KONSEP FITRAH MANUSIA

K.D.(1998) FITRAH: arab; sifat semula jadi, bakat, pembawaan/perasaan keagamaan.

K.D.(1970) tabiat semula jadi/ bakat manusia. Setiap individu yang lahir telah ditentukan sifat semula jadinya oleh Tuhan.

Suatu ketetapan/pemberian Tuhan secara semula jadi utk menuju kearah kebaikan. Unsur luaran boleh mempengaruhi dan mengubah sifat semula jadi ini.

PENGENALAN

Rogers(1951) manusia berkeupayaan utk menjadi positif dan baik. Oleh itu, manusia sentiasa berusaha ke arah penyempurnaan diri.

Setiap manusia dianugerahkan bakat/sifat semula jadi daripada PenciptaNya dan manusia berkemampuan untuk mengembangkan bakat ke tahap yang maksima.

Dr. Montessori semua manusia ada kecenderungan utk berkomunikasi, berkasih-sayang, bekerja,menjaga keamanan dan dll. Kecenderungan ini yang akan menggerakkan perkembangan manusia. Namun, tahap kecenderungan ini berbeza mengikut individu.

tabiat suci dan asli yg dibawa manusia sejak lahir dan belum pernah disentuh dan diubah. bakat semula jadi. Kesejahteraan fitrah dicapai apabila jasmani. kaupayaan mental dan fizikal. satu ketetapan/pemberian Tuhan sejak lahir berlandaskan aspek2 (bakat. Falsafah pendidikan Islam bersumberkan alQuran yg berkaitan dengan fitrah manusia.fizikal). antara perkara yg menjadi dasar pendidikan Islam ialah: Manusia mempunyai potensi dlm perkembangan moral dan kerohanian. .FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF AGAMA Ragib Al Isfahami (2005) fitrah.emosi. kekuatan manusia utk mengetahui agama yg benar dan Tuhan yang menciptakannya. Hassan Langgung (1979). Tokoh Islam fitrah. akal dan rohnya berada dalam keadaan seimbang. mental. Manusia dikurniakan pelbagai potensi utk memupuk kerohanian melalui ajaran al-Quran. Al-Ghazali (1971) insan wajib mengenali Allah yg merupakan fitrah manusia dalam usaha mengenali diri sendiri utk menjadi insan yg bertakwa. Aa Gym (2005) fitrah. y y Anugerah bentuk fizikal dan mental Ketetapan Tuhan dari aspek potensi.

Melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yg dilarang. Dan yg menyerukan orang2 beribadat ialah akal. Manusia dianugerahkan akal dan mempunyai kebebasan memilih . kebolehan dan keistimewaan yg telah dikurniakan oleh Allah kepada setiap hambanya.Dan tujuan Allah ialah akal. manusia mempunyai 2 sifat : a) Manusia sebagai makhluk jasmani b) Manusia sebagai makhluk rohani Secara fitrahnya. lantaran itu dapat membezakan antara yg baik dan yang buruk. Kesimpulannya. Rasulullah bersabda: Dan alat bagi mukmin ialah akal Dan tiang bagi mukmin ialah akal. Manusia sebagai Khalifah Allah mempunyai banyak pilihan dlm kehidupan tetapi manusia sendiri yg bertanggungjawab atas setiap perbuatan yg dilakukan. manusia dilahirkan dgn sifat2 yg baik yg dianugerahkan oleh penciptanYa. Surah Az Zariyat:56 Dan (ingatlah) Aku tidak ciptakan jin dan manusia melainkan utk mereka memperhambakan diri kepada-KU .. Manusia diciptakan Allah agar beribadat kepadaNya.Kehidupan beragama merupakan fitrah dalam diri setiap manusia. Ia membantu manusia mengawal emosi dan menguasai diri. Surah Ali Imran:19 Sesungguhnya agama yg diredhai disisi Allah hanyalah Islam Manusia mensyukuri keunikan dan kejadiannya dan ini menyebabkan manusia menghargai setiap bakat. Pemberian akal kepada manusia menjadikan darjat manusia lebih tinggi berbanding makhluk lain yg dicipta Allah. . Daripada Ibn Abbas.

LATAR BELAKANG KELUARGA: Ibu bapa bertanggungjawab dlm mendidik/mengasuh anak2 dgn cara yg betul bagi membantu perkembangan tumbesaran yg sempurna. SUMBER TEKNOLOGI : Merujuk kpd maklumat yg diperolehi daripada bahan bacaan spt surat khabar. (perkembangan intelek dan potensi individu) KEBUDAYAAN DAN KEPERCAYAAN MASYARAKAT : Menyumbang kpd pembentukan falsafah hidup. rajin berusaha. radio dan internet. tinggi. Masyarakat yg sihat akan lebih bertanggungjawab. GURU DAN SEKOLAH : Guru penyayang.FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Fitrah manusia daripada perspektif biologi memperlihatkan asas2 genetik seperti : (Mempengaruhi ketidaksamaan yg dimiliki oleh seseorang) Faktor keturunan(baka) Faktor persekitaran (menyumbang kepada pembentukan diri seseorang sekaligus membawa kpd pembentukan personaliti dan tingkah laku) KOGNITIF: tahap kecerdasan seseorang FIZIKAL : warna rambut. (kasih sayang/ makanan seimbang) PENGARUH RAKAN SEBAYA : Rakan sebaya yg baik akhlaknya dan tinggi kecerdasan dpt membantu membentuk peribadi positif. berketerampilan. kulit. majalah. Melahirkan perbezaan cara hidup. cekap mengurus aktiviti pengajaran dan pembelajaran yg akan melahirkan murid yg berilmu. . rendah dan sebagainya. EMOSI: kesabaran dlm menghadapi cabaran. berakhlak mulia dan bertanggungjawab. kuat agama dan pegangan nilai kerohanian yg tinggi. mata. televisyen.

cara seseorang itu berfikir utk menyelesaikan masalah. kekuatan. Keperluan keselamatan. keperluan maklumat Keperluan Fisiologi KEPERLUAN Keperluan Psikologi FITRAH KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT PERSPEKTIF BIOLOGI Maksud: Keupayaan dan kebolehan manusia yg terpendam dalam diri seseorang yg membolehkan manusia berkembang maju ke hadapan.Keperluan makanan/minuman. PERKEMBANGAN JASMANI: kebolehan/keupayaan fizikal atau kemahiran psikomoto dlm aktiviti permainan dan bersukan. penghargaan kendiri. tidur. keupayaan utk berkembang maju. PERKEMBANGAN EMOSI: dapat memahami perasaan diri sendiri dan orang lain (empati). POTENSI K. serta perlakuan peribadi individu. kesempurnaan kendiri. kasih sayang. oksigen. kepuasan deria.D. PERKEMBANGAN SOSIAL: hubungan individu dgn orang lain. kebolehan. PERKEMBANGAN ROHANI: kepercayaan beragama.(1989). . Potensi manusia dihuraikan berdasarkan 5 PERKEMBANGAN INTELEK : boleh dilihat drpd daya pemikiran. kesanggupan. rehat.kemampuan mencapai/menghasilkan/ melakukan sesuatu. pembuangan dan seks. nilai dan norma masyarakat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful