Kepentingan Warna Dalam Kehidupan Harian

Kegunaan warna dalam kehidupan harian. ‡ Kegunaan warna dalam kehidupan ahrian adalah seperti berikut: ± Percetakan ± Pendawaian elektrik ± Lampu isyarat ± Simbol dan isyarat .

Percetakan .

.

‡ Warna hitam digunakan untuk menjadikan gambar itu tajam dan jelas. sian dan hitam pada plat-plat yang berasingan. magenta. .‡ Gambar berwarna dicetak dengan menggunakan empat jenis warna iaitu kuning.

.Pendawaian Elektrik ‡ Kod warna antarabangsa digunakan dalam pendawaian palam tiga-pin. ‡ Dawai hidup berwarna perang. dawai neutral berwarna biru dan dawai bumi berwarna kuning berbelang hijau.

‡ Setiap warna mewakili isyarat tertentu. iaitu merah. . kuning dan hijau.Lampu Isyarat ‡ Lampu isyarat terdiri daripada tiga warna.

.Simbol dan Isyarat ‡ Lampu merah pada ambulans menandakan keadaan cemas. ‡ Dua garisan putih ditengah jalan menandakan bahawa memotong kereta tidak dibenarkan. ‡ Satu garisan putih ditengah jalan memisahkan lorong kiri dengan lorong kanan jalan. ‡ Garisan kuning disepanjang tepi jalan menandakan kawasan larangan meletak kenderaan.

Kepentingan Warna Dalam Kehidupan ‡ Warna juga penting dalam kehidupan. ‡ Warna membolehkan haiwan melindungi diri daripada bahaya atau memudahkan haiwan itu memburu mangsanya. .

‡ Sebagai contohnya. kuda belang mempunyai belang hitam putih pada badannya untuk membantunya menyamarkan diri. .

‡ Beruang kutub mempunyai bulu putih yang sama warna dengan salji disekelilingnya untuk membolehkannya melindungi diri dan memudahkannya memburu mangsa. .

‡ Sesetengah haiwan seperti bengkarung pula berupaya untuk menukar warna badannya mengikut warna persekitaran. .

‡ Kebanyakan spesies burung jantan seperti burung merah mempunyai bulu pelepah yang berwarna-warni untuk menarik perhatian burung betina bagi tujuan pembiakan. .

.‡ Bunga yang berwarna-warni menarik perhatian serangga untuk tujuan pendebungaan.

‡ Haiwan yang beracun biasanya mempunyai warna yang terang untuk memberi amaran kepada haiwan yang lain. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful