P. 1
Program Sekolah Lestari Laporan Kitar Semula

Program Sekolah Lestari Laporan Kitar Semula

|Views: 248|Likes:

More info:

Published by: Nazarudin Bin Shaari Shaari on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2015

pdf

text

original

PROGRAM SEKOLAH LESTARI ( PROGRAM RAKAN ALAM SEKITAR

)

Shukri B.JAWATANKUASA KITAR SEMULA Penyelaras Setiausaha : : : Ahli Jawatankuasa : : : : : : : Faridon Kamal Bin Fadzil Rusniwati Bt. Sadry Norhijat Binti Hassan Izan Azahirah Bt Othman Nurul Syuhada Bt Alias Tajudin Bin Ismail Konesegaran A/L Kesavan Mohd. Awang Yahya Rosnani Bt Dahaman .

Memberi peluang dan kesempatan kepada murid-murid untuk menjalankan aktiviti kitar semula. 3) Menganjurkan pertandingan antara kelas yang berjaya mengumpul bahan-bahan kitar semula terbanyak dan berkesan. plastik dan tin-tin aluminium. 7) Menghubungi agensi-agensi berkaitan untuk mengumpul semua bahan kitar semula yang berjaya dikumpul oleh murid-murid di setiap kelas.LAPORAN PROJEK SEKOLAH LESTARI PROGRAM KITAR SEMULA OBJEKTIF: 1) 2) 3) 4) 5) 6) Memberi pengetahuan kepada murid-murid tentang kitar semula. STRATEGI PELAKSANAAN: 1) Mengadakan taklimat ringkas berkaitan dengan kitar semula kepada semua murid semasa perhimpunan pagi. 5) Menjalankan aktiviti pungutan dan pengumpulan bahan kitar semula pada hari penamat program ini. 4) Memberi pengiktirafan kepada kelas yang menyumbang dan terlibat secara aktif dalam melaksanakan program kitar semula ini. Memupuk sikap bertanggungjawab kepada bumi dan alam sekitar. 2) Memaparkan maklumat tentang pencemaran alam sekitar dan risalahrisalah tentang kepentingan kitar semula di setiap kelas. Memberi kesedaran tentang kepentingan kitar semula. . Memupuk semangat kerjasama murid-murid dalam bilik darjah. 6) Dapat mengkategorikan jenis-jenis bahan kitar semula mengikut kumpulan yang betul misalnya kertas. Menyenaraikan jenis-jenis bahan kitar semula.

untuk menyimpan kaca . Program Kitar Semula kali ini berpeluang mengurangkan bahan-bahan buangan pepejal (solid waste). plastik dan tin-tin aluminium. Bertitik-tolak daripada manifestasi ini.melalui risalah yang diberikan kepada setiap kelas. Program Kitar Semula dianjurkan untuk meningkatkan kesedaran murid-muridtentang kepentingan mengekalkan keindahan alam sekitar sejak bangku sekolah lagi.untuk menyimpan kertas .kami menyediakan plastik hitam bersaiz besar bersama labelnya untuk membezakan kumpulan bahan-bahan kitar semula misalnya kertas. Semua murid juga berkesempatan mengenali bahan-bahan buangan yang boleh dikitar semula seperti yang disenaraikan. . Mereka juga menggunakan bahan kitar semula yang telah dikumpul dalam pertandingan rekacipta dengan bahan kitar semula semasa Hari Kokurikulum. mendidik murid-murid tentang cara yang betul untuk membuang sampah dan menanamkan sikap kepimpinan dan tanggungjawab antara murid ± murid. manambah pendapatan dan memupuk sikap jimatcermat. jelas membuktikan bahawa murid-murid memahami tujuan Program Kitar Semula yang diadakan kali ini dan memberi sokongan penuh untuk menjayakannya. Selain itu.untuk menyimpan tin aluminium & plastik REFLEKSI: 1)Kekuatan Projek/ Aktiviti: Kitar semula bermaksud mengumpulkan dan memproses semula barang-barang terpakai dan terbuang untuk dijadikan barangan baru yang berguna. Murid-murid juga sedar akan kepentingan kitar semula seperti mengurangkan pencemaran.KATEGORI PENGASINGAN: Tong warna BIRU Tong warna COKLAT Tong warna JINGGA . Melalui taklimat ringkas yang diberi kepada murid-murid dapat membantu mereka memahami dengan lebih jelas berkaitandengan isu kitar semula.

Seperti yang diketahui. tajuk kitar semula memang dimasukkan dalamsukatan matapelajaran Sains Tahun Empat. Info berkaitan penggunaan semula bahan-bahan kitar semula juga tidak disampaikan oleh semua murid. kami juga menganjurkan pertandingan Pengumpulan Bahan-bahan Kitar Semula antara kelas dengan menyediakan ganjaran kepada kelas yang berjaya mengumpul bahan kitar semula terbanyak. 2)Kelemahan Projek/ Aktiviti: Apa yang difahami oleh murid dalam dua minggu ini adalah bahan-bahan yang boleh dikitar semula dan tujuan mereka ialah mamastikan kelas mereka menang dalam pertandingan Pengumpulan Bahan Kitar Semula. Oleh itu. penglibatan murid dalam program ini adalah sangat aktif kerana mereka sanggup mengumpul semua botol-botol plastik atau tin-tin aluminium walaupun di luar kawasan sekolah. botol plastik dan sebagainya ke kelas masing masing untuk memenuhkan plastik kitar semula yang diberi kepada setiap kelas. Hal ini menunjukkan murid-murid mula menyedari tanggungjawab mereka agar tidak membuang sampah merata-rata tempat sesuka hati dan amalan memelihara dan memulihara alam semula jadi untuk generasi akan datang. Melalui pemerhatian saya selama 2 minggu ini. Dengan melaksanakan program kitar semula. sekolah mewujudkan persekitaran belajar yang kondusif ataupun dikenali sebagai hands-on learning environment di mana murid dapat melatih dan meningkatkan sikap bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan juga menjadi rakyat yang mempunyai perilaku mulia dengan mengurangkan penggunaan sumber. Sementara itu.kertas-kertas bercetak. Oleh itu. murid-murid telah membawa semua suratkhabar lama. Program Kitar Semula kali ini kami hanya sempat menyampaikan maklumat asas tentang kitar semula kepada murid-murid . Kitar semula mengurangkan penggunaan bahan mentah dan menggunakan sedikit tenaga berbanding pemprosesan bahan dari sumber asli. Pertandingan ini secara tidak langsung dapat memupuk sikap kepimpinan dankerjasama murid-murid dimana ketua kelas akan membahagikan kerja kepada murid lain supaya mengumpul bahan-bahan terpakai yang berlainan kategori untuk kelas masing-masing.

pihak sekolah boleh bekerjasama dengan kantin sekolah agar mengelakkan penggunaan plastik atau polisterin dan menyeru murid-murid membawa bekas sendiri ke sekolah begitu juga dengan botol air. Aktiviti pengumpulan bahan-bahan kitar semula boleh dijadikan tabiat setiap warga sekolah dengan menyediakan tong-tong sampah kitar semula yang sesuai agar setiap orang dapat membuang sampah mengikut kategori yang sesuai dan mengurangkan pencemaran di sekitar sekolah. kepentingan. Ganjaran seperti kupon diskaun membeli buku di koperasi sekolah boleh diberikan kepada mereka yang banyak menyumbang demi menjayakan program kitar semula. barang-barang kitar semula dan sebagainya harus ditampal di setiap sudut sekolah untuk mengingati semua warga sekolah dari semasa ke semasa. . program kitar semula perlulah disertai oleh semua warga sekolah bersama-sama agar mendapat sambutan yang baik dan berjaya. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Menganjurkan pertandingan yang memberi hadiah kepada mereka yang Berjaya menghasilkan program yang menpraktiskan kaedah guna semula bahan-bahan secara berkesan. Akhir sekali. Selain itu. Pertandingan yang diadakan hendaklah meliputi cadangan kaedah pengurangan bahan-bahan yang memberi kesan yang musibah kepada alam sekitar. Kini sudah tiba masanya untuk mengalihkan semangat dan kreativiti kanak-kanak dalam menambahkan usaha dan niat mereka daripada sudut kualiti dan bukannya kuantiti. Maklumat berkaitan dengan kitar semula seperti pengenalan.dimana aktiviti ini sebenarnya perlu diteruskan pada jangka masa yang panjang dan dimana-mana jua anda berada.

Mereka memahami bahawa mempraktikkan kitar semula merupakan satu amalan yang baik. Disemak oleh. _______________ (NAZARUDIN BIN SHAARI) Guru Besar.sebagai menyahut seruan kerajaan. cinta terhadap alam sekitar. Jawatankuasa Kitar Semula SK Bakap Indah _______________________ (MOHD. _____________________ (ROSNANI BINTI DAHAMAN) Setiausaha. Amalkan konsep kitar semula selangkah demi selangkah untuk memelihara ruang hidup kita dan wujudkan persekitaran yang lebih bersih dan sihat. Kesedaran ke atas kepentingan kitar semula agak tinggi di kalangan murid-murid sekolah ini. menjadi insan yang mulia dan bertanggungjawab serta sebagai contoh kepada orang lain.KESIMPULAN: Semua murid mempunyai pengetahuan am terhadap bahan yang boleh dikitar semula dan diguna semula. SK Bakap Indah . AWANG YAHAYA) Penyelaras. Tunjukkan kesungguhan dan usaha anda melalui teladan dan amalkannya sehingga ia menjadi sebahagian hidup anda. SHUKRI B. Disediakan oleh. Jawatankuasa Kitar Semula SK Bakap Indah Disahkan oleh.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->