Ciri-ciri Anak Soleh

1. Berbuat baik kepada kedua ibubapanya walaupun ibubapanya musyrik. 2. Menjauhi perbuatan yang tidak baik, sekalipun pada masa itu tidak ada orang mengetahuinya 3. Mendirikan solat 4. Mengajak manusia kepada kebaikan 5. Menjauhi kemungkaran 6. Bersabar menghadapi dugaan dalam kehidupan 7. Tidak bersikap sombong 8. Tidak melakukan perkara yang tidak baik dalam masyakarat 9. Selalu bertutur dengan sopan 10. Menghormati orang lain ( Rujuk Surah Al-Luqman : Ayat 15-19 )

Ciri-ciri Anak Soleh
Antara ciri-ciri anak yg soleh: 1.Mempunyai iman atau aqidah yang sempurna. 2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T)cth : sentiasa menunaikan solat, puasa, membelanjakan wang ke jalan Allah, berpakaian secara Islam, bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati ibu bapa, guru,orang tua, jiran dan kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggungjawab beragama. 6.Memiliki akhlak atau moral yang baik. 7.Sentiasa berdoa kepada ibu bapa sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. 8.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelajaran dan memiliki sifat tidak putus asa. 9.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S.W.T. 10.Ikhlas, yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S.W.T
Sumber: smkpenghulusaad.wordpress.com/

10 CIRI-CIRI ANAK YANG SOLEH 1.Mempunyai iman @ aqidah yang sempurna.
2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T) cth : sentiasa menunaikan solat,puasa, membelanja wang ke jalan Allah,berpakaian secara Islam,bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati Ibubapa,guru, orang tua,jiran & kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggugjawab beragama. 6.Sentiasa berdoa kepada ibubapa samada yang masih hidup @ telah meninggal dunia.

2010 | Author: admin ³Setiap anak dilahirkan dalam keadaan yang fitrah (Islam).yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S. atau ketika istirahat.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S. 10.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelaja ran dan memiliki sifat tidak putus asa. apakah aku sudah termasuk ke dalam orang yg sudah berbakti kepada orang tua?´ Nabi SAW sambil memeluk anak muda itu & mengatakan: ³Sungguh Allah ridho kepadamu.T. Dari hadist tersebut kita mendapat gambaran bahwa amal ibadah kita ternyata tidak cukup untuk membalas . Setelah selesai thawaf. selain itu sisanya saya selalu menggendongnya³.co. Saya melepaskan ibu saya hanya ketika buang hajat. Rasulullah SAW bertanya kepada anak muda itu: ³Kenapa pundakmu itu?´ Jawab anak muda itu: ³Ya Rasulullah. Saya sangat mencintai dia & saya tidak pernah melepaskan dia. Rasulullah SAW bertemu dg seorang anak muda yg pundaknya lecet-lecet.´ (HR Bukhari) Saat Rasulullah SAW sedang thawaf.cc/?p=48 (Ciri) Anak yang Soleh/Solehah Wednesday. kamu anak yg soleh.Ikhlas. tapi anakku ketahuilah.W. cinta orangtuamu tidak akan terbalaskan olehmu³. ketika sholat. September 01st. 9.Memiliki akhlak @ moral yang baik. Lalu anak muda itu bertanya: ³Ya Rasulullah. saya mempunyai seorang ibu yg sudah udzur. saya dari Yaman. 8. http://syaiful-istiqlal.W.7.T. Nasrani atau Majusi. maka orang tuanya yg menyebabkan dia menjadi Yahudi. anak yg berbakti.

Segala amalan manusia terputus kecuali tiga perkara. Bagi umat Islam kematian bukanlah akhir segala-galanya. Anak cucu yang salih setiap waktu mendoakan orang tua mereka agar mendapat ampunan Allah. kita juga boleh bersedekah untuk mereka. lalu berkata: ³Ya Rasulullah. derajat yg tinggi & lipat ganda pahala di sisi Allah SWT. beliau tidak berwasiat apa-apa. adakah masih ada lagi bakti yg dapat aku lakukan kepada ibu-bapaku setelah mereka berdua wafat?´ Jawab Rasulullah SAW: ³Ada. ilmu yang bermanfaat dan anak yang salih yg mendoakannya. Dari Abu Hurairah (ra). demikian juga dgn usaha untuk pengampunan dosa. menghubungkan silaturrahmi yg tidak mungkin sampai kepadamu kecuali dgn mereka. Berbakti kepada Ibu-bapa setelah mereka wafat Dari Abu Usaid Malik bin Rabi¶ah As-Saa¶idi (ra) berkata: Ketika kami sdg duduk-duduk dgn Rasulullah SAW tiba-tiba datang seorang lelaki dari Bani Salamah. adakah dapat memberi . (HR Muslim) Allah SWT menjadikan alam dunia ini sebagai alam beramal. berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW: Apabila wafat seorang hamba (manusia) maka terputuslah segala amalannya kecuali 3 perkara: shodaqah jariah. memuliakan sahabat karib mereka. Sedangkan alam akhirat adalah alam pembalasan. baik yg lelaki ataupun wanita. Ibu-bapa akan terus mendapat ganjaran pahala dari segala amalan baik dan doa-doa mereka. rahmat Allah. Manusia akan mendapat ganjaran di akhirat nanti sesuai dgn usaha mereka di dunia ini. Kematian hanyalah sekedar perpindahan dari alam amal ke alam pembalasan. Anak Salih yang Mendoakannya Yg dimaksudkan dgn anak yang salih ialah anak kandungnya. namun minimal kita bisa memulainya dgn menjadi anak yang soleh. Di alam akhirat kita tidak dapat menambah amal baik kita lagi walaupun sebesar zarrah.´ [HR Abu Daud. dan jika sebaliknya akan menderitalah ia. Sadakah Jariah 2. dimana doa anak yang sholeh kepada orang tuanya dijamin dikabulkan Allah. jika baik berbahagialah ia di sana.cinta dan kebaikan orang tua kita. Ilmu yang bermanfaat 3. memohon ampunan untuk mereka. dan sadakah itu dapat memberi manfaat kepada mereka. Di alam inilah manusia harus bersungguh-sungguh membuat perbekalan untuk kebahagiaan hidupnya di akhirat nanti. melaksanakan wasiat mereka. Ibnu Majah & Ibnu Hibban] Selain kandungan hadis di atas. Ini berdasarkan hadis berikut: Dari Abu Hurairah (ra) berkata: ³Seorang lelaki pernah bertanya kepada Rasulullah SAW: Sesungguhnya ayahku telah wafat. yaitu: 1. Itupun hanyalah sekedar kesan dari amalan-amalannya ketika di dunia dahulu. cucunya dari anak lelaki ataupun cucunya dari anak perempuan. yaitu: Mendoakan mereka.

Ini berdasarkan hadis-hadis di bawah ini: Dari Abdullah bin Omar. Demikian juga dengan menghubungi kaum kerabat/saudara dan sahabat-sahabat karib mereka adalah juga termasuk ke dalam berbuat bakti/ihsan kepada mereka.´ [HR Muslim. Cinta kepada shahabat-shahabat Muhammad SAW yang turut membela dan memperjuangkan Islam disisi Rasulullah SAW dengan tidak membenci mereka ataupun mencaci mereka. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: ³Sesungguhnya jenis bakti (kepada kedua ibu-bapa) yg paling baik ialah anak yg menghubungi keluarga orang yg paling dikasihi oleh bapaknya. 4. Cinta kepada Muhammad SAW sebagai Nabi utusan Allah dengan mematuhi perintahnya dan menjauhi apa yang dilarangnya. 6. Matahari. Kuburan orang sholeh. Cinta Sholat lima waktu dengan tidak sekalipun meninggalkannya serta mengerjakan sholat-sholat sunnah. haji. 7. patung dan lain sebagainya. 2. 5. Nyi Roro Kidul. karena masjid adalah rumah Allah dengan tidak membuat keributan di . 3. y Anak soleh dan sholehah Adik-adik mau tahu cirri anak yang sholeh & sholehah? Kalau mau.manfaat kepadanya jika aku bersadakah untuknya?´ Jawab Nabi SAW: ³Dapat. Ahmad dan An-Nasa¶i] Kita juga boleh menyempurnakan nazar mereka. Pohon-pohon besar. zakat. Cinta kepada Al-Qur an. Cinta kepada Keluarga Rasulullah yang turut berjuang bersama Rasulullah menyebarkan Islam ke seluruh negeri dan cinta kepada orang-orang yang selalu mengikuti jalannya Rasulullah SAW. Kerbau. dengan selalu membacanya. Cinta masjid. bagi anak laki-laki berjama ah di Masjid dan anak perempuan sholat di rumah mereka tepat pada waktunya. melunasi hutang mereka. Cinta kepada Allah dengan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apapun dan tidak beribadah kepada selainNya seperti beribadah kepada. mari simak 10 nashihat berikut ini semoga kalian semua menjadi orang-orang yang beruntung. Dewa-Dewi.´ [HR Muslim] y y Forum Diskusi Tampilan Topik Topik: Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: Menampilkan satu-satunya kiriman. serta percaya dengan risalah yang dibawanya yaitu hadits atau As-Sunnah. Sapi. Batu. kemudian senantiasa muroja ah berusaha menghafalnya karena orang yang menjaganya akan mendapatkan syafaat atau pertolongan kelak di hari kiamat atau hari pembalasan. Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: 1.

berusaha menyenangkan hati orang tua dan tidak menyusahkan atau membandel terhadap keduanya. tetangga dan seluruh kaum muslimin di seluruh dunia. anak terlantar. 9. 10. Cinta kepada kedua orang tua. kakek-nenek. tidak menyakiti hati mereka. anak yatim. dengan mematuhi perintahnya. 8. selalu berbuat baik kepada mereka. dengan memberikan bantuan sesuai dengan keperluan mereka dan perduli serta tidak mencemooh atau mengolok-olok mereka sebab mereka adalah juga hamba Allah. Semoga adik-adik bisa mengambil pelajaran dari 10 ciri anak sholeh dan sholehah ini. paman-bibi.dalamnya serta tidak bercanda atau tertawa ketika sholat karena cinta mereka kepada Allah dan menghargai rumah Allah. Cinta dan sayang kepada fakir miskin. Amin sekitar sebulan lalu . adik-kakak. Cinta kepada saudara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful