MOHD HAFIZZUDDIN BIN MOHD RUBAI MOHAMAD AKHIRUDEEN BIN YAHAYA PISMP G1 PJM3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

LABEL SENDI .

JENIS-JENIS SENDI SINARTROSIS TERBAHAGI KEPADA TIGA DIARTROSIS AMFIARTROSIS .

Sendi sutur .Sendi sinkondrosis . ‡ Terdiri daripada tiga jenis: .Sendi gomfosis .SINARTROSIS ‡ Sendi yang tidak boleh digerakkan.

SENDI SUTUR ‡ Terdapat di antara tulang-tulang tengkorak. ‡ Hujung tulang terkunci dan terikat bersama pada sutur oleh tisu penghubung berserat padat. ‡ Bentuk tidak teratur. ‡ Oleh itu. ia kuat dan tidak mudah patah. .

‡ Contoh: epiphyseal cartilage . ‡ Bersifat sementara dan akan digantikan oleh tulang apabila pembesaran terhenti.SENDI SINKONDROSIS ‡ Merupakan sendi bertulang rawan. ‡ Mengandungi rawan hialin sebagai bahan perantara.

SENDI GOMFOSIS ‡ Mempunyai struktur berbentuk kon yang disesuaikan dengan lesung. ‡ Contoh: sendi akar gigi dan tulang dagu . ‡ Mengikat gigi pada soket bertulang di dalam maxillae dan mandible.

‡ Terdiri daripada dua jenis: .AMFIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh digerakkan sedikit.Sendi sindesmosis .Sendi simfisis .

.SENDI SINDESMOSIS ‡ Sendi yang menyambung kedua-dua tulang melalui tisu perantara (ligamen). Sendi antara tibia dengan fibula. ‡ Hubungan kedua-dua tulang ini tidak begitu ketat. ‡ Contoh: Sendi antara ulna dengan radius. ‡ Lebih banyak berbanding sutur.

SENDI SIMFISIS ‡ Terdapat di vertebra.Perhubungan antara dua tulang pubic .Artikulasi antara badan vertebra (pada cakera pipih . ‡ Bahan perantaraan berupa rawan berserat yang lebar dan berbentuk cakera pipih. ‡ Contoh: .

Sendi menggelongsor .Sendi lesung .Sendi paksi . ‡ Terbahagi kepada enam jenis: .Sendi ellipsoid .DIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh bergerak bebas.Sendi pelana .Sendi engsel .

SENDI MENGGELONGSOR .

SENDI ENGSEL .

SENDI PAKSI .

SENDI ELLIPSOID .

SENDI PELANA .

SENDI LESUNG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful