P. 1
Folio Tokoh Imam Syafie

Folio Tokoh Imam Syafie

3.5

|Views: 11,745|Likes:
Published by Sharifah Rosheeda

More info:

Published by: Sharifah Rosheeda on Jan 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2015

pdf

text

original

FOLIO TOKOH IMAM SYAFIE

AHLI KUMPULAN: Fatin Munirah Bte Md.Aris Sharifah Rosheeda Bte Syed Abdul Hamid KELAS/TAHUN: 404/11

Thiland 3. Antara karya yang dihasilkan beliau ialah: i. 4.Syiah dan Khawarij dengan mengasaskan Mazhab Syafie. Al-Musnad 8. Beliau juga berhujah dengan anti hadis .Al-Umm yang mempunyai beberapa keistimewaan antaranya ialah : *menjadi rujukan utama ilmuan Islam. Beliau telah mengasaskan kaedah dalam mensabitkan hukum.jelas dan mudah difahami. *Susunan dan gaya bahasanya tepat. melainkan ilmu ini baru lahir setelah Imam Syafie menulis Ar-Risalah. Sebagai contoh.Indonesia . Usul alFiqh (atau metodologi hukum Islam) tidak dikenal pada masa Nabi dan sahabat. Buktinya ialah Kaul al-Qadim (Baghdad) & Kaul al-Jadid (Mesir) 5. 7.Ikhtilaf Hadis iv. -Beliau menolak istihsan yakni penyimpangan daripada suatu dalil kias yang nyata kepada dalil yang tidak nyata. beliau menyabitkan(istinbat) hukum berdasarkan hadis sahih.SUMBANGAN Imam Syafie banyak menyumbang terhadap tamadun Islam.Brunei 4. ii.Malaysia 2. Antara Negara yang mengamalkan mazhab beliau 1. Beliau berijtihad mengikut tempat dan suasana .Buku Ar-Risalah yang menjadi rujukan umat Islam sehingga kini. Al-Umm iii. -Beliau sangat teliti dalam mengutarakan pandangan . 2. 3. Beliau juga membetulkan fahaman yang salah dalam aliran Muktazilah. Hal ini menjadikan beliau sebagai perumus pertama metodologi hukum Islam . 6. Beliau mengurangkan penggunaan akal dalam mengeluarkan hukum.Antara sumbangannya ialah: 1.

iktibar daripada kisah-kisah kehidupan Imam Syafie ialah kita haruslah mengisi masa lapang dengan perkara yang berfaedah . Antara sebabnya. Beliau kadang-kala terpaksa ke tempat perhimpunan orang ramai meminta kertas untuk menulis pelajarannya. Beliau juga banyak menumpukan masa dan tenaganya kepada sastera dan sejarah pada masa mudanya. pada suatu hari Imam Syafie bersyair sambil menunggang kuda bersama seorang lelaki. Lalu berkata lelaki itu : ³Tidak sesuai engkau bersyair kerana itu boleh menjatuhkan maruah. Beliau banyak mengembara dalam menceduk dan menimba ilmu. pelepah tamar dan tulang untuk menulis di atasnya. tetapi kaya dengan semangat dan bercita-cita tinggi dalam menuntut ilmu. Imam Syafie menghafaz al-Quran dengan mudah iaitu ketika masih kecil lagi. Beliau juga menghafaz dan menulis hadis. Namun. Selain itu. belulang. Sejak itu beliau menumpukan masa dan tenaga kepada ilmu fiqh.IKTIBAR Imam Syafie merupakan tokoh yang wajar kita teladani. Bukan itu sahaja. kita perlu meneladani Imam Syafie yang begitu tekun mendalami Islam dan berpegang pada Al-Quran iaitu panduan kita selain hadis. Imam Syafie banyak menghafaz syair dan qasidah daripada puak Hazyl. Allah menghendaki dan melorongkan kepadanya dalam bidang ilmu fikah. . kita hendaklah bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu untuk mendapatkan yang terbaik seperti Imam Syafie yang bersungguh-sengguh dalam menuntut ilmu sehinggakan beliau mengumpul batu-batu.kita hendaklah berfikir menggunakan akal yang waras dalam mengutarakan sesuatu pendapat seperti Imam Syafie yang begitu teliti dalam menyuarakan pendapat dan bukan itu sahaja beliau juga menolak istihsan yang membuktikan beliau seorang yang berhatihati terhadap sesuatu perkara.Antara iktibar yang boleh diperolehi daripada beliau ialah kita hendaklah gigih berusaha walaupun banyak rintangan yang perlu dihadapi seperti Imam Syafie walaupun beliau seorang miskin. Akhir sekali. Di samping itu. Alangkah baiknya belajar ilmu fiqh?´ Kata-kata itu sangat memberi kesan kepada Imam Syafie.

org/works/OL6242609W/Metode_alSyafi%27i_dalam_menyelesaikan_hadis_Mukhtalif_dalam_kitab_Ikhtilaf_Al-Hadits 7. http://www.docstoc. http://ms.org/wiki/Mazhab_Syafie 3.org/wiki/Mazhab#Mazhab_Syafie 2.wikipedia.aspx?k=istihsan 5.slideshare. http://prpm.com/browse/istihsan 6.gov.my/Search.reference.RUJUKAN Internet 1. http://www.com/docs/38633672/NOTA-TOKOH-ISLAM-SPM 4. http://dictionary.wikipedia. http://openlibrary. http://ms.net/rozitaabdrazak/imam-syafie/download .dbp.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->