Definisi Bahan Bantu Mengajar : Segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran

. Bahan Bantu Mengajar merangkumi semua benda yang boleh dilihat, didengar, dipegang, dibaca, dikisahkan, dirasai, dihidu, digunakan dan sebagainya . Kategori dan Penjenisan Bahan Bantu Mengajar Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu ; i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman Bahan Bantu Mengajar Bukan Elektronik

1.Papan tulis atau papan hitam * Bahan asas dalam pengajaran. *Digunakan untuk mencatat isi-isi pelajaran ketika mengajar 2.Buku teks

*Dikarang khusus oleh beberapa orang penulis dan pengarang *Digunakan secara meluas dan merupakan sumber utama pengajaran dan latihan 3.Papan Pamer

merangsang perbincangan.Fail tegak dan bahan bacaan *Terdiri daripada bahan-bahan cetak iaitu bahan-bahan bacaan bukan buku *Contoh seperti majalah. poster. carta. kalendar. peta. memberi kefahaman.Kad imbasan atau kad cantuman . gambar skrip dan sebagainya. poskad. menimbulkan daya kreativiti. surat khabar.*Dikenali sebagai papan buletin *Sumber pangajaran yang produktif *Dapat memperkenalakan idea baru. *Disimpan sebagai koleksi fail dalam kabinet fail *Dapat menambah dan mempelbagaikan bahan-bahan bacaan dan punca rujukan dalam pusat sumber sekolah atau bilik darjah 5. risalah atau buletin. 6. memperkayakan perbendaharaan kata. membentuk sikap dan nilai serta menambah pengekalan pembelajaran seseorang pelajar. 4.Gambar *Digunakan untuk memulakan pengajaran untuk menarik minat pelajar ataupun jika bahan sebenar sukar dibawa ke dalam bilik darjah. memberi maklumat.

angka.Carta *Susunan maklumat yang sistematik *Mengandungi huruf. lakaran. simbol dan lukisan. *Jenis carta yang digunakan dalam bilik darjah : a. *Memperkenalkan perkataan-perkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah 7.Carta flip/selak b.*Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata. jadual.Carta pusing c.Carta pai f. gambar. *Berguna untuk menunjukkan gambaran sesuatu pelajaran yang mempunyai daya komunikatif . 9. *Dapat meningkatkan prestasi pengajaran dan pemahaman pelajarannya.Carta graf e. rangkai kata. nota ringkas.Papan pengajaran *Sesuai digunakan untuk mengajar secara berkumpulan lebih kurang 25 orang pelajar. gambarajah.Grafik *Bahan yang dilukis sebagai karangan visual yang dapat memberi satu atau lebih keterangan visual.Carta tunggal 8.Carta aliran d.

tanah liat dan kertas rendaman 12. habuk kayu. *Jenis papan pengajaran a. tanah liat.Diorama . binatang ataupun tumbuh-tumbuhan *Digunakan dalam pengajaran bercerita ataupun berdialog *Diperbuat daripada kain.Papan selit g.Papan putih e.Papan poket i.Model *Bahan gantian yang menyerupai bahan sebenar *Bahan tiga dimensi yang mewakili struktur.Model berskala-kadar pembesaran/pengecilan yang berbeza daripada bahan sebenar b. rupa bentuk atau begaimana sesuatu itu berfungsi *Jenis model a.Papan magnet f. kapas.Model potongan-keratan c.Papan flanel-papan plywood yang dialaskan dengan kain flanel d.Papan kenyataan c. simen.Model olok-olok-gambaran tiga dimensi perjalanan sesuatu *Boleh diperbuat daripada kertas. styrafoam atau plaster of Paris 11.Boneka *Berbentuk orang.Papan sorong tarik 10.dan dapat memotivasikan pelajar.Papan gulung-dapat menggantikan papan tulis biasa h.Papan buletin b.

menarik dan bermakna) 2.Boleh disediakan dalam bentuk warna supaya memberi penegasan dan menarik perhatian b.Trasparensi *Kebaikan menggunakan trasparensi: a. patung dan model diletakkan dalam satu susunan kedudukan seperti keadaan sebenar tetapi dalam skala yang dikecilkan dalam persembahan tiga dimensi Bahan Bantu Mengajar Berbentuk Elektronik 1.Pita slaid ( Filem slaid ) *Filem Slaid-Sejenis media tanpa gerak yang merupakan sejenis trasparensi positif berukuran kecil *Sangat kerap digunakan dalam pengajaran sains terutamanya dalam pengajaran Biologi *Pita Slaid-rakaman yang disinkeroniskan dengan satu siri slaid.Memberi keselesaan semasa penyampaian terutama jika trasparensi itu disediakan awal c.Boleh digunakan berulang kali dan penyampaian lebih bersistematik d.Overhead projektor (OHP ) *Digunakan untuk penyampaian taklimat dan pengajaran kaedah kuliah.(ringkas.Trasparensi juga bersih berbanding papan kapur *Cara penyediaan trasparensi i-Kaedah tetingkap ii-Kaedah singkapan iii-Kaedah tindihan iv-kaedah pusing v-kaedah urutan vi-kaedah tampalan 3.*Rekabentuk gabungan bahan-bahan sebenar. *Keberkesanan trasparensi sangat dipengaruhi oleh jumlah dan mutu maklumat yang dimuatkan ke dalamnya. .

*Pengajaran dalam bentuk persembahan bahana kuliah. ataupun berbentuk dokumentari 7. suara. kuiz.Filem tayangan /Filem jalur *Dapat memberi pandangan yang jelas mengenai sesuatu perkara melalui deria penglihatan dan pendengaran *Bahan yang ditayangkan boleh berbentuk cerita. soal jawab. dialog.Radio *Untuk pengajaran bahasa *Siaran-siaran radio pendidikan yang mengikut sukatan pelajaran boleh digunakan. ujian dan sebagainya. diubah dan ditambah. dan animasi sebagai bahan pengajaran. 4. muzik. grafik.*Dapat menarik perhatian pelajar *Dapat menggambarkan keadaan sebenar dan membawa situasi luar ke dalam kelas *Isi kandungan persembahannya kemas dan teratur dan boleh digunakan berulang kali. .Televisyen dan VCR *Dapat menggalakkan pelajar-pelajar menggunakan deria pandang dan dengar *Dapat memodenkan pendekatan guru-guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan 6.Komputer *Boleh diprogramkan untuk mengajar *Dapat menggabungkan teks. 5. lakonan.

nyamuk. katak. bunga dan sebagainya iv-benda hidup:ikan. pasir. *Bahan daripada alam sekitar atau 'realia' yang dikelaskan sebagai bahan tiga dimensi *Realia terbahagi kepada beberapa kumpulan seperti: i-bahan bukan hidup:batu. jam. lawatan dan projek pameran. rama-rama dan sebagainya. *Dapat mengekalkan keberkesanan pengetahuan dan pemahaman kerana melibatkan pelajar-pelajar secara langsung. permainan. logam dan sebagainya ii-bahan buatan:kerusi. pantomin. paku pakis. *Keberkesanan penggunaan realia ialah pelajar-pelajar dapat melihat secara nyata dan semulajadi .Bahan-bahan bercorak pengalaman dan bahan sebenar dari alam sekitar *Bahan-bahan bercorak pengalaman seperti lakonan. tanah. dan sebagainya iii-tumbuhan:rumput. air.