P. 1
sejarah olahraga

sejarah olahraga

|Views: 49|Likes:
Published by Norlizawati_Na_3566

More info:

Published by: Norlizawati_Na_3566 on Jan 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2013

pdf

text

original

OLAHRAGA Olahraga, juga dikenali, dipanggil di dalam Bahasa Inggeris Amerika disebut trek dan padang atau trek

dan padang olahraga. mempunyai pelbagai jenis acara seperti acara lumba lari, melempar, dan melompat. Perkataan ini diambil dari Greek disebut "athlos" bermaksud "pertandingan". Sejarah Olahraga adalah sukan asli di Sukan Olimpik pertama balik ke dalam 776 SM di mana acara itu hanya dipegang adalah stadium panjang lumba jalan kaki atau "stade". Terdapat beberapa orang lain "permainan-permainan" diadakan sepanjang zaman era klasik Eropah:

Pythian Games (mengasaskan 527 SM) diadakan dalam Delphi setiap empat tahun *Nemean Games (mengasaskan 516 SM) diadakan dalam Argolid setiap dua tahun *Isthmian (mengasaskan 523 SM) berpaut Segenting bagi Corinth setiap dua tahun (setahun ada yang yang mengikuti Sukan Olimpik)

Roman Permainan-permainan – Muncul dari Etruscan lebih suka sematamata orang Yunani akar-akar, Roman Permainan-permainan

deemphasized footraces dan membaling. Sebagai ganti, sukan-sukan orang Yunani kereta kuda lumba dan gusti, serta Etruscan sukan pertempuran gladiator, mengambil tengah pentas. Orang lain dinikmati

olahraga peraduan-peraduan, seperti bangsa celts, Teutons dan orang goths yang dijayakan Orang-orang Rom. Bagaimanapun, ini adalah kerap berkaitan dengan latihan pertempuran, dan bukan dengan baik

dikelolakan. Di Zaman Pertengahan anak-anak lelaki kepada orang orang bangsawan akan terdidik dalam berlari, melompat dan gusti, tambahan kepada menunggang, berlawan tombak dan senjata latihan. Peraduanperaduan antara pesaing-pesaing dan kawan-kawan mungkin telah ramai. Alasan-alasan yang atas kedua-dua rasmi dan tidak rasmi. Banyak sukan olahraga telah ditemui disokong dalam Eropah seluruh zaman-zaman. Bagaimanapun, di Britain mereka telah jatuh pertolongan antara abad ke13 dan abad ke-16 disebabkan oleh sekatan-sekatan kerajaan di sukansukan bertujuan untuk mengurangkan amalan seni memanah. Selepas pengharaman ini adalah mengangkat dalam abad Ke-17 sukan-sukan bermula makmur sekali lagi, tetapi ia bukan hingga abad ke-19 organisasi itu bermula kelihatan. Ini termasuk penggabungan nalar sukan-sukan dan latihan ke dalam rejim-rejim sekolah. [Maktab Tentera Diraja]], Sandhurst telah mendakwa menjadi pertama untuk menerima ini di 1812 dan 1825 tetapi tanpa apa-apa bukti sokongan. Terakam paling awal mesyuarat adalah terancang di Shrewsbury, Shropshire di 1840 oleh Royale Sekolah Shrewsbury Cari. Terdapat butir-butir mesyuarat dalam satu siri dari suratsurat ditulis 60 tahun kemudian oleh CT Robinson yang ialah seorang murid di sana daripada 1838 untuk 1841.

Acara-acara olahraga yang moden adalah dengan biasanya dikelolakan sekitar satu balapan larian 400 meter. Tambahan pula. dan berasingan pada 1983. AAU (Kesatuan Olahraga Amatur) adalah badan pentadbiran dalam Amerika Syarikat sehingga ia runtuh di bawah tekanan daripada kemaraan profesionalisme pada lewat 1970-an. Satu badan pentadbiran antarabangsa (IAAF) telah ditubuhkan pada 1912. melompat. Olahraga adalah termasuk moden yang pertama di Sukan Olimpik di 1896 dan telah sebahagian dari program semenjak. organisasi kurang berstruktur. Kedua-dua pertubuhan membenarkan atlet-atlet untuk menerima wang untuk larian meletakkan satu penghujung untuk larian meletakkan satu penghujung untuk "shamateurism" bahawa wujud sebelum. . ia adalah kemudian dinamakan semula Jalan USA dan bidang (USATF atau AS T&F). IAAF Kejohanan Dunia yang luar. Banyak peristiwa olahraga ialah satu punca yang purba dan ada yang telah dikendalikan dalam kompetitif dibentuk oleh purba Greeks. Satu badan pentadbiran yang baru yang dipanggil Kongres Olahraga (TAC) telah dibentuk. menyediakan tulang belakang Sukan Olimpik. Acara padang (berpagar. Pejalan-pejalan kali Jalan Kelab Amerika (RRCA) juga wujud dalam Amerika Syarikat untuk menggalakkan lumba jalan kaki. dan membaling) sering diambil tempat dalam menurunkan di pusat balapan larian. yang mana kebanyakan daripada acaraacara bergerak berlaku. Wanita-wanita tidak dibenarkan menyertai acara balapan dan acara padang Sukan Olimpik di sehingga 1928. mantap.

Trek dan padang dalam Di situ adalah dua musim untuk mengesan dan bidang.000 lari berhalangan 3. 5. berlari semasa musim bunga dan musim panas.000 m adalah acara itu terpanjang biasanya berlari dalam rumah. Terdapat satu musim yang tertutup. Jalan tertutup terdiri daripada empat hingga enam lorong-lorong dari lapan hingga sepuluh di satu jalan yang luar.000 m jalan kaki dan 3. terdapat jejak-jejak yang lebih kecil dan lebih besar yang menyukat daripada antara 145 (11 pusingan untuk sebatu) untuk 300 meter.000 m.000 m berlari dengan biasanya di kedua-dua tahap yang pelajar kolej dan elit dari 10.2 ketul batu). Dalam satu pertemuan jalan tertutup atlet-atlet bertanding acara-acara sama sebagai satu luar berjumpa dengan kecuali 100 m dan 110 m/100 m pagar-pagar (diganti oleh 60 m pecut dan 60 m berpagar mempunyai banyak tahap dan kadangkala 55 m pecut berpagar 55m di tahap sekolah tinggi). Sering satu kehendak jalan tertutup telah dibankkan pusing untuk pampasan untuk selekoh ketat. dan 10.000m. sesetengah yang mana digambarkan dua orang manusia lumba satu maraton (26. walaupun terdapat situasi-situasi di mana lebih panjang jarak telah berlumba. Bagaimanapun kurang kerap. di sana terdapat satu siri dari bangsa 'perang tanding bangsa' di Madison Segi Empat Garden's (NY) jalan tertutup. bagaimanapun. ini adalah satu . Di pertengahan abad ke-20. berlari semasa musim sejuk dan satu musim yang luar. Berjumpa tertutup juga mempunyai penambahan satu 3. Kebanyakan jalan tertutup adalah 200 meter.

Acara-acara lain unik untuk acara tertutup (terutama sekali di Amerika Syarikat) adalah 300m. dan lempar cakera adalah ditambah yang cuma untuk luar. lompat jauh. dan lompat kijang. 600m. lompatan sejauh dan kedudukan-kedudukan lompat tinggi adalah juga ditandingi. lompat tinggi. lontar peluru.sangat jarang berlaku. di sana boleh juga menjadi satu 500 m lumba sebagai ganti keterbukaan 400 m biasanya ditemui di luar. Dalam acara padang. acara yang menonjol hanya lompat tinggi. terdapat biasanya tidak cukup ruang dalam sebuah stadium yang tertutup untuk peristiwa-peristiwa ini. lompat jauh. lompat bergalah. 1000m dan 35 paun. lari 60 m berpagar. Untuk multi acara atlet-atlet terdapat Pentatlon untuk perempuan (terdiri daripada pagar-pagar lari 60 m berpagar. untuk sebab-sebab yang nyata. lompat bergalah dan lari 1000 m). lompat tinggi. lontar peluru. Di sesetengah negara(terutamanya Norway). baling tukul besi. Dalam beberapa peristiwa. dan dalam banyak kejohanan pelajar kolej bangsa dalam rumah kedua-dua adalah dipertikaikan. lompat jauh dan lari 800 m) dan heptathlon untuk lelaki (terdiri daripada lari 60 m. Merejam lembing. .

bagaimanapun. beberapa jalan lama adalah masih berhati-hati di halaman-halaman. Acara padang terdiri daripada lompat tinggi. Sering sekolah-sekolah akan menempatkan satu bidang di tengah-tengah jalan. baling tukul besi dan lempar cakera. Juga terdiri daripada rejam lembing. supaya mereka mengukur 440 halaman. Jalan terdiri daripada 6-10 lorong-lorong dan. biasanya bola sepak/bola sepak/sejenis permainan bola. Ini boleh dalam atau di luar jalan. satu lumba kuda berhalang jalan dengan sebuah lombong air. lompat bergalah. lompat jauh. disebabkan oleh saiz dan bentuk mereka.Trek dan padang luar Jalan luar dan musim bidang bermula dalam musim bunga dan mungkin berterusan melalui musim panas. lompat kijang dan tembakan meletakkan. membuat untuk seekor giliran lebih ketat atau satu pusingan yang lebih luas. untuk lebih besar jejak-jejak pelajar kolej. ini adalah kerap berada di luar stadium kerana mereka bermula dari satu jumlah yang besar menjarakkan . Bagaimanapun. Biasanya jejak-jejak adalah sebuah bentuk bujur mengikuti 400 meter. sesetengah daripada bidang ini telah disediakan AstroTurf atau FieldTurf dari rumput. Bidang dalam ini adalah dengan biasanya dikenali sebagai kawasan dekat. Baru-baru ini.

lembing dan tukul adalah kurang. Bagaimanapun.3 m) untuk 400 meter. . Manusia dan wanita-wanita tidak bersaing menentang satu sama lain. Acara Terdapat variasi lain selain satuan disenaraikan di bawah tetapi bangsabangsa panjang luar biasa (contoh 300 m) adalah dijalankan banyak kurang kerap.dan mungkin merosakkan padang rumput. cakera. Bagaimanapun. Luar biasa bangsa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh 200m yang lebih pendek jalan tertutup. semua recordkeeping untuk jarak agung telah ditamatkan. Wanita-wanita umumnya berlari jarak sama seperti manusia walaupun berpagar dan halangan-halangan lumba kuda berhalang adalah rendah dan pemberat tembakan. Kecuali larian batu. banyak rekod buku-buku masih boleh telah mempunyai pemegang rekod dunia baru(masa ini Hicham El Guerrouj bagi Maghribi) disebabkan oleh kepentingan yang seluruh dunianya. • Acara balapan . banyak jalan tanpa satu padang olahraga dalam penggunaan tengah kawasan dekat untuk peristiwa-peristiwa membaling.acara-acara larian dikendalikan atas satu 400 meter jalan. bangsa berdasarkan agung jarak adalah jarang sekali atur terus jalan ada lagi selepas kebanyakan jalan telah bertukar daripada sesuku batu (402.

Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. adalah dengan jarang sekali larian kecuali dekat geganti besar karnival. 200 meter dan 400 meter. batu dan 3000 m. o lari berganti-ganti: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter.satu kaum (biasanya 3000 m) di pelari-pelari yang harus berunding halangan-halangan dan lompat air. 4 x 200 m. o jarak menengah: peristiwa-peristiwa daripada 800 m untuk 3000 m. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas terbuka. Di Amerika Syarikat (sekolah-sekolah tinggi terutama). acara-acara jarak termasuk 800 m. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. terutama 800 meter.o berlari pecut: peristiwa-peristiwa sehingga dan termasuk 400 m. o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. 1500 meter.  lumba lari berhalang . 4 x 800 m. seperti menyampaikan medley. Kejadian-kejadian umum adalah 60 m (dalam rumah cuma). dan 3200 m (2 ketul batu). 100 meter. Kejadian-kejadian umum adalah 5000 m dan 10000 m. 4 x 2. 1600 m (batu). 4 x 1 dan 4 x 4. sebagainya. . Lari Bergantiganti 4 x 400 meter. Beberapa acara. o Lari Berpagar: 110 m pagar-pagar tinggi (100 m untuk perempuan) dan 400 m pagar-pagar pertengahan (300 m dalam sesetengah sekolah-sekolah tinggi).

o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. 20 km dan 50 km. tetapi sering penyudah di jalan. Kejadian-kejadian umum adalah separuh maraton dan maraton. 4 x 200 m. menyampaikan medley. Lari Berganti-ganti 4 x 400 meter. Common events are 5000 m dan 10000 m. 4 x 2. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. Acara yang sama. o Lari Berpagar: 110 m lari berpagar(100 m untuk wanita) dan 400 m lari berpagar pertengahan (300 m untuk sekolah tinggi). 4 x 1 dan 4 x 4. sebagainya. • Lumba jalan kaki: biasanya dikendalikan atas keterbukaan jalan-jalan. • Acara padang o Acara melempar     Lontar peluru Baling tukul besi Rejam lembing Lempar Cakera o Acara melompat   Lompat tinggi Lompat jauh . Kejadian-kejadian umum adalah 10 km. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. o Relay: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas jalan-jalan keterbukaan. 4 x 800 m. adalah dengan jarang sekali larian kecuali karnival besar.

   Lompat galah Lompat kijang lompat tinggi .

ACARA PADANG: ACARA MELEMPAR Lontar peluru Acara lontar peluru adalah satu acara olahraga iaitu acara padang yang melibatkan dari segi melontar dalam pergerakan menolak satu bola logam besi berat sejauh yang boleh. Orang Scotland dan Ireland telah dianggap sebagai golongan pertama yang mencipta acara lontar peluru. Pada ketika . aktiviti melontar batu telah dijadikan pertandingan bermula pada abad ke-19. Mengikut sejarah. Dari sini. Sebagai sebuah negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan. Bagaimanapun. berdasarkan pertandingan melontar batu yang mereka lakukan ketika itu. Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat. dan akhirnya menjadi acara olahraga yang dipertandingkan. Asal usul Acara lontar peluru tidak mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan acara merejam lembing dan melempar cakera. acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. acara lontar peluru tidak dapat diterima sebagai acara sukan di kedua-dua buah negara ini. Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik. bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru.

Beliau ialah Perry O`Brien dari Amerika Syarikat. yang terdapat pada kawasan lontaran seperti yang diguna pakai sekarang. Peraturan dan pertandingan Akhirnya. dan selepas melakukan aktiviti. acara lontar peluru telah diperkenalkan ke negara-negara lain seperti Greek. Atlet lontar peluru haruslah mampu mengenal pasti dan mengaplikasi teknik dan gaya lontaran yang baik. tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. . bentuk kawasan telah ditukar kepada bentuk bulatan yang berdiameter 7 kaki. acara lontar peluru ini dapat menyebabkan bahaya jika kita tidak berhati-hati sebelum. dengan bahagian hadapan tempat melakukan lontaran diletakkan papan yang seakan-akan penanda. Malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan 1904.semasa. Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik moden tahun 1896. Namun begitu. Beliau telah mencipta teknik lontaran baru. Namun begitu. Beberapa peraturan yang berkaitan dengan kawasan lontaran telah dicipta. yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini. melalui latihan ansur maju dan kaedah yang bersistematik bagi menempa sesuatu jarak lontaran yang cemerlang dan terbaik.ini. pada tahun 1950-an. Pada tahun 1909. peluru diperbuat daripada besi seberat 16 paun. Pada mulanya kawasan lontaran berbentuk segi empat sama dengan ukuran 7 kaki x 7 kaki. seorang atlet lontar peluru telah menonjol dalam acara ini. Dengan ini.

dan selepas. dan anggota lain terutamanya tangan.13 m Gambarajah : Kawasan Lontaran Peluru . dan kaki memainkan peranan utama. Kedua.Persediaan atlet. iaitu sebelum. semasa. Fasa perlakuan berkait rapat dengan koordinasi pelontar. perlakuan yang sempurna semasa melakukan aktiviti melontar. 75 cm 2.pinggang. yang mana perlakuan yang licin dan sempurna akan banyak membantu atau mencipta sesuatu kejayaan.kekuatan tubuh badan. Ini bermakna persediaan fizikal dan mental adalah menjadi agenda utama untuk menjamin keselamatan diri atlet itu sendiri.

Kini. Peralatan yang perlu bagi atlet acara ini ialah lembing dan kawasan membuat rejaman iaitu padang. bahagian pegangan (grip). Grip terletak pada pusat graviti lembing. Bahagianbahagian lembing pula terdiri daripada bahagian kepala yang panjang. Para pemenang akan ditentukan menerusi rejaman atau balingan yang paling jauh. Acara ini mula dipertandingkan buat pertama kali di dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. Acara ini dipertandingkan mengikut kategori lelaki dan wanita. dan bahagian hujunga atau ekor yang tajam. Bahagian kepala yang panjang diperbuat daripada besi berukuran 25cm-33cm.Rejam lembing Sejarah Mengikut catatan sejarah. Bahagian pegangan (grip) panjangnya 15cm-16cm untuk acara kategori lelaki dan 14cm15cm untuk kategori wanita dan lelaki bawah 18 tahun. Lembing diperbuat daripada kayu. Berat minimum lembing untuk kategori lelaki ialah 800g manakala untuk kategori wanita bawah 16 tahun pula ialah seberat 600g . atau logam campuran. Matlamat dan peralatan Matlamat acara ini ialah merejam lembing sejauh yang dapat dilakukan dengan mengikut peraturan dan di dalam kawasan yang telah ditetapkan. acara merejam lembing adalah acara rejaman yang tertua dalam sejarah sukan olahraga. ia merupakan salah satu acara padang yang penting di dalam sukan olahraga.besi.

cara memegang (grip) juga perlu dititikberatkan dan diambil kira. Acara ini juga dipertandingkan dalam Sukan Olimpik Kuno Greek. cakera yang digunakan adalah jauh lebih besar dan lebih berat daripada cakera yang digunakan pada hari ini. Acara lempar cakera mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. lembing akan terlepas begitu sahaja dan rejaman tidak sejauh seperti yang dikehendaki Lempar cakera Sejarah Acara lempar cakera adalah acara lontaran yang mula-mula dicipta sebagai acara sukan. Namun begitu. . terdapat dua cara yang biasa digunakan oleh perejam lembing.Teknik Untuk pengetahuan dan makluman anda. Untuk mendapatkan satu rejaman yang baik dan sempurna selain tenaga yang dipindahkan semasa larian dan momentum semasa rejaman dilakukan. Sekiranya pegangan tidak kemas. Anda boleh memilih dua cara tersebut berdasarkan keselesaan dan kemampuan. Satu dari atas dan satu dari sisi bawah.

Acara lempar cakera dipertandingkan di Sukan Olimpik Stockholm pada tahun 1912 dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. serta dimasukkan timah hitam seberat 1. satu kawasan khas yang disediakan berbentuk segi empat sama dengan jejari 2.923 kilogram pada bahagian tengah dan menghampiri 2 kilogram untuk atlet lelaki.leper. Pertandingan melempar cakera . Tetapi pada masa kini. Teknik dan cara membuat lemparan ketika itu adalah bebas. permulaannya adalah mengikut cara lemparan yang dilakukan pada masa silam. Peraturan dan Teknik Bagi mengelakkan cakera dilempar ke merata tempat. Cara lemparan seperti ini tidak sejauh yang dikehendaki dan akhirnya cara lemparan ini tidak mendapat sambutan daripada peserta yang mengambil bahagian di dalam acara lempar cakera. Pergerakan tangan untuk menghayun cakera pula berada di sisi badan peserta. Pergerakan dan kedudukan tangan serta badan berada dalam kedudukan bongkok sedikit.5 meter. Cara lemparan seperti ini akan menyebabkan pergerakan cakera seakan-akan melayang pada jarak yang lebih jauh. Setiap peserta akan melakukan lemparan kali pertama dengan hanya menggunakan sebelah tangan manakala lemparan pada kali kedua peserta akan menggunakan sebelah tangan yang belum digunakan lagi.Peralatan Cakera ini diperbuat daripada kepingan kayu tebal yang berbentuk bulat.dan dibaluti besi di sekelilingnya.

busa itu haruslah berupaya menyangga pendaratan peserta yang lembut. Bongkah-bongkah ini juga diikat rapi supaya peserta tidak terjatuh di celah-celahnya.menggunakan cara ini oleh peserta sehingga tahun 1920 dan selepas itu. teknik lemparan baru telah diperkenalkan. Bagi kedua-dua jenis kawasan mendarat ini. maka tidak perlulah ditentukan had ketinggiannya. Jaguh yang pernah mengharumkan nama negara Malaysia dalam acara ini ialah Danapal Naidu. . lebarnya mestilah sekurangkurangnya 5m x 3m. teknik lemparannya telah diubahsuai dan diperbaiki dari semasa ke semasa dan bentuk latihan yang sistematik menyebabkan jarak lemparan yang dicapai dalam setiap kejohanan terus meningkat maju. Sementara itu. LOMPAT TINGGI Peraturan Kawasan mendarat mestilah sama ada lekukan yang berisi pasir ataupun tilam tinggi yang terdiri daripada bongkah-bongkah busa poliuretana yang disusun. Demi keselamatan. Memandangkan komposisi busa itu menentukan kualiti daya menyerap hentakannya.

dan gaya Fosbury Flop.Tiang-tiang yang menyokong palang berdiameter 3 cm mestilah diletakkan 4 m jaraknya diantara satu sama lain dan 10 cm jaraknya dari tilam mendarat. Cagakcagak ini mempunyai permukaan atas yang rata berukuran 4 cm x 6 cm. Gaya-gaya lompat tinggi yang biasa digunakan oleh peserta ialah gaya gunting. penujuan dan lonjakan yang tepat sangat penting dalam acara lompat tinggi. Semasa pertandingan. Ukuran ini semakin kurang apabila palang semakin tinggi. . gaya timur. gaya guling barat. palang ini dinaikkan 5 cm. Gaya-gaya Asas lompatan yang baik adalah kebolehan peserta untuk menukar momentum tegak yang akan menaikkan badan peserta melepasi palang. Landasan larian merupakan sebahagian daripada bulatan yang mempunyai jejari 15-25 m (jarak larian tidak dihadkan). cagak-cagak ini diletakkan dalam keadaan menghadap satu dengan lain. dengan syarat tidak melebihi masa 90 saat yang diberikan untuk membuat lompatan itu. Palang di sokong oleh cagak-cagak yang dapat diubah-ubah kedudukannya. gaya pelana. Peserta dibenarkan memnbatalkan lompatan dan mengulangi larian semula jika lonjakan belum dibuat. Oleh itu. Lompat tinggi adalah satu-satunya acara di mana para peserta dibenarkan membubuh petanda diatas landasan larian. 3 cm atau 2 cm. percubaan itu akan dikira. Semasa pertandingan. Tetapi seandainya peserta telah menyentuh palang atau melepasi kawasan diantara kedua-dua tiang.

kerana latihan yang sedemikian akan meyakinkan diri dan membetulkan teknik lari. dan tiang adalah sangat diperlukan untuk memberi daya keyakinan. layangan.Dalam abad ke-19 . dan mendarat. iaitu dengan cara membelakang. Gaya ini banyak mendatangkan kecederaan kepada para peserta. skitel. dan mendarat. perlu berlatih untuk memantapkan gaya dan cara larian yang konsisten. Kemudian barulah anda boleh mempelajari pula fasa lonjakan(take-off). tandaan. TEKNIK Gaya Fosbury . Latihan dan Alat Bantu Anda yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini. Biasanya atlet yang mengambil bahagian dalam acara lompat tinggi mempunyai susuk badan yang kurus dan tinggi lampai. Peserta yang menggunakan gaya Fosbury Flop telah berjaya mencatatkan rekod dalam acara lompat tinggi. peserta lompat tinggi melompat dan mendarat di atas tanah yang berumput dengan menggunakan gaya gunting. layang. lonjak. Anda perlu membuat latihan dengan aras ketinggian mula yang rendah. tali menggantung bola (latih melonjak). Alatalat bantu seperti tilam ketangkasan. tali palang.

Dalam gaya Fosbury Flop misalnya. Putaran ini haruslah dihasilkan oleh daya yang tersimpan semasa membuat kelokan terakhir dalam larian tuju. Pada hakikatnya ‘flop’ ialah lompatan gaya gunting yang dilakukan dengan pendekatan secara berkelok dengan menggunakan bahagian belakang. Walaubagaimanapun.pelompat flop harus melentikkan badan ke belakang dengan kepala dan tumit ditarik kedalam dan mengelak daripada memandang palang. Semasa berada di udara. untuk mencipta sesuatu lompatan yang lebih tinggi dan sempurna. Melepaskan betis dan kaki dapat dilakukan dengan . lentikan. kelembutan. peserta mestilah membuat lonjakan dengan kaki yang lebih jauh dari palang iaitu kaki kanan jika peserta menghampiri palang dari kiri atau kaki kiri jika peserta menghampiri palang dari kanan. Kebanyakan peserta moden menggunakan gaya ‘fosfury flop’ yang diperkenalkan oleh atlet bangsa Amerika bernama Dick Fosfury pada tahun 1967 yang mana peserta menyelekoh(berkelok) ketika empat langkah terakhir sebelum melompat. anjalan.dan koordinasi adalah perkara yang sangat dititikberatkan. larian konsisten. Kelok ini mendorong peserta berputar pada paksi tegak sebaik sahaja peserta melonjak keatas. Untuk melakukannya. adalah penting untuk membengkokkan kaki yang satu lagi dan mengelakkan daripada berputar pada paksi yang tegak untuk menghalakan belakang badan ke palang dengan menggunakan gerak badan. menyebabkan peserta mendarat dengan bahagian belakang dahulu setelah melepasi palang dalam posisi tersebut.

Pendaratan harus dilakukan dengan bahagian atas belakang dan bahu. titik lonjakan mestilah agak jauh daripada titik melepasi palang kerana kedudukan palang yang tinggi akan meletakkan titik lonjakan sangat rapat dengan tiang. Semasa berada di udara. membuat lompatan dengan gaya ‘flop’ atau gaya pelana memerlukan tilam busa sebagai tempat mendarat. Lekukan berpasir hanya sesuai untuk lompatan gaya gunting yang mana pendaratan dibuat diatas kedua-dua belah kaki. Hal ini hanya dapat dilakukan dengan mengadakan latihan yang berulang-ulang kali. Oleh sebab peserta mengikut laluan lompatan secara parabola yang mempunyai sudut lonjakan kira-kira 45* daripada kedudukan mendatar.meluruskan kaki pada masa yang benar-benar sesuai. iaitu kaki kiri jika dia mendekati palang itu dari sebelah kiri dan kaki kanan jika dia mendekati palang itu dari sebelah kanan. lompat gaya pelana merupakan gaya lompatan yang dominan. Larian tuju bagi ‘flop’ berupaya mencapai jarak lebih jauh dan lebih pantas daripada gaya lompatan yang lain. Sebelum lompatan ‘flop’ diperkenalkan. Demi keselamatan. iaitu lapan hingga 12 langkah larian berbanding enam hingga lapan langkah larian bagi gaya lompatan lain. Gaya ini menggunakan larian tuju yang lurus yang dibuat pada sudut tirus dari landasan larian. . Sejumlah kecil atlet masih menggunakan gaya ini. peserta memusing badan dengan keadaan perut mengarah ke palang dan mendarat dengan bahagian belakang badan. Peserta akan membuat lonjakan dengan kaki yang paling hampir dengan palang.

72 m Dibawah 17thn 1.80 m 1.90 m 1.78 m Dibawah 20thn 2.Sasaran pencapaian-lompat tinggi Lelaki Wanita Dewasa 2.10 m 1.68 m Dibawah 15thn 1.00 m 1.60 m LOMPAT JAUH .

Pada 1935.Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang ahli sukan atau atlet cuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat pelepasan. Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlit pada pasir diukur. . Kelajuan semasa berlari dan tinggi lonjakan merupakan kunci lompatan yang jauh. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Oleh itu tidak hairanlah jika atlet lari pecut turut bertanding dan memenangi acara ini. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah. Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit. lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan. Peserta dengan lompatan sah yang paling jauh pada akhir pertandingan akan dikira sebagai juara. tetapi secara amnya peserta akan mendapat beberapa kali cubaan untuk membuat lompatan dan hanya lompatan yang terpanjang akan dikira sebagai keputusan. Format sebenar pertandingan ini berbeza. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini).

Sisi lekukan pasir yang hampir dengan papan lonjak mestilah tidak melebihi 3 m dari jarak papan tersebut. Papan ini mestilah berukuran 1. selalunya sisi lekukan pasir adalah 1 m jaraknya dari titik lonjakan.Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm. 10 cm tebal dan di cat putih.22 m panjang. Namun demikian. Landasan larian mestilah sekurang-kurangnya 40 m panjang walaupun jarak larian sebenar dari segi teori adalah tidak terhad. Beberapa langkah harus diambil untuk memastikan sama ada peserta . 19.21-1. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres.2 cm lebar. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. Sisinya yang hampir dengan lekukan tidak boleh dipijak oleh peserta.8-20. Papan lonjak ditempatkan merentangi landasan larian dan ditanam dengan paras yang rata. Dari sisi inilah ukuran lompatan dibuat hingga ketempat peserta mendarat. Lekukan itu mestilah berukuran antara 2. PERATURAN Lompat jauh dilakukan ke dalam lekukan pasir yang bahagian hujungnya harus sekurang-kurangnya 10 m dari papan lonjak.75 m dan 3 m lebar.

tanah lembik atau pasir ini harus menutupi kawasan sekurang-kurangnya 10 cm lebar dan 3-7 mm dalamnya. Kadang-kadang tanah lembik dan pasir juga digunakan. iaitu dengan memijak pinggir depan papan lonjak atau tidak. percubaan itu juga dianggap tidak sah sama seperti kesalahan yang dibuat dalam acara lompat tinggi. Jarak lompatan diukur dari sisi papan lonjak ke lekukan yang dibuat oleh peserta yang paling hampir dengan papan lonjak. Plastisin. Sisinya harus mencerun ke atas pada sudut 30*. satu plastisin gantian harus disediakan supaya plastisin yang telah dipijak dapat di tukar dan dibaiki tanpa melengah-lengahkan pertandingan.telah melanggar peraturan. Ia harus diperbaiki jika sebarang lekukan terdapat diatasnya akibat dipijak oleh peserta. Gaya yang lebih berkesan ialah ‘gaya gantung’ yang mana kedua-dua belah kaki berada di belakang badan semasa berada di udara sebelum . Biasanya plastisin digunakan. TEKNIK Gaya lompatan yang mudah dan semulajadi dalam lompat jauh yang mana kedua-dua belah lutut rapat ke dada ( dikenali sebagai ‘sail’) adalah paling tidak cekap. Jika plastisin digunakan. Lompatan dianggap tidak sah jika peserta menyentuh persekitaran lekukan (atau kawasan di luar lekukan) di belakang titik mendarat atau membuat pusingan semasa membuat larian tuju dalam pertandingan antarabangsa.

acara ini tidak dipertandingkan. Asal-usul Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. Greek. and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. Ini bermakna. sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh(long jump). acara lompat kijang diperkenalkan ke negara Scotland. ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat. . Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens. lompat kijang dikenali sebagai hop. acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor kijang. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan menggunakan sebelah kaki yang sama. Pemenang pertama acara ini ialah James Connoly dari Greek. seperti acara olahraga. acara lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada acara lompat jauh. Ini bermakna. Dalam Sukan Olimpik Kuno. Dari Ireland. Pada peringkat awal. step. dan seterusnya ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19. acara lompat kijang tidak terdapat pada Sukan Olimpik kuno.Lompat kijang Mengikut catatan sejarah.

semaikan semangat juang yang tinggi. maka teknik. Brazil. Seperti juga acara-acara olahraga yang lain.Teknik lompatan Perubahan dalam teknik lompatan telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. dan Kesatuan Soviet. mahupun dalam kejohanan yang sebenar. Kini. sama ada semasa membuat latihan. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. . Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia. boleh mengambil acara ini dalam kejohanan-kejohanan di peringkat negeri. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. kaedah. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an. Perkara yang perlu diketahui Anda yang cemerlang dalam acara lari pecut dan lompat jauh. mahupun di peringkat antarabangsa untuk mewakili negara. Sukan Asia Tenggara Sukan SEA(SEA Games) turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). dan terus kekal sehingga ke hari ini. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. kebangsaan. Telah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki.

daya anjakan serta ketepatan kiraan langkah amat penting bagi mengelakkan lompatan daripada terbatal. .Selain memerlukan larian yang bertenaga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->