OLAHRAGA Olahraga, juga dikenali, dipanggil di dalam Bahasa Inggeris Amerika disebut trek dan padang atau trek

dan padang olahraga. mempunyai pelbagai jenis acara seperti acara lumba lari, melempar, dan melompat. Perkataan ini diambil dari Greek disebut "athlos" bermaksud "pertandingan". Sejarah Olahraga adalah sukan asli di Sukan Olimpik pertama balik ke dalam 776 SM di mana acara itu hanya dipegang adalah stadium panjang lumba jalan kaki atau "stade". Terdapat beberapa orang lain "permainan-permainan" diadakan sepanjang zaman era klasik Eropah:

Pythian Games (mengasaskan 527 SM) diadakan dalam Delphi setiap empat tahun *Nemean Games (mengasaskan 516 SM) diadakan dalam Argolid setiap dua tahun *Isthmian (mengasaskan 523 SM) berpaut Segenting bagi Corinth setiap dua tahun (setahun ada yang yang mengikuti Sukan Olimpik)

Roman Permainan-permainan – Muncul dari Etruscan lebih suka sematamata orang Yunani akar-akar, Roman Permainan-permainan

deemphasized footraces dan membaling. Sebagai ganti, sukan-sukan orang Yunani kereta kuda lumba dan gusti, serta Etruscan sukan pertempuran gladiator, mengambil tengah pentas. Orang lain dinikmati

olahraga peraduan-peraduan, seperti bangsa celts, Teutons dan orang goths yang dijayakan Orang-orang Rom. Bagaimanapun, ini adalah kerap berkaitan dengan latihan pertempuran, dan bukan dengan baik

dikelolakan. Di Zaman Pertengahan anak-anak lelaki kepada orang orang bangsawan akan terdidik dalam berlari, melompat dan gusti, tambahan kepada menunggang, berlawan tombak dan senjata latihan. Peraduanperaduan antara pesaing-pesaing dan kawan-kawan mungkin telah ramai. Alasan-alasan yang atas kedua-dua rasmi dan tidak rasmi. Banyak sukan olahraga telah ditemui disokong dalam Eropah seluruh zaman-zaman. Bagaimanapun, di Britain mereka telah jatuh pertolongan antara abad ke13 dan abad ke-16 disebabkan oleh sekatan-sekatan kerajaan di sukansukan bertujuan untuk mengurangkan amalan seni memanah. Selepas pengharaman ini adalah mengangkat dalam abad Ke-17 sukan-sukan bermula makmur sekali lagi, tetapi ia bukan hingga abad ke-19 organisasi itu bermula kelihatan. Ini termasuk penggabungan nalar sukan-sukan dan latihan ke dalam rejim-rejim sekolah. [Maktab Tentera Diraja]], Sandhurst telah mendakwa menjadi pertama untuk menerima ini di 1812 dan 1825 tetapi tanpa apa-apa bukti sokongan. Terakam paling awal mesyuarat adalah terancang di Shrewsbury, Shropshire di 1840 oleh Royale Sekolah Shrewsbury Cari. Terdapat butir-butir mesyuarat dalam satu siri dari suratsurat ditulis 60 tahun kemudian oleh CT Robinson yang ialah seorang murid di sana daripada 1838 untuk 1841.

menyediakan tulang belakang Sukan Olimpik. Satu badan pentadbiran yang baru yang dipanggil Kongres Olahraga (TAC) telah dibentuk. Tambahan pula. . mantap. Pejalan-pejalan kali Jalan Kelab Amerika (RRCA) juga wujud dalam Amerika Syarikat untuk menggalakkan lumba jalan kaki. Wanita-wanita tidak dibenarkan menyertai acara balapan dan acara padang Sukan Olimpik di sehingga 1928. Banyak peristiwa olahraga ialah satu punca yang purba dan ada yang telah dikendalikan dalam kompetitif dibentuk oleh purba Greeks. IAAF Kejohanan Dunia yang luar. organisasi kurang berstruktur. Acara padang (berpagar. ia adalah kemudian dinamakan semula Jalan USA dan bidang (USATF atau AS T&F). Olahraga adalah termasuk moden yang pertama di Sukan Olimpik di 1896 dan telah sebahagian dari program semenjak. dan berasingan pada 1983. Kedua-dua pertubuhan membenarkan atlet-atlet untuk menerima wang untuk larian meletakkan satu penghujung untuk larian meletakkan satu penghujung untuk "shamateurism" bahawa wujud sebelum.Acara-acara olahraga yang moden adalah dengan biasanya dikelolakan sekitar satu balapan larian 400 meter. yang mana kebanyakan daripada acaraacara bergerak berlaku. AAU (Kesatuan Olahraga Amatur) adalah badan pentadbiran dalam Amerika Syarikat sehingga ia runtuh di bawah tekanan daripada kemaraan profesionalisme pada lewat 1970-an. dan membaling) sering diambil tempat dalam menurunkan di pusat balapan larian. Satu badan pentadbiran antarabangsa (IAAF) telah ditubuhkan pada 1912. melompat.

Trek dan padang dalam Di situ adalah dua musim untuk mengesan dan bidang. Berjumpa tertutup juga mempunyai penambahan satu 3. berlari semasa musim sejuk dan satu musim yang luar. sesetengah yang mana digambarkan dua orang manusia lumba satu maraton (26. Sering satu kehendak jalan tertutup telah dibankkan pusing untuk pampasan untuk selekoh ketat. Kebanyakan jalan tertutup adalah 200 meter. Bagaimanapun kurang kerap.000 m jalan kaki dan 3. Jalan tertutup terdiri daripada empat hingga enam lorong-lorong dari lapan hingga sepuluh di satu jalan yang luar.000 lari berhalangan 3.000 m adalah acara itu terpanjang biasanya berlari dalam rumah. di sana terdapat satu siri dari bangsa 'perang tanding bangsa' di Madison Segi Empat Garden's (NY) jalan tertutup. ini adalah satu . dan 10. 5. Terdapat satu musim yang tertutup. berlari semasa musim bunga dan musim panas. bagaimanapun. Di pertengahan abad ke-20.000 m berlari dengan biasanya di kedua-dua tahap yang pelajar kolej dan elit dari 10. walaupun terdapat situasi-situasi di mana lebih panjang jarak telah berlumba.000 m.000m. terdapat jejak-jejak yang lebih kecil dan lebih besar yang menyukat daripada antara 145 (11 pusingan untuk sebatu) untuk 300 meter.2 ketul batu). Dalam satu pertemuan jalan tertutup atlet-atlet bertanding acara-acara sama sebagai satu luar berjumpa dengan kecuali 100 m dan 110 m/100 m pagar-pagar (diganti oleh 60 m pecut dan 60 m berpagar mempunyai banyak tahap dan kadangkala 55 m pecut berpagar 55m di tahap sekolah tinggi).

1000m dan 35 paun. dan lempar cakera adalah ditambah yang cuma untuk luar. lontar peluru. untuk sebab-sebab yang nyata. dan dalam banyak kejohanan pelajar kolej bangsa dalam rumah kedua-dua adalah dipertikaikan. lari 60 m berpagar. lompat jauh.sangat jarang berlaku. 600m. baling tukul besi. Merejam lembing. di sana boleh juga menjadi satu 500 m lumba sebagai ganti keterbukaan 400 m biasanya ditemui di luar. . lompat jauh dan lari 800 m) dan heptathlon untuk lelaki (terdiri daripada lari 60 m. Dalam acara padang. acara yang menonjol hanya lompat tinggi. Untuk multi acara atlet-atlet terdapat Pentatlon untuk perempuan (terdiri daripada pagar-pagar lari 60 m berpagar. lompat jauh. lompat bergalah dan lari 1000 m). lompat bergalah. Di sesetengah negara(terutamanya Norway). dan lompat kijang. lompat tinggi. Acara-acara lain unik untuk acara tertutup (terutama sekali di Amerika Syarikat) adalah 300m. lompat tinggi. Dalam beberapa peristiwa. lontar peluru. terdapat biasanya tidak cukup ruang dalam sebuah stadium yang tertutup untuk peristiwa-peristiwa ini. lompatan sejauh dan kedudukan-kedudukan lompat tinggi adalah juga ditandingi.

beberapa jalan lama adalah masih berhati-hati di halaman-halaman. Acara padang terdiri daripada lompat tinggi. disebabkan oleh saiz dan bentuk mereka. biasanya bola sepak/bola sepak/sejenis permainan bola. supaya mereka mengukur 440 halaman. Sering sekolah-sekolah akan menempatkan satu bidang di tengah-tengah jalan. untuk lebih besar jejak-jejak pelajar kolej. lompat bergalah.Trek dan padang luar Jalan luar dan musim bidang bermula dalam musim bunga dan mungkin berterusan melalui musim panas. membuat untuk seekor giliran lebih ketat atau satu pusingan yang lebih luas. sesetengah daripada bidang ini telah disediakan AstroTurf atau FieldTurf dari rumput. lompat kijang dan tembakan meletakkan. satu lumba kuda berhalang jalan dengan sebuah lombong air. Biasanya jejak-jejak adalah sebuah bentuk bujur mengikuti 400 meter. Ini boleh dalam atau di luar jalan. bagaimanapun. Jalan terdiri daripada 6-10 lorong-lorong dan. ini adalah kerap berada di luar stadium kerana mereka bermula dari satu jumlah yang besar menjarakkan . Bagaimanapun. baling tukul besi dan lempar cakera. lompat jauh. Baru-baru ini. Bidang dalam ini adalah dengan biasanya dikenali sebagai kawasan dekat. Juga terdiri daripada rejam lembing.

semua recordkeeping untuk jarak agung telah ditamatkan.3 m) untuk 400 meter. Bagaimanapun. Luar biasa bangsa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh 200m yang lebih pendek jalan tertutup. bangsa berdasarkan agung jarak adalah jarang sekali atur terus jalan ada lagi selepas kebanyakan jalan telah bertukar daripada sesuku batu (402. • Acara balapan . Bagaimanapun. Manusia dan wanita-wanita tidak bersaing menentang satu sama lain. banyak jalan tanpa satu padang olahraga dalam penggunaan tengah kawasan dekat untuk peristiwa-peristiwa membaling. lembing dan tukul adalah kurang. Wanita-wanita umumnya berlari jarak sama seperti manusia walaupun berpagar dan halangan-halangan lumba kuda berhalang adalah rendah dan pemberat tembakan. Acara Terdapat variasi lain selain satuan disenaraikan di bawah tetapi bangsabangsa panjang luar biasa (contoh 300 m) adalah dijalankan banyak kurang kerap.dan mungkin merosakkan padang rumput. banyak rekod buku-buku masih boleh telah mempunyai pemegang rekod dunia baru(masa ini Hicham El Guerrouj bagi Maghribi) disebabkan oleh kepentingan yang seluruh dunianya. . Kecuali larian batu. cakera.acara-acara larian dikendalikan atas satu 400 meter jalan.

Di Amerika Syarikat (sekolah-sekolah tinggi terutama). batu dan 3000 m.  lumba lari berhalang . • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas terbuka. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. o Lari Berpagar: 110 m pagar-pagar tinggi (100 m untuk perempuan) dan 400 m pagar-pagar pertengahan (300 m dalam sesetengah sekolah-sekolah tinggi). Kejadian-kejadian umum adalah 5000 m dan 10000 m. 100 meter.satu kaum (biasanya 3000 m) di pelari-pelari yang harus berunding halangan-halangan dan lompat air. seperti menyampaikan medley. adalah dengan jarang sekali larian kecuali dekat geganti besar karnival. o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. dan 3200 m (2 ketul batu).o berlari pecut: peristiwa-peristiwa sehingga dan termasuk 400 m. Kejadian-kejadian umum adalah 60 m (dalam rumah cuma). terutama 800 meter. 1600 m (batu). acara-acara jarak termasuk 800 m. . Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. o lari berganti-ganti: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. 1500 meter. 4 x 1 dan 4 x 4. 4 x 2. 4 x 200 m. Lari Bergantiganti 4 x 400 meter. 200 meter dan 400 meter. sebagainya. o jarak menengah: peristiwa-peristiwa daripada 800 m untuk 3000 m. Beberapa acara. 4 x 800 m.

adalah dengan jarang sekali larian kecuali karnival besar. 4 x 2. sebagainya. 4 x 1 dan 4 x 4.o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. 20 km dan 50 km. 4 x 800 m. o Lari Berpagar: 110 m lari berpagar(100 m untuk wanita) dan 400 m lari berpagar pertengahan (300 m untuk sekolah tinggi). menyampaikan medley. Kejadian-kejadian umum adalah 10 km. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas jalan-jalan keterbukaan. Common events are 5000 m dan 10000 m. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. Acara yang sama. • Acara padang o Acara melempar     Lontar peluru Baling tukul besi Rejam lembing Lempar Cakera o Acara melompat   Lompat tinggi Lompat jauh . o Relay: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. tetapi sering penyudah di jalan. Kejadian-kejadian umum adalah separuh maraton dan maraton. Lari Berganti-ganti 4 x 400 meter. 4 x 200 m. • Lumba jalan kaki: biasanya dikendalikan atas keterbukaan jalan-jalan.

   Lompat galah Lompat kijang lompat tinggi .

bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru. Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik. Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat. acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. Asal usul Acara lontar peluru tidak mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan acara merejam lembing dan melempar cakera. Pada ketika . Orang Scotland dan Ireland telah dianggap sebagai golongan pertama yang mencipta acara lontar peluru. Dari sini.ACARA PADANG: ACARA MELEMPAR Lontar peluru Acara lontar peluru adalah satu acara olahraga iaitu acara padang yang melibatkan dari segi melontar dalam pergerakan menolak satu bola logam besi berat sejauh yang boleh. Mengikut sejarah. acara lontar peluru tidak dapat diterima sebagai acara sukan di kedua-dua buah negara ini. aktiviti melontar batu telah dijadikan pertandingan bermula pada abad ke-19. Sebagai sebuah negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan. berdasarkan pertandingan melontar batu yang mereka lakukan ketika itu. dan akhirnya menjadi acara olahraga yang dipertandingkan. Bagaimanapun.

Namun begitu. Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik moden tahun 1896. melalui latihan ansur maju dan kaedah yang bersistematik bagi menempa sesuatu jarak lontaran yang cemerlang dan terbaik. acara lontar peluru telah diperkenalkan ke negara-negara lain seperti Greek. Peraturan dan pertandingan Akhirnya. Pada mulanya kawasan lontaran berbentuk segi empat sama dengan ukuran 7 kaki x 7 kaki. Beliau telah mencipta teknik lontaran baru. Pada tahun 1909.semasa. tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. dengan bahagian hadapan tempat melakukan lontaran diletakkan papan yang seakan-akan penanda. peluru diperbuat daripada besi seberat 16 paun. Atlet lontar peluru haruslah mampu mengenal pasti dan mengaplikasi teknik dan gaya lontaran yang baik. yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini. Beberapa peraturan yang berkaitan dengan kawasan lontaran telah dicipta. bentuk kawasan telah ditukar kepada bentuk bulatan yang berdiameter 7 kaki. pada tahun 1950-an.ini. Dengan ini. yang terdapat pada kawasan lontaran seperti yang diguna pakai sekarang. acara lontar peluru ini dapat menyebabkan bahaya jika kita tidak berhati-hati sebelum. . Namun begitu. dan selepas melakukan aktiviti. Beliau ialah Perry O`Brien dari Amerika Syarikat. seorang atlet lontar peluru telah menonjol dalam acara ini. Malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan 1904.

pinggang. Kedua. 75 cm 2.13 m Gambarajah : Kawasan Lontaran Peluru .kekuatan tubuh badan. semasa. iaitu sebelum. yang mana perlakuan yang licin dan sempurna akan banyak membantu atau mencipta sesuatu kejayaan. Fasa perlakuan berkait rapat dengan koordinasi pelontar. dan selepas. Ini bermakna persediaan fizikal dan mental adalah menjadi agenda utama untuk menjamin keselamatan diri atlet itu sendiri. perlakuan yang sempurna semasa melakukan aktiviti melontar.Persediaan atlet. dan anggota lain terutamanya tangan. dan kaki memainkan peranan utama.

Rejam lembing Sejarah Mengikut catatan sejarah. Grip terletak pada pusat graviti lembing. Lembing diperbuat daripada kayu. Kini. atau logam campuran. ia merupakan salah satu acara padang yang penting di dalam sukan olahraga. Peralatan yang perlu bagi atlet acara ini ialah lembing dan kawasan membuat rejaman iaitu padang. Bahagian pegangan (grip) panjangnya 15cm-16cm untuk acara kategori lelaki dan 14cm15cm untuk kategori wanita dan lelaki bawah 18 tahun. Bahagian kepala yang panjang diperbuat daripada besi berukuran 25cm-33cm. Bahagianbahagian lembing pula terdiri daripada bahagian kepala yang panjang. Para pemenang akan ditentukan menerusi rejaman atau balingan yang paling jauh. bahagian pegangan (grip). Acara ini mula dipertandingkan buat pertama kali di dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. acara merejam lembing adalah acara rejaman yang tertua dalam sejarah sukan olahraga. Matlamat dan peralatan Matlamat acara ini ialah merejam lembing sejauh yang dapat dilakukan dengan mengikut peraturan dan di dalam kawasan yang telah ditetapkan.besi. Acara ini dipertandingkan mengikut kategori lelaki dan wanita. dan bahagian hujunga atau ekor yang tajam. Berat minimum lembing untuk kategori lelaki ialah 800g manakala untuk kategori wanita bawah 16 tahun pula ialah seberat 600g .

Anda boleh memilih dua cara tersebut berdasarkan keselesaan dan kemampuan. cakera yang digunakan adalah jauh lebih besar dan lebih berat daripada cakera yang digunakan pada hari ini. Untuk mendapatkan satu rejaman yang baik dan sempurna selain tenaga yang dipindahkan semasa larian dan momentum semasa rejaman dilakukan. terdapat dua cara yang biasa digunakan oleh perejam lembing. Namun begitu. Acara ini juga dipertandingkan dalam Sukan Olimpik Kuno Greek. cara memegang (grip) juga perlu dititikberatkan dan diambil kira. Satu dari atas dan satu dari sisi bawah. Acara lempar cakera mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. Sekiranya pegangan tidak kemas.Teknik Untuk pengetahuan dan makluman anda. lembing akan terlepas begitu sahaja dan rejaman tidak sejauh seperti yang dikehendaki Lempar cakera Sejarah Acara lempar cakera adalah acara lontaran yang mula-mula dicipta sebagai acara sukan. .

Peraturan dan Teknik Bagi mengelakkan cakera dilempar ke merata tempat.Peralatan Cakera ini diperbuat daripada kepingan kayu tebal yang berbentuk bulat. satu kawasan khas yang disediakan berbentuk segi empat sama dengan jejari 2. Pertandingan melempar cakera .5 meter. serta dimasukkan timah hitam seberat 1. Pergerakan tangan untuk menghayun cakera pula berada di sisi badan peserta.leper.dan dibaluti besi di sekelilingnya. Setiap peserta akan melakukan lemparan kali pertama dengan hanya menggunakan sebelah tangan manakala lemparan pada kali kedua peserta akan menggunakan sebelah tangan yang belum digunakan lagi. Tetapi pada masa kini. permulaannya adalah mengikut cara lemparan yang dilakukan pada masa silam. Teknik dan cara membuat lemparan ketika itu adalah bebas. Acara lempar cakera dipertandingkan di Sukan Olimpik Stockholm pada tahun 1912 dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Pergerakan dan kedudukan tangan serta badan berada dalam kedudukan bongkok sedikit. Cara lemparan seperti ini akan menyebabkan pergerakan cakera seakan-akan melayang pada jarak yang lebih jauh.923 kilogram pada bahagian tengah dan menghampiri 2 kilogram untuk atlet lelaki. Cara lemparan seperti ini tidak sejauh yang dikehendaki dan akhirnya cara lemparan ini tidak mendapat sambutan daripada peserta yang mengambil bahagian di dalam acara lempar cakera.

. Jaguh yang pernah mengharumkan nama negara Malaysia dalam acara ini ialah Danapal Naidu. Sementara itu. Bagi kedua-dua jenis kawasan mendarat ini. lebarnya mestilah sekurangkurangnya 5m x 3m. Bongkah-bongkah ini juga diikat rapi supaya peserta tidak terjatuh di celah-celahnya. Memandangkan komposisi busa itu menentukan kualiti daya menyerap hentakannya. LOMPAT TINGGI Peraturan Kawasan mendarat mestilah sama ada lekukan yang berisi pasir ataupun tilam tinggi yang terdiri daripada bongkah-bongkah busa poliuretana yang disusun.menggunakan cara ini oleh peserta sehingga tahun 1920 dan selepas itu. maka tidak perlulah ditentukan had ketinggiannya. busa itu haruslah berupaya menyangga pendaratan peserta yang lembut. teknik lemparannya telah diubahsuai dan diperbaiki dari semasa ke semasa dan bentuk latihan yang sistematik menyebabkan jarak lemparan yang dicapai dalam setiap kejohanan terus meningkat maju. teknik lemparan baru telah diperkenalkan. Demi keselamatan.

dengan syarat tidak melebihi masa 90 saat yang diberikan untuk membuat lompatan itu. Tetapi seandainya peserta telah menyentuh palang atau melepasi kawasan diantara kedua-dua tiang. gaya timur. Oleh itu. . Palang di sokong oleh cagak-cagak yang dapat diubah-ubah kedudukannya.Tiang-tiang yang menyokong palang berdiameter 3 cm mestilah diletakkan 4 m jaraknya diantara satu sama lain dan 10 cm jaraknya dari tilam mendarat. Gaya-gaya Asas lompatan yang baik adalah kebolehan peserta untuk menukar momentum tegak yang akan menaikkan badan peserta melepasi palang. Semasa pertandingan. penujuan dan lonjakan yang tepat sangat penting dalam acara lompat tinggi. 3 cm atau 2 cm. Gaya-gaya lompat tinggi yang biasa digunakan oleh peserta ialah gaya gunting. gaya pelana. dan gaya Fosbury Flop. Lompat tinggi adalah satu-satunya acara di mana para peserta dibenarkan membubuh petanda diatas landasan larian. gaya guling barat. palang ini dinaikkan 5 cm. percubaan itu akan dikira. Semasa pertandingan. Landasan larian merupakan sebahagian daripada bulatan yang mempunyai jejari 15-25 m (jarak larian tidak dihadkan). Cagakcagak ini mempunyai permukaan atas yang rata berukuran 4 cm x 6 cm. Ukuran ini semakin kurang apabila palang semakin tinggi. cagak-cagak ini diletakkan dalam keadaan menghadap satu dengan lain. Peserta dibenarkan memnbatalkan lompatan dan mengulangi larian semula jika lonjakan belum dibuat.

peserta lompat tinggi melompat dan mendarat di atas tanah yang berumput dengan menggunakan gaya gunting. TEKNIK Gaya Fosbury . layangan.Dalam abad ke-19 . dan mendarat. Latihan dan Alat Bantu Anda yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini. dan tiang adalah sangat diperlukan untuk memberi daya keyakinan. tali menggantung bola (latih melonjak). tandaan. perlu berlatih untuk memantapkan gaya dan cara larian yang konsisten. Anda perlu membuat latihan dengan aras ketinggian mula yang rendah. iaitu dengan cara membelakang. Biasanya atlet yang mengambil bahagian dalam acara lompat tinggi mempunyai susuk badan yang kurus dan tinggi lampai. Peserta yang menggunakan gaya Fosbury Flop telah berjaya mencatatkan rekod dalam acara lompat tinggi. kerana latihan yang sedemikian akan meyakinkan diri dan membetulkan teknik lari. Gaya ini banyak mendatangkan kecederaan kepada para peserta. layang. skitel. lonjak. dan mendarat. Alatalat bantu seperti tilam ketangkasan. tali palang. Kemudian barulah anda boleh mempelajari pula fasa lonjakan(take-off).

Kebanyakan peserta moden menggunakan gaya ‘fosfury flop’ yang diperkenalkan oleh atlet bangsa Amerika bernama Dick Fosfury pada tahun 1967 yang mana peserta menyelekoh(berkelok) ketika empat langkah terakhir sebelum melompat. anjalan. Kelok ini mendorong peserta berputar pada paksi tegak sebaik sahaja peserta melonjak keatas. menyebabkan peserta mendarat dengan bahagian belakang dahulu setelah melepasi palang dalam posisi tersebut. larian konsisten. Untuk melakukannya. kelembutan. untuk mencipta sesuatu lompatan yang lebih tinggi dan sempurna. Melepaskan betis dan kaki dapat dilakukan dengan . Pada hakikatnya ‘flop’ ialah lompatan gaya gunting yang dilakukan dengan pendekatan secara berkelok dengan menggunakan bahagian belakang.pelompat flop harus melentikkan badan ke belakang dengan kepala dan tumit ditarik kedalam dan mengelak daripada memandang palang. peserta mestilah membuat lonjakan dengan kaki yang lebih jauh dari palang iaitu kaki kanan jika peserta menghampiri palang dari kiri atau kaki kiri jika peserta menghampiri palang dari kanan. Putaran ini haruslah dihasilkan oleh daya yang tersimpan semasa membuat kelokan terakhir dalam larian tuju.Dalam gaya Fosbury Flop misalnya.dan koordinasi adalah perkara yang sangat dititikberatkan. Walaubagaimanapun. lentikan. adalah penting untuk membengkokkan kaki yang satu lagi dan mengelakkan daripada berputar pada paksi yang tegak untuk menghalakan belakang badan ke palang dengan menggunakan gerak badan. Semasa berada di udara.

. Lekukan berpasir hanya sesuai untuk lompatan gaya gunting yang mana pendaratan dibuat diatas kedua-dua belah kaki. membuat lompatan dengan gaya ‘flop’ atau gaya pelana memerlukan tilam busa sebagai tempat mendarat. Larian tuju bagi ‘flop’ berupaya mencapai jarak lebih jauh dan lebih pantas daripada gaya lompatan yang lain. iaitu kaki kiri jika dia mendekati palang itu dari sebelah kiri dan kaki kanan jika dia mendekati palang itu dari sebelah kanan. Pendaratan harus dilakukan dengan bahagian atas belakang dan bahu.meluruskan kaki pada masa yang benar-benar sesuai. titik lonjakan mestilah agak jauh daripada titik melepasi palang kerana kedudukan palang yang tinggi akan meletakkan titik lonjakan sangat rapat dengan tiang. Sebelum lompatan ‘flop’ diperkenalkan. peserta memusing badan dengan keadaan perut mengarah ke palang dan mendarat dengan bahagian belakang badan. Demi keselamatan. Oleh sebab peserta mengikut laluan lompatan secara parabola yang mempunyai sudut lonjakan kira-kira 45* daripada kedudukan mendatar. Hal ini hanya dapat dilakukan dengan mengadakan latihan yang berulang-ulang kali. iaitu lapan hingga 12 langkah larian berbanding enam hingga lapan langkah larian bagi gaya lompatan lain. Semasa berada di udara. Peserta akan membuat lonjakan dengan kaki yang paling hampir dengan palang. Sejumlah kecil atlet masih menggunakan gaya ini. lompat gaya pelana merupakan gaya lompatan yang dominan. Gaya ini menggunakan larian tuju yang lurus yang dibuat pada sudut tirus dari landasan larian.

72 m Dibawah 17thn 1.80 m 1.Sasaran pencapaian-lompat tinggi Lelaki Wanita Dewasa 2.78 m Dibawah 20thn 2.10 m 1.00 m 1.90 m 1.68 m Dibawah 15thn 1.60 m LOMPAT JAUH .

Oleh itu tidak hairanlah jika atlet lari pecut turut bertanding dan memenangi acara ini. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah. Pada 1935. Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini). tetapi secara amnya peserta akan mendapat beberapa kali cubaan untuk membuat lompatan dan hanya lompatan yang terpanjang akan dikira sebagai keputusan. Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlit pada pasir diukur. Format sebenar pertandingan ini berbeza. Kelajuan semasa berlari dan tinggi lonjakan merupakan kunci lompatan yang jauh. Peserta dengan lompatan sah yang paling jauh pada akhir pertandingan akan dikira sebagai juara. lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan. Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. . Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik.Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang ahli sukan atau atlet cuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat pelepasan.

Papan ini mestilah berukuran 1. 19.Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Beberapa langkah harus diambil untuk memastikan sama ada peserta .22 m panjang. 10 cm tebal dan di cat putih.8-20. Papan lonjak ditempatkan merentangi landasan larian dan ditanam dengan paras yang rata. Lekukan itu mestilah berukuran antara 2. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. selalunya sisi lekukan pasir adalah 1 m jaraknya dari titik lonjakan.75 m dan 3 m lebar. Landasan larian mestilah sekurang-kurangnya 40 m panjang walaupun jarak larian sebenar dari segi teori adalah tidak terhad.21-1.2 cm lebar. Sisi lekukan pasir yang hampir dengan papan lonjak mestilah tidak melebihi 3 m dari jarak papan tersebut. Dari sisi inilah ukuran lompatan dibuat hingga ketempat peserta mendarat. Sisinya yang hampir dengan lekukan tidak boleh dipijak oleh peserta. PERATURAN Lompat jauh dilakukan ke dalam lekukan pasir yang bahagian hujungnya harus sekurang-kurangnya 10 m dari papan lonjak. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Namun demikian.

Kadang-kadang tanah lembik dan pasir juga digunakan. Jarak lompatan diukur dari sisi papan lonjak ke lekukan yang dibuat oleh peserta yang paling hampir dengan papan lonjak. Lompatan dianggap tidak sah jika peserta menyentuh persekitaran lekukan (atau kawasan di luar lekukan) di belakang titik mendarat atau membuat pusingan semasa membuat larian tuju dalam pertandingan antarabangsa.telah melanggar peraturan. TEKNIK Gaya lompatan yang mudah dan semulajadi dalam lompat jauh yang mana kedua-dua belah lutut rapat ke dada ( dikenali sebagai ‘sail’) adalah paling tidak cekap. Plastisin. percubaan itu juga dianggap tidak sah sama seperti kesalahan yang dibuat dalam acara lompat tinggi. Sisinya harus mencerun ke atas pada sudut 30*. iaitu dengan memijak pinggir depan papan lonjak atau tidak. Ia harus diperbaiki jika sebarang lekukan terdapat diatasnya akibat dipijak oleh peserta. Gaya yang lebih berkesan ialah ‘gaya gantung’ yang mana kedua-dua belah kaki berada di belakang badan semasa berada di udara sebelum . satu plastisin gantian harus disediakan supaya plastisin yang telah dipijak dapat di tukar dan dibaiki tanpa melengah-lengahkan pertandingan. Biasanya plastisin digunakan. Jika plastisin digunakan. tanah lembik atau pasir ini harus menutupi kawasan sekurang-kurangnya 10 cm lebar dan 3-7 mm dalamnya.

acara ini tidak dipertandingkan. seperti acara olahraga. step. acara lompat kijang tidak terdapat pada Sukan Olimpik kuno. Asal-usul Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan menggunakan sebelah kaki yang sama. Ini bermakna. Ini bermakna. ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat. sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh(long jump). acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor kijang. and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. acara lompat kijang diperkenalkan ke negara Scotland. dan seterusnya ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19. Greek. Dalam Sukan Olimpik Kuno. .Lompat kijang Mengikut catatan sejarah. lompat kijang dikenali sebagai hop. Pemenang pertama acara ini ialah James Connoly dari Greek. Dari Ireland. Pada peringkat awal. acara lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada acara lompat jauh.

Sukan Asia Tenggara Sukan SEA(SEA Games) turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. sama ada semasa membuat latihan. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. . yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. dan Kesatuan Soviet. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. Telah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki. maka teknik. Seperti juga acara-acara olahraga yang lain. boleh mengambil acara ini dalam kejohanan-kejohanan di peringkat negeri. dan terus kekal sehingga ke hari ini. kebangsaan. mahupun di peringkat antarabangsa untuk mewakili negara. Kini. Perkara yang perlu diketahui Anda yang cemerlang dalam acara lari pecut dan lompat jauh. dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an.Teknik lompatan Perubahan dalam teknik lompatan telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. mahupun dalam kejohanan yang sebenar. kaedah. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). Brazil. semaikan semangat juang yang tinggi.

.Selain memerlukan larian yang bertenaga. daya anjakan serta ketepatan kiraan langkah amat penting bagi mengelakkan lompatan daripada terbatal.