P. 1
Ass BM rph

Ass BM rph

|Views: 106|Likes:
Published by Syafiq Siremo

More info:

Published by: Syafiq Siremo on Jan 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/17/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tahun Tarikh Masa Bilangan Murid Tajuk Tema Objektif

: Bahasa Melayu : 3 Allegro : 02 Ogos 2010 : 8.00 pagi- 9.00pagi (60 minit) : 30 orang : Kisah Teladan Sang Kancil dan Buaya : Pendidikan Moral : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini, murid- murid dapat: 1. Menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan, intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.

2. Membaca pantas sekurang- kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´

3. Menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri.

4. Menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai.

Kemahiran Berfikir.1 Bercerita dengan menggunakan kata. menghormati.1 Membina dan menulis perkataan. bekerjasama. frasa. ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. Kajian Tempatan : Kecerdasan Pelbagai. Kontruktivisme . Aras 3 i. berterima kasih. Fokus Sampingan 7. intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk dengan menggunakan kata hubung. Aras 3 i. Menjelaskan pengajaran yang terdapat dalam teks 8.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Aras 3 i. ii. ayat tunggal dan ayat majmuk.Hasil Pembelajaran Fokus Utama : 2. Bercerita dengan menggunakan sebutan. Pengisian Kurikulum Nilai Murni Ilmu Nilai Tambah : Tolong menolong. : Pendidikan Moral. Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca.

. Kosa Kata : Cerdik. Ayat Majmuk.Sistem Bahasa : i.Menolong dan Kebijaksanaan. Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti P & P Catatan Set induksi (5 minit ) Tayangan binatang di zoo. Video kisah ³ Sang Kancil dengan Buaya ³ Komputer Bimbit. video Guru bertanyakan Video : berbagai pengalaman murid-murid dan meminta untuk menyebut kembali nama binatang yang ditonton. Tatabahasa : Ayat Tunggal. dan Kata Hubung ii. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah mendengar cerita teladan tentang Sang Kancil dengan Buaya Bahan Bantu Mengajar : LCD. Tolong. Kelakuan. video tentang zoo. Kad Gambar Haiwan. Guru bersoal jawab dengan murid dan jenis binatang di Zoo.

. Nilai murni : y Tolongmenolong y y Berbuat baik Bijaksana Guru menayangkan video tentang Sang Kancil dengan Buaya. Langkah 1 ( 7 minit ) Tayangan video Sang Kancil dan Buaya. Guru bersoal jawab dengan murid tentang nilai murni serta pengajaran yang terdapat di dalam cerita tersebut. Video: Sang Kancil dengan Buaya Kecerdasan Murid diminta menonton dan menghayati nilai murni yang terdapat dalam video tersebut.mengaitkan dengan langkah seterusnya. Nilai : Bijaksana pelbagai: Muzik Langkah 2 ( 13 minit ) Melakonkan berdasarkan cerita Aktiviti 1 gambar Guru meminta murid membentuk beberapa kumpulan kecil. Kontekstual Kecerdasan Pelbagai: Interpersonal BBM : kad gambar tunggal yang ditunjukkan .

 Guru meminta beberapa orang murid tampil ke hadapan. Guru menunjukkan beberapa gambar tunggal. Setiap orang murid diberi watak masingmasing berserta skrip. Kecerdasan pelbagai : seni dan pergerakan Aktiviti 2 Setiap kumpulan akan diberikan gambar tunggal yang sama. Dalam kumpulan murid diminta berbincang tentang cerita dan lakonan yang boleh dicipta berdasarkan gambar tunggal yang . KBT : kemahiran berfikir Nilai murni : berkerjasama. Murid-murid itu perlu melakonkan tentang cerita yang diberi.

.. Setiap wakil kumpulan membentangkan hasil kerja masingmasing. BBM petikan Kancil Buaya´ : teks ³Sang dan ... Murid membentangkan kerja dalam bentuk bercerita atau lakonan........diberikan oleh guru. Murid membaca bersama-sama guru. Sang Kancil berhasrat untuk memakan buahbuahan di seberang.... Aktiviti 1 Guru mengedarkan teks yang bertajuk Sang Kancil dan Buaya.. Langkah 3 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dengan Buaya¶ ³ Sang Kancil merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan dan cerita ini mengisahkan bagaimana dia telah memperdayakan buaya. Guru membaca teks tersebut terlebih dahulu sambil murid melakukan bacaan senyap.

guru . BBM : teks cerita KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru Ayat Majmuk 1. Murid diminta membaca teks dengan kuat beserta dengan gaya dan intonasi yang betul mengikut kumpulan.Aktiviti 2 Murid diminta duduk dalam kumpulan yang sama. sambil. Guru merumus keupayaan murid bercerita Langkah 4 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dan Buaya¶ Aktiviti 1 Guru menerangkan tentang ayat majmuk dan kata hubung. Aktiviti 2 Dalam bentuk kumpulan. Guru menulis beberapa ayat di papan tulis dan murid diminta menulis semula. kecuali. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat ayat tunggal disambungkan oleh perkataan Kata Hubung seperti dan. atau. tetapi.

dengan. lalu. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat Selapis. kemudian.seraya dan lainlain. Contoh Ayat Saya dan emak pergi Guru membuat . ( Ayat Majmuk ) kurangnya lima ayat majmuk berdasarkan perkataan yang dihitamkan. Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan perkataan dengan perkataan rangkai kata dengan rangkai kata ayat dengan ayat. mengedarkan teks kepada murid-murid Kumpulan murid tersebut diminta menulis sekurang- Contoh : Erna terjatuh lalu kakinya luka. 2. jika. ketika. tetapi. Wakil setiap kumpulan akan membacakan ayat majmuk yang di bina dengan intonasi serta gaya yang betul sambil dibimbing oleh guru. kerana.kurangnya Kata Hubung 1. kalau. serta. lima ayat majmuk serta membaca dengan ayat tersebut dengan dengan intonasi serta gaya yang betul akan diberikan ganjaran. Kumpulan yang berjaya membina sekurang. yang. Contoh Kata Hubung Dan. hingga.

murid teka silang kata. rumusan. Berdasarkan teks tersebut juga.ke pasar malam. gambar haiwan. guru meminta murid-murid agar menggariskan ayat majmuk yang terdapat dan mencatatkannya pada lembaran kerja yg disediakan. KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru . Guru membimbing murid pemulihan menulis nama BBM : lembaran yang diberi. Langkah 5 ( 10 minit ) Pengayaan y Teka silang kata Pemulihan y Ejaan nama haiwan Berdasarkan teks ( kumpulan pengayaan ) diminta untuk mencari kata hubung yang tersembunyi di dalam silang kata tersebut.

 Guru meminta membuat rumusan pengajaran dan pembelajaran BBM : video Sang Kancil dan Buaya. Penutup ( 5 minit ) Tayangan video Sang Guru menayangkan Kancil dan Buaya. Kecerdasan pelbagai : Muzik dengan Buaya. video tersebut sekali lagi. Pengajaran video Sang daripada Kancil Guru bersoal jawab dengan murid untuk menguji kefahaman mereka tentang nilai murni yang terdapat dalam klip video itu.haiwan berdasarkan gambar. Penerapan murni nilai .

.

LEMBARAN KERJA Nama:««««««««««««««. Kelas:««««««««««. S A M B I L M H M B R W U A A Q T E T A P I E S P D G F L R N S R R T L A F G U D A F E T E T Z Y N Y W K B F Y A F S B A R P A N G U D G W N L W K L T H I C H R M A S E A F H L V J T W K Q R T H I P M D A N J C A Y M N N N H I Q I Z N U K G M A K P J I K A P K G B B L M M L M N M L A Supaya Atau Bahawa Hingga kerana Jika Dan Sambil Manakala tetapi . Arahan : Cari sepuluh kata hubung yang tersembunyi di dalam kekotak abjad di bawah dan gariskan seperti contoh di bawah..

. Kelas:«««««««««««. Arahan : Eja dan tulis nama haiwan di bawah.Nama:«««««««««.

.

.

.

.

Saya boleh mengangkat kayu balak dengan menggunakannya. Sayalah binatang yang sangat rajin. Gajah : Diam semua! Kamu semua ini sombong. Suasana Dalam Hutan Rimba Buaya : Saya Sang Buaya. Sayalah binatang yang paling besar dan paling kuat. Mendengar saja nama buaya. Walaupun badan kamu besar dan kuat. Lihatlah belalai saya yang panjang. dan bijaksana..Contoh Skrip. nahas kamu! . Kamu semua takut pada saya.rakan semut yang lain. Sedangkan manusia juga sangat takut dengan saya. Saya binatang yang sangat ganas. Jangan berlagak sombong wahai sang buaya. namun kamu lupa bahawa saya sang semut pernah mengalahkan kamu. kamu semua sudah ketakutan. Kancil : Haha. pantas. Semut : Wahai sang gajah. Jika saya berkerjasama dengan rakan. Adakah kamu sudah lupa akan kepintaran saya memperdayakan kamu? Sayalah binatang yang paling pintar. kamulah yang paling sombong.

Sang Kancil terus berfikir bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam dan deras arusnya. Cuaca pada hari itu sangat panas. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan daun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. ia akan berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. kata Sang Kancil. Oleh kerana makanan di sekitar daerahnya telah berkurang. Setelah melalui hutan. Sang Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. maka Sang Kancil merancang untuk mencari makanan di luar daerahnya. sehingga Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. Tanpa membuang waktu lagi. Sang Kancil melihat kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai. apabila berasa penat. Tibalah Sang kancil di suatu tempat yang agak kosong. Sang Kancil terus menghampiri Buaya yang sedang berjemur lalu berkata. akhirnya Sang Kancil bertemu dengan sebuah sungai yang sangat jernih airnya. ´ Hai sabahatku. lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Sang Buaya.KISAH SANG KANCIL DAN BUAYA Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.binatang di dalam hutan. Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Setelah kepenatannya hilang. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. Tanpa membuang waktu. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Sang Kancil berkata di dalam hatinya. Tiba-tiba Sang Kancil melihat Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. ³Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat´. apa khabarmu hari ini?´ . Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. ³Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buah-buahan tersebut´. Sang Kancil minum dengan sepuas-puasnya. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah bersedia membantu bila diperlukan.

Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menakutkankan semua binatang karana Nabi Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meninggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. lalu berkata. Sang Kancil berkata. kata Sang Buaya. Begitulah sehingga Sang Kancil berhasil menyeberangi sungai. Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil. ´ Hai buaya-buaya sekalian. ³Aku membawa khabar gembira untuk kamu´.´ Sang Kancil mula menghitung dengan menyebut. Mendengar kata-kata Sang Kancil. semua buaya merasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu. Mereka bersumpah tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu lagi. sambung Buaya lagi. ³Satu dua tiga lekuk. jantan betina aku ketuk´. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Sang Kancil´. Kerana perintah tersebut berasal dari Raja Sulaiman. ³Khabar baik sahabatku. ³Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua´. Mendengar kata-kata Sang Kancil. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. kamu tunggu di sini. sambil mengetuk kepala buaya. ³Apa yang menyebabkan kamu datang ke sini?´ Jawab Sang Kancil. Setelah mencapai tebing di sana. ³Baiklah. ³Sekarang hitunglah. kami sudah siap. semua buaya segera berbaris tanpa membantah. aku akan turun ke dasar sungai untuk memanggil semua kawanku´. Sang Kancil berkata. ³Berbarislah kamu sepanjang sungai ini mulai dari tebing sebelah sini sampai ke tebing sebelah sana´. Sang Kancil melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata. Dan Sang Kancil berkata lagi. aku telah diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua karena Raja Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini´. Sang Buaya berkata.Buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan mendapati Sang Kancil yang menegurnya tadi. ³Ceritakan kepadaku apakah yang engkau hendak sampaikan´. ³Hai Buaya sekalian. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Raja Sulaiman´. .

.

Sebagai contoh ketika mereka menonton video Sang Kancil dan Buaya yang merupakan salah satu .kelemahan serta cadangan penambahbaikkan sepanjang saya menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran RPH tersebut. ambilan Januari 2009. Kekuatan Ketika melakukan proses tersbut. sekolah dan agensi-agensi lain yang berkaitan. Murid. saya telah diberi tugasan berkumpulan Bahasa Melayu yang merupakan salah satu subjek pelajaran yang wajib bagi setiap pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan PISMP. semester 5. Sepanjang melakukan Program Latihan Pratikum di sekolah. Refleksi hasil pelaksanaan perancangan RPH tersebut juga perlu dibuat dan merangkumi kekuatan. Program Praktikum adalah kesinambungan ROS yang memberi peluang kepada guru pelatih mengamalkan pengetahuan.tugasan yang terkandung serta perlu dilaksanakan secara berkumpulan termasuklah merancang satu Rancanagan Pengajaran Harian matapelajaran Bahasa Melayu dan menjalankan RPH tersebut dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah. antara kekutan yang dapat saya nilai ialah keberkesanan kawalan kelas sepanjang saya mengajar. Saya Syafiq bin Suliman merupakan salah seorang pelajar Ijazah Sajana Muda Perguruan tersebut Major Pendidikan Muzik dengan minor Pendidikan Bahasa Melayu. kemahiran dan nilai keguruan secara reflektif dalam situasi sebenar bilik darjah dan sekolah.REFLEKSI Program latihan Pratikum di sekolah merupakan satu program bagi pelajar Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (Pendidikan Rendah) Kementerian Pelajaran Malaysia. Antara tugasan.. serta Pendidikan Jasmani Elektif amat berbesar hati untuk menjalankan program yang diwajibkan ini.murid dilihat dapat memeberi respons yang positif sepanjang proses pnp berlangsung. Pelaksanaan program peringkat ini memberi tumpuan kepada proses pengajaran pembelajaran dengan bimbingan melalui perkongsian pintar dan pemuafakatan antara maktab perguruan.

murid masuk ke kelas lewat daripada waktu yang sepatutnya disebabkan perhimpunan pagi dan taklimat pagi yang diberikan oleh pihak sekolah. Cadangan Penambahbaikkan Bagi konteks cadangan penambahbaikan. Akibatnya. Mereka juga turut menyanyi bersama lagu yang disediakan. video yang terhasil di skrin kelihatan kecil serta menggangu sedikit penglihatan murid. serta menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai. Kemudahan jni sangat penitng kerana ianya dapat memupuk pengajaran . saya juga menghadapi sedikit kesukaran dalam mengendalikan kemudahan ³LCD´ kerana suis serta wayar penyambung yang menghubungkan µLCD´ terlalu jauh. Kemudahan ini sepatutnya digunakan secara menyeluruh oleh pihak sekolah. tentang kemudahan ³LCD´.murid dilihat dapat menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan. dapat menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri. mereka memberi perhatian penuh. aktiviti yang telah dirancang terpaksa disingkatkan bagi langkah. di akhir proses pnp.bahan pembelajaran yang disediakan. didapati kemudahan LCD hanya terdapat sekitar dua sahaja dalam bilangan.murid untuk menonton video yang disediakan.langkah pengajaran yang tertentu. Murid. Antaranya ialah masa proses pnp yang dirancang yang terpaksa dikurangkan.. Pertamanya. Kelemahan Terdapat beberapa kelemahan ketika saya menjalankan proses pnp tersebut. intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai. Selain itu. Akibatnya.kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´. Selain itu. Di sekolah tempat saya menjalani PBS. saya yakin bahawa objektif saya tercapai. terdapat beberapa cadangan yang ingin saya syorkan. Membaca pantas sekurang. Hal ini berikutan saya murid.

. Kesimpulan Kesimpulannya. Hal ini kerana sikap yang sambil lewa dalam hal tersebut menimbulkan kesukaran kepada pihak guru yang telah merancang proses pnp mereka mengikut jadual waktu yang ditetapkan kepada mereka. Selain itu.guru pelatih bagi subjek Bahasa Melayu untuk keluar mengajar disekolah kelak. kerja kursus ini sememangnya baik sebagai penyediaan guru.berasaskan ICT seperti yang digemburkan kerajaan. Ianya juga boleh dijadikan landasan untuk mengenalpasti kelemahan serta kekuatan diri ketika menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah. saya juga ingin memberi cadangan agar pihak sekolah supaya lebih peka dalam peraturan waktu kelas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->