KONSEP FITRAH MANUSIA

K.D.(1998) FITRAH: arab; sifat semula jadi, bakat, pembawaan/perasaan keagamaan.

K.D.(1970) tabiat semula jadi/ bakat manusia. Setiap individu yang lahir telah ditentukan sifat semula jadinya oleh Tuhan.

Suatu ketetapan/pemberian Tuhan secara semula jadi utk menuju kearah kebaikan. Unsur luaran boleh mempengaruhi dan mengubah sifat semula jadi ini.

PENGENALAN

Rogers(1951) manusia berkeupayaan utk menjadi positif dan baik. Oleh itu, manusia sentiasa berusaha ke arah penyempurnaan diri.

Setiap manusia dianugerahkan bakat/sifat semula jadi daripada PenciptaNya dan manusia berkemampuan untuk mengembangkan bakat ke tahap yang maksima.

Dr. Montessori semua manusia ada kecenderungan utk berkomunikasi, berkasih-sayang, bekerja,menjaga keamanan dan dll. Kecenderungan ini yang akan menggerakkan perkembangan manusia. Namun, tahap kecenderungan ini berbeza mengikut individu.

. Kesejahteraan fitrah dicapai apabila jasmani.FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF AGAMA Ragib Al Isfahami (2005) fitrah. bakat semula jadi. tabiat suci dan asli yg dibawa manusia sejak lahir dan belum pernah disentuh dan diubah. kaupayaan mental dan fizikal. mental. Manusia dikurniakan pelbagai potensi utk memupuk kerohanian melalui ajaran al-Quran. antara perkara yg menjadi dasar pendidikan Islam ialah: Manusia mempunyai potensi dlm perkembangan moral dan kerohanian.emosi. Al-Ghazali (1971) insan wajib mengenali Allah yg merupakan fitrah manusia dalam usaha mengenali diri sendiri utk menjadi insan yg bertakwa.fizikal). satu ketetapan/pemberian Tuhan sejak lahir berlandaskan aspek2 (bakat. Falsafah pendidikan Islam bersumberkan alQuran yg berkaitan dengan fitrah manusia. y y Anugerah bentuk fizikal dan mental Ketetapan Tuhan dari aspek potensi. akal dan rohnya berada dalam keadaan seimbang. kekuatan manusia utk mengetahui agama yg benar dan Tuhan yang menciptakannya. Aa Gym (2005) fitrah. Hassan Langgung (1979). Tokoh Islam fitrah.

Surah Ali Imran:19 Sesungguhnya agama yg diredhai disisi Allah hanyalah Islam Manusia mensyukuri keunikan dan kejadiannya dan ini menyebabkan manusia menghargai setiap bakat. manusia dilahirkan dgn sifat2 yg baik yg dianugerahkan oleh penciptanYa. . Surah Az Zariyat:56 Dan (ingatlah) Aku tidak ciptakan jin dan manusia melainkan utk mereka memperhambakan diri kepada-KU . Rasulullah bersabda: Dan alat bagi mukmin ialah akal Dan tiang bagi mukmin ialah akal. Melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yg dilarang. kebolehan dan keistimewaan yg telah dikurniakan oleh Allah kepada setiap hambanya.. Ia membantu manusia mengawal emosi dan menguasai diri. Manusia diciptakan Allah agar beribadat kepadaNya.Kehidupan beragama merupakan fitrah dalam diri setiap manusia. manusia mempunyai 2 sifat : a) Manusia sebagai makhluk jasmani b) Manusia sebagai makhluk rohani Secara fitrahnya. Kesimpulannya. Manusia dianugerahkan akal dan mempunyai kebebasan memilih . lantaran itu dapat membezakan antara yg baik dan yang buruk. Daripada Ibn Abbas. Manusia sebagai Khalifah Allah mempunyai banyak pilihan dlm kehidupan tetapi manusia sendiri yg bertanggungjawab atas setiap perbuatan yg dilakukan.Dan tujuan Allah ialah akal. Pemberian akal kepada manusia menjadikan darjat manusia lebih tinggi berbanding makhluk lain yg dicipta Allah. Dan yg menyerukan orang2 beribadat ialah akal.

LATAR BELAKANG KELUARGA: Ibu bapa bertanggungjawab dlm mendidik/mengasuh anak2 dgn cara yg betul bagi membantu perkembangan tumbesaran yg sempurna. Masyarakat yg sihat akan lebih bertanggungjawab. (kasih sayang/ makanan seimbang) PENGARUH RAKAN SEBAYA : Rakan sebaya yg baik akhlaknya dan tinggi kecerdasan dpt membantu membentuk peribadi positif. EMOSI: kesabaran dlm menghadapi cabaran. mata. berakhlak mulia dan bertanggungjawab. majalah. cekap mengurus aktiviti pengajaran dan pembelajaran yg akan melahirkan murid yg berilmu. televisyen. . berketerampilan. radio dan internet. Melahirkan perbezaan cara hidup. GURU DAN SEKOLAH : Guru penyayang. SUMBER TEKNOLOGI : Merujuk kpd maklumat yg diperolehi daripada bahan bacaan spt surat khabar. tinggi.FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Fitrah manusia daripada perspektif biologi memperlihatkan asas2 genetik seperti : (Mempengaruhi ketidaksamaan yg dimiliki oleh seseorang) Faktor keturunan(baka) Faktor persekitaran (menyumbang kepada pembentukan diri seseorang sekaligus membawa kpd pembentukan personaliti dan tingkah laku) KOGNITIF: tahap kecerdasan seseorang FIZIKAL : warna rambut. (perkembangan intelek dan potensi individu) KEBUDAYAAN DAN KEPERCAYAAN MASYARAKAT : Menyumbang kpd pembentukan falsafah hidup. rendah dan sebagainya. rajin berusaha. kuat agama dan pegangan nilai kerohanian yg tinggi. kulit.

(1989). kebolehan. PERKEMBANGAN SOSIAL: hubungan individu dgn orang lain. serta perlakuan peribadi individu. kesanggupan. kasih sayang.D. tidur. keupayaan utk berkembang maju. kekuatan. PERKEMBANGAN ROHANI: kepercayaan beragama. Keperluan keselamatan. kesempurnaan kendiri. pembuangan dan seks. PERKEMBANGAN JASMANI: kebolehan/keupayaan fizikal atau kemahiran psikomoto dlm aktiviti permainan dan bersukan. Potensi manusia dihuraikan berdasarkan 5 PERKEMBANGAN INTELEK : boleh dilihat drpd daya pemikiran. kepuasan deria. . penghargaan kendiri. POTENSI K.kemampuan mencapai/menghasilkan/ melakukan sesuatu. nilai dan norma masyarakat.Keperluan makanan/minuman. keperluan maklumat Keperluan Fisiologi KEPERLUAN Keperluan Psikologi FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Maksud: Keupayaan dan kebolehan manusia yg terpendam dalam diri seseorang yg membolehkan manusia berkembang maju ke hadapan. cara seseorang itu berfikir utk menyelesaikan masalah. PERKEMBANGAN EMOSI: dapat memahami perasaan diri sendiri dan orang lain (empati). rehat. oksigen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful