OLAHRAGA Olahraga, juga dikenali, dipanggil di dalam Bahasa Inggeris Amerika disebut trek dan padang atau trek

dan padang olahraga. mempunyai pelbagai jenis acara seperti acara lumba lari, melempar, dan melompat. Perkataan ini diambil dari Greek disebut "athlos" bermaksud "pertandingan". Sejarah Olahraga adalah sukan asli di Sukan Olimpik pertama balik ke dalam 776 SM di mana acara itu hanya dipegang adalah stadium panjang lumba jalan kaki atau "stade". Terdapat beberapa orang lain "permainan-permainan" diadakan sepanjang zaman era klasik Eropah:

Pythian Games (mengasaskan 527 SM) diadakan dalam Delphi setiap empat tahun *Nemean Games (mengasaskan 516 SM) diadakan dalam Argolid setiap dua tahun *Isthmian (mengasaskan 523 SM) berpaut Segenting bagi Corinth setiap dua tahun (setahun ada yang yang mengikuti Sukan Olimpik)

Roman Permainan-permainan – Muncul dari Etruscan lebih suka sematamata orang Yunani akar-akar, Roman Permainan-permainan

deemphasized footraces dan membaling. Sebagai ganti, sukan-sukan orang Yunani kereta kuda lumba dan gusti, serta Etruscan sukan pertempuran gladiator, mengambil tengah pentas. Orang lain dinikmati

olahraga peraduan-peraduan, seperti bangsa celts, Teutons dan orang goths yang dijayakan Orang-orang Rom. Bagaimanapun, ini adalah kerap berkaitan dengan latihan pertempuran, dan bukan dengan baik

dikelolakan. Di Zaman Pertengahan anak-anak lelaki kepada orang orang bangsawan akan terdidik dalam berlari, melompat dan gusti, tambahan kepada menunggang, berlawan tombak dan senjata latihan. Peraduanperaduan antara pesaing-pesaing dan kawan-kawan mungkin telah ramai. Alasan-alasan yang atas kedua-dua rasmi dan tidak rasmi. Banyak sukan olahraga telah ditemui disokong dalam Eropah seluruh zaman-zaman. Bagaimanapun, di Britain mereka telah jatuh pertolongan antara abad ke13 dan abad ke-16 disebabkan oleh sekatan-sekatan kerajaan di sukansukan bertujuan untuk mengurangkan amalan seni memanah. Selepas pengharaman ini adalah mengangkat dalam abad Ke-17 sukan-sukan bermula makmur sekali lagi, tetapi ia bukan hingga abad ke-19 organisasi itu bermula kelihatan. Ini termasuk penggabungan nalar sukan-sukan dan latihan ke dalam rejim-rejim sekolah. [Maktab Tentera Diraja]], Sandhurst telah mendakwa menjadi pertama untuk menerima ini di 1812 dan 1825 tetapi tanpa apa-apa bukti sokongan. Terakam paling awal mesyuarat adalah terancang di Shrewsbury, Shropshire di 1840 oleh Royale Sekolah Shrewsbury Cari. Terdapat butir-butir mesyuarat dalam satu siri dari suratsurat ditulis 60 tahun kemudian oleh CT Robinson yang ialah seorang murid di sana daripada 1838 untuk 1841.

ia adalah kemudian dinamakan semula Jalan USA dan bidang (USATF atau AS T&F). Satu badan pentadbiran antarabangsa (IAAF) telah ditubuhkan pada 1912. Wanita-wanita tidak dibenarkan menyertai acara balapan dan acara padang Sukan Olimpik di sehingga 1928. IAAF Kejohanan Dunia yang luar. Satu badan pentadbiran yang baru yang dipanggil Kongres Olahraga (TAC) telah dibentuk. Acara padang (berpagar. melompat.Acara-acara olahraga yang moden adalah dengan biasanya dikelolakan sekitar satu balapan larian 400 meter. Tambahan pula. Olahraga adalah termasuk moden yang pertama di Sukan Olimpik di 1896 dan telah sebahagian dari program semenjak. yang mana kebanyakan daripada acaraacara bergerak berlaku. AAU (Kesatuan Olahraga Amatur) adalah badan pentadbiran dalam Amerika Syarikat sehingga ia runtuh di bawah tekanan daripada kemaraan profesionalisme pada lewat 1970-an. dan membaling) sering diambil tempat dalam menurunkan di pusat balapan larian. Pejalan-pejalan kali Jalan Kelab Amerika (RRCA) juga wujud dalam Amerika Syarikat untuk menggalakkan lumba jalan kaki. mantap. Kedua-dua pertubuhan membenarkan atlet-atlet untuk menerima wang untuk larian meletakkan satu penghujung untuk larian meletakkan satu penghujung untuk "shamateurism" bahawa wujud sebelum. menyediakan tulang belakang Sukan Olimpik. dan berasingan pada 1983. . Banyak peristiwa olahraga ialah satu punca yang purba dan ada yang telah dikendalikan dalam kompetitif dibentuk oleh purba Greeks. organisasi kurang berstruktur.

Berjumpa tertutup juga mempunyai penambahan satu 3. Dalam satu pertemuan jalan tertutup atlet-atlet bertanding acara-acara sama sebagai satu luar berjumpa dengan kecuali 100 m dan 110 m/100 m pagar-pagar (diganti oleh 60 m pecut dan 60 m berpagar mempunyai banyak tahap dan kadangkala 55 m pecut berpagar 55m di tahap sekolah tinggi).000m.Trek dan padang dalam Di situ adalah dua musim untuk mengesan dan bidang. bagaimanapun.2 ketul batu). 5. sesetengah yang mana digambarkan dua orang manusia lumba satu maraton (26.000 m jalan kaki dan 3.000 m. Sering satu kehendak jalan tertutup telah dibankkan pusing untuk pampasan untuk selekoh ketat. Jalan tertutup terdiri daripada empat hingga enam lorong-lorong dari lapan hingga sepuluh di satu jalan yang luar.000 lari berhalangan 3. berlari semasa musim sejuk dan satu musim yang luar. terdapat jejak-jejak yang lebih kecil dan lebih besar yang menyukat daripada antara 145 (11 pusingan untuk sebatu) untuk 300 meter. Terdapat satu musim yang tertutup. ini adalah satu . Di pertengahan abad ke-20. walaupun terdapat situasi-situasi di mana lebih panjang jarak telah berlumba. berlari semasa musim bunga dan musim panas. Kebanyakan jalan tertutup adalah 200 meter.000 m adalah acara itu terpanjang biasanya berlari dalam rumah. Bagaimanapun kurang kerap. di sana terdapat satu siri dari bangsa 'perang tanding bangsa' di Madison Segi Empat Garden's (NY) jalan tertutup.000 m berlari dengan biasanya di kedua-dua tahap yang pelajar kolej dan elit dari 10. dan 10.

dan lempar cakera adalah ditambah yang cuma untuk luar. lompat tinggi. lari 60 m berpagar. terdapat biasanya tidak cukup ruang dalam sebuah stadium yang tertutup untuk peristiwa-peristiwa ini. dan dalam banyak kejohanan pelajar kolej bangsa dalam rumah kedua-dua adalah dipertikaikan. di sana boleh juga menjadi satu 500 m lumba sebagai ganti keterbukaan 400 m biasanya ditemui di luar. lompat bergalah. Acara-acara lain unik untuk acara tertutup (terutama sekali di Amerika Syarikat) adalah 300m. lompatan sejauh dan kedudukan-kedudukan lompat tinggi adalah juga ditandingi. acara yang menonjol hanya lompat tinggi. dan lompat kijang. Dalam beberapa peristiwa. lompat jauh dan lari 800 m) dan heptathlon untuk lelaki (terdiri daripada lari 60 m. lontar peluru. baling tukul besi. . Untuk multi acara atlet-atlet terdapat Pentatlon untuk perempuan (terdiri daripada pagar-pagar lari 60 m berpagar. 1000m dan 35 paun. Dalam acara padang. lompat tinggi. Merejam lembing. lontar peluru. lompat bergalah dan lari 1000 m). 600m.sangat jarang berlaku. lompat jauh. untuk sebab-sebab yang nyata. Di sesetengah negara(terutamanya Norway). lompat jauh.

baling tukul besi dan lempar cakera. Sering sekolah-sekolah akan menempatkan satu bidang di tengah-tengah jalan. Jalan terdiri daripada 6-10 lorong-lorong dan.Trek dan padang luar Jalan luar dan musim bidang bermula dalam musim bunga dan mungkin berterusan melalui musim panas. ini adalah kerap berada di luar stadium kerana mereka bermula dari satu jumlah yang besar menjarakkan . beberapa jalan lama adalah masih berhati-hati di halaman-halaman. supaya mereka mengukur 440 halaman. membuat untuk seekor giliran lebih ketat atau satu pusingan yang lebih luas. Bagaimanapun. untuk lebih besar jejak-jejak pelajar kolej. sesetengah daripada bidang ini telah disediakan AstroTurf atau FieldTurf dari rumput. lompat bergalah. Ini boleh dalam atau di luar jalan. Baru-baru ini. biasanya bola sepak/bola sepak/sejenis permainan bola. lompat jauh. Acara padang terdiri daripada lompat tinggi. Bidang dalam ini adalah dengan biasanya dikenali sebagai kawasan dekat. satu lumba kuda berhalang jalan dengan sebuah lombong air. lompat kijang dan tembakan meletakkan. Biasanya jejak-jejak adalah sebuah bentuk bujur mengikuti 400 meter. disebabkan oleh saiz dan bentuk mereka. Juga terdiri daripada rejam lembing. bagaimanapun.

Bagaimanapun. • Acara balapan . Manusia dan wanita-wanita tidak bersaing menentang satu sama lain.3 m) untuk 400 meter.acara-acara larian dikendalikan atas satu 400 meter jalan. Kecuali larian batu. lembing dan tukul adalah kurang. bangsa berdasarkan agung jarak adalah jarang sekali atur terus jalan ada lagi selepas kebanyakan jalan telah bertukar daripada sesuku batu (402. Wanita-wanita umumnya berlari jarak sama seperti manusia walaupun berpagar dan halangan-halangan lumba kuda berhalang adalah rendah dan pemberat tembakan. Acara Terdapat variasi lain selain satuan disenaraikan di bawah tetapi bangsabangsa panjang luar biasa (contoh 300 m) adalah dijalankan banyak kurang kerap. cakera.dan mungkin merosakkan padang rumput. Bagaimanapun. Luar biasa bangsa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh 200m yang lebih pendek jalan tertutup. banyak rekod buku-buku masih boleh telah mempunyai pemegang rekod dunia baru(masa ini Hicham El Guerrouj bagi Maghribi) disebabkan oleh kepentingan yang seluruh dunianya. . semua recordkeeping untuk jarak agung telah ditamatkan. banyak jalan tanpa satu padang olahraga dalam penggunaan tengah kawasan dekat untuk peristiwa-peristiwa membaling.

4 x 800 m. sebagainya. Di Amerika Syarikat (sekolah-sekolah tinggi terutama). dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. 4 x 1 dan 4 x 4. . batu dan 3000 m. terutama 800 meter. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. acara-acara jarak termasuk 800 m. o jarak menengah: peristiwa-peristiwa daripada 800 m untuk 3000 m. 4 x 2. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas terbuka. Kejadian-kejadian umum adalah 5000 m dan 10000 m. 4 x 200 m. Beberapa acara. adalah dengan jarang sekali larian kecuali dekat geganti besar karnival. 1500 meter. 1600 m (batu).  lumba lari berhalang .satu kaum (biasanya 3000 m) di pelari-pelari yang harus berunding halangan-halangan dan lompat air. seperti menyampaikan medley. 100 meter. 200 meter dan 400 meter. dan 3200 m (2 ketul batu). Kejadian-kejadian umum adalah 60 m (dalam rumah cuma). o Lari Berpagar: 110 m pagar-pagar tinggi (100 m untuk perempuan) dan 400 m pagar-pagar pertengahan (300 m dalam sesetengah sekolah-sekolah tinggi). Lari Bergantiganti 4 x 400 meter.o berlari pecut: peristiwa-peristiwa sehingga dan termasuk 400 m. o lari berganti-ganti: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter.

o Relay: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. Lari Berganti-ganti 4 x 400 meter. tetapi sering penyudah di jalan. o Lari Berpagar: 110 m lari berpagar(100 m untuk wanita) dan 400 m lari berpagar pertengahan (300 m untuk sekolah tinggi). Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. 4 x 800 m. 4 x 200 m. adalah dengan jarang sekali larian kecuali karnival besar.o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. Common events are 5000 m dan 10000 m. 4 x 2. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas jalan-jalan keterbukaan. Kejadian-kejadian umum adalah separuh maraton dan maraton. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. Acara yang sama. sebagainya. 20 km dan 50 km. • Acara padang o Acara melempar     Lontar peluru Baling tukul besi Rejam lembing Lempar Cakera o Acara melompat   Lompat tinggi Lompat jauh . Kejadian-kejadian umum adalah 10 km. 4 x 1 dan 4 x 4. menyampaikan medley. • Lumba jalan kaki: biasanya dikendalikan atas keterbukaan jalan-jalan.

   Lompat galah Lompat kijang lompat tinggi .

Pada ketika . Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat. aktiviti melontar batu telah dijadikan pertandingan bermula pada abad ke-19. bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru. Sebagai sebuah negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan. Mengikut sejarah.ACARA PADANG: ACARA MELEMPAR Lontar peluru Acara lontar peluru adalah satu acara olahraga iaitu acara padang yang melibatkan dari segi melontar dalam pergerakan menolak satu bola logam besi berat sejauh yang boleh. Orang Scotland dan Ireland telah dianggap sebagai golongan pertama yang mencipta acara lontar peluru. Dari sini. Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik. Bagaimanapun. acara lontar peluru tidak dapat diterima sebagai acara sukan di kedua-dua buah negara ini. dan akhirnya menjadi acara olahraga yang dipertandingkan. berdasarkan pertandingan melontar batu yang mereka lakukan ketika itu. acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. Asal usul Acara lontar peluru tidak mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan acara merejam lembing dan melempar cakera.

yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini. Beberapa peraturan yang berkaitan dengan kawasan lontaran telah dicipta. Namun begitu. Malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan 1904. acara lontar peluru telah diperkenalkan ke negara-negara lain seperti Greek. Pada mulanya kawasan lontaran berbentuk segi empat sama dengan ukuran 7 kaki x 7 kaki. yang terdapat pada kawasan lontaran seperti yang diguna pakai sekarang. peluru diperbuat daripada besi seberat 16 paun. Pada tahun 1909. melalui latihan ansur maju dan kaedah yang bersistematik bagi menempa sesuatu jarak lontaran yang cemerlang dan terbaik. Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik moden tahun 1896.semasa. Peraturan dan pertandingan Akhirnya. bentuk kawasan telah ditukar kepada bentuk bulatan yang berdiameter 7 kaki. Namun begitu. Atlet lontar peluru haruslah mampu mengenal pasti dan mengaplikasi teknik dan gaya lontaran yang baik. .ini. seorang atlet lontar peluru telah menonjol dalam acara ini. acara lontar peluru ini dapat menyebabkan bahaya jika kita tidak berhati-hati sebelum. dan selepas melakukan aktiviti. tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. Beliau telah mencipta teknik lontaran baru. dengan bahagian hadapan tempat melakukan lontaran diletakkan papan yang seakan-akan penanda. Dengan ini. Beliau ialah Perry O`Brien dari Amerika Syarikat. pada tahun 1950-an.

dan kaki memainkan peranan utama. dan anggota lain terutamanya tangan.13 m Gambarajah : Kawasan Lontaran Peluru . Kedua.pinggang. Ini bermakna persediaan fizikal dan mental adalah menjadi agenda utama untuk menjamin keselamatan diri atlet itu sendiri. 75 cm 2. perlakuan yang sempurna semasa melakukan aktiviti melontar. iaitu sebelum. semasa. dan selepas.kekuatan tubuh badan.Persediaan atlet. Fasa perlakuan berkait rapat dengan koordinasi pelontar. yang mana perlakuan yang licin dan sempurna akan banyak membantu atau mencipta sesuatu kejayaan.

Bahagian pegangan (grip) panjangnya 15cm-16cm untuk acara kategori lelaki dan 14cm15cm untuk kategori wanita dan lelaki bawah 18 tahun. Berat minimum lembing untuk kategori lelaki ialah 800g manakala untuk kategori wanita bawah 16 tahun pula ialah seberat 600g .Rejam lembing Sejarah Mengikut catatan sejarah.besi. ia merupakan salah satu acara padang yang penting di dalam sukan olahraga. bahagian pegangan (grip). Lembing diperbuat daripada kayu. Acara ini dipertandingkan mengikut kategori lelaki dan wanita. Bahagian kepala yang panjang diperbuat daripada besi berukuran 25cm-33cm. Matlamat dan peralatan Matlamat acara ini ialah merejam lembing sejauh yang dapat dilakukan dengan mengikut peraturan dan di dalam kawasan yang telah ditetapkan. Para pemenang akan ditentukan menerusi rejaman atau balingan yang paling jauh. Peralatan yang perlu bagi atlet acara ini ialah lembing dan kawasan membuat rejaman iaitu padang. Kini. acara merejam lembing adalah acara rejaman yang tertua dalam sejarah sukan olahraga. Acara ini mula dipertandingkan buat pertama kali di dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. dan bahagian hujunga atau ekor yang tajam. Grip terletak pada pusat graviti lembing. atau logam campuran. Bahagianbahagian lembing pula terdiri daripada bahagian kepala yang panjang.

lembing akan terlepas begitu sahaja dan rejaman tidak sejauh seperti yang dikehendaki Lempar cakera Sejarah Acara lempar cakera adalah acara lontaran yang mula-mula dicipta sebagai acara sukan. cara memegang (grip) juga perlu dititikberatkan dan diambil kira. Anda boleh memilih dua cara tersebut berdasarkan keselesaan dan kemampuan. . cakera yang digunakan adalah jauh lebih besar dan lebih berat daripada cakera yang digunakan pada hari ini. Sekiranya pegangan tidak kemas. Satu dari atas dan satu dari sisi bawah. Acara lempar cakera mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. terdapat dua cara yang biasa digunakan oleh perejam lembing. Untuk mendapatkan satu rejaman yang baik dan sempurna selain tenaga yang dipindahkan semasa larian dan momentum semasa rejaman dilakukan. Acara ini juga dipertandingkan dalam Sukan Olimpik Kuno Greek.Teknik Untuk pengetahuan dan makluman anda. Namun begitu.

Teknik dan cara membuat lemparan ketika itu adalah bebas. serta dimasukkan timah hitam seberat 1. Acara lempar cakera dipertandingkan di Sukan Olimpik Stockholm pada tahun 1912 dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. satu kawasan khas yang disediakan berbentuk segi empat sama dengan jejari 2.dan dibaluti besi di sekelilingnya. Cara lemparan seperti ini akan menyebabkan pergerakan cakera seakan-akan melayang pada jarak yang lebih jauh. Setiap peserta akan melakukan lemparan kali pertama dengan hanya menggunakan sebelah tangan manakala lemparan pada kali kedua peserta akan menggunakan sebelah tangan yang belum digunakan lagi.leper. Pergerakan dan kedudukan tangan serta badan berada dalam kedudukan bongkok sedikit. permulaannya adalah mengikut cara lemparan yang dilakukan pada masa silam.5 meter. Tetapi pada masa kini. Peraturan dan Teknik Bagi mengelakkan cakera dilempar ke merata tempat.Peralatan Cakera ini diperbuat daripada kepingan kayu tebal yang berbentuk bulat.923 kilogram pada bahagian tengah dan menghampiri 2 kilogram untuk atlet lelaki. Pergerakan tangan untuk menghayun cakera pula berada di sisi badan peserta. Cara lemparan seperti ini tidak sejauh yang dikehendaki dan akhirnya cara lemparan ini tidak mendapat sambutan daripada peserta yang mengambil bahagian di dalam acara lempar cakera. Pertandingan melempar cakera .

. Memandangkan komposisi busa itu menentukan kualiti daya menyerap hentakannya. LOMPAT TINGGI Peraturan Kawasan mendarat mestilah sama ada lekukan yang berisi pasir ataupun tilam tinggi yang terdiri daripada bongkah-bongkah busa poliuretana yang disusun. Bagi kedua-dua jenis kawasan mendarat ini. teknik lemparan baru telah diperkenalkan. Demi keselamatan. busa itu haruslah berupaya menyangga pendaratan peserta yang lembut. Bongkah-bongkah ini juga diikat rapi supaya peserta tidak terjatuh di celah-celahnya. teknik lemparannya telah diubahsuai dan diperbaiki dari semasa ke semasa dan bentuk latihan yang sistematik menyebabkan jarak lemparan yang dicapai dalam setiap kejohanan terus meningkat maju. Sementara itu.menggunakan cara ini oleh peserta sehingga tahun 1920 dan selepas itu. lebarnya mestilah sekurangkurangnya 5m x 3m. Jaguh yang pernah mengharumkan nama negara Malaysia dalam acara ini ialah Danapal Naidu. maka tidak perlulah ditentukan had ketinggiannya.

gaya pelana. Palang di sokong oleh cagak-cagak yang dapat diubah-ubah kedudukannya. palang ini dinaikkan 5 cm. dan gaya Fosbury Flop. dengan syarat tidak melebihi masa 90 saat yang diberikan untuk membuat lompatan itu. Lompat tinggi adalah satu-satunya acara di mana para peserta dibenarkan membubuh petanda diatas landasan larian. Ukuran ini semakin kurang apabila palang semakin tinggi. gaya guling barat. percubaan itu akan dikira. cagak-cagak ini diletakkan dalam keadaan menghadap satu dengan lain. Gaya-gaya lompat tinggi yang biasa digunakan oleh peserta ialah gaya gunting. 3 cm atau 2 cm. Cagakcagak ini mempunyai permukaan atas yang rata berukuran 4 cm x 6 cm. Peserta dibenarkan memnbatalkan lompatan dan mengulangi larian semula jika lonjakan belum dibuat. Semasa pertandingan. Gaya-gaya Asas lompatan yang baik adalah kebolehan peserta untuk menukar momentum tegak yang akan menaikkan badan peserta melepasi palang. Semasa pertandingan.Tiang-tiang yang menyokong palang berdiameter 3 cm mestilah diletakkan 4 m jaraknya diantara satu sama lain dan 10 cm jaraknya dari tilam mendarat. Oleh itu. penujuan dan lonjakan yang tepat sangat penting dalam acara lompat tinggi. gaya timur. . Landasan larian merupakan sebahagian daripada bulatan yang mempunyai jejari 15-25 m (jarak larian tidak dihadkan). Tetapi seandainya peserta telah menyentuh palang atau melepasi kawasan diantara kedua-dua tiang.

dan mendarat. Peserta yang menggunakan gaya Fosbury Flop telah berjaya mencatatkan rekod dalam acara lompat tinggi. perlu berlatih untuk memantapkan gaya dan cara larian yang konsisten. TEKNIK Gaya Fosbury . tali palang. Biasanya atlet yang mengambil bahagian dalam acara lompat tinggi mempunyai susuk badan yang kurus dan tinggi lampai. tandaan. peserta lompat tinggi melompat dan mendarat di atas tanah yang berumput dengan menggunakan gaya gunting. tali menggantung bola (latih melonjak). lonjak. kerana latihan yang sedemikian akan meyakinkan diri dan membetulkan teknik lari. Alatalat bantu seperti tilam ketangkasan. skitel. Anda perlu membuat latihan dengan aras ketinggian mula yang rendah. Latihan dan Alat Bantu Anda yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini. Gaya ini banyak mendatangkan kecederaan kepada para peserta. layangan. Kemudian barulah anda boleh mempelajari pula fasa lonjakan(take-off). dan tiang adalah sangat diperlukan untuk memberi daya keyakinan. layang.Dalam abad ke-19 . iaitu dengan cara membelakang. dan mendarat.

Pada hakikatnya ‘flop’ ialah lompatan gaya gunting yang dilakukan dengan pendekatan secara berkelok dengan menggunakan bahagian belakang. untuk mencipta sesuatu lompatan yang lebih tinggi dan sempurna. Walaubagaimanapun. Putaran ini haruslah dihasilkan oleh daya yang tersimpan semasa membuat kelokan terakhir dalam larian tuju. anjalan. Untuk melakukannya. kelembutan.dan koordinasi adalah perkara yang sangat dititikberatkan. Kelok ini mendorong peserta berputar pada paksi tegak sebaik sahaja peserta melonjak keatas. menyebabkan peserta mendarat dengan bahagian belakang dahulu setelah melepasi palang dalam posisi tersebut.Dalam gaya Fosbury Flop misalnya. adalah penting untuk membengkokkan kaki yang satu lagi dan mengelakkan daripada berputar pada paksi yang tegak untuk menghalakan belakang badan ke palang dengan menggunakan gerak badan. Kebanyakan peserta moden menggunakan gaya ‘fosfury flop’ yang diperkenalkan oleh atlet bangsa Amerika bernama Dick Fosfury pada tahun 1967 yang mana peserta menyelekoh(berkelok) ketika empat langkah terakhir sebelum melompat. lentikan. Semasa berada di udara. peserta mestilah membuat lonjakan dengan kaki yang lebih jauh dari palang iaitu kaki kanan jika peserta menghampiri palang dari kiri atau kaki kiri jika peserta menghampiri palang dari kanan.pelompat flop harus melentikkan badan ke belakang dengan kepala dan tumit ditarik kedalam dan mengelak daripada memandang palang. larian konsisten. Melepaskan betis dan kaki dapat dilakukan dengan .

titik lonjakan mestilah agak jauh daripada titik melepasi palang kerana kedudukan palang yang tinggi akan meletakkan titik lonjakan sangat rapat dengan tiang. Peserta akan membuat lonjakan dengan kaki yang paling hampir dengan palang. Hal ini hanya dapat dilakukan dengan mengadakan latihan yang berulang-ulang kali. lompat gaya pelana merupakan gaya lompatan yang dominan. Sebelum lompatan ‘flop’ diperkenalkan. iaitu kaki kiri jika dia mendekati palang itu dari sebelah kiri dan kaki kanan jika dia mendekati palang itu dari sebelah kanan. Demi keselamatan. Gaya ini menggunakan larian tuju yang lurus yang dibuat pada sudut tirus dari landasan larian. Sejumlah kecil atlet masih menggunakan gaya ini. Lekukan berpasir hanya sesuai untuk lompatan gaya gunting yang mana pendaratan dibuat diatas kedua-dua belah kaki.meluruskan kaki pada masa yang benar-benar sesuai. Larian tuju bagi ‘flop’ berupaya mencapai jarak lebih jauh dan lebih pantas daripada gaya lompatan yang lain. Pendaratan harus dilakukan dengan bahagian atas belakang dan bahu. peserta memusing badan dengan keadaan perut mengarah ke palang dan mendarat dengan bahagian belakang badan. membuat lompatan dengan gaya ‘flop’ atau gaya pelana memerlukan tilam busa sebagai tempat mendarat. Oleh sebab peserta mengikut laluan lompatan secara parabola yang mempunyai sudut lonjakan kira-kira 45* daripada kedudukan mendatar. iaitu lapan hingga 12 langkah larian berbanding enam hingga lapan langkah larian bagi gaya lompatan lain. Semasa berada di udara. .

80 m 1.90 m 1.10 m 1.72 m Dibawah 17thn 1.78 m Dibawah 20thn 2.68 m Dibawah 15thn 1.Sasaran pencapaian-lompat tinggi Lelaki Wanita Dewasa 2.00 m 1.60 m LOMPAT JAUH .

Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah. Kelajuan semasa berlari dan tinggi lonjakan merupakan kunci lompatan yang jauh. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik.Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang ahli sukan atau atlet cuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat pelepasan. Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan. Pada 1935. tetapi secara amnya peserta akan mendapat beberapa kali cubaan untuk membuat lompatan dan hanya lompatan yang terpanjang akan dikira sebagai keputusan. . Format sebenar pertandingan ini berbeza. Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlit pada pasir diukur. Oleh itu tidak hairanlah jika atlet lari pecut turut bertanding dan memenangi acara ini. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini). Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit. Peserta dengan lompatan sah yang paling jauh pada akhir pertandingan akan dikira sebagai juara.

2 cm lebar. Landasan larian mestilah sekurang-kurangnya 40 m panjang walaupun jarak larian sebenar dari segi teori adalah tidak terhad. Lekukan itu mestilah berukuran antara 2. Beberapa langkah harus diambil untuk memastikan sama ada peserta . Dari sisi inilah ukuran lompatan dibuat hingga ketempat peserta mendarat. selalunya sisi lekukan pasir adalah 1 m jaraknya dari titik lonjakan. 10 cm tebal dan di cat putih. Papan ini mestilah berukuran 1. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. 19. Papan lonjak ditempatkan merentangi landasan larian dan ditanam dengan paras yang rata. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm.21-1.75 m dan 3 m lebar. Namun demikian.Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Sisi lekukan pasir yang hampir dengan papan lonjak mestilah tidak melebihi 3 m dari jarak papan tersebut. PERATURAN Lompat jauh dilakukan ke dalam lekukan pasir yang bahagian hujungnya harus sekurang-kurangnya 10 m dari papan lonjak. Sisinya yang hampir dengan lekukan tidak boleh dipijak oleh peserta.22 m panjang. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan.8-20.

Ia harus diperbaiki jika sebarang lekukan terdapat diatasnya akibat dipijak oleh peserta. Jarak lompatan diukur dari sisi papan lonjak ke lekukan yang dibuat oleh peserta yang paling hampir dengan papan lonjak. iaitu dengan memijak pinggir depan papan lonjak atau tidak.telah melanggar peraturan. Biasanya plastisin digunakan. percubaan itu juga dianggap tidak sah sama seperti kesalahan yang dibuat dalam acara lompat tinggi. Gaya yang lebih berkesan ialah ‘gaya gantung’ yang mana kedua-dua belah kaki berada di belakang badan semasa berada di udara sebelum . Kadang-kadang tanah lembik dan pasir juga digunakan. tanah lembik atau pasir ini harus menutupi kawasan sekurang-kurangnya 10 cm lebar dan 3-7 mm dalamnya. Plastisin. satu plastisin gantian harus disediakan supaya plastisin yang telah dipijak dapat di tukar dan dibaiki tanpa melengah-lengahkan pertandingan. Jika plastisin digunakan. Lompatan dianggap tidak sah jika peserta menyentuh persekitaran lekukan (atau kawasan di luar lekukan) di belakang titik mendarat atau membuat pusingan semasa membuat larian tuju dalam pertandingan antarabangsa. TEKNIK Gaya lompatan yang mudah dan semulajadi dalam lompat jauh yang mana kedua-dua belah lutut rapat ke dada ( dikenali sebagai ‘sail’) adalah paling tidak cekap. Sisinya harus mencerun ke atas pada sudut 30*.

acara lompat kijang diperkenalkan ke negara Scotland. step. Pemenang pertama acara ini ialah James Connoly dari Greek. Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens. acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor kijang. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan menggunakan sebelah kaki yang sama. acara lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada acara lompat jauh. seperti acara olahraga. Greek. and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. . Asal-usul Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat. Dalam Sukan Olimpik Kuno. Ini bermakna. Dari Ireland. acara ini tidak dipertandingkan. Ini bermakna. sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh(long jump).Lompat kijang Mengikut catatan sejarah. Pada peringkat awal. dan seterusnya ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19. lompat kijang dikenali sebagai hop. acara lompat kijang tidak terdapat pada Sukan Olimpik kuno.

dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. mahupun dalam kejohanan yang sebenar. . Telah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki. Seperti juga acara-acara olahraga yang lain. maka teknik.Teknik lompatan Perubahan dalam teknik lompatan telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. Kini. Brazil. dan Kesatuan Soviet. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia. dan terus kekal sehingga ke hari ini. mahupun di peringkat antarabangsa untuk mewakili negara. Perkara yang perlu diketahui Anda yang cemerlang dalam acara lari pecut dan lompat jauh. sama ada semasa membuat latihan. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. boleh mengambil acara ini dalam kejohanan-kejohanan di peringkat negeri. kebangsaan. Sukan Asia Tenggara Sukan SEA(SEA Games) turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. semaikan semangat juang yang tinggi. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). kaedah.

daya anjakan serta ketepatan kiraan langkah amat penting bagi mengelakkan lompatan daripada terbatal.Selain memerlukan larian yang bertenaga. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful