Lokasi - Bahagian Pantai Barat, Pedalaman, dan Pantai Timur Sabah.

Budaya - Dalam upacara perkahwinan masyarakat Dusun Lotud,mereka masih berpegang tguh kepada budaya dan kepercayaan adat resam mereka. - Masyarakat Dusun Lotud mengutamakan lima proses sebelum gerbang perkahwinan diintai. - Ia membabitkan merisik atau ‘suruhan’ dalam bahasa Lotud, monunui(bertunang), popiodop (bermalam), matod (kahwin) dan mirapou (adat). Kepercayaan - Dusun Lotud di Daerah Tuaran terkenal dengan tarian pemujaan semangat yang dikenali sebagai tarian Sumayau (Mongigol Tuaran). - dipersembahkan semasa upacara “Rumaha” iaitu upacara memuja tengkorak dan “Magahau” (upacara pemujaan semangat tajau. Perayaan - Pesta Kaamatan (Menuai) dirai sebagai meraikan tuaian baik, tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau, tarian tradisi, dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita"

Pakaian - Memakai blaus(sukub) yang berwarna hitam serta Berenda kuning keemasan, mempunyai labuci di lengan kolar dan di depan baju. - Memakai Gonob (sarong) hingga ke paras lutut dan Linangkit yang bercorak kembang. - Mereka memakai Kuluwali(selendang), Linangkit bermotif kembang suri. - Memakai Lilimbo(tali pinggang rotan yang tidak mempunyai kancing pembuka serta memakai gelang perak dan gelang kaki perak. Pantang-larang - Tempoh pantang bagi orang biasa ialah tujuh hari, yang berdarjat selama 21 hari dan yang berdarjat lebih tinggi selama 44 hari.

- Jika sesebuah keluarga ada berlaku kematian, seluruh isi
keluarga tidak boleh turun ke tanah selama tiga hari berturut-turut. Jika turun, si mati akan ‘mengaus’ atau memberontak kerana dikatakan tidak menghormatinya. - Wanita mengandung tidak boleh makan sambil berjalan yang dipercayai boleh menyebabkan najis keluar bersama-sama anak ketika melahirkannya nanti. - Telur, ayam dan kunyit tidak boleh makan ketika dalam kepercayaan pagan. Jika makan, boleh jatuh sakit dan mati.

Gambar

Pakaian suku kaum Dusun Lotud

Upacara perkahwinan kaum Dusun Lotud