IMAM ABU YAZID AL BUSTAMI

Imam Abu Yazid Al Bustami adalah anak murid Imam Hambali ketika ini adalah zaman kerajaan Bani Abbasiyah. Abu Yazid Thoifur bin Isa bin Surusyan al-Busthami, lahir di Bustham terletak di bahagian timur Laut Parsi. Meninggal di Bustham pada tahun 261 H/874 M. Beliau merupakan salah seorang Sulton Aulia, yang juga sebagai salah satu Syeikh yang ada dalam salasilah dalam thoriqoh Sadziliyah dan beberapa thoriqoh yang lain. Abang Abu Yazid merupakan penganut agama Zoroaster. Ayahnya adalah salah satu antara orang yang terkemuka di Bustham. Kehidupan Abu Yazid yang luar biasa bermula sejak ia masih berada dalam kandungan. ³Setiap kali aku menyuap makanan yang kuragukan kehalalannya´, ibunya sering berkata kepada Abu Yazid, ³engkau yang masih berada didalam rahimku memberontak dan tidak mahu berhenti sebelum makanan itu kumuntahkan kembali´. Pernyataan itu dibenarkan oleh Abu Yazid sendiri. Setelah sampai waktunya, si ibu mengirim Abu Yazid ke sekolah untuk mempelajari Al Quran. Pada suatu hari gurunya menerangkan erti satu ayat dari surah Luqman yang berbunyi, ³Berterima kasihlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu´. Ayat ini sangat menggetarkan hati Abu Yazid, ia lalu meletakkan batu tulisnya dan berkata kepada gurunya, ³izinkanlah aku pulang, ada yang hendak kukatakan pada ibuku´. Si guru memberi izin, Abu Yazid lalu pulang kerumah. Ibunya menyambut dengan katakata,´Thoifur, mengapa engkau sudah pulang ? Apakah engkau mendapat hadiah atau adakah sesuatu kejadian istimewa ?´. ³Tidak´ jawab Abu Yazid, ³Pelajaranku sampai pada ayat dimana Allah memerintahkan agar aku berbakti kepada-Nya dan kepada engkau wahai ibu. Tetapi aku tak dapat mengurus dua rumah dalam waktu yang bersamaan. Ayat ini sangat menyusahkan hatiku. Maka wahai ibu, mintalah diriku ini kepada Allah sehingga aku menjadi milikmu seorang atau serahkanlah aku kepada Allah semata sehingga aku dapat hidup untuk Dia semata´. ³Anakku´ jawab ibunya, ³aku serahkan engkau kepada Allah dan kubebaskan engkau dari semua kewajipanmu terhadapku. Pergilah engkau menjadi hamba Allah.

Pada kemudian hari Abu Yazid berkata, ³Kewajipan yang semula kukira sebagai kewajipan yang paling ringan, ternyata merupakan kewajipan yang paling utama. Iaitu kewajiban untuk berbakti kepada ibuku. Di dalam berbakti kepada ibuku, itulah kuperoleh segala sesuatu yang kucari, yakni segala sesuatu yang hanya boleh difahami

Ia belajar di bawah bimbingan seratus tiga belas guru spiritual dan telah memperoleh manfaat dari setiap pelajaran yang mereka berikan. ³apakah peduliku dengan jendela. Kejadiannya adalah seperti berikut : Pada suatu malam.´ kembalilah ke Bustham. Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir. ³Mengapa engkau tetap memegang kendi itu ?´ ibuku bertanya. Menjawab 50 pertanyaan. ´ ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini. aku pergi ke sungai lalu mengisi kendi tersebut dengan air. Aku tidak datang kesini untuk melihat segala sesuatu yang ada di sini´. mataku tertutup terhadap hal-hal lain. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. ternyata ibuku sudah tertidur´. Ketika aku pulang. Katanya.lewat tindakan disiplin diri dan pengabdian kepada Allah.´Abu Yazid.´Jendela? Jendela yang mana?´. Kemudian ibu berkata kepadaku. ambilkan buku yang di jendela itu´. Pelajaranmu telah selesai´. Abu Yazid melakukan disiplin diri dengan terus menerus dan berpuasa pada siang hari dan bertirakat sepanjang malam. ³Biarkan saja pintu itu setengah terbuka´. Abu Yazid Al-Bustami pun bangun. Malam itu udara terasa dingin. Waktu itu terlihatlah olehku betapa kendi itu telah membuat tanganku kaku. Oleh kerana itu. tanpa rasa takut.Antara gurunya itu ada seorang yang bernama Shadiq. jawab Abu Yazid. Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Kulihat dalam kendi. Dia samasama menanti kedatangan ketua Paderi. Hingga akhirnya fajar terlihat lewat pintu. jawabku. Kendi itu tetap dalam rangkulanku. . Sepanjang malam aku berjaga-jaga agar pintu itu tetap dalam keadaan setengah terbuka dan agar aku tidak melalaikan perintah ibuku. sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya. Ketika menghadapmu.´Telah sekian lama engkau belajar di sini dan tidak pernah melihat jendela itu?´"Tidak´.´ Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. tanya Abu Yazid. ³Aku takut ibu terjaga sedang aku sendiri terlena´. Ketika Abu Yazid sedang duduk dihadapannya. Namun ketua paderi menghalang. tiba-tiba Shadiq berkata kepadanya. ibu meminta air kepadaku. orang Islam di dalam gereja itu. ternyata didalam tempayan kami tak ada air. Tiga kali mimpinya itu berulang. Ketika ibu terjaga. tetapi kendi itupun kosong. Maka akupun mengambilnya. kata si guru. Setelah ketua Paderi datang. ketua Paderi itu tidak dapat berucap.´Jika demikian´. ia meminum air yang kubawa kemudian mendo¶akanku. begitulah yang sering kulakukan berkali-kali´. Dia tahu ada orang lain.

Mereka semua tersentak. Mereka meminta ketua paderi menjawab. Sekarang ada lagikah soalan-soalan lain?´ Semua pendeta menjawab. ³saya sudah jawab semua pertanyaan tuan. Jika kamu dapat menjawab semuanya dengan benar. saya akan mengajukan pertanyaan kepada kamu.´ Ketua paderi itu mengemukakan 50 soalan berterusan dan selepas ini Abu Yazid menjawabnya dengan tepat. ³bahawa kunci Syurga dan kunci langit itu tidak lain ialah ³LAILA HAILLALLAH HU MUHAMMAD DARRASULUULAH. ³bukan saya tidak mahu menjawab. Baru satu soalan sudah tidak dapat dijawab sedangkan Abu Yazid telah menjawab berpuluh soalan. ³beritahu saya kunci Syurga dan Neraka langit.´ Tidak seorang pun yang dapat menjawabnya dan mereka mengaku bahawa memang mereka tidak tahu jawapannya.Ketua paderi berkata. Namun jika kamu tidak dapat menjawabnya. maka kami akan membunuh kamu. ³wahai pengikut Muhammad. maka saya akan mengikut agama kamu. tetapi saya takut kamu semua tidak bersetuju. Akhirnya mereka mendesak juga dan bersedia untuk bersetuju dan menerima kata-kata ketua mereka. Katanya. Kata Abu Yazid. ³tidak ada lagi.´ Jawab Abu Yazid.´ ³Dari mana tuan mengetahui perkara ini?´ Tanya salah seorang paderi.´ Mereka hairan mendengar kata-kata ketua paderi itu. ³Sahabat-sahabat sekalian percayalah bahawa apa yang saya beritahu itu adalah benar.´ Semua paderi memeluk Islam Abu Yazid menuntut janji kepada ketua paderi dan persetujuan pengikut-pengikutnya. Memang sudah lama saya fikirkan hendak menyampaikan perkara ini kepada sahabat-sahabat semua.´Tegas ketua paderi. ³baiklah! Tanyalah apa saja yang kamu ingin tanyakan. ³memang benar kata ketua kamu ini. tetapi saya bimbang sahabat-sahabat tidak akan percaya kepada saya lagi. . Saya tidak didesak oleh mana-mana tekanan. namun ia membisu.´ Kemudian Abu Yazid mengemukakan pertanyaan kepada mereka. Lalu Abu Yazid berkata. terdiam. Saya hanya menunggu waktu.

Apabila pergi malam datanglah siang dan apabila pergi siang datanglah malam. Ilmu Abu Yazid telah menyelamatkan daripada maut. apa lagi yang kita tunggu!´ Ketua paderi dan pengikut-pengikutnya semuanya memeluk Islam disebabkan oleh Abu Yazid.´ Sambung ketua paderi itu.´ Jelas ketua paderi. Ilmu ketua paderi telah menyelamatkan daripada kesesatan dan ilmu kedua-duanya telah menutup tabir kejahilan dan menyingkap tabir kebenaran dan Islam! 1. 3. Yang dua tiada tiganya Malam dan siang. Yang satu tidak ada duanya Kewujudan Allah Maha Esa. 5. Asar. Kalam dan Arash Allah Hu Subhanahu Wataala. ³Sebelum ketua itu meninggal dunia dia telah bersumpah bahawa perkara yang dikatakan itu adalah benar. Zabur dan Al-Quran. ³Kalau begitu. Ini semua tersebut di dalam Kitabkitab suci juga. Yang empat tiada limanya Taurat. Ishak dan Subuh.³Dari ketua sebelum saya. Injil. Maghrib. 4. . Yang lima tiada enamnya Islam telah memfardukan solat lima waktu: Zohor. Yang tiga tiada empatnya Kursi. Dia Tuhan yang tunggal tiada sekutu baginya. Yang enam tiada tujuhnya Hari-hari Allah telah menciptakan langit dan bumi. 2. 6.

Yang tujuh tiada lapannya Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang disebut di dalam Kitab Suci juga.7. 12. 11. Yang sembilan tiada sepuluh Bilangan kaum daripada golongan manusia yang menjadi kerosakan bumi Allah. Jumlahnya tiga belas. Sepuluh yang sempurna Kewajipan puasa sepuluh hari ke atas orang yang berihram haji sebagaimana firman Allah Taala (ertinya): Maka hendaklah ia (orang yang berihram haji) berpuasa tiga hari semasa haji dan tujuh hari setelah balik ke negerinya. sebagaimana yang tersebut di dalam Kitab Suci (ertinya): di dalam kota itu dahulu terdapat sembilan kumpulan yang menjadi perosak bumi. . 14. 13. matahari dan bulan. mereka tidak pernah melakukan yang baik. Itulah dia sepuluh yang sempurna. Yang tiga belas Mimpi Nabi Yusof Alaihissalam yang tersebut di dalam Kitab Suci: Sesungguhnya Aku melihat sebelas bintang. 8. Yang dua belas Bilangan bulan dalam setahun. 9. Yang sebelas Saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. Yang lapan tiada sembilannya Bilangan Malaikat yang memikul Arash Allah Taala yang disebutkan di dalam Kitab Suci (ertinya): dan akan memikul Arash Tuhan kamu pada hari (Kiamat) itu adalah lapan Malaikat. 10.

15. 20. berdasarkan firmannya (ertinya): katakan roh itu dari perkara urusan Tuhanku. Tempat roh dalam badan manusia Roh berada di dalam tubuh badan manusia yang hanya diketahui hakikatnya oleh Allah Taala kerana roh adalah merupakan urusan Allah Taala jua.kemudian dapat masuk Syurga Mereka ialah saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. . kaum Nasrani itu tidak benar dan berkata kaum Nasrani pula kaum Yahudi itu tidak benar. Al Jariyati Yusra Perahu-perahu yang belayar di laut. Perkara yang mereka lakukan itu adalah suatu dusta. Al Hamilati Wakra Awan gemawan di dada langit. sesuai dengan firman Allah Ta⼌ala ( ertinya ) : telah berkata Kaum Yahudi. tetapi mereka dimasukkan ke dalam neraka Mereka ialah kaum Yahudi dan Nasrani. Orang yang benar. Mereka memberitahu ayah mereka Nabi Yaakob Alaihissalam bahawa Yusof telah di makan serigala. 17. 16. Kedua-dua kaum itu berkata benar pada tuduhan mereka antara satu dengan lain. 19. namun mereka tidak mahu tunduk kepada kebenaran yang ada di hadapan mereka iaitu mempercayai agama yang di bawa oleh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam sebagai agama yang sebelumnya. Al Mukassimati Amra Malaikat-malaikat yang bertugas membahagi-bahagikan rezeki kepada manusia pada malam Nisfu Syaaban. 18. Mereka membawa pakaiannya yang dilumur dengan darah kambing.Orang yang berdusta. Lantaran itu mereka menduduki neraka. Al Zariyati Zarwa Nama empat macam angin.

´ 22. datanglah kepada aku secara patuh terhadap perintahku ataupun secara terpaksa. Malaikat dan bukan daripada punggung lelaki dan daripada perempuan. 24. Nabi Yunus Alaihissalam di bawa oleh ikan ke mana-mana sahaja yang akhirnya dimuntahkan di pantai dengan izin Allah Taala. sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya suara yang paling buruk ialah suara keldai 27. Darah yang mula-mula mengalir ke bumi. tetapi tidak mempunyai roh. Kubur yang berjalan dengan penghuninya Ikan besar yang menelan Nabi Yunus Alaihissalam. . Yang bernafas. untuk Nabi Adam dan Siti Hawa Alaihissalam. lalu diingkarinya sebagai satu yang buruk. Satu ciptaan Allah. Yang empat belas Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): Maka Allah berfirman kepadanya iaitu kepada tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi. Darah Habil yang dibunuh oleh saudaranya Kabil. Air yang tidak turun dari langit dan tidak keluar dari bumi. Suara keldai yang tidak sedap didengar. 23. unta Nabi Salleh Alaihissalam yang disembelih kaumnya. 25. 28. 26. Kibas yang di bawa Jibril Alaihissalam sebagai korban ganti Nabi Ismail Alaihissalam. Maka berkata kedua-dua langit dan bumi. Air yang dikirim oleh ratu Balqis kepada Nabi Sulaiman Alaihissalam di dalam botol iaitu air peluh kuda.21. Waktu subuh seperti firman Allah Taala (ertinya): demi subuh apabila ia terlepas. Empat yang bukan daripada golongan manusia. ³kami akan datang kepadamu secara patuh dan taat.

satu bulan ada 30 hari. 29. 36. 34. Lima itu ialah lima waktu solat 37. 33. lalu diangkat sesuatu yang berat. Tentang Attaâ'mah Hari Kiamat. Wanita yang paling utama. Asiah (isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran. Pohon yang mempunyai 12 ranting. dua bunga di matahari dan tiga bunga di tepi kegelapan. seperti Firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya tipu helah wanita adalah suatu tipu helah besar atau berat. Bulan yang paling utama. Tongkat Nabi Musa Alaihissalam 30. Gunung yang paling utama Gunung Tursina 32.Sesuatu ciptaan Allah. Helah kaum wanita. Kuda. kemudian Khatijah dan Aisyah. Binatang yang paling utama. Lailatul Qadar. 35. Hawa. setiap daun ada lima kembang. setiap ranting ada 30 daun. Malam yang paling utama. Pada mulanya sebatang kayu kemudian menjadi roh. 31. . Bulan Ramadhan. ibu sekalian manusia. Pohon itu ³tahun´ yang padanya ada 12 bulan.

air hidung dan air mulut. Keldai Makwak tanda ia melihat syaitan. Air mata.Satu benda yang pergi haji dan tawaf di Baitullah. 44. Kuda menjerit bermaksud: Maha suci Allah yang memeliharaku ketika tentera berpadu menyerang musuh dengan penuh semangat. Nakir ialah titik yang terdapat pada kulit luar benih. 45. Bahtera Nabi Noh Alaihissalam. fatil dan kitmir. Anjing menyalak bermaksud: Awas! Celaka bagi penghuni-penghuni neraka dari kemurkaan Allah yang maha berkuasa. Unta menjerit membawa maksud: Hasbiyallahu Wakafa Billahi Wakila (ertinya): Memadailah Allah bagiku dan cukuplah Dia tempat aku menyerahkan diriku. Air mata masin. lalu ia berkata: Allah melaknatnya. Empat jenis air yang lain rupanya dan rasanya. Maksud jeritan unta. . Sam dan Ram. air telinga. 39. Maksud anjing menyalak. Makhluk yang telah ada sebelum wujud Nabi Adam Alaihissalam. Maksud keldai Makwak. 43. 38. fatil ialah titik yang terdapat di dalam benih dan kitmir ialah kulit yang membaluti benih. Sabid dan Labad Bulu kambing biri-biri dan kambing kasi. tetapi sumbernya satu. Nakir. air telinga pahit. 40. tetapi tidak mempunyai roh dan tidak wajib haji. 42. air hidung masin dan air mulut tawar. Maksud jeritan kuda. 41.

Makhluk itu adalah lebih seperti Firman Allah Taala (ertinya): dan Tuhan kamu telah mewahyukan kepada lebih« 50. Kedua-duanya berada di dalam ilmu Allah Taala yang amat sulit. Maksud nyanyian burung Bulbul. 48. Maksud kata-katanya: Maha suci Allah sungguh-sungguh! Wahai anak Adam! Lihatlah di barat dan di timur di dunia itu. namun ia bukan dari kumpulan jin. . manusia dan Malaikat. Maksud bunyi katak. Bunyi katak bermaksud: Maha suci Tuhan yang di sembah di mana-mana sahaja ada makhluknya dan di tempat-tempat yang tiada penghuninya. Di mana malam ketika siang dan di mana siang ketika malam.46. 49. Kaum daripada makhluk Allah yang diutus kepadanya. adakah makhluk yang menongkat langit?. Maksud kata-kata burung Nakus. Nyanyian Bulbul bermaksud: Maha suci Allah pada waktu pagi dan pada waktu petang. 47.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful