P. 1
Program Sekolah Lestari Laporan Kitar Semula

Program Sekolah Lestari Laporan Kitar Semula

|Views: 248|Likes:

More info:

Published by: Nazarudin Bin Shaari Shaari on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2015

pdf

text

original

PROGRAM SEKOLAH LESTARI ( PROGRAM RAKAN ALAM SEKITAR

)

Shukri B. Sadry Norhijat Binti Hassan Izan Azahirah Bt Othman Nurul Syuhada Bt Alias Tajudin Bin Ismail Konesegaran A/L Kesavan Mohd.JAWATANKUASA KITAR SEMULA Penyelaras Setiausaha : : : Ahli Jawatankuasa : : : : : : : Faridon Kamal Bin Fadzil Rusniwati Bt. Awang Yahya Rosnani Bt Dahaman .

Memberi peluang dan kesempatan kepada murid-murid untuk menjalankan aktiviti kitar semula. 3) Menganjurkan pertandingan antara kelas yang berjaya mengumpul bahan-bahan kitar semula terbanyak dan berkesan. 6) Dapat mengkategorikan jenis-jenis bahan kitar semula mengikut kumpulan yang betul misalnya kertas.LAPORAN PROJEK SEKOLAH LESTARI PROGRAM KITAR SEMULA OBJEKTIF: 1) 2) 3) 4) 5) 6) Memberi pengetahuan kepada murid-murid tentang kitar semula. STRATEGI PELAKSANAAN: 1) Mengadakan taklimat ringkas berkaitan dengan kitar semula kepada semua murid semasa perhimpunan pagi. Memupuk semangat kerjasama murid-murid dalam bilik darjah. 7) Menghubungi agensi-agensi berkaitan untuk mengumpul semua bahan kitar semula yang berjaya dikumpul oleh murid-murid di setiap kelas. Memupuk sikap bertanggungjawab kepada bumi dan alam sekitar. plastik dan tin-tin aluminium. 5) Menjalankan aktiviti pungutan dan pengumpulan bahan kitar semula pada hari penamat program ini. Menyenaraikan jenis-jenis bahan kitar semula. 2) Memaparkan maklumat tentang pencemaran alam sekitar dan risalahrisalah tentang kepentingan kitar semula di setiap kelas. Memberi kesedaran tentang kepentingan kitar semula. . 4) Memberi pengiktirafan kepada kelas yang menyumbang dan terlibat secara aktif dalam melaksanakan program kitar semula ini.

jelas membuktikan bahawa murid-murid memahami tujuan Program Kitar Semula yang diadakan kali ini dan memberi sokongan penuh untuk menjayakannya. mendidik murid-murid tentang cara yang betul untuk membuang sampah dan menanamkan sikap kepimpinan dan tanggungjawab antara murid ± murid.melalui risalah yang diberikan kepada setiap kelas.KATEGORI PENGASINGAN: Tong warna BIRU Tong warna COKLAT Tong warna JINGGA .untuk menyimpan kertas .untuk menyimpan tin aluminium & plastik REFLEKSI: 1)Kekuatan Projek/ Aktiviti: Kitar semula bermaksud mengumpulkan dan memproses semula barang-barang terpakai dan terbuang untuk dijadikan barangan baru yang berguna. Murid-murid juga sedar akan kepentingan kitar semula seperti mengurangkan pencemaran. Program Kitar Semula kali ini berpeluang mengurangkan bahan-bahan buangan pepejal (solid waste). Selain itu.kami menyediakan plastik hitam bersaiz besar bersama labelnya untuk membezakan kumpulan bahan-bahan kitar semula misalnya kertas. Bertitik-tolak daripada manifestasi ini. Semua murid juga berkesempatan mengenali bahan-bahan buangan yang boleh dikitar semula seperti yang disenaraikan. Melalui taklimat ringkas yang diberi kepada murid-murid dapat membantu mereka memahami dengan lebih jelas berkaitandengan isu kitar semula. Mereka juga menggunakan bahan kitar semula yang telah dikumpul dalam pertandingan rekacipta dengan bahan kitar semula semasa Hari Kokurikulum. . Program Kitar Semula dianjurkan untuk meningkatkan kesedaran murid-muridtentang kepentingan mengekalkan keindahan alam sekitar sejak bangku sekolah lagi. manambah pendapatan dan memupuk sikap jimatcermat. plastik dan tin-tin aluminium.untuk menyimpan kaca .

tajuk kitar semula memang dimasukkan dalamsukatan matapelajaran Sains Tahun Empat. Sementara itu. Info berkaitan penggunaan semula bahan-bahan kitar semula juga tidak disampaikan oleh semua murid. Kitar semula mengurangkan penggunaan bahan mentah dan menggunakan sedikit tenaga berbanding pemprosesan bahan dari sumber asli. kami juga menganjurkan pertandingan Pengumpulan Bahan-bahan Kitar Semula antara kelas dengan menyediakan ganjaran kepada kelas yang berjaya mengumpul bahan kitar semula terbanyak. murid-murid telah membawa semua suratkhabar lama.kertas-kertas bercetak. 2)Kelemahan Projek/ Aktiviti: Apa yang difahami oleh murid dalam dua minggu ini adalah bahan-bahan yang boleh dikitar semula dan tujuan mereka ialah mamastikan kelas mereka menang dalam pertandingan Pengumpulan Bahan Kitar Semula. sekolah mewujudkan persekitaran belajar yang kondusif ataupun dikenali sebagai hands-on learning environment di mana murid dapat melatih dan meningkatkan sikap bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan juga menjadi rakyat yang mempunyai perilaku mulia dengan mengurangkan penggunaan sumber. Program Kitar Semula kali ini kami hanya sempat menyampaikan maklumat asas tentang kitar semula kepada murid-murid . Dengan melaksanakan program kitar semula. Hal ini menunjukkan murid-murid mula menyedari tanggungjawab mereka agar tidak membuang sampah merata-rata tempat sesuka hati dan amalan memelihara dan memulihara alam semula jadi untuk generasi akan datang. Melalui pemerhatian saya selama 2 minggu ini. Oleh itu. Pertandingan ini secara tidak langsung dapat memupuk sikap kepimpinan dankerjasama murid-murid dimana ketua kelas akan membahagikan kerja kepada murid lain supaya mengumpul bahan-bahan terpakai yang berlainan kategori untuk kelas masing-masing. Oleh itu.Seperti yang diketahui. botol plastik dan sebagainya ke kelas masing masing untuk memenuhkan plastik kitar semula yang diberi kepada setiap kelas. penglibatan murid dalam program ini adalah sangat aktif kerana mereka sanggup mengumpul semua botol-botol plastik atau tin-tin aluminium walaupun di luar kawasan sekolah.

Selain itu. . Kini sudah tiba masanya untuk mengalihkan semangat dan kreativiti kanak-kanak dalam menambahkan usaha dan niat mereka daripada sudut kualiti dan bukannya kuantiti. barang-barang kitar semula dan sebagainya harus ditampal di setiap sudut sekolah untuk mengingati semua warga sekolah dari semasa ke semasa. program kitar semula perlulah disertai oleh semua warga sekolah bersama-sama agar mendapat sambutan yang baik dan berjaya. Ganjaran seperti kupon diskaun membeli buku di koperasi sekolah boleh diberikan kepada mereka yang banyak menyumbang demi menjayakan program kitar semula. Pertandingan yang diadakan hendaklah meliputi cadangan kaedah pengurangan bahan-bahan yang memberi kesan yang musibah kepada alam sekitar. Maklumat berkaitan dengan kitar semula seperti pengenalan. Aktiviti pengumpulan bahan-bahan kitar semula boleh dijadikan tabiat setiap warga sekolah dengan menyediakan tong-tong sampah kitar semula yang sesuai agar setiap orang dapat membuang sampah mengikut kategori yang sesuai dan mengurangkan pencemaran di sekitar sekolah.dimana aktiviti ini sebenarnya perlu diteruskan pada jangka masa yang panjang dan dimana-mana jua anda berada. Akhir sekali. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Menganjurkan pertandingan yang memberi hadiah kepada mereka yang Berjaya menghasilkan program yang menpraktiskan kaedah guna semula bahan-bahan secara berkesan. pihak sekolah boleh bekerjasama dengan kantin sekolah agar mengelakkan penggunaan plastik atau polisterin dan menyeru murid-murid membawa bekas sendiri ke sekolah begitu juga dengan botol air. kepentingan.

Jawatankuasa Kitar Semula SK Bakap Indah _______________________ (MOHD. Tunjukkan kesungguhan dan usaha anda melalui teladan dan amalkannya sehingga ia menjadi sebahagian hidup anda. SK Bakap Indah . SHUKRI B.KESIMPULAN: Semua murid mempunyai pengetahuan am terhadap bahan yang boleh dikitar semula dan diguna semula. AWANG YAHAYA) Penyelaras. Jawatankuasa Kitar Semula SK Bakap Indah Disahkan oleh. menjadi insan yang mulia dan bertanggungjawab serta sebagai contoh kepada orang lain. _____________________ (ROSNANI BINTI DAHAMAN) Setiausaha.sebagai menyahut seruan kerajaan. Amalkan konsep kitar semula selangkah demi selangkah untuk memelihara ruang hidup kita dan wujudkan persekitaran yang lebih bersih dan sihat. cinta terhadap alam sekitar. Disediakan oleh. Disemak oleh. Kesedaran ke atas kepentingan kitar semula agak tinggi di kalangan murid-murid sekolah ini. _______________ (NAZARUDIN BIN SHAARI) Guru Besar. Mereka memahami bahawa mempraktikkan kitar semula merupakan satu amalan yang baik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->