P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 15|Likes:
Published by Mazlan Shah Lane

More info:

Published by: Mazlan Shah Lane on Jan 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2012

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

bernafas.4 Menyimpan imej daripada laman web.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari. disimpan. mencapai maklumat yang mengumpul. bergerak. hidup dan benda bukan hidup. 3. 1. 3. 1. membesar dan membiak. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .3 Mencari imej menggunakan enjin carian.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1. memproses dan 3. 1.1.1.0 Menggunakan TMK 3.

CATATAN 5 4.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). TMK.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. MS PowerPoint. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 4.1 Menyampaikan idea 6 5. penulisan atau lisan. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. 5.

1. bergerak.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6.1. benda bukan hidup. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. 8 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. bernafas.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint).0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. 1. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1. 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .

CATATAN 9 10 2. telinga. TMK.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak.1. penulisan atau lisan. MANUSIA Murid boleh: 2.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. lidah. mulut. tangan dan kaki 2. 1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .2Menghargai bahagian tubuh kita.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. hidung. 2. 2. penulisan atau lisan.1.1. 2. TMK.

3.paruh. lipas. sayap. mulut. siput dan ramarama. katak. sisik.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 .1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.2.1. kaki.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.1. telinga. ular.1. bulu.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang. ekor.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. ikan. sesungut dan cangkerang.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. sirip. HAIWAN 3. 3.burung. tanduk. 3.

1.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. 3.2.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. CATATAN 3. 3.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.2. penulisan atau lisan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. 3.1. TMK. 3.

1. 4. pokok kelapa. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok nanas. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . pokok mangga.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.buah.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok bunga raya. pokok keembong. daun. TUMBUHAN 4. pokok bunga ros.1. paku pakis.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.2. bunga. pokok orkid dan pokok pisang. dahan.

1. 4.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. CATATAN 4. penulisan atau lisan.1.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. 4. TMK.1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. 4.

2. penyapu. bakul. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. topi. 4.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan. potpuri.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.2. CATATAN 17 18 4.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. Murid boleh: 4.3. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . kolaj dan kraftangan seperti tikar.

2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.1.1. segi empat sama.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. 5. kuning.2.MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5. 5. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.dan jingga. hijau. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5. 5. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.1. merah.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . 5.1. ungu. putih. biru.

2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. 5. pendek.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. tinggi.rendah.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.3.3.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. 5.3.2. panjang. TMK. penulisan atau lisan. CATATAN 22 5.3. Murid boleh: 5.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. kecil. 5. 5.

CATATAN 25 26 27 6. 5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .saiz dan bentuk.4. saiz atau bentuk. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. 5.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4.1.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.4. 5.4. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. CATATAN 6. penulisan atau lisan. TMK. 6.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.2.1. 6.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan.1. 6.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.2 Menghargai deria bau. 6.

dan masam dengan menjalankan penyiasatan. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. masin. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.1.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. manis. TMK. penulisan atau lisan. 7. 7.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. 7.1.2. 7.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.MINGGU 28 29 BIDANG 7. pahit.

8. kasar.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.1. TMK. sejuk. 8.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.1. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8. 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . keras dan lembut melalui penyiasatan.1.1. halus. penulisan atau lisan.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. 8.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.

9.MINGGU 33 34 BIDANG 9.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 . TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9.1.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. TMK.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 9.

1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.MINGGU 35 36 BIDANG 10. 10.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.1.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. 10. TMK. penulisan atau lisan. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .1.1.2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 10.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11. 11.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam. 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1. TMK. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.1.1.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. penulisan atau lisan.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 . TMK. REKA BENTUK Murid boleh: 12.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12. 12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.1.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. 12.1. kuboid.1.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. prisma. silinder dan sfera. piramid.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. 12.kon. penulisan atau lisan.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->