BAHAN

KIMIA DALAM INDUSTRI

• ASID SULFURIK • AMMONIA

- Menulis persamaan untuk Proses Sentuh dan Proses Haber, menyatakan suhu, tekanan dan pemangkin yang diperlukan. - Menyenaraikan kegunaan Asid Sulfurik dan Ammonia. - Menerangkan bagaimana sulfur dioksida menyebabkan pencemaran alam.

ALOI
-Menyatakan maksud aloi. -Melukis susunan atom di dalam aloi dan logam. -Menerangkan mengapa aloi lebih kuat daripada logam tulennya. -Mereka eksperimen untuk mengkaji kekerasan aloi dan logam asalnya. -List examples of alloys, compositions and properties of alloys

POLIMER
-Menyatakan maksud polimer. -Menyenaraikan polimer semula jadi dan polimer sintetik. -Menyatakan kegunaan polimer sintetik. -Menerankan kesan pembuangan polimer sintetik ke atas alam sekitar. -Cara-cara mengurangkan pencemaran yang disebabkan polimer sintetik.

• KACA DAN SERAMIK
-Menyenaraikan kegunaan kaca dan seramik. -Menyenaraik jenis-jenis kaca dan keguaannya. -Menyenaraikan sifat-sifat seramik.

• BAHAN KOMPOSIT
-Menyatakan maksud bahan kompositd. -Menyenaraikan contoh-contoh bahan komposit dan komponen dan kegunaannya. -Membanding dan membezakan sifat bahan komposit dengan bahan asalnya. -Mereka eksperimen untuk menghasilkan bahan komposit.

ASID SULFURIK 1. Asid Sulfurik dihasilkan melalui Proses Sentuh. Proses in mempunyai tiga peringkat.

Persamaan seimbang: H2O + H2S2 O7 → 2 H2SO4 Peringkat III Penghasilan asid sulfurik - *Nota: Melarutkan terus sulfur dioksida tidak dapat dilakukan kerana permbebasan haba yang sangat banyak. Ini kerana tindakbalas tersebut adalah eksotermik. bukan cecair 3. Sulfur dioksida dan pencemaran alam : a) Punca utama kehadiran sulfur dioksida di udara adalah pembakaran bahan bakar di stesen janakuasa dan kilang-kilang.500◦ C Tekanan : 2 – 3 atm Pemangkin : vanadium(V) oksida. terangkan setiap peringkat bersama kondisi-kondisinya. Pembuatan detergen ii Pembuatan baja iii Pembuatan cat.Sulfur Oksigen Sulfur Dioksida SO2 Peringkat I Sulfur lebur Udara kering Pembakar Sulfur Trioksida SO3 Peringkat II Asid Sulfurik Oleum asid H2 S2 O7 sulfurik pekat H2SO4 Peringkat III Gas terbuang SO3 SO2 + O2 Bekas mangkin H2S2O7 (Oleum) Air H2SO4 Peringkat III Peringkat I Peringkat II 2. Nyatakaan empat kegunaan utama asid sulfuric. Sulfur dioksida dan oksigen dialirkan melalui vanadium(V) oksida .Sulfur lebur dibakar dalam udara keing untuk menghasilkan sulfur dioksida. . b) Sulfur dioksida melarut dalam air hujan untuk menghasilkan asid sulfurus yang menghasilkan hujan asid. Persamaan seimbang: SO3 + H2SO4 → H2S2 O7 Oleum dilarutkan di dalam air untuk menghasilkan asid sulfuric pekat.Sertakan semua persamaan kimia yang seimbang yang terlibat dalam setiap peringkat. Wap air berasid yang akan terbentuk. iv Sebagai elektrolit dalam bateri kereta. V2O5 *Sulfur trioksida dilarutkan di dalam asid sulfuric pekat untuk menhasilkan oleum. 4. Peringkat Penerangan/Persamaan kimia . Persamaan seimbang: SO2 + O2 SO3 Keadaan optimum untuk penghasilan sulfur trioksida yang maksimum adalah: Suhu : 450 . i.Berdasarkan diagram di atas. Peringkat I: Persamaan seimbang: Penghasilan sulfur dioksida S + O2 → SO2 Peringkat II Penghasilan sulfur trioksida - Di dalam bekas mangkin. persamaan seimbang: SO2 + H2 O → H2SO3 Pengoksidaan asid sulfurus di udara akan menghasilkan asid sulfuric yang juga penyebab kepada hujan asid.

Meletakkan kapur (kalsium oksida) dan batu kapur (kalsium karbonat) ke tasik atau sungai. monumen dan tugu yang dibuat daripada marmar( kalsium karbonat) kerana kalsium karbonat bertindak-balas dengan asid menghasilkan garam. - Logam tulen Logam tulen terbentuk daripada satu jenis atom. Tanah yang berasid tidak sesuai untuk pertumbuhan tanam-tanaman. . a) Gangsa Tim ah ato m Kuprum b ) Keluli 2 . air dan karbon dioksida. 12] 3. 64. ammonium nitrat. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfuric untuk membentuk garam ammonium sulfat. e) Cara-cara mengurangkan penghasilan sulfur dioksida dan kesan-kesan hujan asid: Gas yang dilepaskan dari stesen janakuasa dan kilang boleh disembur dengan serbuk kapur(kalsium karbonat). Atom-atom yang mempunyai saiz yang sama ini tersusun dalam lapisan. Ammonia adalah gas yang tidak berwarna dengan bau yang tengik dan sangat larut di dalam air.d) Kesan hujan asid: . Atom-atom dalam logam tulen mempunyai saiz yang sama. 3.Terangkan mengapa aloi lebih • •• • Atom besi Atom karbon - Atom-atom unsur lain yang ditambah dalam logam tulen membentuk aloi yang terdiri daripada atom-atom yang berlainan saiz. Ammonia digunakan dalam permbuatan: a) Baja sintetik seperti ammonium sulfat. Menukar warna merah kertas litmus lembap ke warna biru. 2.Hujan asid menghakis struktur bangunan-bangunan dan jambatan-jambatan yang dibuat daripada logam. Sn. Besi daripada keluli bertindak-balas dengan asid sulfuric menghasilkan karat. lapisan atom tergelincir diantara satu sama lain. Persamaan seimbang: NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 4. Dalam industry.(aq) Kehadiran ion hidroksida menyebabkan larutan ammonia akueos menjadi larutan alakali. 56 . . Sifat-sifat kimia ammonia: Sifat Larut di dalam air membentuk alkali lemah Kesan ke atas kertas litmus merah Meneutralkan asid untuk membentuk garam ammonium. Apabila daya dikenekan ke atas logam tulen. c) Gentian kaca sintetik dan nilon. Ammonia 1. Fe . ammonium fosfat dan urea. Suhu: 400 . Persamaan kimia/Pemerhatian NH3( g) + H2O(l) NH4+(aq) + OH.Persamaan seimbang untuk tindak-balas ini:N2 +3 H2 Pemangkin: Besi ALOI Soalan 1.Hujan asid menghakis bangunan. Daya 2. persamaan seimbang: CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2 . Komponen utama dalam campuran tersebut ialah logam.Lukiskan susunan atom dalam b) Gangsa( 90 % kuprum dan 10 % timah) b) Keluli (99% besi dan 1 % karbon) [ Jisim relative atom : Cu.500◦C Tekanan : 200 atm 2NH3 Fakta/Penerangan/Lukisan Aloi ialah campuran dua atau lebih jenis unsur dengan komposisi yang tetap. b) Asid nitrik dalam Proses Ostwald. Nyatakan hubungan antara susunan atom dalam logam dengan sifat-sifat elastisiti dan isinya.Hujan asid meningkatkan keasidan tanah.Hujan asid meningkatkan keasidan tasik-tasik dan sungai-sungai yang menyebabkan kematian organism akuatik. C . Apakah maksud aloi. . ammonia dihasilakan melalui Proses Haber. . . d) Mencegah penggumpalan lateks.

Y. benang. kehadiran atom-atom asing ini menghalang lapisan-lapisan atom ini daripada tergelincir. Pembolehubah bergerakbalas: Kekerasan blok d. Hipotesis: Loyang lebih keras berbanding kuprum b.Jatuhkan pemberat 1 kg tersebut ke atas bebola keluli. menggantikan blok kuprum. Sebiji pemberat 1 kg digantung 50 cm di atas blok kuprum seperti yang ditunjukkan di dalam diagram. c) To improve the appearance of a pure metal. Nyatakan tiga sebab mengapa logam tulen dialoikan sebelum digunakan. a) Meningkatkan kekuatan dan kekerasan logam tulen. menggunakan ruang bolk kuprum yang lain. 5. Konklusi: . i. Sebiji bola keluli dilekatkan di atas sebuah blok kuprum. blok Loyang. 5 . b) Mengurangkan kakisan logam tulen. Eksperimen diulang tiga kali. pembaris meter. Alat radas: Kaki retort dan pengapit. - Atom-atom ini memusnahkan susunan atom yang teratur dalam logam tulen. c. . g. 6. Prosedur: 1. x lebih besar daripada purata diameter lekuk di atas blok Loyang. 4. Keputusan: Eksperimen Diameter lekuk di atas blok kuprum/cm Diameter lekuk di atas blok loyang/cm 1 A D 2 b e 3 c f Diameter purata/cm a+b+c=x 3 d + e + f= y 3 h) Perbincangan : Purata diameter lekuk di atas blok kuprum. 3. blok kuprum. Terangkan sebuah eksperimen untuk membandingkan kekerasan Loyang dengan Kuprum tulen. Penyediaan alat radas: Refer to file lama a. Diameter lekuk yang terbentuk di atas blok kuprum diukur dengan pembaris. Pembolehubah manipulasi: Blok kuprum dan Loyang. 4.kuat daripada logam tulen dari segi susunan atom dalam logam dan aloi. Apabila daya dikenakan ke atas aloi. 2. Langkah 1 hingga 5 diulang menggunakan blok Loyang. Bahan-bahan: Bola keluli.Loyang lebih keras daipada kuprum//aloi lebih keras daripada logam tulen. f. pemberat 1Kg. Pembolehubah yang dimalarkan: Pemberat 1 Kg e.

PEWTER (96% Sn. bersinar dan kuat. BESI ALUMINIUM Jenis aloi TIMAH Jenis aloi LOYANG (70% Cu. permukaan bersinar. ALOI Komponen utama KUPRUM Jenis aloi GANGSA (90 % Cu. 8% C. Kegunaan : Duit syilling . Kegunaan: Membuat sudu garpu dan alat-alat pembedahan. pedang dan bahan artistic. CUPRONICKEL (75% Cu. 1% Sb) Berkilau. 25% Ni) Bersinar. Kegunaan: Pembuatan tugu atau monument. KELULI TAHAN KARAT ( 74%Fe. Tidang menghakis. KELULI (99% Fe.Carta alir di bawah menunjukkan komposisi. 30% Zn) Keras dan Kuat. 1% C) Keras dan Kuat. sifat-sifat dan kegunaan aloi-aloi. 3% Cu & 1 % Mn) Ringan dan kuat. rangka kereta. 10 % Sn) Keras dan kuat. DURALUMIN (93% Al. 18% Cr) Bersinar. dan litar kereta api. Keguanaan: membuat cenderamata. Keguanaan: membuat rangka kapal terbang dan keretaapi laju. keras dan tidak berkarat. 3% Cu . pingat. kuat dan tidak karat. Keguaan: Pembinaan bangunan dan jambatan. Kegunaa : Alat muzik dan perkakas dapur.

Namakan polimer sintetik yang menghasilkan gas berikut apabila dibakar: i. Polythene: Beg plastik Polyvinyl chloride: membuat kulit buatana Perspex:membuat kanta. Berikan tiga contoh polimer semula jadi dan kenal pasti monomermonomernya. . Nyatakan satu contoh bagi setiap polimer-polimer ini dalam kehidupan seharian.Monomer ……Glukosa………. Terylene:membuat pakaian. polypropene. Hujan asid 5. i. kaca keselamatan Polypropene:membuat tali.menggunakan polimer yang boleh dibiodegradasikan. a)Polimer ialah molekul berantai panjang yang terbentuk daripada gabungan banyak unit kecil yang sama. Tuliskan persamaan kimia untuk pempolimeran sintetik polimer.mencari alternative bagi polimer sintetik. Monomer ……Asid amino………… ii. BIncangkan cara-cara untuk mengitar kembali polimer sintetik untuk mengurangkan pencemaran alam. b)Monomer adalah unit kecil yang berulang dalam polimer. Meracuni air iii. Polythene. ……Protein……………. i Polythene ii Polypropene 4. Apakah maksud a) polimer. perspex. . Menurangkan pH air ii. nitrogen dioksida Nyatakan kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam sekitar. ii. . b) monomer c) pempolimeran 2. i. hidrogen cyanide iii. pakaian. i. 3.. c)Pempolimeran ialah proses penggabungan monomer-monomer untuk membentuk polimer. iii. Hidrogen klorida. hydrogen cyanide iii. paip Nylon: membuat tali. kain layar Nama polimer sintetik: Polyvinyl klorida(PVC) Kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam. nylon dan terylene adalah contoh-contoh polimer sintetik.POLIMER SINTETIK 1. nitrogen dioxide 6. ……Kanji……………. ……Getah……………Monomer ……Isoprena……. polyvinyl klorida. hydrogen chloride ii.

natrium oksida. ketuhar dan wayar elektrik. atau kalsium oksida b. Silikon dioksida . Namakan komponen utama tanah liat. cermin teleskop. SERAMIK 1.Lengkapkan jadual di bawah: Jenis-jenis kaca Komposisi a. Kaca soda kapur Silicon dioksida. Kaolin yang kaya dengan aluminium silikat terhidrat. 2.2H2O 3.jubin. mentol eletrik. kanta. Sifat Keras dan kuat Tidak reaktif secara kimia dan tidak menghakis. Insulation such as lining of furnace and engine parts. lutsinar. boron dioksida. batu-bata. high thermal expansion coefficient. . gentian kaca d. chemical durability. Al2O3 2SiO2. natrium oksida. Lead crystal glass Silicon dioksida. Alat radas makmal. Mempunyai takat lebur yang tinggi dan penebat haba yang baik serta stabil dalam suhu yang tinggi. . Kaca borosilikat. alat radas makmal. Kegunaan Membuat kaca rata. Namakan unsur yang membentuk komponen utama kaca. SiO2 yang boleh didapati secara semula jadi di dalam pasir. automobile. Senaraikan sifat-sifat kaca. silikon. Seramik dibuat daripada tanah liat.KACA 1. cermin Kalis haba. boleh dipanaskan pada suhu yang tinggi Ketumpatan tinggi. Silicon dioksida. lampu Lutsinar. Sifat-sifat: 4. 3. Alat-alat perubatan dan pergigian seperti pebukaran sendi orthopendik. Kristal dan lain-lain. Tidak boleh dimampatkan Kegunaan Membuat material seperti semen. Penebat elektrik yang baik. Kaca Fused Silica/silicon dioksida Sifat istimewa Good chemical durability.Barang hiasan seperti pasu dan lain-lain. Penebat elektrik bagi alat-alat elektrik seperti plug elektrik. atap dan tandas. natrium oksida. Namakan unsur-unsur yang terkandung dalam seramik. A B C D E . Lengkapkan jadual berikut untuk siat-sifat dan kegunaan seramik. oksigen dan hidrogen. Aluminium. Membuat alat memasak.Perkakas dapur seperti periuk dan pinggan. tidak raektif secara kimia. aluminium oksida c. plumbum(II) oksida Pinggan mangkuk. pembetulan gigi dan pemindahan tulang.

dapat diebentuk menjadi lapisan-lapisan nipis 4. transformer.. High tensile strength. computer Pembinaan bangunan. Plastik yang diperkukuhkan dengan kaca. intensity meters. Bahan-bahan komposit adelah bahan-bahan berstruktur yang dibuat daripada penggabungan dua atau lebih sebatian seperti ………………. b.Konkrit yang diperkukuhkan Konkrit diperkukuhkan dengan wayar keluli. Kaca fotokromik Photochromic substance like silver chloride embedded in glass/ transparent polymers. Sangat kuat dan boleh dibentuk menjadi pelbagai bentuk.a. 2. …………. dengan senang. Sifat istimewa Boleh mengalirkan arus elektrik pada suhu yang amat rendah. Contoh/ Kegunaan Digunakan dalam pembuatan sistem simpan tenaga. ketumpatan rendah. Menjadi gelap apabila dikenakan cahaya cerah dan menjadi lutsinar dalam cahaya malap. dan bahagian-bahagian 2. steel bars dan polimer 3. car wind shield light. Superkonduktor Komponen Alloys of metal compounds or ceramics of metal oxide. dan ……………. bot dan helmet LATIHAN . janakuasa. Plastik gentian gentian.. berbanding komponen-komponen asal. ……………. Bahan-bahan komposit mempunyai sifat-sifat yang ……………. Lengkapkan jadual dibawah: Jenis-jenis bahan komposit 1.BAHAN KOMPOSIT 1. Membuat kanta mata. jambatan dan pelantar minyak Membuat tangki simpanan air.

Kira peratusan jisim nitrogen dalam sebatian Z? [RAM N=14.1% 2(14 + 4 x 1) + 32 +3 x 16 2. . iii. Pemangkin Besi Vanadium(V) Oksida Suhu/oC 400-500 450-500 Tekanan/atm 200 2-3 Persamaan seimbang bagi tindakbalas yang melibatkan pemangkin N2 + 3H2 2NH3 2SO2 + O2 2SO3 Proses Proses X Proses Y b. S=32. NH3 + H2SO4 (NH4)2SO4 ii. H=1] %N = ______2 x 14______________ x 100% = 24. Nyatakan satu kegunaan penting sebatian Z. Namakan Proses X dan Proses Y. Jadual berikut menunjukkan contoh-contoh dan komponen bagi empat jenis bahan buatan dalam industry. Diagram berikut menunjukkan tindakbalas yang terlibat dalam pembuatan baja Z dalam industry. Proses X Ammonia Tindakbalas P Sebatian Z Proses Y a. i. Apakah jenis tindak-balas yang berlaku? Peneutralan. Lengkapkan jadual berikut yang berkaitan dengan proses X dan Y. Baja. iv. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfurik melalui tindak-balas P menghasilkan sebatian Z.1. Asid Sulfurik i. Tuliskan persamaan seimbang bagi tindak-balas P. O=16. Proses X: Proses Haber Proses Y: Proses Sentuh ii.

i. Nyatakan dua cara R menyebabkan pencemaran alam. . . Namakan P. Namakan jenis kaca lain yang kalis haba. R dan S. dan keluli Kuprum dan zink Kloroetene Silikon dioksida. Kaca tidak reaktif secara kimia/ kaca tidak reaktif. . Diagram berikut merupakan struktur bagi R. Nyatakan satu kegunaan polimer R. pasir. e. kalsium oksida Q: Aloi S: Kaca soda kapur.Lapisan-lapisan atom lebih senang tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. i. batu kecil. Lukiskan formula struktur bagi monomer R. Lukis susunan atom dalam Kuprum tulen Gangsa d. sodium oksida. Membuat rangka bangunan dan jambatan. . Gangsa lebih keras daripada kuprum. i. i. Nayatakan dua kegunaan konkrit yang diperkukuhkan. c. ii. Kaca borosilikat . Kaca soda kapur tidak dapat menahan suhu yang tinggi. ii.Saiz atom zink yang lebih besar berbanding atom kuprum dalam gangsa telah menyebabkan atom-atom kuprum menjadi tidak tersusun.Atom-atom logam kuprum tulen mempunyai saiz yang sama dan tersusun dalam lapisan.Jenis Bahan Buatan P Q Polimer Kaca a. Terangkan mengapa bekas kaca lebih sesuai untuk menyimpan asid di dalam makmal. Apakah kelebihan konkrit yang diperkukuhkan berbanding konkrit? Konkrit yang diperkukuhkan dapat menahan tekanan yang tinggi/ menokong muatan berat/ lebih kuat/ higher tensile strength than concrete.Lapisan-lapisan atom logam terhalang daripada tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan.Pembakaran R menghasilkan gas hydrogen klorida yang beracun dan berasid. ii. iii. ii. b. Q.R tidak boleh dibiodegradasikan. . P: Bahan komposit R: Polivinil Klorida Contoh Konkrit yang diperkukuhkan Gangsa R S Komponen Semen. Terangkan. . Paip/ wayar kabel/ bag/ kasut iv. ini boleh menyebakan sistem perairan tersumbat dan banjir kilat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful