PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1.1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 . 3. 2.0 Menggunak 3. 2. 1.1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.4 Menyimpan imej daripada laman web. 3. bergerak.3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian. 1.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box).6 Mencetak dokumen.1. 2. bernafas. 2.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 3.2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. membesar dan membiak. benda bukan hidup. mengumpul.1. yang disimpan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman.

CATATAN 5 4.1 Menyampaikan idea 6 5. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .1. 7.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 6.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. 5. TMK.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. 4. MS PowerPoint.0 grafik (Paint).

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .1 Menghormati dan 2. penulisan atau lisan. 1.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. penulisan atau lisan. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.2Menghargai bahagian tubuh kita. lidah.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. tangan dan kaki 2. 2. Murid boleh: 1. TMK.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. membesar dan membiak.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.1. mulut.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 1. TMK. hidung.1. telinga.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. bernafas. CATATAN 8 1.1. Murid boleh: 9 10 2.1. MANUSIA 2.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. 2. bergerak.1. 2.

siput dan rama-rama.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. 3. 3.1. sisik.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. katak. telinga. sayap. bulu. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . 3.1. ekor. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. ular. mulut.1.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.paruh. 3. 3. TMK.1. sirip. ikan.burung. lipas. kaki.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. tanduk. 3.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. sesungut dan cangkerang. HAIWAN 3.

2. 4.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. TUMBUHAN 4. daun. pokok kelapa.2. 3. pokok orkid dan pokok pisang.1. CATATAN 3. bunga.1. pokok nanas.buah.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok bunga ros. Murid boleh: 14 15 16 4. pokok bunga raya. pokok mangga.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .2.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. 3. pokok keembong. paku pakis. dahan.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.

Murid boleh: 17 18 4.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 4. 4. TMK. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. 4.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. 4.1.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. 4. CATATAN 4.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar.3.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 .1.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. 4.2. kolaj dan kraftangan seperti tikar. potpuri.1. bakul. penyapu.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. penulisan atau lisan.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.2. topi.

5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. biru. 5.dan jingga. penulisan atau lisan. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . TMK. Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5. 5.1.2. kuning. penulisan atau lisan. segi empat sama. putih. CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan.1. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. 5. merah.2.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. hijau. TMK.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna. 5. ungu.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. MATA Murid boleh: 5.1. 5.1.

2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5. 5.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.3.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. kecil.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.rendah. STANDARD PEMBELAJARAN 5. Murid boleh: CATATAN 23 24 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau. 5. 5.3. TMK.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.1.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR . 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. 5.4.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.3.4.4. Murid boleh: 25 26 27 6.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. panjang. pendek.saiz dan bentuk. penulisan atau lisan.1. 6. 5.3.4. saiz atau bentuk.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. tinggi. 5.

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. 6.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. 6. masin.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa. LIDAH UNTUK MERASA 7.1.1. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 6.2.2 Menghargai deria bau.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7. CATATAN 6. 7. 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 . TMK.1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa. 7. pahit.1. penulisan atau lisan.1. 7.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. penulisan atau lisan. TMK.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.1.2.

8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.1. 8. penulisan atau lisan.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8. kasar. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. halus. TMK. Murid boleh: 8. keras dan lembut melalui penyiasatan. manis.1.1.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. 8.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . 8. sejuk.

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . 9. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9. penulisan atau lisan.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9. 9. TMK.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya.1.1.

Murid boleh: 10. 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 11. MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria. 37 38 SAINS BAHAN 11.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. 10.1.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. 10.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10. 11.1.2.1.1. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .1.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam. TMK.

1.1. Murid boleh: 12. prisma.1.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11. TMK. kuboid.1.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 12. 12. REKA BENTUK 12. CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. 12. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . piramid.kon.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. penulisan atau lisan.1. silinder dan sfera. penulisan atau lisan.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.