P. 1
Pelan Strategik HEM 2011-2015

Pelan Strategik HEM 2011-2015

|Views: 199|Likes:
Published by Saiful Azmi

More info:

Published by: Saiful Azmi on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

Rancangan Strategik Unit Hal Ehwal Murid

SK. Sungai Kertas 2011-2015
Analisis Persekitaran TOWS/COWS Matriks (Bidang HEM) KEKUATAN: Dalaman S1- Bilangan murid seimbang dengan jumlah guru yang ada. S2- Tiada kes disiplin yang berat. S3- Pengurusan kebajikan murid yang baik S4- Kerjasama PIBG yang baik dengan jalinan kerjasama dalam pelbagai aktiviti. S5- Kemudahan prasarana sekolah yang mencukupi. Luaran PELUANG: O1- Pengurusan PIBG yang efektif dapat membentuk persekitaran kondusif. O2- 99% penduduk setempat berbangsa Melayu O3- Sumbangan daripada agensi luar. O4- Bersebelahan dengan SMK. Sungai Kertas. CABARAN: C1- Pengaruh gejala sosial di sekitar sekolah. C2- Wujud ‘cyber cafe’, tempat lepak dan pusat hiburan berdekatan sekolah. C3- Segelintir waris bergantung 100% kepada sekolah bagi kejayaan dan pembentukan sahsiah murid. C4- Ibu bapa yang tidak mementingkan masalah pembelajaran anak-anak. KELEMAHAN: W1- Sebilangan besar murid tidak mementingkan kebersihan. W2- Terdapat kurang daripada 5% murid masih mengamalkan sikap negatif seperti ponteng. W3- Terdapat jawatankuasa yang masih belum mantap dalam pengurusan HEM. W4- Ancaman haiwan liar seperti anjing. W5- Pencemaran alam sekitar akibat kawasan pembuangan sampah di luar kawasan sekolah. Strategi WO 2. Meningkatkan kesedaran tentang kebersihan,keselamatan dan kesihatan dalam kalangan murid. 3. Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid. Strategi WC Janakan strategi yang sesuai jika ada

Strategi SO 1.Meningkatkan disiplin,sahsiah dan menjana kemenjadian murid.

Strategi SC 4. Mengurangkan kes ponteng dari semasa ke semasa dengan menerapkan budaya sayangkan sekolah dan perkongsian modal insan bersama-sama guru,murid dan ibu bapa.

ST4.Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid. Sumber kewangan dan kos pembiayaan yang terlibat 4. iii) Analisis Pemilihan Strategi Berdasarkan Pemberatan KRITERIA PEMILIHAN 1. Andaian keupayaan mengatasi halangan 6.keselamatan dan kesihatan dalam kalangan murid.murid dan ibu bapa. misi dan visi.Meningkatkan disiplin. paling mudah:5) 2.sahsiah dan menjana kemenjadian murid. ST3. Kemudahan infrastruktur dan peralatan 5. Kesesuaian dengan persekitaran terkini Jumlah Skor Keputusan Ulasan iv) Senarai Strategi Mengikut Keutamaan ST1 5 5 4 5 5 5 3 3 5 40 1 ST2 1 1 2 3 3 4 ST3 2 2 3 3 4 5 ST4 3 4 5 4 5 5 3 3 3 3 3 3 4 5 5 24 30 37 4 3 2 Pemilihan kepada ST1 KEUTAMAAN 1 2 3 4 Strategi yang telah dijana STI.Meningkatkan disiplin.murid dan ibu bapa. . 7. Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas 9. Tahap kesukaran proses (paling sukar:1. matlamat / isu. ST4.Meningkatkan kesedaran tentang kebersihan.Meningkatkan kesedaran tentang kebersihan.keselamatan dan kesihatan dalam kalangan murid. ST3.ii) Penilaian Strategi Terbaik: BIL 1 2 3 4 KOD STRATEGI SO: S1+O1 WO: W1+O2 WO: W2+W4+O3 SC: S3+S4+C1 STRATEGI YANG TELAH DIJANA STI.sahsiah dan menjana kemenjadian murid. ST2. ST2. Andaian hasilan yang dijangkakan / impaknya untuk mencapai objektif.Mengurangkan kes ponteng dari semasa ke semasa dengan menerapkan budaya sayangkan sekolah dan perkongsian modal insan bersama-sama guru.Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid. Kompetensi staf yang bertanggungjawab 3. Akur / kepatuhan dengan mandat / arahan 8.Mengurangkan kes ponteng dari semasa ke semasa dengan menerapkan budaya sayangkan sekolah dan perkongsian modal insan bersama-sama guru.

Memupuk kesedaran fokus 3K ke arah 100% berjaya. Menjadikan kes ponteng sifar menjelang 2015 30 25 20 15 10 0 Membudayakan disiplin dan modal insan ke arah kemenjadian 100% murid. % murid yang bersahsiah tinggi 40 60 70 80 90 100 Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah 3 5 7 9 12 15 .PELAN STRATEGIK BIDANG HAL EHWAL MURID SK SUNGAI KERTAS 2011-2015 NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan Sub NKRA: SBT dan Tawaran Baru Isu Masalah Matlamat Strategi Meningkatkan kesedaran di kalangan murid serta ibu bapa dan penguatkuasaan disiplin Memantapkan jawatankuasa HEM yang efisien dan membantu dalam proses kemenjadian murid. Hanya 40% murid yang mempunyai sahsiah dan tahap disiplin yang tinggi Hanya 40% murid yang mempunyai kesedaran terhadap 3K. Merencanakan pelbagai aktiviti 3K yang berfokus kepada murid Indikator Pencapaian Bilangan kes ponteng Sasaran (ETR) TOV 2011 2012 2013 2014 2015 Bilangan kes ponteng masih tinggi Keberkesanan Kemenjadian Murid masih di tahap yang lemah.

Penolong Kanan HEM 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling 1. Penolong Kanan HEM sekolah lebih ceria 2. Tanggungjawab Tempoh JanuariNovember 2011 JanuariNovember 2011 FebruariNovember 2011 Mac dan Ogos Kos/ Sumber Indikator Pencapaian Bilangan kes ponteng TOV ETR 1 1. Penyelaras 3K 3. Penyelaras 3K dan kondusif 3. Program Program Sekolahku Syurgaku Kempen Budaya Penyayang dan Sekolah cemerlang Program Kelas Efektif dan kondusif Sekolah Selamat Objektif Meningkatkan kesedaran pelajar hadir tanpa ponteng Menimbulkan kesedaran supaya murid menghormati semua guru dan insan sekelilingnya Membudayakan perasaan sayang kepada kelas. Penolong Kanan HEM 2. Guru Disiplin 3. Penolong Kanan HEM 2. Penolong Kanan HEM 2. Ketua Guru Disiplin 1. Guru Unit Keceriaan 3. Guru Beredar 1. Ketua Guru Disiplin 3.PELAN TAKTIKAL 2011 BIDANG HAL EHWAL MURID NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan Sub NKRA: SBT dan Tawaran Baru Bil. Guru Kelas 30 25 2 % murid yang bersahsiah tinggi Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah % murid yang bersahsiah tinggi Bilangan aktiviti 3K peringkat sekolah 40 60 3 3 5 4 3 5 5 Program Jelajah Kasih Program Keceriaan Sekolah Sepanjang Tahun 40 60 6 Menjadikan suasana 1. Mendedahkan murid kepada langkah keselamatan Membudayakan disiplin dan modal insan ke arah kemenjadian 100% murid. Pekerja Sekolah Sepanjang Tahun 3 5 . Guru Bimbingan dan Kaunseling 4. Guru Kelas 1. Penolong Kanan HEM 2.

Guru Kelas Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Guru Disiplin/Penyelaras Program dengan menggunakan instrumen yang dibina khas sekali sebulan bagi setiap kelas Penilaian 1. Guru Displin 1.Pelan Operasi Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Program Sekolahku Syurgaku Meningkatkan kefahaman dan kesedaran murid sekolah tentang ponteng sekolah. Penolong Kanan HEM 2. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) 2. Januari hingga November 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Pelaksanaan Program: • Pelancaran Program Sekolahku Syurgaku oleh Guru Besar • Pelaksanaan Program dan Penyampaian hadiah di perhimpunan rasmi sekolah Sukar memastikan kehadiran semua murid ke sekolah semasa program dilaksanakan 1. Penyertaan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Penambahbaikan . Keberkesanan pengurusan Program Sekolahku Syurgaku 2. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Keberkesanan program diadakan bagi mengurangkan ketidakhadiran murid ke sekolah. Kehadiran murid ke sekolah 3.

2. 3. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Guru Displin Guru Bimbingan dan Kaunseling Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Guru Bimbingan dan Kaunseling/Penyelaras. merancang dan mengurus pelaksanaan program 3. 1. Penilaian Penambahbaikan Penyertaan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. • Taklimat oleh guru disiplin. Sukar kerana kekangan masa semasa perhimpunan. Pelaksanaan Program: • Slot ucapan dan penerapan nilai semasa majlis perhimpunan rasmi sekolah.Pelan Operasi Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Kempen Budaya Penyayang dan Sekolah Cemerlang Menimbulkan kesedaran supaya murid menghormati semua guru dan insan sekelilingnya Januari hingga November 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Pelan Operasi BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid .guru bimbingan dan kaunseling.

Jun. Pelaksanaan Program: a. e.Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Program Kelas Efektif dan Kondusif Membudayakan perasaan sayang kepada kelas Mac. Ketua Unit Keceriaan 1. Kanan/Guru Kelas/Penyelaras Program dengan Penilaian 1. Penilaian markah oleh AJK bertugas c. Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Penilaian susulan oleh Pentadbir d. -Penyertaan guru dan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Keberkesanan pengurusan Program 2. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Penambahbaikan Pelan Operasi BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid . Pelancaran Program Kelas Efektif dan Kondusif b. -Sumber kos yang terhad Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong menggunakan borang yang dibuat. Penyampaian hadiah semasa perhimpunan rasmi sekolah. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) 2. Ogos dan Oktober 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Analisa borang yang disediakan. Khidmat Sosial bagi kelas yang kurang efektif. Pengenalan Kelas 5 Bintang f.

Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Penyelaras Program dengan menggunakan kertas kerja yang disediakan. Pelancaran Program Sekolah Selamat oleh Guru Besar b. Latihan kebakaran. Ceramah ’Latihan Kebakaran’ oleh Pegawai Bomba c. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Penilaian 1. Keberkesanan pengurusan Program Sekolah Selamat 2. Pameran Mini Alat Pemadam Api dan Kereta Bomba oleh pihak bomba d. e. Latihan kebakaran di sekolah Sukar memastikan kehadiran tepat warga sekolah dan semua murid di tapak latihan semasa latihan diadakan.Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Program Sekolah Selamat(Latihan Kebakaran) Mendedahkan murid kepada langkah keselamatan Mac dan Ogos 2011 Semua murid dan warga sekolah 1. Penambahbaikan Pelan Operasi Nama Projek Objektif BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Program Jelajah Kasih Membudayakan disiplin dan modal insan ke arah kemenjadian 100% murid . Guru Sekolah Selamat 1. Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Demonstrasi Memadam api oleh pihak bomba. Keberkesanan ceramah dan demonstrasi yang diberikan Penyertaan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Pelaksanaan Program: a. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) 2. 3.

Perbincangan Dua Hala bersama-sama ibu bapa murid. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Guru Displin Guru Bimbingan dan Kaunseling Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Pelaksanaan Program: a. Penilaian 1. e. 2.Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Sepanjang Tahun Semua murid yang bermasalah 1. b. 3. c. 2. 1. Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. Kekangan Pemantauan Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong Kanan/Guru Disiplin/Guru Bimbingan dan Kaunseling. d. Sesi Kaunseling. Sukar mendapatkan kerjasama yang baik daripada ibu-bapa. Keberkesanan program yang dijalankan. Penyediaan instrumen yang diperlukan. Perubahan baik disiplin murid. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Penambahbaikan Pelan Operasi Nama Projek Objektif Tempoh BIDANG/UNIT: Hal Ehwal Murid Program Keceriaan Sekolah Menjadikan suasana sekolah lebih ceria dan kondusif Sepanjang Tahun . Lawatan ke rumah murid yang bermasalah. Mengenalpasti murid yang bermasalah disiplin dan sering ponteng sekolah.

3. Aspek penilaian meliputi: Pemantauan dilakukan oleh Guru Besar/Guru Penolong menggunakan kertas kerja yang dibina. Menaiktaraf Bilik Operasi Kesihatan dan Kelas. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Guru Kelas Penyelaras 3K Jawatankuasa mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagih tugas. Bilik Operasi kesihatan telah ditambahbaik dari segi kemudahan dan kelas bertambah ceria. Menngenalpasti kemudahan sekolah yang perlu dibaikpulih. 3. 2. 1. c. Gotong-royong diadakan. b. e.PIBG. Kerjasama daripada pihak PIBG. Kekurangan bajet. 1. Kerjasama guru.Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Semua murid dan warga sekolah 1. Penambahbaikan .murid dan pekerja sekolah secara keseluruhan. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2. Kerjasama daripada guru kelas dan pekerja sekolah. Kanan/Guru Kelas/Penyelaras Program dengan Kekangan Pemantauan Penilaian 1. d. Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan. 2. Pelaksanaan Program: a. Keberkesanan program.

Saifuddin.Rekod Pelaksanaan dan Penilaian Program 2011 (Direkodkan selepas melaksanakan aktiviti 2011) Bil 1 Program Sekolahku Syurgaku Tempoh Tarikh Pelaksanaan Pemantauan Januari22/5/11 November 2011 8 Mac 2011 9 Mei 2011 Mac 2011 Mei 2011 Penilaian Keberkesanan Program Tidak mendapat sambutan dan tidak mencapai objektif sepenuhnya. Mendapat sambutan yang baik dan mencapai objektif. Bilik Kesihatan dan Kelas telah ditambahbaik. Penilaian yang diadakan perlu lebih teliti dan telus Perlu diadakan juga pada sesi petang. Peranan semua guru diperlukan bagi memudahkan urusan kerja. Akan diadakan lagi pada bulan Ogos. Cadangan Penambahbaikan Hadiah perlu diberikan kepada murid yang hadir penuh dan tidak lewat ke sekolah. Mendapat sambutan dan kerjasama daripada pihak bomba Mendapat kerjasama daripada keluarga Nurul Hidayah dan Mohd. Akan diteruskan pada akhir Jun. Catatan Boleh dilaksana pada bulan Julai seterusnya.Jun Efektif dan 2011 Kondusif Sekolah Mac 2011 Selamat Jelajah Kasih Keceriaan Sekolah Mei 2011 5 Jun 2011 9 Jun 2011 6 Rekod Pelaksanaan dan Penilaian Program 2011 (Direkodkan selepas melaksanakan aktiviti 2011) Bil Program Tempoh Pelaksanaan Tarikh Pemantauan Penilaian Keberkesanan Program Cadangan Penambahbaikan Catatan . Perlu diperbanyakkan bagi membantu murid yang bermasalah. 2 3 4 Kelas Mac.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->