SEJARAH OLAHRAGA DI MALAYSIA

Ariza Aisyah Haizu Ramizah

SEJARAH OLAHRAGA DI MALAYSIA TAHUN 1906 1906 ± 1913 1914 ± 1919 1920 PERISTIWA Penubuhan Kesatuan Olahraga Kelab Eropah taja Kejohanan Olahraga di Persekutuan Tanah Melayu Acara tetap tahunan bagi Perak (Sukan Olahraga Ipoh) Terhenti -Perang Dunia Pertama Kejohanan Sukan Antara Negeri Kesatuan Olahraga Olahraga Amatur Malaya Kejohanan Sukan Antara Negeri Kejohanan Sukan Malaya Terhenti .Perang Dunia Kedua 1931 1940 ± 1948 .

1962(Perak) FMAAU.dibubarkan Kesatuan Olahraga Amatur Malaya(MAAU) 1954 1960 1963 1964 Kejohanan pertama di bawah MAAU.SEJARAH OLAHRAGA DI MALAYSIA TAHUN 1949 Penglibatan atlit-atlit baru PERISTIWA 1952 Penubuhan Kesatuan Olahraga Amatur Persekutuan Tanah Melayu (FMAAU) FMAAU sertai Sukan Asia ke-2 Kejohanan Sukan Kebangsaan Kejohanan Sukan Terbuka:1960 (Pulau Pinang).1961 (Melaka).semua negeri terlibat .

Sejarah Perkembangan Olahraga Di Malaysia .

Olahraga Di Malaysia Olahraga mula diperkenalkan ke negara kita pada pertengahan abad ke-19 di Singapura Namun sukan ini tidak mendapat sambutan penduduk negara kita .

Olahraga Di Malaysia Sehinggalah pada tahun 1906. penyertaan hanya terhad kepada para pegawai Inggeris sahaja . kejohanan olahraga yang pertama diadakan di Ipoh. Perak Namun begitu.

Olahraga Di Malaysia 1920 Kejohanan olahraga juga diadakan di Kuala Lumpur Persatuan Olahraga Amatur British Malaya ditubuhkan .

Olahraga Di Malaysia 1931 Keanggotaan Persatuan Olahraga Amatur British Malaya dibuka kepada semua negeri di Malaysia .

Olahraga Di Malaysia Dalam kejohanan olahraga 1931. Mohd. Hanif Ghows (Perak) telah berjaya memenangi dan mencipta rekod baru dalam acara 100 ela pecut Merupakan peserta tempatan pertama yang berbuat demikian .

Olahraga Di Malaysia ‡ Malaya mula melibatkan diri dalam perjumpaan olahraga antarabangsa pada tahun 1950-an ‡ Pada tahun 1956. Malaya mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik pada kali pertama di Melbourne ‡ Pencapaian terbaik negara dalam sukan olahraga ialah selepas tahun 1960-an .

Jegathesan Merupakan peserta lari pecut negara yang pernah memenangi pingat emas dalam acara 100 meter dan 200 meter Sukan Asia serta memasuki peringkat separuh akhir dalam Sukan Olimpik 1964 (Tokyo) dan 1968 (Mexico) .Olahraga Di Malaysia Antara atlit pada masa itu ialah M.

Krisnan G. Rajamanio T.Olahraga Di Malaysia ‡ Atlit-atlit lain ialah:± Era 1960-an ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ M. Rajalingam Abdul Rahim Ahmad Zambros Abdul Rahman Istiaq Mubarak Ramli Ahmad Asir Victor Junaidah Aman Cladys Chai ± Era 1970-an .

Angamah Zaiton Othman Baljit Singh Saik Oik Com .Olahraga Di Malaysia ‡ Atlit-atlit lain ialah:± Era 1980-an ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Rabuan Pit Marina Chin Mumtaz Jaafar V.

Olahraga Di Malaysia ‡ Atlit-atlit lain ialah:± Era 1990-an ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Nurherman Majid Lou Chee Peng G. Shanti Zaki Sadri Yazid Imran Watson Nyambek .

sebahagian atlit ini dipilih sebagai Atlit Kebangsaan .Olahraga Di Malaysia Atlit-atlit ini juga mencapai kejayaan besar di peringkat Asia Tenggara seperti Sukan SEA Oleh itu.

‡ Negara kita mula mengambil bahagian dalam sukan ini pada tahun 1956.MALAYSIA DAN SUKAN OLIMPIK ‡ Berbicara tentang Sukan Olimpik. Australia. tentu ada antara kita yang tertanya-tanya bila negara kita mula mengambil bahagian dan pernah kita memenangi sebarang pingat sepanjang penyertaan kita. iaitu ketikasukan itu diadakan di Melbourne. ‡ Pada penyertaan kali pertama itu kita mengambil .

MALAYSIA DAN SUKAN OLIMPIK bahagian dalam acara hoki. renang dan angkat berat. negara kita tidak pernah gagal mengambil bahagian. ‡ Sepanjang penyertaan negara kita dalam sukan terbesar di dunia itu. kecuali pada tahun 1980 sebagai menyokong pemulauan terhadap pencerobohan penganjur. cuma satu pingat . olahraga. Rusia ke atas Afghanistan ketika itu. ‡ Sejak itu.

kita masih belum mampu memenangi sebarang pingat.MALAYSIA DAN SUKAN OLIMPIK gangsa yang mampu kita menangi. yang pertama kali memasukkan badminton sebagai salah satu acara. iaitu menerusi acara badminton pada tahun 1992. dan sebilangan besar negara lain. pengalaman dan persahabatan. . serta perasaan ingin turut serta merupakan beberapa faktor penyertaan kita. ‡ Semangat Olimpik. ‡ Dalam acara atau sukan lain.

MALAYSIA DAN SUKAN OLIMPIK ‡ Sukan olahraga telah berjaya meletakkan Sukan Olimpik ke tahap yang tinggi sehingga mampu menjadi daya tarikan utama peminat dan peserta dunia. . ‡ Di samping itu Sukan Olimpik juga berperanan melupakan sejenak sebarang masalah dan krisis yang timbul. ‡ Secara tidak langsung sukan ini berjaya meyelesaikan sebarang pertikaian antarabangsa.