RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tahun Tarikh Masa Bilangan Murid Tajuk Tema Objektif

: Bahasa Melayu : 3 Allegro : 02 Ogos 2010 : 8.00 pagi- 9.00pagi (60 minit) : 30 orang : Kisah Teladan Sang Kancil dan Buaya : Pendidikan Moral : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini, murid- murid dapat: 1. Menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan, intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai.

2. Membaca pantas sekurang- kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´

3. Menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri.

4. Menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai.

frasa. Kemahiran Berfikir. Kajian Tempatan : Kecerdasan Pelbagai. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk dengan menggunakan kata hubung. Aras 3 i. Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. bekerjasama.1 Bercerita dengan menggunakan kata. Aras 3 i. Fokus Sampingan 7. intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Kontruktivisme .Hasil Pembelajaran Fokus Utama : 2. : Pendidikan Moral. menghormati. ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. ayat tunggal dan ayat majmuk. ii. berterima kasih. Aras 3 i.1 Membina dan menulis perkataan. Bercerita dengan menggunakan sebutan. Menjelaskan pengajaran yang terdapat dalam teks 8. Pengisian Kurikulum Nilai Murni Ilmu Nilai Tambah : Tolong menolong.

Ayat Majmuk. video tentang zoo.Menolong dan Kebijaksanaan. Video kisah ³ Sang Kancil dengan Buaya ³ Komputer Bimbit. .Sistem Bahasa : i. video Guru bertanyakan Video : berbagai pengalaman murid-murid dan meminta untuk menyebut kembali nama binatang yang ditonton. Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti P & P Catatan Set induksi (5 minit ) Tayangan binatang di zoo. Tolong. Kelakuan. Kosa Kata : Cerdik. Tatabahasa : Ayat Tunggal. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah mendengar cerita teladan tentang Sang Kancil dengan Buaya Bahan Bantu Mengajar : LCD. Kad Gambar Haiwan. dan Kata Hubung ii. Guru bersoal jawab dengan murid dan jenis binatang di Zoo.

Nilai : Bijaksana pelbagai: Muzik Langkah 2 ( 13 minit ) Melakonkan berdasarkan cerita Aktiviti 1 gambar Guru meminta murid membentuk beberapa kumpulan kecil.. Video: Sang Kancil dengan Buaya Kecerdasan Murid diminta menonton dan menghayati nilai murni yang terdapat dalam video tersebut. Guru bersoal jawab dengan murid tentang nilai murni serta pengajaran yang terdapat di dalam cerita tersebut. Langkah 1 ( 7 minit ) Tayangan video Sang Kancil dan Buaya. Nilai murni : y Tolongmenolong y y Berbuat baik Bijaksana Guru menayangkan video tentang Sang Kancil dengan Buaya.mengaitkan dengan langkah seterusnya. Kontekstual Kecerdasan Pelbagai: Interpersonal BBM : kad gambar tunggal yang ditunjukkan .

 Setiap orang murid diberi watak masingmasing berserta skrip. Kecerdasan pelbagai : seni dan pergerakan Aktiviti 2 Setiap kumpulan akan diberikan gambar tunggal yang sama. Guru meminta beberapa orang murid tampil ke hadapan. KBT : kemahiran berfikir Nilai murni : berkerjasama. Dalam kumpulan murid diminta berbincang tentang cerita dan lakonan yang boleh dicipta berdasarkan gambar tunggal yang . Guru menunjukkan beberapa gambar tunggal. Murid-murid itu perlu melakonkan tentang cerita yang diberi.

 Murid membentangkan kerja dalam bentuk bercerita atau lakonan.... Murid membaca bersama-sama guru. Langkah 3 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dengan Buaya¶ ³ Sang Kancil merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan dan cerita ini mengisahkan bagaimana dia telah memperdayakan buaya.. Aktiviti 1 Guru mengedarkan teks yang bertajuk Sang Kancil dan Buaya.. Guru membaca teks tersebut terlebih dahulu sambil murid melakukan bacaan senyap... Setiap wakil kumpulan membentangkan hasil kerja masingmasing.diberikan oleh guru.. Sang Kancil berhasrat untuk memakan buahbuahan di seberang.. BBM petikan Kancil Buaya´ : teks ³Sang dan .......

BBM : teks cerita KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru Ayat Majmuk 1. Guru menulis beberapa ayat di papan tulis dan murid diminta menulis semula. atau. kecuali. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat ayat tunggal disambungkan oleh perkataan Kata Hubung seperti dan. tetapi. sambil. guru . Aktiviti 2 Dalam bentuk kumpulan. Guru merumus keupayaan murid bercerita Langkah 4 ( 10 minit ) Teks µSang Kancil dan Buaya¶ Aktiviti 1 Guru menerangkan tentang ayat majmuk dan kata hubung. Murid diminta membaca teks dengan kuat beserta dengan gaya dan intonasi yang betul mengikut kumpulan.Aktiviti 2 Murid diminta duduk dalam kumpulan yang sama.

mengedarkan teks kepada murid-murid Kumpulan murid tersebut diminta menulis sekurang- Contoh : Erna terjatuh lalu kakinya luka. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat Selapis. Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan perkataan dengan perkataan rangkai kata dengan rangkai kata ayat dengan ayat. dengan. kemudian. Kumpulan yang berjaya membina sekurang. jika. yang. hingga.kurangnya Kata Hubung 1. Contoh Kata Hubung Dan.seraya dan lainlain. kalau. Wakil setiap kumpulan akan membacakan ayat majmuk yang di bina dengan intonasi serta gaya yang betul sambil dibimbing oleh guru. ketika. lima ayat majmuk serta membaca dengan ayat tersebut dengan dengan intonasi serta gaya yang betul akan diberikan ganjaran. lalu. Contoh Ayat Saya dan emak pergi Guru membuat . 2. kerana. tetapi. ( Ayat Majmuk ) kurangnya lima ayat majmuk berdasarkan perkataan yang dihitamkan. serta.

gambar haiwan. Guru membimbing murid pemulihan menulis nama BBM : lembaran yang diberi.ke pasar malam. Berdasarkan teks tersebut juga. guru meminta murid-murid agar menggariskan ayat majmuk yang terdapat dan mencatatkannya pada lembaran kerja yg disediakan. rumusan. murid teka silang kata. Langkah 5 ( 10 minit ) Pengayaan y Teka silang kata Pemulihan y Ejaan nama haiwan Berdasarkan teks ( kumpulan pengayaan ) diminta untuk mencari kata hubung yang tersembunyi di dalam silang kata tersebut. KBT : kemahiran berfikir Penilaian : Guru .

haiwan berdasarkan gambar. video tersebut sekali lagi. Kecerdasan pelbagai : Muzik dengan Buaya. Guru meminta membuat rumusan pengajaran dan pembelajaran BBM : video Sang Kancil dan Buaya. Pengajaran video Sang daripada Kancil Guru bersoal jawab dengan murid untuk menguji kefahaman mereka tentang nilai murni yang terdapat dalam klip video itu. Penerapan murni nilai . Penutup ( 5 minit ) Tayangan video Sang Guru menayangkan Kancil dan Buaya.

.

S A M B I L M H M B R W U A A Q T E T A P I E S P D G F L R N S R R T L A F G U D A F E T E T Z Y N Y W K B F Y A F S B A R P A N G U D G W N L W K L T H I C H R M A S E A F H L V J T W K Q R T H I P M D A N J C A Y M N N N H I Q I Z N U K G M A K P J I K A P K G B B L M M L M N M L A Supaya Atau Bahawa Hingga kerana Jika Dan Sambil Manakala tetapi .. Arahan : Cari sepuluh kata hubung yang tersembunyi di dalam kekotak abjad di bawah dan gariskan seperti contoh di bawah. Kelas:««««««««««.LEMBARAN KERJA Nama:««««««««««««««.

Arahan : Eja dan tulis nama haiwan di bawah. .Nama:«««««««««. Kelas:«««««««««««.

.

.

.

.

nahas kamu! . dan bijaksana.Contoh Skrip. Sayalah binatang yang sangat rajin. Semut : Wahai sang gajah.rakan semut yang lain. Jika saya berkerjasama dengan rakan. Lihatlah belalai saya yang panjang. Sedangkan manusia juga sangat takut dengan saya. kamu semua sudah ketakutan. Walaupun badan kamu besar dan kuat. Mendengar saja nama buaya. Kancil : Haha. Kamu semua takut pada saya. kamulah yang paling sombong. namun kamu lupa bahawa saya sang semut pernah mengalahkan kamu. pantas. Sayalah binatang yang paling besar dan paling kuat. Suasana Dalam Hutan Rimba Buaya : Saya Sang Buaya.. Jangan berlagak sombong wahai sang buaya. Gajah : Diam semua! Kamu semua ini sombong. Saya boleh mengangkat kayu balak dengan menggunakannya. Adakah kamu sudah lupa akan kepintaran saya memperdayakan kamu? Sayalah binatang yang paling pintar. Saya binatang yang sangat ganas.

´ Hai sabahatku. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Setelah melalui hutan. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah bersedia membantu bila diperlukan. Cuaca pada hari itu sangat panas. Oleh kerana makanan di sekitar daerahnya telah berkurang. Sang Buaya. ia akan berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Tiba-tiba Sang Kancil melihat Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Sang Kancil terus menghampiri Buaya yang sedang berjemur lalu berkata. apa khabarmu hari ini?´ . lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan daun kegemarannya yang terdapat disekitarnya.binatang di dalam hutan. Sang Kancil minum dengan sepuas-puasnya. Tibalah Sang kancil di suatu tempat yang agak kosong. Tanpa membuang waktu lagi. ³Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buah-buahan tersebut´. sehingga Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil. akhirnya Sang Kancil bertemu dengan sebuah sungai yang sangat jernih airnya.KISAH SANG KANCIL DAN BUAYA Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Sang Kancil berkata di dalam hatinya. ³Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat´. Sang Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. kata Sang Kancil. apabila berasa penat. Tanpa membuang waktu. Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Sang Kancil terus berfikir bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam dan deras arusnya. Setelah kepenatannya hilang. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. maka Sang Kancil merancang untuk mencari makanan di luar daerahnya. Sang Kancil melihat kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai.

Mendengar kata-kata Sang Kancil. sambil mengetuk kepala buaya.´ Sang Kancil mula menghitung dengan menyebut. lalu berkata. semua buaya segera berbaris tanpa membantah. ³Sekarang hitunglah. aku telah diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua karena Raja Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini´. ´ Hai buaya-buaya sekalian. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. ³Aku membawa khabar gembira untuk kamu´. kami sudah siap. ³Apa yang menyebabkan kamu datang ke sini?´ Jawab Sang Kancil. Sang Kancil´. kata Sang Buaya. ³Satu dua tiga lekuk. Mereka bersumpah tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu lagi. ³Ceritakan kepadaku apakah yang engkau hendak sampaikan´. Setelah mencapai tebing di sana. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menakutkankan semua binatang karana Nabi Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. jantan betina aku ketuk´. aku akan turun ke dasar sungai untuk memanggil semua kawanku´. ³Berbarislah kamu sepanjang sungai ini mulai dari tebing sebelah sini sampai ke tebing sebelah sana´. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Raja Sulaiman´. Sang Kancil melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata. kamu tunggu di sini. Sang Buaya berkata. Sang Kancil berkata. Dan Sang Kancil berkata lagi. semua buaya merasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu. Mendengar kata-kata Sang Kancil.Buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan mendapati Sang Kancil yang menegurnya tadi. . ³Hai Buaya sekalian. ³Khabar baik sahabatku. Begitulah sehingga Sang Kancil berhasil menyeberangi sungai. Kerana perintah tersebut berasal dari Raja Sulaiman. ³Baiklah. Sang Kancil berkata. Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil. sambung Buaya lagi. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meninggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. ³Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua´.

.

Sebagai contoh ketika mereka menonton video Sang Kancil dan Buaya yang merupakan salah satu .tugasan yang terkandung serta perlu dilaksanakan secara berkumpulan termasuklah merancang satu Rancanagan Pengajaran Harian matapelajaran Bahasa Melayu dan menjalankan RPH tersebut dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah.. Antara tugasan. Murid. Sepanjang melakukan Program Latihan Pratikum di sekolah.kelemahan serta cadangan penambahbaikkan sepanjang saya menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran RPH tersebut.REFLEKSI Program latihan Pratikum di sekolah merupakan satu program bagi pelajar Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (Pendidikan Rendah) Kementerian Pelajaran Malaysia. Refleksi hasil pelaksanaan perancangan RPH tersebut juga perlu dibuat dan merangkumi kekuatan. sekolah dan agensi-agensi lain yang berkaitan. serta Pendidikan Jasmani Elektif amat berbesar hati untuk menjalankan program yang diwajibkan ini. kemahiran dan nilai keguruan secara reflektif dalam situasi sebenar bilik darjah dan sekolah. Kekuatan Ketika melakukan proses tersbut. Saya Syafiq bin Suliman merupakan salah seorang pelajar Ijazah Sajana Muda Perguruan tersebut Major Pendidikan Muzik dengan minor Pendidikan Bahasa Melayu. Program Praktikum adalah kesinambungan ROS yang memberi peluang kepada guru pelatih mengamalkan pengetahuan. saya telah diberi tugasan berkumpulan Bahasa Melayu yang merupakan salah satu subjek pelajaran yang wajib bagi setiap pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan PISMP. semester 5. ambilan Januari 2009.murid dilihat dapat memeberi respons yang positif sepanjang proses pnp berlangsung. antara kekutan yang dapat saya nilai ialah keberkesanan kawalan kelas sepanjang saya mengajar. Pelaksanaan program peringkat ini memberi tumpuan kepada proses pengajaran pembelajaran dengan bimbingan melalui perkongsian pintar dan pemuafakatan antara maktab perguruan.

Di sekolah tempat saya menjalani PBS.kurangnya 60 peratus sebutan dan intonasi yang betul berdsarkan teks yang bertajuk ³ Sang Kancil dengan Buaya ´. video yang terhasil di skrin kelihatan kecil serta menggangu sedikit penglihatan murid. Antaranya ialah masa proses pnp yang dirancang yang terpaksa dikurangkan. serta menulis 5 ayat majmuk dengan berserta penggunaan kata hubung yang sesuai. saya juga menghadapi sedikit kesukaran dalam mengendalikan kemudahan ³LCD´ kerana suis serta wayar penyambung yang menghubungkan µLCD´ terlalu jauh.murid untuk menonton video yang disediakan.. di akhir proses pnp. Akibatnya. aktiviti yang telah dirancang terpaksa disingkatkan bagi langkah. Murid. Selain itu. Selain itu. Akibatnya. Kemudahan ini sepatutnya digunakan secara menyeluruh oleh pihak sekolah. Cadangan Penambahbaikkan Bagi konteks cadangan penambahbaikan. intonasi yang betul serta gaya penyampaian yang sesuai. Membaca pantas sekurang. Mereka juga turut menyanyi bersama lagu yang disediakan. saya yakin bahawa objektif saya tercapai. didapati kemudahan LCD hanya terdapat sekitar dua sahaja dalam bilangan.langkah pengajaran yang tertentu. Hal ini berikutan saya murid. mereka memberi perhatian penuh. tentang kemudahan ³LCD´. Kemudahan jni sangat penitng kerana ianya dapat memupuk pengajaran . Kelemahan Terdapat beberapa kelemahan ketika saya menjalankan proses pnp tersebut. Pertamanya.bahan pembelajaran yang disediakan. terdapat beberapa cadangan yang ingin saya syorkan.murid masuk ke kelas lewat daripada waktu yang sepatutnya disebabkan perhimpunan pagi dan taklimat pagi yang diberikan oleh pihak sekolah. dapat menyatakan tiga nilai dalam teks dengan menggunakan perkataan sendiri.murid dilihat dapat menyampaikan cerita kisah ³ Sang Kancil dan Buaya ³ dengan menggunakan sebutan.

berasaskan ICT seperti yang digemburkan kerajaan. Kesimpulan Kesimpulannya. saya juga ingin memberi cadangan agar pihak sekolah supaya lebih peka dalam peraturan waktu kelas. Ianya juga boleh dijadikan landasan untuk mengenalpasti kelemahan serta kekuatan diri ketika menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah.guru pelatih bagi subjek Bahasa Melayu untuk keluar mengajar disekolah kelak. kerja kursus ini sememangnya baik sebagai penyediaan guru. Hal ini kerana sikap yang sambil lewa dalam hal tersebut menimbulkan kesukaran kepada pihak guru yang telah merancang proses pnp mereka mengikut jadual waktu yang ditetapkan kepada mereka. . Selain itu.