Definisi Bahan Bantu Mengajar : Segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran

. Bahan Bantu Mengajar merangkumi semua benda yang boleh dilihat, didengar, dipegang, dibaca, dikisahkan, dirasai, dihidu, digunakan dan sebagainya . Kategori dan Penjenisan Bahan Bantu Mengajar Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu ; i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman Bahan Bantu Mengajar Bukan Elektronik

1.Papan tulis atau papan hitam * Bahan asas dalam pengajaran. *Digunakan untuk mencatat isi-isi pelajaran ketika mengajar 2.Buku teks

*Dikarang khusus oleh beberapa orang penulis dan pengarang *Digunakan secara meluas dan merupakan sumber utama pengajaran dan latihan 3.Papan Pamer

Kad imbasan atau kad cantuman .Fail tegak dan bahan bacaan *Terdiri daripada bahan-bahan cetak iaitu bahan-bahan bacaan bukan buku *Contoh seperti majalah. poskad. memberi kefahaman.Gambar *Digunakan untuk memulakan pengajaran untuk menarik minat pelajar ataupun jika bahan sebenar sukar dibawa ke dalam bilik darjah. 4. peta. risalah atau buletin. carta. surat khabar. kalendar. 6.*Dikenali sebagai papan buletin *Sumber pangajaran yang produktif *Dapat memperkenalakan idea baru. memberi maklumat. poster. memperkayakan perbendaharaan kata. merangsang perbincangan. gambar skrip dan sebagainya. *Disimpan sebagai koleksi fail dalam kabinet fail *Dapat menambah dan mempelbagaikan bahan-bahan bacaan dan punca rujukan dalam pusat sumber sekolah atau bilik darjah 5. menimbulkan daya kreativiti. membentuk sikap dan nilai serta menambah pengekalan pembelajaran seseorang pelajar.

Grafik *Bahan yang dilukis sebagai karangan visual yang dapat memberi satu atau lebih keterangan visual. gambar. gambarajah. simbol dan lukisan. *Jenis carta yang digunakan dalam bilik darjah : a. *Dapat meningkatkan prestasi pengajaran dan pemahaman pelajarannya.Carta tunggal 8. *Berguna untuk menunjukkan gambaran sesuatu pelajaran yang mempunyai daya komunikatif . 9.Carta graf e.Carta flip/selak b.Carta pusing c.*Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata.Papan pengajaran *Sesuai digunakan untuk mengajar secara berkumpulan lebih kurang 25 orang pelajar. jadual. rangkai kata. nota ringkas.Carta *Susunan maklumat yang sistematik *Mengandungi huruf. lakaran. *Memperkenalkan perkataan-perkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah 7.Carta pai f.Carta aliran d. angka.

Papan putih e. kapas.Papan selit g. tanah liat. styrafoam atau plaster of Paris 11.Papan kenyataan c. *Jenis papan pengajaran a.Papan gulung-dapat menggantikan papan tulis biasa h.Papan sorong tarik 10.Model potongan-keratan c. binatang ataupun tumbuh-tumbuhan *Digunakan dalam pengajaran bercerita ataupun berdialog *Diperbuat daripada kain.Papan flanel-papan plywood yang dialaskan dengan kain flanel d.Diorama .Papan magnet f. rupa bentuk atau begaimana sesuatu itu berfungsi *Jenis model a.dan dapat memotivasikan pelajar.Model olok-olok-gambaran tiga dimensi perjalanan sesuatu *Boleh diperbuat daripada kertas. tanah liat dan kertas rendaman 12. habuk kayu.Model berskala-kadar pembesaran/pengecilan yang berbeza daripada bahan sebenar b.Papan buletin b.Papan poket i.Boneka *Berbentuk orang.Model *Bahan gantian yang menyerupai bahan sebenar *Bahan tiga dimensi yang mewakili struktur. simen.

Trasparensi *Kebaikan menggunakan trasparensi: a.Boleh disediakan dalam bentuk warna supaya memberi penegasan dan menarik perhatian b.(ringkas.Overhead projektor (OHP ) *Digunakan untuk penyampaian taklimat dan pengajaran kaedah kuliah.Boleh digunakan berulang kali dan penyampaian lebih bersistematik d.Memberi keselesaan semasa penyampaian terutama jika trasparensi itu disediakan awal c. . *Keberkesanan trasparensi sangat dipengaruhi oleh jumlah dan mutu maklumat yang dimuatkan ke dalamnya.Trasparensi juga bersih berbanding papan kapur *Cara penyediaan trasparensi i-Kaedah tetingkap ii-Kaedah singkapan iii-Kaedah tindihan iv-kaedah pusing v-kaedah urutan vi-kaedah tampalan 3. menarik dan bermakna) 2.Pita slaid ( Filem slaid ) *Filem Slaid-Sejenis media tanpa gerak yang merupakan sejenis trasparensi positif berukuran kecil *Sangat kerap digunakan dalam pengajaran sains terutamanya dalam pengajaran Biologi *Pita Slaid-rakaman yang disinkeroniskan dengan satu siri slaid. patung dan model diletakkan dalam satu susunan kedudukan seperti keadaan sebenar tetapi dalam skala yang dikecilkan dalam persembahan tiga dimensi Bahan Bantu Mengajar Berbentuk Elektronik 1.*Rekabentuk gabungan bahan-bahan sebenar.

4. . soal jawab.Radio *Untuk pengajaran bahasa *Siaran-siaran radio pendidikan yang mengikut sukatan pelajaran boleh digunakan. dan animasi sebagai bahan pengajaran.Televisyen dan VCR *Dapat menggalakkan pelajar-pelajar menggunakan deria pandang dan dengar *Dapat memodenkan pendekatan guru-guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan 6. dialog.Filem tayangan /Filem jalur *Dapat memberi pandangan yang jelas mengenai sesuatu perkara melalui deria penglihatan dan pendengaran *Bahan yang ditayangkan boleh berbentuk cerita. ataupun berbentuk dokumentari 7. diubah dan ditambah. *Pengajaran dalam bentuk persembahan bahana kuliah. muzik. lakonan. ujian dan sebagainya.*Dapat menarik perhatian pelajar *Dapat menggambarkan keadaan sebenar dan membawa situasi luar ke dalam kelas *Isi kandungan persembahannya kemas dan teratur dan boleh digunakan berulang kali. suara. grafik. kuiz. 5.Komputer *Boleh diprogramkan untuk mengajar *Dapat menggabungkan teks.

permainan. air. katak. pantomin. logam dan sebagainya ii-bahan buatan:kerusi. tanah. *Bahan daripada alam sekitar atau 'realia' yang dikelaskan sebagai bahan tiga dimensi *Realia terbahagi kepada beberapa kumpulan seperti: i-bahan bukan hidup:batu.Bahan-bahan bercorak pengalaman dan bahan sebenar dari alam sekitar *Bahan-bahan bercorak pengalaman seperti lakonan. dan sebagainya iii-tumbuhan:rumput. rama-rama dan sebagainya. pasir. bunga dan sebagainya iv-benda hidup:ikan. lawatan dan projek pameran. jam. *Keberkesanan penggunaan realia ialah pelajar-pelajar dapat melihat secara nyata dan semulajadi . nyamuk. *Dapat mengekalkan keberkesanan pengetahuan dan pemahaman kerana melibatkan pelajar-pelajar secara langsung. paku pakis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful