Ciri-ciri Anak Soleh

1. Berbuat baik kepada kedua ibubapanya walaupun ibubapanya musyrik. 2. Menjauhi perbuatan yang tidak baik, sekalipun pada masa itu tidak ada orang mengetahuinya 3. Mendirikan solat 4. Mengajak manusia kepada kebaikan 5. Menjauhi kemungkaran 6. Bersabar menghadapi dugaan dalam kehidupan 7. Tidak bersikap sombong 8. Tidak melakukan perkara yang tidak baik dalam masyakarat 9. Selalu bertutur dengan sopan 10. Menghormati orang lain ( Rujuk Surah Al-Luqman : Ayat 15-19 )

Ciri-ciri Anak Soleh
Antara ciri-ciri anak yg soleh: 1.Mempunyai iman atau aqidah yang sempurna. 2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T)cth : sentiasa menunaikan solat, puasa, membelanjakan wang ke jalan Allah, berpakaian secara Islam, bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati ibu bapa, guru,orang tua, jiran dan kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggungjawab beragama. 6.Memiliki akhlak atau moral yang baik. 7.Sentiasa berdoa kepada ibu bapa sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. 8.Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelajaran dan memiliki sifat tidak putus asa. 9.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S.W.T. 10.Ikhlas, yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S.W.T
Sumber: smkpenghulusaad.wordpress.com/

10 CIRI-CIRI ANAK YANG SOLEH 1.Mempunyai iman @ aqidah yang sempurna.
2.Beramal soleh (mengamalkan perintah Allah S.W.T) cth : sentiasa menunaikan solat,puasa, membelanja wang ke jalan Allah,berpakaian secara Islam,bergaul secara Islam dan sentiasa memastikan makanan dan minuman dari yang halal. 3.Menghormati Ibubapa,guru, orang tua,jiran & kawan. 4.Rajin beribadat kepada Allah S.W.T dan berdoa kepada-Nya. 5.Mempunyai kesedaran dan tanggugjawab beragama. 6.Sentiasa berdoa kepada ibubapa samada yang masih hidup @ telah meninggal dunia.

Saya sangat mencintai dia & saya tidak pernah melepaskan dia. Saya melepaskan ibu saya hanya ketika buang hajat.co. 2010 | Author: admin ³Setiap anak dilahirkan dalam keadaan yang fitrah (Islam).Rajin belajar dan membaca serta tekun dalam pekerjaan/pembelaja ran dan memiliki sifat tidak putus asa. kamu anak yg soleh. 9. Rasulullah SAW bertemu dg seorang anak muda yg pundaknya lecet-lecet.Memiliki akhlak @ moral yang baik. saya dari Yaman.cc/?p=48 (Ciri) Anak yang Soleh/Solehah Wednesday. cinta orangtuamu tidak akan terbalaskan olehmu³.T.´ (HR Bukhari) Saat Rasulullah SAW sedang thawaf. Nasrani atau Majusi. Rasulullah SAW bertanya kepada anak muda itu: ³Kenapa pundakmu itu?´ Jawab anak muda itu: ³Ya Rasulullah. 10.W.yakni melatih diri melakukan sesuatu tugas dengan ikhlas kerana Allah S.W. 8. Dari hadist tersebut kita mendapat gambaran bahwa amal ibadah kita ternyata tidak cukup untuk membalas . maka orang tuanya yg menyebabkan dia menjadi Yahudi. atau ketika istirahat. September 01st. anak yg berbakti.7. selain itu sisanya saya selalu menggendongnya³. Setelah selesai thawaf. Lalu anak muda itu bertanya: ³Ya Rasulullah.T. ketika sholat.Berusaha dan bertawakal kepada Allah S. tapi anakku ketahuilah. apakah aku sudah termasuk ke dalam orang yg sudah berbakti kepada orang tua?´ Nabi SAW sambil memeluk anak muda itu & mengatakan: ³Sungguh Allah ridho kepadamu. saya mempunyai seorang ibu yg sudah udzur. http://syaiful-istiqlal.Ikhlas.

(HR Muslim) Allah SWT menjadikan alam dunia ini sebagai alam beramal. Segala amalan manusia terputus kecuali tiga perkara. baik yg lelaki ataupun wanita. derajat yg tinggi & lipat ganda pahala di sisi Allah SWT. melaksanakan wasiat mereka. Ilmu yang bermanfaat 3.´ [HR Abu Daud. Ibu-bapa akan terus mendapat ganjaran pahala dari segala amalan baik dan doa-doa mereka. kita juga boleh bersedekah untuk mereka. lalu berkata: ³Ya Rasulullah. Di alam akhirat kita tidak dapat menambah amal baik kita lagi walaupun sebesar zarrah. jika baik berbahagialah ia di sana. memuliakan sahabat karib mereka. dimana doa anak yang sholeh kepada orang tuanya dijamin dikabulkan Allah. demikian juga dgn usaha untuk pengampunan dosa. Anak cucu yang salih setiap waktu mendoakan orang tua mereka agar mendapat ampunan Allah.cinta dan kebaikan orang tua kita. Ini berdasarkan hadis berikut: Dari Abu Hurairah (ra) berkata: ³Seorang lelaki pernah bertanya kepada Rasulullah SAW: Sesungguhnya ayahku telah wafat. ilmu yang bermanfaat dan anak yang salih yg mendoakannya. dan sadakah itu dapat memberi manfaat kepada mereka. Dari Abu Hurairah (ra). namun minimal kita bisa memulainya dgn menjadi anak yang soleh. adakah masih ada lagi bakti yg dapat aku lakukan kepada ibu-bapaku setelah mereka berdua wafat?´ Jawab Rasulullah SAW: ³Ada. Di alam inilah manusia harus bersungguh-sungguh membuat perbekalan untuk kebahagiaan hidupnya di akhirat nanti. rahmat Allah. menghubungkan silaturrahmi yg tidak mungkin sampai kepadamu kecuali dgn mereka. Itupun hanyalah sekedar kesan dari amalan-amalannya ketika di dunia dahulu. Manusia akan mendapat ganjaran di akhirat nanti sesuai dgn usaha mereka di dunia ini. memohon ampunan untuk mereka. Berbakti kepada Ibu-bapa setelah mereka wafat Dari Abu Usaid Malik bin Rabi¶ah As-Saa¶idi (ra) berkata: Ketika kami sdg duduk-duduk dgn Rasulullah SAW tiba-tiba datang seorang lelaki dari Bani Salamah. adakah dapat memberi . berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW: Apabila wafat seorang hamba (manusia) maka terputuslah segala amalannya kecuali 3 perkara: shodaqah jariah. Ibnu Majah & Ibnu Hibban] Selain kandungan hadis di atas. Bagi umat Islam kematian bukanlah akhir segala-galanya. yaitu: Mendoakan mereka. yaitu: 1. beliau tidak berwasiat apa-apa. cucunya dari anak lelaki ataupun cucunya dari anak perempuan. Sadakah Jariah 2. Anak Salih yang Mendoakannya Yg dimaksudkan dgn anak yang salih ialah anak kandungnya. Sedangkan alam akhirat adalah alam pembalasan. dan jika sebaliknya akan menderitalah ia. Kematian hanyalah sekedar perpindahan dari alam amal ke alam pembalasan.

Cinta kepada Al-Qur an.´ [HR Muslim] y y Forum Diskusi Tampilan Topik Topik: Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: Menampilkan satu-satunya kiriman. melunasi hutang mereka. Nyi Roro Kidul.´ [HR Muslim. Cinta kepada Muhammad SAW sebagai Nabi utusan Allah dengan mematuhi perintahnya dan menjauhi apa yang dilarangnya. Pohon-pohon besar. bagi anak laki-laki berjama ah di Masjid dan anak perempuan sholat di rumah mereka tepat pada waktunya. 5. Cinta kepada Allah dengan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apapun dan tidak beribadah kepada selainNya seperti beribadah kepada. Kuburan orang sholeh. Cinta kepada shahabat-shahabat Muhammad SAW yang turut membela dan memperjuangkan Islam disisi Rasulullah SAW dengan tidak membenci mereka ataupun mencaci mereka. Ini berdasarkan hadis-hadis di bawah ini: Dari Abdullah bin Omar. serta percaya dengan risalah yang dibawanya yaitu hadits atau As-Sunnah. Matahari. 4. Cinta masjid. patung dan lain sebagainya. 6. y Anak soleh dan sholehah Adik-adik mau tahu cirri anak yang sholeh & sholehah? Kalau mau. Sapi. zakat. Cinta kepada Keluarga Rasulullah yang turut berjuang bersama Rasulullah menyebarkan Islam ke seluruh negeri dan cinta kepada orang-orang yang selalu mengikuti jalannya Rasulullah SAW. dengan selalu membacanya. 2. 3. haji. Dewa-Dewi. Ahmad dan An-Nasa¶i] Kita juga boleh menyempurnakan nazar mereka.manfaat kepadanya jika aku bersadakah untuknya?´ Jawab Nabi SAW: ³Dapat. kemudian senantiasa muroja ah berusaha menghafalnya karena orang yang menjaganya akan mendapatkan syafaat atau pertolongan kelak di hari kiamat atau hari pembalasan. mari simak 10 nashihat berikut ini semoga kalian semua menjadi orang-orang yang beruntung. 7. Demikian juga dengan menghubungi kaum kerabat/saudara dan sahabat-sahabat karib mereka adalah juga termasuk ke dalam berbuat bakti/ihsan kepada mereka. Ciri-ciri anak yang sholeh & sholehah: 1. Kerbau. Cinta Sholat lima waktu dengan tidak sekalipun meninggalkannya serta mengerjakan sholat-sholat sunnah. karena masjid adalah rumah Allah dengan tidak membuat keributan di . Batu. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: ³Sesungguhnya jenis bakti (kepada kedua ibu-bapa) yg paling baik ialah anak yg menghubungi keluarga orang yg paling dikasihi oleh bapaknya.

Semoga adik-adik bisa mengambil pelajaran dari 10 ciri anak sholeh dan sholehah ini. paman-bibi. dengan mematuhi perintahnya. anak yatim. anak terlantar. selalu berbuat baik kepada mereka. 10. adik-kakak. tetangga dan seluruh kaum muslimin di seluruh dunia. Cinta kepada kedua orang tua.dalamnya serta tidak bercanda atau tertawa ketika sholat karena cinta mereka kepada Allah dan menghargai rumah Allah. 8. dengan memberikan bantuan sesuai dengan keperluan mereka dan perduli serta tidak mencemooh atau mengolok-olok mereka sebab mereka adalah juga hamba Allah. Cinta dan sayang kepada fakir miskin. 9. tidak menyakiti hati mereka. kakek-nenek. Cinta kepada saudara. Amin sekitar sebulan lalu . berusaha menyenangkan hati orang tua dan tidak menyusahkan atau membandel terhadap keduanya.