P. 1
DEFINISI EMOSI

DEFINISI EMOSI

|Views: 2,661|Likes:
Published by Ruz Zeny

More info:

Published by: Ruz Zeny on Feb 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2013

pdf

text

original

DEFINISI EMOSI - Kombinasi perasaan dan mood yang kompleks yang melibatkan reaksi Psikologikal yang sukar dikesan

dan ditunjukkan dengan ciri-ciri corak tingkah laku yang tertentu. Emosi tergolong dalam perkemnbangan seseorang bayi itu. Kewujudannya menyukarkan lagi untuk mengenalpasti personaliti bayi itu. EMOSI BAYI - Keseronokkan ( Bridges 1932 ) - Cinta , marah dan ketakutan ( Watson, 1919) - Gembira , kesedihan , ketakutan, jijik, terkejut, marah ( 12ard & Malatesta (1987) PERKEMBANGAN SOSIO-EMOSI BAYI - Sifat unik watak bayi boleh dikesan sejak ia dilahirkan lagi. Apabila watak itu terus diberi pengukuhan, ia menjadi sahsiah bayi itu apabila mereka dewasa. Bayi yang baru lahir menunjukan perbezaan dalam beberapa aspek misalnya sama ada dia seorang pemarah ataupun periang sama ada dia mudah ataupun susah hendak menyesuaikan dirinya dengan sesuatu keadaan.

http://anakbonda.blogspot.com/2008/05/definisi-emosi-kombinasi-perasaan-dan.html

apabila berada dalam keadaan emosi yang tidak sihat dan negatif seperti sedih. duka. Rasa resah tegang aprehensif menggeletar rasa kacau takut yang amat sangat (terrified) panik (agitated) 2. Emosi wujud dalam berbagai-bagai bentuk dan kekuatan serta boleh dikelompokkan seperti berikut: 1. marah dan benci.Ini dialami dan dirasai secara subjektif seperti rasa takut. Seseorang akan bergerak dengan perlahan dan menundukkan kepala apabila berada dalam keadaan sedih atau mata kelihatan terbeliak dan kening berkerut apabila dalam keadaan takut. Manusia adalah golongan benda hidup yang mempunyai perasaan yang tinggi dan paling halus. Peringkat kekuatan takut. 2. takut dan malu yang hanya berlaku secara bersendirian. 2. terperanjat. marah. sedih. Menyakitkan hati marah mengamuk (annoyed) (anger) (rage) Emosi dan motivasi juga biasanya tidak boleh dipisahkan. 3. Emosi bercampur pula adalah satu keadaan kompleks seperti merasa kecewa. Emosi primer dan bercampur (Plutchik 1980) 1. gembira dan sebagainya. Perasaan atau emosi ini mempunyai tiga komponen: 1. marah dan duka.ukm. jelek. Ini adalah gabungan perasaan sedih dan terperanjat atau cemburu yang merupakan gabungan perasaan sayang dan marah. emosi ini akan membantutkan motivasi seseorang http://pkukmweb. sayang. Perasaan takut jika disusun peringkat kekuatannya daripada peringkat yang rendah kepada yang tertinggi sekali adalah seperti berikut: RAJAH 1. Corak rangsangan fisiologi . Setiap emosi pula mempunyai perbezaan mengikut peringkat kekuatannya. benci. Perasaan dalaman tertentu .my/~penerbit/emosi.Komponen ini merangkumi gerak geri badan dan perubahan pada air muka apabila timbulnya pelbagai perasaan dalaman.Emosi Secara umum emosi bermaksud perasaan. manakala emosi negatif adalah emosi takut. Sebaliknya. Peringkat kekuatan marah. Emosi positif atau negatif . Kedua-dua ini saling membantu kerana dengan adanya emosi yang bersesuaian serta positif seperti suka dan gembira. suka. .pdf . Emosi primer atau bercampur . akan membantu meningkatkan motivasi seseorang.Emosi positif adalah emosi suka.Emosi primer adalah perasaan gembira.Ini termasuk semua perubahan fisiologi dalam badan yang berlaku dalam setiap keadaan emosi seperti merasa jantung berdebar apabila berada dalam keadaan takut dan perut berasa tidak selesa apabila dalam keadaan cemas. Corak penonjolan perasaan secara terbuka (overt) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->