P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 15|Likes:
Published by Mazlan Shah Lane

More info:

Published by: Mazlan Shah Lane on Jan 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2012

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

membesar dan membiak.0 Menggunakan TMK 3.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. disimpan. 1. 3.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari. bergerak. 1. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1. hidup dan benda bukan hidup.1.1. 1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.4 Menyimpan imej daripada laman web. bernafas. memproses dan 3. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1. 3.1. mencapai maklumat yang mengumpul.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran. 4. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. TMK. penulisan atau lisan.1 Menyampaikan idea 6 5.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 5. CATATAN 5 4.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. MS PowerPoint.

7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.1. bergerak. bernafas.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup. 1. 8 1.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint). benda bukan hidup.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6.

lidah. CATATAN 9 10 2. 2. 2. penulisan atau lisan. mulut.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak. hidung. MANUSIA Murid boleh: 2. TMK.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 1. TMK. penulisan atau lisan.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. tangan dan kaki 2. 2.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.1.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. telinga.2Menghargai bahagian tubuh kita.1.

bulu.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. sayap. siput dan ramarama. sesungut dan cangkerang. telinga. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. lipas. katak.paruh.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 .1.burung.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. sisik. sirip. ular. mulut. 3.1. ekor. tanduk.2.1. kaki. 3. HAIWAN 3. ikan. 3.

CATATAN 3. penulisan atau lisan.1.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. 3. 3.2.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. 3. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. 3.2.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.

buah.1. pokok mangga. paku pakis. pokok keembong. 4.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3. daun.1. pokok kelapa.2. dahan. pokok nanas.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. bunga. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok bunga ros.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. pokok orkid dan pokok pisang. TUMBUHAN 4.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok bunga raya.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 .

tumbuhan yang lain melalui penyiasatan. CATATAN 4.1. 4.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 4.1.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. TMK.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. 4. penulisan atau lisan.

bakul.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.2. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. potpuri. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .2. topi.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. kolaj dan kraftangan seperti tikar. 4. Murid boleh: 4.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4. penyapu.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.3. CATATAN 17 18 4.

1. merah. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.2.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.1. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5.dan jingga. biru.1. 5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 5. TMK.MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5. putih. ungu. kuning.1.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. penulisan atau lisan. hijau. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. segi empat sama. 5. 5. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

pendek. 5. 5. kecil. Murid boleh: 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. 5. TMK.3. TMK.3. tinggi.2.3.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.rendah. penulisan atau lisan.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.3. penulisan atau lisan.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. panjang. CATATAN 22 5. 5. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .

STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. CATATAN 25 26 27 6.1. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.4.4. 5.saiz dan bentuk.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.4. saiz atau bentuk.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. 5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.4.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 5.

TMK. 6.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 .2.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. CATATAN 6.2 Menghargai deria bau. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau. 6.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 6.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. penulisan atau lisan.1.1. 6.

1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. 7. manis.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1.1. 7.1.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. 7. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 . STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. masin. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.2.MINGGU 28 29 BIDANG 7.1. pahit.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa. 7.

1. TMK. 8.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. sejuk. 8. halus. penulisan atau lisan. 8.1.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. 8.1. keras dan lembut melalui penyiasatan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1. kasar. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 .1.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.

1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 9. TMK. penulisan atau lisan.1. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9.1. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.MINGGU 33 34 BIDANG 9.1.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.

10. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10.2.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.1.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. 10. 10. TMK.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .MINGGU 35 36 BIDANG 10. penulisan atau lisan.1.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. penulisan atau lisan. 11.1. 11.1. TMK.

1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. TMK.1. 12. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 . kuboid. penulisan atau lisan. 12.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. 12. REKA BENTUK Murid boleh: 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. piramid.kon.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12.1. prisma.1. silinder dan sfera.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->