FOLIO TOKOH IMAM SYAFIE

AHLI KUMPULAN: Fatin Munirah Bte Md.Aris Sharifah Rosheeda Bte Syed Abdul Hamid KELAS/TAHUN: 404/11

beliau menyabitkan(istinbat) hukum berdasarkan hadis sahih. 6. Beliau mengurangkan penggunaan akal dalam mengeluarkan hukum. Antara Negara yang mengamalkan mazhab beliau 1. Beliau telah mengasaskan kaedah dalam mensabitkan hukum. Hal ini menjadikan beliau sebagai perumus pertama metodologi hukum Islam .Al-Umm yang mempunyai beberapa keistimewaan antaranya ialah : *menjadi rujukan utama ilmuan Islam.Thiland 3. Beliau juga berhujah dengan anti hadis .Ikhtilaf Hadis iv. -Beliau sangat teliti dalam mengutarakan pandangan . Buktinya ialah Kaul al-Qadim (Baghdad) & Kaul al-Jadid (Mesir) 5. -Beliau menolak istihsan yakni penyimpangan daripada suatu dalil kias yang nyata kepada dalil yang tidak nyata.jelas dan mudah difahami. Al-Musnad 8. ii. 3. Sebagai contoh.Malaysia 2.SUMBANGAN Imam Syafie banyak menyumbang terhadap tamadun Islam. Al-Umm iii. Beliau berijtihad mengikut tempat dan suasana .Brunei 4. Beliau juga membetulkan fahaman yang salah dalam aliran Muktazilah. melainkan ilmu ini baru lahir setelah Imam Syafie menulis Ar-Risalah. Antara karya yang dihasilkan beliau ialah: i.Indonesia . 4. *Susunan dan gaya bahasanya tepat. Usul alFiqh (atau metodologi hukum Islam) tidak dikenal pada masa Nabi dan sahabat.Antara sumbangannya ialah: 1.Syiah dan Khawarij dengan mengasaskan Mazhab Syafie.Buku Ar-Risalah yang menjadi rujukan umat Islam sehingga kini. 2. 7.

Akhir sekali. Beliau juga menghafaz dan menulis hadis. . Lalu berkata lelaki itu : ³Tidak sesuai engkau bersyair kerana itu boleh menjatuhkan maruah. Beliau juga banyak menumpukan masa dan tenaganya kepada sastera dan sejarah pada masa mudanya. kita hendaklah bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu untuk mendapatkan yang terbaik seperti Imam Syafie yang bersungguh-sengguh dalam menuntut ilmu sehinggakan beliau mengumpul batu-batu. Di samping itu. Sejak itu beliau menumpukan masa dan tenaga kepada ilmu fiqh. Bukan itu sahaja. belulang. Selain itu. Imam Syafie menghafaz al-Quran dengan mudah iaitu ketika masih kecil lagi. Beliau banyak mengembara dalam menceduk dan menimba ilmu.Antara iktibar yang boleh diperolehi daripada beliau ialah kita hendaklah gigih berusaha walaupun banyak rintangan yang perlu dihadapi seperti Imam Syafie walaupun beliau seorang miskin. Beliau kadang-kala terpaksa ke tempat perhimpunan orang ramai meminta kertas untuk menulis pelajarannya. kita perlu meneladani Imam Syafie yang begitu tekun mendalami Islam dan berpegang pada Al-Quran iaitu panduan kita selain hadis. Allah menghendaki dan melorongkan kepadanya dalam bidang ilmu fikah. tetapi kaya dengan semangat dan bercita-cita tinggi dalam menuntut ilmu. iktibar daripada kisah-kisah kehidupan Imam Syafie ialah kita haruslah mengisi masa lapang dengan perkara yang berfaedah . Imam Syafie banyak menghafaz syair dan qasidah daripada puak Hazyl.kita hendaklah berfikir menggunakan akal yang waras dalam mengutarakan sesuatu pendapat seperti Imam Syafie yang begitu teliti dalam menyuarakan pendapat dan bukan itu sahaja beliau juga menolak istihsan yang membuktikan beliau seorang yang berhatihati terhadap sesuatu perkara. Antara sebabnya. pelepah tamar dan tulang untuk menulis di atasnya. Alangkah baiknya belajar ilmu fiqh?´ Kata-kata itu sangat memberi kesan kepada Imam Syafie. Namun.IKTIBAR Imam Syafie merupakan tokoh yang wajar kita teladani. pada suatu hari Imam Syafie bersyair sambil menunggang kuda bersama seorang lelaki.

com/browse/istihsan 6. http://www.my/Search.RUJUKAN Internet 1.docstoc.wikipedia. http://ms.org/works/OL6242609W/Metode_alSyafi%27i_dalam_menyelesaikan_hadis_Mukhtalif_dalam_kitab_Ikhtilaf_Al-Hadits 7.reference. http://www. http://dictionary.aspx?k=istihsan 5.com/docs/38633672/NOTA-TOKOH-ISLAM-SPM 4.gov. http://ms.wikipedia.org/wiki/Mazhab#Mazhab_Syafie 2.slideshare.dbp.net/rozitaabdrazak/imam-syafie/download . http://prpm. http://openlibrary.org/wiki/Mazhab_Syafie 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful