PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

0 Menggunak 3. mengumpul.1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1. benda bukan hidup. 1.1.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada. membesar dan membiak. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 .1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 3. 2. 3. bernafas. 2.2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3. CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1. 1. yang disimpan. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. 3.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.1. 2.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari. bergerak.4 Menyimpan imej daripada laman web.6 Mencetak dokumen.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian. 2.

0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. 7. TMK. penulisan atau lisan. 6.0 grafik (Paint).1. 4.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. CATATAN 5 4.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 . MS PowerPoint. 5.1 Menyampaikan idea 6 5.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.

1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 1. telinga.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. 1. 2. penulisan atau lisan. bergerak. bernafas. MANUSIA 2. mulut.1. membesar dan membiak.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. hidung. TMK.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. TMK.1 Menghormati dan 2.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.1. lidah. tangan dan kaki 2. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .2Menghargai bahagian tubuh kita.2.1. 2. CATATAN 8 1.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. 2.1. penulisan atau lisan. Murid boleh: 9 10 2. 1.

1. ular. 3. ikan. sayap. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .1. sirip.burung. 3. 3. 3.paruh.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. ekor. sisik.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. lipas. HAIWAN 3. 3.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. siput dan rama-rama. kaki. TMK. telinga.1.1. bulu. mulut. katak.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. sesungut dan cangkerang.1.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. 3.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang. tanduk.

2.2.2. Murid boleh: 14 15 16 4. pokok orkid dan pokok pisang. TUMBUHAN 4. daun. pokok bunga raya. 3. pokok bunga ros. pokok mangga.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. 3. pokok keembong.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk. 4.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. pokok kelapa.buah. dahan. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . bunga.1.1. CATATAN 3. paku pakis. pokok nanas.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan.

4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . potpuri.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan. kolaj dan kraftangan seperti tikar. 4. 4.2.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar. penyapu.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.1.2. 4.1. 4.3. 4.1.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. topi. bakul. CATATAN 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. penulisan atau lisan. 4.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. Murid boleh: 17 18 4.

Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5. ungu.1. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan. penulisan atau lisan.1.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna. segi empat sama. 5. penulisan atau lisan.1. biru. 5. putih. TMK.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. MATA Murid boleh: 5. kuning. 5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 5.1.2.dan jingga. 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. merah. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . 5.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. hijau. TMK.2.

5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. Murid boleh: CATATAN 23 24 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. TMK.1. 5. kecil.3. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR . 5. 5.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.3.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5. saiz atau bentuk.saiz dan bentuk.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.4. tinggi. 5. pendek.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.rendah. penulisan atau lisan. 6. panjang.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau. STANDARD PEMBELAJARAN 5.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.3.4. Murid boleh: 25 26 27 6.4. 5.3. 5.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.4.

TMK.1.1. LIDAH UNTUK MERASA 7. 6.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. 7. pahit. 6.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. 7.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 . 7.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. penulisan atau lisan. CATATAN 6. masin.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa. 6. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.2.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 7. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.1.1.1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. penulisan atau lisan.1. TMK.2 Menghargai deria bau.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 7.2.

1. halus.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8. 8.1.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. sejuk.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. TMK. manis. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . keras dan lembut melalui penyiasatan. penulisan atau lisan.1.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. 8.1. Murid boleh: 8. 8. 8. kasar.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.

9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. 9. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .1.1. 9.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9.1. penulisan atau lisan. 9.

2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam. penulisan atau lisan.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. 37 38 SAINS BAHAN 11.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. Murid boleh: 10.1. TMK.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11.1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria. 11. 10. 10.2.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. Murid boleh: 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .1.1.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1. 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.

silinder dan sfera. prisma.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.1. CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. TMK. Murid boleh: 12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.1. 12. penulisan atau lisan. penulisan atau lisan. piramid. 12. kuboid. REKA BENTUK 12. TMK.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11. 12.kon.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful