P. 1
Definisi Matematik

Definisi Matematik

|Views: 1,036|Likes:
Published by wanafiqah

More info:

Published by: wanafiqah on Jan 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2013

pdf

text

original

PENGERTIAN MATEMATIK DAN PERANANNYA Pengertian dan definisi Matematik

:

Matematik merupakan bahasa:

Sharma(1992) dalam Noraini Idris (2001: hlm 109) mendefinisikan Matematik sebagai satu bentuk bahasa kerana Matematik melibatkan komunikasi antara konsep dan simbol. Matematik boleh dikatakan sebagai bahasa kedua bagi seseorang individu selepas bahasa ibundanya seperti Kantonis, Tamil, Melayu dan Inggeris. Hal ini demikian kerana dalam perkembangan tahap pengetahuan kanakkanak, mereka akan mempelajari bentuk, saiz, ruang, jarak, pola dan masa. Kesemua konsep dan simbol ini melibatkan bahasa Matematik yang mudah. Contohnya: Hasil tambah (4 + 3 = 7). Matematik merupakan satu bentuk bahasa telah membantu kita untuk mengetahui bahawa nilai 7 akan diperoleh melalui hasil tambah nilai 4 dan 3 (4 + 3).

Matematik merupakan corak atau pola:

‘Pattern is a fundamental element of Mathematics. Mathematics also has been described as the Science of pattern.’ (Paul Swan) ‘A Mathematician is like a painter or poet, is a maker of patterns. If his patterns are more permanent than theirs, it is because they are made with ideas.’ (G. H. Hardy, A Mathematician’s Apology) Leonard M. Kennedy, Steve Tipps dan Art Johnson (2008: hlm 359) menyatakan bahawa Matematik adalah satu bentuk corak yang cantik. Mereka juga menyatakan bahawa Matematik adalah satu jalan untuk menggambarkan acara dan peristiwa di seluruh dunia. Contoh yang mereka buktikan adalah dalam ‘prime and composite numbers’, nombor genap dan nombor ganjil, dan ‘square numbers’.

4 cm 2 cm 4 cm x 2 cm = 8 cm 8cm 2 cm 8 cm x 2 cm = 16 cm . Pola ini juga akan mewujudkan suatu hubungan. Hubungan adalah suatu yang ada kaitan disebabkan sesuatu perkara. Sebagai buktinya. Methods of finding the roots of an equation without any previous reduction) Matematik dikatakan sebagai kajian tentang perkaitan kerana Matematik banyak menggunakan rumus atau persamaan bagi menggambarkan sesuatu konsep. • Matematik merupakan kajian tentang perkaitan dan hubungan: ‘The principal use of the analytic art is to bring Mathematics problems to equation. Contohnya: Sekiranya nilai panjang meningkat. Contohnya: Nombor 37 adalah satu nombor ajaib dan boleh menghasilkan hasil darab yang menarik sekiranya didarab dengan gandaan 3. Kedua-dua perkara ini penting bagi memudahkan kita menjangkakan perkara seterusnya yang akan berlaku. maka luas permukaan sesuatu segiempat juga akan turut meningkat. Halley. Selain itu.Pola atau corak adalah suatu perkara yang berulang.’ (Dr. sesuatu nilai atau hasil akan turut berubah (meningkat/menurun) sekiranya wujud sesuatu nilai yang berubah (meningkat/menurun).

kemahiran dan kaedah Matematik dalam menyelesaikan masalah yang timbul. Matematik dianggap sebagai satu seni yang sangat halus.ams.: 4 cm x 2 cm = 8 cm 8 cm x 2 cm = 16 cm Begitu juga dengan contoh ini. Mathematics has been used in the design of Gothic cathedrals.org/mathimagery/) Berdasarkan ayat di atas. ‘The connection between mathematics and art goes back thousands of years. akan berusaha untuk mendalami dan menganalisis keadaan atau punca masalah sebelum menggunakan kaedahkaedah tertentu untuk menanganinya. keluasan sfera akan diperoleh dengan menggunakan rumus 4/3 π r³. Rose windows. • Matematik merupakan kajian seni: Menurut Claude P. Ramai orang yang menghadapi sesuatu masalah. Matematik amat berkait rapat dengan bidang seni. Luas sfera = 4/3 π r³. Bruter (2004: hlm 1). Oleh kerana itu. jelaslah di sini bahawa Matematik amat berkait rapat dengan bidang kajian seni kerana Matematik digunakan dalam pelbagai bidang termasuklah pemasangan mozaik dan jubin. Berfikir secara logik merupakan perkara yang penting dalam Matematik. mosaics and tilings. Mozaik kaca berbentuk geometri Iran.’ (http://www. Ada yang menggunakan rajah atau jadual untuk mengumpul maklumat dan ada juga yang menggunakan analogi untuk mencari punca masalah. oriental rugs. abad ke 20 Masihi/abad ke 14 Hijrah • Matematik merupakan cara berfikir: Berfikir secara Matematik adalah satu cara berfikir yang menggunakan konsep. .

Seterusnya kita terus membuat pengumpulan data. Hal ini meliputi segala aktiviti dan kerja-kerja dalam kehidupan termasuklah perbelanjaan. dan kemudian berakhir dengan membuat rumusan atau kesimpulan atau teori. 2) Penaakulan secara Induktif: Penaakulan ini bergerak daripada pemerhatian yang teliti kepada teori atau generalisasi. menetapkan hipotesis yang mungkin. kalkulus. kita menjalankan ujian terhadap data dengan tujuan mengesahkan hipotesis yang ada. Contohnya. Kita bermula dengan mencari corak atau pola. Mereka juga mendefinisikan Matematik sebagai pengajian dan perkembangan prinsip-prinsip Matematik untuk kepentingan sendiri dan akan berguna pada masa hadapan berbanding dengan kegunaan semasa dalam mana-mana bidang. kita mungkin memikirkan sesuatu teori sebelum mula mendalami perkara tersebut dengan membuat hipotesis yang dapat dijalankan ujian terhadapnya. analisis dan geometri.Menerusi Logik. masa dan lain-lain. dan hubungan beberapa konsep. kaedah dan cara dalam Matematik bagi mendapatkan penyelesaian kepada pelbagai masalah. susunan. Akhirnya. kalkulus dan Trigonometri Aritmetik. Matematik digunakan secara meluas. Terdapat pelbagai teknik. Kita juga semestinya mengaplikasikan Matematik dalam menyelesaikan masalah yang abstrak ataupun praktikal. Algebra. kuantiti. James dan James dalam Gary Urton (1997: hlm 5) mendefinisikan Matematik sebagai pengajian yang logik mengenai bentuk. PERANAN MATEMATIK . trigonometri dan yang lain memerlukan pengiraan. mengukur jarak. • Matematik merupakan (pengiraan) Aritmetik. kita maksudkan dua kaedah menaakul iaitu: 1) Penaakulan secara Deduktif: Penaakulan ini bermula dengan sesuatu perkara yang umum membawa kepada sesuatu keputusan yang lebih terperinci. • Matematik merupakan rekreasi atau alat dalam kehidupan seharian Dalam kehidupan seharian. Matematik juga kerap kali dibahagikan kepada tiga bidang iaitu algebra. algebra. pertukaran wang.

1) Bidang Perniagaan: • Jual beli amat sinonim dalam dunia perniagaan. penggunaan geometri turut digunakan bagi mencari kedudukan sesuatu tempat menerusi Global Positioning System (GPS) di dalam telefon mudah alih. Kini. Binari kod ini juga menggunakan sistem nombor ‘base-2’ bagi mewakili nilai angka dengan menggunakan simbol 0 dan 1. B. tetrahedron. Hal ini jelas dilihat melalui tajuk geometri dalam Matematik. Oleh yang demikian. The system was introduced (1827) by August Ferdinand Möbius. Morse telah membuktikan bahawa Matematik amat diperlukan dalam ICT. Barycentric coordinates are a form of homogeneous coordinates. Jual beli juga menggunakan Matematik dalam membolehkan manusia membuat pengiraan dalam perniagaan. or barycenter. Seseorang yang buta Matematik pasti akan menghadapi . the barycentric coordinate system is a coordinate system in which the location of a point is specified as the center of mass.1) Mencari Koordinat: In geometry. Sistem binari kod ini telah menyumbang kepada sistem pengiraan secara berkomputer. of masses placed at the vertices of a simplex (a triangle. • Matematik turut digunakan dalam mencari koordinat sesuatu tempat. Geometri telah berkembang meliputi kepada geometri koordinat yang sememangnya amat berguna dalam kajian edaran planet dan lintasan zarah-zarah nukleus. etc). 1) Bidang ICT: • Dunia maju kini amat menekankan penggunaan ICT seperti komputer. Sistem binari kod yang telah dicipta oleh Samuel F. peranan Matematik amat penting bagi melancarkan penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran.

manusia menggunakan sistem barter bagi tujuan perniagaan. pasang surut. 1) Bidang Muzik: • Bagi bidang muzik pula.• masalah dalam urusan jual beli. lagu yang dihasilkan mempunyai not yang begitu menarik. Sebagai gantinya. Ahli pemuzik yang dapat menghasilkan lagu yang merdu sememangnya mempunyai kemahiran yang tinggi dalam bidang Matematik dan Muzik. Sebelum wujudnya undang-undang dan prinsip Matematik. • Contohnya untuk memahami kejadian siang malam. Sistem ini dilakukan melalui pertukaran sesuatu barangan dengan barangan yang lain. Akan tetapi. Rujukan: . sistem barter ini tidak dapat diteruskan kerana keperluan manusia meningkat dari semasa ke semasa. Mereka mungkin tidak dapat membuat sebarang bayaran ke atas setiap pembeliannya. Disebabkan hal ini. prinsip dan undangundang Matematik di bina bagi membolehkan manusia meneruskan jual beli dalam perniagaan. 1) Bidang seni: • Bentuk-bentuk yang dihasilkan dalam bidang seni boleh dilihat daripada bentuk-bentuk geometri yang dipelajari dalam Matematik. Setiap not yang dihasilkan mempunyai frekuensi yang tersendiri dan berbeza antara not yang lain. ahli pemuzik menjadikan Matematik sebagai satu alternatif yang menarik dalam menghasilkan nada-nada yang merdu. Operasi Matematik jelas dilihat dalam not-not muzik yang dihasilkan. 1) Bidang Sains: • Para Saintis menjadikan Matematik sebagai tunggak utama dalam memahami sesuatu kejadian dan bagaimana untuk menjelaskan kejadian tersebut. gerhana matahari dan sebagainya.

1) Mark Alber. Current and Future Directions in Applied Mathematics. United States: Birkhauser.mycikgu. Bei Hu & Joachim Rosenthal (1997). Patterns in Mathematics. C Publications. 2) Noraini Idris (2005). 3) Paul Swan.net/Semester%201/Nota %20Portal/MTE3102%20Mathematics%20Education %20Curriculum/resources/378.htm .org/wiki/Mathematics 5) http://611mte. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. R. I. Bhd. 4) http://en.wikipedia. Pedagogi Dalam Pendidikan Matematik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->