P. 1
Imam Abu Yazid Al Bustami

Imam Abu Yazid Al Bustami

|Views: 6|Likes:
Published by Tengku Din

More info:

Published by: Tengku Din on Jan 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2014

pdf

text

original

IMAM ABU YAZID AL BUSTAMI

Imam Abu Yazid Al Bustami adalah anak murid Imam Hambali ketika ini adalah zaman kerajaan Bani Abbasiyah. Abu Yazid Thoifur bin Isa bin Surusyan al-Busthami, lahir di Bustham terletak di bahagian timur Laut Parsi. Meninggal di Bustham pada tahun 261 H/874 M. Beliau merupakan salah seorang Sulton Aulia, yang juga sebagai salah satu Syeikh yang ada dalam salasilah dalam thoriqoh Sadziliyah dan beberapa thoriqoh yang lain. Abang Abu Yazid merupakan penganut agama Zoroaster. Ayahnya adalah salah satu antara orang yang terkemuka di Bustham. Kehidupan Abu Yazid yang luar biasa bermula sejak ia masih berada dalam kandungan. ³Setiap kali aku menyuap makanan yang kuragukan kehalalannya´, ibunya sering berkata kepada Abu Yazid, ³engkau yang masih berada didalam rahimku memberontak dan tidak mahu berhenti sebelum makanan itu kumuntahkan kembali´. Pernyataan itu dibenarkan oleh Abu Yazid sendiri. Setelah sampai waktunya, si ibu mengirim Abu Yazid ke sekolah untuk mempelajari Al Quran. Pada suatu hari gurunya menerangkan erti satu ayat dari surah Luqman yang berbunyi, ³Berterima kasihlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu´. Ayat ini sangat menggetarkan hati Abu Yazid, ia lalu meletakkan batu tulisnya dan berkata kepada gurunya, ³izinkanlah aku pulang, ada yang hendak kukatakan pada ibuku´. Si guru memberi izin, Abu Yazid lalu pulang kerumah. Ibunya menyambut dengan katakata,´Thoifur, mengapa engkau sudah pulang ? Apakah engkau mendapat hadiah atau adakah sesuatu kejadian istimewa ?´. ³Tidak´ jawab Abu Yazid, ³Pelajaranku sampai pada ayat dimana Allah memerintahkan agar aku berbakti kepada-Nya dan kepada engkau wahai ibu. Tetapi aku tak dapat mengurus dua rumah dalam waktu yang bersamaan. Ayat ini sangat menyusahkan hatiku. Maka wahai ibu, mintalah diriku ini kepada Allah sehingga aku menjadi milikmu seorang atau serahkanlah aku kepada Allah semata sehingga aku dapat hidup untuk Dia semata´. ³Anakku´ jawab ibunya, ³aku serahkan engkau kepada Allah dan kubebaskan engkau dari semua kewajipanmu terhadapku. Pergilah engkau menjadi hamba Allah.

Pada kemudian hari Abu Yazid berkata, ³Kewajipan yang semula kukira sebagai kewajipan yang paling ringan, ternyata merupakan kewajipan yang paling utama. Iaitu kewajiban untuk berbakti kepada ibuku. Di dalam berbakti kepada ibuku, itulah kuperoleh segala sesuatu yang kucari, yakni segala sesuatu yang hanya boleh difahami

ketua Paderi itu tidak dapat berucap.´ kembalilah ke Bustham. tanya Abu Yazid.´Jendela? Jendela yang mana?´. Ketika menghadapmu. kata si guru.´Jika demikian´. Kejadiannya adalah seperti berikut : Pada suatu malam.´Abu Yazid. jawab Abu Yazid. jawabku. Ketika aku pulang. tiba-tiba Shadiq berkata kepadanya. Dia samasama menanti kedatangan ketua Paderi. Kendi itu tetap dalam rangkulanku. ³Biarkan saja pintu itu setengah terbuka´. Aku tidak datang kesini untuk melihat segala sesuatu yang ada di sini´. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya. Namun ketua paderi menghalang. ternyata ibuku sudah tertidur´. Katanya. Ketika Abu Yazid sedang duduk dihadapannya. ´ ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini. Setelah ketua Paderi datang. orang Islam di dalam gereja itu. Tiga kali mimpinya itu berulang. aku pergi ke sungai lalu mengisi kendi tersebut dengan air. Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir.´Telah sekian lama engkau belajar di sini dan tidak pernah melihat jendela itu?´"Tidak´. Abu Yazid melakukan disiplin diri dengan terus menerus dan berpuasa pada siang hari dan bertirakat sepanjang malam.Antara gurunya itu ada seorang yang bernama Shadiq.lewat tindakan disiplin diri dan pengabdian kepada Allah. sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya. Oleh kerana itu. Malam itu udara terasa dingin. ambilkan buku yang di jendela itu´. ³Mengapa engkau tetap memegang kendi itu ?´ ibuku bertanya. Kulihat dalam kendi. Sepanjang malam aku berjaga-jaga agar pintu itu tetap dalam keadaan setengah terbuka dan agar aku tidak melalaikan perintah ibuku. Kemudian ibu berkata kepadaku. ³apakah peduliku dengan jendela. Abu Yazid Al-Bustami pun bangun.´ Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. ia meminum air yang kubawa kemudian mendo¶akanku. begitulah yang sering kulakukan berkali-kali´. ternyata didalam tempayan kami tak ada air. . Ia belajar di bawah bimbingan seratus tiga belas guru spiritual dan telah memperoleh manfaat dari setiap pelajaran yang mereka berikan. Waktu itu terlihatlah olehku betapa kendi itu telah membuat tanganku kaku. mataku tertutup terhadap hal-hal lain. Pelajaranmu telah selesai´. Maka akupun mengambilnya. tetapi kendi itupun kosong. Menjawab 50 pertanyaan. Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Hingga akhirnya fajar terlihat lewat pintu. Ketika ibu terjaga. Dia tahu ada orang lain. ibu meminta air kepadaku. tanpa rasa takut. ³Aku takut ibu terjaga sedang aku sendiri terlena´.

´ Ketua paderi itu mengemukakan 50 soalan berterusan dan selepas ini Abu Yazid menjawabnya dengan tepat.´ ³Dari mana tuan mengetahui perkara ini?´ Tanya salah seorang paderi.´ Kemudian Abu Yazid mengemukakan pertanyaan kepada mereka. ³wahai pengikut Muhammad.´ Jawab Abu Yazid. . Mereka meminta ketua paderi menjawab. ³saya sudah jawab semua pertanyaan tuan. Lalu Abu Yazid berkata. tetapi saya takut kamu semua tidak bersetuju. ³bahawa kunci Syurga dan kunci langit itu tidak lain ialah ³LAILA HAILLALLAH HU MUHAMMAD DARRASULUULAH. maka saya akan mengikut agama kamu. ³Sahabat-sahabat sekalian percayalah bahawa apa yang saya beritahu itu adalah benar.Ketua paderi berkata. Jika kamu dapat menjawab semuanya dengan benar.´ Mereka hairan mendengar kata-kata ketua paderi itu. Memang sudah lama saya fikirkan hendak menyampaikan perkara ini kepada sahabat-sahabat semua.´ Semua paderi memeluk Islam Abu Yazid menuntut janji kepada ketua paderi dan persetujuan pengikut-pengikutnya. Baru satu soalan sudah tidak dapat dijawab sedangkan Abu Yazid telah menjawab berpuluh soalan. ³memang benar kata ketua kamu ini. ³bukan saya tidak mahu menjawab. Mereka semua tersentak. namun ia membisu. Akhirnya mereka mendesak juga dan bersedia untuk bersetuju dan menerima kata-kata ketua mereka. Sekarang ada lagikah soalan-soalan lain?´ Semua pendeta menjawab. saya akan mengajukan pertanyaan kepada kamu.´ Tidak seorang pun yang dapat menjawabnya dan mereka mengaku bahawa memang mereka tidak tahu jawapannya. ³baiklah! Tanyalah apa saja yang kamu ingin tanyakan. Namun jika kamu tidak dapat menjawabnya. ³tidak ada lagi. maka kami akan membunuh kamu. Saya tidak didesak oleh mana-mana tekanan. Katanya. terdiam. Kata Abu Yazid. tetapi saya bimbang sahabat-sahabat tidak akan percaya kepada saya lagi.´Tegas ketua paderi. ³beritahu saya kunci Syurga dan Neraka langit. Saya hanya menunggu waktu.

³Kalau begitu. ³Sebelum ketua itu meninggal dunia dia telah bersumpah bahawa perkara yang dikatakan itu adalah benar. Maghrib. Yang tiga tiada empatnya Kursi. Yang lima tiada enamnya Islam telah memfardukan solat lima waktu: Zohor. Zabur dan Al-Quran. 5.´ Jelas ketua paderi. Ishak dan Subuh. apa lagi yang kita tunggu!´ Ketua paderi dan pengikut-pengikutnya semuanya memeluk Islam disebabkan oleh Abu Yazid. Yang enam tiada tujuhnya Hari-hari Allah telah menciptakan langit dan bumi. Ilmu Abu Yazid telah menyelamatkan daripada maut. 2. Yang empat tiada limanya Taurat. Asar.´ Sambung ketua paderi itu.³Dari ketua sebelum saya. 6. Injil. Yang dua tiada tiganya Malam dan siang. Kalam dan Arash Allah Hu Subhanahu Wataala. Ilmu ketua paderi telah menyelamatkan daripada kesesatan dan ilmu kedua-duanya telah menutup tabir kejahilan dan menyingkap tabir kebenaran dan Islam! 1. Apabila pergi malam datanglah siang dan apabila pergi siang datanglah malam. . 3. Ini semua tersebut di dalam Kitabkitab suci juga. 4. Dia Tuhan yang tunggal tiada sekutu baginya. Yang satu tidak ada duanya Kewujudan Allah Maha Esa.

Yang sebelas Saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam. mereka tidak pernah melakukan yang baik. Yang tujuh tiada lapannya Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang disebut di dalam Kitab Suci juga.7. Yang tiga belas Mimpi Nabi Yusof Alaihissalam yang tersebut di dalam Kitab Suci: Sesungguhnya Aku melihat sebelas bintang. 10. 8. 11. Yang sembilan tiada sepuluh Bilangan kaum daripada golongan manusia yang menjadi kerosakan bumi Allah. 13. Yang lapan tiada sembilannya Bilangan Malaikat yang memikul Arash Allah Taala yang disebutkan di dalam Kitab Suci (ertinya): dan akan memikul Arash Tuhan kamu pada hari (Kiamat) itu adalah lapan Malaikat. Jumlahnya tiga belas. 12. matahari dan bulan. sebagaimana yang tersebut di dalam Kitab Suci (ertinya): di dalam kota itu dahulu terdapat sembilan kumpulan yang menjadi perosak bumi. Sepuluh yang sempurna Kewajipan puasa sepuluh hari ke atas orang yang berihram haji sebagaimana firman Allah Taala (ertinya): Maka hendaklah ia (orang yang berihram haji) berpuasa tiga hari semasa haji dan tujuh hari setelah balik ke negerinya. Yang dua belas Bilangan bulan dalam setahun. . 14. 9. Itulah dia sepuluh yang sempurna.

Perkara yang mereka lakukan itu adalah suatu dusta. kaum Nasrani itu tidak benar dan berkata kaum Nasrani pula kaum Yahudi itu tidak benar. 16. 18. tetapi mereka dimasukkan ke dalam neraka Mereka ialah kaum Yahudi dan Nasrani. Mereka memberitahu ayah mereka Nabi Yaakob Alaihissalam bahawa Yusof telah di makan serigala. Al Jariyati Yusra Perahu-perahu yang belayar di laut. Al Hamilati Wakra Awan gemawan di dada langit. Lantaran itu mereka menduduki neraka. 20. . 17. Kedua-dua kaum itu berkata benar pada tuduhan mereka antara satu dengan lain. Orang yang benar.Orang yang berdusta. berdasarkan firmannya (ertinya): katakan roh itu dari perkara urusan Tuhanku. Mereka membawa pakaiannya yang dilumur dengan darah kambing. Tempat roh dalam badan manusia Roh berada di dalam tubuh badan manusia yang hanya diketahui hakikatnya oleh Allah Taala kerana roh adalah merupakan urusan Allah Taala jua. 19. sesuai dengan firman Allah Ta⼌ala ( ertinya ) : telah berkata Kaum Yahudi. Al Zariyati Zarwa Nama empat macam angin. 15. namun mereka tidak mahu tunduk kepada kebenaran yang ada di hadapan mereka iaitu mempercayai agama yang di bawa oleh Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasalam sebagai agama yang sebelumnya. Al Mukassimati Amra Malaikat-malaikat yang bertugas membahagi-bahagikan rezeki kepada manusia pada malam Nisfu Syaaban.kemudian dapat masuk Syurga Mereka ialah saudara-saudara Nabi Yusof Alaihissalam.

³kami akan datang kepadamu secara patuh dan taat. 26. Empat yang bukan daripada golongan manusia. unta Nabi Salleh Alaihissalam yang disembelih kaumnya. Nabi Yunus Alaihissalam di bawa oleh ikan ke mana-mana sahaja yang akhirnya dimuntahkan di pantai dengan izin Allah Taala. Air yang tidak turun dari langit dan tidak keluar dari bumi. Satu ciptaan Allah. Air yang dikirim oleh ratu Balqis kepada Nabi Sulaiman Alaihissalam di dalam botol iaitu air peluh kuda. untuk Nabi Adam dan Siti Hawa Alaihissalam. Kubur yang berjalan dengan penghuninya Ikan besar yang menelan Nabi Yunus Alaihissalam.´ 22. Yang empat belas Tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi yang sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): Maka Allah berfirman kepadanya iaitu kepada tujuh petala langit dan tujuh lapis bumi.21. tetapi tidak mempunyai roh. Maka berkata kedua-dua langit dan bumi. Darah yang mula-mula mengalir ke bumi. Waktu subuh seperti firman Allah Taala (ertinya): demi subuh apabila ia terlepas. datanglah kepada aku secara patuh terhadap perintahku ataupun secara terpaksa. 23. 24. 28. Kibas yang di bawa Jibril Alaihissalam sebagai korban ganti Nabi Ismail Alaihissalam. Darah Habil yang dibunuh oleh saudaranya Kabil. Yang bernafas. lalu diingkarinya sebagai satu yang buruk. Suara keldai yang tidak sedap didengar. . sesuai dengan firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya suara yang paling buruk ialah suara keldai 27. 25. Malaikat dan bukan daripada punggung lelaki dan daripada perempuan.

Gunung yang paling utama Gunung Tursina 32. 29. Helah kaum wanita. Asiah (isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran. kemudian Khatijah dan Aisyah. satu bulan ada 30 hari. Pohon yang mempunyai 12 ranting. Bulan Ramadhan. ibu sekalian manusia. 33. Lailatul Qadar. Tentang Attaâ'mah Hari Kiamat. . setiap ranting ada 30 daun. Binatang yang paling utama. Bulan yang paling utama. 35. setiap daun ada lima kembang. Hawa. Pada mulanya sebatang kayu kemudian menjadi roh. seperti Firman Allah Taala (ertinya): sesungguhnya tipu helah wanita adalah suatu tipu helah besar atau berat. lalu diangkat sesuatu yang berat.Sesuatu ciptaan Allah. Pohon itu ³tahun´ yang padanya ada 12 bulan. 31. 34. Wanita yang paling utama. 36. Lima itu ialah lima waktu solat 37. Tongkat Nabi Musa Alaihissalam 30. Kuda. Malam yang paling utama. dua bunga di matahari dan tiga bunga di tepi kegelapan.

Maksud anjing menyalak. Unta menjerit membawa maksud: Hasbiyallahu Wakafa Billahi Wakila (ertinya): Memadailah Allah bagiku dan cukuplah Dia tempat aku menyerahkan diriku. air hidung dan air mulut. fatil ialah titik yang terdapat di dalam benih dan kitmir ialah kulit yang membaluti benih. 42. Makhluk yang telah ada sebelum wujud Nabi Adam Alaihissalam. Keldai Makwak tanda ia melihat syaitan. Air mata. tetapi sumbernya satu. 44. 41. Nakir. Anjing menyalak bermaksud: Awas! Celaka bagi penghuni-penghuni neraka dari kemurkaan Allah yang maha berkuasa. Maksud jeritan unta. Maksud jeritan kuda. 43. air hidung masin dan air mulut tawar. Air mata masin. tetapi tidak mempunyai roh dan tidak wajib haji. Sam dan Ram. Kuda menjerit bermaksud: Maha suci Allah yang memeliharaku ketika tentera berpadu menyerang musuh dengan penuh semangat. lalu ia berkata: Allah melaknatnya. Empat jenis air yang lain rupanya dan rasanya. 39. 38. . Sabid dan Labad Bulu kambing biri-biri dan kambing kasi. air telinga. air telinga pahit. 40. fatil dan kitmir. Bahtera Nabi Noh Alaihissalam. Maksud keldai Makwak. Nakir ialah titik yang terdapat pada kulit luar benih. 45.Satu benda yang pergi haji dan tawaf di Baitullah.

manusia dan Malaikat. . Makhluk itu adalah lebih seperti Firman Allah Taala (ertinya): dan Tuhan kamu telah mewahyukan kepada lebih« 50. 48. Di mana malam ketika siang dan di mana siang ketika malam. Maksud kata-kata burung Nakus. 49. Bunyi katak bermaksud: Maha suci Tuhan yang di sembah di mana-mana sahaja ada makhluknya dan di tempat-tempat yang tiada penghuninya. Kedua-duanya berada di dalam ilmu Allah Taala yang amat sulit. namun ia bukan dari kumpulan jin. Maksud bunyi katak. Nyanyian Bulbul bermaksud: Maha suci Allah pada waktu pagi dan pada waktu petang.46. 47. Maksud nyanyian burung Bulbul. adakah makhluk yang menongkat langit?. Kaum daripada makhluk Allah yang diutus kepadanya. Maksud kata-katanya: Maha suci Allah sungguh-sungguh! Wahai anak Adam! Lihatlah di barat dan di timur di dunia itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->