P. 1
Apakah Yang Dimaksud Dengan Fosil

Apakah Yang Dimaksud Dengan Fosil

|Views: 38|Likes:
Published by Gopi Krishnan

More info:

Published by: Gopi Krishnan on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2012

pdf

text

original

Apakah yang dimaksud dengan fosil ? A. B. C. D.

Batu bersurat Manuskrip yang bercetak Tinggalan barang ciptaan manusia Tinggalan tumbuhan atau haiwan yang wujud pada zaman lampau

Pernyataan yang berkaitan dengan ciri-ciri sejarah adalah A. B. C. D. mengandungi unsur magis meliputi semua peristiwa berkaitan dengan politik penting dan bermakna

‡ Lakaran pada dinding gua

D.‡ Tulisan pada batu bersurat Bahan-bahan tersebut boleh dikategorikan sebagai sumber A. melahiran ramai sejarawan melahiran perasaan jati diri memberi kesan yang mendalam memberipentafsiran sejarah yang berbeza . B. B. D. C. sekunde r bertulis primer rasmi Sejarah memberi kita banyak pengetahuan dan dapat A. C.

tokoh pemikir sejarah Tujuan mata pelajaran sejarah diberikan penekanan dalam sistem persekolahan adalah untuk A. Herodotus juga dikenali sebagai A.sejarawan B. C.bapa sejarah C.penulis sejarah D.‡ Herodotus mendefinisikan sejarah sebagai penceritanan tentang tindakan manusia dan sebab-sebab mereka melakukannya. membangkitkan semula kegemilangan tanah air mengenang peristiwa yang berlaku di tanah air memupuk semangat B. .

masa D.bertulis C.lisan B.jarak Apakah kaedah yang digunakan oleh pengkaji sejarah untuk mendapatkan maklumat daripada sumber yang dipahat pada batu ? A.tokoh B.arkeologi D.cinta akan tanah air D.bukti C. mengagungagungkan peristiwa sejarah Fakta sejarah yang tepat dan benar mesti mempunyai A.pengkajian sejarah .

B. penumuan peralatan melalui kaedah arkeologi penulisan manuskrip oleh penulis tempatan pengolahan bahan sumber primer penemuan di dinding gua Sumber pertama boleh diperolehi dalam bentuk artifak. D.Sumber sekunder dihasilkan melalui A. C. Apakah yang dimaksudkan dengan artifak? A. D. . Tinggalan haiwan atau tumbuhan Barang yang dicipta manusia Tanah yang belum dicarigali Naskhah tulisan tangan B. C.

B. ciri-ciri tujuan mempelaja ri sejarah faedah mempelaja ri sejarah kebaikan menghayat i sejarah C. D. .‡ Sejarah banyak mengajar kita untuk berhati-hati supaya kesilapan masa lalu tidak berulang Pernyataan di atas berkaitan dengan A.

Raja Ali Haji Tun Sri Lanang Abdul Hadi Hassan Muhammad Yusof Ibrahim Apakah yang dimaksudkan dengan kaedah arkeologi? A. C. Kaedah mendapatkan maklumat melalui kajian penulisan Cara mendapatkan maklumat berdasarkan kajian saintifik Kaedah mendapatkan maklumat berdasarkan temuramah Cara mendapatkan maklumat dengan menjejaki tempat B. B.Penulis sejarah awal negara kita yang menulis Sejarah Melayu ialah A. C. D. . D.

C. catatan yang ditulis gambar dokumentari . Kaedah mendapatkan maklumat melalui kajian penulisan Cara mendapatkan maklumat berdasarkan kajian saintifik Kaedah mendapatkan maklumat berdasarkan temuramah Cara mendapatkan maklumat dengan menjejaki tempat peristiwa bersejarah B.peristiwa bersejarah Apakah yang dimaksudkan dengan kaedah arkeologi? A. B. Antara sumber lisan yang digunakan dalam pengkajian sejarah adalah A. D.

C. peninggalan manusia hasil temubual dengan seorang tokoh . D.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->