P. 1
Pendidikan Moral Tingkatan 1

Pendidikan Moral Tingkatan 1

|Views: 257|Likes:
Published by DBN8160

More info:

Published by: DBN8160 on Feb 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/31/2015

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN SATU TAHUN 2012

1

Perbincangan tentang kelebihan dan kekurangan diri ii.2 Amanah Sikap bertanggungjawab yang boleh menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain. Keunikan alam semesta (Flora dan fauna. Amanah dalam menjalankan tugas di sekolah ii.Lawatan ke hutan simpan atau hutan rekreasi iv. iii. bentuk muka bumi seperti sungai. ii. Menerima hakikat bahawa kekurangan dan kelebihan diri ialah anugerah Tuhan. i. Amanah tanggungjawab semua Amanah dalam setiap urusan • Tugasan dan tanggungjawab yang dilaksanakan di sekolah Pengurusan wang persatuan atau kelab tanpa penyelewengan Urusan jual beli barangan i. Memelihara keuniukan alam semesta ciptaan Tuhan iii Rujuk juga objektif Unit 1 dalam Buku Teks. Unit 2 Minggu 3 BP 1.1 Kepercayaan Kepada Tuhan Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai pencipta alam dan mematuhi segala suruhan-Nya berlandaskan pegangan agama masing-masing selaras dengan prinsip Rukun Negara. ii. Perbincangan tentang tugas yang diamanahkan dan cara melaksanakannya dengan sempurna agar menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain. gunungganang dan laut) i. . Tuhan penciupta alam Keistimewaan dan keunikan ciptaan Tuhan • Manusia dan alam semesta ialah ciptaan Tuhan Anggota yang tersusun rapi dan Wajah yang menarik kurnia Tuhan Keunikan setiap individu walaupun cacat anggota. Amanah Kunci Kehidupan 2 . Melaksanakan tugas seharian dengan amanah iii. Mengumpul maklumat tentang pencapaian dan keunikan golongan yang cacat anggota. .Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 1 Unit 1 Keunikan Alam Ciptaan Tuhan v Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. i.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Moral Tingkatan 1 [ Penggal 1 ] Bidang Pembelajaran(BP)1: Nilai Berkaitan dengan Perkembangan Diri Minggu Minggu 1 Minggu 2 Kandungan Akademik Objektif / Pembelajaran Minggu Orientasi Tingkatan 1 2012 Hasil Aktiviti Pembelajaran Panduan Guru/ Buku Teks BP 1. Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 2 iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Rujuk juga objektif Unit 2 dalam Buku teks.

4 Bertanggungajwab Kesanggupan diri seseorang untuk memikul dan melaksanakan tugas serta kewajipan denga sempurna. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Minggu 4 BP 1. . iii. 2.Rujuk juga aktiviti Buku Teks Unit 3. 2. vi Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. i.Rujuk juga aktiviti Buku Teks Unit 4. Bertanggungjawab terhadap diri dan persekitaran Kesihatan diri dan persekitaran yang bersih • Pemakan yang seimbangan • Penjagaan tubuh badan • Kecergas fizikal • Kebersihan persekitaran Rumah Sekolah Tempat awam Unit 4 1. 3. . Melukis poster tentang pemakanan yang seimbang iii.3 Harga Diri Keupayaan dan keyakinan diri agar mampu memulia dan menjaga maruah diri dalam kehidupan. Pemeriksaan kebersihan tubuh badan ii.Gotong-royong/ kerja amal membersihkan kelas dan kawasan sekolah v. Sentiasa menjaga maruah diri Menerima dan menghargai keistimewaan diri Rujuk juga objektif Unit 3.Menghasilkan buku skrap tentang penjagaan tubuh badan iv. Sumbangan tentang cara memelihara maruah diri ii Menghasilkan karangan kreatif tentang hala tuju kehidupan. 3. Menjaga kesihatan diri Menjaga persekitaran supaya sentiasa bersih Rujuk juga objektif Unit 4. Bertanggungjaw ab Menjaga Kesihatan Diri 3 . Kenali Diri Anda Minggu 5 Minggu 6 CUTI TAHUN BARU CINA BP 1. Kesedaran dan penerima diri untuk mencapai kesejahteraan hidup Kenali diri sendiri • Maruah diri mesti dipelihara • Kekuatan diri dihargai dan kelemahan diri diperbaiki • Hala tuju kehidupan harus ditentukan Unit 3 1. i.

ii. Toleransi Teras Keamanan 2. Lakonan untuk menunjukkan tingkah laku yang sopan dalam pelbagai situasi. . sabar dan mengawal diri bagi mengelakkan berlakunya pertelingkahan dan perselisihan faham dan kesejahteraan hidup.5 Hemah Tinggi Beradab sopan dan berbudi Pekerti mulia dalam Pergaulan seharian. i. Mengumpulkan gambar tentang tingkah laku yang sopan dan melekatkannya dalam buku skrap iii. Berbudi bahasa budaya hidup kita Amalan bersopan santun dalam kehidupan seharian • Adab pertuturan yang sopan Lembut dalam tutur kata Bertegur sapa • Tingkah laku yang sopan Adab di meja makan Adab menyambut tetamu Adab menggunakan kemudahan awam Kemampuan memahami keunikan individu asas perpaduan hidup Toleransi menjamin perpaduan • Kepentingan amalan toleransi dalam pelbagai aspek kerana setiap individu mempunyai persamaan dan perbezaan Kebolehan Pemikiran Status Sosioekonomi Agama/Kepercayaan 1. ii. Unit 6 1. . Unit 5 Berbudi Bahasa Amalan Hidup Masyarakat Kita Minggu 8 BP 1. Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 5.7 Berdikari Minggu 10 Kebolehan dan kesanggupan melakukan sesuatu tanpa bergantung kepada orang Sikap berdikari menjamin kejayaan Amalan berdikari dalam kehidupan seharian • Kepentingan sikap berdikari 4 1. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Minggu 9 PENTAKSIRAN KENDALIAN BERASASKAN SEKOLAH 1 BP 1. Bertolak ansur terhadap sebarang perbezaan yang wujud dalam masyarakat Rujuk juga objektif Unit 6. 2. Sentiasa bertutur dan berkelakuan sopan dalam semua situasi Rujuk juga objektif Unit 5.6 Toleransi Kesanggupan bertolak ansur. Rujuk aktiviti buku teks Unit 6. i. pemikiran. status sosio ekonomi dan agama di kalangan murid dan mempamerkan hasil perbandingan tersebut di sudut bacaan. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Melakukan sesuatu tugas atau kewajipan tanpa bergantung kepada orang iii.Minggu 7 BP 1. Membuat perbandingan dalam pelbagai aspek seperti kebolehan. Menghasilkan peta minda tentang perlakuan yang menunjukkan Unit 7 Berdikari Memupuk Keyakinan Diri .

Rujuk juga objektif Unit 9.lain. Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. iii. Kasih Sayang Penenang Nurani 5 . Iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.kecekalan. kegigihan. . . Unit 8 iii.Rujuk Aktiviti Buku Teks Unit 8. iii. ii. Menghargai nyawa dan tidak terlibat dalam kegiatan yang membahayakan iii. Minggu 11 Minggu 12 BP 1. Menghasilkan sebuah sajak yang bertema saying akan diri. Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Amalan kerajinan menjamin kemajuan Kerajinan pemangkin untuk mencapai matlamat hidup • Sikap kerajinan dalam melakukan sesuatu perkara Cekal Daya Usaha Dedikasi Gigih Tekun 1. Perbincangan tentang gejala yang membahayakan diri dan menjejaskan maruah. iii. 2.Rujuk aktiviti buku teks Unit 7. Bersikap rajin untuk mencapai kejayaan dalam hidup Rujuk juga objektif Unit 8. Rujuk aktiviti buku teks Unit 9. Hendak Seribu Daya Minggu 10 BP 1. dedikasi dan berdaya maju dalam melakukan sesuatu perkara. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 Kasih saying asas akesejahteraan hidup Nyawa anugerah Tuhan yang amat berharga • Sayang akan nyawa Diri Orang lain Unit 9 iii. - untuk kejayaan hidup Rumah Sekolah lain iii.9 Kasih Sayang Kepekaan dan perasaan cinta yang mendalam serta berbekalkan yang lahir daripada hati yang ikhlas. Mengumpul cerita dan keratin akhbar tentang sikap rajin beberapa orang murid sehingga mereka 5ember5 dan menjadi terkenal serta membincangkan bagaimana mereka memperoleh kejayaan. Rujuk juga objektif Unit 7. sikap berdikari di rumah dan sekolah ii.8 Kerajinan Usaha yang berterusan penuh dengan semangat ketekunan.

iii.BP 1. Berlaku adil dalam setiap tindakan dengan anggota keluarga iii. Keadilan Asas Keharmonian Keluarga Minggu 13 BP 1. Kesahihan Maklumat 6 . Menilai dengan teliti kesahihan sesuatu maklumat Rujuk juga objektif Unit 11. 2.11 Rasional Boleh berfikir berdasarkan alasan dan bukti yang nyata dan dapat mengambil tindakan berasaskan pertimbangan yang wajar. Rujuk aktiviti buku teks Unit 10. Rujuk juga objektif Unit 10. iiiAktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Rujuk aktiviti buku teks Unit 11. Sikap rasional dalam membuat pertimbangan Ketelitian menilai pelbagai maklumat • Ketelitian menilai dan mengkaji sesuatu idea atau maklumat daripada pelbagai sumber Internet Khabar angin Unit 11 1. iii. Mengumpul dan membandingkan maklumat daripada pelbagai sumber sebelum membuat sesuatu pertimbangan ii. Iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menghasilkan skrip berdasarkan satu situasi tentang amalan keadilan dalam sebuah keluarga dan main peranan sebagai salah seorang anggota dalam keluarga ii. Keadilan asas keharmonian keluarga Amalan keadilan dalam institusi kekeluargaan • Amalan keadilan di kalangan anggota keluarga Pembahagian tugas dan tanggungjawab Pembahagian barangan Pendidikan Unit 10 iii. .10 Keadilan Tindakan dan keputusan yang saksama serta tidak berat sebelah. .

Rujuk juga objektif Unit 13 iii.Minggu 14 BP 1. 2. Unit 13 Kasih Sayang Teras Keluarga Bahagia 7 . kasih dan sayang yang mendalam dan berkekalan terhadap keluarga. Kasih sayang amalan suci Kasih sayang memupuk hubungan harmonis dengan anggota keluarga • Kepentingan amlan kasih sayang mengikut perpsktif pelbagai agama Islam Buddha Kristian Hindu Sikh iii. Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Merancang perbelanjaan mingguan ii. Mengenalpasti seorang rakan yang bersikap sederhana dalam perbelanjaan dan menceritakan perihal sikapnya yang boleh dijadikan teladan. Mengamalkan kasih sayang terhadap anggota keluarga seperti yang dituntut oleh agama iii. iii. Bersederhana Amalan Mulia Minggu 15 BP 2. Rujuk aktiviti buku teks Unit 12. Mencari maklumat tentang kasih sayang mengikut perspektif pelbagai agama ii. .12 Kesederhanaan Bersikap tidak keterlaluan dalam membuat pertimbangan dan tindakan sama ada dalam pemikiran. Amalan kesederhanaan menjamin kesejahteraan hidup Kesederhanaan sebagai amalan hidup • Cara hidup sederhana walaupun berkemampuan Perbelanjaan Pemakanan Rekreasi Unit 12 1. Bersederhana dalam kehidupan Rujuk juga objektif Unit 12. pertuturan atau perlakuan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan orang lain.1 Kasih Sayang terhadap Keluarga Perasaan cinta . Rujuk aktiviti buku teks Unit 13. iii. Iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.

4 Tanggungjawab terhadap Keluarga Kewajipan yang harus dilaksanakan oleh setiap individu terhadap keluarga untuk melahirkan keluarga bahagia. iii. Hormat-menghormati sesame anggota keluarga • Cara menghormati anggota keluarga Layanan Membari perlindungan Meraikan Mendoakan Tradisi keluarga perlu diperlihara Amalan tradisi kekeluargaan menjamin kehidupan berkeluarga • Amalan tradisi kekeluargaan dalam kehidupan seharian Panggilan berdasarkan ikatan kekeluargaan Ziarah-menziarahi Anggota keluarga bertanggungjawab keluarga sejahtera Kewajipan dalam keluarga tanggungjawab bersama • Peranan setiap anggota keluarga Anak-anak Ibu bapa Anggota keluarga lain iii. Rujuk aktiviti buku teks Unit 15 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. . Main peranan sebagai anggota keluarga dalam menjaga kebersihan ii. Unit 16 Tanggungjawab Hidup Berkeluarga 8 . Rujuk aktiviti buku teks Unit 14 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. menghormati dan mengamalkan sesuatu kebiasaan.Rujuk juga objektif Unit 16. Menghasilkan esei tentang kewajipan setiap anggota keluarga iii. Rujuk aktiviti buku teks Unit 16. Melaksanakan kewajipan sebagai anggota keluarga 2 . Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Minggu 17 BP 2.1Hormat dan Taat kepada Anggota Keluarga Memuliakan setiap anggota keluarga dengan berinteraksi dan 8ember layanan secara bersopan untuk mewujudkan keluarga yang harmoni. Mengenal pasti dan menerima tradisi yang diamalkan dalam keluarga 2. Simulasi tentang amalan tradisi kekeluargaan semasa ziarahmenziarahi iii.Rujuk juga objektif Unit 15 iii. iii. Melakonkan cara menghormati anggota keluarga ii. iii. Menyediakan carta salasilah keluarga ii.meningkatkan imej dan menjaga maruah keluarga. . Pedoman Penting 2. Menghasilkan sajak yang bertemakan ‘Hormatmenghormati antara anggota keluarga’ iii. adat dan kepercayaan yang diwarisi secara turun-menurun dalam keluarga Unit 15 Tradisi Warisan Keluarga Minggu 18 BP 2.3 Mengekalkan Tradisi Kekeluargaan Menerima. Unit 14 Menghormati setiap anggota keluarga Rujuk juga objektif Unit 14. Hormat-menghormati asas keluarga harmoni 1.Minggu 16 BP 2.

Unit 18 Kebersihan Persekitaran Menjamin Keselesaan Hidup Minggu 24 . Rujuk aktiviti buku teks Unit 17. Alam sekitar warisan kita Keseimbangan alam sekitar menjamin kesejahteraan semua hidupan • Kepentingan keseimbangan alam sekitar kepada semua hidupan Manusia Haiwan Tumbuh-tumbuhan 1. Menyokong pelbagai usaha melindungi khazanah hutan daripada kemusnahan i. Gotong-royong iii. Menjaga persekitaran supaya bersih untuk menjamin hidup yang selesa 2 Rujuk juga objektif Unit 18. Melukis poster / mencipta cogan kata tentang keseimbangan alam sekitar ii. Menyenaraikan cara mengekalkan hutan Hutan Nadi Kehidupan 1. Sumbangan hutan kepada kehidupan dan tanggungjawab manusia mengekalkan • Perlindungan terhadap hidupan liar 9 1. i. . iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Keadaan saling memerlukan hubungan yang harmonis antara manusia dengan alam sekeliling supaya kualiti kehidupan manusia dan alam sekeliling terpelihara. Menjaga alam sekitar dengan bertanggungjawab 2.3 Kemapanan Alam Sekitar Persekitaran yang bersih dan selesa mewujudkan suasana harmonis Penjagaan persekitaran tanggungjawab bersama • Penjagaan persekitaran untuk keselesaan hidup Rumah Sekolah Tempat awam Hutan sebagai khazanah kehidupan Unit 19 Pengekalan keseimbangan alam sekeliling sebagai tanggungjawab bersama untuk kesejahteraan hidup. i. 3. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.2 Keharmonian antara Manusia dengan Alam Sekitar. Unit 17 Hargai Alam Warisan Kita Minggu 20 Minggu 21& 22 Minggu 23 PENTAKSIRAN KENDALIAN BERASASKAN SEKOLAH (PKBS) 2 CUTI PERTENGAHAN TAHUN ( 27 MEI– 11 JUN) BP 3.1 Menyayangi dan Menghargai Alam Sekitar Kesedaran tentang perlunya memelihara dan memulihara alam sekeliling untuk mengekalkan keseimbangan ekosistem. Sumbang saran tentang kepentingan penjagaan persekitaran ii. Sumbang saran tentang kepentingan keseimbangan alam sekitar iii. Sumbang saran tentang isu-isu alam sekitar ii.Minggu 19 BP 3. Rujuk aktiviti buku teks Unit 18.Rujuk juga objektif Unit 17.

3. Menghasilkan buku skrap tentang jenis. sebab dan akibat pencemaran alam. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. .1 Cinta akan Negara Perassan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri Kenali negara. Rujuk juga objektif Unit 20. Rujuk aktiviti buku teks Unit 19. ii. . Rujuk aktiviti buku teks Unit 21.4 Peka terhadap isu-isu Alam Sekitar Minggu 25 Prihatin terhadap persoalan yang berkaitan dengan alam sekeliling dan berusaha menyelesaikannya Manusia yang rasional sentiasa peka terhadap masalah alam sekitar Prihatin terhadap masalah berkaitan dengan alam sekitar • Pencemaran alam udara Air Darat 1 Prihatin terhadap kesan pencemaran alam sekitar 2. i. Rujuk aktiviti buku teks Unit 20 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Unit 21 Kenali negara dan Cintai Negara .• Pemeliharaan hutan sebagai sumber ekonomi 2. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Mencipta / mendeklamasikan puisi yang menggambarkan keindahan alam semula jadi. Membuat kolaj / model tentang keindahan alam semula jadi ii. . i. Berbangga dan menyayangi keindahan alam di negara sendiri 2. Unit 20 Prihatin Terhadap Isu Alam Sekitar Minggu 26 4. cintai negara Keindahan alam semula jadi kebanggaan kita • Perasaan menghargai dan menyayangi keindahan alam semula jadi Sungai dan pantai Gunung-ganang 1. 10 .Rujuk juga objektif Unit 21. iii. Rujuk juga objektif Unit 19. Kajian kes tentang pencemaran alam iii. iii.

Unit 23 Berkorban untuk Negara Identiti Negara Kebangsaan Kita Minggu 28 4.Minggu 27 4. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.23 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Rujuk juga objektif Unit 23. i.Rujuk juga objektif Unit 22. i. 11 . Memilih seorang tokoh dan menulis tentang biodata dan perjuangannya iii. Identiti negara lambang kedaulatan negara Lambang dan lagu identiti negara tanda kesetiaan kepada raja dan negara • Kepentingan menghormati dan menghayati identity negeri dan negara Bendera Jata Lagu Kebangsaan dan Lagu Negeri Sanggup berkorban demi mempertahankan ibu pertiwi Rakyat berkorban nyawa demi negara • Tanggungjawab dan peranan pasukan keselamatan Tentera Polis Bomba • Perjuangan tokoh yang mempertahankan negara Lt Adnan Saidi Datuk Bahaman Tok Jangut 1. ii. Rujuk aktiviti buku teks Unit 22.3 Sanggup Berkorban untuk Negara Kerelaan melakukan atau menyerahkan sesuatu termasuk nyawa sebagai tanda kebaktian untuk negara. Rujuk aktiviti buku teks Unit. Menghasilkan buku skrap tentang gambar-gambar lambing kebesaran negara ii. . Unit 22 1. Menghormati lambing dan identiti negara 3. mengenali lambing kebesaran negara 2. sanggup berkorban jiwa dan raga untuk negara 2.2 Taat Setia kepada Raja dan Negara Kepatuhan dan kesetiaan yang berkekalan kepada Raja dan negara. Menemuramah seorang anggota keselamatan tentang tanggungjawab dan peranannya.

Minggu 29 5. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid Memelihara Hak Asasi Kanak-kanak Tanggungjawab bersama 12 . generasi akan dating sejahtera Hak asasi kanak-kanak tanggungjawab bersama • Tanggungjawab golongan dewasa memastikan setiap kanak-kanak berhak mendapat dan menikmati keperluan hidup Makanan Pakaian 1. Rujuk aktiviti buku teks Unit 24. Mengumpul dan melaporkan maklumat tentang pencabulan hak asasi kanak-kanak di seluruh dunia. ii. Hak kanak-kanak terjaga. memberi naungan dan memelihara hak kanakkanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna. Rujuk juga objektif Unit 24. Menerima hakikat bahawa setiap kanakkanak mempunyai hak untuk menikmati kehidupan yang sempurna 2.1 Melindungi Hak Kanakkanak Membela. Unit 24 i.

Hak asasi pekerja dipelihara. Menerima hakikat bahawa semua pekerja mempunyai hak yang perlu dihormati. Memberikan layanan yang baik kepada wanita.2 Menghormati Hak Wanita Melindungi dan mengiktiraf wanita sebagai individu yang boleh memberi sumbangan dalam pembangunan keluarga. Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 25. masyarakat dan negara. Unit 25 Hak Sama Rata Bagi Wanita Minggu 31 5. . i. 2. Mengadakan perbahasan ringkas bertajuk ‘Wanita berhak mendapat layanan yang baik’ ii. Menyenaraikan dan membincangkan kemudahan yang diperlukan di tempat kerja. i. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.3 Melindungi Hak Pekerja Menghormati. Kebajikan Pekerja Terbela 13 . Rujuk juga objektif Unit 25.Minggu 30 5.Rujuk juga objektif unit 26. .jasa dan sumbangan golongan pekerja dalam pembangunan negara. Rujuk aktiviti buku teks Unit 26. 2.menghargai dan mengiktiraf perkhidmatan. Wanita berhak mendapat layanan yang baik Layanan yang baik merupakan keistimewaan untuk anita • Sifat kelembutan wanita bukan penghalang daripada mendapat keistimewaan Pengagihan tugas Penjagaan maruah diri (Tiada gangguan seksual) 1. ii. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. kebajikan mereka terbela Kebajikan pekerja tanggungjawab bersama • Setiap pekerja berhak mendapat pelbagai kemudahan Gaji Cuti Keselamatan Unit 26 1.

i Menulis esei bertajuk menghormati hak golongan kurang berupaya ii. Rujuk juga objektif i. Menerima dan mematuhi peraturan dan undang1.Menerima hakikat dan menginsafkan diri bahawa tiada seorang insan pun dilahirkan dengan penuh kesempurnaan. . i. Rujuk juga objektif Unit 28.4 Menghormati Hak Golongan Kurang M Berupaya i n Memberi layanan yang g bersopan kepada golongan g kurang berupaya supaya u tidak berasa tersisih dan 32 mengiktiraf mereka sebagai insan ciptaan Tuhan Semua insan yang dilahirkan mulia di sisi Pencipta Hargai golongan kurang berupaya dengan memahami mereka • Kemampuan memahami punca kecacatan seseorang akan menginsafkan diri Kelahiran Keluhuran Keturunan Kemalangan Penyakit 1. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menulis surat kepada pihak berkenaan membuat aduan tentang perkhidmatan kesihatan / sanitasi yang kurang memuaskan ii.mendapat perkhidmatan serta barangan yang berkualiti dan tidak mudah dieksplotasi.5. Rujuk juga objektif Unit 27.1 Mematuhi Peraturan dan Undang-undang. Unit 27 Hormatilah Golongan Kurang Upaya Minggu 33 5. . Membincangkan program yang boleh dijalankan oleh pihak sekolah untuk mengelakkan murid-murid terlibat dalam kegiatan salah laku Peraturan Asas Disiplin .5 Melindungi Hak Pengguna Membela dan memelihara hak individu untuk menjadi pengguna yang berilmu. 2. Menerima hakikat bahawa diri sendiri adalah pengguna yang mempunyai hak dan tanggungjawab 2. Unit 28 Hak Pengguna Unit 29 Minggu 34 6. Rujuk aktiviti buku teks Unit 28. Rujuk aktiviti buku teks Unit 27. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Konsep pengguna asas kesedaran semua Hormati hak pengguna untuk mendapatkan keperluan asas • Hak pengguna untuk mendapatkan barangan dan keperluan asas untuk kehidupan Makanan Pakaian Tempat Tinggal Kesihatan Pendidikan Sanitasi Disiplin diri asas pembentukan sahsiah mulia Pembentukan disiplin bermula di rumah dan sekolah Pembentukan disiplin bermula di rumah 14 1. Mematuhi segala peraturan di rumah dan di sekolah 3.

2 Kebebasan Bersuara Kebebasan berucap dan mengeluarkan fikiran dengan batasan tertentu bagi menjaga keselamatan dan ketenteraman. Simulasi tentang ‘Parlimen Mini’ ii. Rujuk aktiviti buku teks Unit 31.Rujuk juga objektif Unit 30. i. Unit 31 Amalan Keagamaan dalam Masyarakat Malaysia 15 . . ii. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.3 Kebebasan Beragama Kebebasan setiap individu untuk menganuti dan mengamalkan agamanya seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Malaysia. Rakyat Malaysia menganuti pelbagai agama Amalan keagamaan membentuk pribadi • Amalan keagamaan dalam kehidupan harian mengikut setiap agama Cara beribadat Perihal makanan 1. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 ( 26 OGOS-3 SEPT) Unit 30 Kebebasan bersuara asas masyarakat domokrasi Keperluan kebebasan bersuara memupuk kesejahteraan hidup bermasyarakat • Kebebasan memberi pendapat atau pandangan • Kebebasan menyatakan perasaan. dan sekolah • Tanggungjawab mematuhi setiap peraturan Di rumah Di sekolah Unit 29.undang yang telah ditentukan tanpa mengira sesiapa dan di mana seseorang itu berada. Memberikan pendapat dan maluahkan perasaan mengikut batasan 2. Menghormati amalan pelbagai agama 2. Hak Bersuara Ada Sempadan Minggu 37 6. Mengumpul malumat dan membincangkan amalan pelbagai agama ii. . iiiAktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Minggu 35 Minggu 36 6. Rujuk juga objektif Unit 31. . iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Rujuk aktiviti buku teks Unit 30. Rujuk aktiviti buku teks Unit 29. 1. i.

Menghasilkan dialog tentang sikap keterbukaan dan melakonkan dialog tersebut. Bertanggungjawab menjalankan tugas yang diberi bagi menjayakan aktiviti anjuran sekolah 2. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Membuat laporan kumpulan tentang tugas yang dijalankan semasa menjayakan aktiviti sekolah. Rujuk juga objektif Unit 32.4 Penglibatan Diri dalam Pembangunan Negara Kebebasan untuk melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti pembangunan negara dengan mematuhi peraturan. . Sikap terbuka membina keyakinan diri Sikap terbuka dalam tindakan • Setiap pandangan dan keputusan diterima dan dihormati Mengawal emosi Unit 33 1. . sekolah cemerlang Warga sekolah yang giat cergas menjamin kejayaan sesebuah sekolah • Pangagihan tugas bagi menjayakan aktiviti anjuran sekolah Hari Guru Hari Sukan Minggu Kokurikulum Hari Anugerah Cemerlang 1. Murid berjaya. iii Rujuk aktiviti buku teks Unit 32. Sikap Terbuka Membina Keyakinan Diri Minggu 40 Bidang Pembelajaran 7 Nilai Berkaitan Dengan 16 Unit 34 . iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Membina carta aliran pelan tindakan bagi menunjukkan cara melaksanakan tugas yang diberi ii.undang-undang dan Perlembagaan Malaysia. 2. Rujuk aktiviti buku teks Unit 33.5 Sikap Keterbukaan Bersedia memberi dan menerima pandangan. i. Bersama Menjayakan Aktiviti Sekolah Minggu 39 6. pembaruan dan kritikan selaras dengan kebenaran fakta dan norma masyarakat Malaysia. Rujuk juga objektif Unit 33. ii.Unit 32 Minggu 38 6. Bersikap terbuka dan mampu mengawal perasaaan. i.

. Menghormati kedaulatan negara sendiri dan negara lain demi mengekalkan keamanan sejagat 2. Contoh : Kempen Masyarakat Penyayang peringkat sekolah. Saling menghormati kedaulatan sesebuah negara asas kemantapan hubungan Saling menghormati kedaulatan sesebuah negara • Hormati system pemerintahan. 2. Rujuk juga objektif Unit 36. Perpaduan Teras Keharmonian Minggu 41 7. .2 Saling Membantu dan Bekerjasama Usaha yang baik dan mambina yang dilakukan bersama pada peringkat individu.3 Saling Menghormati antara Negara Menghargai dan memuliakan hubungan antara negara untuk menjamin kesejahteraan sejagat. Rujuk juga objektif Unit 34. Menunjukkan sikap yang mesra demi keharmonian hidup. Menunjukkan sikap suka membantu untuk kebaikan bersama 2. ideologi dab kedaulatan undang-undang negara lain (Eksekutif.bangsa.dan budaya. Keamanan Sejagat Tanggungjawab Bersama 17 . Mengadakan kempen untuk mewujudkan hubungan mesra di kalangan warga sekolah dan masyarakat. i. Rujuk aktiviti buku teks Unit 35. Rujuk aktiviti buku teks Unit 36. Amalan hidup yang harmonis asas kesejahteraan Hubungan yang harmonis memupuk kemesraan • Hubungan yang baik dalam semua peringkat Sekolah Masyarakat 1. Rujuk aktiviti buku teks Unit 34.komuniti atau negara untuk mencapai sesuatu matlamat. i. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. . Menyediakan satu pelan tindakan bagi mengadakan projek kemasyarakatan ii. Semangat Kekitaan Minggu 42 7. ii.1 Hidup Bersama Secara Aman Hidup berbaik-baik antara satu sama lain dengan mengutamakan kedamaian dan keharmonian hidup tanpa mengira agama. Rujuk juga objektif Unit 35 i. ii. Semangat kekitaan mewujudkan suasana yang aman Saling membantu untuk kesejahteraan bersama • Hidup bermasyarakat Jiran tetangga Berpersatuan Unit 35 1. Mengumpulkan maklumat tentang pelbagai ideologi negara di dunia dan membincangkannya. legislative dan kehakiman) Unit 36 1.Keamanan dan Keharmonian 7. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.

Minggu 43 Minggu 44 46 Minggu 47 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 AKTIVITI SELEPAS PEPERIKSAAN CUTI AKHIR TAHUN 2011 18 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->