SYAHIRUL RAZAFLI MAT ZIN

Kaum serani di malaysia y Serani merujuk kepada suatu bangsaa di Malaysia yang merupakan hasil daripada perkahwinan campur antara tentera Portugis dan orang Melayu tempatan pada abad ke16 dan menganut agama Katolik Roma. jumlah penduduk Serani di negara ini ialah seramai 12. y Menurut Banci Kebangsaan Malaysia 2000.650 orang dan kebanyakannya bertumpu diMelaka dan Pulau Pinang. Antara orang Serani yang terkenal ialah Tony Fernandes pemilik syarikat penerbangan AirAsia. . Istilah Serani juga digunakan secara umum bagi merujuk kepada semua orang yang berkacukan darah Asia dan Eropah.

. y Perkampungan itu yang telah diwartakan sebagai Perkampungan Warisan oleh kerajaan Melaka dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas termasuk bekalan elektrik dan air bagi menjamin kehidupan yang lebih selesa.2 hektar mempunyai 118 buah rumah yang dihuni oleh kira-kira 1.Perkampungan Serani y Perkampungan Portugis Ujong Pasir seluas 11.200 orang Portugis merupakan bukti bagi hakikat ini.

. y Masyarakat keturunan Portugis muncul di Melaka selepas pihak Portugis menawan Melaka pada 1511. Dianggarkan kini pada tahun 2011 terdapat 20. perkampungan di pinggir Bandaraya Melaka Bersejarah kini menjadi sebahagian daripada lokasi popular bagi pelancong.y Terletak berhampiran pantai menghadap Selat Melaka.000 orang keturunan Portugis di Malaysia.

y "Kami (Portugis) masih kekalkan agama asal kami iaitu Roman Katolik dan sehingga hari ini kami masih mempraktikkan tradisi kami. ataupun regedor. Peter Thomas Gomes berkata masyarakatnya bebas mengamalkan agama dan adat resam yang diwarisi daripada nenek moyang mereka. .AGAMA y Ketua perkampungan itu.

makan nasi seperti orang melayu . y makan dengan tangan. makan cencaluk. makan belacan. makan rempah.ADAT RESAM y perkampungan itu dibina secara tersusun dengan reka bentuk rumah tidak jauh bezanya dengan rumah masyarakat Melayu.

hidung dan rambut ada ciri peninggalan orang Portugis . cuma mungkin sedikit daripada rupa mata. itu sebabnya mereka lebih mirip kepada orang Asia.Rupa paras y Selepas lebih 500 tahun berada di sini dan banyak perkahwinan campuran.

Rambutnya didandan dengan cucuk sanggul dan permata tiruan. y Di hari tersebut pengantin perempuan akan memakai kebaya laboh (cabaia) dan kain sarung sutera berwarna putih (saia) beserta kasut yang bermanik.Kebudayaan Serani y mempunyai kebudayaan tersendiri dengan lagu dan tarian. y Sebelum ke gereja dia mencium tangan ibu dan ayahnya serta seluruh keluarga. juga mempunyai bahasa sendiri iaitu Christang (Christ Tongue) dan baju tradisional sendiri y dahulu perkahwinan orang portugis diadakan pada hari Selasa. .

y Pengantin lelaki pula memakai suit hitam. y Adat ini dinamakan noiba missa I gereja. .y Upacara ini dinamakan arge Noiba. baju dan bow berwarna putih berserta topi tinggi yang diikat pita hitam. y Pengantin lelaki harus tiba terlebih dahulu di gereja dan menunggu pengantin perempuan.

Antonio de Almedida. Bairro Irmas Cnossianas. Castello de Paiva. Ramai anak-cucu mereka tidak lagi mengikuti jejak langkah nenek moyang mereka membuat kerja nelayan . y Kebanyakan nama mirip Latin Amerika. Pada asal mereka adalah nelayan bergantung pada laut untuk mencari rezeki. Alfonso de Albuquerque.Nama nama orang serani y Nama-nama orang Portugis di sini adalah seperti Diogo Lopes de Squeira. Caminho de Letores. Vasco deGama. Gerard de Fernandis dan sebagainya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful