P. 1
KAUM SERANI

KAUM SERANI

|Views: 3,000|Likes:
Published by Jojok Ngk

More info:

Published by: Jojok Ngk on Feb 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2015

pdf

text

original

SYAHIRUL RAZAFLI MAT ZIN

Kaum serani di malaysia y Serani merujuk kepada suatu bangsaa di Malaysia yang merupakan hasil daripada perkahwinan campur antara tentera Portugis dan orang Melayu tempatan pada abad ke16 dan menganut agama Katolik Roma. Istilah Serani juga digunakan secara umum bagi merujuk kepada semua orang yang berkacukan darah Asia dan Eropah. jumlah penduduk Serani di negara ini ialah seramai 12. y Menurut Banci Kebangsaan Malaysia 2000.650 orang dan kebanyakannya bertumpu diMelaka dan Pulau Pinang. Antara orang Serani yang terkenal ialah Tony Fernandes pemilik syarikat penerbangan AirAsia. .

2 hektar mempunyai 118 buah rumah yang dihuni oleh kira-kira 1. . y Perkampungan itu yang telah diwartakan sebagai Perkampungan Warisan oleh kerajaan Melaka dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas termasuk bekalan elektrik dan air bagi menjamin kehidupan yang lebih selesa.200 orang Portugis merupakan bukti bagi hakikat ini.Perkampungan Serani y Perkampungan Portugis Ujong Pasir seluas 11.

y Terletak berhampiran pantai menghadap Selat Melaka. Dianggarkan kini pada tahun 2011 terdapat 20.000 orang keturunan Portugis di Malaysia. perkampungan di pinggir Bandaraya Melaka Bersejarah kini menjadi sebahagian daripada lokasi popular bagi pelancong. . y Masyarakat keturunan Portugis muncul di Melaka selepas pihak Portugis menawan Melaka pada 1511.

y "Kami (Portugis) masih kekalkan agama asal kami iaitu Roman Katolik dan sehingga hari ini kami masih mempraktikkan tradisi kami.AGAMA y Ketua perkampungan itu. ataupun regedor. Peter Thomas Gomes berkata masyarakatnya bebas mengamalkan agama dan adat resam yang diwarisi daripada nenek moyang mereka. .

y makan dengan tangan. makan belacan.ADAT RESAM y perkampungan itu dibina secara tersusun dengan reka bentuk rumah tidak jauh bezanya dengan rumah masyarakat Melayu. makan rempah. makan cencaluk. makan nasi seperti orang melayu .

hidung dan rambut ada ciri peninggalan orang Portugis . cuma mungkin sedikit daripada rupa mata.Rupa paras y Selepas lebih 500 tahun berada di sini dan banyak perkahwinan campuran. itu sebabnya mereka lebih mirip kepada orang Asia.

juga mempunyai bahasa sendiri iaitu Christang (Christ Tongue) dan baju tradisional sendiri y dahulu perkahwinan orang portugis diadakan pada hari Selasa. Rambutnya didandan dengan cucuk sanggul dan permata tiruan. y Di hari tersebut pengantin perempuan akan memakai kebaya laboh (cabaia) dan kain sarung sutera berwarna putih (saia) beserta kasut yang bermanik.Kebudayaan Serani y mempunyai kebudayaan tersendiri dengan lagu dan tarian. . y Sebelum ke gereja dia mencium tangan ibu dan ayahnya serta seluruh keluarga.

. y Pengantin lelaki pula memakai suit hitam. baju dan bow berwarna putih berserta topi tinggi yang diikat pita hitam.y Upacara ini dinamakan arge Noiba. y Adat ini dinamakan noiba missa I gereja. y Pengantin lelaki harus tiba terlebih dahulu di gereja dan menunggu pengantin perempuan.

Alfonso de Albuquerque. Bairro Irmas Cnossianas. Gerard de Fernandis dan sebagainya. Ramai anak-cucu mereka tidak lagi mengikuti jejak langkah nenek moyang mereka membuat kerja nelayan . Antonio de Almedida.Nama nama orang serani y Nama-nama orang Portugis di sini adalah seperti Diogo Lopes de Squeira. Vasco deGama. Castello de Paiva. y Kebanyakan nama mirip Latin Amerika. Pada asal mereka adalah nelayan bergantung pada laut untuk mencari rezeki. Caminho de Letores.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->