P. 1
Bahan Kimia Untuk Pengguna Translated]

Bahan Kimia Untuk Pengguna Translated]

|Views: 3,368|Likes:
Published by Nik Anas

More info:

Published by: Nik Anas on Jan 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2015

pdf

text

original

BAHAN

KIMIA DALAM INDUSTRI

• ASID SULFURIK • AMMONIA

- Menulis persamaan untuk Proses Sentuh dan Proses Haber, menyatakan suhu, tekanan dan pemangkin yang diperlukan. - Menyenaraikan kegunaan Asid Sulfurik dan Ammonia. - Menerangkan bagaimana sulfur dioksida menyebabkan pencemaran alam.

ALOI
-Menyatakan maksud aloi. -Melukis susunan atom di dalam aloi dan logam. -Menerangkan mengapa aloi lebih kuat daripada logam tulennya. -Mereka eksperimen untuk mengkaji kekerasan aloi dan logam asalnya. -List examples of alloys, compositions and properties of alloys

POLIMER
-Menyatakan maksud polimer. -Menyenaraikan polimer semula jadi dan polimer sintetik. -Menyatakan kegunaan polimer sintetik. -Menerankan kesan pembuangan polimer sintetik ke atas alam sekitar. -Cara-cara mengurangkan pencemaran yang disebabkan polimer sintetik.

• KACA DAN SERAMIK
-Menyenaraikan kegunaan kaca dan seramik. -Menyenaraik jenis-jenis kaca dan keguaannya. -Menyenaraikan sifat-sifat seramik.

• BAHAN KOMPOSIT
-Menyatakan maksud bahan kompositd. -Menyenaraikan contoh-contoh bahan komposit dan komponen dan kegunaannya. -Membanding dan membezakan sifat bahan komposit dengan bahan asalnya. -Mereka eksperimen untuk menghasilkan bahan komposit.

ASID SULFURIK 1. Asid Sulfurik dihasilkan melalui Proses Sentuh. Proses in mempunyai tiga peringkat.

Persamaan seimbang: SO3 + H2SO4 → H2S2 O7 Oleum dilarutkan di dalam air untuk menghasilkan asid sulfuric pekat.500◦ C Tekanan : 2 – 3 atm Pemangkin : vanadium(V) oksida. Persamaan seimbang: H2O + H2S2 O7 → 2 H2SO4 Peringkat III Penghasilan asid sulfurik - *Nota: Melarutkan terus sulfur dioksida tidak dapat dilakukan kerana permbebasan haba yang sangat banyak. Peringkat Penerangan/Persamaan kimia . i.Sertakan semua persamaan kimia yang seimbang yang terlibat dalam setiap peringkat. terangkan setiap peringkat bersama kondisi-kondisinya. Sulfur dioksida dan oksigen dialirkan melalui vanadium(V) oksida . Peringkat I: Persamaan seimbang: Penghasilan sulfur dioksida S + O2 → SO2 Peringkat II Penghasilan sulfur trioksida - Di dalam bekas mangkin.Sulfur lebur dibakar dalam udara keing untuk menghasilkan sulfur dioksida. Sulfur dioksida dan pencemaran alam : a) Punca utama kehadiran sulfur dioksida di udara adalah pembakaran bahan bakar di stesen janakuasa dan kilang-kilang. V2O5 *Sulfur trioksida dilarutkan di dalam asid sulfuric pekat untuk menhasilkan oleum. Nyatakaan empat kegunaan utama asid sulfuric. .Sulfur Oksigen Sulfur Dioksida SO2 Peringkat I Sulfur lebur Udara kering Pembakar Sulfur Trioksida SO3 Peringkat II Asid Sulfurik Oleum asid H2 S2 O7 sulfurik pekat H2SO4 Peringkat III Gas terbuang SO3 SO2 + O2 Bekas mangkin H2S2O7 (Oleum) Air H2SO4 Peringkat III Peringkat I Peringkat II 2. Pembuatan detergen ii Pembuatan baja iii Pembuatan cat. iv Sebagai elektrolit dalam bateri kereta. persamaan seimbang: SO2 + H2 O → H2SO3 Pengoksidaan asid sulfurus di udara akan menghasilkan asid sulfuric yang juga penyebab kepada hujan asid.Berdasarkan diagram di atas. b) Sulfur dioksida melarut dalam air hujan untuk menghasilkan asid sulfurus yang menghasilkan hujan asid. 4. Ini kerana tindakbalas tersebut adalah eksotermik. bukan cecair 3. Persamaan seimbang: SO2 + O2 SO3 Keadaan optimum untuk penghasilan sulfur trioksida yang maksimum adalah: Suhu : 450 . Wap air berasid yang akan terbentuk.

Atom-atom yang mempunyai saiz yang sama ini tersusun dalam lapisan. Daya 2. 3. Persamaan seimbang: NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 4. .Hujan asid menghakis bangunan. . Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfuric untuk membentuk garam ammonium sulfat. Persamaan kimia/Pemerhatian NH3( g) + H2O(l) NH4+(aq) + OH.Hujan asid menghakis struktur bangunan-bangunan dan jambatan-jambatan yang dibuat daripada logam. 56 . - Logam tulen Logam tulen terbentuk daripada satu jenis atom. e) Cara-cara mengurangkan penghasilan sulfur dioksida dan kesan-kesan hujan asid: Gas yang dilepaskan dari stesen janakuasa dan kilang boleh disembur dengan serbuk kapur(kalsium karbonat). Ammonia 1. . lapisan atom tergelincir diantara satu sama lain. Atom-atom dalam logam tulen mempunyai saiz yang sama. Besi daripada keluli bertindak-balas dengan asid sulfuric menghasilkan karat. 12] 3.Hujan asid meningkatkan keasidan tasik-tasik dan sungai-sungai yang menyebabkan kematian organism akuatik. C . Ammonia adalah gas yang tidak berwarna dengan bau yang tengik dan sangat larut di dalam air.(aq) Kehadiran ion hidroksida menyebabkan larutan ammonia akueos menjadi larutan alakali.Lukiskan susunan atom dalam b) Gangsa( 90 % kuprum dan 10 % timah) b) Keluli (99% besi dan 1 % karbon) [ Jisim relative atom : Cu. 64. c) Gentian kaca sintetik dan nilon. Tanah yang berasid tidak sesuai untuk pertumbuhan tanam-tanaman.Meletakkan kapur (kalsium oksida) dan batu kapur (kalsium karbonat) ke tasik atau sungai.Hujan asid meningkatkan keasidan tanah. Apakah maksud aloi. a) Gangsa Tim ah ato m Kuprum b ) Keluli 2 . Nyatakan hubungan antara susunan atom dalam logam dengan sifat-sifat elastisiti dan isinya. Suhu: 400 . Apabila daya dikenekan ke atas logam tulen.Persamaan seimbang untuk tindak-balas ini:N2 +3 H2 Pemangkin: Besi ALOI Soalan 1. persamaan seimbang: CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2 . . Fe .d) Kesan hujan asid: . ammonia dihasilakan melalui Proses Haber. monumen dan tugu yang dibuat daripada marmar( kalsium karbonat) kerana kalsium karbonat bertindak-balas dengan asid menghasilkan garam. ammonium nitrat. Dalam industry.500◦C Tekanan : 200 atm 2NH3 Fakta/Penerangan/Lukisan Aloi ialah campuran dua atau lebih jenis unsur dengan komposisi yang tetap. d) Mencegah penggumpalan lateks. Ammonia digunakan dalam permbuatan: a) Baja sintetik seperti ammonium sulfat. Komponen utama dalam campuran tersebut ialah logam. ammonium fosfat dan urea. air dan karbon dioksida. Menukar warna merah kertas litmus lembap ke warna biru. b) Asid nitrik dalam Proses Ostwald. . Sifat-sifat kimia ammonia: Sifat Larut di dalam air membentuk alkali lemah Kesan ke atas kertas litmus merah Meneutralkan asid untuk membentuk garam ammonium. 2. Sn.Terangkan mengapa aloi lebih • •• • Atom besi Atom karbon - Atom-atom unsur lain yang ditambah dalam logam tulen membentuk aloi yang terdiri daripada atom-atom yang berlainan saiz.

Konklusi: . f.Loyang lebih keras daipada kuprum//aloi lebih keras daripada logam tulen. pembaris meter. Bahan-bahan: Bola keluli. c) To improve the appearance of a pure metal. Penyediaan alat radas: Refer to file lama a. 3. Sebiji bola keluli dilekatkan di atas sebuah blok kuprum. kehadiran atom-atom asing ini menghalang lapisan-lapisan atom ini daripada tergelincir. pemberat 1Kg. i. Eksperimen diulang tiga kali. 4. 2. Nyatakan tiga sebab mengapa logam tulen dialoikan sebelum digunakan. . Sebiji pemberat 1 kg digantung 50 cm di atas blok kuprum seperti yang ditunjukkan di dalam diagram. Apabila daya dikenakan ke atas aloi.Jatuhkan pemberat 1 kg tersebut ke atas bebola keluli. x lebih besar daripada purata diameter lekuk di atas blok Loyang. - Atom-atom ini memusnahkan susunan atom yang teratur dalam logam tulen. Prosedur: 1. blok Loyang. 5. Pembolehubah bergerakbalas: Kekerasan blok d. blok kuprum. Langkah 1 hingga 5 diulang menggunakan blok Loyang. 6. Terangkan sebuah eksperimen untuk membandingkan kekerasan Loyang dengan Kuprum tulen. 5 . Y. Alat radas: Kaki retort dan pengapit. Hipotesis: Loyang lebih keras berbanding kuprum b.kuat daripada logam tulen dari segi susunan atom dalam logam dan aloi. g. a) Meningkatkan kekuatan dan kekerasan logam tulen. Keputusan: Eksperimen Diameter lekuk di atas blok kuprum/cm Diameter lekuk di atas blok loyang/cm 1 A D 2 b e 3 c f Diameter purata/cm a+b+c=x 3 d + e + f= y 3 h) Perbincangan : Purata diameter lekuk di atas blok kuprum. benang. b) Mengurangkan kakisan logam tulen. menggunakan ruang bolk kuprum yang lain. Diameter lekuk yang terbentuk di atas blok kuprum diukur dengan pembaris. c. Pembolehubah manipulasi: Blok kuprum dan Loyang. 4. menggantikan blok kuprum. Pembolehubah yang dimalarkan: Pemberat 1 Kg e.

25% Ni) Bersinar. Kegunaan: Pembuatan tugu atau monument. 8% C. 3% Cu . Kegunaa : Alat muzik dan perkakas dapur. CUPRONICKEL (75% Cu. ALOI Komponen utama KUPRUM Jenis aloi GANGSA (90 % Cu. 10 % Sn) Keras dan kuat. kuat dan tidak karat. Kegunaan : Duit syilling . dan litar kereta api. PEWTER (96% Sn. bersinar dan kuat. pedang dan bahan artistic. 1% Sb) Berkilau. Keguaan: Pembinaan bangunan dan jambatan. 18% Cr) Bersinar. 30% Zn) Keras dan Kuat. rangka kereta. Tidang menghakis. BESI ALUMINIUM Jenis aloi TIMAH Jenis aloi LOYANG (70% Cu. keras dan tidak berkarat. DURALUMIN (93% Al. Kegunaan: Membuat sudu garpu dan alat-alat pembedahan. sifat-sifat dan kegunaan aloi-aloi. Keguanaan: membuat cenderamata. KELULI (99% Fe. permukaan bersinar. KELULI TAHAN KARAT ( 74%Fe.Carta alir di bawah menunjukkan komposisi. Keguanaan: membuat rangka kapal terbang dan keretaapi laju. pingat. 1% C) Keras dan Kuat. 3% Cu & 1 % Mn) Ringan dan kuat.

. polyvinyl klorida. Namakan polimer sintetik yang menghasilkan gas berikut apabila dibakar: i. kain layar Nama polimer sintetik: Polyvinyl klorida(PVC) Kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam. b)Monomer adalah unit kecil yang berulang dalam polimer. Nyatakan satu contoh bagi setiap polimer-polimer ini dalam kehidupan seharian. pakaian. Polythene: Beg plastik Polyvinyl chloride: membuat kulit buatana Perspex:membuat kanta. i Polythene ii Polypropene 4. Hidrogen klorida.Monomer ……Glukosa………. a)Polimer ialah molekul berantai panjang yang terbentuk daripada gabungan banyak unit kecil yang sama. ii. Meracuni air iii. Berikan tiga contoh polimer semula jadi dan kenal pasti monomermonomernya. . 3. i. . kaca keselamatan Polypropene:membuat tali.mencari alternative bagi polimer sintetik. perspex. c)Pempolimeran ialah proses penggabungan monomer-monomer untuk membentuk polimer. iii. Terylene:membuat pakaian. nylon dan terylene adalah contoh-contoh polimer sintetik. paip Nylon: membuat tali.POLIMER SINTETIK 1. hydrogen cyanide iii.. Menurangkan pH air ii. ……Protein……………. Tuliskan persamaan kimia untuk pempolimeran sintetik polimer.menggunakan polimer yang boleh dibiodegradasikan. ……Kanji……………. i. hydrogen chloride ii. i. nitrogen dioksida Nyatakan kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam sekitar. Monomer ……Asid amino………… ii. Hujan asid 5. polypropene. hidrogen cyanide iii. ……Getah……………Monomer ……Isoprena……. BIncangkan cara-cara untuk mengitar kembali polimer sintetik untuk mengurangkan pencemaran alam. b) monomer c) pempolimeran 2. nitrogen dioxide 6. Polythene. Apakah maksud a) polimer.

Kaca soda kapur Silicon dioksida. .Perkakas dapur seperti periuk dan pinggan. Insulation such as lining of furnace and engine parts. plumbum(II) oksida Pinggan mangkuk. Penebat elektrik bagi alat-alat elektrik seperti plug elektrik.KACA 1. Alat-alat perubatan dan pergigian seperti pebukaran sendi orthopendik. A B C D E . aluminium oksida c. Kristal dan lain-lain. 2. atau kalsium oksida b. Seramik dibuat daripada tanah liat.jubin. gentian kaca d. Namakan unsur-unsur yang terkandung dalam seramik. batu-bata. alat radas makmal. Mempunyai takat lebur yang tinggi dan penebat haba yang baik serta stabil dalam suhu yang tinggi. lampu Lutsinar. Sifat Keras dan kuat Tidak reaktif secara kimia dan tidak menghakis. SERAMIK 1. boron dioksida. mentol eletrik. kanta. Lengkapkan jadual berikut untuk siat-sifat dan kegunaan seramik. silikon.2H2O 3. Silikon dioksida . natrium oksida. . SiO2 yang boleh didapati secara semula jadi di dalam pasir. atap dan tandas. Senaraikan sifat-sifat kaca. Aluminium. 3. Al2O3 2SiO2. Kaca borosilikat. boleh dipanaskan pada suhu yang tinggi Ketumpatan tinggi. Tidak boleh dimampatkan Kegunaan Membuat material seperti semen. Kaca Fused Silica/silicon dioksida Sifat istimewa Good chemical durability. Namakan komponen utama tanah liat. high thermal expansion coefficient. cermin Kalis haba. pembetulan gigi dan pemindahan tulang. natrium oksida. automobile. tidak raektif secara kimia. chemical durability. Kegunaan Membuat kaca rata. Kaolin yang kaya dengan aluminium silikat terhidrat. oksigen dan hidrogen. Membuat alat memasak. Silicon dioksida. Sifat-sifat: 4. Namakan unsur yang membentuk komponen utama kaca. Penebat elektrik yang baik. lutsinar. ketuhar dan wayar elektrik. Alat radas makmal. cermin teleskop.Lengkapkan jadual di bawah: Jenis-jenis kaca Komposisi a.Barang hiasan seperti pasu dan lain-lain. Lead crystal glass Silicon dioksida. natrium oksida.

Sifat istimewa Boleh mengalirkan arus elektrik pada suhu yang amat rendah. janakuasa. Contoh/ Kegunaan Digunakan dalam pembuatan sistem simpan tenaga. Bahan-bahan komposit mempunyai sifat-sifat yang ……………. dan ……………. b. dapat diebentuk menjadi lapisan-lapisan nipis 4. Lengkapkan jadual dibawah: Jenis-jenis bahan komposit 1. Bahan-bahan komposit adelah bahan-bahan berstruktur yang dibuat daripada penggabungan dua atau lebih sebatian seperti ………………. intensity meters. Menjadi gelap apabila dikenakan cahaya cerah dan menjadi lutsinar dalam cahaya malap. car wind shield light. ……………. bot dan helmet LATIHAN . dan bahagian-bahagian 2. Sangat kuat dan boleh dibentuk menjadi pelbagai bentuk.a. Membuat kanta mata. ketumpatan rendah. 2. Superkonduktor Komponen Alloys of metal compounds or ceramics of metal oxide. steel bars dan polimer 3.. berbanding komponen-komponen asal. jambatan dan pelantar minyak Membuat tangki simpanan air. computer Pembinaan bangunan. Plastik gentian gentian. High tensile strength.Konkrit yang diperkukuhkan Konkrit diperkukuhkan dengan wayar keluli. Plastik yang diperkukuhkan dengan kaca. …………. transformer.. Kaca fotokromik Photochromic substance like silver chloride embedded in glass/ transparent polymers.BAHAN KOMPOSIT 1. dengan senang.

Kira peratusan jisim nitrogen dalam sebatian Z? [RAM N=14. Proses X Ammonia Tindakbalas P Sebatian Z Proses Y a. . Asid Sulfurik i. i.1% 2(14 + 4 x 1) + 32 +3 x 16 2. iv. iii. NH3 + H2SO4 (NH4)2SO4 ii. Lengkapkan jadual berikut yang berkaitan dengan proses X dan Y. Proses X: Proses Haber Proses Y: Proses Sentuh ii. Pemangkin Besi Vanadium(V) Oksida Suhu/oC 400-500 450-500 Tekanan/atm 200 2-3 Persamaan seimbang bagi tindakbalas yang melibatkan pemangkin N2 + 3H2 2NH3 2SO2 + O2 2SO3 Proses Proses X Proses Y b. Diagram berikut menunjukkan tindakbalas yang terlibat dalam pembuatan baja Z dalam industry. Tuliskan persamaan seimbang bagi tindak-balas P. H=1] %N = ______2 x 14______________ x 100% = 24.1. O=16. Namakan Proses X dan Proses Y. S=32. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfurik melalui tindak-balas P menghasilkan sebatian Z. Apakah jenis tindak-balas yang berlaku? Peneutralan. Nyatakan satu kegunaan penting sebatian Z. Baja. Jadual berikut menunjukkan contoh-contoh dan komponen bagi empat jenis bahan buatan dalam industry.

ii. i. . ii. c. Paip/ wayar kabel/ bag/ kasut iv. Namakan P. sodium oksida. Namakan jenis kaca lain yang kalis haba. Nyatakan satu kegunaan polimer R. kalsium oksida Q: Aloi S: Kaca soda kapur. i. Terangkan mengapa bekas kaca lebih sesuai untuk menyimpan asid di dalam makmal. Nayatakan dua kegunaan konkrit yang diperkukuhkan.Lapisan-lapisan atom lebih senang tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan.R tidak boleh dibiodegradasikan. Diagram berikut merupakan struktur bagi R.Jenis Bahan Buatan P Q Polimer Kaca a. . b. Kaca tidak reaktif secara kimia/ kaca tidak reaktif.Pembakaran R menghasilkan gas hydrogen klorida yang beracun dan berasid. Gangsa lebih keras daripada kuprum. .Saiz atom zink yang lebih besar berbanding atom kuprum dalam gangsa telah menyebabkan atom-atom kuprum menjadi tidak tersusun. e. batu kecil. ii. Kaca borosilikat .Lapisan-lapisan atom logam terhalang daripada tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. Nyatakan dua cara R menyebabkan pencemaran alam. P: Bahan komposit R: Polivinil Klorida Contoh Konkrit yang diperkukuhkan Gangsa R S Komponen Semen. Kaca soda kapur tidak dapat menahan suhu yang tinggi. Terangkan. pasir. dan keluli Kuprum dan zink Kloroetene Silikon dioksida. i. ii. . Membuat rangka bangunan dan jambatan. Apakah kelebihan konkrit yang diperkukuhkan berbanding konkrit? Konkrit yang diperkukuhkan dapat menahan tekanan yang tinggi/ menokong muatan berat/ lebih kuat/ higher tensile strength than concrete. . i. Q. ini boleh menyebakan sistem perairan tersumbat dan banjir kilat. Lukis susunan atom dalam Kuprum tulen Gangsa d. R dan S. Lukiskan formula struktur bagi monomer R.Atom-atom logam kuprum tulen mempunyai saiz yang sama dan tersusun dalam lapisan. . iii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->