[Type the document title] PRAKTIKAL 5 TAJUK : Enzim dan pencernaan OBJEKTIF : a) Untuk menunjukkan tindak balas enzim

ke atas kanji b) Untuk mengkaji kesan suhu ke atas tindak balas enzim c) Untuk menunjukkan tindakan pepsin ke atas putih telur (protein) d) Untuk menunjukkan kelikatan susu e) Untuk menunjukkan pengemulsian lemak TEORI :

[Pick the date]

BAHAN DAN ALATAN: y y y y y y y y y y y y y y y y y Bikar Kertas litmus merah dan biru Silinder penyukat Tabung uji Jubin putih Penitis Jam randik 1 % larutan kanji Asid hidroklorik cair Natrium hidroksida cair Larutan benedict Larutan iodin Telur Pepsin Rennin Susu Minyak kelapa

1

Air liur dicairkan dengan menggunakan air suling dalam jumlah isipadu yang sama. Air liur yang disediakan dibahagikan kepada tiga jumlah yang sama di dalam tabung uji dan dilabel sebagai A. 5. Pergerakan kunyahan dilakukan untuk merangsang penghasilan air liur.3 cm-3 air liur C. 4.[Type the document title] y Hempedu [Pick the date] OBJEKTIF A : UNTUK MENUNJUKKAN TINDAKAN AMILASE KE ATAS KANJI PENYATAAN MASALAH : Apakah tindakan amilase ke atas kanji ? HIPOTESIS : Amilase bertindak menguraikan kanji kepada gula penurun PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Bahan yang dicampurkan bersama kanji b) Bergerak balas : Keaktifan amilase c) Malar : Suhu PROSEDUR : 1.C dan D. 7. 2. Setiap tabung uji diisi dengan 5 cm-3 larutan kanji dan dikacau dengan sempurna.3 cm-3 air liur dan 3 cm-3 natrium hidroksida cair 6. 3. Setiap tabung uji diisi dengan bahan berikut : A-3 cm-3 air suling B. Air liur telah diuji dengan kertas litmus untuk menguji sama ada asid ataupun alkali. Mulut dikumur terlebih dahulu. 2 .B.Air liur dikumpulkan di dalam tabung uji. Keputusan eksperimen direkodkan dalam bentuk jadual.3 cm-3air liur dan 3 cm-3asid hidroklorik cair D. Selepas 30 minit. 8. setiap satu tabung uji diambil separuh kandungannya untuk diuji dengan larutan iodin dan separuh lagi kandungannya diuji dengan larutan Benedict.

[Type the document title] [Pick the date] GAMBAR RAJAH : 3 .

PERBINCANGAN 4 . Dalam pH yang berasid dan beralkali. Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji C C Kanji + saliva +HCl cair Larutan berwarna biruhitam Larutan berwarna biru cair Tiada perubahan D Kanji + saliva + NaOH cair Tiada perubahan Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji D Daripada eksperimen ini. tindakan aktiviti enzim tidak berlaku. nilai pH sangat mempengaruhi tindak balas enzim.[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN: Tabung Uji Kandungan Ujian Iodin Ujian Benedik Tiada perubahan Inferens A Kanji + air suling Larutan berwarna biruhitam Tiada perubahan Masih terdapat kandungan kanji dalan tabung uji A B Kanji + saliva Mendakan merah bata terhasil Tidak terdapat kandungan kanji dalam tabung uji B. apakah kesimpulan umum yang boleh kamu buat berkenaan aktiviti enzim amilase? Amilase bertindak menguraikan kanji kepada maltosa dalam keadaan neutral. kerana kanji telah diuraikan oleh amilase kepada maltosa iaitu gula penurun. Maka.

Setitis campuran yang dikacau sebati dialihkan menggunakan batang rod kaca yang bersih dan diuji dengan setitis iodin di atas jubin putih. 7. 3. 6. Kedua-dua larutan dicampur dalam tabung uji dan masa untuk bercampur diambil. pH PROSEDUR : 1. 5 . PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Suhu b) Bergerak balas : Aktiviti amilase c) Malar : Kuantiti amilase. Larutan saliva disediakan seperti dalam eksperiment (a). 2. kuantiti kanji. 5. OBJEKTIF B : UNTUK MENGKAJI KESAN SUHU TERHADAP TINDAKAN ENZIM PENYATAAN MASALAH : Apakah kesan perubahan suhu ke atas aktiviti enzim? HIPOTESIS : Aktiviti amilase akan meningkat dengan kenaikan suhu sehingga mencapai aktiviti yang maksimum sebelum menurun semula. 4. Batang rod kaca dibasuh bagi setiap kali ujian sehingga campuran tidak lagi menukar warna iondin ke warna biru. hipotesis diterima. Maka.[Type the document title] [Pick the date] KESIMPULAN Enzim amilase bertindak balas menguraikan kanji kepada gula penurun dengan dipengaruhi oleh faktor nilai pH. Warna biru gelap timbul. Ujian ini diulang dalam jarak masa satu minit. 5 cm3 larutan saliva dimasukkan ke dalam tabung uji dan 5 cm3 larutan kanji ke dalam tabung uji yang lain. Satu siri titisan larutan iodin cair dititiskan di atas jubin putih. Kedua-dua tabung uji dibiarkan untuk berdiri pada suhu bilik.

Ini merupakan masa untuk semua kanji ditukarkan kepada maltos oleh amilase pada suhu bilik.[Type the document title] [Pick the date] 8. saliva dan larutan kanji dipanaskan dan disejukkan ke suhu yang dikehendaki sebelum dicampurkan. Bagi setiap eksperimen ini. 25°. 9. 65°. Jumlah masa antara mencampurkan saliva dan larutan kanji dan masa ujian tamat direkodkan. 11. 45°. GAMBAR RAJAH : 6 . kerja kumpulan diperlukan. Eksperimen diulang pada suhu yang berbeza seperti 5°. ³water bath´ digunakan. 75°. bongkah ais digunakan untuk menurunkan suhu. Untuk suhu yang lebih rendah daripada suhu bilik. 10. Bagi eksperimen di atas. 55°. Keputusan disusun di dalam jadual. Setiap kumpulan berperanan untuk suhu-suhu tertentu. 12. 15°. Untuk suhu yang lebih tinggi daripada suhu bilik.

[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN : SUHU Suhu bilik (27oC) 5° 15° 25° 45° 55° 65° 75° MASA DALAM MINIT (t/min) 4. aktivitinya ditafsirkan sebagai 1/t (salingan masa yang diambil) 7 .200 1.250 0.0 0 8.125 0.0 0 0 TINDAK BALAS (1/t) 0.500 - Semakin pendek masa yang diambil. semakin aktif enzim tersebut.0 2.000 0.0 1.0 5.

2% asid hidroklorik B ± 5 cm3 µjus gastrik tiruan¶ (disediakan dengan mencampurkan 3.[Type the document title] [Pick the date] SOALAN: PERBINCANGAN : OBJEKTIF C : UNTUK MENUNJUKKAN TINDAK BALAS PEPSIN KE ATAS PUTIH TELUR (PROTIN) PENYATAAN MASALAH : Apakah hubungan antara pH dengan aktiviti enzim pepsin? HIPOTESIS : Pepsin hanya menunjukkan aktiviti dalam medium ynag berasid.5g pepsin di dalam 100 cm3 0. B dan C. Tabung uji itu diletakkan di dalam air mandian pada kadar suhu badan (37°C). 3. Setiap tabung uji diisi secara berikut: A ± 5 cm3 0. Satu ampaian putih telur disediakan dengan memukul sedikit putih telur mentah dengan air panas di dalam satu bikar kecil dan ampaian itu dibiarkan untuk menjadi sejuk. suhu PROSEDUR : 1. PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Keadaan larutan (berasid atau beralkali) b) Bergerak balas : Aktiviti pencernaan c) Malar : Kuantiti enzim.2% asid hidroklorik C ± 5 cm3 µjus gastric tiruan¶ dan 1 cm3 natrium hidroksida cair 8 . 2. Beberapa cm3 ampaian putih telur yang telah disejukkan tadi ditambahkan ke dalam tiga tabung uji A.

Apakah yang terjadi kepada ampaian telur putih di dalam tabung uji B? Adakah ia bertukar menjadi kuning. lutsinar dan secara perlahan-lahan menjadi sebati? Apakah perubahan dalam tabung uji yang lain. Setiap mulut bekas tabung uji disumbat dengan segumpal kapas cotton selepas ditambah dengan sedikit thymol untuk mencegah hakisan. GAMBAR RAJAH : 9 . 5. Jadualkan keputusan uji kaji. Ujian biuret dikendalikan ke atas kandungan setiap bekas tabung uji satu jam selepas eksperimen.[Type the document title] [Pick the date] 4. 7. 6. Tabung uji dibiarkan selama satu jam dan tabung uji itu digoncang secara berkala.

[Type the document title] [Pick the date] KEPUTUSAN : Tabung uji Kandungan Pemerhatian Ujian Biuret Inferens A Putih telur + asid hidroklorik cair Warna putih kepada jernih Larutan ungu terbentuk Terdapat kehadiran protein. Protein tiada kerana protein telah dihidrolisis sepenuhnya menjadi polipeptida. B Putih telur + jus gastrik tiruan Warna putih kepada kuning Lendakan jernih terbentuk. Protein tidak dihidrolisis kepada polipeptida. Terdapat kehadiran protein. C Putih telur + jus gastrik tiruan + NaOH cair Warna putih kepada kuning Larutan ungu terbentuk PERBINCANGAN : 10 . Protein tidak dihidrolisis kepada polipeptida.

Sedikit minyak kelapa digoncang kuat dengan sedikit air di dalam tabung uji. Apakah yang anda dapat perhatikan selepas campuran tersebut dibiarkan seketika? 2. Sedikit hempedu daripada pundi hempedu tikus diambil dan dicampurkan ke dalam campuran (1).[Type the document title] [Pick the date] OBJEKTIF D : UNTUK MENUNJUKKAN PENGEMULSIAN LEMAK PENYATAAN MASALAH : Adakah garam hempedu dapat mengemulsikan lemak? HIPOTESIS : Garam hempedu dapat menguraikan ikatan molekul lemak. Campuran itu digoncang dengan kuat dan dibiarkan seketika. Adakah anda perasan perubahan sebelum dan selepas hempedu ditambahkan ke dalam campuran tersebut? GAMBAR RAJAH : 11 . PEMBOLEH UBAH : a) Manipulasi : Kehadiran hempedu b) Bergerak balas : Pengemulsian lemak c) Malar : Suhu PROSEDUR : 1.

LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN : 1) Mulut hendaklah dikumur terlebih dahulu sebelum aktiviti pengumpulan air liur dilakukan bagi mengelakkan kehadiran sisa-sisa makanan.[Type the document title] KEPUTUSAN : Campuran Minyak kelapa + air Pemerhatian Inferen [Pick the date] Minyak kelapa dan air tidak Lemak pada minyak kelapa bercampur tidak µteremulsifikasi¶ Minyak kelapa dan kelihatan bercampur air Lemak pada minyak kelapa sudah µteremulsifikasi¶ Minyak kelapa + air + hempedu PERBINCANGAN : KESIMPULAN : Kehadiran garam hempedu pada minyak dan air akan membenarkan minya bercampur dengan air. Reece (2008). RUJUKAN : BUKU Low Swee Neo (1994). Pearson International Edition. 3) Kita perlulah berhati-hati ketika menggunakan jarum picagari bagi menyedut garam hempedu dari hempedu ayam. hipotesis diterima. Jane B. Bhd. 4) Pastikan pemegang tabung uji digunakan ketika mengendalikan eksperimen yang menggunakan kukus air bagi mengelakkan tangan daripada melecur. Campbell/Reece Biology (Eighth Edition). Maka. 2) Eksperimen untuk mengkaji kesan suhu terhadap aktiviti enzim perlulah dilakukan dengan pantas dan cekap bagi memastikan pengekalan suhu seperti yang ditetapkan. Penerbitan Pelangi Sdn. Fokus Pelangi Sains PMR (1st ed). 12 .

Selangor Darul Ehsan. INTERNET http://www.tutorvista. Oxford Fajar Sdn.jevuska. Biology for Matriculation Semester 1 ± Second Edition Updated. Pakar Runding Bedah Am dan Laparoskopik. Hamid Mat Sain. Utusan Malaysia.htm Akses pada Februari 2011 http://www. Liew Shee Leong. Jacqueline R. Oxford Fajar Sdn..com/topic/proses+emulsi+lemak+oleh+empedu.com/biology/lock-and-key-hypothesis Akses pada 10 Februari 2011 Shafinaz Sheikh Maznan.anneahira. ColumbiaAsia Medical Centre. S. Success Biology SPM ± Integrated Curriculum for Secondary Schools (ICSS). Negeri Sembilan http://ekesihatan. (2009). Seremban.html Akses pada 8 Februari 2011 AnneAhira.com/2008/01/batu-karang-hempedu. Selangor Darul Ehsan.html Akses pada 11 Februari 2011 8 REFLEKSI : 13 . Abd.blogspot. Bhd. Nalini B.com http://www.com/enzim-pencernaan-manusia. Gan Wan Yeat (2007). Dr.[Type the document title] [Pick the date] Lee Soon Ching. Bhd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful