P. 1
Definisi Matematik

Definisi Matematik

|Views: 996|Likes:
Published by wanafiqah

More info:

Published by: wanafiqah on Jan 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2013

pdf

text

original

PENGERTIAN MATEMATIK DAN PERANANNYA Pengertian dan definisi Matematik

:

Matematik merupakan bahasa:

Sharma(1992) dalam Noraini Idris (2001: hlm 109) mendefinisikan Matematik sebagai satu bentuk bahasa kerana Matematik melibatkan komunikasi antara konsep dan simbol. Matematik boleh dikatakan sebagai bahasa kedua bagi seseorang individu selepas bahasa ibundanya seperti Kantonis, Tamil, Melayu dan Inggeris. Hal ini demikian kerana dalam perkembangan tahap pengetahuan kanakkanak, mereka akan mempelajari bentuk, saiz, ruang, jarak, pola dan masa. Kesemua konsep dan simbol ini melibatkan bahasa Matematik yang mudah. Contohnya: Hasil tambah (4 + 3 = 7). Matematik merupakan satu bentuk bahasa telah membantu kita untuk mengetahui bahawa nilai 7 akan diperoleh melalui hasil tambah nilai 4 dan 3 (4 + 3).

Matematik merupakan corak atau pola:

‘Pattern is a fundamental element of Mathematics. Mathematics also has been described as the Science of pattern.’ (Paul Swan) ‘A Mathematician is like a painter or poet, is a maker of patterns. If his patterns are more permanent than theirs, it is because they are made with ideas.’ (G. H. Hardy, A Mathematician’s Apology) Leonard M. Kennedy, Steve Tipps dan Art Johnson (2008: hlm 359) menyatakan bahawa Matematik adalah satu bentuk corak yang cantik. Mereka juga menyatakan bahawa Matematik adalah satu jalan untuk menggambarkan acara dan peristiwa di seluruh dunia. Contoh yang mereka buktikan adalah dalam ‘prime and composite numbers’, nombor genap dan nombor ganjil, dan ‘square numbers’.

Sebagai buktinya.Pola atau corak adalah suatu perkara yang berulang. Kedua-dua perkara ini penting bagi memudahkan kita menjangkakan perkara seterusnya yang akan berlaku. Halley. • Matematik merupakan kajian tentang perkaitan dan hubungan: ‘The principal use of the analytic art is to bring Mathematics problems to equation. Hubungan adalah suatu yang ada kaitan disebabkan sesuatu perkara. Methods of finding the roots of an equation without any previous reduction) Matematik dikatakan sebagai kajian tentang perkaitan kerana Matematik banyak menggunakan rumus atau persamaan bagi menggambarkan sesuatu konsep. Contohnya: Nombor 37 adalah satu nombor ajaib dan boleh menghasilkan hasil darab yang menarik sekiranya didarab dengan gandaan 3. 4 cm 2 cm 4 cm x 2 cm = 8 cm 8cm 2 cm 8 cm x 2 cm = 16 cm .’ (Dr. Contohnya: Sekiranya nilai panjang meningkat. sesuatu nilai atau hasil akan turut berubah (meningkat/menurun) sekiranya wujud sesuatu nilai yang berubah (meningkat/menurun). Pola ini juga akan mewujudkan suatu hubungan. Selain itu. maka luas permukaan sesuatu segiempat juga akan turut meningkat.

Oleh kerana itu. abad ke 20 Masihi/abad ke 14 Hijrah • Matematik merupakan cara berfikir: Berfikir secara Matematik adalah satu cara berfikir yang menggunakan konsep. Mozaik kaca berbentuk geometri Iran. Bruter (2004: hlm 1). ‘The connection between mathematics and art goes back thousands of years.ams. jelaslah di sini bahawa Matematik amat berkait rapat dengan bidang kajian seni kerana Matematik digunakan dalam pelbagai bidang termasuklah pemasangan mozaik dan jubin. akan berusaha untuk mendalami dan menganalisis keadaan atau punca masalah sebelum menggunakan kaedahkaedah tertentu untuk menanganinya. Matematik amat berkait rapat dengan bidang seni. • Matematik merupakan kajian seni: Menurut Claude P. Ada yang menggunakan rajah atau jadual untuk mengumpul maklumat dan ada juga yang menggunakan analogi untuk mencari punca masalah.: 4 cm x 2 cm = 8 cm 8 cm x 2 cm = 16 cm Begitu juga dengan contoh ini. Mathematics has been used in the design of Gothic cathedrals. . Luas sfera = 4/3 π r³. Matematik dianggap sebagai satu seni yang sangat halus. Berfikir secara logik merupakan perkara yang penting dalam Matematik.’ (http://www.org/mathimagery/) Berdasarkan ayat di atas. Rose windows. keluasan sfera akan diperoleh dengan menggunakan rumus 4/3 π r³. kemahiran dan kaedah Matematik dalam menyelesaikan masalah yang timbul. mosaics and tilings. oriental rugs. Ramai orang yang menghadapi sesuatu masalah.

James dan James dalam Gary Urton (1997: hlm 5) mendefinisikan Matematik sebagai pengajian yang logik mengenai bentuk. Matematik juga kerap kali dibahagikan kepada tiga bidang iaitu algebra. • Matematik merupakan (pengiraan) Aritmetik. Mereka juga mendefinisikan Matematik sebagai pengajian dan perkembangan prinsip-prinsip Matematik untuk kepentingan sendiri dan akan berguna pada masa hadapan berbanding dengan kegunaan semasa dalam mana-mana bidang. kuantiti. kalkulus. dan kemudian berakhir dengan membuat rumusan atau kesimpulan atau teori.Menerusi Logik. menetapkan hipotesis yang mungkin. dan hubungan beberapa konsep. • Matematik merupakan rekreasi atau alat dalam kehidupan seharian Dalam kehidupan seharian. pertukaran wang. analisis dan geometri. Algebra. Kita bermula dengan mencari corak atau pola. Akhirnya. Terdapat pelbagai teknik. kaedah dan cara dalam Matematik bagi mendapatkan penyelesaian kepada pelbagai masalah. kita maksudkan dua kaedah menaakul iaitu: 1) Penaakulan secara Deduktif: Penaakulan ini bermula dengan sesuatu perkara yang umum membawa kepada sesuatu keputusan yang lebih terperinci. susunan. mengukur jarak. Matematik digunakan secara meluas. algebra. 2) Penaakulan secara Induktif: Penaakulan ini bergerak daripada pemerhatian yang teliti kepada teori atau generalisasi. trigonometri dan yang lain memerlukan pengiraan. kita mungkin memikirkan sesuatu teori sebelum mula mendalami perkara tersebut dengan membuat hipotesis yang dapat dijalankan ujian terhadapnya. Hal ini meliputi segala aktiviti dan kerja-kerja dalam kehidupan termasuklah perbelanjaan. Contohnya. PERANAN MATEMATIK . Seterusnya kita terus membuat pengumpulan data. Kita juga semestinya mengaplikasikan Matematik dalam menyelesaikan masalah yang abstrak ataupun praktikal. kalkulus dan Trigonometri Aritmetik. kita menjalankan ujian terhadap data dengan tujuan mengesahkan hipotesis yang ada. masa dan lain-lain.

Sistem binari kod ini telah menyumbang kepada sistem pengiraan secara berkomputer. Barycentric coordinates are a form of homogeneous coordinates. 1) Bidang ICT: • Dunia maju kini amat menekankan penggunaan ICT seperti komputer. Seseorang yang buta Matematik pasti akan menghadapi . The system was introduced (1827) by August Ferdinand Möbius. Jual beli juga menggunakan Matematik dalam membolehkan manusia membuat pengiraan dalam perniagaan. Sistem binari kod yang telah dicipta oleh Samuel F. Geometri telah berkembang meliputi kepada geometri koordinat yang sememangnya amat berguna dalam kajian edaran planet dan lintasan zarah-zarah nukleus. etc). the barycentric coordinate system is a coordinate system in which the location of a point is specified as the center of mass. Hal ini jelas dilihat melalui tajuk geometri dalam Matematik. or barycenter. 1) Bidang Perniagaan: • Jual beli amat sinonim dalam dunia perniagaan. Oleh yang demikian.1) Mencari Koordinat: In geometry. penggunaan geometri turut digunakan bagi mencari kedudukan sesuatu tempat menerusi Global Positioning System (GPS) di dalam telefon mudah alih. tetrahedron. peranan Matematik amat penting bagi melancarkan penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran. • Matematik turut digunakan dalam mencari koordinat sesuatu tempat. of masses placed at the vertices of a simplex (a triangle. B. Morse telah membuktikan bahawa Matematik amat diperlukan dalam ICT. Kini. Binari kod ini juga menggunakan sistem nombor ‘base-2’ bagi mewakili nilai angka dengan menggunakan simbol 0 dan 1.

Rujukan: . Operasi Matematik jelas dilihat dalam not-not muzik yang dihasilkan. Sistem ini dilakukan melalui pertukaran sesuatu barangan dengan barangan yang lain. ahli pemuzik menjadikan Matematik sebagai satu alternatif yang menarik dalam menghasilkan nada-nada yang merdu. 1) Bidang Sains: • Para Saintis menjadikan Matematik sebagai tunggak utama dalam memahami sesuatu kejadian dan bagaimana untuk menjelaskan kejadian tersebut. Sebelum wujudnya undang-undang dan prinsip Matematik. Mereka mungkin tidak dapat membuat sebarang bayaran ke atas setiap pembeliannya. Sebagai gantinya. prinsip dan undangundang Matematik di bina bagi membolehkan manusia meneruskan jual beli dalam perniagaan. • Contohnya untuk memahami kejadian siang malam. sistem barter ini tidak dapat diteruskan kerana keperluan manusia meningkat dari semasa ke semasa. Ahli pemuzik yang dapat menghasilkan lagu yang merdu sememangnya mempunyai kemahiran yang tinggi dalam bidang Matematik dan Muzik. gerhana matahari dan sebagainya. 1) Bidang seni: • Bentuk-bentuk yang dihasilkan dalam bidang seni boleh dilihat daripada bentuk-bentuk geometri yang dipelajari dalam Matematik. Disebabkan hal ini. Akan tetapi.• masalah dalam urusan jual beli. 1) Bidang Muzik: • Bagi bidang muzik pula. pasang surut. manusia menggunakan sistem barter bagi tujuan perniagaan. lagu yang dihasilkan mempunyai not yang begitu menarik. Setiap not yang dihasilkan mempunyai frekuensi yang tersendiri dan berbeza antara not yang lain.

Current and Future Directions in Applied Mathematics. 4) http://en.org/wiki/Mathematics 5) http://611mte. Pedagogi Dalam Pendidikan Matematik.1) Mark Alber.htm . United States: Birkhauser. R. Patterns in Mathematics. Bhd. 3) Paul Swan. I.mycikgu. C Publications. Bei Hu & Joachim Rosenthal (1997).wikipedia. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn.net/Semester%201/Nota %20Portal/MTE3102%20Mathematics%20Education %20Curriculum/resources/378. 2) Noraini Idris (2005).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->