Sejarah-Kimpalan Kimpalan adalah satu kaedah bagi memperbaiki atau mewujudkan struktur logam dengan menyertai keping

logam atau plastik melalui pelbagai proses pelakuran. Secara umumnya, haba digunakan untuk mengimpal bahan-bahan. Peralatan kimpalan boleh menggunakan nyalaan terbuka, arka elektrik atau cahaya laser. Zaman Pertengahan

Bukti terawal kimpalan boleh disusur kembali kepada Zaman Gangsa. Contoh-contoh terawal kimpalan dikimpal kotak emas yang dimiliki kepada Zaman Gangsa. Orang-orang Mesir juga belajar seni kimpalan. Beberapa alat besi mereka telah dibuat oleh kimpalan.Semasa Zaman Pertengahan, set pekerja-pekerja khusus yang dipanggil tukang besi datang ke hadapan. Tukang besi Zaman Pertengahan dikimpal pelbagai jenis alat besi oleh yg terantuk. Kaedah-kaedah kimpalan kekal lebih kurang tidak berubah sehingga awal abad ke-19. 1800 Dalam abad ke-19, penemuan utama dalam kimpalan telah dibuat. Penggunaan nyalaan terbuka (asetilena) merupakan satu peristiwa penting dalam sejarah kimpalan sejak nyalaan terbuka membenarkan pembuatan alat-alat logam dan peralatan rumit. Inggeris Edmund Davy menemui asetilena pada 1836 dan asetilena tidak lama lagi digunakan oleh industri kimpalan. Pada tahun 1800, Sir Humphrey Davy telah mencipta satu alat bateri yang boleh menghasilkan arka antara elektrod karbon. Alat ini telah digunakan secara meluas dalam logam kimpalan. 1880 Pada tahun 1881, saintis Perancis Auguste De Meritens berjaya dalam plat plumbum menggabungkan dengan menggunakan haba yang dihasilkan dari arka. Kemudian, saintis Russia Nikolai N. Benardos dan Stanislaus Olszewski rakan senegara, membangunkan pemegang elektrod yang mana mereka memperoleh paten Amerika Syarikat dan British. 1890 Semasa 1890-an, satu kaedah kimpalan yang paling popular adalah kimpalan arka karbon. Pada masa yang sama, American C.L. Keranda memperoleh paten Amerika Syarikat elektrod kimpalan arka logam. N.G. Slavianoff Rusia menggunakan prinsip yang sama untuk tuangan logam dalam acuan. 1900 Elektrod logam bersalut mula diperkenalkan pada tahun 1900 oleh Strohmenger. Salutan kapur membantu arka yang lebih stabil. Beberapa proses kimpalan yang lain telah dibangunkan dalam tempoh ini. Sesetengah daripada mereka termasuk kimpalan lipit, tempat kimpalan, flash butt kimpalan, dan kimpalan unjuran. Elektrod Stick menjadi alat kimpalan popular di masa ini juga.

Matlamat pertubuhan itu adalah kemajuan proses kimpalan. 1940 Sejenis baru mengimpal bagi kimpalan aluminium dengan lancar dan magnesium telah dibangunkan pada tahun 1941 oleh Meredith. 1960 Terdapat beberapa kemajuan dalam industri kimpalan pada tahun 1960-an. Dicipta oleh P. CJ Holstag juga mencipta arus seli pada tahun 1919. Kimpalan arka logam gas secukupnya atau GTAW merupakan satu lagi peristiwa penting dalam sejarah kimpalan yang telah dibangunkan di Institut Battelle Memorial pada tahun 1948. kerana ia adalah yang agak menjimatkan. Tidak lama kemudian. Persatuan Kimpalan Amerika telah ditubuhkan oleh Avery Keselesaan Adams. Walau bagaimanapun. wayar elektrod diameter yang lebih kecil telah dilancarkan. Ia pada masa ini bahawa Syarikat Tube Negara maju proses kimpalan arka smothered kimpalan. Dalam sektor pembinaan kapal. Dualshield kimpalan. Kimpalan Stud semakin digunakan untuk industri pembinaan dan juga untuk pembinaan kapal. . Ini menjadikan kimpalan bahan nipis lebih mudah. 1920 Kimpalan automatik mula diperkenalkan pada tahun 1920. arus mula-mula secara komersial digunakan oleh industri kimpalan hanya dalam tahun 1930-an. Beberapa jenis elektrod juga dibangunkan dalam tempoh sepuluh tahun ini.1919 Selepas akhir Perang Dunia I. Innershield.O. yang masih digunakan oleh industri pembuatan pesawat Amerika Syarikat (AS). Ia telah digunakan untuk membaik pulih dan membentuk logam. Ia telah digunakan untuk menyembur logam. dan kimpalan elektrosanga beberapa perkembangan kimpalan penting dekad. proses kimpalan stud telah digantikan dengan kimpalan arka yang lebih maju tenggelam. Orang Perancis yang juga dibangunkan elektron rasuk kimpalan. Plasma kimpalan arka juga dicipta oleh Gage pada masa ini. Proses yang dipaten datang yang dikenali sebagai kimpalan Heliarc. Nobel. kimpalan automatik mengintegrasikan penggunaan voltan arka dan wayar elektrod yang terdedah. 1950 Proses kimpalan CO2 yang dipopularkan oleh Lyubavskii dan Novoshilov pada tahun 1953 menjadi satu proses kimpalan pilihan untuk keluli kimpalan. 1930 The New York Navy Yard membangunkan kimpalan stud.