Ciri-ciri Anak Soleh

1. Berbuat baik kepada kedua ibubapanya walaupun ibubapanya musyrik. 2. Menjauhi perbuatan yang tidak baik, sekalipun pada masa itu tidak ada orang mengetahuinya 3. Mendirikan solat 4. Mengajak manusia kepada kebaikan 5. Menjauhi kemungkaran 6. Bersabar menghadapi dugaan dalam kehidupan 7. Tidak bersikap sombong 8. Tidak melakukan perkara yang tidak baik dalam masyakarat 9. Selalu bertutur dengan sopan 10. Menghormati orang lain ( Rujuk Surah Al-Luqman : Ayat 15-19 )

Ciri-ciri Anak Soleh
Antara ciri-ciri anak yg soleh: 1.Mempunyai iman atau aqidah yang sempurna. 2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T)cth : sentiasa menunaikan solat, puasa, membelanjakan wang ke jalan Allah, berpakaian secara Islam, bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati ibu bapa, guru,orang tua, jiran dan kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggungjawab beragama. 6.Memiliki akhlak atau moral yang baik. 7.Sentiasa berdoa kepada ibu bapa sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. 8.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelajaran dan memiliki sifat tidak putus asa. 9.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S.W.T. 10.Ikhlas, yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S.W.T
Sumber: smkpenghulusaad.wordpress.com/

10 CIRI-CIRI ANAK YANG SOLEH 1.Mempunyai iman @ aqidah yang sempurna.
2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T) cth : sentiasa menunaikan solat,puasa, membelanja wang ke jalan Allah,berpakaian secara Islam,bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati Ibubapa,guru, orang tua,jiran & kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggugjawab beragama. 6.Sentiasa berdoa kepada ibubapa samada yang masih hidup @ telah meninggal dunia.

10.cc/?p=48 (Ciri) Anak yang Soleh/Solehah Wednesday.Ikhlas. 2010 | Author: admin ³Setiap anak dilahirkan dalam keadaan yang fitrah (Islam). Saya sangat mencintai dia & saya tidak pernah melepaskan dia. atau ketika istirahat. September 01st. 9.W.T. apakah aku sudah termasuk ke dalam orang yg sudah berbakti kepada orang tua?´ Nabi SAW sambil memeluk anak muda itu & mengatakan: ³Sungguh Allah ridho kepadamu. Saya melepaskan ibu saya hanya ketika buang hajat. saya dari Yaman. Nasrani atau Majusi. saya mempunyai seorang ibu yg sudah udzur. kamu anak yg soleh. Dari hadist tersebut kita mendapat gambaran bahwa amal ibadah kita ternyata tidak cukup untuk membalas .Memiliki akhlak @ moral yang baik. Rasulullah SAW bertemu dg seorang anak muda yg pundaknya lecet-lecet. Setelah selesai thawaf.T. Rasulullah SAW bertanya kepada anak muda itu: ³Kenapa pundakmu itu?´ Jawab anak muda itu: ³Ya Rasulullah. http://syaiful-istiqlal. tapi anakku ketahuilah.´ (HR Bukhari) Saat Rasulullah SAW sedang thawaf. cinta orangtuamu tidak akan terbalaskan olehmu³. 8. ketika sholat. maka orang tuanya yg menyebabkan dia menjadi Yahudi. anak yg berbakti.yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S. Lalu anak muda itu bertanya: ³Ya Rasulullah.W.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelaja ran dan memiliki sifat tidak putus asa. selain itu sisanya saya selalu menggendongnya³.co.7.

Di alam inilah manusia harus bersungguh-sungguh membuat perbekalan untuk kebahagiaan hidupnya di akhirat nanti. Ini berdasarkan hadis berikut: Dari Abu Hurairah (ra) berkata: ³Seorang lelaki pernah bertanya kepada Rasulullah SAW: Sesungguhnya ayahku telah wafat. (HR Muslim) Allah SWT menjadikan alam dunia ini sebagai alam beramal. ilmu yang bermanfaat dan anak yang salih yg mendoakannya. adakah masih ada lagi bakti yg dapat aku lakukan kepada ibu-bapaku setelah mereka berdua wafat?´ Jawab Rasulullah SAW: ³Ada. Manusia akan mendapat ganjaran di akhirat nanti sesuai dgn usaha mereka di dunia ini. dimana doa anak yang sholeh kepada orang tuanya dijamin dikabulkan Allah. melaksanakan wasiat mereka. baik yg lelaki ataupun wanita. Bagi umat Islam kematian bukanlah akhir segala-galanya. derajat yg tinggi & lipat ganda pahala di sisi Allah SWT. Sedangkan alam akhirat adalah alam pembalasan. Berbakti kepada Ibu-bapa setelah mereka wafat Dari Abu Usaid Malik bin Rabi¶ah As-Saa¶idi (ra) berkata: Ketika kami sdg duduk-duduk dgn Rasulullah SAW tiba-tiba datang seorang lelaki dari Bani Salamah. Anak Salih yang Mendoakannya Yg dimaksudkan dgn anak yang salih ialah anak kandungnya. adakah dapat memberi . Dari Abu Hurairah (ra). memohon ampunan untuk mereka. memuliakan sahabat karib mereka. kita juga boleh bersedekah untuk mereka. dan jika sebaliknya akan menderitalah ia. cucunya dari anak lelaki ataupun cucunya dari anak perempuan. Segala amalan manusia terputus kecuali tiga perkara.´ [HR Abu Daud. Ibu-bapa akan terus mendapat ganjaran pahala dari segala amalan baik dan doa-doa mereka. Itupun hanyalah sekedar kesan dari amalan-amalannya ketika di dunia dahulu. yaitu: 1. namun minimal kita bisa memulainya dgn menjadi anak yang soleh. demikian juga dgn usaha untuk pengampunan dosa. Anak cucu yang salih setiap waktu mendoakan orang tua mereka agar mendapat ampunan Allah. dan sadakah itu dapat memberi manfaat kepada mereka. yaitu: Mendoakan mereka. lalu berkata: ³Ya Rasulullah. Sadakah Jariah 2.cinta dan kebaikan orang tua kita. berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW: Apabila wafat seorang hamba (manusia) maka terputuslah segala amalannya kecuali 3 perkara: shodaqah jariah. rahmat Allah. Ilmu yang bermanfaat 3. beliau tidak berwasiat apa-apa. menghubungkan silaturrahmi yg tidak mungkin sampai kepadamu kecuali dgn mereka. Kematian hanyalah sekedar perpindahan dari alam amal ke alam pembalasan. Ibnu Majah & Ibnu Hibban] Selain kandungan hadis di atas. jika baik berbahagialah ia di sana. Di alam akhirat kita tidak dapat menambah amal baik kita lagi walaupun sebesar zarrah.

5. Demikian juga dengan menghubungi kaum kerabat/saudara dan sahabat-sahabat karib mereka adalah juga termasuk ke dalam berbuat bakti/ihsan kepada mereka. serta percaya dengan risalah yang dibawanya yaitu hadits atau As-Sunnah. haji. Cinta kepada Muhammad SAW sebagai Nabi utusan Allah dengan mematuhi perintahnya dan menjauhi apa yang dilarangnya.´ [HR Muslim. Cinta kepada shahabat-shahabat Muhammad SAW yang turut membela dan memperjuangkan Islam disisi Rasulullah SAW dengan tidak membenci mereka ataupun mencaci mereka. Pohon-pohon besar. kemudian senantiasa muroja ah berusaha menghafalnya karena orang yang menjaganya akan mendapatkan syafaat atau pertolongan kelak di hari kiamat atau hari pembalasan. Dewa-Dewi. Cinta kepada Allah dengan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apapun dan tidak beribadah kepada selainNya seperti beribadah kepada.manfaat kepadanya jika aku bersadakah untuknya?´ Jawab Nabi SAW: ³Dapat. Nyi Roro Kidul. Cinta Sholat lima waktu dengan tidak sekalipun meninggalkannya serta mengerjakan sholat-sholat sunnah. Ahmad dan An-Nasa¶i] Kita juga boleh menyempurnakan nazar mereka. 4. y Anak soleh dan sholehah Adik-adik mau tahu cirri anak yang sholeh & sholehah? Kalau mau. Sapi. Cinta kepada Al-Qur an. bagi anak laki-laki berjama ah di Masjid dan anak perempuan sholat di rumah mereka tepat pada waktunya. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: ³Sesungguhnya jenis bakti (kepada kedua ibu-bapa) yg paling baik ialah anak yg menghubungi keluarga orang yg paling dikasihi oleh bapaknya. 6. Cinta kepada Keluarga Rasulullah yang turut berjuang bersama Rasulullah menyebarkan Islam ke seluruh negeri dan cinta kepada orang-orang yang selalu mengikuti jalannya Rasulullah SAW. mari simak 10 nashihat berikut ini semoga kalian semua menjadi orang-orang yang beruntung. Batu. patung dan lain sebagainya. Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: 1. 3. dengan selalu membacanya. Kuburan orang sholeh. Ini berdasarkan hadis-hadis di bawah ini: Dari Abdullah bin Omar. Cinta masjid. 2.´ [HR Muslim] y y Forum Diskusi Tampilan Topik Topik: Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: Menampilkan satu-satunya kiriman. Matahari. Kerbau. melunasi hutang mereka. karena masjid adalah rumah Allah dengan tidak membuat keributan di . 7. zakat.

dalamnya serta tidak bercanda atau tertawa ketika sholat karena cinta mereka kepada Allah dan menghargai rumah Allah. tetangga dan seluruh kaum muslimin di seluruh dunia. Cinta kepada kedua orang tua. anak terlantar. Amin sekitar sebulan lalu . Cinta dan sayang kepada fakir miskin. dengan memberikan bantuan sesuai dengan keperluan mereka dan perduli serta tidak mencemooh atau mengolok-olok mereka sebab mereka adalah juga hamba Allah. selalu berbuat baik kepada mereka. kakek-nenek. 10. anak yatim. 9. Semoga adik-adik bisa mengambil pelajaran dari 10 ciri anak sholeh dan sholehah ini. 8. berusaha menyenangkan hati orang tua dan tidak menyusahkan atau membandel terhadap keduanya. Cinta kepada saudara. tidak menyakiti hati mereka. dengan mematuhi perintahnya. adik-kakak. paman-bibi.