P. 1
anak soleh

anak soleh

|Views: 203|Likes:
Published by a105

More info:

Published by: a105 on Jan 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/24/2012

pdf

text

original

Ciri-ciri Anak Soleh

1. Berbuat baik kepada kedua ibubapanya walaupun ibubapanya musyrik. 2. Menjauhi perbuatan yang tidak baik, sekalipun pada masa itu tidak ada orang mengetahuinya 3. Mendirikan solat 4. Mengajak manusia kepada kebaikan 5. Menjauhi kemungkaran 6. Bersabar menghadapi dugaan dalam kehidupan 7. Tidak bersikap sombong 8. Tidak melakukan perkara yang tidak baik dalam masyakarat 9. Selalu bertutur dengan sopan 10. Menghormati orang lain ( Rujuk Surah Al-Luqman : Ayat 15-19 )

Ciri-ciri Anak Soleh
Antara ciri-ciri anak yg soleh: 1.Mempunyai iman atau aqidah yang sempurna. 2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T)cth : sentiasa menunaikan solat, puasa, membelanjakan wang ke jalan Allah, berpakaian secara Islam, bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati ibu bapa, guru,orang tua, jiran dan kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggungjawab beragama. 6.Memiliki akhlak atau moral yang baik. 7.Sentiasa berdoa kepada ibu bapa sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. 8.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelajaran dan memiliki sifat tidak putus asa. 9.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S.W.T. 10.Ikhlas, yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S.W.T
Sumber: smkpenghulusaad.wordpress.com/

10 CIRI-CIRI ANAK YANG SOLEH 1.Mempunyai iman @ aqidah yang sempurna.
2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T) cth : sentiasa menunaikan solat,puasa, membelanja wang ke jalan Allah,berpakaian secara Islam,bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati Ibubapa,guru, orang tua,jiran & kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggugjawab beragama. 6.Sentiasa berdoa kepada ibubapa samada yang masih hidup @ telah meninggal dunia.

cinta orangtuamu tidak akan terbalaskan olehmu³. saya dari Yaman.T.Ikhlas. Saya sangat mencintai dia & saya tidak pernah melepaskan dia.yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S. Rasulullah SAW bertemu dg seorang anak muda yg pundaknya lecet-lecet. ketika sholat. saya mempunyai seorang ibu yg sudah udzur. Saya melepaskan ibu saya hanya ketika buang hajat. 8. 2010 | Author: admin ³Setiap anak dilahirkan dalam keadaan yang fitrah (Islam). September 01st.´ (HR Bukhari) Saat Rasulullah SAW sedang thawaf. atau ketika istirahat. Dari hadist tersebut kita mendapat gambaran bahwa amal ibadah kita ternyata tidak cukup untuk membalas . anak yg berbakti. http://syaiful-istiqlal.co. apakah aku sudah termasuk ke dalam orang yg sudah berbakti kepada orang tua?´ Nabi SAW sambil memeluk anak muda itu & mengatakan: ³Sungguh Allah ridho kepadamu. Rasulullah SAW bertanya kepada anak muda itu: ³Kenapa pundakmu itu?´ Jawab anak muda itu: ³Ya Rasulullah. Setelah selesai thawaf.cc/?p=48 (Ciri) Anak yang Soleh/Solehah Wednesday.Memiliki akhlak @ moral yang baik. Lalu anak muda itu bertanya: ³Ya Rasulullah. tapi anakku ketahuilah. Nasrani atau Majusi. kamu anak yg soleh.W.W. maka orang tuanya yg menyebabkan dia menjadi Yahudi.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelaja ran dan memiliki sifat tidak putus asa. 10. selain itu sisanya saya selalu menggendongnya³.7.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S. 9.T.

´ [HR Abu Daud. Itupun hanyalah sekedar kesan dari amalan-amalannya ketika di dunia dahulu. memuliakan sahabat karib mereka. Di alam inilah manusia harus bersungguh-sungguh membuat perbekalan untuk kebahagiaan hidupnya di akhirat nanti. dan sadakah itu dapat memberi manfaat kepada mereka.cinta dan kebaikan orang tua kita. melaksanakan wasiat mereka. menghubungkan silaturrahmi yg tidak mungkin sampai kepadamu kecuali dgn mereka. beliau tidak berwasiat apa-apa. rahmat Allah. dimana doa anak yang sholeh kepada orang tuanya dijamin dikabulkan Allah. Ibu-bapa akan terus mendapat ganjaran pahala dari segala amalan baik dan doa-doa mereka. Kematian hanyalah sekedar perpindahan dari alam amal ke alam pembalasan. Ini berdasarkan hadis berikut: Dari Abu Hurairah (ra) berkata: ³Seorang lelaki pernah bertanya kepada Rasulullah SAW: Sesungguhnya ayahku telah wafat. Dari Abu Hurairah (ra). berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW: Apabila wafat seorang hamba (manusia) maka terputuslah segala amalannya kecuali 3 perkara: shodaqah jariah. kita juga boleh bersedekah untuk mereka. Ilmu yang bermanfaat 3. Anak Salih yang Mendoakannya Yg dimaksudkan dgn anak yang salih ialah anak kandungnya. Di alam akhirat kita tidak dapat menambah amal baik kita lagi walaupun sebesar zarrah. Ibnu Majah & Ibnu Hibban] Selain kandungan hadis di atas. yaitu: Mendoakan mereka. derajat yg tinggi & lipat ganda pahala di sisi Allah SWT. Segala amalan manusia terputus kecuali tiga perkara. ilmu yang bermanfaat dan anak yang salih yg mendoakannya. jika baik berbahagialah ia di sana. cucunya dari anak lelaki ataupun cucunya dari anak perempuan. dan jika sebaliknya akan menderitalah ia. Berbakti kepada Ibu-bapa setelah mereka wafat Dari Abu Usaid Malik bin Rabi¶ah As-Saa¶idi (ra) berkata: Ketika kami sdg duduk-duduk dgn Rasulullah SAW tiba-tiba datang seorang lelaki dari Bani Salamah. Anak cucu yang salih setiap waktu mendoakan orang tua mereka agar mendapat ampunan Allah. Sedangkan alam akhirat adalah alam pembalasan. (HR Muslim) Allah SWT menjadikan alam dunia ini sebagai alam beramal. Sadakah Jariah 2. demikian juga dgn usaha untuk pengampunan dosa. adakah dapat memberi . namun minimal kita bisa memulainya dgn menjadi anak yang soleh. Manusia akan mendapat ganjaran di akhirat nanti sesuai dgn usaha mereka di dunia ini. yaitu: 1. adakah masih ada lagi bakti yg dapat aku lakukan kepada ibu-bapaku setelah mereka berdua wafat?´ Jawab Rasulullah SAW: ³Ada. baik yg lelaki ataupun wanita. lalu berkata: ³Ya Rasulullah. Bagi umat Islam kematian bukanlah akhir segala-galanya. memohon ampunan untuk mereka.

mari simak 10 nashihat berikut ini semoga kalian semua menjadi orang-orang yang beruntung.manfaat kepadanya jika aku bersadakah untuknya?´ Jawab Nabi SAW: ³Dapat. Sapi. Cinta masjid. haji. zakat. y Anak soleh dan sholehah Adik-adik mau tahu cirri anak yang sholeh & sholehah? Kalau mau. Cinta kepada Muhammad SAW sebagai Nabi utusan Allah dengan mematuhi perintahnya dan menjauhi apa yang dilarangnya. Cinta Sholat lima waktu dengan tidak sekalipun meninggalkannya serta mengerjakan sholat-sholat sunnah. Matahari. karena masjid adalah rumah Allah dengan tidak membuat keributan di . Demikian juga dengan menghubungi kaum kerabat/saudara dan sahabat-sahabat karib mereka adalah juga termasuk ke dalam berbuat bakti/ihsan kepada mereka. bagi anak laki-laki berjama ah di Masjid dan anak perempuan sholat di rumah mereka tepat pada waktunya. Cinta kepada Al-Qur an. 4. 7. Dewa-Dewi. Kerbau. Nyi Roro Kidul. Cinta kepada Keluarga Rasulullah yang turut berjuang bersama Rasulullah menyebarkan Islam ke seluruh negeri dan cinta kepada orang-orang yang selalu mengikuti jalannya Rasulullah SAW. serta percaya dengan risalah yang dibawanya yaitu hadits atau As-Sunnah. Cinta kepada shahabat-shahabat Muhammad SAW yang turut membela dan memperjuangkan Islam disisi Rasulullah SAW dengan tidak membenci mereka ataupun mencaci mereka. 2. kemudian senantiasa muroja ah berusaha menghafalnya karena orang yang menjaganya akan mendapatkan syafaat atau pertolongan kelak di hari kiamat atau hari pembalasan. Batu. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: ³Sesungguhnya jenis bakti (kepada kedua ibu-bapa) yg paling baik ialah anak yg menghubungi keluarga orang yg paling dikasihi oleh bapaknya. 3. dengan selalu membacanya. patung dan lain sebagainya. Pohon-pohon besar. 5.´ [HR Muslim] y y Forum Diskusi Tampilan Topik Topik: Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: Menampilkan satu-satunya kiriman. Cinta kepada Allah dengan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apapun dan tidak beribadah kepada selainNya seperti beribadah kepada. 6. Kuburan orang sholeh. Ahmad dan An-Nasa¶i] Kita juga boleh menyempurnakan nazar mereka. Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: 1. melunasi hutang mereka.´ [HR Muslim. Ini berdasarkan hadis-hadis di bawah ini: Dari Abdullah bin Omar.

selalu berbuat baik kepada mereka. dengan memberikan bantuan sesuai dengan keperluan mereka dan perduli serta tidak mencemooh atau mengolok-olok mereka sebab mereka adalah juga hamba Allah. tetangga dan seluruh kaum muslimin di seluruh dunia. 8. tidak menyakiti hati mereka. dengan mematuhi perintahnya. Semoga adik-adik bisa mengambil pelajaran dari 10 ciri anak sholeh dan sholehah ini. Cinta kepada saudara. anak terlantar. Cinta dan sayang kepada fakir miskin. berusaha menyenangkan hati orang tua dan tidak menyusahkan atau membandel terhadap keduanya. paman-bibi. adik-kakak. Amin sekitar sebulan lalu . kakek-nenek. anak yatim. 9. Cinta kepada kedua orang tua. 10.dalamnya serta tidak bercanda atau tertawa ketika sholat karena cinta mereka kepada Allah dan menghargai rumah Allah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->