PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. membesar dan membiak.3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian. 1. bernafas.4 Menyimpan imej daripada laman web.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada. 2.6 Mencetak dokumen.1. 3. mengumpul. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 .0 Menggunak 3. bergerak. 2. 3. 2.2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman.1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 1.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. 2. benda bukan hidup.1. 3. yang disimpan. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box).1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup. CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1.

0 grafik (Paint).2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. 4.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6. imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Menyampaikan idea 6 5. MS PowerPoint.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. penulisan atau lisan. CATATAN 5 4. 7. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. 6. 5.

1. hidung.1. bergerak.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. tangan dan kaki 2.1.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup. TMK. penulisan atau lisan.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 1. 2. Murid boleh: 9 10 2. CATATAN 8 1. 2. 1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. 2. TMK. penulisan atau lisan.2Menghargai bahagian tubuh kita. bernafas.1.2. membesar dan membiak.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.1 Menghormati dan 2. MANUSIA 2.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. mulut. Murid boleh: 1. lidah. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. telinga. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.

3. ular.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. 3. mulut. TMK.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. kaki.1. sisik.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. sesungut dan cangkerang. HAIWAN 3.burung. 3. sirip.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . ekor.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. sayap.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1. 3. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. 3.1. 3.1. telinga. katak.paruh. siput dan rama-rama. bulu.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. tanduk.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang. lipas.1. ikan.

CATATAN 3.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. Murid boleh: 14 15 16 4.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. pokok bunga raya. pokok bunga ros.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . daun. 3.2. pokok nanas. pokok kelapa. pokok mangga. 4. dahan.2.1. 3. bunga.1.2.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk.buah. pokok keembong. TUMBUHAN 4. paku pakis.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. pokok orkid dan pokok pisang.

CATATAN 4. 4. 4. 4. kolaj dan kraftangan seperti tikar.1. 4. 4.1.2. bakul. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.3.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. TMK. potpuri. penulisan atau lisan.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . penyapu.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.2.1. topi.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 17 18 4. 4.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar.

5. 5. penulisan atau lisan. biru. 5.1.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . 5. 5. MATA Murid boleh: 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. penulisan atau lisan.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5.dan jingga.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5. segi empat sama.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan. ungu. 5. putih.1. kuning.1.2.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.2. TMK. merah. TMK. hijau.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.

4.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 5. tinggi. 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. 5. saiz atau bentuk. 5.1. STANDARD PEMBELAJARAN 5. panjang.4.3. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6. 6. 5.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.4.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5. 5. penulisan atau lisan.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. 5.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR .1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3. kecil.saiz dan bentuk.3. Murid boleh: CATATAN 23 24 5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau. pendek. Murid boleh: 25 26 27 6. TMK.4.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.rendah.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.

1.2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa. masin. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 7. 7. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan. LIDAH UNTUK MERASA 7.2 Menghargai deria bau.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. penulisan atau lisan.1. 6. TMK. 6.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. penulisan atau lisan. 7.2. 6.1.1. 7. 7. pahit.1. CATATAN 6. TMK.

TMK. keras dan lembut melalui penyiasatan.1.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. manis. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . penulisan atau lisan.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. sejuk. 8. 8.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.1. Murid boleh: 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. 8. halus. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8. kasar. 8.1.1.1.

9.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya.1. penulisan atau lisan.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 9. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9. 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . TMK.1.

1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. 10.2.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. penulisan atau lisan. TMK.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10. 37 38 SAINS BAHAN 11. 10.1.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam. Murid boleh: 10. Murid boleh: 11.1.1. MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10.1. 10.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1. 11.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.

3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.1. prisma.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. piramid.1.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. 12.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. kuboid.1. Murid boleh: 12.kon. REKA BENTUK 12. penulisan atau lisan. penulisan atau lisan.1. 12. 12.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. silinder dan sfera.1. TMK.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.