P. 1
Imam Abu Yazid Al Bustami

Imam Abu Yazid Al Bustami

|Views: 6|Likes:
Published by Tengku Din

More info:

Published by: Tengku Din on Jan 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2014

pdf

text

original

IMAM ABU YAZID AL BUSTAMI

Imam Abu Yazid Al Bustami adalah anak murid Imam Hambali ketika ini adalah zaman kerajaan Bani Abbasiyah. Abu Yazid Thoifur bin Isa bin Surusyan al-Busthami, lahir di Bustham terletak di bahagian timur Laut Parsi. Meninggal di Bustham pada tahun 261 H/874 M. Beliau merupakan salah seorang Sulton Aulia, yang juga sebagai salah satu Syeikh yang ada dalam salasilah dalam thoriqoh Sadziliyah dan beberapa thoriqoh yang lain. Abang Abu Yazid merupakan penganut agama Zoroaster. Ayahnya adalah salah satu antara orang yang terkemuka di Bustham. Kehidupan Abu Yazid yang luar biasa bermula sejak ia masih berada dalam kandungan. ³Setiap kali aku menyuap makanan yang kuragukan kehalalannya´, ibunya sering berkata kepada Abu Yazid, ³engkau yang masih berada didalam rahimku memberontak dan tidak mahu berhenti sebelum makanan itu kumuntahkan kembali´. Pernyataan itu dibenarkan oleh Abu Yazid sendiri. Setelah sampai waktunya, si ibu mengirim Abu Yazid ke sekolah untuk mempelajari Al Quran. Pada suatu hari gurunya menerangkan erti satu ayat dari surah Luqman yang berbunyi, ³Berterima kasihlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu´. Ayat ini sangat menggetarkan hati Abu Yazid, ia lalu meletakkan batu tulisnya dan berkata kepada gurunya, ³izinkanlah aku pulang, ada yang hendak kukatakan pada ibuku´. Si guru memberi izin, Abu Yazid lalu pulang kerumah. Ibunya menyambut dengan katakata,´Thoifur, mengapa engkau sudah pulang ? Apakah engkau mendapat hadiah atau adakah sesuatu kejadian istimewa ?´. ³Tidak´ jawab Abu Yazid, ³Pelajaranku sampai pada ayat dimana Allah memerintahkan agar aku berbakti kepada-Nya dan kepada engkau wahai ibu. Tetapi aku tak dapat mengurus dua rumah dalam waktu yang bersamaan. Ayat ini sangat menyusahkan hatiku. Maka wahai ibu, mintalah diriku ini kepada Allah sehingga aku menjadi milikmu seorang atau serahkanlah aku kepada Allah semata sehingga aku dapat hidup untuk Dia semata´. ³Anakku´ jawab ibunya, ³aku serahkan engkau kepada Allah dan kubebaskan engkau dari semua kewajipanmu terhadapku. Pergilah engkau menjadi hamba Allah.

Pada kemudian hari Abu Yazid berkata, ³Kewajipan yang semula kukira sebagai kewajipan yang paling ringan, ternyata merupakan kewajipan yang paling utama. Iaitu kewajiban untuk berbakti kepada ibuku. Di dalam berbakti kepada ibuku, itulah kuperoleh segala sesuatu yang kucari, yakni segala sesuatu yang hanya boleh difahami

Aku tidak datang kesini untuk melihat segala sesuatu yang ada di sini´. begitulah yang sering kulakukan berkali-kali´. kata si guru. ternyata ibuku sudah tertidur´. ³Mengapa engkau tetap memegang kendi itu ?´ ibuku bertanya.lewat tindakan disiplin diri dan pengabdian kepada Allah.Antara gurunya itu ada seorang yang bernama Shadiq. tiba-tiba Shadiq berkata kepadanya. Setelah ketua Paderi datang. ³Aku takut ibu terjaga sedang aku sendiri terlena´.´ Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. Waktu itu terlihatlah olehku betapa kendi itu telah membuat tanganku kaku. tanya Abu Yazid. ambilkan buku yang di jendela itu´.´Jendela? Jendela yang mana?´.´Jika demikian´. ia meminum air yang kubawa kemudian mendo¶akanku. Katanya. Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Maka akupun mengambilnya. Kulihat dalam kendi. orang Islam di dalam gereja itu. Menjawab 50 pertanyaan. Oleh kerana itu. Abu Yazid Al-Bustami pun bangun. Tiga kali mimpinya itu berulang. tanpa rasa takut. Ia belajar di bawah bimbingan seratus tiga belas guru spiritual dan telah memperoleh manfaat dari setiap pelajaran yang mereka berikan. Kemudian ibu berkata kepadaku. tetapi kendi itupun kosong. Ketika ibu terjaga. ternyata didalam tempayan kami tak ada air. ´ ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini. . Pelajaranmu telah selesai´. Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir. Ketika menghadapmu. ketua Paderi itu tidak dapat berucap. ibu meminta air kepadaku.´Telah sekian lama engkau belajar di sini dan tidak pernah melihat jendela itu?´"Tidak´. ³apakah peduliku dengan jendela. mataku tertutup terhadap hal-hal lain. jawab Abu Yazid. Kejadiannya adalah seperti berikut : Pada suatu malam. Malam itu udara terasa dingin.´ kembalilah ke Bustham. Ketika aku pulang. aku pergi ke sungai lalu mengisi kendi tersebut dengan air. Dia samasama menanti kedatangan ketua Paderi. Namun ketua paderi menghalang. sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya. jawabku.´Abu Yazid. ³Biarkan saja pintu itu setengah terbuka´. Kendi itu tetap dalam rangkulanku. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. Abu Yazid melakukan disiplin diri dengan terus menerus dan berpuasa pada siang hari dan bertirakat sepanjang malam. Dia tahu ada orang lain. Sepanjang malam aku berjaga-jaga agar pintu itu tetap dalam keadaan setengah terbuka dan agar aku tidak melalaikan perintah ibuku. Ketika Abu Yazid sedang duduk dihadapannya. Hingga akhirnya fajar terlihat lewat pintu.

Akhirnya mereka mendesak juga dan bersedia untuk bersetuju dan menerima kata-kata ketua mereka. ³saya sudah jawab semua pertanyaan tuan. Saya hanya menunggu waktu. . Saya tidak didesak oleh mana-mana tekanan. Lalu Abu Yazid berkata. tetapi saya takut kamu semua tidak bersetuju. Sekarang ada lagikah soalan-soalan lain?´ Semua pendeta menjawab. ³bahawa kunci Syurga dan kunci langit itu tidak lain ialah ³LAILA HAILLALLAH HU MUHAMMAD DARRASULUULAH. ³baiklah! Tanyalah apa saja yang kamu ingin tanyakan. Jika kamu dapat menjawab semuanya dengan benar.´ Semua paderi memeluk Islam Abu Yazid menuntut janji kepada ketua paderi dan persetujuan pengikut-pengikutnya. ³memang benar kata ketua kamu ini.´ ³Dari mana tuan mengetahui perkara ini?´ Tanya salah seorang paderi. ³bukan saya tidak mahu menjawab.´ Ketua paderi itu mengemukakan 50 soalan berterusan dan selepas ini Abu Yazid menjawabnya dengan tepat. Baru satu soalan sudah tidak dapat dijawab sedangkan Abu Yazid telah menjawab berpuluh soalan. ³Sahabat-sahabat sekalian percayalah bahawa apa yang saya beritahu itu adalah benar. terdiam. Namun jika kamu tidak dapat menjawabnya. Mereka semua tersentak. ³beritahu saya kunci Syurga dan Neraka langit.´ Mereka hairan mendengar kata-kata ketua paderi itu. tetapi saya bimbang sahabat-sahabat tidak akan percaya kepada saya lagi. Kata Abu Yazid. maka kami akan membunuh kamu.´ Kemudian Abu Yazid mengemukakan pertanyaan kepada mereka.Ketua paderi berkata.´Tegas ketua paderi.´ Tidak seorang pun yang dapat menjawabnya dan mereka mengaku bahawa memang mereka tidak tahu jawapannya. saya akan mengajukan pertanyaan kepada kamu. ³wahai pengikut Muhammad. Katanya.´ Jawab Abu Yazid. ³tidak ada lagi. Memang sudah lama saya fikirkan hendak menyampaikan perkara ini kepada sahabat-sahabat semua. Mereka meminta ketua paderi menjawab. maka saya akan mengikut agama kamu. namun ia membisu.

Yang lima tiada enamnya Islam telah memfardukan solat lima waktu: Zohor. 6. Zabur dan Al-Quran. Asar. Yang tiga tiada empatnya Kursi. Apabila pergi malam datanglah siang dan apabila pergi siang datanglah malam. Yang satu tidak ada duanya Kewujudan Allah Maha Esa. . Yang dua tiada tiganya Malam dan siang. 3. 5. ³Kalau begitu. ³Sebelum ketua itu meninggal dunia dia telah bersumpah bahawa perkara yang dikatakan itu adalah benar. 2.´ Jelas ketua paderi. Ishak dan Subuh. 4. Kalam dan Arash Allah Hu Subhanahu Wataala.³Dari ketua sebelum saya.´ Sambung ketua paderi itu. Maghrib. Ini semua tersebut di dalam Kitabkitab suci juga. Ilmu Abu Yazid telah menyelamatkan daripada maut. Dia Tuhan yang tunggal tiada sekutu baginya. apa lagi yang kita tunggu!´ Ketua paderi dan pengikut-pengikutnya semuanya memeluk Islam disebabkan oleh Abu Yazid. Yang empat tiada limanya Taurat. Ilmu ketua paderi telah menyelamatkan daripada kesesatan dan ilmu kedua-duanya telah menutup tabir kejahilan dan menyingkap tabir kebenaran dan Islam! 1. Injil. Yang enam tiada tujuhnya Hari-hari Allah telah menciptakan langit dan bumi.

Yang lapan tiada sembilannya Bilangan Malaikat yang memikul Arash Allah Taala yang disebutkan di dalam Kitab Suci (ertinya): dan akan memikul Arash Tuhan kamu pada hari (Kiamat) itu adalah lapan Malaikat. Jumlahnya tiga belas. Yang tiga belas Mimpi Nabi Yusof Alaihissalam yang tersebut di dalam Kitab Suci: Sesungguhnya Aku melihat sebelas bintang. Yang sebelas Saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. Itulah dia sepuluh yang sempurna. . matahari dan bulan.7. 11. 12. 9. mereka tidak pernah melakukan yang baik. 13. Yang dua belas Bilangan bulan dalam setahun. Yang sembilan tiada sepuluh Bilangan kaum daripada golongan manusia yang menjadi kerosakan bumi Allah. Yang tujuh tiada lapannya Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang disebut di dalam Kitab Suci juga. 14. 8. sebagaimana yang tersebut di dalam Kitab Suci (ertinya): di dalam kota itu dahulu terdapat sembilan kumpulan yang menjadi perosak bumi. 10. Sepuluh yang sempurna Kewajipan puasa sepuluh hari ke atas orang yang berihram haji sebagaimana firman Allah Taala (ertinya): Maka hendaklah ia (orang yang berihram haji) berpuasa tiga hari semasa haji dan tujuh hari setelah balik ke negerinya.

17. 15. 19. Perkara yang mereka lakukan itu adalah suatu dusta. Al Zariyati Zarwa Nama empat macam angin.Orang yang berdusta. tetapi mereka dimasukkan ke dalam neraka Mereka ialah kaum Yahudi dan Nasrani. Al Hamilati Wakra Awan gemawan di dada langit. 18.kemudian dapat masuk Syurga Mereka ialah saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. namun mereka tidak mahu tunduk kepada kebenaran yang ada di hadapan mereka iaitu mempercayai agama yang di bawa oleh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam sebagai agama yang sebelumnya. kaum Nasrani itu tidak benar dan berkata kaum Nasrani pula kaum Yahudi itu tidak benar. berdasarkan firmannya (ertinya): katakan roh itu dari perkara urusan Tuhanku. 20. Mereka memberitahu ayah mereka Nabi Yaakob Alaihissalam bahawa Yusof telah di makan serigala. Al Mukassimati Amra Malaikat-malaikat yang bertugas membahagi-bahagikan rezeki kepada manusia pada malam Nisfu Syaaban. Orang yang benar. Kedua-dua kaum itu berkata benar pada tuduhan mereka antara satu dengan lain. Lantaran itu mereka menduduki neraka. 16. sesuai dengan firman Allah Ta⼌ala ( ertinya ) : telah berkata Kaum Yahudi. Mereka membawa pakaiannya yang dilumur dengan darah kambing. Tempat roh dalam badan manusia Roh berada di dalam tubuh badan manusia yang hanya diketahui hakikatnya oleh Allah Taala kerana roh adalah merupakan urusan Allah Taala jua. . Al Jariyati Yusra Perahu-perahu yang belayar di laut.

24. Satu ciptaan Allah. 25. datanglah kepada aku secara patuh terhadap perintahku ataupun secara terpaksa. 23. . tetapi tidak mempunyai roh. Maka berkata kedua-dua langit dan bumi.´ 22. Suara keldai yang tidak sedap didengar. sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya suara yang paling buruk ialah suara keldai 27. Malaikat dan bukan daripada punggung lelaki dan daripada perempuan. Kubur yang berjalan dengan penghuninya Ikan besar yang menelan Nabi Yunus Alaihissalam. Nabi Yunus Alaihissalam di bawa oleh ikan ke mana-mana sahaja yang akhirnya dimuntahkan di pantai dengan izin Allah Taala. Darah Habil yang dibunuh oleh saudaranya Kabil. Waktu subuh seperti firman Allah Taala (ertinya): demi subuh apabila ia terlepas. Yang empat belas Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): Maka Allah berfirman kepadanya iaitu kepada tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi. 26. Air yang tidak turun dari langit dan tidak keluar dari bumi. Empat yang bukan daripada golongan manusia. Air yang dikirim oleh ratu Balqis kepada Nabi Sulaiman Alaihissalam di dalam botol iaitu air peluh kuda. Kibas yang di bawa Jibril Alaihissalam sebagai korban ganti Nabi Ismail Alaihissalam. lalu diingkarinya sebagai satu yang buruk. ³kami akan datang kepadamu secara patuh dan taat. 28. unta Nabi Salleh Alaihissalam yang disembelih kaumnya.21. untuk Nabi Adam dan Siti Hawa Alaihissalam. Yang bernafas. Darah yang mula-mula mengalir ke bumi.

Bulan yang paling utama. Hawa. setiap daun ada lima kembang. Malam yang paling utama. Pada mulanya sebatang kayu kemudian menjadi roh. Lailatul Qadar. Pohon itu ³tahun´ yang padanya ada 12 bulan. Bulan Ramadhan. 29. Wanita yang paling utama. 35. 31. Gunung yang paling utama Gunung Tursina 32. satu bulan ada 30 hari. Binatang yang paling utama. seperti Firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya tipu helah wanita adalah suatu tipu helah besar atau berat. Helah kaum wanita. kemudian Khatijah dan Aisyah. setiap ranting ada 30 daun. Asiah (isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran. dua bunga di matahari dan tiga bunga di tepi kegelapan.Sesuatu ciptaan Allah. 33. Pohon yang mempunyai 12 ranting. lalu diangkat sesuatu yang berat. 36. ibu sekalian manusia. Kuda. Tongkat Nabi Musa Alaihissalam 30. Lima itu ialah lima waktu solat 37. . Tentang Attaâ'mah Hari Kiamat. 34.

Keldai Makwak tanda ia melihat syaitan. Maksud jeritan kuda. Empat jenis air yang lain rupanya dan rasanya. 45. Unta menjerit membawa maksud: Hasbiyallahu Wakafa Billahi Wakila (ertinya): Memadailah Allah bagiku dan cukuplah Dia tempat aku menyerahkan diriku. 38. tetapi sumbernya satu. air hidung masin dan air mulut tawar. 41. Nakir. air telinga. Makhluk yang telah ada sebelum wujud Nabi Adam Alaihissalam. Anjing menyalak bermaksud: Awas! Celaka bagi penghuni-penghuni neraka dari kemurkaan Allah yang maha berkuasa. 44. tetapi tidak mempunyai roh dan tidak wajib haji. Bahtera Nabi Noh Alaihissalam. 39. Kuda menjerit bermaksud: Maha suci Allah yang memeliharaku ketika tentera berpadu menyerang musuh dengan penuh semangat. 42. air telinga pahit. Maksud keldai Makwak. Sam dan Ram. air hidung dan air mulut. Maksud jeritan unta. 43. . Air mata masin. lalu ia berkata: Allah melaknatnya.Satu benda yang pergi haji dan tawaf di Baitullah. Maksud anjing menyalak. fatil ialah titik yang terdapat di dalam benih dan kitmir ialah kulit yang membaluti benih. Air mata. 40. fatil dan kitmir. Nakir ialah titik yang terdapat pada kulit luar benih. Sabid dan Labad Bulu kambing biri-biri dan kambing kasi.

Maksud kata-kata burung Nakus. Maksud bunyi katak. Maksud kata-katanya: Maha suci Allah sungguh-sungguh! Wahai anak Adam! Lihatlah di barat dan di timur di dunia itu. Bunyi katak bermaksud: Maha suci Tuhan yang di sembah di mana-mana sahaja ada makhluknya dan di tempat-tempat yang tiada penghuninya. 49. adakah makhluk yang menongkat langit?. 47. namun ia bukan dari kumpulan jin. Kedua-duanya berada di dalam ilmu Allah Taala yang amat sulit. 48. Di mana malam ketika siang dan di mana siang ketika malam. Nyanyian Bulbul bermaksud: Maha suci Allah pada waktu pagi dan pada waktu petang. . Maksud nyanyian burung Bulbul. Makhluk itu adalah lebih seperti Firman Allah Taala (ertinya): dan Tuhan kamu telah mewahyukan kepada lebih« 50. Kaum daripada makhluk Allah yang diutus kepadanya.46. manusia dan Malaikat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->