Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

diri diburu. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. Silap langkah. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah. . Dengan bertemankan Harun. isteri Firaun. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. kepada penjenayah yang diburu. Allah SWT berfirman. Lalu mereka membuka peti besi tersebut. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. jari dipaku. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya. seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama. Apabila kisah ini terbongkar. Lalu anak itu diambil dan digendongnya. timbul rasa kasih dalam hatinya. Hadirin Hadirat yang dikasihi. Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. Silat pangkah. tidak bernyawa. Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. walau apa saja rintangan. 3.Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 .Ya Allah. peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah.

Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. tiba-tiba tongkat menjadi ular. lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. Melihat mukjizat tersebut. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya. Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. Sesungguhnya. Nabi Musa menerima cabaran itu. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. berimanlah ahli sihir tersebut. Nabi Musa mula cemas.- Nabi Musa menjawab. Ya kawan-kawan. sebagaimana yang kita tahu. satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan. Nabi Musa menyeluk sakunya. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja. Bagai mencurah air ke daun keladi. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah. bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. Raja Firaun tetap tidak berpuas hati. Hari yang dinantikan pun tiba. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. bukti kebenaran kata-katamu. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu. Setelah takutnya reda. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin. Mendengar jawapan Nabi Musa. apabila dikeluarkan. 3 . Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. Tunjukkan bukti. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut.

Atas persetujuan Nabi Musa. Bak kata pepatah.harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. sampailah mereka dipersisiran laut merah.. Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk. Belum pun tenang. mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. raja Firaun 4 .5. Hadirin hadirat yang dikasihi. terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah. di depan laut terbentang . katanya: Ya Allah. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun. Hadirin hadirat yang dikasihi. kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. maka turunlah bala dari langit. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin. Dengan izin Allah. tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir. Dengan angkuhnya. keadaan pulih seperti sedia kala. binasakanlah harta. Dalam saat genting. Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. Bagaimana harus kita melepasinya? . Tanpa segan silu lagi. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam. Menjelang fajar menyinsing. Yusha bin Nun. sudah jatuh ditimpa tangga . Berjam-jam merebus keladi. dibelakang musuh yang mengejar.. Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. Setelah itu. Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. Allah berfirman: Wahai Musa. 6. Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. suasana menular pula wabak penyakit. Lalu berdoalah Nabi Musa. pukullah tongkatmu. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa. Ya Tuhan kami.

mati lagi. Daripada kisah tadi. Di dalam surah Al-Mukmin.dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. Maka. wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. Allah kembalikan laut seperti sediakala. 5 . dapat saya petik 5 pengajaran: 1. Iman adalah penyelamat manusia 5. Ketika berada ditengah-tengah. maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. 4. 3. di bawah urusan tadbir Allah. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. hidup tidak akan mati. Wabillahitaufiq. ayat 39. 2. barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. dengarkanlah alunan saya. Allah berfirman: Maksudnya. lalu lemaslah mereka diperut laut. Kehidupan manusia. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. Iman laksana mutiara Berkilau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful