P. 1
Bengkel Aktiviti Penulisan Mekanis

Bengkel Aktiviti Penulisan Mekanis

|Views: 291|Likes:
Published by 王智建

More info:

Published by: 王智建 on Feb 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2014

pdf

text

original

BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

DISEDIAKAN OLEH: LIM THAI YEE CHIA SIEW YIN QUEK YAH LIN NG SHIAU SHUANG HENG CHEE CHIAN BOO AI NYEE TANG YEN SUAN

. Kemahiran ini termasuklah kecekapan dalam menulis mekanis.PENULISAN MEKANIS Teknik Pengajaran Pemulihan Kemahiran Menulis asas Hammil dan McNut (1981) melaporkan bahawa kemahiran menulis mempunyai kaitan rapat dengan bacaan. mengeja. huruf. kemahiran belajar dan membentuk makna Merupakan peringkat kedua yang patut didedahkan kepada murid murid Objektif utama penguasaan kemahiran menulis mekanis atau tulisan tangan ialah supaya mudah dibaca. tanda baca.

perkataan dan ayat. meningkatkan fleksibiliti pergerakan tangan seseorang kanakkanak bagi proses menulis . mendirikan asas menulis yang kukuh bagi membolehkan kanak-kanak menulis dengan baik. cekap dan pantas.TUJUAN PENULISAN MEKANIS menguasai kemahiran membentuk huruf-huruf besar dan kecil dengan betul dan selanjutnya menguasai kemahiran menulis huruf. suku kata.

PERINGKAT ² PERINGKAT PENGAJARAN MENULIS PRATULISAN TULISAN MEKANIS MENULIS UNTUK PERALIHAN .

PERINGKAT ² PERINGKAT AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

. kawalan tulisan perlu dilakukan. menulis huruf di atas kertas bergaris satu dan lmembentuk lambang tulisan dengan cara yang betul.menulis huruf di atas kertas bergaris dua.Murid membentuk huruf di atas kertas kosong yang tidak mempunyai sebarang garisan Setelah didapati memuaskan barulah dilatih membentuk huruf pada halaman yang bergaris Apabila murid mula membentuk huruf-huruf pada kertas bergaris. Di bawah latihan menulis terkawal dari mula hingga ke lembaran satu garis itu. Contoh aktiviti latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaan terkawal. Ia harus bermula daripada garisan lebar hingga kepada lembaran satu garis.

CONTOH AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

AKTIVITI 1 MENULIS HURUF KECIL DAN HURUF BESAR kMurid diberikan kertas berkotak. murid dikehendaki menulis huruf besar dan huruf kecil berdasarkan contoh yang diberikan. tiga. . kKemudian. bergaris empat. kGuru perlu membimbing murid semasa aktiviti dijalankan. dua dan satu.

CONTOH ‡ Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris dua / tiga ‡ Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris satu .

k Guru perlu membimbing semasa aktiviti dijalankan. k Kemudian. .AKTIVITI 2 MEMADANKAN HURUF BESAR DAN HURUF KECIL k Murid diberikan latihan memadankan huruf besar dan huruf kecil dalam bentuk lembaran kertas. murid diminta untuk memadankan huruf ² huruf tersebut dengan betul.

k Setiap kumpulan diminta untuk menghantar seorang wakil untuk tampil ke hadapan.AKTIVITI 3 ´MENCARI JODOHµ k Murid dibahagikan kepada lima kumpulan. k Kumpulan yang paling cepat dan tepat memadankan huruf tersebut akan dikira sebagai pemenang. k Murid tersebut dikehendaki untuk mencari pasangan huruf besar dengan pantas lalu memasukkannya ke dalam poket huruf. .

AKTIVITI 4 MENYAMBUNG TITIK AKTIVITI 5 MENGISI TEMPAT KOSONG DENGAN HURUF YANG TERTINGGAL .

AKTIVITI 6 LATIHAN MENULIS SUKU KATA DAN PERKATAAN BU + KU I + KAN BUKU IKAN .

AKTIVITI 7 MEMBINA AYAT TUNGGAL BERDASARKAN GAMBAR .

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->