Tajuk 4.

4

Kemahiran Asas Matematik

Pengenalan Menguasai kemahiran asas matematik merupakan satu aspek yang sangat penting bagi seseorang murid. Hal ini kerana matematik merupakan sebahagian daripada kehidupan. Banyak masalah dalam kehidupan hari ini yang memerlukan kemahiran matematik untuk menyelesaikannya. Contohnya, menentukan masa/waktu untuk melakukan sesuatu, menentukan bilangan barang yang ingin diguna, urusan jual beli di kedai dan kantin, tambang bas dan sebagainya. Oleh itu adalah sangat penting seseorang individu itu didedahkan dengan kemahiran-kemahiran asas ini agar mereka boleh menjalani kehiduan dengan lebih terancang dan selesa.

4.1 Kemahiran Pranombor Kemahiran pra-nombor merupakan kemahiran yang paling awal perlu diperkenalkan sebelum memperkenalkan murid dengan konsep nombor. Kemahiran pranombor ini melibatkan pengkelasan, turutan/seriasi, perbandingan kuantiti dan konservasi. • Pengkelasan Murid akan didedahkan dengan kemahiran mengkelaskan sesuatu benda konkrit dan semi konkrit mengikut ciri-ciri yang ada padanya seperti mengkelaskan mengikut saiz (besar/kecil, panjang/pendek, tinggi/rendah), warna, bentuk dan jenis. i) Warna - mengenal warna - menamakan warna - mencantumkan kad warna - mengasingkan warna - mengasingkan warna dengan benda-benda - mewarna mengikut arahan yang diberi Saiz - membandingkan saiz benda konkrit yang ditunjukkan - mengenal saiz kecil/besar, tinggi/rendah, panjang/pendek - menamakan saiz - mengasingkan benda semi konkrit mengikut saiz - memadankan saiz yang sama - mewarnakan saiz yang sama

ii)

15

yang sedikit atau kurang . Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan ialah: i) mengasingkan kumpulan .memadankan bentuk yang sama dengan benda-benda konkrit .mengasingkan benda mengikut bentuk .mengkelaskan benda mengikut jenis(gambar) . Konsep turutan ini akan membolehkan murid mencari pertalian antara satu objek dengan objek yang lain atau antara konsep matematik dengan yang lain. panjang.menamakan benda mengikut jenis . lebih atau kurang.yang sedikit atau kurang . • Perbandingan kuantiti Kemahiran ini akan membolehkan murid menyatakan kuantiti melalui perbandingan iaitu banyak atau sedikit. Hal ini akan menjadikan proses pembelajaran yang mereka lalui akan lebih bermakna. sama banyak atau tidak sama banyak. Murid perlu didedahkan dengan kemahiran mengatur objek-objek mengikut saiz kecil.yang sama banyak .yang tidak sama banyak menamakan kumpulan .menamakan bentuk . besar. nipis dan mengikut bilangan.iii) Bentuk . pendek.yang sedikit atau kurang .yang banyak atau lebih .yang tidak sama banyak mewarnakan kumpulan .mengumpul benda mengikut jenis(semi maujud) .yang tidak sama banyak ii) iii) 16 .yang sama banyak .mewarna/melukis benda mengikut jenis iv) Kemahiran ini akan membantu murid membezakan sesuatu benda dan secara tidak langsung akan membantu murid membezakan nombor dan simbol-simbol matematik yang akan mereka temui dalam pelajaran selanjutnya.yang banyak atau lebih .yang banyak atau lebih . tebal. lebar. • Turutan/ seriasi Turutan pula merupakan faktor penting bagi kebolehan pengaturan dalam matematik.yang sama banyak .mewarnakan bentuk-bentuk yang sama Jenis .

edisi ketiga (2002). Nombor kardinal digunakan untuk membilang berapa banyak objek dalam satu set atau kumpulan. Walaupun nombor kardinal perlu diberi lebih penekanan. Pada peringkat awal pembelajaran. Dalam konteks matematik khususnya aspek pranombor. • Menghafal nombor Aktiviti menghafal nombor boleh dijalankan secara berperingkat iaitu nombor dalam lingkungan 10. Kebolehan murid menghafal nombor akan membantu mereka menyelesaikan masalah matematik yang lain dengan lebih cekap dan pantas. Memahami nombor kardinal amat penting kerana dengan adanya kebolehan menjumlah serta mengenal kuantiti sesuatu objek. konservasi bermaksud pemeliharaan atau penjagaan sesuatu secara tersusun bagi mengatasi kemusnahan/kerosakan dan lain-lain. konservasi dapat diertikan sebagai pemeliharaan ilmu asas berkaitan dengan pranombor dalam kalangan murid. 4. Aktiviti yang paling berkesan bagi kemahiran menghafal nombor ini adalah latih tubi.• Konservasi Menurut Kamus Dewan. Untuk memelihara atau memastikan ilmu berkaitan pranombor yang telah dikuasai oleh murid ini bersifat kekal. nombor dalam lingkungan 50 dan nombor dalam lingkungan 100. Nombor ordinal ialah nombor yang digunakan untuk mengetahui kedudukan relatif sesuatu objek atau peristiwa. • Konsep nombor Konsep nombor ordinal dan kardinal perlu diajar dan diberi penekanan kepada murid sejak awal lagi. murid didapati boleh membilang tetapi sering menghadapi masalah menulis nombor dengan betul danpada peringkat seterusnya mereka sering menghadapi masalah menentukan nilai tempat dan membundarkan nombor.2 Mengenal nombor Nombor merupakan asas yang penting dalam mata pelajaran matematik kerana nombor digunakan dalam operasi asas matematik dan juga dalam topik-topik matematik yang lain. murid akan dapat menggunakan nombor bulat untuk empat operasi matematik. Ini dapat mengubah struktur pemikiran kanak-kanak yang sering menghafal nombor tanpa mengenal makna nombor itu yang menjadi penghalang kepada mereka untuk membuat pertalian antara nombor ordinal dan nombor kardinal. membilang serta menulis nilai sesuatu nombor. 17 . murid juga perlu diperkenalkan dengan cara kedua nombor digunakan iaitu penggunaan nombor ordinal. aktiviti pengukuhan hendaklah dijalankan dari semasa ke semasa. Seseorang murid tidak akan dapat mempelajari matematik selanjutnya jika dia tidak menguasai kemahiran menulis nombor. nombor dalam lingkungan 18.

guru boleh menggunakan kad-kad nombor dan meminta murid mengumpul(mengasingkan) angka yang sama atau menunjuk kad nombor yang guru sebut. Aktiviti lain yang boleh dijalankan adalah menyurih nombor-nombor timbul dengan jari mengikut urutan. Mereka juga boleh mula berlatih menulis angka ketika masih dalam proses pemantapan kefahaman tentang nombor. • Nilai nombor Konsep nilai tempat merupakan suatu aspek penting dalam sistem penomboran kerana kedudukan digit dalam sesuatu nombor mempunyai nilai tertentu.“counting-on”. meletakkan kad angka di bawah pembilang dan menyusun angka secara menaik dari kad angka yang diselerakkan. • Menyebut dan menulis nombor . sama ada dalam bentuk konkrit atau gambar dengan tujuan untuk memperkukuhkan makna nombor itu. guru boleh juga menggunakan kaedah permainan bingo dan kad lipat. dan rod biji kacang. 18 . Latih tubi begini akan meningkatkan kecekapan murid dalam mengenali nombor. penulisan angka boleh bermula dengan menggunakan pergerakan otot kasar seperti menulis di udara.• Menunjuk nombor Aktiviti menunjuk nombor juga akan dapat mendekatkan murid dengan nombor dan secara tidak langsung mereka dibiasakan dengan nombor tersebut dan hal ini membantu mereka untuk lebih mengenali nombor-nombor yang diperkenalkan. (urutan menaik) Antara aktiviti yang boleh dijalankan adalah membilang dan menyusun pembilang dari nilai kecil ke besar. Sebelum menggunakan otot halus. Antara pendekatan yang boleh digunakan untuk memperkenalkan konsep nilai tempat melalui pengumpulan bahan berkadaran seperti menggunakan lidi. • Menulis nombor Sebaik-baiknya murid mula diperkenalkan dengan kemahiran menulis nombor setelah mereka dapat mengaitkan makna nombor dengan angka. kotak pasir dan sebagainya. Penulisan angka bagi sesuatu nombor harus dilakukan bersama-sama perwakilan model nombor. Di samping itu juga. Guru boleh menggunakan carta nombor dan meminta murid menunjuk nombor yang disebut oleh guru. menekap mengikut urutan nombor dengan pensel warna pada acuan angka dan membentuk angka mengikut garisan titiktitik. Murid diperkenalkan kepada konsep nilai tempat apabila mereka sudah boleh membaca dan menulis angka bagi nombor 0 hingga 9 serta boleh membilang dengan mengumpul secara sepuluh-sepuluh. Untuk mengukuhkan konsep ini dalam kalangan murid.

ii) Pengukuran pada garis nombor 19 . operasi darab. aktiviti yang boleh dijalankan adalah membilang dan menyusun pembilang dari nilai besar ke kecil. operasi tolak. menyusun kumpulan benda sehingga 10.3 Operasi Asas Operasi asas merangkumi operasi tambah. menyusun angka secara menurun dari kad angka yang diselerakkan dan melengkapkan turutan nombor secara menurun.. murid dilatih untuk mengisi nombor yang tepat diantara dua nombor. 4. dan operasi bahagi.“skip counting (nombor di antara) Pada peringkat ini. murid-murid hendaklah menguasai kemahirankemahiran seperti membilang hingga 10. a. Aktiviti yang boleh dilakukan adalah meletakkan kad angka di antara kad-kad angka. Operasi Tambah Operasi tambah ini merupakan asas untuk menumbuh dan mencambahkan minat murid terhadap mata pelajaran matematik. . Sebelum operasi tambah ini diperkenalkan. membaca dan menulis angka 1-10. meletakkan kad angka di bawah pembilang. • Konsep Tambah Penambahan ialah operasi yang mencantumkan dua nombor untuk menghasilkan nombor ketiga yang dinamakan jumlah atau hasil tambah. Pengalaman kejayaan dan kegagalan yang mereka alami semasa peringkat awal menguasai kemahiran ini memberi pengaruh yang besar terhadap penguasaan kemahiran lain yang lebih mencabar pada peringkat seterusnya.“counting-back” (urutan menurun) Bagi kemahiran ini. Contoh: 3 + 2 Juzuk tambah = 5 Hasil tambah Dua kaedah biasa yang digunakan untuk menjelaskan konsep penambahan ialah: i) Penyatuan set Penambahan nombor bulat dikaitkan dengan suatu set kumpulan objek dengan satu set objek yang lain yang tidak mengandungi unsur-unsur yang sama untuk menjadikan suatu set objek yang disatukan. menamakan nombor diantara dan mengisi tempat kosong dengan angka yang sesuai. mengenal simbol ’0’ dan perkataan nombor ’sifar’ dan memahami maknanya serta mengabadikan nombor. memadankan angka daripada 1-10 dengan perkataan nombor.

Pengasingan atau mengambil jalan keluar .Garis nombor merupakan model geometri dengan setiap jarak di antara titik pada garis bernilai 1. Sebanyak 4 buku dimasukkan ke dalam beg. menolak secara spontan fakta asas tolak. Murid akan mampu menyatakan semua fakta asas tambah dengan cepat dan tepat sekiranya diajar dengan cara yang berkesan. Contohnya: Terdapat 8 buah buku di atas meja. Berapa buah buku lagikah yang tinggal di atas meja tersebut? 20 . Kemudian. Dengan kata lain operasi tolak merupakan proses menterbalikkan operasi tambah. menulis hitungan tolak dalam bentuk lazim dan penyelesaian masalah berkaitan penolakan. Murid akan didedahkan dengan kemahiran menambah nombor 2 digit dengan nombor 1 digit. • Operasi Seseorang murid boleh didedahkan dengan operasi penambahan. sebaik sahaja mereka telah menguasai nombor bulat. Operasi Tolak Operasi tolak biasanya diajar selepas operasi tambah. Operasi tambah ini akan didedahkan secara berperingkat iaitu operasi tambah dalam lingkungan 10. nilai tempat serta fakta asas tambah.daripada satu set objek. Operasi tambah melibatkan penggabungan atau penyatuan dua set objek. Menguasai fakta asas tambah sangat penting kerana fakta asas ini merupakan asas kepada pengendalian algoritma penambahan dengan cekap dan tepat. Murid juga akan dibiasakan dengan kemahiran menulis ayat matematik dan penyelesaian masalah matematik dalam bentuk lazim.Seseorang guru mestilah memastikan muridnya telah mempunyai konsep penambahan yang mantap(termasuk simbol yang terlibat) sebelum meminta mereka mengingati fakta asas tambah. strategi yang berkesan (strategi berfikir) diperkenalkan berdasarkan prinsip-prinsip tertentu. • Konsep Tolak Konsep penolakan dapat difahami melalui beberapa pendekatan iaitu pengasingan atau mengabil jalan keluar. Operasi tambah secara konkrit perlu didedahkan terlebih dahulu untuk mengembangkan kefahaman murid tentang penambahan. Akhirnya murid dikehendaki mengingat dan menghafal semua fakta asas tambah. sedangkan operasi tolak pula berhubung dengan pengasingan atau pengurangan sesuatu set objek kepada set-set kecil. satu subset dikeluarkan. dan menambah nombor 2 digit dengan nombor 2 digit. b. Kemahiran yang diajar pada peringkat ini adalah menulis ayat matematik. operasi tambah dalam lingkungan 50 tanpa/dengan mengumpul semula dan operasi tambah dalam lingkungan 100 tanpa/dengan mengumpul semula. operasi tambah dalam lingkungan 18 tanpa/dengan mengumpul semula. Kepelbagaian aktiviti akan membantu murid dalam menguasai pembentukan konsep fakta asas tambah dengan lebih berkesan di samping latihan untuk peneguhan. melengkapkan ayat matematik. perbandingan. • Fakta Asas Fakta asas tambah merupakan kombinasi penambahan (termasuk songsangannya) yang setiap sebutan (juzuknya) ialah nombor 1 digit. pelengkap dan penyekatan.

murid perlu mahir kemahiran yang berikut: fakta asas bagi tolak menolak nombor yang sama nilai tempatnya nilai tempat bagi angka menulis nombor dalam bentuk tambah menggikut nilai tempat dan seterusnya menulis nombor berkenaan dalam bentuk yang lain. ahli sesuatu set objek perlu diubahsuai kedudukannya untuk menepati sesuatu syarat. Berapa ekor kudakah yang boleh saya masukkan lagi ke dalam kandang itu? Penyekatan – dalam konsep ini. Set objek pertama disusun semula dan dipadankandengan set objek kedua. 21 . Set objek yang tidak ada pasangan dikenali sebagai baki atau beza. 2 buah kereta berwarna biru dan dan yang lain berwarna merah. Contohnya: Saya ada 6 ekor kuda di dalam sebuah kandang yang boleh memuatkan 10 ekor kuda. Terdapat dua kaedah untuk memperkenalkan fakta asas tolak iaitu mengekalkan bilangan unsur yang dikeluarkan dan mengekalkan bilangan unsur dalam set asal. Contohnya: Terdapat 7 buah kereta di sebuah tempat letak kereta.dua set objek berasingan diberi. kemudian fikirkan berapa lagi perlu ditambah untuk melengkapkan set keseluruhan. Sebelum mempelajari operasi tolak dengan mengumpul semula. Berapa buah keretakah yang berwarna merah? • Fakta Asas Fakta asas tolak ialah ayat matematik bagi penolakan nombor 1 digit daripada nombor 1 digit atau 2 digit dan hasilnya nombor satu digit. • Operasi Biasanya operasi tolak diajar mengikut turutan daripada tolak tanpa mengumpul semula kepada tolak dengan mengumpul semula. Contohnya: Terdapat 8 biji gula-gula dan 5 potong kek.Perbandingan . Berapakah bilangan gula-gula melebihi bilangan kek? Pelengkap – bermula dengan satu set objek.

• Operasi Darab Konsep Darab Darab mempunyai pertalian rapat dengan tambah._____. Darab bermakna ” kali ganda”.0000 =8 0000 2 + 2 + 2 + 2 Empat set 2 4x2=8 Model Terus 0 0 0 0 0 0 -----. model turus.hasil 3 pasangan ----------.___ Lima turutan 3 -----. Antara model bagi menjelaskan konsep darab ialah model gandaan set. model turutan garisan bernombor dan model hasil Cartesian. Jika ayat seperti 3x6=18 boleh disebut ” tiga kali ganda enam menghasilkan lapan belas”._____. Cara menulis operasi darab adalah dengan cara menegak dan cara mendatar._____. tiga 2 diertikan sebagai 3x2 dan lima set 4 diertikan sebagai 5x4 ._____. tanda ”x” merujuk kepada operasi ganda._____.satu set 8 0 0 0 0 0 0 3 + 3 +3 + 3 = 12 Empat turus 3 kelompok 12 4 x 3 = 12 Model Turutan Garisan Bernombor 0 3 6 9 12 15 . Nombor 3 dan 6 dipanggil faktor darab.Misalnya. tanda”=” merujuk kepada hasil dan nombor 18 mewakili hasil darab atau nombor terbitan operasi darab. Model Gandaan Set 00 00 00 00 --------------.c.6 objek 3 x2 =6 22 . iaitu tambah berulangulang.

Bagi menjamin komputasi efisien ( jawapan yang tepat dan menjimatkan masa). Misalnya. Kebolehan menyelesaikan kira-kira darab amat bergantung pada kemahiran mengingat kembali fakta asas dengan cepat dan tepat. Operasi bahagi juga mempunyai pertalian dengan penghitungan. • Operasi Operasi ialah kaedah penyelesaian matematik secara teratur dan bertujuan untuk mengelakkan daripada melakukan kesilapan.iaitu turutan selangan nombor dihitung kebelakang ( reverse) contoh:4 x 2 -----0-2-4-6-8 8 – 2 -----8-6-4-2-0 Operasi bahagi boleh dianologikan sebagai tolak berulang-ulang. Peringkat awal pendekatan nilai tempat untuk memantapkan kefahaman proses darab melalui latihan angka puluh atau gandaan sepuluh. 3x3. iaitu pergandaan nombor itu sendiri. 9 18 ÷ 2 = 9. iaitu untuk mendapatkan faktor pendarab p maka 10 mesti dibahagi dengan 5. misalnya daripada 0 x 0 hingga 9 x 9.Pendekatan nilai tempat memerlukan pencerakinan nombor kepada puluh dan sa dan Hukum Taburan digunakan sebagai pendekatan.model dan jadual fakta. menggunakan hukum operasi darab dan menggunakan algoritma standard. 2 18 2 23 . 5 p = 10.Untuk pembelajaran yang efektif. 18 = 9. 1x1.Cara menulis ayat matematik bahagi.murid digalakkan membuat pertalian antara satu fakta dengan fakta-fakta lain secara abstrak berdasarkan pengalaman konkrit mereka seterusnya memikirkan pertalian antara berbagai-bagai fakta. 2x2. murid perlu faham tentang konsep dan sifat milik .Ada 10 fakta seperti 0 x0. contohnya.• Fakta Asas Fakta asas darab ialah fakta yang mempunyai faktor pendarab satu angka atau satu digit. Operasi bahagi memerlukan tahap kematangan berfikir yang lebih tinggi untuk memahami konsep dan algoritma bahagi.Fakta darab perlu dibantudengan manipulasi objek fizikal. Matlamat akhir pembelajaran operasi ialah kebolehan dan kebolehan menyelesaikan masalah menggunakan algoritma yang efisien. dan 45 fakta lain bersimetri ( 45 + 45). murid digalakkan menghafal fakta asas darab. Fakta bersimetri ialah seperti 4 x7 = 7 x 4. hingga 9 x9. • Konsep Bahagi Operasi bahagi mempunyai pertalian menyongsang dengan operasi darab. atau hukum operasi bahagi disamping penyediaan kaedah dan pendekatan yang terancang oleh guru untuk memudahkan proses memahami operasi ini.

kecuali bagi hal-hal yang melibatkan baki.Membolehkan manusia mengurus kehidupan dengan lebih baik dengan adanya pengetahuan berkaitan dengan masa dan waktu. 4.membolehkan sesebuah masyarakat menjalankan proses jual beli secara lebih terancang. Antaranya ialah: .tanpa sebarang baki nombor bernilai. • Fakta Asas Fakta bahagi mempunyai faktor pembahagi dan dan hasil bahagi bernombor satu angka. perihal masyarakat. matematik sosial dapatlah ditafsirkan sebagai ilmu pengetahuan yang berkaitan dengan pengiraan yang diaplikasikan dalam kehidupan seharian dalam sesebuah masyarakat. Contoh. Sebelum menyelesaikan 3l84 murid perlu berkira-kira ________ . Dengan kata lain matematik bermaksud ilmu yang berkaitan dengan pengiraan. Keupayaan murid menyelesaikan kira-kira bahagi bergantung pada kebolehan mereka menyongsangkan fakta darab . berkaitan dengan persahabatan.Nombor 18 dipanggil dividen. pergaulan dan aktiviti masa lapang.8 = 9. • Operasi Bahagi ialah songsangan darab. Perkataan sosial pula ditafsirkan sebagai segala yang berkaitan dengan masyarakat. kemasyarakatan. Matematik sosial mempunyai fungsi yang sangat besar dalam kehidupan bermasyarakat. Operasi bahagi mempunyai pertalian songsang dengan operasi darab sekiranya sesuatu nombor boleh dibahagi dengan nombor lain. 14 – 2 = 7 . manipulasi objek-objek. Bagi setiap fakta darab yang disongsangkan akan menghasilkan satu fakta bahagi. . Penggunaan pengalaman harian. melukis dan menganalisis gambar dan mencari jawapan melalui pertalian.Kemahiran menghafal dan mengingat kembali fakta-fakta asas darab berkait rapat dengan kbolehan menyelesaikan kira-kira bahagi secara sikap dan ekonomik. Atau ukuran dan Model Partitif atau sama rata ( memberi gambaran berapa banyak unsur dalam satu kumpulan atau kelompok. Matematik bermaksud ilmu hisab. nombor 2 dipanggil faktor pembahagi dan nombor 9 ialah hasil bahagi. Dua model iaitu Model Kuotatif ( memberi gambaran berapa kumpulan dapat dibuat daripada sesuatu dividen atau sebilangan besar unsur. Berdasarkan kedua-dua definisi ini. suka bergaul dan bermesra dan berkenaan hal-hal kemasyarakatan. Persamaan dengan variasi kedudukan pengisi( ) dapat membina pemikiran berbalik dan songsangan. 24 . Aktiviti untuk membantu pembelajaran fakta bahagi ialah Pengelasan objekobjek.4 Matematik sosial • Definisi dan fungsi Menurut Kamus Dewan edisi ketiga tahun 2002.Algoritma bahagi standard diperkenalkan setelah murid mahir mengolah cara berfikir dan fakta darab.

pengenalan 25 . lebih tebal dan sebagainya. pensel. minggu. 10 sen dan 50 sen serta wang kertas RM1. kayu. hari. kaki.Wang Murid diperkenalkan dengan duit syiling 1 sen. malam dan tengah malam. . RM2. bulan dan tahun. pendek dan seterusnya. Mereka perlu didedahkan dengan kemahiran menamakan bahagian-bahagian dalam sehari semalam iaitu pagi. tinggi jarak secara mudah. tengah hari. menjelaskan ukuran panjang. Murid juga didedahkan dengan kemahiran membaca maklumat dari kalendar hari. . petang. RM5 dan RM10. Skim pengajaran awal tentang panjang dan jarak melibatkan jadual peringkat pengajaran seperti pengenalan. membuat jadual harian dan mendapatkan maklumat daripada jadual sedia ada. Murid juga diajar perkaitan antara duit syiling dengan wang kertas dan cara menulis wang dalam bentuk simbol sen dan Ringgit Malaysia.• Komponen Untuk membolehkan manusia mengira umur. Murid juga didedahkan dengan kemahiran menyatakan perbandingan nilai wang.tuas dan lain-lain untuk memahami konsep panjang. . lebih berat.Masa dan waktu Murid diperkenalkan dengan konsep masa dan menyatakan masa. hari bulan. Peringkat awal pengajaran memberi tumpuan kepada perbandingan saiz fizikal. Bahan-bahan seperti benang. lebih besar.Ukuran/ sukatan/Timbangan Ukuran Melibatkan penentuan saiz dan kuantiti benda seperti lebih panjang. kuantiti dan nilai benda tanpa melibatkan pengenalan mengenai unit ukuran serta operasi unit ukuran. Murid juga diperkenalkan dengan muka jam serta fungsi jarum panjang dan jarum pendek dan menyatakan waktu dalam pecahan jam seperti membahagikan muka jam pada 4 sukuan. bulan dan tahun serta penyelesaian masalah yang berkaitan dengan masa dan waktu. lebih kecil. Membolehkan manusia menentukan jangka masa untuk melakukan sesuatu. Ini bertujuan supaya murid dapat menggunakannya dalam menyelesaikan masalah harian yang melibatkan wang seperti belanja harian membeli-belah dan tambang menambang yang menggunakan kiraan sen dengan melibatkan jumlah dan baki. Pemahaman murid boleh dikukuhkan dengan meminta murid merekodkan aktiviti-aktiviti mengikut bahagian siang dan malam. 5 sen. tangan. lebih pendek. Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah menamakan waktu dalam jam dan pecahannya.

Bagaimanakah satu idea menjadi berguna? Ia memberitahu bagaimana masalah itu dapat dimulakan serta diselesaikan. Berat yang sama tetapi isipadu yang berlainan. ii. Penyelesaian masalah dalam matematik adalah suatu situasi pembelajaran iaitu matlamat itu tercapai melalui suatu pemilihan proses dan pelaksanaan operasi tersebut. menyelesaikan dan mengaitkan masalah yang sedang didapati dengan pengalaman dan pengetahuan yang telah dilalui sebelumnya. keperluan menggunakan unit-unit yang lebih ganjil. Timbangan Pengajaran awal memberi tumpuan kepada perbandingan timbangan antara berbagai-bagai bahan. memperkenalkan unit timbangan berat. Mulakan di mana? Mula dengan apa yang diketahui. Polya(1973) dalam bukunya How to Solve It: Aspect of Mathematical Methode menyarankan bahawa dalam proses penyelesaian masalah matematik. menggunakan neraca spring.kepada unit ukuran standard. 2. guru perlu bijak memilih soalan menyelesaikan masalah yang bersesuaian dengan tahap murid. • Penyelesaian masalah menggunakan Model Polya. menimbang secara perbandingan. Perbandingan itu adalah secara: i. 3. Langkah-langkah yang digunakan untuk menyelesaikan masalah menurut Polya adalah seperti berikut: 1. murid harus mampu berfikir untuk memahami masalah. latihan menggunakan pembaris meter dan pita ukur dan kemahiran menggunakan alat-alat ukuran panjang dan menukar. Skim pengajaran awal tentang berat meliputi peringkat pengajaran pengenalan kepada ringan dan berat benda-benda. Apakah yang boleh dibuat? Pandang masalah itu dari beberapa segi dan cari kaitan antaranya dengan pengalaman lalu. Tujuan nya supaya murid dapat membuat pengasingan pada pemikiran mereka bahawa berat dan kuantiti bilangan atau isipadu ialah konsep yang berlainan. 4. merancangkan penyelesaian.5 Masalah Matematik Masalah matematik perlu diselesaikan mengikut pendekatan yang terancang. Kejayaan murid menyelesaikan sesuatu masalah akan meningkatkan minat mereka untuk menyelesaikan masalah yang lain. Kuantiti Bilangan atau isipadu yang sama. 26 . Untuk mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah dalam diri murid.

“Children’s informal language can indicate a readiness to translate to formal abstract symbol. pertimbangkan seterusnya. Untuk lebih jelas. 1995) mengungkapkan . Apakah faedah yang diperoleh jika perbuatan itu berulang? Kalau idea pertama tidak sesuai. menyatakan masalah utama murid dalam menjawab soalan berbentuk perkataan terletak kepada peringkat kefahaman dan transformasi.4. menggunakan gambarajah. fikirkan idea lain.iaitu menukarkan perkataan dalam soalan kepada ayat atau simbol matematik. Melalui kemahiran berbahasa dalam matematik murid atau pelajar akan berkomunikasi dengan matematik terutamanya dengan kurikulum matematik yang menjadi pilihan kepada abad ini dan abad yang mendatang. Apakah yang dibuat dengan idea yang kurang lengkap.when student can talks about their action with manipulatives or describe how problems can be solved with manipulatives or describes how story problems can be solved with manipulatives or pictures.For example. ii) iii) iv) • Pengesanan Masalah Menggunakan Kaedah Newman Newman (1983). menggunakan kaedah uniter dan sebagainya.they are ready to record their ideas with written symbols”. tetapi memikirkan pelbagai idea merupakan aktiviti yang baik dan mesti digalakkan. Cramer & Karnowski. 27 . 5. Peringkat melaksanakan strategi – menghuraikan langkah penyelesaian secara sistematik untuk memndapat jawapan yang betul Peringkat menyemak jawapan dan penyelesaiannya –bmencari cara lain untuk menyelesaikan masalah matematik yang sama atau menggunakan cara songsang seperti jawapan yang didapati daripada operasi bahagi boleh disemak dengan operasi darab. Model Polya dilaksanakan dalam peringkat: i) Memahami soalan bermasalah – murid dibimbing untuk memahami itemitem yang terlibat dalam masalah. cara analogi. Walaupun kadang-kadang idea yang tidak sesuai memakan masa. perkaitan di antara item yang dikenal pasti dan item yang hendak dicari atau dijawab Peringkat merancang strategi – memilih operasi-opersi yang sesuai. Mungkin idea lain berupaya memberi penyelesaian kepada masalah. kalau tidak ketepikan sahaja. Pertimbangkan idea itu. Kalau ada kebaikan.

Terdapat empat operasi asas dalam matematik.Latihan 1 Soalan esei: 1. Berikan 4 komponen matematik sosial. Layari laman web untuk mendapatkan maklumat tambahan 28 . sebelum anda memulakan latihan kedua Latihan 2 Soalan Struktur: 1 2. Jelaskan teknik tersebut. Apakah operasi-operasi tersebut dan jelaskan konsep-konsepnya. 2. Berehatlah sambil minum-minum. Jelaskan definisi matematik sosial. 4. Berikan 3 fungsi matematik sosial. Nyatakan peringkat-peringkat yang terdapat dalam skim pengajaran awal bagi topik ukuran (panjang dan jarak). 3. Apakah teknik yang paling sesuai untuk mengajar murid pemulihan bagi soalan penyelesaian masalah matematik.

29 . Itu saja yang perlu anda lakukan.Latihan 3 Jekaskan peringkat-peringkat pengajaran bagi kemahiran mengenal nombor.. Cadangkan 1 kaedah pengajaran yang berkesan bagi topik ini....SELAMAT BERJAYA...

30 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful