Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

Lalu anak itu diambil dan digendongnya. kepada penjenayah yang diburu. diri diburu. Lalu mereka membuka peti besi tersebut. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku. Hadirin Hadirat yang dikasihi.Ya Allah. Allah SWT berfirman. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. Silap langkah. walau apa saja rintangan. seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian. . keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah. Silat pangkah. isteri Firaun. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4. tidak bernyawa. jari dipaku. timbul rasa kasih dalam hatinya. Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. 3. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa. peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah. Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. Apabila kisah ini terbongkar.Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa. Dengan bertemankan Harun. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 .

satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja. tiba-tiba tongkat menjadi ular. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. Hari yang dinantikan pun tiba. 3 . Nabi Musa menyeluk sakunya. Melihat mukjizat tersebut. bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. Bagai mencurah air ke daun keladi. Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. Tunjukkan bukti. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah. Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. Nabi Musa menerima cabaran itu. Raja Firaun tetap tidak berpuas hati. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila. apabila dikeluarkan. Nabi Musa mula cemas. bukti kebenaran kata-katamu. Sesungguhnya. Ya kawan-kawan. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu.- Nabi Musa menjawab. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini. sebagaimana yang kita tahu. Setelah takutnya reda. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. berimanlah ahli sihir tersebut. lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan. Mendengar jawapan Nabi Musa. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya.

Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. maka turunlah bala dari langit. mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. Dengan izin Allah. tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. raja Firaun 4 . Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. Setelah itu. Hadirin hadirat yang dikasihi. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. sudah jatuh ditimpa tangga . Berjam-jam merebus keladi. suasana menular pula wabak penyakit. pukullah tongkatmu. Yusha bin Nun.. dibelakang musuh yang mengejar. Dengan angkuhnya. Belum pun tenang. Ya Tuhan kami. keadaan pulih seperti sedia kala. Lalu berdoalah Nabi Musa. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah. binasakanlah harta. 6. Menjelang fajar menyinsing. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun. Tanpa segan silu lagi. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka.harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa. Allah berfirman: Wahai Musa. sampailah mereka dipersisiran laut merah. kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. Bak kata pepatah.5. di depan laut terbentang . terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. katanya: Ya Allah. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan.. Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . Dalam saat genting. Hadirin hadirat yang dikasihi. Atas persetujuan Nabi Musa. Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk. Bagaimana harus kita melepasinya? . bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin.

dengarkanlah alunan saya. 3. Iman laksana mutiara Berkilau. Di dalam surah Al-Mukmin. Daripada kisah tadi. barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. dapat saya petik 5 pengajaran: 1. Maka. maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. Ketika berada ditengah-tengah. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa. ayat 39. 4.dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. 5 . di bawah urusan tadbir Allah.mati lagi. 2. Kehidupan manusia. wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. Wabillahitaufiq. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. Iman adalah penyelamat manusia 5. Allah berfirman: Maksudnya. Allah kembalikan laut seperti sediakala. hidup tidak akan mati. lalu lemaslah mereka diperut laut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful