OPEN UNIVERSITY MALAYSIA

Tutor: En.Shaiful Bahari Bin Bachik

Open University Malaysia

Nama Ahli Kumpulan 10:
1. 2. 3.

Wan Jasnizam Jasrin Pn.Zainun Binti Ibrahim Pn.Zuryani Binti Zaminazha

.Open University Malaysia ` Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan ataupun sisi.

Open University Malaysia .

Open University Malaysia .

Open University Malaysia .

Perspek dan plastik B.Bahan Dan Alat Penghasilan Diorama A. Set Memotong .

.

Open University Malaysia Menentukan subjek atau tema a) Alam semulajadi dan persekitaran 1. .

Open University Malaysia .

Open University Malaysia .

Open University Malaysia .

pasir. sebuah tasik yang pasir. kad tebal. gam. plesterin. gam. Imaginasi Kehidupan di Sebuah planet asing Plastersin. batu-batu laut. cat emulsi. Model manusia. Pengalaman hidup harian Memancing ikan di Model orang memancing. Aliran dan tema sejagat Sabung ayam kampung saya di Model ayam jantan. pasir. batu-batu kecil. permai . kad bod. tangsi. pasir laut. model kapal angkasa. cat emulsi. platersin.Open University Malaysia Tema Alam semulajadi Tajuk Diorama Hidupan laut di Alat dan Bahan dasar Karangan laut. Tulang ikan. tanah. gam UHU.dawai. kaca. polesterin. biji kacang. gam UHU. plastersin.

Membuat Diorama` ` ` ` Perkara yang diambilkira dalam penghasilan diorama:Bahan dan alatan Kos pembinaan Masa yang diperuntukkan Kesesuaian latar belakang. ` Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema ` Sketsa yang mantap dan hebat untuk dijadikan diorama. Memperincikan lakaran 6.Memilih lakaran terbaik 5. 4. .Open University Malaysia Kepentingannya: ` Gagasan-gasasan dan pengideaanmelalui konsep trial and error.hal subjek dan latar hadapan.

Open University Malaysia 1. Subjek dilengkapi dengan latar belakang . Menentukan Subjek .2.

Diorama yang siap .latar belakang dan kotak diorama 4.Subjek.Open University Malaysia 3.

unik dan berketerampilan . Bentuk menepati tema 2. 6.kuat dan selamat 4.Asli.Mengaplikasikan prinsip-prinsip rekaan. Kukuh.Open University Mlaysia 1. bahan binaan yang sesuai dengan hasil 3.Kepelbagaian bahan 5.

Open University .

Open University Malaysia .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful