SYAHIRUL RAZAFLI MAT ZIN

650 orang dan kebanyakannya bertumpu diMelaka dan Pulau Pinang.Kaum serani di malaysia y Serani merujuk kepada suatu bangsaa di Malaysia yang merupakan hasil daripada perkahwinan campur antara tentera Portugis dan orang Melayu tempatan pada abad ke16 dan menganut agama Katolik Roma. Antara orang Serani yang terkenal ialah Tony Fernandes pemilik syarikat penerbangan AirAsia. y Menurut Banci Kebangsaan Malaysia 2000. jumlah penduduk Serani di negara ini ialah seramai 12. Istilah Serani juga digunakan secara umum bagi merujuk kepada semua orang yang berkacukan darah Asia dan Eropah. .

.2 hektar mempunyai 118 buah rumah yang dihuni oleh kira-kira 1.Perkampungan Serani y Perkampungan Portugis Ujong Pasir seluas 11.200 orang Portugis merupakan bukti bagi hakikat ini. y Perkampungan itu yang telah diwartakan sebagai Perkampungan Warisan oleh kerajaan Melaka dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas termasuk bekalan elektrik dan air bagi menjamin kehidupan yang lebih selesa.

. perkampungan di pinggir Bandaraya Melaka Bersejarah kini menjadi sebahagian daripada lokasi popular bagi pelancong. Dianggarkan kini pada tahun 2011 terdapat 20.000 orang keturunan Portugis di Malaysia. y Masyarakat keturunan Portugis muncul di Melaka selepas pihak Portugis menawan Melaka pada 1511.y Terletak berhampiran pantai menghadap Selat Melaka.

ataupun regedor.AGAMA y Ketua perkampungan itu. . y "Kami (Portugis) masih kekalkan agama asal kami iaitu Roman Katolik dan sehingga hari ini kami masih mempraktikkan tradisi kami. Peter Thomas Gomes berkata masyarakatnya bebas mengamalkan agama dan adat resam yang diwarisi daripada nenek moyang mereka.

ADAT RESAM y perkampungan itu dibina secara tersusun dengan reka bentuk rumah tidak jauh bezanya dengan rumah masyarakat Melayu. makan belacan. makan nasi seperti orang melayu . makan rempah. y makan dengan tangan. makan cencaluk.

itu sebabnya mereka lebih mirip kepada orang Asia. cuma mungkin sedikit daripada rupa mata. hidung dan rambut ada ciri peninggalan orang Portugis .Rupa paras y Selepas lebih 500 tahun berada di sini dan banyak perkahwinan campuran.

. juga mempunyai bahasa sendiri iaitu Christang (Christ Tongue) dan baju tradisional sendiri y dahulu perkahwinan orang portugis diadakan pada hari Selasa. y Sebelum ke gereja dia mencium tangan ibu dan ayahnya serta seluruh keluarga. y Di hari tersebut pengantin perempuan akan memakai kebaya laboh (cabaia) dan kain sarung sutera berwarna putih (saia) beserta kasut yang bermanik. Rambutnya didandan dengan cucuk sanggul dan permata tiruan.Kebudayaan Serani y mempunyai kebudayaan tersendiri dengan lagu dan tarian.

y Upacara ini dinamakan arge Noiba. . baju dan bow berwarna putih berserta topi tinggi yang diikat pita hitam. y Adat ini dinamakan noiba missa I gereja. y Pengantin lelaki pula memakai suit hitam. y Pengantin lelaki harus tiba terlebih dahulu di gereja dan menunggu pengantin perempuan.

y Kebanyakan nama mirip Latin Amerika. Castello de Paiva. Vasco deGama.Nama nama orang serani y Nama-nama orang Portugis di sini adalah seperti Diogo Lopes de Squeira. Ramai anak-cucu mereka tidak lagi mengikuti jejak langkah nenek moyang mereka membuat kerja nelayan . Pada asal mereka adalah nelayan bergantung pada laut untuk mencari rezeki. Antonio de Almedida. Bairro Irmas Cnossianas. Alfonso de Albuquerque. Caminho de Letores. Gerard de Fernandis dan sebagainya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful