RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

1 Mengenalpasti benda bukan hidup.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.0 Menggunakan TMK 3. mencapai maklumat yang mengumpul. 3. 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 . bergerak.1. bernafas. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1. 1.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. memproses dan 3.1.1.4 Menyimpan imej daripada laman web. membesar dan membiak. 3. 1. disimpan. hidup dan benda bukan hidup.3 Mencari imej menggunakan enjin carian. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada.

TMK.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. 4.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .1 Menyampaikan idea 6 5. 5. penulisan atau lisan. MS PowerPoint.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. CATATAN 5 4.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).

2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. 8 1. 1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1. bernafas.1.1. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1. bergerak.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint). 7. benda bukan hidup.

2.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 1. hidung. penulisan atau lisan.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.1. mulut. telinga.1. tangan dan kaki 2. 2.1. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. CATATAN 9 10 2.2Menghargai bahagian tubuh kita. MANUSIA Murid boleh: 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. TMK. lidah. 2.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak.

1. 3. kaki. tanduk. ekor. katak. ikan. sisik.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. 3.1.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. 3. sesungut dan cangkerang. sayap. ular. siput dan ramarama.1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. sirip.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang. telinga. HAIWAN 3. lipas. mulut.paruh.2.burung. bulu.

3. TMK.1. 3.2. penulisan atau lisan.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. CATATAN 3.2.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . 3. 3.

1.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. pokok bunga ros. pokok bunga raya.1.2. bunga. pokok mangga. dahan. paku pakis.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok orkid dan pokok pisang. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . TUMBUHAN 4. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok nanas.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. 4. pokok keembong.buah.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. pokok kelapa. daun.

CATATAN 4.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.1. 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 . penulisan atau lisan. 4. 4.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.1.1. TMK.

bakul.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.2. penyapu.3. Murid boleh: 4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. CATATAN 17 18 4.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. kolaj dan kraftangan seperti tikar. topi. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . 4. potpuri.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.

segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5. kuning. biru.MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. ungu. penulisan atau lisan.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. merah. 5.1.dan jingga.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. 5.2. 5. hijau.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. 5.1. putih. TMK. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. segi empat sama.1.

TMK.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.rendah. 5. TMK. penulisan atau lisan.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. 5.2. tinggi. 5. Murid boleh: 5.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. panjang.3. pendek.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. kecil.3.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. CATATAN 22 5. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .3. 5.3.

1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .saiz dan bentuk.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. 5.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.1.4.4.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6. saiz atau bentuk.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4. 5. CATATAN 25 26 27 6.4. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. 5.

STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau. 6.1.2 Menghargai deria bau. 6.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. 6. TMK.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. CATATAN 6.1.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 6.2.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . penulisan atau lisan.

MINGGU 28 29 BIDANG 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. TMK. 7.1.2. pahit. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. 7. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa. penulisan atau lisan.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.1. 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 . manis.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 7. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.1. masin.

3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.1. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8. halus. keras dan lembut melalui penyiasatan.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . 8. sejuk. 8. penulisan atau lisan.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. 8. TMK. kasar.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8. 8.1.1.

1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.1. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. 9.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9. 9. TMK. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1.MINGGU 33 34 BIDANG 9. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.

MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.MINGGU 35 36 BIDANG 10. penulisan atau lisan.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .1. TMK.2. 10.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.1. 10. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. 10.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

TMK. penulisan atau lisan.1.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11. 11.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.1. 11.1.

1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12. REKA BENTUK Murid boleh: 12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. 12. kuboid. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 . prisma.1.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.1. piramid.kon.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. silinder dan sfera. TMK. 12.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful