P. 1
Kemahiran Asas Matematik

Kemahiran Asas Matematik

|Views: 6,516|Likes:
Published by Easter G. Lambagan

More info:

Published by: Easter G. Lambagan on Jan 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2015

pdf

text

original

Tajuk 4.

4

Kemahiran Asas Matematik

Pengenalan Menguasai kemahiran asas matematik merupakan satu aspek yang sangat penting bagi seseorang murid. Hal ini kerana matematik merupakan sebahagian daripada kehidupan. Banyak masalah dalam kehidupan hari ini yang memerlukan kemahiran matematik untuk menyelesaikannya. Contohnya, menentukan masa/waktu untuk melakukan sesuatu, menentukan bilangan barang yang ingin diguna, urusan jual beli di kedai dan kantin, tambang bas dan sebagainya. Oleh itu adalah sangat penting seseorang individu itu didedahkan dengan kemahiran-kemahiran asas ini agar mereka boleh menjalani kehiduan dengan lebih terancang dan selesa.

4.1 Kemahiran Pranombor Kemahiran pra-nombor merupakan kemahiran yang paling awal perlu diperkenalkan sebelum memperkenalkan murid dengan konsep nombor. Kemahiran pranombor ini melibatkan pengkelasan, turutan/seriasi, perbandingan kuantiti dan konservasi. • Pengkelasan Murid akan didedahkan dengan kemahiran mengkelaskan sesuatu benda konkrit dan semi konkrit mengikut ciri-ciri yang ada padanya seperti mengkelaskan mengikut saiz (besar/kecil, panjang/pendek, tinggi/rendah), warna, bentuk dan jenis. i) Warna - mengenal warna - menamakan warna - mencantumkan kad warna - mengasingkan warna - mengasingkan warna dengan benda-benda - mewarna mengikut arahan yang diberi Saiz - membandingkan saiz benda konkrit yang ditunjukkan - mengenal saiz kecil/besar, tinggi/rendah, panjang/pendek - menamakan saiz - mengasingkan benda semi konkrit mengikut saiz - memadankan saiz yang sama - mewarnakan saiz yang sama

ii)

15

yang banyak atau lebih .yang banyak atau lebih .yang tidak sama banyak menamakan kumpulan .yang sedikit atau kurang .yang banyak atau lebih . Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan ialah: i) mengasingkan kumpulan .yang sama banyak .iii) Bentuk . nipis dan mengikut bilangan.mengasingkan benda mengikut bentuk . Hal ini akan menjadikan proses pembelajaran yang mereka lalui akan lebih bermakna. tebal. lebar. Konsep turutan ini akan membolehkan murid mencari pertalian antara satu objek dengan objek yang lain atau antara konsep matematik dengan yang lain. panjang.yang tidak sama banyak ii) iii) 16 .yang sama banyak .mewarna/melukis benda mengikut jenis iv) Kemahiran ini akan membantu murid membezakan sesuatu benda dan secara tidak langsung akan membantu murid membezakan nombor dan simbol-simbol matematik yang akan mereka temui dalam pelajaran selanjutnya. Murid perlu didedahkan dengan kemahiran mengatur objek-objek mengikut saiz kecil.mengumpul benda mengikut jenis(semi maujud) . pendek. sama banyak atau tidak sama banyak. • Turutan/ seriasi Turutan pula merupakan faktor penting bagi kebolehan pengaturan dalam matematik.yang tidak sama banyak mewarnakan kumpulan .yang sedikit atau kurang .mewarnakan bentuk-bentuk yang sama Jenis . besar. lebih atau kurang.yang sedikit atau kurang .menamakan benda mengikut jenis .menamakan bentuk .yang sama banyak .mengkelaskan benda mengikut jenis(gambar) .memadankan bentuk yang sama dengan benda-benda konkrit . • Perbandingan kuantiti Kemahiran ini akan membolehkan murid menyatakan kuantiti melalui perbandingan iaitu banyak atau sedikit.

4. konservasi dapat diertikan sebagai pemeliharaan ilmu asas berkaitan dengan pranombor dalam kalangan murid. Walaupun nombor kardinal perlu diberi lebih penekanan. Nombor ordinal ialah nombor yang digunakan untuk mengetahui kedudukan relatif sesuatu objek atau peristiwa. • Menghafal nombor Aktiviti menghafal nombor boleh dijalankan secara berperingkat iaitu nombor dalam lingkungan 10. Dalam konteks matematik khususnya aspek pranombor. Nombor kardinal digunakan untuk membilang berapa banyak objek dalam satu set atau kumpulan. 17 . Ini dapat mengubah struktur pemikiran kanak-kanak yang sering menghafal nombor tanpa mengenal makna nombor itu yang menjadi penghalang kepada mereka untuk membuat pertalian antara nombor ordinal dan nombor kardinal. • Konsep nombor Konsep nombor ordinal dan kardinal perlu diajar dan diberi penekanan kepada murid sejak awal lagi. murid juga perlu diperkenalkan dengan cara kedua nombor digunakan iaitu penggunaan nombor ordinal. murid akan dapat menggunakan nombor bulat untuk empat operasi matematik. nombor dalam lingkungan 18. membilang serta menulis nilai sesuatu nombor. Kebolehan murid menghafal nombor akan membantu mereka menyelesaikan masalah matematik yang lain dengan lebih cekap dan pantas. Pada peringkat awal pembelajaran. edisi ketiga (2002). Memahami nombor kardinal amat penting kerana dengan adanya kebolehan menjumlah serta mengenal kuantiti sesuatu objek. Aktiviti yang paling berkesan bagi kemahiran menghafal nombor ini adalah latih tubi. nombor dalam lingkungan 50 dan nombor dalam lingkungan 100.• Konservasi Menurut Kamus Dewan. murid didapati boleh membilang tetapi sering menghadapi masalah menulis nombor dengan betul danpada peringkat seterusnya mereka sering menghadapi masalah menentukan nilai tempat dan membundarkan nombor. aktiviti pengukuhan hendaklah dijalankan dari semasa ke semasa. Seseorang murid tidak akan dapat mempelajari matematik selanjutnya jika dia tidak menguasai kemahiran menulis nombor.2 Mengenal nombor Nombor merupakan asas yang penting dalam mata pelajaran matematik kerana nombor digunakan dalam operasi asas matematik dan juga dalam topik-topik matematik yang lain. Untuk memelihara atau memastikan ilmu berkaitan pranombor yang telah dikuasai oleh murid ini bersifat kekal. konservasi bermaksud pemeliharaan atau penjagaan sesuatu secara tersusun bagi mengatasi kemusnahan/kerosakan dan lain-lain.

(urutan menaik) Antara aktiviti yang boleh dijalankan adalah membilang dan menyusun pembilang dari nilai kecil ke besar. Penulisan angka bagi sesuatu nombor harus dilakukan bersama-sama perwakilan model nombor. penulisan angka boleh bermula dengan menggunakan pergerakan otot kasar seperti menulis di udara. meletakkan kad angka di bawah pembilang dan menyusun angka secara menaik dari kad angka yang diselerakkan. sama ada dalam bentuk konkrit atau gambar dengan tujuan untuk memperkukuhkan makna nombor itu. menekap mengikut urutan nombor dengan pensel warna pada acuan angka dan membentuk angka mengikut garisan titiktitik.“counting-on”. Mereka juga boleh mula berlatih menulis angka ketika masih dalam proses pemantapan kefahaman tentang nombor. Murid diperkenalkan kepada konsep nilai tempat apabila mereka sudah boleh membaca dan menulis angka bagi nombor 0 hingga 9 serta boleh membilang dengan mengumpul secara sepuluh-sepuluh. • Menulis nombor Sebaik-baiknya murid mula diperkenalkan dengan kemahiran menulis nombor setelah mereka dapat mengaitkan makna nombor dengan angka. Di samping itu juga. Aktiviti lain yang boleh dijalankan adalah menyurih nombor-nombor timbul dengan jari mengikut urutan. guru boleh juga menggunakan kaedah permainan bingo dan kad lipat. Sebelum menggunakan otot halus. Guru boleh menggunakan carta nombor dan meminta murid menunjuk nombor yang disebut oleh guru. Antara pendekatan yang boleh digunakan untuk memperkenalkan konsep nilai tempat melalui pengumpulan bahan berkadaran seperti menggunakan lidi. Latih tubi begini akan meningkatkan kecekapan murid dalam mengenali nombor. dan rod biji kacang. guru boleh menggunakan kad-kad nombor dan meminta murid mengumpul(mengasingkan) angka yang sama atau menunjuk kad nombor yang guru sebut. Untuk mengukuhkan konsep ini dalam kalangan murid. 18 .• Menunjuk nombor Aktiviti menunjuk nombor juga akan dapat mendekatkan murid dengan nombor dan secara tidak langsung mereka dibiasakan dengan nombor tersebut dan hal ini membantu mereka untuk lebih mengenali nombor-nombor yang diperkenalkan. • Menyebut dan menulis nombor . • Nilai nombor Konsep nilai tempat merupakan suatu aspek penting dalam sistem penomboran kerana kedudukan digit dalam sesuatu nombor mempunyai nilai tertentu. kotak pasir dan sebagainya.

menamakan nombor diantara dan mengisi tempat kosong dengan angka yang sesuai. ii) Pengukuran pada garis nombor 19 . menyusun angka secara menurun dari kad angka yang diselerakkan dan melengkapkan turutan nombor secara menurun. 4. Sebelum operasi tambah ini diperkenalkan. meletakkan kad angka di bawah pembilang.“counting-back” (urutan menurun) Bagi kemahiran ini. dan operasi bahagi.. • Konsep Tambah Penambahan ialah operasi yang mencantumkan dua nombor untuk menghasilkan nombor ketiga yang dinamakan jumlah atau hasil tambah. membaca dan menulis angka 1-10. operasi tolak. murid dilatih untuk mengisi nombor yang tepat diantara dua nombor. memadankan angka daripada 1-10 dengan perkataan nombor. aktiviti yang boleh dijalankan adalah membilang dan menyusun pembilang dari nilai besar ke kecil. . Pengalaman kejayaan dan kegagalan yang mereka alami semasa peringkat awal menguasai kemahiran ini memberi pengaruh yang besar terhadap penguasaan kemahiran lain yang lebih mencabar pada peringkat seterusnya.3 Operasi Asas Operasi asas merangkumi operasi tambah. operasi darab. murid-murid hendaklah menguasai kemahirankemahiran seperti membilang hingga 10. Aktiviti yang boleh dilakukan adalah meletakkan kad angka di antara kad-kad angka.“skip counting (nombor di antara) Pada peringkat ini. Contoh: 3 + 2 Juzuk tambah = 5 Hasil tambah Dua kaedah biasa yang digunakan untuk menjelaskan konsep penambahan ialah: i) Penyatuan set Penambahan nombor bulat dikaitkan dengan suatu set kumpulan objek dengan satu set objek yang lain yang tidak mengandungi unsur-unsur yang sama untuk menjadikan suatu set objek yang disatukan. Operasi Tambah Operasi tambah ini merupakan asas untuk menumbuh dan mencambahkan minat murid terhadap mata pelajaran matematik. a. menyusun kumpulan benda sehingga 10. mengenal simbol ’0’ dan perkataan nombor ’sifar’ dan memahami maknanya serta mengabadikan nombor.

operasi tambah dalam lingkungan 50 tanpa/dengan mengumpul semula dan operasi tambah dalam lingkungan 100 tanpa/dengan mengumpul semula. menolak secara spontan fakta asas tolak. Operasi tambah melibatkan penggabungan atau penyatuan dua set objek. Menguasai fakta asas tambah sangat penting kerana fakta asas ini merupakan asas kepada pengendalian algoritma penambahan dengan cekap dan tepat. Berapa buah buku lagikah yang tinggal di atas meja tersebut? 20 . Kemudian. Operasi tambah secara konkrit perlu didedahkan terlebih dahulu untuk mengembangkan kefahaman murid tentang penambahan. Murid akan didedahkan dengan kemahiran menambah nombor 2 digit dengan nombor 1 digit. Operasi Tolak Operasi tolak biasanya diajar selepas operasi tambah. nilai tempat serta fakta asas tambah. Pengasingan atau mengambil jalan keluar . • Konsep Tolak Konsep penolakan dapat difahami melalui beberapa pendekatan iaitu pengasingan atau mengabil jalan keluar. Akhirnya murid dikehendaki mengingat dan menghafal semua fakta asas tambah. strategi yang berkesan (strategi berfikir) diperkenalkan berdasarkan prinsip-prinsip tertentu. Kepelbagaian aktiviti akan membantu murid dalam menguasai pembentukan konsep fakta asas tambah dengan lebih berkesan di samping latihan untuk peneguhan. perbandingan. Murid akan mampu menyatakan semua fakta asas tambah dengan cepat dan tepat sekiranya diajar dengan cara yang berkesan. • Operasi Seseorang murid boleh didedahkan dengan operasi penambahan.daripada satu set objek. menulis hitungan tolak dalam bentuk lazim dan penyelesaian masalah berkaitan penolakan. sebaik sahaja mereka telah menguasai nombor bulat. • Fakta Asas Fakta asas tambah merupakan kombinasi penambahan (termasuk songsangannya) yang setiap sebutan (juzuknya) ialah nombor 1 digit. Kemahiran yang diajar pada peringkat ini adalah menulis ayat matematik. melengkapkan ayat matematik. Contohnya: Terdapat 8 buah buku di atas meja.Seseorang guru mestilah memastikan muridnya telah mempunyai konsep penambahan yang mantap(termasuk simbol yang terlibat) sebelum meminta mereka mengingati fakta asas tambah.Garis nombor merupakan model geometri dengan setiap jarak di antara titik pada garis bernilai 1. sedangkan operasi tolak pula berhubung dengan pengasingan atau pengurangan sesuatu set objek kepada set-set kecil. Dengan kata lain operasi tolak merupakan proses menterbalikkan operasi tambah. operasi tambah dalam lingkungan 18 tanpa/dengan mengumpul semula. b. dan menambah nombor 2 digit dengan nombor 2 digit. satu subset dikeluarkan. pelengkap dan penyekatan. Murid juga akan dibiasakan dengan kemahiran menulis ayat matematik dan penyelesaian masalah matematik dalam bentuk lazim. Sebanyak 4 buku dimasukkan ke dalam beg. Operasi tambah ini akan didedahkan secara berperingkat iaitu operasi tambah dalam lingkungan 10.

Set objek yang tidak ada pasangan dikenali sebagai baki atau beza. murid perlu mahir kemahiran yang berikut: fakta asas bagi tolak menolak nombor yang sama nilai tempatnya nilai tempat bagi angka menulis nombor dalam bentuk tambah menggikut nilai tempat dan seterusnya menulis nombor berkenaan dalam bentuk yang lain. ahli sesuatu set objek perlu diubahsuai kedudukannya untuk menepati sesuatu syarat. Berapa ekor kudakah yang boleh saya masukkan lagi ke dalam kandang itu? Penyekatan – dalam konsep ini. Contohnya: Terdapat 8 biji gula-gula dan 5 potong kek. Berapa buah keretakah yang berwarna merah? • Fakta Asas Fakta asas tolak ialah ayat matematik bagi penolakan nombor 1 digit daripada nombor 1 digit atau 2 digit dan hasilnya nombor satu digit.Perbandingan . • Operasi Biasanya operasi tolak diajar mengikut turutan daripada tolak tanpa mengumpul semula kepada tolak dengan mengumpul semula. Contohnya: Terdapat 7 buah kereta di sebuah tempat letak kereta. Sebelum mempelajari operasi tolak dengan mengumpul semula. Terdapat dua kaedah untuk memperkenalkan fakta asas tolak iaitu mengekalkan bilangan unsur yang dikeluarkan dan mengekalkan bilangan unsur dalam set asal.dua set objek berasingan diberi. Set objek pertama disusun semula dan dipadankandengan set objek kedua. kemudian fikirkan berapa lagi perlu ditambah untuk melengkapkan set keseluruhan. Contohnya: Saya ada 6 ekor kuda di dalam sebuah kandang yang boleh memuatkan 10 ekor kuda. 21 . 2 buah kereta berwarna biru dan dan yang lain berwarna merah. Berapakah bilangan gula-gula melebihi bilangan kek? Pelengkap – bermula dengan satu set objek.

Jika ayat seperti 3x6=18 boleh disebut ” tiga kali ganda enam menghasilkan lapan belas”._____. model turutan garisan bernombor dan model hasil Cartesian. Antara model bagi menjelaskan konsep darab ialah model gandaan set. model turus.c. • Operasi Darab Konsep Darab Darab mempunyai pertalian rapat dengan tambah.0000 =8 0000 2 + 2 + 2 + 2 Empat set 2 4x2=8 Model Terus 0 0 0 0 0 0 -----._____.6 objek 3 x2 =6 22 . tanda ”x” merujuk kepada operasi ganda. tiga 2 diertikan sebagai 3x2 dan lima set 4 diertikan sebagai 5x4 .___ Lima turutan 3 -----. iaitu tambah berulangulang. Darab bermakna ” kali ganda”._____. Nombor 3 dan 6 dipanggil faktor darab. Model Gandaan Set 00 00 00 00 --------------._____.satu set 8 0 0 0 0 0 0 3 + 3 +3 + 3 = 12 Empat turus 3 kelompok 12 4 x 3 = 12 Model Turutan Garisan Bernombor 0 3 6 9 12 15 . Cara menulis operasi darab adalah dengan cara menegak dan cara mendatar.hasil 3 pasangan ----------._____. tanda”=” merujuk kepada hasil dan nombor 18 mewakili hasil darab atau nombor terbitan operasi darab.Misalnya.

contohnya. 2 18 2 23 . Operasi bahagi memerlukan tahap kematangan berfikir yang lebih tinggi untuk memahami konsep dan algoritma bahagi. murid perlu faham tentang konsep dan sifat milik .Untuk pembelajaran yang efektif. iaitu pergandaan nombor itu sendiri.Ada 10 fakta seperti 0 x0. 5 p = 10. murid digalakkan menghafal fakta asas darab. iaitu untuk mendapatkan faktor pendarab p maka 10 mesti dibahagi dengan 5. Matlamat akhir pembelajaran operasi ialah kebolehan dan kebolehan menyelesaikan masalah menggunakan algoritma yang efisien.Cara menulis ayat matematik bahagi.model dan jadual fakta.Fakta darab perlu dibantudengan manipulasi objek fizikal. Kebolehan menyelesaikan kira-kira darab amat bergantung pada kemahiran mengingat kembali fakta asas dengan cepat dan tepat. • Operasi Operasi ialah kaedah penyelesaian matematik secara teratur dan bertujuan untuk mengelakkan daripada melakukan kesilapan.• Fakta Asas Fakta asas darab ialah fakta yang mempunyai faktor pendarab satu angka atau satu digit. dan 45 fakta lain bersimetri ( 45 + 45). Peringkat awal pendekatan nilai tempat untuk memantapkan kefahaman proses darab melalui latihan angka puluh atau gandaan sepuluh. • Konsep Bahagi Operasi bahagi mempunyai pertalian menyongsang dengan operasi darab.murid digalakkan membuat pertalian antara satu fakta dengan fakta-fakta lain secara abstrak berdasarkan pengalaman konkrit mereka seterusnya memikirkan pertalian antara berbagai-bagai fakta.Pendekatan nilai tempat memerlukan pencerakinan nombor kepada puluh dan sa dan Hukum Taburan digunakan sebagai pendekatan. Bagi menjamin komputasi efisien ( jawapan yang tepat dan menjimatkan masa). 3x3. 1x1. 9 18 ÷ 2 = 9. Fakta bersimetri ialah seperti 4 x7 = 7 x 4. 2x2. 18 = 9. menggunakan hukum operasi darab dan menggunakan algoritma standard.iaitu turutan selangan nombor dihitung kebelakang ( reverse) contoh:4 x 2 -----0-2-4-6-8 8 – 2 -----8-6-4-2-0 Operasi bahagi boleh dianologikan sebagai tolak berulang-ulang. Operasi bahagi juga mempunyai pertalian dengan penghitungan. hingga 9 x9. misalnya daripada 0 x 0 hingga 9 x 9. Misalnya. atau hukum operasi bahagi disamping penyediaan kaedah dan pendekatan yang terancang oleh guru untuk memudahkan proses memahami operasi ini.

melukis dan menganalisis gambar dan mencari jawapan melalui pertalian. pergaulan dan aktiviti masa lapang. 4. • Operasi Bahagi ialah songsangan darab. Dengan kata lain matematik bermaksud ilmu yang berkaitan dengan pengiraan. Operasi bahagi mempunyai pertalian songsang dengan operasi darab sekiranya sesuatu nombor boleh dibahagi dengan nombor lain.Membolehkan manusia mengurus kehidupan dengan lebih baik dengan adanya pengetahuan berkaitan dengan masa dan waktu. Contoh. Bagi setiap fakta darab yang disongsangkan akan menghasilkan satu fakta bahagi. Matematik bermaksud ilmu hisab. berkaitan dengan persahabatan.Nombor 18 dipanggil dividen. Penggunaan pengalaman harian.8 = 9.Kemahiran menghafal dan mengingat kembali fakta-fakta asas darab berkait rapat dengan kbolehan menyelesaikan kira-kira bahagi secara sikap dan ekonomik. nombor 2 dipanggil faktor pembahagi dan nombor 9 ialah hasil bahagi. Aktiviti untuk membantu pembelajaran fakta bahagi ialah Pengelasan objekobjek.4 Matematik sosial • Definisi dan fungsi Menurut Kamus Dewan edisi ketiga tahun 2002. Persamaan dengan variasi kedudukan pengisi( ) dapat membina pemikiran berbalik dan songsangan. .membolehkan sesebuah masyarakat menjalankan proses jual beli secara lebih terancang. Berdasarkan kedua-dua definisi ini. 14 – 2 = 7 . matematik sosial dapatlah ditafsirkan sebagai ilmu pengetahuan yang berkaitan dengan pengiraan yang diaplikasikan dalam kehidupan seharian dalam sesebuah masyarakat. kecuali bagi hal-hal yang melibatkan baki.tanpa sebarang baki nombor bernilai. perihal masyarakat. suka bergaul dan bermesra dan berkenaan hal-hal kemasyarakatan. Sebelum menyelesaikan 3l84 murid perlu berkira-kira ________ . manipulasi objek-objek. • Fakta Asas Fakta bahagi mempunyai faktor pembahagi dan dan hasil bahagi bernombor satu angka. Matematik sosial mempunyai fungsi yang sangat besar dalam kehidupan bermasyarakat. Keupayaan murid menyelesaikan kira-kira bahagi bergantung pada kebolehan mereka menyongsangkan fakta darab . Atau ukuran dan Model Partitif atau sama rata ( memberi gambaran berapa banyak unsur dalam satu kumpulan atau kelompok. kemasyarakatan. Antaranya ialah: . Perkataan sosial pula ditafsirkan sebagai segala yang berkaitan dengan masyarakat. 24 . Dua model iaitu Model Kuotatif ( memberi gambaran berapa kumpulan dapat dibuat daripada sesuatu dividen atau sebilangan besar unsur.Algoritma bahagi standard diperkenalkan setelah murid mahir mengolah cara berfikir dan fakta darab.

Masa dan waktu Murid diperkenalkan dengan konsep masa dan menyatakan masa. menjelaskan ukuran panjang. Peringkat awal pengajaran memberi tumpuan kepada perbandingan saiz fizikal. Murid juga didedahkan dengan kemahiran menyatakan perbandingan nilai wang. Ini bertujuan supaya murid dapat menggunakannya dalam menyelesaikan masalah harian yang melibatkan wang seperti belanja harian membeli-belah dan tambang menambang yang menggunakan kiraan sen dengan melibatkan jumlah dan baki. . malam dan tengah malam. Bahan-bahan seperti benang. Murid juga diperkenalkan dengan muka jam serta fungsi jarum panjang dan jarum pendek dan menyatakan waktu dalam pecahan jam seperti membahagikan muka jam pada 4 sukuan. Murid juga didedahkan dengan kemahiran membaca maklumat dari kalendar hari. kayu. lebih kecil. pendek dan seterusnya. Membolehkan manusia menentukan jangka masa untuk melakukan sesuatu. tangan. RM2. kaki. membuat jadual harian dan mendapatkan maklumat daripada jadual sedia ada. pensel. . lebih tebal dan sebagainya. pengenalan 25 . hari bulan. lebih berat. Skim pengajaran awal tentang panjang dan jarak melibatkan jadual peringkat pengajaran seperti pengenalan.Ukuran/ sukatan/Timbangan Ukuran Melibatkan penentuan saiz dan kuantiti benda seperti lebih panjang. minggu. . 5 sen. 10 sen dan 50 sen serta wang kertas RM1. tengah hari. bulan dan tahun serta penyelesaian masalah yang berkaitan dengan masa dan waktu. RM5 dan RM10. lebih pendek. Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah menamakan waktu dalam jam dan pecahannya. petang. Pemahaman murid boleh dikukuhkan dengan meminta murid merekodkan aktiviti-aktiviti mengikut bahagian siang dan malam.• Komponen Untuk membolehkan manusia mengira umur. tinggi jarak secara mudah.Wang Murid diperkenalkan dengan duit syiling 1 sen.tuas dan lain-lain untuk memahami konsep panjang. kuantiti dan nilai benda tanpa melibatkan pengenalan mengenai unit ukuran serta operasi unit ukuran. Mereka perlu didedahkan dengan kemahiran menamakan bahagian-bahagian dalam sehari semalam iaitu pagi. hari. Murid juga diajar perkaitan antara duit syiling dengan wang kertas dan cara menulis wang dalam bentuk simbol sen dan Ringgit Malaysia. bulan dan tahun. lebih besar.

Langkah-langkah yang digunakan untuk menyelesaikan masalah menurut Polya adalah seperti berikut: 1. Mulakan di mana? Mula dengan apa yang diketahui. menimbang secara perbandingan. Skim pengajaran awal tentang berat meliputi peringkat pengajaran pengenalan kepada ringan dan berat benda-benda. Berat yang sama tetapi isipadu yang berlainan. Polya(1973) dalam bukunya How to Solve It: Aspect of Mathematical Methode menyarankan bahawa dalam proses penyelesaian masalah matematik. 4. memperkenalkan unit timbangan berat. Penyelesaian masalah dalam matematik adalah suatu situasi pembelajaran iaitu matlamat itu tercapai melalui suatu pemilihan proses dan pelaksanaan operasi tersebut. 2. merancangkan penyelesaian.kepada unit ukuran standard. guru perlu bijak memilih soalan menyelesaikan masalah yang bersesuaian dengan tahap murid. Tujuan nya supaya murid dapat membuat pengasingan pada pemikiran mereka bahawa berat dan kuantiti bilangan atau isipadu ialah konsep yang berlainan. Kejayaan murid menyelesaikan sesuatu masalah akan meningkatkan minat mereka untuk menyelesaikan masalah yang lain. Untuk mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah dalam diri murid. keperluan menggunakan unit-unit yang lebih ganjil. latihan menggunakan pembaris meter dan pita ukur dan kemahiran menggunakan alat-alat ukuran panjang dan menukar. ii. 3. murid harus mampu berfikir untuk memahami masalah. Apakah yang boleh dibuat? Pandang masalah itu dari beberapa segi dan cari kaitan antaranya dengan pengalaman lalu. menggunakan neraca spring. 26 . Kuantiti Bilangan atau isipadu yang sama. Bagaimanakah satu idea menjadi berguna? Ia memberitahu bagaimana masalah itu dapat dimulakan serta diselesaikan. Perbandingan itu adalah secara: i. • Penyelesaian masalah menggunakan Model Polya. menyelesaikan dan mengaitkan masalah yang sedang didapati dengan pengalaman dan pengetahuan yang telah dilalui sebelumnya.5 Masalah Matematik Masalah matematik perlu diselesaikan mengikut pendekatan yang terancang. Timbangan Pengajaran awal memberi tumpuan kepada perbandingan timbangan antara berbagai-bagai bahan.

For example. Melalui kemahiran berbahasa dalam matematik murid atau pelajar akan berkomunikasi dengan matematik terutamanya dengan kurikulum matematik yang menjadi pilihan kepada abad ini dan abad yang mendatang. Walaupun kadang-kadang idea yang tidak sesuai memakan masa. perkaitan di antara item yang dikenal pasti dan item yang hendak dicari atau dijawab Peringkat merancang strategi – memilih operasi-opersi yang sesuai. 5. menggunakan gambarajah. Apakah yang dibuat dengan idea yang kurang lengkap. kalau tidak ketepikan sahaja. “Children’s informal language can indicate a readiness to translate to formal abstract symbol. Untuk lebih jelas. tetapi memikirkan pelbagai idea merupakan aktiviti yang baik dan mesti digalakkan. Cramer & Karnowski. menggunakan kaedah uniter dan sebagainya. ii) iii) iv) • Pengesanan Masalah Menggunakan Kaedah Newman Newman (1983).4.they are ready to record their ideas with written symbols”. Mungkin idea lain berupaya memberi penyelesaian kepada masalah. Apakah faedah yang diperoleh jika perbuatan itu berulang? Kalau idea pertama tidak sesuai. 27 . Model Polya dilaksanakan dalam peringkat: i) Memahami soalan bermasalah – murid dibimbing untuk memahami itemitem yang terlibat dalam masalah. fikirkan idea lain. menyatakan masalah utama murid dalam menjawab soalan berbentuk perkataan terletak kepada peringkat kefahaman dan transformasi. cara analogi. 1995) mengungkapkan . pertimbangkan seterusnya. Peringkat melaksanakan strategi – menghuraikan langkah penyelesaian secara sistematik untuk memndapat jawapan yang betul Peringkat menyemak jawapan dan penyelesaiannya –bmencari cara lain untuk menyelesaikan masalah matematik yang sama atau menggunakan cara songsang seperti jawapan yang didapati daripada operasi bahagi boleh disemak dengan operasi darab.when student can talks about their action with manipulatives or describe how problems can be solved with manipulatives or describes how story problems can be solved with manipulatives or pictures.iaitu menukarkan perkataan dalam soalan kepada ayat atau simbol matematik. Kalau ada kebaikan. Pertimbangkan idea itu.

3. Layari laman web untuk mendapatkan maklumat tambahan 28 . Berikan 4 komponen matematik sosial. Terdapat empat operasi asas dalam matematik. Jelaskan definisi matematik sosial. Berehatlah sambil minum-minum. Berikan 3 fungsi matematik sosial. 2. Jelaskan teknik tersebut.Latihan 1 Soalan esei: 1. Apakah teknik yang paling sesuai untuk mengajar murid pemulihan bagi soalan penyelesaian masalah matematik. Apakah operasi-operasi tersebut dan jelaskan konsep-konsepnya. Nyatakan peringkat-peringkat yang terdapat dalam skim pengajaran awal bagi topik ukuran (panjang dan jarak). sebelum anda memulakan latihan kedua Latihan 2 Soalan Struktur: 1 2. 4.

Cadangkan 1 kaedah pengajaran yang berkesan bagi topik ini. 29 .SELAMAT BERJAYA...Latihan 3 Jekaskan peringkat-peringkat pengajaran bagi kemahiran mengenal nombor.... Itu saja yang perlu anda lakukan..

30 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->