BAHAN

KIMIA DALAM INDUSTRI

• ASID SULFURIK • AMMONIA

- Menulis persamaan untuk Proses Sentuh dan Proses Haber, menyatakan suhu, tekanan dan pemangkin yang diperlukan. - Menyenaraikan kegunaan Asid Sulfurik dan Ammonia. - Menerangkan bagaimana sulfur dioksida menyebabkan pencemaran alam.

ALOI
-Menyatakan maksud aloi. -Melukis susunan atom di dalam aloi dan logam. -Menerangkan mengapa aloi lebih kuat daripada logam tulennya. -Mereka eksperimen untuk mengkaji kekerasan aloi dan logam asalnya. -List examples of alloys, compositions and properties of alloys

POLIMER
-Menyatakan maksud polimer. -Menyenaraikan polimer semula jadi dan polimer sintetik. -Menyatakan kegunaan polimer sintetik. -Menerankan kesan pembuangan polimer sintetik ke atas alam sekitar. -Cara-cara mengurangkan pencemaran yang disebabkan polimer sintetik.

• KACA DAN SERAMIK
-Menyenaraikan kegunaan kaca dan seramik. -Menyenaraik jenis-jenis kaca dan keguaannya. -Menyenaraikan sifat-sifat seramik.

• BAHAN KOMPOSIT
-Menyatakan maksud bahan kompositd. -Menyenaraikan contoh-contoh bahan komposit dan komponen dan kegunaannya. -Membanding dan membezakan sifat bahan komposit dengan bahan asalnya. -Mereka eksperimen untuk menghasilkan bahan komposit.

ASID SULFURIK 1. Asid Sulfurik dihasilkan melalui Proses Sentuh. Proses in mempunyai tiga peringkat.

Wap air berasid yang akan terbentuk. b) Sulfur dioksida melarut dalam air hujan untuk menghasilkan asid sulfurus yang menghasilkan hujan asid. Pembuatan detergen ii Pembuatan baja iii Pembuatan cat.500◦ C Tekanan : 2 – 3 atm Pemangkin : vanadium(V) oksida. terangkan setiap peringkat bersama kondisi-kondisinya. Peringkat I: Persamaan seimbang: Penghasilan sulfur dioksida S + O2 → SO2 Peringkat II Penghasilan sulfur trioksida - Di dalam bekas mangkin. Nyatakaan empat kegunaan utama asid sulfuric. Peringkat Penerangan/Persamaan kimia . Persamaan seimbang: H2O + H2S2 O7 → 2 H2SO4 Peringkat III Penghasilan asid sulfurik - *Nota: Melarutkan terus sulfur dioksida tidak dapat dilakukan kerana permbebasan haba yang sangat banyak. Sulfur dioksida dan pencemaran alam : a) Punca utama kehadiran sulfur dioksida di udara adalah pembakaran bahan bakar di stesen janakuasa dan kilang-kilang.Sertakan semua persamaan kimia yang seimbang yang terlibat dalam setiap peringkat. . Ini kerana tindakbalas tersebut adalah eksotermik. bukan cecair 3. persamaan seimbang: SO2 + H2 O → H2SO3 Pengoksidaan asid sulfurus di udara akan menghasilkan asid sulfuric yang juga penyebab kepada hujan asid.Sulfur Oksigen Sulfur Dioksida SO2 Peringkat I Sulfur lebur Udara kering Pembakar Sulfur Trioksida SO3 Peringkat II Asid Sulfurik Oleum asid H2 S2 O7 sulfurik pekat H2SO4 Peringkat III Gas terbuang SO3 SO2 + O2 Bekas mangkin H2S2O7 (Oleum) Air H2SO4 Peringkat III Peringkat I Peringkat II 2. Persamaan seimbang: SO3 + H2SO4 → H2S2 O7 Oleum dilarutkan di dalam air untuk menghasilkan asid sulfuric pekat. i. Sulfur dioksida dan oksigen dialirkan melalui vanadium(V) oksida . V2O5 *Sulfur trioksida dilarutkan di dalam asid sulfuric pekat untuk menhasilkan oleum. Persamaan seimbang: SO2 + O2 SO3 Keadaan optimum untuk penghasilan sulfur trioksida yang maksimum adalah: Suhu : 450 .Sulfur lebur dibakar dalam udara keing untuk menghasilkan sulfur dioksida. iv Sebagai elektrolit dalam bateri kereta. 4.Berdasarkan diagram di atas.

C . lapisan atom tergelincir diantara satu sama lain. b) Asid nitrik dalam Proses Ostwald. Komponen utama dalam campuran tersebut ialah logam. Dalam industry.Persamaan seimbang untuk tindak-balas ini:N2 +3 H2 Pemangkin: Besi ALOI Soalan 1. . Besi daripada keluli bertindak-balas dengan asid sulfuric menghasilkan karat. ammonium fosfat dan urea. Apabila daya dikenekan ke atas logam tulen. 56 . ammonium nitrat. e) Cara-cara mengurangkan penghasilan sulfur dioksida dan kesan-kesan hujan asid: Gas yang dilepaskan dari stesen janakuasa dan kilang boleh disembur dengan serbuk kapur(kalsium karbonat). Menukar warna merah kertas litmus lembap ke warna biru. persamaan seimbang: CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2 .Terangkan mengapa aloi lebih • •• • Atom besi Atom karbon - Atom-atom unsur lain yang ditambah dalam logam tulen membentuk aloi yang terdiri daripada atom-atom yang berlainan saiz. Tanah yang berasid tidak sesuai untuk pertumbuhan tanam-tanaman. - Logam tulen Logam tulen terbentuk daripada satu jenis atom. Persamaan seimbang: NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 4. monumen dan tugu yang dibuat daripada marmar( kalsium karbonat) kerana kalsium karbonat bertindak-balas dengan asid menghasilkan garam.(aq) Kehadiran ion hidroksida menyebabkan larutan ammonia akueos menjadi larutan alakali. 12] 3. Ammonia adalah gas yang tidak berwarna dengan bau yang tengik dan sangat larut di dalam air.Hujan asid meningkatkan keasidan tasik-tasik dan sungai-sungai yang menyebabkan kematian organism akuatik. Ammonia digunakan dalam permbuatan: a) Baja sintetik seperti ammonium sulfat. Nyatakan hubungan antara susunan atom dalam logam dengan sifat-sifat elastisiti dan isinya.Hujan asid meningkatkan keasidan tanah. a) Gangsa Tim ah ato m Kuprum b ) Keluli 2 . Apakah maksud aloi. .d) Kesan hujan asid: . Daya 2. Atom-atom dalam logam tulen mempunyai saiz yang sama. . .500◦C Tekanan : 200 atm 2NH3 Fakta/Penerangan/Lukisan Aloi ialah campuran dua atau lebih jenis unsur dengan komposisi yang tetap. 3. ammonia dihasilakan melalui Proses Haber.Hujan asid menghakis struktur bangunan-bangunan dan jambatan-jambatan yang dibuat daripada logam. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfuric untuk membentuk garam ammonium sulfat. c) Gentian kaca sintetik dan nilon. Fe . 64. Persamaan kimia/Pemerhatian NH3( g) + H2O(l) NH4+(aq) + OH.Meletakkan kapur (kalsium oksida) dan batu kapur (kalsium karbonat) ke tasik atau sungai.Hujan asid menghakis bangunan. .Lukiskan susunan atom dalam b) Gangsa( 90 % kuprum dan 10 % timah) b) Keluli (99% besi dan 1 % karbon) [ Jisim relative atom : Cu. air dan karbon dioksida. d) Mencegah penggumpalan lateks. 2. Ammonia 1. Sn. Atom-atom yang mempunyai saiz yang sama ini tersusun dalam lapisan. Sifat-sifat kimia ammonia: Sifat Larut di dalam air membentuk alkali lemah Kesan ke atas kertas litmus merah Meneutralkan asid untuk membentuk garam ammonium. Suhu: 400 .

- Atom-atom ini memusnahkan susunan atom yang teratur dalam logam tulen. Sebiji pemberat 1 kg digantung 50 cm di atas blok kuprum seperti yang ditunjukkan di dalam diagram. 4. 3. a) Meningkatkan kekuatan dan kekerasan logam tulen. 5 . Sebiji bola keluli dilekatkan di atas sebuah blok kuprum. Nyatakan tiga sebab mengapa logam tulen dialoikan sebelum digunakan. b) Mengurangkan kakisan logam tulen. Konklusi: . Keputusan: Eksperimen Diameter lekuk di atas blok kuprum/cm Diameter lekuk di atas blok loyang/cm 1 A D 2 b e 3 c f Diameter purata/cm a+b+c=x 3 d + e + f= y 3 h) Perbincangan : Purata diameter lekuk di atas blok kuprum. Bahan-bahan: Bola keluli.Jatuhkan pemberat 1 kg tersebut ke atas bebola keluli. Langkah 1 hingga 5 diulang menggunakan blok Loyang. x lebih besar daripada purata diameter lekuk di atas blok Loyang. Penyediaan alat radas: Refer to file lama a. menggantikan blok kuprum.Loyang lebih keras daipada kuprum//aloi lebih keras daripada logam tulen. kehadiran atom-atom asing ini menghalang lapisan-lapisan atom ini daripada tergelincir. blok Loyang. Terangkan sebuah eksperimen untuk membandingkan kekerasan Loyang dengan Kuprum tulen. c. 4. menggunakan ruang bolk kuprum yang lain. Pembolehubah bergerakbalas: Kekerasan blok d. Alat radas: Kaki retort dan pengapit. 6. Pembolehubah yang dimalarkan: Pemberat 1 Kg e. benang. 5. pembaris meter. Diameter lekuk yang terbentuk di atas blok kuprum diukur dengan pembaris. c) To improve the appearance of a pure metal. Apabila daya dikenakan ke atas aloi. Hipotesis: Loyang lebih keras berbanding kuprum b. Prosedur: 1. i. pemberat 1Kg. Eksperimen diulang tiga kali. . f. blok kuprum. Y. Pembolehubah manipulasi: Blok kuprum dan Loyang. g. 2.kuat daripada logam tulen dari segi susunan atom dalam logam dan aloi.

Keguanaan: membuat cenderamata. Keguanaan: membuat rangka kapal terbang dan keretaapi laju. 8% C. kuat dan tidak karat.Carta alir di bawah menunjukkan komposisi. bersinar dan kuat. 25% Ni) Bersinar. dan litar kereta api. Tidang menghakis. PEWTER (96% Sn. pingat. KELULI (99% Fe. Kegunaan: Membuat sudu garpu dan alat-alat pembedahan. 3% Cu & 1 % Mn) Ringan dan kuat. BESI ALUMINIUM Jenis aloi TIMAH Jenis aloi LOYANG (70% Cu. 30% Zn) Keras dan Kuat. permukaan bersinar. rangka kereta. ALOI Komponen utama KUPRUM Jenis aloi GANGSA (90 % Cu. Kegunaan: Pembuatan tugu atau monument. sifat-sifat dan kegunaan aloi-aloi. 1% C) Keras dan Kuat. KELULI TAHAN KARAT ( 74%Fe. Kegunaan : Duit syilling . 18% Cr) Bersinar. DURALUMIN (93% Al. 10 % Sn) Keras dan kuat. pedang dan bahan artistic. 3% Cu . Keguaan: Pembinaan bangunan dan jambatan. keras dan tidak berkarat. CUPRONICKEL (75% Cu. Kegunaa : Alat muzik dan perkakas dapur. 1% Sb) Berkilau.

Berikan tiga contoh polimer semula jadi dan kenal pasti monomermonomernya. Terylene:membuat pakaian. Meracuni air iii. hydrogen chloride ii. hydrogen cyanide iii. Menurangkan pH air ii. ……Kanji……………. hidrogen cyanide iii. b)Monomer adalah unit kecil yang berulang dalam polimer.. Hujan asid 5.mencari alternative bagi polimer sintetik. nitrogen dioxide 6. i. iii. paip Nylon: membuat tali. polypropene. i Polythene ii Polypropene 4. Apakah maksud a) polimer. Tuliskan persamaan kimia untuk pempolimeran sintetik polimer. perspex. 3. . b) monomer c) pempolimeran 2. ……Protein……………. Polythene: Beg plastik Polyvinyl chloride: membuat kulit buatana Perspex:membuat kanta. Polythene. BIncangkan cara-cara untuk mengitar kembali polimer sintetik untuk mengurangkan pencemaran alam. nylon dan terylene adalah contoh-contoh polimer sintetik.Monomer ……Glukosa………. Monomer ……Asid amino………… ii. pakaian. . i. c)Pempolimeran ialah proses penggabungan monomer-monomer untuk membentuk polimer. ii. a)Polimer ialah molekul berantai panjang yang terbentuk daripada gabungan banyak unit kecil yang sama. Nyatakan satu contoh bagi setiap polimer-polimer ini dalam kehidupan seharian.POLIMER SINTETIK 1. ……Getah……………Monomer ……Isoprena……. i.menggunakan polimer yang boleh dibiodegradasikan. Namakan polimer sintetik yang menghasilkan gas berikut apabila dibakar: i. Hidrogen klorida. polyvinyl klorida. nitrogen dioksida Nyatakan kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam sekitar. kaca keselamatan Polypropene:membuat tali. kain layar Nama polimer sintetik: Polyvinyl klorida(PVC) Kesan gas-gas ini ke atas pencemaran alam. .

Lead crystal glass Silicon dioksida. high thermal expansion coefficient. alat radas makmal. boleh dipanaskan pada suhu yang tinggi Ketumpatan tinggi. lutsinar. atau kalsium oksida b. natrium oksida. 2. Kaca soda kapur Silicon dioksida. Insulation such as lining of furnace and engine parts. Kristal dan lain-lain. natrium oksida. mentol eletrik. Silicon dioksida. boron dioksida. Aluminium. Alat radas makmal. aluminium oksida c. natrium oksida. Alat-alat perubatan dan pergigian seperti pebukaran sendi orthopendik. oksigen dan hidrogen. A B C D E . . Seramik dibuat daripada tanah liat.jubin. Kegunaan Membuat kaca rata. gentian kaca d.2H2O 3. SiO2 yang boleh didapati secara semula jadi di dalam pasir. SERAMIK 1.Lengkapkan jadual di bawah: Jenis-jenis kaca Komposisi a. Sifat Keras dan kuat Tidak reaktif secara kimia dan tidak menghakis. Tidak boleh dimampatkan Kegunaan Membuat material seperti semen. Lengkapkan jadual berikut untuk siat-sifat dan kegunaan seramik. ketuhar dan wayar elektrik. Penebat elektrik yang baik. Silikon dioksida . Sifat-sifat: 4. atap dan tandas. Al2O3 2SiO2. pembetulan gigi dan pemindahan tulang. Membuat alat memasak. lampu Lutsinar. automobile.Perkakas dapur seperti periuk dan pinggan. chemical durability. Kaolin yang kaya dengan aluminium silikat terhidrat. silikon. batu-bata. 3. Senaraikan sifat-sifat kaca. plumbum(II) oksida Pinggan mangkuk. . Kaca Fused Silica/silicon dioksida Sifat istimewa Good chemical durability. Namakan unsur yang membentuk komponen utama kaca. cermin Kalis haba. cermin teleskop. Penebat elektrik bagi alat-alat elektrik seperti plug elektrik. Namakan unsur-unsur yang terkandung dalam seramik. tidak raektif secara kimia. Namakan komponen utama tanah liat.KACA 1. Mempunyai takat lebur yang tinggi dan penebat haba yang baik serta stabil dalam suhu yang tinggi. kanta.Barang hiasan seperti pasu dan lain-lain. Kaca borosilikat.

Menjadi gelap apabila dikenakan cahaya cerah dan menjadi lutsinar dalam cahaya malap. intensity meters. car wind shield light. Kaca fotokromik Photochromic substance like silver chloride embedded in glass/ transparent polymers. Superkonduktor Komponen Alloys of metal compounds or ceramics of metal oxide. janakuasa.BAHAN KOMPOSIT 1. jambatan dan pelantar minyak Membuat tangki simpanan air. dan bahagian-bahagian 2. dapat diebentuk menjadi lapisan-lapisan nipis 4. Sifat istimewa Boleh mengalirkan arus elektrik pada suhu yang amat rendah. ……………. Plastik gentian gentian. Plastik yang diperkukuhkan dengan kaca. berbanding komponen-komponen asal.Konkrit yang diperkukuhkan Konkrit diperkukuhkan dengan wayar keluli. bot dan helmet LATIHAN .. High tensile strength. Membuat kanta mata. dan ……………. transformer. Bahan-bahan komposit adelah bahan-bahan berstruktur yang dibuat daripada penggabungan dua atau lebih sebatian seperti ………………. b.a.. ketumpatan rendah. …………. Bahan-bahan komposit mempunyai sifat-sifat yang ……………. Sangat kuat dan boleh dibentuk menjadi pelbagai bentuk. 2. Contoh/ Kegunaan Digunakan dalam pembuatan sistem simpan tenaga. dengan senang. computer Pembinaan bangunan. Lengkapkan jadual dibawah: Jenis-jenis bahan komposit 1. steel bars dan polimer 3.

Jadual berikut menunjukkan contoh-contoh dan komponen bagi empat jenis bahan buatan dalam industry. NH3 + H2SO4 (NH4)2SO4 ii. Asid Sulfurik i. i. Diagram berikut menunjukkan tindakbalas yang terlibat dalam pembuatan baja Z dalam industry. Namakan Proses X dan Proses Y. Ammonia bertindak-balas dengan asid sulfurik melalui tindak-balas P menghasilkan sebatian Z. Kira peratusan jisim nitrogen dalam sebatian Z? [RAM N=14. Pemangkin Besi Vanadium(V) Oksida Suhu/oC 400-500 450-500 Tekanan/atm 200 2-3 Persamaan seimbang bagi tindakbalas yang melibatkan pemangkin N2 + 3H2 2NH3 2SO2 + O2 2SO3 Proses Proses X Proses Y b.1. Lengkapkan jadual berikut yang berkaitan dengan proses X dan Y. S=32.1% 2(14 + 4 x 1) + 32 +3 x 16 2. iv. Apakah jenis tindak-balas yang berlaku? Peneutralan. . Tuliskan persamaan seimbang bagi tindak-balas P. O=16. H=1] %N = ______2 x 14______________ x 100% = 24. Nyatakan satu kegunaan penting sebatian Z. Baja. iii. Proses X Ammonia Tindakbalas P Sebatian Z Proses Y a. Proses X: Proses Haber Proses Y: Proses Sentuh ii.

Kaca soda kapur tidak dapat menahan suhu yang tinggi. R dan S. sodium oksida. Lukiskan formula struktur bagi monomer R. Namakan P. ii. c.Lapisan-lapisan atom logam terhalang daripada tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan.Atom-atom logam kuprum tulen mempunyai saiz yang sama dan tersusun dalam lapisan. . Apakah kelebihan konkrit yang diperkukuhkan berbanding konkrit? Konkrit yang diperkukuhkan dapat menahan tekanan yang tinggi/ menokong muatan berat/ lebih kuat/ higher tensile strength than concrete. pasir. i. i. Namakan jenis kaca lain yang kalis haba.R tidak boleh dibiodegradasikan. . Diagram berikut merupakan struktur bagi R.Lapisan-lapisan atom lebih senang tergelincir di antara satu sama lain apabila daya dikenakan. ii. Gangsa lebih keras daripada kuprum. kalsium oksida Q: Aloi S: Kaca soda kapur. . ii. . Nyatakan satu kegunaan polimer R. . P: Bahan komposit R: Polivinil Klorida Contoh Konkrit yang diperkukuhkan Gangsa R S Komponen Semen. ii. Nyatakan dua cara R menyebabkan pencemaran alam. b.Saiz atom zink yang lebih besar berbanding atom kuprum dalam gangsa telah menyebabkan atom-atom kuprum menjadi tidak tersusun. batu kecil. . Kaca borosilikat . e.Pembakaran R menghasilkan gas hydrogen klorida yang beracun dan berasid. dan keluli Kuprum dan zink Kloroetene Silikon dioksida. ini boleh menyebakan sistem perairan tersumbat dan banjir kilat. Paip/ wayar kabel/ bag/ kasut iv.Jenis Bahan Buatan P Q Polimer Kaca a. i. Membuat rangka bangunan dan jambatan. i. Kaca tidak reaktif secara kimia/ kaca tidak reaktif. Q. iii. Terangkan mengapa bekas kaca lebih sesuai untuk menyimpan asid di dalam makmal. Terangkan. Nayatakan dua kegunaan konkrit yang diperkukuhkan. Lukis susunan atom dalam Kuprum tulen Gangsa d.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful