PANITIA SAINS SK SELAT PULAU

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MI NG GU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Pentaksira n: My Buku Rampaian DST ms 8 & 9.

2

1.0 1.1 Mengenal pasti Menggunakan bahagian komputer TMK secara (monitor, tetikus, papan bertanggungjawa kekunci, unit sistem). b dan beretika 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.0 Memilih 2.1 Membuka dan dan menyimpan fail grafik, mengaplikasikan dokumen pemprosesan sumber TMK perkataan dan perisian yang persembahan (Paint, MS bersesuaian Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

0 Menggunak 3.3 Mencari imej menggunakan menggunakan enjin maklumat carian. CATATAN 3 4 SAINS HAYAT 1. 2. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box).2 Menggunakan pelayar memproses untuk melayari Internet dan 3. 3.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. bergerak.1.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. 2. 3.6 Mencetak dokumen. mengumpul.4 Menyimpan imej daripada laman web.2 Mengenalpasti ciriciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 3. 1. benda bukan hidup. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3. yang disimpan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 . 1.1 Mengenalpasti dan benda hidup dan bukan hidup. 2.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN imej dalam satu halaman.1 Mengenal pasti lokasi an TMK untuk dan mencapai maklumat mencari.1 Memahami Murid boleh: ciri benda hidup 1. bernafas.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada. membesar dan membiak.1.

1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.1. imej dan bunyi) ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .1 Menyampaikan idea 6 5.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 4. 7. 5.0 Mengguna kan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. CATATAN 5 4.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 6.0 Mengguna kan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan 6. penulisan atau lisan.1 Menggunakan perisian 7 Mengguna kan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. MS PowerPoint.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 1. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.0 Mengguna kan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). TMK.0 grafik (Paint).

MANUSIA 2.1.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup. Murid boleh: 9 10 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. telinga. 2. membesar dan membiak. hidung.1. mulut. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . tangan dan kaki 2. CATATAN 8 1. bernafas.1. Murid boleh: 1.1 Menghormati dan 2.1. TMK.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. penulisan atau lisan. 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.2. bergerak. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1. 2. TMK.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. lidah.2Menghargai bahagian tubuh kita. 1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 2.

siput dan rama-rama.paruh. sesungut dan cangkerang.burung. sisik. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. 3.1. sirip. 3. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .1. 3.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. ikan.2 Meng hargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. HAIWAN 3. 3. bulu.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 3. tanduk. 3. lipas.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN menerima keadaan diri seseorang.1.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. katak. sayap. TMK.1. kaki. telinga. ekor.1. ular. mulut.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN penulisan atau lisan. pokok bunga ros. paku pakis.2. pokok mangga. 3.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.2.1.1. batang dan akar dengan memerhati ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . 4. bunga.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. daun.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. CATATAN 3. TUMBUHAN 4. pokok keembong. pokok nanas. Murid boleh: 14 15 16 4. pokok orkid dan pokok pisang.2. dahan. 3.buah. pokok kelapa. pokok bunga raya.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.

2. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.1.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . 4. TMK. Murid boleh: 17 18 4. penulisan atau lisan. 4. bakul.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.3.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.2.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. 4. topi.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 4. potpuri.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN tumbuhan sebenar.1. 4.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. kolaj dan kraftangan seperti tikar.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. penyapu.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. 4. CATATAN 4.1.

2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5. MATA Murid boleh: 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 5. 5. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.2. ungu. segi empat sama. kuning. penulisan atau lisan. 5. 22 Murid boleh: ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 . putih.1.1. Murid boleh: UNTUK MELIHAT 21 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. biru.2. CATATAN 19 20 SAINS FIZIKAL 5.1.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.1.1 Mengaplikasik an pengetahuan tentang pelbagai warna.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. penulisan atau lisan. hijau. TMK. 5.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lisan. merah.dan jingga. 5. TMK.

PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5. 5.3. 5.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau. panjang.rendah.4.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. 5. Murid boleh: CATATAN 23 24 5. pendek. kecil.1. TMK.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.2 Mengelaskan benda9 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR . STANDARD PEMBELAJARAN 5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.4. 5. 5.3. tinggi. 6.4.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.1. saiz atau bentuk.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. Murid boleh: 25 26 27 6. 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.saiz dan bentuk.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6. penulisan atau lisan.3.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. 5.4. HIDUNG UNTUK MENGHIDU 6.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.

7. pahit. CATATAN 6. penulisan atau lisan.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.1. LIDAH UNTUK MERASA 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan Murid boleh: 28 29 7. masin. 7.2.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. TMK.1 Menaakul kepentingan Menghargai deria rasa. 7.2 Menghargai deria bau. 7. 6.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. TMK.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.2. 6. STANDARD PEMBELAJARAN benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan. 7.1.1 Mengaplika si pengetahu an tentang pelbagai rasa.1. penulisan atau lisan.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.

3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. kasar.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.1. Murid boleh: 8. keras dan lembut melalui penyiasatan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.1. TMK. 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. 8. KULIT UNTUK MENYENTU H DAN MERASA 8.1.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. manis. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN 30 31 32 8. penulisan atau lisan. sejuk. halus.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. 8. 8.1.

penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingann ya. TELINGA UNTUK MENDENGA R 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. 9.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 33 34 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9.1.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. 9. 9.1.1. TMK.

1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.2.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.1.TIMBUL DAN TENGGEL AM 11. Murid boleh: 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. penulisan atau lisan. 10.1 Mengaplikasi kan konsep timbul dan tenggelam. Murid boleh: 10.1.1.1.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. 37 38 SAINS BAHAN 11. 11.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . MENGGUNA KAN SEMUA DERIA 10. 10.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU 35 36 BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.1. 10.1 Mengaplikasi pengetahua n tentang deria.

1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. prisma. Murid boleh: 12. 12.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . kuboid.1. silinder dan sfera.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. piramid.kon.PANITIA SAINS SK SELAT PULAU MI NG GU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 11.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. REKA BENTUK 12.1. TMK. 12.1. penulisan atau lisan.1.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful