IMAM ABU YAZID AL BUSTAMI

Imam Abu Yazid Al Bustami adalah anak murid Imam Hambali ketika ini adalah zaman kerajaan Bani Abbasiyah. Abu Yazid Thoifur bin Isa bin Surusyan al-Busthami, lahir di Bustham terletak di bahagian timur Laut Parsi. Meninggal di Bustham pada tahun 261 H/874 M. Beliau merupakan salah seorang Sulton Aulia, yang juga sebagai salah satu Syeikh yang ada dalam salasilah dalam thoriqoh Sadziliyah dan beberapa thoriqoh yang lain. Abang Abu Yazid merupakan penganut agama Zoroaster. Ayahnya adalah salah satu antara orang yang terkemuka di Bustham. Kehidupan Abu Yazid yang luar biasa bermula sejak ia masih berada dalam kandungan. ³Setiap kali aku menyuap makanan yang kuragukan kehalalannya´, ibunya sering berkata kepada Abu Yazid, ³engkau yang masih berada didalam rahimku memberontak dan tidak mahu berhenti sebelum makanan itu kumuntahkan kembali´. Pernyataan itu dibenarkan oleh Abu Yazid sendiri. Setelah sampai waktunya, si ibu mengirim Abu Yazid ke sekolah untuk mempelajari Al Quran. Pada suatu hari gurunya menerangkan erti satu ayat dari surah Luqman yang berbunyi, ³Berterima kasihlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu´. Ayat ini sangat menggetarkan hati Abu Yazid, ia lalu meletakkan batu tulisnya dan berkata kepada gurunya, ³izinkanlah aku pulang, ada yang hendak kukatakan pada ibuku´. Si guru memberi izin, Abu Yazid lalu pulang kerumah. Ibunya menyambut dengan katakata,´Thoifur, mengapa engkau sudah pulang ? Apakah engkau mendapat hadiah atau adakah sesuatu kejadian istimewa ?´. ³Tidak´ jawab Abu Yazid, ³Pelajaranku sampai pada ayat dimana Allah memerintahkan agar aku berbakti kepada-Nya dan kepada engkau wahai ibu. Tetapi aku tak dapat mengurus dua rumah dalam waktu yang bersamaan. Ayat ini sangat menyusahkan hatiku. Maka wahai ibu, mintalah diriku ini kepada Allah sehingga aku menjadi milikmu seorang atau serahkanlah aku kepada Allah semata sehingga aku dapat hidup untuk Dia semata´. ³Anakku´ jawab ibunya, ³aku serahkan engkau kepada Allah dan kubebaskan engkau dari semua kewajipanmu terhadapku. Pergilah engkau menjadi hamba Allah.

Pada kemudian hari Abu Yazid berkata, ³Kewajipan yang semula kukira sebagai kewajipan yang paling ringan, ternyata merupakan kewajipan yang paling utama. Iaitu kewajiban untuk berbakti kepada ibuku. Di dalam berbakti kepada ibuku, itulah kuperoleh segala sesuatu yang kucari, yakni segala sesuatu yang hanya boleh difahami

ibu meminta air kepadaku. mataku tertutup terhadap hal-hal lain. Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir. Namun ketua paderi menghalang. Menjawab 50 pertanyaan. tetapi kendi itupun kosong. Oleh kerana itu.Antara gurunya itu ada seorang yang bernama Shadiq.´Jendela? Jendela yang mana?´. ia meminum air yang kubawa kemudian mendo¶akanku.´ Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. ternyata ibuku sudah tertidur´. Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. ³apakah peduliku dengan jendela. Pelajaranmu telah selesai´. ³Aku takut ibu terjaga sedang aku sendiri terlena´. Aku tidak datang kesini untuk melihat segala sesuatu yang ada di sini´. ternyata didalam tempayan kami tak ada air. Ketika ibu terjaga. Waktu itu terlihatlah olehku betapa kendi itu telah membuat tanganku kaku. jawabku. ambilkan buku yang di jendela itu´. Ketika menghadapmu. tanpa rasa takut. ketua Paderi itu tidak dapat berucap. aku pergi ke sungai lalu mengisi kendi tersebut dengan air. Hingga akhirnya fajar terlihat lewat pintu. Ketika Abu Yazid sedang duduk dihadapannya. Kendi itu tetap dalam rangkulanku. Kemudian ibu berkata kepadaku. Dia tahu ada orang lain. Ketika aku pulang. Tiga kali mimpinya itu berulang. ³Biarkan saja pintu itu setengah terbuka´. Maka akupun mengambilnya. tiba-tiba Shadiq berkata kepadanya. orang Islam di dalam gereja itu. jawab Abu Yazid.´Abu Yazid.lewat tindakan disiplin diri dan pengabdian kepada Allah. Dia samasama menanti kedatangan ketua Paderi. Setelah ketua Paderi datang. begitulah yang sering kulakukan berkali-kali´. Malam itu udara terasa dingin. ³Mengapa engkau tetap memegang kendi itu ?´ ibuku bertanya. sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya.´Telah sekian lama engkau belajar di sini dan tidak pernah melihat jendela itu?´"Tidak´. Abu Yazid melakukan disiplin diri dengan terus menerus dan berpuasa pada siang hari dan bertirakat sepanjang malam. ´ ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini. Katanya. Abu Yazid Al-Bustami pun bangun. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. Kejadiannya adalah seperti berikut : Pada suatu malam. .´ kembalilah ke Bustham. Kulihat dalam kendi. tanya Abu Yazid. Ia belajar di bawah bimbingan seratus tiga belas guru spiritual dan telah memperoleh manfaat dari setiap pelajaran yang mereka berikan. Sepanjang malam aku berjaga-jaga agar pintu itu tetap dalam keadaan setengah terbuka dan agar aku tidak melalaikan perintah ibuku.´Jika demikian´. kata si guru.

Lalu Abu Yazid berkata. Katanya. ³memang benar kata ketua kamu ini. Jika kamu dapat menjawab semuanya dengan benar. tetapi saya takut kamu semua tidak bersetuju. Sekarang ada lagikah soalan-soalan lain?´ Semua pendeta menjawab. maka saya akan mengikut agama kamu. Baru satu soalan sudah tidak dapat dijawab sedangkan Abu Yazid telah menjawab berpuluh soalan. Memang sudah lama saya fikirkan hendak menyampaikan perkara ini kepada sahabat-sahabat semua. . ³bahawa kunci Syurga dan kunci langit itu tidak lain ialah ³LAILA HAILLALLAH HU MUHAMMAD DARRASULUULAH.´ Jawab Abu Yazid. maka kami akan membunuh kamu.´ Mereka hairan mendengar kata-kata ketua paderi itu. ³beritahu saya kunci Syurga dan Neraka langit. ³tidak ada lagi.´ Kemudian Abu Yazid mengemukakan pertanyaan kepada mereka. ³baiklah! Tanyalah apa saja yang kamu ingin tanyakan. ³bukan saya tidak mahu menjawab. Namun jika kamu tidak dapat menjawabnya. Akhirnya mereka mendesak juga dan bersedia untuk bersetuju dan menerima kata-kata ketua mereka. tetapi saya bimbang sahabat-sahabat tidak akan percaya kepada saya lagi. Saya hanya menunggu waktu. Mereka meminta ketua paderi menjawab.´ Ketua paderi itu mengemukakan 50 soalan berterusan dan selepas ini Abu Yazid menjawabnya dengan tepat. terdiam. ³Sahabat-sahabat sekalian percayalah bahawa apa yang saya beritahu itu adalah benar. Kata Abu Yazid.´ Semua paderi memeluk Islam Abu Yazid menuntut janji kepada ketua paderi dan persetujuan pengikut-pengikutnya. Saya tidak didesak oleh mana-mana tekanan.´ ³Dari mana tuan mengetahui perkara ini?´ Tanya salah seorang paderi.Ketua paderi berkata. Mereka semua tersentak. ³saya sudah jawab semua pertanyaan tuan.´Tegas ketua paderi. ³wahai pengikut Muhammad.´ Tidak seorang pun yang dapat menjawabnya dan mereka mengaku bahawa memang mereka tidak tahu jawapannya. saya akan mengajukan pertanyaan kepada kamu. namun ia membisu.

Yang empat tiada limanya Taurat. Kalam dan Arash Allah Hu Subhanahu Wataala. Asar. 4. Ilmu ketua paderi telah menyelamatkan daripada kesesatan dan ilmu kedua-duanya telah menutup tabir kejahilan dan menyingkap tabir kebenaran dan Islam! 1.´ Sambung ketua paderi itu. ³Kalau begitu.³Dari ketua sebelum saya. 6. Maghrib. 3. Injil. Apabila pergi malam datanglah siang dan apabila pergi siang datanglah malam. Yang lima tiada enamnya Islam telah memfardukan solat lima waktu: Zohor.´ Jelas ketua paderi. Yang dua tiada tiganya Malam dan siang. 2. ³Sebelum ketua itu meninggal dunia dia telah bersumpah bahawa perkara yang dikatakan itu adalah benar. Yang enam tiada tujuhnya Hari-hari Allah telah menciptakan langit dan bumi. Ilmu Abu Yazid telah menyelamatkan daripada maut. Zabur dan Al-Quran. Yang tiga tiada empatnya Kursi. Ini semua tersebut di dalam Kitabkitab suci juga. Ishak dan Subuh. Yang satu tidak ada duanya Kewujudan Allah Maha Esa. Dia Tuhan yang tunggal tiada sekutu baginya. 5. apa lagi yang kita tunggu!´ Ketua paderi dan pengikut-pengikutnya semuanya memeluk Islam disebabkan oleh Abu Yazid. .

Yang tiga belas Mimpi Nabi Yusof Alaihissalam yang tersebut di dalam Kitab Suci: Sesungguhnya Aku melihat sebelas bintang. 8. 9. 10. mereka tidak pernah melakukan yang baik. Jumlahnya tiga belas. Yang sembilan tiada sepuluh Bilangan kaum daripada golongan manusia yang menjadi kerosakan bumi Allah. 12. 14. 11. Yang lapan tiada sembilannya Bilangan Malaikat yang memikul Arash Allah Taala yang disebutkan di dalam Kitab Suci (ertinya): dan akan memikul Arash Tuhan kamu pada hari (Kiamat) itu adalah lapan Malaikat. Itulah dia sepuluh yang sempurna.7. sebagaimana yang tersebut di dalam Kitab Suci (ertinya): di dalam kota itu dahulu terdapat sembilan kumpulan yang menjadi perosak bumi. Yang sebelas Saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. matahari dan bulan. Yang dua belas Bilangan bulan dalam setahun. Yang tujuh tiada lapannya Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang disebut di dalam Kitab Suci juga. . 13. Sepuluh yang sempurna Kewajipan puasa sepuluh hari ke atas orang yang berihram haji sebagaimana firman Allah Taala (ertinya): Maka hendaklah ia (orang yang berihram haji) berpuasa tiga hari semasa haji dan tujuh hari setelah balik ke negerinya.

namun mereka tidak mahu tunduk kepada kebenaran yang ada di hadapan mereka iaitu mempercayai agama yang di bawa oleh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam sebagai agama yang sebelumnya. 17. Mereka memberitahu ayah mereka Nabi Yaakob Alaihissalam bahawa Yusof telah di makan serigala. tetapi mereka dimasukkan ke dalam neraka Mereka ialah kaum Yahudi dan Nasrani. Perkara yang mereka lakukan itu adalah suatu dusta. Tempat roh dalam badan manusia Roh berada di dalam tubuh badan manusia yang hanya diketahui hakikatnya oleh Allah Taala kerana roh adalah merupakan urusan Allah Taala jua. 16. Mereka membawa pakaiannya yang dilumur dengan darah kambing. 15. 20.Orang yang berdusta. Orang yang benar. sesuai dengan firman Allah Ta⼌ala ( ertinya ) : telah berkata Kaum Yahudi.kemudian dapat masuk Syurga Mereka ialah saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. Al Mukassimati Amra Malaikat-malaikat yang bertugas membahagi-bahagikan rezeki kepada manusia pada malam Nisfu Syaaban. Al Hamilati Wakra Awan gemawan di dada langit. Al Zariyati Zarwa Nama empat macam angin. Kedua-dua kaum itu berkata benar pada tuduhan mereka antara satu dengan lain. 18. kaum Nasrani itu tidak benar dan berkata kaum Nasrani pula kaum Yahudi itu tidak benar. berdasarkan firmannya (ertinya): katakan roh itu dari perkara urusan Tuhanku. . Lantaran itu mereka menduduki neraka. 19. Al Jariyati Yusra Perahu-perahu yang belayar di laut.

lalu diingkarinya sebagai satu yang buruk. unta Nabi Salleh Alaihissalam yang disembelih kaumnya. Kubur yang berjalan dengan penghuninya Ikan besar yang menelan Nabi Yunus Alaihissalam. 26. datanglah kepada aku secara patuh terhadap perintahku ataupun secara terpaksa. sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya suara yang paling buruk ialah suara keldai 27. Satu ciptaan Allah. Empat yang bukan daripada golongan manusia. 25. . Kibas yang di bawa Jibril Alaihissalam sebagai korban ganti Nabi Ismail Alaihissalam. Waktu subuh seperti firman Allah Taala (ertinya): demi subuh apabila ia terlepas.21. Air yang dikirim oleh ratu Balqis kepada Nabi Sulaiman Alaihissalam di dalam botol iaitu air peluh kuda. Malaikat dan bukan daripada punggung lelaki dan daripada perempuan. tetapi tidak mempunyai roh. ³kami akan datang kepadamu secara patuh dan taat. Darah Habil yang dibunuh oleh saudaranya Kabil.´ 22. Nabi Yunus Alaihissalam di bawa oleh ikan ke mana-mana sahaja yang akhirnya dimuntahkan di pantai dengan izin Allah Taala. 24. Maka berkata kedua-dua langit dan bumi. Air yang tidak turun dari langit dan tidak keluar dari bumi. Darah yang mula-mula mengalir ke bumi. Yang empat belas Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): Maka Allah berfirman kepadanya iaitu kepada tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi. 28. untuk Nabi Adam dan Siti Hawa Alaihissalam. 23. Yang bernafas. Suara keldai yang tidak sedap didengar.

Helah kaum wanita. Pada mulanya sebatang kayu kemudian menjadi roh. . satu bulan ada 30 hari. 29. Gunung yang paling utama Gunung Tursina 32. kemudian Khatijah dan Aisyah. Malam yang paling utama. Pohon itu ³tahun´ yang padanya ada 12 bulan. 35. Lima itu ialah lima waktu solat 37. Bulan yang paling utama. lalu diangkat sesuatu yang berat. Binatang yang paling utama. Tongkat Nabi Musa Alaihissalam 30.Sesuatu ciptaan Allah. Asiah (isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran. setiap ranting ada 30 daun. Wanita yang paling utama. dua bunga di matahari dan tiga bunga di tepi kegelapan. Bulan Ramadhan. 33. Tentang Attaâ'mah Hari Kiamat. 31. Kuda. 36. 34. setiap daun ada lima kembang. Pohon yang mempunyai 12 ranting. seperti Firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya tipu helah wanita adalah suatu tipu helah besar atau berat. Lailatul Qadar. Hawa. ibu sekalian manusia.

Nakir ialah titik yang terdapat pada kulit luar benih. tetapi tidak mempunyai roh dan tidak wajib haji. air telinga pahit. Kuda menjerit bermaksud: Maha suci Allah yang memeliharaku ketika tentera berpadu menyerang musuh dengan penuh semangat.Satu benda yang pergi haji dan tawaf di Baitullah. air telinga. Sabid dan Labad Bulu kambing biri-biri dan kambing kasi. Air mata. tetapi sumbernya satu. Nakir. 45. 38. Maksud anjing menyalak. air hidung dan air mulut. Maksud jeritan unta. fatil dan kitmir. Makhluk yang telah ada sebelum wujud Nabi Adam Alaihissalam. Empat jenis air yang lain rupanya dan rasanya. air hidung masin dan air mulut tawar. Air mata masin. Anjing menyalak bermaksud: Awas! Celaka bagi penghuni-penghuni neraka dari kemurkaan Allah yang maha berkuasa. Maksud jeritan kuda. Keldai Makwak tanda ia melihat syaitan. Bahtera Nabi Noh Alaihissalam. 44. Maksud keldai Makwak. 43. 41. 39. lalu ia berkata: Allah melaknatnya. Sam dan Ram. Unta menjerit membawa maksud: Hasbiyallahu Wakafa Billahi Wakila (ertinya): Memadailah Allah bagiku dan cukuplah Dia tempat aku menyerahkan diriku. 40. 42. fatil ialah titik yang terdapat di dalam benih dan kitmir ialah kulit yang membaluti benih. .

Maksud kata-katanya: Maha suci Allah sungguh-sungguh! Wahai anak Adam! Lihatlah di barat dan di timur di dunia itu. Kaum daripada makhluk Allah yang diutus kepadanya. Kedua-duanya berada di dalam ilmu Allah Taala yang amat sulit.46. Maksud bunyi katak. 47. Maksud nyanyian burung Bulbul. Maksud kata-kata burung Nakus. Di mana malam ketika siang dan di mana siang ketika malam. Nyanyian Bulbul bermaksud: Maha suci Allah pada waktu pagi dan pada waktu petang. Makhluk itu adalah lebih seperti Firman Allah Taala (ertinya): dan Tuhan kamu telah mewahyukan kepada lebih« 50. adakah makhluk yang menongkat langit?. . manusia dan Malaikat. 49. 48. Bunyi katak bermaksud: Maha suci Tuhan yang di sembah di mana-mana sahaja ada makhluknya dan di tempat-tempat yang tiada penghuninya. namun ia bukan dari kumpulan jin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful