Kepentingan Warna Dalam Kehidupan Harian

‡ Kegunaan warna dalam kehidupan ahrian adalah seperti berikut: ± Percetakan ± Pendawaian elektrik ± Lampu isyarat ± Simbol dan isyarat .Kegunaan warna dalam kehidupan harian.

Percetakan .

.

magenta. sian dan hitam pada plat-plat yang berasingan. . ‡ Warna hitam digunakan untuk menjadikan gambar itu tajam dan jelas.‡ Gambar berwarna dicetak dengan menggunakan empat jenis warna iaitu kuning.

dawai neutral berwarna biru dan dawai bumi berwarna kuning berbelang hijau.Pendawaian Elektrik ‡ Kod warna antarabangsa digunakan dalam pendawaian palam tiga-pin. . ‡ Dawai hidup berwarna perang.

kuning dan hijau. ‡ Setiap warna mewakili isyarat tertentu. iaitu merah.Lampu Isyarat ‡ Lampu isyarat terdiri daripada tiga warna. .

‡ Satu garisan putih ditengah jalan memisahkan lorong kiri dengan lorong kanan jalan.Simbol dan Isyarat ‡ Lampu merah pada ambulans menandakan keadaan cemas. . ‡ Dua garisan putih ditengah jalan menandakan bahawa memotong kereta tidak dibenarkan. ‡ Garisan kuning disepanjang tepi jalan menandakan kawasan larangan meletak kenderaan.

‡ Warna membolehkan haiwan melindungi diri daripada bahaya atau memudahkan haiwan itu memburu mangsanya.Kepentingan Warna Dalam Kehidupan ‡ Warna juga penting dalam kehidupan. .

kuda belang mempunyai belang hitam putih pada badannya untuk membantunya menyamarkan diri.‡ Sebagai contohnya. .

‡ Beruang kutub mempunyai bulu putih yang sama warna dengan salji disekelilingnya untuk membolehkannya melindungi diri dan memudahkannya memburu mangsa. .

‡ Sesetengah haiwan seperti bengkarung pula berupaya untuk menukar warna badannya mengikut warna persekitaran. .

‡ Kebanyakan spesies burung jantan seperti burung merah mempunyai bulu pelepah yang berwarna-warni untuk menarik perhatian burung betina bagi tujuan pembiakan. .

‡ Bunga yang berwarna-warni menarik perhatian serangga untuk tujuan pendebungaan. .

‡ Haiwan yang beracun biasanya mempunyai warna yang terang untuk memberi amaran kepada haiwan yang lain. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful