IMAM ABU YAZID AL BUSTAMI

Imam Abu Yazid Al Bustami adalah anak murid Imam Hambali ketika ini adalah zaman kerajaan Bani Abbasiyah. Abu Yazid Thoifur bin Isa bin Surusyan al-Busthami, lahir di Bustham terletak di bahagian timur Laut Parsi. Meninggal di Bustham pada tahun 261 H/874 M. Beliau merupakan salah seorang Sulton Aulia, yang juga sebagai salah satu Syeikh yang ada dalam salasilah dalam thoriqoh Sadziliyah dan beberapa thoriqoh yang lain. Abang Abu Yazid merupakan penganut agama Zoroaster. Ayahnya adalah salah satu antara orang yang terkemuka di Bustham. Kehidupan Abu Yazid yang luar biasa bermula sejak ia masih berada dalam kandungan. ³Setiap kali aku menyuap makanan yang kuragukan kehalalannya´, ibunya sering berkata kepada Abu Yazid, ³engkau yang masih berada didalam rahimku memberontak dan tidak mahu berhenti sebelum makanan itu kumuntahkan kembali´. Pernyataan itu dibenarkan oleh Abu Yazid sendiri. Setelah sampai waktunya, si ibu mengirim Abu Yazid ke sekolah untuk mempelajari Al Quran. Pada suatu hari gurunya menerangkan erti satu ayat dari surah Luqman yang berbunyi, ³Berterima kasihlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu´. Ayat ini sangat menggetarkan hati Abu Yazid, ia lalu meletakkan batu tulisnya dan berkata kepada gurunya, ³izinkanlah aku pulang, ada yang hendak kukatakan pada ibuku´. Si guru memberi izin, Abu Yazid lalu pulang kerumah. Ibunya menyambut dengan katakata,´Thoifur, mengapa engkau sudah pulang ? Apakah engkau mendapat hadiah atau adakah sesuatu kejadian istimewa ?´. ³Tidak´ jawab Abu Yazid, ³Pelajaranku sampai pada ayat dimana Allah memerintahkan agar aku berbakti kepada-Nya dan kepada engkau wahai ibu. Tetapi aku tak dapat mengurus dua rumah dalam waktu yang bersamaan. Ayat ini sangat menyusahkan hatiku. Maka wahai ibu, mintalah diriku ini kepada Allah sehingga aku menjadi milikmu seorang atau serahkanlah aku kepada Allah semata sehingga aku dapat hidup untuk Dia semata´. ³Anakku´ jawab ibunya, ³aku serahkan engkau kepada Allah dan kubebaskan engkau dari semua kewajipanmu terhadapku. Pergilah engkau menjadi hamba Allah.

Pada kemudian hari Abu Yazid berkata, ³Kewajipan yang semula kukira sebagai kewajipan yang paling ringan, ternyata merupakan kewajipan yang paling utama. Iaitu kewajiban untuk berbakti kepada ibuku. Di dalam berbakti kepada ibuku, itulah kuperoleh segala sesuatu yang kucari, yakni segala sesuatu yang hanya boleh difahami

ternyata didalam tempayan kami tak ada air.Antara gurunya itu ada seorang yang bernama Shadiq. Malam itu udara terasa dingin. tanpa rasa takut.lewat tindakan disiplin diri dan pengabdian kepada Allah. ia meminum air yang kubawa kemudian mendo¶akanku. Tiga kali mimpinya itu berulang. sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya. tetapi kendi itupun kosong. Katanya. ibu meminta air kepadaku. jawabku. Abu Yazid melakukan disiplin diri dengan terus menerus dan berpuasa pada siang hari dan bertirakat sepanjang malam. Ketika menghadapmu. Ketika aku pulang. Pelajaranmu telah selesai´. Waktu itu terlihatlah olehku betapa kendi itu telah membuat tanganku kaku. Dia tahu ada orang lain. Setelah ketua Paderi datang. Dia samasama menanti kedatangan ketua Paderi. ³Aku takut ibu terjaga sedang aku sendiri terlena´. begitulah yang sering kulakukan berkali-kali´. Kemudian ibu berkata kepadaku. Kejadiannya adalah seperti berikut : Pada suatu malam. Ketika ibu terjaga. ambilkan buku yang di jendela itu´. Kendi itu tetap dalam rangkulanku. ternyata ibuku sudah tertidur´. ³Biarkan saja pintu itu setengah terbuka´. ketua Paderi itu tidak dapat berucap. Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan.´ Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. orang Islam di dalam gereja itu.´Jendela? Jendela yang mana?´. Kulihat dalam kendi. ³apakah peduliku dengan jendela. jawab Abu Yazid. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. Ia belajar di bawah bimbingan seratus tiga belas guru spiritual dan telah memperoleh manfaat dari setiap pelajaran yang mereka berikan. Menjawab 50 pertanyaan. mataku tertutup terhadap hal-hal lain. ´ ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini.´Jika demikian´.´Telah sekian lama engkau belajar di sini dan tidak pernah melihat jendela itu?´"Tidak´. Ketika Abu Yazid sedang duduk dihadapannya. Maka akupun mengambilnya. aku pergi ke sungai lalu mengisi kendi tersebut dengan air. Sepanjang malam aku berjaga-jaga agar pintu itu tetap dalam keadaan setengah terbuka dan agar aku tidak melalaikan perintah ibuku.´Abu Yazid. ³Mengapa engkau tetap memegang kendi itu ?´ ibuku bertanya. kata si guru. Abu Yazid Al-Bustami pun bangun. tiba-tiba Shadiq berkata kepadanya. Oleh kerana itu. . Aku tidak datang kesini untuk melihat segala sesuatu yang ada di sini´. Hingga akhirnya fajar terlihat lewat pintu.´ kembalilah ke Bustham. Namun ketua paderi menghalang. tanya Abu Yazid. Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir.

³bahawa kunci Syurga dan kunci langit itu tidak lain ialah ³LAILA HAILLALLAH HU MUHAMMAD DARRASULUULAH. terdiam.´ Semua paderi memeluk Islam Abu Yazid menuntut janji kepada ketua paderi dan persetujuan pengikut-pengikutnya. Mereka semua tersentak. tetapi saya takut kamu semua tidak bersetuju. ³tidak ada lagi. ³Sahabat-sahabat sekalian percayalah bahawa apa yang saya beritahu itu adalah benar. Mereka meminta ketua paderi menjawab. Saya hanya menunggu waktu. maka kami akan membunuh kamu. Jika kamu dapat menjawab semuanya dengan benar.Ketua paderi berkata.´Tegas ketua paderi. ³bukan saya tidak mahu menjawab. Katanya. Kata Abu Yazid. Baru satu soalan sudah tidak dapat dijawab sedangkan Abu Yazid telah menjawab berpuluh soalan.´ ³Dari mana tuan mengetahui perkara ini?´ Tanya salah seorang paderi. ³baiklah! Tanyalah apa saja yang kamu ingin tanyakan. Akhirnya mereka mendesak juga dan bersedia untuk bersetuju dan menerima kata-kata ketua mereka. ³beritahu saya kunci Syurga dan Neraka langit. . namun ia membisu. Saya tidak didesak oleh mana-mana tekanan. Memang sudah lama saya fikirkan hendak menyampaikan perkara ini kepada sahabat-sahabat semua.´ Tidak seorang pun yang dapat menjawabnya dan mereka mengaku bahawa memang mereka tidak tahu jawapannya.´ Kemudian Abu Yazid mengemukakan pertanyaan kepada mereka. ³saya sudah jawab semua pertanyaan tuan. ³wahai pengikut Muhammad.´ Ketua paderi itu mengemukakan 50 soalan berterusan dan selepas ini Abu Yazid menjawabnya dengan tepat. Sekarang ada lagikah soalan-soalan lain?´ Semua pendeta menjawab. ³memang benar kata ketua kamu ini. maka saya akan mengikut agama kamu. Lalu Abu Yazid berkata. saya akan mengajukan pertanyaan kepada kamu. tetapi saya bimbang sahabat-sahabat tidak akan percaya kepada saya lagi.´ Jawab Abu Yazid. Namun jika kamu tidak dapat menjawabnya.´ Mereka hairan mendengar kata-kata ketua paderi itu.

´ Sambung ketua paderi itu. Injil. Dia Tuhan yang tunggal tiada sekutu baginya. apa lagi yang kita tunggu!´ Ketua paderi dan pengikut-pengikutnya semuanya memeluk Islam disebabkan oleh Abu Yazid. Yang empat tiada limanya Taurat. . Asar. Ilmu ketua paderi telah menyelamatkan daripada kesesatan dan ilmu kedua-duanya telah menutup tabir kejahilan dan menyingkap tabir kebenaran dan Islam! 1. Yang tiga tiada empatnya Kursi. 2. ³Sebelum ketua itu meninggal dunia dia telah bersumpah bahawa perkara yang dikatakan itu adalah benar. ³Kalau begitu. Yang lima tiada enamnya Islam telah memfardukan solat lima waktu: Zohor. Kalam dan Arash Allah Hu Subhanahu Wataala. Yang enam tiada tujuhnya Hari-hari Allah telah menciptakan langit dan bumi.´ Jelas ketua paderi. Zabur dan Al-Quran. 6. Yang dua tiada tiganya Malam dan siang. 4. Yang satu tidak ada duanya Kewujudan Allah Maha Esa. Ilmu Abu Yazid telah menyelamatkan daripada maut. Apabila pergi malam datanglah siang dan apabila pergi siang datanglah malam. Ishak dan Subuh.³Dari ketua sebelum saya. Maghrib. Ini semua tersebut di dalam Kitabkitab suci juga. 3. 5.

10. 8. 13. 12. Jumlahnya tiga belas. Yang tujuh tiada lapannya Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang disebut di dalam Kitab Suci juga. Itulah dia sepuluh yang sempurna. . sebagaimana yang tersebut di dalam Kitab Suci (ertinya): di dalam kota itu dahulu terdapat sembilan kumpulan yang menjadi perosak bumi. Yang dua belas Bilangan bulan dalam setahun. Yang sembilan tiada sepuluh Bilangan kaum daripada golongan manusia yang menjadi kerosakan bumi Allah. matahari dan bulan. Yang sebelas Saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. 11. 9. Yang lapan tiada sembilannya Bilangan Malaikat yang memikul Arash Allah Taala yang disebutkan di dalam Kitab Suci (ertinya): dan akan memikul Arash Tuhan kamu pada hari (Kiamat) itu adalah lapan Malaikat. Yang tiga belas Mimpi Nabi Yusof Alaihissalam yang tersebut di dalam Kitab Suci: Sesungguhnya Aku melihat sebelas bintang. mereka tidak pernah melakukan yang baik. Sepuluh yang sempurna Kewajipan puasa sepuluh hari ke atas orang yang berihram haji sebagaimana firman Allah Taala (ertinya): Maka hendaklah ia (orang yang berihram haji) berpuasa tiga hari semasa haji dan tujuh hari setelah balik ke negerinya.7. 14.

Kedua-dua kaum itu berkata benar pada tuduhan mereka antara satu dengan lain. Mereka memberitahu ayah mereka Nabi Yaakob Alaihissalam bahawa Yusof telah di makan serigala. . Tempat roh dalam badan manusia Roh berada di dalam tubuh badan manusia yang hanya diketahui hakikatnya oleh Allah Taala kerana roh adalah merupakan urusan Allah Taala jua. 15. Al Hamilati Wakra Awan gemawan di dada langit. 20. 18. Al Zariyati Zarwa Nama empat macam angin. 16. 19. Al Mukassimati Amra Malaikat-malaikat yang bertugas membahagi-bahagikan rezeki kepada manusia pada malam Nisfu Syaaban. Al Jariyati Yusra Perahu-perahu yang belayar di laut.Orang yang berdusta. 17. Perkara yang mereka lakukan itu adalah suatu dusta. kaum Nasrani itu tidak benar dan berkata kaum Nasrani pula kaum Yahudi itu tidak benar. sesuai dengan firman Allah Ta⼌ala ( ertinya ) : telah berkata Kaum Yahudi. Orang yang benar. namun mereka tidak mahu tunduk kepada kebenaran yang ada di hadapan mereka iaitu mempercayai agama yang di bawa oleh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam sebagai agama yang sebelumnya. Lantaran itu mereka menduduki neraka. tetapi mereka dimasukkan ke dalam neraka Mereka ialah kaum Yahudi dan Nasrani. berdasarkan firmannya (ertinya): katakan roh itu dari perkara urusan Tuhanku. Mereka membawa pakaiannya yang dilumur dengan darah kambing.kemudian dapat masuk Syurga Mereka ialah saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam.

23.21. 26. Malaikat dan bukan daripada punggung lelaki dan daripada perempuan.´ 22. Empat yang bukan daripada golongan manusia. Yang empat belas Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): Maka Allah berfirman kepadanya iaitu kepada tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi. unta Nabi Salleh Alaihissalam yang disembelih kaumnya. 25. Air yang tidak turun dari langit dan tidak keluar dari bumi. sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya suara yang paling buruk ialah suara keldai 27. Waktu subuh seperti firman Allah Taala (ertinya): demi subuh apabila ia terlepas. lalu diingkarinya sebagai satu yang buruk. Satu ciptaan Allah. Darah yang mula-mula mengalir ke bumi. tetapi tidak mempunyai roh. ³kami akan datang kepadamu secara patuh dan taat. Yang bernafas. Air yang dikirim oleh ratu Balqis kepada Nabi Sulaiman Alaihissalam di dalam botol iaitu air peluh kuda. Kibas yang di bawa Jibril Alaihissalam sebagai korban ganti Nabi Ismail Alaihissalam. 28. Darah Habil yang dibunuh oleh saudaranya Kabil. . Nabi Yunus Alaihissalam di bawa oleh ikan ke mana-mana sahaja yang akhirnya dimuntahkan di pantai dengan izin Allah Taala. 24. untuk Nabi Adam dan Siti Hawa Alaihissalam. Kubur yang berjalan dengan penghuninya Ikan besar yang menelan Nabi Yunus Alaihissalam. Suara keldai yang tidak sedap didengar. Maka berkata kedua-dua langit dan bumi. datanglah kepada aku secara patuh terhadap perintahku ataupun secara terpaksa.

29. 34. Bulan Ramadhan. setiap daun ada lima kembang. Hawa. Asiah (isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran. Helah kaum wanita. 35. Tongkat Nabi Musa Alaihissalam 30. Pohon itu ³tahun´ yang padanya ada 12 bulan. Binatang yang paling utama. Lima itu ialah lima waktu solat 37. 31. Bulan yang paling utama. Malam yang paling utama. Pada mulanya sebatang kayu kemudian menjadi roh.Sesuatu ciptaan Allah. setiap ranting ada 30 daun. 36. ibu sekalian manusia. Tentang Attaâ'mah Hari Kiamat. 33. . seperti Firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya tipu helah wanita adalah suatu tipu helah besar atau berat. kemudian Khatijah dan Aisyah. Wanita yang paling utama. satu bulan ada 30 hari. Lailatul Qadar. Gunung yang paling utama Gunung Tursina 32. Pohon yang mempunyai 12 ranting. dua bunga di matahari dan tiga bunga di tepi kegelapan. lalu diangkat sesuatu yang berat. Kuda.

Bahtera Nabi Noh Alaihissalam. Anjing menyalak bermaksud: Awas! Celaka bagi penghuni-penghuni neraka dari kemurkaan Allah yang maha berkuasa. 41. Keldai Makwak tanda ia melihat syaitan. 38. Nakir ialah titik yang terdapat pada kulit luar benih. 43. Empat jenis air yang lain rupanya dan rasanya. tetapi tidak mempunyai roh dan tidak wajib haji. 40. 44. tetapi sumbernya satu. Maksud jeritan unta. Makhluk yang telah ada sebelum wujud Nabi Adam Alaihissalam. air hidung dan air mulut. fatil ialah titik yang terdapat di dalam benih dan kitmir ialah kulit yang membaluti benih. air telinga pahit. Sabid dan Labad Bulu kambing biri-biri dan kambing kasi. Kuda menjerit bermaksud: Maha suci Allah yang memeliharaku ketika tentera berpadu menyerang musuh dengan penuh semangat. Unta menjerit membawa maksud: Hasbiyallahu Wakafa Billahi Wakila (ertinya): Memadailah Allah bagiku dan cukuplah Dia tempat aku menyerahkan diriku. fatil dan kitmir. Maksud anjing menyalak. Air mata masin. Nakir. 45. . air telinga.Satu benda yang pergi haji dan tawaf di Baitullah. 42. Maksud jeritan kuda. Sam dan Ram. lalu ia berkata: Allah melaknatnya. Maksud keldai Makwak. 39. Air mata. air hidung masin dan air mulut tawar.

47. 48. . Kedua-duanya berada di dalam ilmu Allah Taala yang amat sulit. Maksud bunyi katak. Kaum daripada makhluk Allah yang diutus kepadanya. Maksud nyanyian burung Bulbul. Makhluk itu adalah lebih seperti Firman Allah Taala (ertinya): dan Tuhan kamu telah mewahyukan kepada lebih« 50. adakah makhluk yang menongkat langit?. Bunyi katak bermaksud: Maha suci Tuhan yang di sembah di mana-mana sahaja ada makhluknya dan di tempat-tempat yang tiada penghuninya. namun ia bukan dari kumpulan jin. Nyanyian Bulbul bermaksud: Maha suci Allah pada waktu pagi dan pada waktu petang. 49.46. Maksud kata-kata burung Nakus. manusia dan Malaikat. Di mana malam ketika siang dan di mana siang ketika malam. Maksud kata-katanya: Maha suci Allah sungguh-sungguh! Wahai anak Adam! Lihatlah di barat dan di timur di dunia itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful