GENITO-URINARY SYSTEM

Alpha Beta

o Hydorcele o Spermatocele o Torsion of Testis

Hydrocele

Hydrocele
Hydrocele adalah sac berisi cecair yang mengelilingi testicle Hydrocele menyebabkan pembengkakan di scrotum. - 1 : 10 bayi lelaki lahir, - lelaki berumur 40 tahun ke atas Hydrocele mungkin disebabkan oleh keradangan atau kecederaan dalam skrotum. hydrocele ketika

.

. .tidak menyakitkan. tidak merbahaya.jika bengkak di scrotal.Kebiasaannya.Sign & Symptom . berjumpa dengan doktor. . hydrocele adalah asymptomatic.

Normal: Noncommunicating hydrocele: Communicating hydrocele: Hydrocele in the cord:0- Cecair di sekitar testicle diserap. Cecair di sekitar testicle dan tidak diserap. Cecair mengalir di depan dan di belakang di antara scrotum & abdomen Cecair terletak di spermatic cord. di antara scrotum & abdomen .

Investigation Ultrasound Imaging X-Ray .

 Needle Aspiration . .membuang cecair menggunakan jarum.ia dilakukan bagi pesakit yang mempunyai risiko yang tinggi jika melakukan pembedahan. .melakukan incision untuk membuang hydrocele dibawah general atau spinal anesthesia.Treatment Surgical Excision (Hydrocelectomy) .

Scrotal injury .KOMPLIKASI .Testicular trauma .Infection .

SPERMATOCELE .

‡ Secara amnya kurang daripada setengah inci diameter tetapi saiz spermatocele juga boleh membesar.Definisi ‡ Cyst yang tidak normal yang terbentuk dalam epididimis atau testis. Kelihatan seperti ketulan dan mengandungi cecair berwarna putih susu yang mengandungi sperma lelaki. . ‡ Kebiasaannya spermatocele tidak menganggu kesuburan. ‡ ‡ Tidak menyakitkan dan bukan barah.

Pengambilan hormon diethylstilbestrol (DES) sebelum kelahiran.Mempunyai penyakit von Hippel-Lindau. 40 . Ini adalah satu gangguan genetik yang jarang berlaku di mana tumor berkembang di bahagian-bahagian tertentu dalam badan . ibu hamil yang menggunakan hormon DES untuk mencegah keguguran yang lalu mempunyai risiko berlaku spermatoceles pada bayi lelaki mereka.Faktor . Spermatoceles paling kerap berlaku dalam kalangan lelaki berumur di antara usia hingga 60 tahun .Peningkatan usia (degenaratif). .

Bengkak di belakang dan di atas testis.rasa tersumbat atau sekatan di testis. . .Manifestasi klinikal Asimptomatik dan jarang berlaku perubahan pada saiz testis .Kesakitan atau ketidak selesaan di bahagian testis yang terlibat. .

.Penyiasatan Transillumination.

Ultrasound magnetic resonance imaging (MRI) .

testis pesakit akan ditutup dengan gauze beri tekanan dan menutup kawasan pembedahan tersebut. .Rawatan Rawatan secara ubatan : o (analgesic) seperti acetaminophen (Tylenol) atau ibuprofen (Motrin dan Advil). Rawatan secara pembedahan : o Spermatolectomy Selepas pembedahan.

Kemungkinan komplikasi dari pembedahan yang mungkin memberi kesan kepada kesuburan termasuk kerosakan pada epididimis atau saluran yang mengangkut sperma (vas deferens). Kejadian spermatoceles boleh kembali. doktor akan memberitahu pesakit perlu lakukan : Letakkan pek ais selama dua atau tiga hari untuk mengurangkan bengkak Ambil ubat tahan sakit ( oral ) selama satu atau dua hari Datang untuk pemeriksaan susulan kira-kira dua minggu selepas pembedahan. . walaupun selepas pembedahan.Rawatan Selepas pembedahan.

Boleh menyebabkan kurang kesuburan. Pembedahan boleh merosakkan epididimis atau saluran deferens vas yang mengangkut sperma dari epididimis. membesar dan ia perlu menjalani pembedahan untuk membuang spermatocele.Komplikasi Jarang mendatangkan komplikasi. Spermatoceles boleh kembali berulang (selepas pembedahan) . Jika testis sakit atau saiznya semakin menyebabkan tidak selesa.

INTERVENSI KEJURURAWATAN Spermatocele .

. Datang untuk pemeriksaan susulan kira-kira dua minggu selepas pembedahan. Galakkan pesakit meletakkan pek ais dibahagian yang terlibat selama 2 atau 3 hari untuk mengurangkan bengkak.Gangguan keselesaan berkait dengan sakit dan bengkak di testis. Contoh seperti acetaminophen (Tylenol) atau ibuprofen (Motrin dan Advil). Matlamat : pesakit menyatakan bengkak di testis berkurangan dan tidak sakit. Ambil ubat tahan sakit ( oral ) selama satu atau dua hari.

 Nasihat pesakit elakkan luka pembedahan dari terkena urine atau najis semasa buang air kecil & besar untuk elak infeksi. ases tahap pengetahuan pesakit tentang jagaan luka pembedahan. Jagaan luka : nasihat pesakit cuci tangan dengan bersih setiap kali ingin menyentuh luka pembedahan. .Defisit pengetahuan b/d tentang jagaan luka selepas pembedahan. Matlamat : pesakit mengetahui cara jagaan luka selepas pembedahan dan luka sembuh dengan baik.

o Pemakanan : galakkan pesakit makan lebih protein seperti ikan dan ayam untuk galakkan penyembuhan luka. . o Nasihat pesakit supaya sentiasa tutup luka dengan gauze yang bersih untuk elak terdedah kepada infeksi.o Nasihat pesakit cuci kemaluan dengan bersih selepas buang air kecil atau besar.

TORSION OF TESTIS .

. atau dikenali sebagai torsion of the spermatic cord samada pada bahagian inguinal canal atau below inguinal canal.Definisi Testicular torsion. Ia diklasifikasikan dibawah pembedahan kecemasan dimana ia boleh menyebabkan kesekatan bekalan darah gonad dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan nekrosis dan atropi pada testis.

biasanya berlaku pada kanakkanak yang lebih tua(puberty yang awal). Kejadian Intravaginal torsion juga berkait dengan anomalous testicular suspension yang dikatakan sebagai bellclapper anomaly .Jenis-jenis Extravaginal torsion Ia sering terjadi di kalangan bayi yang baru dilahirkan dan kebiasaannya melibatkan perkembangan prenatal di proximal spermatic cord dan bercantum dengan tunica vaginalis. Intravaginal torsion Ia sering terjadi di kalangan kanak-kanak yang melibatkan diantara tunica vaginalis. . Anomaly ini boleh berlaku pada keduadua bahagian.

Jenis-jenis .

 Swelling pada bahagian scrotum. Chronic symptoms yang lain: Testicle lump Blood in the semen .Manifestasi klinikal Berlaku secara tibatiba. Nausea atau vomiting Kemerah-merahan (Lightheadedness) pada bahagian scrotum. Terasa sakit seperti menyucuk pada bahagian testicle.

Penyiasatan & penyelidikan Swelling and elevation on one side of scrotum (painful) Penyiasatan makmal -Pemeriksaan air kencing ‡ ‡ U/FEME U/C&S -full blood count X-ray (doopler ultrasound) -untuk melihat tahap pengaliran darah (degree of blood flow) .

 Ini adalah kerana testicles tersebut berisiko untuk terjadi pada masa akan datang. Semasa pembedahan dijalankan. .Rawatan Surgery Pembedahan yang dipanggil sebagai Orchiopexy Surgery akan dilakukan secepat mungkin selepas gejala bermula. testicles (buah zakar) di sebelah lain (bukan terjeja s) biasanya juga berlabuh atau turun kebawah akan dirawat sebagai langkah pencegahan.

Selepas 6 jam torsion of testis diperbetulkan. testis boleh terus berfungsi dengan betul.Prognosis Jika keadaan ini didiagnosis dengan cepat dan segera diperbetulkan. sekiranya pembedahan dilakukan lebih daripada 6 jam atau lambat diperbetulkan. kemungkinan testis dapat berfungsi dengan baik. . testis tersebut berkemungkinan hilang keupayaannya untuk berfungsi seperti biasa. Walaubagaimanapun.

ia mungkin menjadi atrofi (mengecut) dan perlu dibuang melalui pembedahan. Jangkitan yang teruk pada bahagian testis dan scrotum juga boleh terjadi jika pengaliran darah adalah terhad untuk tempoh yang lama.Komplikasi Jika tiada bekalan darah kepada testis untuk tempoh masa yang lama kesan daripada pembedahan. .

INTERVENSI KEJURURAWATAN TORSION OF TESTIS .

Beri pesakit diversional therapy bagi mengurangkan tahap kesakitan Membaca novel. sakit b/d proses penyakit (swelling at scrotum) Matlamat : Memberikan keselesaan kepada pesakit dengan eviden tiada lagi aduan daripada pesakit mengenai ketidakselesaan yang dialaminya ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Ases tahap kesakitan pesakit dengan menggunakan pain score. .Gangguan keselesaan. tonton televisyen Galakkan relatives pesakit sentiasa berada disisi pesakit sepanjang perawatan bagi memberi sokongan emosi kepadanya. lapor kepada doktor. Sekiranya cara-cara tersebut tidak berkesan. Beri ubatan analgesics seperti pethidine bagi mengurangkan kesakitan pesakit berdasarkan pada arahan doktor.

tab flagyl.Potensi untuk infeksi selepas pembedahan b/d luka pembedahan Matlamat : Untuk mengelakkan infeksi berlaku dengan eviden luka kelihatan kering dan tidak menunjukkan pengeluaran nanah ‡ ‡ Ases tahap luka atau bekas pembedahan yang telah dijalankan dalam masa 48 jam. Berikan pendidikan kesihatan tentang jagaan dan kebersihan diri bagi mengelakkan jangkitan Beri ubatan antibiotik yang telah dirahkan oleh doktor seperti. penicillin bagi mengelakkan sebarang infeksi. Ambil tanda vital seperti pernafasan. Laporkan segera kepada doktor jika ada tanda-tanda infeksi ‡ ‡ ‡ ‡ . tekanan darah. dan suhu badan bagi mengesan sebarang keluarbiasaan pesakit. Gunakan teknik aseptik pada setiap prosedur yang dilakukan ke atas pesakit untuk mengelakkan sebarang infeksi.