P. 1
Program Susu Sekolah

Program Susu Sekolah

|Views: 181|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Fahruddin Fazain on Jan 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS ILMU KHAS, JALAN YAACOB LATIFF, 36000 CHERAS, KUALA LUMPUR

AHLI KUMPULAN : MOHAMAD FAHRUDDIN BIN MOHD FAZAIN SYAFIQ BIN ZAINAL

PENGENALAN RUJUKAN SEJARAH RUMUSAN MATLAMAT KELEMAHAN KELEBIHAN .

` ` ` ` Program Susu Sekolah (PSS) dilaksanakan serentak dengan Rancangan Makanan Tambahan (RMT). Berpendapatan isi keluarga di paras status sosio ekonomi yang rendah. Program ini dilaksanakan untuk murid daripada keluarga miskin. Mendapat makanan seimbang semasa berada di sekolah. .

` ` PSS ialah program yang dilaksanakan oleh KPM bersama syarikat pengeluar susu selaras dengan konsep Pensyarikatan Malaysia. Program ini yang dilancarkan pada tahun 1983 telah diperluaskan ke seluruh negara mulai tahun 1995 kecuali Sabah yang mempunyai program susu yang tersendiri. .

` Program ini mengandungi dua skim iaitu: Skim Susu Bayaran .

sama ada secara subsidi atau tanpa subsidi kerajaan.` Melibatkan penyertaan murid sekolah secara sukarela. .

` Melibatkan bekalan susu percuma kepada murid sekolah yang dipilih di bawah anjuran syarikat susu yang menyertai Kementerian Pelajaran Malaysia dan atau pertubuhan masyarakat yang lain sama ada berbentuk persendirian atau sukarela. .

perlaksanaan dan penilaian program melalui penglibatan bersama agensi kerajaan di bawah konsep pensyarikatan Malaysia.` ` ` Meningkatkan tabiat meminum susu di kalangan murid sekolah rendah dalam Skim Susu Bayaran Membekalkan susu kepada murid terpilih daripada golongan taraf sosio ekonomi yang rendah dan mengalami kekurangan zat melalui Skim Susu Percuma Meningkatkan perancangan. .

sikap dan amalan yang diingini khususnya berhubung dengan makanan. Meningkatkan usaha pembangunan masyarakat dan perindustrian yang melibatkan pengeluaran. . pemprosesan dan bekalan susu.` ` ` Mengurangkan perbelanjaan sektor awam melalui penglibatan agensi sektor swasta. pemakanan dan kesihatan serta aspek pelajaran. Mengembangkan pengetahuan.

menggalakkan murid meminum susu di peringkat awal.` ` ` ` meningkatkan taraf kesihatan memastikan pertumbuhan fizikal semakin baik. . kesihatan mental dan kesihatan umum murid sekolah bertambah baik.

Pihak pembekal tidak membekalkan bekalan susu kotak yang segar.` ` ` ` Terberhenti kerana berlaku kes keracunan makanan yang berpunca daripada susu basi. Guru tidak memeriksa terlebih dahulu tarikh tamat tempoh susu yang dibekalkan. ISU . Kurang penilitian daripada guru yang bertugas.

ISU 1 ISU 3 ISU 2 .

Program ini juga membantu keluarga serta murid-murid yang susah dan tidak mampu. Membantu menambah nutrisi murid-murid.` ` ` ` Program susu sekolah ini sangat membantu murid-murid sekolah membesar dengan sihat. Pelaksanaan program ini perlu dipantau dengan sebaik mungkin agar dapat mencapai objektif. .

` Kpm.my/?id=262&lang=my . Diambil daripada laman web http://www.moe.gov. Program susu sekolah(PSS). 2012 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->