IMAM ABU YAZID AL BUSTAMI

Imam Abu Yazid Al Bustami adalah anak murid Imam Hambali ketika ini adalah zaman kerajaan Bani Abbasiyah. Abu Yazid Thoifur bin Isa bin Surusyan al-Busthami, lahir di Bustham terletak di bahagian timur Laut Parsi. Meninggal di Bustham pada tahun 261 H/874 M. Beliau merupakan salah seorang Sulton Aulia, yang juga sebagai salah satu Syeikh yang ada dalam salasilah dalam thoriqoh Sadziliyah dan beberapa thoriqoh yang lain. Abang Abu Yazid merupakan penganut agama Zoroaster. Ayahnya adalah salah satu antara orang yang terkemuka di Bustham. Kehidupan Abu Yazid yang luar biasa bermula sejak ia masih berada dalam kandungan. ³Setiap kali aku menyuap makanan yang kuragukan kehalalannya´, ibunya sering berkata kepada Abu Yazid, ³engkau yang masih berada didalam rahimku memberontak dan tidak mahu berhenti sebelum makanan itu kumuntahkan kembali´. Pernyataan itu dibenarkan oleh Abu Yazid sendiri. Setelah sampai waktunya, si ibu mengirim Abu Yazid ke sekolah untuk mempelajari Al Quran. Pada suatu hari gurunya menerangkan erti satu ayat dari surah Luqman yang berbunyi, ³Berterima kasihlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu´. Ayat ini sangat menggetarkan hati Abu Yazid, ia lalu meletakkan batu tulisnya dan berkata kepada gurunya, ³izinkanlah aku pulang, ada yang hendak kukatakan pada ibuku´. Si guru memberi izin, Abu Yazid lalu pulang kerumah. Ibunya menyambut dengan katakata,´Thoifur, mengapa engkau sudah pulang ? Apakah engkau mendapat hadiah atau adakah sesuatu kejadian istimewa ?´. ³Tidak´ jawab Abu Yazid, ³Pelajaranku sampai pada ayat dimana Allah memerintahkan agar aku berbakti kepada-Nya dan kepada engkau wahai ibu. Tetapi aku tak dapat mengurus dua rumah dalam waktu yang bersamaan. Ayat ini sangat menyusahkan hatiku. Maka wahai ibu, mintalah diriku ini kepada Allah sehingga aku menjadi milikmu seorang atau serahkanlah aku kepada Allah semata sehingga aku dapat hidup untuk Dia semata´. ³Anakku´ jawab ibunya, ³aku serahkan engkau kepada Allah dan kubebaskan engkau dari semua kewajipanmu terhadapku. Pergilah engkau menjadi hamba Allah.

Pada kemudian hari Abu Yazid berkata, ³Kewajipan yang semula kukira sebagai kewajipan yang paling ringan, ternyata merupakan kewajipan yang paling utama. Iaitu kewajiban untuk berbakti kepada ibuku. Di dalam berbakti kepada ibuku, itulah kuperoleh segala sesuatu yang kucari, yakni segala sesuatu yang hanya boleh difahami

Katanya. tiba-tiba Shadiq berkata kepadanya. Kendi itu tetap dalam rangkulanku. Dia samasama menanti kedatangan ketua Paderi.´Jendela? Jendela yang mana?´. mataku tertutup terhadap hal-hal lain. jawab Abu Yazid. Setelah ketua Paderi datang. ³Biarkan saja pintu itu setengah terbuka´. aku pergi ke sungai lalu mengisi kendi tersebut dengan air. Abu Yazid melakukan disiplin diri dengan terus menerus dan berpuasa pada siang hari dan bertirakat sepanjang malam. Tiga kali mimpinya itu berulang. Aku tidak datang kesini untuk melihat segala sesuatu yang ada di sini´.´ Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh.´Telah sekian lama engkau belajar di sini dan tidak pernah melihat jendela itu?´"Tidak´. jawabku. ambilkan buku yang di jendela itu´. Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir. begitulah yang sering kulakukan berkali-kali´. ³Aku takut ibu terjaga sedang aku sendiri terlena´. Dia tahu ada orang lain.lewat tindakan disiplin diri dan pengabdian kepada Allah. Kulihat dalam kendi. Kejadiannya adalah seperti berikut : Pada suatu malam. Pelajaranmu telah selesai´. tanpa rasa takut. Oleh kerana itu. Sepanjang malam aku berjaga-jaga agar pintu itu tetap dalam keadaan setengah terbuka dan agar aku tidak melalaikan perintah ibuku. . Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. tanya Abu Yazid. Ketika ibu terjaga. sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya. Namun ketua paderi menghalang. Maka akupun mengambilnya. Ketika Abu Yazid sedang duduk dihadapannya. ternyata ibuku sudah tertidur´.Antara gurunya itu ada seorang yang bernama Shadiq.´ kembalilah ke Bustham. Kemudian ibu berkata kepadaku. Waktu itu terlihatlah olehku betapa kendi itu telah membuat tanganku kaku. ketua Paderi itu tidak dapat berucap. Ketika menghadapmu. Ia belajar di bawah bimbingan seratus tiga belas guru spiritual dan telah memperoleh manfaat dari setiap pelajaran yang mereka berikan. ibu meminta air kepadaku. ³Mengapa engkau tetap memegang kendi itu ?´ ibuku bertanya. Menjawab 50 pertanyaan. Hingga akhirnya fajar terlihat lewat pintu. ia meminum air yang kubawa kemudian mendo¶akanku. kata si guru. ternyata didalam tempayan kami tak ada air. ´ ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini. Abu Yazid Al-Bustami pun bangun. tetapi kendi itupun kosong. Malam itu udara terasa dingin.´Jika demikian´. Ketika aku pulang. ³apakah peduliku dengan jendela.´Abu Yazid. orang Islam di dalam gereja itu.

´ Jawab Abu Yazid. Sekarang ada lagikah soalan-soalan lain?´ Semua pendeta menjawab. ³wahai pengikut Muhammad. namun ia membisu. Mereka meminta ketua paderi menjawab. terdiam. ³memang benar kata ketua kamu ini.´ ³Dari mana tuan mengetahui perkara ini?´ Tanya salah seorang paderi. Jika kamu dapat menjawab semuanya dengan benar. maka saya akan mengikut agama kamu. Namun jika kamu tidak dapat menjawabnya. Saya hanya menunggu waktu.´Tegas ketua paderi. Kata Abu Yazid.´ Kemudian Abu Yazid mengemukakan pertanyaan kepada mereka. Saya tidak didesak oleh mana-mana tekanan. ³bukan saya tidak mahu menjawab. Baru satu soalan sudah tidak dapat dijawab sedangkan Abu Yazid telah menjawab berpuluh soalan.´ Tidak seorang pun yang dapat menjawabnya dan mereka mengaku bahawa memang mereka tidak tahu jawapannya. Mereka semua tersentak. ³beritahu saya kunci Syurga dan Neraka langit. Lalu Abu Yazid berkata.´ Semua paderi memeluk Islam Abu Yazid menuntut janji kepada ketua paderi dan persetujuan pengikut-pengikutnya. ³baiklah! Tanyalah apa saja yang kamu ingin tanyakan. ³saya sudah jawab semua pertanyaan tuan. maka kami akan membunuh kamu. Akhirnya mereka mendesak juga dan bersedia untuk bersetuju dan menerima kata-kata ketua mereka.´ Ketua paderi itu mengemukakan 50 soalan berterusan dan selepas ini Abu Yazid menjawabnya dengan tepat. Katanya.´ Mereka hairan mendengar kata-kata ketua paderi itu. ³tidak ada lagi. saya akan mengajukan pertanyaan kepada kamu. ³bahawa kunci Syurga dan kunci langit itu tidak lain ialah ³LAILA HAILLALLAH HU MUHAMMAD DARRASULUULAH. tetapi saya takut kamu semua tidak bersetuju. Memang sudah lama saya fikirkan hendak menyampaikan perkara ini kepada sahabat-sahabat semua. tetapi saya bimbang sahabat-sahabat tidak akan percaya kepada saya lagi.Ketua paderi berkata. ³Sahabat-sahabat sekalian percayalah bahawa apa yang saya beritahu itu adalah benar. .

Ini semua tersebut di dalam Kitabkitab suci juga. .´ Sambung ketua paderi itu. Ishak dan Subuh. Asar. 2. Yang satu tidak ada duanya Kewujudan Allah Maha Esa. apa lagi yang kita tunggu!´ Ketua paderi dan pengikut-pengikutnya semuanya memeluk Islam disebabkan oleh Abu Yazid. Ilmu ketua paderi telah menyelamatkan daripada kesesatan dan ilmu kedua-duanya telah menutup tabir kejahilan dan menyingkap tabir kebenaran dan Islam! 1. 5. ³Kalau begitu. Zabur dan Al-Quran. Maghrib. Yang dua tiada tiganya Malam dan siang. Yang lima tiada enamnya Islam telah memfardukan solat lima waktu: Zohor. 3. 6. Yang empat tiada limanya Taurat. Ilmu Abu Yazid telah menyelamatkan daripada maut. Kalam dan Arash Allah Hu Subhanahu Wataala. Apabila pergi malam datanglah siang dan apabila pergi siang datanglah malam.´ Jelas ketua paderi. Yang enam tiada tujuhnya Hari-hari Allah telah menciptakan langit dan bumi. ³Sebelum ketua itu meninggal dunia dia telah bersumpah bahawa perkara yang dikatakan itu adalah benar. Yang tiga tiada empatnya Kursi. 4. Injil. Dia Tuhan yang tunggal tiada sekutu baginya.³Dari ketua sebelum saya.

Yang sembilan tiada sepuluh Bilangan kaum daripada golongan manusia yang menjadi kerosakan bumi Allah.7. Yang dua belas Bilangan bulan dalam setahun. Yang tiga belas Mimpi Nabi Yusof Alaihissalam yang tersebut di dalam Kitab Suci: Sesungguhnya Aku melihat sebelas bintang. 14. 8. . matahari dan bulan. 9. Yang sebelas Saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. Yang tujuh tiada lapannya Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang disebut di dalam Kitab Suci juga. sebagaimana yang tersebut di dalam Kitab Suci (ertinya): di dalam kota itu dahulu terdapat sembilan kumpulan yang menjadi perosak bumi. Yang lapan tiada sembilannya Bilangan Malaikat yang memikul Arash Allah Taala yang disebutkan di dalam Kitab Suci (ertinya): dan akan memikul Arash Tuhan kamu pada hari (Kiamat) itu adalah lapan Malaikat. 12. mereka tidak pernah melakukan yang baik. 13. Itulah dia sepuluh yang sempurna. Sepuluh yang sempurna Kewajipan puasa sepuluh hari ke atas orang yang berihram haji sebagaimana firman Allah Taala (ertinya): Maka hendaklah ia (orang yang berihram haji) berpuasa tiga hari semasa haji dan tujuh hari setelah balik ke negerinya. 11. 10. Jumlahnya tiga belas.

Al Hamilati Wakra Awan gemawan di dada langit. 17.kemudian dapat masuk Syurga Mereka ialah saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. 16. kaum Nasrani itu tidak benar dan berkata kaum Nasrani pula kaum Yahudi itu tidak benar. Lantaran itu mereka menduduki neraka. Tempat roh dalam badan manusia Roh berada di dalam tubuh badan manusia yang hanya diketahui hakikatnya oleh Allah Taala kerana roh adalah merupakan urusan Allah Taala jua. Al Jariyati Yusra Perahu-perahu yang belayar di laut. Al Mukassimati Amra Malaikat-malaikat yang bertugas membahagi-bahagikan rezeki kepada manusia pada malam Nisfu Syaaban. 19. namun mereka tidak mahu tunduk kepada kebenaran yang ada di hadapan mereka iaitu mempercayai agama yang di bawa oleh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam sebagai agama yang sebelumnya.Orang yang berdusta. Perkara yang mereka lakukan itu adalah suatu dusta. 20. Mereka membawa pakaiannya yang dilumur dengan darah kambing. 18. Kedua-dua kaum itu berkata benar pada tuduhan mereka antara satu dengan lain. Mereka memberitahu ayah mereka Nabi Yaakob Alaihissalam bahawa Yusof telah di makan serigala. Orang yang benar. berdasarkan firmannya (ertinya): katakan roh itu dari perkara urusan Tuhanku. 15. tetapi mereka dimasukkan ke dalam neraka Mereka ialah kaum Yahudi dan Nasrani. Al Zariyati Zarwa Nama empat macam angin. . sesuai dengan firman Allah Ta⼌ala ( ertinya ) : telah berkata Kaum Yahudi.

Satu ciptaan Allah.´ 22. . Air yang dikirim oleh ratu Balqis kepada Nabi Sulaiman Alaihissalam di dalam botol iaitu air peluh kuda. 23. lalu diingkarinya sebagai satu yang buruk. Yang bernafas. Malaikat dan bukan daripada punggung lelaki dan daripada perempuan. Suara keldai yang tidak sedap didengar. 28. Kubur yang berjalan dengan penghuninya Ikan besar yang menelan Nabi Yunus Alaihissalam. 24. Darah Habil yang dibunuh oleh saudaranya Kabil. 26. Yang empat belas Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): Maka Allah berfirman kepadanya iaitu kepada tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi. Nabi Yunus Alaihissalam di bawa oleh ikan ke mana-mana sahaja yang akhirnya dimuntahkan di pantai dengan izin Allah Taala. Empat yang bukan daripada golongan manusia. tetapi tidak mempunyai roh. untuk Nabi Adam dan Siti Hawa Alaihissalam. sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya suara yang paling buruk ialah suara keldai 27.21. Darah yang mula-mula mengalir ke bumi. unta Nabi Salleh Alaihissalam yang disembelih kaumnya. Waktu subuh seperti firman Allah Taala (ertinya): demi subuh apabila ia terlepas. Maka berkata kedua-dua langit dan bumi. datanglah kepada aku secara patuh terhadap perintahku ataupun secara terpaksa. Kibas yang di bawa Jibril Alaihissalam sebagai korban ganti Nabi Ismail Alaihissalam. ³kami akan datang kepadamu secara patuh dan taat. Air yang tidak turun dari langit dan tidak keluar dari bumi. 25.

Malam yang paling utama. 33. Tentang Attaâ'mah Hari Kiamat. lalu diangkat sesuatu yang berat. . Bulan yang paling utama. Hawa. 35. Helah kaum wanita. Asiah (isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran. Kuda. Lailatul Qadar. satu bulan ada 30 hari. 34. ibu sekalian manusia. 29. dua bunga di matahari dan tiga bunga di tepi kegelapan. Wanita yang paling utama. Lima itu ialah lima waktu solat 37. Pohon itu ³tahun´ yang padanya ada 12 bulan. seperti Firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya tipu helah wanita adalah suatu tipu helah besar atau berat. Gunung yang paling utama Gunung Tursina 32. setiap daun ada lima kembang. Pohon yang mempunyai 12 ranting. Tongkat Nabi Musa Alaihissalam 30.Sesuatu ciptaan Allah. Pada mulanya sebatang kayu kemudian menjadi roh. kemudian Khatijah dan Aisyah. Binatang yang paling utama. 36. setiap ranting ada 30 daun. 31. Bulan Ramadhan.

Keldai Makwak tanda ia melihat syaitan. 41. Sam dan Ram. Unta menjerit membawa maksud: Hasbiyallahu Wakafa Billahi Wakila (ertinya): Memadailah Allah bagiku dan cukuplah Dia tempat aku menyerahkan diriku. Air mata masin. 43. 40. 44. Empat jenis air yang lain rupanya dan rasanya. Sabid dan Labad Bulu kambing biri-biri dan kambing kasi. Nakir ialah titik yang terdapat pada kulit luar benih. Maksud keldai Makwak. Maksud jeritan unta. Kuda menjerit bermaksud: Maha suci Allah yang memeliharaku ketika tentera berpadu menyerang musuh dengan penuh semangat. 42. air hidung masin dan air mulut tawar. Maksud anjing menyalak. Nakir. air telinga. lalu ia berkata: Allah melaknatnya. tetapi sumbernya satu. Air mata. 39. air hidung dan air mulut. Bahtera Nabi Noh Alaihissalam. air telinga pahit. Anjing menyalak bermaksud: Awas! Celaka bagi penghuni-penghuni neraka dari kemurkaan Allah yang maha berkuasa. Makhluk yang telah ada sebelum wujud Nabi Adam Alaihissalam. Maksud jeritan kuda. fatil ialah titik yang terdapat di dalam benih dan kitmir ialah kulit yang membaluti benih. 38. tetapi tidak mempunyai roh dan tidak wajib haji.Satu benda yang pergi haji dan tawaf di Baitullah. 45. . fatil dan kitmir.

Nyanyian Bulbul bermaksud: Maha suci Allah pada waktu pagi dan pada waktu petang. namun ia bukan dari kumpulan jin. Di mana malam ketika siang dan di mana siang ketika malam.46. . adakah makhluk yang menongkat langit?. 49. Maksud bunyi katak. Makhluk itu adalah lebih seperti Firman Allah Taala (ertinya): dan Tuhan kamu telah mewahyukan kepada lebih« 50. Maksud kata-kata burung Nakus. Maksud nyanyian burung Bulbul. Maksud kata-katanya: Maha suci Allah sungguh-sungguh! Wahai anak Adam! Lihatlah di barat dan di timur di dunia itu. Kaum daripada makhluk Allah yang diutus kepadanya. manusia dan Malaikat. 48. Bunyi katak bermaksud: Maha suci Tuhan yang di sembah di mana-mana sahaja ada makhluknya dan di tempat-tempat yang tiada penghuninya. 47. Kedua-duanya berada di dalam ilmu Allah Taala yang amat sulit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful