P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 74|Likes:
Published by chiyikomoshi

More info:

Published by: chiyikomoshi on Feb 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2013

pdf

text

original

KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai CATATAN

1

2

2.0 Memilih dan mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

4 Menyimpan imej daripada laman web. 3.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.0 Menggunakan TMK untuk 3.2 Menggunakan pelayar untuk melayari Internet maklumat 3. Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.4 2. CATATAN 2.6 2. Mencetak dokumen.5 2. Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word).3 2.5 Menunjukkan dan menerangkan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 . Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada. 3.7 3 3. Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box).1 Mengenal pasti lokasi dan mencapai maklumat yang disimpan. mengumpul. mencari. memproses dan menggunakan 3.

Murid boleh: 1. 5 4.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bagaimana mencapai imej yang disimpan.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 6 5.1. 5. 4.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .1. CATATAN SAINS HAYAT 4 1. bernafas.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. bergerak.1. MS PowerPoint.1 Menyampaikan idea menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. 1. membesar dan membiak. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. TMK. 4. penulisan atau lisan.

imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.0 Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 8 1.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. TMK. Murid boleh: 1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1. bergerak.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.1.1.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 6. 1. bernafas. 7 7. 7. 1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . membesar dan membiak. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1. penulisan atau lisan.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1 Menggunakan perisian grafik (Paint).

katak.burung. TMK. Murid boleh: 11 12 13 3. tangan dan kaki 2.2 Menghargai bahagian tubuh kita.1.1. HAIWAN 3. 3.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 2. ular. MANUSIA 2. penulisan atau lisan. ikan. lipas. 3. 2. 2.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9 10 2.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.2 Mengenal pasti bahagian- ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . telinga.1. siput dan rama-rama. hidung.1. 2.2. lidah.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1 Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. mulut.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.1 Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.

1. bulu. CATATAN 3.paruh. sesungut dan cangkerang.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1. sirip.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwanhaiwan yang lain.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.1. mulut. 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. sisik.2. 3. 3. telinga. 3. tanduk. kaki. ekor. penulisan atau lisan.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . 3. sayap.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. TMK.

daun.1.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. pokok bunga ros.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bergerak secara simulasi.2.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok bunga raya.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. pokok mangga. pokok keembong. dahan. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. 3.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. 4. pokok kelapa.buah. batang dan akar dengan memerhati tumbuhan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . TUMBUHAN 4.1. bunga. pokok nanas. paku pakis. pokok orkid dan pokok pisang.

4.1.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sebenar. 4. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.1. TMK. CATATAN 4.3. 4. 4.1.

5. Murid boleh: 4.2 Mencipta produk daripada bahagian-bahagian tumbuhan. potpuri. topi. hijau.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. bakul. 5.1.1. merah.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 17 18 4. biru. kolaj dan kraftangan seperti tikar.2. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. kuning.2. penyapu. MATA UNTUK MELIHAT Murid boleh: 5.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . 4. 19 20 SAINS FIZIKAL 5.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. putih.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.

1. penulisan atau lisan.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 5. 5. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 . TMK.rendah. 5. penulisan atau lisan.2. pendek.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. kecil.2.3.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN ungu. tinggi. segi empat sama. panjang.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. Murid boleh: CATATAN 21 5. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. 5. 5. 22 5. TMK.dan jingga.1.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.

Murid boleh: CATATAN 23 24 5.4.3.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 5.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. 5.4.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 5.3. 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.saiz dan bentuk. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . 5. 5. penulisan atau lisan.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.4. TMK.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. saiz atau bentuk.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. 5.3.

1. 6. 6. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 25 26 27 6.1. 6.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. penulisan atau lisan.2 Menghargai deria bau. TMK. 6.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai bau. 6. 6.2.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 .2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan.

1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . TMK. 7. manis. 7.2. 7. pahit. masin.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.1.1.2 Menghargai deria rasa.1. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. 7.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 28 29 7. penulisan atau lisan.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. LIDAH UNTUK MERASA 7.1. 7.

8.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. Murid boleh: 8. 8. sejuk.1.1. 8. halus.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 30 31 32 8.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA 8. 8. TMK. penulisan atau lisan.1.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .1. kasar.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. keras dan lembut melalui penyiasatan.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.

9.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9. 9.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 33 34 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan. TELINGA UNTUK MENDENGAR 9. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . TMK.1. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.1.1.

1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. TMK. 10.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA 10.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. penulisan atau lisan.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 35 36 10.1. Murid boleh: 10.1.2. 10.

KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 37 38 SAINS BAHAN 11.1. penulisan atau lisan.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. Murid boleh: 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 .3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.TIMBUL DAN TENGGELAM 11.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.1.1. TMK. 11.

12. Murid boleh: 12.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. silinder dan sfera. prisma.kon. penulisan atau lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. REKA BENTUK 12. kuboid.1.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.1. 12.1. TMK.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. 12.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.1. piramid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->