Kepentingan Warna Dalam Kehidupan Harian

‡ Kegunaan warna dalam kehidupan ahrian adalah seperti berikut: ± Percetakan ± Pendawaian elektrik ± Lampu isyarat ± Simbol dan isyarat .Kegunaan warna dalam kehidupan harian.

Percetakan .

.

sian dan hitam pada plat-plat yang berasingan. . magenta.‡ Gambar berwarna dicetak dengan menggunakan empat jenis warna iaitu kuning. ‡ Warna hitam digunakan untuk menjadikan gambar itu tajam dan jelas.

‡ Dawai hidup berwarna perang.Pendawaian Elektrik ‡ Kod warna antarabangsa digunakan dalam pendawaian palam tiga-pin. dawai neutral berwarna biru dan dawai bumi berwarna kuning berbelang hijau. .

iaitu merah. kuning dan hijau.Lampu Isyarat ‡ Lampu isyarat terdiri daripada tiga warna. . ‡ Setiap warna mewakili isyarat tertentu.

‡ Garisan kuning disepanjang tepi jalan menandakan kawasan larangan meletak kenderaan.Simbol dan Isyarat ‡ Lampu merah pada ambulans menandakan keadaan cemas. . ‡ Satu garisan putih ditengah jalan memisahkan lorong kiri dengan lorong kanan jalan. ‡ Dua garisan putih ditengah jalan menandakan bahawa memotong kereta tidak dibenarkan.

‡ Warna membolehkan haiwan melindungi diri daripada bahaya atau memudahkan haiwan itu memburu mangsanya.Kepentingan Warna Dalam Kehidupan ‡ Warna juga penting dalam kehidupan. .

kuda belang mempunyai belang hitam putih pada badannya untuk membantunya menyamarkan diri. .‡ Sebagai contohnya.

‡ Beruang kutub mempunyai bulu putih yang sama warna dengan salji disekelilingnya untuk membolehkannya melindungi diri dan memudahkannya memburu mangsa. .

‡ Sesetengah haiwan seperti bengkarung pula berupaya untuk menukar warna badannya mengikut warna persekitaran. .

.‡ Kebanyakan spesies burung jantan seperti burung merah mempunyai bulu pelepah yang berwarna-warni untuk menarik perhatian burung betina bagi tujuan pembiakan.

.‡ Bunga yang berwarna-warni menarik perhatian serangga untuk tujuan pendebungaan.

‡ Haiwan yang beracun biasanya mempunyai warna yang terang untuk memberi amaran kepada haiwan yang lain. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful