Bahan Kimia Untuk Pengguna Translated]

BAHAN

KIMIA DALAM INDUSTRI

• ASID SULFURIK • AMMONIA

- Menulis persamaan untuk Proses Sentuh dan Proses Haber, menyatakan suhu, tekanan dan pemangkin yang diperlukan. - Menyenaraikan kegunaan Asid Sulfurik dan Ammonia. - Menerangkan bagaimana sulfur dioksida menyebabkan pencemaran alam.

ALOI
-Menyatakan maksud aloi. -Melukis susunan atom di dalam aloi dan logam. -Menerangkan mengapa aloi lebih kuat daripada logam tulennya. -Mereka eksperimen untuk mengkaji kekerasan aloi dan logam asalnya. -List examples of alloys, compositions and properties of alloys

POLIMER
-Menyatakan maksud polimer. -Menyenaraikan polimer semula jadi dan polimer sintetik. -Menyatakan kegunaan polimer sintetik. -Menerankan kesan pembuangan polimer sintetik ke atas alam sekitar. -Cara-cara mengurangkan pencemaran yang disebabkan polimer sintetik.

• KACA DAN SERAMIK
-Menyenaraikan kegunaan kaca dan seramik. -Menyenaraik jenis-jenis kaca dan keguaannya. -Menyenaraikan sifat-sifat seramik.

• BAHAN KOMPOSIT
-Menyatakan maksud bahan kompositd. -Menyenaraikan contoh-contoh bahan komposit dan komponen dan kegunaannya. -Membanding dan membezakan sifat bahan komposit dengan bahan asalnya. -Mereka eksperimen untuk menghasilkan bahan komposit.

ASID SULFURIK 1. Asid Sulfurik dihasilkan melalui Proses Sentuh. Proses in mempunyai tiga peringkat.

Nyatakaan empat kegunaan utama asid sulfuric.Sulfur lebur dibakar dalam udara keing untuk menghasilkan sulfur dioksida. Sulfur dioksida dan pencemaran alam : a) Punca utama kehadiran sulfur dioksida di udara adalah pembakaran bahan bakar di stesen janakuasa dan kilang-kilang.500◦ C Tekanan : 2 – 3 atm Pemangkin : vanadium(V) oksida. b) Sulfur dioksida melarut dalam air hujan untuk menghasilkan asid sulfurus yang menghasilkan hujan asid. Ini kerana tindakbalas tersebut adalah eksotermik. V2O5 *Sulfur trioksida dilarutkan di dalam asid sulfuric pekat untuk menhasilkan oleum.Sulfur Oksigen Sulfur Dioksida SO2 Peringkat I Sulfur lebur Udara kering Pembakar Sulfur Trioksida SO3 Peringkat II Asid Sulfurik Oleum asid H2 S2 O7 sulfurik pekat H2SO4 Peringkat III Gas terbuang SO3 SO2 + O2 Bekas mangkin H2S2O7 (Oleum) Air H2SO4 Peringkat III Peringkat I Peringkat II 2.Berdasarkan diagram di atas. Peringkat I: Persamaan seimbang: Penghasilan sulfur dioksida S + O2 → SO2 Peringkat II Penghasilan sulfur trioksida - Di dalam bekas mangkin. Wap air berasid yang akan terbentuk. i. 4. Peringkat Penerangan/Persamaan kimia . Persamaan seimbang: H2O + H2S2 O7 → 2 H2SO4 Peringkat III Penghasilan asid sulfurik - *Nota: Melarutkan terus sulfur dioksida tidak dapat dilakukan kerana permbebasan haba yang sangat banyak. iv Sebagai elektrolit dalam bateri kereta. Persamaan seimbang: SO3 + H2SO4 → H2S2 O7 Oleum dilarutkan di dalam air untuk menghasilkan asid sulfuric pekat. Sulfur dioksida dan oksigen dialirkan melalui vanadium(V) oksida .Sertakan semua persamaan kimia yang seimbang yang terlibat dalam setiap peringkat. persamaan seimbang: SO2 + H2 O → H2SO3 Pengoksidaan asid sulfurus di udara akan menghasilkan asid sulfuric yang juga penyebab kepada hujan asid. Pembuatan detergen ii Pembuatan baja iii Pembuatan cat. . Persamaan seimbang: SO2 + O2 SO3 Keadaan optimum untuk penghasilan sulfur trioksida yang maksimum adalah: Suhu : 450 . bukan cecair 3. terangkan setiap peringkat bersama kondisi-kondisinya.

d) Kesan hujan asid: . - Logam tulen Logam tulen terbentuk daripada satu jenis atom. Apakah maksud aloi. 64. a) Gangsa Tim ah ato m Kuprum b ) Keluli 2 . b) Asid nitrik dalam Proses Ostwald. . Atom-atom yang mempunyai saiz yang sama ini tersusun dalam lapisan.Hujan asid meningkatkan keasidan tasik-tasik dan sungai-sungai yang menyebabkan kematian organism akuatik.Terangkan mengapa aloi lebih • •• • Atom besi Atom karbon - Atom-atom unsur lain yang ditambah dalam logam tulen membentuk aloi yang terdiri daripada atom-atom yang berlainan saiz.(aq) Kehadiran ion hidroksida menyebabkan larutan ammonia akueos menjadi larutan alakali. d) Mencegah penggumpalan lateks. ammonium nitrat. Suhu: 400 . Besi daripada keluli bertindak-balas dengan asid sulfuric menghasilkan karat. ammonium fosfat dan urea. 56 . . Sifat-sifat kimia ammonia: Sifat Larut di dalam air membentuk alkali lemah Kesan ke atas kertas litmus merah Meneutralkan asid untuk membentuk garam ammonium. Persamaan kimia/Pemerhatian NH3( g) + H2O(l) NH4+(aq) + OH. Apabila daya dikenekan ke atas logam tulen. . Dalam industry. Menukar warna merah kertas litmus lembap ke warna biru. Sn. 2. 3.Hujan asid menghakis struktur bangunan-bangunan dan jambatan-jambatan yang dibuat daripada logam. c) Gentian kaca sintetik dan nilon. Ammonia adalah gas yang tidak berwarna dengan bau yang tengik dan sangat larut di dalam air. Fe . Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfuric untuk membentuk garam ammonium sulfat. e) Cara-cara mengurangkan penghasilan sulfur dioksida dan kesan-kesan hujan asid: Gas yang dilepaskan dari stesen janakuasa dan kilang boleh disembur dengan serbuk kapur(kalsium karbonat). Ammonia 1. Nyatakan hubungan antara susunan atom dalam logam dengan sifat-sifat elastisiti dan isinya. . .Meletakkan kapur (kalsium oksida) dan batu kapur (kalsium karbonat) ke tasik atau sungai. Atom-atom dalam logam tulen mempunyai saiz yang sama. monumen dan tugu yang dibuat daripada marmar( kalsium karbonat) kerana kalsium karbonat bertindak-balas dengan asid menghasilkan garam.Hujan asid meningkatkan keasidan tanah.Hujan asid menghakis bangunan. Komponen utama dalam campuran tersebut ialah logam. Tanah yang berasid tidak sesuai untuk pertumbuhan tanam-tanaman. Daya 2. Persamaan seimbang: NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 4. air dan karbon dioksida. ammonia dihasilakan melalui Proses Haber. lapisan atom tergelincir diantara satu sama lain. Ammonia digunakan dalam permbuatan: a) Baja sintetik seperti ammonium sulfat.Lukiskan susunan atom dalam b) Gangsa( 90 % kuprum dan 10 % timah) b) Keluli (99% besi dan 1 % karbon) [ Jisim relative atom : Cu.500◦C Tekanan : 200 atm 2NH3 Fakta/Penerangan/Lukisan Aloi ialah campuran dua atau lebih jenis unsur dengan komposisi yang tetap. persamaan seimbang: CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2 . C .Persamaan seimbang untuk tindak-balas ini:N2 +3 H2 Pemangkin: Besi ALOI Soalan 1. 12] 3.

kuat daripada logam tulen dari segi susunan atom dalam logam dan aloi. Nyatakan tiga sebab mengapa logam tulen dialoikan sebelum digunakan. Hipotesis: Loyang lebih keras berbanding kuprum b. a) Meningkatkan kekuatan dan kekerasan logam tulen. g. Konklusi: . 5. c) To improve the appearance of a pure metal. benang. Pembolehubah bergerakbalas: Kekerasan blok d. menggantikan blok kuprum. blok kuprum. Pembolehubah manipulasi: Blok kuprum dan Loyang.Jatuhkan pemberat 1 kg tersebut ke atas bebola keluli. Diameter lekuk yang terbentuk di atas blok kuprum diukur dengan pembaris. 4. pemberat 1Kg. x lebih besar daripada purata diameter lekuk di atas blok Loyang. Sebiji pemberat 1 kg digantung 50 cm di atas blok kuprum seperti yang ditunjukkan di dalam diagram. 6. f. Eksperimen diulang tiga kali. kehadiran atom-atom asing ini menghalang lapisan-lapisan atom ini daripada tergelincir. menggunakan ruang bolk kuprum yang lain. 2. . Pembolehubah yang dimalarkan: Pemberat 1 Kg e. 5 . Y. Bahan-bahan: Bola keluli.Loyang lebih keras daipada kuprum//aloi lebih keras daripada logam tulen. 4. Alat radas: Kaki retort dan pengapit. c. 3. Penyediaan alat radas: Refer to file lama a. - Atom-atom ini memusnahkan susunan atom yang teratur dalam logam tulen. Langkah 1 hingga 5 diulang menggunakan blok Loyang. Keputusan: Eksperimen Diameter lekuk di atas blok kuprum/cm Diameter lekuk di atas blok loyang/cm 1 A D 2 b e 3 c f Diameter purata/cm a+b+c=x 3 d + e + f= y 3 h) Perbincangan : Purata diameter lekuk di atas blok kuprum. Terangkan sebuah eksperimen untuk membandingkan kekerasan Loyang dengan Kuprum tulen. Prosedur: 1. b) Mengurangkan kakisan logam tulen. pembaris meter. i. Apabila daya dikenakan ke atas aloi. Sebiji bola keluli dilekatkan di atas sebuah blok kuprum. blok Loyang.

Keguanaan: membuat cenderamata. Kegunaan: Pembuatan tugu atau monument. kuat dan tidak karat. 25% Ni) Bersinar. Keguaan: Pembinaan bangunan dan jambatan. BESI ALUMINIUM Jenis aloi TIMAH Jenis aloi LOYANG (70% Cu. Keguanaan: membuat rangka kapal terbang dan keretaapi laju. KELULI (99% Fe. Kegunaan: Membuat sudu garpu dan alat-alat pembedahan. 1% C) Keras dan Kuat. Kegunaan : Duit syilling .Carta alir di bawah menunjukkan komposisi. 30% Zn) Keras dan Kuat. 10 % Sn) Keras dan kuat. PEWTER (96% Sn. keras dan tidak berkarat. rangka kereta. pedang dan bahan artistic. 8% C. 18% Cr) Bersinar. DURALUMIN (93% Al. sifat-sifat dan kegunaan aloi-aloi. permukaan bersinar. bersinar dan kuat. CUPRONICKEL (75% Cu. KELULI TAHAN KARAT ( 74%Fe. 3% Cu . ALOI Komponen utama KUPRUM Jenis aloi GANGSA (90 % Cu. dan litar kereta api. Tidang menghakis. pingat. 1% Sb) Berkilau. Kegunaa : Alat muzik dan perkakas dapur. 3% Cu & 1 % Mn) Ringan dan kuat.

kaca keselamatan Polypropene:membuat tali. i Polythene ii Polypropene 4. i. ii.. hydrogen cyanide iii. Polythene. nylon dan terylene adalah contoh-contoh polimer sintetik. i. Monomer ……Asid amino………… ii. ……Protein…………….Monomer ……Glukosa………. . hidrogen cyanide iii. Hujan asid 5. c)Pempolimeran ialah proses penggabungan monomer-monomer untuk membentuk polimer. Meracuni air iii. kain layar Nama polimer sintetik: Polyvinyl klorida(PVC) Kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam. polyvinyl klorida. .POLIMER SINTETIK 1. b) monomer c) pempolimeran 2. iii. ……Kanji……………. pakaian. nitrogen dioxide 6. polypropene.mencari alternative bagi polimer sintetik. Menurangkan pH air ii. . Tuliskan persamaan kimia untuk pempolimeran sintetik polimer. a)Polimer ialah molekul berantai panjang yang terbentuk daripada gabungan banyak unit kecil yang sama. 3. nitrogen dioksida Nyatakan kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam sekitar.menggunakan polimer yang boleh dibiodegradasikan. hydrogen chloride ii. i. perspex. Berikan tiga contoh polimer semula jadi dan kenal pasti monomermonomernya. Polythene: Beg plastik Polyvinyl chloride: membuat kulit buatana Perspex:membuat kanta. ……Getah……………Monomer ……Isoprena……. BIncangkan cara-cara untuk mengitar kembali polimer sintetik untuk mengurangkan pencemaran alam. Apakah maksud a) polimer. Nyatakan satu contoh bagi setiap polimer-polimer ini dalam kehidupan seharian. Terylene:membuat pakaian. b)Monomer adalah unit kecil yang berulang dalam polimer. Hidrogen klorida. Namakan polimer sintetik yang menghasilkan gas berikut apabila dibakar: i. paip Nylon: membuat tali.

. Membuat alat memasak. Al2O3 2SiO2.Barang hiasan seperti pasu dan lain-lain. Namakan komponen utama tanah liat. Kaca soda kapur Silicon dioksida. Namakan unsur-unsur yang terkandung dalam seramik. silikon. SERAMIK 1. cermin Kalis haba.jubin. chemical durability. Seramik dibuat daripada tanah liat. natrium oksida. Senaraikan sifat-sifat kaca. Sifat Keras dan kuat Tidak reaktif secara kimia dan tidak menghakis. . Kaca Fused Silica/silicon dioksida Sifat istimewa Good chemical durability. Kegunaan Membuat kaca rata. Namakan unsur yang membentuk komponen utama kaca. pembetulan gigi dan pemindahan tulang.2H2O 3. alat radas makmal. Aluminium.Perkakas dapur seperti periuk dan pinggan. ketuhar dan wayar elektrik. automobile. aluminium oksida c. A B C D E . boron dioksida. mentol eletrik. Penebat elektrik yang baik.KACA 1. Silikon dioksida . Alat radas makmal. Tidak boleh dimampatkan Kegunaan Membuat material seperti semen. 2. Penebat elektrik bagi alat-alat elektrik seperti plug elektrik. Kristal dan lain-lain. gentian kaca d. Mempunyai takat lebur yang tinggi dan penebat haba yang baik serta stabil dalam suhu yang tinggi. natrium oksida. boleh dipanaskan pada suhu yang tinggi Ketumpatan tinggi. tidak raektif secara kimia. atap dan tandas. lampu Lutsinar.Lengkapkan jadual di bawah: Jenis-jenis kaca Komposisi a. batu-bata. Kaca borosilikat. plumbum(II) oksida Pinggan mangkuk. Lengkapkan jadual berikut untuk siat-sifat dan kegunaan seramik. Insulation such as lining of furnace and engine parts. oksigen dan hidrogen. lutsinar. kanta. high thermal expansion coefficient. natrium oksida. Alat-alat perubatan dan pergigian seperti pebukaran sendi orthopendik. Kaolin yang kaya dengan aluminium silikat terhidrat. atau kalsium oksida b. cermin teleskop. Silicon dioksida. 3. Sifat-sifat: 4. Lead crystal glass Silicon dioksida. SiO2 yang boleh didapati secara semula jadi di dalam pasir.

berbanding komponen-komponen asal.. Sifat istimewa Boleh mengalirkan arus elektrik pada suhu yang amat rendah. …………. Membuat kanta mata.Konkrit yang diperkukuhkan Konkrit diperkukuhkan dengan wayar keluli. Plastik yang diperkukuhkan dengan kaca. intensity meters. dapat diebentuk menjadi lapisan-lapisan nipis 4. Lengkapkan jadual dibawah: Jenis-jenis bahan komposit 1.. janakuasa. car wind shield light. …………….a. jambatan dan pelantar minyak Membuat tangki simpanan air. High tensile strength. dan ……………. Bahan-bahan komposit mempunyai sifat-sifat yang ……………. Menjadi gelap apabila dikenakan cahaya cerah dan menjadi lutsinar dalam cahaya malap. transformer. Bahan-bahan komposit adelah bahan-bahan berstruktur yang dibuat daripada penggabungan dua atau lebih sebatian seperti ………………. Sangat kuat dan boleh dibentuk menjadi pelbagai bentuk. dan bahagian-bahagian 2.BAHAN KOMPOSIT 1. 2. bot dan helmet LATIHAN . Superkonduktor Komponen Alloys of metal compounds or ceramics of metal oxide. Contoh/ Kegunaan Digunakan dalam pembuatan sistem simpan tenaga. Kaca fotokromik Photochromic substance like silver chloride embedded in glass/ transparent polymers. computer Pembinaan bangunan. steel bars dan polimer 3. ketumpatan rendah. dengan senang. b. Plastik gentian gentian.

Proses X: Proses Haber Proses Y: Proses Sentuh ii. Lengkapkan jadual berikut yang berkaitan dengan proses X dan Y. iv.1. Kira peratusan jisim nitrogen dalam sebatian Z? [RAM N=14. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfurik melalui tindak-balas P menghasilkan sebatian Z. Proses X Ammonia Tindakbalas P Sebatian Z Proses Y a.1% 2(14 + 4 x 1) + 32 +3 x 16 2. Tuliskan persamaan seimbang bagi tindak-balas P. Namakan Proses X dan Proses Y. O=16. Pemangkin Besi Vanadium(V) Oksida Suhu/oC 400-500 450-500 Tekanan/atm 200 2-3 Persamaan seimbang bagi tindakbalas yang melibatkan pemangkin N2 + 3H2 2NH3 2SO2 + O2 2SO3 Proses Proses X Proses Y b. i. Diagram berikut menunjukkan tindakbalas yang terlibat dalam pembuatan baja Z dalam industry. NH3 + H2SO4 (NH4)2SO4 ii. iii. H=1] %N = ______2 x 14______________ x 100% = 24. Jadual berikut menunjukkan contoh-contoh dan komponen bagi empat jenis bahan buatan dalam industry. Apakah jenis tindak-balas yang berlaku? Peneutralan. S=32. Nyatakan satu kegunaan penting sebatian Z. Baja. . Asid Sulfurik i.

Lapisan-lapisan atom lebih senang tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan.Atom-atom logam kuprum tulen mempunyai saiz yang sama dan tersusun dalam lapisan. Gangsa lebih keras daripada kuprum. Namakan P. dan keluli Kuprum dan zink Kloroetene Silikon dioksida. Apakah kelebihan konkrit yang diperkukuhkan berbanding konkrit? Konkrit yang diperkukuhkan dapat menahan tekanan yang tinggi/ menokong muatan berat/ lebih kuat/ higher tensile strength than concrete. Kaca borosilikat . Nayatakan dua kegunaan konkrit yang diperkukuhkan. i. Q. .R tidak boleh dibiodegradasikan. R dan S. Nyatakan dua cara R menyebabkan pencemaran alam. . ii. i. kalsium oksida Q: Aloi S: Kaca soda kapur. Namakan jenis kaca lain yang kalis haba.Jenis Bahan Buatan P Q Polimer Kaca a. Kaca tidak reaktif secara kimia/ kaca tidak reaktif. Membuat rangka bangunan dan jambatan. P: Bahan komposit R: Polivinil Klorida Contoh Konkrit yang diperkukuhkan Gangsa R S Komponen Semen. i. Diagram berikut merupakan struktur bagi R. iii. c. Lukis susunan atom dalam Kuprum tulen Gangsa d. batu kecil. . Kaca soda kapur tidak dapat menahan suhu yang tinggi. Terangkan mengapa bekas kaca lebih sesuai untuk menyimpan asid di dalam makmal. Terangkan. i.Pembakaran R menghasilkan gas hydrogen klorida yang beracun dan berasid. ii. Lukiskan formula struktur bagi monomer R. ii. b. ini boleh menyebakan sistem perairan tersumbat dan banjir kilat. . Nyatakan satu kegunaan polimer R. . e.Saiz atom zink yang lebih besar berbanding atom kuprum dalam gangsa telah menyebabkan atom-atom kuprum menjadi tidak tersusun. . sodium oksida. ii. pasir. Paip/ wayar kabel/ bag/ kasut iv.Lapisan-lapisan atom logam terhalang daripada tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful