Definisi Bahan Bantu Mengajar : Segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran

. Bahan Bantu Mengajar merangkumi semua benda yang boleh dilihat, didengar, dipegang, dibaca, dikisahkan, dirasai, dihidu, digunakan dan sebagainya . Kategori dan Penjenisan Bahan Bantu Mengajar Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu ; i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman Bahan Bantu Mengajar Bukan Elektronik

1.Papan tulis atau papan hitam * Bahan asas dalam pengajaran. *Digunakan untuk mencatat isi-isi pelajaran ketika mengajar 2.Buku teks

*Dikarang khusus oleh beberapa orang penulis dan pengarang *Digunakan secara meluas dan merupakan sumber utama pengajaran dan latihan 3.Papan Pamer

membentuk sikap dan nilai serta menambah pengekalan pembelajaran seseorang pelajar. memberi maklumat.*Dikenali sebagai papan buletin *Sumber pangajaran yang produktif *Dapat memperkenalakan idea baru. poskad. memperkayakan perbendaharaan kata. peta. *Disimpan sebagai koleksi fail dalam kabinet fail *Dapat menambah dan mempelbagaikan bahan-bahan bacaan dan punca rujukan dalam pusat sumber sekolah atau bilik darjah 5.Gambar *Digunakan untuk memulakan pengajaran untuk menarik minat pelajar ataupun jika bahan sebenar sukar dibawa ke dalam bilik darjah. memberi kefahaman. poster. menimbulkan daya kreativiti. 6. surat khabar.Fail tegak dan bahan bacaan *Terdiri daripada bahan-bahan cetak iaitu bahan-bahan bacaan bukan buku *Contoh seperti majalah.Kad imbasan atau kad cantuman . gambar skrip dan sebagainya. risalah atau buletin. merangsang perbincangan. kalendar. 4. carta.

*Dapat meningkatkan prestasi pengajaran dan pemahaman pelajarannya.*Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata.Carta graf e. *Jenis carta yang digunakan dalam bilik darjah : a. simbol dan lukisan.Carta *Susunan maklumat yang sistematik *Mengandungi huruf.Carta pusing c.Carta pai f. rangkai kata.Carta aliran d. *Berguna untuk menunjukkan gambaran sesuatu pelajaran yang mempunyai daya komunikatif . 9. lakaran. nota ringkas.Papan pengajaran *Sesuai digunakan untuk mengajar secara berkumpulan lebih kurang 25 orang pelajar. angka.Carta flip/selak b. *Memperkenalkan perkataan-perkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah 7. jadual.Carta tunggal 8. gambar.Grafik *Bahan yang dilukis sebagai karangan visual yang dapat memberi satu atau lebih keterangan visual. gambarajah.

rupa bentuk atau begaimana sesuatu itu berfungsi *Jenis model a. *Jenis papan pengajaran a.Papan selit g.Papan putih e. styrafoam atau plaster of Paris 11. simen.Model berskala-kadar pembesaran/pengecilan yang berbeza daripada bahan sebenar b.Papan magnet f.Papan kenyataan c.Model olok-olok-gambaran tiga dimensi perjalanan sesuatu *Boleh diperbuat daripada kertas. tanah liat.Diorama .dan dapat memotivasikan pelajar. tanah liat dan kertas rendaman 12. binatang ataupun tumbuh-tumbuhan *Digunakan dalam pengajaran bercerita ataupun berdialog *Diperbuat daripada kain.Boneka *Berbentuk orang.Papan gulung-dapat menggantikan papan tulis biasa h.Model *Bahan gantian yang menyerupai bahan sebenar *Bahan tiga dimensi yang mewakili struktur.Papan poket i. kapas.Papan flanel-papan plywood yang dialaskan dengan kain flanel d. habuk kayu.Papan buletin b.Model potongan-keratan c.Papan sorong tarik 10.

menarik dan bermakna) 2.Trasparensi juga bersih berbanding papan kapur *Cara penyediaan trasparensi i-Kaedah tetingkap ii-Kaedah singkapan iii-Kaedah tindihan iv-kaedah pusing v-kaedah urutan vi-kaedah tampalan 3.Boleh digunakan berulang kali dan penyampaian lebih bersistematik d.Memberi keselesaan semasa penyampaian terutama jika trasparensi itu disediakan awal c. .Overhead projektor (OHP ) *Digunakan untuk penyampaian taklimat dan pengajaran kaedah kuliah.Boleh disediakan dalam bentuk warna supaya memberi penegasan dan menarik perhatian b. patung dan model diletakkan dalam satu susunan kedudukan seperti keadaan sebenar tetapi dalam skala yang dikecilkan dalam persembahan tiga dimensi Bahan Bantu Mengajar Berbentuk Elektronik 1.(ringkas.*Rekabentuk gabungan bahan-bahan sebenar.Pita slaid ( Filem slaid ) *Filem Slaid-Sejenis media tanpa gerak yang merupakan sejenis trasparensi positif berukuran kecil *Sangat kerap digunakan dalam pengajaran sains terutamanya dalam pengajaran Biologi *Pita Slaid-rakaman yang disinkeroniskan dengan satu siri slaid. *Keberkesanan trasparensi sangat dipengaruhi oleh jumlah dan mutu maklumat yang dimuatkan ke dalamnya.Trasparensi *Kebaikan menggunakan trasparensi: a.

muzik. ujian dan sebagainya. 5. grafik.Radio *Untuk pengajaran bahasa *Siaran-siaran radio pendidikan yang mengikut sukatan pelajaran boleh digunakan. soal jawab. lakonan. .Televisyen dan VCR *Dapat menggalakkan pelajar-pelajar menggunakan deria pandang dan dengar *Dapat memodenkan pendekatan guru-guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan 6. ataupun berbentuk dokumentari 7. diubah dan ditambah. kuiz.*Dapat menarik perhatian pelajar *Dapat menggambarkan keadaan sebenar dan membawa situasi luar ke dalam kelas *Isi kandungan persembahannya kemas dan teratur dan boleh digunakan berulang kali. dialog. dan animasi sebagai bahan pengajaran. 4.Filem tayangan /Filem jalur *Dapat memberi pandangan yang jelas mengenai sesuatu perkara melalui deria penglihatan dan pendengaran *Bahan yang ditayangkan boleh berbentuk cerita. suara. *Pengajaran dalam bentuk persembahan bahana kuliah.Komputer *Boleh diprogramkan untuk mengajar *Dapat menggabungkan teks.

tanah. bunga dan sebagainya iv-benda hidup:ikan. pasir.Bahan-bahan bercorak pengalaman dan bahan sebenar dari alam sekitar *Bahan-bahan bercorak pengalaman seperti lakonan. *Keberkesanan penggunaan realia ialah pelajar-pelajar dapat melihat secara nyata dan semulajadi . permainan. pantomin. *Bahan daripada alam sekitar atau 'realia' yang dikelaskan sebagai bahan tiga dimensi *Realia terbahagi kepada beberapa kumpulan seperti: i-bahan bukan hidup:batu. dan sebagainya iii-tumbuhan:rumput. air. *Dapat mengekalkan keberkesanan pengetahuan dan pemahaman kerana melibatkan pelajar-pelajar secara langsung. katak. logam dan sebagainya ii-bahan buatan:kerusi. lawatan dan projek pameran. rama-rama dan sebagainya. nyamuk. jam. paku pakis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful