P. 1
Bengkel Aktiviti Penulisan Mekanis

Bengkel Aktiviti Penulisan Mekanis

|Views: 291|Likes:
Published by 王智建

More info:

Published by: 王智建 on Feb 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2014

pdf

text

original

BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

DISEDIAKAN OLEH: LIM THAI YEE CHIA SIEW YIN QUEK YAH LIN NG SHIAU SHUANG HENG CHEE CHIAN BOO AI NYEE TANG YEN SUAN

mengeja.PENULISAN MEKANIS Teknik Pengajaran Pemulihan Kemahiran Menulis asas Hammil dan McNut (1981) melaporkan bahawa kemahiran menulis mempunyai kaitan rapat dengan bacaan. tanda baca. kemahiran belajar dan membentuk makna Merupakan peringkat kedua yang patut didedahkan kepada murid murid Objektif utama penguasaan kemahiran menulis mekanis atau tulisan tangan ialah supaya mudah dibaca. Kemahiran ini termasuklah kecekapan dalam menulis mekanis. . huruf.

TUJUAN PENULISAN MEKANIS menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dengan betul dan selanjutnya menguasai kemahiran menulis huruf. perkataan dan ayat. meningkatkan fleksibiliti pergerakan tangan seseorang kanakkanak bagi proses menulis . suku kata. cekap dan pantas. mendirikan asas menulis yang kukuh bagi membolehkan kanak-kanak menulis dengan baik.

PERINGKAT ² PERINGKAT PENGAJARAN MENULIS PRATULISAN TULISAN MEKANIS MENULIS UNTUK PERALIHAN .

PERINGKAT ² PERINGKAT AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

Contoh aktiviti latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaan terkawal. menulis huruf di atas kertas bergaris satu dan lmembentuk lambang tulisan dengan cara yang betul.menulis huruf di atas kertas bergaris dua. Ia harus bermula daripada garisan lebar hingga kepada lembaran satu garis. Di bawah latihan menulis terkawal dari mula hingga ke lembaran satu garis itu. kawalan tulisan perlu dilakukan.Murid membentuk huruf di atas kertas kosong yang tidak mempunyai sebarang garisan Setelah didapati memuaskan barulah dilatih membentuk huruf pada halaman yang bergaris Apabila murid mula membentuk huruf-huruf pada kertas bergaris. .

CONTOH AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

bergaris empat. kKemudian. murid dikehendaki menulis huruf besar dan huruf kecil berdasarkan contoh yang diberikan. . dua dan satu.AKTIVITI 1 MENULIS HURUF KECIL DAN HURUF BESAR kMurid diberikan kertas berkotak. kGuru perlu membimbing murid semasa aktiviti dijalankan. tiga.

CONTOH ‡ Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris dua / tiga ‡ Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris satu .

k Kemudian. k Guru perlu membimbing semasa aktiviti dijalankan. murid diminta untuk memadankan huruf ² huruf tersebut dengan betul.AKTIVITI 2 MEMADANKAN HURUF BESAR DAN HURUF KECIL k Murid diberikan latihan memadankan huruf besar dan huruf kecil dalam bentuk lembaran kertas. .

AKTIVITI 3 ´MENCARI JODOHµ k Murid dibahagikan kepada lima kumpulan. k Murid tersebut dikehendaki untuk mencari pasangan huruf besar dengan pantas lalu memasukkannya ke dalam poket huruf. . k Setiap kumpulan diminta untuk menghantar seorang wakil untuk tampil ke hadapan. k Kumpulan yang paling cepat dan tepat memadankan huruf tersebut akan dikira sebagai pemenang.

AKTIVITI 4 MENYAMBUNG TITIK AKTIVITI 5 MENGISI TEMPAT KOSONG DENGAN HURUF YANG TERTINGGAL .

AKTIVITI 6 LATIHAN MENULIS SUKU KATA DAN PERKATAAN BU + KU I + KAN BUKU IKAN .

AKTIVITI 7 MEMBINA AYAT TUNGGAL BERDASARKAN GAMBAR .

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->