P. 1
Terapi Seni

Terapi Seni

|Views: 373|Likes:
Published by zexx

More info:

Published by: zexx on Jan 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2015

pdf

text

original

Terapi Seni Definisi Menurut 'Apakah Terapi Seni?

' risalah dari laman web (Baat),

"Terapi Seni adalah satu bentuk psikoterapi yang menggunakan media seni sebagai mod komunikasi utamanya. Ia diamalkan oleh Jurupulih, Seni yang layak berdaftar yang bekerja dengan kanak-kanak, orang muda, dewasa dan warga tua. Klien yang boleh menggunakan terapi seni boleh mempunyai pelbagai kesukaran, kurang upaya atau diagnosis. Ini termasuk, sebagai contoh, masalah kesihatan emosi, tingkah laku atau mental, pembelajaran atau kurang upaya fizikal, hidup menghadkan syarat, otak-kecederaan atau keadaan neurologi dan penyakit fizikal. Terapi seni boleh disediakan untuk kumpulan, atau individu, bergantung kepada keperluan pelanggan. Ianya bukan satu aktiviti rekreasi atau pengajaran seni, walaupun sesi-sesi boleh menyeronokkan. Pelanggan tidak perlu mempunyai apa-apa pengalaman atau kepakaran dalam seni yang sebelumnya. " American Art Therapy Persatuan menghuraikan cara ini:

"A rt terapi penggunaan terapeutik membuat seni, dalam hubungan profesional, oleh orang-orang yang mengalami penyakit, trauma atau cabaran dalam hidup, dan oleh orang-orang yang mencari perkembangan peribadi. Melalui mewujudkan seni dan mencerminkan mengenai produk-produk seni dan proses , orang ramai dapat meningkatkan kesedaran tentang diri dan orang lain menghadapi gejala-gejala, tekanan dan pengalaman traumatik; keseronokan meningkatkan kebolehan kognitif; dan menikmati hidup membuat seni"

mengesahkan

"Terapi Seni adalah satu profesion kesihatan mental yang menggunakan proses kreatif seni membuat untuk memperbaiki dan meningkatkan fizikal, mental dan emosi individu semua peringkat umur. Ia adalah berdasarkan kepercayaan bahawa proses kreatif yang terlibat dalam seni diri ungkapan membantu orang ramai untuk menyelesaikan konflik dan masalah, membangunkan kemahiran interpersonal,

studio seni progresif lebih 35 tahun. seni visual (lukisan. yang telah didokumenkan pada tahun 1945 dalam bukunya. ukiran. amalan seni." [1] Edwards negeri. dan berterusan sehingga persaraan beliau pada tahun 1981. kelahiran terapi seni kembali kepada pelukis. semasa beliau dirawat di sanatorium batuk kering (TB). dan psikologi pembangunan. dan bentuk seni yang lain). terapi Seni mengintegrasikan bidang pembangunan manusia. yang mencadangkan karya seni untuk beliau inpatients rakan-rakan. Di England. membolehkan pesakit untuk 'membina pertahanan yang kukuh terhadap kemalangan itu' (Hill. Adrian Hill. akar terapi seni terletak terutamanya dalam pendidikan seni. Yang bermula karya seni dengan pesakit. dan kemudian profesion. yang timbul secara bebas di kawasan-kawasan berbahasa Inggeris dan Eropah. lukisan. di Amerika Syarikat. artis Adrian Hill umumnya diakui telah orang pertama yang menggunakan istilah 'terapi seni' untuk menggambarkan permohonan terapeutik membuat imej. Bagi Hill..mengurus tingkah laku. 1948: 101-102). Ia mula di sekitar pertengahan kurun ke-20. mencadangkan Hill. 1948: 103). "(n) umerous dan sering bercanggah takrif terapi seni telah maju sejak istilah. dan mencapai wawasan. mengurangkan tekanan. "Jadi. menyertai Adrian Hill untuk melanjutkan kerja Hill untuk penginapan British rumah pesakit mental yang panjang. yang dikumpul kira-kira 100. nilai terapi seni terletak dalam 'sepenuhnya yg mengasyikkan minda (serta jari) .000 kerja-kerja yang 6000 . dengan memastikan semua kerja-kerja yang dilakukan dalam harian. baru-baru ini didemobilisasikan selepas Perang Dunia 2. meningkatkan keyakinan diri dan kesedaran diri. Seni Versus Penyakit. Adamson artis Edward (1911-1996). Ini. dan proses kreatif dengan model kaunseling dan psikoterapi. "di UK. Adamson bermula di Netherne Hospital di Surrey pada tahun 1946. ahli terapi seni di Britain. [di] membebaskan tenaga kreatif yang sering menghalang pesakit '(Hill. Adamson. mulamula muncul pada akhir tahun 1940-an (Waller dan Gilroy.. Menurut David Edwards. yang telah menjumpai manfaat terapeutik melukis dan lukisan manakala pulih dari batuk kering. 1978). " Sejarah Terapi seni adalah disiplin terapeutik yang masih muda.

"suatu tempat di antara" kakitangan klinikal dan pesakit. melalui akta yang menyatakan diri mereka melalui seni. 1984 "[5]. Dia dan rakan kongsi dan kolaborator hidupnya.dan menunjukkan ia sebagai sumbangan penting kepada budaya mereka . walaupun oleh akhir kerjayanya pandangan beliau dilihat sebagai bertentangan dengan era berkembang psiko-dinamik dalam Terapi Seni dan amalan. Beliau melihat ruang di mana dia bekerja sebagai studio seni. sebagai peribadi kepadanya.bagaimana cara untuk tidak mempengaruhi. 'Campur tangan' bukan gaya kerja ini telah disebut oleh Hogan [6]. soalan-soalan seperti Sejauh . buku kerja dan Koleksi Adamson. Tindakan mewujudkan apa yang penting . Pandangan-pandangan seperti tidak menimbulkan perasaan cinta dia kepada profesion Terapi Seni baru. John Timlin (b 1930). dan dirinya seorang artis. Adamson percaya orang 'sembuh'. [7]. yang melihat itu campur tangan sosio-budaya yang menunjukkan kerja-kerja ini orang-orang yang kepada orang ramai yang yang telah dikecualikan mereka . kebimbangan artis atau ahli terapi utama. memutarbelitkan atau meninggalkan kesan pada ungkapan sendiri. Beliau membenci tafsiran psikologi. dan tidak merupakan satu amalan yang mungkin akan diiktiraf sebagaiTerapi Seni kontemporari.oleh lebih seratus orang hidup sebagai Koleksi Adamson (di Lambeth Hospital di South London. yang dia menolak sebagai 'unjuran sendiri ahli terapi' ke kerja. diterbitkan 'Seni sebagai Healing'. Beliau menggalakkan 'kebebasan bersuara' dengan membiarkan orang hanya datang untuk melukis atau mengukir tanpa komen atau penghakiman olehnya. Beliau mempamerkan kerja merupakan koleksi dari 1947 pada. dari segi itu.sebagai satu cara untuk mengubah pendapat umum "[8] Terdapat perdebatan mengenai sama ada kerja yang perlu ditunjukkan. sejak 1996). Kepentingan beliau dalam sejarah kompleks Terapi Seni British [6] adalah diterima secara meluas. dan di peringkat antarabangsa sehingga kematiannya pada tahun 1996. Adamson percaya yang mempamerkan Koleksi yang berpendidikan orang ramai tentang kreativiti itu dan kemanusiaan mereka yang mempunyai penyakit mental: "Adamson adalah 1 pendidik.

Margaret Naumberg. Seni Siswazah New York University. mereka merupakan ucapan simbolik "[9] Perintis Amerika Syarikat. Master yang Sastera dalam program Terapi Seni telah diperolehi kelulusan daripada yang New York State Education Department. ATR-BC. [11] Menurut laman web Universiti New York. seorang ahli psikologi di Amerika Syarikat.atau kedua-duanya? Kira-kira masa yang sama sebagai Hill. ia mempunyai akar berhubung pemindahan di antara pesakit dan ahli terapi dan galakan persatuan bebas. Edith Kramer.. memulakan terapi seni mereka di sekitar masa yang sama sebagai Hill. dilahirkan di Vienna.. Pada tahun 1940-an. Tradisi ini diteruskan apabila Edith Kramer datang ke Universiti pada tahun 1973 untuk membangunkan program sarjana dalam Terapi Seni." [10].manakah kebenaran. juga mula menggunakan istilah "seni terapi" untuk menggambarkan kerjanya. Dalam tahun 1976. hlm. di mana dia belajar seni. dan pada tahun 1979.. kapasiti dan isu-isu niat. manakala Edith Kramer diperolehi terapi seni amalan seni. Ia adalah rapat bersekutu kepada teori psychoanalytic . "Margaret Naumburg. Model Naumberg terapi seni berasaskan kaedah pada: "Melepaskan tidak sedarkan diri melalui ungkapan seni spontan.. Margaret Naumburg dan Dr Edith Kramer. Terapi program adalah salah satu daripada yang pertama lima program untuk menerima kelulusan dari itu Seni Amerika Terapi Persatuan "[12] Dr. menawarkan kursus-kursus dan seminar latihan di peringkat siswazah di Jabatan Universiti New York Profesion Seni dan Seni. Margaret Naumburg mencipta "terapi seni psychodynamic. The imej yang dihasilkan adalah satu bentuk komunikasi antara pesakit dan ahli terapi. Rawatan bergantung pada pembangunan berhubung pemindahan itu dan pada usaha satu yang berterusan untuk mendapatkan tafsiran sendiri pesakit reka bentuk simbolik itu . dan ini kerja-kerja rekod klinikal atau seni luar .. Austria. perintis yang terkenal dalam bidang. .

D dalam Psikologi Kaunseling dari University of Pittsburgh..lukisan. dan ahli fakulti Pittsburgh Psychoanalytic Institut. M. Judith Aron Rubin. Rubin menerima B. beliau juga Penolong Profesor Program Terapi Seni Siswazah di Universiti George Washington di Washington. yang didokumenkan di kalangan kesusasteraan pecah tanah yang lain. Setelah tiba di Amerika Syarikat pada tahun 1938 sebagai pelarian. Dr. cetak pembuat dan mosaicist. Beliau mengekalkan studio di mana dia cat. Kramer adalah pengasas program siswazah di Universiti New York dan Profesor Adjung Terapi Seni di Program Terapi Seni Siswazah dari 1973-2005. dalam buku. [16] Dalam sejarah yang lebih terkini. dia menjadi seorang warganegara Amerika Syarikat pada tahun 1944 dan terus meneruskan amalan seni. VT. dan sculpts dan pakar dalam terapi seni dengan kanak-kanak dan remaja. Universiti Pittsburgh. etches. Pada masa itu. dan Ph. lembaga yang disahkan Seni Jurupulih." tanda penghargaan tertinggi. Pada masa ini. Beliau merupakan seorang ahli psikologi klinikal berlesen. semasa pergerakan Bauhaus. ATR-BC. patung dan lukisan. yang juga dikemukakan konsep terapi seni klinikal. Titik Edith Kramer bermula kerja terapi seni dengan kanak-kanak.D. yang dalam tradisi Helen Landgarten.2000 [13] Edith Kramer menerima Ijazah Kehormat Kedoktoran pada tahun 1996 dari Norwich University di Northfield. dalam seni dari Wellesley. Dr. DC. dari Harvard. Ph. dan juga terkenal sebagai realis sosial pelukis. pengukir. Kramer anugerah "Life Ahli Kehormat.Ed. telah pengarang pecah tanah dan pembuat filem dalam bidang terapi seni sejak berdekad-dekad lamanya. Persatuan Terapi Seni Amerika memberi Dr. [14] Dr Edith Kramer telah mengarang kertas dan buku-buku mani. Dr Rubin menonjol melalui kerja-kerja. Penolong Profesor di Jabatan Psikiatri." [15] Beliau juga menulis Terapi Seni dalam Masyarakat Kanak-kanak. "Seni sebagai Terapi dengan Kanak-kanak. [17] kerja Dr . Dr. dari 1972 .A. Kramer adalah Adjung Profesor Madya di Universiti George Washington di mana beliau telah mengajar kursus Proses Psychodynamic.

di Danvers." menurut laman web Universiti. Kesihatan dan Bahagian Society. MA. Di Lesley University di Cambridge. dia dikenali sebagai perintis dalam terapi tarian dan untuk kerja-kerja dengan kanak-kanak dan remaja kurang upaya. Dia meninggalkan sekolah undang-undang pada tahun 1969 untuk meneruskan lukisan dan patung. dan Kepimpinan di Lesley. Dr. Dr Knill dilahirkan pada 11 Julai. Massachusetts.Rubin termasuk buku-buku. Norma pabrik pengalengan dan Paolo J. Beliau adalah bekas presiden dan Ahli Life Kehormat Persatuan Terapi Seni Amerika dan juga di fakulti Sekolah Pengajian Siswazah Seni. Pabrik pengalengan meninggalkan Universiti Tufts untuk bekerja dengan McNiff di Lesley. rawatan kediaman dan kemudahan penjagaan untuk pesakit mental. Eropah. McNiff merekrut Norma pabrik pengalengan untuk bekerja dengan dia. yang "(e) xpressive Program Terapi yang telah ditubuhkan lebih daripada 30 tahun yang lalu sebagai salah satu di sekolahsekolah pertama siswazah di Amerika Syarikat untuk melatih profesional dalam bidang ini baru muncul. Pada tahun 1973-1974. Shaun McNiff. bab-bab buku. Massachusetts . yang telah dilatih dalam bidang fizik dan kejuruteraan. Provost Graduate School Eropah dan Emeritus Profesor di Lesley University di Cambridge. Knill. Hc. [19] Paolo J. "Hospital Negeri gila di Danvers").. Shaun McNiff adalah seorang penulis dan profesor di Lesley University di Cambridge. McNiff juga merekrut pemuzik Paolo Knill dari Switzerland. Prof McNiff menerima ijazah kedoktoran dari Institut Union dan menubuhkan satu program di Pengajian Siswazah Lanjutan dalam Kreativiti. Massachusetts. imagination. beliau telah menubuhkan program graduan pertama di sana (kemudian Lesley College) untuk mengintegrasikan semua seni di kedua-dua terapi dan pendidikan. kemudian bekerja sebagai ahli terapi seni di Hospital Danvers Negeri (aka. [18] Dr. Ph. di .D. tahun 1932. filem dan artikel jurnal mengenai terapi seni. Knill terlibat dalam penciptaan program ini. Profesion antarabangsa Seni Terapi ekspresif meningkat daripada kerjakerja itu. Prof.

Ph. ahli terapi. "Mount Mary College telah memperluaskan program terapi seni termasuk ijazah doktor falsafah profesional. Psikologi di Sekolah Pengajian Siswazah Kesatuan di Ohio pada tahun 1976. beliau juga merupakan Felo Penyelidik di Makmal Aeroangkasa dan Fakulti Muzik Adjung bagi. 2011. Beliau belajar Consulting Organisasi dan Pengurusan Consulting di Massachusetts Institute of Technology (MIT).Switzerland dan merupakan seorang saintis. dari Suruhanjaya Pembelajaran rantau North Central Tinggi (HLC). Beliau menyelesaikan perakuan Belia dan Kaunseling Keluarga pada tahun 1970. . Brut Seni jangka pertama kali diperkenalkan oleh artis Perancis Jean Dubuffet untuk menggambarkan seni yang dicipta di luar sempadan budaya rasmi. artis.D. pendidik dan pemuzik. Seni luar Terjemahan Bahasa Inggeris telah mula digunakan oleh pengkritik seni Roger Cardinal pada tahun 1972 [23] [24]. Terapi Seni dan luar Seni Hubungan antara Terapi Seni terma-terma dan Seni luar telah dibahaskan dalam perbincangan akademik. Knill memegang Sarjana Sains dalam Aerodinamik dan Mekanik Struktur dengan kanak-kanak dan Kemanusiaan Psikologi Gunaan Institut Teknologi ETH Zurich Switzerland. [20] dari Dr. yang program ijazah lanjutan menggabungkan lebih daripada ijazah penyelidikan satu tradisi dan pertama seumpamanya di Amerika Syarikat yang Ia adalah juga Mount program doktor falsafah pertama Mary.D. Dengan penekanan pada kecekapan profesional. Kelulusan untuk doktor falsafah dalam terapi seni telah diterima April 25. "[22] The Kedoktoran Terapi Seni adalah pengamal-satu berorientasikan ijazah lanjutan yang menyediakan pakar terapi seni yang sudah credentialed dengan kecekapan ke atas dan ke atas orang-orang profesional peringkat sarjana. terutamanya dalam hal permohonan praktikal kedua-dua profesion. Dubuffet menggunakan istilah brut Seni untuk memberi tumpuan kepada amalan seni oleh pesakit gila-suaka. kemudian menyempurnakan Ph. Wisconsin. mengumumkan Presiden Eileen Schwalbach. semasa. [21] Menurut laman web Mount Mary College di Milwaukee.

sebaliknya.Kedua-dua istilah telah dikritik kerana kesan sosial dan peribadi mereka di kedua-dua pesakit dan artis-artis. kreatif seni ahli terapi. di mana mereka kemudiannya mendapatkan post-tuan atau pensijilan pasca-kedoktoran sebagai ahli terapi seni. yang pada mulanya menjadi Berdaftar (ATR). seperti psikologi. pekerja sosial. ahli terapi pemulihan atau lain-lain. iaitu artis persamaan = genius = tidak siuman. Sementara Artist luar adalah sebahagian daripada Sistem Seni tertentu. Art Therapy Certified Penyelia (ATCS). bergantung kepada kelayakan masing-masing dan jenis lesen yang terdapat di negeri tertentu. semasa menangani isu-isu terapeutical dalam bidang perbincangan aesthetical. Berkait rapat dengan amalan kepada ahli terapi perkahwinan dan keluarga dan kaunselor kesihatan mental. terapi seni yang bekerja dalam persekitaran klinikal dan lain-lain yang mempunyai penduduk yang pelbagai. ia juga boleh memenjarakan Yusuf dalam sempadan sistem itu sendiri [27] [28]. pengamal jururawat. Terapi seni boleh didapati dalam persekitaran bukan klinikal. telah negatif dihakimi kerana pelabelan kerja artis. dan selepas itu mereka boleh pergi untuk mendapatkan tauliah penyeliaan . ahli psikologi. Ahli terapi seni boleh memegang lesen sebagai ahli terapi seni. Ahli terapi seni boleh menerima ijazah lanjutan dalam terapi seni atau dalam bidang yang berkaitan. maka Lembaga disahkan (ATR-BC). ahli terapi AS seni yang dilesenkan di bawah tajuk pelbagai. Lembaga Bukti kelayakan Terapi Seni (ATCB). Ahli terapi seni yang memenuhi credentialing syarat-syarat yang ditetapkan oleh badan credentialing kebangsaan. Seni orang luar. kaunselor pelbagai jenis. yang boleh menambah nilai yang positif kepada kedua-dua kerja serta pembangunan peribadi artis. ahli terapi pekerjaan. Ini membawa kepada salah faham amalan seni luar seluruh. Selain itu. ahli terapi perkahwinan dan keluarga. Aplikasi Sebagai profesion kesihatan mental. serta dalam seni studio dan bengkel pembangunan kreativiti. Terapi seni telah dituduh tidak meletakkan penekanan yang cukup pada nilai seni dan makna produksi seni artis. isu-isu yang berkaitan dengan perniagaan pada seni luar istilah membawa beberapa salah faham [25] [26]. Ahli terapi seni bekerja dengan penduduk semua peringkat umur dan dengan . memandangkan mereka hanya dari perspektif perubatan.

seperti kaunselor kesihatan mental. atau kumpulan. lukisan.Kajian telah menunjukkan yang keberkesanan . memperbaiki hubungan interpersonal dan mencapai lebih besar diri-memenuhi. Profesional lain. penyakit dan gangguan. wilayah. istilah "ahli terapi seni" boleh dikhaskan untuk orang-orang yang profesional yang terlatih dalam kedua-dua seni dan terapi dan tahan sarjana atau ijazah kedoktoran dalam terapi seni atau pensijilan dalam terapi seni. Bergantung kepada negeri. Ahli terapi seni menyediakan perkhidmatan untuk kanak-kanak. Menggunakan kemahiran menilai mereka dan psikoterapi. Terapi seni bermaksud berbeza dengan lain-lain jenis terapi seni kreatif atau ekspresif yang menggunakan tarian. pakar psikologi. mental atau emosi. dan fotografi. remaja dan orang dewasa. ingatan dan kebolehan neurosensory. Mereka menggunakan proses kreatif untuk membantu wawasan peningkatan pelanggan mereka. atau negara. dan pakar terapi permainan menggabungkan kaedah terapi seni dengan kaedah psikoterapi asas dalam unsur-unsur mereka treatment. pekerja sosial. yang diperolehi selepas graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan. keluarga.pelbagai jenis gangguan dan penyakit. sama ada sebagai individu. Apa-apa jenis medium seni visual dan seni boleh digunakan dalam proses terapeutik. [29 Tujuan Terapi Seni Tujuan terapi seni pada dasarnya adalah salah satu penyembuhan. dengan kerja melalui pengalaman traumatik. Banyak ahli terapi seni menggunakan imej-imej dari sumber-sumber seperti Aras (Archive Penyelidikan Simbolisme Archetypal) untuk menggabungkan seni sejarah dan simbol-simbol ke dalam kerja mereka dengan pesakit.Assessing dalam karya seni boleh membantu ahli terapi memahami bagaimana klien dalam mengambil maklumat. termasuk lukisan. meningkatkan kognitif. sculpting. menghadapi tekanan. ahli terapi seni memilih bahan-bahan dan campur tangan yang sesuai kepada keperluan pelanggan mereka dan sesi reka bentuk untuk mencapai matlamat dan objektif yang terapeutik. muzik atau drama. Terapi seni boleh berjaya digunakan kepada pelanggan dengan masalah fizikal. pasangan.

ahli terapi seni memudahkan eksplorasi orang kedua-dua bahan dan kisah-kisah mengenai produk seni yang dicipta semasa sesi. Dan manakala beberapa kelas seni tradisional mungkin akan meminta anda untuk mengecat atau melukis dari imaginasi anda. Dalam kebanyakan kes. [30] kognitif berfungsi. dan lain-lain penyakit. dunia dalaman anda imej. post-traumatic tekanan gangguan (PTSD). penerangan. Terapi datang dari therapeia perkataan Yunani yang bermaksud 'yang akan memberi perhatian untuk. Maksud ini menunjukkan betapa proses terapi seni dalam dua cara. atau bermaksud untuk seni. bukannya orang-orang dia melihat di dunia luar. Walaupun terapi seni boleh melibatkan pembelajaran kemahiran atau teknik-teknik seni. "Dalam kebanyakan sesi terapi seni. sisa strok. perasaan. . Hubungan yang menyokong adalah perlu untuk memberi petunjuk kepada pengalaman membuat seni dan untuk membantu individu temui makna yang melaluinya sepanjang way. Panduan ini orang itu adalah kunci kepada proses terapeutik. berurusan dengan penyakit kronik.terapi seni. tumpuan diberikan kepada anda dalam pengalaman-perasaan. [32] kemurungan. penekanan pertama kepada pembangunan dan menyatakan imej yang datang dari dalam orang yang anda . Terapi sangat sedikit bergantung pada penyertaan aktif individu (ms 24). persepsi. mencari cerita. profesional mahir menghadiri kepada individu yang membuat seni. Aspek lain yang penting adalah kehadiran individu untuk proses beliau sendiri membuat seni dan memberi makna produk seni peribadi-iaitu. [31] otak kecederaan traumatik.It membantu individu amanah diri mereka lebih banyak. "Dalam terapi seni. seperti yang digunakan kepada pelanggan dengan kehilangan ingatan yang disebabkan Alzheimer. dan idea-idea sentiasa sekolah rendah penting pengalaman. [33] [34] [35] [36] dan penuaan. dalam terapi seni. Adakah Sesi Terapi Seni tipikal Lihatlah Seperti? Malchiodi (2006) memberikan contoh apa yang sesi terapi seni melibatkan dan bagaimana ia berbeza dari kelas seni. dan imaginasi. pemikiran.

Ahli terapi seni dan ahli profesional yang lain dididik untuk mentadbir dan mentafsir penilaian ini. 2003. Kunci untuk menterjemahkan Ujian Draw-A-Man adalah bahawa butir-butir kanak-kanak yang dimasukkan ke dalam lukisan. banyak ahli terapi seni menjauhkan diri ujian diagnostik dan sesungguhnya beberapa penulis (Hogan 1997) mempersoalkan kesahihan ahli terapi yang membuat andaian bersifat penterjemahan. Walau apa pun. 2005). LEBIH bijak mereka (Malchiodi 1998). Penilaian lukisan pertama untuk tujuan psikologi telah diwujudkan pada tahun 1906 oleh pakar psikiatri Fritz Mohr Jerman (Malchiodi 1998). penyelidik Florence Goodenough mencipta satu ujian yang menarik untuk mengukur kecerdasan di kalangan kanak-kanak yang dikenali sebagai Ujian Draw-A-Man (Malchiodi 1998). dan telah digunakan sejak (Malchiodi 1998). dan pembangunan. Terdapat juga banyak penilaian psikologi yang menggunakan artmaking untuk menganalisis pelbagai fungsi mental (Betts. Betts. kognitif. Berikut adalah beberapa contoh penilaian terapi seni: .Penilaian Seni Berasaskan Ahli terapi seni dan profesional lain menggunakan penilaian berasaskan seni untuk menilai syarat emosi. Pada tahun 1926. yang kebanyakannya bergantung kepada arahan mudah dan pelbagai standard bahan-bahan seni (Malchiodi tahun 1998. 2005). Penyelidik Goodenough dan lain-lain menyedari ujian telah banyak yang perlu dilakukan dengan personaliti kerana ia tidak perisikan (Malchiodi 1998). Beberapa seni penilaian psikiatri yang lain telah diwujudkan dalam tahun 1940an.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->