OLAHRAGA Olahraga, juga dikenali, dipanggil di dalam Bahasa Inggeris Amerika disebut trek dan padang atau trek

dan padang olahraga. mempunyai pelbagai jenis acara seperti acara lumba lari, melempar, dan melompat. Perkataan ini diambil dari Greek disebut "athlos" bermaksud "pertandingan". Sejarah Olahraga adalah sukan asli di Sukan Olimpik pertama balik ke dalam 776 SM di mana acara itu hanya dipegang adalah stadium panjang lumba jalan kaki atau "stade". Terdapat beberapa orang lain "permainan-permainan" diadakan sepanjang zaman era klasik Eropah:

Pythian Games (mengasaskan 527 SM) diadakan dalam Delphi setiap empat tahun *Nemean Games (mengasaskan 516 SM) diadakan dalam Argolid setiap dua tahun *Isthmian (mengasaskan 523 SM) berpaut Segenting bagi Corinth setiap dua tahun (setahun ada yang yang mengikuti Sukan Olimpik)

Roman Permainan-permainan – Muncul dari Etruscan lebih suka sematamata orang Yunani akar-akar, Roman Permainan-permainan

deemphasized footraces dan membaling. Sebagai ganti, sukan-sukan orang Yunani kereta kuda lumba dan gusti, serta Etruscan sukan pertempuran gladiator, mengambil tengah pentas. Orang lain dinikmati

olahraga peraduan-peraduan, seperti bangsa celts, Teutons dan orang goths yang dijayakan Orang-orang Rom. Bagaimanapun, ini adalah kerap berkaitan dengan latihan pertempuran, dan bukan dengan baik

dikelolakan. Di Zaman Pertengahan anak-anak lelaki kepada orang orang bangsawan akan terdidik dalam berlari, melompat dan gusti, tambahan kepada menunggang, berlawan tombak dan senjata latihan. Peraduanperaduan antara pesaing-pesaing dan kawan-kawan mungkin telah ramai. Alasan-alasan yang atas kedua-dua rasmi dan tidak rasmi. Banyak sukan olahraga telah ditemui disokong dalam Eropah seluruh zaman-zaman. Bagaimanapun, di Britain mereka telah jatuh pertolongan antara abad ke13 dan abad ke-16 disebabkan oleh sekatan-sekatan kerajaan di sukansukan bertujuan untuk mengurangkan amalan seni memanah. Selepas pengharaman ini adalah mengangkat dalam abad Ke-17 sukan-sukan bermula makmur sekali lagi, tetapi ia bukan hingga abad ke-19 organisasi itu bermula kelihatan. Ini termasuk penggabungan nalar sukan-sukan dan latihan ke dalam rejim-rejim sekolah. [Maktab Tentera Diraja]], Sandhurst telah mendakwa menjadi pertama untuk menerima ini di 1812 dan 1825 tetapi tanpa apa-apa bukti sokongan. Terakam paling awal mesyuarat adalah terancang di Shrewsbury, Shropshire di 1840 oleh Royale Sekolah Shrewsbury Cari. Terdapat butir-butir mesyuarat dalam satu siri dari suratsurat ditulis 60 tahun kemudian oleh CT Robinson yang ialah seorang murid di sana daripada 1838 untuk 1841.

AAU (Kesatuan Olahraga Amatur) adalah badan pentadbiran dalam Amerika Syarikat sehingga ia runtuh di bawah tekanan daripada kemaraan profesionalisme pada lewat 1970-an. Pejalan-pejalan kali Jalan Kelab Amerika (RRCA) juga wujud dalam Amerika Syarikat untuk menggalakkan lumba jalan kaki. menyediakan tulang belakang Sukan Olimpik. ia adalah kemudian dinamakan semula Jalan USA dan bidang (USATF atau AS T&F). dan berasingan pada 1983. Olahraga adalah termasuk moden yang pertama di Sukan Olimpik di 1896 dan telah sebahagian dari program semenjak. Wanita-wanita tidak dibenarkan menyertai acara balapan dan acara padang Sukan Olimpik di sehingga 1928. organisasi kurang berstruktur. Satu badan pentadbiran yang baru yang dipanggil Kongres Olahraga (TAC) telah dibentuk. . Satu badan pentadbiran antarabangsa (IAAF) telah ditubuhkan pada 1912. Banyak peristiwa olahraga ialah satu punca yang purba dan ada yang telah dikendalikan dalam kompetitif dibentuk oleh purba Greeks.Acara-acara olahraga yang moden adalah dengan biasanya dikelolakan sekitar satu balapan larian 400 meter. Tambahan pula. mantap. Acara padang (berpagar. dan membaling) sering diambil tempat dalam menurunkan di pusat balapan larian. Kedua-dua pertubuhan membenarkan atlet-atlet untuk menerima wang untuk larian meletakkan satu penghujung untuk larian meletakkan satu penghujung untuk "shamateurism" bahawa wujud sebelum. IAAF Kejohanan Dunia yang luar. yang mana kebanyakan daripada acaraacara bergerak berlaku. melompat.

Terdapat satu musim yang tertutup. walaupun terdapat situasi-situasi di mana lebih panjang jarak telah berlumba.000 lari berhalangan 3. Dalam satu pertemuan jalan tertutup atlet-atlet bertanding acara-acara sama sebagai satu luar berjumpa dengan kecuali 100 m dan 110 m/100 m pagar-pagar (diganti oleh 60 m pecut dan 60 m berpagar mempunyai banyak tahap dan kadangkala 55 m pecut berpagar 55m di tahap sekolah tinggi). Berjumpa tertutup juga mempunyai penambahan satu 3. ini adalah satu . Jalan tertutup terdiri daripada empat hingga enam lorong-lorong dari lapan hingga sepuluh di satu jalan yang luar.000 m. Kebanyakan jalan tertutup adalah 200 meter. di sana terdapat satu siri dari bangsa 'perang tanding bangsa' di Madison Segi Empat Garden's (NY) jalan tertutup.000 m berlari dengan biasanya di kedua-dua tahap yang pelajar kolej dan elit dari 10. Di pertengahan abad ke-20. berlari semasa musim sejuk dan satu musim yang luar. sesetengah yang mana digambarkan dua orang manusia lumba satu maraton (26. berlari semasa musim bunga dan musim panas.Trek dan padang dalam Di situ adalah dua musim untuk mengesan dan bidang.000 m jalan kaki dan 3. bagaimanapun. 5.2 ketul batu). dan 10. terdapat jejak-jejak yang lebih kecil dan lebih besar yang menyukat daripada antara 145 (11 pusingan untuk sebatu) untuk 300 meter.000 m adalah acara itu terpanjang biasanya berlari dalam rumah. Bagaimanapun kurang kerap. Sering satu kehendak jalan tertutup telah dibankkan pusing untuk pampasan untuk selekoh ketat.000m.

Dalam beberapa peristiwa. Di sesetengah negara(terutamanya Norway). lompat jauh dan lari 800 m) dan heptathlon untuk lelaki (terdiri daripada lari 60 m. di sana boleh juga menjadi satu 500 m lumba sebagai ganti keterbukaan 400 m biasanya ditemui di luar. lontar peluru. lompat jauh. lari 60 m berpagar. lompat bergalah dan lari 1000 m). lompat bergalah. lontar peluru.sangat jarang berlaku. untuk sebab-sebab yang nyata. lompat jauh. acara yang menonjol hanya lompat tinggi. terdapat biasanya tidak cukup ruang dalam sebuah stadium yang tertutup untuk peristiwa-peristiwa ini. 1000m dan 35 paun. 600m. lompat tinggi. . baling tukul besi. lompat tinggi. lompatan sejauh dan kedudukan-kedudukan lompat tinggi adalah juga ditandingi. dan dalam banyak kejohanan pelajar kolej bangsa dalam rumah kedua-dua adalah dipertikaikan. Dalam acara padang. Untuk multi acara atlet-atlet terdapat Pentatlon untuk perempuan (terdiri daripada pagar-pagar lari 60 m berpagar. dan lompat kijang. Acara-acara lain unik untuk acara tertutup (terutama sekali di Amerika Syarikat) adalah 300m. Merejam lembing. dan lempar cakera adalah ditambah yang cuma untuk luar.

satu lumba kuda berhalang jalan dengan sebuah lombong air. Bagaimanapun.Trek dan padang luar Jalan luar dan musim bidang bermula dalam musim bunga dan mungkin berterusan melalui musim panas. biasanya bola sepak/bola sepak/sejenis permainan bola. untuk lebih besar jejak-jejak pelajar kolej. membuat untuk seekor giliran lebih ketat atau satu pusingan yang lebih luas. lompat bergalah. beberapa jalan lama adalah masih berhati-hati di halaman-halaman. Bidang dalam ini adalah dengan biasanya dikenali sebagai kawasan dekat. Juga terdiri daripada rejam lembing. Ini boleh dalam atau di luar jalan. Acara padang terdiri daripada lompat tinggi. sesetengah daripada bidang ini telah disediakan AstroTurf atau FieldTurf dari rumput. baling tukul besi dan lempar cakera. ini adalah kerap berada di luar stadium kerana mereka bermula dari satu jumlah yang besar menjarakkan . Sering sekolah-sekolah akan menempatkan satu bidang di tengah-tengah jalan. disebabkan oleh saiz dan bentuk mereka. lompat kijang dan tembakan meletakkan. Biasanya jejak-jejak adalah sebuah bentuk bujur mengikuti 400 meter. Baru-baru ini. bagaimanapun. lompat jauh. supaya mereka mengukur 440 halaman. Jalan terdiri daripada 6-10 lorong-lorong dan.

dan mungkin merosakkan padang rumput. Luar biasa bangsa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh 200m yang lebih pendek jalan tertutup.acara-acara larian dikendalikan atas satu 400 meter jalan. Bagaimanapun.3 m) untuk 400 meter. semua recordkeeping untuk jarak agung telah ditamatkan. Manusia dan wanita-wanita tidak bersaing menentang satu sama lain. Bagaimanapun. banyak jalan tanpa satu padang olahraga dalam penggunaan tengah kawasan dekat untuk peristiwa-peristiwa membaling. Wanita-wanita umumnya berlari jarak sama seperti manusia walaupun berpagar dan halangan-halangan lumba kuda berhalang adalah rendah dan pemberat tembakan. • Acara balapan . bangsa berdasarkan agung jarak adalah jarang sekali atur terus jalan ada lagi selepas kebanyakan jalan telah bertukar daripada sesuku batu (402. Acara Terdapat variasi lain selain satuan disenaraikan di bawah tetapi bangsabangsa panjang luar biasa (contoh 300 m) adalah dijalankan banyak kurang kerap. cakera. lembing dan tukul adalah kurang. Kecuali larian batu. banyak rekod buku-buku masih boleh telah mempunyai pemegang rekod dunia baru(masa ini Hicham El Guerrouj bagi Maghribi) disebabkan oleh kepentingan yang seluruh dunianya. .

4 x 1 dan 4 x 4. 200 meter dan 400 meter. Kejadian-kejadian umum adalah 5000 m dan 10000 m. 100 meter. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. o lari berganti-ganti: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. . o jarak menengah: peristiwa-peristiwa daripada 800 m untuk 3000 m. Lari Bergantiganti 4 x 400 meter. seperti menyampaikan medley. Kejadian-kejadian umum adalah 60 m (dalam rumah cuma). o Lari Berpagar: 110 m pagar-pagar tinggi (100 m untuk perempuan) dan 400 m pagar-pagar pertengahan (300 m dalam sesetengah sekolah-sekolah tinggi). 4 x 800 m.  lumba lari berhalang . adalah dengan jarang sekali larian kecuali dekat geganti besar karnival.o berlari pecut: peristiwa-peristiwa sehingga dan termasuk 400 m. 4 x 200 m. 4 x 2. o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. batu dan 3000 m. Di Amerika Syarikat (sekolah-sekolah tinggi terutama). • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas terbuka. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. Beberapa acara. 1500 meter. sebagainya. 1600 m (batu). dan 3200 m (2 ketul batu). acara-acara jarak termasuk 800 m.satu kaum (biasanya 3000 m) di pelari-pelari yang harus berunding halangan-halangan dan lompat air. terutama 800 meter.

sebagainya. • Lumba jalan kaki: biasanya dikendalikan atas keterbukaan jalan-jalan. 20 km dan 50 km. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. Kejadian-kejadian umum adalah 10 km. • Acara padang o Acara melempar     Lontar peluru Baling tukul besi Rejam lembing Lempar Cakera o Acara melompat   Lompat tinggi Lompat jauh . o Lari Berpagar: 110 m lari berpagar(100 m untuk wanita) dan 400 m lari berpagar pertengahan (300 m untuk sekolah tinggi). Lari Berganti-ganti 4 x 400 meter. o Relay: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. menyampaikan medley. Common events are 5000 m dan 10000 m. Acara yang sama. 4 x 200 m. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. 4 x 800 m. 4 x 2. Kejadian-kejadian umum adalah separuh maraton dan maraton.o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. 4 x 1 dan 4 x 4. tetapi sering penyudah di jalan. adalah dengan jarang sekali larian kecuali karnival besar. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas jalan-jalan keterbukaan.

   Lompat galah Lompat kijang lompat tinggi .

ACARA PADANG: ACARA MELEMPAR Lontar peluru Acara lontar peluru adalah satu acara olahraga iaitu acara padang yang melibatkan dari segi melontar dalam pergerakan menolak satu bola logam besi berat sejauh yang boleh. acara lontar peluru tidak dapat diterima sebagai acara sukan di kedua-dua buah negara ini. Sebagai sebuah negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan. Pada ketika . Dari sini. Orang Scotland dan Ireland telah dianggap sebagai golongan pertama yang mencipta acara lontar peluru. dan akhirnya menjadi acara olahraga yang dipertandingkan. Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat. berdasarkan pertandingan melontar batu yang mereka lakukan ketika itu. bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru. Bagaimanapun. acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. aktiviti melontar batu telah dijadikan pertandingan bermula pada abad ke-19. Mengikut sejarah. Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik. Asal usul Acara lontar peluru tidak mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan acara merejam lembing dan melempar cakera.

seorang atlet lontar peluru telah menonjol dalam acara ini. acara lontar peluru telah diperkenalkan ke negara-negara lain seperti Greek. yang terdapat pada kawasan lontaran seperti yang diguna pakai sekarang. Pada mulanya kawasan lontaran berbentuk segi empat sama dengan ukuran 7 kaki x 7 kaki. pada tahun 1950-an.semasa. Beliau telah mencipta teknik lontaran baru. Atlet lontar peluru haruslah mampu mengenal pasti dan mengaplikasi teknik dan gaya lontaran yang baik. Dengan ini. dengan bahagian hadapan tempat melakukan lontaran diletakkan papan yang seakan-akan penanda. yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini. Malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan 1904. tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. peluru diperbuat daripada besi seberat 16 paun. Peraturan dan pertandingan Akhirnya. Pada tahun 1909. bentuk kawasan telah ditukar kepada bentuk bulatan yang berdiameter 7 kaki. Namun begitu. Beliau ialah Perry O`Brien dari Amerika Syarikat. Namun begitu. melalui latihan ansur maju dan kaedah yang bersistematik bagi menempa sesuatu jarak lontaran yang cemerlang dan terbaik.ini. Beberapa peraturan yang berkaitan dengan kawasan lontaran telah dicipta. Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik moden tahun 1896. acara lontar peluru ini dapat menyebabkan bahaya jika kita tidak berhati-hati sebelum. . dan selepas melakukan aktiviti.

dan selepas.13 m Gambarajah : Kawasan Lontaran Peluru . 75 cm 2. Fasa perlakuan berkait rapat dengan koordinasi pelontar. dan anggota lain terutamanya tangan.Persediaan atlet. iaitu sebelum. perlakuan yang sempurna semasa melakukan aktiviti melontar.pinggang.kekuatan tubuh badan. semasa. yang mana perlakuan yang licin dan sempurna akan banyak membantu atau mencipta sesuatu kejayaan. Ini bermakna persediaan fizikal dan mental adalah menjadi agenda utama untuk menjamin keselamatan diri atlet itu sendiri. Kedua. dan kaki memainkan peranan utama.

Rejam lembing Sejarah Mengikut catatan sejarah. acara merejam lembing adalah acara rejaman yang tertua dalam sejarah sukan olahraga. Grip terletak pada pusat graviti lembing. Kini. Matlamat dan peralatan Matlamat acara ini ialah merejam lembing sejauh yang dapat dilakukan dengan mengikut peraturan dan di dalam kawasan yang telah ditetapkan. ia merupakan salah satu acara padang yang penting di dalam sukan olahraga. Peralatan yang perlu bagi atlet acara ini ialah lembing dan kawasan membuat rejaman iaitu padang. Para pemenang akan ditentukan menerusi rejaman atau balingan yang paling jauh. Acara ini mula dipertandingkan buat pertama kali di dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. Bahagianbahagian lembing pula terdiri daripada bahagian kepala yang panjang. Acara ini dipertandingkan mengikut kategori lelaki dan wanita. Bahagian pegangan (grip) panjangnya 15cm-16cm untuk acara kategori lelaki dan 14cm15cm untuk kategori wanita dan lelaki bawah 18 tahun. bahagian pegangan (grip). dan bahagian hujunga atau ekor yang tajam. Berat minimum lembing untuk kategori lelaki ialah 800g manakala untuk kategori wanita bawah 16 tahun pula ialah seberat 600g .besi. Lembing diperbuat daripada kayu. atau logam campuran. Bahagian kepala yang panjang diperbuat daripada besi berukuran 25cm-33cm.

terdapat dua cara yang biasa digunakan oleh perejam lembing. Sekiranya pegangan tidak kemas. Untuk mendapatkan satu rejaman yang baik dan sempurna selain tenaga yang dipindahkan semasa larian dan momentum semasa rejaman dilakukan. Acara ini juga dipertandingkan dalam Sukan Olimpik Kuno Greek. Satu dari atas dan satu dari sisi bawah. lembing akan terlepas begitu sahaja dan rejaman tidak sejauh seperti yang dikehendaki Lempar cakera Sejarah Acara lempar cakera adalah acara lontaran yang mula-mula dicipta sebagai acara sukan. cakera yang digunakan adalah jauh lebih besar dan lebih berat daripada cakera yang digunakan pada hari ini. Acara lempar cakera mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896.Teknik Untuk pengetahuan dan makluman anda. Anda boleh memilih dua cara tersebut berdasarkan keselesaan dan kemampuan. cara memegang (grip) juga perlu dititikberatkan dan diambil kira. . Namun begitu.

Teknik dan cara membuat lemparan ketika itu adalah bebas. serta dimasukkan timah hitam seberat 1.leper. Peraturan dan Teknik Bagi mengelakkan cakera dilempar ke merata tempat. Acara lempar cakera dipertandingkan di Sukan Olimpik Stockholm pada tahun 1912 dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. permulaannya adalah mengikut cara lemparan yang dilakukan pada masa silam. Cara lemparan seperti ini tidak sejauh yang dikehendaki dan akhirnya cara lemparan ini tidak mendapat sambutan daripada peserta yang mengambil bahagian di dalam acara lempar cakera.923 kilogram pada bahagian tengah dan menghampiri 2 kilogram untuk atlet lelaki. Setiap peserta akan melakukan lemparan kali pertama dengan hanya menggunakan sebelah tangan manakala lemparan pada kali kedua peserta akan menggunakan sebelah tangan yang belum digunakan lagi.5 meter.dan dibaluti besi di sekelilingnya. Pergerakan tangan untuk menghayun cakera pula berada di sisi badan peserta.Peralatan Cakera ini diperbuat daripada kepingan kayu tebal yang berbentuk bulat. Cara lemparan seperti ini akan menyebabkan pergerakan cakera seakan-akan melayang pada jarak yang lebih jauh. Tetapi pada masa kini. Pergerakan dan kedudukan tangan serta badan berada dalam kedudukan bongkok sedikit. satu kawasan khas yang disediakan berbentuk segi empat sama dengan jejari 2. Pertandingan melempar cakera .

lebarnya mestilah sekurangkurangnya 5m x 3m. busa itu haruslah berupaya menyangga pendaratan peserta yang lembut. teknik lemparannya telah diubahsuai dan diperbaiki dari semasa ke semasa dan bentuk latihan yang sistematik menyebabkan jarak lemparan yang dicapai dalam setiap kejohanan terus meningkat maju. maka tidak perlulah ditentukan had ketinggiannya. Memandangkan komposisi busa itu menentukan kualiti daya menyerap hentakannya. Bagi kedua-dua jenis kawasan mendarat ini. Bongkah-bongkah ini juga diikat rapi supaya peserta tidak terjatuh di celah-celahnya. . Sementara itu. LOMPAT TINGGI Peraturan Kawasan mendarat mestilah sama ada lekukan yang berisi pasir ataupun tilam tinggi yang terdiri daripada bongkah-bongkah busa poliuretana yang disusun. Jaguh yang pernah mengharumkan nama negara Malaysia dalam acara ini ialah Danapal Naidu. Demi keselamatan.menggunakan cara ini oleh peserta sehingga tahun 1920 dan selepas itu. teknik lemparan baru telah diperkenalkan.

Palang di sokong oleh cagak-cagak yang dapat diubah-ubah kedudukannya. Oleh itu. gaya guling barat. Cagakcagak ini mempunyai permukaan atas yang rata berukuran 4 cm x 6 cm. Peserta dibenarkan memnbatalkan lompatan dan mengulangi larian semula jika lonjakan belum dibuat. gaya timur. gaya pelana. percubaan itu akan dikira. Semasa pertandingan. 3 cm atau 2 cm. Gaya-gaya lompat tinggi yang biasa digunakan oleh peserta ialah gaya gunting. penujuan dan lonjakan yang tepat sangat penting dalam acara lompat tinggi.Tiang-tiang yang menyokong palang berdiameter 3 cm mestilah diletakkan 4 m jaraknya diantara satu sama lain dan 10 cm jaraknya dari tilam mendarat. cagak-cagak ini diletakkan dalam keadaan menghadap satu dengan lain. dan gaya Fosbury Flop. palang ini dinaikkan 5 cm. Landasan larian merupakan sebahagian daripada bulatan yang mempunyai jejari 15-25 m (jarak larian tidak dihadkan). Semasa pertandingan. dengan syarat tidak melebihi masa 90 saat yang diberikan untuk membuat lompatan itu. Gaya-gaya Asas lompatan yang baik adalah kebolehan peserta untuk menukar momentum tegak yang akan menaikkan badan peserta melepasi palang. Tetapi seandainya peserta telah menyentuh palang atau melepasi kawasan diantara kedua-dua tiang. . Ukuran ini semakin kurang apabila palang semakin tinggi. Lompat tinggi adalah satu-satunya acara di mana para peserta dibenarkan membubuh petanda diatas landasan larian.

skitel.Dalam abad ke-19 . tali palang. tandaan. kerana latihan yang sedemikian akan meyakinkan diri dan membetulkan teknik lari. Gaya ini banyak mendatangkan kecederaan kepada para peserta. Kemudian barulah anda boleh mempelajari pula fasa lonjakan(take-off). Latihan dan Alat Bantu Anda yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini. Anda perlu membuat latihan dengan aras ketinggian mula yang rendah. layangan. TEKNIK Gaya Fosbury . dan mendarat. peserta lompat tinggi melompat dan mendarat di atas tanah yang berumput dengan menggunakan gaya gunting. tali menggantung bola (latih melonjak). lonjak. Biasanya atlet yang mengambil bahagian dalam acara lompat tinggi mempunyai susuk badan yang kurus dan tinggi lampai. dan mendarat. Alatalat bantu seperti tilam ketangkasan. perlu berlatih untuk memantapkan gaya dan cara larian yang konsisten. iaitu dengan cara membelakang. dan tiang adalah sangat diperlukan untuk memberi daya keyakinan. Peserta yang menggunakan gaya Fosbury Flop telah berjaya mencatatkan rekod dalam acara lompat tinggi. layang.

peserta mestilah membuat lonjakan dengan kaki yang lebih jauh dari palang iaitu kaki kanan jika peserta menghampiri palang dari kiri atau kaki kiri jika peserta menghampiri palang dari kanan.pelompat flop harus melentikkan badan ke belakang dengan kepala dan tumit ditarik kedalam dan mengelak daripada memandang palang. Putaran ini haruslah dihasilkan oleh daya yang tersimpan semasa membuat kelokan terakhir dalam larian tuju. lentikan. Semasa berada di udara. anjalan. Untuk melakukannya. larian konsisten. adalah penting untuk membengkokkan kaki yang satu lagi dan mengelakkan daripada berputar pada paksi yang tegak untuk menghalakan belakang badan ke palang dengan menggunakan gerak badan. Melepaskan betis dan kaki dapat dilakukan dengan . untuk mencipta sesuatu lompatan yang lebih tinggi dan sempurna. menyebabkan peserta mendarat dengan bahagian belakang dahulu setelah melepasi palang dalam posisi tersebut. Walaubagaimanapun. Pada hakikatnya ‘flop’ ialah lompatan gaya gunting yang dilakukan dengan pendekatan secara berkelok dengan menggunakan bahagian belakang. kelembutan.dan koordinasi adalah perkara yang sangat dititikberatkan. Kebanyakan peserta moden menggunakan gaya ‘fosfury flop’ yang diperkenalkan oleh atlet bangsa Amerika bernama Dick Fosfury pada tahun 1967 yang mana peserta menyelekoh(berkelok) ketika empat langkah terakhir sebelum melompat.Dalam gaya Fosbury Flop misalnya. Kelok ini mendorong peserta berputar pada paksi tegak sebaik sahaja peserta melonjak keatas.

membuat lompatan dengan gaya ‘flop’ atau gaya pelana memerlukan tilam busa sebagai tempat mendarat. titik lonjakan mestilah agak jauh daripada titik melepasi palang kerana kedudukan palang yang tinggi akan meletakkan titik lonjakan sangat rapat dengan tiang. lompat gaya pelana merupakan gaya lompatan yang dominan. Lekukan berpasir hanya sesuai untuk lompatan gaya gunting yang mana pendaratan dibuat diatas kedua-dua belah kaki. Sejumlah kecil atlet masih menggunakan gaya ini. Semasa berada di udara. Pendaratan harus dilakukan dengan bahagian atas belakang dan bahu. iaitu lapan hingga 12 langkah larian berbanding enam hingga lapan langkah larian bagi gaya lompatan lain. Gaya ini menggunakan larian tuju yang lurus yang dibuat pada sudut tirus dari landasan larian. Peserta akan membuat lonjakan dengan kaki yang paling hampir dengan palang. Sebelum lompatan ‘flop’ diperkenalkan. Demi keselamatan. Larian tuju bagi ‘flop’ berupaya mencapai jarak lebih jauh dan lebih pantas daripada gaya lompatan yang lain. Hal ini hanya dapat dilakukan dengan mengadakan latihan yang berulang-ulang kali. .meluruskan kaki pada masa yang benar-benar sesuai. peserta memusing badan dengan keadaan perut mengarah ke palang dan mendarat dengan bahagian belakang badan. iaitu kaki kiri jika dia mendekati palang itu dari sebelah kiri dan kaki kanan jika dia mendekati palang itu dari sebelah kanan. Oleh sebab peserta mengikut laluan lompatan secara parabola yang mempunyai sudut lonjakan kira-kira 45* daripada kedudukan mendatar.

Sasaran pencapaian-lompat tinggi Lelaki Wanita Dewasa 2.78 m Dibawah 20thn 2.80 m 1.00 m 1.10 m 1.72 m Dibawah 17thn 1.68 m Dibawah 15thn 1.60 m LOMPAT JAUH .90 m 1.

Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang ahli sukan atau atlet cuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat pelepasan. lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. tetapi secara amnya peserta akan mendapat beberapa kali cubaan untuk membuat lompatan dan hanya lompatan yang terpanjang akan dikira sebagai keputusan. Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Pada 1935. Peserta dengan lompatan sah yang paling jauh pada akhir pertandingan akan dikira sebagai juara. . Format sebenar pertandingan ini berbeza. biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah. Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlit pada pasir diukur. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Oleh itu tidak hairanlah jika atlet lari pecut turut bertanding dan memenangi acara ini. Kelajuan semasa berlari dan tinggi lonjakan merupakan kunci lompatan yang jauh. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini). Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit.

21-1. Papan lonjak ditempatkan merentangi landasan larian dan ditanam dengan paras yang rata.75 m dan 3 m lebar. Lekukan itu mestilah berukuran antara 2. Dari sisi inilah ukuran lompatan dibuat hingga ketempat peserta mendarat.Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. Sisinya yang hampir dengan lekukan tidak boleh dipijak oleh peserta. 19.2 cm lebar. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres.22 m panjang. 10 cm tebal dan di cat putih. Namun demikian. PERATURAN Lompat jauh dilakukan ke dalam lekukan pasir yang bahagian hujungnya harus sekurang-kurangnya 10 m dari papan lonjak. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm.8-20. Beberapa langkah harus diambil untuk memastikan sama ada peserta . selalunya sisi lekukan pasir adalah 1 m jaraknya dari titik lonjakan. Sisi lekukan pasir yang hampir dengan papan lonjak mestilah tidak melebihi 3 m dari jarak papan tersebut. Landasan larian mestilah sekurang-kurangnya 40 m panjang walaupun jarak larian sebenar dari segi teori adalah tidak terhad. Papan ini mestilah berukuran 1.

iaitu dengan memijak pinggir depan papan lonjak atau tidak. percubaan itu juga dianggap tidak sah sama seperti kesalahan yang dibuat dalam acara lompat tinggi. satu plastisin gantian harus disediakan supaya plastisin yang telah dipijak dapat di tukar dan dibaiki tanpa melengah-lengahkan pertandingan.telah melanggar peraturan. Kadang-kadang tanah lembik dan pasir juga digunakan. Biasanya plastisin digunakan. Ia harus diperbaiki jika sebarang lekukan terdapat diatasnya akibat dipijak oleh peserta. Gaya yang lebih berkesan ialah ‘gaya gantung’ yang mana kedua-dua belah kaki berada di belakang badan semasa berada di udara sebelum . Plastisin. Jika plastisin digunakan. tanah lembik atau pasir ini harus menutupi kawasan sekurang-kurangnya 10 cm lebar dan 3-7 mm dalamnya. Lompatan dianggap tidak sah jika peserta menyentuh persekitaran lekukan (atau kawasan di luar lekukan) di belakang titik mendarat atau membuat pusingan semasa membuat larian tuju dalam pertandingan antarabangsa. TEKNIK Gaya lompatan yang mudah dan semulajadi dalam lompat jauh yang mana kedua-dua belah lutut rapat ke dada ( dikenali sebagai ‘sail’) adalah paling tidak cekap. Sisinya harus mencerun ke atas pada sudut 30*. Jarak lompatan diukur dari sisi papan lonjak ke lekukan yang dibuat oleh peserta yang paling hampir dengan papan lonjak.

acara lompat kijang diperkenalkan ke negara Scotland. acara ini tidak dipertandingkan. acara lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada acara lompat jauh. lompat kijang dikenali sebagai hop. sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh(long jump). step. Dalam Sukan Olimpik Kuno. Pemenang pertama acara ini ialah James Connoly dari Greek. Ini bermakna. Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens. seperti acara olahraga. . Pada peringkat awal. dan seterusnya ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19. Asal-usul Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor kijang. Dari Ireland. Greek.Lompat kijang Mengikut catatan sejarah. acara lompat kijang tidak terdapat pada Sukan Olimpik kuno. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan menggunakan sebelah kaki yang sama. Ini bermakna. and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat.

dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. dan terus kekal sehingga ke hari ini. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. Seperti juga acara-acara olahraga yang lain. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. boleh mengambil acara ini dalam kejohanan-kejohanan di peringkat negeri. sama ada semasa membuat latihan. kebangsaan. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. . kaedah. semaikan semangat juang yang tinggi. Perkara yang perlu diketahui Anda yang cemerlang dalam acara lari pecut dan lompat jauh. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. mahupun dalam kejohanan yang sebenar. maka teknik. dan Kesatuan Soviet.Teknik lompatan Perubahan dalam teknik lompatan telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. Brazil. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia. mahupun di peringkat antarabangsa untuk mewakili negara. Kini. yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. Sukan Asia Tenggara Sukan SEA(SEA Games) turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. Telah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an.

. daya anjakan serta ketepatan kiraan langkah amat penting bagi mengelakkan lompatan daripada terbatal.Selain memerlukan larian yang bertenaga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful