P. 1
teori humanistik

teori humanistik

|Views: 26|Likes:
Published by Farah Ainaa

More info:

Published by: Farah Ainaa on Feb 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/15/2013

pdf

text

original

TEORI HUMANISTIK

CARL ROGERS

DILAHIRKAN JANUARI 8 DI OAK PARK, LLLINOIS, 1902 DAN MENINGGAL 1987. DILAHIRKAN DALAM KELUARGA YANG KUAT BERDISPLIN, PENUH
KEAGAMAAN DAN BERMORAL TINGGI.

ROGERS MULA BELAJAR DI UNIVERSITI OF WINCONSIN DALAM
BIDANG PERTANIAN TETAPI DUA TAHUN KEMUDIAN BERTUKAR KEPADA BIDANG KEAGAMAAN DI UNION THEOLOGICAL SEMINARY DI

NEW YORK. WALAU BAGAIMANAPUN ROGERS
KELUAR DARI KUMPULAN KEAGAMAAN : MEMPERTIKAIKAN BEBERAPA DOKTRIN AGAMA SERTA MEMPERSOALKAN TENTANG MAKNA KEHIDUPAN.

Teori

ini amat mementingkan manusia sebagai manusia, dan menyangkal keras pandangan yang melihat manusia sebagai objek yang boleh dimanipulasi sama ada dari dalam atau luar. juga mementingkan perkembangan manusia yang positif dan melihat semua manusia sebagai entiti ² entiti yang baik dan mulia. tingkah laku mereka didorong oleh pencapaian kesempurnaan kendiri.

Beliau

Semua

tanggapan.pandangan. . Mempengaruhi tingkah laku seseorang individu Cara interaksi mencerminkan konsep kendiri.KONSEP KENDIRI Aktualitasi tendesi-motivasi dalaman Rogers.perkembangan personaliti boleh dihayati dlm perkembangan konsep kendiri MaksudPenilaian.kepercayaan terhadap diri sendiri.

JENIS-JENIS KONSEP KENDIRI KONSEP KENDIRI POSITIF Mempunyai personaliti yang harmonis dan seimbang Memperolehi lebih banyak kejayaan dari kegagalan Mempunyai pandangan positif terhadap diri sendiri. Sedia menerima teguran.kritikan dan pendapat daripada orang lain Optimistik dan sentiasa riang dan gembira dalam apa-apa situasi .isu dan masalah.

pemalu dan tidak berani memikul tanggunggjawab. Kurang berkeyakinan terhadap diri dan tidak berani mencuba sesuatu yang baru.KONSEP KENDIRI NEGATIF Pasif . Mempunyai perasaan curiga. Bersifat penakut.prasangka dan tidak percaya orang lain serta dirinya. .murung dan kurang sudi bergaul atau bekerjasama dengan orang lain.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI .

.PSIKOFIZIKAL Pengaruh baka ke atas ciri-ciri fizikal serta kecerdasan Bentuk tubuh badan mempengaruhi sahsiah. Keadaan fizikal mempengaruhi perubahan tingkah laku.

Status sosial keluarga mempengaruhi pembentukan sahsiah seseorang.ALAM SEKITAR Pengaruh sekolah yang mengubah tingkah laku sesuai dengan aspirasi kumpulan sebaya atau gurunya. Pengaruh keluarga membentuk sikap dan kepercayaan Kebudayaan mempengaruhi persepsi diri dan orang lain terhadap individu. .

.INTERAKSI SOSIAL Emosi mempengaruhi perasaan.

 Setiap individu mempunyai kecenderungan dan hasrat sendiri untuk mencapai kesempurnaan kendiri.RUMUSAN TEORI CARL ROGERS Pengalaman setiap individu adalah fenomena logikal.  Tingkah laku yang ditonjolkan oleh individu dalah selaras dengan konsep kendiri dan keprcayaannya.iaitu pengalamannya hanya dialami dan difahami individu itu sendiri.  Rogers.  .setiap peribadi individu adalah unik dan tersendiri.serta berbeza dengan individu yang lain.

SYARAT ASAS KEJAYAAN KAUNSELING BERPUSATKAN KLIEN. EMPATI SYARAT PENGHARGAAN TANPA SYARAT KONGRUEN/ KEIKHLASAN .

faktor penting untuk mencapai kejayaan.IMPLIKASI KONSEP KENDIRI TERHADAP TINGKAH LAKU PELAJAR Konsep kendiri dan nilai-nilai diri.rakanrakan dan guru-melibatkan diri bersungguhsungguh dalam aktiviti pembelajaran.penerimaan layanan dari ibu bapa. . Pelajar yang mempunyai persepsi kendiri yang positif.

bantuan dan sokongan kepada usaha pembelajaran Beri bimbingan dengan membetulkan kesilapan murid dlm proses pembelajaran Mengajar murid-murid mengikut kebolehan mereka. .CARA GURU MEMBANTU PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI POSITIF Beri dorongan. Menggalakkan interaksi positif di kalangan rakan sebaya Memberi peluang kepadanya memainkan peranan yang penting.

ABRAHAM MASLOW .

Ibunya sering membandingkan Maslow dengan adik ² adiknya yang lain. . Maslow menganggap ibunya seorang yang amat kuat beragama dan kadangkalanya membuat dirinya serba salah.LATAR BELAKANG Abraham Maslow dilahirkan di Brooklyn. dan lebih menyayangi mereka daripada Maslow. Abraham Harold Maslow lebih menyayangi bapanya dari ibunya. New York dalam tahun 1908. Bapanya bernama Samuel Maslow dan ibunya bernama Rose. Maslow juga sering dihina oleh ibunya.

Pada zahirnya Maslow pernah menyatakan rasa marah dan benci ke atas ibunya. Maslow amat menyayangi bapanya Samuel. Maslow sering dianggap sebagai anak bapa dan bukannya anak emak. Abraham Maslow mendapat ijazah pertama dan PhD dari Universiti Wisconsin dalam tahun 1934.1951). Maslow enggan menghadiri upacara pengkebumian ibunya. Beliau sering menganggap bapanya sebagai kawan. beliau bekerja di Brooklyn College (1937 . . Selepas mendapat ijazah doktor falsafah. Semasa ibunya meninggal dunia.

dan beliau telah meninggal dunia di usia 62 tahun akibat penyakit serangan jantung. beliau banyak menghasilkan artikel ² artikel berkaitan dengan perasaan dirinya sendiri. pandangan terhadap insan juga perasaan ke atas kesihatan dirinya. Maslow berkahwin pada tahun 1928 dengan Bertha. Beliau pernah dilantik sebagi Pengerusi Jabatan Psikologi selama 10 tahun di universiti yang sama. . beliau meneruskan kerjayanya di bidang akademik di Universiti Brandeis. Dalam tahun 1951. Sepanjang kerjayanya. Massachusetts.

PENGENALAN Istilah humanistic psychology diberi oleh abraham Maslow. Menggambarkan penekanan yang diberi ke atas potensi kreativiti dalaman manusia yang membantu mereka menyedari matlamat yang paling tinggi dalam hidup mereka. selfhood atau self realization di mana ia bermaksud ke arah kesempurnaan kendiri . Perkembangan ini telah diberi pelbagai label seperti self actualization.

Manusia dilihat sebagai mepunyai keinginan untuk berusaha secara semulajadi ke arah kebahagiaan dan kretiviti.Perspektif humanism menekankan keunikan individu dan percaya manusia bebas membuat pilihan sendiri. .

Beliau menekankan keseluruhan diri individu bergerak.TEORI HUMANISTIK MENGIKUT PANDANGAN ABRAHAM MASLOW Maslow melihat individu sebagai sesuatu yang berintergrasi dan penyusuan keseluruhan. bukan hanya sebahagian daripada individu. Teori Maslow ini ada berkaitan dengan personaliti. Contohnya. . sebaliknya keseluruhan diri individu menunjukkan rasa lapar. dan menitikberatkan beberapa andaian yang berkaitan dengan motivasi. ianya bukan sebahagian daripada diri individu tersebut. seorang insan yang lapar.

Maslow menganggap motivasi sebagai sesuatu yang kompleks. dimana tingkah laku luaran yan diperlihatkan oleh manusia. persekitaran dan perbezaan generasi. Beliau juga menganggap. . Matlamat ini dianggap sebagai keperluan yang perlu dipenuhi oleh semua manusia tanpa mengambil kira budaya. individu akan terus bermotivasi oleh kerana sesuatu matlamat.

Motivasi lahir dari keperluan yang diperolehi oleh setiap individu. Maslow sering mengaitkan perkembangan personaliti dengan motivasi. . Keperluan yang ditunjukkan oleh Maslow boleh dilihat dalam bentuk hieraki.Personaliti yang dibincangkan oleh Maslow lebih kepada keperluan individu. Maslow berpendapat sebilangan keperluan dalaman yang menggerak serta mengarahkan perlakuan yang dipamerkan oleh individu.

HIERARKI KEPERLUAN MASLOW Keperluan Kesempurnaan kendiri Keperluan Penghargaan kendiri Keperluan kasih sayang Keperluan keselamatan Keperluan fisiologi .

air. keperluan lain tidak sama sekali menjadi tumpuan selagi kehendak asas ini dipenuhi.KEPERLUAN FISIOLOGI Keperluan manusia yang paling asas adalah untuk hidup. Pada masa ini. . makanan dan tempat tinggal bagi memenuhkan kehendak pertama dan utama ini. Manusia perlukan udara.

kestabilan kerja. jagaan masyarakat. undang ² undang serta membebaskan diri daripada ancaman luaran mahupun dalaman. Tahap keselamatan ini amat diperlukan bagi menjamin kesejahteraan hidup.KEPERLUAN KESELAMATAN Setelah keperluan ini dicapai. manusia akan mencari keselamatan hidup. .

. manusia perlukan hubungan dengan insan lain. iaitu kita perlukan kasih sayang daripada orang lain.KEPERLUAN KASIH SAYANG Dalam memenuhkan keperluan kasih sayang pula. Kita semua pada asasnya ialah haiwan yang bersosial. Oleh itu manusia ini sememangnya tidak boleh wujud bersendirian.

. Kita mahu berkuasa. Seterusnya manusia ingin dihormati. kebolehan. kepakaran serta kebebasan. disanjungi dan kehendak status dalam hidup. kita juga perlukan kekuatan. sekurang ² kurangnya ke atas diri kita sendiri.KEPERLUAN PENGHARGAAN KENDIRI Tahap seterusnya adalah kehendak untuk penghargaan kendiri. Pada masa yang sama.

KEPERLUAN KESEMPURNAAN KENDIRI Akhir sekali usaha manusia yang teragung adalah untuk mencapai kesempurnaan kendiri. Semua tahap kehendak sebelum ini perlu dipenuhi terlebih dahulu sebelum seseorang itu inginkan kesempurnaan kendiri. .

Ciri ² ciri personaliti manusia yang telah mencapai tahap kesempurnaan kendiri ialah : .CIRI-CIRI INDIVIDU YANG TELAH MENCAPAI KESEMPURNAAN KENDIRI Mengikut Maslow manusia yang mempunyai kesempurnaan kendiri merupakan manusia yang telah mencapai perkembangan personaliti tertinggi dan telah dapat menrealisasikan pontesinya.

v) Seronok bersama kawan ² kawan tetapi tidak bergantung kepada mereka. ii) Mempunyai komitmen yang tinggi terhadap tugas dan pekerjaan. . Bersikap objektif. bertindak berdasarkan kepada apa yang dipercayainya walaupun tidak popular. adat resam. iv) Tidak berminat untuk menjadi pengikut kepada suasana semasa seperti fesyen. iii) Mempunyai pegangan hidup yang kukuh. jujur. dan seumpamanya.i) Mencapai perkembangan moral yang tinggi iaitu lebih mengutamakan kebajikan orang lain. vi) Seronok dengan kehidupan yang mencabar dan yang baru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->