P. 1
Pendidikan Moral Tingkatan 1

Pendidikan Moral Tingkatan 1

|Views: 257|Likes:
Published by DBN8160

More info:

Published by: DBN8160 on Feb 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/31/2015

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN SATU TAHUN 2012

1

bentuk muka bumi seperti sungai.Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 1 Unit 1 Keunikan Alam Ciptaan Tuhan v Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Amanah dalam menjalankan tugas di sekolah ii. gunungganang dan laut) i. iii. Tuhan penciupta alam Keistimewaan dan keunikan ciptaan Tuhan • Manusia dan alam semesta ialah ciptaan Tuhan Anggota yang tersusun rapi dan Wajah yang menarik kurnia Tuhan Keunikan setiap individu walaupun cacat anggota.1 Kepercayaan Kepada Tuhan Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai pencipta alam dan mematuhi segala suruhan-Nya berlandaskan pegangan agama masing-masing selaras dengan prinsip Rukun Negara. Perbincangan tentang kelebihan dan kekurangan diri ii. i.2 Amanah Sikap bertanggungjawab yang boleh menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain.Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Moral Tingkatan 1 [ Penggal 1 ] Bidang Pembelajaran(BP)1: Nilai Berkaitan dengan Perkembangan Diri Minggu Minggu 1 Minggu 2 Kandungan Akademik Objektif / Pembelajaran Minggu Orientasi Tingkatan 1 2012 Hasil Aktiviti Pembelajaran Panduan Guru/ Buku Teks BP 1. Amanah tanggungjawab semua Amanah dalam setiap urusan • Tugasan dan tanggungjawab yang dilaksanakan di sekolah Pengurusan wang persatuan atau kelab tanpa penyelewengan Urusan jual beli barangan i. ii. Unit 2 Minggu 3 BP 1. Perbincangan tentang tugas yang diamanahkan dan cara melaksanakannya dengan sempurna agar menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain. ii. Melaksanakan tugas seharian dengan amanah iii. Keunikan alam semesta (Flora dan fauna. Memelihara keuniukan alam semesta ciptaan Tuhan iii Rujuk juga objektif Unit 1 dalam Buku Teks. i. . Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 2 iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Lawatan ke hutan simpan atau hutan rekreasi iv. . Menerima hakikat bahawa kekurangan dan kelebihan diri ialah anugerah Tuhan. Rujuk juga objektif Unit 2 dalam Buku teks. Mengumpul maklumat tentang pencapaian dan keunikan golongan yang cacat anggota. Amanah Kunci Kehidupan 2 .

iii. Kesedaran dan penerima diri untuk mencapai kesejahteraan hidup Kenali diri sendiri • Maruah diri mesti dipelihara • Kekuatan diri dihargai dan kelemahan diri diperbaiki • Hala tuju kehidupan harus ditentukan Unit 3 1. 3.3 Harga Diri Keupayaan dan keyakinan diri agar mampu memulia dan menjaga maruah diri dalam kehidupan. Sentiasa menjaga maruah diri Menerima dan menghargai keistimewaan diri Rujuk juga objektif Unit 3. . 2.Minggu 4 BP 1. . vi Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Pemeriksaan kebersihan tubuh badan ii. Sumbangan tentang cara memelihara maruah diri ii Menghasilkan karangan kreatif tentang hala tuju kehidupan.Gotong-royong/ kerja amal membersihkan kelas dan kawasan sekolah v.Rujuk juga aktiviti Buku Teks Unit 4.Menghasilkan buku skrap tentang penjagaan tubuh badan iv. 3. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. i.Rujuk juga aktiviti Buku Teks Unit 3.4 Bertanggungajwab Kesanggupan diri seseorang untuk memikul dan melaksanakan tugas serta kewajipan denga sempurna. Melukis poster tentang pemakanan yang seimbang iii. Bertanggungjawab terhadap diri dan persekitaran Kesihatan diri dan persekitaran yang bersih • Pemakan yang seimbangan • Penjagaan tubuh badan • Kecergas fizikal • Kebersihan persekitaran Rumah Sekolah Tempat awam Unit 4 1. Menjaga kesihatan diri Menjaga persekitaran supaya sentiasa bersih Rujuk juga objektif Unit 4. Bertanggungjaw ab Menjaga Kesihatan Diri 3 . 2. i. Kenali Diri Anda Minggu 5 Minggu 6 CUTI TAHUN BARU CINA BP 1.

7 Berdikari Minggu 10 Kebolehan dan kesanggupan melakukan sesuatu tanpa bergantung kepada orang Sikap berdikari menjamin kejayaan Amalan berdikari dalam kehidupan seharian • Kepentingan sikap berdikari 4 1.Minggu 7 BP 1. . Berbudi bahasa budaya hidup kita Amalan bersopan santun dalam kehidupan seharian • Adab pertuturan yang sopan Lembut dalam tutur kata Bertegur sapa • Tingkah laku yang sopan Adab di meja makan Adab menyambut tetamu Adab menggunakan kemudahan awam Kemampuan memahami keunikan individu asas perpaduan hidup Toleransi menjamin perpaduan • Kepentingan amalan toleransi dalam pelbagai aspek kerana setiap individu mempunyai persamaan dan perbezaan Kebolehan Pemikiran Status Sosioekonomi Agama/Kepercayaan 1. status sosio ekonomi dan agama di kalangan murid dan mempamerkan hasil perbandingan tersebut di sudut bacaan.6 Toleransi Kesanggupan bertolak ansur. Toleransi Teras Keamanan 2. 2. Minggu 9 PENTAKSIRAN KENDALIAN BERASASKAN SEKOLAH 1 BP 1. pemikiran. i. Bertolak ansur terhadap sebarang perbezaan yang wujud dalam masyarakat Rujuk juga objektif Unit 6. . Rujuk aktiviti buku teks Unit 6. Unit 6 1. ii. i. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menghasilkan peta minda tentang perlakuan yang menunjukkan Unit 7 Berdikari Memupuk Keyakinan Diri . Mengumpulkan gambar tentang tingkah laku yang sopan dan melekatkannya dalam buku skrap iii.5 Hemah Tinggi Beradab sopan dan berbudi Pekerti mulia dalam Pergaulan seharian. ii. Sentiasa bertutur dan berkelakuan sopan dalam semua situasi Rujuk juga objektif Unit 5. Lakonan untuk menunjukkan tingkah laku yang sopan dalam pelbagai situasi. Unit 5 Berbudi Bahasa Amalan Hidup Masyarakat Kita Minggu 8 BP 1. Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 5. sabar dan mengawal diri bagi mengelakkan berlakunya pertelingkahan dan perselisihan faham dan kesejahteraan hidup. Membuat perbandingan dalam pelbagai aspek seperti kebolehan. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Melakukan sesuatu tugas atau kewajipan tanpa bergantung kepada orang iii.

Iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. iii. sikap berdikari di rumah dan sekolah ii. Menghargai nyawa dan tidak terlibat dalam kegiatan yang membahayakan iii.kecekalan.Rujuk aktiviti buku teks Unit 7. Unit 8 iii.8 Kerajinan Usaha yang berterusan penuh dengan semangat ketekunan. . dedikasi dan berdaya maju dalam melakukan sesuatu perkara.9 Kasih Sayang Kepekaan dan perasaan cinta yang mendalam serta berbekalkan yang lahir daripada hati yang ikhlas. Amalan kerajinan menjamin kemajuan Kerajinan pemangkin untuk mencapai matlamat hidup • Sikap kerajinan dalam melakukan sesuatu perkara Cekal Daya Usaha Dedikasi Gigih Tekun 1. Perbincangan tentang gejala yang membahayakan diri dan menjejaskan maruah. Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. iii. Minggu 11 Minggu 12 BP 1. Rujuk juga objektif Unit 7. - untuk kejayaan hidup Rumah Sekolah lain iii. Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menghasilkan sebuah sajak yang bertema saying akan diri. Rujuk aktiviti buku teks Unit 9. . Mengumpul cerita dan keratin akhbar tentang sikap rajin beberapa orang murid sehingga mereka 5ember5 dan menjadi terkenal serta membincangkan bagaimana mereka memperoleh kejayaan. Rujuk juga objektif Unit 9. 2.lain. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 Kasih saying asas akesejahteraan hidup Nyawa anugerah Tuhan yang amat berharga • Sayang akan nyawa Diri Orang lain Unit 9 iii.Rujuk Aktiviti Buku Teks Unit 8. Bersikap rajin untuk mencapai kejayaan dalam hidup Rujuk juga objektif Unit 8. Kasih Sayang Penenang Nurani 5 . iii. Hendak Seribu Daya Minggu 10 BP 1. ii. kegigihan.

iii. Kesahihan Maklumat 6 . Berlaku adil dalam setiap tindakan dengan anggota keluarga iii. Keadilan Asas Keharmonian Keluarga Minggu 13 BP 1. Mengumpul dan membandingkan maklumat daripada pelbagai sumber sebelum membuat sesuatu pertimbangan ii. Rujuk aktiviti buku teks Unit 10. .11 Rasional Boleh berfikir berdasarkan alasan dan bukti yang nyata dan dapat mengambil tindakan berasaskan pertimbangan yang wajar. Menghasilkan skrip berdasarkan satu situasi tentang amalan keadilan dalam sebuah keluarga dan main peranan sebagai salah seorang anggota dalam keluarga ii. 2. . iii. Keadilan asas keharmonian keluarga Amalan keadilan dalam institusi kekeluargaan • Amalan keadilan di kalangan anggota keluarga Pembahagian tugas dan tanggungjawab Pembahagian barangan Pendidikan Unit 10 iii. Menilai dengan teliti kesahihan sesuatu maklumat Rujuk juga objektif Unit 11. iiiAktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Sikap rasional dalam membuat pertimbangan Ketelitian menilai pelbagai maklumat • Ketelitian menilai dan mengkaji sesuatu idea atau maklumat daripada pelbagai sumber Internet Khabar angin Unit 11 1.10 Keadilan Tindakan dan keputusan yang saksama serta tidak berat sebelah. Iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Rujuk juga objektif Unit 10.BP 1.Rujuk aktiviti buku teks Unit 11.

Kasih sayang amalan suci Kasih sayang memupuk hubungan harmonis dengan anggota keluarga • Kepentingan amlan kasih sayang mengikut perpsktif pelbagai agama Islam Buddha Kristian Hindu Sikh iii.12 Kesederhanaan Bersikap tidak keterlaluan dalam membuat pertimbangan dan tindakan sama ada dalam pemikiran. Merancang perbelanjaan mingguan ii.Minggu 14 BP 1. iii. iii. Mengamalkan kasih sayang terhadap anggota keluarga seperti yang dituntut oleh agama iii. pertuturan atau perlakuan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan orang lain. Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Rujuk juga objektif Unit 13 iii. kasih dan sayang yang mendalam dan berkekalan terhadap keluarga. Mencari maklumat tentang kasih sayang mengikut perspektif pelbagai agama ii. Bersederhana Amalan Mulia Minggu 15 BP 2. Iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. 2. Amalan kesederhanaan menjamin kesejahteraan hidup Kesederhanaan sebagai amalan hidup • Cara hidup sederhana walaupun berkemampuan Perbelanjaan Pemakanan Rekreasi Unit 12 1. Bersederhana dalam kehidupan Rujuk juga objektif Unit 12.1 Kasih Sayang terhadap Keluarga Perasaan cinta . Rujuk aktiviti buku teks Unit 13. Unit 13 Kasih Sayang Teras Keluarga Bahagia 7 . . Rujuk aktiviti buku teks Unit 12. Mengenalpasti seorang rakan yang bersikap sederhana dalam perbelanjaan dan menceritakan perihal sikapnya yang boleh dijadikan teladan.

Rujuk aktiviti buku teks Unit 15 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Unit 14 Menghormati setiap anggota keluarga Rujuk juga objektif Unit 14. Hormat-menghormati asas keluarga harmoni 1. adat dan kepercayaan yang diwarisi secara turun-menurun dalam keluarga Unit 15 Tradisi Warisan Keluarga Minggu 18 BP 2. Simulasi tentang amalan tradisi kekeluargaan semasa ziarahmenziarahi iii. Pedoman Penting 2. . menghormati dan mengamalkan sesuatu kebiasaan. Iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Minggu 17 BP 2. Main peranan sebagai anggota keluarga dalam menjaga kebersihan ii. iii. Melakonkan cara menghormati anggota keluarga ii. Menyediakan carta salasilah keluarga ii.1Hormat dan Taat kepada Anggota Keluarga Memuliakan setiap anggota keluarga dengan berinteraksi dan 8ember layanan secara bersopan untuk mewujudkan keluarga yang harmoni. Rujuk aktiviti buku teks Unit 14 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. iii.3 Mengekalkan Tradisi Kekeluargaan Menerima. Mengenal pasti dan menerima tradisi yang diamalkan dalam keluarga 2. iii. Menghasilkan esei tentang kewajipan setiap anggota keluarga iii.4 Tanggungjawab terhadap Keluarga Kewajipan yang harus dilaksanakan oleh setiap individu terhadap keluarga untuk melahirkan keluarga bahagia.Minggu 16 BP 2. Hormat-menghormati sesame anggota keluarga • Cara menghormati anggota keluarga Layanan Membari perlindungan Meraikan Mendoakan Tradisi keluarga perlu diperlihara Amalan tradisi kekeluargaan menjamin kehidupan berkeluarga • Amalan tradisi kekeluargaan dalam kehidupan seharian Panggilan berdasarkan ikatan kekeluargaan Ziarah-menziarahi Anggota keluarga bertanggungjawab keluarga sejahtera Kewajipan dalam keluarga tanggungjawab bersama • Peranan setiap anggota keluarga Anak-anak Ibu bapa Anggota keluarga lain iii. Melaksanakan kewajipan sebagai anggota keluarga 2 . Unit 16 Tanggungjawab Hidup Berkeluarga 8 .meningkatkan imej dan menjaga maruah keluarga.Rujuk juga objektif Unit 15 iii. . Menghasilkan sajak yang bertemakan ‘Hormatmenghormati antara anggota keluarga’ iii. Rujuk aktiviti buku teks Unit 16.Rujuk juga objektif Unit 16.

Gotong-royong iii. i. Keadaan saling memerlukan hubungan yang harmonis antara manusia dengan alam sekeliling supaya kualiti kehidupan manusia dan alam sekeliling terpelihara.3 Kemapanan Alam Sekitar Persekitaran yang bersih dan selesa mewujudkan suasana harmonis Penjagaan persekitaran tanggungjawab bersama • Penjagaan persekitaran untuk keselesaan hidup Rumah Sekolah Tempat awam Hutan sebagai khazanah kehidupan Unit 19 Pengekalan keseimbangan alam sekeliling sebagai tanggungjawab bersama untuk kesejahteraan hidup. Sumbang saran tentang isu-isu alam sekitar ii. . Menjaga persekitaran supaya bersih untuk menjamin hidup yang selesa 2 Rujuk juga objektif Unit 18. Menyenaraikan cara mengekalkan hutan Hutan Nadi Kehidupan 1. Rujuk aktiviti buku teks Unit 17. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Melukis poster / mencipta cogan kata tentang keseimbangan alam sekitar ii. Unit 18 Kebersihan Persekitaran Menjamin Keselesaan Hidup Minggu 24 . Sumbang saran tentang kepentingan keseimbangan alam sekitar iii.Rujuk juga objektif Unit 17.Minggu 19 BP 3. Alam sekitar warisan kita Keseimbangan alam sekitar menjamin kesejahteraan semua hidupan • Kepentingan keseimbangan alam sekitar kepada semua hidupan Manusia Haiwan Tumbuh-tumbuhan 1. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menjaga alam sekitar dengan bertanggungjawab 2.1 Menyayangi dan Menghargai Alam Sekitar Kesedaran tentang perlunya memelihara dan memulihara alam sekeliling untuk mengekalkan keseimbangan ekosistem. Unit 17 Hargai Alam Warisan Kita Minggu 20 Minggu 21& 22 Minggu 23 PENTAKSIRAN KENDALIAN BERASASKAN SEKOLAH (PKBS) 2 CUTI PERTENGAHAN TAHUN ( 27 MEI– 11 JUN) BP 3. Sumbangan hutan kepada kehidupan dan tanggungjawab manusia mengekalkan • Perlindungan terhadap hidupan liar 9 1.2 Keharmonian antara Manusia dengan Alam Sekitar. Rujuk aktiviti buku teks Unit 18. 3. Menyokong pelbagai usaha melindungi khazanah hutan daripada kemusnahan i. Sumbang saran tentang kepentingan penjagaan persekitaran ii. i.

.4 Peka terhadap isu-isu Alam Sekitar Minggu 25 Prihatin terhadap persoalan yang berkaitan dengan alam sekeliling dan berusaha menyelesaikannya Manusia yang rasional sentiasa peka terhadap masalah alam sekitar Prihatin terhadap masalah berkaitan dengan alam sekitar • Pencemaran alam udara Air Darat 1 Prihatin terhadap kesan pencemaran alam sekitar 2. ii. Rujuk juga objektif Unit 20. Menghasilkan buku skrap tentang jenis. Rujuk juga objektif Unit 19. . i. 10 . Kajian kes tentang pencemaran alam iii. 3. Mencipta / mendeklamasikan puisi yang menggambarkan keindahan alam semula jadi. sebab dan akibat pencemaran alam. i. Rujuk aktiviti buku teks Unit 20 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Rujuk juga objektif Unit 21. iii.• Pemeliharaan hutan sebagai sumber ekonomi 2. Unit 21 Kenali negara dan Cintai Negara . Membuat kolaj / model tentang keindahan alam semula jadi ii. Berbangga dan menyayangi keindahan alam di negara sendiri 2. Rujuk aktiviti buku teks Unit 19.1 Cinta akan Negara Perassan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri Kenali negara. Rujuk aktiviti buku teks Unit 21. cintai negara Keindahan alam semula jadi kebanggaan kita • Perasaan menghargai dan menyayangi keindahan alam semula jadi Sungai dan pantai Gunung-ganang 1. Unit 20 Prihatin Terhadap Isu Alam Sekitar Minggu 26 4. . iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. iii.

i. Rujuk aktiviti buku teks Unit 22. Memilih seorang tokoh dan menulis tentang biodata dan perjuangannya iii. . iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.3 Sanggup Berkorban untuk Negara Kerelaan melakukan atau menyerahkan sesuatu termasuk nyawa sebagai tanda kebaktian untuk negara. Menemuramah seorang anggota keselamatan tentang tanggungjawab dan peranannya. 11 .23 iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. i.Rujuk juga objektif Unit 23. sanggup berkorban jiwa dan raga untuk negara 2.Minggu 27 4. Menghormati lambing dan identiti negara 3. Unit 22 1. mengenali lambing kebesaran negara 2. Unit 23 Berkorban untuk Negara Identiti Negara Kebangsaan Kita Minggu 28 4. Identiti negara lambang kedaulatan negara Lambang dan lagu identiti negara tanda kesetiaan kepada raja dan negara • Kepentingan menghormati dan menghayati identity negeri dan negara Bendera Jata Lagu Kebangsaan dan Lagu Negeri Sanggup berkorban demi mempertahankan ibu pertiwi Rakyat berkorban nyawa demi negara • Tanggungjawab dan peranan pasukan keselamatan Tentera Polis Bomba • Perjuangan tokoh yang mempertahankan negara Lt Adnan Saidi Datuk Bahaman Tok Jangut 1. Rujuk aktiviti buku teks Unit.2 Taat Setia kepada Raja dan Negara Kepatuhan dan kesetiaan yang berkekalan kepada Raja dan negara.Rujuk juga objektif Unit 22. Menghasilkan buku skrap tentang gambar-gambar lambing kebesaran negara ii. ii.

Hak kanak-kanak terjaga. Menerima hakikat bahawa setiap kanakkanak mempunyai hak untuk menikmati kehidupan yang sempurna 2.Minggu 29 5. generasi akan dating sejahtera Hak asasi kanak-kanak tanggungjawab bersama • Tanggungjawab golongan dewasa memastikan setiap kanak-kanak berhak mendapat dan menikmati keperluan hidup Makanan Pakaian 1. memberi naungan dan memelihara hak kanakkanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna. Rujuk juga objektif Unit 24. Unit 24 i. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid Memelihara Hak Asasi Kanak-kanak Tanggungjawab bersama 12 .1 Melindungi Hak Kanakkanak Membela. Mengumpul dan melaporkan maklumat tentang pencabulan hak asasi kanak-kanak di seluruh dunia. Rujuk aktiviti buku teks Unit 24. ii.

Memberikan layanan yang baik kepada wanita. . masyarakat dan negara.Rujuk juga objektif unit 26.jasa dan sumbangan golongan pekerja dalam pembangunan negara. Rujuk aktiviti buku teks Unit 26. . Mengadakan perbahasan ringkas bertajuk ‘Wanita berhak mendapat layanan yang baik’ ii. Hak asasi pekerja dipelihara. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menyenaraikan dan membincangkan kemudahan yang diperlukan di tempat kerja. Wanita berhak mendapat layanan yang baik Layanan yang baik merupakan keistimewaan untuk anita • Sifat kelembutan wanita bukan penghalang daripada mendapat keistimewaan Pengagihan tugas Penjagaan maruah diri (Tiada gangguan seksual) 1.Minggu 30 5. Kebajikan Pekerja Terbela 13 . ii. 2. 2. Menerima hakikat bahawa semua pekerja mempunyai hak yang perlu dihormati. Rujuk juga objektif Unit 25.menghargai dan mengiktiraf perkhidmatan. i. Unit 25 Hak Sama Rata Bagi Wanita Minggu 31 5. i. kebajikan mereka terbela Kebajikan pekerja tanggungjawab bersama • Setiap pekerja berhak mendapat pelbagai kemudahan Gaji Cuti Keselamatan Unit 26 1.2 Menghormati Hak Wanita Melindungi dan mengiktiraf wanita sebagai individu yang boleh memberi sumbangan dalam pembangunan keluarga.3 Melindungi Hak Pekerja Menghormati. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Rujuk juga aktiviti buku teks Unit 25.

5 Melindungi Hak Pengguna Membela dan memelihara hak individu untuk menjadi pengguna yang berilmu.mendapat perkhidmatan serta barangan yang berkualiti dan tidak mudah dieksplotasi.1 Mematuhi Peraturan dan Undang-undang. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menerima dan mematuhi peraturan dan undang1. Unit 27 Hormatilah Golongan Kurang Upaya Minggu 33 5. . Rujuk juga objektif i. . i Menulis esei bertajuk menghormati hak golongan kurang berupaya ii. Unit 28 Hak Pengguna Unit 29 Minggu 34 6.5. i.4 Menghormati Hak Golongan Kurang M Berupaya i n Memberi layanan yang g bersopan kepada golongan g kurang berupaya supaya u tidak berasa tersisih dan 32 mengiktiraf mereka sebagai insan ciptaan Tuhan Semua insan yang dilahirkan mulia di sisi Pencipta Hargai golongan kurang berupaya dengan memahami mereka • Kemampuan memahami punca kecacatan seseorang akan menginsafkan diri Kelahiran Keluhuran Keturunan Kemalangan Penyakit 1. Rujuk aktiviti buku teks Unit 28.Menerima hakikat dan menginsafkan diri bahawa tiada seorang insan pun dilahirkan dengan penuh kesempurnaan. Mematuhi segala peraturan di rumah dan di sekolah 3. Rujuk aktiviti buku teks Unit 27. Konsep pengguna asas kesedaran semua Hormati hak pengguna untuk mendapatkan keperluan asas • Hak pengguna untuk mendapatkan barangan dan keperluan asas untuk kehidupan Makanan Pakaian Tempat Tinggal Kesihatan Pendidikan Sanitasi Disiplin diri asas pembentukan sahsiah mulia Pembentukan disiplin bermula di rumah dan sekolah Pembentukan disiplin bermula di rumah 14 1. Menerima hakikat bahawa diri sendiri adalah pengguna yang mempunyai hak dan tanggungjawab 2. Rujuk juga objektif Unit 28. 2. Menulis surat kepada pihak berkenaan membuat aduan tentang perkhidmatan kesihatan / sanitasi yang kurang memuaskan ii. Rujuk juga objektif Unit 27. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Membincangkan program yang boleh dijalankan oleh pihak sekolah untuk mengelakkan murid-murid terlibat dalam kegiatan salah laku Peraturan Asas Disiplin .

Rujuk aktiviti buku teks Unit 31. dan sekolah • Tanggungjawab mematuhi setiap peraturan Di rumah Di sekolah Unit 29. Mengumpul malumat dan membincangkan amalan pelbagai agama ii.2 Kebebasan Bersuara Kebebasan berucap dan mengeluarkan fikiran dengan batasan tertentu bagi menjaga keselamatan dan ketenteraman. . Rujuk aktiviti buku teks Unit 29.3 Kebebasan Beragama Kebebasan setiap individu untuk menganuti dan mengamalkan agamanya seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Malaysia. Memberikan pendapat dan maluahkan perasaan mengikut batasan 2. Unit 31 Amalan Keagamaan dalam Masyarakat Malaysia 15 . iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Hak Bersuara Ada Sempadan Minggu 37 6. Rakyat Malaysia menganuti pelbagai agama Amalan keagamaan membentuk pribadi • Amalan keagamaan dalam kehidupan harian mengikut setiap agama Cara beribadat Perihal makanan 1. Simulasi tentang ‘Parlimen Mini’ ii. . Rujuk juga objektif Unit 31. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. . iiiAktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.Rujuk juga objektif Unit 30.undang yang telah ditentukan tanpa mengira sesiapa dan di mana seseorang itu berada. ii. Menghormati amalan pelbagai agama 2. i. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 ( 26 OGOS-3 SEPT) Unit 30 Kebebasan bersuara asas masyarakat domokrasi Keperluan kebebasan bersuara memupuk kesejahteraan hidup bermasyarakat • Kebebasan memberi pendapat atau pandangan • Kebebasan menyatakan perasaan. 1. Minggu 35 Minggu 36 6. i.Rujuk aktiviti buku teks Unit 30.

Sikap terbuka membina keyakinan diri Sikap terbuka dalam tindakan • Setiap pandangan dan keputusan diterima dan dihormati Mengawal emosi Unit 33 1. Bertanggungjawab menjalankan tugas yang diberi bagi menjayakan aktiviti anjuran sekolah 2. . sekolah cemerlang Warga sekolah yang giat cergas menjamin kejayaan sesebuah sekolah • Pangagihan tugas bagi menjayakan aktiviti anjuran sekolah Hari Guru Hari Sukan Minggu Kokurikulum Hari Anugerah Cemerlang 1. . iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. 2. ii.5 Sikap Keterbukaan Bersedia memberi dan menerima pandangan. Bersama Menjayakan Aktiviti Sekolah Minggu 39 6. iii Rujuk aktiviti buku teks Unit 32. Rujuk juga objektif Unit 32.Unit 32 Minggu 38 6. Bersikap terbuka dan mampu mengawal perasaaan. Membuat laporan kumpulan tentang tugas yang dijalankan semasa menjayakan aktiviti sekolah. Membina carta aliran pelan tindakan bagi menunjukkan cara melaksanakan tugas yang diberi ii. i. Menghasilkan dialog tentang sikap keterbukaan dan melakonkan dialog tersebut.4 Penglibatan Diri dalam Pembangunan Negara Kebebasan untuk melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti pembangunan negara dengan mematuhi peraturan. iv Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. i. Murid berjaya. Rujuk juga objektif Unit 33. pembaruan dan kritikan selaras dengan kebenaran fakta dan norma masyarakat Malaysia.undang-undang dan Perlembagaan Malaysia. Rujuk aktiviti buku teks Unit 33. Sikap Terbuka Membina Keyakinan Diri Minggu 40 Bidang Pembelajaran 7 Nilai Berkaitan Dengan 16 Unit 34 .

Contoh : Kempen Masyarakat Penyayang peringkat sekolah. Rujuk juga objektif Unit 35 i. i.2 Saling Membantu dan Bekerjasama Usaha yang baik dan mambina yang dilakukan bersama pada peringkat individu. ii. 2. Perpaduan Teras Keharmonian Minggu 41 7. Menyediakan satu pelan tindakan bagi mengadakan projek kemasyarakatan ii. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Menunjukkan sikap suka membantu untuk kebaikan bersama 2. Semangat kekitaan mewujudkan suasana yang aman Saling membantu untuk kesejahteraan bersama • Hidup bermasyarakat Jiran tetangga Berpersatuan Unit 35 1. Rujuk aktiviti buku teks Unit 35. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid.3 Saling Menghormati antara Negara Menghargai dan memuliakan hubungan antara negara untuk menjamin kesejahteraan sejagat. Mengadakan kempen untuk mewujudkan hubungan mesra di kalangan warga sekolah dan masyarakat. Mengumpulkan maklumat tentang pelbagai ideologi negara di dunia dan membincangkannya. Menghormati kedaulatan negara sendiri dan negara lain demi mengekalkan keamanan sejagat 2. Rujuk juga objektif Unit 34. . Saling menghormati kedaulatan sesebuah negara asas kemantapan hubungan Saling menghormati kedaulatan sesebuah negara • Hormati system pemerintahan. Amalan hidup yang harmonis asas kesejahteraan Hubungan yang harmonis memupuk kemesraan • Hubungan yang baik dalam semua peringkat Sekolah Masyarakat 1. Semangat Kekitaan Minggu 42 7.dan budaya.Keamanan dan Keharmonian 7.komuniti atau negara untuk mencapai sesuatu matlamat. . ii. Rujuk juga objektif Unit 36.bangsa. legislative dan kehakiman) Unit 36 1. . Rujuk aktiviti buku teks Unit 36. i.1 Hidup Bersama Secara Aman Hidup berbaik-baik antara satu sama lain dengan mengutamakan kedamaian dan keharmonian hidup tanpa mengira agama. ideologi dab kedaulatan undang-undang negara lain (Eksekutif. iii Aktiviti tambahan mengikut kreativiti guru dan aras pencapaian murid. Keamanan Sejagat Tanggungjawab Bersama 17 . Rujuk aktiviti buku teks Unit 34. Menunjukkan sikap yang mesra demi keharmonian hidup.

Minggu 43 Minggu 44 46 Minggu 47 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 AKTIVITI SELEPAS PEPERIKSAAN CUTI AKHIR TAHUN 2011 18 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->