RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

1. disimpan. bergerak. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. membesar dan membiak.1.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1.0 Menggunakan TMK 3.1. mencapai maklumat yang mengumpul. 1. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 1.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada. memproses dan 3.4 Menyimpan imej daripada laman web.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3. 3. 1. hidup dan benda bukan hidup. 3. bernafas.

CATATAN 5 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 4. MS PowerPoint. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. 5.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.1 Menyampaikan idea 6 5. penulisan atau lisan. TMK.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint). pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. bernafas. 7.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. 8 1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.1. bergerak.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup.1.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. benda bukan hidup. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1.

2Menghargai bahagian tubuh kita. 1. CATATAN 9 10 2.1. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .1. mulut. TMK. penulisan atau lisan. penulisan atau lisan. 2.1. 2. hidung.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. MANUSIA Murid boleh: 2.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.1. telinga.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 2.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. tangan dan kaki 2. lidah.

HAIWAN 3. ular. tanduk. kaki.2.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 .1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. lipas. bulu.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. katak. mulut. siput dan ramarama. 3.1. 3.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. sayap.1. sirip.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1. 3. sesungut dan cangkerang.paruh. ekor. ikan. telinga. sisik.burung.

penulisan atau lisan.1. 3.1.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. TMK. 3.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. 3.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . CATATAN 3.2. 3.

bunga. pokok bunga ros. TUMBUHAN 4.1.2. pokok mangga.1. 4. daun. pokok bunga raya. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 .2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. paku pakis.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok kelapa.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.buah. pokok keembong. pokok orkid dan pokok pisang. dahan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok nanas.

penulisan atau lisan. CATATAN 4.1. 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar. TMK.1. 4.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.1.

ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. kolaj dan kraftangan seperti tikar. 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan. bakul.3.2. CATATAN 17 18 4. Murid boleh: 4. topi. potpuri.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. penyapu.

dan jingga.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5.MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. TMK. hijau. ungu.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 5. 5. segi empat sama.1. 5. biru.1.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .2.1. kuning. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5. putih.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.1. penulisan atau lisan.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. 5. merah.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. TMK. Murid boleh: 5.3. kecil. CATATAN 22 5. 5.3.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. 5. 5.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. panjang. pendek. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. tinggi. penulisan atau lisan.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3.3. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .rendah. TMK. 5.2.

HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.4.4.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . 5.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.saiz dan bentuk.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.4.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. saiz atau bentuk.4.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. CATATAN 25 26 27 6. 5.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. 5.1.

4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.2.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.1. CATATAN 6. 6.1.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. 6.2 Menghargai deria bau. penulisan atau lisan. TMK.1. 6. 6.

TMK. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7.1. 7. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa.1. pahit. manis. 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa. 7.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.MINGGU 28 29 BIDANG 7.2.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. masin. 7. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .

keras dan lembut melalui penyiasatan. sejuk.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.1.1.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. 8. TMK.1. 8. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8.1.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . 8. halus.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. kasar.1.

1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. 9.MINGGU 33 34 BIDANG 9.1. TMK.1. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9. 9.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10. TMK.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. penulisan atau lisan.1.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.2. 10. 10. 10.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.MINGGU 35 36 BIDANG 10.1. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11. TMK.1.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. 11.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11. penulisan atau lisan.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. 11.1.

12.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. REKA BENTUK Murid boleh: 12. 12. silinder dan sfera. kuboid.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.1.1.1. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 . piramid.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. prisma.kon. TMK.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful