RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 . memproses dan 3. 1.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1.4 Menyimpan imej daripada laman web. disimpan. 3.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari. hidup dan benda bukan hidup. bernafas.1. bergerak.0 Menggunakan TMK 3.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3. 1.3 Mencari imej menggunakan enjin carian. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.1.1. 1. mencapai maklumat yang mengumpul.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. membesar dan membiak.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1 Mengenalpasti benda bukan hidup. 3.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran.1 Menyampaikan idea 6 5. 4.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 5. TMK.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). CATATAN 5 4. penulisan atau lisan.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . MS PowerPoint. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1. bernafas. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1. bergerak. benda bukan hidup. 1.1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint).0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. 7. 8 1.

2Menghargai bahagian tubuh kita. mulut. penulisan atau lisan. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1. telinga. CATATAN 9 10 2. penulisan atau lisan.1.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. 2. hidung. 2. TMK. 1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .1. MANUSIA Murid boleh: 2.1.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. 2. tangan dan kaki 2. lidah.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . katak. sayap. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. 3. mulut. 3.1. bulu.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.1. siput dan ramarama.2. ekor.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. telinga. sisik. HAIWAN 3. kaki.paruh. sirip. 3. lipas. ular. tanduk.1. sesungut dan cangkerang. ikan.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.burung.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.

3. 3.2.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.2. TMK.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. penulisan atau lisan.1. 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.1.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. 3. CATATAN 3.

3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. pokok bunga ros. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4.1. pokok nanas. dahan. TUMBUHAN 4. pokok kelapa.1. pokok orkid dan pokok pisang. 4.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput.2.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. pokok keembong. pokok mangga.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 .buah. paku pakis. pokok bunga raya. bunga. daun.

penulisan atau lisan.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. TMK.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. 4.1. 4.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar.1. CATATAN 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan. 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . penyapu. 4. CATATAN 17 18 4. topi. potpuri. kolaj dan kraftangan seperti tikar.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.3.2.2. bakul. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. Murid boleh: 4.

3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. ungu. 5.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . 5. segi empat sama. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. putih. merah.1.2. biru.1. 5. penulisan atau lisan.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. 5. kuning.MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5.dan jingga. hijau.1. TMK.

3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. 5. 5. pendek. 5.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. TMK. Murid boleh: 5.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. panjang.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.3. penulisan atau lisan. tinggi. CATATAN 22 5. kecil.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .3. 5.3.rendah.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.2.

5.saiz dan bentuk. CATATAN 25 26 27 6.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.4.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.4. 5.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.4. saiz atau bentuk.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .1. 5. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.4.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.

2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. 6.1. 6. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 .2. TMK.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.1. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menghargai deria bau. 6. CATATAN 6.1.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 6.

LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa.MINGGU 28 29 BIDANG 7.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 . dan masam dengan menjalankan penyiasatan. 7.2. manis.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1. penulisan atau lisan. 7.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1. pahit.1. 7. masin.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 .2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. kasar.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. 8. penulisan atau lisan.1.1.1.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. 8. 8. keras dan lembut melalui penyiasatan.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.1. TMK.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8. halus. 8. sejuk.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.

1.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. penulisan atau lisan. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.1. TMK.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.MINGGU 33 34 BIDANG 9.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 9. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 . 9.1.

10.1. 10. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .MINGGU 35 36 BIDANG 10. 10.2.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1. penulisan atau lisan.1. TMK.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

1.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. TMK. 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.1.1.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11. 11. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.

1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.kon. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. kuboid.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12. REKA BENTUK Murid boleh: 12.1. penulisan atau lisan. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. piramid. silinder dan sfera.1. 12. 12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 . 12.1. prisma.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.