P. 1
berjimat cermat

berjimat cermat

|Views: 565|Likes:
Published by Karen Hu 彩云

More info:

Published by: Karen Hu 彩云 on Feb 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/25/2014

pdf

text

original

BERJIMAT-CERMAT Sejambak kasih, sekalung budi saya nobatkan kepada Tuan Pengerusi Majlis.

Kombinasi ampuh pihak kehakiman dan seterusnya sidang intelektual sekalian. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tampilnya saya pada pagi yang mulia ini untuk menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk 'Berjimat Cermat Amalan Mulia'. Warga dewan yang harmoni, Kita sebagai manusia memang patutlah untuk berjimat-cermat. Kita berjimat-cermat adalah untuk kebaikan dan kesejahteraan kita. Berjimat-cermat bukan sahaja dengan wang, malah boleh menjimatkan tenaga air dan tenaga elektrik. Tidak mustahil kerana kita pasti membazir wang, air dan tenaga elektrik yang digunakan. Sepatutnya kita harus menggunakannya dengan sebaik-baik mungkin demi menjalani kehidupan dengan lebih teratur. Sekarang, mari kita bincang tentang cara-cara bagaimana untuk berjimat-cermat. Pertama cara-cara menjimatkan wang. Setiap orang mempunyai wang masing-masing untuk keperluan seharian. Namun, mereka tidak tahu untuk menggunakan wang masing-masing. Wang itu kita gunakan hanyalah untuk membeli keperluan sesuatu yang tidak cukup atau yang kita inginkan. Malah, ramai yang menggunakan wang itu habishabisan semata-mata untuk berhibur di pusat hiburan. Misalnya, mereka pergi ke kafe siber, pusat membelibelah mahupun untuk berhibur di disko. Bukankah itu membazir? Seterusnya, cara-cara menjimatkan air. Langkah-langkah ini sangat mudah dan senang diikut, tetapi ramai yang tidak mengendahkan langkah-langkah ini. Jika kita menggosok gigi, pastikan pili air ditutup sementara sedang menggosok gigi.Ini akan menyebabkan kita membazir air dan sentiasa membayar bil dengan mengeluarkan wang yang banyak. Tidak perlulah kita mandi dengan masa yang lama semasa di dalam bilik air. Kurangkan menyiram pokok bunga di halaman rumah tetapi untuk sekali-sekala sahaja. Selain itu, cara-cara menjimatkan tenaga elektrik. Sebelum kita keluar rumah, pastikan semua suis kipas, lampu, pendingin hawa, seterika dan sebagainya di dalam rumah yang telah kita gunakan.Ini dapat membantu untuk menjimatkan tenaga elektrik untuk masa lain. Sidang intelektual sekalian, Jika kita berjimat-cermat, kita akan dapat menjalani kehidupan dengan baik dan teratur. Selain itu, ini dapat membantu kita supaya tidak mengeluarkan kos membayar bil-bil yang banyak. Kesimpulannya, jelaslah bahawa berjimat-cermat merupakan satu amalan mulia dan banyak faedahnya. Oleh itu, berjimat-cermatlah dari sekarang demi kesejahteraan hidup kita kelak. Sekian, terima kasih.

Muka surat| 1

.... . Kerajaan telah mengambil inisiatif bagi memupuk semangat menabung dalam kalangan pengguna...Ibu bapa juga seharusnya memupuk sikap suka menabung kepada anak-anak sejak dari kecil lagi. Tabung Amanah Pekerja (TAP) ialah contoh kesungguhan kerajaan untuk menyedarkan masyarakat akan pentingnya perancangan masa depan kerana kita perlu menyediakan payung sebelum hujan... Ibu bapa juga boleh membuka akaun simpanan anak-anak di bank-bank tempatan seperti Bank Baiduri dan sebagainya kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. berfikirlah untuk hari esok. Oleh yang demikian. Institusi perbankan hendaklah dimanfaatkan sebagai tempat menyimpan wang yang selamat dan hasil daripada tabungan ini dapat digunakan untuk keperluan masa depan yang lebih gemilang. Sikap boros ketika berbelanja haruslah ditangani agar tidak menyusahkan diri dan keluarga....... pelbagai pihak wajar memainkan peranan agar amalan berjimat cermat menjadi budaya masyarakat kita setiap masa tanpa mengira peringkat umur. Anakanak harus dididik mempunyai tabungan sendiri di rumah iaitu menabung wang lebihan perbelanjaan sekolah mereka dan menggunakan simpanan mereka apabila ingin membeli barangan keperluan sendiri..Amalan berjimat cermat merupakan sikap yang mulia dan seharusnya dipraktikkan sepenuhnya oleh masyarakat Negara Brunei Darussalam apatah lagi dengan keadaan harga barangan yang semakin meningkat kesan daripada kenaikan harga bahan bakar di pasaran dunia..... Muka surat| 2 ..... Oleh itu..Sebelum membeli barangan. perancangan yang teliti hendaklah dilakukan terlebih dahulu. namun bertindaklah hari ini..... masyarakat wajar berpegang pada peribahasa berjimat sebelum terlambat... Justeru. .. ......... Barangbarang yang mahu dibeli perlu disenaraikan. beringat sebelum terkena... amalan berjimat cermat sudah pasti akan melahirkan masyarakat yang bijak dan progresif kerana mempunyai sumber kewangan yang mencukupi dan sudah tentu untuk jaminan masa hadapan yang lebih cerah.. . Ketika berbelanja.. ... Perbelanjaan berhemat ini wajar dipraktikkan bagi mengelakkan sebarang pembaziran dan masyarakat hendaklah membeli barangan mengikut keperluan..Amalan berjimat cermat dan menabung.. langkah-langkah yang sewajarnya perlu diambil untuk menanamkan sikap berjimat cermat dalam kalangan masyarakat. penggunaan kad kredit juga patut dielakkan kerana akan menambah beban tanggungan hutang dan lama kelamaan pengguna akan mengalami masalah kewangan. bukan mengikut nafsu. seperti kata tokoh Mahatma Gandhi..Antara langkah efektif yang telah diambil oleh kerajaan untuk menggalakkan rakyat Negara Brunei Darussalam mengamalkan sikap mulia ini adalah dengan menanamkan sikap rajin menabung.......Kesimpulannya..

Pertama sekali. sering kali kita dapat melihat ada manusia yang tidak tahu menggunakan wang mereka dengan bijak. Ini seterusnya akan menambah beban kewangan kita. mari kita bincang tentang cara-cara menjimatkan wang. memadailah setakat menggunakan kipas sahaja berbanding dengan pendingin hawa kerana jumlah tenaga elektrik yang digunakan oleh kipas jauh lebih rendah daripada pendingin hawa. terima kasih. mereka menggunakan wang itu untuk membeli sesuatu yang tidak diperlukan atau barang-barang mewah sehingga pada akhirnya wang yang sepatutnya disimpan atau dijimatkan itu habis dibelanjakan. Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. Wang yang kita jimatkan itu boleh kita gunakan untuk tujuan lain yang lebih berfaedah atau wang itu dapat menolong kita semasa kita berada dalam kesusahan atau kecemasan. Tajuk syarahan kamu ialah Berjimat cermat amalan mulia . Jika kita berjimat-cermat. caranya ialah sebelum kita keluar rumah. ia bukan saja dapat menjimatkan bil elektrik yang perlu dibayar setiap bulan. kita akan dapat menjalani kehidupan dengan baik dan teratur. Sekian. pastikan semua suis kipas. Kesimpulannya. Begitu juga apabila cuaca tidak begitu panas atau pada waktu malam. kita bincang tentang cara-cara menjimatkan air. komputer dan sebagainya telah ditutup. Sebagai manusia. malah kita patut juga berjimat-cermat semasa menggunakan tenaga air dan elektrik. Namun. Sebenarnya mudah sahaja bagi kita menjimatkan air. Setiap orang membelanjakan wang setiap hari dan wang ini sepatutnya digunakan untuk membeli sesuatu yang diperlukan sahaja. saya akan menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk Berjimat cermat amalan mulia. Sebagai contoh. amalkan sikap berjimat-cermat bermula dari sekarang demi kesejahteraan hidup kita kelak. guru-guru dan rakan-rakan yang saya hormati sekalian. Oleh itu. Kita melakukan semua ini adalah untuk kebaikan dan kesejahteraan kita. jelaslah bahawa berjimat-cermat merupakan satu amalan yang mulia dan banyak faedahnya. lampu. Dengan erti kata lain. Harus diingat bahawa setiap titisan air yang mengalir itu akhirnya akan menambahkan bayaran bil air yang perlu dibayar pada setiap bulan. Muka surat| 3 . Kita perlu berjimat-cermat bukan saja dari segi wang. Para hadirin yang dihormati. Tuliskan teks syarahan kamu dengan lengkap. pastikan pili air di rumah sentiasa ditutup dengan rapi agar tidak ada titisan air yang mengalir keluar. pendingin hawa. para hakim yang arif lagi bijaksana. Sidang hadirin yang dimuliakan. Untuk menjimatkan tenaga elektrik. Pada pagi yang mulia ini. kita patut mengamalkan sikap berjimat-cermat dalam segala aspek kehidupan kita. Bukankah itu suatu pembaziran? Sidang hadirin yang dikasihi. malah ini juga merupakan satu cara untuk menyelamatkan bumi kita. Seterusnya.Contoh Karangan : Kamu telah mengambil bahagian dalam peraduan syarahan. Jika kita tahu menjimatkan tenaga elektrik.

penyakit jantung. dan hasil tenusu yang membekalkan protein. Cara-cara menjaga kesihatan: y Mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat y Melakukan senaman dan menjalankan aktiviti rekreasi y Mempunyai waktu rehat yang cukup y Melakukan pemeriksaan kesihatan y Menjaga kebersihan diri. emosi. kesihatan amat penting kepada kita dan kita wajar menjaganya dengan sempurna. sosial dan rohani. minum minuman keras dan sebagainya. CONTOH KARANGAN Langkah-langkah menjaga kesihatan Kesihatan melambangkan kekayaan dan Badan sihat. Muka surat| 4 . makanan yang berlemak dan sebagainya. y Membentuk masyarakat yang sejahtera dan produktif y Mengekalkan kecergasan tubuh badan y Menyukarkan jangkitan kuman yang menyebabkan penyakit y Menjadikan otak lebih cerdas y Menjadikan hidup lebih selesa dan bahagia y Melancarkan tugasan harian yang dilakukan dan mencapai apa-apa matlamat yang dirancang.KESIHATAN Kepentingan Kesihatan: y Konsep kesihatan merangkumi aspek fizikal. Kita harus memastikan bahawa kita hanya mengambil makanan yang berkualiti sahaja. buah-buahan. bijirin. Kita sanggup melakukan pelbagai aktiviti untuk mencapai tahap kesihatan optimum seperti mengambil pelbagai produk kesihatan dan ubat-ubatan. Tahap kesihatan rakyat: y Belum memuaskan jumlah pesakit yang menghidap penyakit diabetes. Antara makanan yang berkhasiat termasuklah sayur-sayuran yang kaya dengan serat dan vitamin. tempat tinggal dan alam sekeliling y Tidak mengambil sesuatu yang dapat memudaratkan kesihatan secara berlebihan seperti gula. tekanan darah tinggi dan penyakit pinggang semakin meningkat y Menggambarkan kesedaran tentang pentingnya menjaga kesihatan di kalangan rakyat tidak mencukupi y Perkhidmatan kesihatan disediakan di keempat-empat daerah y Mutu perkhidmatan kesihatan semakin baik dengan meningkatnya kemahiran pegawai kesihatan dan penggunaan peralatan yang canggih. hidupan laut. Justeru. Oleh itu. kita harus mengambil makanan daripada semua kelas makanan pada kadar yang betul seperti yang disyorkan oleh piramid makanan. Langkah pertama yang perlu kita amalkan untuk menjaga kesihatan adalah dengan mengambil makanan yang berkhasiat dan seimbang setiap hari. mental. y Menjauhkan amalan yang dapat menjejaskan kesihatan seperti menghisap rokok. otak cerdas sering diungkapkan oleh orang ramai.

Hal ini perlu ditekankan sekiranya kita jarang melakukan kerja berat. Malah mereka mudah berasa letih dan senang jatuh sakit. Dengan beriadah atau bersukan. Akhirnya. Rakyat yang sihat dapat menyumbang kepada pembangunan negara dan menjadi pekerja yang produktif. kita juga dapat membakar lemak yang berlebihan dan mengeluarkan peluh. Kita juga harus berehat bagi mengekalkan kesihatan yang stabil. Negara Maju. Setiap orang digalakkan tidur tidak kurang daripada enam jam sehari. dan tekanan darah tinggi. kita dapat menggerakkan otot badan dan membolehkannya berfungsi dengan baik. ubat yang paling mujarab untuk mengekalkan kesihatan seseorang adalah dengan mempunyai rehat dan tidur yang secukupnya. Muka surat| 5 . Oleh yang demikian. masa sekurang-kurangnya lapan jam sehari diperuntukkan untuk berehat dan tidur amat perlu ditekankan. setiap rakyat harus bertanggungjawab untuk menjaga kesihatan diri seperti kata cogan kata mencegah lebih baik daripada merawat. sakit jantung. Orang yang tidak mempunyai rehat yang cukup tidak dapat menumpukan perhatian kepada kerja yang dilakukan dan melaksanakannya dengan baik. kerajaan amat menitikberatkan kesihatan rakyat dengan menyediakan pelbagai kemudahan kesihatan di samping melancarkan kempen Rakyat Sihat.Selain pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat. Pihak kerajaan menggalakkan masyarakat melakukan aktiviti sukan untuk mencegah seseorang daripada menghidapi kencing manis. Justeru. Aktiviti bersenam juga dapat melancarkan pengaliran darah dalam tubuh ke jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung. kita perlu beriadah dan melakukan senaman atau bersukan. Kesimpulannya. Di samping itu.

Kesimpulannya. Hal ini demikian kerana kebanyakan masyarakat terpaksa makan di luar rumah akibat kesuntukan masa bekerja. Jelas bahawa dengan mengamalkan kebersihan pada setiap masa dapat mengelakkan kita terkena keracunan makanan bak kata pepatah kebersihan asas kesihatan . Masyarakat harus mengambil berat tentang kedai makan yang mengabaikan kebersihan. Pengusaha makanan perlu membersihkan makanan sebelum dimasak serta mengelakkan makanan yang dijual sentiasa terdedah. buahbuahan dan sayur. isu keracunan makanan dapat diatasi jika semua pihak memainkan peranan yang sewajarnya. Hal ini kerana kita tidak pasti tahap kebersihan makanan di situ kerana mungkin terdedah kepada persekitaran yang tercemar. Sebagai contoh. Masyarakat juga perlu memberikan kerjasama dalam usaha mengatasi masalah keracunan makanan bak kata pepatah bulat air kerana pembetung. Usaha-usaha mengatasi masalah keracunan makanan perlu dilakukan bersungguh.sayuran perlulah dibasuh sehingga bersih sebelum dimasak atau dimakan.sungguh agar masalah ini dapat diatasi sepenuhnya. Pengusaha makanan mesti memastikan makanan yang disediakan bebas daripada bakteria yang menjadi punca keracunan makanan. Mereka perlu melakukan pemeriksaan mengejut secara kerap di semua kedai makan tanpa perlu menunggu laporan yang dibuat. Hal ini demikian kerana pihak kerajaan mempunyai kuasa untuk menilai tahap kebersihan sesebuah kedai. Mereka boleh melaporkan masalah tersebut di pejabat kesihatan daerah. Semua pihak mesti mengutamakan kebersihan dalam makanan dan minuman. Peniaga yang bersalah perlu dkenakan hukuman berat seperti dikenakan denda dan digantung lesen perniagaan. Sebagai contoh. amalkan budaya makan di rumah bersama-sama keluarga bagi memastikan kebersihan tahap makanan. kes keracunan makanan semakin kerap disiarkan oleh media massa. Selain itu. Untuk itu. Ibu bapa perlu mengelakkan mengajak anak-anak mereka makan di kedai ataupun warung yang kotor di tepi-tepi jalan. Terbukti bahawa peranan kerajaan amat penting bagi mengatasi masalah keracunan makanan. peniaga kedai makanan perlu memastikan makanan mereka tidak dihinggapi lalat. Antara usaha mengatasi masalah keracunan makanan adalah mengamalkan kebersihan diri dan makanan pada setiap masa. Masyarakat harus membuat aduan kepada pihak berkuasa untuk diambil tindakan yang segera jika ada kedai makanan yang kotor.CONTOH KARANGAN Usaha-usaha mengatasi keracunan makanan Sejak akhir-akhir ini. Muka surat| 6 . bulat manusia kerana muafakat . lalat dan tikus. Oleh itu. makanan tersebut mungkin terdedah kepada serangga dan haiwan pembawa penyakit seperti lipas. Keracunan makanan bukan hanya berlaku di sekolah tetapi juga di rumah apabila makanan dicemari kuman. Peranan kerajaan penting untuk mengatasi masalah keracunan makanan. Masak makanan yang hendak dimakan dengan sempurna bagi memastikan tiada kuman di dalamnya. semua pihak perlulah bekerjasama untuk mengatasi masalah keracunan makanan. Sebagai contoh. Jelas terbukti bahawa peranan pengusaha makanan amat penting bagi mengatasi masalah keracunan makanan. ibu bapa juga berperanan untuk mengatasi masalah keracunan makanan. Amalan menjaga kebersihan diri dan makanan dapat mengelakkan kita terkena keracunan makanan.

Sikap sesetengah ibu bapa yang hanya sibuk mengejar harta kekayaan perlulah dikikis sama sekali. Didikan agama yang dibekalkan kepada remaja dapat memastikan bahawa anak-anak mereka mempunyai benteng diri yang kukuh untuk menolak ajakan rakan-rakan untuk melibatkan diri dalam apa-apa tindakan yang mampu memburukkan imej diri dan merosakkan nama baik sesebuah keluarga. Antara penyakit sosial yang dimaksudkan ialah gejala vandalism. Sememangnya. Bukan itu sahaja. Ibu bapa bolehlah membawa remaja makan angin di destinasi-destinasi yang menarik di negara kita. pelbagai penyakit sosial yang mampu meranapkan peradaban bangsa dan negara melanda golongan remaja. Isu ini menjadi suatu isu yang hangat diperkatakan dan sering menjadi buah mulut orang ramai. ibu bapa perlu mengambil inisiatif untuk menghubungi pihak sekolah untuk mengetahui masalah-masalah yang dihadapi oleh anak-anak mereka. pada hujung minggu. Sebenarnya. Muka surat| 7 .CONTOH KARANGAN Peranan Ibu Bapa dalam Mengurangkan Gejala Sosial Dalam meniti arus kemodenan ini. ibu bapa perlulah meluangkan masa mereka untuk melakukan aktiviti-aktiviti riadah bersama-sama anak-anak mereka. Akhir-akhir ini. Dari semasa ke semasa. Keutuhan institusi keluarga begitu penting dalam usaha menangani gejala sosial sehingga institusi keluarga diibaratkan seperti batu bata dalam sesebuah bangunan. Mereka juga harus memastikan bahawa anak-anak mereka mendapat ajaran agama yang sempurna. Hadis ada menyatakan bahawa anak-anak diibaratkan seperti kain putih. ibu bapa perlulah meluangkan masa untuk membekalkan ajaran agama kepada anak-anak mereka sejak kecil lagi kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. buli dan ponteng. ibu bapa perlu mampu mengimbangi kepentingan keluarga dan kerjaya mereka kerana anakanak mereka amat memerlukan kasih sayang seorang ayah dan ibu. Program ini menekankan kepentingan rumah diibaratkan sebagai syurga untuk memastikan keutuhan institusi keluarga. berita mengenai golongan remaja yang terjebak dalam gejala sosial kerap terpampang di dada akhbar. ibu bapalah yang mencorakkannya. Golongan remaja perlulah dibekalkan dengan didikan agama dan moral yang sempurna. Mereka tidak sedar bahawa nilai kebendaan dan materialistik yang ada pada diri mereka akan menyebabkan mereka terlalu sibuk dengan kerja mereka sehingga mengabaikan anak-anak mereka. Oleh itu. Ibu bapa perlulah menekankan kepentingan ajaran agama terhadap pembentukan mental remaja kerana didikan agama dan moral dapat menjamin bahawa remaja akan dapat membezakan antara perkara yang baik dengan yang buruk dan seterusnya mendorong remaja mengawal tingkah laku mereka. golongan ibu bapa wajarlah mencurahkan kasih sayang kepada anak-anak mereka dan mengasuh anak-anak bagai menatang minyak yang penuh. Malah. pihak ibu bapa perlulah bertanggungjawab terhadap kebajikan anak-anak mereka dengan mengikuti perkembangan anak-anak mereka di sekolah. ibu bapa perlulah menyahut cabaran bagi menghalang golongan remaja daripada terjebak dalam gejala sosial. Sebagai contoh. Contohnya. institusi keluarga begitu penting dalam usaha menangani gejala sosial sehingga kempen Rumahku Syurgaku diadakan secara besarbesaran. Tanggapan sesentengah ibu bapa bahawa tanggungjawab mereka tidak lebih daripada menyekolahkan dan menyediakan makan minum anakanak tidak benar sama sekali. Ibu bapa perlu menganggap anak-anak sebagai kurniaan Tuhan yang tidak ternilai dan mendidik anak-anak dengan penuh kasih sayang dan kesabaran.

Ibu bapa sememangnya perlu memastikan segala tingkah laku dan pertuturan mereka kerana segala perlakuan mereka akan diperhatikan oleh anak-anak mereka. Dengan ini. golongan remaja tidak akan terpengaruh dengan tabiat buruk ibu bapa mereka dan seterusnya tidak akan melakukan gejala sosial yang mampu menghancurkan masa depan mereka. pemudi tiang negara. impian negara untuk melahirkan golongan yang berminda kelas pertama akan dapat direalisasikan. Contohnya. Setiap penyakit pasti ada penawarnya. ibu bapa yang mempunyai tabiat buruk seperti merokok perlulah bertaubat dan berhenti merokok kerana anak-anak mereka berkemungkinan besar akan terpengaruh dan seterusnya merokok.Sebagai contohnya. Ibu bapa perlu memastikan bahawa nasihat yang diberikan oleh mereka kepada anak-anak mereka tidaklah bagai mencurahkan air ke daun keladi. Mereka harus dibimbing agar akan menjadi modal insan yang berintegriti dan berwawasan. Ibu bapa memainkan peranan untuk menjaga kepentingan anak-anak mereka dengan meletakkan kepentingan anak-anak mereka dan meletakkan kepentingan anak-anak mereka melebihi harta benda dan wang ringgit. guru dan ibu bapa akan dapat bermuafakat dan bekerjasama untuk membantu remaja yang bermasalah dengan mencari jalan penyelesaian yang terbaik. gejala sosial yang menjadi duri dalam daging perlu dihapuskan dari akar umbinya kerana pemuda harapan bangsa. Secara tidak langsung. ibu bapa haruslah menjadi teladan kepada anak-anak mereka. Ibu bapa perlulah mengambil langkah-langkah yang drastik dan berkesan bagi memastikan golongan remaja tidak akan menjangkiti sebarang penyakit sosial kerana remajalah yang akan mencorakkan negara pada masa hadapan. Masalah remaja perlu dikesan sebelum terlambat kerana mencegah itu lebih baik daripada mengubati. Ibu bapa perlulah mengatasi apa-apa kelemahan yang ada pada diri mereka agar perbuatan mereka tidak akan menyebabkan anak-anak mereka terdedah kepada amalan yang kurang sihat. pihak sekolah. Ibu bapa tidak harus bersikap seperti ketam menyuruh anaknya berjalan betul. segala tingkah laku ibu bapa akan ditiru oleh anak-anak mereka. Malah. ibu bapa perlulah menghadirkan diri dalam sebarang pertemuan antara ibu bapa dan guru. Dengan ini. Kesimpulannya. Bukan itu sahaja. Muka surat| 8 .

Sebagai contohnya. Daya kepemimpinan ini dapat dipupuk apabila seseorang pelajar dilantik sebagai ketua dalam sesuatu kegiatan. Oleh itu. mereka akan lebih yakin untuk menjadi pemimpin sesuatu organisasi pada suatu hari nanti. pihak sekolah hendaklah memainkan peranan supaya pelajar bergiat cergas dalam kegiatan kokurikulum. Daya kepemimpinan ini juga amat berguna kepada para pelajar apabila sudah dewasa. dan sebagainya. kerjasama daripada semua pihak terutamanya ibu bapa harus diperkukuh supaya segala aktiviti yang dirancang dapat dilaksanakan. pelajar berbilang kaum mewakili pasukannya untuk bertanding dalam acara sukan yang diadakan setiap tahun seperti dalam pasukan bola sepak. tetapi setelah menyertai kegiatan kokurikulum. Secara tidak langsung. Selain itu. Kegiatan kokurikulum dapat didefinisikan sebagai kegiatan yang dijalankan di luar bilik darjah. pertubuhan pakaian seragam dan kelab atau persatuan. Pepatah Melayu mengatakan bahawa badan sihat. Kegiatan sukan ini dapat membina stamina yang kuat serta membolehkan para pelajar mengeluarkan peluh. Kebanyakan pelajar di sekolah lebih suka menyertai kegiatan sukan atau permainan disebabkan faktor-faktor tertentu. Setiap pelajar diwajibkan supaya menyertai sekurang-kurang satu daripada setiap aktiviti tersebut. kreatif dan inovatif dapat dihasilkan. Sebagai contohnya. Kegiatan ini termasuklah kegiatan sukan dan permainan. Kesimpulannya. Hal ini demikian kerana kegiatan kokurikulum ini memberikan peluang kepada para pelajar untuk menjadi lebih giat dan cergas. daya kepemimpinan ini haruslah dipupuk sejak awal lagi kerana kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya.CONTOH KARANGAN Semua pelajar wajib menyertai kegiatan kokurikulum. kadet remaja. Huraikan kebaikan kegiatan kokurikulum. Pepatah Melayu mengatakan bahawa hati gajah sama dilapah. Semangat perpaduan dapat dipupuk apabila pelajar berbilang kaum bekerjasama bagai aur dengan tebing dalam sesuatu kegiatan. berketerampilan. yang akhirnya menjadi juara di kelabnya. Selain itu. Sebagai contohnya. kegiatan kokurikulum juga dapat memupuk semangat perpaduan dalam kalangan pelajar. Sebagai contohnya. dan kemudiannya negara. aktiviti sukan dan permainan seperti bola sepak dapat membina kekuatan stamina. Dengan ini. pelajar itu akan berpeluang untuk mewakili kelabnya untuk bertanding pada peringkat sekolah. ada pelajar yang tidak mengetahui kelebihan yang ada pada dirinya. Muka surat| 9 . iaitu salah satu bahan perkumuhan manusia. Melalui kegiatan kokurikulum. Kegiatan kokurikulum ini bukan sahaja dapat memberikan keseronokan malahan dapat mendatangkan pelbagai kebaikan kepada pelajar yang menyertainya. kesihatan yang baik dan otak yang cerdas akan diperoleh daripada kegiatan kokurikulum. Salah satu kebaikan yang diperoleh daripada kegiatan kokurikulum ialah para pelajar dapat meningkatkan daya kepemimpinan. kejayaan pada peringkat sekolah ini akan membawa pelajar ini untuk mewakili daerah. Kegiatan kokurikulum juga dapat mengembangkan potensi seseorang pelajar. hubungan antara pelajar akan bertambah erat dan kukuh ibarat isi dengan kuku serta bersatu untuk mencapai matlamat yang diharapkan kerana bersatu teguh bercerai roboh. semua pelajar digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti kokurikulum supaya pelajar yang berdaya saing. hati kuman sama dicecah. Sesetengah pelajar tidak mengetahui kelebihan yang terdapat pada dirinya. Seterusnya. bakatnya terserlah dan terus bergiat dalam acara yang diminati. Oleh itu. manakala sukan catur pula akan mencerdaskan minda seseorang. pelajar yang pernah memimpin sesuatu pertubuhan seperti pengakap. negeri. Secara tidak langsung. Semangat perpaduan ini adalah amat penting dalam mewujudkan negara yang aman dan makmur. kelebihan itu akan dapat diketahui apabila seseorang pelajar bergiat dalam kokurikulum. otak cerdas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->