MEMANAH

DALAM ISLAM
Galakan Memanah Dalam Islam Kepentingan Memanah Dalam Islam Tokoh Pemanah Islam Pemanah Dalam Peperangn Sejarah Islam

Muhammad Amir Faaiz Bin Shamsolnizam Maktab Rendah Sains MARA Taiping

MEMANAH

[DALAM ISLAM]

PENGENALAN Memanah merupakan sebuah seni, kemahiran atau latihan yang membabitkan menyasarkan dan meluncurkan anak panah dengan menggunakan busur panah. Memanah, dalam sejarah selalu digunakan untuk pemburuan dan peperangan. Sekarang, akiviti memanah telah dijadikan sebagai salah satu acara sukan dan aktiviti rekreasi. Orang yang memanah akan dipanggil pemanah, atau Ramat ( penting dalam Islam itu sendiri. ISI KANDUNGAN Bil. 1 2 3 4 5 6 7 8 Tajuk Pengenalan Penghargaan Bab 1 : Galakan Memanah Dalam Islam Bab 2 : Kepentingan Memanah Dalam Islam Bab 3 : Tokoh Pemanah Islam Bab 4 : Pemanah Dalam Peperangan Sejarah Islam Lampiran Rujukan Muka Surat 2 2 3 7 8 15 17 21 ) dalam medan perang Islam. Memanah juga merupakan salah satu sukan yang

PENGHARGAAN Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat ilahi kerana telah mengizinkan saya untuk menyiapkan folio ini. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada kedua ibu bapa saya, iaitu Pn. Hadibah bt. Md Isa dan En. Shamsolnizam b. Karman kerana telah berkorban masa, tenaga dan kewangan bagi membantu saya dalam menjayakan folio ini. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada Pn. Raja Zarina Bt Raja Ahmad Kamar kerana telah menjadi penasihat yang terbaik dalam menajayakan aktiviti Kelab Memanah. MRSM Taiping. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada semua pihak sama ada secara langsung atau tidak langsung yang telah membantu saya menjayakan folio ini.

2

Maktab Rendah Sains MARA Taiping

html) 3 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . I would not strain myself.Lakhmi said to Uqba b. "Mau. or he has been guilty of disobedience (to Allah's Apostle). 'Uqba said: But for a thing I heard from the Holy Prophet (may peace be upon him). dan yang memanahkan anak panah akan dimasukkan ke dalam syurga. "Maukah kamu aku kabarkan sebuah hadits yang aku dengar dari Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam?" Ia menjawab. Dan jika kalian memilih memanah maka hal itu lebih baik daripada berkuda. Hadis 2 It has been reported by 'Abd al-Rahman b. Amir: You frequent between these two targets and you are an old man. yang menghantarnya kepada pemanah. orang yang menyiapkannya di jalan Allah serta orang yang memanahkannya di jalan Allah.(Sahih Muslim ± Bahasa Inggeris ± Rujukan : http://www. so you will be finding it very hard. "Saya telah mendengar beliau bersabda: "Sesungguhnya Allah 'azza wajalla akan memasukkan tiga orang ke dalam surga lantaran satu anak panah. Memanah juga lebih baik daripada berkuda. kemudian ia meminta Abdullah bin Zaid agar mengikutinya namun sepertinya ia bosan.tuba-archery. Maka Uqbah berkata. Shamasa that Fuqaim al." Beliau bersabda: "Berlatihlah memanah dan berkuda.MEMANAH [DALAM ISLAM] MEMANAH DALAM ISLAM BAB 1 : GALAKAN MEMANAH DALAM ISLAM Hadis 1 Setiap hari Uqbah bin Amir Al Juhani keluar dan berlatih memanah. orang yang saat membuatnya mengharapkan kebaikan.com/article/archeryhadith." (Hadis Riwayat Ahmad ± Bahasa Indonesia) Huraian (Secara Terus) : Hadis ini menyatakan bahawa orang yang membuat anak panah yang berniat baik." Uqbah berkata. Harith (one of the narrators in the chain of transmitters) said: I asked Ibn Shamasa: What was that? He said that he (the Holy Prophet) said: Who learnt archery and then gave it up is not from us.

com/article/archery-hadith.A. Hadis 3 The Prophet passed by some people of the tribe of Bani Aslam who were practicing archery.W. Hadis 4 It has been narrated on the authority of Ibn Amir who said: I heard the Messenger of Allah (may peace be upon him) say-and he was delivering a sermon from the pulpit: Prepare to meet them with as much strength as you can afford.MEMANAH [DALAM ISLAM] Huraian (Secara Terus) lagi : Sesiapa itu yang belajar memanah asa dan tidak mengamalkannya selepas atau berputus dianggap sebagai penderhakaan kepada Allah dan tidak diakui sebagai umat Rasulullah S. "Why do you not throw?" They replied. "O Bani Ismail ! Practice archery as your father Isma'il was a great archer. and I am with all of you.tuba-archery. Keep on throwing arrows and I am with Bani so-and-so. on their side)?" On that the Prophet said. If anyone abandons 4 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . so shoot and ride. and his shooting with his bow and arrow. the one who shoots it. and the one who hands it. Everything with which a man amuses himself is vain except three (things): a man's training of his horse.html) Huraian (Secara Terus) : Rasulullah bersama dengan orang-orang yang memanah. Beware. Rasulullah bersabda : Tenaga termasuk/terdapat dalam memanah. Beware. his playing with his wife. "Throw. Allah's Apostle said.com/article/archery-hadith. "How should we throw while you are with them (i. The Prophet said."(Sahih Bukhari ± Bahasa Inggeris ± Rujukan : http://www. Hadis 5 I heard the Apostle of Allah (peace_be_upon_him) say: Allah. but your shooting is dearer to me than your riding." So one of the parties ceased throwing. strength consists in archery.(Sahih Muslim ± Bahasa Inggeris ± Rujukan : http://www. Beware.html) Huraian (Secara Terus) : Dalam sebuah khutbah. strength consists in archery. strength consists in archery.e.. Most High. will cause three persons to enter Paradise for one arrow: the maker when he has a good motive in making it.tubaarchery.

Walau bagaimanapun. Memanah. (Sahih Muslim ± Bahasa Inggeris ± Rujukan : http://www. Ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah. ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah. iaitu termasuk berenang). 5 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . sangat menganjurkan aktiviti memanah agar seorang muslim mengambil kira persiapan untuk berjihad di jalan Allah. iaitu melatih kuda. Muslim no.W.tuba-archery. ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah. berkuda dan berenang merupakan tiga kegiatan yang berkait dalam hal ini.html) Huraian (Secara Terus) : Seseorang itu tidak boleh berasa megah kecuali pada tiga benda. it is a blessing he has abandoned. maka ia dianggap tidak bersyukur. memanah tetap dikatakan lebih baik daripada berkuda. 1919) Huraian (Secara Terus) : Sesiapa yang tahu memanah tetapi tidak mengamalkannya maka ia seperti bermaksiat.MEMANAH [DALAM ISLAM] archery after becoming an adept through distaste for it. Hadis 6 Dari Uqbah bin Amir radhiallahu anhu dia berkata: Saya mendengar Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda di atas mimbar: ³Persiapkanlah semua kekuatan yang kalian miliki.com/article/archery-hadith. Sesiapa yang meninggalkan memanah.´ (HR. bermain dengan isteri dan memanah.hadis di atas menggambarkan betapa Rasulullah S. Muslim no. (Sesetengah hadis menyatakan bahawa terdapat empat. Hadis 7 Dari Uqbah bin Amir radhiallahu anhu dia berkata: Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda: ³Barangsiapa yang tahu cara memanah lalu dia meninggalkannya maka dia bukan golongan kami atau sungguh dia telah bermaksiat.1917) Huraian (Secara Terus) : Sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah.A.´ (HR. or he said: for which he has been ungrateful. Hadis .

A.W.. memanah dianggap sangat penting dalam Islam. 6 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . sehinggakan seseorang yang belajar memanah lalu berputus asa atau tidak mengamalkannya dianggap tidak bersyukur kepada Allah dan tidak diakui sebagai umat Rasulullah S.MEMANAH [DALAM ISLAM] Oleh itu.

maka panahan amat mudah tersasar.´ (Riwayat Bazzar. Secara tidak langsung. sukan ini juga satu latihan holistik kepada diri seseorang dari segi fizikal dan mental.MEMANAH [DALAM ISLAM] BAB 2 : KEPENTINGAN MEMANAH DALAM ISLAM Aktiviti memanah melatih emosi dan fizikal untuk meletakkan target pada sasaran. Perbuatan melenturkan anak panah di busurnya. Individu yang tidak tenang. kemudian melepaskannya perlu satu kekuatan fizikal. ´ Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu. dan Thabarani dengan sanad yang baik). Maka jika pemanah emosinya tertekan. kurang sabar atau kurang sihat mentalnya tidak akan menjadi pemanah yang baik. 7 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . gopoh. Memanah sangat menitik beratkan keseimbangan badan. Sabda Rasulullah SAW. sukan ini melatih manusia bertenang dan menstabilkan emosi. pemarah.

Sebelum keislamannya. Seolah menanti perubahan pada diri dan lingkungannya. karena Beliau melihat pada diri Sa¶ad keberanian dan kedewasaan yang akan membantu Kaum Muslimin dalam mengahadapi cobaan-cobaan yang menanti didepan sana. Ia pun termasuk dalam 10 Sahabat Rasulullah yang dijamin masuk Surga. Aminah binti Wahab. Ia termasuk pemuda yang saat itu tidak peduli dengan Agama dan kepercayaan penduduk Makkah yang Musyrik. Disaat usianya sudah mencapai 17 tahun. Dengan demikian ia termasuk salah seorang paman Baginda Rasulullah.MEMANAH [DALAM ISLAM] BAB 3 : TOKOH PEMANAH ISLAM SA¶AD BIN ABI WAQQASH Sa¶ad adalah seorang pemuda dari kalangan keluarga terhormat di Makkah. Ia bekerja sebagai pembuat peralatan memanah yang ahli dan diakui dikalangan penduduk Makkah. yang merupakan keluarga dari garis keturunan Ibunda Rasulullah saw. Keislaman Sa¶ad membuat Rasul sangat bergembira. Sa¶ad merupakan pemuda yang luar biasa mandiri. segera menerima Hidayah yang disampaikan Rasulullah saw. Dengan kharisma dan wibawanya. Allah swt selalu memberikan cobaan-cobaan kepada orang-orang yang telah mengaku beriman. ia sudah memiliki pekerjaan yang layak. Ayah dan ibunya berasal dari keluarga Manaf. Maka tercatatlah ia dalam sejarah sebagai orang ketiga yang masuk Islam. Sesuai dengan ayat dalam surah Al-Ankabuut ayat 2-3 : 8 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . Sa¶ad yang saat itu sudah mencapai kematangan berpikir dan kedewasaan bertindak. Ia sangat mencintai dan mentaati Ibunya. ia berhasil membujuk beberapa pemuda yang berstatus sosial tinggi untuk mengikutinya ke dalam Hidayah Allah swt.

´ (3) Tak terkecuali Sa¶ad. sesungguhnya saya sangat mencintai ibunda. Sa¶ad sebagai anak yang berbakti terus menerus menawarinya makan dan Ibunya terus menerus menolaknya. Ibunya mengetahui bahwa Sa¶ad adalah anak yang berbakti semenjak kecil. Ia kemudian meminta Sa¶ad untuk kembali ke Agama dan kepercayaan nenek moyang. sedang mereka tidak diuji lagi? (2)Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka. Maka ia berkata kepada Sa¶ad ³ Wahai Sa¶ad. Ia menahan haus dan lapar berhari-hari.´ Ibunya yang memiliki watak keras kepala dan keras pendirian kemudian melakukan cara lain agar Sa¶ad keluar dari Agama Islam. Demi Allah! Seandainya Ibunda memiliki seribu nyawa. Ujian ini datang melalui Ibunya. para pembesar-pembesar Quraisy tidak akan segan-segan menyiksa bahkan membunuh mereka. dikarenakan orang-orang yang telah masuk Islam berasal dari kalangan miskin dan para budak. Namun hal ini tidak menggoyahkan Iman Sa¶ad. Saat Ibunya mendengar bahwa sang anak telah masuk Islam. ia sangat khawatir.MEMANAH [DALAM ISLAM] ³Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : "Kami telah beriman". ia sangat mencintai Ibunya dan pasti akan sangat khawatir apabila terjadi sesuatu pada Ibunya. ³Wahai Ibunda. Hal inilah yang menjadi kekhawatiran pertama Ibunda Sa¶ad.´ Maka sang Ibupun benar-benar meaksanakan apa yang diucapkannya. Sa¶ad berkata. maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. namun saya lebih mencintai Allah dan RasulNya. dan aku takkan meninggalkan Agama Islam walau apapun yang terjadi. dan 9 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . Allah swt memberikan Sa¶ad ujian yang luar biasa berat. Sungguh aku akan berpuasa dan takkan berbuka hingga kau keluar dari Agama Muhammad dan meninggalkannya. Sa¶ad menolak dengan halus sambil berkata ³Sungguh aku telah menemukan kebenaran wahai Ibunda.

iaitu surath Luqman ayat 14-15 : 10 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . akhirnya Ibunyapun mengalah dan kemudian menerima Hidayah Allah swt.MEMANAH [DALAM ISLAM] Allah mencabutnya satu per satu dari tubuh Ibunda untuk memaksaku keluar dari Agama Islam.´ Melihat kesungguhan Sa¶ad. Berkenaan dengan hal ini Allah menurunkan ayat yang menjelaskannya. sungguh aku tidak akan meninggalkan Islam sebagai Agama.

(15) Sebagai seorang pemuda yang sangat mahir dalam memanah. Ia menangis agar dapat ikut berjihad. maka Kuberitakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan. tak ketinggalan pula Sa¶ad beserta Busur dan panahnya. maka janganlah kamu mengikuti keduanya. Sa¶ad berangkat menuju medan laga bersama adiknya Umair. Tatkala perang Uhud meletus. hingga pasukan pemanah yang ditempatkan Rasul di bukit yang tinggi dapat melihat Ghanimah(Harta Rampasan) yang bergeletakan di medan perang. hingga hanya tesisa beberapa orang saja di atas bukit yang mematuhi perintah 11 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . Dalam perang Badar. dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik. Umair saat itu masih remaja dan belum beberapa lama mencapai Aqil Baligh. dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku.MEMANAH [DALAM ISLAM] Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibubapanya. Sa¶ad tidak pernah ketinggalan dalam setiap peperangan. Sa¶ad pulang ke Madinah seorang diri bersama seluruh sisa pasukan Umat Islam yang memenangkan peperangan. Namun dengan bantuan dari Sa¶ad. Mereka berbondong-bondong turun untuk memperebutkannya. hanya kepada-Kulah kembalimu (14) Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu. ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambahtambah. dan menyapihnya dalam dua tahun . Umair meminta izin kepada Nabi Muhammad agar dapat mengikuti peperangan pertama dalam Islam ini. Akhirnya Rasulpun mengizinkan. Perang berkecamuk hingga titik dimana Umat Islam hampir memenangkan peperangan. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapakmu. kemudian hanya kepada-Kulah kembalimu. Selesai peperangan. Itu adalah peperangan pertama Umair. sekaligus terakhir baginya dalam Islam. sehingga beberapa sahabat beranggapan bahwa ia tidak layak mengikuti peperangan. Sedangkan Umair tercatat sebagai salah seorang Syuhada yang gugur di Badar.

Salah satu dari yang bertahan tersebut ialah Sa¶ad. yang membuatnya sulit untuk berdiri dan menderita jika berbaring. Rasul berkata. sekalipun engkau paman Rasulullah. Perhatikan cara Rasulullah yang engkau telah ketahui. Serangan ini bahkan menyebabkan Rasulullah kehilangan penjagaan dan terkena panah di rahangnya. ³ Panahlah hai Sa¶ad! Ayah-Ibuku menjadi jaminan bagimu. baik ia bangsawan atau rakyat jelata. ia kemudian diangkat sebagai Panglima tertinggi Umat Islam dalam peperangan Qadisiyah pada masa kepemimpinan Khalifah Umar r. Segenap manusia sama di sisi Allah. Allah adalah Rabb mereka.a. Tetapi Allah menghapus kejahatan dengan kebaikan. Sa¶ad memerintahkan seluruh pasukannya untuk bersiaga dan bersiap-siap akan peperangan yang begitu dahsyat. serta 700 lebih Putra-putra para sahabat. Sesampainya di dekat medan Jihad. dan mereka semuanya adalah hamba-hamba-Nya. 300 pahlawan yang ikut membebaskan kota Makkah. komandan pasukan berkuda musuh. Saat itu hanya sejumlah kecil kaum Muslimin yang melindungi Rasulullah saw termasuk Sa¶ad di dalamnya. maka berangkatlah ia dan pasukannya ke Medan Jihad. Mereka berlebih-berkurang karena taqwa. Ia hanya dapat mengkomandoi pasukannya dari anjungan tempat peristirahatannya. Ia saat itu sedang menderita sakit. Dengan suaranya yang berwibawa ia mengobarkan 12 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . tanpa ragu mengambil kesempatan untuk mengitari bukit yang tidak dijaga dan menyerang Kaum Muslimin yang lengah dengan Ghanimah. Hai.MEMANAH [DALAM ISLAM] Rasul agar tidak meninggalkan pos mereka.000 pejuang Muslim. Di dalamnya terdapat 99 pejuang yang pernah mengikuti Perang Badar.´ Dengan prestasi dan keahliannya dalam berbagai pertempuran yang pernah diikutinya. dan memperoleh karunia dari Allah karena taat. Khalifah Umar r. sekitar 319 Sahabat yang ikut dalam Bai¶atur Ridhwan. dan sahabat beliau. Sa'ad! Sesungguhnya tidak ada hubungan kekeluargaan antara Allah dengan seorangpun melainkan dengan mentaati-Nya. Sesungguhnya Allah tidak menghapus suatu kejahatan dengan kejahatan. Khalid Bin Walid. dengan kemahiran memanahnya ia mengusir musuh satu-persatu hingga menjauh dari Rasulullah saw. ³Hai Sa'ad! Janganlah engkau terpesona. Saat itu bahkan Rasulullah sempat menjamin anakanak panah Sa¶ad dengan Ibu-Bapaknya. Melihat hal ini. maka tetaplah ikuti cara beliau itu". Dengan berbekal nasihat dari sang Khalifah. Ia memimpin sekitar 30.a sebelum mengirimkan Sa¶ad ke medan perang sempat menasihatinya.

yang selalu disebutkan di dalam hadis di mana dikatakan bahawa beliau merupakan seorang pemanah yang hebat oleh Rasulullah S. The Prophet said. "O offspring of Ishmael! Practice archery (i." So one of the parties ceased throwing. arrow throwing) as your father was a great archer (i. ISMAIL Ismail.´ Pada tahun 54 H wafatlah sang pemanah pertama dalam Islam.e.e. selamat jalan wahai Paman Rasulullah.MEMANAH [DALAM ISLAM] semangat Jihad pada psukannya. Volume 4. Number 592: Narrated Salama bin Al-Akwa: The Prophet passed by some persons of the tribe of Aslam practicing archery (i. one of the two teams stopped throwing. hingga akhirnya runtuhlah pasukan Persia dibawah kepemimpinannya. Allah's Apostle said. for I am with you all. Book 52. Umat Islam kehilangan seorang panglima pemberani yang telah dijamin Allah dengan surgaNya.e. I am with (on the side of) the son of so-and-so-. on their side)?" On that the Prophet said. ³Kafanilah aku dengan kain ini. "Throw." Volume 4.. Book 55. Keep on throwing arrows and I am with Bani so-and-so.A. Sa¶ad masih sempat memimpin beberapa pertempuran yang dimenangkannya. "Why do you not throw?" They replied. ia meminta keluarganya untuk mengkafaninya hanya dengan jubah yang lusuh. Menjelang wafatnya. arrow-thrower).W. Book 56. ia berpesan kepada keluargnya." Hearing that. ' Why are you not throwing?" They replied. Selamat jalan wahai pahlawan perang Uhud. Allah's Apostle asked them. Sebelum wafatnya. sungguh aku mendapatkannya pada perang badar." Volume 4. "O Allah's Apostle! How shall we throw when you are with the opposite team?" He said. Number 710: Narrated Salama: 13 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . the throwing of arrows) Allah's Apostle said.e. "How should we throw while you are with them (i. "Throw. Number 148: Narrated Salama bin Al-Akwa: The Prophet passed by some people of the tribe of Bani Aslam who were practicing archery. and I am with all of you. "O Bani Ismail ! Practice archery as your father Isma'il was a great archer. dan aku ingin bertemu Allah denga kain ini.

AlBukhari no." (Sahih Bukhari ± Bahasa Inggeris ± Rujukan http://www. 14 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . telah mencipta dan masih memegang rekod untuk pemanahan yang paling jauh. He said. I am on the side of Bani so-and-so. iaitu salah seorang Sultan Empayar Turki Uthmaniyah.tubaarchery.MEMANAH [DALAM ISLAM] Allah's Apostle passed by some people from the tribe of Aslam practicing archery. for your father was an archer.. ³Memanahlah kalian wahai anak keturunan Ismail. yang dikatakan ayahnya atau asal keturunan iaitu Ismail ialah seorang pemanah yang hebat. whereupon the Prophet said.html) Dari Salamah bin Al-Akwa¶ radhiallahu anhu dia berkata: : ³Nabi shallallahu alaihi wasallam pernah melewati sekelompok Bani Aslam yang berlomba memanah. "Throw for I am with all of you.com/article/archery-hadith. Peristiwa ini disaksikan oleh Sir Robert Ainslie daripada Great Britain pada tahun 1798. iaitu Bani Aslam/Ismail (keturunan Ismail).´ (HR. dalam versi bahasa melayu dan bahsa inggeris. "What has happened to them?" They replied. 2899).A. The other team stopped throwing. iaitu 972 ela. Hadis ± hadis di atas menunjukkan beberapa versi hadis yang disampaikan oleh Salamah bin Al-Akwa¶ R. karena sungguh ayah kalian adalah seorang pemanah. Persamaan-persamaan antara hadis-hadis ini ialah golongan pemanah yang pertama ditegur oleh Rasulullah. Lalu beliau bersabda." meaning one of the two teams. SULTAN SELIM III Sultan Selim III. "How shall we throw while you are with Bani so-and-so?" He said. "O children of Ishmael! Throw (arrows).

Sebaik mereka meninggalkan bukit tersebut.a. Abdulah bin Ubai (ketua suku Khazraj) bersama tiga ratus orang yang lain telah menarik diri di tengah perjalanan mereka. Khalid al-Walid bersama tentera berkudanya serta beberapa pimpinan perang untuk mula menyerang dari belakang iaitu menerusi bukit tersebut. Itu menyebabkan Maktab Rendah Sains MARA Taiping . Mereka selalunya akan menjadi ³supportive infantry´ yang akan membantu serangan barisan tentera perejam dan berpedang di hadapan. 50 orang yang terdiri daripada pasukan memanah telah diperintahkan untuk mengadakan kubu pertahanan di atas bukit dan diperintahkan agar tidak meninggalkan bukit itu sama ada kalah atau menang sehingga diberitahu kelak. Pihak Muslim pula keluar dari Madinah di bawah seliaan Nabi Muhammad s. Serangan tersebut memecah-belahkan tentera Muslim dan melemahkan pertahanan mereka. PERANG UHUD Perang Uhud ini berlaku pada tahun ketiga Hijrah antara tentera Islam dengan tentera kafir Quraisy. Ini kerana pihak ini dapat menyerang musuh dari jarak jauh. Pasukan pemanah selalunya akan diletakkan di bahagian belakang dalam sesuatu pasukan penyerang. Tentera musyrik mula berundur dan tentera Muslim mula nampak kejayaan mereka dan ketika itu. tentera yang bertahan di atas bukit mula meninggalkan tempat itu untuk memungut harta yang tertinggal dan menguasai medan kemenangan.w seramai seribu orang sahaja. Walau bagaimanapun. Antra peperangan dalam sejarah Islam di mana kepentingan pemanah itu nyata ditunjukkan ialah semasa peperangan Uhud. Dinamakan Perang Uhud kerana ia berlaku di sebuah tempat yang dikelilingi Bukit Uhud. Ketika itulah muncul pelbagai dakwaan dan propaganda yang turut 15 mengatakan bahawa Muhammad telah terkorban. golongan Ramat (pemanah) adalah antara barisan tentera yang terpenting. Pihak Quraisy keluar dari Makkah dengan gerombolan tentera seramai 3000 orang termasuk para penyokongnya. Pertempuran bermula dan mula menyaksikan kegoyahan tentera Quraisy. Di Bukit Uhud. Perang Uhud adalah platform untuk orang Quraisy membalas dendam terhadap kekalahan mereka ketika Perang Badar.MEMANAH [DALAM ISLAM] BAB 4 : PEMANAH DALAM PEPERANGAN SEJARAH ISLAM Dalam peperangan.

cedera pipi. 16 Maktab Rendah Sains MARA Taiping . Baginda turut jatuh ke dalam lubang yang digali oleh Abu Amar Ar-Rahab dan dikurung baginda di dalamnya. Baginda memerintahkan agar mereka yang syahid itu dikebumikan bersama pakaian mereka. Setelah pulang ke Madinah. Dadanya pula kelihatan telah ditebuk dan hatinya telah dikunyah oleh Hind iaitu isteri Abu Sufyan.w. Kemudian. Lebih 70 orang tentera Muslim terkorban manakala hanya 23 orang tentera Quraisy yang terkorban. Ubai bin Khalaf ketika itu muncul untuk membunuh baginda dan baginda mengambil lembing terus menikam Ubai sehingga mati.a. tentera Muslim mendapat penangan yang hebat apabila diejek oleh Yahudi dan Munafik Madinah dengan mengatakan yang mereka pasti terselamat jika tidak bersama berperang. Walau bagaimanapun. Tidak kurang juga tentera Muslim yang lain. Jika tentera pemanah itu masih berkawal di atas bukit tersebut. Ini merupakan pembunuhan yang pertama dilakukan baginda. Ia menyebabkan kedua-dua belah lutut baginda tercedera. kebanyakannya tercedera dengan hebat. Jika tidak terkorban. gigi patah dan baginda turut pitam di dalamnya. Peristiwa ini memberi pengajaran kepada para sahabat dan umat Islam seluruhnya bahawa kita perlu taat kepada ketua selain Allah dan rasul-Nya.MEMANAH [DALAM ISLAM] kebanyakan tentera Muslim menjadi lemah dan tidak bersemangat sehingga berpecah kepada kumpulan yang ingin meneruskan perang dan yang ingin lari. muncul Fatimah bersama Ali membasuh luka baginda. Muhammad s. bersama Abu Bakr as-Siddiq. Hamzah bin Abdul Mutalib iaitu salah seorang panglima Islam turut dibunuh oleh lelaki Habsyi bernama Wahsyi. nescaya peperangnan Uhud semestinya tidak dapat dikalahkan oleh pihak musyrikin Mekah. Umar ibni al-Khattab dan Ali bin Abi Thalib masih selamat. Cerita ini menunjukkan betapa pentingnya barisan pertahanan pemanah sebagai ³supportive infantry´ dalam peperangan itu. Serangan bertubi-tubi dilakukan oleh tentera Quraisy dengan penuh dendam.

MEMANAH [DALAM ISLAM] LAMPIRAN Rajah 1 : Busur Panah Zaman Turki Uthmaniyah Rajah 2 : Anak Panah Zaman Turki Uthmaniyah 17 Maktab Rendah Sains MARA Taiping .

MEMANAH [DALAM ISLAM] Rajah 3 : Suasana Pemanah semasa Zaman Turki Uthmaniyah Rajah 4 : Suasana Pemanah sedang menunggang kuda sambil memanah 18 Maktab Rendah Sains MARA Taiping .

MEMANAH [DALAM ISLAM] Rajah 5 : Jabal Uhud : Lokasi Perang Uhud Rajah 6 : Suasana rombongan pasukan tentera Islam 19 Maktab Rendah Sains MARA Taiping .

MEMANAH [DALAM ISLAM] Rajah 7 : Peta Perang Uhud Rajah 8 : Sultan Selim III 20 Maktab Rendah Sains MARA Taiping .

edu/grayson/islamicarchery/islamicarchery.7cgen.com/index.tuba-archery.html 3.com/~lindahl/cariadoc/archery. Rajah Busur dan Anak Panah Zaman Turki Uthmaniyah http://anthromuseum.php?option=com_content&view=ar ticle&id=122:syahid43&catid=36:kolom-kontributor&Itemid=63 2.shtml 6. Hadis berkaitan Memanah http://www.com/article/archery-hadith.php?showtopic=33635 5. Hadis berkaitan Memanah http://www.html 4.com/index.pbm. Biodata Sa¶ad Bin Waqqash http://www.org/wiki/Selim_III 21 Maktab Rendah Sains MARA Taiping .MEMANAH [DALAM ISLAM] RUJUKAN Laman Sesawang : 1.missouri. Biodata Sultan Selim III http://en.bolehjadikiamatsudahdekat.wikipedia. Pembuatan Busur Panah al-Islam http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful