[Type the document title] PRAKTIKAL 5 TAJUK : Enzim dan pencernaan OBJEKTIF : a) Untuk menunjukkan tindak balas enzim

ke atas kanji b) Untuk mengkaji kesan suhu ke atas tindak balas enzim c) Untuk menunjukkan tindakan pepsin ke atas putih telur (protein) d) Untuk menunjukkan kelikatan susu e) Untuk menunjukkan pengemulsian lemak TEORI :

[Pick the date]

BAHAN DAN ALATAN: y y y y y y y y y y y y y y y y y Bikar Kertas litmus merah dan biru Silinder penyukat Tabung uji Jubin putih Penitis Jam randik 1 % larutan kanji Asid hidroklorik cair Natrium hidroksida cair Larutan benedict Larutan iodin Telur Pepsin Rennin Susu Minyak kelapa

1

Selepas 30 minit. Air liur yang disediakan dibahagikan kepada tiga jumlah yang sama di dalam tabung uji dan dilabel sebagai A. Mulut dikumur terlebih dahulu.3 cm-3 air liur dan 3 cm-3 natrium hidroksida cair 6. setiap satu tabung uji diambil separuh kandungannya untuk diuji dengan larutan iodin dan separuh lagi kandungannya diuji dengan larutan Benedict. Air liur telah diuji dengan kertas litmus untuk menguji sama ada asid ataupun alkali. 7. 8.B.C dan D. 2 .Air liur dikumpulkan di dalam tabung uji.3 cm-3 air liur C. Pergerakan kunyahan dilakukan untuk merangsang penghasilan air liur. 5. Setiap tabung uji diisi dengan 5 cm-3 larutan kanji dan dikacau dengan sempurna. 3. Keputusan eksperimen direkodkan dalam bentuk jadual. Setiap tabung uji diisi dengan bahan berikut : A-3 cm-3 air suling B.3 cm-3air liur dan 3 cm-3asid hidroklorik cair D. 4. Air liur dicairkan dengan menggunakan air suling dalam jumlah isipadu yang sama. 2.[Type the document title] y Hempedu [Pick the date] OBJEKTIF A : UNTUK MENUNJUKKAN TINDAKAN AMILASE KE ATAS KANJI PENYATAAN MASALAH : Apakah tindakan amilase ke atas kanji ? HIPOTESIS : Amilase bertindak menguraikan kanji kepada gula penurun PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Bahan yang dicampurkan bersama kanji b) Bergerak balas : Keaktifan amilase c) Malar : Suhu PROSEDUR : 1.

[Type the document title] [Pick the date] GAMBAR RAJAH : 3 .

tindakan aktiviti enzim tidak berlaku. nilai pH sangat mempengaruhi tindak balas enzim. Maka. Dalam pH yang berasid dan beralkali.[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN: Tabung Uji Kandungan Ujian Iodin Ujian Benedik Tiada perubahan Inferens A Kanji + air suling Larutan berwarna biruhitam Tiada perubahan Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji A B Kanji + saliva Mendakan merah bata terhasil Tidak terdapat kandungan kanji dalam tabung uji B. PERBINCANGAN 4 . Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji C C Kanji + saliva +HCl cair Larutan berwarna biruhitam Larutan berwarna biru cair Tiada perubahan D Kanji + saliva + NaOH cair Tiada perubahan Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji D Daripada eksperimen ini. apakah kesimpulan umum yang boleh kamu buat berkenaan aktiviti enzim amilase? Amilase bertindak menguraikan kanji kepada maltosa dalam keadaan neutral. kerana kanji telah diuraikan oleh amilase kepada maltosa iaitu gula penurun.

7. kuantiti kanji. Ujian ini diulang dalam jarak masa satu minit. 3. Kedua-dua larutan dicampur dalam tabung uji dan masa untuk bercampur diambil. Satu siri titisan larutan iodin cair dititiskan di atas jubin putih. 6. pH PROSEDUR : 1. 5 . PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Suhu b) Bergerak balas : Aktiviti amilase c) Malar : Kuantiti amilase. hipotesis diterima. Setitis campuran yang dikacau sebati dialihkan menggunakan batang rod kaca yang bersih dan diuji dengan setitis iodin di atas jubin putih. 5 cm3 larutan saliva dimasukkan ke dalam tabung uji dan 5 cm3 larutan kanji ke dalam tabung uji yang lain. Warna biru gelap timbul. 4. 5. Larutan saliva disediakan seperti dalam eksperiment (a). 2.[Type the document title] [Pick the date] KESIMPULAN Enzim amilase bertindak balas menguraikan kanji kepada gula penurun dengan dipengaruhi oleh faktor nilai pH. Maka. Kedua-dua tabung uji dibiarkan untuk berdiri pada suhu bilik. Batang rod kaca dibasuh bagi setiap kali ujian sehingga campuran tidak lagi menukar warna iondin ke warna biru. OBJEKTIF B : UNTUK MENGKAJI KESAN SUHU TERHADAP TINDAKAN ENZIM PENYATAAN MASALAH : Apakah kesan perubahan suhu ke atas aktiviti enzim? HIPOTESIS : Aktiviti amilase akan meningkat dengan kenaikan suhu sehingga mencapai aktiviti yang maksimum sebelum menurun semula.

³water bath´ digunakan. 55°. Untuk suhu yang lebih rendah daripada suhu bilik. Bagi eksperimen di atas. Jumlah masa antara mencampurkan saliva dan larutan kanji dan masa ujian tamat direkodkan. 15°. GAMBAR RAJAH : 6 .[Type the document title] [Pick the date] 8. 12. 10. saliva dan larutan kanji dipanaskan dan disejukkan ke suhu yang dikehendaki sebelum dicampurkan. 75°. Bagi setiap eksperimen ini. Ini merupakan masa untuk semua kanji ditukarkan kepada maltos oleh amilase pada suhu bilik. bongkah ais digunakan untuk menurunkan suhu. Keputusan disusun di dalam jadual. Untuk suhu yang lebih tinggi daripada suhu bilik. kerja kumpulan diperlukan. 9. Setiap kumpulan berperanan untuk suhu-suhu tertentu. 65°. 45°. Eksperimen diulang pada suhu yang berbeza seperti 5°. 25°. 11.

200 1.[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN : SUHU Suhu bilik (27oC) 5° 15° 25° 45° 55° 65° 75° MASA DALAM MINIT (t/min) 4.0 0 0 TINDAK BALAS (1/t) 0.0 5. semakin aktif enzim tersebut.250 0. aktivitinya ditafsirkan sebagai 1/t (salingan masa yang diambil) 7 .0 0 8.0 1.500 - Semakin pendek masa yang diambil.0 2.125 0.000 0.

PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Keadaan larutan (berasid atau beralkali) b) Bergerak balas : Aktiviti pencernaan c) Malar : Kuantiti enzim. Beberapa cm3 ampaian putih telur yang telah disejukkan tadi ditambahkan ke dalam tiga tabung uji A.2% asid hidroklorik C ± 5 cm3 µjus gastric tiruan¶ dan 1 cm3 natrium hidroksida cair 8 . 3.5g pepsin di dalam 100 cm3 0. Tabung uji itu diletakkan di dalam air mandian pada kadar suhu badan (37°C). 2. Setiap tabung uji diisi secara berikut: A ± 5 cm3 0.2% asid hidroklorik B ± 5 cm3 µjus gastrik tiruan¶ (disediakan dengan mencampurkan 3. Satu ampaian putih telur disediakan dengan memukul sedikit putih telur mentah dengan air panas di dalam satu bikar kecil dan ampaian itu dibiarkan untuk menjadi sejuk. B dan C. suhu PROSEDUR : 1.[Type the document title] [Pick the date] SOALAN: PERBINCANGAN : OBJEKTIF C : UNTUK MENUNJUKKAN TINDAK BALAS PEPSIN KE ATAS PUTIH TELUR (PROTIN) PENYATAAN MASALAH : Apakah hubungan antara pH dengan aktiviti enzim pepsin? HIPOTESIS : Pepsin hanya menunjukkan aktiviti dalam medium ynag berasid.

Setiap mulut bekas tabung uji disumbat dengan segumpal kapas cotton selepas ditambah dengan sedikit thymol untuk mencegah hakisan. 6. GAMBAR RAJAH : 9 . 5.[Type the document title] [Pick the date] 4. lutsinar dan secara perlahan-lahan menjadi sebati? Apakah perubahan dalam tabung uji yang lain. Ujian biuret dikendalikan ke atas kandungan setiap bekas tabung uji satu jam selepas eksperimen. Tabung uji dibiarkan selama satu jam dan tabung uji itu digoncang secara berkala. 7. Jadualkan keputusan uji kaji. Apakah yang terjadi kepada ampaian telur putih di dalam tabung uji B? Adakah ia bertukar menjadi kuning.

Terdapat kehadiran protein. Protein tidak dihidrolisis kepada polipeptida. C Putih telur + jus gastrik tiruan + NaOH cair Warna putih kepada kuning Larutan ungu terbentuk PERBINCANGAN : 10 . Protein tidak dihidrolisis kepada polipeptida.[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN : Tabung uji Kandungan Pemerhatian Ujian Biuret Inferens A Putih telur + asid hidroklorik cair Warna putih kepada jernih Larutan ungu terbentuk Terdapat kehadiran protein. B Putih telur + jus gastrik tiruan Warna putih kepada kuning Lendakan jernih terbentuk. Protein tiada kerana protein telah dihidrolisis sepenuhnya menjadi polipeptida.

[Type the document title] [Pick the date] OBJEKTIF D : UNTUK MENUNJUKKAN PENGEMULSIAN LEMAK PENYATAAN MASALAH : Adakah garam hempedu dapat mengemulsikan lemak? HIPOTESIS : Garam hempedu dapat menguraikan ikatan molekul lemak. Sedikit minyak kelapa digoncang kuat dengan sedikit air di dalam tabung uji. Campuran itu digoncang dengan kuat dan dibiarkan seketika. Apakah yang anda dapat perhatikan selepas campuran tersebut dibiarkan seketika? 2. PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Kehadiran hempedu b) Bergerak balas : Pengemulsian lemak c) Malar : Suhu PROSEDUR : 1. Adakah anda perasan perubahan sebelum dan selepas hempedu ditambahkan ke dalam campuran tersebut? GAMBAR RAJAH : 11 . Sedikit hempedu daripada pundi hempedu tikus diambil dan dicampurkan ke dalam campuran (1).

Campbell/Reece Biology (Eighth Edition). LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN : 1) Mulut hendaklah dikumur terlebih dahulu sebelum aktiviti pengumpulan air liur dilakukan bagi mengelakkan kehadiran sisa-sisa makanan. RUJUKAN : BUKU Low Swee Neo (1994). Pearson International Edition. 12 . Jane B. Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd.[Type the document title] KEPUTUSAN : Campuran Minyak kelapa + air Pemerhatian Inferen [Pick the date] Minyak kelapa dan air tidak Lemak pada minyak kelapa bercampur tidak µteremulsifikasi¶ Minyak kelapa dan kelihatan bercampur air Lemak pada minyak kelapa sudah µteremulsifikasi¶ Minyak kelapa + air + hempedu PERBINCANGAN : KESIMPULAN : Kehadiran garam hempedu pada minyak dan air akan membenarkan minya bercampur dengan air. hipotesis diterima. Reece (2008). 4) Pastikan pemegang tabung uji digunakan ketika mengendalikan eksperimen yang menggunakan kukus air bagi mengelakkan tangan daripada melecur. Fokus Pelangi Sains PMR (1st ed). 2) Eksperimen untuk mengkaji kesan suhu terhadap aktiviti enzim perlulah dilakukan dengan pantas dan cekap bagi memastikan pengekalan suhu seperti yang ditetapkan. Maka. 3) Kita perlulah berhati-hati ketika menggunakan jarum picagari bagi menyedut garam hempedu dari hempedu ayam.

Abd.html Akses pada 8 Februari 2011 AnneAhira. Selangor Darul Ehsan. Nalini B.htm Akses pada Februari 2011 http://www.jevuska. Oxford Fajar Sdn.anneahira.blogspot. Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik. Hamid Mat Sain. Bhd. Jacqueline R.com/2008/01/batu-karang-hempedu. ColumbiaAsia Medical Centre.tutorvista. Negeri Sembilan http://ekesihatan. Bhd. Biology for Matriculation Semester 1 ± Second Edition Updated. Selangor Darul Ehsan.com/biology/lock-and-key-hypothesis Akses pada 10 Februari 2011 Shafinaz Sheikh Maznan. Gan Wan Yeat (2007). (2009).com/topic/proses+emulsi+lemak+oleh+empedu. Seremban.com http://www.html Akses pada 11 Februari 2011 8 REFLEKSI : 13 . Success Biology SPM ± Integrated Curriculum for Secondary Schools (ICSS). INTERNET http://www. Dr..[Type the document title] [Pick the date] Lee Soon Ching. Oxford Fajar Sdn. S. Utusan Malaysia. Liew Shee Leong.com/enzim-pencernaan-manusia.