MOHD HAFIZZUDDIN BIN MOHD RUBAI MOHAMAD AKHIRUDEEN BIN YAHAYA PISMP G1 PJM3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

LABEL SENDI .

JENIS-JENIS SENDI SINARTROSIS TERBAHAGI KEPADA TIGA DIARTROSIS AMFIARTROSIS .

‡ Terdiri daripada tiga jenis: .Sendi gomfosis .SINARTROSIS ‡ Sendi yang tidak boleh digerakkan.Sendi sutur .Sendi sinkondrosis .

‡ Bentuk tidak teratur. ‡ Hujung tulang terkunci dan terikat bersama pada sutur oleh tisu penghubung berserat padat. ‡ Oleh itu. ia kuat dan tidak mudah patah. .SENDI SUTUR ‡ Terdapat di antara tulang-tulang tengkorak.

SENDI SINKONDROSIS ‡ Merupakan sendi bertulang rawan. ‡ Contoh: epiphyseal cartilage . ‡ Bersifat sementara dan akan digantikan oleh tulang apabila pembesaran terhenti. ‡ Mengandungi rawan hialin sebagai bahan perantara.

‡ Mengikat gigi pada soket bertulang di dalam maxillae dan mandible.SENDI GOMFOSIS ‡ Mempunyai struktur berbentuk kon yang disesuaikan dengan lesung. ‡ Contoh: sendi akar gigi dan tulang dagu .

Sendi sindesmosis .AMFIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh digerakkan sedikit.Sendi simfisis . ‡ Terdiri daripada dua jenis: .

‡ Lebih banyak berbanding sutur. . ‡ Contoh: Sendi antara ulna dengan radius. Sendi antara tibia dengan fibula.SENDI SINDESMOSIS ‡ Sendi yang menyambung kedua-dua tulang melalui tisu perantara (ligamen). ‡ Hubungan kedua-dua tulang ini tidak begitu ketat.

‡ Contoh: .Perhubungan antara dua tulang pubic .SENDI SIMFISIS ‡ Terdapat di vertebra.Artikulasi antara badan vertebra (pada cakera pipih . ‡ Bahan perantaraan berupa rawan berserat yang lebar dan berbentuk cakera pipih.

Sendi lesung .DIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh bergerak bebas.Sendi pelana .Sendi menggelongsor .Sendi ellipsoid .Sendi paksi . ‡ Terbahagi kepada enam jenis: .Sendi engsel .

SENDI MENGGELONGSOR .

SENDI ENGSEL .

SENDI PAKSI .

SENDI ELLIPSOID .

SENDI PELANA .

SENDI LESUNG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful