P. 1
KONSEP FITRAH MANUSIA

KONSEP FITRAH MANUSIA

|Views: 43|Likes:
Published by Nurliyana محمد

More info:

Published by: Nurliyana محمد on Jan 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2012

pdf

text

original

KONSEP FITRAH MANUSIA

K.D.(1998) FITRAH: arab; sifat semula jadi, bakat, pembawaan/perasaan keagamaan.

K.D.(1970) tabiat semula jadi/ bakat manusia. Setiap individu yang lahir telah ditentukan sifat semula jadinya oleh Tuhan.

Suatu ketetapan/pemberian Tuhan secara semula jadi utk menuju kearah kebaikan. Unsur luaran boleh mempengaruhi dan mengubah sifat semula jadi ini.

PENGENALAN

Rogers(1951) manusia berkeupayaan utk menjadi positif dan baik. Oleh itu, manusia sentiasa berusaha ke arah penyempurnaan diri.

Setiap manusia dianugerahkan bakat/sifat semula jadi daripada PenciptaNya dan manusia berkemampuan untuk mengembangkan bakat ke tahap yang maksima.

Dr. Montessori semua manusia ada kecenderungan utk berkomunikasi, berkasih-sayang, bekerja,menjaga keamanan dan dll. Kecenderungan ini yang akan menggerakkan perkembangan manusia. Namun, tahap kecenderungan ini berbeza mengikut individu.

kekuatan manusia utk mengetahui agama yg benar dan Tuhan yang menciptakannya.FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF AGAMA Ragib Al Isfahami (2005) fitrah.emosi. y y Anugerah bentuk fizikal dan mental Ketetapan Tuhan dari aspek potensi. . Kesejahteraan fitrah dicapai apabila jasmani. Manusia dikurniakan pelbagai potensi utk memupuk kerohanian melalui ajaran al-Quran. akal dan rohnya berada dalam keadaan seimbang. Al-Ghazali (1971) insan wajib mengenali Allah yg merupakan fitrah manusia dalam usaha mengenali diri sendiri utk menjadi insan yg bertakwa. Hassan Langgung (1979). Falsafah pendidikan Islam bersumberkan alQuran yg berkaitan dengan fitrah manusia.fizikal). Aa Gym (2005) fitrah. bakat semula jadi. kaupayaan mental dan fizikal. mental. Tokoh Islam fitrah. satu ketetapan/pemberian Tuhan sejak lahir berlandaskan aspek2 (bakat. antara perkara yg menjadi dasar pendidikan Islam ialah: Manusia mempunyai potensi dlm perkembangan moral dan kerohanian. tabiat suci dan asli yg dibawa manusia sejak lahir dan belum pernah disentuh dan diubah.

manusia mempunyai 2 sifat : a) Manusia sebagai makhluk jasmani b) Manusia sebagai makhluk rohani Secara fitrahnya. Surah Ali Imran:19 Sesungguhnya agama yg diredhai disisi Allah hanyalah Islam Manusia mensyukuri keunikan dan kejadiannya dan ini menyebabkan manusia menghargai setiap bakat. Surah Az Zariyat:56 Dan (ingatlah) Aku tidak ciptakan jin dan manusia melainkan utk mereka memperhambakan diri kepada-KU . Melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yg dilarang. Manusia dianugerahkan akal dan mempunyai kebebasan memilih . Ia membantu manusia mengawal emosi dan menguasai diri. .. kebolehan dan keistimewaan yg telah dikurniakan oleh Allah kepada setiap hambanya. Manusia sebagai Khalifah Allah mempunyai banyak pilihan dlm kehidupan tetapi manusia sendiri yg bertanggungjawab atas setiap perbuatan yg dilakukan. Kesimpulannya. Manusia diciptakan Allah agar beribadat kepadaNya. Daripada Ibn Abbas. lantaran itu dapat membezakan antara yg baik dan yang buruk.Kehidupan beragama merupakan fitrah dalam diri setiap manusia. Dan yg menyerukan orang2 beribadat ialah akal. Rasulullah bersabda: Dan alat bagi mukmin ialah akal Dan tiang bagi mukmin ialah akal.Dan tujuan Allah ialah akal. Pemberian akal kepada manusia menjadikan darjat manusia lebih tinggi berbanding makhluk lain yg dicipta Allah. manusia dilahirkan dgn sifat2 yg baik yg dianugerahkan oleh penciptanYa.

FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Fitrah manusia daripada perspektif biologi memperlihatkan asas2 genetik seperti : (Mempengaruhi ketidaksamaan yg dimiliki oleh seseorang) Faktor keturunan(baka) Faktor persekitaran (menyumbang kepada pembentukan diri seseorang sekaligus membawa kpd pembentukan personaliti dan tingkah laku) KOGNITIF: tahap kecerdasan seseorang FIZIKAL : warna rambut. . (kasih sayang/ makanan seimbang) PENGARUH RAKAN SEBAYA : Rakan sebaya yg baik akhlaknya dan tinggi kecerdasan dpt membantu membentuk peribadi positif. berketerampilan. EMOSI: kesabaran dlm menghadapi cabaran. radio dan internet. GURU DAN SEKOLAH : Guru penyayang. kulit. mata. LATAR BELAKANG KELUARGA: Ibu bapa bertanggungjawab dlm mendidik/mengasuh anak2 dgn cara yg betul bagi membantu perkembangan tumbesaran yg sempurna. rendah dan sebagainya. berakhlak mulia dan bertanggungjawab. rajin berusaha. televisyen. Melahirkan perbezaan cara hidup. SUMBER TEKNOLOGI : Merujuk kpd maklumat yg diperolehi daripada bahan bacaan spt surat khabar. majalah. kuat agama dan pegangan nilai kerohanian yg tinggi. (perkembangan intelek dan potensi individu) KEBUDAYAAN DAN KEPERCAYAAN MASYARAKAT : Menyumbang kpd pembentukan falsafah hidup. tinggi. cekap mengurus aktiviti pengajaran dan pembelajaran yg akan melahirkan murid yg berilmu. Masyarakat yg sihat akan lebih bertanggungjawab.

rehat. Potensi manusia dihuraikan berdasarkan 5 PERKEMBANGAN INTELEK : boleh dilihat drpd daya pemikiran. POTENSI K. pembuangan dan seks. cara seseorang itu berfikir utk menyelesaikan masalah. .Keperluan makanan/minuman. kepuasan deria. PERKEMBANGAN SOSIAL: hubungan individu dgn orang lain. tidur. PERKEMBANGAN JASMANI: kebolehan/keupayaan fizikal atau kemahiran psikomoto dlm aktiviti permainan dan bersukan. kesempurnaan kendiri. kesanggupan. penghargaan kendiri. kasih sayang. nilai dan norma masyarakat. PERKEMBANGAN EMOSI: dapat memahami perasaan diri sendiri dan orang lain (empati). oksigen.kemampuan mencapai/menghasilkan/ melakukan sesuatu.D. serta perlakuan peribadi individu. Keperluan keselamatan. kekuatan.(1989). PERKEMBANGAN ROHANI: kepercayaan beragama. kebolehan. keupayaan utk berkembang maju. keperluan maklumat Keperluan Fisiologi KEPERLUAN Keperluan Psikologi FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Maksud: Keupayaan dan kebolehan manusia yg terpendam dalam diri seseorang yg membolehkan manusia berkembang maju ke hadapan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->