Kepentingan Warna Dalam Kehidupan Harian

Kegunaan warna dalam kehidupan harian. ‡ Kegunaan warna dalam kehidupan ahrian adalah seperti berikut: ± Percetakan ± Pendawaian elektrik ± Lampu isyarat ± Simbol dan isyarat .

Percetakan .

.

‡ Gambar berwarna dicetak dengan menggunakan empat jenis warna iaitu kuning. sian dan hitam pada plat-plat yang berasingan. ‡ Warna hitam digunakan untuk menjadikan gambar itu tajam dan jelas. . magenta.

Pendawaian Elektrik ‡ Kod warna antarabangsa digunakan dalam pendawaian palam tiga-pin. ‡ Dawai hidup berwarna perang. . dawai neutral berwarna biru dan dawai bumi berwarna kuning berbelang hijau.

iaitu merah. kuning dan hijau. ‡ Setiap warna mewakili isyarat tertentu.Lampu Isyarat ‡ Lampu isyarat terdiri daripada tiga warna. .

Simbol dan Isyarat ‡ Lampu merah pada ambulans menandakan keadaan cemas. ‡ Satu garisan putih ditengah jalan memisahkan lorong kiri dengan lorong kanan jalan. . ‡ Garisan kuning disepanjang tepi jalan menandakan kawasan larangan meletak kenderaan. ‡ Dua garisan putih ditengah jalan menandakan bahawa memotong kereta tidak dibenarkan.

‡ Warna membolehkan haiwan melindungi diri daripada bahaya atau memudahkan haiwan itu memburu mangsanya.Kepentingan Warna Dalam Kehidupan ‡ Warna juga penting dalam kehidupan. .

kuda belang mempunyai belang hitam putih pada badannya untuk membantunya menyamarkan diri. .‡ Sebagai contohnya.

‡ Beruang kutub mempunyai bulu putih yang sama warna dengan salji disekelilingnya untuk membolehkannya melindungi diri dan memudahkannya memburu mangsa. .

.‡ Sesetengah haiwan seperti bengkarung pula berupaya untuk menukar warna badannya mengikut warna persekitaran.

.‡ Kebanyakan spesies burung jantan seperti burung merah mempunyai bulu pelepah yang berwarna-warni untuk menarik perhatian burung betina bagi tujuan pembiakan.

‡ Bunga yang berwarna-warni menarik perhatian serangga untuk tujuan pendebungaan. .

‡ Haiwan yang beracun biasanya mempunyai warna yang terang untuk memberi amaran kepada haiwan yang lain. .