P. 1
Bahan Kimia Untuk Pengguna Translated]

Bahan Kimia Untuk Pengguna Translated]

|Views: 3,511|Likes:
Published by Nik Anas

More info:

Published by: Nik Anas on Jan 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2015

pdf

text

original

BAHAN

KIMIA DALAM INDUSTRI

• ASID SULFURIK • AMMONIA

- Menulis persamaan untuk Proses Sentuh dan Proses Haber, menyatakan suhu, tekanan dan pemangkin yang diperlukan. - Menyenaraikan kegunaan Asid Sulfurik dan Ammonia. - Menerangkan bagaimana sulfur dioksida menyebabkan pencemaran alam.

ALOI
-Menyatakan maksud aloi. -Melukis susunan atom di dalam aloi dan logam. -Menerangkan mengapa aloi lebih kuat daripada logam tulennya. -Mereka eksperimen untuk mengkaji kekerasan aloi dan logam asalnya. -List examples of alloys, compositions and properties of alloys

POLIMER
-Menyatakan maksud polimer. -Menyenaraikan polimer semula jadi dan polimer sintetik. -Menyatakan kegunaan polimer sintetik. -Menerankan kesan pembuangan polimer sintetik ke atas alam sekitar. -Cara-cara mengurangkan pencemaran yang disebabkan polimer sintetik.

• KACA DAN SERAMIK
-Menyenaraikan kegunaan kaca dan seramik. -Menyenaraik jenis-jenis kaca dan keguaannya. -Menyenaraikan sifat-sifat seramik.

• BAHAN KOMPOSIT
-Menyatakan maksud bahan kompositd. -Menyenaraikan contoh-contoh bahan komposit dan komponen dan kegunaannya. -Membanding dan membezakan sifat bahan komposit dengan bahan asalnya. -Mereka eksperimen untuk menghasilkan bahan komposit.

ASID SULFURIK 1. Asid Sulfurik dihasilkan melalui Proses Sentuh. Proses in mempunyai tiga peringkat.

4.Berdasarkan diagram di atas. Nyatakaan empat kegunaan utama asid sulfuric. Peringkat I: Persamaan seimbang: Penghasilan sulfur dioksida S + O2 → SO2 Peringkat II Penghasilan sulfur trioksida - Di dalam bekas mangkin. b) Sulfur dioksida melarut dalam air hujan untuk menghasilkan asid sulfurus yang menghasilkan hujan asid.500◦ C Tekanan : 2 – 3 atm Pemangkin : vanadium(V) oksida. Persamaan seimbang: H2O + H2S2 O7 → 2 H2SO4 Peringkat III Penghasilan asid sulfurik - *Nota: Melarutkan terus sulfur dioksida tidak dapat dilakukan kerana permbebasan haba yang sangat banyak. terangkan setiap peringkat bersama kondisi-kondisinya. V2O5 *Sulfur trioksida dilarutkan di dalam asid sulfuric pekat untuk menhasilkan oleum. iv Sebagai elektrolit dalam bateri kereta. Persamaan seimbang: SO3 + H2SO4 → H2S2 O7 Oleum dilarutkan di dalam air untuk menghasilkan asid sulfuric pekat. Peringkat Penerangan/Persamaan kimia . Pembuatan detergen ii Pembuatan baja iii Pembuatan cat.Sulfur lebur dibakar dalam udara keing untuk menghasilkan sulfur dioksida. Sulfur dioksida dan oksigen dialirkan melalui vanadium(V) oksida . bukan cecair 3. i. Ini kerana tindakbalas tersebut adalah eksotermik. Wap air berasid yang akan terbentuk.Sertakan semua persamaan kimia yang seimbang yang terlibat dalam setiap peringkat.Sulfur Oksigen Sulfur Dioksida SO2 Peringkat I Sulfur lebur Udara kering Pembakar Sulfur Trioksida SO3 Peringkat II Asid Sulfurik Oleum asid H2 S2 O7 sulfurik pekat H2SO4 Peringkat III Gas terbuang SO3 SO2 + O2 Bekas mangkin H2S2O7 (Oleum) Air H2SO4 Peringkat III Peringkat I Peringkat II 2. persamaan seimbang: SO2 + H2 O → H2SO3 Pengoksidaan asid sulfurus di udara akan menghasilkan asid sulfuric yang juga penyebab kepada hujan asid. Sulfur dioksida dan pencemaran alam : a) Punca utama kehadiran sulfur dioksida di udara adalah pembakaran bahan bakar di stesen janakuasa dan kilang-kilang. Persamaan seimbang: SO2 + O2 SO3 Keadaan optimum untuk penghasilan sulfur trioksida yang maksimum adalah: Suhu : 450 . .

Apakah maksud aloi. Besi daripada keluli bertindak-balas dengan asid sulfuric menghasilkan karat.(aq) Kehadiran ion hidroksida menyebabkan larutan ammonia akueos menjadi larutan alakali. Atom-atom dalam logam tulen mempunyai saiz yang sama.Persamaan seimbang untuk tindak-balas ini:N2 +3 H2 Pemangkin: Besi ALOI Soalan 1. Dalam industry. Ammonia adalah gas yang tidak berwarna dengan bau yang tengik dan sangat larut di dalam air. . ammonia dihasilakan melalui Proses Haber. .Hujan asid meningkatkan keasidan tanah. Komponen utama dalam campuran tersebut ialah logam.Terangkan mengapa aloi lebih • •• • Atom besi Atom karbon - Atom-atom unsur lain yang ditambah dalam logam tulen membentuk aloi yang terdiri daripada atom-atom yang berlainan saiz. . 12] 3. . monumen dan tugu yang dibuat daripada marmar( kalsium karbonat) kerana kalsium karbonat bertindak-balas dengan asid menghasilkan garam. Suhu: 400 .Hujan asid meningkatkan keasidan tasik-tasik dan sungai-sungai yang menyebabkan kematian organism akuatik. e) Cara-cara mengurangkan penghasilan sulfur dioksida dan kesan-kesan hujan asid: Gas yang dilepaskan dari stesen janakuasa dan kilang boleh disembur dengan serbuk kapur(kalsium karbonat). Tanah yang berasid tidak sesuai untuk pertumbuhan tanam-tanaman. ammonium nitrat. lapisan atom tergelincir diantara satu sama lain. Sn. a) Gangsa Tim ah ato m Kuprum b ) Keluli 2 . Menukar warna merah kertas litmus lembap ke warna biru.d) Kesan hujan asid: . Persamaan seimbang: NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 4. air dan karbon dioksida. Persamaan kimia/Pemerhatian NH3( g) + H2O(l) NH4+(aq) + OH. persamaan seimbang: CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2 .Hujan asid menghakis struktur bangunan-bangunan dan jambatan-jambatan yang dibuat daripada logam.500◦C Tekanan : 200 atm 2NH3 Fakta/Penerangan/Lukisan Aloi ialah campuran dua atau lebih jenis unsur dengan komposisi yang tetap.Hujan asid menghakis bangunan. c) Gentian kaca sintetik dan nilon. .Lukiskan susunan atom dalam b) Gangsa( 90 % kuprum dan 10 % timah) b) Keluli (99% besi dan 1 % karbon) [ Jisim relative atom : Cu. Ammonia digunakan dalam permbuatan: a) Baja sintetik seperti ammonium sulfat. d) Mencegah penggumpalan lateks. - Logam tulen Logam tulen terbentuk daripada satu jenis atom. Fe .Meletakkan kapur (kalsium oksida) dan batu kapur (kalsium karbonat) ke tasik atau sungai. Nyatakan hubungan antara susunan atom dalam logam dengan sifat-sifat elastisiti dan isinya. Ammonia 1. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfuric untuk membentuk garam ammonium sulfat. 64. Atom-atom yang mempunyai saiz yang sama ini tersusun dalam lapisan. Apabila daya dikenekan ke atas logam tulen. 2. b) Asid nitrik dalam Proses Ostwald. C . 56 . 3. ammonium fosfat dan urea. Daya 2. Sifat-sifat kimia ammonia: Sifat Larut di dalam air membentuk alkali lemah Kesan ke atas kertas litmus merah Meneutralkan asid untuk membentuk garam ammonium.

g. pembaris meter. Keputusan: Eksperimen Diameter lekuk di atas blok kuprum/cm Diameter lekuk di atas blok loyang/cm 1 A D 2 b e 3 c f Diameter purata/cm a+b+c=x 3 d + e + f= y 3 h) Perbincangan : Purata diameter lekuk di atas blok kuprum. f. Diameter lekuk yang terbentuk di atas blok kuprum diukur dengan pembaris. c. Langkah 1 hingga 5 diulang menggunakan blok Loyang. 4. Prosedur: 1. menggunakan ruang bolk kuprum yang lain. Hipotesis: Loyang lebih keras berbanding kuprum b. 6. benang. Y. Eksperimen diulang tiga kali. Pembolehubah bergerakbalas: Kekerasan blok d. Bahan-bahan: Bola keluli.kuat daripada logam tulen dari segi susunan atom dalam logam dan aloi. Pembolehubah manipulasi: Blok kuprum dan Loyang.Jatuhkan pemberat 1 kg tersebut ke atas bebola keluli. menggantikan blok kuprum. Konklusi: . x lebih besar daripada purata diameter lekuk di atas blok Loyang. blok kuprum. pemberat 1Kg. Terangkan sebuah eksperimen untuk membandingkan kekerasan Loyang dengan Kuprum tulen. b) Mengurangkan kakisan logam tulen. 3. Pembolehubah yang dimalarkan: Pemberat 1 Kg e.Loyang lebih keras daipada kuprum//aloi lebih keras daripada logam tulen. a) Meningkatkan kekuatan dan kekerasan logam tulen. 4. Alat radas: Kaki retort dan pengapit. i. 5 . kehadiran atom-atom asing ini menghalang lapisan-lapisan atom ini daripada tergelincir. Penyediaan alat radas: Refer to file lama a. 2. 5. Sebiji bola keluli dilekatkan di atas sebuah blok kuprum. . blok Loyang. Apabila daya dikenakan ke atas aloi. Sebiji pemberat 1 kg digantung 50 cm di atas blok kuprum seperti yang ditunjukkan di dalam diagram. c) To improve the appearance of a pure metal. - Atom-atom ini memusnahkan susunan atom yang teratur dalam logam tulen. Nyatakan tiga sebab mengapa logam tulen dialoikan sebelum digunakan.

10 % Sn) Keras dan kuat. Keguanaan: membuat cenderamata. dan litar kereta api. permukaan bersinar. kuat dan tidak karat. CUPRONICKEL (75% Cu. 30% Zn) Keras dan Kuat. 25% Ni) Bersinar. 1% Sb) Berkilau. bersinar dan kuat. 8% C. 3% Cu .Carta alir di bawah menunjukkan komposisi. 1% C) Keras dan Kuat. pedang dan bahan artistic. Keguanaan: membuat rangka kapal terbang dan keretaapi laju. KELULI TAHAN KARAT ( 74%Fe. ALOI Komponen utama KUPRUM Jenis aloi GANGSA (90 % Cu. DURALUMIN (93% Al. keras dan tidak berkarat. Keguaan: Pembinaan bangunan dan jambatan. Kegunaa : Alat muzik dan perkakas dapur. PEWTER (96% Sn. sifat-sifat dan kegunaan aloi-aloi. 3% Cu & 1 % Mn) Ringan dan kuat. rangka kereta. Kegunaan: Pembuatan tugu atau monument. Tidang menghakis. Kegunaan : Duit syilling . KELULI (99% Fe. Kegunaan: Membuat sudu garpu dan alat-alat pembedahan. 18% Cr) Bersinar. pingat. BESI ALUMINIUM Jenis aloi TIMAH Jenis aloi LOYANG (70% Cu.

. i.menggunakan polimer yang boleh dibiodegradasikan. kain layar Nama polimer sintetik: Polyvinyl klorida(PVC) Kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam. . ……Kanji……………. BIncangkan cara-cara untuk mengitar kembali polimer sintetik untuk mengurangkan pencemaran alam. hydrogen chloride ii. b) monomer c) pempolimeran 2. . hydrogen cyanide iii. Namakan polimer sintetik yang menghasilkan gas berikut apabila dibakar: i. Nyatakan satu contoh bagi setiap polimer-polimer ini dalam kehidupan seharian. Apakah maksud a) polimer. Berikan tiga contoh polimer semula jadi dan kenal pasti monomermonomernya. hidrogen cyanide iii.mencari alternative bagi polimer sintetik. perspex. Polythene: Beg plastik Polyvinyl chloride: membuat kulit buatana Perspex:membuat kanta. Meracuni air iii. c)Pempolimeran ialah proses penggabungan monomer-monomer untuk membentuk polimer. nylon dan terylene adalah contoh-contoh polimer sintetik. nitrogen dioxide 6. Terylene:membuat pakaian. Hujan asid 5. i. Menurangkan pH air ii.Monomer ……Glukosa………. a)Polimer ialah molekul berantai panjang yang terbentuk daripada gabungan banyak unit kecil yang sama. Polythene. b)Monomer adalah unit kecil yang berulang dalam polimer. polypropene. Hidrogen klorida. polyvinyl klorida. ……Protein……………. i Polythene ii Polypropene 4. i. nitrogen dioksida Nyatakan kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam sekitar. . ii. Monomer ……Asid amino………… ii. 3. kaca keselamatan Polypropene:membuat tali. Tuliskan persamaan kimia untuk pempolimeran sintetik polimer. pakaian.POLIMER SINTETIK 1. iii. paip Nylon: membuat tali. ……Getah……………Monomer ……Isoprena…….

Sifat Keras dan kuat Tidak reaktif secara kimia dan tidak menghakis. gentian kaca d. Lead crystal glass Silicon dioksida. oksigen dan hidrogen. ketuhar dan wayar elektrik. natrium oksida. Al2O3 2SiO2. Insulation such as lining of furnace and engine parts. Membuat alat memasak. Lengkapkan jadual berikut untuk siat-sifat dan kegunaan seramik. Penebat elektrik bagi alat-alat elektrik seperti plug elektrik. Mempunyai takat lebur yang tinggi dan penebat haba yang baik serta stabil dalam suhu yang tinggi. SiO2 yang boleh didapati secara semula jadi di dalam pasir. .KACA 1. natrium oksida. Namakan komponen utama tanah liat. tidak raektif secara kimia. Silicon dioksida. aluminium oksida c. Aluminium. boleh dipanaskan pada suhu yang tinggi Ketumpatan tinggi. lutsinar. SERAMIK 1. . chemical durability. high thermal expansion coefficient. Kristal dan lain-lain. automobile. atau kalsium oksida b. cermin Kalis haba. Alat-alat perubatan dan pergigian seperti pebukaran sendi orthopendik. 2. Kaca borosilikat. A B C D E .Lengkapkan jadual di bawah: Jenis-jenis kaca Komposisi a.Barang hiasan seperti pasu dan lain-lain. Kaca soda kapur Silicon dioksida. pembetulan gigi dan pemindahan tulang. mentol eletrik. cermin teleskop. 3.jubin. atap dan tandas. Namakan unsur-unsur yang terkandung dalam seramik. silikon. Namakan unsur yang membentuk komponen utama kaca. lampu Lutsinar. Silikon dioksida . Kegunaan Membuat kaca rata. Alat radas makmal. Sifat-sifat: 4. alat radas makmal. Kaca Fused Silica/silicon dioksida Sifat istimewa Good chemical durability. plumbum(II) oksida Pinggan mangkuk.Perkakas dapur seperti periuk dan pinggan. boron dioksida. Penebat elektrik yang baik.2H2O 3. natrium oksida. Tidak boleh dimampatkan Kegunaan Membuat material seperti semen. Kaolin yang kaya dengan aluminium silikat terhidrat. kanta. Senaraikan sifat-sifat kaca. Seramik dibuat daripada tanah liat. batu-bata.

. Contoh/ Kegunaan Digunakan dalam pembuatan sistem simpan tenaga. …………. Plastik gentian gentian.. berbanding komponen-komponen asal.a. 2.BAHAN KOMPOSIT 1. dan bahagian-bahagian 2. Sangat kuat dan boleh dibentuk menjadi pelbagai bentuk. intensity meters. Sifat istimewa Boleh mengalirkan arus elektrik pada suhu yang amat rendah. Menjadi gelap apabila dikenakan cahaya cerah dan menjadi lutsinar dalam cahaya malap. jambatan dan pelantar minyak Membuat tangki simpanan air.Konkrit yang diperkukuhkan Konkrit diperkukuhkan dengan wayar keluli. computer Pembinaan bangunan. bot dan helmet LATIHAN . Bahan-bahan komposit mempunyai sifat-sifat yang ……………. steel bars dan polimer 3. High tensile strength. ……………. car wind shield light. Bahan-bahan komposit adelah bahan-bahan berstruktur yang dibuat daripada penggabungan dua atau lebih sebatian seperti ………………. transformer. janakuasa. b. dan ……………. dengan senang. Plastik yang diperkukuhkan dengan kaca. dapat diebentuk menjadi lapisan-lapisan nipis 4. Membuat kanta mata. ketumpatan rendah. Lengkapkan jadual dibawah: Jenis-jenis bahan komposit 1. Superkonduktor Komponen Alloys of metal compounds or ceramics of metal oxide. Kaca fotokromik Photochromic substance like silver chloride embedded in glass/ transparent polymers.

Baja. Nyatakan satu kegunaan penting sebatian Z. Apakah jenis tindak-balas yang berlaku? Peneutralan. NH3 + H2SO4 (NH4)2SO4 ii. .1% 2(14 + 4 x 1) + 32 +3 x 16 2. iii. Jadual berikut menunjukkan contoh-contoh dan komponen bagi empat jenis bahan buatan dalam industry. Lengkapkan jadual berikut yang berkaitan dengan proses X dan Y. i. Namakan Proses X dan Proses Y. S=32. Proses X Ammonia Tindakbalas P Sebatian Z Proses Y a. O=16. Asid Sulfurik i. iv. Tuliskan persamaan seimbang bagi tindak-balas P. Pemangkin Besi Vanadium(V) Oksida Suhu/oC 400-500 450-500 Tekanan/atm 200 2-3 Persamaan seimbang bagi tindakbalas yang melibatkan pemangkin N2 + 3H2 2NH3 2SO2 + O2 2SO3 Proses Proses X Proses Y b. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfurik melalui tindak-balas P menghasilkan sebatian Z.1. Kira peratusan jisim nitrogen dalam sebatian Z? [RAM N=14. Diagram berikut menunjukkan tindakbalas yang terlibat dalam pembuatan baja Z dalam industry. H=1] %N = ______2 x 14______________ x 100% = 24. Proses X: Proses Haber Proses Y: Proses Sentuh ii.

Nyatakan satu kegunaan polimer R. i. ini boleh menyebakan sistem perairan tersumbat dan banjir kilat.Saiz atom zink yang lebih besar berbanding atom kuprum dalam gangsa telah menyebabkan atom-atom kuprum menjadi tidak tersusun. ii. b. Apakah kelebihan konkrit yang diperkukuhkan berbanding konkrit? Konkrit yang diperkukuhkan dapat menahan tekanan yang tinggi/ menokong muatan berat/ lebih kuat/ higher tensile strength than concrete. P: Bahan komposit R: Polivinil Klorida Contoh Konkrit yang diperkukuhkan Gangsa R S Komponen Semen.Pembakaran R menghasilkan gas hydrogen klorida yang beracun dan berasid. Nyatakan dua cara R menyebabkan pencemaran alam. . Gangsa lebih keras daripada kuprum. R dan S. iii. . pasir. Terangkan. Paip/ wayar kabel/ bag/ kasut iv. kalsium oksida Q: Aloi S: Kaca soda kapur. Namakan jenis kaca lain yang kalis haba. Q. .R tidak boleh dibiodegradasikan. batu kecil.Atom-atom logam kuprum tulen mempunyai saiz yang sama dan tersusun dalam lapisan. e. Terangkan mengapa bekas kaca lebih sesuai untuk menyimpan asid di dalam makmal. dan keluli Kuprum dan zink Kloroetene Silikon dioksida. ii. ii.Lapisan-lapisan atom logam terhalang daripada tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. sodium oksida. Kaca tidak reaktif secara kimia/ kaca tidak reaktif.Lapisan-lapisan atom lebih senang tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. i. . ii. Membuat rangka bangunan dan jambatan. Kaca borosilikat . Lukiskan formula struktur bagi monomer R. Namakan P. Diagram berikut merupakan struktur bagi R. i.Jenis Bahan Buatan P Q Polimer Kaca a. . i. . Kaca soda kapur tidak dapat menahan suhu yang tinggi. Nayatakan dua kegunaan konkrit yang diperkukuhkan. Lukis susunan atom dalam Kuprum tulen Gangsa d. c.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->