FOLIO TOKOH IMAM SYAFIE

AHLI KUMPULAN: Fatin Munirah Bte Md.Aris Sharifah Rosheeda Bte Syed Abdul Hamid KELAS/TAHUN: 404/11

ii. Buktinya ialah Kaul al-Qadim (Baghdad) & Kaul al-Jadid (Mesir) 5. -Beliau sangat teliti dalam mengutarakan pandangan . 7. Al-Umm iii. Usul alFiqh (atau metodologi hukum Islam) tidak dikenal pada masa Nabi dan sahabat. 2. beliau menyabitkan(istinbat) hukum berdasarkan hadis sahih. 3. Beliau telah mengasaskan kaedah dalam mensabitkan hukum.jelas dan mudah difahami.Buku Ar-Risalah yang menjadi rujukan umat Islam sehingga kini. -Beliau menolak istihsan yakni penyimpangan daripada suatu dalil kias yang nyata kepada dalil yang tidak nyata.Thiland 3.Brunei 4. Antara karya yang dihasilkan beliau ialah: i. Beliau juga berhujah dengan anti hadis .SUMBANGAN Imam Syafie banyak menyumbang terhadap tamadun Islam. Beliau juga membetulkan fahaman yang salah dalam aliran Muktazilah. Beliau berijtihad mengikut tempat dan suasana .Antara sumbangannya ialah: 1.Al-Umm yang mempunyai beberapa keistimewaan antaranya ialah : *menjadi rujukan utama ilmuan Islam.Indonesia . Beliau mengurangkan penggunaan akal dalam mengeluarkan hukum. Sebagai contoh. 6. Al-Musnad 8.Syiah dan Khawarij dengan mengasaskan Mazhab Syafie.Ikhtilaf Hadis iv. Hal ini menjadikan beliau sebagai perumus pertama metodologi hukum Islam . melainkan ilmu ini baru lahir setelah Imam Syafie menulis Ar-Risalah. 4.Malaysia 2. Antara Negara yang mengamalkan mazhab beliau 1. *Susunan dan gaya bahasanya tepat.

iktibar daripada kisah-kisah kehidupan Imam Syafie ialah kita haruslah mengisi masa lapang dengan perkara yang berfaedah . Alangkah baiknya belajar ilmu fiqh?´ Kata-kata itu sangat memberi kesan kepada Imam Syafie. Bukan itu sahaja. pelepah tamar dan tulang untuk menulis di atasnya. Beliau banyak mengembara dalam menceduk dan menimba ilmu. kita perlu meneladani Imam Syafie yang begitu tekun mendalami Islam dan berpegang pada Al-Quran iaitu panduan kita selain hadis. tetapi kaya dengan semangat dan bercita-cita tinggi dalam menuntut ilmu. Imam Syafie banyak menghafaz syair dan qasidah daripada puak Hazyl.Antara iktibar yang boleh diperolehi daripada beliau ialah kita hendaklah gigih berusaha walaupun banyak rintangan yang perlu dihadapi seperti Imam Syafie walaupun beliau seorang miskin. Imam Syafie menghafaz al-Quran dengan mudah iaitu ketika masih kecil lagi. kita hendaklah bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu untuk mendapatkan yang terbaik seperti Imam Syafie yang bersungguh-sengguh dalam menuntut ilmu sehinggakan beliau mengumpul batu-batu. Selain itu. Sejak itu beliau menumpukan masa dan tenaga kepada ilmu fiqh. Allah menghendaki dan melorongkan kepadanya dalam bidang ilmu fikah. Lalu berkata lelaki itu : ³Tidak sesuai engkau bersyair kerana itu boleh menjatuhkan maruah. Akhir sekali. Beliau juga menghafaz dan menulis hadis. Antara sebabnya. pada suatu hari Imam Syafie bersyair sambil menunggang kuda bersama seorang lelaki. Namun. Beliau juga banyak menumpukan masa dan tenaganya kepada sastera dan sejarah pada masa mudanya. .IKTIBAR Imam Syafie merupakan tokoh yang wajar kita teladani. Di samping itu. Beliau kadang-kala terpaksa ke tempat perhimpunan orang ramai meminta kertas untuk menulis pelajarannya.kita hendaklah berfikir menggunakan akal yang waras dalam mengutarakan sesuatu pendapat seperti Imam Syafie yang begitu teliti dalam menyuarakan pendapat dan bukan itu sahaja beliau juga menolak istihsan yang membuktikan beliau seorang yang berhatihati terhadap sesuatu perkara. belulang.

org/wiki/Mazhab#Mazhab_Syafie 2.wikipedia.my/Search.docstoc. http://openlibrary. http://dictionary.wikipedia.net/rozitaabdrazak/imam-syafie/download .org/works/OL6242609W/Metode_alSyafi%27i_dalam_menyelesaikan_hadis_Mukhtalif_dalam_kitab_Ikhtilaf_Al-Hadits 7.com/docs/38633672/NOTA-TOKOH-ISLAM-SPM 4.slideshare. http://prpm.RUJUKAN Internet 1.gov.org/wiki/Mazhab_Syafie 3. http://ms. http://www. http://ms.dbp.com/browse/istihsan 6.aspx?k=istihsan 5.reference. http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful