MOHD HAFIZZUDDIN BIN MOHD RUBAI MOHAMAD AKHIRUDEEN BIN YAHAYA PISMP G1 PJM3106 ANATOMI DAN FISIOLOGI

LABEL SENDI .

JENIS-JENIS SENDI SINARTROSIS TERBAHAGI KEPADA TIGA DIARTROSIS AMFIARTROSIS .

‡ Terdiri daripada tiga jenis: .Sendi sinkondrosis .SINARTROSIS ‡ Sendi yang tidak boleh digerakkan.Sendi gomfosis .Sendi sutur .

‡ Bentuk tidak teratur. ia kuat dan tidak mudah patah. ‡ Oleh itu. .SENDI SUTUR ‡ Terdapat di antara tulang-tulang tengkorak. ‡ Hujung tulang terkunci dan terikat bersama pada sutur oleh tisu penghubung berserat padat.

‡ Contoh: epiphyseal cartilage . ‡ Mengandungi rawan hialin sebagai bahan perantara. ‡ Bersifat sementara dan akan digantikan oleh tulang apabila pembesaran terhenti.SENDI SINKONDROSIS ‡ Merupakan sendi bertulang rawan.

‡ Mengikat gigi pada soket bertulang di dalam maxillae dan mandible. ‡ Contoh: sendi akar gigi dan tulang dagu .SENDI GOMFOSIS ‡ Mempunyai struktur berbentuk kon yang disesuaikan dengan lesung.

Sendi simfisis . ‡ Terdiri daripada dua jenis: .AMFIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh digerakkan sedikit.Sendi sindesmosis .

SENDI SINDESMOSIS ‡ Sendi yang menyambung kedua-dua tulang melalui tisu perantara (ligamen). ‡ Lebih banyak berbanding sutur. Sendi antara tibia dengan fibula. ‡ Hubungan kedua-dua tulang ini tidak begitu ketat. . ‡ Contoh: Sendi antara ulna dengan radius.

Artikulasi antara badan vertebra (pada cakera pipih .SENDI SIMFISIS ‡ Terdapat di vertebra. ‡ Bahan perantaraan berupa rawan berserat yang lebar dan berbentuk cakera pipih. ‡ Contoh: .Perhubungan antara dua tulang pubic .

DIARTROSIS ‡ Sendi yang boleh bergerak bebas.Sendi engsel .Sendi pelana .Sendi lesung . ‡ Terbahagi kepada enam jenis: .Sendi menggelongsor .Sendi paksi .Sendi ellipsoid .

SENDI MENGGELONGSOR .

SENDI ENGSEL .

SENDI PAKSI .

SENDI ELLIPSOID .

SENDI PELANA .

SENDI LESUNG .