P. 1
Komunikasi Dan Pengucapan Awam

Komunikasi Dan Pengucapan Awam

|Views: 832|Likes:

More info:

Published by: Siti Nurbaya Mohamad Yusop on Jan 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/09/2013

pdf

text

original

KOMUNIKASI DAN PENGUCAPAN AWAM

DR. MOHD. YAZID BIN KASIM Jabatan Pengajian Melayu IPPM

Definisi Komunikasi 

Latin ± µcommuniatus¶ (berkongsi sesuatu) Pertukaran fikiran atau maklumat bagi melahirkan hubungan saling memahami dan saling mempercayai antara manusia.

Jenis Komunikasi 
Lisan/verbal Bukan

lisan/non-verbal - gerak badan - mimik muka - mata

Elemen Komunikasi 
  

Penyampai / Penutur Mesej / maklumat Medium / mod Sistem Penerima / pendengar Konteks

Asas Komunikasi Berkesan Kejelasan. Kepercayaan Kandungan bermakna Kaedah penyampaian Kesinambungan (keutuhan wacana) Keupayaan pendengar .

Halangan Komunikasi      Prasangka Masalah semantik Kurang tumpuan Bahasa Emosi Perbezaan status Kesesuaian masa Jahil (budaya/ilmu) Persekitaran Ketiadaan maklum balas .

Kepentingan Komunikasi Interpersonal (KI)   Ketrampilan diri Harga diri Kejayaan kerjaya Penerimaan sosial Kematangan .

bagaimana orang lain menanggap diri sendiri .Prinsip KI KI sangat kompleks .tanggapan kendiri anda tentang diri sendiri .bagaimana anda menanggap orang lain .bagaimana tanggapan anda terhadap pendengar lain menanggap anda .bagaimana orang lain berfikir tentang bagaimana anda berfikir .melibatkan 6 ³individu´ .bagaimana orang lain berfikir tentang diri anda .

Konteks persekitaran (fizikal) .Konteks budaya .konteks hubungan (reaksi anda kepada pendengar) . nilai. sahsiah dll) .konteks psikologikal (keperluan.Sambungan« KI berlaku dalam kontekstual .

Aspek yang diberi perhatian semasa KI 1. Unsur suprasegmental Sebutan yang betul Intonasi yang sesuai Tekanan suara Kepanjangan sebutan .

Sambungan« 2. Unsur Sosiolinguistik Dialek Bahasa kolokial Semantik (konsep makna) . Unsur linguistik Struktur ayat yang betul dan gramatis Kosa kata yang betul Wacana 3.

. sopan. beradab. memancarkan peribadi mulia dan menunjukkan penghormatan kepada pihak yang menjadi teman bicaranya.Kesantunan Bahasa « merujuk kepada penggunaan bahasa yang baik.

Bahasa yang digunakan bukan sahaja mengambil kira bentuk atau pilihan kata tetapi turut menitikberatkan sistem sapaan yang diguna pakai. .«juga bermakna timbang rasa yang diberikan kepada pihak yang mendengar apa yang diperkatakan atau ditulis.

Peraturan Bahasa Sebagai Asas Kesantunan Bahasa 1. Peraturan linguistik Peraturan sosiolinguistik Peraturan pragmatik . 2. 3.

Peraturan Linguistik  Menitikberatkan ketepatan bentuk dan binaan bahasa.intonasi .tanda baca Kepatuhan lebih ketara dalam urusan dan majlis rasmi bagi kesempurnaan perjalanan majlis dan kesalingfahaman. .tatabahasa (kata dan ayat) . .sistem ejaan .sebutan .

kata ganti diri mahupun kata panggilan hormat yang ditentukan menurut sistem dalam masyarakat.Peraturan Sosiolinguistik Penggunaan bahasa yang menitikberatkan hubungan sosial antara penutur dengan pendengar (komunikasi lisan) dan antara penulis dengan pembaca (komunikasi tulisan) Cthnya: penggunaan kata sapaan. .

Dipentingkan pemilihan kata.Peraturan Pragmatik (retorik)  Penggunaan bahasa yang perlu disesuaikan dengan tujuan komunikasi. . ungkapan dan wacana yang sesuai dengan tujuan komunikasi.

baik dalam konteks rasmi mahupun yang tidak rasmi.Sistem Sapaan Kaedah yang digunakan oleh sesuatu masyarakat untuk menegur atau menyapa seseorang. .

  Status merupakan faktor penting dalam penggunaan bahasa sapaan dan kata ganti diri digunakan dalam pergaulan formal/dengan orang kenamaan. umur dan jarak perhubungan. Dalam pergaulan biasa. . Panggilan kekeluargaan dan bahasa sapaan mencerminkan kedudukan seseorang dalam susunan kekeluargaan dan kedudukannya dalam masyarakat.

Bagi yang tidak memegang jawatan dalam kerajaan. Dikuatkuasakan penggunaannya dalam upacara rasmi atau pengacaraan majlis.Panggilan Kehormat  Bentuk sapaan atau rujukan kepada orang tertentu mengikut gelar dan jawatannya. panggilan hormat kepadanya berdasarkan pada gelar yang dimilikinya. .

 bilangan sasaran yang ramai interaksi dua hala terhad .Pengucapan Awam Satu bentuk komunikasi penyampaian maklumat kepada sejumlah orang ramai.

mempengaruhi .Jenis Ucapan  Memberi maklumat ± audiens dapat maklumat Menghibur ± Jenaka / keraian Membujuk / kempen / iklan .

Cara Ucapan Disampaikan   Impromtu Hafal Manuskrip Extemporanous .

Elemen Pengucapan Umum     Penutur Mesej Pendengar ± audience Saluran ± wadah komunikasi Situasi Maklum balas Gangguan Kredibiliti .

Penutur    Kredibiliti bertutur Sikap. minat dan keterlibatan dalam bidang yang diperkatakan Pengetahuan mengenai tajuk/bidang Persiapan Kemahiran menyampai Memahami audience .

Mesej   Verbal / non-verbal Tujuan (preconceived) Bantuan penyampaian mesej: tone. menghafal .mimik muka dll. Penyampaian mesej: secara bersahaja. gestures. teks.

Pendengar   Ramai Penyampaian selaras dengan keperluan Hilang minat dan penumpuan jika tidak berkaitan Kerangka pemikiran yang berbeza Sensitif dengan pendengar .

Saluran komunikasi Pemilihan cara / alat yang sesuai dengan audien (nilai. persekitaran fizikal dll). . pengetahuan.

Situasi Tempat Masa Bentuk majlis Setting / susunan .

menerima. bersetuju. menolak. tidak bersetuju Secara verbal / non verbal Menyedari / memberi perhatian Mengubahsuai / tindakan selanjutnya .Maklum balas    Dua hala Mengesan tanda / maklum balas Penunjuk:.

Gangguan   Menyedari pendengar bukan ideal Setting bukan ideal Berusaha mengurangkan gangguan Menganggap gangguan sebagai cabaran Mengambil tindakan berkesan .

perwatakan. ketrampilan.Kredibiliti Penutur  Bergantung kepada sikap penutur dan sikap pendengar Sumber / bahan yang boleh dipercayai Bergantung kepada pendengar membuat penilaian integriti penutur. karisma dan hubungan dengan pendengar .

Panduan untuk Berucap dengan Baik Analisis: diri majlis audien .

Adakah audiens menerima kita sebagai perucap? .Analisis Diri   Pengetahuan Masa yang ada / diperuntukkan Berminat dengan bahan atau tajuk ucapan.

Analisis Audiens Kenal pasti: Isu yang diketahui audiens Sikap mereka terhadap bahan ucapan Sikap terhadap perucap Taraf ekonomi/pendidikan/status sosial/jantina/umur/agama/bangsa/ideologi .

Analisis Majlis    Tujuan Tempat Kemudahan yang Disediakan Agenda keseluruhan Giliran untuk berucap Masa yang diperuntukkan .

dipelajari. Berpengetahuan . 2.isi ucapan .sensitif kepada isu semasa Kemahiran berucap .pengalaman .Ciri-ciri Pengucap yang Baik 1.latihan .bakat semulajadi .

latihan . Keyakinan .berkait dengan a. persediaan b.Sambungan« 3. pengetahuan c.

pakaian . Peribadi dan perwatakan baik .tutur kata .Sambungan« 4.

 Kenapakah berlaku kegementaran? Bagaimanakah cara mengurangkan kegementaran? .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->