P. 1
Langkah Pengajaran Gagne

Langkah Pengajaran Gagne

|Views: 69|Likes:
Published by Syababul Islam

More info:

Published by: Syababul Islam on Feb 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/02/2012

pdf

text

original

Langkah Pengajaran Gagne 1.

Tarik perhatian murid terhadap pembelajaran yang disampaikan

Aktiviti P&P Guru : Memakai topeng arnab Murid : tertarik dengan topeng arnab yang dipakai oleh guru.

Teori / Model Menurut Teori Kognitif Jean Piaget, kanakkanak mudah belajar dengan bahan yang maujud. Guru menggunakan topeng arnab sebagai bahan bantu mengajar bertujuan untuk menarik perhatian murid, selain itu guru juga bertujuan untuk mengimbas kembali ingatan murid dengan pembelajaran yang lepas.

Pendekatan Pengajaran kontekstual. ( situasi pembelajaran yang melibatkan pelbagai pengalaman yang mungkin dalam konteks sosial, budaya, fizikal dan psikologi. Guru menunjukkan topeng haiwan arnab dan paparan video arnab, latar belakang murid adalah berbeza dan berkemungkinan murid yang tidak berkemampuan tidak berpeluang melihat haiwan arnab. Dengan pemilihan tajuk haiwan peliharaan ini adalah untuk memberi

Strategi Pemusatan guru ( guru menggunakan topeng arnab dan murid melihat topeng tersebut dan cuba meneka topeng tersebut.

Kaedah & Teknik Kaedah demonstrasi ( guru menunjukkan ciriciri seekor arnab iaitu melompat.

untuk menyelesaikan lalu murid masalah. guru telah menjawab mengemukakan soalan soalan guru tentang haiwan tersebut.Maklum pelajar tentang objektif Guru : Bersoal jawab mengenai pembelajaran haiwan peliharaan yang lepas. murid Selepas itu. guru akan berfikir untuk membuat memilih haiwan apa kesimpulan yang mereka suka lalu bahawa haiwan menjawab. Kaedah soal jawab ( guru bersoal jawab dengan murid. pendedahan kepada murid yang tidak berpeluang mengenal arnab manakala bagi murid yang sudah mengenali arnab boleh berkongsi pengalaman yang dilalui. selepas mendengar begitu juga penjelasan kenapa arnab rakan mereka menyukai merupakan Pemusatan pelajar dan guru( strategi berpusatkan pelajar dan guru kerana guru menyoal dan murid menjawab soalan guru.) . Model Sosiol ( melatih Pendekatan murid agar deduktif ( guru berkebolehan memberi soalan menyusun maklumat mengenai serta-merta dan haiwan mensintesis maklumat kesukaan murid. Guru tanya murid tentang haiwan kesukaan mereka. Ada juga tersebut ialah murid yang berbincang haiwan yang dengan rakan dan boleh dipelihara meniru jawapan rakan di dalam rumah. guru hanya mengajukan beberapa soalan yag berkaitan dengan pembelajaran yang lepas tentang haiwan jinak iaitu ayam. Murid megimbas kembali dan menjawab soalan guru.2. Murid : Menjawab soalan guru dengan penuh minat dan masingmasing ingin menjawab soalan guru.itik.kucing. kesukaan murid.

Mengikut Teori Pengajaran Pembelajaran Ekspositori ( Penerimaan Ausubel guru (1968). pembelajaran Pemusatan pelajar dan guru.haiwan tersebut. Guru sedia ada untuk meransang kembali mempelajari ingatan murid dengan maklumat menunjukkan topeng baharu.) Kaedah soal jawab ( guru bersoal jawab dengan murid mengenai ciri-ciri arnab seperti habitat. Ciri-ciri arnab seperti cara bergerak.Merangsang kembali pengetahuan sedia ada/pembelajaran lepas Guru : Bersoal jawab dengan murid mengenai arnab. makanan. Murid menjawab soalan guru dengan penuh semangat. Strategi berasaskan sumber/bahan ( guru memberi lembaran kerja Kaedah perbincangan ( selepas guru mengagihkan lembaran kerja.) 3. .Mengemukakan bahan rangsangan Guru : Guru mengagihkan lembaran kerja melukis gambar arnab mengikut haiwan peliharaan. dan paparan Murid telah mengenali video arnab lebih arnab melalui awal agar murid pembelajaran yang mempunyai lepas berkaitan dengan pengetahuan haiwan jinak. Teori pembelajaran Pendekatan kognitif penerimaan tematik Ausubel Menurut teori ini. 4. Murid : Cuba mengingat kembali pembelajaran yang lepas dan menjawab soalan guru. ( guru menyoal dan murid menjawab soalan guru. makanan dan habitat arnab. tentang ciri-ciri arnab maklumat yang melalui paparan video didedahkan akan arnab dan topeng arnab menjadi asas yang digunakan oleh kepada guru. Dengan arnab dan bersoal kata lain.cara arnab bergerak dan fizikal. faktor yang memberikan paling penting maklumat awal mempengaruhi dalam bentuk pembelajaran gambaran bermakna ialah apadengan apa yang telah menggunakan diketahui oleh pelajar topeng arnab sudah mengetahui. pembelajaran baru.

Murid : mengikut bimbingan guru. guru telah memakai topeng arnab dan menayangkan paparan video arnab tujuan untuk murid mengimbas kembali pengetahuan sedia ada. melukis gambar arnab kepada murid. Murid : Murid melukis gambar arnab mengikut garisan terkawal 5. cara menampal kapas dan mewarna menggunakan berus dan warna air.) tujuan ialah memudahkan guru menilai sama ada murid memahami isi pengajaran dalam simulasi tersebut. Pengajaran melalui pemerhatian. bergantung pada pengetahuan asas sama ada dalam bentuk pengetahuan sedia ada ataupun persembahan maklumat umum ataupun gabungan kedua-duanya.) .) Kaedah demonstrasi ( guru menunjukkan cara melukis gambar arnab mengikut garisan terkawal. Sebelum guru memberi lembaran kerja.garisan terkawal. guru sekali lagi menunjukkan lembaran kerja itu di hadapan murid dan berbincang tentang ciri-ciri arnab melalui gambar lembaran kerja tersebut. Dengan Menurut Teori Kognitif Vygotsky. Guru menunjukkan cara melukis gambar arnab Strategi berasaskan tugasan/aktiviti ( guru memberikan lembaran kerja aktiviti melukis gambar arnab. murid akan lebih mudah belajar dengan bantuan atau bimbingan dari pihak yang lebih berpengalaman. Seperti arnab ada telinga yang panjang.menampal dan mewarna. ( pengajaran berlaku melalui pemerhatian apabila pembelajaran berlaku dengan memerhati orang lain melakukan sesuatu tingkah laku. Guru menunjukkan cara melukis arnab dan membuat kolaj arnab. Guru merupakan orang yang berpengalaman. kanak-kanak belajar melalui bimbingan daripada pihak yang lebih berpengalaman.Memberikan bimbingan pembelajaran Guru : Menunjukkan cara melukis arnab dan seterusnya membuat kolaj.

mengikut garisan terkawal dan cara menampal kapas untuk membuat kolaj arnab dan mewarna menggunakan berus dan warna air. rakan yang lain akan memerhati hasil rakan yang dipuji oleh guru tadi dan akan meniru rakan tersebut supaya murid itu juga dipuji oleh guru.Memberikan maklumbalas tentang prestasi Guru : Memberi pujian secara lisan kepada murid. ( guru memberi kata-kata yang membina kepada murid. Apabila ada kanakkanak yang dipuji keran melukis dengan cantik. Menurut Teori Pelaziman Operan B. ³Kalau Adik buat macam ini lagi cantik. Murid : Lebih berusaha untuk menghasilkan lukisan dan kolaj yang cantik Menurut Teori Pembelajaran Sosial Albert Bandura (1925). Murid memerhati dan meniru cara guru tersebut. 6.) Pengajaran melalui pemerhatian. manusia secara semula jadi belajar melalui proses peniruan atau pemerhatian. ( guru memberi pujian kepada murid . murid hanya mendengar dan menurut nasihat guru.Mengalakkan perlakuan Guru : Memantau murid dan memberi kata-kata yang membina contohnya.) Pemusatan guru ( guru membuat pantauan dan memberikan kata pujian kepada murid. menekankan hasil kesan-akibat Pemusatan guru.murid boleh melakukannya dengan bimbingan dan pantauan guru. lalu rakan yang lain akan meniru.) 7.F Skinner.

Jika murid boleh menghasilkan dengan baik. Murid akan lebih berusaha apabila usaha dirinya dihargai. Guru menilai perubahan tingkah laku murid melalui hasil kerja murid sama ada mereka boleh melukis mengikut garisan terkawal.tingkah laku diteruskan atau sebaliknya.mewarna dan menampal. guru menilai melalui perubahan tingkah laku dan merekod perkembangan murid sepanjang simulasi. ( murid berbincang dengan rakan untuk mengimbas .Menilai prestasi Guru : Merekodkan perkembangan pembelajaran murid Murid : menyerahkan hasil kerja kepada guru.1925. Apabila guru memuji murid atas hasil kerja yang baik. Pemusatan guru ( guru merekod perkembangan pembelajaran murid dengan membuat penilaian hasil kerja murid. Model pemprosesan maklumat ( merupakan satu set simulasi yang dimulakan dengan pengajaran dari awal Pengajaran melalui pemerhatian ( guru memerhati tingkah laku murid sepanjang melaksanakan lembaran kerja arnab. murid akan meneruskan tingkah laku tersebut. 9. 8.membawa tingkah laku baharu. maka teori ini berjaya dilaksanakan dalam simulasi.Merangsang pemikiran dan pemindahan Guru : Bertanya apa yang telah dipelajari oleh kanak-kanak Pemusatan pelajar dan guru.) Kaedah pemerhatian ( guru memerhati perubahan tingkah laku murid sepanjang simulasi untuk menilai atau merekod perkembangan murid sebelum. ( guru menyoal murid apa yang telah dipelajari Teknik perbincangan. Teori pembelajaran social Albert Bandura. Manusia secara semula jadi belajar melalui proses peniruan atau pemerhatian.semasa dan selepas. secara lisan atas usaha menghasilkan kolaj arnab dengan baik.

Dalam jadual pengajaran Gagne. Guru memberi peluang kepada murid untuk membuat refleksi berkaitan dengan pengajaran pada hari itu dan jika murid boleh menjawab dan memberi respon dengan baik maka objektif pengajaran tercapai.Murid : Mengimbas kembali lalu menjawab soalan cikgu.) . Murid berfikir dan menjawab soalan guru.) kembali atau mengingat haiwan jinak dan haiwan peliharaan selain dari arnab. pengajaran yang pertama ialah tarik perhatian murid dan sehingga yang kesembilan iaitu meransang pemikiran dan pemindahan. dan guru mengaitkan haiwan-haiwan yang berada di kelompok yang sama seperti haiwan jinak atau haiwan peliharaan. hingga akhir.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->