P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 75|Likes:
Published by chiyikomoshi

More info:

Published by: chiyikomoshi on Feb 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2013

pdf

text

original

KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai CATATAN

1

2

2.0 Memilih dan mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box).0 Menggunakan TMK untuk 3.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word).3 2.1 Mengenal pasti lokasi dan mencapai maklumat yang disimpan.5 2. Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. CATATAN 2.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.2 Menggunakan pelayar untuk melayari Internet maklumat 3.5 Menunjukkan dan menerangkan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 . 3. Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman.6 2.4 Menyimpan imej daripada laman web.7 3 3. Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada.4 2. memproses dan menggunakan 3. 3. mencari. Mencetak dokumen. mengumpul.

0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 6 5.1 Menyampaikan idea menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup. 1. 5 4. membesar dan membiak. CATATAN SAINS HAYAT 4 1. penulisan atau lisan. 5. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.1.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bagaimana mencapai imej yang disimpan. bernafas. 1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.1. 4. Murid boleh: 1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. TMK. 4. MS PowerPoint.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 . bergerak.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.

2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. penulisan atau lisan.1. 1. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. membesar dan membiak.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup. 7 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. bergerak.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.0 Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 8 1. 1.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup. 7. Murid boleh: 1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. bernafas.1.1 Menggunakan perisian grafik (Paint).1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 6. TMK.

siput dan rama-rama.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 2. lidah. katak.1. tangan dan kaki 2. 2.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang. 3.2.2 Menghargai bahagian tubuh kita. ular.1. telinga.1. penulisan atau lisan.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9 10 2. hidung.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. HAIWAN 3. ikan.1 Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.burung.1 Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.1. 2.2 Mengenal pasti bahagian- ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . 2. 3. MANUSIA 2.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1. mulut. Murid boleh: 11 12 13 3. lipas. TMK.

CATATAN 3. sisik.2. 3. kaki.1.paruh.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. 3. 3.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. TMK. 3. telinga. sirip. tanduk.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . 3.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwanhaiwan yang lain. sayap. penulisan atau lisan.1. mulut.2. bulu.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. ekor.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bahagian tubuh haiwan iaitu mata. sesungut dan cangkerang.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.

daun.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.1.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk.1.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. bunga. 3. pokok kelapa. pokok mangga. pokok nanas. 4. TUMBUHAN 4.buah. pokok orkid dan pokok pisang.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. pokok bunga raya.2. paku pakis. pokok bunga ros. batang dan akar dengan memerhati tumbuhan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . dahan. pokok keembong.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bergerak secara simulasi.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. 4.1. penulisan atau lisan.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. CATATAN 4. TMK.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. 4.1. 4.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.3.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. 4.1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sebenar.

penyapu. hijau.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.2. kolaj dan kraftangan seperti tikar. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.2 Mencipta produk daripada bahagian-bahagian tumbuhan. 4.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. potpuri. MATA UNTUK MELIHAT Murid boleh: 5. putih. 5. Murid boleh: 4. kuning. merah. 19 20 SAINS FIZIKAL 5. biru.1. bakul. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 .1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. 5. topi.1.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 17 18 4.2.

1.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. Murid boleh: CATATAN 21 5. 5.1.dan jingga.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN ungu. TMK. penulisan atau lisan. 5. panjang. segi empat sama. 22 5.3. kecil. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. 5. pendek.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. TMK.rendah.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.2.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .2. tinggi. 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan. Murid boleh: 5.

saiz atau bentuk. 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. TMK. 5. 5.4.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 .4.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.3. penulisan atau lisan.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 5. Murid boleh: CATATAN 23 24 5.saiz dan bentuk. 5. 5.4.3. 5.

6. 6.1. 6. penulisan atau lisan. 6.2 Menghargai deria bau.2. 6.1. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 6.1.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai bau.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau.2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 25 26 27 6.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1.

1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. manis. 7.2 Menghargai deria rasa.1. TMK. 7. 7.2.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 7. penulisan atau lisan. 7. 7. LIDAH UNTUK MERASA 7.1. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. masin.1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 28 29 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. pahit.1. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 .

halus.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. keras dan lembut melalui penyiasatan. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA 8.1. 8.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. penulisan atau lisan. TMK. 8.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. Murid boleh: 8. sejuk.1. 8. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . kasar.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 30 31 32 8. 8.1.1.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.

TMK.1.1.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. 9. TELINGA UNTUK MENDENGAR 9. 9. penulisan atau lisan.1.1. 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 .KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 33 34 9. 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. penulisan atau lisan.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .1.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 35 36 10.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10.1. 10.1. Murid boleh: 10.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2. 10. TMK. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA 10.

penulisan atau lisan. Murid boleh: 11. 11.1. TMK.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 11.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 .1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 37 38 SAINS BAHAN 11.TIMBUL DAN TENGGELAM 11.1.

2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. prisma. 12. piramid. silinder dan sfera.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. kuboid. Murid boleh: 12.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1. penulisan atau lisan.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. 12. REKA BENTUK 12. 12.kon. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->