Langkah Pemasangan Kabel UTP ke Patch Panel

1.

Lakukan pengukuran jarak dari face plate ke patch panel dengan tepat menggunakan alat pengukur yang bersesuaian

Gambarajah 1

C B

2.

Potongkan lapisan penebat kabel dengan menggunakan wire stripper pada jarak 1 inci seperti rajah di bawah.

Potongkan lapisan penebat luar kabel seperti rajah di bawah. Letakkan setiap wayar mengikut kod warna yang telah dipilih di dalam slot patch panel. (Kod warna mengikut pengeluar/pengilang Patch Panel) Kod susunan warna Pin 1 Pin 2 Pin 3 Pin 4 Pin 5 Pin 6 Pin 7 Pin 8 Putih biru Biru Putih oren oren Putih hijau Hijau Putih coklat coklat . 3. susun kedudukan wayar mengikut warna yang akan dimasukkan kedalam Patch Panel. Berdasarkan jadual dibawah.

4. Dengan menggunakan alatan tangan punchdown (puncher) tekan setiap wayar ke dalam slot dan potong dan kemaskan lebihan wayar. Buka penyambung RJ45 pada kedua-dua PC dan sambungkan kedua-dua kepada penguji kabel seperti Gambarajah 2 di bawah. Gambarajah 1 : Sambungan Patch Panel dengan kabel UTP . Gambarajah 1 5. Sambungan yang telah lengkap seperti Gambarajah 1 di bawah perlu di uji menggunakan penguji kabel.

8. UTP kabel perlu ditamatkan dengan menggunakan Modular Jack (komponen pada Faceplate). Lakukan ujian sambungan UTP dengan menggunakan kabel tester. 7.6. Ujian dilakukan dengan menghubungkan 2 hujung penamat (RJ-45) kabel tester Gambarajah 2 : Penguji kabel .

. -cpu pula berfungsi menghubungkan terminal dan mengenal pasti identiti pengguna yang menggunakan terminal port dan memproses prosedur bagi setiap data yang dihantar @diterima bagi setiap port tertentu.Juga dikenal sebagai sebuah teluk Jackfield PATCH PANEL merupakan sekumpulan soket yang digunakan sebagai penyambungan dibahagian kemasukan dan keluaran dalam satu litar komunikasi dan litar elektronik patch panel boleh disambungkan dengan menggunakan dalam 1 litar kecil sahaja ia juga dikenali sebagai patch cord yang menggunakan utp cable secara manual @pun secara switch automatik terdapat juga patch panel yang digunakan wire wireless yang tidak menggunakan patch cord patch panel ada pelbagai jenis seperti:-8 port-2/1 -16 port double -24 port-1 -48 port-2 -110 port-3 -multiple patch panel TUGAS PATCH PANEL -berfungsi sebagai menghubungkan "incoming"outgoing"data diantara sistem rangkaian dengan port2 pengguna. -setiap terminal port hendaklah mempunyai no port tersendiri diserver . -setiap patch cord akan dilabelkan bagi mengelakkan pertindihan cord number sewaktu proses identiti port pada server dan terminal.