RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

1.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.3 Mencari imej menggunakan enjin carian. 1.1.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .1.0 Menggunakan TMK 3.4 Menyimpan imej daripada laman web.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 1.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1. disimpan. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. memproses dan 3. 3. hidup dan benda bukan hidup.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1. membesar dan membiak. bernafas. mencapai maklumat yang mengumpul. 3.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari.1. bergerak.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.

1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.1 Menyampaikan idea 6 5. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. TMK.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran. CATATAN 5 4. MS PowerPoint.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. 5. 4.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. penulisan atau lisan.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1. 8 1.1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. 7.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. 1. bergerak. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . benda bukan hidup. bernafas.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint).1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.1.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak. TMK.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. 1. hidung.1.1. penulisan atau lisan. 2. penulisan atau lisan. MANUSIA Murid boleh: 2. mulut. CATATAN 9 10 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. telinga. lidah. 2.2Menghargai bahagian tubuh kita. tangan dan kaki 2. 2.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.

mulut. tanduk. sesungut dan cangkerang.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 .paruh. ular.1. bulu.1.2. telinga. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. sayap.burung.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. katak. 3. 3. kaki. lipas.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1. sirip. HAIWAN 3. ikan.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. sisik.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. siput dan ramarama. ekor. 3.

1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. penulisan atau lisan. CATATAN 3.2.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 3.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. 3. 3. TMK.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.1.2.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. 3.

1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. bunga. pokok nanas. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok kelapa. paku pakis. dahan. pokok orkid dan pokok pisang. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . TUMBUHAN 4. pokok mangga.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. pokok bunga ros.2.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. daun. pokok keembong.buah. 4.1.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok bunga raya.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. penulisan atau lisan.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar. 4.1.1.1.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan. CATATAN 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. 4. 4.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. TMK.

Murid boleh: 4. CATATAN 17 18 4.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. potpuri.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. kolaj dan kraftangan seperti tikar. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. penyapu.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. bakul.3.2.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan. 4.2. topi.

MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5.1. 5.2. biru.1. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5.1. putih. hijau.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. merah. ungu.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. 5. 5. segi empat sama. 5.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. TMK. kuning.dan jingga.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . penulisan atau lisan.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.rendah. panjang. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .3.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. penulisan atau lisan. 5.3. tinggi. CATATAN 22 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.3. pendek.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. Murid boleh: 5.2. 5. kecil. 5. penulisan atau lisan. 5.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.

CATATAN 25 26 27 6.1.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4.4.saiz dan bentuk. saiz atau bentuk. 5. 5.4.4.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. 5.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.2.1.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. CATATAN 6. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 6.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 .2 Menghargai deria bau. penulisan atau lisan. 6.1. 6. 6. TMK.1.

MINGGU 28 29 BIDANG 7.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa. 7. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7. 7. 7. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.1. manis.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.2. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. pahit. TMK. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. 7. masin.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.1.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.

5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8.1.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. penulisan atau lisan. halus.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 .1. TMK.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. 8.1. 8.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.1. 8. sejuk. kasar. 8. keras dan lembut melalui penyiasatan.

CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1. 9.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. penulisan atau lisan. TMK.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1. 9. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9.MINGGU 33 34 BIDANG 9.1.

1.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.MINGGU 35 36 BIDANG 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.1.2. 10. 10. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. penulisan atau lisan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10.1. 10.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 . TMK.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

1. 11.1.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. TMK.1. 11.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 .2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. 12.1.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12.kon. penulisan atau lisan. silinder dan sfera. REKA BENTUK Murid boleh: 12.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.1. TMK. prisma. piramid.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. 12.1.1.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 12. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. kuboid.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful