MOHD HAFIZZUDDIN BIN MOHD RUBAI MOHAMAD AKHIRUDEEN BIN YAHAYA PISMP G1 PJM3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

LABEL SENDI .

JENIS-JENIS SENDI SINARTROSIS TERBAHAGI KEPADA TIGA DIARTROSIS AMFIARTROSIS .

Sendi sutur .SINARTROSIS ‡ Sendi yang tidak boleh digerakkan.Sendi gomfosis . ‡ Terdiri daripada tiga jenis: .Sendi sinkondrosis .

‡ Bentuk tidak teratur. ‡ Hujung tulang terkunci dan terikat bersama pada sutur oleh tisu penghubung berserat padat. ‡ Oleh itu.SENDI SUTUR ‡ Terdapat di antara tulang-tulang tengkorak. ia kuat dan tidak mudah patah. .

‡ Bersifat sementara dan akan digantikan oleh tulang apabila pembesaran terhenti.SENDI SINKONDROSIS ‡ Merupakan sendi bertulang rawan. ‡ Contoh: epiphyseal cartilage . ‡ Mengandungi rawan hialin sebagai bahan perantara.

SENDI GOMFOSIS ‡ Mempunyai struktur berbentuk kon yang disesuaikan dengan lesung. ‡ Mengikat gigi pada soket bertulang di dalam maxillae dan mandible. ‡ Contoh: sendi akar gigi dan tulang dagu .

Sendi sindesmosis .Sendi simfisis . ‡ Terdiri daripada dua jenis: .AMFIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh digerakkan sedikit.

SENDI SINDESMOSIS ‡ Sendi yang menyambung kedua-dua tulang melalui tisu perantara (ligamen). . ‡ Hubungan kedua-dua tulang ini tidak begitu ketat. Sendi antara tibia dengan fibula. ‡ Lebih banyak berbanding sutur. ‡ Contoh: Sendi antara ulna dengan radius.

Artikulasi antara badan vertebra (pada cakera pipih . ‡ Contoh: . ‡ Bahan perantaraan berupa rawan berserat yang lebar dan berbentuk cakera pipih.Perhubungan antara dua tulang pubic .SENDI SIMFISIS ‡ Terdapat di vertebra.

Sendi engsel .Sendi ellipsoid .Sendi paksi .DIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh bergerak bebas. ‡ Terbahagi kepada enam jenis: .Sendi menggelongsor .Sendi lesung .Sendi pelana .

SENDI MENGGELONGSOR .

SENDI ENGSEL .

SENDI PAKSI .

SENDI ELLIPSOID .

SENDI PELANA .

SENDI LESUNG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful