P. 1
Ass BM rph

Ass BM rph

|Views: 106|Likes:
Published by Syafiq Siremo

More info:

Published by: Syafiq Siremo on Jan 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/17/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tahun Tarikh Masa Bilangan Murid Tajuk Tema Objektif

: Bahasa Melayu : 3 Allegro : 02 Ogos 2010 : 8.00 pagi- 9.00pagi (60 minit) : 30 orang : Kisah Teladan Sang Kancil dan Buaya : Pendidikan Moral : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini, murid- murid dapat: 1. Menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan, intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.

2. Membaca pantas sekurang- kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´

3. Menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri.

4. Menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai.

Aras 3 i. Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. Menjelaskan pengajaran yang terdapat dalam teks 8.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Pengisian Kurikulum Nilai Murni Ilmu Nilai Tambah : Tolong menolong. frasa. Bercerita dengan menggunakan sebutan. ii. ayat tunggal dan ayat majmuk.1 Membina dan menulis perkataan. bekerjasama. menghormati. Kajian Tempatan : Kecerdasan Pelbagai.1 Bercerita dengan menggunakan kata. Kontruktivisme . Membina ayat tunggal dan ayat majmuk dengan menggunakan kata hubung.Hasil Pembelajaran Fokus Utama : 2. Kemahiran Berfikir. ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. berterima kasih. Aras 3 i. Aras 3 i. Fokus Sampingan 7. : Pendidikan Moral. intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai.

dan Kata Hubung ii. Kosa Kata : Cerdik. Tatabahasa : Ayat Tunggal.Sistem Bahasa : i. video Guru bertanyakan Video : berbagai pengalaman murid-murid dan meminta untuk menyebut kembali nama binatang yang ditonton. Kelakuan. Guru bersoal jawab dengan murid dan jenis binatang di Zoo.Menolong dan Kebijaksanaan. Video kisah ³ Sang Kancil dengan Buaya ³ Komputer Bimbit. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah mendengar cerita teladan tentang Sang Kancil dengan Buaya Bahan Bantu Mengajar : LCD. Ayat Majmuk. video tentang zoo. Tolong. . Kad Gambar Haiwan. Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti P & P Catatan Set induksi (5 minit ) Tayangan binatang di zoo.

 Guru bersoal jawab dengan murid tentang nilai murni serta pengajaran yang terdapat di dalam cerita tersebut. Video: Sang Kancil dengan Buaya Kecerdasan Murid diminta menonton dan menghayati nilai murni yang terdapat dalam video tersebut.mengaitkan dengan langkah seterusnya.. Kontekstual Kecerdasan Pelbagai: Interpersonal BBM : kad gambar tunggal yang ditunjukkan . Langkah 1 ( 7 minit ) Tayangan video Sang Kancil dan Buaya. Nilai murni : y Tolongmenolong y y Berbuat baik Bijaksana Guru menayangkan video tentang Sang Kancil dengan Buaya. Nilai : Bijaksana pelbagai: Muzik Langkah 2 ( 13 minit ) Melakonkan berdasarkan cerita Aktiviti 1 gambar Guru meminta murid membentuk beberapa kumpulan kecil.

 Dalam kumpulan murid diminta berbincang tentang cerita dan lakonan yang boleh dicipta berdasarkan gambar tunggal yang . KBT : kemahiran berfikir Nilai murni : berkerjasama. Guru menunjukkan beberapa gambar tunggal. Setiap orang murid diberi watak masingmasing berserta skrip. Kecerdasan pelbagai : seni dan pergerakan Aktiviti 2 Setiap kumpulan akan diberikan gambar tunggal yang sama. Murid-murid itu perlu melakonkan tentang cerita yang diberi. Guru meminta beberapa orang murid tampil ke hadapan.

 Murid membaca bersama-sama guru. BBM petikan Kancil Buaya´ : teks ³Sang dan ... Aktiviti 1 Guru mengedarkan teks yang bertajuk Sang Kancil dan Buaya..... Guru membaca teks tersebut terlebih dahulu sambil murid melakukan bacaan senyap. Murid membentangkan kerja dalam bentuk bercerita atau lakonan... Sang Kancil berhasrat untuk memakan buahbuahan di seberang. Langkah 3 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dengan Buaya¶ ³ Sang Kancil merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan dan cerita ini mengisahkan bagaimana dia telah memperdayakan buaya.diberikan oleh guru....... Setiap wakil kumpulan membentangkan hasil kerja masingmasing..

Aktiviti 2 Dalam bentuk kumpulan. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat ayat tunggal disambungkan oleh perkataan Kata Hubung seperti dan. Murid diminta membaca teks dengan kuat beserta dengan gaya dan intonasi yang betul mengikut kumpulan. guru . BBM : teks cerita KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru Ayat Majmuk 1.Aktiviti 2 Murid diminta duduk dalam kumpulan yang sama. tetapi. sambil. atau. Guru menulis beberapa ayat di papan tulis dan murid diminta menulis semula. Guru merumus keupayaan murid bercerita Langkah 4 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dan Buaya¶ Aktiviti 1 Guru menerangkan tentang ayat majmuk dan kata hubung. kecuali.

lalu. Wakil setiap kumpulan akan membacakan ayat majmuk yang di bina dengan intonasi serta gaya yang betul sambil dibimbing oleh guru. mengedarkan teks kepada murid-murid Kumpulan murid tersebut diminta menulis sekurang- Contoh : Erna terjatuh lalu kakinya luka. dengan. ( Ayat Majmuk ) kurangnya lima ayat majmuk berdasarkan perkataan yang dihitamkan. tetapi.kurangnya Kata Hubung 1. ketika. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat Selapis.seraya dan lainlain. Contoh Kata Hubung Dan. jika. 2. kemudian. kerana. Contoh Ayat Saya dan emak pergi Guru membuat . hingga. Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan perkataan dengan perkataan rangkai kata dengan rangkai kata ayat dengan ayat. yang. kalau. Kumpulan yang berjaya membina sekurang. serta. lima ayat majmuk serta membaca dengan ayat tersebut dengan dengan intonasi serta gaya yang betul akan diberikan ganjaran.

guru meminta murid-murid agar menggariskan ayat majmuk yang terdapat dan mencatatkannya pada lembaran kerja yg disediakan.ke pasar malam. Guru membimbing murid pemulihan menulis nama BBM : lembaran yang diberi. rumusan. murid teka silang kata. gambar haiwan. KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru . Berdasarkan teks tersebut juga. Langkah 5 ( 10 minit ) Pengayaan y Teka silang kata Pemulihan y Ejaan nama haiwan Berdasarkan teks ( kumpulan pengayaan ) diminta untuk mencari kata hubung yang tersembunyi di dalam silang kata tersebut.

video tersebut sekali lagi. Penutup ( 5 minit ) Tayangan video Sang Guru menayangkan Kancil dan Buaya. Pengajaran video Sang daripada Kancil Guru bersoal jawab dengan murid untuk menguji kefahaman mereka tentang nilai murni yang terdapat dalam klip video itu. Kecerdasan pelbagai : Muzik dengan Buaya. Penerapan murni nilai . Guru meminta membuat rumusan pengajaran dan pembelajaran BBM : video Sang Kancil dan Buaya.haiwan berdasarkan gambar.

.

Arahan : Cari sepuluh kata hubung yang tersembunyi di dalam kekotak abjad di bawah dan gariskan seperti contoh di bawah. Kelas:««««««««««. S A M B I L M H M B R W U A A Q T E T A P I E S P D G F L R N S R R T L A F G U D A F E T E T Z Y N Y W K B F Y A F S B A R P A N G U D G W N L W K L T H I C H R M A S E A F H L V J T W K Q R T H I P M D A N J C A Y M N N N H I Q I Z N U K G M A K P J I K A P K G B B L M M L M N M L A Supaya Atau Bahawa Hingga kerana Jika Dan Sambil Manakala tetapi .LEMBARAN KERJA Nama:««««««««««««««..

. Kelas:«««««««««««. Arahan : Eja dan tulis nama haiwan di bawah.Nama:«««««««««.

.

.

.

.

Mendengar saja nama buaya. Sayalah binatang yang paling besar dan paling kuat. pantas. Sayalah binatang yang sangat rajin. Saya binatang yang sangat ganas. Sedangkan manusia juga sangat takut dengan saya. namun kamu lupa bahawa saya sang semut pernah mengalahkan kamu. Kamu semua takut pada saya. Kancil : Haha.. nahas kamu! . dan bijaksana. kamu semua sudah ketakutan.Contoh Skrip. Jangan berlagak sombong wahai sang buaya. Walaupun badan kamu besar dan kuat. Suasana Dalam Hutan Rimba Buaya : Saya Sang Buaya. Gajah : Diam semua! Kamu semua ini sombong.rakan semut yang lain. kamulah yang paling sombong. Lihatlah belalai saya yang panjang. Semut : Wahai sang gajah. Adakah kamu sudah lupa akan kepintaran saya memperdayakan kamu? Sayalah binatang yang paling pintar. Saya boleh mengangkat kayu balak dengan menggunakannya. Jika saya berkerjasama dengan rakan.

lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Setelah kepenatannya hilang. sehingga Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. Sang Buaya. ³Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat´. apa khabarmu hari ini?´ . Sang Kancil terus berfikir bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam dan deras arusnya. Sang Kancil berkata di dalam hatinya. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah bersedia membantu bila diperlukan.binatang di dalam hutan. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Tanpa membuang waktu. Tiba-tiba Sang Kancil melihat Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. ´ Hai sabahatku. kata Sang Kancil. maka Sang Kancil merancang untuk mencari makanan di luar daerahnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil. ia akan berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Cuaca pada hari itu sangat panas. Oleh kerana makanan di sekitar daerahnya telah berkurang. ³Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buah-buahan tersebut´. akhirnya Sang Kancil bertemu dengan sebuah sungai yang sangat jernih airnya. Tanpa membuang waktu lagi. Sang Kancil minum dengan sepuas-puasnya. Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Setelah melalui hutan. Tibalah Sang kancil di suatu tempat yang agak kosong. Sang Kancil melihat kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai. Sang Kancil terus menghampiri Buaya yang sedang berjemur lalu berkata. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan daun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. apabila berasa penat.KISAH SANG KANCIL DAN BUAYA Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Sang Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang.

³Apa yang menyebabkan kamu datang ke sini?´ Jawab Sang Kancil. Sang Kancil berkata. Kerana perintah tersebut berasal dari Raja Sulaiman. aku telah diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua karena Raja Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini´. ³Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua´. semua buaya merasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu. ³Berbarislah kamu sepanjang sungai ini mulai dari tebing sebelah sini sampai ke tebing sebelah sana´. .´ Sang Kancil mula menghitung dengan menyebut. ³Baiklah. Dan Sang Kancil berkata lagi. Sang Kancil berkata. Setelah mencapai tebing di sana. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meninggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. ³Aku membawa khabar gembira untuk kamu´. semua buaya segera berbaris tanpa membantah. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Raja Sulaiman´. sambung Buaya lagi.Buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan mendapati Sang Kancil yang menegurnya tadi. kamu tunggu di sini. Sang Buaya berkata. sambil mengetuk kepala buaya. ´ Hai buaya-buaya sekalian. Begitulah sehingga Sang Kancil berhasil menyeberangi sungai. Mendengar kata-kata Sang Kancil. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. Mereka bersumpah tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu lagi. ³Hai Buaya sekalian. lalu berkata. ³Satu dua tiga lekuk. Mendengar kata-kata Sang Kancil. kata Sang Buaya. aku akan turun ke dasar sungai untuk memanggil semua kawanku´. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menakutkankan semua binatang karana Nabi Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. Sang Kancil melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. kami sudah siap. ³Khabar baik sahabatku. ³Sekarang hitunglah. ³Ceritakan kepadaku apakah yang engkau hendak sampaikan´. Sang Kancil´. Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil. jantan betina aku ketuk´.

.

Murid. Sepanjang melakukan Program Latihan Pratikum di sekolah. Antara tugasan. Sebagai contoh ketika mereka menonton video Sang Kancil dan Buaya yang merupakan salah satu .. kemahiran dan nilai keguruan secara reflektif dalam situasi sebenar bilik darjah dan sekolah.tugasan yang terkandung serta perlu dilaksanakan secara berkumpulan termasuklah merancang satu Rancanagan Pengajaran Harian matapelajaran Bahasa Melayu dan menjalankan RPH tersebut dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Pelaksanaan program peringkat ini memberi tumpuan kepada proses pengajaran pembelajaran dengan bimbingan melalui perkongsian pintar dan pemuafakatan antara maktab perguruan. serta Pendidikan Jasmani Elektif amat berbesar hati untuk menjalankan program yang diwajibkan ini.REFLEKSI Program latihan Pratikum di sekolah merupakan satu program bagi pelajar Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (Pendidikan Rendah) Kementerian Pelajaran Malaysia.kelemahan serta cadangan penambahbaikkan sepanjang saya menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran RPH tersebut. Program Praktikum adalah kesinambungan ROS yang memberi peluang kepada guru pelatih mengamalkan pengetahuan. Kekuatan Ketika melakukan proses tersbut. semester 5. ambilan Januari 2009. Refleksi hasil pelaksanaan perancangan RPH tersebut juga perlu dibuat dan merangkumi kekuatan. sekolah dan agensi-agensi lain yang berkaitan.murid dilihat dapat memeberi respons yang positif sepanjang proses pnp berlangsung. saya telah diberi tugasan berkumpulan Bahasa Melayu yang merupakan salah satu subjek pelajaran yang wajib bagi setiap pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan PISMP. Saya Syafiq bin Suliman merupakan salah seorang pelajar Ijazah Sajana Muda Perguruan tersebut Major Pendidikan Muzik dengan minor Pendidikan Bahasa Melayu. antara kekutan yang dapat saya nilai ialah keberkesanan kawalan kelas sepanjang saya mengajar.

Cadangan Penambahbaikkan Bagi konteks cadangan penambahbaikan. mereka memberi perhatian penuh. Kelemahan Terdapat beberapa kelemahan ketika saya menjalankan proses pnp tersebut. Selain itu. aktiviti yang telah dirancang terpaksa disingkatkan bagi langkah. Antaranya ialah masa proses pnp yang dirancang yang terpaksa dikurangkan. terdapat beberapa cadangan yang ingin saya syorkan. Pertamanya. Hal ini berikutan saya murid. di akhir proses pnp. Mereka juga turut menyanyi bersama lagu yang disediakan. Akibatnya. Selain itu. Murid. saya yakin bahawa objektif saya tercapai.bahan pembelajaran yang disediakan. Membaca pantas sekurang..murid dilihat dapat menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan. Akibatnya. dapat menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri. intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai. Kemudahan ini sepatutnya digunakan secara menyeluruh oleh pihak sekolah. didapati kemudahan LCD hanya terdapat sekitar dua sahaja dalam bilangan. tentang kemudahan ³LCD´. video yang terhasil di skrin kelihatan kecil serta menggangu sedikit penglihatan murid.langkah pengajaran yang tertentu.murid masuk ke kelas lewat daripada waktu yang sepatutnya disebabkan perhimpunan pagi dan taklimat pagi yang diberikan oleh pihak sekolah. Di sekolah tempat saya menjalani PBS.kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´. Kemudahan jni sangat penitng kerana ianya dapat memupuk pengajaran . saya juga menghadapi sedikit kesukaran dalam mengendalikan kemudahan ³LCD´ kerana suis serta wayar penyambung yang menghubungkan µLCD´ terlalu jauh.murid untuk menonton video yang disediakan. serta menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai.

saya juga ingin memberi cadangan agar pihak sekolah supaya lebih peka dalam peraturan waktu kelas.berasaskan ICT seperti yang digemburkan kerajaan.guru pelatih bagi subjek Bahasa Melayu untuk keluar mengajar disekolah kelak. kerja kursus ini sememangnya baik sebagai penyediaan guru. Kesimpulan Kesimpulannya. Ianya juga boleh dijadikan landasan untuk mengenalpasti kelemahan serta kekuatan diri ketika menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah. . Hal ini kerana sikap yang sambil lewa dalam hal tersebut menimbulkan kesukaran kepada pihak guru yang telah merancang proses pnp mereka mengikut jadual waktu yang ditetapkan kepada mereka. Selain itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->