P. 1
Folio Tokoh Imam Syafie

Folio Tokoh Imam Syafie

3.0

|Views: 11,796|Likes:
Published by Sharifah Rosheeda

More info:

Published by: Sharifah Rosheeda on Jan 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2015

pdf

text

original

FOLIO TOKOH IMAM SYAFIE

AHLI KUMPULAN: Fatin Munirah Bte Md.Aris Sharifah Rosheeda Bte Syed Abdul Hamid KELAS/TAHUN: 404/11

*Susunan dan gaya bahasanya tepat.Ikhtilaf Hadis iv.SUMBANGAN Imam Syafie banyak menyumbang terhadap tamadun Islam. Hal ini menjadikan beliau sebagai perumus pertama metodologi hukum Islam .Syiah dan Khawarij dengan mengasaskan Mazhab Syafie. Sebagai contoh.jelas dan mudah difahami.Brunei 4. Beliau telah mengasaskan kaedah dalam mensabitkan hukum. 4. Beliau berijtihad mengikut tempat dan suasana .Al-Umm yang mempunyai beberapa keistimewaan antaranya ialah : *menjadi rujukan utama ilmuan Islam. -Beliau menolak istihsan yakni penyimpangan daripada suatu dalil kias yang nyata kepada dalil yang tidak nyata. Al-Umm iii. beliau menyabitkan(istinbat) hukum berdasarkan hadis sahih. melainkan ilmu ini baru lahir setelah Imam Syafie menulis Ar-Risalah. Al-Musnad 8. 3.Malaysia 2.Antara sumbangannya ialah: 1. Buktinya ialah Kaul al-Qadim (Baghdad) & Kaul al-Jadid (Mesir) 5. Beliau juga membetulkan fahaman yang salah dalam aliran Muktazilah. 7. 6. Usul alFiqh (atau metodologi hukum Islam) tidak dikenal pada masa Nabi dan sahabat. Antara karya yang dihasilkan beliau ialah: i. Antara Negara yang mengamalkan mazhab beliau 1.Thiland 3. -Beliau sangat teliti dalam mengutarakan pandangan .Indonesia . 2.Buku Ar-Risalah yang menjadi rujukan umat Islam sehingga kini. Beliau juga berhujah dengan anti hadis . ii. Beliau mengurangkan penggunaan akal dalam mengeluarkan hukum.

Lalu berkata lelaki itu : ³Tidak sesuai engkau bersyair kerana itu boleh menjatuhkan maruah. Beliau kadang-kala terpaksa ke tempat perhimpunan orang ramai meminta kertas untuk menulis pelajarannya. Alangkah baiknya belajar ilmu fiqh?´ Kata-kata itu sangat memberi kesan kepada Imam Syafie. pada suatu hari Imam Syafie bersyair sambil menunggang kuda bersama seorang lelaki. kita hendaklah bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu untuk mendapatkan yang terbaik seperti Imam Syafie yang bersungguh-sengguh dalam menuntut ilmu sehinggakan beliau mengumpul batu-batu. Di samping itu. Beliau banyak mengembara dalam menceduk dan menimba ilmu. Imam Syafie banyak menghafaz syair dan qasidah daripada puak Hazyl.Antara iktibar yang boleh diperolehi daripada beliau ialah kita hendaklah gigih berusaha walaupun banyak rintangan yang perlu dihadapi seperti Imam Syafie walaupun beliau seorang miskin. Akhir sekali. Namun. Beliau juga banyak menumpukan masa dan tenaganya kepada sastera dan sejarah pada masa mudanya. belulang. kita perlu meneladani Imam Syafie yang begitu tekun mendalami Islam dan berpegang pada Al-Quran iaitu panduan kita selain hadis. Selain itu.kita hendaklah berfikir menggunakan akal yang waras dalam mengutarakan sesuatu pendapat seperti Imam Syafie yang begitu teliti dalam menyuarakan pendapat dan bukan itu sahaja beliau juga menolak istihsan yang membuktikan beliau seorang yang berhatihati terhadap sesuatu perkara. Bukan itu sahaja. Beliau juga menghafaz dan menulis hadis. iktibar daripada kisah-kisah kehidupan Imam Syafie ialah kita haruslah mengisi masa lapang dengan perkara yang berfaedah .IKTIBAR Imam Syafie merupakan tokoh yang wajar kita teladani. Sejak itu beliau menumpukan masa dan tenaga kepada ilmu fiqh. Imam Syafie menghafaz al-Quran dengan mudah iaitu ketika masih kecil lagi. Antara sebabnya. Allah menghendaki dan melorongkan kepadanya dalam bidang ilmu fikah. pelepah tamar dan tulang untuk menulis di atasnya. tetapi kaya dengan semangat dan bercita-cita tinggi dalam menuntut ilmu. .

gov. http://ms. http://prpm.docstoc.org/wiki/Mazhab_Syafie 3.com/browse/istihsan 6.net/rozitaabdrazak/imam-syafie/download . http://dictionary.slideshare.dbp.RUJUKAN Internet 1. http://www.org/wiki/Mazhab#Mazhab_Syafie 2.reference.wikipedia.org/works/OL6242609W/Metode_alSyafi%27i_dalam_menyelesaikan_hadis_Mukhtalif_dalam_kitab_Ikhtilaf_Al-Hadits 7.aspx?k=istihsan 5. http://ms.com/docs/38633672/NOTA-TOKOH-ISLAM-SPM 4.wikipedia.my/Search. http://www. http://openlibrary.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->