BAHAN

KIMIA DALAM INDUSTRI

• ASID SULFURIK • AMMONIA

- Menulis persamaan untuk Proses Sentuh dan Proses Haber, menyatakan suhu, tekanan dan pemangkin yang diperlukan. - Menyenaraikan kegunaan Asid Sulfurik dan Ammonia. - Menerangkan bagaimana sulfur dioksida menyebabkan pencemaran alam.

ALOI
-Menyatakan maksud aloi. -Melukis susunan atom di dalam aloi dan logam. -Menerangkan mengapa aloi lebih kuat daripada logam tulennya. -Mereka eksperimen untuk mengkaji kekerasan aloi dan logam asalnya. -List examples of alloys, compositions and properties of alloys

POLIMER
-Menyatakan maksud polimer. -Menyenaraikan polimer semula jadi dan polimer sintetik. -Menyatakan kegunaan polimer sintetik. -Menerankan kesan pembuangan polimer sintetik ke atas alam sekitar. -Cara-cara mengurangkan pencemaran yang disebabkan polimer sintetik.

• KACA DAN SERAMIK
-Menyenaraikan kegunaan kaca dan seramik. -Menyenaraik jenis-jenis kaca dan keguaannya. -Menyenaraikan sifat-sifat seramik.

• BAHAN KOMPOSIT
-Menyatakan maksud bahan kompositd. -Menyenaraikan contoh-contoh bahan komposit dan komponen dan kegunaannya. -Membanding dan membezakan sifat bahan komposit dengan bahan asalnya. -Mereka eksperimen untuk menghasilkan bahan komposit.

ASID SULFURIK 1. Asid Sulfurik dihasilkan melalui Proses Sentuh. Proses in mempunyai tiga peringkat.

V2O5 *Sulfur trioksida dilarutkan di dalam asid sulfuric pekat untuk menhasilkan oleum. b) Sulfur dioksida melarut dalam air hujan untuk menghasilkan asid sulfurus yang menghasilkan hujan asid. Ini kerana tindakbalas tersebut adalah eksotermik. terangkan setiap peringkat bersama kondisi-kondisinya. Nyatakaan empat kegunaan utama asid sulfuric. Peringkat I: Persamaan seimbang: Penghasilan sulfur dioksida S + O2 → SO2 Peringkat II Penghasilan sulfur trioksida - Di dalam bekas mangkin. i.Berdasarkan diagram di atas.500◦ C Tekanan : 2 – 3 atm Pemangkin : vanadium(V) oksida.Sertakan semua persamaan kimia yang seimbang yang terlibat dalam setiap peringkat. Persamaan seimbang: SO2 + O2 SO3 Keadaan optimum untuk penghasilan sulfur trioksida yang maksimum adalah: Suhu : 450 . iv Sebagai elektrolit dalam bateri kereta. Pembuatan detergen ii Pembuatan baja iii Pembuatan cat. Persamaan seimbang: H2O + H2S2 O7 → 2 H2SO4 Peringkat III Penghasilan asid sulfurik - *Nota: Melarutkan terus sulfur dioksida tidak dapat dilakukan kerana permbebasan haba yang sangat banyak. Wap air berasid yang akan terbentuk. . 4. bukan cecair 3. persamaan seimbang: SO2 + H2 O → H2SO3 Pengoksidaan asid sulfurus di udara akan menghasilkan asid sulfuric yang juga penyebab kepada hujan asid. Peringkat Penerangan/Persamaan kimia . Sulfur dioksida dan pencemaran alam : a) Punca utama kehadiran sulfur dioksida di udara adalah pembakaran bahan bakar di stesen janakuasa dan kilang-kilang. Sulfur dioksida dan oksigen dialirkan melalui vanadium(V) oksida .Sulfur Oksigen Sulfur Dioksida SO2 Peringkat I Sulfur lebur Udara kering Pembakar Sulfur Trioksida SO3 Peringkat II Asid Sulfurik Oleum asid H2 S2 O7 sulfurik pekat H2SO4 Peringkat III Gas terbuang SO3 SO2 + O2 Bekas mangkin H2S2O7 (Oleum) Air H2SO4 Peringkat III Peringkat I Peringkat II 2.Sulfur lebur dibakar dalam udara keing untuk menghasilkan sulfur dioksida. Persamaan seimbang: SO3 + H2SO4 → H2S2 O7 Oleum dilarutkan di dalam air untuk menghasilkan asid sulfuric pekat.

Komponen utama dalam campuran tersebut ialah logam. lapisan atom tergelincir diantara satu sama lain. Suhu: 400 . .(aq) Kehadiran ion hidroksida menyebabkan larutan ammonia akueos menjadi larutan alakali. Apabila daya dikenekan ke atas logam tulen.Terangkan mengapa aloi lebih • •• • Atom besi Atom karbon - Atom-atom unsur lain yang ditambah dalam logam tulen membentuk aloi yang terdiri daripada atom-atom yang berlainan saiz. . . Daya 2. C . Nyatakan hubungan antara susunan atom dalam logam dengan sifat-sifat elastisiti dan isinya. ammonium fosfat dan urea. c) Gentian kaca sintetik dan nilon. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfuric untuk membentuk garam ammonium sulfat. Ammonia digunakan dalam permbuatan: a) Baja sintetik seperti ammonium sulfat. - Logam tulen Logam tulen terbentuk daripada satu jenis atom. Tanah yang berasid tidak sesuai untuk pertumbuhan tanam-tanaman.Hujan asid meningkatkan keasidan tanah. persamaan seimbang: CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2 . 64. . Persamaan kimia/Pemerhatian NH3( g) + H2O(l) NH4+(aq) + OH. e) Cara-cara mengurangkan penghasilan sulfur dioksida dan kesan-kesan hujan asid: Gas yang dilepaskan dari stesen janakuasa dan kilang boleh disembur dengan serbuk kapur(kalsium karbonat).d) Kesan hujan asid: . . b) Asid nitrik dalam Proses Ostwald. ammonia dihasilakan melalui Proses Haber. Ammonia 1. d) Mencegah penggumpalan lateks. ammonium nitrat. a) Gangsa Tim ah ato m Kuprum b ) Keluli 2 .500◦C Tekanan : 200 atm 2NH3 Fakta/Penerangan/Lukisan Aloi ialah campuran dua atau lebih jenis unsur dengan komposisi yang tetap. Atom-atom yang mempunyai saiz yang sama ini tersusun dalam lapisan.Lukiskan susunan atom dalam b) Gangsa( 90 % kuprum dan 10 % timah) b) Keluli (99% besi dan 1 % karbon) [ Jisim relative atom : Cu.Meletakkan kapur (kalsium oksida) dan batu kapur (kalsium karbonat) ke tasik atau sungai. Sn. 2.Persamaan seimbang untuk tindak-balas ini:N2 +3 H2 Pemangkin: Besi ALOI Soalan 1. Apakah maksud aloi. Ammonia adalah gas yang tidak berwarna dengan bau yang tengik dan sangat larut di dalam air.Hujan asid menghakis struktur bangunan-bangunan dan jambatan-jambatan yang dibuat daripada logam. air dan karbon dioksida. 56 . 12] 3. Persamaan seimbang: NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 4. monumen dan tugu yang dibuat daripada marmar( kalsium karbonat) kerana kalsium karbonat bertindak-balas dengan asid menghasilkan garam. Besi daripada keluli bertindak-balas dengan asid sulfuric menghasilkan karat. Menukar warna merah kertas litmus lembap ke warna biru. Dalam industry.Hujan asid menghakis bangunan. 3. Atom-atom dalam logam tulen mempunyai saiz yang sama. Fe .Hujan asid meningkatkan keasidan tasik-tasik dan sungai-sungai yang menyebabkan kematian organism akuatik. Sifat-sifat kimia ammonia: Sifat Larut di dalam air membentuk alkali lemah Kesan ke atas kertas litmus merah Meneutralkan asid untuk membentuk garam ammonium.

menggunakan ruang bolk kuprum yang lain. menggantikan blok kuprum. Pembolehubah bergerakbalas: Kekerasan blok d. Keputusan: Eksperimen Diameter lekuk di atas blok kuprum/cm Diameter lekuk di atas blok loyang/cm 1 A D 2 b e 3 c f Diameter purata/cm a+b+c=x 3 d + e + f= y 3 h) Perbincangan : Purata diameter lekuk di atas blok kuprum. . 6.kuat daripada logam tulen dari segi susunan atom dalam logam dan aloi. blok Loyang. b) Mengurangkan kakisan logam tulen. 4. Pembolehubah yang dimalarkan: Pemberat 1 Kg e. Eksperimen diulang tiga kali. Diameter lekuk yang terbentuk di atas blok kuprum diukur dengan pembaris. g. c) To improve the appearance of a pure metal. Prosedur: 1. Terangkan sebuah eksperimen untuk membandingkan kekerasan Loyang dengan Kuprum tulen.Loyang lebih keras daipada kuprum//aloi lebih keras daripada logam tulen. Konklusi: . Sebiji bola keluli dilekatkan di atas sebuah blok kuprum. Y. Hipotesis: Loyang lebih keras berbanding kuprum b. Penyediaan alat radas: Refer to file lama a. Apabila daya dikenakan ke atas aloi. - Atom-atom ini memusnahkan susunan atom yang teratur dalam logam tulen. benang. Langkah 1 hingga 5 diulang menggunakan blok Loyang. Pembolehubah manipulasi: Blok kuprum dan Loyang. a) Meningkatkan kekuatan dan kekerasan logam tulen.Jatuhkan pemberat 1 kg tersebut ke atas bebola keluli. Alat radas: Kaki retort dan pengapit. 5. 3. pembaris meter. kehadiran atom-atom asing ini menghalang lapisan-lapisan atom ini daripada tergelincir. 2. Sebiji pemberat 1 kg digantung 50 cm di atas blok kuprum seperti yang ditunjukkan di dalam diagram. 4. blok kuprum. Nyatakan tiga sebab mengapa logam tulen dialoikan sebelum digunakan. i. pemberat 1Kg. x lebih besar daripada purata diameter lekuk di atas blok Loyang. 5 . c. Bahan-bahan: Bola keluli. f.

Carta alir di bawah menunjukkan komposisi. Kegunaan: Membuat sudu garpu dan alat-alat pembedahan. Keguanaan: membuat cenderamata. keras dan tidak berkarat. Kegunaan : Duit syilling . pedang dan bahan artistic. 1% Sb) Berkilau. Kegunaa : Alat muzik dan perkakas dapur. dan litar kereta api. sifat-sifat dan kegunaan aloi-aloi. 25% Ni) Bersinar. bersinar dan kuat. KELULI TAHAN KARAT ( 74%Fe. CUPRONICKEL (75% Cu. KELULI (99% Fe. 1% C) Keras dan Kuat. rangka kereta. kuat dan tidak karat. BESI ALUMINIUM Jenis aloi TIMAH Jenis aloi LOYANG (70% Cu. 10 % Sn) Keras dan kuat. DURALUMIN (93% Al. 3% Cu . PEWTER (96% Sn. Keguaan: Pembinaan bangunan dan jambatan. 3% Cu & 1 % Mn) Ringan dan kuat. permukaan bersinar. 18% Cr) Bersinar. Keguanaan: membuat rangka kapal terbang dan keretaapi laju. ALOI Komponen utama KUPRUM Jenis aloi GANGSA (90 % Cu. 8% C. 30% Zn) Keras dan Kuat. Tidang menghakis. pingat. Kegunaan: Pembuatan tugu atau monument.

hidrogen cyanide iii. Namakan polimer sintetik yang menghasilkan gas berikut apabila dibakar: i. Meracuni air iii. i Polythene ii Polypropene 4. b)Monomer adalah unit kecil yang berulang dalam polimer.. Tuliskan persamaan kimia untuk pempolimeran sintetik polimer. ii. b) monomer c) pempolimeran 2. Polythene. . Hidrogen klorida.menggunakan polimer yang boleh dibiodegradasikan. perspex. . BIncangkan cara-cara untuk mengitar kembali polimer sintetik untuk mengurangkan pencemaran alam. polypropene.Monomer ……Glukosa………. i. ……Protein……………. i. . ……Getah……………Monomer ……Isoprena……. 3. Menurangkan pH air ii. Monomer ……Asid amino………… ii. ……Kanji……………. i. Terylene:membuat pakaian. hydrogen chloride ii. kain layar Nama polimer sintetik: Polyvinyl klorida(PVC) Kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam. c)Pempolimeran ialah proses penggabungan monomer-monomer untuk membentuk polimer. Hujan asid 5. nitrogen dioksida Nyatakan kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam sekitar. Apakah maksud a) polimer. paip Nylon: membuat tali. polyvinyl klorida. a)Polimer ialah molekul berantai panjang yang terbentuk daripada gabungan banyak unit kecil yang sama.POLIMER SINTETIK 1. Berikan tiga contoh polimer semula jadi dan kenal pasti monomermonomernya. kaca keselamatan Polypropene:membuat tali. nitrogen dioxide 6.mencari alternative bagi polimer sintetik. pakaian. nylon dan terylene adalah contoh-contoh polimer sintetik. hydrogen cyanide iii. Nyatakan satu contoh bagi setiap polimer-polimer ini dalam kehidupan seharian. Polythene: Beg plastik Polyvinyl chloride: membuat kulit buatana Perspex:membuat kanta. iii.

Kaca Fused Silica/silicon dioksida Sifat istimewa Good chemical durability. atap dan tandas. atau kalsium oksida b. . alat radas makmal.KACA 1. silikon. boleh dipanaskan pada suhu yang tinggi Ketumpatan tinggi. gentian kaca d. lutsinar. Lead crystal glass Silicon dioksida. Kaolin yang kaya dengan aluminium silikat terhidrat. Mempunyai takat lebur yang tinggi dan penebat haba yang baik serta stabil dalam suhu yang tinggi. lampu Lutsinar. Penebat elektrik bagi alat-alat elektrik seperti plug elektrik. Kaca borosilikat. plumbum(II) oksida Pinggan mangkuk. A B C D E . chemical durability. oksigen dan hidrogen. Namakan unsur yang membentuk komponen utama kaca. pembetulan gigi dan pemindahan tulang. Penebat elektrik yang baik. SERAMIK 1. Membuat alat memasak. Kaca soda kapur Silicon dioksida. natrium oksida. Al2O3 2SiO2. natrium oksida. tidak raektif secara kimia. Tidak boleh dimampatkan Kegunaan Membuat material seperti semen. Namakan komponen utama tanah liat. Seramik dibuat daripada tanah liat. Insulation such as lining of furnace and engine parts. Sifat-sifat: 4.jubin. batu-bata. Silikon dioksida . kanta. aluminium oksida c. natrium oksida.Barang hiasan seperti pasu dan lain-lain. Alat-alat perubatan dan pergigian seperti pebukaran sendi orthopendik. Silicon dioksida. high thermal expansion coefficient. Alat radas makmal.Lengkapkan jadual di bawah: Jenis-jenis kaca Komposisi a. . ketuhar dan wayar elektrik. 3.2H2O 3. Aluminium. SiO2 yang boleh didapati secara semula jadi di dalam pasir. Kristal dan lain-lain. Namakan unsur-unsur yang terkandung dalam seramik.Perkakas dapur seperti periuk dan pinggan. automobile. cermin teleskop. mentol eletrik. Sifat Keras dan kuat Tidak reaktif secara kimia dan tidak menghakis. Kegunaan Membuat kaca rata. Lengkapkan jadual berikut untuk siat-sifat dan kegunaan seramik. boron dioksida. 2. cermin Kalis haba. Senaraikan sifat-sifat kaca.

janakuasa. berbanding komponen-komponen asal. dapat diebentuk menjadi lapisan-lapisan nipis 4. b.. Bahan-bahan komposit mempunyai sifat-sifat yang ……………. dan bahagian-bahagian 2. car wind shield light. Bahan-bahan komposit adelah bahan-bahan berstruktur yang dibuat daripada penggabungan dua atau lebih sebatian seperti ………………. Kaca fotokromik Photochromic substance like silver chloride embedded in glass/ transparent polymers. High tensile strength. Superkonduktor Komponen Alloys of metal compounds or ceramics of metal oxide. computer Pembinaan bangunan. Membuat kanta mata. ketumpatan rendah.Konkrit yang diperkukuhkan Konkrit diperkukuhkan dengan wayar keluli. steel bars dan polimer 3. Menjadi gelap apabila dikenakan cahaya cerah dan menjadi lutsinar dalam cahaya malap. transformer. Plastik yang diperkukuhkan dengan kaca. Sifat istimewa Boleh mengalirkan arus elektrik pada suhu yang amat rendah. bot dan helmet LATIHAN . dan …………….. 2. jambatan dan pelantar minyak Membuat tangki simpanan air. …………. ……………. Sangat kuat dan boleh dibentuk menjadi pelbagai bentuk. intensity meters. Plastik gentian gentian.a. dengan senang.BAHAN KOMPOSIT 1. Contoh/ Kegunaan Digunakan dalam pembuatan sistem simpan tenaga. Lengkapkan jadual dibawah: Jenis-jenis bahan komposit 1.

Kira peratusan jisim nitrogen dalam sebatian Z? [RAM N=14. Pemangkin Besi Vanadium(V) Oksida Suhu/oC 400-500 450-500 Tekanan/atm 200 2-3 Persamaan seimbang bagi tindakbalas yang melibatkan pemangkin N2 + 3H2 2NH3 2SO2 + O2 2SO3 Proses Proses X Proses Y b. Jadual berikut menunjukkan contoh-contoh dan komponen bagi empat jenis bahan buatan dalam industry. S=32. Lengkapkan jadual berikut yang berkaitan dengan proses X dan Y. Apakah jenis tindak-balas yang berlaku? Peneutralan. Proses X Ammonia Tindakbalas P Sebatian Z Proses Y a. iv.1% 2(14 + 4 x 1) + 32 +3 x 16 2. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfurik melalui tindak-balas P menghasilkan sebatian Z. NH3 + H2SO4 (NH4)2SO4 ii. Proses X: Proses Haber Proses Y: Proses Sentuh ii. H=1] %N = ______2 x 14______________ x 100% = 24. Diagram berikut menunjukkan tindakbalas yang terlibat dalam pembuatan baja Z dalam industry. O=16. Asid Sulfurik i.1. Tuliskan persamaan seimbang bagi tindak-balas P. . Nyatakan satu kegunaan penting sebatian Z. Namakan Proses X dan Proses Y. i. iii. Baja.

Lapisan-lapisan atom logam terhalang daripada tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. ii. sodium oksida.Pembakaran R menghasilkan gas hydrogen klorida yang beracun dan berasid. Nayatakan dua kegunaan konkrit yang diperkukuhkan. . i. e. i. Namakan P. i. . Q. i. batu kecil.Atom-atom logam kuprum tulen mempunyai saiz yang sama dan tersusun dalam lapisan. ii. Paip/ wayar kabel/ bag/ kasut iv. Kaca soda kapur tidak dapat menahan suhu yang tinggi. Lukiskan formula struktur bagi monomer R.Saiz atom zink yang lebih besar berbanding atom kuprum dalam gangsa telah menyebabkan atom-atom kuprum menjadi tidak tersusun. ini boleh menyebakan sistem perairan tersumbat dan banjir kilat. Lukis susunan atom dalam Kuprum tulen Gangsa d. dan keluli Kuprum dan zink Kloroetene Silikon dioksida. P: Bahan komposit R: Polivinil Klorida Contoh Konkrit yang diperkukuhkan Gangsa R S Komponen Semen. Kaca borosilikat . ii. . . c. . Terangkan.R tidak boleh dibiodegradasikan. Namakan jenis kaca lain yang kalis haba. Terangkan mengapa bekas kaca lebih sesuai untuk menyimpan asid di dalam makmal. Nyatakan dua cara R menyebabkan pencemaran alam. kalsium oksida Q: Aloi S: Kaca soda kapur. Diagram berikut merupakan struktur bagi R. ii. Nyatakan satu kegunaan polimer R. R dan S.Jenis Bahan Buatan P Q Polimer Kaca a. Kaca tidak reaktif secara kimia/ kaca tidak reaktif. pasir.Lapisan-lapisan atom lebih senang tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. iii. Gangsa lebih keras daripada kuprum. b. . Apakah kelebihan konkrit yang diperkukuhkan berbanding konkrit? Konkrit yang diperkukuhkan dapat menahan tekanan yang tinggi/ menokong muatan berat/ lebih kuat/ higher tensile strength than concrete. Membuat rangka bangunan dan jambatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful