Fungsi Tubuh Badan

Nurul Syazwani Nordin 900219-11-5384 Noramira Ahmad Azam Badshah Nur Hazmiza Ahmad

Edit ah. Sori sgt2« y Tengs ya! ..y Sha : miza n mira. Mana2 gmb or note xlengkap hatta salah sekali pun .

Sistem Rangka 3. Sistem Pencernaan 10. Sistem Otot 4. Sistem Limfatik 8.Tubuh badan kita berfungsi mengikut sistem tubuh badan. Sistem Saraf 5. Sistem Urinari 11. 1. Sistem Integumentari 2. Sistem Kardiovaskular 7. Sistem Reproduktif . Setiap sistem mempunyai fungsi yang tersendiri.Sistem Endokrin 6. Sistem Respiratori 9.

y Peluh adalah bahan kumuh yang dikeluarkan oleh kulit. di dalmnya terdapat hujung saraf taktil. membantu mengatur suhu dan mengawal kehilangan air dari tubuh dan mempunyai sedikit kemampuan rembesan. Kulit menutupi dan melindungi permukaan tubuh dan bersambung dengan membrane mulkosa yang melapisi ronggarongga dan orifis masuk ke permukaan. .Sistem Integumentari (Kulit) y Kulit merupakan organ terbesar yang meliputi seluruh badan. merembes dan menyerap. y Kulit mempunyai banyak fungsi. Kulit mempunyai dua lapisan iaitu dermis dan epidermis.

.

Fungsi kerangka bagi manusia diantaranya adalah : Untuk memberikan bentuk keseluruhan bagi tubuh Menjaga agar organ tubuh tetap berada di tempatnya Melindungi organ-organ tubuh seperti otak. . dan paru-paru Untuk bergerak ketika dikehendaki otot Menghasilkan sel darah di dalam sumsum tulang. baik tulang y y y y y yang panjang maupun tulang pendek.Sistem Rangka y Kerangka manusia tersusun dari tulang-tulang. jantung.

Menstabilkan Sendi . 3.Kombinasi saling tindakan otot rangka membolehkan kita mengekalkan postur badan. bertindak dengan pantas.Penguncupan otot rangka membolehkan kita berjalan. Menghasilkan Haba -Tenaga terbebas sebagai haba selain digunakan untuk penguncupan otot 2.Sistem Otot Rangka 1. Menghasilkan Pergerakan . . melakukan ekspresi muka dan sebagainya.Otot-otot mengstabilkan sendi. seperti sukan memanah. Mengekalkan Postur . berenang. 4.

.

Sistem Endoktrin y Sistem endoktrin adalah sistem yang berfungsi untuk memproduksi hormon yang mengatur aktivitas tubuh. kelenjar pankreas. kelenjar hipofisa/putuitari. kelenjar suprarenal. Terdiri atas kelenjar tiroid. kelenjar kelamin. . kelenjar paratiroid dan kelenjar buntu.

.

saraf tulang belakang.Sistem Syaraf/ Sistem Saraf y Sistem saraf adalah sistem yang memiliki fungsi untuk menerima dan merespon rangsangan. . simpul-simpul syaraf dan serabut syaraf. Terdiri dari otak.

.

.

Terdiri dari testis. . ovarium dan bagian alat kelamin lainnya.Sistem Reproduksi y Sistem reproduksi adalah sistem yang berfungsi untuk berkembang biak.

Sistem Peredaran / Transportasi y Sistem peredaran atau sistem transportasi adalah sistem yang memiliki fungsi untuk menjaga tubuh dari penyakit. Terdiri atas jantung. pembuluh kapiler. pembuluh getah bening (limfatik) dan kelenjar limfe. . pembuluh vena. menyebar sari makanan dan oksigen ke seluruh tubuh serta mengangkut zat-zat sisa ke luar tubuh. pembuluh arteri.

.

kerongkongan. rektum.Sistem Pencernaan y Sistem perncernaan adalah sistem yang berfungsi untuk melakukan proses makanan sehingga dapat diserap dan digunakan oleh sel-sel tubuh secara fisika maupun secara kimia. lambung. hati dan pankreas. Terdiri dari mulut. .