P. 1
Cabang-cabang Falsafah Pendidikan Di Malaysia

Cabang-cabang Falsafah Pendidikan Di Malaysia

|Views: 12|Likes:
Published by Saadah Mahani

More info:

Published by: Saadah Mahani on Jan 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/19/2012

pdf

text

original

CABANG-CABANG FALSAFAH PENDIDIKAN DI MALAYSIA

SITI NORSA·ADAH BINTI MAHANI

METAFIZIK AXIOLOGI CABANGCABANG FALSAFAH EPISTEMOLOGI LOGIK .

METAFIZIK (ONTOLOGI) Mengkaji tentang: ‡ Sifat realiti ‡ Apa yang wujud di dunia ‡ susunaturnya Bersifat spekulasi dan memberi fokus kepada perkaitan sebab-akibat Utara soalan: ‡ Apa itu kebenaran? ‡ Adakah tuhan wujud? ‡ Siapa itu manusia? ‡ Apakah itu kebebasan manusia? ‡ Adakah dunia ini semata-mata terdiri daripada jisim? ‡ Adakah manusia mempunyai akal? Apakah hubungan antara akal dan tubuh? .

2 aspek : ‡ Etika ‡ estetika Mempersoalkan: ‡ Baik atau buruk ‡ Benar atau salah ‡ Cantik atau hodoh AXIOLOGI Perkataan Yunani nilai .

Memberi perhatian kepada kualiti moral dan tingkah laku manusia. . sesuatu masyarakat dan kehidupan Menjawab soalan: ‡ Apa itu kebaikan? Apakah ciri tingkah laku yang menentukan kebaikan? ‡ Apa yang menentukan sesuatu kebaikan itu betul? ‡ Adakah moraliti itu bersifat objektif atau subjektif? Applied ethicskajian tentang penggunaan nilai etika .Kaji kebaikan seseorang.Normative ethicskajian tentang bagaimana tentukan nilai etika Meta ethicskajian tentang konsep etika Etika: .

alam sekeliling dan kehidupan ‡ Tertumpu pada cita rasa dan sentimen .Soalan-soalan yang dijawab: ‡ Apa itu kecantikan? ‡ Bagaimana kita dapat menikmati keindahan alam semula jadi? Estetika: ‡ Kriteria bagi kecantikan dalam kesenian.

‡ Pandangan pakar bidang berkenaan berdasarkan ilmu dan kemahiran yang dipunyai. ‡ Logik ‡ Keadaan saintifik .EPISTEMOLOGI Teori ilmu yang mengkaji: ‡ Ilmu ‡ kepercayaan Persoalan yang dijawab: ‡ Apa itu ilmu? ‡ Apakah sumber-sumber pengetahuan? ‡ Apa yang diketahui oleh manusia? ‡ Bagaimanakah kita tahu bahawa kita ketahui sesuatu? ‡ Adakah ilmu statik/sentiasa berubah? Yunani(episteme ilmu/sains/ logos(keterangan) Sumber ilmu: ‡ Wahyu-pengetahuan melalui orang perantaraan kepada masyarakat ‡ Berasaskan pengalaman pancaindera ‡ Instuisi-pengetahuan melalui cetusan idea secara tiba-tiba dan tidak disedari.

LOGIK Terdapat 2 jenis logik: ‡ Logik induktif ‡ Logik deduktif -Menerangkan hubungan antara ideaidea -Memberi alasan bagi jawapan yang diberi -bezakan antara sah dan yang mengelirukan Soalan yang di jawab: ‡ Apa yang dimaksudkan dengan taakulan baik atau kurang baik ? ‡ Bagaimanakah tentukan taakulan itu bersifat baik atau kurang baik? Logik induktif: 1. Butiran khusus 2. Buat kesimpulan umum Logik deduktif: 1. Buat penaakulan terhadap butiran 3. Cari contoh-contoh yang relevan bagi terangkan kesimpulan 3. Kesimpulan umum 2. Butiran yang terhasil secara logik .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->