Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

Silat pangkah. isteri Firaun. Lalu anak itu diambil dan digendongnya. Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian.Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa. tidak bernyawa. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. walau apa saja rintangan. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya. Silap langkah. Lalu mereka membuka peti besi tersebut.Ya Allah. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. Allah SWT berfirman. timbul rasa kasih dalam hatinya. seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 . . jari dipaku. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama. Dengan bertemankan Harun. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku. diri diburu. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. Apabila kisah ini terbongkar. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. 3. kepada penjenayah yang diburu. Hadirin Hadirat yang dikasihi. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah. keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4. Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian.

Raja Firaun tetap tidak berpuas hati. satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah. bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. apabila dikeluarkan. Tunjukkan bukti. Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. bukti kebenaran kata-katamu. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. Nabi Musa menyeluk sakunya. Nabi Musa mula cemas. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan. lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. Bagai mencurah air ke daun keladi. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. berimanlah ahli sihir tersebut. Melihat mukjizat tersebut. Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut. Hari yang dinantikan pun tiba. Sesungguhnya. Setelah takutnya reda. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja.- Nabi Musa menjawab. Ya kawan-kawan. Mendengar jawapan Nabi Musa. Nabi Musa menerima cabaran itu. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu. 3 . Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. tiba-tiba tongkat menjadi ular. sebagaimana yang kita tahu. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin.

dibelakang musuh yang mengejar. Allah berfirman: Wahai Musa. Tanpa segan silu lagi. Berjam-jam merebus keladi. Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. Hadirin hadirat yang dikasihi. sudah jatuh ditimpa tangga . tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. keadaan pulih seperti sedia kala. terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. Belum pun tenang. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. Dengan izin Allah. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. Bagaimana harus kita melepasinya? . Menjelang fajar menyinsing. mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa.5. Setelah itu. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun. pukullah tongkatmu. Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk.harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan. katanya: Ya Allah. di depan laut terbentang . Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka. Bak kata pepatah. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . binasakanlah harta. Atas persetujuan Nabi Musa. bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin. 6. Hadirin hadirat yang dikasihi. Lalu berdoalah Nabi Musa. Ya Tuhan kami. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. sampailah mereka dipersisiran laut merah. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam. suasana menular pula wabak penyakit. Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. Dengan angkuhnya. maka turunlah bala dari langit. Dalam saat genting... raja Firaun 4 . Yusha bin Nun.

Iman adalah penyelamat manusia 5. lalu lemaslah mereka diperut laut. Kehidupan manusia.dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa. barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. di bawah urusan tadbir Allah. wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. 3. Ketika berada ditengah-tengah. 4. 2. Allah berfirman: Maksudnya. ayat 39. Allah kembalikan laut seperti sediakala. Daripada kisah tadi. Wabillahitaufiq.mati lagi. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. Iman laksana mutiara Berkilau. hidup tidak akan mati. 5 . maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. dengarkanlah alunan saya. dapat saya petik 5 pengajaran: 1. Di dalam surah Al-Mukmin. Maka. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful