Definisi Bahan Bantu Mengajar : Segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran

. Bahan Bantu Mengajar merangkumi semua benda yang boleh dilihat, didengar, dipegang, dibaca, dikisahkan, dirasai, dihidu, digunakan dan sebagainya . Kategori dan Penjenisan Bahan Bantu Mengajar Terdapat tiga kategori bahan bantu mengajar iaitu ; i) Bahan bantu mengajar bukan elektronik ii)Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik iii)Bahan bantu mengajar bercorak pengalaman Bahan Bantu Mengajar Bukan Elektronik

1.Papan tulis atau papan hitam * Bahan asas dalam pengajaran. *Digunakan untuk mencatat isi-isi pelajaran ketika mengajar 2.Buku teks

*Dikarang khusus oleh beberapa orang penulis dan pengarang *Digunakan secara meluas dan merupakan sumber utama pengajaran dan latihan 3.Papan Pamer

memberi kefahaman.Gambar *Digunakan untuk memulakan pengajaran untuk menarik minat pelajar ataupun jika bahan sebenar sukar dibawa ke dalam bilik darjah. merangsang perbincangan. gambar skrip dan sebagainya.Kad imbasan atau kad cantuman . menimbulkan daya kreativiti. memberi maklumat. poskad. 6. carta.*Dikenali sebagai papan buletin *Sumber pangajaran yang produktif *Dapat memperkenalakan idea baru. risalah atau buletin.Fail tegak dan bahan bacaan *Terdiri daripada bahan-bahan cetak iaitu bahan-bahan bacaan bukan buku *Contoh seperti majalah. surat khabar. memperkayakan perbendaharaan kata. poster. peta. membentuk sikap dan nilai serta menambah pengekalan pembelajaran seseorang pelajar. 4. kalendar. *Disimpan sebagai koleksi fail dalam kabinet fail *Dapat menambah dan mempelbagaikan bahan-bahan bacaan dan punca rujukan dalam pusat sumber sekolah atau bilik darjah 5.

Carta graf e. *Memperkenalkan perkataan-perkataan baru *Sesuai untuk pelajar-pelajar peringkat rendah 7. 9. rangkai kata. lakaran. jadual.Carta pai f. angka.Carta *Susunan maklumat yang sistematik *Mengandungi huruf. simbol dan lukisan.Carta flip/selak b. gambar.Papan pengajaran *Sesuai digunakan untuk mengajar secara berkumpulan lebih kurang 25 orang pelajar. *Dapat meningkatkan prestasi pengajaran dan pemahaman pelajarannya. gambarajah.Carta pusing c. *Jenis carta yang digunakan dalam bilik darjah : a.*Terdiri daripada kata-kata atau rangkai kata.Grafik *Bahan yang dilukis sebagai karangan visual yang dapat memberi satu atau lebih keterangan visual.Carta tunggal 8. nota ringkas.Carta aliran d. *Berguna untuk menunjukkan gambaran sesuatu pelajaran yang mempunyai daya komunikatif .

Model olok-olok-gambaran tiga dimensi perjalanan sesuatu *Boleh diperbuat daripada kertas.Papan kenyataan c.Papan gulung-dapat menggantikan papan tulis biasa h.Papan buletin b.Model *Bahan gantian yang menyerupai bahan sebenar *Bahan tiga dimensi yang mewakili struktur.Papan sorong tarik 10.dan dapat memotivasikan pelajar.Model potongan-keratan c. kapas. tanah liat dan kertas rendaman 12. simen. tanah liat. rupa bentuk atau begaimana sesuatu itu berfungsi *Jenis model a.Papan selit g.Papan putih e. binatang ataupun tumbuh-tumbuhan *Digunakan dalam pengajaran bercerita ataupun berdialog *Diperbuat daripada kain.Papan magnet f. *Jenis papan pengajaran a. styrafoam atau plaster of Paris 11.Papan poket i.Diorama .Papan flanel-papan plywood yang dialaskan dengan kain flanel d.Model berskala-kadar pembesaran/pengecilan yang berbeza daripada bahan sebenar b.Boneka *Berbentuk orang. habuk kayu.

menarik dan bermakna) 2.Overhead projektor (OHP ) *Digunakan untuk penyampaian taklimat dan pengajaran kaedah kuliah.Boleh digunakan berulang kali dan penyampaian lebih bersistematik d.*Rekabentuk gabungan bahan-bahan sebenar. .Boleh disediakan dalam bentuk warna supaya memberi penegasan dan menarik perhatian b. patung dan model diletakkan dalam satu susunan kedudukan seperti keadaan sebenar tetapi dalam skala yang dikecilkan dalam persembahan tiga dimensi Bahan Bantu Mengajar Berbentuk Elektronik 1.Memberi keselesaan semasa penyampaian terutama jika trasparensi itu disediakan awal c.(ringkas.Pita slaid ( Filem slaid ) *Filem Slaid-Sejenis media tanpa gerak yang merupakan sejenis trasparensi positif berukuran kecil *Sangat kerap digunakan dalam pengajaran sains terutamanya dalam pengajaran Biologi *Pita Slaid-rakaman yang disinkeroniskan dengan satu siri slaid.Trasparensi *Kebaikan menggunakan trasparensi: a. *Keberkesanan trasparensi sangat dipengaruhi oleh jumlah dan mutu maklumat yang dimuatkan ke dalamnya.Trasparensi juga bersih berbanding papan kapur *Cara penyediaan trasparensi i-Kaedah tetingkap ii-Kaedah singkapan iii-Kaedah tindihan iv-kaedah pusing v-kaedah urutan vi-kaedah tampalan 3.

diubah dan ditambah. dan animasi sebagai bahan pengajaran. ujian dan sebagainya. suara.Televisyen dan VCR *Dapat menggalakkan pelajar-pelajar menggunakan deria pandang dan dengar *Dapat memodenkan pendekatan guru-guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan 6. 4.Komputer *Boleh diprogramkan untuk mengajar *Dapat menggabungkan teks. lakonan.*Dapat menarik perhatian pelajar *Dapat menggambarkan keadaan sebenar dan membawa situasi luar ke dalam kelas *Isi kandungan persembahannya kemas dan teratur dan boleh digunakan berulang kali. muzik. 5.Filem tayangan /Filem jalur *Dapat memberi pandangan yang jelas mengenai sesuatu perkara melalui deria penglihatan dan pendengaran *Bahan yang ditayangkan boleh berbentuk cerita. ataupun berbentuk dokumentari 7. dialog. . kuiz. grafik. *Pengajaran dalam bentuk persembahan bahana kuliah. soal jawab.Radio *Untuk pengajaran bahasa *Siaran-siaran radio pendidikan yang mengikut sukatan pelajaran boleh digunakan.

dan sebagainya iii-tumbuhan:rumput. bunga dan sebagainya iv-benda hidup:ikan. pantomin. pasir. katak. permainan. air. logam dan sebagainya ii-bahan buatan:kerusi. *Dapat mengekalkan keberkesanan pengetahuan dan pemahaman kerana melibatkan pelajar-pelajar secara langsung. nyamuk. tanah. paku pakis. jam. rama-rama dan sebagainya. lawatan dan projek pameran. *Bahan daripada alam sekitar atau 'realia' yang dikelaskan sebagai bahan tiga dimensi *Realia terbahagi kepada beberapa kumpulan seperti: i-bahan bukan hidup:batu. *Keberkesanan penggunaan realia ialah pelajar-pelajar dapat melihat secara nyata dan semulajadi .Bahan-bahan bercorak pengalaman dan bahan sebenar dari alam sekitar *Bahan-bahan bercorak pengalaman seperti lakonan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful