GENITO-URINARY SYSTEM

Alpha Beta

o Hydorcele o Spermatocele o Torsion of Testis

Hydrocele

Hydrocele
Hydrocele adalah sac berisi cecair yang mengelilingi testicle Hydrocele menyebabkan pembengkakan di scrotum. - 1 : 10 bayi lelaki lahir, - lelaki berumur 40 tahun ke atas Hydrocele mungkin disebabkan oleh keradangan atau kecederaan dalam skrotum. hydrocele ketika

.

tidak merbahaya. berjumpa dengan doktor.Kebiasaannya. . hydrocele adalah asymptomatic.tidak menyakitkan.jika bengkak di scrotal. . .Sign & Symptom .

Cecair di sekitar testicle dan tidak diserap.Normal: Noncommunicating hydrocele: Communicating hydrocele: Hydrocele in the cord:0- Cecair di sekitar testicle diserap. di antara scrotum & abdomen . Cecair mengalir di depan dan di belakang di antara scrotum & abdomen Cecair terletak di spermatic cord.

Investigation Ultrasound Imaging X-Ray .

membuang cecair menggunakan jarum. . . Needle Aspiration .Treatment Surgical Excision (Hydrocelectomy) .melakukan incision untuk membuang hydrocele dibawah general atau spinal anesthesia.ia dilakukan bagi pesakit yang mempunyai risiko yang tinggi jika melakukan pembedahan.

Scrotal injury .KOMPLIKASI .Testicular trauma .Infection .

SPERMATOCELE .

‡ ‡ Tidak menyakitkan dan bukan barah. ‡ Kebiasaannya spermatocele tidak menganggu kesuburan. Kelihatan seperti ketulan dan mengandungi cecair berwarna putih susu yang mengandungi sperma lelaki. ‡ Secara amnya kurang daripada setengah inci diameter tetapi saiz spermatocele juga boleh membesar. .Definisi ‡ Cyst yang tidak normal yang terbentuk dalam epididimis atau testis.

Mempunyai penyakit von Hippel-Lindau.Peningkatan usia (degenaratif).Pengambilan hormon diethylstilbestrol (DES) sebelum kelahiran. 40 .Faktor . Ini adalah satu gangguan genetik yang jarang berlaku di mana tumor berkembang di bahagian-bahagian tertentu dalam badan . ibu hamil yang menggunakan hormon DES untuk mencegah keguguran yang lalu mempunyai risiko berlaku spermatoceles pada bayi lelaki mereka. . Spermatoceles paling kerap berlaku dalam kalangan lelaki berumur di antara usia hingga 60 tahun .

Manifestasi klinikal Asimptomatik dan jarang berlaku perubahan pada saiz testis .Bengkak di belakang dan di atas testis. . .rasa tersumbat atau sekatan di testis.Kesakitan atau ketidak selesaan di bahagian testis yang terlibat. .

Penyiasatan Transillumination. .

Ultrasound magnetic resonance imaging (MRI) .

testis pesakit akan ditutup dengan gauze beri tekanan dan menutup kawasan pembedahan tersebut.Rawatan Rawatan secara ubatan : o (analgesic) seperti acetaminophen (Tylenol) atau ibuprofen (Motrin dan Advil). . Rawatan secara pembedahan : o Spermatolectomy Selepas pembedahan.

. Kejadian spermatoceles boleh kembali. Kemungkinan komplikasi dari pembedahan yang mungkin memberi kesan kepada kesuburan termasuk kerosakan pada epididimis atau saluran yang mengangkut sperma (vas deferens). walaupun selepas pembedahan.Rawatan Selepas pembedahan. doktor akan memberitahu pesakit perlu lakukan : Letakkan pek ais selama dua atau tiga hari untuk mengurangkan bengkak Ambil ubat tahan sakit ( oral ) selama satu atau dua hari Datang untuk pemeriksaan susulan kira-kira dua minggu selepas pembedahan.

 Jika testis sakit atau saiznya semakin menyebabkan tidak selesa. membesar dan ia perlu menjalani pembedahan untuk membuang spermatocele. Spermatoceles boleh kembali berulang (selepas pembedahan) .Komplikasi Jarang mendatangkan komplikasi. Boleh menyebabkan kurang kesuburan. Pembedahan boleh merosakkan epididimis atau saluran deferens vas yang mengangkut sperma dari epididimis.

INTERVENSI KEJURURAWATAN Spermatocele .

 Ambil ubat tahan sakit ( oral ) selama satu atau dua hari. Galakkan pesakit meletakkan pek ais dibahagian yang terlibat selama 2 atau 3 hari untuk mengurangkan bengkak. Datang untuk pemeriksaan susulan kira-kira dua minggu selepas pembedahan.Gangguan keselesaan berkait dengan sakit dan bengkak di testis. Contoh seperti acetaminophen (Tylenol) atau ibuprofen (Motrin dan Advil). . Matlamat : pesakit menyatakan bengkak di testis berkurangan dan tidak sakit.

 ases tahap pengetahuan pesakit tentang jagaan luka pembedahan. . Matlamat : pesakit mengetahui cara jagaan luka selepas pembedahan dan luka sembuh dengan baik. Nasihat pesakit elakkan luka pembedahan dari terkena urine atau najis semasa buang air kecil & besar untuk elak infeksi. Jagaan luka : nasihat pesakit cuci tangan dengan bersih setiap kali ingin menyentuh luka pembedahan.Defisit pengetahuan b/d tentang jagaan luka selepas pembedahan.

o Nasihat pesakit supaya sentiasa tutup luka dengan gauze yang bersih untuk elak terdedah kepada infeksi. .o Nasihat pesakit cuci kemaluan dengan bersih selepas buang air kecil atau besar. o Pemakanan : galakkan pesakit makan lebih protein seperti ikan dan ayam untuk galakkan penyembuhan luka.

TORSION OF TESTIS .

Ia diklasifikasikan dibawah pembedahan kecemasan dimana ia boleh menyebabkan kesekatan bekalan darah gonad dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan nekrosis dan atropi pada testis. atau dikenali sebagai torsion of the spermatic cord samada pada bahagian inguinal canal atau below inguinal canal.Definisi Testicular torsion. .

biasanya berlaku pada kanakkanak yang lebih tua(puberty yang awal). Intravaginal torsion Ia sering terjadi di kalangan kanak-kanak yang melibatkan diantara tunica vaginalis. .Jenis-jenis Extravaginal torsion Ia sering terjadi di kalangan bayi yang baru dilahirkan dan kebiasaannya melibatkan perkembangan prenatal di proximal spermatic cord dan bercantum dengan tunica vaginalis. Anomaly ini boleh berlaku pada keduadua bahagian. Kejadian Intravaginal torsion juga berkait dengan anomalous testicular suspension yang dikatakan sebagai bellclapper anomaly .

Jenis-jenis .

 Swelling pada bahagian scrotum.Manifestasi klinikal Berlaku secara tibatiba. Chronic symptoms yang lain: Testicle lump Blood in the semen . Nausea atau vomiting Kemerah-merahan (Lightheadedness) pada bahagian scrotum. Terasa sakit seperti menyucuk pada bahagian testicle.

Penyiasatan & penyelidikan Swelling and elevation on one side of scrotum (painful) Penyiasatan makmal -Pemeriksaan air kencing ‡ ‡ U/FEME U/C&S -full blood count X-ray (doopler ultrasound) -untuk melihat tahap pengaliran darah (degree of blood flow) .

 Ini adalah kerana testicles tersebut berisiko untuk terjadi pada masa akan datang. Semasa pembedahan dijalankan.Rawatan Surgery Pembedahan yang dipanggil sebagai Orchiopexy Surgery akan dilakukan secepat mungkin selepas gejala bermula. . testicles (buah zakar) di sebelah lain (bukan terjeja s) biasanya juga berlabuh atau turun kebawah akan dirawat sebagai langkah pencegahan.

. testis tersebut berkemungkinan hilang keupayaannya untuk berfungsi seperti biasa. testis boleh terus berfungsi dengan betul. Selepas 6 jam torsion of testis diperbetulkan. sekiranya pembedahan dilakukan lebih daripada 6 jam atau lambat diperbetulkan. kemungkinan testis dapat berfungsi dengan baik. Walaubagaimanapun.Prognosis Jika keadaan ini didiagnosis dengan cepat dan segera diperbetulkan.

ia mungkin menjadi atrofi (mengecut) dan perlu dibuang melalui pembedahan.Komplikasi Jika tiada bekalan darah kepada testis untuk tempoh masa yang lama kesan daripada pembedahan. . Jangkitan yang teruk pada bahagian testis dan scrotum juga boleh terjadi jika pengaliran darah adalah terhad untuk tempoh yang lama.

INTERVENSI KEJURURAWATAN TORSION OF TESTIS .

Beri ubatan analgesics seperti pethidine bagi mengurangkan kesakitan pesakit berdasarkan pada arahan doktor. sakit b/d proses penyakit (swelling at scrotum) Matlamat : Memberikan keselesaan kepada pesakit dengan eviden tiada lagi aduan daripada pesakit mengenai ketidakselesaan yang dialaminya ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Ases tahap kesakitan pesakit dengan menggunakan pain score. Beri pesakit diversional therapy bagi mengurangkan tahap kesakitan Membaca novel. .Gangguan keselesaan. tonton televisyen Galakkan relatives pesakit sentiasa berada disisi pesakit sepanjang perawatan bagi memberi sokongan emosi kepadanya. lapor kepada doktor. Sekiranya cara-cara tersebut tidak berkesan.

Laporkan segera kepada doktor jika ada tanda-tanda infeksi ‡ ‡ ‡ ‡ . Berikan pendidikan kesihatan tentang jagaan dan kebersihan diri bagi mengelakkan jangkitan Beri ubatan antibiotik yang telah dirahkan oleh doktor seperti. tab flagyl. tekanan darah. Ambil tanda vital seperti pernafasan.Potensi untuk infeksi selepas pembedahan b/d luka pembedahan Matlamat : Untuk mengelakkan infeksi berlaku dengan eviden luka kelihatan kering dan tidak menunjukkan pengeluaran nanah ‡ ‡ Ases tahap luka atau bekas pembedahan yang telah dijalankan dalam masa 48 jam. dan suhu badan bagi mengesan sebarang keluarbiasaan pesakit. penicillin bagi mengelakkan sebarang infeksi. Gunakan teknik aseptik pada setiap prosedur yang dilakukan ke atas pesakit untuk mengelakkan sebarang infeksi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful