MOHD HAFIZZUDDIN BIN MOHD RUBAI MOHAMAD AKHIRUDEEN BIN YAHAYA PISMP G1 PJM3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

LABEL SENDI .

JENIS-JENIS SENDI SINARTROSIS TERBAHAGI KEPADA TIGA DIARTROSIS AMFIARTROSIS .

SINARTROSIS ‡ Sendi yang tidak boleh digerakkan.Sendi gomfosis .Sendi sutur .Sendi sinkondrosis . ‡ Terdiri daripada tiga jenis: .

‡ Hujung tulang terkunci dan terikat bersama pada sutur oleh tisu penghubung berserat padat. . ‡ Bentuk tidak teratur. ia kuat dan tidak mudah patah.SENDI SUTUR ‡ Terdapat di antara tulang-tulang tengkorak. ‡ Oleh itu.

SENDI SINKONDROSIS ‡ Merupakan sendi bertulang rawan. ‡ Contoh: epiphyseal cartilage . ‡ Mengandungi rawan hialin sebagai bahan perantara. ‡ Bersifat sementara dan akan digantikan oleh tulang apabila pembesaran terhenti.

SENDI GOMFOSIS ‡ Mempunyai struktur berbentuk kon yang disesuaikan dengan lesung. ‡ Contoh: sendi akar gigi dan tulang dagu . ‡ Mengikat gigi pada soket bertulang di dalam maxillae dan mandible.

‡ Terdiri daripada dua jenis: .Sendi sindesmosis .Sendi simfisis .AMFIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh digerakkan sedikit.

. ‡ Contoh: Sendi antara ulna dengan radius.SENDI SINDESMOSIS ‡ Sendi yang menyambung kedua-dua tulang melalui tisu perantara (ligamen). ‡ Lebih banyak berbanding sutur. Sendi antara tibia dengan fibula. ‡ Hubungan kedua-dua tulang ini tidak begitu ketat.

Perhubungan antara dua tulang pubic .Artikulasi antara badan vertebra (pada cakera pipih . ‡ Contoh: . ‡ Bahan perantaraan berupa rawan berserat yang lebar dan berbentuk cakera pipih.SENDI SIMFISIS ‡ Terdapat di vertebra.

Sendi engsel .Sendi menggelongsor . ‡ Terbahagi kepada enam jenis: .Sendi pelana .Sendi lesung .DIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh bergerak bebas.Sendi ellipsoid .Sendi paksi .

SENDI MENGGELONGSOR .

SENDI ENGSEL .

SENDI PAKSI .

SENDI ELLIPSOID .

SENDI PELANA .

SENDI LESUNG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful