IMAM ABU YAZID AL BUSTAMI

Imam Abu Yazid Al Bustami adalah anak murid Imam Hambali ketika ini adalah zaman kerajaan Bani Abbasiyah. Abu Yazid Thoifur bin Isa bin Surusyan al-Busthami, lahir di Bustham terletak di bahagian timur Laut Parsi. Meninggal di Bustham pada tahun 261 H/874 M. Beliau merupakan salah seorang Sulton Aulia, yang juga sebagai salah satu Syeikh yang ada dalam salasilah dalam thoriqoh Sadziliyah dan beberapa thoriqoh yang lain. Abang Abu Yazid merupakan penganut agama Zoroaster. Ayahnya adalah salah satu antara orang yang terkemuka di Bustham. Kehidupan Abu Yazid yang luar biasa bermula sejak ia masih berada dalam kandungan. ³Setiap kali aku menyuap makanan yang kuragukan kehalalannya´, ibunya sering berkata kepada Abu Yazid, ³engkau yang masih berada didalam rahimku memberontak dan tidak mahu berhenti sebelum makanan itu kumuntahkan kembali´. Pernyataan itu dibenarkan oleh Abu Yazid sendiri. Setelah sampai waktunya, si ibu mengirim Abu Yazid ke sekolah untuk mempelajari Al Quran. Pada suatu hari gurunya menerangkan erti satu ayat dari surah Luqman yang berbunyi, ³Berterima kasihlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu´. Ayat ini sangat menggetarkan hati Abu Yazid, ia lalu meletakkan batu tulisnya dan berkata kepada gurunya, ³izinkanlah aku pulang, ada yang hendak kukatakan pada ibuku´. Si guru memberi izin, Abu Yazid lalu pulang kerumah. Ibunya menyambut dengan katakata,´Thoifur, mengapa engkau sudah pulang ? Apakah engkau mendapat hadiah atau adakah sesuatu kejadian istimewa ?´. ³Tidak´ jawab Abu Yazid, ³Pelajaranku sampai pada ayat dimana Allah memerintahkan agar aku berbakti kepada-Nya dan kepada engkau wahai ibu. Tetapi aku tak dapat mengurus dua rumah dalam waktu yang bersamaan. Ayat ini sangat menyusahkan hatiku. Maka wahai ibu, mintalah diriku ini kepada Allah sehingga aku menjadi milikmu seorang atau serahkanlah aku kepada Allah semata sehingga aku dapat hidup untuk Dia semata´. ³Anakku´ jawab ibunya, ³aku serahkan engkau kepada Allah dan kubebaskan engkau dari semua kewajipanmu terhadapku. Pergilah engkau menjadi hamba Allah.

Pada kemudian hari Abu Yazid berkata, ³Kewajipan yang semula kukira sebagai kewajipan yang paling ringan, ternyata merupakan kewajipan yang paling utama. Iaitu kewajiban untuk berbakti kepada ibuku. Di dalam berbakti kepada ibuku, itulah kuperoleh segala sesuatu yang kucari, yakni segala sesuatu yang hanya boleh difahami

Dia tahu ada orang lain. Sepanjang malam aku berjaga-jaga agar pintu itu tetap dalam keadaan setengah terbuka dan agar aku tidak melalaikan perintah ibuku.´ kembalilah ke Bustham. Hingga akhirnya fajar terlihat lewat pintu. ´ ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini. Ia belajar di bawah bimbingan seratus tiga belas guru spiritual dan telah memperoleh manfaat dari setiap pelajaran yang mereka berikan. tiba-tiba Shadiq berkata kepadanya. Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. jawab Abu Yazid. . Dia samasama menanti kedatangan ketua Paderi. Aku tidak datang kesini untuk melihat segala sesuatu yang ada di sini´.´Abu Yazid.´ Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. Waktu itu terlihatlah olehku betapa kendi itu telah membuat tanganku kaku. tetapi kendi itupun kosong. Ketika aku pulang. Abu Yazid Al-Bustami pun bangun. Katanya. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. ambilkan buku yang di jendela itu´. ³apakah peduliku dengan jendela. Namun ketua paderi menghalang.Antara gurunya itu ada seorang yang bernama Shadiq. Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir. ketua Paderi itu tidak dapat berucap. ternyata ibuku sudah tertidur´. orang Islam di dalam gereja itu. Kendi itu tetap dalam rangkulanku. Maka akupun mengambilnya. jawabku. aku pergi ke sungai lalu mengisi kendi tersebut dengan air. ³Biarkan saja pintu itu setengah terbuka´. begitulah yang sering kulakukan berkali-kali´. Kemudian ibu berkata kepadaku. Abu Yazid melakukan disiplin diri dengan terus menerus dan berpuasa pada siang hari dan bertirakat sepanjang malam. mataku tertutup terhadap hal-hal lain. Malam itu udara terasa dingin. Kulihat dalam kendi.´Jika demikian´. Tiga kali mimpinya itu berulang. ibu meminta air kepadaku. Setelah ketua Paderi datang. ³Mengapa engkau tetap memegang kendi itu ?´ ibuku bertanya. Oleh kerana itu. ³Aku takut ibu terjaga sedang aku sendiri terlena´. Ketika menghadapmu. Ketika Abu Yazid sedang duduk dihadapannya.´Telah sekian lama engkau belajar di sini dan tidak pernah melihat jendela itu?´"Tidak´.lewat tindakan disiplin diri dan pengabdian kepada Allah. sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya. ia meminum air yang kubawa kemudian mendo¶akanku.´Jendela? Jendela yang mana?´. tanpa rasa takut. Menjawab 50 pertanyaan. kata si guru. Pelajaranmu telah selesai´. ternyata didalam tempayan kami tak ada air. Kejadiannya adalah seperti berikut : Pada suatu malam. Ketika ibu terjaga. tanya Abu Yazid.

³bukan saya tidak mahu menjawab.Ketua paderi berkata.´ Kemudian Abu Yazid mengemukakan pertanyaan kepada mereka. Baru satu soalan sudah tidak dapat dijawab sedangkan Abu Yazid telah menjawab berpuluh soalan.´ ³Dari mana tuan mengetahui perkara ini?´ Tanya salah seorang paderi. Namun jika kamu tidak dapat menjawabnya. Lalu Abu Yazid berkata.´ Jawab Abu Yazid. ³bahawa kunci Syurga dan kunci langit itu tidak lain ialah ³LAILA HAILLALLAH HU MUHAMMAD DARRASULUULAH. ³Sahabat-sahabat sekalian percayalah bahawa apa yang saya beritahu itu adalah benar. ³memang benar kata ketua kamu ini.´ Tidak seorang pun yang dapat menjawabnya dan mereka mengaku bahawa memang mereka tidak tahu jawapannya. Jika kamu dapat menjawab semuanya dengan benar.´ Ketua paderi itu mengemukakan 50 soalan berterusan dan selepas ini Abu Yazid menjawabnya dengan tepat. Memang sudah lama saya fikirkan hendak menyampaikan perkara ini kepada sahabat-sahabat semua. Saya tidak didesak oleh mana-mana tekanan. tetapi saya takut kamu semua tidak bersetuju. maka kami akan membunuh kamu. Mereka meminta ketua paderi menjawab. terdiam. ³wahai pengikut Muhammad. . Katanya.´ Mereka hairan mendengar kata-kata ketua paderi itu. Saya hanya menunggu waktu. ³beritahu saya kunci Syurga dan Neraka langit. ³saya sudah jawab semua pertanyaan tuan. maka saya akan mengikut agama kamu. Sekarang ada lagikah soalan-soalan lain?´ Semua pendeta menjawab. Mereka semua tersentak. Akhirnya mereka mendesak juga dan bersedia untuk bersetuju dan menerima kata-kata ketua mereka. saya akan mengajukan pertanyaan kepada kamu. ³baiklah! Tanyalah apa saja yang kamu ingin tanyakan. Kata Abu Yazid. namun ia membisu. ³tidak ada lagi.´ Semua paderi memeluk Islam Abu Yazid menuntut janji kepada ketua paderi dan persetujuan pengikut-pengikutnya.´Tegas ketua paderi. tetapi saya bimbang sahabat-sahabat tidak akan percaya kepada saya lagi.

3. Yang lima tiada enamnya Islam telah memfardukan solat lima waktu: Zohor. ³Kalau begitu. 5. Yang enam tiada tujuhnya Hari-hari Allah telah menciptakan langit dan bumi. Apabila pergi malam datanglah siang dan apabila pergi siang datanglah malam. Yang satu tidak ada duanya Kewujudan Allah Maha Esa. Maghrib. Ini semua tersebut di dalam Kitabkitab suci juga. 2. Kalam dan Arash Allah Hu Subhanahu Wataala. ³Sebelum ketua itu meninggal dunia dia telah bersumpah bahawa perkara yang dikatakan itu adalah benar. Ishak dan Subuh. apa lagi yang kita tunggu!´ Ketua paderi dan pengikut-pengikutnya semuanya memeluk Islam disebabkan oleh Abu Yazid. . Yang tiga tiada empatnya Kursi.³Dari ketua sebelum saya. Zabur dan Al-Quran.´ Sambung ketua paderi itu. Yang dua tiada tiganya Malam dan siang. Ilmu ketua paderi telah menyelamatkan daripada kesesatan dan ilmu kedua-duanya telah menutup tabir kejahilan dan menyingkap tabir kebenaran dan Islam! 1.´ Jelas ketua paderi. 6. Dia Tuhan yang tunggal tiada sekutu baginya. Ilmu Abu Yazid telah menyelamatkan daripada maut. Injil. Asar. 4. Yang empat tiada limanya Taurat.

12. 14. Sepuluh yang sempurna Kewajipan puasa sepuluh hari ke atas orang yang berihram haji sebagaimana firman Allah Taala (ertinya): Maka hendaklah ia (orang yang berihram haji) berpuasa tiga hari semasa haji dan tujuh hari setelah balik ke negerinya. matahari dan bulan. Yang dua belas Bilangan bulan dalam setahun. Itulah dia sepuluh yang sempurna. Yang lapan tiada sembilannya Bilangan Malaikat yang memikul Arash Allah Taala yang disebutkan di dalam Kitab Suci (ertinya): dan akan memikul Arash Tuhan kamu pada hari (Kiamat) itu adalah lapan Malaikat. 8. mereka tidak pernah melakukan yang baik. Jumlahnya tiga belas. Yang tiga belas Mimpi Nabi Yusof Alaihissalam yang tersebut di dalam Kitab Suci: Sesungguhnya Aku melihat sebelas bintang. . 13. Yang tujuh tiada lapannya Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang disebut di dalam Kitab Suci juga. 11. Yang sebelas Saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam.7. Yang sembilan tiada sepuluh Bilangan kaum daripada golongan manusia yang menjadi kerosakan bumi Allah. 10. 9. sebagaimana yang tersebut di dalam Kitab Suci (ertinya): di dalam kota itu dahulu terdapat sembilan kumpulan yang menjadi perosak bumi.

berdasarkan firmannya (ertinya): katakan roh itu dari perkara urusan Tuhanku. Orang yang benar. Al Mukassimati Amra Malaikat-malaikat yang bertugas membahagi-bahagikan rezeki kepada manusia pada malam Nisfu Syaaban. Al Jariyati Yusra Perahu-perahu yang belayar di laut. Kedua-dua kaum itu berkata benar pada tuduhan mereka antara satu dengan lain. sesuai dengan firman Allah Ta⼌ala ( ertinya ) : telah berkata Kaum Yahudi. Perkara yang mereka lakukan itu adalah suatu dusta. . Al Hamilati Wakra Awan gemawan di dada langit. Tempat roh dalam badan manusia Roh berada di dalam tubuh badan manusia yang hanya diketahui hakikatnya oleh Allah Taala kerana roh adalah merupakan urusan Allah Taala jua.kemudian dapat masuk Syurga Mereka ialah saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. Lantaran itu mereka menduduki neraka. Mereka memberitahu ayah mereka Nabi Yaakob Alaihissalam bahawa Yusof telah di makan serigala. tetapi mereka dimasukkan ke dalam neraka Mereka ialah kaum Yahudi dan Nasrani. Mereka membawa pakaiannya yang dilumur dengan darah kambing. 17. namun mereka tidak mahu tunduk kepada kebenaran yang ada di hadapan mereka iaitu mempercayai agama yang di bawa oleh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam sebagai agama yang sebelumnya. 19. 16. 20. 18. Al Zariyati Zarwa Nama empat macam angin.Orang yang berdusta. kaum Nasrani itu tidak benar dan berkata kaum Nasrani pula kaum Yahudi itu tidak benar. 15.

datanglah kepada aku secara patuh terhadap perintahku ataupun secara terpaksa. Yang empat belas Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): Maka Allah berfirman kepadanya iaitu kepada tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi. tetapi tidak mempunyai roh. Air yang tidak turun dari langit dan tidak keluar dari bumi. . Empat yang bukan daripada golongan manusia. lalu diingkarinya sebagai satu yang buruk. ³kami akan datang kepadamu secara patuh dan taat. Malaikat dan bukan daripada punggung lelaki dan daripada perempuan. Satu ciptaan Allah. 25. Kibas yang di bawa Jibril Alaihissalam sebagai korban ganti Nabi Ismail Alaihissalam. Yang bernafas. Air yang dikirim oleh ratu Balqis kepada Nabi Sulaiman Alaihissalam di dalam botol iaitu air peluh kuda. sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya suara yang paling buruk ialah suara keldai 27. untuk Nabi Adam dan Siti Hawa Alaihissalam. Nabi Yunus Alaihissalam di bawa oleh ikan ke mana-mana sahaja yang akhirnya dimuntahkan di pantai dengan izin Allah Taala. unta Nabi Salleh Alaihissalam yang disembelih kaumnya. 24.´ 22. Suara keldai yang tidak sedap didengar. Darah Habil yang dibunuh oleh saudaranya Kabil. Maka berkata kedua-dua langit dan bumi.21. 26. Kubur yang berjalan dengan penghuninya Ikan besar yang menelan Nabi Yunus Alaihissalam. Waktu subuh seperti firman Allah Taala (ertinya): demi subuh apabila ia terlepas. 23. 28. Darah yang mula-mula mengalir ke bumi.

Asiah (isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran. Binatang yang paling utama. Kuda. Tongkat Nabi Musa Alaihissalam 30. . Helah kaum wanita. Lima itu ialah lima waktu solat 37. Pada mulanya sebatang kayu kemudian menjadi roh. Bulan yang paling utama.Sesuatu ciptaan Allah. Wanita yang paling utama. 35. ibu sekalian manusia. setiap daun ada lima kembang. 34. lalu diangkat sesuatu yang berat. Pohon itu ³tahun´ yang padanya ada 12 bulan. Tentang Attaâ'mah Hari Kiamat. Gunung yang paling utama Gunung Tursina 32. 33. dua bunga di matahari dan tiga bunga di tepi kegelapan. setiap ranting ada 30 daun. Hawa. seperti Firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya tipu helah wanita adalah suatu tipu helah besar atau berat. 36. Malam yang paling utama. Lailatul Qadar. 29. kemudian Khatijah dan Aisyah. 31. Bulan Ramadhan. satu bulan ada 30 hari. Pohon yang mempunyai 12 ranting.

Air mata masin. Air mata. air telinga. 44. Maksud anjing menyalak. lalu ia berkata: Allah melaknatnya. 45. air hidung masin dan air mulut tawar. air telinga pahit. Sabid dan Labad Bulu kambing biri-biri dan kambing kasi. Maksud jeritan unta.Satu benda yang pergi haji dan tawaf di Baitullah. Maksud jeritan kuda. Bahtera Nabi Noh Alaihissalam. Kuda menjerit bermaksud: Maha suci Allah yang memeliharaku ketika tentera berpadu menyerang musuh dengan penuh semangat. tetapi sumbernya satu. air hidung dan air mulut. 38. 43. Nakir. Keldai Makwak tanda ia melihat syaitan. tetapi tidak mempunyai roh dan tidak wajib haji. Anjing menyalak bermaksud: Awas! Celaka bagi penghuni-penghuni neraka dari kemurkaan Allah yang maha berkuasa. fatil ialah titik yang terdapat di dalam benih dan kitmir ialah kulit yang membaluti benih. . 41. Unta menjerit membawa maksud: Hasbiyallahu Wakafa Billahi Wakila (ertinya): Memadailah Allah bagiku dan cukuplah Dia tempat aku menyerahkan diriku. 40. 39. Maksud keldai Makwak. Sam dan Ram. 42. Empat jenis air yang lain rupanya dan rasanya. fatil dan kitmir. Makhluk yang telah ada sebelum wujud Nabi Adam Alaihissalam. Nakir ialah titik yang terdapat pada kulit luar benih.

Bunyi katak bermaksud: Maha suci Tuhan yang di sembah di mana-mana sahaja ada makhluknya dan di tempat-tempat yang tiada penghuninya. namun ia bukan dari kumpulan jin. 48. Maksud kata-kata burung Nakus. 47. Kedua-duanya berada di dalam ilmu Allah Taala yang amat sulit. manusia dan Malaikat. . Maksud kata-katanya: Maha suci Allah sungguh-sungguh! Wahai anak Adam! Lihatlah di barat dan di timur di dunia itu. Kaum daripada makhluk Allah yang diutus kepadanya. Di mana malam ketika siang dan di mana siang ketika malam. adakah makhluk yang menongkat langit?.46. Makhluk itu adalah lebih seperti Firman Allah Taala (ertinya): dan Tuhan kamu telah mewahyukan kepada lebih« 50. Maksud nyanyian burung Bulbul. Maksud bunyi katak. Nyanyian Bulbul bermaksud: Maha suci Allah pada waktu pagi dan pada waktu petang. 49.