P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 7|Likes:
Published by aljeena

More info:

Published by: aljeena on Jan 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/19/2013

pdf

text

original

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

2. 3. mengumpul. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. yang disimpan. membesar dan membiak. benda bukan hidup.2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman. 2.6 Mencetak dokumen. 2.4 Menyimpan imej daripada laman web.1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup. 1. CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada.3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian. bergerak.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.1.1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 .5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.0 Menggunak 3. bernafas. 2. 1.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box).1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari. 3. 3.

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 . penulisan atau lisan.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6. 7. MS PowerPoint. 5. 6.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1.0 grafik (Paint). TMK.1 Menyampaikan idea 6 5. CATATAN 5 4. 4.0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

penulisan atau lisan. 2. penulisan atau lisan.1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. telinga.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. Murid boleh: 9 10 2.1. mulut. Murid boleh: 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. lidah.1. hidung. membesar dan membiak. MANUSIA 2.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. TMK.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.2Menghargai bahagian tubuh kita.2.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . tangan dan kaki 2. bergerak.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. CATATAN 8 1.1. bernafas.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. 2.1. 1. 2.1 Menghormati dan 2. 1.

3.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. 3.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang. mulut. 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. ikan. siput dan rama-rama. telinga. TMK. sesungut dan cangkerang.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. 3. tanduk. sisik. sirip. ular.burung. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. katak. 3.1.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . lipas.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. HAIWAN 3. 3. sayap.1. bulu.1.paruh.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. kaki. ekor.

buah.1. daun.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. 3. pokok kelapa.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan. 4.1.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. paku pakis. pokok bunga raya. bunga. pokok keembong.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok orkid dan pokok pisang.2.2. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. pokok nanas. pokok bunga ros. 3. Murid boleh: 14 15 16 4. dahan.2. pokok mangga. TUMBUHAN 4. CATATAN 3.

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar. 4. bakul.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.1. penyapu.1.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. topi. CATATAN 4. kolaj dan kraftangan seperti tikar. Murid boleh: 17 18 4.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. potpuri.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.2.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . penulisan atau lisan.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.2.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. 4.1. 4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. 4. 4.3. 4.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.

penulisan atau lisan. kuning.dan jingga. hijau. penulisan atau lisan. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. 5. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . 5.1. 5. TMK. merah. putih. biru.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. segi empat sama.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. ungu.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. 5.1.2. 5.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan. CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. MATA Murid boleh: 5.1. Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5. 5. TMK.1.

STANDARD PEMBELAJARAN 5. Murid boleh: 25 26 27 6. 5. Murid boleh: CATATAN 23 24 5. TMK.3.4.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.1.3.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. kecil.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.4.1. 5.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR . 5. 5. 5.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau. saiz atau bentuk.3.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 6.rendah. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. tinggi.4.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3. penulisan atau lisan.saiz dan bentuk. 5.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5. pendek.4.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6. panjang. 5.

1. 6.1. CATATAN 6.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. penulisan atau lisan.1.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa. LIDAH UNTUK MERASA 7.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1. 7.1. TMK.1. 7.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. pahit.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. 7.2 Menghargai deria bau. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. 7. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa. masin.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 7.2.2. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. penulisan atau lisan. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.

8. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8. TMK.1. halus. keras dan lembut melalui penyiasatan. kasar. 8.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. sejuk. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1.1. penulisan atau lisan.1. 8. manis.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. 8.1. Murid boleh: 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.

9. penulisan atau lisan.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9. TMK.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya.1. 9.1. 9.1.1.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.

37 38 SAINS BAHAN 11.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam. Murid boleh: 10. 10. 10.1. Murid boleh: 11.1.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. penulisan atau lisan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10. 10.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.1.1.2. MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . TMK.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. prisma.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. TMK.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. silinder dan sfera. penulisan atau lisan. Murid boleh: 12. 12. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.1. TMK.kon.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. piramid.1. kuboid.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. penulisan atau lisan. 12.1.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. 12. REKA BENTUK 12.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->