KONSEP FITRAH MANUSIA

K.D.(1998) FITRAH: arab; sifat semula jadi, bakat, pembawaan/perasaan keagamaan.

K.D.(1970) tabiat semula jadi/ bakat manusia. Setiap individu yang lahir telah ditentukan sifat semula jadinya oleh Tuhan.

Suatu ketetapan/pemberian Tuhan secara semula jadi utk menuju kearah kebaikan. Unsur luaran boleh mempengaruhi dan mengubah sifat semula jadi ini.

PENGENALAN

Rogers(1951) manusia berkeupayaan utk menjadi positif dan baik. Oleh itu, manusia sentiasa berusaha ke arah penyempurnaan diri.

Setiap manusia dianugerahkan bakat/sifat semula jadi daripada PenciptaNya dan manusia berkemampuan untuk mengembangkan bakat ke tahap yang maksima.

Dr. Montessori semua manusia ada kecenderungan utk berkomunikasi, berkasih-sayang, bekerja,menjaga keamanan dan dll. Kecenderungan ini yang akan menggerakkan perkembangan manusia. Namun, tahap kecenderungan ini berbeza mengikut individu.

Hassan Langgung (1979).fizikal). bakat semula jadi. akal dan rohnya berada dalam keadaan seimbang. kekuatan manusia utk mengetahui agama yg benar dan Tuhan yang menciptakannya. tabiat suci dan asli yg dibawa manusia sejak lahir dan belum pernah disentuh dan diubah.FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF AGAMA Ragib Al Isfahami (2005) fitrah. Aa Gym (2005) fitrah. satu ketetapan/pemberian Tuhan sejak lahir berlandaskan aspek2 (bakat. Falsafah pendidikan Islam bersumberkan alQuran yg berkaitan dengan fitrah manusia. y y Anugerah bentuk fizikal dan mental Ketetapan Tuhan dari aspek potensi. Al-Ghazali (1971) insan wajib mengenali Allah yg merupakan fitrah manusia dalam usaha mengenali diri sendiri utk menjadi insan yg bertakwa. Tokoh Islam fitrah. antara perkara yg menjadi dasar pendidikan Islam ialah: Manusia mempunyai potensi dlm perkembangan moral dan kerohanian. . Manusia dikurniakan pelbagai potensi utk memupuk kerohanian melalui ajaran al-Quran. mental. Kesejahteraan fitrah dicapai apabila jasmani.emosi. kaupayaan mental dan fizikal.

Surah Az Zariyat:56 Dan (ingatlah) Aku tidak ciptakan jin dan manusia melainkan utk mereka memperhambakan diri kepada-KU . kebolehan dan keistimewaan yg telah dikurniakan oleh Allah kepada setiap hambanya. Kesimpulannya. Melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yg dilarang. lantaran itu dapat membezakan antara yg baik dan yang buruk. manusia mempunyai 2 sifat : a) Manusia sebagai makhluk jasmani b) Manusia sebagai makhluk rohani Secara fitrahnya.Kehidupan beragama merupakan fitrah dalam diri setiap manusia. Daripada Ibn Abbas.. Ia membantu manusia mengawal emosi dan menguasai diri. . Rasulullah bersabda: Dan alat bagi mukmin ialah akal Dan tiang bagi mukmin ialah akal. manusia dilahirkan dgn sifat2 yg baik yg dianugerahkan oleh penciptanYa. Manusia sebagai Khalifah Allah mempunyai banyak pilihan dlm kehidupan tetapi manusia sendiri yg bertanggungjawab atas setiap perbuatan yg dilakukan. Pemberian akal kepada manusia menjadikan darjat manusia lebih tinggi berbanding makhluk lain yg dicipta Allah. Surah Ali Imran:19 Sesungguhnya agama yg diredhai disisi Allah hanyalah Islam Manusia mensyukuri keunikan dan kejadiannya dan ini menyebabkan manusia menghargai setiap bakat.Dan tujuan Allah ialah akal. Manusia dianugerahkan akal dan mempunyai kebebasan memilih . Dan yg menyerukan orang2 beribadat ialah akal. Manusia diciptakan Allah agar beribadat kepadaNya.

. (kasih sayang/ makanan seimbang) PENGARUH RAKAN SEBAYA : Rakan sebaya yg baik akhlaknya dan tinggi kecerdasan dpt membantu membentuk peribadi positif. cekap mengurus aktiviti pengajaran dan pembelajaran yg akan melahirkan murid yg berilmu. tinggi. LATAR BELAKANG KELUARGA: Ibu bapa bertanggungjawab dlm mendidik/mengasuh anak2 dgn cara yg betul bagi membantu perkembangan tumbesaran yg sempurna. Masyarakat yg sihat akan lebih bertanggungjawab.FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Fitrah manusia daripada perspektif biologi memperlihatkan asas2 genetik seperti : (Mempengaruhi ketidaksamaan yg dimiliki oleh seseorang) Faktor keturunan(baka) Faktor persekitaran (menyumbang kepada pembentukan diri seseorang sekaligus membawa kpd pembentukan personaliti dan tingkah laku) KOGNITIF: tahap kecerdasan seseorang FIZIKAL : warna rambut. Melahirkan perbezaan cara hidup. berakhlak mulia dan bertanggungjawab. mata. rendah dan sebagainya. (perkembangan intelek dan potensi individu) KEBUDAYAAN DAN KEPERCAYAAN MASYARAKAT : Menyumbang kpd pembentukan falsafah hidup. EMOSI: kesabaran dlm menghadapi cabaran. majalah. GURU DAN SEKOLAH : Guru penyayang. berketerampilan. SUMBER TEKNOLOGI : Merujuk kpd maklumat yg diperolehi daripada bahan bacaan spt surat khabar. kulit. kuat agama dan pegangan nilai kerohanian yg tinggi. televisyen. rajin berusaha. radio dan internet.

PERKEMBANGAN JASMANI: kebolehan/keupayaan fizikal atau kemahiran psikomoto dlm aktiviti permainan dan bersukan.D.Keperluan makanan/minuman. oksigen. kasih sayang. keperluan maklumat Keperluan Fisiologi KEPERLUAN Keperluan Psikologi FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Maksud: Keupayaan dan kebolehan manusia yg terpendam dalam diri seseorang yg membolehkan manusia berkembang maju ke hadapan. POTENSI K. Potensi manusia dihuraikan berdasarkan 5 PERKEMBANGAN INTELEK : boleh dilihat drpd daya pemikiran. pembuangan dan seks. kekuatan. cara seseorang itu berfikir utk menyelesaikan masalah. nilai dan norma masyarakat. PERKEMBANGAN EMOSI: dapat memahami perasaan diri sendiri dan orang lain (empati). kesempurnaan kendiri.kemampuan mencapai/menghasilkan/ melakukan sesuatu. rehat. penghargaan kendiri. . PERKEMBANGAN ROHANI: kepercayaan beragama. kebolehan. kepuasan deria. keupayaan utk berkembang maju. Keperluan keselamatan.(1989). PERKEMBANGAN SOSIAL: hubungan individu dgn orang lain. kesanggupan. serta perlakuan peribadi individu. tidur.