Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

Allah SWT berfirman. timbul rasa kasih dalam hatinya. Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. tidak bernyawa. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku. diri diburu. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. jari dipaku. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 . peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama. Dengan bertemankan Harun. kepada penjenayah yang diburu. Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. isteri Firaun. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya.Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa. Silat pangkah. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. Silap langkah. Lalu mereka membuka peti besi tersebut. Apabila kisah ini terbongkar. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. walau apa saja rintangan. Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah. Lalu anak itu diambil dan digendongnya.Ya Allah. . Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. Hadirin Hadirat yang dikasihi. 3. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4.

lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut.- Nabi Musa menjawab. satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu. Sesungguhnya. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. 3 . Bagai mencurah air ke daun keladi. Nabi Musa mula cemas. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. Nabi Musa menyeluk sakunya. Tunjukkan bukti. apabila dikeluarkan. Setelah takutnya reda. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah. Ya kawan-kawan. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya. Hari yang dinantikan pun tiba. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. bukti kebenaran kata-katamu. Melihat mukjizat tersebut. Mendengar jawapan Nabi Musa. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila. Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. sebagaimana yang kita tahu. tiba-tiba tongkat menjadi ular. Raja Firaun tetap tidak berpuas hati. Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. Nabi Musa menerima cabaran itu. bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. berimanlah ahli sihir tersebut.

Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir. Dalam saat genting.. tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. Hadirin hadirat yang dikasihi. Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . Atas persetujuan Nabi Musa. sampailah mereka dipersisiran laut merah.harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa. binasakanlah harta. bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin. Lalu berdoalah Nabi Musa. raja Firaun 4 . suasana menular pula wabak penyakit. Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. maka turunlah bala dari langit. katanya: Ya Allah.5. keadaan pulih seperti sedia kala. Dengan izin Allah. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan. sudah jatuh ditimpa tangga . Allah berfirman: Wahai Musa. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. dibelakang musuh yang mengejar. Bagaimana harus kita melepasinya? . Berjam-jam merebus keladi. terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. di depan laut terbentang . Dengan angkuhnya. 6. Tanpa segan silu lagi.. Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. Hadirin hadirat yang dikasihi. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . Setelah itu. Menjelang fajar menyinsing. Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. pukullah tongkatmu. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam. Belum pun tenang. Yusha bin Nun. berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka. Bak kata pepatah. kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. Ya Tuhan kami. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan.

mati lagi. 4. barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. Maka. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa. Ketika berada ditengah-tengah. Wabillahitaufiq.dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. dapat saya petik 5 pengajaran: 1. Allah berfirman: Maksudnya. wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. Iman laksana mutiara Berkilau. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. Iman adalah penyelamat manusia 5. 5 . lalu lemaslah mereka diperut laut. Daripada kisah tadi. dengarkanlah alunan saya. Di dalam surah Al-Mukmin. 3. ayat 39. maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. 2. Kehidupan manusia. Allah kembalikan laut seperti sediakala. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. di bawah urusan tadbir Allah. hidup tidak akan mati. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful