P. 1
Pelan Strategik HEM 2011-2015

Pelan Strategik HEM 2011-2015

|Views: 172|Likes:
Published by Saiful Azmi

More info:

Published by: Saiful Azmi on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

Rancangan Strategik Unit Hal Ehwal Murid

SK. Sungai Kertas 2011-2015
Analisis Persekitaran TOWS/COWS Matriks (Bidang HEM) KEKUATAN: Dalaman S1- Bilangan murid seimbang dengan jumlah guru yang ada. S2- Tiada kes disiplin yang berat. S3- Pengurusan kebajikan murid yang baik S4- Kerjasama PIBG yang baik dengan jalinan kerjasama dalam pelbagai aktiviti. S5- Kemudahan prasarana sekolah yang mencukupi. Luaran PELUANG: O1- Pengurusan PIBG yang efektif dapat membentuk persekitaran kondusif. O2- 99% penduduk setempat berbangsa Melayu O3- Sumbangan daripada agensi luar. O4- Bersebelahan dengan SMK. Sungai Kertas. CABARAN: C1- Pengaruh gejala sosial di sekitar sekolah. C2- Wujud ‘cyber cafe’, tempat lepak dan pusat hiburan berdekatan sekolah. C3- Segelintir waris bergantung 100% kepada sekolah bagi kejayaan dan pembentukan sahsiah murid. C4- Ibu bapa yang tidak mementingkan masalah pembelajaran anak-anak. KELEMAHAN: W1- Sebilangan besar murid tidak mementingkan kebersihan. W2- Terdapat kurang daripada 5% murid masih mengamalkan sikap negatif seperti ponteng. W3- Terdapat jawatankuasa yang masih belum mantap dalam pengurusan HEM. W4- Ancaman haiwan liar seperti anjing. W5- Pencemaran alam sekitar akibat kawasan pembuangan sampah di luar kawasan sekolah. Strategi WO 2. Meningkatkan kesedaran tentang kebersihan,keselamatan dan kesihatan dalam kalangan murid. 3. Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid. Strategi WC Janakan strategi yang sesuai jika ada

Strategi SO 1.Meningkatkan disiplin,sahsiah dan menjana kemenjadian murid.

Strategi SC 4. Mengurangkan kes ponteng dari semasa ke semasa dengan menerapkan budaya sayangkan sekolah dan perkongsian modal insan bersama-sama guru,murid dan ibu bapa.

ST3. Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas 9.Meningkatkan kesedaran tentang kebersihan. Sumber kewangan dan kos pembiayaan yang terlibat 4.Meningkatkan kesedaran tentang kebersihan. ST2. Kemudahan infrastruktur dan peralatan 5.Mengurangkan kes ponteng dari semasa ke semasa dengan menerapkan budaya sayangkan sekolah dan perkongsian modal insan bersama-sama guru. Tahap kesukaran proses (paling sukar:1.keselamatan dan kesihatan dalam kalangan murid. matlamat / isu. ST2. iii) Analisis Pemilihan Strategi Berdasarkan Pemberatan KRITERIA PEMILIHAN 1.murid dan ibu bapa. Akur / kepatuhan dengan mandat / arahan 8.Meningkatkan disiplin. ST3.Mengurangkan kes ponteng dari semasa ke semasa dengan menerapkan budaya sayangkan sekolah dan perkongsian modal insan bersama-sama guru.ii) Penilaian Strategi Terbaik: BIL 1 2 3 4 KOD STRATEGI SO: S1+O1 WO: W1+O2 WO: W2+W4+O3 SC: S3+S4+C1 STRATEGI YANG TELAH DIJANA STI.murid dan ibu bapa. 7. Andaian keupayaan mengatasi halangan 6.keselamatan dan kesihatan dalam kalangan murid. Andaian hasilan yang dijangkakan / impaknya untuk mencapai objektif. Kompetensi staf yang bertanggungjawab 3.Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid.sahsiah dan menjana kemenjadian murid. paling mudah:5) 2. ST4. . misi dan visi. ST4.Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid.Meningkatkan disiplin.sahsiah dan menjana kemenjadian murid. Kesesuaian dengan persekitaran terkini Jumlah Skor Keputusan Ulasan iv) Senarai Strategi Mengikut Keutamaan ST1 5 5 4 5 5 5 3 3 5 40 1 ST2 1 1 2 3 3 4 ST3 2 2 3 3 4 5 ST4 3 4 5 4 5 5 3 3 3 3 3 3 4 5 5 24 30 37 4 3 2 Pemilihan kepada ST1 KEUTAMAAN 1 2 3 4 Strategi yang telah dijana STI.

Hanya 40% murid yang mempunyai sahsiah dan tahap disiplin yang tinggi Hanya 40% murid yang mempunyai kesedaran terhadap 3K. Menjadikan kes ponteng sifar menjelang 2015 30 25 20 15 10 0 Membudayakan disiplin dan modal insan ke arah kemenjadian 100% murid. % murid yang bersahsiah tinggi 40 60 70 80 90 100 Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah 3 5 7 9 12 15 .PELAN STRATEGIK BIDANG HAL EHWAL MURID SK SUNGAI KERTAS 2011-2015 NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan Sub NKRA: SBT dan Tawaran Baru Isu Masalah Matlamat Strategi Meningkatkan kesedaran di kalangan murid serta ibu bapa dan penguatkuasaan disiplin Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid. Memupuk kesedaran fokus 3K ke arah 100% berjaya. Merencanakan pelbagai aktiviti 3K yang berfokus kepada murid Indikator Pencapaian Bilangan kes ponteng Sasaran (ETR) TOV 2011 2012 2013 2014 2015 Bilangan kes ponteng masih tinggi Keberkesanan Kemenjadian Murid masih di tahap yang lemah.

Program Program Sekolahku Syurgaku Kempen Budaya Penyayang dan Sekolah cemerlang Program Kelas Efektif dan kondusif Sekolah Selamat Objektif Meningkatkan kesedaran pelajar hadir tanpa ponteng Menimbulkan kesedaran supaya murid menghormati semua guru dan insan sekelilingnya Membudayakan perasaan sayang kepada kelas. Penolong Kanan HEM 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling 4. Ketua Guru Disiplin 1. Ketua Guru Disiplin 3. Guru Bimbingan dan Kaunseling 1. Mendedahkan murid kepada langkah keselamatan Membudayakan disiplin dan modal insan ke arah kemenjadian 100% murid. Guru Beredar 1. Penyelaras 3K 3. Guru Kelas 1. Guru Kelas 30 25 2 % murid yang bersahsiah tinggi Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah % murid yang bersahsiah tinggi Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah 40 60 3 3 5 4 3 5 5 Program Jelajah Kasih Program Keceriaan Sekolah Sepanjang Tahun 40 60 6 Menjadikan suasana 1. Penolong Kanan HEM 2. Tanggungjawab Tempoh JanuariNovember 2011 JanuariNovember 2011 FebruariNovember 2011 Mac dan Ogos Kos/ Sumber Indikator Pencapaian Bilangan kes ponteng TOV ETR 1 1.PELAN TAKTIKAL 2011 BIDANG HAL EHWAL MURID NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan Sub NKRA: SBT dan Tawaran Baru Bil. Penolong Kanan HEM 2. Guru Disiplin 3. Penyelaras 3K dan kondusif 3. Guru Unit Keceriaan 3. Penolong Kanan HEM 2. Pekerja Sekolah Sepanjang Tahun 3 5 . Penolong Kanan HEM sekolah lebih ceria 2. Penolong Kanan HEM 2.

Penambahbaikan . Guru Kelas Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Guru Disiplin/Penyelaras Program dengan menggunakan instrumen yang dibina khas sekali sebulan bagi setiap kelas Penilaian 1. Keberkesanan program diadakan bagi mengurangkan ketidakhadiran murid ke sekolah. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Guru Displin 1. Pelaksanaan Program: • Pelancaran Program Sekolahku Syurgaku oleh Guru Besar • Pelaksanaan Program dan Penyampaian hadiah di perhimpunan rasmi sekolah Sukar memastikan kehadiran semua murid ke sekolah semasa program dilaksanakan 1. Penyertaan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Januari hingga November 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) 2. Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Keberkesanan pengurusan Program Sekolahku Syurgaku 2. Kehadiran murid ke sekolah 3. Penolong Kanan HEM 2.Pelan Operasi Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Program Sekolahku Syurgaku Meningkatkan kefahaman dan kesedaran murid sekolah tentang ponteng sekolah.

Sukar kerana kekangan masa semasa perhimpunan. 1. • Taklimat oleh guru disiplin. 3. Pelan Operasi BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid .Pelan Operasi Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Kempen Budaya Penyayang dan Sekolah Cemerlang Menimbulkan kesedaran supaya murid menghormati semua guru dan insan sekelilingnya Januari hingga November 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Guru Bimbingan dan Kaunseling/Penyelaras. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Guru Displin Guru Bimbingan dan Kaunseling Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Penilaian Penambahbaikan Penyertaan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. merancang dan mengurus pelaksanaan program 3.guru bimbingan dan kaunseling. 2. Pelaksanaan Program: • Slot ucapan dan penerapan nilai semasa majlis perhimpunan rasmi sekolah.

Khidmat Sosial bagi kelas yang kurang efektif. e.Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Program Kelas Efektif dan Kondusif Membudayakan perasaan sayang kepada kelas Mac. Penilaian markah oleh AJK bertugas c. Kanan/Guru Kelas/Penyelaras Program dengan Penilaian 1. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Penilaian susulan oleh Pentadbir d. Pelancaran Program Kelas Efektif dan Kondusif b. Pengenalan Kelas 5 Bintang f. Ketua Unit Keceriaan 1. Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Penambahbaikan Pelan Operasi BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid . Keberkesanan pengurusan Program 2. Penyampaian hadiah semasa perhimpunan rasmi sekolah. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) 2. Jun. -Sumber kos yang terhad Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong menggunakan borang yang dibuat. Ogos dan Oktober 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Analisa borang yang disediakan. Pelaksanaan Program: a. -Penyertaan guru dan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan.

Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) 2.Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Program Sekolah Selamat(Latihan Kebakaran) Mendedahkan murid kepada langkah keselamatan Mac dan Ogos 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Penambahbaikan Pelan Operasi Nama Projek Objektif BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Program Jelajah Kasih Membudayakan disiplin dan modal insan ke arah kemenjadian 100% murid . e. Keberkesanan pengurusan Program Sekolah Selamat 2. Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Penyelaras Program dengan menggunakan kertas kerja yang disediakan. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Keberkesanan ceramah dan demonstrasi yang diberikan Penyertaan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Pelancaran Program Sekolah Selamat oleh Guru Besar b. Guru Sekolah Selamat 1. Pelaksanaan Program: a. Ceramah ’Latihan Kebakaran’ oleh Pegawai Bomba c. Pameran Mini Alat Pemadam Api dan Kereta Bomba oleh pihak bomba d. Latihan kebakaran di sekolah Sukar memastikan kehadiran tepat warga sekolah dan semua murid di tapak latihan semasa latihan diadakan. Penilaian 1. Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Demonstrasi Memadam api oleh pihak bomba. Latihan kebakaran. 3.

Perbincangan Dua Hala bersama-sama ibu bapa murid. Penyediaan instrumen yang diperlukan. Penambahbaikan Pelan Operasi Nama Projek Objektif Tempoh BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Program Keceriaan Sekolah Menjadikan suasana sekolah lebih ceria dan kondusif Sepanjang Tahun . Penilaian 1. Lawatan ke rumah murid yang bermasalah. Perubahan baik disiplin murid. b. 1. c. 2. 2. Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Guru Disiplin/Guru Bimbingan dan Kaunseling. Keberkesanan program yang dijalankan. Sukar mendapatkan kerjasama yang baik daripada ibu-bapa. Sesi Kaunseling.Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Sepanjang Tahun Semua murid yang bermasalah 1. Pelaksanaan Program: a. e. d. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. 3. Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Mengenalpasti murid yang bermasalah disiplin dan sering ponteng sekolah. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Guru Displin Guru Bimbingan dan Kaunseling Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas.

merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Bilik Operasi kesihatan telah ditambahbaik dari segi kemudahan dan kelas bertambah ceria. d. Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong menggunakan kertas kerja yang dibina. Penambahbaikan . Keberkesanan program. Kerjasama guru. 2. Kekurangan bajet. 3. 3.murid dan pekerja sekolah secara keseluruhan. Menngenalpasti kemudahan sekolah yang perlu dibaikpulih. 1. e.Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Semua murid dan warga sekolah 1. Pelaksanaan Program: a. Kanan/Guru Kelas/Penyelaras Program dengan Kekangan Pemantauan Penilaian 1.PIBG. Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Gotong-royong diadakan. b. 2. 1. Kerjasama daripada pihak PIBG. Menaiktaraf Bilik Operasi Kesihatan dan Kelas. c. Kerjasama daripada guru kelas dan pekerja sekolah. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Guru Kelas Penyelaras 3K Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas.

Akan diadakan lagi pada bulan Ogos. Perlu diperbanyakkan bagi membantu murid yang bermasalah.Jun Efektif dan 2011 Kondusif Sekolah Mac 2011 Selamat Jelajah Kasih Keceriaan Sekolah Mei 2011 5 Jun 2011 9 Jun 2011 6 Rekod Pelaksanaan dan Penilaian Program 2011 (Direkodkan selepas melaksanakan aktiviti 2011) Bil Program Tempoh Pelaksanaan Tarikh Pemantauan Penilaian Keberkesanan Program Cadangan Penambahbaikan Catatan . Cadangan Penambahbaikan Hadiah perlu diberikan kepada murid yang hadir penuh dan tidak lewat ke sekolah. Akan diteruskan pada akhir Jun. Mendapat sambutan dan kerjasama daripada pihak bomba Mendapat kerjasama daripada keluarga Nurul Hidayah dan Mohd. Penilaian yang diadakan perlu lebih teliti dan telus Perlu diadakan juga pada sesi petang. Saifuddin. Peranan semua guru diperlukan bagi memudahkan urusan kerja. Catatan Boleh dilaksana pada bulan Julai seterusnya. 2 3 4 Kelas Mac.Rekod Pelaksanaan dan Penilaian Program 2011 (Direkodkan selepas melaksanakan aktiviti 2011) Bil 1 Program Sekolahku Syurgaku Tempoh Tarikh Pelaksanaan Pemantauan Januari22/5/11 November 2011 8 Mac 2011 9 Mei 2011 Mac 2011 Mei 2011 Penilaian Keberkesanan Program Tidak mendapat sambutan dan tidak mencapai objektif sepenuhnya. Mendapat sambutan yang baik dan mencapai objektif. Bilik Kesihatan dan Kelas telah ditambahbaik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->