P. 1
TEKS NABI MUSA

TEKS NABI MUSA

|Views: 1,762|Likes:
Published by eimies

More info:

Published by: eimies on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2015

pdf

text

original

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa.Ya Allah. Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. 3. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. . Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4. Hadirin Hadirat yang dikasihi. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian. timbul rasa kasih dalam hatinya. Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama.Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa. Apabila kisah ini terbongkar. walau apa saja rintangan. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah. Lalu anak itu diambil dan digendongnya. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 . Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. jari dipaku. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. Silap langkah. diri diburu. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya. kepada penjenayah yang diburu. Silat pangkah. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. Lalu mereka membuka peti besi tersebut. tidak bernyawa. Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. Dengan bertemankan Harun. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. isteri Firaun. Allah SWT berfirman.

Setelah takutnya reda. Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. Sesungguhnya. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut. Bagai mencurah air ke daun keladi. sebagaimana yang kita tahu. Mendengar jawapan Nabi Musa. Raja Firaun tetap tidak berpuas hati. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. Nabi Musa menyeluk sakunya. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya. Ya kawan-kawan. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini. Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. Hari yang dinantikan pun tiba. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah. Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin. Nabi Musa mula cemas. berimanlah ahli sihir tersebut. Melihat mukjizat tersebut.- Nabi Musa menjawab. Nabi Musa menerima cabaran itu. lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. Tunjukkan bukti. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. apabila dikeluarkan. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu. bukti kebenaran kata-katamu. satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. tiba-tiba tongkat menjadi ular. 3 . bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan.

Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk. mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. Hadirin hadirat yang dikasihi. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan. Bagaimana harus kita melepasinya? . terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan. Yusha bin Nun. Ya Tuhan kami. Allah berfirman: Wahai Musa. Menjelang fajar menyinsing. Belum pun tenang. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah. tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. maka turunlah bala dari langit. 6. Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. Setelah itu. binasakanlah harta. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. Dengan izin Allah. Hadirin hadirat yang dikasihi. raja Firaun 4 . berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka. bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . Bak kata pepatah. suasana menular pula wabak penyakit. di depan laut terbentang . sudah jatuh ditimpa tangga . Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir. Dalam saat genting.. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. katanya: Ya Allah. keadaan pulih seperti sedia kala. sampailah mereka dipersisiran laut merah. Lalu berdoalah Nabi Musa. Dengan angkuhnya. Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . Berjam-jam merebus keladi. Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. Atas persetujuan Nabi Musa.5..harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. pukullah tongkatmu. Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. dibelakang musuh yang mengejar. Tanpa segan silu lagi. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam.

dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. Ketika berada ditengah-tengah. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. Kehidupan manusia. di bawah urusan tadbir Allah. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. 4. maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. Di dalam surah Al-Mukmin. Iman laksana mutiara Berkilau. Wabillahitaufiq.mati lagi. ayat 39. dapat saya petik 5 pengajaran: 1. Allah kembalikan laut seperti sediakala. 3. wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa. lalu lemaslah mereka diperut laut. dengarkanlah alunan saya. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. Iman adalah penyelamat manusia 5. Daripada kisah tadi. 2. 5 . hidup tidak akan mati. Maka. Allah berfirman: Maksudnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->