BAHAN

KIMIA DALAM INDUSTRI

• ASID SULFURIK • AMMONIA

- Menulis persamaan untuk Proses Sentuh dan Proses Haber, menyatakan suhu, tekanan dan pemangkin yang diperlukan. - Menyenaraikan kegunaan Asid Sulfurik dan Ammonia. - Menerangkan bagaimana sulfur dioksida menyebabkan pencemaran alam.

ALOI
-Menyatakan maksud aloi. -Melukis susunan atom di dalam aloi dan logam. -Menerangkan mengapa aloi lebih kuat daripada logam tulennya. -Mereka eksperimen untuk mengkaji kekerasan aloi dan logam asalnya. -List examples of alloys, compositions and properties of alloys

POLIMER
-Menyatakan maksud polimer. -Menyenaraikan polimer semula jadi dan polimer sintetik. -Menyatakan kegunaan polimer sintetik. -Menerankan kesan pembuangan polimer sintetik ke atas alam sekitar. -Cara-cara mengurangkan pencemaran yang disebabkan polimer sintetik.

• KACA DAN SERAMIK
-Menyenaraikan kegunaan kaca dan seramik. -Menyenaraik jenis-jenis kaca dan keguaannya. -Menyenaraikan sifat-sifat seramik.

• BAHAN KOMPOSIT
-Menyatakan maksud bahan kompositd. -Menyenaraikan contoh-contoh bahan komposit dan komponen dan kegunaannya. -Membanding dan membezakan sifat bahan komposit dengan bahan asalnya. -Mereka eksperimen untuk menghasilkan bahan komposit.

ASID SULFURIK 1. Asid Sulfurik dihasilkan melalui Proses Sentuh. Proses in mempunyai tiga peringkat.

Ini kerana tindakbalas tersebut adalah eksotermik. Peringkat Penerangan/Persamaan kimia . . persamaan seimbang: SO2 + H2 O → H2SO3 Pengoksidaan asid sulfurus di udara akan menghasilkan asid sulfuric yang juga penyebab kepada hujan asid. iv Sebagai elektrolit dalam bateri kereta. V2O5 *Sulfur trioksida dilarutkan di dalam asid sulfuric pekat untuk menhasilkan oleum. terangkan setiap peringkat bersama kondisi-kondisinya.Sulfur lebur dibakar dalam udara keing untuk menghasilkan sulfur dioksida. Sulfur dioksida dan oksigen dialirkan melalui vanadium(V) oksida . Peringkat I: Persamaan seimbang: Penghasilan sulfur dioksida S + O2 → SO2 Peringkat II Penghasilan sulfur trioksida - Di dalam bekas mangkin.Sulfur Oksigen Sulfur Dioksida SO2 Peringkat I Sulfur lebur Udara kering Pembakar Sulfur Trioksida SO3 Peringkat II Asid Sulfurik Oleum asid H2 S2 O7 sulfurik pekat H2SO4 Peringkat III Gas terbuang SO3 SO2 + O2 Bekas mangkin H2S2O7 (Oleum) Air H2SO4 Peringkat III Peringkat I Peringkat II 2. Persamaan seimbang: H2O + H2S2 O7 → 2 H2SO4 Peringkat III Penghasilan asid sulfurik - *Nota: Melarutkan terus sulfur dioksida tidak dapat dilakukan kerana permbebasan haba yang sangat banyak. Sulfur dioksida dan pencemaran alam : a) Punca utama kehadiran sulfur dioksida di udara adalah pembakaran bahan bakar di stesen janakuasa dan kilang-kilang. Wap air berasid yang akan terbentuk. 4. Persamaan seimbang: SO3 + H2SO4 → H2S2 O7 Oleum dilarutkan di dalam air untuk menghasilkan asid sulfuric pekat.Berdasarkan diagram di atas. i. Persamaan seimbang: SO2 + O2 SO3 Keadaan optimum untuk penghasilan sulfur trioksida yang maksimum adalah: Suhu : 450 . Pembuatan detergen ii Pembuatan baja iii Pembuatan cat. b) Sulfur dioksida melarut dalam air hujan untuk menghasilkan asid sulfurus yang menghasilkan hujan asid.500◦ C Tekanan : 2 – 3 atm Pemangkin : vanadium(V) oksida. bukan cecair 3.Sertakan semua persamaan kimia yang seimbang yang terlibat dalam setiap peringkat. Nyatakaan empat kegunaan utama asid sulfuric.

. Persamaan kimia/Pemerhatian NH3( g) + H2O(l) NH4+(aq) + OH. Dalam industry. Menukar warna merah kertas litmus lembap ke warna biru.Hujan asid menghakis bangunan. Persamaan seimbang: NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 4. Besi daripada keluli bertindak-balas dengan asid sulfuric menghasilkan karat. Atom-atom dalam logam tulen mempunyai saiz yang sama. air dan karbon dioksida. Ammonia digunakan dalam permbuatan: a) Baja sintetik seperti ammonium sulfat. . Tanah yang berasid tidak sesuai untuk pertumbuhan tanam-tanaman.(aq) Kehadiran ion hidroksida menyebabkan larutan ammonia akueos menjadi larutan alakali. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfuric untuk membentuk garam ammonium sulfat. 2. Daya 2.Meletakkan kapur (kalsium oksida) dan batu kapur (kalsium karbonat) ke tasik atau sungai. Ammonia adalah gas yang tidak berwarna dengan bau yang tengik dan sangat larut di dalam air. d) Mencegah penggumpalan lateks. persamaan seimbang: CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2 . ammonium fosfat dan urea.d) Kesan hujan asid: . C .Lukiskan susunan atom dalam b) Gangsa( 90 % kuprum dan 10 % timah) b) Keluli (99% besi dan 1 % karbon) [ Jisim relative atom : Cu. e) Cara-cara mengurangkan penghasilan sulfur dioksida dan kesan-kesan hujan asid: Gas yang dilepaskan dari stesen janakuasa dan kilang boleh disembur dengan serbuk kapur(kalsium karbonat). Apabila daya dikenekan ke atas logam tulen. . Suhu: 400 . Apakah maksud aloi.Hujan asid meningkatkan keasidan tanah. c) Gentian kaca sintetik dan nilon. ammonia dihasilakan melalui Proses Haber. 64.500◦C Tekanan : 200 atm 2NH3 Fakta/Penerangan/Lukisan Aloi ialah campuran dua atau lebih jenis unsur dengan komposisi yang tetap. Komponen utama dalam campuran tersebut ialah logam. Fe . Sn. Sifat-sifat kimia ammonia: Sifat Larut di dalam air membentuk alkali lemah Kesan ke atas kertas litmus merah Meneutralkan asid untuk membentuk garam ammonium. Ammonia 1. b) Asid nitrik dalam Proses Ostwald.Persamaan seimbang untuk tindak-balas ini:N2 +3 H2 Pemangkin: Besi ALOI Soalan 1. . ammonium nitrat. Atom-atom yang mempunyai saiz yang sama ini tersusun dalam lapisan. monumen dan tugu yang dibuat daripada marmar( kalsium karbonat) kerana kalsium karbonat bertindak-balas dengan asid menghasilkan garam.Hujan asid menghakis struktur bangunan-bangunan dan jambatan-jambatan yang dibuat daripada logam. - Logam tulen Logam tulen terbentuk daripada satu jenis atom. lapisan atom tergelincir diantara satu sama lain. a) Gangsa Tim ah ato m Kuprum b ) Keluli 2 . 3. Nyatakan hubungan antara susunan atom dalam logam dengan sifat-sifat elastisiti dan isinya.Terangkan mengapa aloi lebih • •• • Atom besi Atom karbon - Atom-atom unsur lain yang ditambah dalam logam tulen membentuk aloi yang terdiri daripada atom-atom yang berlainan saiz. . 56 .Hujan asid meningkatkan keasidan tasik-tasik dan sungai-sungai yang menyebabkan kematian organism akuatik. 12] 3.

Diameter lekuk yang terbentuk di atas blok kuprum diukur dengan pembaris. 5. pemberat 1Kg. 5 . benang. menggunakan ruang bolk kuprum yang lain. . Keputusan: Eksperimen Diameter lekuk di atas blok kuprum/cm Diameter lekuk di atas blok loyang/cm 1 A D 2 b e 3 c f Diameter purata/cm a+b+c=x 3 d + e + f= y 3 h) Perbincangan : Purata diameter lekuk di atas blok kuprum. b) Mengurangkan kakisan logam tulen. Eksperimen diulang tiga kali. c. 2. 4.Jatuhkan pemberat 1 kg tersebut ke atas bebola keluli. pembaris meter.Loyang lebih keras daipada kuprum//aloi lebih keras daripada logam tulen. Pembolehubah yang dimalarkan: Pemberat 1 Kg e. Alat radas: Kaki retort dan pengapit. Prosedur: 1. Hipotesis: Loyang lebih keras berbanding kuprum b.kuat daripada logam tulen dari segi susunan atom dalam logam dan aloi. blok Loyang. Bahan-bahan: Bola keluli. Y. Terangkan sebuah eksperimen untuk membandingkan kekerasan Loyang dengan Kuprum tulen. 3. Konklusi: . 4. a) Meningkatkan kekuatan dan kekerasan logam tulen. Apabila daya dikenakan ke atas aloi. Langkah 1 hingga 5 diulang menggunakan blok Loyang. Pembolehubah manipulasi: Blok kuprum dan Loyang. x lebih besar daripada purata diameter lekuk di atas blok Loyang. 6. Penyediaan alat radas: Refer to file lama a. Sebiji pemberat 1 kg digantung 50 cm di atas blok kuprum seperti yang ditunjukkan di dalam diagram. g. Nyatakan tiga sebab mengapa logam tulen dialoikan sebelum digunakan. blok kuprum. f. menggantikan blok kuprum. Pembolehubah bergerakbalas: Kekerasan blok d. Sebiji bola keluli dilekatkan di atas sebuah blok kuprum. c) To improve the appearance of a pure metal. kehadiran atom-atom asing ini menghalang lapisan-lapisan atom ini daripada tergelincir. i. - Atom-atom ini memusnahkan susunan atom yang teratur dalam logam tulen.

rangka kereta. DURALUMIN (93% Al. KELULI (99% Fe. ALOI Komponen utama KUPRUM Jenis aloi GANGSA (90 % Cu. pedang dan bahan artistic. keras dan tidak berkarat. dan litar kereta api. 10 % Sn) Keras dan kuat. Kegunaan: Membuat sudu garpu dan alat-alat pembedahan. 30% Zn) Keras dan Kuat. pingat. sifat-sifat dan kegunaan aloi-aloi. Kegunaan: Pembuatan tugu atau monument. 18% Cr) Bersinar. 1% Sb) Berkilau. KELULI TAHAN KARAT ( 74%Fe. 1% C) Keras dan Kuat. kuat dan tidak karat. permukaan bersinar. 3% Cu . BESI ALUMINIUM Jenis aloi TIMAH Jenis aloi LOYANG (70% Cu. 8% C. CUPRONICKEL (75% Cu. Keguaan: Pembinaan bangunan dan jambatan. Kegunaan : Duit syilling . Kegunaa : Alat muzik dan perkakas dapur. 3% Cu & 1 % Mn) Ringan dan kuat. Tidang menghakis. bersinar dan kuat. PEWTER (96% Sn. 25% Ni) Bersinar.Carta alir di bawah menunjukkan komposisi. Keguanaan: membuat rangka kapal terbang dan keretaapi laju. Keguanaan: membuat cenderamata.

Monomer ……Asid amino………… ii. BIncangkan cara-cara untuk mengitar kembali polimer sintetik untuk mengurangkan pencemaran alam. i Polythene ii Polypropene 4. Apakah maksud a) polimer. Polythene: Beg plastik Polyvinyl chloride: membuat kulit buatana Perspex:membuat kanta. hydrogen chloride ii.menggunakan polimer yang boleh dibiodegradasikan. Polythene. a)Polimer ialah molekul berantai panjang yang terbentuk daripada gabungan banyak unit kecil yang sama. kaca keselamatan Polypropene:membuat tali.Monomer ……Glukosa………. Terylene:membuat pakaian. Meracuni air iii. . ……Protein……………. Menurangkan pH air ii. hidrogen cyanide iii. c)Pempolimeran ialah proses penggabungan monomer-monomer untuk membentuk polimer. . nitrogen dioksida Nyatakan kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam sekitar. b)Monomer adalah unit kecil yang berulang dalam polimer. polypropene. nitrogen dioxide 6.. i. perspex. i. Nyatakan satu contoh bagi setiap polimer-polimer ini dalam kehidupan seharian. . ……Kanji……………. iii. i. polyvinyl klorida. Hidrogen klorida. 3. Namakan polimer sintetik yang menghasilkan gas berikut apabila dibakar: i. paip Nylon: membuat tali. Berikan tiga contoh polimer semula jadi dan kenal pasti monomermonomernya. kain layar Nama polimer sintetik: Polyvinyl klorida(PVC) Kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam. nylon dan terylene adalah contoh-contoh polimer sintetik.mencari alternative bagi polimer sintetik.POLIMER SINTETIK 1. hydrogen cyanide iii. Hujan asid 5. ii. ……Getah……………Monomer ……Isoprena……. Tuliskan persamaan kimia untuk pempolimeran sintetik polimer. pakaian. b) monomer c) pempolimeran 2.

2. Silikon dioksida . natrium oksida. plumbum(II) oksida Pinggan mangkuk. . kanta. Sifat Keras dan kuat Tidak reaktif secara kimia dan tidak menghakis. boron dioksida. Silicon dioksida.Lengkapkan jadual di bawah: Jenis-jenis kaca Komposisi a. tidak raektif secara kimia. chemical durability. batu-bata. . ketuhar dan wayar elektrik. Aluminium.Barang hiasan seperti pasu dan lain-lain. high thermal expansion coefficient. natrium oksida. atau kalsium oksida b. oksigen dan hidrogen. natrium oksida. Sifat-sifat: 4. alat radas makmal. Mempunyai takat lebur yang tinggi dan penebat haba yang baik serta stabil dalam suhu yang tinggi. Insulation such as lining of furnace and engine parts. Seramik dibuat daripada tanah liat. Kegunaan Membuat kaca rata. aluminium oksida c. mentol eletrik. boleh dipanaskan pada suhu yang tinggi Ketumpatan tinggi. gentian kaca d. Namakan unsur yang membentuk komponen utama kaca. Namakan unsur-unsur yang terkandung dalam seramik. SiO2 yang boleh didapati secara semula jadi di dalam pasir. Kaca Fused Silica/silicon dioksida Sifat istimewa Good chemical durability. Alat-alat perubatan dan pergigian seperti pebukaran sendi orthopendik. silikon. 3. Al2O3 2SiO2.jubin. Penebat elektrik bagi alat-alat elektrik seperti plug elektrik. Kaolin yang kaya dengan aluminium silikat terhidrat.2H2O 3.KACA 1. Kaca borosilikat. cermin Kalis haba. Namakan komponen utama tanah liat. automobile. pembetulan gigi dan pemindahan tulang.Perkakas dapur seperti periuk dan pinggan. lampu Lutsinar. A B C D E . Senaraikan sifat-sifat kaca. Lead crystal glass Silicon dioksida. cermin teleskop. Alat radas makmal. Penebat elektrik yang baik. Kaca soda kapur Silicon dioksida. SERAMIK 1. lutsinar. Lengkapkan jadual berikut untuk siat-sifat dan kegunaan seramik. Kristal dan lain-lain. atap dan tandas. Membuat alat memasak. Tidak boleh dimampatkan Kegunaan Membuat material seperti semen.

…………. ketumpatan rendah.BAHAN KOMPOSIT 1. Kaca fotokromik Photochromic substance like silver chloride embedded in glass/ transparent polymers. Sifat istimewa Boleh mengalirkan arus elektrik pada suhu yang amat rendah. 2. …………….a. computer Pembinaan bangunan. steel bars dan polimer 3. intensity meters. Plastik yang diperkukuhkan dengan kaca. Lengkapkan jadual dibawah: Jenis-jenis bahan komposit 1. dan bahagian-bahagian 2. Superkonduktor Komponen Alloys of metal compounds or ceramics of metal oxide. janakuasa. Plastik gentian gentian.Konkrit yang diperkukuhkan Konkrit diperkukuhkan dengan wayar keluli. b. Bahan-bahan komposit mempunyai sifat-sifat yang ……………. jambatan dan pelantar minyak Membuat tangki simpanan air. Sangat kuat dan boleh dibentuk menjadi pelbagai bentuk. High tensile strength. Bahan-bahan komposit adelah bahan-bahan berstruktur yang dibuat daripada penggabungan dua atau lebih sebatian seperti ………………. dengan senang.. bot dan helmet LATIHAN .. dan ……………. Membuat kanta mata. Contoh/ Kegunaan Digunakan dalam pembuatan sistem simpan tenaga. Menjadi gelap apabila dikenakan cahaya cerah dan menjadi lutsinar dalam cahaya malap. berbanding komponen-komponen asal. car wind shield light. transformer. dapat diebentuk menjadi lapisan-lapisan nipis 4.

1% 2(14 + 4 x 1) + 32 +3 x 16 2. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfurik melalui tindak-balas P menghasilkan sebatian Z. H=1] %N = ______2 x 14______________ x 100% = 24. Kira peratusan jisim nitrogen dalam sebatian Z? [RAM N=14. Nyatakan satu kegunaan penting sebatian Z. Lengkapkan jadual berikut yang berkaitan dengan proses X dan Y. Namakan Proses X dan Proses Y. i. Jadual berikut menunjukkan contoh-contoh dan komponen bagi empat jenis bahan buatan dalam industry. iii. Tuliskan persamaan seimbang bagi tindak-balas P. O=16. iv. Diagram berikut menunjukkan tindakbalas yang terlibat dalam pembuatan baja Z dalam industry. Baja. S=32. . NH3 + H2SO4 (NH4)2SO4 ii. Asid Sulfurik i. Pemangkin Besi Vanadium(V) Oksida Suhu/oC 400-500 450-500 Tekanan/atm 200 2-3 Persamaan seimbang bagi tindakbalas yang melibatkan pemangkin N2 + 3H2 2NH3 2SO2 + O2 2SO3 Proses Proses X Proses Y b. Proses X: Proses Haber Proses Y: Proses Sentuh ii. Apakah jenis tindak-balas yang berlaku? Peneutralan. Proses X Ammonia Tindakbalas P Sebatian Z Proses Y a.1.

Jenis Bahan Buatan P Q Polimer Kaca a. Namakan jenis kaca lain yang kalis haba.Atom-atom logam kuprum tulen mempunyai saiz yang sama dan tersusun dalam lapisan. Paip/ wayar kabel/ bag/ kasut iv. Q. ii.Lapisan-lapisan atom logam terhalang daripada tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. .Saiz atom zink yang lebih besar berbanding atom kuprum dalam gangsa telah menyebabkan atom-atom kuprum menjadi tidak tersusun. batu kecil. iii. Lukis susunan atom dalam Kuprum tulen Gangsa d. Nyatakan dua cara R menyebabkan pencemaran alam. c. i.Pembakaran R menghasilkan gas hydrogen klorida yang beracun dan berasid. ii.Lapisan-lapisan atom lebih senang tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. R dan S. Nyatakan satu kegunaan polimer R. ii. ini boleh menyebakan sistem perairan tersumbat dan banjir kilat. Terangkan mengapa bekas kaca lebih sesuai untuk menyimpan asid di dalam makmal. i. . Gangsa lebih keras daripada kuprum. pasir. Nayatakan dua kegunaan konkrit yang diperkukuhkan. ii. Kaca tidak reaktif secara kimia/ kaca tidak reaktif. . b. Membuat rangka bangunan dan jambatan. i. . Namakan P. e. sodium oksida. Apakah kelebihan konkrit yang diperkukuhkan berbanding konkrit? Konkrit yang diperkukuhkan dapat menahan tekanan yang tinggi/ menokong muatan berat/ lebih kuat/ higher tensile strength than concrete. Kaca soda kapur tidak dapat menahan suhu yang tinggi. dan keluli Kuprum dan zink Kloroetene Silikon dioksida.R tidak boleh dibiodegradasikan. . Kaca borosilikat . Lukiskan formula struktur bagi monomer R. i. Terangkan. Diagram berikut merupakan struktur bagi R. . kalsium oksida Q: Aloi S: Kaca soda kapur. P: Bahan komposit R: Polivinil Klorida Contoh Konkrit yang diperkukuhkan Gangsa R S Komponen Semen.