OLAHRAGA Olahraga, juga dikenali, dipanggil di dalam Bahasa Inggeris Amerika disebut trek dan padang atau trek

dan padang olahraga. mempunyai pelbagai jenis acara seperti acara lumba lari, melempar, dan melompat. Perkataan ini diambil dari Greek disebut "athlos" bermaksud "pertandingan". Sejarah Olahraga adalah sukan asli di Sukan Olimpik pertama balik ke dalam 776 SM di mana acara itu hanya dipegang adalah stadium panjang lumba jalan kaki atau "stade". Terdapat beberapa orang lain "permainan-permainan" diadakan sepanjang zaman era klasik Eropah:

Pythian Games (mengasaskan 527 SM) diadakan dalam Delphi setiap empat tahun *Nemean Games (mengasaskan 516 SM) diadakan dalam Argolid setiap dua tahun *Isthmian (mengasaskan 523 SM) berpaut Segenting bagi Corinth setiap dua tahun (setahun ada yang yang mengikuti Sukan Olimpik)

Roman Permainan-permainan – Muncul dari Etruscan lebih suka sematamata orang Yunani akar-akar, Roman Permainan-permainan

deemphasized footraces dan membaling. Sebagai ganti, sukan-sukan orang Yunani kereta kuda lumba dan gusti, serta Etruscan sukan pertempuran gladiator, mengambil tengah pentas. Orang lain dinikmati

olahraga peraduan-peraduan, seperti bangsa celts, Teutons dan orang goths yang dijayakan Orang-orang Rom. Bagaimanapun, ini adalah kerap berkaitan dengan latihan pertempuran, dan bukan dengan baik

dikelolakan. Di Zaman Pertengahan anak-anak lelaki kepada orang orang bangsawan akan terdidik dalam berlari, melompat dan gusti, tambahan kepada menunggang, berlawan tombak dan senjata latihan. Peraduanperaduan antara pesaing-pesaing dan kawan-kawan mungkin telah ramai. Alasan-alasan yang atas kedua-dua rasmi dan tidak rasmi. Banyak sukan olahraga telah ditemui disokong dalam Eropah seluruh zaman-zaman. Bagaimanapun, di Britain mereka telah jatuh pertolongan antara abad ke13 dan abad ke-16 disebabkan oleh sekatan-sekatan kerajaan di sukansukan bertujuan untuk mengurangkan amalan seni memanah. Selepas pengharaman ini adalah mengangkat dalam abad Ke-17 sukan-sukan bermula makmur sekali lagi, tetapi ia bukan hingga abad ke-19 organisasi itu bermula kelihatan. Ini termasuk penggabungan nalar sukan-sukan dan latihan ke dalam rejim-rejim sekolah. [Maktab Tentera Diraja]], Sandhurst telah mendakwa menjadi pertama untuk menerima ini di 1812 dan 1825 tetapi tanpa apa-apa bukti sokongan. Terakam paling awal mesyuarat adalah terancang di Shrewsbury, Shropshire di 1840 oleh Royale Sekolah Shrewsbury Cari. Terdapat butir-butir mesyuarat dalam satu siri dari suratsurat ditulis 60 tahun kemudian oleh CT Robinson yang ialah seorang murid di sana daripada 1838 untuk 1841.

Kedua-dua pertubuhan membenarkan atlet-atlet untuk menerima wang untuk larian meletakkan satu penghujung untuk larian meletakkan satu penghujung untuk "shamateurism" bahawa wujud sebelum. yang mana kebanyakan daripada acaraacara bergerak berlaku. AAU (Kesatuan Olahraga Amatur) adalah badan pentadbiran dalam Amerika Syarikat sehingga ia runtuh di bawah tekanan daripada kemaraan profesionalisme pada lewat 1970-an. Banyak peristiwa olahraga ialah satu punca yang purba dan ada yang telah dikendalikan dalam kompetitif dibentuk oleh purba Greeks. ia adalah kemudian dinamakan semula Jalan USA dan bidang (USATF atau AS T&F). dan berasingan pada 1983. organisasi kurang berstruktur. Satu badan pentadbiran yang baru yang dipanggil Kongres Olahraga (TAC) telah dibentuk. melompat. Acara padang (berpagar. Satu badan pentadbiran antarabangsa (IAAF) telah ditubuhkan pada 1912. dan membaling) sering diambil tempat dalam menurunkan di pusat balapan larian. Wanita-wanita tidak dibenarkan menyertai acara balapan dan acara padang Sukan Olimpik di sehingga 1928. menyediakan tulang belakang Sukan Olimpik.Acara-acara olahraga yang moden adalah dengan biasanya dikelolakan sekitar satu balapan larian 400 meter. IAAF Kejohanan Dunia yang luar. . mantap. Tambahan pula. Olahraga adalah termasuk moden yang pertama di Sukan Olimpik di 1896 dan telah sebahagian dari program semenjak. Pejalan-pejalan kali Jalan Kelab Amerika (RRCA) juga wujud dalam Amerika Syarikat untuk menggalakkan lumba jalan kaki.

000 m berlari dengan biasanya di kedua-dua tahap yang pelajar kolej dan elit dari 10.000m. Berjumpa tertutup juga mempunyai penambahan satu 3.000 m adalah acara itu terpanjang biasanya berlari dalam rumah. Bagaimanapun kurang kerap. di sana terdapat satu siri dari bangsa 'perang tanding bangsa' di Madison Segi Empat Garden's (NY) jalan tertutup. dan 10.000 m. ini adalah satu .2 ketul batu).Trek dan padang dalam Di situ adalah dua musim untuk mengesan dan bidang. terdapat jejak-jejak yang lebih kecil dan lebih besar yang menyukat daripada antara 145 (11 pusingan untuk sebatu) untuk 300 meter.000 lari berhalangan 3. berlari semasa musim bunga dan musim panas. Jalan tertutup terdiri daripada empat hingga enam lorong-lorong dari lapan hingga sepuluh di satu jalan yang luar. Sering satu kehendak jalan tertutup telah dibankkan pusing untuk pampasan untuk selekoh ketat. sesetengah yang mana digambarkan dua orang manusia lumba satu maraton (26. Dalam satu pertemuan jalan tertutup atlet-atlet bertanding acara-acara sama sebagai satu luar berjumpa dengan kecuali 100 m dan 110 m/100 m pagar-pagar (diganti oleh 60 m pecut dan 60 m berpagar mempunyai banyak tahap dan kadangkala 55 m pecut berpagar 55m di tahap sekolah tinggi). Kebanyakan jalan tertutup adalah 200 meter. Terdapat satu musim yang tertutup. berlari semasa musim sejuk dan satu musim yang luar.000 m jalan kaki dan 3. bagaimanapun. walaupun terdapat situasi-situasi di mana lebih panjang jarak telah berlumba. Di pertengahan abad ke-20. 5.

untuk sebab-sebab yang nyata. Di sesetengah negara(terutamanya Norway).sangat jarang berlaku. di sana boleh juga menjadi satu 500 m lumba sebagai ganti keterbukaan 400 m biasanya ditemui di luar. lompat bergalah dan lari 1000 m). lompat jauh dan lari 800 m) dan heptathlon untuk lelaki (terdiri daripada lari 60 m. acara yang menonjol hanya lompat tinggi. dan lempar cakera adalah ditambah yang cuma untuk luar. Dalam beberapa peristiwa. lontar peluru. dan dalam banyak kejohanan pelajar kolej bangsa dalam rumah kedua-dua adalah dipertikaikan. Untuk multi acara atlet-atlet terdapat Pentatlon untuk perempuan (terdiri daripada pagar-pagar lari 60 m berpagar. lompat jauh. 600m. terdapat biasanya tidak cukup ruang dalam sebuah stadium yang tertutup untuk peristiwa-peristiwa ini. 1000m dan 35 paun. dan lompat kijang. lompat jauh. lompat bergalah. baling tukul besi. lompatan sejauh dan kedudukan-kedudukan lompat tinggi adalah juga ditandingi. lontar peluru. Merejam lembing. . lompat tinggi. lari 60 m berpagar. lompat tinggi. Dalam acara padang. Acara-acara lain unik untuk acara tertutup (terutama sekali di Amerika Syarikat) adalah 300m.

Acara padang terdiri daripada lompat tinggi. baling tukul besi dan lempar cakera. untuk lebih besar jejak-jejak pelajar kolej. Juga terdiri daripada rejam lembing. Baru-baru ini. Biasanya jejak-jejak adalah sebuah bentuk bujur mengikuti 400 meter. ini adalah kerap berada di luar stadium kerana mereka bermula dari satu jumlah yang besar menjarakkan . satu lumba kuda berhalang jalan dengan sebuah lombong air. membuat untuk seekor giliran lebih ketat atau satu pusingan yang lebih luas. bagaimanapun. lompat kijang dan tembakan meletakkan. Jalan terdiri daripada 6-10 lorong-lorong dan.Trek dan padang luar Jalan luar dan musim bidang bermula dalam musim bunga dan mungkin berterusan melalui musim panas. Ini boleh dalam atau di luar jalan. Bidang dalam ini adalah dengan biasanya dikenali sebagai kawasan dekat. sesetengah daripada bidang ini telah disediakan AstroTurf atau FieldTurf dari rumput. Sering sekolah-sekolah akan menempatkan satu bidang di tengah-tengah jalan. biasanya bola sepak/bola sepak/sejenis permainan bola. lompat bergalah. lompat jauh. Bagaimanapun. disebabkan oleh saiz dan bentuk mereka. beberapa jalan lama adalah masih berhati-hati di halaman-halaman. supaya mereka mengukur 440 halaman.

Manusia dan wanita-wanita tidak bersaing menentang satu sama lain. Bagaimanapun.3 m) untuk 400 meter. cakera. • Acara balapan . banyak rekod buku-buku masih boleh telah mempunyai pemegang rekod dunia baru(masa ini Hicham El Guerrouj bagi Maghribi) disebabkan oleh kepentingan yang seluruh dunianya. semua recordkeeping untuk jarak agung telah ditamatkan.dan mungkin merosakkan padang rumput. banyak jalan tanpa satu padang olahraga dalam penggunaan tengah kawasan dekat untuk peristiwa-peristiwa membaling. . Wanita-wanita umumnya berlari jarak sama seperti manusia walaupun berpagar dan halangan-halangan lumba kuda berhalang adalah rendah dan pemberat tembakan.acara-acara larian dikendalikan atas satu 400 meter jalan. bangsa berdasarkan agung jarak adalah jarang sekali atur terus jalan ada lagi selepas kebanyakan jalan telah bertukar daripada sesuku batu (402. Luar biasa bangsa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh 200m yang lebih pendek jalan tertutup. Kecuali larian batu. Acara Terdapat variasi lain selain satuan disenaraikan di bawah tetapi bangsabangsa panjang luar biasa (contoh 300 m) adalah dijalankan banyak kurang kerap. lembing dan tukul adalah kurang. Bagaimanapun.

acara-acara jarak termasuk 800 m. o lari berganti-ganti: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. sebagainya.satu kaum (biasanya 3000 m) di pelari-pelari yang harus berunding halangan-halangan dan lompat air. 4 x 2. Kejadian-kejadian umum adalah 5000 m dan 10000 m. Lari Bergantiganti 4 x 400 meter. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. seperti menyampaikan medley. 4 x 1 dan 4 x 4. 4 x 200 m. o jarak menengah: peristiwa-peristiwa daripada 800 m untuk 3000 m. . Kejadian-kejadian umum adalah 60 m (dalam rumah cuma). 4 x 800 m. Di Amerika Syarikat (sekolah-sekolah tinggi terutama). Beberapa acara. 1500 meter. adalah dengan jarang sekali larian kecuali dekat geganti besar karnival. terutama 800 meter. o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. o Lari Berpagar: 110 m pagar-pagar tinggi (100 m untuk perempuan) dan 400 m pagar-pagar pertengahan (300 m dalam sesetengah sekolah-sekolah tinggi). dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. 200 meter dan 400 meter.o berlari pecut: peristiwa-peristiwa sehingga dan termasuk 400 m. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas terbuka. dan 3200 m (2 ketul batu).  lumba lari berhalang . 1600 m (batu). 100 meter. batu dan 3000 m.

Common events are 5000 m dan 10000 m. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8. 4 x 800 m. dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan. Lari Berganti-ganti 4 x 400 meter. Kejadian-kejadian umum adalah 10 km. Acara yang sama. 4 x 1 dan 4 x 4. 4 x 2. 20 km dan 50 km. Kejadian-kejadian umum adalah separuh maraton dan maraton. o Relay: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter. menyampaikan medley. sebagainya. o Lari Berpagar: 110 m lari berpagar(100 m untuk wanita) dan 400 m lari berpagar pertengahan (300 m untuk sekolah tinggi). 4 x 200 m. • Acara padang o Acara melempar     Lontar peluru Baling tukul besi Rejam lembing Lempar Cakera o Acara melompat   Lompat tinggi Lompat jauh . tetapi sering penyudah di jalan. • Lumba jalan kaki: biasanya dikendalikan atas keterbukaan jalan-jalan. adalah dengan jarang sekali larian kecuali karnival besar.o Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. • Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas jalan-jalan keterbukaan.

   Lompat galah Lompat kijang lompat tinggi .

ACARA PADANG: ACARA MELEMPAR Lontar peluru Acara lontar peluru adalah satu acara olahraga iaitu acara padang yang melibatkan dari segi melontar dalam pergerakan menolak satu bola logam besi berat sejauh yang boleh. dan akhirnya menjadi acara olahraga yang dipertandingkan. Dari sini. Mengikut sejarah. aktiviti melontar batu telah dijadikan pertandingan bermula pada abad ke-19. Sebagai sebuah negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan. Bagaimanapun. Asal usul Acara lontar peluru tidak mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan acara merejam lembing dan melempar cakera. Pada ketika . bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru. berdasarkan pertandingan melontar batu yang mereka lakukan ketika itu. acara lontar peluru tidak dapat diterima sebagai acara sukan di kedua-dua buah negara ini. Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik. Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat. acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. Orang Scotland dan Ireland telah dianggap sebagai golongan pertama yang mencipta acara lontar peluru.

acara lontar peluru telah diperkenalkan ke negara-negara lain seperti Greek. Pada mulanya kawasan lontaran berbentuk segi empat sama dengan ukuran 7 kaki x 7 kaki. acara lontar peluru ini dapat menyebabkan bahaya jika kita tidak berhati-hati sebelum. Beliau ialah Perry O`Brien dari Amerika Syarikat. Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik moden tahun 1896. . Namun begitu.semasa. Peraturan dan pertandingan Akhirnya. seorang atlet lontar peluru telah menonjol dalam acara ini. Atlet lontar peluru haruslah mampu mengenal pasti dan mengaplikasi teknik dan gaya lontaran yang baik. peluru diperbuat daripada besi seberat 16 paun. dan selepas melakukan aktiviti.ini. Malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan 1904. bentuk kawasan telah ditukar kepada bentuk bulatan yang berdiameter 7 kaki. yang terdapat pada kawasan lontaran seperti yang diguna pakai sekarang. dengan bahagian hadapan tempat melakukan lontaran diletakkan papan yang seakan-akan penanda. Dengan ini. Beliau telah mencipta teknik lontaran baru. Namun begitu. Beberapa peraturan yang berkaitan dengan kawasan lontaran telah dicipta. pada tahun 1950-an. tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. melalui latihan ansur maju dan kaedah yang bersistematik bagi menempa sesuatu jarak lontaran yang cemerlang dan terbaik. Pada tahun 1909. yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini.

iaitu sebelum. perlakuan yang sempurna semasa melakukan aktiviti melontar. dan anggota lain terutamanya tangan. dan kaki memainkan peranan utama. Kedua.13 m Gambarajah : Kawasan Lontaran Peluru . dan selepas.Persediaan atlet. Fasa perlakuan berkait rapat dengan koordinasi pelontar.kekuatan tubuh badan.pinggang. Ini bermakna persediaan fizikal dan mental adalah menjadi agenda utama untuk menjamin keselamatan diri atlet itu sendiri. yang mana perlakuan yang licin dan sempurna akan banyak membantu atau mencipta sesuatu kejayaan. 75 cm 2. semasa.

dan bahagian hujunga atau ekor yang tajam. Matlamat dan peralatan Matlamat acara ini ialah merejam lembing sejauh yang dapat dilakukan dengan mengikut peraturan dan di dalam kawasan yang telah ditetapkan. atau logam campuran. Para pemenang akan ditentukan menerusi rejaman atau balingan yang paling jauh. bahagian pegangan (grip). Acara ini mula dipertandingkan buat pertama kali di dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. acara merejam lembing adalah acara rejaman yang tertua dalam sejarah sukan olahraga. ia merupakan salah satu acara padang yang penting di dalam sukan olahraga. Bahagianbahagian lembing pula terdiri daripada bahagian kepala yang panjang. Bahagian kepala yang panjang diperbuat daripada besi berukuran 25cm-33cm. Berat minimum lembing untuk kategori lelaki ialah 800g manakala untuk kategori wanita bawah 16 tahun pula ialah seberat 600g . Peralatan yang perlu bagi atlet acara ini ialah lembing dan kawasan membuat rejaman iaitu padang. Lembing diperbuat daripada kayu. Bahagian pegangan (grip) panjangnya 15cm-16cm untuk acara kategori lelaki dan 14cm15cm untuk kategori wanita dan lelaki bawah 18 tahun.besi. Acara ini dipertandingkan mengikut kategori lelaki dan wanita.Rejam lembing Sejarah Mengikut catatan sejarah. Kini. Grip terletak pada pusat graviti lembing.

Teknik Untuk pengetahuan dan makluman anda. cara memegang (grip) juga perlu dititikberatkan dan diambil kira. lembing akan terlepas begitu sahaja dan rejaman tidak sejauh seperti yang dikehendaki Lempar cakera Sejarah Acara lempar cakera adalah acara lontaran yang mula-mula dicipta sebagai acara sukan. Acara ini juga dipertandingkan dalam Sukan Olimpik Kuno Greek. terdapat dua cara yang biasa digunakan oleh perejam lembing. Untuk mendapatkan satu rejaman yang baik dan sempurna selain tenaga yang dipindahkan semasa larian dan momentum semasa rejaman dilakukan. cakera yang digunakan adalah jauh lebih besar dan lebih berat daripada cakera yang digunakan pada hari ini. Acara lempar cakera mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. . Anda boleh memilih dua cara tersebut berdasarkan keselesaan dan kemampuan. Sekiranya pegangan tidak kemas. Satu dari atas dan satu dari sisi bawah. Namun begitu.

satu kawasan khas yang disediakan berbentuk segi empat sama dengan jejari 2. Pergerakan dan kedudukan tangan serta badan berada dalam kedudukan bongkok sedikit.5 meter. Tetapi pada masa kini.923 kilogram pada bahagian tengah dan menghampiri 2 kilogram untuk atlet lelaki. Teknik dan cara membuat lemparan ketika itu adalah bebas.leper. serta dimasukkan timah hitam seberat 1. Pergerakan tangan untuk menghayun cakera pula berada di sisi badan peserta. permulaannya adalah mengikut cara lemparan yang dilakukan pada masa silam. Setiap peserta akan melakukan lemparan kali pertama dengan hanya menggunakan sebelah tangan manakala lemparan pada kali kedua peserta akan menggunakan sebelah tangan yang belum digunakan lagi. Cara lemparan seperti ini akan menyebabkan pergerakan cakera seakan-akan melayang pada jarak yang lebih jauh. Cara lemparan seperti ini tidak sejauh yang dikehendaki dan akhirnya cara lemparan ini tidak mendapat sambutan daripada peserta yang mengambil bahagian di dalam acara lempar cakera.Peralatan Cakera ini diperbuat daripada kepingan kayu tebal yang berbentuk bulat. Acara lempar cakera dipertandingkan di Sukan Olimpik Stockholm pada tahun 1912 dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Peraturan dan Teknik Bagi mengelakkan cakera dilempar ke merata tempat. Pertandingan melempar cakera .dan dibaluti besi di sekelilingnya.

Bagi kedua-dua jenis kawasan mendarat ini.menggunakan cara ini oleh peserta sehingga tahun 1920 dan selepas itu. teknik lemparannya telah diubahsuai dan diperbaiki dari semasa ke semasa dan bentuk latihan yang sistematik menyebabkan jarak lemparan yang dicapai dalam setiap kejohanan terus meningkat maju. Demi keselamatan. teknik lemparan baru telah diperkenalkan. Jaguh yang pernah mengharumkan nama negara Malaysia dalam acara ini ialah Danapal Naidu. Memandangkan komposisi busa itu menentukan kualiti daya menyerap hentakannya. busa itu haruslah berupaya menyangga pendaratan peserta yang lembut. lebarnya mestilah sekurangkurangnya 5m x 3m. Bongkah-bongkah ini juga diikat rapi supaya peserta tidak terjatuh di celah-celahnya. Sementara itu. LOMPAT TINGGI Peraturan Kawasan mendarat mestilah sama ada lekukan yang berisi pasir ataupun tilam tinggi yang terdiri daripada bongkah-bongkah busa poliuretana yang disusun. maka tidak perlulah ditentukan had ketinggiannya. .

gaya timur. gaya guling barat. palang ini dinaikkan 5 cm. cagak-cagak ini diletakkan dalam keadaan menghadap satu dengan lain. dan gaya Fosbury Flop. Lompat tinggi adalah satu-satunya acara di mana para peserta dibenarkan membubuh petanda diatas landasan larian. gaya pelana. penujuan dan lonjakan yang tepat sangat penting dalam acara lompat tinggi. Oleh itu. dengan syarat tidak melebihi masa 90 saat yang diberikan untuk membuat lompatan itu. Palang di sokong oleh cagak-cagak yang dapat diubah-ubah kedudukannya. percubaan itu akan dikira. . Ukuran ini semakin kurang apabila palang semakin tinggi. Peserta dibenarkan memnbatalkan lompatan dan mengulangi larian semula jika lonjakan belum dibuat. Gaya-gaya lompat tinggi yang biasa digunakan oleh peserta ialah gaya gunting. Tetapi seandainya peserta telah menyentuh palang atau melepasi kawasan diantara kedua-dua tiang. Cagakcagak ini mempunyai permukaan atas yang rata berukuran 4 cm x 6 cm. 3 cm atau 2 cm. Semasa pertandingan. Landasan larian merupakan sebahagian daripada bulatan yang mempunyai jejari 15-25 m (jarak larian tidak dihadkan).Tiang-tiang yang menyokong palang berdiameter 3 cm mestilah diletakkan 4 m jaraknya diantara satu sama lain dan 10 cm jaraknya dari tilam mendarat. Semasa pertandingan. Gaya-gaya Asas lompatan yang baik adalah kebolehan peserta untuk menukar momentum tegak yang akan menaikkan badan peserta melepasi palang.

dan mendarat. skitel. layang. Peserta yang menggunakan gaya Fosbury Flop telah berjaya mencatatkan rekod dalam acara lompat tinggi. tali menggantung bola (latih melonjak). tali palang. Kemudian barulah anda boleh mempelajari pula fasa lonjakan(take-off). perlu berlatih untuk memantapkan gaya dan cara larian yang konsisten. lonjak. Anda perlu membuat latihan dengan aras ketinggian mula yang rendah. kerana latihan yang sedemikian akan meyakinkan diri dan membetulkan teknik lari. tandaan. Alatalat bantu seperti tilam ketangkasan. TEKNIK Gaya Fosbury . dan tiang adalah sangat diperlukan untuk memberi daya keyakinan.Dalam abad ke-19 . dan mendarat. Biasanya atlet yang mengambil bahagian dalam acara lompat tinggi mempunyai susuk badan yang kurus dan tinggi lampai. Latihan dan Alat Bantu Anda yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini. Gaya ini banyak mendatangkan kecederaan kepada para peserta. layangan. iaitu dengan cara membelakang. peserta lompat tinggi melompat dan mendarat di atas tanah yang berumput dengan menggunakan gaya gunting.

Pada hakikatnya ‘flop’ ialah lompatan gaya gunting yang dilakukan dengan pendekatan secara berkelok dengan menggunakan bahagian belakang. peserta mestilah membuat lonjakan dengan kaki yang lebih jauh dari palang iaitu kaki kanan jika peserta menghampiri palang dari kiri atau kaki kiri jika peserta menghampiri palang dari kanan.dan koordinasi adalah perkara yang sangat dititikberatkan.pelompat flop harus melentikkan badan ke belakang dengan kepala dan tumit ditarik kedalam dan mengelak daripada memandang palang. larian konsisten. Putaran ini haruslah dihasilkan oleh daya yang tersimpan semasa membuat kelokan terakhir dalam larian tuju. menyebabkan peserta mendarat dengan bahagian belakang dahulu setelah melepasi palang dalam posisi tersebut. Untuk melakukannya. anjalan. untuk mencipta sesuatu lompatan yang lebih tinggi dan sempurna. Kelok ini mendorong peserta berputar pada paksi tegak sebaik sahaja peserta melonjak keatas. Melepaskan betis dan kaki dapat dilakukan dengan . kelembutan. Kebanyakan peserta moden menggunakan gaya ‘fosfury flop’ yang diperkenalkan oleh atlet bangsa Amerika bernama Dick Fosfury pada tahun 1967 yang mana peserta menyelekoh(berkelok) ketika empat langkah terakhir sebelum melompat.Dalam gaya Fosbury Flop misalnya. Walaubagaimanapun. lentikan. adalah penting untuk membengkokkan kaki yang satu lagi dan mengelakkan daripada berputar pada paksi yang tegak untuk menghalakan belakang badan ke palang dengan menggunakan gerak badan. Semasa berada di udara.

.meluruskan kaki pada masa yang benar-benar sesuai. membuat lompatan dengan gaya ‘flop’ atau gaya pelana memerlukan tilam busa sebagai tempat mendarat. lompat gaya pelana merupakan gaya lompatan yang dominan. Peserta akan membuat lonjakan dengan kaki yang paling hampir dengan palang. Pendaratan harus dilakukan dengan bahagian atas belakang dan bahu. Larian tuju bagi ‘flop’ berupaya mencapai jarak lebih jauh dan lebih pantas daripada gaya lompatan yang lain. iaitu kaki kiri jika dia mendekati palang itu dari sebelah kiri dan kaki kanan jika dia mendekati palang itu dari sebelah kanan. Semasa berada di udara. iaitu lapan hingga 12 langkah larian berbanding enam hingga lapan langkah larian bagi gaya lompatan lain. Oleh sebab peserta mengikut laluan lompatan secara parabola yang mempunyai sudut lonjakan kira-kira 45* daripada kedudukan mendatar. peserta memusing badan dengan keadaan perut mengarah ke palang dan mendarat dengan bahagian belakang badan. Hal ini hanya dapat dilakukan dengan mengadakan latihan yang berulang-ulang kali. Gaya ini menggunakan larian tuju yang lurus yang dibuat pada sudut tirus dari landasan larian. Sejumlah kecil atlet masih menggunakan gaya ini. Sebelum lompatan ‘flop’ diperkenalkan. Demi keselamatan. titik lonjakan mestilah agak jauh daripada titik melepasi palang kerana kedudukan palang yang tinggi akan meletakkan titik lonjakan sangat rapat dengan tiang. Lekukan berpasir hanya sesuai untuk lompatan gaya gunting yang mana pendaratan dibuat diatas kedua-dua belah kaki.

78 m Dibawah 20thn 2.10 m 1.68 m Dibawah 15thn 1.00 m 1.90 m 1.60 m LOMPAT JAUH .72 m Dibawah 17thn 1.80 m 1.Sasaran pencapaian-lompat tinggi Lelaki Wanita Dewasa 2.

lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan. Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit. Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlit pada pasir diukur. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini). Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Format sebenar pertandingan ini berbeza. Kelajuan semasa berlari dan tinggi lonjakan merupakan kunci lompatan yang jauh. Peserta dengan lompatan sah yang paling jauh pada akhir pertandingan akan dikira sebagai juara. Pada 1935. . biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah. Oleh itu tidak hairanlah jika atlet lari pecut turut bertanding dan memenangi acara ini.Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di mana seseorang ahli sukan atau atlet cuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat pelepasan. tetapi secara amnya peserta akan mendapat beberapa kali cubaan untuk membuat lompatan dan hanya lompatan yang terpanjang akan dikira sebagai keputusan. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang.

PERATURAN Lompat jauh dilakukan ke dalam lekukan pasir yang bahagian hujungnya harus sekurang-kurangnya 10 m dari papan lonjak. 19. Landasan larian mestilah sekurang-kurangnya 40 m panjang walaupun jarak larian sebenar dari segi teori adalah tidak terhad.2 cm lebar.8-20.75 m dan 3 m lebar. Sisinya yang hampir dengan lekukan tidak boleh dipijak oleh peserta. Lekukan itu mestilah berukuran antara 2. Papan lonjak ditempatkan merentangi landasan larian dan ditanam dengan paras yang rata. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan.22 m panjang. Namun demikian. Beberapa langkah harus diambil untuk memastikan sama ada peserta . Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. 10 cm tebal dan di cat putih. Papan ini mestilah berukuran 1. Sisi lekukan pasir yang hampir dengan papan lonjak mestilah tidak melebihi 3 m dari jarak papan tersebut.21-1. selalunya sisi lekukan pasir adalah 1 m jaraknya dari titik lonjakan. Dari sisi inilah ukuran lompatan dibuat hingga ketempat peserta mendarat.Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba.

tanah lembik atau pasir ini harus menutupi kawasan sekurang-kurangnya 10 cm lebar dan 3-7 mm dalamnya. Sisinya harus mencerun ke atas pada sudut 30*. percubaan itu juga dianggap tidak sah sama seperti kesalahan yang dibuat dalam acara lompat tinggi. Ia harus diperbaiki jika sebarang lekukan terdapat diatasnya akibat dipijak oleh peserta.telah melanggar peraturan. Kadang-kadang tanah lembik dan pasir juga digunakan. Lompatan dianggap tidak sah jika peserta menyentuh persekitaran lekukan (atau kawasan di luar lekukan) di belakang titik mendarat atau membuat pusingan semasa membuat larian tuju dalam pertandingan antarabangsa. iaitu dengan memijak pinggir depan papan lonjak atau tidak. satu plastisin gantian harus disediakan supaya plastisin yang telah dipijak dapat di tukar dan dibaiki tanpa melengah-lengahkan pertandingan. Biasanya plastisin digunakan. Jika plastisin digunakan. Jarak lompatan diukur dari sisi papan lonjak ke lekukan yang dibuat oleh peserta yang paling hampir dengan papan lonjak. Gaya yang lebih berkesan ialah ‘gaya gantung’ yang mana kedua-dua belah kaki berada di belakang badan semasa berada di udara sebelum . Plastisin. TEKNIK Gaya lompatan yang mudah dan semulajadi dalam lompat jauh yang mana kedua-dua belah lutut rapat ke dada ( dikenali sebagai ‘sail’) adalah paling tidak cekap.

Greek. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan menggunakan sebelah kaki yang sama. Dari Ireland. Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens. lompat kijang dikenali sebagai hop. Pemenang pertama acara ini ialah James Connoly dari Greek.Lompat kijang Mengikut catatan sejarah. acara lompat kijang diperkenalkan ke negara Scotland. Ini bermakna. dan seterusnya ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19. sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh(long jump). step. Pada peringkat awal. Asal-usul Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. acara lompat kijang tidak terdapat pada Sukan Olimpik kuno. acara ini tidak dipertandingkan. Ini bermakna. seperti acara olahraga. . and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. acara lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada acara lompat jauh. acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor kijang. ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat. Dalam Sukan Olimpik Kuno.

dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. dan Kesatuan Soviet. dan terus kekal sehingga ke hari ini. mahupun di peringkat antarabangsa untuk mewakili negara. Sukan Asia Tenggara Sukan SEA(SEA Games) turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. maka teknik. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an. boleh mengambil acara ini dalam kejohanan-kejohanan di peringkat negeri. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. Seperti juga acara-acara olahraga yang lain. kaedah. semaikan semangat juang yang tinggi. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). mahupun dalam kejohanan yang sebenar. Telah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki. Perkara yang perlu diketahui Anda yang cemerlang dalam acara lari pecut dan lompat jauh. sama ada semasa membuat latihan. .Teknik lompatan Perubahan dalam teknik lompatan telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. Kini. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. kebangsaan. Brazil.

daya anjakan serta ketepatan kiraan langkah amat penting bagi mengelakkan lompatan daripada terbatal.Selain memerlukan larian yang bertenaga. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful