P. 1
contoh jawapan

contoh jawapan

|Views: 674|Likes:
Published by ani5002

More info:

Published by: ani5002 on Feb 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

Bahagian A 1.

Peranan abacus d dlm bd sempoa membantu murid untuk memahami gagasan menempatkan nilai, dan penambahan dan pengurangan algoritma. 2. Definisi bahagi (a) mengedar suatu kuantiti sama ke dalam sejumlah kelompok, dan (b) mengurangkan jumlah tertentu berulang-ulang. 3. Maksud ‘pecahan dr satu unit keseluruhan’. i. Saiz dan bentuk keseluruhan unit mungkin tidak sama. ii. Kandungan Unit dibahagikan menjadi bahagian-bahagian dengan saiz yang sama. iii. Bilangan daripada semua bahagian yang sama ialah keseluruhan unit. iv. Pecahan merujuk pada jumlah bahagian dalam pertimbangan. 4. Maksud wang. Wang sebenarnya adalah konsep abstrak. Wang kertas dan wang logam yang kita gunakan mempunyai nilai mereka berbanding dengan jumlah emas yang tertentu. Jadi, daripada membawa emas, orang hanya membawa wang, yang lebih selesa. Undian hal orang yang memiliki dan menggunakan diukur dalam jangka daripada nilai kewangan. Itu Kerajaan suatu negara mentakrifkan unit wang asas dan isu syiling dan mata wang yang sesuai. 5. 4 unit bukan piawai (non-standard) dlm mengukur interval masa. (a) Air titisan menetes dari keran; (b) irama tepukan tangan; (c) berirama ketukan kaki; dan (d) berirama menghitung. 6. 4 langkah dalam kaedah polya. a) Lihat Memahami masalah; (b) Rancangan Rencana rancangan untuk menyelesaikan itu; (c) Adakah Melaksanakan rencana anda, dan (d) Semak Lihat Kembali. 7. Definisi ‘mass’

jadual atau ukuran kuantitatif kita menggunakan statistik deskriptif. C)terangkan odometer Odometer adalah nama yang diberikan dengan prinsip yang menjelaskan sifat dari semua tempat-nilai kedudukan untuk seperti yang mengira kedudukan. Baginya.Ketika data digambarkan dengan menggunakan graf. Bagi pelajar.Massa adalah ukuran dari jumlah materi dalam suatu benda. Statistic deskriptif . persegi panjang dan segitiga kepada mereka mereka dapat memahami kata-kata dan mampu membayangkan bentuk. Bagaimana visualisasi ruang dpt m’bntu pljar mmahami dunia 3 dimensi. Kau bicara tentang persegi sebagai sebuah persegi panjang dengan sisi yang sama.Anggaran: (i) Perkiraan untuk membuat keputusan yang bijaksana dan (ii) Count mental. 10. Anda pergi satu langkah lebih tinggi dan anda akan masuk kemasalah. manakala berat adalah gaya gravitasi yang bekerja pada massa. Anda boleh mengajar lingkaran. (i) Berbagai wadah kecil daripada pelbagai saiz (ii) Sebuah kendi air besar 9. tidak masuk akal. Salah satu masalah dengan bentuk pemahaman adalah bahasa yang digunakan. Apakah unit bukan piawai (non-standard unit) utk mengukur cecair?beri contoh.ketika data ditafsirkan dalam rangka untuk membuat jangkakan kami menggunakan statistik inferensial. (ii) Mereka tahu bagaimana pusingan ke nilai anggaran yang didasarkan pada nilai tempat.approximation: (i) Mereka memahami konsep nilai tempat orang. Statistik inferential . 2.a) jelaskan segitiga Rathmell b) I. Inferensi statistik berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan yang didasarkan pada kedua data dan prinsip kesempatan. Contoh: . Statistic diskriptif dan statistic inferential (internal). sebuah kerusi adalah kerusi mengapa bimbang tentang butiran kecil. Perbezaan ant. Bahagian B 1. puluhan dan ratusan. 8.

b) 1 akt. pasukan skor 3 mata. Namun. (a) Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan untuk kompetisi. (iv) Pemain melakukan perhitungan di papan dan turun kelas ahli menyemak pengiraan. Namun sebelum mereka mula menggunakan ÂmoneyÊ. Ada pengilang yang menghasilkan wang mainan yang tidak sebenarnya sangat mirip dengan kepala dan ekor sebenarnya anda syiling. Ini boleh sangat membingungkan bagi murid-murid anda. Nota yang datang bersama dengan permainan Monopoli tidak menyerupai nota semasa kita. (vi) Jika jawapannya tidak benar. Katakan kepada mereka nombor sebelum dot ringgit dan selepas sen. murid-murid harus mampu menulis dan mengucapkan kata-kata. Pada titik ini mungkin akan dianjurkan untuk menggunakan wang mainan. pasukan kehilangan 1 mata. anda perlu memilih bermain wang yang menyerupai wang logam anda yang sebenarnya dan nota. itu adalah amalan yang baik untuk membolehkan murid-murid anda untuk sebenarnya memanipulasikan syiling dan nota. 2. Yg blh djlnkn d dlm klas d mna hsil pmbljrn ialah mnylsaikn mslh harian mgnakan wang. (vii) Play berputar sampai semua soalan dalam peti dijawab atau yang diberikan waktu telah berlalu. (iii) Seorang pemain daripada Pasukan A menarik soalan dari peti dan membaca Soalan keras. .Anda telah belajar nombor baris di modul sebelumnya. Anda boleh membuat sendiri bermain wang dengan fotokopi syiling-syiling dan nota daripada workbook dan laminasi mereka untuk kelas anda. (v) Jika jawapannya benar. hal ini mungkin tidak akan menjadi bijaksana amalan semua masa terutama ketika ia melibatkan wang dalam jumlah besar. a) apakah ‘play money’ Pengajaran wang jauh lebih berkesan jika syiling nyata dan nota yang digunakan. (ii) Guru menyediakan senarai soalan dan hentikan itu dan menempatkannya dalam sebuah peti. Bila anda melaksanakan kegiatan belajar. Ini adalah representasi lebih baik syiling aktual dan nota. Nombor lagi baris boleh digunakan untuk menunjukkan kedudukan empat digit nombor. Ketika anda membeli bermain wang untuk murid-murid anda.

dl. kedalaman.00. Guru boleh membantu murid-murid ditetapkan ke kedai di salah satu sudut kelas. b. lebar.g. Contoh Soalan (a) Ahmad membeli sebuah bola sepak dan sebuah Buggy.00. Guru juga meminta murid untuk memutuskan tentang beberapa kombinasi item yang mereka boleh membeli dengan RM 100. tinggi. lebar. Transitivity principle Ini melibatkan membandingkan dan menempah daripada tiga atau lebih objek dengan menggunakan bahasa yang sesuai e. Jika A lebih panjang dari B dan C . Ini melibatkan penggunaan kosa kata yang berpadanan untuk menggambarkan dan membandingkan panjang seperti pendek. Para pelajar boleh memuat giliran bermain peranan pemilik kedai dan pelanggan. lebih pendek. Adakah murid-murid bekerja dalam kumpulan dengan iklan untuk menentukan harga total dua atau lebih item yang ditunjukkan pada iklan. lebih tinggi. lebih tinggi. Comparison principle Ini berurusan dengan membandingkan dan menempah benda oleh atribut tertentu. lebih dalam. Dia ingin membeli 4 boneka untuk anak saudaranya. lebih luas.00. ketinggian. Berapa banyak yang dia belanjakan? (b) Devi telah RM80.(viii) Pemenangnya adalah pasukan yang mempunyai nilai tertinggi pada akhir kompetisi. Kegiatan 3: Working on Advertisement Dapatkan belanja iklan daripada sebuah akhbar tempatan. (d) Berapa banyak lagi wang yang akan dia perlu membeli semua 4 boneka? Aktiviti 2: Membuat Play Store Beberapa murid dapat menikmati bermain menubuhkan kedai. sebuah Buggy dan sebuah kubus Kartun? (c) Bu Lia telah RM 50. Bolehkah dia membeli Doll. terangkan setiap prinsip dan beri 1 contoh bagaimana mngajar prinsip tsebut. panjang. a. mendalam. Para pelanggan juga akan mendapatkan pengalaman dalam manipulasi koin dan nota. panjang. Para pemilik kedai akan bisa berlatih dalam membuat perubahan dan menambah harga yang lebih daripada dua item. tinggi. 3.

(ii) Membangun konsep pengukuran unit melalui penggunaan unit non-standard diikuti oleh unit standard secara langsung. 4. (vi) Memecahkan masalah sehari-hari yang melibatkan unit piawai untuk massa.a) 6 turutan yg disarankan dlm pengajaran jisim (mass) kepada pelajar. (ix) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menulis massa benda ke kilogram berdekatan atau gram. jumlah sentimeter yang boleh dipasang bersama itu akan dihitung. (viii) Murid dengan semua jawapan yang benar adalah dihargai. (iii) Mengkonsolidasi konsep unit pengukuran melalui penggunaan alat pengukur. kumpulan akan berpindah ke stesen berikutnya di kedudukan arah jam. d. (ii) Setiap murid menulis namanya di Lembar Kerja yang disediakan. (vi) Pada akhir 10 minit. ketika mengukur panjang batang.a) jelaskan ‘data handling cycle’ dan lakarkan gambarajah kitaran tersebut. Prosedur: (i) Guru membagi kelas menjadi 4 kelompok dan memberikan Lembar Kerja untuk masing-masing murid. (v) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. maka C harus lebih panjang dari B. dll c.math mengenai jisim kpd pelajar anda. Sebagai contoh. menentukan masalah dan merancang . (iv) guru menyuruh murid untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar di setiap stesen. Measuring principle Hal ini merujuk pada fakta bahawa pengukuran melibatkan menyatakan berapa banyak unit yang diberikan sesuai dengan atribut (contohnya panjang) dari suatu objek. (vii) Pada akhir 40 minit.adalah lebih lama daripada A. (iv) Mengembangkan hubungan antara unit standard pengukuran. 5. (i) Memahami dan mengenalpasti atribut massa melalui perbandingan langsung dan tidak langsung. guru mengumpul lembar kerja. b) jelaskan secara terperinci bagaimana anda mengajar 1 kem. Conservation principle Ini menyatakan bahawa panjang sebuah objek tidak perubahan bahkan ketika kedudukan atau orientasi objek berubah. (v) Melakukan operasi aritmatika yang melibatkan unit piawai untuk massa. (iii) Guru menubuhkan tiga stesen di dalam kelas.

mengumpul. empat aspek daripada kitaran pasti akan hadir. (iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (c) Susun data dalam jadual (i) Memahami fungsi jadual. (ii) Penggunaan pengiraan dalam mengatur data. (a) Kumpulkan data (i) Memahami data. mencatat. namun dalam setiap kes. Setiap stesen ditempatkan dengan sebuah poster. (b) Susun dan mengkelaskan data (i) Menganalisis data. (ii) Guru menubuhkan empat stesen di dalam kelas. guru mengumpulkan lembar jawaban. Pengendalian data berkaitan dengan terlibat dalam proses seleksi. c) terangkan bagaimana anda mengajar kemahiran2 yg di nyatakan d atas. meringkaskan. (vi) Pada akhir 40 minit. kumpulan harus pindah ke selepasnya stesen dalam kedudukan arah jam. dan (iii) Classify data. b) jelaskan 2 asas kemahiran menggunakan data. (ii) Urutkan data. . dan (iii) Susun data dalam jadual. menggambarkan dan mewakili data untuk kemudahan tafsiran dan komunikasi. (vii) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya. (ii) Mengumpulkan data daripada maklumat bercetak dan (iii) Pelaksanaan survei sederhana untuk mengumpul data.mentafsirkan dan membincangkan data mengumpul data daripada pelbagai sumber muat dan merepresentasikan data Pengendalian Data Kitar adalah ikhtisar dari apa yang boleh menjadi sederhana ataupun yang kompleks muat bergantung pada sifat daripada penyiasatan. a. (v) Pada akhir 10 minit. Stesen A dengan 12 nama. Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. Stesen B dengan 12 alat pengangkutan. menyusun. (iii) Guru mengarahkan murid untuk mengkelaskan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. Kumpulkan data Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok. Setiap kumpulan diberikan yang berbeza pensil warna.

(iii) Kelompok yang selesai awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya.com (Irnanis@mama) HBMT 2203. (v) Pada akhir 20 minit. (ii) ada set daripada lima kad gambar rawak dan meletakkan wajah di sebuah tumpukan pada pusat. (iv) Setelah mereka dilakukan dengan kad pertama. HBMT2203 (Sept 09) Saturday. Susun dan mengkelaskan data Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid. (vi) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya.(viii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana mengumpul dan mengkelaskan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan.SEPT 09 BAHAGIAN A 1. b. (vii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menyusun dan mengatur data yang diberikan. 12 February. (iii) Apabila isyarat guru. c) susun data dalam jadual. kumpulan akan berhenti dan tangan mereka Jawapan Lembar ke guru. Terangkan perbezaan antara model garisan nombor untuk operasi pendaraban dan model susunan teratur. Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi kumpulan-kumpulan daripada empat murid. 2011. murid akan mula memecahkan soalan-soalan dalam kad gambar pertama dilakarkan. Satu Latihan Sheet adalah pada bentuk dan yang lain adalah pada buah-buahan. 21:02:51 | irnanis75@gmail. mereka boleh meneruskan dengan klik berikutnya kad gambar diambil. Gunakan 3x8 utk menunjukkan penerangan anda. Setiap kumpulan diberikan pensil warna yang berbeza. . (iv) Guru menyimpulkan pelajaran tentang cara untuk menetapkan data menggunakan perhitungan. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas tulis yang bersih. (ii) Setiap kumpulan juga diberikan dua Lembar Latihan.

ketika data ditafsirkan agar ramalan kita menggunakan statistik inferensial. . dan sebaliknya. Statistic inferential. Selain itu. 1. Dua panjang boleh dibandingkan secara terus dengan meletakkan mereka berdampingan. Perbezaan antara statistic deskriptif dan statistic inferens. Sepotong besar kapas mungkin lebih ringan dari sepotong kecil dari logam. ÂLengthÊ adalah jarak antara dua titik (atau lokasi) diukur sepanjang garis lurus. Oleh kerana itu. mengukur panjang adalah panjang yang sebenarnya membandingkan dengan alat-alat ukur seperti pembaris atau skala. Cadang bagaimana membantu pelajar anda mengukur panjang dengan betul dalam unit piawai menggunakan pembaris. Statistik inferensi berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan berdasarkan data dan prinsip kebetulan.a) bincangkan kemahiran utama yg perlu dikuasai dalam p&p konsep nombor 4 digit utk pelajar thn 3. 5. 3. jadual atau ukuran kuantitatif kita gunakan statistik deskriptif. massa dari dua objek tidak dapat dibandingkan dengan hanya melihat mereka bersama-sama. dengan salah satu ujung masing-masing panjang selaras. mana p dan q adalah seluruh nombor. 4/ 5=4-5 Dan 7/ 8=7-8. Bahkan.Ketika data digambarkan menggunakan grafik. massa benda mungkin tidak setanding dengan ukurannya. Terangkan beserta dgn cth kenyataan ‘jisim sesuatu objek mungkin tidak berkadaran dgn saiznya’ Telah dijumpai bahawa konsep massa cukup sukar bagi anak-anak untuk memahami untuk massa tidak dapat dilihat tetapi harus diadakan dan dirasakan. Nombor p disebut pembilang dan q disebut penyebut. adalah penting bagi kita untuk membina dalam fikiran murid muda kita bahawa "benda berukuran lebih kecil mungkin tidak lebih ringan daripada ‰ objek bersaiz lebih besar. Dengan kata lain. BAHAGIAN B. Sebagai contoh. Anda harus mengajari murid anda untuk mengukur dan membandingkan panjang benda menggunakan unit standard sebagai berikut: 4. Dengan kata lain.2. Bincangkan beserta contoh nombor pecahan sebagai pembahagian nombor bulat raksi A boleh dinyatakan sebagai pembahagian bilangan bulat dalam bentuk q/p. Panjang juga boleh berbanding secara tidak langsung dengan membandingkan panjang masing-masing dengan panjang ketiga. Statistic deskriptif.

bawah ke atas atau di setiap sudut. anda perlu menerangkan ttg konsep tambah dan tolak bagi nombor dlm lingkungan 10000. Round off anda nombor ke ratusan yang terdekat. Soalan: Tambah dua nombor empat digit. (V) Setiap murid menulis beberapa kalimat penambahan atau pengurangan. (Ii) Berikan masing-masing kumpulan 16 buah dadu. dan beberapa lembar kerja. kanan ke kiri. 4253 pusingan ke 4300. Setiap langkah hendaklah diterangkan secara terperinci. atas ke bawah. (D) Memahami dan menggunakan kosa kata membandingkan dan mengatur nombor-nombor atau kuantiti untuk 10 000. Angka-angka dapat dibentuk dengan membaca nombor pada dadu dari kiri ke kanan. Jawapan: 4626 pusingan ke 4600. Jawapan: 5612 + 2624 = 8240 Soalan: Kurangkan nombor tiga-nombor dari empat digit nombor. b) sbgai guru math thn 3. (E) Memahami dan menggunakan kosa kata estimation dan aproximation.652 = 3560 (Vi) Siswa didorong untuk menggunakan sempoa. (Iv) Setiap murid mengenalpasti nombor empat digit dan membulatkan ke beratus-ratus yang terdekat. Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. Bincangkan langkah2 bagaimana utk menerangkan konsep tersebut di dalam kelas. Soalan: Identifikasi nombor empat digit dengan nombor (6) sebagai nombor nilai tempat puluh. 5612 pusingan ke 5600. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan. (B) Membaca dan menulis nombor ke 10 000 (C) Tahu apa yang masing-masing digit di nomor mewakili. Jawapan: 4215 . pusingan ke 4200.(A) menyebut dan menggunakan nama-nama nombor tersebut dalam familiar konteks. . Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. (Iii) Setiap ahli kumpulan memuat empat kubus dan dimasukkan ke dalam lubang 16 dulang. Bagi cth2 yg sesuai.

(Vii) cek murid A perhitungan peer-nya. (E) Untuk melakukan operasi aritmetik (penambahan. (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. (Iv) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana mengenali fraksi setara. kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam.p&p yg membolehkan pelajar2 menulis ¼. (C) Untuk memahami dan menggunakan hubungan antara unit panjang. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (D) Untuk menukar antara unit standard pengukuran. 2. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza. (I) Bagilah kelas menjadi kelompok empat hingga enam pelajar. (Ii) Guru mendirikan lima stesen di dalam kelas. (V) Berikut ini adalah contoh dari Lembar Latihan: b) rancangkan akt. satu seperempat dan tiga suku. (V) Pada akhir 10 minit. satu setengah.a) terangkan kemahiran math utama yg diperlukan oleh pelajar2 thn 3 utk mmpelajari topic panjang. (Ii) Setiap kumpulan diberi Lembar Latihan dengan lima soalan. (A) Untuk mengukur dan pengukuran nota panjang dalam unit standard.3. (Vi) Pada akhir 50 minit. pengurangan. Sebuah Lembar Tugas ditempatkan dalam setiap stesen. Senaraikan langkah2 secara terperinci. guru mengumpul kertas jawapan. Sertakan contoh2 yg sesuai. (B) Untuk membandingkan pelbagai pengukuran panjang langsung. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan pelajar. perkalian dan divisi) melibatkan unit panjang. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar Tugas di setiap stesen. dan (F) Untuk mengatasi masalah melibatkan panjang dalam situasi kehidupan nyata. (Iii) kumpulan yang berakhir awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya. ½.a) terangkan kepada pelajar bagaimana mengenali pecahan setara. (Viii) Ulangi langkah (3) hingga (7).dan ¾ terangkan dgn terperinci besert cth yg sesuai. Terang dgn terperinci beserta cth yg sesuai. Setiap kumpulan diberi warna yang berbeza pensil dan kertas menulis bersih. . (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana menulis satu kesatuan. Contoh.

lantai. teacherÊs meja. bhn bntu mengajar dan prosedur. Membimbing soalan meliputi: Yang lebih panjang? Mana yang terpanjang? Mana yang lebih pendek? Mana yang terpendek? Yang lebih tinggi? Mana yang tertinggi? Mana yang lebih luas? Mana yang luas? Mencari dua benda yang hampir sama panjangnya. hasil pengajaran. Mintalah murid untuk merakam mereka jawapan menggunakan format di bawah ini. peti. papan tulis. panjang dan lebar lantai. Pnjelasan anda hndaklah mengandungi topic. dll visual. memberikan kesempatan bagi mereka untuk menimbulkan permasalahan yang berkaitan dengan empat operasi melibatkan panjang. papan tulis. Kegiatan 1: Membandingkan dan Mengukur Panjang Objek konkrit (A) PupilÊs learning outcomes: (I) Untuk membandingkan panjang linier benda konkrit visual (Ii) Untuk mengestimasi dan mengukur panjang benda dalam meter (B) Bahan bantu mengajar: (I) Objek di dalam kelas seperti pintu. dll (Ii) Peraturan Meter (C) Prosedur: (I) Panduan pelajar untuk membandingkan panjang linier dari objek di dalam kelas tersebut sebagai pintu. Objek Anggaran Realisasi Perbezaan Quality pintu Lebar jadual Panjang tingkat Kedudukan peti Quality murid (Iii) Panduan pelajar untuk menganalisis estimasi seberapa dekat mereka dan menekankan tentang pentingnya menggunakan unit berpadanan untuk menganggarkan. Gunakan berpadanan manipulatif. (Ii) Panduan pelajar untuk menganggarkan panjang objek dalam meter sebelum pemeriksaan dengan ukuran yang sebenarnya. Di atas segalanya. meja teacherÊs. gambar dan aktiviti pada pelajaran anda.Anda mesti memilih masalah sesuai dengan kemampuan pupilsÊ dan kemampuan dalam bahasa. . b) jelaskan 1 akt utk pelajar mmbnding n mngukur pnjg objek yg konkrit.

b) rancang bagaimana anda mengendalikan aktiviti utk pelajar anda dlm mmbuat prbandingan jisim 2 objek. (A) Membaca skala ke bahagian yang terdekat (B) Memperkenalkan unit kelantangan cecair. Massa dari pakej gula _____________ Massa dari pakej garam adalah _____________ Paket gula ____________ daripada sebungkus garam. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas menulis bersih. (Iii) Ketika isyarat guru. Penerangan anda hndklah mengandungi topic . 5. kumpulan stopand akan menyerahkan mereka Lembar Jawapan untuk guru. hasil pemb. Nama Kumpulan :_____________ Jawapan: 1. (V) Pada akhir 30 minit. Massa dari karung tepung ___________ Massa dari pakej beras ___________ Karung tepung adalah ______________ daripada pakej beras. (Iv) Setelah mereka dilakukan dengan Kad pertama. Kegiatan 2: Bandingkan Dua Objek Mass (A)learning outcomes: Untuk membandingkan massa dari dua objek yang diberikan (B)Bahan bantu mengajar: (I)Perbandingan kad (Ii)Lembar Jawapan (C)Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid. pelajar akan mula memecahkan pertanyaan dalam Kad perbandingan pertama ditarik. .a) bincangkan langkah2 pembangunan konsep yg sistematik bg mngajar tjuk isipadu cecair kpd pljr thn 3. (Vi) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) dalam sistem metrik (C) Mengukur dan merekodkan kelantangan cecair menggunakan unit standard. (Ii) Satu set dari 12 Perbandingan Kad dikacau dan menutup wajah di sebuah tumpukan di pusat. 2. Contoh worksheets.4. (Vii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk membandingkan massa dua benda. Bbm dan prosedur. mereka dapat meneruskan dengan Kad perbandingan seterusnya ditarik.

(Ii) Membuat salinan dari Kad Game dan memotong kad.b) tunjukkan akt p&p utk menyelesaikan mslh harian utk topic isipadu cecair. Jika kad tidak menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan atau pelajar menawarkan jawapan yang salah. 5. air.mililiter (m ℓ) dan liter(ℓ) (D) Membandingkan dua kelantangan cecair menggunakan unit standard (E) Anggaran kelantangan cecair dalam mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) (F) Gunakan hubungan antara liter dan mililiter (G) Menambah dan mengurangkan unit kelantangan cecair (H) Mendarab dan membahagikan unit kelantangan cecair (I) Menyelesaikan masalah yang melibatkan kelantangan cecair dalam situasi kehidupan nyata. (Iv) Menggaul kad dan menyebar mereka melihat wajah di atas meja. mahasiswa terus kad kedua. (B) Bahan bantu mengajar: Set kad (C) Prosedur: (I) Pelajar membentuk kumpulan dari tiga. Jelaskan dgn cth2 yg bersesuaian. (Vi) Jika kad menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan. (Vii) Ketika semua kad telah terpilih. Jadual 8. para pelajar menghitung berapa banyak kad yang mereka miliki.6). Bagaimana air lebih banyak yang diperlukan untuk mengisi bekas? . Pemenangnya adalah anak dengan kad lagi (lihat Jadual 8. (A) Learning outcomes: Untuk mengatasi masalah sehari-hari yang melibatkan kelantangan cair. Bagaimana air lebih banyak yang boleh bekas terus B dari kontena A? 3 ℓ ℓ 125 juta x 6 = Kapasiti kontena adalah 9 ℓ ℓ 850M. kad diganti dalam kedudukan awal mereka di atas meja. (V) Mahasiswa memuat gilirannya untuk memilih dua kad dan membukanya di atas meja. (Iii) Berikan setiap kumpulan satu set kad.6: Keterangan Board Game Kapasiti bekas A ℓ ℓ 350 m 2 dan kapasiti kontena B adalah 5 m ℓ ℓ 550. Ini mengandungi 6 ℓ ℓ 25m. dan pelajar boleh memberikan jawapan yang benar.

(V) Pada akhir 10 minit. Penerangan anda hendaklah mengandungi topic. Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. (Vi) Pada akhir 40 minit. bbm dan prosedur. (Ii) Guru mendirikan empat stesen di dalam kelas. (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok. Setiap stesen ditempatkan dengan poster. (Iv) Sebuah poster dengan 12 jenis makanan. Setiap kumpulan diberikan berbeza pensil warna. Stesen A dengan 12 nama. . Stesen B dengan 12 perkakas pengangkutan. (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk mengumpul dan mengklasifikasikan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan. -memungut data(A)learning outcomes: Untuk mengumpul dan mengelompokkan data ke dalam kumpulan. (B) Bahan bantu mengajar: (I) Poster dengan 12 nama. guru mengumpul lembar jawaban. (Ii) Sebuah poster dengan 12 sarana pengangkutan.Interpreting data(A)learning outcomes: Untuk mentafsirkankan data dari jadual (B) Bahan bantu mengajar: . (V) 4 set Lembar Jawapan. kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam.1 ℓ ℓ 75M x 6 = BAHAGIAN C 1. Dlm perancangan anda cadangkan bagaimana anda membezakan akt utk pelajar pandai dan lemah. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk mengklasifikasikan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. (Iii) Sebuah poster dengan 12 jenis pekerjaan. Rancang 2 akt p&p pengurusan data dr memungut data hingga mentafsir data.

Semua wajah lain persegi. lembar kerja kumpulan pertukaran. (V)Dia akan menjelaskan kepada kumpulan bentuk prisma. (C)Prosedur: (I)Bagilah kelas menjadi kelompok empat pelajar dan meminta mereka bekerja dalam kumpulan koperasi mereka. Cadangkan 1 akt utk mmbantu pelajar thn 3 mmahami konsep bntk dan ruang. (Iii)Menunjuk salah satu murid dalam kumpulan yang akan perakam. Kegiatan 1 (A)learning outcomes: Untuk mengenalpasti dan nama prisma kecil oleh sentuhan. 2. (Vii)Dia meneruskan dengan keterangan sehingga semua kekaburan tentang bentuk telah dihapuskan. (Ii)Poket buram. Ia mempunyai lapan Vertex dan dua belas tepi. (Vi)Saya mempunyai enam bentuk wajah. (Viii) Dua pasang dipilih untuk mempresentasikan jawaban mereka di depan kelas. . Lembar Kerja (Ii) Pelajar diminta untuk bekerja di pasang. guru mengumpul pekerjaan mereka. Satu kumpulan mendapat Lembar A dan kumpulan dua mendapat B. Example worksheets. (Ii)Berikan setiap kumpulan poket Opak dengan tiga prisma yang berbeza di dalamnya. (Iv)Seorang anggota kumpulan meletakkan tangannya ke dalam beg dan merasa bentuk prisma salah satu misteri. (Ix) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara menafsirkan data dari jadual. prisma persegi panjang dan prisma segitiga. Lembar Kerja (Vi) Pasangan sekarang menghabiskan 10 minit pada worksheet. Satu kumpulan sekarang mendapat Lembar Kerja B dan kumpulan dua mendapat A.(I) Lembar Kerja Lembar Kerja A dan B (Ii) pensil warna (Iii) kertas putih (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 2 kumpulan. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan semua pertanyaan dalam lembar kerja diberikan. Perakam akan menuliskan nota descriptiontake tentang deskripsinya. (Vii) Pada akhir 20 minit. (Iv) Setiap pasangan dikehendaki untuk menghabiskan 10 minit di worksheet. Huraikan dgn terperinci akt yg dirancang. (B)Bahan bantu mengajar: (I)Square prisma. (V) Pada akhir 10 minit. Perancangan anda mesti mengandungi akt kump dgn mngambil kira kebolehan murid yg brbeza. Ada dua bentuk asas yang sama.

Akt. (X)Biarkan ahli kumpulan untuk membincangkan ketepatan keterangan dan bicara tentang alternatif lain. Akt. pemulihan .(Viii)Sisa dari anggota kumpulan harus mengenalpasti prisma dari keterangan nya. Pengayaan. (Ix)Dia mengangkat prisma dan menunjukkan kepada semua ahli kumpulan. (Xi)Ulangi langkah (iv) melalui (ix).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->