RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

hidup dan benda bukan hidup. bernafas.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.0 Menggunakan TMK 3. memproses dan 3.1 Mengenalpasti benda bukan hidup. disimpan. 1. 3.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1. bergerak. membesar dan membiak. mencapai maklumat yang mengumpul.1.1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. 3. 1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.4 Menyimpan imej daripada laman web.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .1. 1.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . CATATAN 5 4.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). MS PowerPoint. TMK.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 5. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.1 Menyampaikan idea 6 5. 4.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.

1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . benda bukan hidup.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1. 7.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. bergerak. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup. 1.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint). pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. 8 1. bernafas.1.

2. tangan dan kaki 2.1.1. hidung.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . penulisan atau lisan.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. lidah.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. 1. telinga. CATATAN 9 10 2. TMK. penulisan atau lisan.2Menghargai bahagian tubuh kita. 2. MANUSIA Murid boleh: 2. mulut. TMK.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak. 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.2. katak. sisik.paruh.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . ular. ikan. kaki.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. telinga.1.1. HAIWAN 3. sesungut dan cangkerang. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.1. sirip. bulu. sayap. siput dan ramarama. lipas. 3. 3. 3.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. tanduk.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang. mulut.burung. ekor.

4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. CATATAN 3.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .1. TMK. 3.2. 3. 3.2. 3.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. penulisan atau lisan.1.

CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok keembong. bunga. daun. paku pakis.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. dahan.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk.1.1.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. TUMBUHAN 4. pokok mangga. 4. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 .buah. pokok bunga ros. pokok orkid dan pokok pisang. pokok bunga raya. pokok kelapa.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. pokok nanas.2.

TMK. 4.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. penulisan atau lisan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.1.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 4. CATATAN 4. 4.

Murid boleh: 4. topi. penyapu.2. bakul.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. 4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.2. kolaj dan kraftangan seperti tikar. CATATAN 17 18 4.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.3.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . potpuri.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.

1. biru. hijau. segi empat sama. ungu. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. penulisan atau lisan.1.MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5. putih.1.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.dan jingga. 5. merah. 5.2. TMK. 5. kuning. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5.

3.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. penulisan atau lisan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. penulisan atau lisan.3.3.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. CATATAN 22 5. kecil. tinggi. 5. 5. Murid boleh: 5.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.rendah. 5. panjang. TMK.2. pendek.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .

4. 5. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6. 5.4.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. saiz atau bentuk.4.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.1. 5. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. CATATAN 25 26 27 6.4.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .saiz dan bentuk.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.

3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.2.1.1. 6.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. CATATAN 6. 6. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . penulisan atau lisan. TMK.2 Menghargai deria bau. 6.

pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa. pahit. penulisan atau lisan. masin.1.1. 7.1. 7.1.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. manis.2. TMK. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7. 7. 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.MINGGU 28 29 BIDANG 7. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.

1. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8. keras dan lembut melalui penyiasatan. penulisan atau lisan. TMK. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8. halus. 8.1. 8.1.1.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. sejuk. kasar. 8.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.1. 8. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 .

1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. TMK.1.1. 9. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 9.MINGGU 33 34 BIDANG 9. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9. penulisan atau lisan. 9.1.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.

1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 . penulisan atau lisan.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. 10. 10.2. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.1. 10.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10. TMK.MINGGU 35 36 BIDANG 10.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. TMK. penulisan atau lisan.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11.1.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .1.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 11. 11.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11.

kon.1.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12. penulisan atau lisan. 12.1.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. prisma.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. kuboid. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 .1. silinder dan sfera. piramid. REKA BENTUK Murid boleh: 12. 12.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.