RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tahun Tarikh Masa Bilangan Murid Tajuk Tema Objektif

: Bahasa Melayu : 3 Allegro : 02 Ogos 2010 : 8.00 pagi- 9.00pagi (60 minit) : 30 orang : Kisah Teladan Sang Kancil dan Buaya : Pendidikan Moral : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini, murid- murid dapat: 1. Menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan, intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.

2. Membaca pantas sekurang- kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´

3. Menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri.

4. Menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai.

: Pendidikan Moral. berterima kasih. Kajian Tempatan : Kecerdasan Pelbagai.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Kontruktivisme .1 Membina dan menulis perkataan. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk dengan menggunakan kata hubung. menghormati. intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai. Kemahiran Berfikir.Hasil Pembelajaran Fokus Utama : 2. Menjelaskan pengajaran yang terdapat dalam teks 8. ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. Pengisian Kurikulum Nilai Murni Ilmu Nilai Tambah : Tolong menolong. Fokus Sampingan 7.1 Bercerita dengan menggunakan kata. ii. bekerjasama. Bercerita dengan menggunakan sebutan. Aras 3 i. ayat tunggal dan ayat majmuk. Aras 3 i. frasa. Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. Aras 3 i.

. Tatabahasa : Ayat Tunggal. Guru bersoal jawab dengan murid dan jenis binatang di Zoo. dan Kata Hubung ii.Menolong dan Kebijaksanaan. Ayat Majmuk. Video kisah ³ Sang Kancil dengan Buaya ³ Komputer Bimbit.Sistem Bahasa : i. video tentang zoo. Kosa Kata : Cerdik. Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti P & P Catatan Set induksi (5 minit ) Tayangan binatang di zoo. Kelakuan. video Guru bertanyakan Video : berbagai pengalaman murid-murid dan meminta untuk menyebut kembali nama binatang yang ditonton. Tolong. Kad Gambar Haiwan. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah mendengar cerita teladan tentang Sang Kancil dengan Buaya Bahan Bantu Mengajar : LCD.

 Guru bersoal jawab dengan murid tentang nilai murni serta pengajaran yang terdapat di dalam cerita tersebut.. Kontekstual Kecerdasan Pelbagai: Interpersonal BBM : kad gambar tunggal yang ditunjukkan . Nilai : Bijaksana pelbagai: Muzik Langkah 2 ( 13 minit ) Melakonkan berdasarkan cerita Aktiviti 1 gambar Guru meminta murid membentuk beberapa kumpulan kecil.mengaitkan dengan langkah seterusnya. Langkah 1 ( 7 minit ) Tayangan video Sang Kancil dan Buaya. Nilai murni : y Tolongmenolong y y Berbuat baik Bijaksana Guru menayangkan video tentang Sang Kancil dengan Buaya. Video: Sang Kancil dengan Buaya Kecerdasan Murid diminta menonton dan menghayati nilai murni yang terdapat dalam video tersebut.

 Setiap orang murid diberi watak masingmasing berserta skrip. Dalam kumpulan murid diminta berbincang tentang cerita dan lakonan yang boleh dicipta berdasarkan gambar tunggal yang . Murid-murid itu perlu melakonkan tentang cerita yang diberi. Guru menunjukkan beberapa gambar tunggal. KBT : kemahiran berfikir Nilai murni : berkerjasama. Kecerdasan pelbagai : seni dan pergerakan Aktiviti 2 Setiap kumpulan akan diberikan gambar tunggal yang sama. Guru meminta beberapa orang murid tampil ke hadapan.

. Setiap wakil kumpulan membentangkan hasil kerja masingmasing..... Murid membentangkan kerja dalam bentuk bercerita atau lakonan.. Aktiviti 1 Guru mengedarkan teks yang bertajuk Sang Kancil dan Buaya.. Guru membaca teks tersebut terlebih dahulu sambil murid melakukan bacaan senyap.. Langkah 3 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dengan Buaya¶ ³ Sang Kancil merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan dan cerita ini mengisahkan bagaimana dia telah memperdayakan buaya.... Murid membaca bersama-sama guru...diberikan oleh guru. Sang Kancil berhasrat untuk memakan buahbuahan di seberang. BBM petikan Kancil Buaya´ : teks ³Sang dan ...

guru . Murid diminta membaca teks dengan kuat beserta dengan gaya dan intonasi yang betul mengikut kumpulan. Aktiviti 2 Dalam bentuk kumpulan. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat ayat tunggal disambungkan oleh perkataan Kata Hubung seperti dan. Guru merumus keupayaan murid bercerita Langkah 4 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dan Buaya¶ Aktiviti 1 Guru menerangkan tentang ayat majmuk dan kata hubung. sambil. atau. Guru menulis beberapa ayat di papan tulis dan murid diminta menulis semula. kecuali. tetapi.Aktiviti 2 Murid diminta duduk dalam kumpulan yang sama. BBM : teks cerita KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru Ayat Majmuk 1.

lima ayat majmuk serta membaca dengan ayat tersebut dengan dengan intonasi serta gaya yang betul akan diberikan ganjaran.seraya dan lainlain. ketika. Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan perkataan dengan perkataan rangkai kata dengan rangkai kata ayat dengan ayat. jika. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat Selapis. tetapi. kerana. kalau. ( Ayat Majmuk ) kurangnya lima ayat majmuk berdasarkan perkataan yang dihitamkan. hingga. 2. Wakil setiap kumpulan akan membacakan ayat majmuk yang di bina dengan intonasi serta gaya yang betul sambil dibimbing oleh guru. mengedarkan teks kepada murid-murid Kumpulan murid tersebut diminta menulis sekurang- Contoh : Erna terjatuh lalu kakinya luka. Contoh Ayat Saya dan emak pergi Guru membuat . kemudian. dengan.kurangnya Kata Hubung 1. serta. yang. lalu. Kumpulan yang berjaya membina sekurang. Contoh Kata Hubung Dan.

KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru . rumusan. Guru membimbing murid pemulihan menulis nama BBM : lembaran yang diberi. Berdasarkan teks tersebut juga. guru meminta murid-murid agar menggariskan ayat majmuk yang terdapat dan mencatatkannya pada lembaran kerja yg disediakan.ke pasar malam. murid teka silang kata. Langkah 5 ( 10 minit ) Pengayaan y Teka silang kata Pemulihan y Ejaan nama haiwan Berdasarkan teks ( kumpulan pengayaan ) diminta untuk mencari kata hubung yang tersembunyi di dalam silang kata tersebut. gambar haiwan.

haiwan berdasarkan gambar. Penerapan murni nilai . Kecerdasan pelbagai : Muzik dengan Buaya. video tersebut sekali lagi. Pengajaran video Sang daripada Kancil Guru bersoal jawab dengan murid untuk menguji kefahaman mereka tentang nilai murni yang terdapat dalam klip video itu. Guru meminta membuat rumusan pengajaran dan pembelajaran BBM : video Sang Kancil dan Buaya. Penutup ( 5 minit ) Tayangan video Sang Guru menayangkan Kancil dan Buaya.

.

S A M B I L M H M B R W U A A Q T E T A P I E S P D G F L R N S R R T L A F G U D A F E T E T Z Y N Y W K B F Y A F S B A R P A N G U D G W N L W K L T H I C H R M A S E A F H L V J T W K Q R T H I P M D A N J C A Y M N N N H I Q I Z N U K G M A K P J I K A P K G B B L M M L M N M L A Supaya Atau Bahawa Hingga kerana Jika Dan Sambil Manakala tetapi ..LEMBARAN KERJA Nama:««««««««««««««. Arahan : Cari sepuluh kata hubung yang tersembunyi di dalam kekotak abjad di bawah dan gariskan seperti contoh di bawah. Kelas:««««««««««.

Nama:«««««««««. Kelas:«««««««««««. Arahan : Eja dan tulis nama haiwan di bawah. .

.

.

.

.

Jangan berlagak sombong wahai sang buaya. Jika saya berkerjasama dengan rakan. Saya binatang yang sangat ganas. dan bijaksana. Semut : Wahai sang gajah. kamulah yang paling sombong.. Sayalah binatang yang sangat rajin. Saya boleh mengangkat kayu balak dengan menggunakannya. kamu semua sudah ketakutan. Suasana Dalam Hutan Rimba Buaya : Saya Sang Buaya. pantas. Adakah kamu sudah lupa akan kepintaran saya memperdayakan kamu? Sayalah binatang yang paling pintar.Contoh Skrip. Kamu semua takut pada saya. Sayalah binatang yang paling besar dan paling kuat. Gajah : Diam semua! Kamu semua ini sombong. Sedangkan manusia juga sangat takut dengan saya. Lihatlah belalai saya yang panjang. Mendengar saja nama buaya. Walaupun badan kamu besar dan kuat. Kancil : Haha. nahas kamu! .rakan semut yang lain. namun kamu lupa bahawa saya sang semut pernah mengalahkan kamu.

Sang Kancil minum dengan sepuas-puasnya. ³Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat´. Tanpa membuang waktu lagi. Tibalah Sang kancil di suatu tempat yang agak kosong.KISAH SANG KANCIL DAN BUAYA Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Sang Kancil terus menghampiri Buaya yang sedang berjemur lalu berkata. Sang Kancil melihat kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai. ´ Hai sabahatku. Cuaca pada hari itu sangat panas. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Tiba-tiba Sang Kancil melihat Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Setelah kepenatannya hilang. apa khabarmu hari ini?´ . tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah bersedia membantu bila diperlukan. Oleh kerana makanan di sekitar daerahnya telah berkurang. kata Sang Kancil. Sang Kancil terus berfikir bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam dan deras arusnya. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan daun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil. lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan.binatang di dalam hutan. maka Sang Kancil merancang untuk mencari makanan di luar daerahnya. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. ³Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buah-buahan tersebut´. apabila berasa penat. Sang Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Setelah melalui hutan. Sang Kancil berkata di dalam hatinya. sehingga Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. akhirnya Sang Kancil bertemu dengan sebuah sungai yang sangat jernih airnya. Tanpa membuang waktu. Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Sang Buaya. ia akan berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut.

kata Sang Buaya. kamu tunggu di sini. ³Aku membawa khabar gembira untuk kamu´. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Raja Sulaiman´. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menakutkankan semua binatang karana Nabi Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. Sang Kancil berkata.Buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan mendapati Sang Kancil yang menegurnya tadi. ³Apa yang menyebabkan kamu datang ke sini?´ Jawab Sang Kancil. . ³Sekarang hitunglah. ³Ceritakan kepadaku apakah yang engkau hendak sampaikan´. ´ Hai buaya-buaya sekalian. semua buaya merasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu. ³Baiklah. ³Hai Buaya sekalian. Sang Kancil berkata. ³Khabar baik sahabatku. lalu berkata. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Mendengar kata-kata Sang Kancil. sambung Buaya lagi. ³Satu dua tiga lekuk. jantan betina aku ketuk´. Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil. aku telah diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua karena Raja Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini´. Kerana perintah tersebut berasal dari Raja Sulaiman. sambil mengetuk kepala buaya. semua buaya segera berbaris tanpa membantah. Setelah mencapai tebing di sana. Dan Sang Kancil berkata lagi. Mereka bersumpah tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu lagi. kami sudah siap. ³Berbarislah kamu sepanjang sungai ini mulai dari tebing sebelah sini sampai ke tebing sebelah sana´. Sang Kancil´.´ Sang Kancil mula menghitung dengan menyebut. ³Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua´. Sang Kancil melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meninggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. aku akan turun ke dasar sungai untuk memanggil semua kawanku´. Sang Buaya berkata. Begitulah sehingga Sang Kancil berhasil menyeberangi sungai. Mendengar kata-kata Sang Kancil.

.

REFLEKSI Program latihan Pratikum di sekolah merupakan satu program bagi pelajar Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (Pendidikan Rendah) Kementerian Pelajaran Malaysia. Sebagai contoh ketika mereka menonton video Sang Kancil dan Buaya yang merupakan salah satu .murid dilihat dapat memeberi respons yang positif sepanjang proses pnp berlangsung. antara kekutan yang dapat saya nilai ialah keberkesanan kawalan kelas sepanjang saya mengajar. saya telah diberi tugasan berkumpulan Bahasa Melayu yang merupakan salah satu subjek pelajaran yang wajib bagi setiap pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan PISMP. Refleksi hasil pelaksanaan perancangan RPH tersebut juga perlu dibuat dan merangkumi kekuatan. kemahiran dan nilai keguruan secara reflektif dalam situasi sebenar bilik darjah dan sekolah. ambilan Januari 2009. Sepanjang melakukan Program Latihan Pratikum di sekolah.. Murid. Pelaksanaan program peringkat ini memberi tumpuan kepada proses pengajaran pembelajaran dengan bimbingan melalui perkongsian pintar dan pemuafakatan antara maktab perguruan.kelemahan serta cadangan penambahbaikkan sepanjang saya menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran RPH tersebut. sekolah dan agensi-agensi lain yang berkaitan. serta Pendidikan Jasmani Elektif amat berbesar hati untuk menjalankan program yang diwajibkan ini. Saya Syafiq bin Suliman merupakan salah seorang pelajar Ijazah Sajana Muda Perguruan tersebut Major Pendidikan Muzik dengan minor Pendidikan Bahasa Melayu. Program Praktikum adalah kesinambungan ROS yang memberi peluang kepada guru pelatih mengamalkan pengetahuan. Antara tugasan. semester 5.tugasan yang terkandung serta perlu dilaksanakan secara berkumpulan termasuklah merancang satu Rancanagan Pengajaran Harian matapelajaran Bahasa Melayu dan menjalankan RPH tersebut dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Kekuatan Ketika melakukan proses tersbut.

Selain itu.murid dilihat dapat menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan.murid masuk ke kelas lewat daripada waktu yang sepatutnya disebabkan perhimpunan pagi dan taklimat pagi yang diberikan oleh pihak sekolah. Di sekolah tempat saya menjalani PBS. video yang terhasil di skrin kelihatan kecil serta menggangu sedikit penglihatan murid.kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´. saya yakin bahawa objektif saya tercapai. Kelemahan Terdapat beberapa kelemahan ketika saya menjalankan proses pnp tersebut. Selain itu. Akibatnya.bahan pembelajaran yang disediakan. Kemudahan ini sepatutnya digunakan secara menyeluruh oleh pihak sekolah. Antaranya ialah masa proses pnp yang dirancang yang terpaksa dikurangkan. intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai. Pertamanya. terdapat beberapa cadangan yang ingin saya syorkan.langkah pengajaran yang tertentu. Murid.. Membaca pantas sekurang. Mereka juga turut menyanyi bersama lagu yang disediakan. aktiviti yang telah dirancang terpaksa disingkatkan bagi langkah. mereka memberi perhatian penuh.murid untuk menonton video yang disediakan. di akhir proses pnp. serta menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai. dapat menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri. Akibatnya. didapati kemudahan LCD hanya terdapat sekitar dua sahaja dalam bilangan. Cadangan Penambahbaikkan Bagi konteks cadangan penambahbaikan. saya juga menghadapi sedikit kesukaran dalam mengendalikan kemudahan ³LCD´ kerana suis serta wayar penyambung yang menghubungkan µLCD´ terlalu jauh. Kemudahan jni sangat penitng kerana ianya dapat memupuk pengajaran . Hal ini berikutan saya murid. tentang kemudahan ³LCD´.

berasaskan ICT seperti yang digemburkan kerajaan. Selain itu. saya juga ingin memberi cadangan agar pihak sekolah supaya lebih peka dalam peraturan waktu kelas. Kesimpulan Kesimpulannya. Ianya juga boleh dijadikan landasan untuk mengenalpasti kelemahan serta kekuatan diri ketika menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Hal ini kerana sikap yang sambil lewa dalam hal tersebut menimbulkan kesukaran kepada pihak guru yang telah merancang proses pnp mereka mengikut jadual waktu yang ditetapkan kepada mereka.guru pelatih bagi subjek Bahasa Melayu untuk keluar mengajar disekolah kelak. kerja kursus ini sememangnya baik sebagai penyediaan guru. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful