Ayat Kursi, Arti dan Manfaat/Keutamaannya dalam Huruf Latin - Agama Islam

Mon, 08/05/2006 - 10:55pm — godam64 Bacaan sesuai terjemahan biasa dari huruf arab ke huruf latin : ALLAHU LAA ILAAHA ILLA HUWAL HAYYUL QAYYUMU. LAA TA'KHUDZUHUU SINATUW WA LAA NAUUM. LAHUU MAA FISSAMAAWAATI WA MAA FIL ARDHI. MAN DZAL LADZII YASFA'U 'INDAHUU ILLAA BI IDZNIHI. YA'LAMU MAA BAINA AIDIIHIM WA MAA KHALFAHUM. WA LAA YUHITHUUNA BI SYAI-IN MIN 'ILMIHII ILLAA BI MAASYAA-A. WASI'A KURSIYYUHUSSAMAAWAATI WAL ARDHA. WA LAA YA-UDHUU HIFZHUHUMAA WAHUWAL 'ALIYYUL AZHIIM. Artinya : Allah tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Maha Kekal lagi terus menerus mengurus makhlukNya, tidak mengantuk dan tidak tidur KepunyaanNya apa yang di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izinNya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang meraka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi, Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (QS : Al-Baqarah : 255) Keutamaan, kegunaan, manfaat, syafaat, keajaiban, keistimewaan dari ayat kursi surat albaqoroh ayat 255 antara lain adalah : - Dapat mendatangkan hajat bila dibaca 100 kali pada waktu tengah malam setelah melakukan shalat sunat hajat. - Dapat mengusir, menghilangkan dan menghindar dari gangguan jin, syetan/setan, makhluk ghoib, makhluk halus dan sebangsanya serta gannguan dari orang-orang zhalim. Bacalah ayat kursi pada setiap permulaan siang dan malam hari. - Menyembuhkan orang gila dan kerasukan/kesurupan dengan cara membaca 11 kali pada orang gila dengan sambil ditiup-tiupkan. - Penyembuhan segala macam penyakit dengan menulis ayat kursi pada wadah air minum seperti gelas, mangkuk, cangkir, kendi, piring, dan lain-lain. Beberapa khasiat Ayat Al-Kursi :

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sholat fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, insyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.

Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya. • Sabda baginda lagi. • Syeikh Abu Abbas ada menerangkan. • Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya. "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi jumaat. Insya-Allah. . Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.w. kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat.• Mengikut keterangan dari kitab "Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.a. • Pengamal ayat Kursi juga. akan terhindar daripada pencerobohan pencuri." • Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar. dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah. bersabda bermaksud: "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi. • Rasullullah s. • Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya. dengan izin Allah. dimurahkan rezekinya.

insya-Allah akan menyebabkan syaitan dan jin terbakar.• Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sholat.000 Malaikat kepadanya. • Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu sebaiknya anda membaca ayat Kursi 100 kali. . • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya. Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sholat yang lain. Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sholat Fardhu. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya. pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya. tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu. dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur. insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. maka Allah mengutuskan 70.

a.• Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya Dari Abdullah bin 'Amr r. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful