MOHD HAFIZZUDDIN BIN MOHD RUBAI MOHAMAD AKHIRUDEEN BIN YAHAYA PISMP G1 PJM3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

LABEL SENDI .

JENIS-JENIS SENDI SINARTROSIS TERBAHAGI KEPADA TIGA DIARTROSIS AMFIARTROSIS .

Sendi gomfosis .Sendi sutur . ‡ Terdiri daripada tiga jenis: .SINARTROSIS ‡ Sendi yang tidak boleh digerakkan.Sendi sinkondrosis .

SENDI SUTUR ‡ Terdapat di antara tulang-tulang tengkorak. ‡ Hujung tulang terkunci dan terikat bersama pada sutur oleh tisu penghubung berserat padat. ‡ Bentuk tidak teratur. . ‡ Oleh itu. ia kuat dan tidak mudah patah.

‡ Bersifat sementara dan akan digantikan oleh tulang apabila pembesaran terhenti. ‡ Contoh: epiphyseal cartilage . ‡ Mengandungi rawan hialin sebagai bahan perantara.SENDI SINKONDROSIS ‡ Merupakan sendi bertulang rawan.

‡ Mengikat gigi pada soket bertulang di dalam maxillae dan mandible. ‡ Contoh: sendi akar gigi dan tulang dagu .SENDI GOMFOSIS ‡ Mempunyai struktur berbentuk kon yang disesuaikan dengan lesung.

Sendi simfisis .Sendi sindesmosis . ‡ Terdiri daripada dua jenis: .AMFIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh digerakkan sedikit.

‡ Contoh: Sendi antara ulna dengan radius. ‡ Lebih banyak berbanding sutur. Sendi antara tibia dengan fibula. .SENDI SINDESMOSIS ‡ Sendi yang menyambung kedua-dua tulang melalui tisu perantara (ligamen). ‡ Hubungan kedua-dua tulang ini tidak begitu ketat.

Artikulasi antara badan vertebra (pada cakera pipih . ‡ Bahan perantaraan berupa rawan berserat yang lebar dan berbentuk cakera pipih. ‡ Contoh: .SENDI SIMFISIS ‡ Terdapat di vertebra.Perhubungan antara dua tulang pubic .

Sendi ellipsoid .Sendi lesung .Sendi engsel .Sendi pelana .Sendi menggelongsor .DIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh bergerak bebas. ‡ Terbahagi kepada enam jenis: .Sendi paksi .

SENDI MENGGELONGSOR .

SENDI ENGSEL .

SENDI PAKSI .

SENDI ELLIPSOID .

SENDI PELANA .

SENDI LESUNG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful