makan ditahap yang baik 2. Menyediakan jadual masa AJK MAKANAN makanan peserta 4. Mencetak jadual waktu makan untuk ditampal sebagai rujukan peserta di dewan serbaguna. Meminta jadual menu makanan daripada pihak katering. Penghantaran balik peralatan makanan kepada pihak katering dan ajk peralatan 3. 3. Alatan masakan dikemaskini 4. Memastikan makanan dan minuman kecemasan disediakan oleh ajk peralatan 5. Memastikan makanan mencukupi untuk peserta TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 2. Mengadakan mesyuarat post moetem 5.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan pembekal menyediakan makanan yang seimbang dan berkualiti 6. Membincangkan tentang harga menu makanan dari pihak katering. Menyenaraikan makanan dan minuman kecemasan 5.

Memastikan buku laporan kawalan malam diisi oleh petugas dan mendapat pengesahan daripada ajk keselamatan dan pensyarah bertugas. Menyediakan jadual kawalan keselamatan 2. Memasang pita keselamatan di sepanjang kawasan perkhemahan dan kawasan yang tidak sepatutnya peserta berada 1. Peralatan yang dipinjam berada dalam keadaan asal dan bilangannya mencukupi 4. 3. Memastikan peserta berada keadaan selamat untuk berangkat pulang. Memeriksa buku laporan 2. 3. Memastikan petugas kawalan malam yang dilantik menjalankan tugas 2. Membuka semula pita keselamatan 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. . Menyediakan peraturanperaturan dan langkah-langkah keselamatan semasa aktiviti AJK KESELAMATAN sukan dan rekreasi dijalankan. Menyediakan buku laporan kawalan malam TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1.

uzur berada di tempat yang di 3. Menyediakan laporan. Memastikan peserta yang bukan islam dan peserta yang tetapkan untuk menjalankan aktiviti moral. Memastikan setiap peserta menjaga kebersihan surau. kain pelikat dan baju Melayu (lelaki).. 2. Memastikan imam mengikut 1. 3. Menyenaraikan peralatanperalatan yang perlu dibawa oleh para peserta. 5. Memastikan semua peserta tidak surau untuk solat apabila tiba 4. peserta ke solat 2. Mengemas dan membersih tempat jadual tugas imam yang telah disediakan. Menyediakan jadual waktu solat 2.sejadah dan surah Yaasin 6. 3. Antaranya ialah telekung (perempuan).TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 4.tikar dan lain-lain. Menggerakkan waktu solat. Memastikan semua peralatan dipulangkan dalam keadaan baik dan mencukupi meninggalkan kelengkapan solat setelah meninggalkan tapak perkhemahan. Menyediakan jadual penyampai tazkirah. Menyiapkan tempat solat dan menghampar tikar serta membuat penghadang antara saf peserta lelaki dan saf peserta perempuan. Menyediakan peralatan untuk tempat solat seperti kain AJK IBADAH rentang(putih). . Menyediakan niat dan risalah solat jamak dan qasar TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. 4. Menyediakan jadual imam dan bilal. 5.

Pengecaman akan dibuat melalui Nombor Siri peserta yang disertakan bersama-sama dengan buku program. setiap peserta yang cuai merata-rata atau membawa pulang buku program Bina Insan Guru dari kawasan tapak perkhemahan ke Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Darulaman. Mengedarkan sebagai buku program Bina Insan Guru. Jitra Kedah. ke destinasi . Mencetak semua maklumat dan dibukukan 5.TUGASAN SEBELUM PROGRAM BINAINSAN GURU 1. buku program melengkapkan buku progam. Bekerjasama buku dengan TUGASAN SEMASA PROGRAM BINA INSAN GURU semua TUGASAN SELEPAS POGRAM BINA INSAN GURU semua peserta program 1. 4. Memastikan untuk BIna Insan Guru. 3. Bina Insan Guru kepada setiap peserta beberapa hari sebelum bertolak perkhemahan. Memantau semua dalam untuk program peserta 1. Menyediakan 2. Melengkapkan Bina Insan Guru. Mengenakan denda kepada dalam menjaga buku program Bina Insan Guru. jawatankuasa yang dilantik dan dipertanggungjawab menyelenggarakan AJK BUKU PROGRAM Bina Insan Guru buku agar menjaga buku program Bina Insan Guru dan tidak diletakkan dibuang. program 2.

Menyediakan soalan untuk dimuatkan dalam buku aktiviti. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1. Menyediakan buku aktiviti. Memastikan tahap kesihatan setiap peserta yang melakukan akan aktiviti berada dalam keadaan sihat. Memastikan setiap aktiviti yang dirancang terkandung dalam sukatan pelajaran PPISMP PJ 1 semester 3. Merancang aktiviti yang sesuai dengan perkhemahan sukan dan rekreasi tahun 2008. 5. 4. AJK AKTIVITI 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan setiap alatan yang digunakan disimpan ditempat yang sepatutnya . Mereka bentuk logo untuk setiap aktiviti yang dijalankan sebagai pengenalan. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memastikan setiap alatan disediakan. 6. Memastikan setiap aktiviti dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan. 2. 2.

Mengenalpasti pengangkutan yang diperlukan untuk pergi ke tempat sukan dan rekreasi diadakan. Menghubungi pihak pengangkutan IPDA untuk mengambil para pelajar dari Bendang Man untuk dihantar ke Taman Siswa UUM.Memastikan semua pelajar telah berada di dalam bas agar tidak ketinggalan. Menyerahkan borang permohonan kepada pensyarah untuk mendapatkan pengesahan dan sokongan sebelum dihantar kepada pihak pentadbiran untuk mendapatkan kelulusan. Mengingatkan semua peserta supaya memastikan tiada barang yang tertinggal di tapak aktiviti sebelum bas bertolak . Para pelajar akan berada di dalam bas mengikut kumpulan masing-masing yang akan ditetapkan berada di bas yang mana satu. 2. sebuah van dan AJK PENGANGKUTAN sebuah lori daripada pihak pengangkutan IPDA.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 2. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 3. Memohon pengangkutan iaitu dua buah bas . 3. 2. Menetapkan hanya beg pakaian dan barang berharga sahaja yang akan dibawa masuk ke dalam bas. TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1.

Memastikan para sentiasa berada keadaaan yang baik. 3.TUGASAN SEBELUM PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. 2. Menulis surat kepada hospital yang berdekatan dengan Bendang Man. laporan keseluruhan 2.Memastikan pampasan yang diterima pelajar mencukupi sekiranya layak menerima insurans. Membuat laporan bagi setiap mesyuarat yang diadakan. Mencatat nama jenis kecederaan dan mengambil gambar sebagai bukti pelajar yang sakit. peserta dalam TUGASAN SELEPAS POGRAM SUKAN DAN REKREASI 1.Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan dipulangkan dalam keadaan yang baik.Membuat buku log. TUGASAN SEMASA PROGRAM SUKAN & REKREASI 1. Memperbaharui polisi insurans peserta yang telah luput. Mengenalpasti peserta-peserta yang mengalami alahan dan penyakit. 6. Memberikan ubat yang sesuai kepada pelajar yang sakit. 5. 3. . 2. 5. 6. 4. Memastikan peti pertolongan cemas dan peralatan yang digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat. 3. 7. AJK KEBAJIKAN 4. Mengambil borang-borang rawatan di Jabatan HEP. Memaklumkan kepada pensyarah pengiring tentang pelajar-pelajar yang sakit dan memerlukan tindakan yang lanjut. Menyemak peralatan-peralatan serta ubat-ubatan di dalam peti kecemasan. Merawat peserta-peserta perkhemahan yang memerlukan bantuan. Menyenaraikan peralatanperalatan yang diperlukan kepada AJK Peralatan.Membuat tugasan. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful