P. 1
RAWATAN AWAL

RAWATAN AWAL

|Views: 290|Likes:
Published by Sopana Kalaichelvam

More info:

Published by: Sopana Kalaichelvam on Jan 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2014

pdf

text

original

RAWATAN AWAL RICE : REST ± Atlet yang cedera harus direhatkan.

sebarang pergerakan ditempat yang cedera akan mengakibatkan peredaran darah meningkat dan ini akan memburukan keadaan kecederaan atlet. ICE ± Ais didemah ke atas tempat yang cedera. COMPRESSION ± Bahagian yang cedera harus dibalut untuk mengelakkan bengkak yang keterlaluan. ELEVATION ± Meninggikan bhgn yg cedra bg tujuan memudahkan & mempercepatkan pengmbalian darah masuk ke jantung. Ini dpt m¶gurangkan pendarahan t¶hdp tmpt yg cedera. Bhgn yg luka harus lbh tinggi dpd paras jantung Kaedah Bantu Mula RICE Adalah Bertujuan : -Mencegah tisu-tisu lembut lain daripada mengalami kecederaan. - Mengurangkan kesakitan yang dialami. - Mengurangkan bengkak.

[b]- Mengekalkan kecergasan sementara merawat bahagian yang cedera. - Mengembalikan keyakinan mangsa terhadap bahagian yang cedera. - Mencegah berlaku semula kecederaan yg sama.

[/b] [b]RESUSITASI KARDIO PULMONARI ( CPR ) Definisi : Kombinasi teknik pernafasan bantuan dan tekanan dada ( Pemulihan pernafasan peparu jantung ) Tujuan : Memastikan jantung dan paru-paru dapat berfungsi semula untuk mengepam darah disamping membekalkan oksigen ke seluruh tubuh.

5-Alihkan bibir anda dan biarkan dada mangsa turun perlahan-lahan. 4. 2. Tekan lebih kurang 4-5 cm.Letakkan bahagian belakang tapak tangan keatas tulang dada. 3-Tutup lubang hidung mangsa dgn memicitnya menggunakan ibu jari dari jari telunjuk anda. Kemudian lepaskan tekanan tanpa mengangkat tangan anda. TEKANAN DADA 1-Keadaan mangsa baring terlentang di permukaan rata. Sorotkan jari anda ke atas sehingga kepada titik tengah pertemuan sempadan tulang selangka dan tulang dada.PERNAFASAN MULUT KE MULUT 1-Dgn keadaan mangsa baring melentang anda hendaklah terlebih dahulu membuang bendasing dalam mulut. Berikan pernafasan berturut-turut.Ulangi tekanan sehingga 80 tekanan/minit tercapai . sorot kebawah sehingga ia sampai ke jari telunjuk anda.Secara berbongkok dan dengan keadaan lengan yang lurus tekan secara tegak keatas dada mangsa.Berlutut di sisinya dan cari tulang selangka terakhir dgn menggunakan jari telunjuk dan jari tengah anda. 4-Tiup ke dalam mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak. 2-Buka saluran udara dgn mencondongkan kepala ke belakang dan dagu diangkat ke atas. 5.Tarik nafas sepenuhnya dan letakkan bibir anda di sekeliling mulut mangsa.Tindihkan tapak tangan anda dan selang-selikan jari-jari anda. 3. Lakukan tekanan pada titik ini.

Terbahagi kepada 5 jenis : Keretakan ringan Retak seribu Keretakan Greenstick Keretakan terbuka Keretakan tertutup [/b] [b] Patah Tertutup -Patah keseluruhan tulang tetapi kulit tidak tercedera.Luka wujud di bahagian tulang patah. .Bengkak. . .Pendarahan dlm kulit. .Patah keseluruhan tulang dan kulit /otot terkoyak / tendon terputus.Tulang tertonjol keluar . .Darah banyak mengalir keluar. lebam & panas Patah Terbuka .[/b][b] PATAH Patah ±Pecahan atau rekahan pada suatu tulang. Terkehel ± Keadaan tulang yang berada dalam posisi yang tidak normal atau ia berpunca daripada pengecutan otot-otot yang terlalu kasar.

Darah tidak mengalir keluar. .berbahaya/ kritikal.[/b] [b] Patah Ranting. . .Mengakibatkan organ sekeliling rosak. . ± Tulang mengalami pukulan hentakan yg tidak tepat / tidak terus (hentakan sipi) ± Sebahagian tulang retak kerana ulangan. ± Pukulan / hentakan yg kerap ± Kesakitan / kurang selesa pada tulang. .Amat merbahaya / kritikal /renjatan.Sebahagian tulang patah. . [/b] Tulang Retak. cth : patah tulang selangka / patah tulang clavikel Patah Melarat.Kerosakan otak kerana tengkorak pecah. . . .Paru-paru rosak kerana patah tulang rusuk.Pendarahan dalaman.Bengkak.

Loya / muntah . .Badan lemah / tidak bermaya.Tanda-Tanda Patah dan retak Pergerakan tidak normal / terhad. .Kebas / ngilu. . Simptom Patah dan Retak Kehausan .jangan pindahkan mangsa . . . . Rawatan Awal Patah Dan Retak Pastikan mangsa selamat .Bengkak & lebam.Pendarahan berlaku.Mengawal kedudukan patah.Bahagian cedera berubah bentuk ± bengkak.jangan gerakkan kecuali tidak selamat.Muka pucat .

KECEDERAAN SENDI -terseliuh -terkehel -berubah kedudukan sendi lutut Gejala Dan Tanda Kesukaran untuk menggerakan anggota dengan normal atau tidak boleh bergerak langsung. .Ikat pembalut dgn kuat tetapi tidak menjejaskan pengaliran darah.Balutkan di atas / di bawah patah tetapi bukan di bahagian cedera.Sokong bahagian cedera supaya tiada pergerakan tinggikan bahagian yg cedera Rehatkan bahagian yg cedera . . .Balutkan / sokonglah tulang patah dengan kayu ± kurangkan pergerakan.Dapatkan bantuan perubatan segera.Tambahkan kain pelapik di sekeliling utk menghalang kecederaan bertambah teruk.. . .Jika patah terbuka. .Sentiasa memeriksa pengaliran darah.Gunakan anggota tidak cedera sbg sokongan . rawat luka terbuka dahulu. .

Bagi lengan. kawal pendarahan. bengkak dan lebam Rawatan Awal Beritahu mangsa supaya jangan bergerak. Tekan luka dengan pembebat yang bersih. Dail 994 untuk dapatkan perkhidmatan ambulan.Sakit pada tempat kecederaan. Bagi kaki yang patah. Herut. Periksa peredaran darah pada tangan atau kaki setiap 10 minit. Berasa lembik pada atas tulang. . gunakan sling. balut pada bahagian lutut dan buku lali. Jika terdapat luka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->