P. 1
Ayat Kursi Dan Manfaatnya

Ayat Kursi Dan Manfaatnya

|Views: 38|Likes:
Published by funwisnu

More info:

Published by: funwisnu on Jan 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/26/2012

pdf

text

original

Ayat Kursi, Arti dan Manfaat/Keutamaannya dalam Huruf Latin - Agama Islam

Mon, 08/05/2006 - 10:55pm — godam64 Bacaan sesuai terjemahan biasa dari huruf arab ke huruf latin : ALLAHU LAA ILAAHA ILLA HUWAL HAYYUL QAYYUMU. LAA TA'KHUDZUHUU SINATUW WA LAA NAUUM. LAHUU MAA FISSAMAAWAATI WA MAA FIL ARDHI. MAN DZAL LADZII YASFA'U 'INDAHUU ILLAA BI IDZNIHI. YA'LAMU MAA BAINA AIDIIHIM WA MAA KHALFAHUM. WA LAA YUHITHUUNA BI SYAI-IN MIN 'ILMIHII ILLAA BI MAASYAA-A. WASI'A KURSIYYUHUSSAMAAWAATI WAL ARDHA. WA LAA YA-UDHUU HIFZHUHUMAA WAHUWAL 'ALIYYUL AZHIIM. Artinya : Allah tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Maha Kekal lagi terus menerus mengurus makhlukNya, tidak mengantuk dan tidak tidur KepunyaanNya apa yang di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izinNya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang meraka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi, Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (QS : Al-Baqarah : 255) Keutamaan, kegunaan, manfaat, syafaat, keajaiban, keistimewaan dari ayat kursi surat albaqoroh ayat 255 antara lain adalah : - Dapat mendatangkan hajat bila dibaca 100 kali pada waktu tengah malam setelah melakukan shalat sunat hajat. - Dapat mengusir, menghilangkan dan menghindar dari gangguan jin, syetan/setan, makhluk ghoib, makhluk halus dan sebangsanya serta gannguan dari orang-orang zhalim. Bacalah ayat kursi pada setiap permulaan siang dan malam hari. - Menyembuhkan orang gila dan kerasukan/kesurupan dengan cara membaca 11 kali pada orang gila dengan sambil ditiup-tiupkan. - Penyembuhan segala macam penyakit dengan menulis ayat kursi pada wadah air minum seperti gelas, mangkuk, cangkir, kendi, piring, dan lain-lain. Beberapa khasiat Ayat Al-Kursi :

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sholat fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, insyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.

Insya-Allah. dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah. • Sabda baginda lagi. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. • Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya. Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya. • Syeikh Abu Abbas ada menerangkan. Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar. . dengan izin Allah. Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.a. kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat.w. • Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. • Pengamal ayat Kursi juga. bersabda bermaksud: "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi. "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi jumaat. • Rasullullah s. siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya.• Mengikut keterangan dari kitab "Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah. akan terhindar daripada pencerobohan pencuri." • Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. dimurahkan rezekinya.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sholat. Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu. . • Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu sebaiknya anda membaca ayat Kursi 100 kali. dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur. tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sholat Fardhu. insya-Allah akan menyebabkan syaitan dan jin terbakar.000 Malaikat kepadanya. Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sholat yang lain. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya. Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar. maka Allah mengutuskan 70.• Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk. rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.

a. .• Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya Dari Abdullah bin 'Amr r.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->