P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 7|Likes:
Published by aljeena

More info:

Published by: aljeena on Jan 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/19/2013

pdf

text

original

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

membesar dan membiak.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). benda bukan hidup. 3. CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1. 2.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 .3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian. yang disimpan. 2.2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3.1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman.1. bernafas.1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1. mengumpul.1. bergerak. 3.1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup. 2. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. 1. 1.4 Menyimpan imej daripada laman web.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada.0 Menggunak 3. 2. 3.6 Mencetak dokumen.

1. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. 7.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). 5.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6.1 Menyampaikan idea 6 5.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 6.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1.0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. CATATAN 5 4.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. MS PowerPoint.0 grafik (Paint).1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. TMK. penulisan atau lisan. 4.

bergerak. 2.2Menghargai bahagian tubuh kita.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. tangan dan kaki 2. 2. hidung.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. bernafas. Murid boleh: 9 10 2.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1. Murid boleh: 1. 1. MANUSIA 2. TMK.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.1. TMK.1.1 Menghormati dan 2.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.1. penulisan atau lisan. lidah. penulisan atau lisan. 1. mulut. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2. 2. CATATAN 8 1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. membesar dan membiak. telinga.1.1.

1.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. kaki. ekor.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. tanduk. telinga.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata. lipas.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. TMK. katak. 3. sisik. sesungut dan cangkerang. HAIWAN 3. 3. sirip.1. ular.burung. 3. sayap.1. siput dan rama-rama.1. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. 3.1. bulu.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . 3. 3.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang. mulut.paruh.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. ikan.

pokok mangga.1. 4. TUMBUHAN 4.2. 3. pokok bunga raya.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.2. paku pakis. dahan. pokok nanas. 3.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok kelapa.2. pokok orkid dan pokok pisang.buah. pokok keembong.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. Murid boleh: 14 15 16 4. bunga. pokok bunga ros. daun.1. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . CATATAN 3.

4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. penulisan atau lisan. 4. 4.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . topi. 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. 4.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. CATATAN 4.1.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.3.1. penyapu. TMK.1. Murid boleh: 17 18 4. bakul. 4.2.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.2. potpuri.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. kolaj dan kraftangan seperti tikar.

5.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna. TMK.1.2. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . ungu. 5. merah.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. kuning.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. 5. MATA Murid boleh: 5. penulisan atau lisan.1. putih.dan jingga. TMK. Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5. 5. hijau.1. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5. 5. segi empat sama.2. biru.1.

1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. 5. 5. Murid boleh: CATATAN 23 24 5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. TMK.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3. pendek. penulisan atau lisan.4.1.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6. saiz atau bentuk. 5.4.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5. panjang. 5.3. 6.4.rendah.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. 5.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR .3.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau. tinggi. kecil.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.saiz dan bentuk. Murid boleh: 25 26 27 6. 5.4.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

1. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.2 Menghargai deria bau. pahit. TMK.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .1. 6.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7. 6. 6. 7. LIDAH UNTUK MERASA 7.2. 7.1. masin. TMK. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.1. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa. 7.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 7.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. CATATAN 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.2.1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa. 7.1.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.1. 8.1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. kasar.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.1. 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. TMK. keras dan lembut melalui penyiasatan. 8.1. manis. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8. 8. penulisan atau lisan. sejuk. Murid boleh: 8.1. halus.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.

3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. penulisan atau lisan.1.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .1.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9. 9.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya. 9. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9. 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. TMK.

1.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . TMK.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam. Murid boleh: 10.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10. 11. 10. penulisan atau lisan.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. 10.2.1. Murid boleh: 11. 10.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.1. 37 38 SAINS BAHAN 11.1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.

piramid. silinder dan sfera.1. TMK.1. penulisan atau lisan.kon. prisma.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11. Murid boleh: 12. CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. TMK. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. kuboid. 12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. REKA BENTUK 12.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.1.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. 12.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . 12.1.1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->