P. 1
TEKS NABI MUSA

TEKS NABI MUSA

|Views: 1,792|Likes:
Published by eimies

More info:

Published by: eimies on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2015

pdf

text

original

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. walau apa saja rintangan. . Lalu anak itu diambil dan digendongnya. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4. Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. timbul rasa kasih dalam hatinya. Silap langkah. seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa. 3. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 . Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. Lalu mereka membuka peti besi tersebut. peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah. Apabila kisah ini terbongkar. keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. Hadirin Hadirat yang dikasihi. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama. tidak bernyawa. diri diburu. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian. Silat pangkah. Dengan bertemankan Harun. isteri Firaun. Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. jari dipaku. Allah SWT berfirman.Ya Allah.Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa. kepada penjenayah yang diburu. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku.

sebagaimana yang kita tahu. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila. 3 . Melihat mukjizat tersebut. Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. tiba-tiba tongkat menjadi ular. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja. satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. Nabi Musa menerima cabaran itu. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini.- Nabi Musa menjawab. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut. Tunjukkan bukti. Sesungguhnya. Mendengar jawapan Nabi Musa. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. Hari yang dinantikan pun tiba. bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah. Ya kawan-kawan. Bagai mencurah air ke daun keladi. apabila dikeluarkan. Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. Nabi Musa menyeluk sakunya. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu. bukti kebenaran kata-katamu. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin. lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. Setelah takutnya reda. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. berimanlah ahli sihir tersebut. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan. Nabi Musa mula cemas. Raja Firaun tetap tidak berpuas hati.

Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . Menjelang fajar menyinsing. Setelah itu. 6. Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. Berjam-jam merebus keladi. terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. sampailah mereka dipersisiran laut merah. Bak kata pepatah. sudah jatuh ditimpa tangga . Tanpa segan silu lagi. Atas persetujuan Nabi Musa. Hadirin hadirat yang dikasihi. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun.. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan. Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa. Belum pun tenang. Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk. binasakanlah harta. suasana menular pula wabak penyakit. kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. Allah berfirman: Wahai Musa. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. pukullah tongkatmu. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah.harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. Hadirin hadirat yang dikasihi. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. maka turunlah bala dari langit. Bagaimana harus kita melepasinya? . tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. Dengan angkuhnya. Dengan izin Allah. bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin. Ya Tuhan kami. Yusha bin Nun. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan. Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir.5. Dalam saat genting. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. katanya: Ya Allah. Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. di depan laut terbentang . keadaan pulih seperti sedia kala. dibelakang musuh yang mengejar. berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka. Lalu berdoalah Nabi Musa. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . raja Firaun 4 ..

lalu lemaslah mereka diperut laut. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. Allah berfirman: Maksudnya. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri. hidup tidak akan mati. ayat 39.dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. Ketika berada ditengah-tengah. barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. 5 . Daripada kisah tadi. Iman laksana mutiara Berkilau. 2. wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. Wabillahitaufiq. dapat saya petik 5 pengajaran: 1. Maka. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. 4. maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. Kehidupan manusia. dengarkanlah alunan saya. 3. Iman adalah penyelamat manusia 5. Allah kembalikan laut seperti sediakala. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa. Di dalam surah Al-Mukmin. di bawah urusan tadbir Allah.mati lagi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->