P. 1
Kecerdasan Verbal Linguistik

Kecerdasan Verbal Linguistik

|Views: 58|Likes:
Published by klswary4974

More info:

Published by: klswary4974 on Feb 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2012

pdf

text

original

KECERDASAN VERBALLINGUISTIK

‡Kebolehan mengunakan perkataan dan bahasa. ‡Mempunyai kecerdasan tinggi dalam mendengar. ‡Berfikir dalam perkataan bukan gambaran.

‡ Guru menyusun pelajar mengikut turutan nombor. .CONTOH AKTIVITI MARI MENYAMBUNG CERITA ‡Guru menyuruh murid mencabut nombor. ‡Seterusnya disambung oleh murid sehingga ke murid akhir. ‡Guru memberi satu tajuk dan ayat permulaan. ‡Murid dikehendaki menggunakan intonasi dan sebutan yang betul.

KECERDASAN VISUAL RUANG ‡Kebolehan membuat gambaran secara visual. ‡Cenderung berfikir secara visual dan perlu membina gambaran imej untuk mengekalkan maklumat. .

CONTOH AKTIVITI ‡ Guru berbincang dengan murid masalah-masalah yang berlaku di dalam kawasan sekolah. . ‡Murid dikehendaki mewarnakannya. ‡Murid dihendaki melukis gambaran yang dibayangkan berkaitan dengan masalah yang dibincangkan itu mengikut kreativiti masing-masing.

‡Menurut Kamus Dewan edisi keempat kejiwaan bermakna kerohanian . kebatinan .SPIRITUAL ‡Spiritual bermaksud kejiwaan.

CONTOH AKTIVITI ‡Guru menyuruh murid mereka cipta sebuah cerita yang bertema satu nilai murni. ‡Murid akan melakonkan cerita itu kepada kelas dan murid-murid lain meneka nilai murni yang cuba diterapkan melalui cerita. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->