Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Terima kasih tuan pengerusi majlis, barisan para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan dan seterusnya sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian. Berdirinya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan sebuah kisah yang dipetik daripada AlQuranul Karim yang bertajuk Kisah Nabi Musa dengan Firaun . Wahai kawan-kawan mari dengar cerita Kisah Nabi Musa dengan firaun yang zalim Pahit getir Musa..melawan sang raja Nabi Allah tetap dalam pembelaan.

1. Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian,
Nabi Musa dilahirkan ketika Mesir diperintahkan oleh Raja Firaun yang sangat zalim. Pada zaman tersebut, semua anak lelaki yang lahir ke dunia akan dibunuh. Firaun mempercayai ramalan ahli nujum yang kononnya, akan lahir seorang kanak-kanak lelaki yang bakal menghancurkan kerajaannya. Kisah ini dijelaskan dalam al-Quran. __________________________________________________________________ Maksudnya: Mereka menyembelih anak-anak lelaki dan membiarkan hidup anak perempuan mereka. Surah al-Qasas ayat 4. Daripada peristiwa tersebut, kita sebagai manusia janganlah membeza-bezakan antara anak lelaki dan perempuan. Setiap kanak-kanak yang dilahirkan ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Baji bukan sebarang baji, Baji besi Puan Dahlia, Bayi bukan sebarang bayi, Bakal menjadi Rasul yang mulia.

2. Hadirin Hadirat yang dikasihi,
Ibu Nabi Musa bernama Yukabad manakala ayahnya, Imran daripada keturunan Nabi Yaakob. Dalam keadaan bersembunyi, Nabi Musa dilahirkan. Alangkah terkejutnya Yukabad, melihat bayi yang dilahirkannya seorang lelaki. Ketika usia Nabi Musa mencecah 3 bulan, Allah mengilhamkan Yukabad untuk menghanyutkan Nabi Musa di sungai Nil setelah dimasukkan ke dalam sebuah peti besi demi keselamatan Nabi Musa dengan iringan doa,

1

seorang sahabat yang petah berkata-kata dan pembakar semangat. maka berdialoglah Nabi Musa dengan Firaun tanpa gentar. Raja Firaun sangat murka dan lalu bertitah. tidak bernyawa. 3. Allah memerintahkan Nabi Musa berdakwah kepada Raja Firaun yang semakin sesat dan mengakui dirinya sebagai Tuhan. walau apa saja rintangan. . Kemunculan Nabi Musa sebagai pelerai pergaduhan mengundang padah. Siapakah Tuahn sekalian alam? 2 . Lalu anak itu diambil dan digendongnya. Lalu mereka membuka peti besi tersebut. Dengan bertemankan Harun. timbul rasa kasih dalam hatinya. aku serahkan keselamatan anakku ini di bawah perlindungan-Mu Akhirnya. kita jangan lupa berdoa dan bertawakal kepada Allah demi keselamatan anak yang dikasihi. selamatkanlah aku daripada orang-orang yang Zalim Dalam kesempatan bercakap secara langsung dengan Allah di Bukit Tursina. Begitulah kawan-kawan kasih seorang ibu kepada anaknya. Bahang persengketaan mereka bermula dengan suatu peristiwa pergaduhan dua lelaki dari kaum Raja Firaun dan Nabi Musa. diri diburu. Membesarlah Nabi Musa alaihissalam di dalam istana Raja Firaun sebagai seorang anak yang dimanja dan ditimang umpama menatang minyak yang penuh. Hadirin-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. peti besi itu dijumpai tersangkut di celah sepohon pokok oleh dayang-dayang Asiah. Bayi kecil itu diberi nama Musa yang bermaksud pohon dan air. jari dipaku. Allah SWT kurniakan padanya kesempurnaan fizikal dan rohani sebagai perisai bagi meneruskan hidup dalam keluarga musuh agama. keluar dari Negara Mesir sambil berdoa seperti yang termaktub dalam surah al-Qasas ayat 21. ____________________________________________________________________ Maksudnya: Wahai Tuhanku. Allah SWT berfirman. isteri Firaun. Silat pangkah. Bermulalah episod baru dalam kehidupan Nabi Musa daripada anak kesayangan yang ditatang. Nabi Musa terpaksa mejadi pelarian. kepada penjenayah yang diburu. Tatkala Asiah melihat bayi kecil yang sangat comel itu. Hadirin Hadirat yang dikasihi. Silap langkah. Satu hayunan tumbukan Nabi Musa menyebabkan Fatun jatuh ke tanah. Tutup semua pintu laluan Musa dan hadapkan kepada Beta 4. Apabila kisah ini terbongkar.Ya Allah.Bertanyalah Raja Firaun kepada Nabi Musa.

Melihat mukjizat tersebut. Raja Firaun menyuruh Nabi Musa menunjukkan bukti yang lain. Jangan disamakan mukjizat para nabi dengan ahli silat mata atau sihir yang ditunjukkan kepada kita pada zaman sekarang ini. berimanlah ahli sihir tersebut. Nabi Musa mula cemas. Nabi Musa menyeluk sakunya. Mendengar jawapan Nabi Musa. tiba-tiba tongkat menjadi ular. bertitahlah Firaun kepada pembesarnya. Di dalam Surah Assyuaara ayat 32. Allah mententeramkan hatinya dengan berfirman: Jatuhilah tongkatmu. Setelah takutnya reda. bercahayalah tanggannya hingga menyilau pandangan mata para hadirin. Allah berfirman: _____________________________________________________________________________________ Maksudnya: Maka Musa melempar tongkatnya. malah Firaun menjadi semakin takbur lalu bertitah. Tuhan langit dan bumi dan segala Tuhan yang ada di dalamnya. lalu melempar tongkatnya ke lantai lalu menjelma seekor ular yang besar menghala ke arah Raja Firaun hingga terpaksa melarikan diri daripada singgahsana. Bagai mencurah air ke daun keladi. Raja Firaun tetap tidak berpuas hati. Hari yang dinantikan pun tiba. Wahai Musa Dengan izin Allah muncullah seekor ular besar menelan ualar-ular kecil tersebut. sebagaimana yang kita tahu. satu pertandingan sihir dianjurkan di negeri Mesir. dengan berketuakan Haman yang merupakan ahli sihirnya yang terbaik. Pertandingan dimulakan oleh ahli sihir Raja Firaun dengan melemparkan tongkat dan tali mereka kelantai lalu menjelmalah ular-ular kecil merayap di atas lantai. Seluruh ahli sihir diundang untuk menewaskan mukjizat Nabi Musa. Tunjukkan bukti. mukjizat hanyalah diberi kepada para Nabi dan Rasul sahaja. Mujadalah nabi Musa dengan Firaun langsung tidak mendatangkan kesedaran seperti yang diharapkan. 3 . Ya kawan-kawan. bukti kebenaran kata-katamu. apabila dikeluarkan.- Nabi Musa menjawab. Masing-masing membawa peralatan seperti tongkat dan tali. Nabi Musa menerima cabaran itu. Sesungguhnya. rasul yang diutuskan kepada kamu seorang yang gila.

dibelakang musuh yang mengejar. Nabi Musa menjawab: Jangan khuatir. tatkala Raja Firaun dan bala tentera semakin hamper. Setelah itu. Engkau telah memberi Firaun dan kaumnya kemewahan hidup dan harta kekayaan tetapi mereka menyesatkan manusia dari jalan yang Kau redhai. Apabila Nabi Musa memohon pertolongan Allah. Dengan izin Allah. suasana menular pula wabak penyakit. Berjam-jam merebus keladi. Bersuaralah Sahabat Nabi Musa. Penderitaan yang dialami oleh kaum bani Israel semakin teruk. Bagaimana harus kita melepasinya? . mereka berjumpa Nabi Musa untuk memohon pertolongan. Tetapi kesedaran mereka tidak lama akhirnya mereka kembali kufur kepada Allah. Mereka mendesak Nabi Musa memohon pada Tuhan. 6. bertolaklah mereka ke Baitulmaqdis di Palestin. maka turunlah bala dari langit. Allah berfirman: Wahai Musa. raja Firaun 4 . Dalam saat genting. berlaku pula banjir besar memusnahkan harta benda mereka. Apabila doa Nabi Musa diperkenankan. pukullah tongkatmu. kutu-kutu dan katak-katak mengganggu kententeraman dan kenikmatan hidup mereka. Yusha bin Nun. Allah akan membantu kita member jalan keluar dari cengkaman mereka . keadaan pulih seperti sedia kala. Ya Tuhan kami. Mereka berjalan beramai-ramai takut dikesan oleh tentera Raja Firaun. Lalu berdoalah Nabi Musa. Mereka memohon agar Nabi Musa bawa mereka keluar dari bumi Mesir. Atas persetujuan Nabi Musa..harta mereka dan kuncikanlah hati mereka. di depan laut terbentang . sampailah mereka dipersisiran laut merah. Terlalu mengantuk mata terpejam Kezaliman Firaun makin menjadi-jadi Rakyat diperintah dengan kejam. Kerajaan Firaun dilanda krisis kewangan dan makanan. Belum pun tenang. Mereka tidak akan menerima dan kembali ke jalan benar sebelum seksaan-Mu . katanya: Ya Allah. sudah jatuh ditimpa tangga . Menjelang fajar menyinsing. Hadirin hadirat yang dikasihi. Tanpa segan silu lagi. Raja Firaun makin menindas kaum Nabi Musa iaitu Bani Israel kerana mereka menerima dakwah Nabi Musa. Raja Firaun dan bala tenteranya menyangka laluan itu selamat untuk mereka. Bak kata pepatah. binasakanlah harta. Hadirin hadirat yang dikasihi..5. terbelahlah laut merah lalu menyeberanglah mereka dengan selamat. Dengan angkuhnya.

Iman laksana mutiara Berkilau.mati lagi. lalu lemaslah mereka diperut laut. berakhirnya riwayat raja yang kononya abadi. maka dia tidak akan dibalas melainkan standing dengan kejahatannya. 5 . Di dalam surah Al-Mukmin. Ketika berada ditengah-tengah. barang siapa yang mengerjakan perbuatan jahat. Kehidupan manusia. dapat saya petik 5 pengajaran: 1. hidup tidak akan mati. Kekuasaan Allah tidak dapat ditandingi. dengarkanlah alunan saya. 2. Allah berfirman: Maksudnya. Kesabaran itu kunci setiap perjuangan hidup Sebelum mengundur diri. wassalamualaikum warahmatullahiwabarakath. 4. 3. di bawah urusan tadbir Allah. Maka. Iman adalah penyelamat manusia 5. Daripada kisah tadi.dan bala tenteranya menyeberangi lautan yang terbelah itu. ayat 39. Allah kembalikan laut seperti sediakala. Wabillahitaufiq. Hanya Allah tempat memohon pertolongan. bersinar di dalam jiwa Yang menyakini hanya Allah Tuhan yang Esa lagi berkuasa.