SEJARAH DAN LATAR BELAKANG KLUANG

Mengikut maklumat dari orang-orang tua yang merupakan penduduk asal Kluang, nama Kluang sebenarnya berasal dari sebuah kampung yang di beri nama KLUANG KAMPUNG yang terletak di Kuala Sungai Mengkibol. Wujudnya nama Kluang Kampung mungkin berkaitan dengan terdapat banyaknya unggas besar yang dikenali dengan nama 'Burung Keluang' Walaupun Burung Keluang di anggap sebagai makhluk perosak, namun ia juga sedikit sebanyak memberi kebaikan kepada alam sejagat dengan menabur benih-benih pokok melalui sebaran secara perkumuhan. Sejarah Daerah Kluang dari tahun ke tahun mengalami perubahan di mana Kluang merupakan sebuah daerah daripada 8 buah daerah di negeri Johor. Mempunyai keluasan 2,851.59 km persegi dan terkenal sebagai daerah kedua terluas selepas Johor Bahru. Kedudukan Kluang yang begitu strategik dengan kemudahan infrastruktur faktor melayakkan menjadi sebuah bandaraya dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat membangun selepas Johor Bahru pada tahun 2020. Tanggal 8 Mei 2001 Kluang telah mencipta nama Perbandaran Kluang yang pesat dengan pembangunan infrastrukturnya yang menghubungkan kepada 4 buah daerah yang lain seperti Batu Pahat, Mersing, Johor Bahru dan Kota Tinggi. Pertambahan penduduk sama ada penduduk asal atau penduduk yang berpindah ke Kluang disebabkan perpindahan tempat kerja menjadikan daerah Kluang memerlukan lebih banyak tempat kediaman dan bangunan-bangunan terutamanya sekolah-sekolah bangunan pejabat dan kini sekolah piawai dan bangunan kerajaan yang lain. Justeru itu disinilah terletaknya peranan JKR daerah Kluang kerana seperti yang sedia maklum salah satu dasar kualiti JKR adalah komited memberikan kepuasan dan perkhidmatan yang terbaik dengan mengerahkan produk-produk berkualiti.

SUMBER : JKR KLUANG

Koordinat: 3°8′00″U 101°42′00″T / 3.1333333°U 101.7°T

Negara Negeri Penubuhan Kerajaan

Malaysia Johor Darul Ta'zim 1910

103°19′10″T Nama Kluang berasal daripada perkataan Melayu 'keluang'. yang bermaksud sejenis kelawar besar ataupun kelawar buah. tenggara Batu Pahat.Total 189.Musim panas (DST) MST (UTC+8) Min waktu UTC+06:46:48 suria Tuan Hj. tetapi kini hampir tiada lagi disebabkan aktiviti pemburuan dan pemusnahan habitat semulajadinya. Abdul Rahman Bin Mohamed Dewam Dari 9 Mac 2008 699 kaki (213 m) Kluang merupakan nama sebuah bandar dan daerah yang terletak lebih kurang di tengah negeri Johor.000 orang dan kawasan bandar itu sendiri mempunyai 140. Haiwan-haiwan sebegini pernah wujud dalam bilangan yang banyak di daerah Kluang beberapa dekad yang lalu.679 Zon masa MST (UTC+8) .Datuk Bandar Ketinggian Kepadatan (2009) . Koordinat geografinya ialah: 2°2′01″U. Bilangan penduduk daerah Kluang kini melebihi 250. Sejarah .000 penduduk. barat Mersing dan selatan Segamat.. Ia terletak 105 km di utara Johor Bahru.

Polisi kerajaan negeri yang menggariskan rancangan membangunkan tengah Johor dan Kluang sebagai pusat komunikasi telah menjadikan Kluang sebagai pusat pertumbuhan baru. taman-taman perumahan baru terus dibangunkan. Lima tahun kemudian pada tahun 1962. dengan mempunyai 5 000 orang penduduk. 5 buah Majlis Tempatan telah di tubuhkan iaitu Majlis Tempatan Kampung Paya. Majlis Tempatan Chamek dan Majlis Tempatan Paloh. Bilangan premis kediaman.000 orang. Bandar Kluang terus berkembang maju di bawah pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara. Dengan langkah penyusunan semula Majlis Tempatan. Lembaga Bandaran Kluang telah dinaik taraf kepada Majlis Bandaran Kluang dengan Pegawai Daerah Kluang sebagai Yang Dipertua. Pembinaan ompleks perniagaan di Pusat Bandar Kluang. Pembukaan ladang-ladang dan pembinaan landasan keretapi mendorong lebih ramai penduduk berhijrah dan mendiami bandar Kluang. Dalam tahun 1957.455 pegangan dalam tahun 2000. Mulai tahun 1932. perdagangan dan perindustrian bertambah dengan pesat. Dengan perlaksanaan projek-projek pembangunan di bawah rancangan Malaysia Lima Tahun dan komitmen kerajaan Negeri untuk membangunkan daerah Kluang.1. Lembaga Bandaran Kluang telah ditubuhkan dengan diketuai oleh seorang Merinyu Kesihatan. Selain penempatan awal penduduk yang sedia ada. Bilangan keseluruhan pegangan terus meningkat dari 20. maka pada 1. Majlis Tempatan Kampung Gajah. Pegawai Daerah Kluang menyandang jawatan Presiden Lembaga Bandaran Kluang. Majlis Tempatan Sri Lalang. Pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara telah diperluaskan dengan merangkumi kawasan seluas 126. peranan Bandar Kluang sebagai pusat pertumbuhan kawasan tengah Johor semakin nyata.Keluang Bandar Kluang telah wujud seawal tahun 1910. Sektor-sektor ekonomi semakin berkembang dengan pesat.5 m persegi dengan penduduknya melebihi 65.1997 Majlis Bandaran Kluang telah disatukan dengan 5 Majlis Tempatan yang lain bagi membentuk Majlis Daerah Kluang Utara di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171). pembangunan taman-taman perumahan baru dan pembukaan kawasan perindustrian menjadi penyumbang utama kepada perkembangan Bandar Kluang. Pada tahun 1920.500 dalam tahun 1988 kepada 42. Peningkatan .

sebuah stadium sukan berharga RM 24 juta telah didirikan. tetapi cerita ini tidak dapat disahkan oleh orang-orang lama di sini.bilangan pegangan ini terus menyumbang kepada pertambahan hasil Majlis dari RM7. Setelah memenuhi kriteria yang telah ditetapkan oleh Ketua Pengarah Kerajaan Tempatan dengan persetujuan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia maka Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri melalui ringkasan Mesyuarat Bil. industri.000 orang. Struktur pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara memerlukan perubahan. Untuk memenuhi keperluan penduduk yang bertambah. Perkembangan sektor perumahan. Sebagai langkah merintis kearah perubahan corak pengurusannya. [sunting] Asal-usul Pembukaan Kluang Orang-orang tua di Kluang bersependapat bahawa nama bandar ini terbit daripada nama sejenis mamalia yang terbang di waktu malam mencari buah-buahan. penduduk Kluang telah meningkat kepada 155. Ada juga ceruta yang mengisahkan begitu banyak sekali jumlah binatang yang menyerang kebun buah-buahan sehingga terpaksa dipanggil dukum bagi menghalau mereka. Kini Kluang terkenal sebagai pengeluar jubin bermutu tinggi yang terbesar di Malaysia disamping produk elektrik dan elektronik dan pakaian berjenama antarabangsa untuk pasaran dalam negeri dan eksport. penyediaan kemudahan asas terus dipertingkatkan.3. iaitu kluang ataupun Malayan Flying Fox (Fteropus Vampyrus Linnaeus) dianggap sebagai sejenis kelawar yang terbesar di dunia. Pada tahun 2000.86/2001 bertarikh 31 Januari 2001 telah mengambil keputusan menaik taraf Majlis Daerah Kluang Utara kepada Majlis Perbandaran yang dikenali dengan nama Majlis Perbandaran Kluang. Selain menaik taraf jalan-jalan raya utama dan rangkaian jalan bandar.6 juta dalam tahun 2000. Dibawah program penswastaan kerajaan Negeri. jawatan yang Di pertua telah diisi dengan sepenuh masa oleh seorang pegawai tadbir Negeri Johor mulai 1. Lebih dari 500 buah kilang berbagai jenis yang mengeluarkan produk untuk kegunaan tempatan dan eksport memenuhi 9 buah kawasan perindustrian utama. perdagangan dan perkhidmatan telah mewujudkan banyak peluang-peluang pekerjaan yang menjadi punca kebanjiran penduduk di Bandar Kluang. Pembangunan sektor perdagangan dan perindustrian pula telah menjadikan Kluang sebagai destinasi baru pelabur tempatan dan luar negara.72 juta dalam tahun 1988 meningkat kepada RM16. Pembangunan pesat Bandar Kluang tidak dapat dibendung lagi.1999. Yang jelas sebuah perkampungan bernama Kluang Kampung telah wujud sebelum . sebuah terminal pengangkutan awam berharga RM5 juta telah dibina. Penduduk Bandar Kluang terus menagih perkhidmatan yang cekap dan berkesan. kilang elektronik dan kilang membuat pakaian. Di antara kilang-kilang gergasi yang sedang beroperasi ialah kilang membuat jubin.

Hasil rotan di bawa ke Endau dan daripada situ dijual di Singapura. Penempatan . Menurut Lake lagi . Dalam peta topo moden tercatat nama Sungai Kluang pada sebuah cawangan Sungai Mengkibol yang berpunca dari kaki bukit Gunung Lambak. Oleh itu. Sungai Melantai kadang-kala dipanggil sedemikian keranan melintasi Kluang Kampung. Sungai Sedih Sungai Sembrong. Sungai batu Pahat Sungai Muar dan lain-lain nmapaknya tidak berminat mendirikan kangkar di kawasan yang dibincangkan ini kerana masih diliputi hutan dan paya tropika yang tebal. gutta perca (getah taban) danar dan hasil hutan yang lain. Sembrong.tahun 1910 berdekatan bandar Kluang ini. Terdapat juga sebatang lorong hutan yang menghubungi kawasan ini dengan kawasan Sembrong Batu Pahat yang sudah pun diterokai oleh pekebunpekebun gambir dan lada hitam Cina. Kahang dan cawangannya bersama rombongannya pada tahun 1892 dalam rangka menetapkan sempadan antara johor dengan Pahang. Seiai. Penanam-penanam gambir Teochew yang telah membuka kangkar-kangkar di sungaisungai Johor. Kawasan di antara Londang dengan kawasan Sungai Melantai (Meletir) ialah kawasan bandar Kluang sekarang ini. Menurut Datuk Haji Mohd Said. Kluang mendapat namanya daripada Sungai Kluang. sebuah penempatan bernama Londang 75 km daripada stesen kerajaan di Kuala Sembrong didiami oleh Penghulu Che Ma Dagang bersama-sama beberapa orang Melayu. Orang jakun ataupun biasa dipanggil orang Ulu oleh orang Melayu Endau merupakan peghuni kawasan hutan rimba dipedalaman johor ini. Lake dan pembantunya HI Kelsal telah menemui orang jakun bekerja dengan orang Melayu Endau dalam usaha mencari rotan terutamanya dari jenis Sentawa. Kehadiran kelawar-kelawar besar ini mungkin disebabkan oleh penebangan hutan di tengah-tengah johor bagi tujuan membina jalan kereta api dan juga penempatan di Kluang. Mereka juga menyatakan bahawa telah terdapat penempatan-penempatan orang Melayu ditebing sungai Sembrong-Endau dan Kahang di mana penghulunya bernama Che Ma Hassain ( Encik Mat Hussain ) banyak membantu Lake dan rakan-rakannya. tetapi pada hakikatnbya tidak ramai orang yang tahu adanya sungai ini di Kluang. Ia tidak didiami orang kecuali beberapa orang jakun yang merayau-rayau di sini. Sungai Skudai. Londang terletak berhampiran bandar Kluang lebih kurang 10 km ke utaranya di pertemuan Sungai Paloh dan Sungai Melantai-MEngkibol dengan Sungai Sembrong. Hanry Kale yang telah menjelajahi kawasan ini telah menyusuri Sungai Endau. seorang tokoh penulisan johor yang terkenal. kapur barus di kawasan Kahang. Lake juga menyebut bahawa 'trace' jalan kereta api Johor merentasi kawasan berpaya ini. pada tahun 1892 belum wujud lagi sebuah penempatan bernama Kluang jika berpandukan kepda pemerhatian Lake dan Kelsall.

ini termasuklah stesen-stesen Batu Anam. Oleh kerana terdapat sedikit masalah tentang siapakah yang harus menguasaj jalan kereta api ini. kawasan-kawasan di utara dan tengah johor mula dihujani kemasukan modal luar terutamanya dari Negeri-negeri Selat dan Britain. Dengan terbinanya jalan kereta api ini. termasuk penghijrahan tenaga buruh dari ladang-ladang getah ke kawasan pembinaan jalan kereta api kerana kadar upah yang ditawarkan oleh kontraktor-kontraktor jalan kereta api lebih tinggi daripada yang ditawarkan oleh pihak ladang. Tambahan pula. Kerajaan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (NMB) di bawah Swetthenham ketika itu bercadang menyambung sistem kereta api Negeri-negeri Melayu Bersekutu (NMB) dengan Singapura. Bagaimanapun di sekitar tapak bandar Kluang sudah terdiri penempatanpenempatan kecil didiami orang Melayu dan jakun yang berfungsi sebagai pengkalan memungut hasil hutan terutamanya rotan yang dikenali sebagai Londang dan Pengkalan Pan. Mengkibol.mendorong syarikat-syarikat getah melabur dan mendapatkan konsesi tanah bagi tujuan menanam getah. Di Sungai Kahang terdapat sebuah kangkar yang dipercayai didirikan kemudian daripada tahun 1893. Cadangan ini dipersetujui oleh pihak BErkuasa di Johor Bahru dan dengan demikian stesen kereta api yang dinamakan Stesen Kluang siap di bina pada tahun berikutnya. Chamek. dibuka sebelum 1893 ialah kawasan pinggiran di Sungai Sembrong-Batu Pahat. Kdth Sinclair berpendapat bahawa pembinaan landasan ini telah membawa banyak kesan perubahan. Pada 1909 jalan kereta api johor dibuka untuk laluan. Labis. Segamat. Tebrau dan terminal utamanya di Johor Bahru.paling hampir. sementara di Singapura cadangan membina jajaran landasan ke Selat Tebrau telah diluluskan. Pembukaan Kluang berhubung rapat dengan usaha pembinaan jalan kereta api Johor. Menjelang penghujung abad ke-19 jalan kereta api dari Kuala Lumpur sedang dibina merentasi sempadan Johor. stesen-stesen kereta api kecil telah didirikan sepanjang perjalanan dari utara ke selatan. Kulai. Paloh. Tempat terakhir di sebelah tebing kanan Sungai Sembrong. Pada tahun 1910 juga sistem pemilikan tanah telah disesuaikan dengan sistem tanah NMB apabila Enakmen Tanah Johor dikuatkuasakan sejajar dengan matlamat kerajaan . Rengam. 20 km dari Kuala Kahang di mana Lake telah menemui seorang peniaga Cina dan beberapa orang Melayu. Harga getah yang semakin meningkat naik dan memuncak pada tahun 1910. Niyor. Memandangkan tanah hutan di sekitar Megkibol sedang diusahakan bagi penanaman getah maka NMB bercadang untuk membina sebuah stesen kereta api di kawasan tersebut dalam tahun 1910. maka pada tahun 1904 satu persefahaman kereta api diwujudkan yang melibatkan penguasaan bersama di bawah satu lembaga yang terdiri daripada pegawai-pegawai jahar dan NMB. Layang-layang.

Kerajaan juga menawarkan sewa dan premium tanah yang rendah kepada pengusahapengusaha. Keturunan mereka yang masih menetap di Kluang menyatakan bahawa kebanyakan mereka berasal dari sebuah penempatan bernama Tanjung Gemuk di Endau dan Inderagiri adalah baik dan dirapatkan lagi melalui ikatan perkahwinan. Oran-orang Cina pula telah mula mendirikan kedai-kedai atap dan beberapa orang Melayu telah menyewakan rumahrumah kedai ini kepada peniaga Cina. Kedai ini terletak di Stesen Kluang sendiri. Boleh dikatakan bahawa mereka merupakan antara penghuni-penghuni yang terawal di Kluang. dan telah memulakan operasi sejak 1938 lagi! Setelah 3 keturunan.00 seekar sekiranya tanah menghadap jalan raya dan $2. Johor.50 setahun dengan mendapat rebet $1.50 untuk tanah yang ditanam dengan kelapa dan pokok buah-buahan. Pada tahun berikutnya Yeo Kim Swee dari Riverside. Di antara taukeh-taukeh ini ialah Goh yew Sing. Untuk kemudahan pegawaipegawai kerajaan dan pengusaha-pengusaha ladang getah Eropah sebuah 'Rest House' didirikan berhampiran stesen Kereta api Kluang.00 sebaliknya. Bagi 6 tahun yang pertama sewa tahunannya ialah 50 sen seekar selanjutnya $ 2. pembukaan cawangan lain tidak mampu menandingi keaslian roti bakar di Stesen Keretapi Kluang.Johor memodenkan jentera pentadbiran tanah dan bagi menarik pelaburan ke Johor. Lew Lye Sang dan Leong Fong Chew dari Singapura yang membeli tanah seluas 1. Taukeh Yow Ngan Pan telah memohon tanah seluas 2. Mereka mendapatkan tanah di sekitar stesen Mengkibol dan Nyior tidak jauh dari Kluang.200 ekar di Nyior. cawangan 'Kluang Rail Coffee' telah dibuka di beberapa tempat di sekitar Lembah Klang / Melaka. Namun.. Dalam tahun 1911 juga sebuah balai polis telah didirikan bagi mempertingkatkan perkhidmatan polis di Kluang di samping mengawal keselamatan memandangkan semakin ramai buruh-buruh yang bekerja menebang dan membersihkan hutan di Kluang bagi membina jalan antara Batu Pahat dengan Mersing. Rekod Commissioner Of Laild And Mines (CLM) menunjukkan orang Cina adalah kumpulan yang memulakan kegiatan berkebun di sini. Penghulu dipercayai mewakili anak buahnya yang berasal dari keturunan Inderagiri yang juga dari Endau. Semua permohonan mereka diluluskan kerana menurut pihak berkuasa mereka ini memang telah lama menetap di kawasan tersebut. . Roti Bakar Kluang @ Kluang Rail Coffee Nama Kluang tidak akan lengkap jika tidak disebut mengenai 'Roti Bakar Kluang' yang amat sinonim dengan bandar ini. Premium ialah $3. Melaka telah mengusahakan penanaman getah dan ubi kayu di tempat yang sama. Orang Melayu yang terawal memohon tanah di Kluang terdiri daripada Penghulu Dollah Ariff dengan anak buahnya daripada Kluang Kampung.000 ekar di Mengkibol.

Majlis Tempatan Kampong Gajah. Lima tahun kemudian iaitu pada tahun 1962. pembangunan taman-taman perumahan baru dan pembukaan kawasan perindustrian menjadi penyumbang utama kepada perkembangan Bandar Kluang.1. maka pada 1.1977 Majlis Bandaran Kluang telah disatukan dengan 5 Majlis Tempatan yang lain bagi membentuk Majlis Daerah Kluang Utara dibawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171).jpg [sunting] Kemajuan Kluang Bandar Kluang telah wujud seawal tahun 1910. Pembukaan ladang-ladang dan pembinaan landasan kereta api mendorong lebih ramai penduduk berhijrahdan mendiami Bandar Kluang Pada tahun 1920. 5 buah Majlis Tempatan telah ditubuhkan iaitu Majlis Tempatan Kampong Paya. Pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara telah diperluaskan dengan merangkumi kawasan seluas 126. Lembaga Bandaran Kluang telah dinaik taraf kepada Majlis Bandaran Kluang dengan Pegawai Daerah Kluang sebagai Yang Dipertua. Dengan perlaksanaan projek-projek pembangunan di bawah Rancangan Malaysia Lima Tahun dan komitmen Kerajaan Negeri untuk membangunkan Daerah Kluang. Bandar Kluang terus maju di bawah pentadbran Majlis Daerah Kluang Utara. perdagangan dan . dengan mempunyai 5. Majlis Tempatan Chamek dan Majlis Tempatan Paloh. Bilangan premis kediaman. Dengan langkah penyusunan semula Majlis Tempatan. Lembaga Bandaran Kluang telah ditubuhkan dengan diketuai oleh seorang Merinyu Kesihatan. Majlis Tempatan Sri Lalang. Mulai tahun 1932. Dalam tahun 1957. Polisi Kerajaan Negeri menggariskan rancangan membangunkan tengah Johor dan Kluang sebagai pusat komunikasi telah manjadikan Kluang sebagai pusat pertubuhan baru. Pegawai Daerah Kluang menyandang jawatan Presiden Lembaga Bandaran Kluang.5 km persegi dengan penduduknya melebihi 65 000 orang. peranan Bandar Kluang sebagai pusat pertumbuhan semakin nyata.000 orang penduduk.• Sari kata 1Fail:P1210115. Sektor-sektor ekonomi semakin kompleks perniagaan di Pusat bandar Kluang.

elektronik dan pakaian berjenama antarabangsa untuk pasaran dalam negeri dan ekspot. Peningkatan bilangan pegangan ini terus menyumbang kepada pertambahan Hasil majlis dari RM 7. sebuah gunung yang tingginya 510m dan juga salah satu gunung yang paling selatan di banjaran utama Malaysia. Untuk memenuhi keperluan penduduk yang bertambah.1999. Selain daripada menaik taraf jalan-jalan raya utama dan rangkaian jalan bandar.perindustrian bertambah dengan pesat. industri. perdagangan dan perkhidmatan telah mewujudkan banyak peluang-peluang pekerjaan yang menjadi punca kebanjiran penduduk di Bandar Kluang.500 dalam tahun 1988 kepada 42. Pembangunan sektor perdagangan dan perindustrian pula telah menjadikan Kluang berkembang dengan pesat. penyediaan kemudahan asas terus dipertingkatkan. Titik tertinggi di Kluang ialah puncak Gunung Lambak. [sunting] Geografi Kluang berada di sebuah kawasan yang beralunan bukit. Di antara kilang-kilang gergasi yang sedang beoperasi ialah kilang membuat jubin bermutu tinggi yang terbesar di Malaysia disamping produk letrik . sebuah terminal pengangkutan awam berharga RM 5 juta telah dibina. Pada tahun 2000.72 juta dalam tahun 1988 meningkat kepada RM 16. Sebagai langkah merintis ke arah perubahan corak pengurusannya. Penduduk bandar Kluang terus menagih perkhidmatan yang cekap dan berkesan.sebuah stadium sukan berharga RM24 juta juga telah dibina. 86/2001 bertarikh 31 januari 2001 telah mengambil keputusan menaikkan taraf Majlis Daerah Kluang Utara kepada Majlis Perbandaran yang dikenali dengan nama Majlis Perbandaran Kluang. taman-taman perumahan baru terus dibangunkan.3.455 pegangan dalam tahun 2000. Perkembangan sektor perumahan. Setelah memenuhi kriteria yang telah ditetapkan oleh Ketua Pengarah Kerajaan Tempatan Malaysia dengan persetujuan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia maka Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri melalui Ringkasan Mesyuarat Bil. Bilangan keseluruhan pegangan terus meningkat dari 20. Selain penempatan awal penduduk yang sediada. . Struktur pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara memerlukan perubahan. Lebih dari 500 buah kilang berbagai jenis yang mengeluarkan produk untuk kegunaan tempatan dan ekspot memenuhi 9 buah kawasan perindustrian utama. jawatan Yang Dipertua telah diisi sepenuh masa oleh seorang pegawai Tadbir Negeri Johor mulai 1. Pembangunan pesat Bandar Kluang tidak dapat dibendung lagi. Dibawah program pengswastaan Kerajaan Negeri.67 juta dalam tahun 2000.000 orang. penduduk Kluang telah meningkat kepada 155. Pembinaan sebagai destinasi baru pelabur tempatan dan luar negara.

Tetapi kini. sebuah sekolah kerajaan berasrama penuh telah dibina di pinggiran Kluang pada tahun 1970-an. Kos pembinaan keseluruhan RM 22 juta oleh Program Penswastaan dengan Tetuan Johbase Development Sdn. Sekolah Menengah Sains Johor. Keluasan tapak 30 ekar (13.[sunting] Pertanian Pada asalnya.6 hek). tanaman-tanaman lain seperti kelapa sawit. Terdapat banyak sekolah rendah. beberapa sekolah menengah dan satu perpustakaan awam. [sunting] Infrastruktur Kluang memiliki sebuah hospital daerah. di sepanjang Jalan Batu Pahat. nanas dan teh telah menggantikan kedudukan getah sebagai tanaman utama. Mengikut sumber. sebuah balai polis daerah dan sebuah balai bomba. Kluang berkembang sebagai suatu daerah penanaman getah.mula diambilalih pada tahun 2005. setakat ini terdapat 90 buah sekolah rendah dan 22 sekolah menengah di seluruh daerah Kluang. Beberapa buah sekolah menengah juga kini dalam pembinaan di sekitar daerah Kluang. sebelum ini diurus tadbir oleh Majlis Sukan Negeri. [sunting] Kemudahan [sunting] Kemudahan Sukan Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kluang Siap dibina pada akhir tahun 1996. Kemudahan outdoor • • • • • • • • • • • Padang Skrin ‘Score board' Lampu ‘Spotlight' Litar Trek Tempat Duduk Penonton Ruang Pejabat Tandas Lelaki/Wanita Stor Gerai Bilik Suis Gelanggang Tenis .Bhd.

Terdapat enam buah Balai Polis iaitu Balai Polis Kluang. Kluang mempunyai sebuah Hospital Daerah terletak di Jalan Hospital yang dilengkapi dengan 244 katil untuk kemudahan pesakit. Niyor. Balai Polis Layang-layang dan Balai Polis Paloh manakala Pondok-pondok Polis pula terdapat di Chamek. Balai Polis Kampong Gajah. Kluang juga mempunyai beberapa buah pusat kesihatan. Anggotaanggota Polis yang berkhidmat pula terdiri dari 29 orang Pegawai. Bukit Permai dan Kluang Baru. Kluang mempunyai sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah di Jalan Sekolah. Hospital ini mempunyai seramai 421 kakitangan dimana 17 adalah doktor dan 81 adalah jururawat. Hospital Daerah Kluang Pesakit [sunting] Kemudahan Perpustakaan Awam . Balai Polis Sungai Lalang.Kemudahan indoor • • • • • • Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Futsal Gelanggang Badminton Gelanggang Bola Keranjang Gelanggang Bola Jaring Gimnasium [sunting] Kemudahan Kesihatan Bagi kemudahan kesihatan. Balai Polis Kahang. 392 orang Anggota dan 13 orang Kakitangan Awam. Ulu Belitong.

Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dan Pejabat Pembahagi Harta Pusaka. Jabatan Perindustrian dan Perusahaan.00 petang. Lantaran itu sebuah Bangunan Gunasama Persekutuan dibina di KM 4 Jalan Batu Pahat yang menempatkan 13 agensi-agensi kerajaan yang berlainan fungsi. Dengan penyatuan jabatan-jabatan di bawah satu bumbung ini. Jabatan Perikanan.kira 8 kilometer dari jalan utama. Terdapat juga wakil pos yang beroperasi di Pasar Borong Kampung Gajah. Di samping itu juga Kluang mempunyai 3 buah mini pos yang bertempat di pekan Sri Lalang. buku kanak-kanak dan bacaan umum. Taman Desa dan Taman Kluang Barat. Perkhidmatan pasukan bomba sukarela juga terdapat di Paloh dan Kahang.surat dari luar untuk kegunaan sekolah berdekatan. Ia mempunyai tapak seluas 0. Bim Penerangan. penduduk Kluang tidak perlu lagi bersusah payah untuk berurusan dengan jabatan-jabatan kerajaan ditempatkan beberapa jabatan-jabatan kerajaan seperti Jabatan . Jalan Mersing yang memberi khidmat pembayaran bil kepada penduduk sekitar dan mengumpul surat.4 hektar. [sunting] Perkhidmatan Agensi-agensi Kerajaan Kemudahan untuk berurusan dengan jabatan-jabatan kerajaan sememangnya diutamakan. 000 koleksi buku yang terdiri daripada buku-buku rujukan. Perpustakaan ini memiIiki Iebih 100.Pada masa kini Kluang mempunyai sebuah perpustakaan awam yang terletak di Jalan Pejabat Kerajaan. Batu 8. Jabatan Hal Ehwal Orang Ash Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.30 pagi hingga 5. [sunting] Kemudahan Bomba Kluang mempunyai sebuah balai bomba Kelas A iaitu Balai Bomba Daerah bertempat di Jalan Haji Manan dengan anggota seramai 85 orang. Jabatan Tenaga Rakyat. Ia beroperasi di atas tapak seluas 0. Jabatan Belia dan Sukan. Ia juga digunakan sebagai alamat rasmi surat menyurat untuk Kampung Orang Asli Pengkalan Tereh yang terletak kira. Balai bomba tersebut memberi perkhidmatan kepada seluruh penduduk daerah Kluang dan dilengkapi dengan 2 'bay'. Mini pos tersebut masing. Perpustakaan awam ini dikelolakan oleh Majlis Perbandaran Kluang. sebuah pejabat pos dibina di Jalan SuItanah yang menyediakan perkhidmatan pos dengan kakitangan seramai 80 orang.4 hektar.masing mempunyai seorang kakitangan dan beroperasi di bangunan kedai. Jabatan Pembangunan Koperasi. bilik sedia dan pejabat pentadbiran. Agensi-agensi kerajaan tersebut ialah Jabatan Pendaftaran Negara. [sunting] Kemudahan Pos Bersesuaian dengan peranannya selaku pusat yang menjadi tumpuan orang ramai. Jabatan Perpaduan. Ikatan Relawan Rakyat Kluang. Perpustakaaan ini beroperasi tiap-tiap hari dari jam 8.

Pertanian. Hal ini menyebabkan para pendengar di Kluang mula meninggalkan siaran dari Singapura kerana tertarik dengan rancangan Radio Malaysia yang jarang diikuti sebelum ini. Jabatan Kerja Raya.45 malam dan dihantar ke Kuala Lumpur selepas Siaran Tempatan Melaka tamat jam 7. Terbinanya pemancar FM Gunung Ledang Radio Malaysia terpaksa bersaing sesama sendiri khususnya RTM Melaka dengan RTM Johor Bahru. Keadaan mula berubah apabila kerajaan telah menyiapkan stesen pemancar FM dari Gunung Ledang pada pertengahan tahun 1985 yang mana siaran RTM lebih jelas. siaran Radio Malaysia tidak jelas di Kluang. Mahkamah dan Pejabat Hutan Daerah. Jabatan Kastam.45 malam. . Pejabat Buruh.00 petang sahaja melalui FM Mono 93. Pendengar Radio di Kluang hanya dapat menerima dengan jelas siaran dari Radio Singapura yang menggunakan gelombang FM. Berbagai-bagai jabatan lain ditempatkan di jalan Pejabat Kerajaan di antaranya ialah Pejabat Daerah Kluang yang merupakan tulang belakang jentera pentadbiran dan peneraju pembangunan Daerah Kluang jabatan-jabatan lain ialah Jabatan Pertanian. Bangunan Pejabat Daerah juga menempatkan dua agensi kerajaan yang lain iaitu Pejabat Tanah dan Pejabat Hutan. Jabatan Kerja Raya. Namun demikian penerimaan gelombang-gelombang ini tidak jelas dan agak teruk pada waktumalam. Sebelum tahun 1985 Kluang tidak mempunyai stesen pemancar radio RTM . RISDA. Pada hari ini Radio Media Corp Singapura tidak lagi dapat menembusi siarannya ke kawasan Johor Tengah dan Utara. [sunting] Sejarah siaran radio Dari segi penyiaran radio di Kluang pada satu ketika dahulu. RISDA. Pada pertengahan tahun 1985 penduduk di Kluang hanya dapat menerima siaran daerah kawasan selatan Rangkaian Nasional mulai jam 3. Mahkamah dan tidak dilupakan Pejabat Pegawai Daerah Pejabat Pegawai Daerah merupakan tulang belakang kepada pembangunan dan kemajuan daerah ini. Jabatan Kastam Dan Eksais Di Raja.30 petang sehingga jam 5. Siaran hanya boleh diikuti melalui SW 5965khz dan menerima siaran AM dari Johor Bahru 576 Khz dan Batu Pahat 603 khz untuk Rangkaian Nasional. Keadaan menjadi agak gawat apabila Stesen AM Batu Pahat 603Khz hanya beroperasi pada waktu siaran RTM Johor Bahru ke udara dan pendengar terpaksa menukar semula ke gelombang FM untuk meneruskan siaran. Sebelum tahun 1985 ada penduduk Kluang tidak mengetahui kewujudan RTM Johor Bahru dan siarannya kerana mereka lebih gemar mendengar siaran dari Radio Singapura yang lebih jelas. Pejabat Buruh.6 Mhz kerana selepas itu siaran RTM Melaka mula ke udara sehingga jam 7.

Pendengar rangkaian Biru di Melaka terpaksa menukar sementara ke gelombang AM 1161 khz bagi mengikuti siaran Rangkaian Biru dalam masa pemotongan itu.4Mhz untuk pendengar di kawasan utara Johor dan Melaka dipotong siarannya bagi memberi laluan siaran RTM Johor Bahru. Ramai pendengar Rangkaian Biru tidak berpuas hati pemotongan ini tetapi dijelaskan hanya untuk sementara sehingga frekuensi baru untuk Johor Utara yang siarannya dari Johor Bahru siap dibina.Stesen Pemancar FM gunung Ledang dibawah kendalian RTM Melaka dengan kerjasama pihak telekom.4Mhz telah dihentikan ekoran siapnya frekuensi baru bagi siaran Radio 3 Johor Bahru (sekarang Johor FM) [sunting] Pelancongan Di Kluang juga terdapat pelbagai tempat pelancongan • • • • Gunung Lambak Gunung Belumut (UNESCO) Kolam Renang Taman Kluang Barat Taman Rekreasi MARDI [sunting] Pusat membeli-belah • • • • • • • • • Kluang Mall Kluang Mart Kluang Parade BCB Giant (Kluang Parade.mulai tahun 1987 [[Siaran Rangkaian Biru] yang beroperasi FM 97. Taman Intan & Taman Kluang Barat) The Store Pacific (Kluang Mall) Song Mart Parkson (Kluang Parade) SUMBER : KLUANG ENSIKLOPEDIA . Untuk mengatasi kemerosotan pendengar RTM Johor Bahru. Mulai tahun 1992 pemotongan Rangkian Biru melalui FM 97.