PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.6 Mencetak dokumen. 2.2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 3. benda bukan hidup. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 .PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman. 2. 2. 3.3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian.0 Menggunak 3. membesar dan membiak. 2.1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1.1. CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1. 3. yang disimpan.1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari. bergerak.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 1.1.4 Menyimpan imej daripada laman web. bernafas. 1.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup. mengumpul.

imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 . 6.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 4.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. MS PowerPoint.0 grafik (Paint).1.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 7.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). CATATAN 5 4. penulisan atau lisan. 5.1 Menyampaikan idea 6 5.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. TMK.

Murid boleh: 1. penulisan atau lisan.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. TMK. MANUSIA 2.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup. bergerak. 1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 9 10 2. penulisan atau lisan. membesar dan membiak. TMK.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.1. CATATAN 8 1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. lidah. mulut. telinga.1.1. bernafas. 2.2.2Menghargai bahagian tubuh kita. tangan dan kaki 2.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1.1 Menghormati dan 2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . 1. 2. 2. hidung.

1. ular. ekor. siput dan rama-rama. lipas. mulut.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. 3. sisik. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . 3.burung.1. sesungut dan cangkerang. TMK. telinga.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. bulu. 3.paruh. sirip.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. kaki. 3.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. tanduk.1.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. 3.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. sayap. ikan.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. 3.1. katak. HAIWAN 3.

pokok keembong. pokok nanas.2.1. pokok bunga ros.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. 3.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.buah. CATATAN 3. paku pakis.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok mangga. pokok kelapa. 4. pokok bunga raya. Murid boleh: 14 15 16 4.2.2.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan. dahan. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . bunga. pokok orkid dan pokok pisang.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. daun. TUMBUHAN 4. 3.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.1.

2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. 4.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . Murid boleh: 17 18 4.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.1. 4. potpuri.2. penyapu.1. 4. topi.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.3. CATATAN 4.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. kolaj dan kraftangan seperti tikar. TMK. 4.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. 4.2. penulisan atau lisan. bakul. 4.

hijau. TMK.1. penulisan atau lisan.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna. Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5. 5.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan. 5. 5. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. merah.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. kuning.dan jingga.1. 5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. putih.2.1. CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5.2. 5.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. biru.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . ungu.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. MATA Murid boleh: 5.1. segi empat sama.

1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau.4.rendah. TMK.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. 6.3.saiz dan bentuk. 5. panjang. 5. saiz atau bentuk. 5.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR .3.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. 5.3.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.4.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5. 5. Murid boleh: CATATAN 23 24 5.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. 5. pendek. tinggi.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.4.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. STANDARD PEMBELAJARAN 5.4.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.1. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6. kecil. Murid boleh: 25 26 27 6. 5.

7. 6.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.2 Menghargai deria bau. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. 6. penulisan atau lisan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 . TMK. 7.1. 7. 7.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 6. CATATAN 6. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan. pahit.2.1.1.1. masin. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 7. LIDAH UNTUK MERASA 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa.1.1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa.2.1.

kasar. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . halus. TMK. keras dan lembut melalui penyiasatan. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. 8. 8.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.1.1.1. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8. 8.1.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. penulisan atau lisan.1. 8.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. Murid boleh: 8. sejuk. manis.

9. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .1.1.1. 9. penulisan atau lisan.1.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.

1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 10. penulisan atau lisan.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. 10. MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .1. 11.2.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. 10. 10.1.1. 37 38 SAINS BAHAN 11.1. Murid boleh: 11.1. TMK.

4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11. 12. 12. Murid boleh: 12. kuboid.1.1. silinder dan sfera. piramid.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.1.1. 12.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. penulisan atau lisan.kon. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . prisma.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. TMK.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. penulisan atau lisan. TMK. REKA BENTUK 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.