P. 1
contoh jawapan

contoh jawapan

|Views: 669|Likes:
Published by ani5002

More info:

Published by: ani5002 on Feb 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

Bahagian A 1.

Peranan abacus d dlm bd sempoa membantu murid untuk memahami gagasan menempatkan nilai, dan penambahan dan pengurangan algoritma. 2. Definisi bahagi (a) mengedar suatu kuantiti sama ke dalam sejumlah kelompok, dan (b) mengurangkan jumlah tertentu berulang-ulang. 3. Maksud ‘pecahan dr satu unit keseluruhan’. i. Saiz dan bentuk keseluruhan unit mungkin tidak sama. ii. Kandungan Unit dibahagikan menjadi bahagian-bahagian dengan saiz yang sama. iii. Bilangan daripada semua bahagian yang sama ialah keseluruhan unit. iv. Pecahan merujuk pada jumlah bahagian dalam pertimbangan. 4. Maksud wang. Wang sebenarnya adalah konsep abstrak. Wang kertas dan wang logam yang kita gunakan mempunyai nilai mereka berbanding dengan jumlah emas yang tertentu. Jadi, daripada membawa emas, orang hanya membawa wang, yang lebih selesa. Undian hal orang yang memiliki dan menggunakan diukur dalam jangka daripada nilai kewangan. Itu Kerajaan suatu negara mentakrifkan unit wang asas dan isu syiling dan mata wang yang sesuai. 5. 4 unit bukan piawai (non-standard) dlm mengukur interval masa. (a) Air titisan menetes dari keran; (b) irama tepukan tangan; (c) berirama ketukan kaki; dan (d) berirama menghitung. 6. 4 langkah dalam kaedah polya. a) Lihat Memahami masalah; (b) Rancangan Rencana rancangan untuk menyelesaikan itu; (c) Adakah Melaksanakan rencana anda, dan (d) Semak Lihat Kembali. 7. Definisi ‘mass’

Anda pergi satu langkah lebih tinggi dan anda akan masuk kemasalah. Bahagian B 1. jadual atau ukuran kuantitatif kita menggunakan statistik deskriptif. Anda boleh mengajar lingkaran. Inferensi statistik berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan yang didasarkan pada kedua data dan prinsip kesempatan. Bagaimana visualisasi ruang dpt m’bntu pljar mmahami dunia 3 dimensi. Baginya. tidak masuk akal. Statistic deskriptif . Contoh: . 2.approximation: (i) Mereka memahami konsep nilai tempat orang. puluhan dan ratusan. Apakah unit bukan piawai (non-standard unit) utk mengukur cecair?beri contoh. 8. persegi panjang dan segitiga kepada mereka mereka dapat memahami kata-kata dan mampu membayangkan bentuk.a) jelaskan segitiga Rathmell b) I. Perbezaan ant. (i) Berbagai wadah kecil daripada pelbagai saiz (ii) Sebuah kendi air besar 9.ketika data ditafsirkan dalam rangka untuk membuat jangkakan kami menggunakan statistik inferensial.Anggaran: (i) Perkiraan untuk membuat keputusan yang bijaksana dan (ii) Count mental. sebuah kerusi adalah kerusi mengapa bimbang tentang butiran kecil. Bagi pelajar.Ketika data digambarkan dengan menggunakan graf. manakala berat adalah gaya gravitasi yang bekerja pada massa. Statistic diskriptif dan statistic inferential (internal).Massa adalah ukuran dari jumlah materi dalam suatu benda. (ii) Mereka tahu bagaimana pusingan ke nilai anggaran yang didasarkan pada nilai tempat. 10. Statistik inferential . Kau bicara tentang persegi sebagai sebuah persegi panjang dengan sisi yang sama. Salah satu masalah dengan bentuk pemahaman adalah bahasa yang digunakan. C)terangkan odometer Odometer adalah nama yang diberikan dengan prinsip yang menjelaskan sifat dari semua tempat-nilai kedudukan untuk seperti yang mengira kedudukan.

Ini boleh sangat membingungkan bagi murid-murid anda. Ini adalah representasi lebih baik syiling aktual dan nota. Namun sebelum mereka mula menggunakan ÂmoneyÊ. hal ini mungkin tidak akan menjadi bijaksana amalan semua masa terutama ketika ia melibatkan wang dalam jumlah besar. Anda boleh membuat sendiri bermain wang dengan fotokopi syiling-syiling dan nota daripada workbook dan laminasi mereka untuk kelas anda. (v) Jika jawapannya benar. . Ada pengilang yang menghasilkan wang mainan yang tidak sebenarnya sangat mirip dengan kepala dan ekor sebenarnya anda syiling. Nombor lagi baris boleh digunakan untuk menunjukkan kedudukan empat digit nombor. (iv) Pemain melakukan perhitungan di papan dan turun kelas ahli menyemak pengiraan. pasukan kehilangan 1 mata. Yg blh djlnkn d dlm klas d mna hsil pmbljrn ialah mnylsaikn mslh harian mgnakan wang. Pada titik ini mungkin akan dianjurkan untuk menggunakan wang mainan. pasukan skor 3 mata. Bila anda melaksanakan kegiatan belajar. Ketika anda membeli bermain wang untuk murid-murid anda. (vii) Play berputar sampai semua soalan dalam peti dijawab atau yang diberikan waktu telah berlalu. (a) Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan untuk kompetisi. (vi) Jika jawapannya tidak benar. Nota yang datang bersama dengan permainan Monopoli tidak menyerupai nota semasa kita. a) apakah ‘play money’ Pengajaran wang jauh lebih berkesan jika syiling nyata dan nota yang digunakan. Namun. Katakan kepada mereka nombor sebelum dot ringgit dan selepas sen. (iii) Seorang pemain daripada Pasukan A menarik soalan dari peti dan membaca Soalan keras.Anda telah belajar nombor baris di modul sebelumnya. anda perlu memilih bermain wang yang menyerupai wang logam anda yang sebenarnya dan nota. 2. (ii) Guru menyediakan senarai soalan dan hentikan itu dan menempatkannya dalam sebuah peti. b) 1 akt. murid-murid harus mampu menulis dan mengucapkan kata-kata. itu adalah amalan yang baik untuk membolehkan murid-murid anda untuk sebenarnya memanipulasikan syiling dan nota.

lebih tinggi. Guru juga meminta murid untuk memutuskan tentang beberapa kombinasi item yang mereka boleh membeli dengan RM 100. dl. sebuah Buggy dan sebuah kubus Kartun? (c) Bu Lia telah RM 50. panjang. tinggi. mendalam. lebih luas.00. Guru boleh membantu murid-murid ditetapkan ke kedai di salah satu sudut kelas. Adakah murid-murid bekerja dalam kumpulan dengan iklan untuk menentukan harga total dua atau lebih item yang ditunjukkan pada iklan. Jika A lebih panjang dari B dan C . ketinggian. Bolehkah dia membeli Doll. (d) Berapa banyak lagi wang yang akan dia perlu membeli semua 4 boneka? Aktiviti 2: Membuat Play Store Beberapa murid dapat menikmati bermain menubuhkan kedai. tinggi. Para pelajar boleh memuat giliran bermain peranan pemilik kedai dan pelanggan.g. Para pemilik kedai akan bisa berlatih dalam membuat perubahan dan menambah harga yang lebih daripada dua item. Dia ingin membeli 4 boneka untuk anak saudaranya. Transitivity principle Ini melibatkan membandingkan dan menempah daripada tiga atau lebih objek dengan menggunakan bahasa yang sesuai e. lebih pendek.00. Para pelanggan juga akan mendapatkan pengalaman dalam manipulasi koin dan nota. Kegiatan 3: Working on Advertisement Dapatkan belanja iklan daripada sebuah akhbar tempatan. lebih tinggi.(viii) Pemenangnya adalah pasukan yang mempunyai nilai tertinggi pada akhir kompetisi. kedalaman. Ini melibatkan penggunaan kosa kata yang berpadanan untuk menggambarkan dan membandingkan panjang seperti pendek. lebar. Comparison principle Ini berurusan dengan membandingkan dan menempah benda oleh atribut tertentu. Berapa banyak yang dia belanjakan? (b) Devi telah RM80. lebih dalam. Contoh Soalan (a) Ahmad membeli sebuah bola sepak dan sebuah Buggy. terangkan setiap prinsip dan beri 1 contoh bagaimana mngajar prinsip tsebut.00. 3. lebar. b. panjang. a.

4. (ix) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menulis massa benda ke kilogram berdekatan atau gram. (vi) Memecahkan masalah sehari-hari yang melibatkan unit piawai untuk massa. (iv) guru menyuruh murid untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar di setiap stesen.math mengenai jisim kpd pelajar anda.a) jelaskan ‘data handling cycle’ dan lakarkan gambarajah kitaran tersebut. dll c. (iv) Mengembangkan hubungan antara unit standard pengukuran. d. Sebagai contoh. ketika mengukur panjang batang. b) jelaskan secara terperinci bagaimana anda mengajar 1 kem. (vi) Pada akhir 10 minit. guru mengumpul lembar kerja. (iii) Guru menubuhkan tiga stesen di dalam kelas. (vii) Pada akhir 40 minit. 5. kumpulan akan berpindah ke stesen berikutnya di kedudukan arah jam. (ii) Setiap murid menulis namanya di Lembar Kerja yang disediakan.a) 6 turutan yg disarankan dlm pengajaran jisim (mass) kepada pelajar. (i) Memahami dan mengenalpasti atribut massa melalui perbandingan langsung dan tidak langsung. (iii) Mengkonsolidasi konsep unit pengukuran melalui penggunaan alat pengukur.adalah lebih lama daripada A. (viii) Murid dengan semua jawapan yang benar adalah dihargai. jumlah sentimeter yang boleh dipasang bersama itu akan dihitung. Prosedur: (i) Guru membagi kelas menjadi 4 kelompok dan memberikan Lembar Kerja untuk masing-masing murid. maka C harus lebih panjang dari B. (v) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. menentukan masalah dan merancang . (v) Melakukan operasi aritmatika yang melibatkan unit piawai untuk massa. Measuring principle Hal ini merujuk pada fakta bahawa pengukuran melibatkan menyatakan berapa banyak unit yang diberikan sesuai dengan atribut (contohnya panjang) dari suatu objek. (ii) Membangun konsep pengukuran unit melalui penggunaan unit non-standard diikuti oleh unit standard secara langsung. Conservation principle Ini menyatakan bahawa panjang sebuah objek tidak perubahan bahkan ketika kedudukan atau orientasi objek berubah.

Setiap stesen ditempatkan dengan sebuah poster. (a) Kumpulkan data (i) Memahami data. dan (iii) Susun data dalam jadual. Pengendalian data berkaitan dengan terlibat dalam proses seleksi. (ii) Urutkan data. . b) jelaskan 2 asas kemahiran menggunakan data. guru mengumpulkan lembar jawaban. (b) Susun dan mengkelaskan data (i) Menganalisis data. Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. namun dalam setiap kes. (vi) Pada akhir 40 minit. Stesen B dengan 12 alat pengangkutan. menggambarkan dan mewakili data untuk kemudahan tafsiran dan komunikasi. (ii) Guru menubuhkan empat stesen di dalam kelas. empat aspek daripada kitaran pasti akan hadir. mencatat. (vii) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya. (iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (ii) Mengumpulkan data daripada maklumat bercetak dan (iii) Pelaksanaan survei sederhana untuk mengumpul data. menyusun. meringkaskan. Setiap kumpulan diberikan yang berbeza pensil warna. (v) Pada akhir 10 minit. (c) Susun data dalam jadual (i) Memahami fungsi jadual. Kumpulkan data Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok. dan (iii) Classify data. (ii) Penggunaan pengiraan dalam mengatur data. mengumpul. (iii) Guru mengarahkan murid untuk mengkelaskan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. kumpulan harus pindah ke selepasnya stesen dalam kedudukan arah jam. Stesen A dengan 12 nama. a. c) terangkan bagaimana anda mengajar kemahiran2 yg di nyatakan d atas.mentafsirkan dan membincangkan data mengumpul data daripada pelbagai sumber muat dan merepresentasikan data Pengendalian Data Kitar adalah ikhtisar dari apa yang boleh menjadi sederhana ataupun yang kompleks muat bergantung pada sifat daripada penyiasatan.

(viii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana mengumpul dan mengkelaskan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan. kumpulan akan berhenti dan tangan mereka Jawapan Lembar ke guru. (vi) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya. mereka boleh meneruskan dengan klik berikutnya kad gambar diambil. b. Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi kumpulan-kumpulan daripada empat murid. HBMT2203 (Sept 09) Saturday. (iii) Kelompok yang selesai awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya. (iv) Setelah mereka dilakukan dengan kad pertama. 12 February.com (Irnanis@mama) HBMT 2203. Terangkan perbezaan antara model garisan nombor untuk operasi pendaraban dan model susunan teratur. 21:02:51 | irnanis75@gmail. (vii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menyusun dan mengatur data yang diberikan. Satu Latihan Sheet adalah pada bentuk dan yang lain adalah pada buah-buahan. Setiap kumpulan diberikan pensil warna yang berbeza. (iv) Guru menyimpulkan pelajaran tentang cara untuk menetapkan data menggunakan perhitungan. c) susun data dalam jadual. Gunakan 3x8 utk menunjukkan penerangan anda. 2011. (v) Pada akhir 20 minit. murid akan mula memecahkan soalan-soalan dalam kad gambar pertama dilakarkan.SEPT 09 BAHAGIAN A 1. (ii) ada set daripada lima kad gambar rawak dan meletakkan wajah di sebuah tumpukan pada pusat. (iii) Apabila isyarat guru. (ii) Setiap kumpulan juga diberikan dua Lembar Latihan. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas tulis yang bersih. . Susun dan mengkelaskan data Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid.

ÂLengthÊ adalah jarak antara dua titik (atau lokasi) diukur sepanjang garis lurus. Statistic inferential.Ketika data digambarkan menggunakan grafik. Bahkan. . jadual atau ukuran kuantitatif kita gunakan statistik deskriptif.2. Nombor p disebut pembilang dan q disebut penyebut. Selain itu. dengan salah satu ujung masing-masing panjang selaras. 1. Oleh kerana itu. massa benda mungkin tidak setanding dengan ukurannya. mana p dan q adalah seluruh nombor. Anda harus mengajari murid anda untuk mengukur dan membandingkan panjang benda menggunakan unit standard sebagai berikut: 4. Dengan kata lain. Bincangkan beserta contoh nombor pecahan sebagai pembahagian nombor bulat raksi A boleh dinyatakan sebagai pembahagian bilangan bulat dalam bentuk q/p. massa dari dua objek tidak dapat dibandingkan dengan hanya melihat mereka bersama-sama. Dua panjang boleh dibandingkan secara terus dengan meletakkan mereka berdampingan. Statistik inferensi berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan berdasarkan data dan prinsip kebetulan. dan sebaliknya. Perbezaan antara statistic deskriptif dan statistic inferens. adalah penting bagi kita untuk membina dalam fikiran murid muda kita bahawa "benda berukuran lebih kecil mungkin tidak lebih ringan daripada ‰ objek bersaiz lebih besar. Panjang juga boleh berbanding secara tidak langsung dengan membandingkan panjang masing-masing dengan panjang ketiga.a) bincangkan kemahiran utama yg perlu dikuasai dalam p&p konsep nombor 4 digit utk pelajar thn 3. 3. Sebagai contoh. Cadang bagaimana membantu pelajar anda mengukur panjang dengan betul dalam unit piawai menggunakan pembaris. 5. mengukur panjang adalah panjang yang sebenarnya membandingkan dengan alat-alat ukur seperti pembaris atau skala.ketika data ditafsirkan agar ramalan kita menggunakan statistik inferensial. 4/ 5=4-5 Dan 7/ 8=7-8. Terangkan beserta dgn cth kenyataan ‘jisim sesuatu objek mungkin tidak berkadaran dgn saiznya’ Telah dijumpai bahawa konsep massa cukup sukar bagi anak-anak untuk memahami untuk massa tidak dapat dilihat tetapi harus diadakan dan dirasakan. Sepotong besar kapas mungkin lebih ringan dari sepotong kecil dari logam. BAHAGIAN B. Dengan kata lain. Statistic deskriptif.

Soalan: Identifikasi nombor empat digit dengan nombor (6) sebagai nombor nilai tempat puluh. Round off anda nombor ke ratusan yang terdekat. Bagi cth2 yg sesuai. Angka-angka dapat dibentuk dengan membaca nombor pada dadu dari kiri ke kanan. Bincangkan langkah2 bagaimana utk menerangkan konsep tersebut di dalam kelas.(A) menyebut dan menggunakan nama-nama nombor tersebut dalam familiar konteks. Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. b) sbgai guru math thn 3. Jawapan: 5612 + 2624 = 8240 Soalan: Kurangkan nombor tiga-nombor dari empat digit nombor. (Ii) Berikan masing-masing kumpulan 16 buah dadu. 4253 pusingan ke 4300. kanan ke kiri. . dan beberapa lembar kerja. Soalan: Tambah dua nombor empat digit. (B) Membaca dan menulis nombor ke 10 000 (C) Tahu apa yang masing-masing digit di nomor mewakili. 5612 pusingan ke 5600. (Iii) Setiap ahli kumpulan memuat empat kubus dan dimasukkan ke dalam lubang 16 dulang. Jawapan: 4215 . pusingan ke 4200. bawah ke atas atau di setiap sudut. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan. (E) Memahami dan menggunakan kosa kata estimation dan aproximation. atas ke bawah. Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. anda perlu menerangkan ttg konsep tambah dan tolak bagi nombor dlm lingkungan 10000. (Iv) Setiap murid mengenalpasti nombor empat digit dan membulatkan ke beratus-ratus yang terdekat. (V) Setiap murid menulis beberapa kalimat penambahan atau pengurangan. Jawapan: 4626 pusingan ke 4600. Setiap langkah hendaklah diterangkan secara terperinci.652 = 3560 (Vi) Siswa didorong untuk menggunakan sempoa. (D) Memahami dan menggunakan kosa kata membandingkan dan mengatur nombor-nombor atau kuantiti untuk 10 000.

(Iii) kumpulan yang berakhir awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya.3. (D) Untuk menukar antara unit standard pengukuran. (Vi) Pada akhir 50 minit. dan (F) Untuk mengatasi masalah melibatkan panjang dalam situasi kehidupan nyata. satu seperempat dan tiga suku.p&p yg membolehkan pelajar2 menulis ¼. pengurangan.dan ¾ terangkan dgn terperinci besert cth yg sesuai. (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana menulis satu kesatuan. Sertakan contoh2 yg sesuai. Terang dgn terperinci beserta cth yg sesuai. perkalian dan divisi) melibatkan unit panjang. (I) Bagilah kelas menjadi kelompok empat hingga enam pelajar. (C) Untuk memahami dan menggunakan hubungan antara unit panjang. guru mengumpul kertas jawapan. (E) Untuk melakukan operasi aritmetik (penambahan. Sebuah Lembar Tugas ditempatkan dalam setiap stesen. Contoh.a) terangkan kemahiran math utama yg diperlukan oleh pelajar2 thn 3 utk mmpelajari topic panjang. satu setengah. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar Tugas di setiap stesen. (Viii) Ulangi langkah (3) hingga (7).(Vii) cek murid A perhitungan peer-nya. (B) Untuk membandingkan pelbagai pengukuran panjang langsung. (V) Pada akhir 10 minit. Setiap kumpulan diberi warna yang berbeza pensil dan kertas menulis bersih. (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. (Ii) Guru mendirikan lima stesen di dalam kelas. (V) Berikut ini adalah contoh dari Lembar Latihan: b) rancangkan akt. ½. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. 2. kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam. . Senaraikan langkah2 secara terperinci.a) terangkan kepada pelajar bagaimana mengenali pecahan setara. (A) Untuk mengukur dan pengukuran nota panjang dalam unit standard. (Ii) Setiap kumpulan diberi Lembar Latihan dengan lima soalan. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza. (Iv) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana mengenali fraksi setara. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan pelajar.

Objek Anggaran Realisasi Perbezaan Quality pintu Lebar jadual Panjang tingkat Kedudukan peti Quality murid (Iii) Panduan pelajar untuk menganalisis estimasi seberapa dekat mereka dan menekankan tentang pentingnya menggunakan unit berpadanan untuk menganggarkan. gambar dan aktiviti pada pelajaran anda. . panjang dan lebar lantai. Pnjelasan anda hndaklah mengandungi topic. memberikan kesempatan bagi mereka untuk menimbulkan permasalahan yang berkaitan dengan empat operasi melibatkan panjang. meja teacherÊs. (Ii) Panduan pelajar untuk menganggarkan panjang objek dalam meter sebelum pemeriksaan dengan ukuran yang sebenarnya. papan tulis. Kegiatan 1: Membandingkan dan Mengukur Panjang Objek konkrit (A) PupilÊs learning outcomes: (I) Untuk membandingkan panjang linier benda konkrit visual (Ii) Untuk mengestimasi dan mengukur panjang benda dalam meter (B) Bahan bantu mengajar: (I) Objek di dalam kelas seperti pintu. dll (Ii) Peraturan Meter (C) Prosedur: (I) Panduan pelajar untuk membandingkan panjang linier dari objek di dalam kelas tersebut sebagai pintu. lantai. dll visual. Membimbing soalan meliputi: Yang lebih panjang? Mana yang terpanjang? Mana yang lebih pendek? Mana yang terpendek? Yang lebih tinggi? Mana yang tertinggi? Mana yang lebih luas? Mana yang luas? Mencari dua benda yang hampir sama panjangnya. Mintalah murid untuk merakam mereka jawapan menggunakan format di bawah ini. Di atas segalanya. peti.Anda mesti memilih masalah sesuai dengan kemampuan pupilsÊ dan kemampuan dalam bahasa. teacherÊs meja. bhn bntu mengajar dan prosedur. Gunakan berpadanan manipulatif. hasil pengajaran. b) jelaskan 1 akt utk pelajar mmbnding n mngukur pnjg objek yg konkrit. papan tulis.

(Vii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk membandingkan massa dua benda. (Ii) Satu set dari 12 Perbandingan Kad dikacau dan menutup wajah di sebuah tumpukan di pusat. mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) dalam sistem metrik (C) Mengukur dan merekodkan kelantangan cecair menggunakan unit standard. (Iv) Setelah mereka dilakukan dengan Kad pertama. . Penerangan anda hndklah mengandungi topic . (Vi) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. Nama Kumpulan :_____________ Jawapan: 1. Massa dari pakej gula _____________ Massa dari pakej garam adalah _____________ Paket gula ____________ daripada sebungkus garam. kumpulan stopand akan menyerahkan mereka Lembar Jawapan untuk guru. Massa dari karung tepung ___________ Massa dari pakej beras ___________ Karung tepung adalah ______________ daripada pakej beras. hasil pemb. (Iii) Ketika isyarat guru. 2. Bbm dan prosedur. pelajar akan mula memecahkan pertanyaan dalam Kad perbandingan pertama ditarik. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas menulis bersih. Kegiatan 2: Bandingkan Dua Objek Mass (A)learning outcomes: Untuk membandingkan massa dari dua objek yang diberikan (B)Bahan bantu mengajar: (I)Perbandingan kad (Ii)Lembar Jawapan (C)Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid. Contoh worksheets. (A) Membaca skala ke bahagian yang terdekat (B) Memperkenalkan unit kelantangan cecair.b) rancang bagaimana anda mengendalikan aktiviti utk pelajar anda dlm mmbuat prbandingan jisim 2 objek. mereka dapat meneruskan dengan Kad perbandingan seterusnya ditarik. 5. (V) Pada akhir 30 minit.4.a) bincangkan langkah2 pembangunan konsep yg sistematik bg mngajar tjuk isipadu cecair kpd pljr thn 3.

(Vi) Jika kad menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan. (Ii) Membuat salinan dari Kad Game dan memotong kad. kad diganti dalam kedudukan awal mereka di atas meja.b) tunjukkan akt p&p utk menyelesaikan mslh harian utk topic isipadu cecair. Pemenangnya adalah anak dengan kad lagi (lihat Jadual 8. 5. (A) Learning outcomes: Untuk mengatasi masalah sehari-hari yang melibatkan kelantangan cair. Bagaimana air lebih banyak yang diperlukan untuk mengisi bekas? . mahasiswa terus kad kedua.mililiter (m ℓ) dan liter(ℓ) (D) Membandingkan dua kelantangan cecair menggunakan unit standard (E) Anggaran kelantangan cecair dalam mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) (F) Gunakan hubungan antara liter dan mililiter (G) Menambah dan mengurangkan unit kelantangan cecair (H) Mendarab dan membahagikan unit kelantangan cecair (I) Menyelesaikan masalah yang melibatkan kelantangan cecair dalam situasi kehidupan nyata. (B) Bahan bantu mengajar: Set kad (C) Prosedur: (I) Pelajar membentuk kumpulan dari tiga. Jadual 8. Ini mengandungi 6 ℓ ℓ 25m. air. Jika kad tidak menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan atau pelajar menawarkan jawapan yang salah. (V) Mahasiswa memuat gilirannya untuk memilih dua kad dan membukanya di atas meja. (Iii) Berikan setiap kumpulan satu set kad.6: Keterangan Board Game Kapasiti bekas A ℓ ℓ 350 m 2 dan kapasiti kontena B adalah 5 m ℓ ℓ 550. Bagaimana air lebih banyak yang boleh bekas terus B dari kontena A? 3 ℓ ℓ 125 juta x 6 = Kapasiti kontena adalah 9 ℓ ℓ 850M.6). (Iv) Menggaul kad dan menyebar mereka melihat wajah di atas meja. para pelajar menghitung berapa banyak kad yang mereka miliki. Jelaskan dgn cth2 yg bersesuaian. (Vii) Ketika semua kad telah terpilih. dan pelajar boleh memberikan jawapan yang benar.

Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam. (Vi) Pada akhir 40 minit.1 ℓ ℓ 75M x 6 = BAHAGIAN C 1.Interpreting data(A)learning outcomes: Untuk mentafsirkankan data dari jadual (B) Bahan bantu mengajar: . (Ii) Sebuah poster dengan 12 sarana pengangkutan. Rancang 2 akt p&p pengurusan data dr memungut data hingga mentafsir data. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. Stesen A dengan 12 nama. Penerangan anda hendaklah mengandungi topic. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk mengklasifikasikan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. . (Ii) Guru mendirikan empat stesen di dalam kelas. Setiap kumpulan diberikan berbeza pensil warna. (Iv) Sebuah poster dengan 12 jenis makanan. (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk mengumpul dan mengklasifikasikan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan. -memungut data(A)learning outcomes: Untuk mengumpul dan mengelompokkan data ke dalam kumpulan. Dlm perancangan anda cadangkan bagaimana anda membezakan akt utk pelajar pandai dan lemah. Stesen B dengan 12 perkakas pengangkutan. (V) Pada akhir 10 minit. Setiap stesen ditempatkan dengan poster. (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok. (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. (Iii) Sebuah poster dengan 12 jenis pekerjaan. bbm dan prosedur. guru mengumpul lembar jawaban. (B) Bahan bantu mengajar: (I) Poster dengan 12 nama. (V) 4 set Lembar Jawapan.

(Ii)Poket buram. Example worksheets. Semua wajah lain persegi. (Iii)Menunjuk salah satu murid dalam kumpulan yang akan perakam. (Ix) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara menafsirkan data dari jadual. guru mengumpul pekerjaan mereka. Satu kumpulan sekarang mendapat Lembar Kerja B dan kumpulan dua mendapat A. Huraikan dgn terperinci akt yg dirancang. (Ii)Berikan setiap kumpulan poket Opak dengan tiga prisma yang berbeza di dalamnya. 2.(I) Lembar Kerja Lembar Kerja A dan B (Ii) pensil warna (Iii) kertas putih (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 2 kumpulan. Ada dua bentuk asas yang sama. . (Iv) Setiap pasangan dikehendaki untuk menghabiskan 10 minit di worksheet. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan semua pertanyaan dalam lembar kerja diberikan. Lembar Kerja (Vi) Pasangan sekarang menghabiskan 10 minit pada worksheet. Satu kumpulan mendapat Lembar A dan kumpulan dua mendapat B. Perakam akan menuliskan nota descriptiontake tentang deskripsinya. (C)Prosedur: (I)Bagilah kelas menjadi kelompok empat pelajar dan meminta mereka bekerja dalam kumpulan koperasi mereka. prisma persegi panjang dan prisma segitiga. (V) Pada akhir 10 minit. (Iv)Seorang anggota kumpulan meletakkan tangannya ke dalam beg dan merasa bentuk prisma salah satu misteri. (Vi)Saya mempunyai enam bentuk wajah. Cadangkan 1 akt utk mmbantu pelajar thn 3 mmahami konsep bntk dan ruang. Ia mempunyai lapan Vertex dan dua belas tepi. (V)Dia akan menjelaskan kepada kumpulan bentuk prisma. (B)Bahan bantu mengajar: (I)Square prisma. (Vii)Dia meneruskan dengan keterangan sehingga semua kekaburan tentang bentuk telah dihapuskan. Perancangan anda mesti mengandungi akt kump dgn mngambil kira kebolehan murid yg brbeza. (Vii) Pada akhir 20 minit. Lembar Kerja (Ii) Pelajar diminta untuk bekerja di pasang. Kegiatan 1 (A)learning outcomes: Untuk mengenalpasti dan nama prisma kecil oleh sentuhan. lembar kerja kumpulan pertukaran. (Viii) Dua pasang dipilih untuk mempresentasikan jawaban mereka di depan kelas.

Akt. Pengayaan. Akt. (Xi)Ulangi langkah (iv) melalui (ix).(Viii)Sisa dari anggota kumpulan harus mengenalpasti prisma dari keterangan nya. pemulihan . (Ix)Dia mengangkat prisma dan menunjukkan kepada semua ahli kumpulan. (X)Biarkan ahli kumpulan untuk membincangkan ketepatan keterangan dan bicara tentang alternatif lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->