SYAHIRUL RAZAFLI MAT ZIN

y Menurut Banci Kebangsaan Malaysia 2000. Antara orang Serani yang terkenal ialah Tony Fernandes pemilik syarikat penerbangan AirAsia.650 orang dan kebanyakannya bertumpu diMelaka dan Pulau Pinang. Istilah Serani juga digunakan secara umum bagi merujuk kepada semua orang yang berkacukan darah Asia dan Eropah. jumlah penduduk Serani di negara ini ialah seramai 12. .Kaum serani di malaysia y Serani merujuk kepada suatu bangsaa di Malaysia yang merupakan hasil daripada perkahwinan campur antara tentera Portugis dan orang Melayu tempatan pada abad ke16 dan menganut agama Katolik Roma.

y Perkampungan itu yang telah diwartakan sebagai Perkampungan Warisan oleh kerajaan Melaka dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas termasuk bekalan elektrik dan air bagi menjamin kehidupan yang lebih selesa. .Perkampungan Serani y Perkampungan Portugis Ujong Pasir seluas 11.2 hektar mempunyai 118 buah rumah yang dihuni oleh kira-kira 1.200 orang Portugis merupakan bukti bagi hakikat ini.

perkampungan di pinggir Bandaraya Melaka Bersejarah kini menjadi sebahagian daripada lokasi popular bagi pelancong. . y Masyarakat keturunan Portugis muncul di Melaka selepas pihak Portugis menawan Melaka pada 1511.y Terletak berhampiran pantai menghadap Selat Melaka.000 orang keturunan Portugis di Malaysia. Dianggarkan kini pada tahun 2011 terdapat 20.

Peter Thomas Gomes berkata masyarakatnya bebas mengamalkan agama dan adat resam yang diwarisi daripada nenek moyang mereka. y "Kami (Portugis) masih kekalkan agama asal kami iaitu Roman Katolik dan sehingga hari ini kami masih mempraktikkan tradisi kami. . ataupun regedor.AGAMA y Ketua perkampungan itu.

y makan dengan tangan. makan rempah. makan cencaluk. makan nasi seperti orang melayu . makan belacan.ADAT RESAM y perkampungan itu dibina secara tersusun dengan reka bentuk rumah tidak jauh bezanya dengan rumah masyarakat Melayu.

itu sebabnya mereka lebih mirip kepada orang Asia.Rupa paras y Selepas lebih 500 tahun berada di sini dan banyak perkahwinan campuran. hidung dan rambut ada ciri peninggalan orang Portugis . cuma mungkin sedikit daripada rupa mata.

Rambutnya didandan dengan cucuk sanggul dan permata tiruan. y Di hari tersebut pengantin perempuan akan memakai kebaya laboh (cabaia) dan kain sarung sutera berwarna putih (saia) beserta kasut yang bermanik. . juga mempunyai bahasa sendiri iaitu Christang (Christ Tongue) dan baju tradisional sendiri y dahulu perkahwinan orang portugis diadakan pada hari Selasa. y Sebelum ke gereja dia mencium tangan ibu dan ayahnya serta seluruh keluarga.Kebudayaan Serani y mempunyai kebudayaan tersendiri dengan lagu dan tarian.

y Pengantin lelaki pula memakai suit hitam. .y Upacara ini dinamakan arge Noiba. y Pengantin lelaki harus tiba terlebih dahulu di gereja dan menunggu pengantin perempuan. baju dan bow berwarna putih berserta topi tinggi yang diikat pita hitam. y Adat ini dinamakan noiba missa I gereja.

Gerard de Fernandis dan sebagainya. Caminho de Letores. Antonio de Almedida. Pada asal mereka adalah nelayan bergantung pada laut untuk mencari rezeki. Alfonso de Albuquerque. Bairro Irmas Cnossianas. Castello de Paiva.Nama nama orang serani y Nama-nama orang Portugis di sini adalah seperti Diogo Lopes de Squeira. Ramai anak-cucu mereka tidak lagi mengikuti jejak langkah nenek moyang mereka membuat kerja nelayan . Vasco deGama. y Kebanyakan nama mirip Latin Amerika.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful