Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

Silat pangkah. seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. timbul rasa kasih dalam hatinya.Ya Allah. Dengan bertemankan Harun. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama. Apabila kisah ini terbongkar. Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4. peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah. diri diburu. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 .Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa. Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. tidak bernyawa. Lalu anak itu diambil dan digendongnya. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. . Silap langkah. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku. Allah SWT berfirman. walau apa saja rintangan. jari dipaku. Hadirin Hadirat yang dikasihi. keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. kepada penjenayah yang diburu. isteri Firaun. Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. 3. Lalu mereka membuka peti besi tersebut. Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah.

bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. Nabi Musa menerima cabaran itu. lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. tiba-tiba tongkat menjadi ular. satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini. Nabi Musa menyeluk sakunya. Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. sebagaimana yang kita tahu. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu. bukti kebenaran kata-katamu. Mendengar jawapan Nabi Musa. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja. berimanlah ahli sihir tersebut. Melihat mukjizat tersebut. Setelah takutnya reda.- Nabi Musa menjawab. Raja Firaun tetap tidak berpuas hati. Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. Bagai mencurah air ke daun keladi. Ya kawan-kawan. Nabi Musa mula cemas. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin. Tunjukkan bukti. apabila dikeluarkan. Sesungguhnya. Hari yang dinantikan pun tiba. 3 . Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah.

bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin.harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. dibelakang musuh yang mengejar. maka turunlah bala dari langit. suasana menular pula wabak penyakit. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah. Ya Tuhan kami. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . Setelah itu. Hadirin hadirat yang dikasihi.. Dalam saat genting. Lalu berdoalah Nabi Musa. Dengan izin Allah.. raja Firaun 4 . berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka. Belum pun tenang. keadaan pulih seperti sedia kala. Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir. sampailah mereka dipersisiran laut merah. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. 6. Bak kata pepatah. Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan. terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. Atas persetujuan Nabi Musa. tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk. Hadirin hadirat yang dikasihi. di depan laut terbentang . kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. katanya: Ya Allah. Allah berfirman: Wahai Musa. binasakanlah harta. pukullah tongkatmu. Berjam-jam merebus keladi. Tanpa segan silu lagi. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun. Yusha bin Nun. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan.5. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa. Menjelang fajar menyinsing. Dengan angkuhnya. sudah jatuh ditimpa tangga . Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. Bagaimana harus kita melepasinya? . Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam.

barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa. Daripada kisah tadi. maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. Ketika berada ditengah-tengah.mati lagi. 2. Iman adalah penyelamat manusia 5. Kehidupan manusia. 4. ayat 39. 5 . wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. 3. Maka. lalu lemaslah mereka diperut laut. dengarkanlah alunan saya. hidup tidak akan mati. Wabillahitaufiq. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri. Allah kembalikan laut seperti sediakala. Allah berfirman: Maksudnya. Iman laksana mutiara Berkilau.dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. di bawah urusan tadbir Allah. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. dapat saya petik 5 pengajaran: 1. Di dalam surah Al-Mukmin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful