RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.

0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada. memproses dan 3.1 Mengenalpasti benda bukan hidup. 1. 3. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1.0 Menggunakan TMK 3. mencapai maklumat yang mengumpul.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1.1. 3.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. bernafas.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari. disimpan. bergerak.3 Mencari imej menggunakan enjin carian. membesar dan membiak. hidup dan benda bukan hidup. 1.1.1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.4 Menyimpan imej daripada laman web. 1.

penulisan atau lisan.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . CATATAN 5 4. TMK. 5.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. MS PowerPoint. 4.1 Menyampaikan idea 6 5.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.

1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. bergerak.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. 1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint). 8 1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. bernafas. 7. benda bukan hidup.1.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup.1.

2.1. mulut. MANUSIA Murid boleh: 2. 1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. TMK. lidah.1. TMK. telinga.2Menghargai bahagian tubuh kita. CATATAN 9 10 2. hidung. 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. 2. penulisan atau lisan. tangan dan kaki 2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .

ekor.paruh.1. sayap.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . bulu. tanduk.2. sisik. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. ikan.1.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. sesungut dan cangkerang. kaki.burung. 3. HAIWAN 3. lipas. 3. 3. mulut. telinga. sirip. siput dan ramarama.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1. ular. katak.

1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. 3. 3.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. 3.1. penulisan atau lisan.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 3.2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . TMK.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. CATATAN 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.1.2.

2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. pokok bunga ros. pokok orkid dan pokok pisang. daun.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok mangga. bunga.2. pokok nanas. 4. TUMBUHAN 4. pokok kelapa. paku pakis.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. dahan.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. pokok bunga raya. pokok keembong.1.buah.1.

4. TMK.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. 4. penulisan atau lisan.1. 4.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar.1.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. CATATAN 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.

2. kolaj dan kraftangan seperti tikar.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.2. CATATAN 17 18 4. potpuri. Murid boleh: 4. bakul.3. topi. 4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. penyapu.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.

1.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. kuning. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5. ungu. 5. TMK.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna.2. segi empat sama. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.1. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5. putih.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. merah. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. hijau. 5.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5.1. biru.dan jingga.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.1. 5. penulisan atau lisan.

pendek. penulisan atau lisan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. CATATAN 22 5.3.2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5. 5. tinggi. Murid boleh: 5.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.rendah.3.3. penulisan atau lisan.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. kecil. TMK. panjang. 5. 5.3.

2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.4. 5.4.1. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. 5.saiz dan bentuk.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .4.MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.4.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. CATATAN 25 26 27 6. 5. saiz atau bentuk.

1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . TMK.1. penulisan atau lisan. 6.MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. 6.1.2.1.2 Menghargai deria bau. 6.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. CATATAN 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau. 6.

7.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. 7. pahit. manis. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 . penulisan atau lisan.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. masin. 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7. TMK.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.1. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.1.2.1.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. 7. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.MINGGU 28 29 BIDANG 7. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa.

keras dan lembut melalui penyiasatan.1.1.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.1. kasar.MINGGU 30 31 32 BIDANG 8. halus. 8.1.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. penulisan atau lisan.1. 8. 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. sejuk.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8. 8.

STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. penulisan atau lisan.1.1.1. 9. 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. 9. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. TMK.MINGGU 33 34 BIDANG 9. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.

10.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. penulisan atau lisan. 10.2.1. 10. TMK.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.MINGGU 35 36 BIDANG 10.

MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .1.1.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. penulisan atau lisan. 11.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. TMK.1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11.

1.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12. prisma. silinder dan sfera. TMK.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. penulisan atau lisan.1.kon. 12. kuboid. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 .1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. REKA BENTUK Murid boleh: 12.1. 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. piramid. 12. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.