P. 1
Sejarah Dan Latar Belakang Kluang

Sejarah Dan Latar Belakang Kluang

|Views: 580|Likes:
Published by kicunez

More info:

Published by: kicunez on Jan 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2014

pdf

text

original

SEJARAH DAN LATAR BELAKANG KLUANG

Mengikut maklumat dari orang-orang tua yang merupakan penduduk asal Kluang, nama Kluang sebenarnya berasal dari sebuah kampung yang di beri nama KLUANG KAMPUNG yang terletak di Kuala Sungai Mengkibol. Wujudnya nama Kluang Kampung mungkin berkaitan dengan terdapat banyaknya unggas besar yang dikenali dengan nama 'Burung Keluang' Walaupun Burung Keluang di anggap sebagai makhluk perosak, namun ia juga sedikit sebanyak memberi kebaikan kepada alam sejagat dengan menabur benih-benih pokok melalui sebaran secara perkumuhan. Sejarah Daerah Kluang dari tahun ke tahun mengalami perubahan di mana Kluang merupakan sebuah daerah daripada 8 buah daerah di negeri Johor. Mempunyai keluasan 2,851.59 km persegi dan terkenal sebagai daerah kedua terluas selepas Johor Bahru. Kedudukan Kluang yang begitu strategik dengan kemudahan infrastruktur faktor melayakkan menjadi sebuah bandaraya dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat membangun selepas Johor Bahru pada tahun 2020. Tanggal 8 Mei 2001 Kluang telah mencipta nama Perbandaran Kluang yang pesat dengan pembangunan infrastrukturnya yang menghubungkan kepada 4 buah daerah yang lain seperti Batu Pahat, Mersing, Johor Bahru dan Kota Tinggi. Pertambahan penduduk sama ada penduduk asal atau penduduk yang berpindah ke Kluang disebabkan perpindahan tempat kerja menjadikan daerah Kluang memerlukan lebih banyak tempat kediaman dan bangunan-bangunan terutamanya sekolah-sekolah bangunan pejabat dan kini sekolah piawai dan bangunan kerajaan yang lain. Justeru itu disinilah terletaknya peranan JKR daerah Kluang kerana seperti yang sedia maklum salah satu dasar kualiti JKR adalah komited memberikan kepuasan dan perkhidmatan yang terbaik dengan mengerahkan produk-produk berkualiti.

SUMBER : JKR KLUANG

Koordinat: 3°8′00″U 101°42′00″T / 3.1333333°U 101.7°T

Negara Negeri Penubuhan Kerajaan

Malaysia Johor Darul Ta'zim 1910

Abdul Rahman Bin Mohamed Dewam Dari 9 Mac 2008 699 kaki (213 m) Kluang merupakan nama sebuah bandar dan daerah yang terletak lebih kurang di tengah negeri Johor. Koordinat geografinya ialah: 2°2′01″U. 103°19′10″T Nama Kluang berasal daripada perkataan Melayu 'keluang'. yang bermaksud sejenis kelawar besar ataupun kelawar buah.000 orang dan kawasan bandar itu sendiri mempunyai 140.Musim panas (DST) MST (UTC+8) Min waktu UTC+06:46:48 suria Tuan Hj. Haiwan-haiwan sebegini pernah wujud dalam bilangan yang banyak di daerah Kluang beberapa dekad yang lalu. barat Mersing dan selatan Segamat. Ia terletak 105 km di utara Johor Bahru. tetapi kini hampir tiada lagi disebabkan aktiviti pemburuan dan pemusnahan habitat semulajadinya.Datuk Bandar Ketinggian Kepadatan (2009) .Total 189.679 Zon masa MST (UTC+8) ..000 penduduk. Bilangan penduduk daerah Kluang kini melebihi 250. Sejarah . tenggara Batu Pahat.

500 dalam tahun 1988 kepada 42.1. Lembaga Bandaran Kluang telah ditubuhkan dengan diketuai oleh seorang Merinyu Kesihatan. maka pada 1.5 m persegi dengan penduduknya melebihi 65. perdagangan dan perindustrian bertambah dengan pesat. Mulai tahun 1932. Majlis Tempatan Sri Lalang. pembangunan taman-taman perumahan baru dan pembukaan kawasan perindustrian menjadi penyumbang utama kepada perkembangan Bandar Kluang.455 pegangan dalam tahun 2000. dengan mempunyai 5 000 orang penduduk.1997 Majlis Bandaran Kluang telah disatukan dengan 5 Majlis Tempatan yang lain bagi membentuk Majlis Daerah Kluang Utara di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171). Lima tahun kemudian pada tahun 1962. Selain penempatan awal penduduk yang sedia ada. Majlis Tempatan Kampung Gajah. peranan Bandar Kluang sebagai pusat pertumbuhan kawasan tengah Johor semakin nyata. Pegawai Daerah Kluang menyandang jawatan Presiden Lembaga Bandaran Kluang. Pembinaan ompleks perniagaan di Pusat Bandar Kluang. Bandar Kluang terus berkembang maju di bawah pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara. Dengan langkah penyusunan semula Majlis Tempatan.Keluang Bandar Kluang telah wujud seawal tahun 1910. Sektor-sektor ekonomi semakin berkembang dengan pesat.000 orang. Lembaga Bandaran Kluang telah dinaik taraf kepada Majlis Bandaran Kluang dengan Pegawai Daerah Kluang sebagai Yang Dipertua. Majlis Tempatan Chamek dan Majlis Tempatan Paloh. Polisi kerajaan negeri yang menggariskan rancangan membangunkan tengah Johor dan Kluang sebagai pusat komunikasi telah menjadikan Kluang sebagai pusat pertumbuhan baru. Bilangan keseluruhan pegangan terus meningkat dari 20. Dengan perlaksanaan projek-projek pembangunan di bawah rancangan Malaysia Lima Tahun dan komitmen kerajaan Negeri untuk membangunkan daerah Kluang. Pada tahun 1920. Peningkatan . 5 buah Majlis Tempatan telah di tubuhkan iaitu Majlis Tempatan Kampung Paya. Pembukaan ladang-ladang dan pembinaan landasan keretapi mendorong lebih ramai penduduk berhijrah dan mendiami bandar Kluang. Dalam tahun 1957. Bilangan premis kediaman. taman-taman perumahan baru terus dibangunkan. Pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara telah diperluaskan dengan merangkumi kawasan seluas 126.

sebuah terminal pengangkutan awam berharga RM5 juta telah dibina.86/2001 bertarikh 31 Januari 2001 telah mengambil keputusan menaik taraf Majlis Daerah Kluang Utara kepada Majlis Perbandaran yang dikenali dengan nama Majlis Perbandaran Kluang. Pembangunan pesat Bandar Kluang tidak dapat dibendung lagi.000 orang. sebuah stadium sukan berharga RM 24 juta telah didirikan. penduduk Kluang telah meningkat kepada 155. kilang elektronik dan kilang membuat pakaian. Untuk memenuhi keperluan penduduk yang bertambah. Pada tahun 2000. penyediaan kemudahan asas terus dipertingkatkan. Di antara kilang-kilang gergasi yang sedang beroperasi ialah kilang membuat jubin. [sunting] Asal-usul Pembukaan Kluang Orang-orang tua di Kluang bersependapat bahawa nama bandar ini terbit daripada nama sejenis mamalia yang terbang di waktu malam mencari buah-buahan. Setelah memenuhi kriteria yang telah ditetapkan oleh Ketua Pengarah Kerajaan Tempatan dengan persetujuan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia maka Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri melalui ringkasan Mesyuarat Bil.6 juta dalam tahun 2000. jawatan yang Di pertua telah diisi dengan sepenuh masa oleh seorang pegawai tadbir Negeri Johor mulai 1. Selain menaik taraf jalan-jalan raya utama dan rangkaian jalan bandar. iaitu kluang ataupun Malayan Flying Fox (Fteropus Vampyrus Linnaeus) dianggap sebagai sejenis kelawar yang terbesar di dunia.1999. Kini Kluang terkenal sebagai pengeluar jubin bermutu tinggi yang terbesar di Malaysia disamping produk elektrik dan elektronik dan pakaian berjenama antarabangsa untuk pasaran dalam negeri dan eksport. Struktur pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara memerlukan perubahan.bilangan pegangan ini terus menyumbang kepada pertambahan hasil Majlis dari RM7. Dibawah program penswastaan kerajaan Negeri. Pembangunan sektor perdagangan dan perindustrian pula telah menjadikan Kluang sebagai destinasi baru pelabur tempatan dan luar negara.3. Lebih dari 500 buah kilang berbagai jenis yang mengeluarkan produk untuk kegunaan tempatan dan eksport memenuhi 9 buah kawasan perindustrian utama. Penduduk Bandar Kluang terus menagih perkhidmatan yang cekap dan berkesan. Ada juga ceruta yang mengisahkan begitu banyak sekali jumlah binatang yang menyerang kebun buah-buahan sehingga terpaksa dipanggil dukum bagi menghalau mereka.72 juta dalam tahun 1988 meningkat kepada RM16. Perkembangan sektor perumahan. Sebagai langkah merintis kearah perubahan corak pengurusannya. tetapi cerita ini tidak dapat disahkan oleh orang-orang lama di sini. industri. perdagangan dan perkhidmatan telah mewujudkan banyak peluang-peluang pekerjaan yang menjadi punca kebanjiran penduduk di Bandar Kluang. Yang jelas sebuah perkampungan bernama Kluang Kampung telah wujud sebelum .

gutta perca (getah taban) danar dan hasil hutan yang lain. Sungai Skudai. Lake juga menyebut bahawa 'trace' jalan kereta api Johor merentasi kawasan berpaya ini. Dalam peta topo moden tercatat nama Sungai Kluang pada sebuah cawangan Sungai Mengkibol yang berpunca dari kaki bukit Gunung Lambak. Orang jakun ataupun biasa dipanggil orang Ulu oleh orang Melayu Endau merupakan peghuni kawasan hutan rimba dipedalaman johor ini. Ia tidak didiami orang kecuali beberapa orang jakun yang merayau-rayau di sini. Penanam-penanam gambir Teochew yang telah membuka kangkar-kangkar di sungaisungai Johor. Sembrong. Terdapat juga sebatang lorong hutan yang menghubungi kawasan ini dengan kawasan Sembrong Batu Pahat yang sudah pun diterokai oleh pekebunpekebun gambir dan lada hitam Cina. Londang terletak berhampiran bandar Kluang lebih kurang 10 km ke utaranya di pertemuan Sungai Paloh dan Sungai Melantai-MEngkibol dengan Sungai Sembrong. tetapi pada hakikatnbya tidak ramai orang yang tahu adanya sungai ini di Kluang. Mereka juga menyatakan bahawa telah terdapat penempatan-penempatan orang Melayu ditebing sungai Sembrong-Endau dan Kahang di mana penghulunya bernama Che Ma Hassain ( Encik Mat Hussain ) banyak membantu Lake dan rakan-rakannya. Seiai. Lake dan pembantunya HI Kelsal telah menemui orang jakun bekerja dengan orang Melayu Endau dalam usaha mencari rotan terutamanya dari jenis Sentawa. Sungai Melantai kadang-kala dipanggil sedemikian keranan melintasi Kluang Kampung. Hanry Kale yang telah menjelajahi kawasan ini telah menyusuri Sungai Endau. Sungai batu Pahat Sungai Muar dan lain-lain nmapaknya tidak berminat mendirikan kangkar di kawasan yang dibincangkan ini kerana masih diliputi hutan dan paya tropika yang tebal.tahun 1910 berdekatan bandar Kluang ini. Oleh itu. Kluang mendapat namanya daripada Sungai Kluang. Sungai Sedih Sungai Sembrong. Kahang dan cawangannya bersama rombongannya pada tahun 1892 dalam rangka menetapkan sempadan antara johor dengan Pahang. pada tahun 1892 belum wujud lagi sebuah penempatan bernama Kluang jika berpandukan kepda pemerhatian Lake dan Kelsall. seorang tokoh penulisan johor yang terkenal. Kawasan di antara Londang dengan kawasan Sungai Melantai (Meletir) ialah kawasan bandar Kluang sekarang ini. Kehadiran kelawar-kelawar besar ini mungkin disebabkan oleh penebangan hutan di tengah-tengah johor bagi tujuan membina jalan kereta api dan juga penempatan di Kluang. kapur barus di kawasan Kahang. Menurut Datuk Haji Mohd Said. sebuah penempatan bernama Londang 75 km daripada stesen kerajaan di Kuala Sembrong didiami oleh Penghulu Che Ma Dagang bersama-sama beberapa orang Melayu. Penempatan . Hasil rotan di bawa ke Endau dan daripada situ dijual di Singapura. Menurut Lake lagi .

Menjelang penghujung abad ke-19 jalan kereta api dari Kuala Lumpur sedang dibina merentasi sempadan Johor. Dengan terbinanya jalan kereta api ini. Kerajaan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (NMB) di bawah Swetthenham ketika itu bercadang menyambung sistem kereta api Negeri-negeri Melayu Bersekutu (NMB) dengan Singapura. Rengam. Paloh. Pada tahun 1910 juga sistem pemilikan tanah telah disesuaikan dengan sistem tanah NMB apabila Enakmen Tanah Johor dikuatkuasakan sejajar dengan matlamat kerajaan . Tambahan pula. Kulai. Mengkibol. Di Sungai Kahang terdapat sebuah kangkar yang dipercayai didirikan kemudian daripada tahun 1893. Tempat terakhir di sebelah tebing kanan Sungai Sembrong. termasuk penghijrahan tenaga buruh dari ladang-ladang getah ke kawasan pembinaan jalan kereta api kerana kadar upah yang ditawarkan oleh kontraktor-kontraktor jalan kereta api lebih tinggi daripada yang ditawarkan oleh pihak ladang. Memandangkan tanah hutan di sekitar Megkibol sedang diusahakan bagi penanaman getah maka NMB bercadang untuk membina sebuah stesen kereta api di kawasan tersebut dalam tahun 1910. Pada 1909 jalan kereta api johor dibuka untuk laluan. Labis. Bagaimanapun di sekitar tapak bandar Kluang sudah terdiri penempatanpenempatan kecil didiami orang Melayu dan jakun yang berfungsi sebagai pengkalan memungut hasil hutan terutamanya rotan yang dikenali sebagai Londang dan Pengkalan Pan. Chamek. Kdth Sinclair berpendapat bahawa pembinaan landasan ini telah membawa banyak kesan perubahan. sementara di Singapura cadangan membina jajaran landasan ke Selat Tebrau telah diluluskan.paling hampir. Tebrau dan terminal utamanya di Johor Bahru. Pembukaan Kluang berhubung rapat dengan usaha pembinaan jalan kereta api Johor. stesen-stesen kereta api kecil telah didirikan sepanjang perjalanan dari utara ke selatan. kawasan-kawasan di utara dan tengah johor mula dihujani kemasukan modal luar terutamanya dari Negeri-negeri Selat dan Britain. Layang-layang. Harga getah yang semakin meningkat naik dan memuncak pada tahun 1910. maka pada tahun 1904 satu persefahaman kereta api diwujudkan yang melibatkan penguasaan bersama di bawah satu lembaga yang terdiri daripada pegawai-pegawai jahar dan NMB. dibuka sebelum 1893 ialah kawasan pinggiran di Sungai Sembrong-Batu Pahat. 20 km dari Kuala Kahang di mana Lake telah menemui seorang peniaga Cina dan beberapa orang Melayu. Oleh kerana terdapat sedikit masalah tentang siapakah yang harus menguasaj jalan kereta api ini. Niyor.mendorong syarikat-syarikat getah melabur dan mendapatkan konsesi tanah bagi tujuan menanam getah. Cadangan ini dipersetujui oleh pihak BErkuasa di Johor Bahru dan dengan demikian stesen kereta api yang dinamakan Stesen Kluang siap di bina pada tahun berikutnya. ini termasuklah stesen-stesen Batu Anam. Segamat.

00 seekar sekiranya tanah menghadap jalan raya dan $2. . Di antara taukeh-taukeh ini ialah Goh yew Sing.Johor memodenkan jentera pentadbiran tanah dan bagi menarik pelaburan ke Johor. Bagi 6 tahun yang pertama sewa tahunannya ialah 50 sen seekar selanjutnya $ 2. Lew Lye Sang dan Leong Fong Chew dari Singapura yang membeli tanah seluas 1.00 sebaliknya. Semua permohonan mereka diluluskan kerana menurut pihak berkuasa mereka ini memang telah lama menetap di kawasan tersebut. Mereka mendapatkan tanah di sekitar stesen Mengkibol dan Nyior tidak jauh dari Kluang. Taukeh Yow Ngan Pan telah memohon tanah seluas 2.. Boleh dikatakan bahawa mereka merupakan antara penghuni-penghuni yang terawal di Kluang. Rekod Commissioner Of Laild And Mines (CLM) menunjukkan orang Cina adalah kumpulan yang memulakan kegiatan berkebun di sini.50 untuk tanah yang ditanam dengan kelapa dan pokok buah-buahan. Namun. Dalam tahun 1911 juga sebuah balai polis telah didirikan bagi mempertingkatkan perkhidmatan polis di Kluang di samping mengawal keselamatan memandangkan semakin ramai buruh-buruh yang bekerja menebang dan membersihkan hutan di Kluang bagi membina jalan antara Batu Pahat dengan Mersing. Johor.000 ekar di Mengkibol. Kerajaan juga menawarkan sewa dan premium tanah yang rendah kepada pengusahapengusaha. dan telah memulakan operasi sejak 1938 lagi! Setelah 3 keturunan. Premium ialah $3. Penghulu dipercayai mewakili anak buahnya yang berasal dari keturunan Inderagiri yang juga dari Endau. Melaka telah mengusahakan penanaman getah dan ubi kayu di tempat yang sama. Kedai ini terletak di Stesen Kluang sendiri. Oran-orang Cina pula telah mula mendirikan kedai-kedai atap dan beberapa orang Melayu telah menyewakan rumahrumah kedai ini kepada peniaga Cina. Keturunan mereka yang masih menetap di Kluang menyatakan bahawa kebanyakan mereka berasal dari sebuah penempatan bernama Tanjung Gemuk di Endau dan Inderagiri adalah baik dan dirapatkan lagi melalui ikatan perkahwinan. pembukaan cawangan lain tidak mampu menandingi keaslian roti bakar di Stesen Keretapi Kluang. cawangan 'Kluang Rail Coffee' telah dibuka di beberapa tempat di sekitar Lembah Klang / Melaka.50 setahun dengan mendapat rebet $1.200 ekar di Nyior. Pada tahun berikutnya Yeo Kim Swee dari Riverside. Roti Bakar Kluang @ Kluang Rail Coffee Nama Kluang tidak akan lengkap jika tidak disebut mengenai 'Roti Bakar Kluang' yang amat sinonim dengan bandar ini. Untuk kemudahan pegawaipegawai kerajaan dan pengusaha-pengusaha ladang getah Eropah sebuah 'Rest House' didirikan berhampiran stesen Kereta api Kluang. Orang Melayu yang terawal memohon tanah di Kluang terdiri daripada Penghulu Dollah Ariff dengan anak buahnya daripada Kluang Kampung.

1.000 orang penduduk. maka pada 1. Majlis Tempatan Kampong Gajah. dengan mempunyai 5. Bilangan premis kediaman. Majlis Tempatan Chamek dan Majlis Tempatan Paloh. Lembaga Bandaran Kluang telah dinaik taraf kepada Majlis Bandaran Kluang dengan Pegawai Daerah Kluang sebagai Yang Dipertua.• Sari kata 1Fail:P1210115.jpg [sunting] Kemajuan Kluang Bandar Kluang telah wujud seawal tahun 1910. Majlis Tempatan Sri Lalang. perdagangan dan . Pembukaan ladang-ladang dan pembinaan landasan kereta api mendorong lebih ramai penduduk berhijrahdan mendiami Bandar Kluang Pada tahun 1920. Polisi Kerajaan Negeri menggariskan rancangan membangunkan tengah Johor dan Kluang sebagai pusat komunikasi telah manjadikan Kluang sebagai pusat pertubuhan baru. Dengan perlaksanaan projek-projek pembangunan di bawah Rancangan Malaysia Lima Tahun dan komitmen Kerajaan Negeri untuk membangunkan Daerah Kluang.1977 Majlis Bandaran Kluang telah disatukan dengan 5 Majlis Tempatan yang lain bagi membentuk Majlis Daerah Kluang Utara dibawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171). Sektor-sektor ekonomi semakin kompleks perniagaan di Pusat bandar Kluang. Pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara telah diperluaskan dengan merangkumi kawasan seluas 126. Mulai tahun 1932. Bandar Kluang terus maju di bawah pentadbran Majlis Daerah Kluang Utara. Dengan langkah penyusunan semula Majlis Tempatan. 5 buah Majlis Tempatan telah ditubuhkan iaitu Majlis Tempatan Kampong Paya.5 km persegi dengan penduduknya melebihi 65 000 orang. Pegawai Daerah Kluang menyandang jawatan Presiden Lembaga Bandaran Kluang. Dalam tahun 1957. Lima tahun kemudian iaitu pada tahun 1962. pembangunan taman-taman perumahan baru dan pembukaan kawasan perindustrian menjadi penyumbang utama kepada perkembangan Bandar Kluang. peranan Bandar Kluang sebagai pusat pertumbuhan semakin nyata. Lembaga Bandaran Kluang telah ditubuhkan dengan diketuai oleh seorang Merinyu Kesihatan.

Pada tahun 2000.sebuah stadium sukan berharga RM24 juta juga telah dibina. jawatan Yang Dipertua telah diisi sepenuh masa oleh seorang pegawai Tadbir Negeri Johor mulai 1.000 orang. perdagangan dan perkhidmatan telah mewujudkan banyak peluang-peluang pekerjaan yang menjadi punca kebanjiran penduduk di Bandar Kluang. Struktur pentadbiran Majlis Daerah Kluang Utara memerlukan perubahan.3. . Pembangunan sektor perdagangan dan perindustrian pula telah menjadikan Kluang berkembang dengan pesat. sebuah gunung yang tingginya 510m dan juga salah satu gunung yang paling selatan di banjaran utama Malaysia. Sebagai langkah merintis ke arah perubahan corak pengurusannya. Selain penempatan awal penduduk yang sediada. Bilangan keseluruhan pegangan terus meningkat dari 20. Lebih dari 500 buah kilang berbagai jenis yang mengeluarkan produk untuk kegunaan tempatan dan ekspot memenuhi 9 buah kawasan perindustrian utama. elektronik dan pakaian berjenama antarabangsa untuk pasaran dalam negeri dan ekspot.500 dalam tahun 1988 kepada 42. Di antara kilang-kilang gergasi yang sedang beoperasi ialah kilang membuat jubin bermutu tinggi yang terbesar di Malaysia disamping produk letrik . Penduduk bandar Kluang terus menagih perkhidmatan yang cekap dan berkesan. industri. Perkembangan sektor perumahan. penduduk Kluang telah meningkat kepada 155. sebuah terminal pengangkutan awam berharga RM 5 juta telah dibina.72 juta dalam tahun 1988 meningkat kepada RM 16. penyediaan kemudahan asas terus dipertingkatkan. taman-taman perumahan baru terus dibangunkan.perindustrian bertambah dengan pesat. Titik tertinggi di Kluang ialah puncak Gunung Lambak. Pembinaan sebagai destinasi baru pelabur tempatan dan luar negara. Pembangunan pesat Bandar Kluang tidak dapat dibendung lagi.67 juta dalam tahun 2000. Dibawah program pengswastaan Kerajaan Negeri. Setelah memenuhi kriteria yang telah ditetapkan oleh Ketua Pengarah Kerajaan Tempatan Malaysia dengan persetujuan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia maka Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri melalui Ringkasan Mesyuarat Bil. Peningkatan bilangan pegangan ini terus menyumbang kepada pertambahan Hasil majlis dari RM 7. Untuk memenuhi keperluan penduduk yang bertambah.1999. Selain daripada menaik taraf jalan-jalan raya utama dan rangkaian jalan bandar. 86/2001 bertarikh 31 januari 2001 telah mengambil keputusan menaikkan taraf Majlis Daerah Kluang Utara kepada Majlis Perbandaran yang dikenali dengan nama Majlis Perbandaran Kluang.455 pegangan dalam tahun 2000. [sunting] Geografi Kluang berada di sebuah kawasan yang beralunan bukit.

Keluasan tapak 30 ekar (13.Bhd. beberapa sekolah menengah dan satu perpustakaan awam. Beberapa buah sekolah menengah juga kini dalam pembinaan di sekitar daerah Kluang. Kos pembinaan keseluruhan RM 22 juta oleh Program Penswastaan dengan Tetuan Johbase Development Sdn.mula diambilalih pada tahun 2005. sebelum ini diurus tadbir oleh Majlis Sukan Negeri.6 hek). Sekolah Menengah Sains Johor. setakat ini terdapat 90 buah sekolah rendah dan 22 sekolah menengah di seluruh daerah Kluang. [sunting] Infrastruktur Kluang memiliki sebuah hospital daerah. sebuah sekolah kerajaan berasrama penuh telah dibina di pinggiran Kluang pada tahun 1970-an. di sepanjang Jalan Batu Pahat. [sunting] Kemudahan [sunting] Kemudahan Sukan Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kluang Siap dibina pada akhir tahun 1996. Kluang berkembang sebagai suatu daerah penanaman getah. Mengikut sumber.[sunting] Pertanian Pada asalnya. Tetapi kini. Terdapat banyak sekolah rendah. nanas dan teh telah menggantikan kedudukan getah sebagai tanaman utama. tanaman-tanaman lain seperti kelapa sawit. Kemudahan outdoor • • • • • • • • • • • Padang Skrin ‘Score board' Lampu ‘Spotlight' Litar Trek Tempat Duduk Penonton Ruang Pejabat Tandas Lelaki/Wanita Stor Gerai Bilik Suis Gelanggang Tenis . sebuah balai polis daerah dan sebuah balai bomba.

Hospital Daerah Kluang Pesakit [sunting] Kemudahan Perpustakaan Awam . Balai Polis Sungai Lalang.Kemudahan indoor • • • • • • Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Futsal Gelanggang Badminton Gelanggang Bola Keranjang Gelanggang Bola Jaring Gimnasium [sunting] Kemudahan Kesihatan Bagi kemudahan kesihatan. Niyor. Balai Polis Kahang. Terdapat enam buah Balai Polis iaitu Balai Polis Kluang. Hospital ini mempunyai seramai 421 kakitangan dimana 17 adalah doktor dan 81 adalah jururawat. Bukit Permai dan Kluang Baru. Kluang mempunyai sebuah Hospital Daerah terletak di Jalan Hospital yang dilengkapi dengan 244 katil untuk kemudahan pesakit. Kluang juga mempunyai beberapa buah pusat kesihatan. Balai Polis Kampong Gajah. Kluang mempunyai sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah di Jalan Sekolah. Balai Polis Layang-layang dan Balai Polis Paloh manakala Pondok-pondok Polis pula terdapat di Chamek. Ulu Belitong. Anggotaanggota Polis yang berkhidmat pula terdiri dari 29 orang Pegawai. 392 orang Anggota dan 13 orang Kakitangan Awam.

masing mempunyai seorang kakitangan dan beroperasi di bangunan kedai.surat dari luar untuk kegunaan sekolah berdekatan. [sunting] Kemudahan Pos Bersesuaian dengan peranannya selaku pusat yang menjadi tumpuan orang ramai. sebuah pejabat pos dibina di Jalan SuItanah yang menyediakan perkhidmatan pos dengan kakitangan seramai 80 orang. Ia beroperasi di atas tapak seluas 0. Perkhidmatan pasukan bomba sukarela juga terdapat di Paloh dan Kahang. Ia juga digunakan sebagai alamat rasmi surat menyurat untuk Kampung Orang Asli Pengkalan Tereh yang terletak kira. Dengan penyatuan jabatan-jabatan di bawah satu bumbung ini.kira 8 kilometer dari jalan utama. buku kanak-kanak dan bacaan umum. Di samping itu juga Kluang mempunyai 3 buah mini pos yang bertempat di pekan Sri Lalang. Jabatan Tenaga Rakyat. Agensi-agensi kerajaan tersebut ialah Jabatan Pendaftaran Negara. Jabatan Belia dan Sukan. Ia mempunyai tapak seluas 0. Jabatan Perindustrian dan Perusahaan. Perpustakaan awam ini dikelolakan oleh Majlis Perbandaran Kluang. Jabatan Pembangunan Koperasi. [sunting] Kemudahan Bomba Kluang mempunyai sebuah balai bomba Kelas A iaitu Balai Bomba Daerah bertempat di Jalan Haji Manan dengan anggota seramai 85 orang. Balai bomba tersebut memberi perkhidmatan kepada seluruh penduduk daerah Kluang dan dilengkapi dengan 2 'bay'. Jabatan Perpaduan. Jabatan Hal Ehwal Orang Ash Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Perpustakaaan ini beroperasi tiap-tiap hari dari jam 8. Bim Penerangan. 000 koleksi buku yang terdiri daripada buku-buku rujukan. Mini pos tersebut masing. Perpustakaan ini memiIiki Iebih 100. Batu 8. Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dan Pejabat Pembahagi Harta Pusaka.4 hektar. [sunting] Perkhidmatan Agensi-agensi Kerajaan Kemudahan untuk berurusan dengan jabatan-jabatan kerajaan sememangnya diutamakan. Jabatan Perikanan. Jalan Mersing yang memberi khidmat pembayaran bil kepada penduduk sekitar dan mengumpul surat.Pada masa kini Kluang mempunyai sebuah perpustakaan awam yang terletak di Jalan Pejabat Kerajaan. Taman Desa dan Taman Kluang Barat. bilik sedia dan pejabat pentadbiran. penduduk Kluang tidak perlu lagi bersusah payah untuk berurusan dengan jabatan-jabatan kerajaan ditempatkan beberapa jabatan-jabatan kerajaan seperti Jabatan . Terdapat juga wakil pos yang beroperasi di Pasar Borong Kampung Gajah. Lantaran itu sebuah Bangunan Gunasama Persekutuan dibina di KM 4 Jalan Batu Pahat yang menempatkan 13 agensi-agensi kerajaan yang berlainan fungsi.4 hektar.00 petang. Ikatan Relawan Rakyat Kluang.30 pagi hingga 5.

Mahkamah dan tidak dilupakan Pejabat Pegawai Daerah Pejabat Pegawai Daerah merupakan tulang belakang kepada pembangunan dan kemajuan daerah ini. Keadaan menjadi agak gawat apabila Stesen AM Batu Pahat 603Khz hanya beroperasi pada waktu siaran RTM Johor Bahru ke udara dan pendengar terpaksa menukar semula ke gelombang FM untuk meneruskan siaran. Mahkamah dan Pejabat Hutan Daerah. RISDA. Pejabat Buruh.00 petang sahaja melalui FM Mono 93. Jabatan Kerja Raya. Sebelum tahun 1985 ada penduduk Kluang tidak mengetahui kewujudan RTM Johor Bahru dan siarannya kerana mereka lebih gemar mendengar siaran dari Radio Singapura yang lebih jelas. Jabatan Kerja Raya. RISDA. [sunting] Sejarah siaran radio Dari segi penyiaran radio di Kluang pada satu ketika dahulu.30 petang sehingga jam 5. Jabatan Kastam Dan Eksais Di Raja. siaran Radio Malaysia tidak jelas di Kluang. Sebelum tahun 1985 Kluang tidak mempunyai stesen pemancar radio RTM .Pertanian. Pada hari ini Radio Media Corp Singapura tidak lagi dapat menembusi siarannya ke kawasan Johor Tengah dan Utara. Siaran hanya boleh diikuti melalui SW 5965khz dan menerima siaran AM dari Johor Bahru 576 Khz dan Batu Pahat 603 khz untuk Rangkaian Nasional. . Keadaan mula berubah apabila kerajaan telah menyiapkan stesen pemancar FM dari Gunung Ledang pada pertengahan tahun 1985 yang mana siaran RTM lebih jelas. Jabatan Kastam. Berbagai-bagai jabatan lain ditempatkan di jalan Pejabat Kerajaan di antaranya ialah Pejabat Daerah Kluang yang merupakan tulang belakang jentera pentadbiran dan peneraju pembangunan Daerah Kluang jabatan-jabatan lain ialah Jabatan Pertanian. Pejabat Buruh.45 malam dan dihantar ke Kuala Lumpur selepas Siaran Tempatan Melaka tamat jam 7. Terbinanya pemancar FM Gunung Ledang Radio Malaysia terpaksa bersaing sesama sendiri khususnya RTM Melaka dengan RTM Johor Bahru. Pendengar Radio di Kluang hanya dapat menerima dengan jelas siaran dari Radio Singapura yang menggunakan gelombang FM. Namun demikian penerimaan gelombang-gelombang ini tidak jelas dan agak teruk pada waktumalam.6 Mhz kerana selepas itu siaran RTM Melaka mula ke udara sehingga jam 7. Hal ini menyebabkan para pendengar di Kluang mula meninggalkan siaran dari Singapura kerana tertarik dengan rancangan Radio Malaysia yang jarang diikuti sebelum ini. Bangunan Pejabat Daerah juga menempatkan dua agensi kerajaan yang lain iaitu Pejabat Tanah dan Pejabat Hutan. Pada pertengahan tahun 1985 penduduk di Kluang hanya dapat menerima siaran daerah kawasan selatan Rangkaian Nasional mulai jam 3.45 malam.

4Mhz telah dihentikan ekoran siapnya frekuensi baru bagi siaran Radio 3 Johor Bahru (sekarang Johor FM) [sunting] Pelancongan Di Kluang juga terdapat pelbagai tempat pelancongan • • • • Gunung Lambak Gunung Belumut (UNESCO) Kolam Renang Taman Kluang Barat Taman Rekreasi MARDI [sunting] Pusat membeli-belah • • • • • • • • • Kluang Mall Kluang Mart Kluang Parade BCB Giant (Kluang Parade. Untuk mengatasi kemerosotan pendengar RTM Johor Bahru. Pendengar rangkaian Biru di Melaka terpaksa menukar sementara ke gelombang AM 1161 khz bagi mengikuti siaran Rangkaian Biru dalam masa pemotongan itu. Ramai pendengar Rangkaian Biru tidak berpuas hati pemotongan ini tetapi dijelaskan hanya untuk sementara sehingga frekuensi baru untuk Johor Utara yang siarannya dari Johor Bahru siap dibina.Stesen Pemancar FM gunung Ledang dibawah kendalian RTM Melaka dengan kerjasama pihak telekom.mulai tahun 1987 [[Siaran Rangkaian Biru] yang beroperasi FM 97. Taman Intan & Taman Kluang Barat) The Store Pacific (Kluang Mall) Song Mart Parkson (Kluang Parade) SUMBER : KLUANG ENSIKLOPEDIA .4Mhz untuk pendengar di kawasan utara Johor dan Melaka dipotong siarannya bagi memberi laluan siaran RTM Johor Bahru. Mulai tahun 1992 pemotongan Rangkian Biru melalui FM 97.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->