P. 1
praktikal enzim

praktikal enzim

|Views: 1,775|Likes:
Published by mirza0408

More info:

Published by: mirza0408 on Jan 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/06/2013

pdf

text

original

[Type the document title] PRAKTIKAL 5 TAJUK : Enzim dan pencernaan OBJEKTIF : a) Untuk menunjukkan tindak balas enzim

ke atas kanji b) Untuk mengkaji kesan suhu ke atas tindak balas enzim c) Untuk menunjukkan tindakan pepsin ke atas putih telur (protein) d) Untuk menunjukkan kelikatan susu e) Untuk menunjukkan pengemulsian lemak TEORI :

[Pick the date]

BAHAN DAN ALATAN: y y y y y y y y y y y y y y y y y Bikar Kertas litmus merah dan biru Silinder penyukat Tabung uji Jubin putih Penitis Jam randik 1 % larutan kanji Asid hidroklorik cair Natrium hidroksida cair Larutan benedict Larutan iodin Telur Pepsin Rennin Susu Minyak kelapa

1

Mulut dikumur terlebih dahulu. 5.3 cm-3 air liur dan 3 cm-3 natrium hidroksida cair 6. Air liur dicairkan dengan menggunakan air suling dalam jumlah isipadu yang sama. setiap satu tabung uji diambil separuh kandungannya untuk diuji dengan larutan iodin dan separuh lagi kandungannya diuji dengan larutan Benedict. Selepas 30 minit. Keputusan eksperimen direkodkan dalam bentuk jadual. 4. 3.C dan D.3 cm-3 air liur C. Pergerakan kunyahan dilakukan untuk merangsang penghasilan air liur. 8. 2. Setiap tabung uji diisi dengan 5 cm-3 larutan kanji dan dikacau dengan sempurna.Air liur dikumpulkan di dalam tabung uji.B.3 cm-3air liur dan 3 cm-3asid hidroklorik cair D. 7. Air liur telah diuji dengan kertas litmus untuk menguji sama ada asid ataupun alkali. Air liur yang disediakan dibahagikan kepada tiga jumlah yang sama di dalam tabung uji dan dilabel sebagai A. Setiap tabung uji diisi dengan bahan berikut : A-3 cm-3 air suling B. 2 .[Type the document title] y Hempedu [Pick the date] OBJEKTIF A : UNTUK MENUNJUKKAN TINDAKAN AMILASE KE ATAS KANJI PENYATAAN MASALAH : Apakah tindakan amilase ke atas kanji ? HIPOTESIS : Amilase bertindak menguraikan kanji kepada gula penurun PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Bahan yang dicampurkan bersama kanji b) Bergerak balas : Keaktifan amilase c) Malar : Suhu PROSEDUR : 1.

[Type the document title] [Pick the date] GAMBAR RAJAH : 3 .

Maka.[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN: Tabung Uji Kandungan Ujian Iodin Ujian Benedik Tiada perubahan Inferens A Kanji + air suling Larutan berwarna biruhitam Tiada perubahan Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji A B Kanji + saliva Mendakan merah bata terhasil Tidak terdapat kandungan kanji dalam tabung uji B. Dalam pH yang berasid dan beralkali. Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji C C Kanji + saliva +HCl cair Larutan berwarna biruhitam Larutan berwarna biru cair Tiada perubahan D Kanji + saliva + NaOH cair Tiada perubahan Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji D Daripada eksperimen ini. tindakan aktiviti enzim tidak berlaku. PERBINCANGAN 4 . nilai pH sangat mempengaruhi tindak balas enzim. apakah kesimpulan umum yang boleh kamu buat berkenaan aktiviti enzim amilase? Amilase bertindak menguraikan kanji kepada maltosa dalam keadaan neutral. kerana kanji telah diuraikan oleh amilase kepada maltosa iaitu gula penurun.

4. OBJEKTIF B : UNTUK MENGKAJI KESAN SUHU TERHADAP TINDAKAN ENZIM PENYATAAN MASALAH : Apakah kesan perubahan suhu ke atas aktiviti enzim? HIPOTESIS : Aktiviti amilase akan meningkat dengan kenaikan suhu sehingga mencapai aktiviti yang maksimum sebelum menurun semula. Larutan saliva disediakan seperti dalam eksperiment (a). 5. hipotesis diterima. Satu siri titisan larutan iodin cair dititiskan di atas jubin putih. kuantiti kanji. 3. PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Suhu b) Bergerak balas : Aktiviti amilase c) Malar : Kuantiti amilase. Warna biru gelap timbul. Kedua-dua larutan dicampur dalam tabung uji dan masa untuk bercampur diambil. Kedua-dua tabung uji dibiarkan untuk berdiri pada suhu bilik. Batang rod kaca dibasuh bagi setiap kali ujian sehingga campuran tidak lagi menukar warna iondin ke warna biru. pH PROSEDUR : 1.[Type the document title] [Pick the date] KESIMPULAN Enzim amilase bertindak balas menguraikan kanji kepada gula penurun dengan dipengaruhi oleh faktor nilai pH. Ujian ini diulang dalam jarak masa satu minit. Maka. Setitis campuran yang dikacau sebati dialihkan menggunakan batang rod kaca yang bersih dan diuji dengan setitis iodin di atas jubin putih. 6. 5 . 2. 7. 5 cm3 larutan saliva dimasukkan ke dalam tabung uji dan 5 cm3 larutan kanji ke dalam tabung uji yang lain.

Bagi setiap eksperimen ini. Untuk suhu yang lebih tinggi daripada suhu bilik. 15°. Keputusan disusun di dalam jadual. kerja kumpulan diperlukan. 9. 45°. Ini merupakan masa untuk semua kanji ditukarkan kepada maltos oleh amilase pada suhu bilik. GAMBAR RAJAH : 6 . bongkah ais digunakan untuk menurunkan suhu. Setiap kumpulan berperanan untuk suhu-suhu tertentu. Jumlah masa antara mencampurkan saliva dan larutan kanji dan masa ujian tamat direkodkan. Bagi eksperimen di atas. 55°. 12. 11. 75°. Eksperimen diulang pada suhu yang berbeza seperti 5°. 25°. 10. saliva dan larutan kanji dipanaskan dan disejukkan ke suhu yang dikehendaki sebelum dicampurkan. ³water bath´ digunakan. 65°. Untuk suhu yang lebih rendah daripada suhu bilik.[Type the document title] [Pick the date] 8.

0 2.0 0 0 TINDAK BALAS (1/t) 0.0 1.[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN : SUHU Suhu bilik (27oC) 5° 15° 25° 45° 55° 65° 75° MASA DALAM MINIT (t/min) 4.0 5.125 0.000 0.200 1. semakin aktif enzim tersebut.0 0 8.250 0.500 - Semakin pendek masa yang diambil. aktivitinya ditafsirkan sebagai 1/t (salingan masa yang diambil) 7 .

3. Tabung uji itu diletakkan di dalam air mandian pada kadar suhu badan (37°C). Beberapa cm3 ampaian putih telur yang telah disejukkan tadi ditambahkan ke dalam tiga tabung uji A. suhu PROSEDUR : 1.2% asid hidroklorik C ± 5 cm3 µjus gastric tiruan¶ dan 1 cm3 natrium hidroksida cair 8 . PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Keadaan larutan (berasid atau beralkali) b) Bergerak balas : Aktiviti pencernaan c) Malar : Kuantiti enzim. Setiap tabung uji diisi secara berikut: A ± 5 cm3 0. B dan C. Satu ampaian putih telur disediakan dengan memukul sedikit putih telur mentah dengan air panas di dalam satu bikar kecil dan ampaian itu dibiarkan untuk menjadi sejuk. 2.2% asid hidroklorik B ± 5 cm3 µjus gastrik tiruan¶ (disediakan dengan mencampurkan 3.[Type the document title] [Pick the date] SOALAN: PERBINCANGAN : OBJEKTIF C : UNTUK MENUNJUKKAN TINDAK BALAS PEPSIN KE ATAS PUTIH TELUR (PROTIN) PENYATAAN MASALAH : Apakah hubungan antara pH dengan aktiviti enzim pepsin? HIPOTESIS : Pepsin hanya menunjukkan aktiviti dalam medium ynag berasid.5g pepsin di dalam 100 cm3 0.

Apakah yang terjadi kepada ampaian telur putih di dalam tabung uji B? Adakah ia bertukar menjadi kuning. Tabung uji dibiarkan selama satu jam dan tabung uji itu digoncang secara berkala. 7. lutsinar dan secara perlahan-lahan menjadi sebati? Apakah perubahan dalam tabung uji yang lain. Ujian biuret dikendalikan ke atas kandungan setiap bekas tabung uji satu jam selepas eksperimen. Setiap mulut bekas tabung uji disumbat dengan segumpal kapas cotton selepas ditambah dengan sedikit thymol untuk mencegah hakisan. Jadualkan keputusan uji kaji. 6. GAMBAR RAJAH : 9 . 5.[Type the document title] [Pick the date] 4.

Protein tiada kerana protein telah dihidrolisis sepenuhnya menjadi polipeptida. C Putih telur + jus gastrik tiruan + NaOH cair Warna putih kepada kuning Larutan ungu terbentuk PERBINCANGAN : 10 . B Putih telur + jus gastrik tiruan Warna putih kepada kuning Lendakan jernih terbentuk.[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN : Tabung uji Kandungan Pemerhatian Ujian Biuret Inferens A Putih telur + asid hidroklorik cair Warna putih kepada jernih Larutan ungu terbentuk Terdapat kehadiran protein. Protein tidak dihidrolisis kepada polipeptida. Terdapat kehadiran protein. Protein tidak dihidrolisis kepada polipeptida.

Apakah yang anda dapat perhatikan selepas campuran tersebut dibiarkan seketika? 2.[Type the document title] [Pick the date] OBJEKTIF D : UNTUK MENUNJUKKAN PENGEMULSIAN LEMAK PENYATAAN MASALAH : Adakah garam hempedu dapat mengemulsikan lemak? HIPOTESIS : Garam hempedu dapat menguraikan ikatan molekul lemak. PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Kehadiran hempedu b) Bergerak balas : Pengemulsian lemak c) Malar : Suhu PROSEDUR : 1. Sedikit hempedu daripada pundi hempedu tikus diambil dan dicampurkan ke dalam campuran (1). Adakah anda perasan perubahan sebelum dan selepas hempedu ditambahkan ke dalam campuran tersebut? GAMBAR RAJAH : 11 . Campuran itu digoncang dengan kuat dan dibiarkan seketika. Sedikit minyak kelapa digoncang kuat dengan sedikit air di dalam tabung uji.

Reece (2008). LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN : 1) Mulut hendaklah dikumur terlebih dahulu sebelum aktiviti pengumpulan air liur dilakukan bagi mengelakkan kehadiran sisa-sisa makanan. Jane B. 12 . hipotesis diterima. 2) Eksperimen untuk mengkaji kesan suhu terhadap aktiviti enzim perlulah dilakukan dengan pantas dan cekap bagi memastikan pengekalan suhu seperti yang ditetapkan. Pearson International Edition.[Type the document title] KEPUTUSAN : Campuran Minyak kelapa + air Pemerhatian Inferen [Pick the date] Minyak kelapa dan air tidak Lemak pada minyak kelapa bercampur tidak µteremulsifikasi¶ Minyak kelapa dan kelihatan bercampur air Lemak pada minyak kelapa sudah µteremulsifikasi¶ Minyak kelapa + air + hempedu PERBINCANGAN : KESIMPULAN : Kehadiran garam hempedu pada minyak dan air akan membenarkan minya bercampur dengan air. RUJUKAN : BUKU Low Swee Neo (1994). Bhd. Fokus Pelangi Sains PMR (1st ed). Maka. 3) Kita perlulah berhati-hati ketika menggunakan jarum picagari bagi menyedut garam hempedu dari hempedu ayam. Penerbitan Pelangi Sdn. Campbell/Reece Biology (Eighth Edition). 4) Pastikan pemegang tabung uji digunakan ketika mengendalikan eksperimen yang menggunakan kukus air bagi mengelakkan tangan daripada melecur.

Hamid Mat Sain.com/topic/proses+emulsi+lemak+oleh+empedu.html Akses pada 11 Februari 2011 8 REFLEKSI : 13 . Nalini B. Oxford Fajar Sdn.anneahira.[Type the document title] [Pick the date] Lee Soon Ching. Gan Wan Yeat (2007). Selangor Darul Ehsan. Negeri Sembilan http://ekesihatan. Dr.com/enzim-pencernaan-manusia.com http://www.html Akses pada 8 Februari 2011 AnneAhira.com/biology/lock-and-key-hypothesis Akses pada 10 Februari 2011 Shafinaz Sheikh Maznan. S.tutorvista. Abd. Bhd. Oxford Fajar Sdn. Jacqueline R. Biology for Matriculation Semester 1 ± Second Edition Updated.jevuska. (2009). Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik.blogspot. Utusan Malaysia. Selangor Darul Ehsan.com/2008/01/batu-karang-hempedu. Seremban. Success Biology SPM ± Integrated Curriculum for Secondary Schools (ICSS). INTERNET http://www. ColumbiaAsia Medical Centre. Bhd. Liew Shee Leong.htm Akses pada Februari 2011 http://www..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->