Ciri-ciri Anak Soleh

1. Berbuat baik kepada kedua ibubapanya walaupun ibubapanya musyrik. 2. Menjauhi perbuatan yang tidak baik, sekalipun pada masa itu tidak ada orang mengetahuinya 3. Mendirikan solat 4. Mengajak manusia kepada kebaikan 5. Menjauhi kemungkaran 6. Bersabar menghadapi dugaan dalam kehidupan 7. Tidak bersikap sombong 8. Tidak melakukan perkara yang tidak baik dalam masyakarat 9. Selalu bertutur dengan sopan 10. Menghormati orang lain ( Rujuk Surah Al-Luqman : Ayat 15-19 )

Ciri-ciri Anak Soleh
Antara ciri-ciri anak yg soleh: 1.Mempunyai iman atau aqidah yang sempurna. 2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T)cth : sentiasa menunaikan solat, puasa, membelanjakan wang ke jalan Allah, berpakaian secara Islam, bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati ibu bapa, guru,orang tua, jiran dan kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggungjawab beragama. 6.Memiliki akhlak atau moral yang baik. 7.Sentiasa berdoa kepada ibu bapa sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. 8.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelajaran dan memiliki sifat tidak putus asa. 9.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S.W.T. 10.Ikhlas, yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S.W.T
Sumber: smkpenghulusaad.wordpress.com/

10 CIRI-CIRI ANAK YANG SOLEH 1.Mempunyai iman @ aqidah yang sempurna.
2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T) cth : sentiasa menunaikan solat,puasa, membelanja wang ke jalan Allah,berpakaian secara Islam,bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati Ibubapa,guru, orang tua,jiran & kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggugjawab beragama. 6.Sentiasa berdoa kepada ibubapa samada yang masih hidup @ telah meninggal dunia.

8. 2010 | Author: admin ³Setiap anak dilahirkan dalam keadaan yang fitrah (Islam).Ikhlas. 10. saya mempunyai seorang ibu yg sudah udzur. Setelah selesai thawaf. http://syaiful-istiqlal. Rasulullah SAW bertanya kepada anak muda itu: ³Kenapa pundakmu itu?´ Jawab anak muda itu: ³Ya Rasulullah.´ (HR Bukhari) Saat Rasulullah SAW sedang thawaf. ketika sholat. Dari hadist tersebut kita mendapat gambaran bahwa amal ibadah kita ternyata tidak cukup untuk membalas . Nasrani atau Majusi.yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S. Rasulullah SAW bertemu dg seorang anak muda yg pundaknya lecet-lecet.W.co. saya dari Yaman. September 01st. tapi anakku ketahuilah. atau ketika istirahat.W. kamu anak yg soleh.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S.T. anak yg berbakti. cinta orangtuamu tidak akan terbalaskan olehmu³. Saya melepaskan ibu saya hanya ketika buang hajat. 9.T.Memiliki akhlak @ moral yang baik. selain itu sisanya saya selalu menggendongnya³. Lalu anak muda itu bertanya: ³Ya Rasulullah. apakah aku sudah termasuk ke dalam orang yg sudah berbakti kepada orang tua?´ Nabi SAW sambil memeluk anak muda itu & mengatakan: ³Sungguh Allah ridho kepadamu.7. maka orang tuanya yg menyebabkan dia menjadi Yahudi.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelaja ran dan memiliki sifat tidak putus asa.cc/?p=48 (Ciri) Anak yang Soleh/Solehah Wednesday. Saya sangat mencintai dia & saya tidak pernah melepaskan dia.

rahmat Allah. Segala amalan manusia terputus kecuali tiga perkara. demikian juga dgn usaha untuk pengampunan dosa. namun minimal kita bisa memulainya dgn menjadi anak yang soleh. Bagi umat Islam kematian bukanlah akhir segala-galanya. Di alam akhirat kita tidak dapat menambah amal baik kita lagi walaupun sebesar zarrah. yaitu: Mendoakan mereka. Dari Abu Hurairah (ra). Ibnu Majah & Ibnu Hibban] Selain kandungan hadis di atas. Di alam inilah manusia harus bersungguh-sungguh membuat perbekalan untuk kebahagiaan hidupnya di akhirat nanti. menghubungkan silaturrahmi yg tidak mungkin sampai kepadamu kecuali dgn mereka. derajat yg tinggi & lipat ganda pahala di sisi Allah SWT. Berbakti kepada Ibu-bapa setelah mereka wafat Dari Abu Usaid Malik bin Rabi¶ah As-Saa¶idi (ra) berkata: Ketika kami sdg duduk-duduk dgn Rasulullah SAW tiba-tiba datang seorang lelaki dari Bani Salamah.´ [HR Abu Daud. Manusia akan mendapat ganjaran di akhirat nanti sesuai dgn usaha mereka di dunia ini. memuliakan sahabat karib mereka. jika baik berbahagialah ia di sana. Ibu-bapa akan terus mendapat ganjaran pahala dari segala amalan baik dan doa-doa mereka. beliau tidak berwasiat apa-apa. Sedangkan alam akhirat adalah alam pembalasan. kita juga boleh bersedekah untuk mereka. yaitu: 1. adakah dapat memberi . memohon ampunan untuk mereka. Sadakah Jariah 2. dimana doa anak yang sholeh kepada orang tuanya dijamin dikabulkan Allah. baik yg lelaki ataupun wanita. ilmu yang bermanfaat dan anak yang salih yg mendoakannya. lalu berkata: ³Ya Rasulullah. dan jika sebaliknya akan menderitalah ia. adakah masih ada lagi bakti yg dapat aku lakukan kepada ibu-bapaku setelah mereka berdua wafat?´ Jawab Rasulullah SAW: ³Ada. Ilmu yang bermanfaat 3. Anak Salih yang Mendoakannya Yg dimaksudkan dgn anak yang salih ialah anak kandungnya. melaksanakan wasiat mereka. dan sadakah itu dapat memberi manfaat kepada mereka. Anak cucu yang salih setiap waktu mendoakan orang tua mereka agar mendapat ampunan Allah. Kematian hanyalah sekedar perpindahan dari alam amal ke alam pembalasan.cinta dan kebaikan orang tua kita. Ini berdasarkan hadis berikut: Dari Abu Hurairah (ra) berkata: ³Seorang lelaki pernah bertanya kepada Rasulullah SAW: Sesungguhnya ayahku telah wafat. berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW: Apabila wafat seorang hamba (manusia) maka terputuslah segala amalannya kecuali 3 perkara: shodaqah jariah. cucunya dari anak lelaki ataupun cucunya dari anak perempuan. Itupun hanyalah sekedar kesan dari amalan-amalannya ketika di dunia dahulu. (HR Muslim) Allah SWT menjadikan alam dunia ini sebagai alam beramal.

Nyi Roro Kidul. dengan selalu membacanya. Cinta kepada shahabat-shahabat Muhammad SAW yang turut membela dan memperjuangkan Islam disisi Rasulullah SAW dengan tidak membenci mereka ataupun mencaci mereka. Cinta Sholat lima waktu dengan tidak sekalipun meninggalkannya serta mengerjakan sholat-sholat sunnah.´ [HR Muslim] y y Forum Diskusi Tampilan Topik Topik: Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: Menampilkan satu-satunya kiriman. mari simak 10 nashihat berikut ini semoga kalian semua menjadi orang-orang yang beruntung. Kerbau. Ahmad dan An-Nasa¶i] Kita juga boleh menyempurnakan nazar mereka. karena masjid adalah rumah Allah dengan tidak membuat keributan di . y Anak soleh dan sholehah Adik-adik mau tahu cirri anak yang sholeh & sholehah? Kalau mau. Batu. kemudian senantiasa muroja ah berusaha menghafalnya karena orang yang menjaganya akan mendapatkan syafaat atau pertolongan kelak di hari kiamat atau hari pembalasan. Cinta kepada Keluarga Rasulullah yang turut berjuang bersama Rasulullah menyebarkan Islam ke seluruh negeri dan cinta kepada orang-orang yang selalu mengikuti jalannya Rasulullah SAW. Sapi. Cinta kepada Al-Qur an. Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: 1. 6.´ [HR Muslim. haji. Cinta kepada Muhammad SAW sebagai Nabi utusan Allah dengan mematuhi perintahnya dan menjauhi apa yang dilarangnya. Pohon-pohon besar. Kuburan orang sholeh. Demikian juga dengan menghubungi kaum kerabat/saudara dan sahabat-sahabat karib mereka adalah juga termasuk ke dalam berbuat bakti/ihsan kepada mereka. Cinta kepada Allah dengan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apapun dan tidak beribadah kepada selainNya seperti beribadah kepada. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: ³Sesungguhnya jenis bakti (kepada kedua ibu-bapa) yg paling baik ialah anak yg menghubungi keluarga orang yg paling dikasihi oleh bapaknya. 7. 3. serta percaya dengan risalah yang dibawanya yaitu hadits atau As-Sunnah. 2. bagi anak laki-laki berjama ah di Masjid dan anak perempuan sholat di rumah mereka tepat pada waktunya. 4. Ini berdasarkan hadis-hadis di bawah ini: Dari Abdullah bin Omar. Cinta masjid. patung dan lain sebagainya. zakat. 5.manfaat kepadanya jika aku bersadakah untuknya?´ Jawab Nabi SAW: ³Dapat. Matahari. Dewa-Dewi. melunasi hutang mereka.

Cinta kepada saudara. selalu berbuat baik kepada mereka. paman-bibi. dengan memberikan bantuan sesuai dengan keperluan mereka dan perduli serta tidak mencemooh atau mengolok-olok mereka sebab mereka adalah juga hamba Allah. dengan mematuhi perintahnya. 10. anak yatim. Semoga adik-adik bisa mengambil pelajaran dari 10 ciri anak sholeh dan sholehah ini. berusaha menyenangkan hati orang tua dan tidak menyusahkan atau membandel terhadap keduanya. Cinta kepada kedua orang tua. adik-kakak. kakek-nenek. Amin sekitar sebulan lalu . tidak menyakiti hati mereka. anak terlantar.dalamnya serta tidak bercanda atau tertawa ketika sholat karena cinta mereka kepada Allah dan menghargai rumah Allah. Cinta dan sayang kepada fakir miskin. 8. 9. tetangga dan seluruh kaum muslimin di seluruh dunia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful