PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

3. membesar dan membiak.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. mengumpul. 3. 3. 2.4 Menyimpan imej daripada laman web.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.0 Menggunak 3.1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari.3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian. benda bukan hidup.1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1.2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman.1. yang disimpan. bernafas. bergerak. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 . 2. 1. CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1.1.1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup. 1. 2.6 Mencetak dokumen.

1 Menyampaikan idea 6 5. CATATAN 5 4. MS PowerPoint. 7.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. 5. 6. imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 4. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.0 grafik (Paint).PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.1.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). TMK. penulisan atau lisan.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.

BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.1. 1. telinga.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. lidah.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. TMK. bernafas. 2.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. bergerak. Murid boleh: 9 10 2.1. MANUSIA 2. TMK. membesar dan membiak.1. Murid boleh: 1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .2.1. CATATAN 8 1.1 Menghormati dan 2.2Menghargai bahagian tubuh kita. 2. tangan dan kaki 2. hidung. penulisan atau lisan.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 2. mulut. penulisan atau lisan.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.

mulut. 3. telinga. tanduk. kaki. 3.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang. sesungut dan cangkerang. ekor. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.1. ikan. lipas. siput dan rama-rama. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . ular. HAIWAN 3.1. TMK. sisik.1. katak.paruh.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. 3.1.burung.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. sayap.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. 3. 3.1. bulu. sirip. 3.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.

2.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. 4. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .buah. pokok bunga ros.2.1. dahan. paku pakis.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput.2. pokok nanas. daun. 3.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. pokok orkid dan pokok pisang. TUMBUHAN 4.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan. CATATAN 3. pokok bunga raya. 3.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk. bunga.1. pokok keembong.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. pokok kelapa. Murid boleh: 14 15 16 4. pokok mangga.

3.2. 4.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . 4. TMK.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. 4. kolaj dan kraftangan seperti tikar. Murid boleh: 17 18 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. 4. CATATAN 4. topi.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar. 4.1.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. bakul.2. penyapu.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.1.1. 4.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. potpuri.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.

TMK.1. MATA Murid boleh: 5. 5.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna. hijau. putih.2. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. biru. 5. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5. 5. merah. penulisan atau lisan. segi empat sama.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.dan jingga. penulisan atau lisan.1.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.2. ungu. Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5. kuning.1. 5.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan.

6.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.4.4.1.3.4.1.rendah. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6. pendek.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6. saiz atau bentuk.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. 5. penulisan atau lisan. panjang. Murid boleh: CATATAN 23 24 5. 5.4. tinggi.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR .3. 5. 5.saiz dan bentuk. TMK.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. 5.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.3.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.3. 5. 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. STANDARD PEMBELAJARAN 5. Murid boleh: 25 26 27 6. kecil.

CATATAN 6.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.1. 7.1.1. penulisan atau lisan.2.2 Menghargai deria bau. masin. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 7. LIDAH UNTUK MERASA 7. 6. pahit.2.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa.1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 7.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.1. 7. TMK. 6. 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .1.1. TMK.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. penulisan atau lisan.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7. 6.

Murid boleh: 8. TMK.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1.1. 8. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8. 8. sejuk. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. halus. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . 8.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.1. kasar. keras dan lembut melalui penyiasatan. 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. manis.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.1.

3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 9. 9. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . penulisan atau lisan. 9.1.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1. 9.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9.

1. Murid boleh: 11.1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria. 10. 37 38 SAINS BAHAN 11.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1.2.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.1.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam. Murid boleh: 10. 10.1. 11. MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. 10. TMK.1.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11.

prisma.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. TMK. penulisan atau lisan. 12.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 12. penulisan atau lisan. TMK. REKA BENTUK 12.1. CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. piramid. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.kon.1.1. silinder dan sfera. Murid boleh: 12. kuboid.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. 12.1.1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.